Véleményem szerint nem az ügyfél-felhasználó-user feladata kiválasztani a helyiségbe illő klímaberendezés teljesítményét, hanem a felmérő szakember feladata. Az meg tanulta, tapasztalta, de mindenképp kellett volna. Neki egyáltalán nem segítség ez a kalkulátor, ami ráadásul teljesen pontatlan és kb csak saccol. Simán képes egy 40 nm-es három méter belmagasságú helyiségbe 2,5 kW-os klímát ajánlani, ami teljesen helytelen. Ez egy egyszerű marketingfogás, szakmailag megalapozatlan.
Tök jó, viszont több nyílászárót többféle tájolással nem tud kezelni? Amerikaikonyhás nappali ÉK-i tájolású ablakkal és teraszajtóval, valamint DK-i tájolású ablakkal hogyan adagolható be neki? Ha megadhatók lennének egyesével a nyílászárók, még jobb lehetne. És nálam még nem is olyan bonyolult a dolog, mint ami manapság divatos, nagy eltolható üvegezett teraszajtókkal körbeüvegezve pl.
Sokan követik el azt a hibát, hogy csak találomra választanak készüléket, pedig a hatékony hűtés-fűtés alapja a pontos tervezés. Készítettünk egy részletes méretezőt, ami szerintem a professzionális klíma telepítés előtt elengedhetetlen lépés. Nem csak tippelgetünk: a kalkulátor figyelembe veszi a helyiség adottságait, így pontosan látszik, mekkora teljesítményre lesz szükségetek. Itt tudjátok kipróbálni: https://bacsigepeszet.hu/klima-meretezes/
Hogy miért mondom, hogy a Daikin, Mitsubishi a hosszú távú, megbízható választás?
Mert a végeredmény, és az éves költsége, a minőség megéri.
Csinált a Szakiellenőr egy jó videót. De persze a kattintások miatt, majd a következőben derül ki, hogy telepítési hiba volt benne. (szerintem megtörték a réz csövet valahol, és az szivatta a tulajt, meg a kínai hőszivattyú, persze)
Nagyszerűen működik, könnyű használni és jól méri a fogyasztást. Ugyanabban az alkalmazásban elérhető (Smart Life), ahol egyébként is integrálva vannak a készülékek.
Tettem fel egy kötődobozt 2db 13-as kismegszakítóval. Ebbe a dobozba elférne a két wifi fogyasztásmérő. Nem akarnám nyitogatni feleslegesen. Jó lenne látni, hogy mennyivel ketyegnek. Az SDU tudja az App-ban, sajnos az SDO nem.
Az meg, hogy mennyire melegszik át, és az adott hőmérséklet mennyire haladja meg a kérdező ingerküszöbét, egyénileg teljesen változó lehet. Van aki 22 fokban akar lenni nyáron is, van aki 26-ban érzi jól magát.
Hűteni vagy fűteni? Körfolyosós bérházi lakásba ha nem süt be a nap túl sokat, valószínűleg nem fog felmelegedni annyira, hog hűteni kelljen. Persze attól is függ, hányadikon van. Minél lejjebb, annál kevésbé.
Ha nincs még tapasztalat vele, és hűtésben gondolkodsz, én lehet megvárnám az első nyarat.
Mennyibe kerul egy elfogadhato kocsi friss muszakival?
Mire szeretned a klimat? (Hutes/futes)
Mennyire vagy hangerzekeny/huzaterzekeny?
Mennyire utalod a szomszedaid? (Kulterit ok hallgatjak)
Telepites mennyire problemas? (Mennyi es milyen falat kell furni, kulteri/belteri tavolsaga, kondenzvizhez kell e szivattyu)
Szerintem oda akar egy 2.5kW-os is eleg lehet, de 3.5kW-os szinte biztos, de ki kell hivni egy megbizhato klimast es az megmondja neked a helyi adottsagokat figyelembeveve.
Ezeket a 10-16A onmagaban elbirja, de mas nagyobb fogyasztot ne akarj bekapcsolni melle!