A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
A tokozatlan K-t a kazánhoz erősítetted? Valami ilyesmit akarok én is. A kazán megfúrása nem tűnik számomra túl vonzónak még ha pontosabb is az elért eredmény.
Ha nem képződne túllövés közben rengeteg gőz ami a csapolás elején távozik hangos sárkány sziszegés közepette, akkor elfogadnám, hogy esztétikai. :) Vagy akkor meg kell szokni, hogy az elsőnél mindig leeresztem a gőzt és csak utána főzök kávét. Ha utána nem kell folyton előcsapolnom mintha HX-es lenne a gép, akkor nem jelent gondot. Egy fok ingadozás nem tűnik vészesnek, bár ennyire talán még egy jobb digitális termosztát is képes. K hőelem a víztérben? (Na az lesz nálam majd a legnehezebb rész.)
A max. hőérték előzetes beállítása mennyire van hatással az AT-ra? (Omron kiesett, mert az ami biztos tuti az több mint 60 ropiba kerül, akkor meg inkább játszom a D paraméterrel utólag.)
Na ez a fotó valószínűleg nem ilyen kaverol készült. :)
Ennyi crema jellemzően a robusztásabb keverek sajátja. Ha ilyenre vágysz, irány a Média Markt és nézz egy friss, 80-20-as...akármit. Dőlni fog a krém.
A felfuteskori tulloves inkabb esztetikai jellegu, ellenben ha csapolaskor nem tud izombol rafuteni, az mar egyertelmuen problema. Szoval ne az legyen a cel, hogy soha ne lojjon fele, hanem az, hogy normal csapolas KOZBEN minel tovabb maradjon stabil. Ezt a kettot a REXC100-al en csak ugy tudtam osszehozni, hogy meg felfutott allapotban is van 1 fok ingadozasom. Cserebe egyreszt nem kattog masodpercenkent, masreszt pedig nagyobb teljesitmennyel kezd futeni csapolas kozben.
Az autotunt beszerelés után lefuttatod az (elvileg) beállítja úgy a P I D értékeket, hogy semmilyen túllövésed nem lesz felfűtéskor. Állítsd be a max hőm. értéket is a menüben és figyeld, amíg fut az AT nehogy felfűtse az egekbe, nem tapasztaltam még ilyet, de óvatosnak kell lenni. Az Omron beáll jól, nekem egyedül a Mypin okozott komoly fejtörést, a REX is elég jó. Kb. 15-20percig tart az AT. Utána vissza lehet venni a D-ből, így túllő, de a csapolás közben ráfűt jobban, el lehet játszani vele.
wpalika köszi! ogrEicsab, köszi! Igen az autotune érdekelt, hogy az mennyire áll be pontosan és hogy mennyire lő túl elsőre. Nem tudtam, hogy a túllövés szinte általános jellemző ha az ember nem állít utána az értékeken. Árban nem akarok ennyire elmenni, meg tetszik is az XMT7100 apró mérete, ezért csak kíváncsiságból kérdezem, hogy ha később, esetleg.... akkor ez az Omron is tudja az általad leírt pontosságú autotune-t? endrepp: külön köszi! Ezt az oldalt nézegettem elsőre, de nem értettem meg a dolog lényegét amíg le nem írtad itt. Rögtön nem tűnik annyira gordiuszinak a probléma. :)
Foglalkozik valaki kávéfőző javítással, vagy esetleg tudtok valakit ajánlani? Pontosabban egy teljeskörű tisztításra lenne szüksége a Gaggia Classic kávéfőzőmnek.
Ez valóban az lett, többek között savas; de a fő irányvonal nálam, hogy találjak egy általam végzett pörkölést és ne kelljen a bedöglött, vásárolt kávéktól rettegnem. Ehhez türelem szükségeltetik és majd egy másik daráló is....
+ frissen felújítva: teljes vízút vízkőmentesítve, minden tömítés újra cserélve, OPV beállítva, + tuningok: teljesen fém Silvia gőzkar, réz vízterítő, ipari zuhany, új vakszűrő, egyes-, és kettes kosár.
Gyári karral, és új tápkábellel adom. Személyes átvétel, javasolt kipróbálás Zuglóban oldható meg.
Ár: 70.000 Ft személyes átvétel esetén. Futár megoldható a vevő terhére.
Passzolom a kérdést, ennyire nem ástam bele magamat. Volt pt100-as hőelem is beépítve, most pedig tokozatlan k van a Gaggiaban és a Silviában is. Amikor az elsőt építettem akkor azt gondoltam, hogy legyen ilyen gyors meg olyan gyors és akkor majd a csapolás alatt gyorsabban reagál és nem esik annyit a hőmérséklet, de talán ha század fokokban lehet mérni ezeket a különbségeket. Biztos lehet a beállításokkal játszani, higy jobb legyen. Egy Gaggianál pl. sokkal többet számít a rézcső tuning mint a márkás PID vagy a gyorsabb hőelem. Ettől lesz igazán hőstabil a gép. Nyilván vannak olyan területei az iparnak vagy otthoni felhasználásnak ahol baromira nem mindegy, hogy mennyire lövi túl szabályzásnál a hőmérsékletet, de kávégép esetében kb. az a szempont, hogy tartsa a beállított értéket és legyen tartós. Ha az egész skála el van tolódva akkor azt be tudod állítani a beállitásokban. Ez pl. szintén egy fontos dolog, hogy tudd mennyi a kilépő víz hőmérséklete. Egy dolog a PID-en kijelzett és a tényleges kilépő víz hőmérséklete. Érdemes pontosan kimérni és azzal számolni.
A három érték (P I D) határozza meg a működés dinamikáját. Az I az integráló tag, ez pörgeti fel a folyamatot, ha messze van a célérték növeli az impulzus szélességét, a D a "fék", ha közelít a célérték csökkent, nagyon leegyszerűsítve az egészet. Ha túllő, alacsony a D érték esetleg magas a PI. Viszont magasabb D-vel túl óvatos lesz, csapolás közben nem fűt eléggé rá. Az, hogy mennyire lő túl, milyen lassan fűt fel, mennyire leng a célérték körül, kizárólag beállítás kérdése, szoftveres értelemben minőség különbség az autotuning algoritmusokban van, én ezt tapasztaltam.
Minden pid “túllő” az első felfűtésnél.Tapasztalatom szerint minél jobb minőségű egy pid, annál jobban vezérel, kvázi annál kevésbé lő túl. Nekem a Rex 5-6 fokot is túllő, az Omron viszont alig 1-et.
De, amikor hideg a gép akkor túllövi a dolgot. 92 fokra van állítva és felmegy 100-ig, de utána beáll. Ez kb az első perc, de 20-30 percig melegítem a gépet. Szerintem ez mindegyiknél így működik, de nem nagyon figyelgetem. Nyomtam neki az elején egy auto tune-t és kész. Nem játszok a függvény paraméterekkel. Pont olyan mint az összes többi kínai PID csak kicsi, én azért szeretem. Ebay-ről vannak. Szerintem bárhol veszed ugyan azt kapod. Amikor az első PID-et beépítette, akkor megvettem az Auber-t, két hónap múlva totál beszart, menthetetlenül. Inkább vegyél egy tartalékot a fiókba az XMT-ből vagy amit beépítesz, de mondom a meglévő kettő azóta is hasít.
Már csak két kérdésem van. Az első felfűtésnél nem száll mindig kicsit el, hogy utána visszaessen a beállított értékre? Mert van olyan PID amiről ezt olvastam. A másik kérdésem, hogy hol vetted? Inkább fizetek érte egy kicsit többet, csak megbízható helyről jöjjön. Köszi.
Barátom Silviájában több mint két éve megy egy XMT7100-as. Egy másik pedig amit használtan vettem már nálam a második gépben van és pörkölésnél is használtuk hőmérséklet mérésre. Eddig hibátlanul teszik a dolgukat.