A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
ez nálam is előfordul,hogy megkínálnak áruszállítás közben a boltosnénik. ha délutánra csikar a hasam,az a bolt tiltó listára kerül.gondolom alig lehet algás-nyálkás a víztartály.nem vagyok válogatós,de kaptam már olyan korrekt robusztát,hogy diszkréten meg kellett vele öntöznöm a pázsitot.
XD Őszinte együttérzésem, velem ugyanez a helyzet. Régebben Completával még megittam nagy ritkán, de nem takarítják a gépet, mindenki csak használja. Mocsár- és penész szag vegyesen. Nem akarod megtudni. Néha amikor leeresztek délután mint egy rossz lufi, akkor megfordul ugyan a fejemben, hogy kávézni kéne, de de rögtön eszembe is jut, hogy milyen állapotban szokott lenni a gép ami elég komoly visszatartő erő. Fél óra intenzív mosogatást-sikálást pedig nem ér meg nekem egy csésze Segafredo Intermezzo.
Nem tudom mekkora a cég, de nálunk például úgy döntöttek, hogy mindenkinek ingyenes a kávé. A cég vezetése ezt egy tudományos kutatásra alapozta, amely egyértelműen kimutatta, hogy a munkavégzés minőségét és mennyiségét, a kreativitást és a munkaintenzitást úgy általában véve a kávéfogyasztás igen erősen képes javítani. És valóban. Igaz nálunk a legolcsóbb Segafredo-t teszik a gépbe, de nem kell fizetni érte, a többségnek pedig megfelel. És szemét egy szál se.
A technológiából adódóan elvileg nem kellene, hogy így legyen, de nekem pár kivételt leszámítva nem volt szerencsém a podosokkal. Kis darálós automatákból ellenben, ha azok be voltak állítva, néha egészen elfogadható kávékat is sikerült már innom.
Köszönöm a hozzászólásokat. (La Lollina nyerésre áll.)
Egyetértek, hogy az automata a legzöldebb, ilyenünk a kapszulás kor beköszönte előtt volt, de nálunk túlzott kávéfogyasztást eredményezett (a cég töltötte). Tudom, hogy van ahol ezt megoldják azzal, hogy a cég adja, de a kollégák töltik a gépet, de amióta kapszulásra váltottunk, nincs panasz, és mindenki olyan KV-t iszik, olyan gyakran, amilyenhez kedve van és hajlandó megfizetni.
(Zárójelben: szűk 10 éve volt kihelyezett hűtőszekrényni gépünk is, pár hónap után meguntuk a sorozatos meghibásodásait.)
Ilyen tapasztalatok miatt tennék a jelenleginél fenntarthatóbb irányba egy lépést. A DG kapszulák a kommunálisba mentek, a podok a helyben levő komposzthalomba fognak. Szerintem példát is mutat, mert nálunk kevesen ismerik a kávépárnás megoldást.
- Nespresso: alu kapszula, papír dobozban. Mindkettő újrahasznosított és újrahasznosítható, itthon összegyűjtött kapszulákat Csepelen hasznosítják újra.
- Dolce gusto: műanyag kapszula papír dobozban. Papír teljesen, kapszula részben hasznosítható újra. Nincs rendes visszagyűjtés, újrahasznosítása, jelentős része kommunális szemétben végzi.
- ESE pod: jellemző a papír pod műanyag tasakban, s a tasakok papír dobozban. Ritka a papír pod-ok 1 műanyag zacskóban és úgy dobozban (aromazárás elég minimális akkor) Papír újrahasznosítható, műanyag tasak kis részben, vagy egyáltalán nem, pod papírja komposztálható (sem biztos) de jelentős része kommunális hulladékként végzi.
- szemes kávé papír vagy műanyag zacskóban. ezek részben újra hasznosíthatóak, impregnált papír sem jól, és a műanyag zacskó sem jól, mégis itt a legkevesebb a keletkező szemét egységre vetítve.
A felsoroltak közül nem mindegyikhez volt szerencsém, de a Lollina tényleg jó a maga nemében, sőt szerintem jobb mint némelyik ipari podos gép. Viszont a szemét és a magas kávéegységre vetített költség megmarad összehasonlítva egy automatával.
Ha a hulladék csökkentése a cél akkor egyik se. A podok ugyan komposztálhatók de műanyag tasakban vannak ami bizony szemét. Irodában egy automatával járnál jól. Igaz valakinek vállalnia kell, hogy rendszeresen karbantartja, kitakarítja. Egy jól beállított automatával ráadásul jobb lesz a kávé minősége is. Igaz, nem 35 ezerbe kerül.
Irodában elpusztult a kapszulás gép. A Krups Dolce Gusto Piccolo 4-5 évet bírt annak ellenére, hogy napi 10-20-at főzött.
A hulladék miatt, amit készítünk vele (nem a KV-ra gondolok :) podosra állítanám a céget. Kifejezetten nem klasszikus karost keresek pod képességgel, hanem olyat, ami csak podból főz, és gyorsan indul, mint az előd.
A PhilipsHD6554 20e, Fabermini SLot Plast 60e, La Lollina 35e, Spinel CIAO 65e, La Piccola Silver 83e közül a La Lollina fele hajlok, de csak az alapján, hogy a legolcsóbb a végén drágább.
Köszi! Rosszul kerestem rá valószínűleg. Ja, hogy ez eleve tokozatlan! Akkor már értem, hogy a fémharisnya esetleges veszélyessége mellett ez miért eleve jobb. Nekem legalábbis aki kívülre fogom felrögzíteni, mindenképp. :)
Egy rakás kérdés merült fel miközben nézegettem ezeket az XMT7100-akat. Kiderült, hogy több fajta is van. Olyat is kapni amiben beépített SSR van. Ez tényleg létezik, vagy hülyeséget ír az eladó? Honnan érdemes K hőelemet vásárolni? A fém harisnyásról ogrEicsab és mások is írták, hogy valamiért nem megbízható, de nem találok mást. Találtam sarus végűt viszont. Azt könnyebben oda tudnám rögzíteni a kazánhoz. Vagy felejtős? Bontsak inkább szét egy külső menetest?
Az volt az egyik amit próbáltam anno, de a következő felfűtés után újra begőzöl, mintha nem csináltam volna semmit. A termosztát elég vacak benne, kikapcsolás után még 10-13 fok hőtehetetlenség van a rendszerben. A kilépő víz hőmérséklete 93 fok körül van amikor 103-at mérek, de felette mindig ott a gőzpárna ami ki akar jönni és ki is jön.