A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Köszi a tanácsot. Esetleg az XMT7100-ról is tudsz mondani valamit amire figyelni kell? Eredetileg Rex-et akartam, de minél tovább nézem ezt, annál jobban tetszik. :)
SM90 tulajkent mondom, hogy minimum zart ajto kell hozza. :) De talan a frekvencia fontosabb: az ipari orlok joval melyebben szolnak, nem nyuszitenek, szoval egesz baratsagos a hangjuk, meg ha nem is halkak abszolut ertelemben.
Sziasztok! Egy kérdés azokhoz, akik ismerik mindkét típust: kb. mennyivel halkabb egy SM90 őrlő, egy Graef 702-től? Én az utóbbit használom, de kezdem unni, hogy ha valaki alszik a házban, ki kell vinnem az őrlőt a teraszra...
Sajnos nem tudom oda adni a Rexet, mert kell az illetőnek.
Arra is figyelj oda a csatlakozók számán kívül, hogy ne 0-400, hanem 0-1300 fokig mérjen, mert előbbi is arra utal, hogy a butább verzióval van dolgod.
Egy példával élve, nekem a marha a tatárbeefsteaktől a Wellingtonhoz vezető úton baromira "alulpörköltnek" minősül, tehát szerintem(!) eleve rossz is. :-)
Van nekem egy jó Rexem, de már bejelentkeztek rá. Ha mégsem vinné el az illető, jelzem. És K-ból is felejtős ez a fémharisnyás amit adnak ezekhez, olyanom is van jóféle!
Hajra az SJ-hoz, de ha ennyire szenvedsz az Ibivel, akkor szerezz egy SM90-et, az feleannyi mint egy Mazzer, viszont nagyjabol csak annyiban rosszabb, hogy nem fokozatmentes.
Tanulókorszak; kezdő vagyok, ez a jelenlegi helyzet, a cél, hogy végre ne a döglött kávéimmal próbálkozzam, hanem egyet legalább felvegyek a repertoáromba, mert ízlik.
Víz , hőfok, tamper, darálás; ezeket próbálom a Gaggia Classic-ommal, friss pörkölésekkel.
Arra már rájöttem, hogy a "szélsőségesen" alulpörkölt kávét a daráló nem tudja még csak le sem darálni......nem az Iberital lesz a végső darálóm az biztos. A normális pörkölésekkel semmi baj, azokat simán viszi a maga gyengeségeivel: zaj, maradék kávé a darálóban, nehéz átállás más finomságra...
Addig jól kiszolgál, de még keresem az igazi darálóm, ami lehet egy felújított SJ lesz, ehhez viszont idő kell...
Meg kéne már értenie a hipszter, hazaköltözök-nyugatról-világlátottan-és-kávézót-nyitok "vállakozóknak", hogy nem attól lesz jó a kávé (már ha ez szempont!?) hogy helyben pörkölik.
***
Ha "jó" kávét akarsz akkor nézd meg - ha tudod - milyen, amit az előtted levőnek csapolnak (kinézetre).
Ha elfogadható, már rendelheted is.
Ha van benned kurázsi akkor nézd meg milyen az előtted csapolt példány és kérdezd meg, hogy megtömörítheted-e, ahogy szeretnéd.
Ez kíván egy bizonyos személyiségtípust és fellépést és nem biztos hogy nem hajtanak el, de kockázat nélkül nincs üzlet. ;)
Szerintem felesleges erre többet rákölteni mint a Graef CM702 kb. 32 000 Ft-ért, újonnan, két év garanciával. Ha az 50e-es Fredet veszed, az sem fog többet tudni, az összes kiskúpos egy kategória.
Köszi a választ! Nekem ez lesz az első őrlőm egy Gaggia Classichoz társítva, és vacillálok egy használt Iberital Ch. (30 ezer Ft) és egy új Lelit Fred (50 ezer Ft) között. Ahogy olvastam, ezek viszonylag jól működnek kis mennyiségek mellett. Csak nem tudom, érdemes-e kiadni az 50 ezret a Lelitért, tud-e ennyivel többet az Iberital-hoz képest...?
"back to kv: hol lehet jó olaszt inni szerinted a balatonnál? tényleg érdekel"
Bocs, de szerinted ezt nekem honnan kellene tudnom? Amúgy is az, hogy vkinek mi "a jó" KV, az erősen és kimerítően egyéni ízlés kérdése. Akár egy no name, nem is partközeli település cukrászdája is adhat jó KV-t, még úgy is, hogy nem ez a fő profilja az üzletnek.
Szia, én végül nem cserélem le mert tökéletesen meg vagyok vele elégedve így bátran ajánlom a típust ha ebben gondolkodsz.
Két hátránya van:
- őrleményfinomság kijelzés hiánya - ha csak eszpresszóhoz kell akkor ezzel együtt lehet élni de van bevált DIY megoldás arra is hogyan készíts skálát a gépre magadnak
- pangó őrlemény - darálás után viszonylag sok őrlemény marad a garatban (mármint a darálóéban:)) de ez egy pár jól irányzott ütéssel könnyedén orvosolható
Nekem most lesz 5 éve hogy megvan a gép, kevesebb mint 30 kg kávé mehetett át eddig rajta és egy fogaskerék cserén kívül más problémám nem volt vele, ezt is sikerült egyszerűen magamnak megoldani (alkatrészek az Exploygonban elérhetők).