A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Gondoltam, hogy egy szempillantás alatt el fog kelni a Mazzer. Az Isomac nem fog kelleni neki, mert nem akar kis kúpost, az van neki most is valamilyen. Se Wegát, sem Compakot nem volt szerencsém kipróbálni még. Bár egy bizonyos szint után már én sem tudok különbséget tenni a kávé ízében. Szerencsére, teszem hozzá.
Kösz az információt. Igazából nem nekem kell, hanem egy ismerősnek aki egy hete keresett meg, hogy nem akarom-e eladni neki az enyémet. Látom, hogy nyilvános az e-mail címed, úgyhogy legegyszerűbb, ha megadom neki és ő fog jelentkezni.
Régebben már gondolkodtam, hogy én is lecserélem egy kisebbre, mert nekem is csak a méretével van bajom, de aztán ahogy szétnéztem a piacon hogy mik a lehetőségeim hamar letettem róla. Megkérdezhetem, hogy milyen őrlőt használsz ami "befér a két szekrény közé" és amit nem éreztél kompromisszumosnak egy Mazzer után?
Még valami. A fejemben összeállt hirtelen egy kép arről amit eddig tudok rólad és könnyen lehet, hogy ismerjük egymást. Csak nem Nyitrán dolgozol IT-sként? Ha nem, akkor bocs. :)
Én Szlovákiában lakom, ezért mondom hogy inkább személyes átvétel. Győrbe eltudom vinni esetleg. Előéletet annyi hogy egy fagyizoban használták előttem, elméletileg a srác azt mondta nekem hogy volt kés cserélve. Én egy 2 karos géppel vettem együtt. Sokat nem hesznaltam, van másik orlom ami befer a két szekrény közé. Ez pont nem fér be. Figyelj bekapcsolom működik, daral, forog. Más hibát ensem tudok. Esztétikai hibája van amit leirtam.az árat igen komolyan, de ha ad valaki többet én eltudom fogadni, azon ne múljon. kep tisztítás után készült miután hozzám került.
Engem érdekelne a dolog. Hol laksz? És amúgy egészen biztosan komolyan gondoltad az árát? Vagy van még valami baja azon kívül amit leírtál? Az előéletéről lehet tudni valamit? (Pl. hogy mennyi idős, volt-e felszabályozva, főleg a késcsere kapcsán, vagy ilyesmi.
Sziasztok. Eladó lett mazzer sj-m. Kisseb esztétikai hibával. Sajnos takarításnal a mososzer megmarta a lakkot az alumíniumon.kesek lettek cserélve mikor hozzám került. Otthoni használatban volt.
Utánvét nem lehetséges, Győr be tudom atvinni ha valakit érdekel. Vagy postán feladva előre utalassal(nemnagyon szeretném így, inkább személyesen). Az ára 100 euro
A nyálkás tartály az kismiska. Amiről én írtam az a köponti egység köré-alá kiszórodott, ott felhalmozódott kávézacc és örölt kávé, jó vizesen, fehér penészréteggel bevonva, amit ha megbontasz, szó szerint mocsár- vagy még inkább csatorna szaga van. Ha egyszer kitakarítasz egy ilyet, garantálom, hogy onnantól kezdve minden idegen automatába belenézel mielőtt megnyomod rajta a gombot.
ez nálam is előfordul,hogy megkínálnak áruszállítás közben a boltosnénik. ha délutánra csikar a hasam,az a bolt tiltó listára kerül.gondolom alig lehet algás-nyálkás a víztartály.nem vagyok válogatós,de kaptam már olyan korrekt robusztát,hogy diszkréten meg kellett vele öntöznöm a pázsitot.
XD Őszinte együttérzésem, velem ugyanez a helyzet. Régebben Completával még megittam nagy ritkán, de nem takarítják a gépet, mindenki csak használja. Mocsár- és penész szag vegyesen. Nem akarod megtudni. Néha amikor leeresztek délután mint egy rossz lufi, akkor megfordul ugyan a fejemben, hogy kávézni kéne, de de rögtön eszembe is jut, hogy milyen állapotban szokott lenni a gép ami elég komoly visszatartő erő. Fél óra intenzív mosogatást-sikálást pedig nem ér meg nekem egy csésze Segafredo Intermezzo.
Nem tudom mekkora a cég, de nálunk például úgy döntöttek, hogy mindenkinek ingyenes a kávé. A cég vezetése ezt egy tudományos kutatásra alapozta, amely egyértelműen kimutatta, hogy a munkavégzés minőségét és mennyiségét, a kreativitást és a munkaintenzitást úgy általában véve a kávéfogyasztás igen erősen képes javítani. És valóban. Igaz nálunk a legolcsóbb Segafredo-t teszik a gépbe, de nem kell fizetni érte, a többségnek pedig megfelel. És szemét egy szál se.
A technológiából adódóan elvileg nem kellene, hogy így legyen, de nekem pár kivételt leszámítva nem volt szerencsém a podosokkal. Kis darálós automatákból ellenben, ha azok be voltak állítva, néha egészen elfogadható kávékat is sikerült már innom.
Köszönöm a hozzászólásokat. (La Lollina nyerésre áll.)
Egyetértek, hogy az automata a legzöldebb, ilyenünk a kapszulás kor beköszönte előtt volt, de nálunk túlzott kávéfogyasztást eredményezett (a cég töltötte). Tudom, hogy van ahol ezt megoldják azzal, hogy a cég adja, de a kollégák töltik a gépet, de amióta kapszulásra váltottunk, nincs panasz, és mindenki olyan KV-t iszik, olyan gyakran, amilyenhez kedve van és hajlandó megfizetni.
(Zárójelben: szűk 10 éve volt kihelyezett hűtőszekrényni gépünk is, pár hónap után meguntuk a sorozatos meghibásodásait.)
Ilyen tapasztalatok miatt tennék a jelenleginél fenntarthatóbb irányba egy lépést. A DG kapszulák a kommunálisba mentek, a podok a helyben levő komposzthalomba fognak. Szerintem példát is mutat, mert nálunk kevesen ismerik a kávépárnás megoldást.
- Nespresso: alu kapszula, papír dobozban. Mindkettő újrahasznosított és újrahasznosítható, itthon összegyűjtött kapszulákat Csepelen hasznosítják újra.
- Dolce gusto: műanyag kapszula papír dobozban. Papír teljesen, kapszula részben hasznosítható újra. Nincs rendes visszagyűjtés, újrahasznosítása, jelentős része kommunális szemétben végzi.
- ESE pod: jellemző a papír pod műanyag tasakban, s a tasakok papír dobozban. Ritka a papír pod-ok 1 műanyag zacskóban és úgy dobozban (aromazárás elég minimális akkor) Papír újrahasznosítható, műanyag tasak kis részben, vagy egyáltalán nem, pod papírja komposztálható (sem biztos) de jelentős része kommunális hulladékként végzi.
- szemes kávé papír vagy műanyag zacskóban. ezek részben újra hasznosíthatóak, impregnált papír sem jól, és a műanyag zacskó sem jól, mégis itt a legkevesebb a keletkező szemét egységre vetítve.