A 2T olaj romlik meg. Én csak négyütemű olajat használok. Még soha nem engedtem le benzint a gépből és akár fél-egy éves állás után is 2-3 rántásra indul. Karburátort takarítani még soha nem kellett.
Használhatnak mogas-t is pontosabban. A megfelelő korlátozásokkal. Az Avgas-t MINDEN motorban lehet égetni, a mogas-t csak az átalakított vagy erre készültekben. Pl. a VW boxer alapúakban mindkettőt. (pl. Limbach). Az autóbenyából kis légnyomáson kipárolognak egyes oktán növelő adalékok.
Egy időben a hómobilosok és persze a versenyzők is vitték a repbenyát.
Nem régen is esküdtek rá, hogy a Shell és az OMV pluszos 100-asban nincs alkohol. Mára ez is kétséges.
Sok tévedés. Sok mai repgép motor dugattyúja alu ötvözet. Rotax 912-914 tízezer számra. Nem hogy könnyebben gyullad, hanem sokkal magasabb kompressziót bír el. A léghűtéses boxer és csillagmotorok bőven 100 fok feletti hengerfej hőmérséklettel üzemelnek. Magam is 8 évig használtam a szolgálati és a magán autómban.
De tényleg sok gusztustalanság van mai szemmel már benne. Csak arra volt példa, hogy az nem buggyan meg mint a mai "üzemanyagok". Amiknek tényleg egyre kevesebb közük van a benzinhez. 2 évig garantáltan repellőben is felhasználható. Ráadásul jelzi is önmaga elszíntelenedéssel ha lejárt a profi felhasználás ideje.
Az ott arról szólt, hogy az Oroszoknak az az érdekük, hogy minél több olajat vegyünk tőlük. A gázszerelőnek meg az, hogy minél kevesebbet. Így jött a képbe, hogy melyik kutya bas.. az erősebb.
Nos, egy darabig dolgoztam repülőtéren. Mikor megkérdeztem, hogy a miért van a dugattyú öntöttvasból az ott szétszedve lévő csillagmotorban, ez volt a válasz.
Aztán mivel volt köbméterszám 78-as és 91-es repbenzin, próbát tettünk a 91-essel egy M24-es Volgában.
16km-t ment, az utolsókat már nagyon szenvedve. 2db dugattyú átolvadt, 1db-nak megrogyott a teteje. A 4-ik is olvadt már, de még tartotta a formáját. A repgépesek jót röhögtek, hogy sokadikak vagyunk a próbálgatással, eddig mindenki így járt............
Szóval én ezekből indulok ki, mivel ezt tapasztaltam.
Meg azt, hogy nagyon gyorsan párolog és alacsony a gyulladáspontja. Akár 3-4méterről is begyullad egy parázstól tűző napon.
"A kötelező bioüzemanyag-részarány mértéke a 2020. január 1. és 2020. december 31. közötti időszakban 8,2%, ezen belül a 95-ös kísérleti oktánszámú motorbenzin esetében a kötelező bioetanol-részarány mértéke 6,1%.” .......
a "kötelező bioüzemanyag-részarány mértékének számításakor a tárgyévben forgalomba hozott motorbenzin és dízelgázolaj energiatartalomban meghatározott együttes mennyiségét kell alapul venni"
Magyarul: minden benzinben lehet etanol, de a 95-ben minimum 6,1% energiatartalom tehát kb 9 térfogat százalék.
Én sosem értettem, a kerti gépekbe miért "esik szét" állítólag a benzin félév-8 hónap alatt, ha a hobbiautómban a V8 simán megy avval a közönséges 95-ös kommersz benzinnel, júniusban (ha másusban még hó van ugyebár), ami néha előző augusztus elején(!) lett random kúton beletankolva.
Ebben több tévedés van. Nem magasabb az égéshő. Az energia tartalma sem nagyobb. Az oktánszám 100 és 115 között van. Ma már nem létezik a kisebbik. Valaha volt a B91 és az LBZ-78. Viszont sokkal stabilabb az oktánszám hőmérsékletre, légnyomásra. Az alu dugattyú sem károsodik, lásd Rotax 912-914. Nincs bio, de van némi benzol és toluol tartalom. Sem a tömítéseket, se a normális csöveket nem támadja. Nyom nélkül elpárolog, nem marad utána ragacsos trutyi. Csak drága cefetül. UAZ-tól a Mercedes-ig minden eszi. A repülésben dolgozom, még a cvejtaktos Trabantom is sokat megivott. (Elévült..) Valaha az RNA-nál benzinjegyre tankoltunk. Persze mindenki eladta a kutasoknak és töltött bele a vidéki brigádoknál repbenzint. Tiltották, büntették. Aztán rájöttek, hogy kár. Utána már hivatalosan is azt kaptunk. Kilométerek milliói teltek így.
Viszont világszabvány, nincs országonként belepancsolás.
Belefúrsz a közepébe egy vékony fúróval Kb. 3-4mm. Aztán kerítesz egy balos fúrót a magméret átmérője környékén (kicsit alatta) és azzal elkezded fúrni. (nem oszlopossal, hanem kézivel, hogy tudja visszanyomni a fúrógépet, ha megindul.) Ha nincs balos fúró, akkor átköszörülöd egy jobbosnak az élét, hogy agresszíven balra harapjon. Van aki szerint előtte illik irányultság alapján keresztet vetni néhányat, vagy kisszőnyegen térdelve homlokot kelet felé a földhöz érinteni párszor. De szerintem ez nem oszt, nem szoroz. :)
lovesem nincs az egeszrol,. de azert a mezgazban van rengeteg olyan elkerulhetettlen hulladek ami az elelmiszeriparban nem felhasznalhato.
gyanitom az eu nem segghulye gazszerelo, es nem a polcokrol fogja levenni az elelmiszereket, hanem csak hatasfokot probal novelni azzal hogy a hulladekot bevonja az energia szektorba.
Globálisan nem tudom, de a németeknél évi 2millió tonna benzint vált ki. Azért ez csak Europára átvetítve nem kevés CO2-t jelent.
Politikailag meg azért "jó", mert ennyivel kevesebb kőolajat kell megvenni az oroszoktól. (hazai viszonylatban ez akkor ellentmond a gázszerelői érdeknek. Nem tudom melyik az erősebb kutya.... )
en eppen most inditottam be a golfot. (2018 majus kornyeken mentem vele utoljara, de szerintem annal korabban tankoltam 1-2 honappal). E5 95 volt benne LM stabilizatorral.
(szokasos inditozas gyujtas nekul amig felepul az olajnyomas, utanna fektisztito. fektisztitos jatekot 2x kellett csinalnom, de utanna lett alapjarat is)
LPG-s corsaban is benne volt a lötty altalaban 1 evig.
Ha igaz amit írnak, ez az E10 rendelet úgy szól, hogy legalább 6.1% bioetanolt kell tartalmaznia. Ergo, azt sem biztos, hogy lesz abban 10%. (miután drágább, a gyártó valószínűleg csak annyit fog beletenni amennyi az előírás)
Ártani biztosan nem fog neki, de a tapasztalatok szerint nem szükséges, ha 100-ast tankolsz bele. 2T Kerti gépekbe, fűrészekbe a gyártók sem ajánlják az E10-et.
Egyes PHEV autóknál fél év alatt sem fogy ki a tank. Azoknál megpimpósodik ezt a "benzin". Nálam az aggregátorban van mindíg gond. Egy ragacsos trutyi marad utána, amit nem old az üzemanyag. Már új korában ragad, mintha túltolt keverék lenne.
Persze ez most újabb lehetőség a kutasoknak is, hogy belebaccanak sokféle trutyit. Ha hisztizik az ügyfél, rátolják a biobenyára.
Nem tudom sajnos, mit tervez az ÖMV, és az üzemanyag összetétele országonként változhat. Az tudom, hogy Németországban nem tartalmaz a MaxxMotion bioetanolt:
Repülőgép benzint kell venni. A Shell LL100 tartalmaz még ólmot is, nulla bio. 2 év a garanciája, 100 vagy több oktános. A benne lévő festék a jelző, ha elszíntelenedik, akkor már nem garantált. 7-800 HUF/liter.
Jó kérdés, hogy melyik a ludas, vagy hogy az oktánszám vagy az etanolmentesség nyom többet a latban. Németországban a prémium üzemanyagok (Shell V-Power, Total Excellium, Aral Ultimate) ugyanis nem tartalmaznak bioetanolt.
Tehát konkrétan megnevezve, nem az E10-el van baj ebben az esetben sem - hanem az E5-el is. Még konkrétabban a RON95 benzinnel. Ami mindegy neki hogy E5 vagy E10. Ha a RON98-at is lecserélnék E10-re akkor azzal a kombinációval (98-as benzin 10 % etanol tartalommal) a lentebbi állításod szerint semmi baj sem lenne igaz?
Az enyémben konkrétan Siemens, de nem ez a gond. Az első generációs DI benzineseknek annyi nyomora volt (injektorok, magasnyomású pumpa, kartergáz-szelep, railnyomás-szenzor, négyhengereseknél: lánc, veztengely-jeladók, stb.), hogy istenkísértés szuboptimális körülmények között üzemeltetni őket (egy NOx-szenzor és egy trafósor a minimum, amit be fogsz szopni).
Prémium olaj, prémium benzin, felezett olajcsere-periódus, ez a kevesebb ősz hajszál titka. A kipuffvégeken is látszik, hogy jóval kevesebbet kormol, de endoszkóppal is látható, hogy így kevesebb a lerakódás.
(Ezek ráadásul nagy kompressziójú, 98-as benzinre tervezett motorok, itt a "95-ös is használható" úgy értelmezendő, hogy ha Szerbia-Alsón nincs más, ideiglenesen azt is tölthetsz bele. Soha nem tankolnék bele tartósan 95-ös E10-et, mert a 2 év Gewährleistungot azzal is végigsántikálja, utána meg az életben nem vasalod be a gyártón a károdat.)
Hogy rohadjon meg. A hagyományost kénytelen voltam egy kiforgott torxnál használni és mázlimra jól elkapta,ki is tekerte. Ez ilyen,néha bevalik a termék neha nem,az esélyt megadtuk.
a multkor new yorkban 2 sorban ment az ellenőrzés az immigrationnál, előttem egy digó csávó volt, és átállt a masik sorba mert az jobban ment, na azt nem tette zsebre amit kapott a többi embertől.
nagyon ki van találva valóban minden, és minden le van szabályozva, viszont mindenki be is tartja és működik is...azt hiszem 6 nap alatt 20 usd ért a saját nevem volt a rendszám táblám választott háttérrel...
(1986-ban tiltották meg új gépfegyverek értékesítését civilek számára, de amit addig legyártottak, az használtan továbbra is adható-vehető. Az árak nyilván felrobbantak, de ha van elég pénzed, és nem buksz meg az FBI background checkjén, akkor hozzájuthatsz.)
A minden irányból STOP tábla is, hogy mást ne mondjak, ott nem rohadsz meg egy jobbkezes utcánál vagy a magyar szokás szerint használt körforgalomban. Érkezéskor mindenki megáll majd érkezési sorrendben mennek tovább, és bármilyen hihetetlen működik. Mondjuk ott a rendőr nem csak ücsörög a kocsijában...
Vagy próbálj ott sorban állni boltban, patikában...stb., hihetetlenül jól szervezik és nincs tolakodás....
A jogrendjük egy komoly probléma felőlünk nézve, az egészségügyi rendszer/TB/Nyugdíj a másik, harmadik...
Egy biztos, nem élnék ott, de az is, hogy nem minden szar ami onnan jön.
Meg mindig nem megy a punto. Az üzemanyag szivattyu rele nem kap feszültseget igy megy.Mas minden minden mas oke, kiveve az autoradiot,a keszenleti piros lampa vilagit de nem lehet bekapcsolni.
Minden benzinmotoros BMW modellbe engedélyezett E10 benzin használata, gyártási évtől függetlenül, de a minimálisan szükséges oktánszámot be kell tartani a használati útmutató szerint."
*Vagy legalábbis értem, hogy az alább tárgyaltakat miért csinálják. Egy olyan országban ahol bárki bármiért beperelhet bárkit igyekeznak jogilag minden irányból levédeni magukat.
Ott a népesség általános tudása alacsony ezért mindent bolondbiztosra csinálnak, így utólag nincs vita! Ha piros a lámpa kanyarodhatsz jobbra kis ívben ha nem jön senki. Kivéve ha lóbetűkkel, jelekkel, képekkel nem írják oda, hogy nem kanyarodhatsz pirosnál jobbra. Mivel nem tudják milyen elven működik a mikró odaírják, hogy árt az élő szervezetnek. A kórházból sem jöhetsz ki a saját lábadon, bizony apám beleülsz a tolókocsiban és a kórházon kívül ahol már nem perelheted őket ha egy porszemben megbotlasz kiszállsz és onnantól mehetsz. Ez önvédelem.
A közlekedésük ha egy kicsi időt vezetsz náluk (és nem csak olvasgatsz róla, hogy milyen hülyék) sokkal jobban szervezett, átgondolt mint nálunk. Igen, egy csomó furcsa dolguk van, sokszor és sok dologban álszentek de gyakran csak egyszerűen nem érted a logikát ami mögötte van.
Hidd el van tapasztalatuk egy olyan ország üzemeltetésében ahol a lakosság nagy része rendkívül aluliskolázott, ezen a téren el kellene kezdeni tanulni tőlük. (Vagy megreformálni az iskolarendszerünket és elszakadni a dicső múlttól amin a fejlett világ, Skandináviával együtt rég túllépett!)
Szinte biztos vagyok benne, hogy a fegyver használatijába is bele van írva, hogy töltött fegyverrel szaladgálni életveszélyes, meg hogy a biztosítót mindig tartsa zárt állapotban amikor nem akarja használni a fegyvert, meg hogy ha valakit meglő vele az sérülést vagy halált okozhat.
Az is egy érdekes ország, fogyasztóként te vagy a gyámoltalan kisgyerek, akinek rá kell írni a mikróra hogy nem szabad beletenni a macskát, de gépfegyvert azt tarthatsz otthon.
E10 használható az összes, 2011. január 1. után gyártott új típusba. Továbbá az E10 használható a következő benzinmotoros Alfa Romeo modellekbe:
MiTo (minden motor)
Giulietta (minden motor)
159: 1.8 16V, 1.8 TBi 16V, 3.2 JTS V6
Brera: 1.8 TBi 16V, 3.2 JTS V6
Spider: 1.8 TBi 16V, 3.2 JTS V6"
Az 1.8 TBi 2009-ben jelent meg a 3.2 JTSV6 pedig 2008-ban ha jól Mléxem de lehet, hogy már 2007-ben a modellbemutatáskor is kapható volt a 159/Brera/Spider-be. (nem összetévesztendő a korábbi 3.2 V6-al a 156-ban mert az nem JTS)
No de arra +1, hogy az E85 lázban boldog és boldogtalan egyaránt tankolta minden olcsó autóba (szerintem onnan tudva írták az fastra és régi swift mentességét) és melyik-hogy köhögött tőle, de nagy hibák a gyakori modelleknél nem voltak.
Lásd Fiat - Alfa. Azt írja, hogy minden 2011 utáni modell + néhány 2009-es.
Az 1991-es gyártású autómban jópár évvel ezelőtt gond nélkül használtam E85-öt amíg olcsó volt. Nem E10-et. E85-öt, aminek nyolc és félszerese az alkoholtartalma mint az E10-nek.
A lista arról szól, hogy mit teszteltek le a gyárban. Nyilvánvalóan a gyárnak nem éri meg anyagilag olyan autót tesztelni aminek 20 éve a gyártását is befejezték. De ez nem azt jelenti, hogy az az E10-től biztosan tönkre fog menni, hanem csak azt jelenti, hogy nincs róla információ.
Úgyhogy a helyedben én megnézném mennyibe kerül egy benzinpumpa csere és ha elég olcsó akkor megkockáztatnám, hogy járok E10-el.
Tanácsért Fordulok hozzátok. Nem vagyok szerelő, sem barkácsoló. Csak egy öreg nyugdíja.
Olvastam minap, hogy Januártól megszűnik az E95 tip. benzin, helyette jön az E10.
Volt hivatkozott táblázat, mely szerint megtalálható volt, hogy melyik gyártmányú kocsi, melyik
gyártási évtől alkalmas a nevezett benzin felhasználására. Az Én TC-m 95 gyártású, és a táblázat szerint ahhoz nem lesz jó. A 98 gyártási évtől használható.
Kérdésem. át kell-e állnom az E98-ra, vagy van esetleg valami trükk a használhatóság érdekében.??
Csodálom hogy az USA-ban ennyire engedik. Ott nagyon szoktak tartani a ilyen "egészségre káros" dolgok engedélyezésétől. Most is van egy továbblépés a Teslák frissítésénél.
mmm.. tiz evel ez elotti dolgokat kerdezz, vagy konkretizald.. :)
azok mennek. . a mai , tegnapi, mult heti . az nem annyira.. #
ja, de ja!!
van itt egy 1.3 jtd.
szarul indult ,szarul ment.
elso korben kapott negy uj izzitot, mert rafert.
jobban indult, de a ket szelso henger meg mindig csak ~ 40 C felett indul el es addig pofogi is a nem egett uzat..
kapott oblitest, uj olajat. meglett kuldve auto palyan ( ma ott majdnem meghaltam* , )
masnap reggel poccre indult mind a negy henger.,
ma mar nem... a ket szelso meginn lustalkodik.
szelepre fognam.. de inkabb a hidrora..
fene tudja.. szarok bele. :)
* hosszu a story, de ha a kulsobol nem akarnak 90 merfoldel elozni, a kozepsobol nem indexel a
kulsobe egy masik, akkor valoszinu megdoglok.
igy viszont fek felett volt a labam, es talan ez volt eleg hogy egy platorol leszabadulo muhely ajtonyi lemez darab a kocsi felett egy ket meterrel atporogve, nem allt bele a szelvedobe.
nekem nem volt idom beszarni se,.. de a vedo angyalom bedurcazhatott mert a tesco parkoloban mar csak a dudam miatt nem jottek belem.. :)
Egy 60-as években kifejlesztett tekknika reszelgetése napjainkig. Amire ráültettek egy automatikát - rosszul.
Amúgy full mechanikus a kormánytól a vezérsíkig (drótkötél, himba, mindenegyéb), hidraulikus rásegítéssel, mint a klasszikus kormányszervók.
A gond az, hogy a gyártó a jelen kor kihívásaihoz b@szott egy új repülőt kifejleszteni ( az hatalmas nagy pénz...), hanem a meglévőt próbálta úgy faragni, hogy megfeleljen.
Ez lett belőle.
Amire te gondolsz, a teljes elektronikus kormányvezérlés (Flight By Wire, FBW), az számos típuson muzsikál gond nélkül ( már kinőtték a gyermekbetegségeket ) .
Sziasztok azzal a kérdéssel fordulok hozzátok hátha valaki sejti mi a probléma. Egy Volvo Bl71 es Földmunkagép D4D CBE2 es Daitz Diesel motorral felszerelve. Olyat csinál menet közben 4 edik (max)sebesség fokozatban 2100-2200/min motorfordulat számnál elmegy a gáz és lesik a motor fordulatszám 400/min es fordulatszámra 100%osan előfordul 4 edik sebességfokozatnál . 3. sebességfokozatnál ritkábban jön elő legtöbbször csak akkor mikor hitelen akarok gyorsítani vagyis Teljes gázadásnál esik le 400/min a motorfordulata 1-2 es sebesség fokozatnál még ritkábban jön elő ez az eset legtöbbször csak akkor ha nagyon dagonyás terepen kell a géppel közlekedni ahol az átlagosnál jóval több üzemanyag szükségeltetik a gép mozgatásához mint egy átlagos terepen .( (Valószínűsítem)üzemanyag rendszeri problémája van de nem jövők rá ,hogy hol van a hiba mivel ez a fordulat szám visszaeséses probléma csak akkor jön elő hogyha a motornak rengeteg üzemanyagra van szüksége.
Alkalmanként az is előfordul hogy amikor a hiba eljön és leesik a fordulatszám pár pillanat után vissza tud állni a gázpedál állása szerinti fordulatszámra de legtöbbször nem áll vissza csak ontja a fekete füstöt és csak újraindítással lehet megszüntetni az előjövő hibát
Mikor hirtelen visszaesik a fordulatszám 400/min re a hiba előjövetelekor elkezd eszméletlen sok fekete füstöt okádni a gép
Üzemanyag szűrő dugulást kizártam mivel az összes szűrőt és üzemanyag gumicsövet kicseréltem. De ha régivel is probléma lett volna akkor egy 5000 ccm es motor ékszíjhajtású üzemanyag szivattyúja összehorpasztotta volna a szűrőt hogyha dugulás lenne a szűrő fele.
Próbáltuk már levegő szűrő nélkül is de ugyan ez a probléma
Kizártam elektronikus teljesítmény korlátozás mivel az azt jelentené hogy max csak 1500as fordulatszámig lehetne csak pörgetni a motort lényeges fordulatszám visszaesés nélkül.
A Boeing 737-eseken a trimmelés szükség esetén kézi erővel is elvégezhető,a pilótafülkében levő trimmkerekek bizony acélkábellel vannak összekötve a padló alatt a hátsó vezérsíkkal.
Sajnos a bizti és a csatlakozó között van a vezérlő elektronika. Már nem egy szál villanydrót megy a lámpákhoz. Egy kupacban lévő fényforrásokat egy elektronika szolgál kis. Ha az, vagy annak egy része hal meg, akkor 1 vagy az összes lámpa lehal. Skodrinál benne volt a hátsó lámpa testében az elektronika, nem kivehetően, nem javíthatóan. Teljes lámpatest csere.
A 737-esben még pont van mechanikus kapcsolat is, de rásegítéssel.
A MAX két balesetéről még nem született meg a végleges verdikt, de az eddigi hírekből sejthető a gyártó, meg az üzemeltetők felelőssége is.A gyár felelőtlennek tűnik a fejlesztés gyorsaságában ( ez ugye ismerős az autóiparból is), a gép megváltozott repülési tulajdonságaihoz kifejlesztett MCAS szoftver többszörözés helyett egy helyről kapott inputot a helyes működéséhez, a gyártó nem emelte ki eléggé az új rendszer működésével kapcsolatos oktatást és egyes légitársaságok pilótáinak meg nem volt meg a képzettségük a probléma megoldásához.
A hibák ki lesznek javítva, a típus jövőre vélhetően újra forgalomban lesz, csak sajnos a két lezuhant gép utasait senki nem hozza vissza.
Érdekes módon a repülésben teljesen bevett gyakorlat lett, hogy nincs közvetlen fizikai kapcsolat a legfontosabb kezelő és irányítószervekkel sem a gép-pilóta viszonylatban, csak ott mások az árak, abba belefér a megfelelő, biztonságos technológia alkalmazása.
50nél le is cseréltünk a 202ben. A K epc írja a wandleren a leeresztőt és úgy látom az elődöm is kereste,szóval így vagyok nyugodt,persze csatlakozoval együtt.
Gondba vagyok a Peugeot 5008-am 1,6hdi 2011-es bal első tompított fényszórójával,
nem világít izzó bizti jók , BSI hozza a hibát de nem lehet törölni és nem is írja hogy konkrétan mi a hiba oka.
Addig jutottam hogy biztositeknál kint van a feszko de már a csatihoz nem jut el, kábelnél nem találok sérülést csatik megmozgatva, BSI resetelve de még mindig semmi
Ennyi volt 10éve is. Kibírták. Persze ehhez tartozik egy gyári utasítás is. !! Mindez az előírt olajminőséggel (ami közvélekedéssel szemben nem a tescos regenerált 10W-40) és használati móddal. Közel 8liter olaj van bennük.
Az SBC azért nem teljesen illik a "tervezett avulás" kategóriába, mert itt nem kereskedelmi, hanem biztonsági szempontok miatt korlátozták mesterségesen az élettartamot. Itt egy forradalmi fékrendszert engedett az utakra a Mercedes, a teljesen wireless megoldástól csak annyi különböztette meg, hogy egy kisméretű főfékhenger azért még maradt a pedál alatt vésztartaléknak. A gyártó által garantált élettartamot hozta is az egység, merész kísérlet volt, de egyben az is bebizonyosodott, hogy az autózásban a vevők nem akarják még megfizetni az ilyen fejlett technológiák árát még akkor sem, ha az jobb a meglévő fékeknél. Nekem nem volt SBC-s Mercedesem, de több W211-es tulajtól hallottam, hogy volt olyan vészfékezésük, hogy már szinte látták gyűrődni a motorháztetőt, de meglepő módon az autó mégis meg tudott állni a csattanás előtt.
Ezzel együtt széleskörű volt a felháborodás a csereegységek ára miatt, a gyár marketing okok miatt bevállalta a korrekten szervizelt kocsikon a csere árát egy idő után a garin túl is, de ez nekik sem lehetett jó üzlet, így a megoldás egyelőre félre lett téve, tudtommal semmilyen más márka sem használ azóta sem ilyet.
Érdekes módon a repülésben teljesen bevett gyakorlat lett, hogy nincs közvetlen fizikai kapcsolat a legfontosabb kezelő és irányítószervekkel sem a gép-pilóta viszonylatban, csak ott mások az árak, abba belefér a megfelelő, biztonságos technológia alkalmazása.
a kínai fényszórós példádhoz kapcsolódva, ha az alkatrészárakat normális módon számolnák ki a forgalmazók nem vennél kínait.
mikor kijött a W210 (pápaszemes) merci vettünk egy sérültet németországban. megvásároltam hozzá amit kellett és meglepődtem mert a fényszóró és az ajtó olyan olcsó volt hogy magam sem hittem. igaz az ajtókárpitra való rózsafabetét már maga annyi volt mint az üres új ajtó, az elegance díszrácsról nem is beszélve.
az éjjel én is fel akartam hozni az SBC limitált működését de késő volt írogatni
Az alkatrészek jelentős részénél a gyártó/beszállító megad egy élettartamot. Adott terhelésen, fordulaton, hőmérsékleten mennyi üzemórát bír ki biztosan. Sőt, sokszor kínálja annak nagyobb terhelésre/élettartamra való, sokszor "iparinak" nevezett változatát. Felárért!
A tervező választ a pénzügyes, megrendelő igényei szerint.
Így került egy LCD TV-be 70 C-fokon 3000 óra garantált életű kondenzátor halmaz. A 105 fokra készült már duplába kerül. Viszont az 70 fokon 10 000 órát bírna. De van 105 fokon is 20 000-órás tantál kondi, bő 20-szoros áron. (A cuccban belül van 60 fok például)
Vajon melyik éri meg egy gyorsan avuló tömegtermékben?
Hasonló egy generátor csapágy, egy szíj is. Persze előfordul mellényúlás is. Pro és kontra is. Megfelelő túlméretezéssel persze lehetNE tervezni, csak annak a felára már más kategóriába vinné a terméket. Lehetne minden autót örök életű KOR acélból gyártani. Mindenben eggyel nagyobb terhelési értékre kitalált csapággyal, gumiabronccsal és műanyag fogaskerékkel. Több teflon a PVC vezetékek helyett. Dupla vastag és réz vezetékek. A sima vízálló csatlakozók helyett nagyobb nyomáson is vízállókat használni.
Őrült ismerős be akart perelni egy nagy otógyártót. 210 000-nél elszakadt a vezérműszíj, lenullázva a motort. De ha a gyártó 2 db szíjat, 2 db tárcsát használt volna, akkor nem következik be a baj. Mondani sem kell mire jutott......
Sok esetben az autószerelő a megrendelő kívánságára tesz be egy olcsó csapágyat, kuplungot a biztosan márkás, de drága helyett. Választ gagyi kínai fényszórót szaré-hugyé a márkás utángyártott helyett, a gyáriról nem is beszélve. Aztán a sóher autós csak vakoskodik a szerte-széjjel szórt fényben. Néz, hogy fél év alatt karcolódik, mattul.
Félreértettél Te is, meg néhányan.Ahogy a 185228 sz. hsz-ben írtam, nem azt vitatom, hogy ma már nem az örökéletnek készülnek az iparcikkek, csupán abban nem hiszek, hogy pontosan meg merik tervezni a termék tönkremenetelének idejét. Én csupán úgy gondolom, annyira olcsóra méreteznek mindent, hogy az adott időt biztosan kibírja, a hibákat az okozza, hogy néha ez a terv sem sikerül.Az már csak a piaci világ vadhajtása, hogy rengeteg olyan termék is készül, ahol az olcsó árral vonzzák be a vevőt, cserébe az elvárható minimális minőséget sem biztosítják.Az említett mosógépek világában is vannak híresen rossz, de olcsó gépek és vannak a drágábbak, amik azért eljárnak ma is sok-sok évet. A nyomtatós példád már inkább határeset, volt is belőle botrány.
Ilyen volt a Mercedesnél az első szériás SBC fékrendszer, ahol a gyár meghatározott pedállenyomás számig garantálta az újszerű elven működő rendszer működését, azt elérve szoftveresen letiltott a működése, a megoldás a költséges csere volt új egységre. Mondjuk itt érthető volt az óvatosság, az addig nem használt megoldások meghibásodása életveszélyes lehetett, ki vállalná ezért a felelősséget. Nos, a Lajtától keletre élők vállalták, mert hamar megszületett a megoldás a csere helyett a lejárt lépésszámláló szoftveres nullázása képében, így az SBC már addig üzemelhetett, amíg fizikailag el nem romlott.A baj csak az, hogy a hibája esetén a kocsi fékútja a normál helyett váratlanul megegyezett egy vonatéval.
A gyár meg újratervezte ezt a fékrendszert és azóta sokkal biztonságosabb megoldásokkal korlátozás nélkül nyújtja fék az SBC plusz szolgáltatásainak fontos részeit.
Ezt nem ebben az összefüggésben értettem.Az android zseniális mobil megoldás, csak én a pc-t sok olyan dologra is használom, ami azon a rendszeren, érintőképernyőn nehézkesen, vagy nem megoldható.
Nem szeretek képernyőn üzenetet,levelet gépelni,a tartós böngészéshez meg szemrontóan kicsi az a képernyő.Ettől függetlenül ha szükséges, az említett tableten azért van net, de napi szinten nem használom.
Ezért nem váltottam komolyabb adatforgalmat adó díjcsomagra, a meglévőhöz vett kiegészítő adatcsomagoknak meg nem volt kedvező az ára.
Hátha segít hinni ez a példa: Alany kenyérsütő gép. A garancia idő után nem sokkal leállt a keverő, vagy forgató funkció. (Már nem emlékszem miért is kellett neki forogni) Szétszedtem, fogasszíj hajtás volt benne. A döbbenet, hogy 2 cm széles fogaskerekeken 1 cm széles szíjjal hajtott. Gondoltam menjetek az anyátokba. Tudják kiszámolták, hogy 2 cm-es szíjjal kell meghajtani. Miért felezte meg vajon a szíj szélességét, ha nem azért, mert a 2 centis sose szakadna el? Gondoltam kicseszek velük veszek rá kettőt és örök élet. Hát erre ők is gondoltak, mert sehol nem találtam ilyen méretű szíjat, így mehetett a kukába az egész. Mi ez, ha nem tervezett avultatás? Ugyanilyen a nyomtatók szoftveres letiltása meghatározott oldalszám után. De lehetne említeni a mosógépek csapágyazását és más millió példát.
"ahoz még egy külön üzemegység kell hogy a cseppfolyós gázt "fogyaszthatóvá" alakítsa."
Nem kell. A halmazállapot váltás a szállítási eljárás része. Ez a veszteség, ezt használják üzemanyagként. Ahhoz, hogy a -160°C környéki hőmérsékletet tartani tudják, folyamatosan párologtatják a tartályokban a folyékony gázt.
Ez megint olyan magyarosan működő dolog. :// Elvileg kell szakműhely igazolás a felszerelésről, de van olyan vizsgahely ahol azt mondják, elég a címke. Legjobb lenne az adott helyen megkérdezni.
"vannak de azok is nehézolajjal mennek és nem azzal a gázzal amit szállít."
Pedig de, pontosan azzal a gázzal mennek. Egészen pontosan annak a veszteségével, miután a cseppfolyós gázt nem tudják veszteség nélkül szállítani. Sokkal értelmesebb azzal hajtani a hajót, mint kiengedni a szabadba.
A sárga forgalmiban az O1-nél 1150 kg, az O2-nél 490 kg szerepel. Vonóhorog nincs rajta.
Ha teszek rá egy vonóhorgot, és úgy viszem oda az nkh-hoz egyedi forgalombahelyezésre (honosítás + műszaki) kell hozzá valami plusz papír? Kell igazolás szerelőtől a vonóhorog felszereléséről, vagy elég az új horog címkéje?
Csak levehető/leszerelhető horgot fogadnak el, vagy lehet fix horog is? A horog nem takarná a rendszámot.
Megtaláltad a 2 legnagyobb trollt a forumon az egyiket már többször kivágtuk a suzukisból a másiknak mindig van valami nyűgje a darálós buditól a széntüzelésen át a citroenig
Sokáig nem tudtam a 6310itől elszakadni,és hittem azt is hogy elég egy primitívebb de nem tudtam megszokni,így vissza tértem a 10ire,utána nagy váltás és okos telo mert ahogy mondod kellett.
Telefonnak pont elég,van benne bluetooth,össze tud kapcsolódni a kocsimmal. Internetezni normális billentyűzettel,24-es monitoron szeretek. Ha kell,térképnek, navigációnak van egy 7 collos tabletem, másra nem használom.Egyszer vettem egy okostelefont, de egy hónap után eladtam, mert nem szeretem az android használatát,drágállottam az adatforgalmat és meguntam, hogy vigyázni kell a telóra, ezt meg zsebrevághatom, oda tehetem és úgy, ahogy akarom.
De azért a macskadobáláson kívül jó pl. telefonálni is.
A melóhelyem pl. térerő szempontjából szar helyen van, mindenki kijár az okosokkal telefonálni, hívásra meg nem elérhető. A butával meg a pincéből is tudok. Ezek az új mobikok elsősorban számítógépek, csak utána telefonok.
Értéktelen bullshit. Imádom, amikor valaki szemrebbenés nélkül beírja, hogy feltalálták az ELSZAKÍTHATATLAN nylonszálat,peeersze... Meg a zöccséges mercit( ölni tudnék, ha így hívják a W123-ast) , ami elmegy egymilliót nagyjavítás nélkül.
már az ötvenes években az amerikai autógyártók "kémei" járták a roncstelepeket és listázták hogy mik azok az alkatrészei az adott típusoknak amik keresettek (alultervezettek) és mik azok amik még teljesen jók, használhatóak. (túlméretezettek)
a következő modelleknél ennek figyelembevételével terveztek, hogy minden nagyjából egyszerre kapituláljon.
Ha így nézed, természetesen ez valós és a cikk is ezt taglalja.Eddig nekem a tervezett avulás ezt jelentette, hogy sok ember összeesküvéselmélete szerint az iparcikkek a gyártó szándéka szerint egy előre pontosan meghatározott idő után biztosan tönkremenjenek, új vásárlással fenntartva a fogyasztás alapú társadalmak gazdaságát. Na ebben nem hiszek.
Olyan ez,mint a félig üres, vagy félig teli pohár esete. Úgy biztosan nem terveznek, hogy 15 éves korára biztosan tönkremenjen, de úgy igen, hogy tizenötéves kor után már nem muszáj, hogy tovább működjön.
A világért sem szeretném újrahergelni a már-már lehiggadni látszó kedélyeket, de erről eszembe jutnak a linuxos, ubuntus chatek:
- Szervusztok, srácok, ez és ez a gondom...
- Mi itt mindenhez is értünk, hogy merészelsz minket ilyesmivel zavarni, guglizd ki!
Annyi a különbség, hogy őket annyira sem érdekli, hogy ha ezek után elküldöm őket az anyjukba, még azon sem sértődnek meg. :-D
Szóval értem én, hogy a kolléga sajnálja a cirka húszezret a trélerre, hogy elvitesse a Fiat egy szerelőhöz, pedig szüksége lenne rá. Csak azt nem fogja fel, hogy "No user serviceable parts inside".
Azt pedig elismerem, hogy én sem vagyok autószerelő (apám az, de őt sosem láttam), de egy TPS-t, ha az a rossz, ki tudom cserélni, vagy meg tudom rendelni, bármi rossz a kb 3-4 szenzor közül.
Már írták neked, de úgy tűnik nem nagyon érdekel, hogy amíg nincs gyújtás (primerjel) addig nem fog indulni a tápszivattyú. Van gyújtás??? Nincs. Akkor???
Az alany meg mindig fiat punto 1.2 16v.Sikerült eljutni odaig hogy az Ac pumpa rele behuzotekercse nem kap feszültseget. A gyujtas raadasakor es inditozaskor sem.az inditomotor teker rendesen.
Hol keressem az okat, miert nem küld feszültseget a motorvezerlö a teketcsre?
Tényleg, ezeket mivel indítják? Sűrített levegő, vagy egy másik kisebb motor?
Gondolom nem elektromos.
Más: a korábban betett videóban (quattro ?) a fordulatszám mérőn volt negatív érték is. Létezik, hogy a hátramenetet ezzel, és nem irányváltóval oldották meg?
anyagfaradasnak tünik. Ha meghegeszted akkor valoszinuleg relativ hamar melette fog eltörni. Vmivel el kene oszlatni a terhelest. Fe lehet h a nyeregcsö volt tul rövid
szóval AWI és nem egyszerre az egészet, hanem szakaszonként és közben szüneteket tartani.
nem attól kell tartani hogy kilágyul, (tévedés hogy attól törékennyé válik) pont ellenkezőleg, ha a hegesztés után túledződik akkor fog rideggé, törékennyé válni
Nehogy má engem baccatok le, mert belinkeltem egy hírt a témában. (Margit, nóóórmális?) :)))
Nyilván való dolog, hogy minden intézkedés annyit ér, amennyit betartanak belőle.
Amikor a közúti közlekedésben használt gázolajnál elkezdték csökkenteni a kéntartalmat, akkor a MOL/DUFI-ban építettek több gyáregységet ennek a folyamatnak a kiszolgálására és a szükséges mennyiségek biztosítására.
Volt alkalmam bennük botorkálni bőven a beüzemelésük alatt.
Exportpiaci versenyképességének fenntartására és hazai minôségvezetô szerepének megôrzése érdekében a MOL Rt. úgy döntött, hogy 2005-tôl kizárólag maximum 10 ppm kéntartalmú üzemanyagokat állít elô.
Akit mélyebben érdekel a téma az meg guglizzon: mol gok üzemek
(GOK = gázolaj kénmentesítő)
Hogy ez a folyamat finomítói oldalról miként áll jelenleg a világban, ami az alap feltétele a történetnek, nincs tudomásom.
Illetve az is egy fontos dolog, hogy a gázolaj kéntartalma kenési szempontból is számot tevő, tehát a kivonása esetén adalékolással kell ezt a tulajdonságot biztosítani.
Szükséges, hogy a gázolaj rendelkezzen bizonyos mértékű kenőképességgel, különben a befecskendező-rendszer mozgó elemei gyorsan elkopnának. A kenés feladatát részben a gázolaj természetes eredetű összetevői - pl. poláris felületaktív anyagok, heteroatomot tartalmazó vegyületek (kén, nitrogén, oxigén) és heterociklikus aromás vegyületek - látják el. Az elmúlt évek során elfogadott szigorú környezetvédelmi szabályok a gázolaj kéntartalmának csökkentését írják elő. Ez magában foglalja a gázolaj kenőképességének leromlását is - kevesebb a gázolajban a kenőképességet biztosító heteroatom vegyület -. A probléma kiküszöbölésére ezért a gázolajat mesterséges, kenőképességét fokozó adalékokkal szükséges ellátni
sziasztok! a kasztnisokat kérdezem, hogy a képen látható hi-ten acél biciklivázamon lévő repedést milyen módszerrel lehetne megjavítani? hegesztés? forrasztás? állítólag a hegesztéstől nagyon felpuhulna az anyag, és utána hamar elrepedne újból. köszi előre is.
A háborúban sem így indítottak, ez látvány indítás volt. Ha ezt a tengeralattjárón mindkét motorral így végigjátszották volna, sosem jutnak sehová. Tök felesleges volt "kurblizgatni", meg a dekompresszorokat nyitogatni. Azok a karbantartáshoz kellettek. Valószínűleg az olajnyomás biztonsági szelepét is elsőre kikötötték, hogy ne kelljen azt se pumpálgatni.
A nagy hajógépeket viszont többnapi procedúra elindítani, ha hagyták lehűlni. Ha meg vészleállítani kell és beledermed a nehézolaj, akkor nagy szopás van.
"Akkora a motor, mint egy mikrobusz. Hat méteres a vezérműtengelye, meg a főtengelye, ami 6 tonnás."
Ez a tengeri hajózás méreteiben apró motor. Egy valamire való hajógép akkora mint egy 4 emeletes ház.
Az ötvenes-hatvanas években a Láng gyárban gyártott 1000le-s 8LD hajógépek is kb ekkorák voltak.(főtengely 570cm hosszú)
Ma már, pont a környezetvédelem miatt, leáldozóban a nagy keresztfejes 2T hajódieselek kora.
Egyre inkább "kisebb" sokhengeres 4T V motorokat építenek CR befecskendezéssel. Az meg amúgy sem szereti a kénes üzemanyagot meg a nehézolajat. Persze ez hosszú folyamat, a hajógépeket nem 5-8 éves kifutásra tervezik.
Ebben az anyagban is volt egy rövid rész, ahol egy kompban üzemelő motor egyik hengeregysége lett hengerfejes. Mivel az idő pénz, rögtön a fuvar után állt neki három szerelő a hajó mélyén, 50 fok melegben a cserének. A mennyezeti sínen futó kézi láncos flasencúggal emelték le a hibás hengeregységet a blokkról, aztán elhúzták egy szerelőaknáig, ahol a raktérben álló autódaru emelte ki a hajóból, meg vissza az újat. Nagyon más dimenziók...
Érdekesség ment most a NatGeo-n. Egy húszhengeres MTU hajódízel születését mutatták be a blokk formába öntésétől a beindításig, döbbenet számok tartoznak hozzá.
Akkora a motor, mint egy mikrobusz. Hat méteres a vezérműtengelye, meg a főtengelye, ami 6 tonnás. A húsz különálló hengert a hengerfejével szerelve külön-külön rögzítik a forgattyúsházon. Az összeépítésnél a rögzített hajtókarra még a 200 kilós dugattyút is daruval engedik rá, amíg betolják a csapszeget. 40 tonna a kész motor és 1600 liter motorolajat töltenek bele.
A blokk elején a vezérműfedél kéttonnás öntvény, amit normál esetben 35 évig nem kell levenni, akkor jön a karbantartás.
Ezt jó volt olvasni, azt hittem csak én jártam úgy hogy kézzel meghúzott kerékcsavarokkal mentem próbaútra. Szerencsére nem esett ki, adott hangjelzést.
Másik nagy kalandom 30 éve a Dacia fékbetét fordítva berakása (ne kérdezd, nem tudom, hogy) de az is "jelzett" a próbaúton.
A leírásodból ítélve szerintem jó a tipp, kinyomócsapágy hiba az esélyes. Ha biztos lesz, mindenképp csere a megoldás, leginkább valamilyen másik márkára.
Igen, ez sokszeor előfordul, de így, hogy (valószínüleg) másik henger kapja a szikrát még nem nagyon láttam. Ráadásul nem néha így, néha úgy, hanem minden egyes indításkor pont ugyanazt produkálta, mintha meg lenne cserélve két gyújtókábel.
Volr egy hasonló érdekes sztorim valami 3 hengered koreai, vagy japó kisautóval.
Azt is azzal hozták be, hogy taknyos időben rángat. Nyilván nagyfesz rész hiba az első célpont megnéztem még az udvaron, rendeltem hozzá cuccot.
Másnap épp egyedül voltam a műhelyben, bepattanok, hogy beállok vele nem akar indulni. Már-már elkapja, de leáll.
Hát, gondoltam én be nem tolom egyedül, esett is az eső, egykis rámpával is meg kellett volna küzdeni...
Szórakoztam vele egy fél percet, mire végre durrogva, csattogva, de beindult és valahogy leküzdöttem azt a 20 métert.
Kinyitottam a géptetőt, nézem...aztakurva. :D
Előző nap, mikor ránéztem, levettem az elosztófedelet, és nem raktam vissza. Ott lógott a kábelein a motortérben és még így is sikerült életet lehelni a motorba. :D
1-2 napja tapasztalom: Kuplung fogáspontnál nyikorgó/nyekergő hang, majd a kuplung teljes kinyomásakor is. Ékszíj hangjához tudnám hasonlítani de nem olyan hangosan.
Illetve mikor megálláshoz készülök, üresbe kiteszem, olyan ütő hangot hallok. Mintha ütne egyet. Ezt mondjuk nem mindig hallani.
Kinyomócsapágyra gondolok. Mi lehet a gond? Csere vagy valamilyen "olajozás" is segít? Bár utóbbi gondolom felületi kezelés lenne.
Persze ez csak az én tippem. Meghallgatnák másokat is. Köszi!
Ááááá, azoknak akik ezeket a fórumokat a vevőszolgálatnak nézik és jelzik is, hogy nekik itt kötelező azonnali megoldást kapniuk, azoknak hiába írod ezt le akár hetente. Az a szint, amikor kijelentik, hogy "de ezek a fórumok azért vannak, hogy segítsenek", nem fogja sosem megérteni, hogy ez itt nem kötelezően járó szolgáltatás. ://
Valahol mégis csak elhalálozott az átütési szilárdsága a nagyfesz résznek ezek szerint, ha nem is láttad rajta a szokásos nyomokat.
Ez olyan tipikus az öreg autóknál, hogy a tizen éves rotor/fedél/kábel vonalon elérnek az anyagok és a taknyos időben, meg az felrakódott szennyeződés rétegen elindulnak a kúszó áramok és átüt valahol.
Legalább is nekem ez a tapasztalatom.
Utoljára a haver 1.2-es Puntója játszotta ezt, bár az csak szorgalmasan 3 hengerezett, mert az egyik pipa áthúzott a gyertya nyakára.
Azon is ott volt a por réteg meg a pára, elég is volt neki,
Szerencsére este nem volt nehéz kiszúrni, meg hát a hangja is meg volt :)
Saját szaladgálós autó, mindig megy ahogy ezek szoktak, de egyik reggel nem indul.
Puffog, durrog a kipufogóba, a szívócsőbe.
Oké beázott. Nem látszik, de kimosom az elosztót, nem látszik rajta semmi, csak az, hogy 10+ éves lehet.
Helyzet változatlan. Ridegtartásban van, nézzük meg a vezérlést, úgy sem járt ott senki, bármi lehet. Elhúztam a fedelet néztem a jeleket, ez úgy tűnik rendben. Indítózás közben is jónak tűnik.
Mindenki hazudik, nézzük már meg, hogy a góré nem-e piszkált bele, mikor nem indult. Gyújtási sorrend rendben, nincs összekeverve, kábelek kimérve, nem szakadtak, rotor kimérve, 1 kOhm, nem látszik rajta semmi különös.
A rotor szegmense a jó helyen van, a a tájoló pöcök is megvan.
Befecskendezés van, féktisztítóra csak annyi változás van, hogy még nagyobb lángnyelveket fúj.
Vegyük le a szelepfedelet, pár csavar úgy is folyik alóla az olaj, hátha látunk valamit. Azt láttuk, hogy minden oké itt is.
Elkezdtem testelgetni a hall jeladót, hátha valami kiderül, mert nem hagyott nyugodni, hogy ez csak már valami gyújtás hiba lehet.
Ezt is jónak ítéltem. Kínomban elkezdtem tekergetni az elosztót, de nagy előgyújtásnál megfogta indítózás közben, utógyújtásnál, meg nem történt semmi, de sehol nem mutatott hajlandóságot az indulásra.
Kiterítettem a gyertyákat a zárhídra, forgattam fúróval az elosztót tökéletes szikrát adott 1342 sorrendben.
Otthagytam a picsába, bosszantott, hogy nem boldogulok egy 100-as szöggel.
Közben a kollega mért kompressziót, de sok értelmét nem láttam. Volt benne...valamennyi. Amennyit a benzin áztatta henger tudott.
Oké! Pár nap múlva kezdjük előlről. Valamit benéztem. Gyújtási sorrend, az a henger kapja a szikrát, ahol a sűrítési ütem vége van, jó helyre néz a rotor, a vezérlés a helyén. Este leállították, másnap meg ez van és nem megy.
És a huszadik indítózásra is csak prüszköl, tüsszög visszadurrog.
Kösz, aki végigolvasta, kicsit csalódást fogok okozni, mert nincs nagy megfejtés.
Vegyünk egy új rotort és egy elosztófedelet, filléres cucc, jobb ötletem nincs bár nagy pénzben nem fogadnék rá.
5 perc alatt felpattintottam, első kulcsfordításra tökéletesen működött.
Így újra megmértem a rotort, a fedelet multiméterrel semmi hibát nem mutatott. Nem volt repedt, nem volt koszos, nem volt áramkörileg szakadt, nem látszott rajta semmiféle égésnyom az eltévedt szikra miatt.
Egyik napról a másikra úgy ment tönkre, hogy előtte semmi hibát nem produkált, aztán utána pedig pontosan ugyan azt.
Ez nagyon nem jellemző az ilyen nagyfesz gyújtás hibákra, de itt ez volt.
Értsétek már meg, hogy így online nem lehet autót javítani.
Rávezetni, tippeket adni lehet, aki ha jól használja ezeket, sokat segít.
Ehhez jó kérdéseket kell feltenni, azokra kap jó válaszokat.
Az, hogy "elfordítom a kulcsot és nem indul az autó.Az akksi új." azon nem lehet segíteni. Ok, ez egy szélsőség, de nem példa nélküli.
A topic címe: Autószerelő műhely. Aki kérdez, attól feltételezünk egy alapszintű, általános hozzáértést.
Tudjon már használni egy multimétert és azzal hitelesen mérni, korszerűbb autóknál (megengedő vagyok, nálam ez kb. 20 eves, vagy annál fiatalabb) tudjon már hibakódot olvasni, élő adatokat nézni valami kütyüvel.
A diagnosztika akkor is szopó tud lenni, ha megvan hozzá minden műszerezettséged, tapasztalatod. A típusismeret ilyenkor óriási előny, de itt azt hiszem legtöbben mindenféle autót javítunk.
Legyünk már több türelemmel egymás iránt, főleg, aki segítséget kér ne legyen azonnal a plafonon, így nem kell elnézést kérni később.
Azt viszont tényleg karburátoros bácsi mondta, hogy csoda, hogy még él az ecu, miután zárlatos volt a TPS. Abból kiszabadult. Még egyszer megkérdezem: úgy kellett volna hagynom? Mást pedig nem csináltam. Ebbe a tekergetés elmulasztása is beletartozik. Főleg, hogy nincs is mit. :-D
Mondom, lehet tippelgetni, de nem vagy vele sokkal előrébb, Én is kérdeztem már itt hogy a 40 éves Transit, soros Cav adagolóját hogyan tudom beállítani pontosan, (műhelyben elbaszott regulátor miatt) de csak tippeket kaptam, megoldást nem! Nem lehet mindent megválaszolni on-lány!
Szerintem az tökmindegy. Csak legyen két, elkülöníthető végponti értéke, és ha szabad kérnem, következetesen... A többit megtanulja az ecu az első áramtalanítás után, nem?
Vagy nem tudod, hogy miről van szó, akkor miért szólsz hozzá? Vagy az nem érdekel, amit én mondok.
Elmondtam, illetve akkor most részletesebben:
Hagyományos, gázbowdenos vezérlésű motor. A fojtószelep tengelye mozgat egy rugózott változtatható ellenállást, magyarul potmétert, angolul pedig TPS a rövidítése, ami nem tökéletes. Abban hol van fogaskerék? Ettől függetlenül én is erre gyanakszom - mint már írtam.
Tippelgetni lehet, de az nem visz sokkal elébb, tippem hogy rommá vannak kopva a folytószelep potméter érintkezői. "zajosak" a pályái. Oszcilloszkóppal mérhető...
A hozzáértésének szintjét azért inkább 0.01-re értékelném, mert hát mégiscsak elindította valahogy a járművet, igaz hogy Én duplán, nem is, inkább triplán szoptam be vele, de azért mégiscsak ment a járgány egy ideig! :))
Esetleg még arra gondolok hogy ahol a csoki van valamiért elszakadt a vezeték, a miértje most lényegtelen! Szerelőnk gondolta csokival összetoldja, csak lehet annyira hülye, hogy nem gondol rá, színt a színhez köt. Csoki bent, masina nem mén! Gondolkozik, leszedi a tankot, AC-t cserél, még mindig nem mén! Valamilyen isteni sugallat révén vagy baráti/telefonos segítség alapján rájön hogy nem stimmel a pumpa stekkerénél a polaritás, gondol egyet, s szerkeszt egy utólagos csatit amivel felcseréli a pólusokat, összerakja, láss csodát megyen a paripa! Hihetetlen eszmefuttatás de a látottak alapján simán el tudom képzelni...
Egyébként valószínűleg az időszakos leállást is az utólag beépített csoki okozta, nem a pumpa hibája mert amikor felemeltem a szőnyeget, a csokiból könnyedén kicsusszant a negatív kábel...
Jól, látod, az autó beltere módfelett igénytelen, ritkán találkozom hasonlóval, 2 tippem van a csokira, felfedezni véltem utólagosan beépített riasztórendszert amit később kiszereltek, ennek utóhatása lehet, vagypedig beköltözött valami jószág (a sok nyalánkság láttán nem csodálom) s elnyammogta a vezetékeket s utólag Pista bá a szomszédban, aki villanyszerelő, összekötötte a vezetékeket csokival...
Csak azt az egyet nem értem, hogy aki előttem cserélte az AC-t, márpedig biztos hogy cserélték mert utángyártott volt benne meg ezt bizonyítja a ragasztott csőcsonk is, miért szerelte be azt a fordító vezeték csatlakozót? Miért nem kereste meg a hiba okát? Pedig gyanítom Ő is csodálkozott, mikor betette az új pumpát?
Kérdeztem is nemrég hogy van e a tank fölött szerelőablak, mert rég nyúltam ehhez a típushoz! De ez most lényegtelen is...
Tünet: néha random leáll az autó menet közben, néha benzinszagot érezni a kocsi körül, hibakód nincs, élőadatokban (máramennyi rendelkezésre áll) semmi rendellenes, nincs más hátra, próbaút, hátha jelentkezik a hiba... Jelentkezett is, de azonnal újra indult, utána nem produkálta...
Ac-nak nincs szép hangja, leszedem a tankot! Kis többlet munkával ez meg is oldódott, a többletmunkát az eredményezte hogy az egyik tank rögzítő csavar hegesztett négylapú anyája elengedett, ezt le kellett gyógyítani...
Tank lent, megvan a benzinszag felelőse, az ac egység tetején lévő egyik műanyag csonk vissza lett ragasztva, a ragasztás nem sikerült a legjobban az előttem "dolgozónak", itt jött a benzingőz! Egység kiszed, félredobtam, nem foglalkozom vele többet (azthittem). Hoztam bontott egységet, tettem bele egy új pumpát, előszűrőt, meg kicseréltem a gumitömítéseket. Összerakom, gyújtás, pumpa zúg, nem indul! Kezdek ideges lenni, de csak kicsit, alapvetően nyugodt ember vagyok. Lehúzom a táp csövet, gyujtás, pumpa zúg, benzin nem jön! Tank újra le, egység ki, egységből pumpa ki, próbálom kannából direktbe, nyomja a benzint. Kezd gyanús lenni a gép, egyébként is vannak rajta bőven buherálás nyomok... Kezembe veszem a régi egységet szétszedem, s találtam benne egy utólagosan beletett csatlakozótoldást, ami megfordítja a polaritást az ac-ban. Ez az:
Vakarom a fejem, ez mi a fa..nak van benne? Aztán eszembe jut, mérek a kaszni alatt egyet a stekkeren, gyujtás, mérem, meg van cserélve a polaritás a stekkeren is.. WTF...?
Hibatárolót nem ártana kiolvasni, ebben már van valami kezdetleges OBD.
E nélkül két vonalon indulnék el. Talán valamelyik áramköri rész nem kapja meg a gyújtás pozitívot, nézd meg egy próbalámpával, hogy gyújtáson van-e feszültség a gyújtótrafón. (Talán a középső érintkező lesz az.) Ha ez rendben, akkor feltételezhetően nem áramköri hiba.
A másik hibalehetőség így első körben a főtengely jeladó (vagy vezetékelés) hiba, innen nem kap impulzust az ECU, így nem indítja a pumpát, a befecskendezést és a gyújtást sem.
Mérni lehet, kb. 1kOhm az ellenállása, indítózás közben jön belőle 1-2V-os váltakozó feszültség, de biztosra csak akkor tudsz menni, ha kicseréled és nem a legolcsóbb gagyira.
Jeladó hibánál néha segít, ha meghúzzátok, így az indítózás fölötti fordulaton forog a főtengely, ezért a jeladó, ha még nem szakadt, nagyobb feszültségjelet ad, ami már elég az ECU-nak és simán beindul.
A gyujtaskapcsolo elfordul az önindito forgat. 2001 es 1.2 16v. Ütögetesre nem reagal.
Amikor meg indult a gyujtas raadas utan a motorterben hallani lehetett egy ilyen bugo hangot a motorterben ( ez termeszetes a fiatnal) most ez a hang is megszünt.
Egyik másik képen láttam hogy ovál,de nem hitelesek azok a képek sem,de ebben az esetben úgy tűnik azok,mindegy. Kérj másikat,vagy van ebből utángyártott is,persze nem tudom a bontós miylen áron adja.
Köszi! Már el is küldtem vissza, levettem a repedtet és még a felfogatás is más. Ez az AZQ valamelyikhez jó talán. Mi gépünknek kerek nyílásai vannak, ennek meg ovális. Meg több eltérés is van.
A pillangószelep helyzet szenzor vezetékei rosszak voltak, azt megcsináltam, utána le lett áramtalanítva az autó (akkucsere) és azóta azt csinálja, hogy melegen csak gázadással indul be, fuldoklik, gyenge, lomha és evett 12 litert százon.
Szóval nekem erre a váz számra csak azt a gyári szamot adja,a te leolvasott cikkszamod ismeretlen,de a Google🙂 találatok adnak hasonló katalizatorokat rá.
Igaz hogy nem vagyok autószerelő de hülye sem, nagyon sokat segítettek az ötletek. Elvégre ha egy 40 éve a szakmájában lévő szerelő "betud nézni" nézni egy ilyen dolgot és visszaadja így a kocsit nem kevés pénz kifizetése után az több mint gáz szerintem.Egyébkébt rettentően elfoglalt szakember másfél hónapot kellett csak várni rá mire sikerült ezt összehozni. Ha hamarabb tudom,itthon először megnéztem volna a kinyomó kart és ha kell,kicserélem minthogy ez a tortúrát végigcsináljam ezért az eredményért.
Az akusztikus kopásjelzős fékbetétnek milyen hangja van, és mikor?
Hátsó fékbetétem rendesen kopott (1,5-2 mm?), most készülök cserélni az ünnepi szünetek alatt.
Viszont nem szólt még a jelző, illetve egyszer mintha, de nem fékezéskor, hanem általában volt egy halvány súrlódás szerű hangja. Aztán abbahagyta.
Levitte a rozsdát a betét széléről és kussol?
Arra van-e tapasztalat, ha megszólal, akkor mennyit megy még, hogy azért ne fusson vas a vason?
Az én elméletem szerint fékezéskor kellene sírnia, de az elsőnél nem tudtam kipróbálni, mert pont az volt a kopottabb, amin nem volt jelző, így nem mertem megvárni a jelzést
Nem is igazából neki mondom, hanem a szerelőjének. Persze mi utólag okoskodunk a fotelből, de tudjuk, hogy a napi hajtásban könnyű benézni ezt-azt, mert reggel mi is ott kezdünk.
A legutóbbi eszmefuttatásba szándékosan nem szóltam már bele, tűrtőztettem magam, és el is fáradtam ebben.
Akár számla, akár nem, de ha pénzt kér érte vállaljon garanciát a munkájára.
Faék egyszerű az egész, ráadásul kis megbontással (fedél levétele) is lehet infóhoz jutni és ötletelni mi lehet a gond.
A baj az, hogy legalább 30 éves technika, 15 éve elvétve találni belőle, így már kevesen vannak, akik ismerik ezt az egyedi kuplung megoldást.
Először is meg kell nézni hogy áll a kiemelő kar, aztán szétszedni, kivenni a nyomcsapágyat, kihúzni a nyomórudat és megnézni, hogy van-e kopásnyom a kuplung oldali végén. Félgömb alakúnak kell lennie, szép felülettel.
Köszi a tegnapi segítséget! Holnap viszem vissza a szerelőhöz de nagyon bosszant a dolog.Azt szeretném kérdezni még hogy a nyomólap közepén lévő kis pogácsán lehet sérülés,kopás stb. ami miatt hasonló probléma tud jelentkezni és nem tűnik fel a szerelőnek?
Lehet jó,mert pl az epck-úgy általában nem irják le az összes cikkszam lehetőséget,ezek követőit és az eredetileg a gyártáskor beépítettet. Ha holnapig ráér megnézem újra.
Kár, mert az eredeti WD40 (water discipliner formula 40th) tényleg jó anyag ha az ember nem akarja kenésre haszálni. :P
Pl. a "vas" szerszámokat vékonyan megfújva vele és áttörölgetve megóvjuk a rozsdásodástól. Ha valami fémet "vizesen" csiszolnál akkor a papírra ne vizet tegyél hanem fújj rá wd40-et. A vas nem fog rozsdásodni de alunál is használható pertóleum helyett.
Vakrozsdát is elég jól leszedi. Illetve ha fújsz egy kicsit egy rongyra akkor kurva jól meg lehet vele tisztítani az elektromos kéziszerszámok összedzsuvásodott, olajosfekete műanyagát. (Ruhából/padlószőnyegből is kihozza a rágógumit, de ez már extra) :P
A különbség amit tapasztalok hogy bikázásnál gyorsabban forgatja az önindítót mintha aksiról menne. Ilyenkor indul is be. A műszerfalon van egy mutató ami az akkumulátor szintjét jelzi piros-fehér-zöld sávokkal. A fehér sávban van alapból de ha bikázva van akkor van a zöldben.
Lassan forgatja a motort az önindító, vagy tekeri rendesen csak a motor nem indul el?
A bikázásnál mi változik, sokkal jobban forgatja az önindító és azért indul el?
Mi féle műszer mutatja neked a tekerés közbeni "töltést" egy voltmérő?
Egy ilyen öreg autónál akkor feszültségesések lehetnek a korrodált csatlakozóknál, hogy nem jut el a szükséges teljesítmény az önindítóhoz és a fogyasztókhoz.
Lehet, hogy az önindítód a hulladék.
Szóval ez igy nehéz lesz, ha te magad nem tudod egy logikus hiba kereséssel kiszűrni a főbb okokat
Sziasztok! Ne haragudjatok ha rossz helyre írok de lenne egy kérdésem. Szóval van egy 96-os Gazelle 2.4 benzin/gàz furgon. Ez még a régi kézi szivatós. Hidegen nagyon nehezen indul, én aksira gyanakodtam, ami nem is volt mai darab. Másik kocsiról bebikáztam úgy be is indult egyből. Na mondom veszek egy új aksit 70/640 ami elvileg kell is bele. Ezzel se indul, teker de a műszerfalon azt mutatja alig van benne töltés. Megint bebikáztam megint elindult. Amikor ràvan kötve a másik autó akkor mutat normális töltés szintet. A szivatóval kell egy kicsit játszani mert nem mindig tartja meg. Utánna nincs vele Gond. Így a leírtak alapján mire lehet gyanakodni? Előre is köszönöm!
Ezt így nem lehet kijelenteni, mert ezek a dolgok mind használaz és üzemeltetési körülmények függvényei. Akár 100-150 Ekm közt is előjöhet az összes felsorolt hiba, de lehet 200Ekm fölött kell csak a kuplunggal és a kettős tömegűvel foglalkozni.
A turbó és az üzeamanyagrendszer sokszor elmegy 300Ekm fölött is megbontás nélkül.
Sajnos ezt megjósolni még alapos átvizsgálás után sem nagyon lehet.
Autóvásárlás előtt állok.Kinéztem magamnak az említett autót 120000km futásút.Az mondták hogy most jönnek majd a hibák turbo porlasztó. Kuplung 2tömegű stb 150e km től ez valóban igaz?En azt gondlotam 230-250e km futnak ilyen gondok nélkül.
Bekötöttem fordítva a csatlakozót, és így csak előre megy most, szóval a motornak nincs baja, mégiscsak a kis kapcsoló a bűnös. Délután szétszedem újra és befújom kontakt sprével. Wd40 kontakt sprém van, gondolom az elég jó.
Köszönöm a segítséget neked is. A lehetséges hibák megvannak sanszos hogy a kiemelő kar adta meg magát szerintem de majd a "mester" újra diagnosztizálja,mert különben rasztát fonok a bajszából...:)
A váltó végén lévő fedél alatt van a kiemelő kar, a nyomcsapágy és a nyomórúd. Alaphelyzetben, egy új kuplungnál ennek kb. így kell állnia. Ha beljebb van, sokkal nagyobb szögben áll az a kar, akkor valószinűleg megint lehet levenni a váltót.
A "kistányér" hol található pontosan? Tényleg nagyon furcsa hogy egészen lassan fokozatosan romlik,amit a holtjáték állítóval lehet ideig óráig orvosolni. Különben nem akarom egyszerűen elhinni hogy egy öreg szaki aki nem az első ilyet látja már ne vegye észre. Bár ezt látva most már mindent eltudok képzelni...
Gondolom igen. Kettő vezeték van a csatlakozóban. Rákötöttem a műszert és kapcsolgattam a kapcsolót. Mindkét irányban volt ott feszültség. csak az egyik irányba negativ előjellel.
Nagyon köszönöm a segítséget,hatalmas király vagy..!!! Bár még mindig nem áll össze a kép mivel én nem vagyok autószerelő,illetve nem láttam még a működését ennek a mechanikának de jó esélye lehet ennek a dolognak. Bár az hogy egy ideig mitől lett jó az rejtély egyenlőre nekem. Csak nem b..zott át ennyire ismerős is,meg mibe került volna cserélnie a kart is. Mondjuk nem forog el így a kar ahogy a videóban,csak szép lassan kerül egyre "feljebb" és egyre nehezebben működik.Lehetséges hogy a ricni nem tudja megtartani?
Csak multiméterrel mérted lehúzott csatlakozóval? Tegyél rá terhelésnek egy 21W-os izzót, úgy is nézd meg, a multiméter becsaphat. Nincs kar, amivel vissza tudod állítani, meg kell keresned az ülés alatt a mechanikát és valahogy visszatekerni az orsót. Jó esetben nem kell kivenni az ülést.
Én is a kapcsoéóra gyanakodtam, de az múködik mindkét irányba. Irtam hogy kimértem, és a motorhoz eljut az áram mindkét irányba, tehát előre és hátra mozgatásnál is megjelenik az áram a motornál. Valami a motorral lehet, csak nem értem hogy tud elromlani egy elektromos motor ugy, hogy egyik irányba működik, másikba meg nem.
Az auto csak most elöször lett teljesen müködeskeptelen.De ennek ellenere nagyon jo auto gyors kenyelmes, csak ma volt kenyelmetlen.
Es igen elismerem a suzukit hasznaltam ma helyette, valoban a fiat kenyes a suzuki meg többet kibir.A fiat punto ha megy akkor nincs az a forgalmi szituacio ahol zavarba jön... 80LE
Feltettem már ezt a kérdést nem régen,de nem sokkal ezután a kocsi szerelőhöz került,viszont a probléma nem oldódott meg. Kettes TD Golfról van szó 90-es évjáratú. A kuplung azt produkálta hogy a bowden holtjáték állítóval kellett állandóan ráállítgatni mert a kar amit a bowden mozgat egyre feljebb és feljebb került olyan pozícióba hogy működtesse a kuplungszerkezetet. Végül a kar már csak majd 1 cm-re volt attól hogy felütközzön a váltóházon és már szinte nem is működött. Autószerelőhöz vittem gondolva hogy vagy a tárcsa vagy kinyomócsapágy adta meg magát(egyébként egyiknek sem volt kifejezett jele)nem volt égett szag,nem fogott fent,nem csörgött semmi,"csak" a fent leírtak. A szerelő kicserélte a kuplungtárcsát a kinyomócsapágyat,nyomórudat és látszólag meg is oldódott a probléma. Pontosan egy hétig bírta,és ugyanez a hibajelenség kezd megint előjönni!!! Hozzátenném hogy a kocsi tizen éve van már nálunk és a kuplunggal soha semmi gond nem volt előtte,nem kellett hozzányúlni. Mi lehet ez...? Köszönöm a válaszokat előre is!
Ne haragudj, de ez viccnek sem egy nagy durranás és életszerűtlen a dolog. Inkább egy propagandista agyszüleménye. A vérszívó rovarnak biztosan véges a vér mennyisége a szipolyozásában, mert a gyomra fizikai határt szab neki. Az embert nem lehet ezzel összevetni, mert a szipolyozási képessége anyagi tekintetben végtelen nagyságú. Amikor minél jobban"kitanulja" a technikát annál éhesebb. Ez már életszerű ugye? :):)
1.2 16v puntom a következö jelenseget csinalta ma 3 km megtetele utan csak padlogazon tudtam vele menni kb 1500 fordulatig ment fel, ezutan padlogazon csak alapjaraton ment, utana leallt teljesen. Azota nem indul.
Hol keressem a hibat? Sajna tolni kellett hazaig.
2004-es mk3 ford mondeomban az elektromos ülés háttámlája csak hátrafelé megy, előre meg sem mozdul. A háttámla állító motorról lehúztam a csatlakozót, kimértem és jön oda áram mindkét irányba, szóval a motor kap áramot előre és hátra mozgatáshoz is, de csak hátra megy. Mi lehet ennek a baja?
Sajnos addig szórakoztam vele, hogy annyira hátra ment a támla hogy már alig érem el a kormányt.
Vagy semmit sem változott a világ, vagy ezek az írók és költők valódi zsenik voltak. Vagy mindkettő. A lányom még naív, a kis tiszta lelkével elment támogatni az ellenzéket, mert a klíma meg minden... Na, most akkor ott van ez a Karácsony gyerek aki reggel beül a szolgálati autóba de a hivataltól két saroknyira átszáll kerékpárra, hogy azzal érkezzen meg, lehessen őt fotózni... igazi ostoba paprikajancsi. Senkit nem engednék politizálni aki még nem tartotta el magát legalább 10 éven keresztül versenypiaci munkából. Lehetsz gazdag aranyifjú, csak akkor politikus nem...
Meg nem halt ki eleg generacio a modszervaltas ota. Kb egyidös vagyok camaroval. Az en gyermekeim mar masabbak, ha lesz unoka es felnö, az meg masabb lesz, de ez ugye meg 20-25 ev.
Politikuseknal ez annyiban rosszabb, hogy meg a regi rendszerben nevelödött garnitura van hatalmon minden oldalon, illetve mar feltüntek az ujabb generacios haszonlesök. Ugye meg vadkapitalizmus van, meg erdeti tökefelhalmozas. Itt is kellene 2-3 generacio valtas meg, az 30-40 ev.
Es persze tetszettünk volna forradalmat csinalni.( tudom, hogy az nem ugy megy).
Már jó pár éve letettem arról hogy választásokra járjak. Magam részéről ezek közül senkinek sem adok felhatalmazást. A szememben csak zsiványok mind. Ellenség, aki a pénzedre pályázik hogy abból vígan éljen. Azt tudnám mondani hogy aki itt ki tud állni azzal, hogy "én akarok vezető lenni!" az nyugodtan pofán verhető, mert biztosan jó helyre kerül az a pofon. Ha megnézel egy jó kis maffiafilmet (mondjuk az Az ír címűt, most újdonság...) azt fogod érezni hogy a dolgok társadalmi méretekben is ijesztően hasonló módon és logika mentén történnek. Mellesleg szerintem a világ nagyobbik részén ez így van, csak máshol ügyesebben hintik a port, jobban ügyelnek a látszatra és/vagy nagyobb tortából lopnak, ami kevésbé tűnik fel. József Attila sorai a múlt század első feléből.... Mi változott itt azóta? Semmi.
"...megírják, ki lesz a követ,
hisz „nyiltan” dönt, ki ezer éve magával kötve mint a kéve, sunyít vagy parancsot követ.
Sok urunk nem volt rest, se kába, birtokát óvni ellenünk s kitántorgott Amerikába másfél millió emberünk...."
"...A munkásnak nem több a bére,
mint amit maga kicsikart, levesre telik és kenyérre s fröccsre, hogy csináljon ricsajt.
Az ország nem kérdi, mivégre engedik meggyűlni a bajt s mért nem a munkás védelmére gyámolítják a gyáripart.
Szövőlány cukros ételekről álmodik, nem tud kartelekről. S ha szombaton kezébe nyomják
a pénzt s a büntetést levonják: kuncog a krajcár: ennyiért dolgoztál, nem épp semmiért.
..."
"...Ezer esztendő távolából,
hátán kis batyuval, kilábol a népségből a nép fia.
Hol lehet altiszt, azt kutatja, holott a sírt, hol nyugszik atyja, kellene megbotoznia...."
"...Számon tarthatják, mit telefonoztam s mikor, miért, kinek. Aktákba irják, miről álmodoztam s azt is, ki érti meg. És nem sejthetem, mikor lesz elég ok előkotorni azt a kartotékot, mely jogom sérti meg..."
"....Óh, én nem igy képzeltem el a rendet.
Lelkem nem ily honos. Nem hittem létet, hogy könnyebben tenghet, aki alattomos. Sem népet, amely retteg, hogyha választ, szemét lesütve fontol sanda választ és vidul, ha toroz...."
Ha esetleg nekem akartad címezni, akkor azt mondom, igaz békésen, de már a teljes politikai paletta ki lett próbálva azóta és a stílusbeli különbségeik ellenére abban mind megegyezik, hogy a saját meg a baráti és támogatói kör zsebe a legfontosabb.
. 89' korul kaptam elso szavazos ermet.
Ugye renccervaltas volt akkoriban..
(vagy valami egyeb lofaszt)
18 voltam, aktiv uj elet kezdo.
Aztan lofasztmama, 2004 vegen disszidaltam a faszba, mert valtozas az 15 ev alatt sem tortent.
Aztan olle, ukban is el toltotteem 15 evet.
Mar latom, ez sem kanaa an, dehat.... valtozas az meg most sem nagyon tortent az o ó hazaban :)
Na most erre hogy on ropik legyek....
Olyan van hogy egy csavar beszorul.
De olyan nincs hogy kello akarat mellett meg mindig a csavar erosebb.
Szvsz geci leszek ( de nem o1g)
... Ezt ti basztatok el a passzivitasotokal...
Sertodhetsz, nem zavar.
Vitazhatsz, tenyekel.
Sorry. Most latom ezt nem neked kell cimeznem.
"Pár generációváltás még kell ahhoz, hogy eltűnjön a fejekből a szocialista "keveset keresek, de legalább lophatok" szemlélet."
Volt egy akkor feltörekvő újgazdag főnököm, a 90-es évek elején, aki jött ezzel a bennem még él a "szocialista lendület" dumával amikor szóvá tettem, hogy olyan munkákat akar velünk csináltatni aminek semmi értelme. Persze rögtön fel is mondott mikor azt találtam válaszolni, hogy nem én voltam párttitkár a Videotonban.....
Szóval, csak óvatosan ezzel a szocialista szemlélet elmélettel.
Mondtam én olyat, hogy feddhetetlenek a tulajok? Én csak azt írtam, hogy a piti alkatrészlopás a szerelők biznisze, a tulajok nyilván kreatív könyveléssel, adózással és anyagbeszerzéssel növelik a nyereségüket.
90óta, kereken 30éve várjuk azt a "pár generációváltást".
Felnőtt azóta egy pár, én csak tudom, kiskamasz voltam mikor végetért az a rendszer.
Esetleg emberöltőre gondolsz, de megsugom akkor sem fog itt változni semmi.
Akik ezeket a bizniszeket viszik, és így gondolkodnak, szintén a világról mit sem tudó fiatalok voltak a szocializmusban (ha nem is konkrét gyerekek), és lassan az egész szocializmus, rákositerrorostól, csengőfrászostól, téeszesítésestől, politikai kivégzésestől volt annyi idő, mint ami azóta újra eltelt.
Már, ha igaz lenne a konepciód, hogy a galád alulfizetett szoc. erkülcsű dolgozók lopnak elsősorban a nagy becsületes válalkozó által becsületesen gründolt szuper szervizben,...
...de persze nem.
Nyilván előfordulhat az, hogy ők IS lopak, ha tudnak, vagy inkább hagyják őket, kicsiben, pl. pont azért, hogyha valamiért nagyon kiborul a bili, "kussoltok, mert ti is sárosak vagytok"..:D
Amíg nyugati árak meg keleti bérek vannak, addig nehéz követelni.Pár generációváltás még kell ahhoz, hogy eltűnjön a fejekből a szocialista "keveset keresek, de legalább lophatok" szemlélet.
Én azon lepődnék meg, ha létezne a Csoda Márakszerviz, ahol minden szabályos minden számla valós, minden alkalmazottat bejelentenek, mindekit az előírtak szerint alkalmaznak, mindent leadóznak, könyvelnek, készleteznek, nincs maszek, nincs pecsétbiznisz, nincs alkatrész és egyéb kavarás...minden javítást a gyári előírások szerint végeznek, stb,stb,stb
(Nem lesz ilyen, mert akkora az állami sarc önmaga, hogy rég tönkrement. Ekkora gazdaság még konjuktúrában sem tart el ilyen adófeltételekkel ennyi csilivili márkakereskedést..)
És akkor jön a következő "réteg", ahol maga a "kedves megrendelő" mondja: "be sem visszük az autókat zolikám, tudom sok a melótok, csak pecsételjéek már be a fottát, pénzt megbeszéljük mennyi.."" :DD) És lőn.
Te meg megveszed a flottautót 3-4 évesen, órájában 100-150-el mechanikájában 400++al ami 800+nak fáj, mert pecsétet valóban rendszersen kapott, ...mást nem igen.
Ne érts félre, nem védem a márkaszervizeket, van velük baj bőven, én csak erről az esetről írtam véleményt. Ezek a szerelők magánbulijai, a kiírt és kifizetett, de be nem épített anyagokat viszi haza és otthon eladja a fusimunkáinál, ennyi.
Örülj, ha csak a biztosítót vették le, és nem fog az autó ~6 évesen rohadni, amikor is meg lehet írni "az összes tárgya XY rohad" cikkeket.
De ez az ország az, ahol tövény adja a pénzt a biztosítónak, hogy a bármilyen tárgya, rohadásveszélyesen megtaknyolt, nyilván nem 1000% gyári technológiával kvázi sérülésmentessel megegyezőre visszaépítetett törött lom, az is értéknövekedett(!), tehát ő avultasson, hisz különben káron szereztél.
Mintha még mindig 10+évesen már 8helyen lukas zsigulikkal járnánk, amiket 150ezer után már gyűrűzni kell.
A biztosító lehúzása néha csak ennek az ellenoldala, a nagy kölcsönös országos mindenki mindekit átb@szásban, nevetséges összegeket és normaidőket állapítanak meg olyan javításokra, amiket félig is normálisan (nem szőrözős veterán--showroom minőségben) elvégezve nagyságrenddel több munkabér idő, eszközkopás stb jönne ki.
Hát a szerviz beszedi ott, amit be tud írni kilóra, és ami még "átmegy".
A sikeres, és ezér picit jobb munkát végző szerviz sajnos épp az lesz, ebben az abszurd játékban, akiek jó a biztosítós kapcsolata, tehát sok kilót, kamut, magasabb számokat tud beírni, többet tud beszedni, és így a karibi nyaralás és yacht stb mellé a tulajnak még marad a válallkozásban is annyi ,hogy törések után ne összetaknyolják, hanem legalább valami elfogadható minőségben megjavítsák az autókat.
Én azért odáig nem mennék, hogy a tulajdonos elvárása lenne a kuncsaftok meglopása, a saját vállalkozását nullázná így le, max annyit gondolok, hogy sejti, mégsem tesz ellene meg mindent.
Amúgy gálánsabb lett volna a fékolajcsere mellé felajánlani egy-két ingyen szervizt kárpótlásnak, de erre valszeg nincs felhatalmazása a szervizvezetőnek sem, ebből is gondolom, hogy saját hatáskörben, alsóbb szinten próbálják elsikálni az esetet.
Nem gondolnám, inkább SaInZaTic véleménye az igaz szvsz.
Ha már valaki kummant, akkor ne legyen ennyire amatőr.
Amikor megvettük a kocsit, akkor a értékesítő srácnak elmondtam a céggel kapcsolatos véleményem, a Szentmihályi úti szervízzel kapcsolatban, mint előzmény.
Azt mondta, hogy itt nem úgy mennek a dolgok, sajnos nem jött be. (persze mi mást mondhatna)
KGFB kár rendezés alkalmával átnéztem a fényező/lakotos elszámolást a biztosító felé.
Segédanyagok kiló és liter számra indokolatlanul, ezt is kifizeti valaki.
Pásztor azért ad zsebbe a gyereknek havi borítékot, hogy ilyenkor megszeppenten állítsa, igen ő volt lusta, trehány ,stb. Hibázott.
Ha valami kellően elszánt emberke visszajön rekamálni, fenyegetőzni, stb.
Valójában ipari mennysiégben lopják, na nem a fékolajat, hanem az ügyfelek pénzét a bepecsételt, kiszámlázott, de gyak. semmit nem cssnált kamu "karbantartásokra". Mint többékevésbé minden márkszervizben.
Ebből ennyit lehet(ne) "kihozni", de ez idehaza senkinek nem érdeke, mit ahogy minden más területen is hasonló dolgok mennek.
Szeretnék segitséget kérni. Az auto egy Ford Escort kombi, tizensok éves. A jelenség: nem forog a fütöventillàtor. Semmilyen fokozatban.
A kocsi egy ismerösé, aki nehezen mozog, amugy müszaki ember. Csak annyi a baj, hogy egyikünk se talàlta meg a ventillàtort. Ott, ahol a Youtube-on levö videok mutatjàk, na, ott nincs.
A kérdés tehàt: hogyan lehet megtalàlni a fütöventillàtort és hogyan lehet hozzàférni? Illetve, okozhaja-e a jelenséget valami màs hiba? A biztositékok cseréjén màr tul vagyunk.
Az érdekelne hogy a KRESZ alapján mennyire húzós bármi fényvisszaverő matricát, prizmát elhelyezni autón? Már csak a piros, pirosas (esetleg kék) mint megkülönböztető jelzésre vonatkozó szabályok alapján mennyire húzós az autón elől, hátul vagy bárhol? Ki hogy tudja? Köszönöm.
A Citroen Hungaria csak késő délután volt elérhető telefonon, akkor meg közölte egy enervált hangú nőci, hogy csak és kizárólag elektronikus úton lehet panaszt benyújtani.
Szóval ez így bukó, mert nem olyan súlyú ügy, meg amúgyis először a szervízhez küldtek volna.
Így hát elmentem oda, Citroen Pásztor.
Bemegyek, ott a helyén a kedves antipatikus munkafelvevő papa.
Mondom, szeretnék egy karbantartási tervet az autóhoz.
Jó mindjárt kinyomtatom.
Ok
Nézem a papírt, rajta a 2 évenkénti fék olaj csere előírás.
Ugye ezt elvégezték tegnap, mert rajta van a számlán?
Temészetesen.
De szerintem nem és be is tudom bizonyítani.
Erre felfortyan a papa és aztat mondotta, akkor kikockázzák a kameraképet és ha nincs igazam akkor ezt ki fogják számlázni nekem.
Mondom mit???
Hát az eljárást !!!!
Jó, kockázzunk :)))
Akkor ő hívja a szerviz vezetőt !!!!!!!
Hajrá, várom :))
Jön az ember kérdezem, hogy milyen módon cserélik a fékolajat a járművekben?
Háááát, több féle is van.
És mondom az melyik módszer, amikor a légtelenítő csavarokat nem veszik igénybe ehhez?
Nézi a képeket, hümmögés, hááááát ezen valóban nem úgy tűnik, hogy dolgoztak rajta.
Túrja a papírokat, áááááááá, meg van az áldozat aki elkövette, egy fiatal gyerek, majd most jól elkapom a műhelyben!!
Még ilyet meg, hogy ő személyesen ez ellen kűzd, .......blablabla..
Mondjak egy időpontot, ott állhatok a kocsi mellett és megtekinthetem ahogy végrehajtják a műveletet.
Amúgy ezzel a történettel utána semmi dolgom nem lesz. (enyhe utalás, hogy ne vigyem tovább a témát)
Szóval ennyi dió héjjban.
A többi cuccot kicserélték, azt megnéztem még tegnap.
igen, Renaultnal tudom en is, hogy volt szeriaban HC doser, kb. 10 eve is
szerintem esete valogatja, mennyire jo a külsö HC doser;
ha megoldhato nelküle: kevesebb cucc, ami meghibasodhat, gyengebb "performance" (HC doserrel minimalisan jobb fogyi varhato, kisebb oil dilution,...), olcsobb
lehet eset, ahol HC doser nem kivanatos, nem üzembiztos, ....
melyik applikacioban melyik szempont mennyire fontos
ja: engem is erdekel a háttered illetve: hol mikor mit csinálsz :-)
(ha engem kerdezel szerintem tenyleg nem rossz egy HC-Doser, de elracionalaztak mert megoldhato nelkule a DPF reg, meg DPF-reg AGR nelkul megy. MAN-nel mar nincs HC-Doser(ahogy irtad), OM471-nel meg szinten ki akartak marciusban meg racionalizalni ("mert a MAN is megoldja nelkule"))
Ha viszont aktiv (rapid) heat-up-ra van szukseg(ahogy irod visszahüles miatt, föleg RDE), normal üzemben is, akkor megint mas... (ugye a HC-Doser turbo utan, tehat magasnyomasu AGR elvetel utan van (==> nem kuldod vegig a HC-t az AGR szakaszon mint egy late post-t)
bar szgk-nal a legtöbben motorkozeli SCRF-t (ill. doc/noxtrap-scrf kombot) (meg veszesetre e-Kat-t gyurnak)
PS:
(1.5dci eu4-ben is volt, legalabbis itt volt nalunk egy allvanyon, amin volt es eleg szeria megoldasnak tunt)
Oké🙂,csak tudod el terjedt tévesen a fekolaj,és mindenki használta és használja mèg a ki nem cserélős márka szerviz is,így ha szintetikus a motorolak akkor az még motor olaj🤔🙂?
"Eine weitere bedarfsweise Nacheinspritzung zur Regeneration des Partikelfilters ist ebenfalls möglich. Beim Mercedes-Benz OM 471 findet hierfür jedoch ein separates Einspritzventil – der sogenannte HC Doser – im Abgasstutzen Verwendung. Mit ihm wird die aktive Regeneration des Filters gesteuert."
2017-es Paccar leirasban: "The DPF system consists of a Hydrocarbon (HC) Doser (may not apply to
all engines)," pl. szerintem ez a leiras is mutatja: modelleknel, ahol elkerülhetetlen (maskepp hatul eleg meleget elerni, vagy ahol az alkalmazo szuper kis olajhigulast enged meg), ott van, mashova meg nem teszik, mert az is penzbe kerül.
Nekem van fedélzeti kamerám, első dolguk leszedni, kihúzni stb.
A kocsim honositásra vár szeptember óta ez alatt nem nézték meg a kocsit, az időpont elúszott, nem cserélt lámpát+ bónuszként lakatolni akarták az alját mert szét van rohadva. 13 éves teherautó felületi rozsdával, persze lefújták volna rücsivel 300 e ért.. . Plusz a belekerült 100+km terre se tudtak választ adni.
ahogy en latom: az ilyen elemek (külsö HC doser) a követelmenyektöl es megoldasi lehetösegektöl függöen jönnek vagy mennek.
pl. ma sok "különös" megoldas van, hogy ne kelljen HC doser.
de ha kicsit szigorodas jön, pl. RDE bevezetese heavy duty jarmüveknel is, amelyikeknel az SCR megvan (külön es nem SCRF), ott a hatul levö SCR annyira lehülhet (egy hegyröl legurulas USA-ban, Coloradoban), hogy utana gazadaskor megjelenik a nagy NOx, mert tul hideg az SCR; na ehhez is lehet, hogy ujra be fogjak paran vezetni a HC dosert
certain aspects of the regeneration processes based on in-cylinder and exhaust injection with catalytic combustion are similar. Not all of the post-injected fuel can be combusted in the cylinder, resulting in increased HC concentrations in the exhaust. Therefore, in-cylinder strategies typically also include a catalyst to oxidize the remaining HCs and to further increase exhaust temperature. Some DPF systems combine both strategies—in-cylinder and exhaust injection of fuel—to ensure filter regeneration.
In comparison to in-cylinder injection, exhaust injection results in a smaller fuel economy penalty, as the heat is released immediately upstream of the filter, eliminating heat losses in the engine and in the section of the exhaust system between the engine exhaust manifold and the DPF. According to some authors, the fuel economy penalty when using exhaust injection can be up to 50% less than that associated with in-cylinder injection
termeszetesen nincs olyan modszer, aminek csak elönye lenne (ki akar extra rendszert=HC doser, ha megy anelkül is), de ugye HC doser nelkül az olajhigulas ma letezö problema, PKW eseten ez inkabb eltürt, de HD eseten nem annyira eltürt, ott igen fontos szempont, ezert nagyobb motorok, USA eseten inkabb van HC doser, EU-ban kevesbe, PKW-ban talan ma mar egyben sincs (aztan megy is a küzdes RDE betartasahoz, motorfek üzemben EGR stb.)
Ilyen alapon akár a motorolaj meg a szűrő csere is lehetett kamu. Filléres olaj, áttörölt szűrő.... ilyenekről hallani.
Én is jártam hasonlóan a Hondával., igaz az csak ablakmosó folyadék volt. Mikor megkérdeztem hová töltötték (mert előrelátóan fullra öntöttem a szerviz előtt) akkor ideadták a leszámlázott 1 litert. Eperillatú, jó drága volt :-)
Meglátjuk holnap mire jutok, 9-től va C.H. helpdesk.
Nem csak a fékolajat írták rá a számlára, hanem 7e munkadíjat is.
Ezt egyszerű volt megtalálni, mert a tavalyi szla is kottára ez volt, csak ott a munkadíj ennyivel kevesebb.
Szóval 10k + a bizalom vesztés.
Gondolom kedvelik az ilyen témákban a média nyílvánosságot.
Ezzel a módszerrel nem nehéz havonta 1-2M talált pénz termelni.
És még mik történhetnek ha egy ilyen piti szervizelésen ennyit húznak.
Ne hagyd, hogy abba az irányba próbáljanak terelni, hogy visszaadják a fékfolyadék árát. Hangsúlyozd ki, hogy egy biztonsági szempontból kritikus fontosságú rendszer működését tették kockára a trógerságukkal. (Nem vagyok az a típus, aki a legkisebb hibáért is mások vérét akarja venni, de remélem, hogy ezért keményen megmogyorózzák őket.)
2006 Focus 1,6 115le, Vez. kerekek + vezérlő szelepek cserélve lettek, mert csörömpölt indításnál. Nagyon csúnya besűrűsödött olaj volt az okoskerekekben, inkább fekete zsírszerű.
Kapott friss olajat is, utána hang nélkül indult. De azóta napjában egyszer (hidegindítás után kb 5 perccel) előadja azt hogy 1000-2000 fordulat között rángat, alapjárat 700-900 közt ingadozik és akkor beírja a p0017 hibakódot , ezután egész nap is kitűnően működik.
Vezérlés ellenőrizve lett újra, tökéletesen áll, a motor is szépen, rezzenéstelenül jár egyébként.
PSA autó nem mind olyan rossz, (vagy a többi lomál annyival rosszabb) mint idehaza köpködik, pláne vadiújonan...a szevizek viszont átlagosan is gyalázatosak, kritikán aluliak.
Pest környékén tanácsos üllőre menni, kijárni, bár üllő is sokat romlott a munkaeő válság óta,...
(de a többi az már előtte, sőt a 2008-as válság előtt is kutyaütő, hóhányó, kamuzó, lehúzó, kókány banda volt)
Nyilván valóan ezt csak egy postnak szántam, nem megoldásnak.
Ez egy 2 órás történet a kocsi a feleségemé, most már nem tudok kommunikálni senkivel.
Illetve chateltem már C.H.-val, ott adtak egy linket, ahová írhatok.
A kérdés csak az, h mi legyen a következő lépés, C.H., TC cikk, …..
De sztem holnap bemegyek a szervízbe és kérek egy karbantartási tervet első körben, mert már ez sincs benne a lúzer manuálban és a szerviz könyvben mint régebben.
Én meg most ősszel 1.0tsi SEAT suv-ot béreltem. Ateca volt talán. Használható, nem feltűnő de érezhető a 3 henger. Országúton nem nagyon volt hatodikban....
Azt hiszem, én is kényes vagyok a hangokra, de pár éve béreltünk Fabia-t, meg Polo-t, csak akkor vettem észre a háromhengerességet, amikor megnéztük a forgalmit. (vagy valami papírt)
Sima ezres turbótlan volt, de lehetett vele közlekedni. (azt nem mondanám, hogy kéne :-))
Most, hogy belekerült az új lánc szett, meg ki lett öblögetve a lerakódott trágya a motorból, indulásnál valóban nincs szép hangja, de aztán kb fél perc után bemelegszik annyira, hogy visszaveszi a szívatót, akkor kifejezetten elcsendesedik. Jól rám ilyesztett, hogy mi a fene történt, mindjárt leáll.
Menet közben meg nekem csak annyi tűnt fel, hogy kicsit bugyborékolós a hangja, nem olyan egyenletes, mint a négyhengeresé. De még csak zavarónak sem mondanám, csak más! Biztos a munkád kapcsán látsz nagy csodákat is, aminek hangja sincs, de mit számít ez, ha a reális közlekedés a cél?