Van vagy 10 túrás körülötte elsárgult fűszálakkal. Ma reggelre előjött még 3 rendes hangyadomb. Megy annak is a G. Plusz ahogy a hőmérőt nézem szórni kell lassan a gombaölőket is. Há' meg a cseresznyefa letetvesedett. Vállal itt valaki kertfenntartást :-) ?
figyi ati kell még abból a gépzsírból amit kértél tőlem a múltkor, meg mert van még jópár kiló, vagy csak küldd át a vakondos matricádidat valami tubust találok én is, pörögjön a biznisz :))))))))))
Ezt várom én is hogy a vakondgélről beszámolna valaki, mert hoztam dögivel, csak derüljön már ki, hogy milyen, bár sz_attila infója szerint működik, persze biztos, hogy számít, jól van-e lerakva.
Elveszett a gyep színe valahogy. Nem olyan szép zöld most. Nem tudom számít-e (mert mivel először szellőztetettem életemben nincs tapasztalatom) de még most sem olyan sűrű, mint a szellőztetés előtt volt.
A növekedés sebessége is csökkent egy picit, de kb 2,5-3 nap alatt most is nő 2cm-t (5-ről 7-re).
Megadom a pontot! A G + C kombó egynapos áldásos hatása figyelhető meg a gyep környékén nem kívánatos lényeken. A here fonnyadni látszik, a hatlábút meg én fordítottam hasra, mert már édesen aludt a hátán fekve.
Attilán kívül van valakinek tapasztalata az anti-kantáros gélről? Szomszédnak ajánlanám, de meglincsel, ha nem hat. :o)
Emellett érdekelne, hogy ha a kantáros elmegy, mit lehet tenni a férgekkel? Van hatásos talajra kiszórható/belocsolható szer ellenük, vagy vakond híján azok teszik tönkre a füvet?
Most, hogy mondod, nálam is ez a helyzet. Azzal a különbséggel, hogy most is túrnak, mert megkíméltem őket. (kézzel szedegettem, de az nem egy G hatással egyenértékű)
Nyilván ezeken a helyeken volt esélye a magoknak.
Ha ezt tudom, akkor nyiffantom őket. Már lehet, hogy késő, nem tudom mit csináljak...
Én azt figyeltem meg, hogy ott jelentek meg az egynyári mókányságok, ahol tavaly a giliszták kedves kis "jótékony" kupacokat túrtak, és egy kis foltban ott ugye nem volt fű... nem örülök neki én sem... :( :( :(
Briggs motor van a Vikingen gondolom. Egyszer kölcsönvettem egy olajszippantót. Egy mozdulattal leszívtam az olaj 90%-át, a maradékot meg kiöntöttem :-)
Azóta inkább kijáratom a benzint az olajat meg kiöntöm PET palackba. Két ember kell hozzá!
Nem szoktam rajta hagyni. Egyrészt nem mulcsozós a fűnyíróm, másrészt látod miket álmodok gombákkal kapcsolatban. :-) Inkább szórok 4 hét múlva. Most már gondolom bírni fogja, mert szépen megbújtak a sárga szemcsék a fűszálak tövében.
Nálam egynyári perje riadó van. Ez a sok eső, még jobban bebolondította őket és most még a kiszárítással / locsolással sem tudok játszani. Kézi szedegetést kezdem értelmetlennek látni. Ha gyökerestől kitépem, a helye sem lesz szebb. Persze újra lehet vetni, de nem tudom van -e értelme...
Nálam volt olyan hogy a ritkás gyepet mulcsra nyírtam és a nyesedék takarta a műtrágyát, ami így teljesen tisztességesen viselkedett. Ez a tavasz nem tisztességes. Várom a muhar riadót az is biztos előbb érkezik mint szokott.
A hagyományos műtrágyák nitrogén tatalmát 3-4 hét alatt felveszi a gyep, mehet a következő szórás. Próbáld meg az adagot két három részre szedni és több irányból szórni ha kézzel csinálod és nem lesz olyan foltos, egyébként gyakorlat teszi a mestert. Én nem oldogatnám vízben sok a macera vele.
A tavaszi telepítés mindig gyomosodik, ha megbolygatod a vetés előtt a talajt. Ezek általában egynyári gyomok. Egyelőre így kell elfogadni vagy a kelés után két hónappal a nem fűféle gyomokat legyomirtózni, mert agyökér váltásig a fű is érzékeny minden gyomirtóra. Nyírni és várni. Jövőre már nem jönnek vissza ezek a növények. A nyárvégi szept eleji vetés nem gyomosodik magról kelőktől. m
Minél előbb elveted annál jobb. A nyári melegben jöhet a palántavész és más csirakori gombák amik kiviszik a füvedet.
Terep rendezés, sikban lépés állóra hengerezés, alaptrágyázás, vetés, bedolgozás, megtakaró hengerezés, öntözés, amikor 8 centi körüli a gyep levágni 5-6 centire akár sűrű akár nem.
300 m2-ernyi kertbe barenburg sport classic fű van ennek a nyírását jelenleg egy MTD 46 PO val oldom meg. A telek lejtős, a fűnyírő nem önjárós, valamint most hogy jó sűrű kezd lenni a fű, egyre több füvet elhagy az MTD.
Nekem ősszel a gazdaboltban megsúgták, hogy van végső megoldás. Mivel mindent kipróbáltam már ellenük és bár védett állat, lehet élek ezzel a lehetőséggel. A mulcs alatt dúrnak, a füvet szét*ták, tegnapra is lett 3 új túrás (50 mellé)...
> Fűnyírás után,mert melegen kell leengedni az olajat ugye,ahol feltöltöd olajjal ott kiöntöd,és kész!Én egy befőttes üveget teszek alá abba pont belefolyik!
Mármint hogy könnyedén megfogom a harminckilós fűnyírót, és mintha egy tejszínes kancsó lenne, szépen megfordítom, és kiöntöm belőle az olajat????? S eközben mit csinál a benzin?
(Jelzem, a gépkönyv is valami ilyesmit sugall: öntsem ki ott, ahol beöntöttem. Arról nem ír, hogy előző esetben egy hatdecis műanyag kulacsot kell stabilan tartani, a második esetben meg egy mondtrumot.)
Azért az is megoldás, hogy belelógatok egy csövet, és egy egydecis fecskendővel megszívom, a többit pedig rábízom a közlekedőedényekre?
Kipróbáltam a hengerkésest és eddig biztatóak a jelek, sokkal szebben vág mint a régi forgókésesem, nem is durván hangos, cserébe sokkal nehezebb tolni.
Viszont, a régi fűnyíróm eléggé meggyalázta a gyepet, mert rengeteg elsárgult rongyos végű levél van. Gondolom ez idővel majd ahogy nő a fű és vágom majd eltűnik.
Ma levágtam a régivel 4 cm-re középső állás a keréknél, mikor vághatom rövidebre? Holnap már neki eshetek hogy 32mm-re lenyírjam a hengerkésessel? Vagy várjak még?
Illetve úgy tűnik, miután általában 4cm környékén tartottam a füvet ennél kissebb még sosem volt, a levelek sem kezdődnek sokkal mélyebbről, és attól tartok, ha 3cm környékére lemegyek már csak a szára marad.
Szia! Ugyanezt tapasztaltam. Ezek csövek semmire se jók! Több éves tapasztalattal mondhatom, hogy semmivel se lehet a vakondot végleg elriasztani. Időnként megfoghatsz egyet-kettőt, de csak idő kérdése és jön helyette másik!
Fűnyírás után,mert melegen kell leengedni az olajat ugye,ahol feltöltöd olajjal ott kiöntöd,és kész!Én egy befőttes üveget teszek alá abba pont belefolyik!
Köszi a vakondcsapdás tapasztalatokat... egy idős néni nem túl nagy udvarába kellene szivességként letenni; ha kell beássuk, az nem gond.. ha meglenne a vakesz, utána lehetne egyéb módon (körbe függőleges hálózás pl.) védekezni, de addig ugye csak bezárja az ember... ;)
200nm a terulet, a zsakon levo leiras alapjan erre ajanlott mennyiseget szortam ki. Ahol kapott a fu, ott szep sotetzold, es no rendesen (heti ket nyiras kell), ahol nem kapott, ott kb. a szezon eleji allapotok vannak (vilagoszold/sargas, alig no). Fotot esetleg este tudok csinalni, ha kell.
Vettem egy 25 kg-os zsákkal, ugyanezt használtam tavaly és előtte is. Az anyagot teljesen zárt, száraz, szobahőmérséklettől nem nagyon eltérő helyen tárolom, tehát ez sem befolyásolhatja a minőséget. Mégis hamarabb kimerült, mint korábban.
Az előző hozzászólásomban leírtak miatt lehet ez az eltérés. Tavaly nem kaptam egyből a 30 fokot, mikor még ritkásabb volt.
A linkeden lévők közül a 4. van nekem a Swissinno nevű. Nagyon hatékony, másnapra esetleg harmadnapra meg is van a dög vele. Nagyon egyszerű a telepítése is: eltávolítod a kitúrt földet majd 1 ásónyomra találsz legtöbb esetben min. 2db elvezető járatot, azoknak az elejébe beletolod a párban vett csapdáidat, majd a túrás tetejére pl. egy osb lapot teszel aminek a szélét körbe töltöd földdel, h a fény és a huzat ne jusson a járatba. Így ő azt hiszi, h beomlott a járata ezért rendes kis állat révén megy is izibe kitakarítani azt, és ekkor fogja meg a csapda a kis görényt. Max. 2 naponta érdemes ellenőrizni a zsákmányt ! Az igazi baj, h ha ki is fogod egy másik bajtársa visszatér idővel, aki átveszi a járatrendszerét és kezdődik minden előről, ezért fontos a vakondháló. Esetleg érdemes ebből a csapdából horganyzottat vásárolni, mert az nem rozsdásodik olyan hamar. Kapható volt anno a baumaX-ban ugyanilyen áron és ott lehetett választani melyiketet szeretnéd pár100 Ft volt a különbség.
Aki ennyi info után válaszol annak ne higgy! Mennyit szórtál? Mennyit akarsz kilocsolni? Fotó. Mekkora a terület? Leginkább látni kellene, hogy milyen, meg hogy mennyire nő ott ahol sokat kapott és mennyire ahol keveset.
Ahogy a múlt héten írtam, ezt tapasztaltam én is. Szerintem simán előfordulhat azért, mert a lazítás után nagyon ritka volt a fű, utána meg jött a 30 fok és nem védte semmi a burkolt szemcséket, amelyek lebomlási sebssége, elsősorban hőmérséklet függvénye.
Nem szaroztam, 4 hét után, vasárnap rátoltam a következő adagot. Utána jól belocsoltam, most meg kapja az esőt, meleg sincs, úgyhogy ilyen szempontból is jó volt az időzítés. Már kellően sűrű a fű, biztos tovább kitart.
Viszont elkezdtem parázni a gombáktól, a langyos, záporos idők miatt. Olyan szinten, hogy éjszaka rémálomból ébredtem. Azt álmodtam, hogy reggelre már csak foltokban maradt a fűből. Nagy részén teljesen kisárgult, elszáradt foltok voltak. Az a 20 %, ami megmaradt, úgy nézett ki, mint ahogy szellőztetés után szokott. Azt viszont a szomszéd (valójában nem létező) csirkéi csipegették, amik a kutyával együtt szöktek át a kertünkbe. Gyakorlatilag teljes megsemmisülés....
Reggel örömmel konstatáltam, hogy egyelőre minden rendben van.
3,5 hét után úgy érzem, hogy elfogyott a 2-3 hónapos Scotts high N ereje. Másnál tapasztalatok? Lehet hogy hétvégén vagy a jövő héten adom neki a következőt.
Sziasztok, kb. 2-3 hete szortam ki nem burkolt mutragyat. Kezzel szortam, es hat elegge foltosra sikerult. :) Elhataroztam, hogy legkozelebb vizben feloldom, es kilocsolom. Szerintetek varjak meg, vagy mehet a heten a kovetkezo adag?
Ez az élve (vagy éppen nem élve...) fogós dolog érdekelne engem is, apu kérdezte van-e valami bevált a csodaszeren kivül... ezeket nézte, ismer/használt belőle valaki sikeresen?
:-)) Ezt én is megettem...Én is keresgéltem mindenféle szivatógombot a gépen, sőt kerestem a csomagban az önjáró kioldókarját is, meg az önindító gombot is mire rájöttem hogy ezek opciók, csak ezek is benne vanak a gépkönyvben mert univ. a leírás. Innentől viszont akár lehetett volna egy "csináld magad ahogy tudod (gépészek előnyben..) " tanfolyam is, a gép összeszerelésétől az elindításáig. Tehát a gépkönyvet a hátam mögé dobtam mert szinte használhatatlan volt, és maradt a logika + örültem neki hogy a gyerekekkel egy időben sokat LEGO - ztam..:-) Ezek után némi szemrevételezéssel kiderítettem hogy a mi gépünk biza nem lehet önjárós, mert se áttétel a kerekeknél..stb. Az első indítás nálam úgy zajlott hogy kb 10 percig nézegettem elölről hátúljól jobról balról a motort, hol a bánatban van a szivató (ami egyébként a leírásban lévő egyik ábrán ábrázolva vagyon...) Aztán meguntam és elkezdtem rángatni a behúzózsinórt ...ééééés semmi! Már fájt a vállam mikor próbából behúztam azt a piros kart a tolókeret alatt, na erre rögtön beröffent egy húzásra. Ettől úgy megijedtem hogy elengedtem a kart...erre leállt ami nem volt nagy baj lévén hogy nem is volt benne akkor még olaj mint az később kiderült. De végre meglett a titok nyitja, a "Bűvös Piros Kar". Az a kar egyébként amolyan "villanykapcsoló módra" működik, azaz ha behúzom és berántom a gépet akkor megy amíg behúzva tartom a kart. Ha a elengedem a kart, leáll. A kettő között nincs átmenet, fordulatot nem szabályoz, állandó fordulaton jár a gép. De a leírás szerint is így kell működjön (legalább ez az egy stimmel..) , úgyhogy megnyugodtam. Lehet most ezen sokan mosolyognak de nekem kb. 20 éve volt egy használtan vásárolt benzines gépem ami már akkor is kb. 10 éves kontrukció lehetett, azon volt szivató, benzincsap, fordulatszám szabályzó meg még a bánat tudja mi nem. Nem hogy "EasyStart System". A kisebbik fiam egyébként óvatosan megkérdezte hogy "apa nem lehet hogy be kell tolni mint a szomszéd bácsi kocsiját....? Mondtam neki, ha a következő rántásra se indul akkor már csak az a lehetőség maradt, úgyhogy kipróbáljuk..:-)) De vegül beindult.
nem a kupac alatt kell csapdazni hanem arrebb fel meterrel legalabb ahol tiszta a jarat.
vagy probald ki a cseh csodaszert amit mar vagy tizen rendeltek, sz_attila szerint tuti, a tobbiek nem tom teszteltek e mar?
nalam meg van, emailezz tudok postazni.
Tud valaki abban segíteni, hogy miként lehet megfogni a vakondot?
Ugyanolyan élvefogó készüléket rendeltem, mint amit a vakondstop.hu-n hírdetnek.
3db-ot vettem, 2 hete próbálkozom, szépen kibontom a friss kupac alatt a járatot, hogy a cső éppen beleférjen, de vagy mellette ás el a rohadék, vagy tele túrja földel.
Működnek ezek,valami csali is kell bele, hogy belemenjen, vagy csak ez is kidobott pénz?
most hétvégén jönnének hozzám terepet rendezni (szintre hozni) füvesítéshez
egy pár hete már legyomírtóztam a területet, a legtöbb helyen szépen ki is sárgult minden, de van, ahol már megint gyomosabb
jól gondolom, hogy ha most megint megpiszkálják, megforgatják a talajt, akkor újabb gyomok kibújására lehet számítani?
tehát menjen tovább is az öntözőrendszer, majd újra gyomírtózzak és csak utána vessük el a füvet? csak ez akkor azt jelenti, hogy csak júni elejére lenne meg
vagy inkább most a talajmunkák után már vessük is el a füvet inkább?
Ami azt jelenti, hogy a "dobozban" is tócsát kellene látnom? Illetve, ezt én is tudom szemmel ellenőrizni?
Azért kérdem, hogy ha kihívok egy öntözős emberkét, akkor ne érjen meglepetés, illetve minimális legyen a "megvezetés" lehetősége (mielőtt újratelepítené az egészet:)).
Tehát, egyrészt mágnesszelepet lehet nézni, másrészt még mit?
Visszafolyásgátlót az én nelson-omba lehet utóloag beszerelni?
> egy amolyan "általánosított gépkönyv", azaz több tipushoz tartalmaz műszaki infót és istrukciót. Pl az olaj töltő nyílást 3 féle ábrán ábrázolják 3 féle motoron.
Jaj, ne is mondd... Mit össze kerestük a szivatógombot... De hát itt van a légszűrő-doboz közepén (a rajzon)... Ne már, vakok vagyunk, vagy mi???? Ja, hogy ez easy start (vagy mi), apró betűvel? Ahááááá...
Fejben volt, de friss (háromhetes) olvasmány alapján :-) Ugyanis nálunk végzetesen közeleg az olajcsere ideje, ezért tudom... És a Vikingnek nincs alsó olajcsapja... Szívás... (a szó szoros értelmében :-o)
Tudom, hogy ez a fűápolás topic, de mostanában volt már róla szó és amúgy is jobban pörög ez a topic.
Szóval 50-60 körül vennék használtan fűnyírót. Most egy MTD 46 PO 3.5 lovas van. Sok bajom nincs vele csak elhagyja a füvet és nem önjáró. Tehát erősebbet, és önjárót keresek ami fűgyűjtős. Kb 300 m2-ert nyírok vele mostanság heti kétszer-
Jofogas-t nézegetem Vikinget meg honda HRB-ket 40-60 közt, csak nem értek hozzá, azt nem akarok belenyúlni laikusként egy lelakott példányba. Köszi ha adtok egy-két jó tippet...
Ja, azt hittem ez fejben van. A puskázás sem szégyen a végeredmény a lényeg, a 6. os fiamnak is ezt mondogatom...:-)) A gépkönyv nekem is magamtól eszembe jutott, csak az volt a helyzet hogy amit adtak ehhez a géphez az egy amolyan "általánosított gépkönyv", azaz több tipushoz tartalmaz műszaki infót és istrukciót. Pl az olaj töltő nyílást 3 féle ábrán ábrázolják 3 féle motoron. Nekem a negyedik féle AL-KO fejlesztésű motorom van a gépen, ami "természetesen" nem szerepel a gépkönyvben. becsuktam a gépkönyvet és innentől fogva kissé elbizonytalanodtam...:-)
Októberi vetésű fűnek már adtam egyszer finoman 2,4 D-t. Most rá kellene menni vele újra, mert a tyúkhúr még mindig nagyon erős benne, meg jön más apró gyom is, 3 vödörrel már kigyomláltam kézzel. Azonban észrevettem, hogy pár helyen foltokban kissé szárad. Kérdés, a 3-4 héttel ezelőtti vegyszer okozhatja-e, vagy adhatok nyugodtan újra egy kis permetet neki? (Lehet, hogy a nagy melegben kissé kevés vizet adtam neki és a Scotts High N égeti, nem tudom...)
A foltokat 2 napja vetettem felül, ez még lerendezné a gyomot mielőtt kikel a mag...Szerintetek?
Élezés előtt eléggé szorosra kellett állítani, hogy mindenhol vigye a papírt. Elég hangos is volt akkor.
Most könnyebb is forgatni és nem is akad sehol, nekem halkabbnak is tűnik, de hát ez elég szubjektív. De hogy ez egy érintés nélküli technológia lenne...hát azt nem gondolom. Amikor nem ér össze a két kés akkor nekem nem vágja el a papírt.
A 2 sört az esztergályosnak vittem, mert központosító furatot kellett készíteni a tengely végébe és nem fogadott el pénzt, ha neked van benne, pl a gardenákba állítólag van, akkor gond nélkül befogja a gépbe a köszörűs.
A víztelenítő az hiba volt, szereld le ha zavar a hajnali nesz :-( . A kompresszor a téli víztelenítés miatt kell? Én azt egy teszkós matracpumpával oldom meg
Sziasztok, én minden szórófej alá tettem automata víztelenítőt, így hát induláskor ( hajnalban) egy ideig úgy sziszeg hogy a majmok sírva menekülnek. Tényleg most mi a fenét csinálhatok? Ki kell ásnom mindet és vennem egy kompresszort?
Szétszedtem és kipucoltam a Bosch ASM 32-est beálligattam és kipróbáltam. Hát mit mondjak, elég borzalmasan vágott. Úgyhogy csiszoló pasztával megkentem és visszafele tekerve megéleztem. Valamivel jobb lett de nem az igazi.
Ezért kitaláltam, hogy megéleztetem a hengerkést és az alsó kést. Utána néztem a vágó él profiloknak és azt találtam, hogy ezeknél a kis gépeknél a hengerkést csak palást köszörülik, tehát 0 fokos az éle, nincs alá köszörülve. Megnézve a hengerkés köszörű gépeket működés közben a neten megerősítést nyert ez az információ. Talán még a nagyobbacska gépeken is így van.
Az alsókésen viszont van egy 5 fokos alá köszörülés.
Körbetúrtam ki foglalkozik hengerkés köszörüléssel, és csak a Toro fűnyíró forgalmazóját találatam, de ők nem vállalnak ilyen kis késeket.
Ezért sima palást köszörűsöket kerestem. Találtam is egyet a 1164 Bp Csókakő u. 27 alatt Bajkó Bélának hívják.
Ő fogaskerekeket gyárt és mindenféle gépe van. Nos ők megköszörülték a hengerkést, ha nagyon akartam volna akkor még alá is tudnak köszörülni, mert minden technikai eszközük megvan hozzá. A probléma csak annyi volt, hogy nem volt központosító furat a tengelyen, ezért a mellette lévő esztergályos műhelyben ezt megcsinálták 2 sörért. Sík köszörűvel kihúzták 5 fokra az állókést és ezért összesen kértek 3000Ft-ot.
Most megyek és összerakom, kíváncsi leszek milyen lesz. Majd beszámolok róla.
Köszi a segítségeteket a mai napon teszek fel képeket a jelenlegi álapotról.
az egész területet nem akarom beszántani inkább csak síkra hozás jelleggel szeretném kihézagolni.( van ahova 1-2-cm rakok a meglévő fű közé és hengerezem , de ott is rá akarok vetni)
Az alapműtrágya amit említettetek az mi lehet?
A fűmag milyen legyen? Hol a legolcsóbb?mennyi kell egy 150 m2 hez?
NELSON-SIGNATURE 5500 rotoros szórófejem van. A speckójából az derül ki, hogy ebbe nincs beépítve a visszafolyás gátló, csak a 5512-ben. Utólag be lehet építeni? Vagy cserés az egész fej?
Hűűű, Te aztán nagyon ott vagy gép ügyben. :-) Pont így vagyon ahogy tetszik írni! 5 üzemóra után olajcsere. A 10W 30 olajat is a gépkönyv írta, ezért vadásztam et a fajtát. Bár ahogy a kerti kisgép topicban felokosítottak, a 15 W 40 es olajat is beletehettem volna mert csak hőmérséklet minimum ban és a magas hőmérséklet viszkozitásban térnek el egymástól a 10 W 30 astól. A gépbe bele is ment majdnem mind a 6 deci, tehát nem volt benne olaj valóban. Ezt egy sárga rikító matricával jelezték is a nívópálcánál. Csak az zavart meg hogy az olajtöltő nyílásba belesve láttam az olaj tetejét, legalábbis azt hittem hogy azt. Hát nem az volt, még jó hogy nem kezdtem el vele dolgozni aztán dodhattam, volna a motort hátam mögé...:-(
Na, ez azért fáj..:-) A nívópálcán van egy 2 centis rovátkolt rész, nyílván annak az alsó és felső tartományán belül kell lennie az olajszintnek. Nem a betöltésen volt a hangsúly hanem az olaj minőségében nem voltam biztos, hogy az ami a kocsiba jó, az jó e a fűnyíróba is... De végül kaptam olyat (hálka Neked.. :-) ) amilyet a gépkönyv javasol így no problem. A mennyiséggel csak azért problémáztam hogy 6 decist vegyek vagy 1 literest, bár az se nagy gáz ha marad itthon belőle 4 deci. Előbb utóbb úgyis eszi majd az olajat, de remélem ez nem mostanában lesz...:-)
Megvolt az első nyírás, kicsit furcsa hogy maga a gép elég nehéz a kis vikinghez képest. A fordulás nehézkesebb, nem férek be vele olyan helyekre ahová a kicsivel igen...stb. Viszont szépen vág, a motor egyenletesen jár, semmi hullámzás a fű tömörsége / nagysága függvényében..stb. Szóval eddig nem bántam meg. Ja, és nem kell rá elektromos indítás, mert az első rántásra (sőt, inkább egy finom, de határozott egyenletes húzásra..) indul. Ha ilyen is marad akkor örök szerelem lesz belőle....:-)) A Viking meg jó lesz az utcára a tarackoshoz. (mondjuk 15 év hibátlan szolgálat után ennél többet érdemel, így rendelek hozzá egy vadiúj kést jutalomból a nyugdíjazása alkalmára...:-) ) Szóval ..."gasoline lawnmower... forever" ..:-))
No, csak nem bírtam ki....Berántottam, az első ránsra indult és úgy megy mint egy "singer varrógép". Bár a szomszédom már átszolt hoigy "no mi az, nektek is traktorotok lesz...? " nagyon nem üt sziven a dolog mert mindenkinek az van a környéken, többek közt nekik is. No, megyek a MOL kútra olajért, töltök bele és had szóljon...:-) (szó szerint..)
Na, pont ez az... ha azt nézem akkor a nívó pálca aljáig van benne olaj. 10W 30 as létezik szintetikusban? Már ami keveredik azzal (a bánat tudja milyen olajjal...) ami eredetileg benne van.
Talán még emlékeztek az öntözőrendszeres problémámra, mely szerint indulásnál prüszkölnek a fejek.
Leállítás után közvetlenül így nézett ki a 4-ből 2 fej környéke közelről:
Ez a kis tócsa okozhatja a prüszkölést? Mármint értelemszerűen nem a tócsa, hanem a tócsát okozó dolog okozhatja-e a prüszkölést? :)
Korábban írtam, hogy volt egy foltom és képet is csatoltam. A csavarhúzó próba után - miután nem bírtam azt lenyomni - növeltem az öntözési időt és most szépen jön rendbe. Még elüt a színe a többitől, de már nem olyan betegesnek néz ki, sőt per pillanat valahogy az a terület zöldebbnek tűnik, mint a többi...
Köszi, összeraktam és az egész család nézegeti az új szerzeményt.."szép, szép". Mert tény hogy jól néz ki..:-) DE..! Azt írja a gépkönyve hogy gyárilag nincs benne olaj, én ehhez képest látok benne olajat (belelátok a töltőnyílásba..), bár a nívószintet éppen hogy nem éri el. Az már csak hab a torán hogy eleve egész másfajta olajtöltőnyílása van mint ami le van rajzolva a mórickarajzon mit adtak hozzá... Innentől pedig a beletöltendő mennyiségben se vagyok biztos ami a gyári ajánlás szerint 0,55 liter. Szóval most vagy van benne olaj vagy nincs..? Ezért még nem mertem berángatni. Ja, és rendelhető rá önindító az elektromos indításhoz...erre lehet beruházok ha sokat kell rángatni, majd meglátjuk csak jussak odáig. :-)
Ja, és a gépkönyv 10W 30 as olajat ír amit sehol nem kapok, legalábbis benzínkutakon tutira nem. Kérdés, beletehetem e a 10 W 40 est ami van itthon? Szerintetek..? Bár lehet ezt a kérdést nem itt kellett volna feltennem, de gondoltam hátha van valaki aki küzdött már hasonló problémával.
Szóval benzines gép tulajdonosok Ti nyertetek! :-) Csak légyszi segítsetek rajtam, mert nem szeretném a még garos gépet hazaverni...
Glialkaval (vagy bármelyik glifozát hatóanyagú szerrel) fújd le az egész területet. Hajnalban, vagy este csináld, amikor szélcsend van, esetleg húzhatsz zsákot vagy fóliát a közeli növényekre, és akkor nem lesz bajuk. Ha elterítetted a friss földet, várd meg, míg abból is kinőnek a gazok (locsolhatod is, hogy gyorsabban kinőjenek), majd újra gyomirtás. Nem biztos, hogy ez május végéig belefér... Ha nincs automata öntözőrendszered, lehet, hogy inkább ősszel kellene vetned, mert a nagy melegben csak szenvedni fog az új fű.
A kis családi házunk körül szeretném rendberakni egy kicsit a füvet mert ami ott van az kritikán aluli gaz de szószerint és azt vágjuk.
a héten még a leendő füvesített területből a nagyobb pupokat terítem szét mert elég hullámos volt a terület. De hogyan kellene tovább???
A tervem a következő: amikor végzek a pupok felkapálásával szétterítésével akkor gyomírtoznom kellene mert tiszta gaz minden De mit ajánlotok? hogyon kell elvégezni a gyomirtozást mert virágok, fák stb azért van a füves területen.
Ha ez megvan akkor megvárnám míg hat a gyomírtó (rengeteg tarack van) és akkor jönne be annyi földmennyiség ami elég szép placcot csinálni (kihézagolni a területet)
Ezt meghengerezném majd arra gondoltam füvesítés előtt az új földet is gyomírtózni kellene mert abban is lehet gaz.
És ha ez a gyomírtó is hatott akkor jöhet a füvesítés még májusba.
Tudnátok szereket ajánlani és hogy ez így megfelel e lesz e ebből szép füvem?
Holnap teszek fel képet milyen most és milyen lesz majd májusba.
Elvileg nem lehet olyan területed, amit csak 1 fej locsol (vagyis lehet, de csak kevés, ez nem lehet jellemző), ugyanis fejtől fejig kell öntözni. Mérni amúgy több helyen érdemes, különösen a kérdésed alapján, lehetnek alul/felül öntözött részeid.
Örömmel (egyelőre...) kijelenthetem hogy túltettem magam a fűnyíró vásárláson, egy ilyen benzines szörny mellett döntöttem végül. 64990 huf volt az ára. Hogy jó e vagy sem majd kiderül, mindenesetre nekem tetszik és csak jókat hallottam felőle. Ma este összerakom és holnap reggel (na jó, délelőtt...:-) ) kipróbálom...A tapasztalatokat majd megosztom ha érdekel valakit, bár az "én féle minivikingem" után ennek a használata gondolom felér majd egy 2 perces orgazmussal...:-))
Én Gyáli vagyok, itt is van piac és állítólag nem is kicsi. Itt lakunk 8 éve de még nem voltam kint...:-) De most kimegyek vasárnap körülnézni, hátha akad valami...
Szerintem is várj!Nézegesd a használt gépeket is,mi is vettünk a szomszédnak egy Honda HRX fűnyírót,60000ft-ért!Az új ára az 200000 körül van!Akár Viking,az is szokott lenni nagyon jó áron!Lomis piac,minden vasárnap,Veszprémben,és Győrben is!Igaz nem tudom hova valósi vagy.Tavaly a Győri ppiacon 25000 ért láttam egy Viking fűnyítót,csak nem volt önjáros,és szinte új gép volt!Szóval lehet kifogni jó gépeket,csak türelem,és türelem!
300 m2-re én is először alkot vettem 1300-ast 38 cm-el
4 évet hajtottam, még mindig megvan, megy is le a nyaralóba, igazság szerint nem kellett volna lecserélni de nagyon akartam egy újat :)
40-es bosch rotak, a héten mentem le 3 cm-re többek tanácsára, nos most jól jött az 1700-as teljesítmény, mert az alko szerintem nem vitte volna így, csak ha felet fogok vele max
sztem olyat vegyél ami tetszik, aztán max lecseréled ha mégsem :)
Nos, köszönöm mindenkinek a fűnyíróval kapcsolatos tapasztalatok, érvek / ellenérvek megosztását. Egyelőre ekkora információ halmazzal meg kell küzdenem, szelektálnom, végül megpróbálok racionálisan, egy nyílván kompromisszumos megoldást választani a terület nagysága, a fű minősége, a gép rendszere, üzemanyaga, ára és teljesítménye függvényében.
Ma pl visszaviszem 3 napos gariba azt a sz*r Bosch LI-On akkus szegélynyírót aminek tegnap még annyira örültem. Ne vegyetek ilyet mert sza*t se ér... Bár most sokan írnátok gondolom hogy ha előbb kérdezek tuti lebeszéltetek volna róla...:-)
Köszi még egyszer MINDENKINEK, majd még a vásárlás végstádiuma előtt lehet azért kérdezek....:-)
Sokan fikázzák az elektromos gépeket, de nekem semmi bajom vele. Megvannak a hátrányai, de ha azokat elfogadjuk és figyelünk rá, akkor szerintem 100 m2-re elég egy elektromos.
Nekem egy 1300 W-os Alko-m van, 38 cm vágószélességgel, kb. 30 eFt-ért.
2-300 m2-től, ill. ha sok a tereptárgy, akkor lehet, hogy már benzineset vennék, de ahogy a képeidet nézegettem, Neked sem kell szlalomozni egy golfpálya méretű területen.
Amire figyelni kell:
- 1/3-os szabályt még jobban be kell tartani, mert mikor nagyon besűrűsödik a fű, akkor jobban fogja, ha magasra nőtt. Ezt a fű miatt is tartani kell, ezért ez nem zavar. Ilyenkor sem fogja le, de a vágási képe már nem olyan szép. Ha viszont rendszeresen nyírok, akkor nincs probléma.
- Mindig figyelni kell, hogy jó éles legyen a kése. Így ha gyengébb is egy benzineshez képest, a jó éles kés, sokat tud kompenzálni. (persze ettől nem lesz benzines, de kevésbé hátrány)
- Nem kell vele szaladni, csak szépen komótosan sétálni. 100 m2-nél ez nem nagy időveszteség.
- Ne nyírd el a kábelt. Eddig nekem még nem sikerült elvágni, pedig jó pár km-t már megtettem vele. Az, hogy húzogatni kell magam után, nem nagyon zavar, mivel nem sok mindent kell kerülgetni, így viszonylag egyszerű.
Az első három ponttal sokat lehet segíteni azon, hogy szépen vágjon.
Mikor megvettem, 5 éve, még nem találtam rá a fórumra, ill. nem nagyon voltam képben, hogy mit kell nézni egy fűnyírónál.
Viszont ha megadná magát és újat kellene vennem, most sem vennék ennél komolyabbat, a meglévő területre.
Eddig semmi baja nem volt. Minden nyírás után takarítom, ill. ha szükséges élezem, ennél többet nem kellett vele törődni.
Most már kellően összekavartunk. :-)
Az előnyeit tudod a benzineshez képest (olcsóbb, egyszerűbb fenntartás, csendesebb, nincs emisszió stb...)
Szedd össze az érveket - ellenérveket és saját magad által felállított prioritási szempontok szerint hozd meg a döntést. :-)
Najo....akkor ott tartok mint 3 napja..:-) Az elején, mert még mindig nem tudom mit vegyek. Mindenesetre köszi a sok kis információt mindekinek, előbb utóbb csak kikerekedik belőlük valami. Csak már szerettem volna túl lenni a gépvásárláson és a hétvégén már normális fűnyíróval nyírni a gyöpöt...:-)
Nyolcadik éve nyűvöm, teljesen elégedett vagyok vele, legközelebb is ilyet vennék. Szerintem a háza fog elrohadni először, mivel mosási lehetősegem és kedvem nem nagyon van. Használtam már egyéb olcsóbb típusokat is itt ott, némelyik fuldoklott a fűben, vagy elhagyta a nyesedéket. Itt lentebb a kolléga nagy önbizalommal ajánlja amit a minap vett. Bátran hallgass rá! Mármint hallgass rá ha bátor vagy :-)
Ez nem igaz. A 4.5 LE-t én is olvastam valahol egy ajánlásban, ami tartalmazott más butaságokat is, egyébként meg ott 3 LE-s gépnél kisebbet nem is ismertek. Gyanítom, hogy ezeket a magasabb értékeket szűrők, meg kipufogó nélkül mérik, és úgy minden gép 1.5-2x erősebb. 5-6 LE-s motort már fűnyíró traktorra szerelnek, nem tologatósra.
Bocsi hogy terhelem a topicot a nyűgjeimmel, de pl egy ilyenhez mit szólnál...? Ez már majdnem ott van ami kéne teljesítményben, igaz még nem mulcsozik...:-)
Köszi az infót!! Na erről beszéltem (írtam..) Ha igazán jó benzinest akarok (már olyat ami bírja azt az igénybevéltelt ami nálam van, tehát nem a csúcsmodellekről beszélek 200 - 300 e ért..) akkor az minimum 80 - 100 nál kezdődik. Még jó hogy nem dobtam a kosárba mert már kacérkodtam vele...Köszi hogy megmentettél egy újabb hasznavehetetlen gép vásárlásától...:-)
Létezhet, hogy a 2-3 hónapos szkottsz, kifáradt szűk 1 hónap alatt?
Az biztos nem volt jó neki, hogy talajlazítás után, igen ritkás volt a fű és egyből kapta is a napot, így a szemcsék nem voltak védve.
Mintha veszítene szépségéből a pázsit, ill. még nem sűrűsödött vissza tökéletesen. (még nincs az a szőnyegen járok érzés) A sárga szemcsékből látok még elvétve pár szemet, de nagyon keresni kell.
Dilemmában vagyok, hogy szórjak -e most, még egy high N-t, vagy várjak.
1 percre megint elindítottam és most is prüszköléssel kezdett. A telepítővel telefonon beszélve azt mondta, hogy visszafolyás gátló (ha jól írom...) van a fejeknél és ő is javasolta hogy nézzem meg a tócsákat. Kicsit később újra elindítom és körbejárok megnézni a fejeket.
Most nézegetem, nem is olyan vészesek ezek a MCCulloch árak...Szerintetek jó lenne egy ilyen nekem a 100 nm re? Nem túlzás, nem "ágyúval verébre" esete....? Végül is a limitem közelében van az ára...
Na jó...de ez egy McCulloch gép..:-), ennek minimum 200 e az ára (ha nem több...) Ennyit nem áldoznék arra a 100 nm re. Ez kb. olyan mintha a nagykörúton akarnék gyorsulgatni egy Ferrarival. Szóval kihasználatlan lenne. Most őszintén... amit én rááldoznék (feltettem a felső árlimitet 60e re 30e ről...) azért mit kapnék benzinesben? Csak gagyit, azt meg nem akarok venni...
Pár hete lett megszellőztetve késessel (keresztben-hosszában), és utánna nem úgy sikerült a tápag. kijuttatás mint ahogy szerettem volna. Mire ez kiderült, akkor meg elutaztunk 1 hétre. Vasárnap megkapta a nitrogénjét, most várom a hatást.
Na jó, ezért az ötletért két helyről is megkaptam a magamét...:-)) Ezért át cenzúrázom ezt a projectet:-)
Abból jött az (ezek szerint finomításra vagy elvetésre kerülő...:-) ötlet, hogy a hengerkésessel (tudomásom szerint..) nem lehet 6 - 8 centis fűnek neki esni. Pláne nem egy kézivel..de javítsatok ki ha tévednék.... Ezért gondoltam előbb a vikinggel levágni 5 centisre aztán a hengerkésessel lejjebb vágni ami egyenletesebb / szebb vágási felületet ad és rövidebbre vágható vele a fű mint egy sarlókéses gyenge elektromos vikinggel. (pl az enyémmel..) Ha egy héten csak egyszer (hét végén..) kéne füvet nyírni, számomra az lenne az ideális. Vagy erről ne is áldomdjak? Az amit egy héten egyszer kell nyírni az már nem fű hanem rét...? Egyébként direkt azért vettem a BB sprot classic ot mert az olvastam róla hogy lassan nő. Hát ha ez a "lassú" akkor milyenek lehetnek a gyors novekedésű fajták..?
NA, ez jó vétel volt tényleg... a 400W bőven jó, mivel más elven működik mint a forgókéses (erőkar, nyomatékgörbe is más!). A kést a pasztával amit írtál szépen meg tudod élezni, ahogy Tsunami is írta, ne szorosra állítsd, hagy éppen lazára, és menet közben állíts rajta kicsit még össze esetleg. Pár perces művelet, a végén mehet a papírteszt.
Én 4 cm fölé semmiképpen nem emelném - nem a vágóél szögének változása miatt, hanem azért, mert ha ennél magasabbra teszed, akkor a fűszál nem elnyíródik, hanem elhajlik a vágóél előtt. Ezért nem teszik nagyobbra gyárilag sem... ugyen ha beletolod a nagy fűbe, leviszi előbb/utóbb a javát, de ha szép vágái felületet akarsz, akkor ilyen nagyra hagyva és abban tolva meg fogo látni, hogy maradnak majd felvő részek... ugyanez igaz arra is, hogy ha előtte forgókésessel nyírtad, és rámész a hengerkésessel, először nem lesz szép (feküdni fognak a szálak a növekedési zóna környéké), kell pár vágás míg beállnak a szálak is... én a kert kisebb felé pont most vetettem be a hengerkésest újra (tavasszal míg erőre ap nagyobbra hagyva a forgókésessel nyírtam), és látszik, hogy mennyire más mint mikor már "rá van szokatva"... :)
Két hete hoztam haza az első benzines gépet itthonra. Árban annyiba került, mint egy jobbféle (pl. Bosch Rotak) elektromos, és szart ugye nem vennénk elektromosból sem, hiába olcsó.
Zaj: a füves részen 15 méter van a háztól a szomszédig, de pont csak annyira zajos, hogy beszélgetni már épp nem lehet mellette.
Súly: nehéz, de nem emelgetem, amúgy is önjárós, fordulni meg nem erőből kell.
Méret: 46 centis, ennél kisebb villanyost sem vennék.
Büdös: két hét alatt már többször nyírtam 1-1 órát. Mivel nincs kész még a fészer, a teraszon hagyni meg nem akarom, kimosom, és begurítom éjszakára a nappaliba, a saját dobozába. Nincs szaga, menet közben sincs.
Élettartam: nem értem, miben különbözne a villanyostól a tartóssága, különösen negatív irányban. Van egy 10 éves Briggs motoros Alko Highline-unk, akkor nyírunk vele, amikor már minimum térdig ér a dudva, de csak olaj, meg szűrő volt cserélve benne, és pöccre indul. A cca. 25 éves másik gépünk olyan tré állapotban került hozzánk kb. 15 éve, hogy márkajelzést sem lehetett már felismerni rajta. Gondolom a gyári olajjal ment addig, mert szinte kikaparni kellett belőle az odakozmált maradékot. Rendbe tettük, azóta is vígan megy. Kicsit eszi az olajat, és egy óra alatt egy liter benzint fogyaszt, de a hangja szép. A 45 fokos rézsüt, meg a 10 centis betonszegélyeket nyírom vele úgy, lustaságból, hogy az egyik kerék fent, a másik lent a füvön, és eddig még nem szólt, hogy nem szereti. Évente egyszer kiköszörűljük a kését. Valami sárga, fémházas, Briggs motoros csoda az is. Szóval tartósak ezek :)
Igyekszem megnézni a fejeket a mai napon. A 4-ről 6-ra vagy 7-re nem megoldás, mert annál hétvégén biztosan tovább kéne aludni. Persze nyilván akkor pont nem tudok aludni, de ez már OFF :)
Indítok majd egy 1 perces menetet napközben és megnézem hogy csinálja-e. Mármint arra vagyok kíváncsi, hogy ha pár órával az "éles" menet után indítom, akkor csinálja-e a prüszkölést vagy sem és megnézem melyik fejnél van a gond.
Szerintem levegőt szívalahol, fejnél, szelepnél, kötésnél...stb. Az első tavszi indításkor nekem is csinál ilyet. Meg akkor ha valami miatt lekötöm a rendszerről (vezetékesről..), majd visszakötöm. Kifújja a levegőt és annyi. De ha folyamatosan csinálja akkor valahol levegő jut a rendszerbe, viszont ugyanott tuti szivárog is...Imádkozz mgy ne a föld alatt legyen. Lehet pont annál a fejnél van probléma ami a prüszkölést csinálja, én ott kezdenék keresgélni. (mondom én mint elektromos végzettségű ember, aki egyébként hülye a vízszereléshez...:-) )
Már 3-ik napja kelek arra hajnal 4-kor nyitott ablaknál, hogy az öntözőrendszer elindul. A fejek (vagy az egyik fej) elkezdenek "prüszkölni" amit aztán mondjuk 1 vagy 2 perc után abbahagynak és utána szépen hangtalanul megy minden. De addigra már felébredtem és lehet a környék is :)
Szezonnyitásnál fogtam és ráengedtem a vizet a rendszerre, mást nem csináltam. Kellett volna? Ez a prüszkölés hogyan szüntethető meg?
Más: Toro öntözőrendszerem van, tegnap este esett az eső (Dél Pest) annyira nem is keveset. Az öntözőrendszeren ilyenkor egy kis esernyő ikon szokott megjelenni és kihagyja a következő programot. Na most simán elindult reggel, pedig érzésre azt mondom nem kellett volna. Ezt a funkciót (mármint hogy aktív-e) tudja valaki hogy hogyan tudom ellenőrizni? Esetleg az esőszenzor eltömödhetett? Érdemes felmásznom és ellenőrizni?
annak tényleg sok értelme van, hogy nem kétnaponta tolod le egyszer a hengerkésessel, hanem 3-4 naponta egyszer a vikinggel és egyszer a hengerkésessel, így sokkal kevesebbszer fogsz füvet nyírni tényleg :))
"Egyébként azt találtam ki hogy a következőt fogom csinálni : a füvet hagyom mondjuk 5 - 6 centire nőni, aztán rámegyek és a kis vikinggel "lenagyolom", majd végül készre nyírom ezzel a kézi ALKO val. Több munka az igaz, viszont nem kell minden másnap nyírnom..."
Viszont a leírás szerint csak 400 W os. Nem kicsi az a teljesítmény? Igaz, nem kell neki egyszerre 3 - 4 centit vágni mint a sarlókéseseknek...lehet pont ezért elég a 400 W is.
Az a gép 8e ért nagggyon ott van..! Inkább mint az a gardena 72 e ért. Még ha nem élezteted hanem új kést rendelsz bele akkor is megérte. Hogy én miért nem találok ilyeneket mikor én is keresek...? :-)) A Rotak43 ról is lecsúsztam, ezt se találtam meg, dehát ilyen az élet....:-) Gratulálok az új szerzeményhez!
Egész türhető áron van, de csak az ebay-en találtam újonnan. Mikor ráleltem egy magyar hirdetésre..... állítólag 1 szezont ment a többit garázsban állt.
Szóval, ma megvettem kemény 8000Ft-ért!!!! Hihetetlen....
Már szét is szedtem, hogy kipucolom, és valóban elég jó állapotban van, igazából semmi baja.
A kést kell megélezni és itt azt olvastam hogy be kell kenni csiszoló pasztával és visszafele kell forgatni, szorosra állítva. Van is itthon szelep csiszoló por többféle finomságú, gondolom jó lesz hozzá.
Az lenne a kérdésem, hogy mi az ideális magassága a fűnek? Mert ezzel a géppel 32mm a legnagyobb amit nyírni lehet, bár már megnéztem és egy kissebb átalakítással gond nélkül el lehet jutni 40-45mm-ig.
Toltam pár méter úgy "nature" a nagyáruházban, tény hogy nem csak simán gurítani kell mivel áttétel van benne gondolom, de nem volt vészes. Bár gondolom azért egész más a feeling ha még terhelés is lesz alatta. Mondjuk vágni is kell neki menet közben. Most nézem a vágási magasságot...hát ezzel valóban minden másnap nyírnom kellene ha ilíen ütemben nő a gyep, ma már ismét nyírnom kéne, már azt a felét a gyepnek amit nem vágtam nullásra a vikinggel. Az a rész a elég katasztrófálisan néz ki, nemhogy kezdene renbejönni, de száradnak kifelé a fehér foltok... na majd lesz vele valami, most éjjel kap egy kis esőt, talán lendít a gyógyuláson valamennyit. Egyébként azt találtam ki hogy a következőt fogom csinálni : a füvet hagyom mondjuk 5 - 6 centire nőni, aztán rámegyek és a kis vikinggel "lenagyolom", majd végül készre nyírom ezzel a kézi ALKO val. Több munka az igaz, viszont nem kell minden másnap nyírnom...
bő 1 hónapja még havas volt a gyep... végre megcsináltam 2 hete a szellőztetést, trágyázást, s most azon gondolkodhatom, hogy a gomba koktélt nyomom ki hamarabb, mert megjelentek megint a kalapos barátaim vagy gyomírtót a friss GAZfickókra vagy az antilótücsök cuccot... activity indul...
Gondolkozom öntözőrendszer telepítésén csak azt hallottam, ha kuti vizről locsolok akkor a spray-s fejek nem az igaziak mert ha szél van rávisszi a vakolatra és befogja amit nem lehet lemosni, ha rotorost rakok az jó mert annak a csepjeit nem fujja el a szél csak az a baj az drága meg kis területre nem való. Esetleg valakinek tapasztalat vagy ötlet?
Köszi akkor ebból is egy zsákkal holnap + a szóró ketyere. Ez a kör megint benne lesz egy 20 asomba mert a maradékért veszek amistart meg bumpert. Nem olcsó játék ez a gyep dolog... A Dithane tényleg engedélyköteles lett.? Valahol mintha olvastam volna...vagy szabadforgalmú szer még mindíg?
Óhhh "nem ronda ez a honda..":-) ...sőőőt, szép. És gondolom jó is. Az árát már meg sem kérdezem mert tuti nem vennék ilyen gépet. Persze nem a márka miatt, azzal semmi bajom. De 100 m2 re egy iulyen gép valóban nagy luxus lenne. Az igazság az hogy vennék én benzinest is, de gagyit nem akarok, ami meg jó lenne az 100 - 130 e körül van. Amit 60 e körül árulnak az olyan gagyin néz ki, meg az a hagyomágyos motor (briggs ? van rajta, ami még apámékén is volt 20 éve. Sőt , majdnem minden gépen ezt a fajta motort látom. Ezek a gyártók nem haladnak a korral..? Az ALKO - kon valami saját fejlesztésű motor van az nem tudom milyen lehet, de árban azok sincsenek 100 e alatt. Annyit meg tényleg nem akarok fűnyíróra költeni.
Szia Attila. Nálam szintén rotorosok a fejek; téglalap alakú terület; a négy sarkán 90°-os TORO fejek 1-es fúvókával; a téglalap hosszabbik oldalának közepén pedig egymással szemben kettő 180°-os 2 es fúvókával, mert itt lassabban járja be a lefedett területet. Ha 40-50 percre állítom be, naponta kell menjen, vagy milyen gyakorisággal? Kirakok pharakat; holnap reggel megnézem, hány ml víz jut ki. Tényleg, mi a szabály? X ml, mekkora területre? 1 cm2, v 1 dm2....
Közben rájöttem, hogy van is belőle itthon (tavaly volt rá szükség lótetű ellen),csak nem ugrott be a ciril betűről, hogy ez az. Hogyan szórjam ki? Reggel, este, száraz vagy nedves fűre; utána kell-e öntözni, vagy pont szárazon kell maradjon egy darabig. Mennyit (1 kg-os a tasak).
mámegin ez a benzines....:-) Drágák, nagyok, nehezk, büdösek, hangosak és nem sokáig élnek... A legolcsóbb amit láttam az 59900 volt, ennyiért egy csoda villanyost is kaphatok már...
Váooooh..és megismertem a lóherét..! :-) Lassan már "profi" leszek (elég lassan...:-) )
Holnap megint zarándékolok a gazdaboltba a szórókocsiért, + megveszem a "K" túlsúlyos Cropcare t is mert nyakunkon a nyár. De kérdésem..hogy abból melyiket térdemes venni mert két féle káliumos van..?! Ez a Scotts szórószerkentyű hogy működik? Mert kereket azt nem látok rajta, nem tolni kell? Csak lassan sétálok vele és közben tekerem mint a tekerőlantot..?
Van hozzá, még a kéziekhez is. Pl a gagyi SKILL hez eleve van de az annyira gagyi hogy még én se venném meg...:-) Az ALKO hoz a fűgyűjtőt nem tartják a kereskedők..! Katalógusban benne van, cikkszáma van, rendelhető..stb Csak éppen a géppel együtt kézbe adni nem tudják, anélkül meg nem veszem meg mert a tö**m se akar gereblyézni fűnyírás után...
Ha jól tudom,akkor a hengerkésehez nem igen van gyűjtő.Éppen azért mert szinte naponta kell nyírni vele,hogy minél kevesebb legyen a nyesedék!De az hozzáértő profik majd kijavítanak ha baromságokat írok!:)
Jaja, én is megbántam a gardenát. Nálam a kisebbik gyerek játszik vele "fűnyírósat", mivel visszafelé húzva meg kanyarodva frankón kattog...:-) Ez a belinkelt scotts milyen fajta? Házni/tolni kell ezt is, mert kereket azt nem látok rajta...Még jó hogy tegnap előtt voltam a gazdaboltnál és még át is estem egy ilyen szórókocsin. Ott volt pont az iroda bejáratánál, betárazhattam volna egyet. 5 ezren már nem múlik a project.
Ja, ma beruháztam a damilos helyett egy LI-ON akkus szegélynyíróra. Hát... nem egy nagy eresztés de a damilosnál jobban szeretem már most is. Van hozzá szegélynyíró + sövény nyíró kés. Le volt árazva 25e ról 15e re a Praktikerben...A hengerekéses tologatós ALKO ra hegyezek, de sehol nincs hozzá fűgyűjtő csak maga a gép. Mintha felesleges lenne...nem is értem miért nem tartja senki. Pedi már régen megvettem volna mert hét végén nyírnom kéne megint.
Nekem is a Gardena 300-as volt,de túladtam rajta!Véletlenül találtam rá.egy régi Scotts szórókocsira egy lomisnál!Kemény 7000ft-ért vettem,szinte új még,legalább 25 éves de lehet hogy több!Kíválóan lehet vele szórni,fordulókban is a Gardenával a legtöbb helyen kiégettem,nem volt olyan műtrágyaszórási akcióm,hogy ki ne égjen valahol a gyep!A Scotts az más ott a fordulóknál egy mozdulattal elzárom,pontosan szór!Úgy vagyok a Gardenaval,mint a villanyos gépekkel,soha többet!
Hát igen....Most itt állok 40 kilo 23-7-7 es Cropcare el, és azon vacilálok hogyan szórjam el hogy jó legyen? Kézzel, avagy a 300 as gardena szórókocsival ami mint tudjuk ...sz*r. És az sem igaz hogy a cropcare szemcséi egyformák, most porcióztam ki dobozokba, és sajnos nem egyformák a bogyók, elég nagy a szórás. Így tuti hogy a 300 as gardena szórokocsi szortírozza majd a szórnivalót, arról nem is beszélve hogy megálláskor és induláskor a szórási mennyiség 5 - 10 szeresét képes kiszórni egy helyre, fordulásokor szintén. Én szívem szerint egy gardena komosztaprítóval összedaráltatnám és megeteném azzal aki megtervezte és eladta...És akkor még finom voltam...:-)
Csak azért helyezkedtem egyből védekező álláspontra hogy rávilágítsak..NEM(!) "szaktanács" amit írok, csak nálam a részletezett módszerek oldották meg a problémát. Nem szeretnék olyan színben feltünni hogy "itt fórumozik 1 éve, levette tőlünk amit lehetett most meg már "hozzáértőként" osztja az észt laikusként..."...stb..:-)
Ezekbe a honlapokba én is belefutottam már, a kálváriám során. van ahová több oldalas levelet, később ( gondolva arra hogy a ki a l**sznak van kedve/ideje/türelme végigolvasni egy 4 oldalas levelt...) leegyszerrűsítve, 8-10 sorba sűrítve írtam le a nyűgjeimet. A kérdés mindíg ugyanaz volt : "mit hogyan csináljak hogy jó legyen..? , Mi lehet a gond? " Választ sem kaptam...! Aztán egy freemailről írtam nekik egy másik levelet ami arról szólt hogy van 100 nm befüvezni való területem amihez öntözőrendszert is szeretnék...Másnap hívott az üzletkötőjük akit alig lehetett lerázni...:-)
Én a Cropcare 23-7-7 összetételű műtrágyát használom,több topic társammal együtt!3 kilót számolj 100nm-re.És szórókocsit használj mert kézzel szórás csodákra képes:)Mondjuk volt ugy hogy a kocsival szórás is okozott meglepetést!:)Főleg a Gardena!
Pontosan nálam is ez a helyzet,hogy a szomszédos telek dugig vannak ezzel a mocsokkal!:)Akkor nem gondoltál rá hoy újra veted,mert úgy is jön bele mindig!Akkor nincs más vele kell élni!
A növényt nem bántja, de jó tudni hogy minden egyéb más élőlényt kipusztít totálisan. (A vakondban nem vagyok biztos...:-) ) ..) Tehát hangya, lótetü, giliszta, pajor és minden egyéb földlakót és "földszinten" közlekedőt, mert ha jól tudom akkor a talajban és a talajfelszin közelében gázosodik. Én kiszórtam egyszer fél kilót mindenhová, na azóta semmiféle élőlényt nem találok a taljban, pedig tavaly az egész talaj át lett forgatva (100 m2 40 / 50 cm mélyen..) Egyedül a járólapok alatt találtam pár szál gilisztát, mivel oda nem szóródott a galitionból...
A Galationt nem vonták ki a forgalomból? Illetve ha ezt (vagy hasonlót használok) nem lesz-e az az eredmény, hogy a műtét sikerült, a beteg meghalt? (értsd elpusztultak a hangyák, meg vele együtt a fű is?).
pl amikor rátaláltam erre a topikra, akkor még sz_attila hozzászólásai végén is a kérdőjel volt a jellemző írásjel.
(ugye, gépészmérnök úr!?)
minden ötlet ötlet, még akkor is ha netán nem jó.
ha valami olyat írsz, amit a tudomány mai állása másképp gondol, akkor sokan reagálnak majd és elmondják ők is a véleményüket.
de hogy pl egy kezelés az adott problémát megoldja-e, azt biztosan csak az alkalmazása után lehet eldönteni.
emlékszem egy kérdésemre itt a fórumon, hogy csináljak -e egy konkrét dolgot, vagy se.
két ellentétes választ kaptam.
Samubá pedig azt írta, hogy "A kz4 csinál amit akar kapott tanácsot tőlem is tőletek is, ilyet is olyat is. Eldönti hogy mi legyen végül is, valamelyik tanácsot gondolom megfogadja."
Ez az egynyári nálam is elkezdett vicceskedni az árnyékos részeken. Kézzel próbálom írtani, de reménytelennek tűnik. Tavaly pedig alig volt, kézzel még győztem. Egyelőre őrlődöm, hogy feladjak -e a gyepbuziságomból és ne verjem a fejem a falba, de nagyon nehezen megy. :-)
Más:
Az egyik pázsitos cég hírlevelére felíratkoztam régebben. (nevet szándékosan nem akarok írni, biztos ismeritek)
Mindig a szokásos marketing forgatókönyv szerint van összeállítva:
1, Rámutatás a problémára. (gyom, gomba, egyéb kártevők stb...)
2, Probléma leírása, nagy részletességgel. (beparáztatása a gyepeseknek, ha eddig vidám voltál, itt biztos besírsz)
3, No para, van megoldás, kezelhető a probléma, csak nem mondjuk meg, hogy miként és / vagy mivel. (csak nagyon kevés infót kapsz, hogy mégis érezd a törődést, de valójában lóf*sz)
4, Hívj minket, kimegyünk és segítünk. (ez a fizetős rész lenne)
Persze erre is van fizetőképes kereslet. Nyilván sokan nem akarnak / tudnak dolgozni a pázsittal, csak szép legyen. Ha a hírlevél, ill. honlapjuk szerint ápoltam volna a füvet, akkor már kitérkövezhettem volna a helyét.
Aki nem akar foglalkozni a fűvel, hanem megbíz valakit, vszeg. nem nagyon olvassa, aki meg igen, az nem lesz sokkal okosabb. Ezért nem értem...
Szombaton próbáltam kitépkedni, elég reménytelen a helyzet :(
Ősszel kitépkedtem egy csomó gyökeret de úgy látszik nem volt elég, találtam olyat most hogy egy 5-6 cm-es elszáradt gyökér nem is volt a föld alatt de már hajt az egyik végén a zöld.
Az említett szereket bárki megveheti vagy kell hozzá valami képzettség? A füvet is kiviszik?
Nekünk a kertben és a lakásban is nagyon bejött a "Bio Kill" nevezetű szer. "Késleletetett hatású" szer, azaz nem azonnal öl hanem azok az egyedek amiket lefújsz a testükön behordják a bolyba amint oda visszatérnek, így elfertőzik a többi egyedet is. Így elvileg előbb utóbb az egész kolóniát ki lehet írtani. Mi fújtuk fűre, fára, rózsabokorra tetvek ellen...stb, a a növényeknek semmi baja nem lett tőle...nem olyan brutal szer mint a Catch / Raid vagy társai..Pumpás fél literes kiszerelésben vettük 1200 HUF körül volt az ára 2 éve, de még mindíg félig van az üveg, tehát sokáig elég és tényleg hatásos. Próbáld ki..
Nálad ezeken a részeken nem süllyed a talaj..? Mert a fű az rothadáskor nagyon tömörödik. Volt egy csavarfűzünk a telek közepén, kivágtuk, kiszedtük a gyökeret amennyire lehetett és a lyukat jobbhíján mi is a levágott fűnyesedékkel tömtük tele, majd rá kb 30 centi föld. De ezen a részen szinte minden évben gödör keletkezik..gondolom mert ahogy rothad a fű alul, úgy tömörödik a talaj. Ilyenkor azon a részen feltöltjük azt a kb 50 cm átmérőjű kört egy kis földdel, és bevetjük újra...
Ha laikusként belekotyoghatok...Nálam is homokkal lett bekeverve a föld hasonló problémák miatt, de nálam az egész terület átt lett keverve. Önmagában csak a homok viszont nem oldotta meg a problémát. Végül én komposztot kevertem a homokhoz / helyette így ez meghozta a kívánt hatást. Ha lyuggatsz, szerintem érdemesebb lenne a homok helyett rostált komposztott belesepregetni, nálam ez a komposzt dolog nagyon bejött. Tény hogy a homok olcsóbban és könnyebben beszerezhető, de pl nálunk (Gyál) az ASA árul most zsákos rostált komposztot, ami pont jó lenne erre a célra. De lehet hogy esetedben a homok is elég lehet, ha csak azzal van a gond hogy az agyag miatt nem tudja felvenni a megfelelő vízmennyiséget a talaj. Esetleg azt a részt, (ahogy írod max 1 m2 lehet..) ki is lehetne cserélni, kivenni az agyagos részt és helyette feltölteni valami virágföld homok , komposzt keverékkel.. De lehet egy sima ásóvillás szellőztetés + a homok is megoldja a problémát. Nos, csak azért bátorkodtam beleszólni a nagyok dolgába mert nálam is volt hasonló probléma és fentiekben részletezett megoldás hozta meg a kívánt eredményt...
Az a baj, hogy a brutál locsolással meg a többi részt is eláztatom és félek hogy gombásodik majd főleg az árnyékos részeken.Esetleg kézzel lehetne itt rásegíteni (az a vicces amúgy hogy kézi slag nincs is telepítve mert csak a balkonnövényeket locsoljuk kézzel, kannából).
De most a megnövelt idejű locsolás után közvetlenül sem ment le a csavarhúzó :(
Nálam vagy egy érdekes "kísérleti" rész, ami alatt vagy 1 köbméter vágott fű lett beásva. Gyönyörűen trágyázza alulról, DE van egy rész, ahol csak 1-2 centi föld van a fűhulladék felett, és marhára elengedi lefelé a vizet.
EZért ha esős az idő szép, de ha jön a meleg, foltokban kiszárad. Brutál locsolással lehet megelőzni..
Na Uraim, a 45 perces öntözés után ennyi víz volt az említett "foltos" részen:
Mivel nem poharat raktam ki, így nem tudtam normálisan megmérni, hogy ez hány miliméter, de majd holnap megcsinálom azt is és több poharat is rakok ki ahogy javasoltátok.
Az említett területen fél órája (vagyis az öntözés után nem sokkal) a csavarhúzót nem tudtam normálisan bedugni a földbe, 1-2cm után csak nagy erővel tudnám lejjebb nyomni.
A terület egy része "nagyon közelről" az öntözés után bő egy órával (ahol látszik a föld):
A föld teteje vízes.
Gondolom öntözés után csak le kellett volna bírjam nyomni a csavarhúzót. Az érdekes az, hogy ezzel a résszel bő egy héttel ezelőttig nem volt gond.(A teljes területen sajnos elég agyagos nálam a föld ezért annyira nem is szeretek több vízet adni, mint kell.)
Arra gondoltam, hogy esetleg a területet (ami nem olyan nagy, mondjuk olyan 1 méter sugarú kör vagy még kisebb...) átszurkálom sűrűn egy nagy csavarhúzóval és homokot szórok rá, hogy jobban felvegye a vizet. Vagy mit javasoltok, mit csináljak?
Ismét közzétenném a kérésemet, mert még senkitől nem érkezett segítő válasz; hátha....
Üdv mindenkinek.
Tanácsot szeretnék kérni hangya ügyben. A gyepen (főleg a széleken) két-három helyen hangyabolyok jelentek meg. Nem igazán bolyok, mert laposak, de ezeken a területeken a hangyák által kihordott morzsalékos talaj és a hangyák száma egyértelműen a jelenlétükre utal. Egy helyen (kb két tenyérnyi részen) felszedtem a gyepet és alatta tömegével voltak a hangyák. Hogyan szabadulhatnék meg tőlük, ugyanis a gyep ezeken a helyeken tönkrement. Talajfertőtlenítő, vagy valami helyi szer?
Helyileg csak a foltos résztDUAL GOLD-dal, vagy az egész területet? Mert ha jól rémlik a DG ugye csírázásgátló, így elvileg a már szépen beállt fű kaphatja, csak a frissen kelést fogja gátolni, ugye? Bár hosszútávon az sem jó, ha az embernek rendszeresen ezzel kell fújnia... sajnos nekem is sok van most, a szomszédban meg ősgyep (nyíratlan, lassan szavanna), és hiába a 2m-es zárt kerítés az irányában, csak aátjut ami át akar jönni... :(
Valaki írta talán, hogy az egynyári nem szereti a szárazságot... na ezt most kipróbáltam/om, nem kapott a fű már egy hete vizet, és előtte is csak keveset - szárad a talaj is rendesen, kiváncsi leszek, látszik-e bármi majd az egynyári foltokon...d sokáig nem akarom kínozni, mert itt-ott már látszik a gyepen, hogy szenved - mondjuk nem is ott van az a nyüves egynyári sem... :) Lehet manuálisan rákorrigálok, és az egynyáris meg alig kap majd, vagy semmit...
Arra is gondoltam, hogy a ritikus helyeken ásóval függőlegesen szépen bele vagdosva többször - nem túl sekélyen a szétterülő mivoltam miatt "megnyesegetem", ritkítom, csak nem tudom, ez növekedésre serkentené-e, vagy segítene... mert ha lassan kikopna/pusztulásnak indulna valahogy, akkor még felüll lehetne vetni...
Nálam 100 nm van, kezelhető a terület, és nincs túlburjánzva, de ez ugye csak idő kérdése, ha tele van a talaj a magjával / átfújja a szomszédból..
Nálunk a reggeli locsolás nélkül is vizes a fű. Amíg nem süti meg a nap, olyan mintha locsoltam volna. A reggeli harmattól. És nem is hegyekben lakunk, átlagos kertvárosi a környezet. Attól függ mikor "szabadul ki" az aprónép a kertbe..:-) Ha reggel 7-8 felé akkor még vizes a fű, ha 10 óra után akkor viszont már tökszáraz mindenhol, még ha reggel locsoltam akkor is.
A kutyát leszámítva (mivel már nincs..) nálunk kb. ugyan ezek az igénybevételi körülmények. Lehet a BB Sport Classic helyett ezt az Elka C4 et kellett volna vetnem...? A BB sport classiccal még nincs ugyan tapasztalatom, éppen hogy kinőtt a tavaly öszi vetés (épp azzal kínlódok..) pl medence téren, de remélem azért bírja a strapát majd az is.
Ez azt jelentheti hogy summer patch vagyis nyári foltosító gombát,( régebben fuzárium) kaptál ami kivitte a foltokon a füvedet. legjobb lesz felülvetni. azzala fűmaggal amit telepítettél tavaly. : megvan a fűmag igazi neve (nem az a hablaty amit előbb írtam) Barenbrug Sport Classic. Kecskeméti cégtől rendeltem. Elfogyott, de majd rendelek. Illetve hogy lehet kiszűrni ne legyen fertőzőtt a mag? Esetleg az 50603-ban javasolt elka Ca4? bár ne keverjem ha tudok Barenbrug-t venni ?
Műtrágyázás: mit javasolsz?
Nem tudom milyen nagy a terület mert ettől függ, hogy érdmes e egy zsákos műtrágyába beruházni. : kb. 60 m2 (ha több évig eláll a m.trágya?)
Megértettem a felülvetést is. A locsolást a gyerekek miatt indítottam kora éjszaka, hogy reggelre ne legyen vizes a fű, de át fogom ütemezni a javasolt időponttól. Hát mindent megteszek amit csak tudok.
oké, jelenleg nem 100%-os (fehér here, tyúkhúr itt-ott), de a vendégek ma is ledobták a cipőiket, hogy "ez de király" felkiáltással vigyorogva körbetapicskáljanak és lábujjaikkal simogassák a füvet.
Ma elment a kedvem,nagyon sok az egynyári perje folt a gyepemben!Az a legroszabba z egészben hogy még kivédeni se lehet ezt a rohadékot hogy ne kerüljön bele!Arra is gondoltam hogy totálisal lefújom,de semmi nem biztos,arra gondolok,hogy aszél is viszi a magját,de én inkább azt mondom hogy a vetőmagban volt!De az is lehet hogy ezzel kapcsolatban tévedek!Szóval most egy kicsit magam alatt vagyok emiatt,sokat foglalkozunk vele,sokat költünk rá,és mégsem olyan amilyennek szeretném!Sajnos ez van!
2011 ősszel vetett, 2012-ben szépen indult, majd 2012 nyár végén elkezdett foltosodni
Ez azt jelentheti hogy summer patch vagyis nyári foltosító gombát,( régebben fuzárium) kaptál ami kivitte a foltokon a füvedet. legjobb lesz felülvetni. azzala fűmaggal amit telepítettél tavaly.
Műtrágyázás: mit javasolsz?
Nem tudom milyen nagy a terület meet ettől függ hogy érdmes e egy zsákos műtrágyába beruházni.
felülvetés: lehet láma kérdés, a gyakorlatban ezt hogy szoktátok csinálni?
Ki kell gerblyézni a foltot tisztára és rászórnia fűmagot emit vagy csillagkapával szoktam bedolgozni vagy homokot terítek rá vékonyan hogy talkarja mejd gyakori öntözés. lehet hogy a folton a vetés majd jobban gyomosodik mint a többi, de ezzel ne törődj jövőre elmúli.
gombaölő permetezés: az egész területre vagy csak a folokra? mivel permetezzek? (permetező szer)
Egész területre javasolt a gombaölő permetezés. amistar 10mili, bumper 5mili, dithane m45 20g 10 liter vízben 100négyzetméterre.
ritkább időszakonkénti öntözés és reggel:be volt állítva az automatika, de ahogy írtam esetenként ki volt iktatva egy - két periódus. Az igényt az itt olvasott "csavarhúzós próba" alapján próbáltam meghatározni. Viszont este 11,00 után indult a program. Akkor ezt át kell tennem hajnal - reggelre.
este 11 után már lehet hogy elég hűvös van de jobb a hajnali.
Eddig milyen technológiát csináltál, hogy gondoztad a füvet?
Nincs semmi gyakorlatom, locsoltam a fentiek szerint, műtrágyázás a lebomlós változat, fűnyírás és most a két fajta szellőztetés.
Úgylátom nem fenntartással lesz a gond henem a betegségekkel.
Így nemigen tudom megmondani mi ez, de szerintem, ha nem sok van belőle és ősszel elszárad akkor ki kell szedni vagy most be kell kenni valami totális (Roundup, medallon stb) gyomirtóval, kézzel szivaccsal, hogy a többi szomszédot ne érje.
Lehet hogy víztaszító foltod van kialakulóban? ez nem veszi be a vizet és kinlódik a fű. Ha nem ötözés átfedési gond, akkor ez a rosszabbik lehet, de rémélem nem az. Csavarhózópróba öntözés után.
Tanácsot szeretnék kérni hangya ügyben. A gyepen (főleg a széleken) két-három helyen hangyabolyok jelentek meg. Nem igazán bolyok, mert laposak, de ezeken a területeken a hangyák által kihordott morzsalékos talaj és a hangyák száma egyértelműen a jelenlétükre utal. Egy helyen (kb két tenyérnyi részen) felszedtem a gyepet és alatta tömegével voltak a hangyák. Hogyan szabadulhatnék meg tőlük, ugyanis a gyep ezeken a helyeken tönkrement. Talajfertőtlenítő, vagy valami helyi szer?
Ezek az angolperjék nem bírják a rövidre nyírást attól ilyen kopasz és fehér a mert csak a szára maradt a nyírás után levélnélkül. Egyelőre ne vesd felül mert alulról sarjad és sűrűsödnie kell ha van igazság. most látod hogy milyen mély nyírást bír a gyeped és úgy állítsd be a fűnyírót, hogy ne skalpolja le kopaszra.
Egyelőre én nem permeteznék, már csak a gyerekek miatt sem. Amíg nincs tünet addig várj, mert lehet hogy nem is lesz gondod a gombával.
Kérdés, milyen fej ment 25, illetve megy mostmár 35 percet? Ha rotoros, akkor még ez is kevés lehet a napos helyeken, én ott 40-50 percet járatom, talajtól függően.
A négyzet alakú kertben 4db Toro fej van a sarkakba telepítve. Rotorosak (kiemelkednek és 90 fokos szöget bezárva mennek jobbra-balra, úgy hiszem ez a rotoros fej.)
Gondolom ha egy körre vannak kötve (ez a helyzet), akkor nem megoldható hogy a napos területen lévő többet menjen, mint a többi :(
Tsunami:
A problémásabb részekre tegyél ki egy mérő edényt és nézd meg hogy mennyi vizet kap.
Hiába jó egy fej, ha rosszul van telepítve.
Kertész telepítette az öntözőrendszert, és úgy hiszem hogy jól. Attila tanácsára akkor emelem az időt most 45 percre és kiteszek egy ásványvizes palack alját (szétvágom a palackot és az alsó részét odarakom, jobb ötletem nincs). a problémás területre. Reggel meg megmérem hogy hány miliméter víz van benne centiméterrel!
Olyan kevés műtrágyát adtál ki, ha az 1deka volt hogy nem lehetett egyenletesen kiszórni, mert úgy látom kézzel szórtad. Ez ehlyenkéntmegégewtte a füvet, de nemigen megy ki tőle. Ugyan akkor valami tavaszi gomba is beindult ami a hőségben leállt. Most öntözgesd reggelente, gereblyézd ki az elszáradt füvet és nyírjad ami maradt ahogy fejlődik. Ha két héten belül a foltokon elkezd bezöldülni akkor megmenekült, ha nemzöldül mert kipusztult akkor még egy hét múlva mehet a felülvetés. Reméelm addig a só hatása eltűnik a műtrágyának. Most nincs jobb mint várni.A többit bepermetezheted amistar, bumper , dithane koktéllal.
éppen egyidőben írtunk! Köszönöm szépen a válaszod!
Nyírni két naponta nyírok, 7-7,5-ről 5cm-re, szóval azzal nincs gond :) Lássuk ez a hosszabb öntözési idő hoz-e eredményt. Holnap megpróbálom megint a csavarhúzó tesztet.
Kérdés, milyen fej ment 25, illetve megy mostmár 35 percet? Ha rotoros, akkor még ez is kevés lehet a napos helyeken, én ott 40-50 percet járatom, talajtól függően.
A csavarhúzó teszt egyértelmű és megkérdőjelezhetetlen.
Tsunami Jack35-nek adott válaszára felbuzdulva megnéztem a csavarhúzó tesztet az adott területen az imént:
Nem bírtam lenyomni a fotózott folt helyén a csavarhúzót! Két méterrel odébb meg nagyon szépen lement a földbe. Utána ellenőriztem a fejeket, mindegyik szépen locsol, szóval rendben van az is, ami ezt a területet öntözi.
Na most felvettem emiatt az eddigi 25 perces napi öntözési időt napi 35 percre, ami szerintem nagyon sok, eddig még ennyit nem is ment talán. De tény, hogy az adott területen nem bírtam lenyomni a csavarhúzót. Nem nagyon értem, hogy miért pont ott ilyen száraz, ennél naposabb rész is van a kertben (a többi részen a gyep tök egészségesnek tűnik amúgy).
Szóval így kiokoskodva arra tippelek, hogy több víz kell neki, de kérlek javítsatok ki ha tévednék.
Ennél jobb mag nem kell. Fele réti, fele angol perje. Először 2007-ben használtam, a mai napig visszajárok oda fenntartani a füvet, hát csaknem hibátlan.
Szia, szerinted ki van száradva? Keveset öntöztem mostanában heti 1x. Scotts szórókocsim van. Még nincs beüzemelve az öntözőrendszerem, slag van addig.
három fajtát használ a topik nagyobb fele, barenbrug, elka ca4 és scott (finesse?), ezekből bármelyiket választhatod szerintem. tsu és én elka ca4 attila pedig barenbrug szakértő, samubá mindegyiknek :))) (elnézést azoktól akiket kihagytam, talán kz4 is elkát használ)
Tudnátok nekem jó fűmagot ajánlani,ami tényleg jó,és bejött már valakinek a kertben?
Dunakeszin lakom homokos,de van benne barnaföld,és zsákos trágyát is tettem bele. Egy része árnyékos,mert a thuják takarnak.ill van olyan rész ahol egésznap süti a nap. Csak jó minőségüt szeretnék,mert a rosszminőségből már elegem van. Esetleg hogy hol lehetne venni,és mennyiért,ill.mennyit kell kiszórni nm2-ént.
felülvetés: lehet láma kérdés, a gyakorlatban ezt hogy szoktátok csinálni?
gombaölő permetezés: az egész területre vagy csak a folokra? mivel permetezzek? (permetező szer)
ritkább időszakonkénti öntözés és reggel:be volt állítva az automatika, de ahogy írtam esetenként ki volt iktatva egy - két periódus. Az igényt az itt olvasott "csavarhúzós próba" alapján próbáltam meghatározni. Viszont este 11,00 után indult a program. Akkor ezt át kell tennem hajnal - reggelre.
Eddig milyen technológiát csináltál, hogy gondoztad a füvet?
Nincs semmi gyakorlatom, locsoltam a fentiek szerint, műtrágyázás a lebomlós változat, fűnyírás és most a két fajta szellőztetés.
Nagyjából fejben van nálam is minden, ez a mostani első trágyázás kivételes eset volt. Mert egy régtől megmaradt készletet szórtam ki találomra, ami ráadásul már nem is az eredeti csomagolásban volt. Én amúgy is annyi mindennel próbálkoztam a kálváriám során, hogy művészet lenne mindenre emlékezni...De megfogadom a tanácsodat, végül is meddig tart beírni a naptárba "mit, mikor, mivel, miért..? " Jogos...
Na,most értem el arra szintre,hogy tele lett a t....öm,a sok egynyári folt miatt!Az a szar,hogy ilyenkor elmegy a kedvema az egésztől,hogy gondozom,sokat foglalkozom vele,és nem lesz olyan milyennek szeretném!Ráadásul nem lehet ez ellen a rohadék ellen védekezni sem!Az is megfordult a fejemben,hogy le Glialkázom,és újra vetem az egészet,De ha megint bele viszi a szél akkor megint vetem,és ez megy mindig?Szeintem kivédeni nem lehet hogy bele ne kerüljön a gyep közé!Főleg ha már a vetőm,agban is benne volt a magja!Szóval nagyon elvagyok keseredve!
Nem emlékszel mikor,és milyen műtrágyát szórtál?Vegyél egy plakát naptárt,és jegyezz fel mindent!Mikor műtrágyáztál,mit szórtál,mennyit,.....!És nincs az hogy,mikor is műtrágyáztam,permeteztem?Azt is írom mikor permetezek,és hogy mit szórok!Ennyi mindent nem lehet fejben tartani.
Kb. 3 - 3,5 hete szórtam ki Yara N-túlsúlyos műtrágyát, azóta nő mint a bolodn, 5 naponta nyírhatom :-)
Viszont most hogy állandósult a 30 fok körüli hőmérséklet, mit javasoltok: szórjam ki a maradék N-túlsúlyost 2-3 hét múlva, ha a jelenlegi kifullad, vagy ezt tegyem el szeptemberre és vegyek K-túlyúlyost (ebből nekem nagyon bejött a Yara 11-11-21-ese)?
Én az utóbbira hajlok, de hátha a hozzáértőknek más a véleménye.
Egész szép a füvem, de az a rohadt folt, amit korábban írtam, az ott van rajta. Persze ha kinézek az ablakon (nálunk a nappaliból telibe lehet látni a kertet szerencsére), nyilván odanézek egyből és rohadtul zavar. (10 emberből 8 lehet hogy észre sem venné.)
Növeltem a locsolási időt, tegnap egy topiktárs javaslatára muskátlitápos vízzel is megöntöztem.
Ilyen közelről, ugye nem gomba? (Vasárnap nyomtam ki amúgy a Trifendert.)
Attila, Samubá, Tsunami és a többi szakértő ha mondana valamit, hogy mit csináljak vele, megköszönném. Tudom sokat kérdezek, de idegesít, hogy ott figyel a gyepen ez a foltos rész. Köszönet :)
Viking ME 340 fűnyíróm van (ilyen) Meg tudjaesetleg valaki mondani, hogy lehet kiszedni a motorját? (vissza is szeretném tenni :))
10 éves körül van, és ráférne egy pucolás, gyakran beragad a fékje. Úgy gondolom, az aljáról a kellene leszedni a kés alatti műanyag tárcsát, de nem tudom hogyan van rögzítve, nem szeretném eltörni...
Köszi, a növekedéssel nincs baj. Sőt.. Tegnap előtt nyírtam és már nyírhatnám újra. Inkább ott rontottam el hogy most meg nagyon alacsonyra vágtam, ráadásul a talajfelszín vetés előtti egyengetése se sikerült 100% osan. Így ott ahol egy kisebb domb van ott még kevesebbet nyír a gép, mondhatnám szinte nullásra, ezért ezeken a helyek nagyon meg lett gyalázva a fű. Kifehéredett teljesen, száraz, a töve barnás.. A tegnap előtti vágás alkalmával a kert egyik felét a rövid állásban vágtam le aztán láttam hogy ez így nem lesz jó...A másik felét eggyel magasabb fokozatban. Ott nem is tépázta meg a gyepet a gép. Szóval marad a középső kb 4 cm es állás. Legalábbis amíg nincs jobb gépem. Ezekkel a kifehéredett foltokkal mit csináljak?Felülvessem? És érdemes fújnom egy ABD koktélt? Mert már beterveztem ma estére. Valaki javasolta, azt írta ilyenkor amikor eleve meg van gyalázva a gyep, sokkal fogékonyabb a betegségekre, csak ebből indult az ötlet. Érdemes vagy felesleges a permetezés?
100m2 pázsit, ha jól emlékszem, 5kg az négyzetméterenként 50g műtrágya most elég neki, mert ha NPK 15-15-15 % volt akkor ugye 5x15= 75kg/ha hatóanyag ment ki vagy ha 8%Nitrogén volt benne akkor 40kg/ha, de az is elég egy hónapig. A túladagolás buja növekedést és kiritkulást növényi betegség érzékenységet okoz. Amikor kezd veszíteni a zöld színéből és sárgászöldet akar muatatni akkor mehet a következő dózis. A buja növekedés úgy emlékszem már megvolt így is.
Én is nézegettem tegnap, és elektromosban én is csak ezt a gardenát találtam. No meg a kézi tologatósakat. "Durkonorbi" - nak van akksis hengerkésese, kérdezd meg őt milyen típus. Azt mondja nagyon jó, csak nagyobb akksit kellett mókolni hozzá.
A járdával nincs bajom, majdnem egy szinten van a gyeppel. Majd idővel ezzel is szívni fogok mert azt mondják a gyep alatti talkajfelszín évente emelkedik 0,5 centit. De szerintem a szellőztetéssel lazítással ez eltüntethető. Nekem is a kerítés melletti részekkel van bajom, oda előbb utóbb rakok térkövet a 10 x 20 asból hosszában. Akkor lesz egy 10 centi széles kis "járda" a kerítés mellett ami elég a keréknek remélem. A 20 centi már sok lenne meg akkor rengeteg térkő is kéne. Én is utálom a damilost, helyette vettem egy nagyollót de attól meg beáll a derekam mire végzek...
Először is köszi a fejtágítót az adagolással kapcsolatban, nagyon hasznos volt ! Mennyi műtrágya ment ki..? Hááát...Nem tudom! Mégpedig azért nem mert azt se tudom milyen fajta műtrágyát szórtam el. Az biztos hogy valami olcsó komplex "nagyáruházas akciós" gyepműtrágya volt. Az eredeti zacskója kiszakadt s átöntöttem régebben egy dizperzites vödörbe..ezért nem igazán tudom hogy milyen volt. De nem lehetett nagy durranás mert az árára emlékszem, a 10 kilo kb 3e be került. A felét kiszórtam akkor (kb 2 éve) megmaradt mennyiséget kb 5 kilót szórtam ki kézzel, ennyi volt a vödörben...:-) Most nagyon elástam magam..? :-)
S.O.S fűdoktokrok a segítségeteket szeretném kérni az alábbi gondokkal. Mi lehet a baja a füvemnek? Ki van száradva? Kapott 1dkg/m2 pétisót az elmúlt napokban beöntözve. Egyre rosszabb a helyzet. Segítsetek mi a gond.............
Túrom az internetet pár órája és egyszerűen nem találok csak gardena elektromos hengerkéses fűnyírót, nincs valami ötletetek, hogy kb 90nm-re milyen elektromos hengerkésest lehetne venni?
Fűápolás, műtrágya, hatóanyag vagyis tápanyag tartalom. Jó kérdés, mert sokan nem ismerik, bár nekünk természetes.
Szóval a feltüntetett tápanyag tartalom %-ban, azaz százalékos arányban van megadva.
Az átszámítás egyszerű. A 100kg műtrágyában a tápanyag a megadott százalékban kilogrammbann értendő. Jelen esetben a N-P-K 27-7-7% azt jelenti hogy 100kg műtrágyával 27kg nitrogént 7 kg foszfort és 7 kg káliumot juttathatsz ki.
Abból kiindulva hogy 1 hektár terület 10 000m2 már könnyen kiszámítható a kiszórandó adag. Mert pl menjünk lefelé a területtel 1 négyzetméterig. Amikor 1 hektárra kiadok 100kg műtrágyát akkor a tizedére vagyis 1000m2 re jut vagy kell 10kg műtrágya, ennek a tizede a 100m2 amire jut a 10kg műtrágya tizede vagyis 1kg műtrágya. Ebből kindulva, 10m2 re kell 10deka, vagyis 100gramm. Akkor 1 m2 re jut 10 gramm ebben van a hatóanyag, ami jelen esetben 27% vagyis, 10g x 0,27= 2,7 gramm tápanyag.
Atmegyek két három hónapos 27-5-11 sportsm -everre. Az ajánlás a zsákon egyszeri kiszórásra pl 30gr/m2, akkor az hatónyagban, vagyis tápanyagban 10g esetén N-2,7g, a P-0.05g és a K-0,11g. A javasolt 30g/m2esetében a háromszorosa kell. A nitrogénből így 8,1 g/m2. Mennyi ez akkor szakmailag? Hektárra számítva az éves nitrogén adag terv általában megáll 200-300kg/ha hatóanyag között természetesen többszöri szórással. Az előbbi adag akkor hektárban 30g/m2 műtrágyából indulva, 300kg/ha műtrágya és 3x 27kg nitrogén=81kg nitrogén hatóanyag egy szórással. Ennek az adaagolása eloszlik két három hónapra mert szabályozott leadású. Szerintem jó pázsiton egyszerre N 50kg/ha hatóanyag körüli mennyiség elég, akkor ebből a 27% tápanyag tartalomból 50:27= 1,87 szeres kell azaz 1,87 g/m2 műtrágya
2011 ősszel vetett, 2012-ben szépen indult, majd 2012 nyár végén elkezdett foltosodni, most meg a mellékelt képeken látható állapotban van fűvünk. Locsolórendszer van, a múlt évben folyamatosan locsolva (de igény szerint) Bramburg (ez lehet hülyeség , nem emlékszem rá pontosan) sport fűmag volt vetve, szemcsés fokozatosan lebomló mtrágyával szórva. Idén már egyszer nyírtam, ahol rendesen nő, sőt ezen a héten ismét nyírhatom. Meg lett szellőztetve rugóssal és késessel is. De ahol azok a barna foltok vannak ott a "fű sem terem". Semmi, nagyon úgy néz ki: csak elszáradt fűszálak vannak.
Segítséget, tanácsot szeretnék kérni mi csináljak? Köszönöm.
Még így a leg logikusabb...csak az értékek százalékban vagy grammban esetleg mg ban értendők..? Vagy egyszerűen csak az arányokat kell nézni? Ebben az esetben ugyebár az anyag egyértelműen "N" túlsúlyos.. - "23"
Ez egy jó info volt számomra, köszönet érte. Még annyit hogy pl a most vásárolt Cropcare esetében a 23-07-07 mire utal? Miből mennyi százalék vagy gramm van x mennyiségre vonatkoztatva a keverékben?
A hengerkéses egyik hátránya (szerintem..) hogy mivel a kerekek szélesebben vannak mint maga a vágófelület ezért nem lehet megúszni a szegélyezést. Vagy eleve valami szegélyt kell telepíteni a kerítés és az ágyásszegélyek mellé közvetlenül. Különben minden nyírás után be kell vetni a damilost is..amit egyébként nagyon utálok....
Szerintem is tarack, volt hozzá szerencsém mert az autcai árok is teli van vele. A szívósságára jellemző hogy pár éve nyakon lett fújva glialkával, mikor elszáradt a napon akkor fel lett perzselve az egész terület majd ki lett tépve kézzel is már ami kijött...Helyenként több méteres hosszban kígyózott a föld alatt. Mára viszont megint úgy néz ki mintha semmit nem követtük volna el ellene...Szóval részvétem, ha ez tarack. De majd talán megírja olyan szaki is aki ért hozzá hogy mi ez. Én láma vagyok a témához, de speciel ez nagyon ismerős mert szenvedtem vele sokáig...(hiába, mert újból előjött)
Urak! A Cropcare 23-07-07 ből hány g/m2 kell a fűre? A zsákon minden rajta van csak épp az adagolás nincs...főleg nem fűre vonatkoztatva. Szórnám, nem feloldva menne ki. És mennyi öntözés kell a szórás után hogy nehogy kiégessem? Ha pl már nem látom a bogyókat akkor már ok..?
Pedig ez jó vétel lett volna mert csak a Rotak43 - at 80e körül láttam, és ő a két gépet 60 ért árulta több fórumon is...Így jár aki sokat gondolkodik...:-( ba***eg..
M5 beveztő - M0 halál, mint mindig...Bár ez addig ugye OFF .:-) Lényeg..:
Szsz.Miklós Gazdabolt..:
"G" az nincsen, legalábbis a srácok az irodában és a raktárban is élénken tiltakoztak...(ettől még lehet hogy van, csak benfenteseknek..)
Kz4 kolléga írását ha előbb olvasom akkor veszek egy olyan műtrágyaszórót amit javasolt, de a második hozzászólása is biztató mivel lehet hogy a gagyi Gardena szórókocsimmal is ki tudom majd szórni a Cropcare t. Ja, és vettem is a 23-07-07 Cropcare ből, a K túlsúlyos vásárlását későbbre halasztottam, a fűnyíró vásárlásra való tekintettel.
Fűnyíró..:
Kicsit körülnéztem és szomorúan tapasztaltam hogy a "max 30e az új fűnyíróra" limitet meg kell emeljem ha normális gépet akarok venni. Hengerkésesből 2 félét láttam (barkácsáruházakban) a Skill t (nagyon gagyi, ára 10 e körül, fűgyűjtővel. ) A másik az ALKO volt, na ez már egy jóval jobban összerakottabb és strapabíróbbnak kinéző szerkezet 20e körül + opcionális fűgyűjtő kell hozzá (az áruházban bizonygatták hogy nem is létezik hozzá míg egy már majdnem közelharc után megmutattam az eladónak az original dobozt amin ott vigyorog az ALKO hengerkéses egy ráakasztott fűgyűjtővel...:-) ) Erre fel..: "Kérdezzem meg az alko vevőszolgálatot ők nem hallottak róla..." Mondom neki "Hát vazze látod hogy van nem...?!.." Inkább hagyjuk, mert újra ideges leszek..:-) Szóval eddig hengerkésesben ez az ALKO a befutó, illetve az a forgókéses Bosch Rotak 43 amit itt hirdetett valaki, bár kétlem hogy még meglenne. Ha mégis akkor 50 be elvinném ha mindene megvan, valóban jó / újszerű állapotú és egyben is van.
Viszont általánosságban a fűápolással idén nincs gondom, még nem is nyírtam, mert a pajorok és a hangyák totálkárossá tették a két éve még (szerintem) gyönyörű gyepemet. :-(((
Léteznek jó Gardena termékek is. A Classic Skin Tech locsolótömlővel maximálisan ekégedett vagyok, éppen készülök venni belőle újabb 25 métert. Ha tudsz jobbat, szívesen fogadom az ötletedet.
7-8 éve használunk intenzíven egy Gardena metszőollót, 3 éve egy vágógereblyét. Mindkettő remek darab.
A tömlőkocsijuk nem valami komoly, az öntözéstechnikai szerelvényeik vackok.
"Mi a különbség a forgókéses és a hengerkéses fűnyírók között? A különbség jelentős, ugyanúgy, ahogy nagy a különbség a kés és az olló között. Képzelje csak el, mekkora erőt kellene kifejtenie, és milyen sebességgel kellene mozgatnia egy kést, hogy elvágjon egy szabadon lógó kötelet. Mennyivel egyszerűbb ez a feladat egy ollóval!"
vedd meg azt a 43-as rotakot amit topiktárs hirdetett, külön 50-ért kínálta ha jól emlékszem. tsunami a kis rotakokra (43 alatt) írja amit írt, és igaza is van, de ha jól emlékszem a nagyobbakkal nincs ilyen gond. ha nem akarsz benzinest (én sem) akkor nem marad más, az akkusok nagyon drágák (és nehezek) valami komolyabb drótosat kell nézned. azt meg úgy hívják hogy ötvenezer sajnos, 20 körül nem kapsz jót/erőset.
Köszi az infót / fejtágítót. Ezek fényében újabb szemszögből átgondolom a fűnyíróvásárlást. Lehet ma pont vettem volna egy hengerkésest csak úgy hirtelen, ha látok a gazdaboltban leárazva..pl. De akkor most ismét gondolkodóba estem...:-) ( A fű meg közbe sza*ik rám és tovább nő...)
Jó referencia fotók..Azok a foltok nálad mitől voltak? Gomba, vagy kiégette a nap? (esetleg műtrágya..?) Mert ilyen kezd helyenként lenni az enyém is és ahogy nézem nőnek a foltok..
Azt a házi vízművet nem szivesen használnám, lötyög benne valami víz amit az istennek se tudok kiönteni belőle, pedig a szívó nyomó oldal is szabadon van. Nem folyik belőle semmi , mégis lötyög benne valami. A tartályt is kinyitottam nem folyik onnét se semmi, abban meg más már nincsen a tömlőn kívül amiben csak elvileg levegő van. Ja, és ezzel szivattyúztam a "halálos adag kútvizet" tavaly. Nem szivesen kínálnám meg megint vele a gyepet mert újra galyra teszem vele. Ne tudd meg, hogy azok a foltok ahol a tavalyi légtelenítéskor az öntözővel (és a rossz vízzel) meg lettek kínálva, ott már 3x vetettem be és nem nő ki semmi! Így ezt a házivízművet valószínűleg dobraverem a vaterán...Jobb ettől szabadulni..
csak annyit tennék hozzá a fűnyíró problémádhoz, hogy igazából neked otthoni felhasználásra, nem a terület nagysága, hanem a füved minősége (sűrűsége) a mérvadó. szóval ha eljutsz az expert szintre és gyönyörű tömött pázsitod lesz(van) akkor bizony édesmindegy, hogy 50 bvagy 500 négyzetmétered van, az erősebbet-komolyabbat kell venned. szóval na azon gondolkozz meddig tart lenyírni a pici területet, hanem azon, hogy akármilyen kicsi a terület, sűrű fűnél az olcsó gyenge gépek elvéreznek.
az meg, hogy kicsi fterületre elég kis vágószélességű fűnyíró is szerintem szintén nem érv, kicsit akkor vennék ha nincs hely forgolódni (ergo vannak mondjuk 35 centi keskey füves részeid :D), de az sem olyan vészes. (mondom ezt egy bosch rotak 34-el itthon :D)
és még egy dolog, ha nem tudod FOLYAMATOSAN alacsonyaan nyírni a füvet, akkor felejtsd el a hengerkésest. ami mondjuk május körül kétnaponta - naponta fűnyírást jelenthet. a hengerkésesnek egy baja van (én is ezért adtam el) hogy vágásmagasság fölött (ami jellemzően egyiknél sem nagyobb négy centinél) már nem nyír szépen, csak tördeli. tehát nincs kihagyás, nincs pihenés, ha a fű nő te is nyírsz, ha ezt nem tudod vállalni akkor nem a te géped. csak gondoltam szólok, mielőtt beleszaladsz és csalódsz. a max amit lehet a 6 centis füvet 4 centisre, fölötte nincs élet :)
Vegyél egy benzinest és akkor lesz okod nagyobb kertet venni...:-)) Én 13 évesen játszottam ezt el a "videoláz korszakban " (88') vettem egy VHS kazettát itthon és olyan helyre tettem hogy mindig lássam. Így naponta emlékeztetett hogy "ne cseszd el a zsebpénzedet mert videomagnót kell venni"..nálam bejött.:-)) Bár a léptékek esetedben ugye jóval nagyobbak...
Hordó nincs, kuka teli van..Szivattyú meg csak házivízmű van, gondolom búvárszivattyú kéne az meg nincs. Ha ezeket (kuka, b. szivattyú) meg kell vennem akkor lehet jobban járok a Cropcare al. Mi szól a Cropcare ellen a Ferticare al szemben? Mivel lenne a Ferticare jobb nekem?
Vagány gép nagyon... tetszik... majdnem én is benzinest vettem, de végül az akkus is elég volt, miután átalakítottam, és belement a dupla akkora aksi... de titkon még mindig vágyom egy benzinesre, meg egy nagyobb kertre... :) :) :)
Ez igaz lehet, sőt biztos hogy igaz. De már az én talajom is homokos (nem sittes..) némi komposzttal vegyítve. Nyírni tudnám én is naponta akár mert itthonról dolgozom, de akkor meg a meló nem halad...A permetezés se gond, csak ahhoz meg nagy kedv kell mert butálok vele lötybölni...De ha kell akkor kell, a héten pl tuti lefúlyom mert nekem nagyon gyanusak ezek a barnás száradások amik egyre csak nőnek...
Da jó is annak aki ezt így vágja..:-) Tehát ha bejönnek a tartós 30 fokok akkor meg már ez a Káliumos kell? Én tuti a nitrogénessel szórtam volna tovább. Úgy tudtam a K s az a vetésnél, meg télire jó...
Van nekem itthon fél zsák scotts gyomirtós. Azt rá merjem szórni az őszi vetésemre? Nem gyomos egyéltalán, csak a tápanyag utánpótlás miatt gondoltam rá mert akkor nem kéne vennem most semmit. De ha úgyis megyek a Gazdabolt felé akkor mindenképpen veszek Cropcare t. Rákérdezek a G re, ha van akkor majd informálom a kedves fórumtársakat. Ha véletlenül lesz akkor már látom is lelki szemeim előtt a kígyózó sort a gazdaboltnál....:-)) ) Én ugyan nem vagyok náluk törzsvásárlói státuszban, így lehet hogy nekem letagadják ha van is..:-)
Vakon azért ne bízz, mert a természet elég sok paraméterrel operál, tehát lehet, hogy ami nálam a homokos talajon bejön, úgy hogy akár naponta is tudnám nyírni, akkor permetezek amikor kell, az mondjuk a Te életvitelednek, fűfajtádnak, vagy talaj és mikroklíma adottságaidnak nem felel meg.
Igen a cropra gondoltam, gyorsan és viszonylag röviden hat. Én inkább többször szórok keveset az időjárás függvényében (ugye melegben már megy a K túlsúlyos). Ha már utaznod kell érte érdemes nyárra is venned K túlsúlyosat pl.:
Sorry, csak a márkára kerestem rá hogy egyáltalán van e, nem olvastam végig a termék leírást. Ebből is látszik hogy vakon bízom bennetek... :-) Amit Ti mondtok az a tuti, ha Cropcare akkor Cropcare...ennyi.
2-3 naponta nyírni...? Ehhez nálunk kertész kéne...Viszont a gazt se szeretem, tehát újabb megoldandó feladat elé vagyok állítva...:-) De mindjárt megyek műtrágyát venni mert Dunaharasztiban van egy találkozóm, így sok gondolkodnivaló időm nincsen..Szerintem Cropcare lesz belőle, Gondolom arre írtad hogy "szórd ezt".
Egyenletes, egymenetes kijuttatás A 2-4 mm közötti (részarányuk 90% feletti), egyenletes méretű granulátumok pormentesek, összetételük teljesen azonos, így minden szemcse ugyanazt az ellátást biztosítja a növények számára.
Ez nagyon így van, voltam már olyan fórumon (nem kertészeti) ami olyan szinten zárt közösség volt hogy szinte kiutálták az újonnan érkező "tudatlanokat". A "tudást" pedig amolyan cinikusan félrevezető és lekezelő előadásban próbálták meg "átadni"...ha egyáltalán...Inkább arról szólt az egész fórum hogy szivassák a laikusokat és egymásnak imponáljanak a hülye beszólásaikkal...szánalmas csapat volt. Nem is volt 3 nál több hsz em és az utolsónál kimoderáltak..vajon miért..? nem is értem...:-))
Hát szórókocsim (gardena) az van csak sz**t se ér mert szortírozza a szóróanyagot a szemcsenagyság szerint. Ha azonos szemcsenagságú ez a Copcare akkor jó lehet, de gondolom ez is keverék. köszi az infót, akkor visszaolvasgatok kicsit.
Tényleg itt meg lehet tanulni a gyeppel kapcsolatos dolgokat ha rendszeresen olvassuk a fórumot!Meg az is nagyon nagy dolog hogy itt egy jó csapat "dolgozik"össze!
Évek óta ezt használom. Ugyanaz az előnye mint a hátránya. Ha kiszórod akkor hat, vagyis nő tőle a fű. Ha nem tudsz 2-3 naponta nyírni, akkor vegyél drágább burkoltat. Ha tudsz akkor nyírni amikor kell és szereted ha fű nem ad esélyt a gaznak, mert sűrű mint a kefe, akkor szórd ezt.
Nanemááár...:-) Az + 1 év tapasztalat, rengeteget számít! Ha én akkor kezdek el itt kérdezgetni akkor sok mindent megúszhattam volna, mert előbb kiderül hogy mi okozza a galibát nálam...Szóval sok ám az az 1 év amivel forban vagy..:-) Ez alatt rengeteget tanultál itt a fórumon gondolom (mint ahogyan én is, köszönet érte a szakiknak... + a saját magam kárán megtanult dolgok köszönet érte a hülye fejemnek..:-) )
Dehogy gáz!Sokan használjuk ezt itt a fórumon jó kis anyag!Gondolom szórókocsid van,kiszórod,beöntözöd!Miután beindul,kb.(egy hét)két naponta nyírod,más dolgod nem lesz:):)Egyébként olvass utána itt a fórumban a keresőben!
Nekempl. fontosabb volt, hogy ne kelljen otthon benzineznem. Teny, hogy a benzinesek joval erosebbek, de ilyen lightos felhasznalasra nekem boven jo a villanyos is...
Igen gondolom ahogy gépével se kerek valami mert a túloldali szomszédomnak a második rántásra indul mindig. Engem meg nem zavar ha reggel 6 kor nyír akkor se, nem azért írtam. Eygrészt korán keleünk (amikor a gyerekek...mert onnantól esélytelen az alvás..:-) ) De pl. van olyan szomszédom akit igen, bár azt akkor is zavarja a ha épp délben nyír. De ez részleteiben megint egy OFF téma lenne...:-) Az igazság az, hogy nem akarok olcsó "kompromisszum gépet" venni, ami "olyan mitha, de mégse olyan..", viszont nyílván 300e - 500e ért se pl. benzines hengerkésest. De ha kert fentartásból élnék akkor már biztosan lenne kettő is, mert alapban maximalista vagyok és szeretem a tökéletes munkát (nem véletlen ástam fel és deponáltam át betonkeverővel az egész telket..:-) És nem is unatkoztam, csak azt szerettem volna hogy igazán jó legyen... Lehet mégis kompromisszum lesz pedig, tologatós hengerkéses! Az se nem benzines se nem elektromos..:-))
Vegyél Cropcare 23-7-7 műtrágyát!Tavaly Sportmaster-t használtam,tényleg nagyon jó árú,csak drága szerintem!Most Cropcare 23-7-7 szórtam.ez is tökéletes,hozzá teszem,a Sportmaster se bír ki sokkal többet mint a Cropcare!A Sportmaster 25 kg 14-16 ezer,a Cropcare,meg 40 kg 10000 ft!
Ok ok, bocsi:-) Csak azért hivatkoztam Rád mert ha Te úgy látod akkor biztosan úgy lehet mert Neked nagyobb tapasztalatod lehet fűűgyben mint nekem. Mivel Nektek már évek óta van fűvetek, nekem meg csak pár hónapja...:-) Lehet én is veszek akkor ebből a hosszú hatástartalmúból, én se szeretek sűrűn füvet nyírni. Magával a műtrágyázással mint munkával nincs gondom viszont ahágyszor művelem annyi az esélye hogy kiégetem a meglévő gyepemet. Így ha lehet inkább ritkábban állnék neki műtrágyát szórni. Ha jól láttam árban közel ott vannak, ezek hasonló kiszerelésben. Tehát ha íg nézem akkor inkábbmegéri a 8 hónaposat venni, bár szerintem ami rövidebb hzatású az meg gyorsabb eredményt ad. Nekem most elsősorban ezt a stresszt kéne orvosolni izibe amit okoztam a megtépázással. Ehhez viszont a rövidebb, gyorsabban felszívódó lenne indokolt szerintem...Szakik ! Nektek mi a véleményetek? Mivel álljak neki? Permetezni is fogok szerintem szerdán, a 3 as kombóval gomba ellen. Csakhogy kizárjam hogy ezek a foltok gombásodások, és ha mégsem akkor meg elejét vegyem egy fertőzésnek. Mert most hogy sérült a gyep, fogékonyabb a betegségekre mint egyébként, ahogy írta itt valamelyik fórumtárs.
Pontosan,nem kell kábelt húzkodni,figyelni rá.......meg ehez hasonló!Itt azért a szomszédodnál a géppel is bajok vannak,hogy ennyit rángatja!szóval sz...r a masina!:)
Mindenki saját maga dönti el hogy mivel dolgozik,de lehet venni könnyű kis területre műanyag házas benzines gépeket is!Természetesen ez is egy vélemény,én biztos nem húzkodom a vezetéket!Gondolom nem is zavar ha vasárnap akar reggel nyírni mert úgy sem indul el!:)
En csak kerdeztem, hogy nem lehet-e nitrogenhiany. Az enyem akkor nezett igy ki. Hogy tenyleg az-e, majd a guruk megmondjak.
En iden a nyolchonaposat vettem. Azt igeri, hogy nem lesznek novekedesi ugrasok, ergo ritkabban kell nyirni. Meg hat a mutragyazas nem egy elvezet... Ha egyenletesen akarja csinalni a dolgozo, akkor igazabol eleg nagy macera.
Hogy mennyire valik be, arrol majd osszel tudok nyilatkozni :-)
Ismerosod valamit nagyon rosszul csinal, mert nekem is max fel ora (vagy meg annyi se) a 200nm villanyossal. Es nem az a sima negyszogletu terulet... :)
Az a Li-On akkus Güde cucc tutira érdekelt volna, van pár Güde cuccom (kompresszor, festékszóró..stb) tudom hogy jó cuccok.
Kés élezés..Megéleztem tegnap a forgókéses vikinget, valamivel jobb lett a helyzet (vagy a fű volt eleve rövidebb mint a múltkor..), mert nem tépett egyáltalán. A foltok még az előző nyírás nyomai... (vagy a gombáé..? ) Ha a hengerkéses élezése csak ennyi ahogy írod, akkor egyre szimpatikusabb ez a gépféleség nekem. Ha esetleg van valami "nyalánkság" annál a kereskedő srácnál szólj nekem légyszives, meg persze kellene egy kontakt hogy meg tudjam rendelni a gépet. Remélem házhoz is szállít.. Nincs valami honlapja, vagy csak úgy a "kocsi hátuljából" árul a piacon..? Köszi
Persze mert nálad kimarad a kábel gubancolás, fektetés, feltekerés...stb :-) Ami nem mondom hogy egy élmény de engem 15 év távlatából már nem igazán zavar. A benzines ezzel szemben hangos, büdös és nehéz. Egyébként volt már benzinesem az elektromos előtt, vettem egy használtat. Igaz, valami régi kb 5 hasonló gépből összetákolt szörnyet. Hát vállficamot kaptam mire elindult, aztán az egyik "válledzésnél" kiszakadt a berántózsinórja, és ez kiverte a biztosítékot nálam...Ki is raktam az első kukanapon a kuka mellé megvető mosollyal...Nem sokáig árválkodott ott, de azon mosolyogtam hogy vagy mindjárt visszahozzák a kuka mellé vagy egy másik kuka előtt fog úgyis kikötni..:-) Tehát lehet ám tökölni a benzinessel is, sőt elég rossz referencia hogy az ikerszomszéd csajnak is benzines van..Ő elkezdi rángatni reggel 7 kor aztán bemegy reggelizni. Fél óra múlva már megnt rángatja (én csak mosolygok az ablakból, mert a múltkor azt mondta segíteni nem kell...), jobb kézzel 20 rántás aztán bal kézzel...stb Nem is rossz, aznap a konditermet tuti ki is lehetne hagyni...Szoszo..végre egyet röffen, felpörög és leáll. Ilynkor megint eltűnik egy órára a leányzó majd összeszedi magát és harmadszori próbálkozásra kb. a 100 adik rántásra végre beindul. Viszont full gázon pörög, (vasárnap, reggel 8 óra..:-) ) látom hogy rángatja a gázkart de semmi változás..stb. mIndezek után ordító motorral full gázon füvet nyír, közben szinte szalad utána mert a gép önjáró... Gondolkotam hogy felveszem és felrakom a youtubra, de hát a személyiségi jogok..stb, de pl. egy Mr Bean epizódba tuti beillene a jelenet. Szóval nem kedvencem a benzines, gondolom nekik se. Ne kérdezd meg milyen tipus, piros + színű fekete motorral. -:) Szerintem MTD lehet. Apáméknak az volt, legalábbis ahhoz hasonlít a legjobban...
Ilyen Skill tologatóst árultak most tőlünk nem messze - dobozban, újonnan gyűjtővel, talán 8-10-ért... kint németből hordja a srác be a raklapos kerti gép cuccokat, múltkor volt neki egy komplett raklap Güde Li ion aksis gépe, azt valami bolti ár negyedéért/ötödéért adott, meg sokszor minden más is ilyesmi áron...
rfamp,
a kés élezés sem macerás... ha nem csorbítod ki kővel/dróttal egyebekkel, akkor kb. 10 perces folyamat az aksis/benzines gépnél, amit max. 1 évben kétszer kell megejteni. Kézinél a szétszerelés miatt van fél óra is... Ennek ugye nem "úgy van éle" mint a forgókésesnek, hanem 2 sík felület egymás közvetlen közelében elmozdulásával nyír, mint az ollók... élezés folyamata: késtávolság finom állítása után csiszolópasztával megkenni az éleket, és járatni pár percet, majd letakarítani róla, ellenőrízni a késtávolságot, esetleg utánállítani... és kb. ennyi...
Az egyik ismerősömnek,kb.olyan nagyságú területe van mint az enyém!Én fél óra alatt nyírom le egy Toro benzinessel(Igaz 2 naponta)Míg ő 2-3 óra alatt egy Alko villanyossal!Ennyi!Nekem is volt villanyos gépem,de soha töbet nem lesz,azzal csak tökölni lehet véleményem szerint!
Vajon mondjuk rainbird csepegtető belenyomható-e a g@rdena helyére? VAgy a lyuk mérete nem stimmel? Amúgy a g..... rotoros fejeinek felét már lecseréltem én is, folyton megálltak. 1-2 hónapos használat után. A legszemetebb húzás a g@rdenas üzlettől az volt, hogy megvezettek minket, hogy csak a gardena saját műanyag csövei a jók, mert hiába a méretazonosság, mégsem működik a sima kpe cső. No, így kb 3 szoros áron vettük a g....termékeit, majd amikor kellett még egy rövid szakaszra cső, vettem kpe-t szándékosan. No, ez pont olyan jó, mint a másikak. Nulla különbség van.
Az 5 centi még mindig sok nekem mert lefekszik magától sajnos. Nem elég sűrű. De a koktélon már gondolkodtam a hét végén, talán rá is kérdeztem hogy szabad / érdemes e, de nem reagálta le senki. De most gondolom várjak vele pár napot amíg nő egy kicsit mert nincs felület amin felszívódjon a hatóanyag. 3 - 3,5 centis csak a gyep a mai nyírás után. Hét végére fújható állapotba kerül szerintem mert megint nőni fog pár centit és akkor lepermetezem.
Jaaaa, hogy ezekből a kézi tologatósokból is van olyan ami fűgyűjtős..? Az egyik ellenérvem az lett volna hogy gereblyézni kell utánuk, de akkor mégsem. Használtat nem veszek hacsak nem pest közelben van és kipróbálható. A másik aggályom..., ha ennek elkopik a kése akkor mit lehet vele csinálni? Kuka..? Mert élezni nem egyszerű gondolom. A skill pedig nem egy top márka szerintem, nagyon alsó kategóriás cuccok azok, van pár barkácsgépem ami skill....hááát nem egy favorit egyik sem. Akkor inkább valami márkásabb, megbízhatóbb kéne amihez alkatrész is van..stb. Makita, gardena, bosch..stb.. De gyanítom azokat 30 e körül nem úszom meg..Na, a holnapi programom ezeket a hengerkéses gépeket végignyálazni a neten...
Hááát, találtam itthon a faházban egy adagra való a t***m se tudja milyen fűműtrűgyát. valószínűleg valami noname occsó akciós lehetett. Na azzal megszórtam kb 2 hete. Zöldebb az nem lett de elkezdett nőni mint a barom. Aztán lehet hog nem ettől a csodatrágyától hanem a hirtelen melegtől...?
Siman birja az a 4 centit is, csak az 5.5 -> 4cm valtast nem birja, de gondolom azzal a legtobb elektromos funyironak meggyulik a baja... Amugy jo nekem az az 5.5 centi, igy is gyakrabban kell locsolnom, mint szeretnem. ;)
> Muszáj vagyok ezt megosztani itt a nagy fűnyíró vita közepén:
> A zoxigént tolja maga alá kéremszépen, oszt a vágási magasság a kezed súlyától függ:D Kegyetlen, hogy ilyet gyártanak...
> Még durvább, hogy van, aki meg is veszi:DDD
Jelentkezem! Van 3 darab Flymo légpárnás zajgépem! :)
Az ötlet nem rossz. A fő konstrukciós bajom vele az, hogy a turbinakerék miatt baromi nagy a forgó tömeg, és ha az nincs tökéletesen kiegyensúlyozva, akkor úgy berázza az egész készüléket, hogy majd szétesik. (Szia csapágy, hogy vagy?!)
Kellemetlen benne, hogy a késház (kasztni) túl széles, kb. 8 cm-re van a kés végétől, így a szegélyeknél sokat hagy hátra.
A vágási magasságot 1-3 cm között lehet állítani. Ebből a legmagasabb állásban szívás van, mert ekkor a kés olyan közel van a turbinakerékhez, hogy nem vágja rendesen a füvet, hanem inkább lefekteti. Ha aláteszek a késnek egy pogácsát, akkor kb. 2,5cm-re vág, az viszont baromi alacsony - egyrészt, a tűző napnak kitett déli hegyoldalban - öntözés ide vagy oda - a szinte torzsára vágott fű csak szenved, másrészt, a 2:3-os szabály betartásához nagyjából 3-4 naponta kellene nyírni. Az meg 500 m2-nél, 33 cm-es vágószélesség mellett nem vicces.
A motor teljesítménye Wattban mérve nem túl nagy, viszont a gép valami brutál nyomatékos, igaz, van benne áttétel. Normális füvön gyakorlatilag még soha nem sikerült nemhogy lefullasztani, de még érdemben lelassítani sem a motort. A 80 centinél magasabb gaznál azért már erőlködik egy kicsit, de leégetni még ott sem sikerült :)))
Az apró műanyag alkatrészek (pl. fogantyú tengelye) az első héten eltörik, de szerencsére feltalálták a kapupántcsavart :)
Pont így jártam én is. A kert körül kis díszfák öntözését gondoltam így megoldani. Azután lecseréltem fix gombákra (az is ez a márka) azt meg mindennap bökdösni kelll a tűkkel, pedig szűrt, nyomáskompenzált.
Lassan mindent kidobok ami ez a márka. Még a szórókocsijuk is egy rakás sz...
Én annyit szívtam ezzel a 100 m2 el, hogy ha anyám két mankóval jönne hozzám könyörögni akkor sem vennék hozzá + ban 10 m2 se.:-)) Akkor vegyek hengrekéses elketronyosat? Azok biztosan jó drágák lehetnek ha egy sima taszigálós gardena is 35e pénz...Na majd körüljárom ezeket is. Ha a benzinesre akartok rábszélni akkor nagyobb lendületet kell hogy vegyetek...:-) Egyébként ma megéleztem a kis vikinget, és megemeltem a vágási magasságot fél centivel. Most kb 3.5 re vág, és így nem tépi a fűvet legalábbis nem hallom a hangján hogy számottevően esne a gép fordulata. Viszont a mnegtépázott részek nagyon gyalázatosan néznek ki...Nem hogy javulnána, szerintem romlik a helyzet, olyan mintha száradna azokon a helyeken a fű...:
1. valami igénytelen, árnyéktűrő (-kedvelő) talajtakaró, amire néha rá is mehetünk (pl. a tuják nyírásakor). Nem kell, hogy eszméletlen szép legyen, a lényeg, hogy a gyomokat távol tartsa, és az ördögnél szebb legyen egy fokkal;
valamint
2. valami, ami kimagaslik belőle. Mint a tuja például. De nem 30 méterre, csak 2-3-4 méterre.
Igen, a leylandi a másik olyan növény, ami sokakat elcsábít. Az első két méteren jól jön a gyors növekedés :-o
Szóval én maradok a tujánál. Az pont jó: évente egyszer formára kell metszeni, és nem nő az égig.
Kösz a tippet, akkor a 3-mas fokozatot fogjuk becélozni. Szegény Gyerök... Ő fűnyír.
Aztán volna egy kérdésem.
A házunk északi oldalán nagyon, nagyon gyalázatos lett a fű. Ugye ott eleve kevesebb fényt kap (hiába az árnyéktűrő keverék), meg ott maradt meg legtovább a hó, aztán az öntözés is kicsit problematikusabb a többinél... Szóval mint nem vérbeli fűbuzik, azon filózunk a férjemmel, hogy meghagynánk a füvet ott, ahol szeret lenni, és mást tszünk oda, ahol nem szeret. Nem biztos, hogy van kedvünk kétszer annyi pénzt, időt és energiát ölni egy olyan csíkra (2,5 x 15 méter), amit nem is látunk. Arrafelé nincs ablakunk sem, és közlekedni is a déli oldalon szoktunk.
Szóval a kérdés, hogy mit tehetnénk egy olyan északi oldalra, ahova azért jut néha egy kis napfény, de nem sok.
Tujából már van 6 darab, de az nagyon kevés.
Kellene
1. valami igénytelen, árnyéktűrő (-kedvelő) talajtakaró, amire néha rá is mehetünk (pl. a tuják nyírásakor). Nem kell, hogy eszméletlen szép legyen, a lényeg, hogy a gyomokat távol tartsa, és az ördögnél szebb legyen egy fokkal;
valamint
2. valami, ami kimagaslik belőle. Mint a tuja például. De nem 30 méterre, csak 2-3-4 méterre.
A problémám az, hogy minden egyes nap fizikailag elzáródnak ezek. Nem bedugulnak vagy ilyesmi, hanem be vannak csavarva tövig. Kicsavarom, majd másnap megint nem jó. Mi a túró lehet vele? Nem erre találták ki?
A lényeg lényege, hogy ha olyan igazi, fűbuzis lesz a gyeped végülis egyszer, ha megnősz, akkor a világ legjobb villanyos fűnyírója is csak tépni fogja. Rájössz, hogy vagy hengerkéses gépet használsz, vagy a legjobb benzineseket. Mivel a benzineshez állítólag kicsi a területed, ezért meg fogod vásárolni a környező telkeket is, hogy befüvesítsd őket :D
A rendrakás hasznos funkció lehet ... beindítod, és begurítod a garázsba, fészerbe, majd magára hagyod, ha tényleg rendet rak, akkor megérte az árát.... :)
Viccet félretéve; ez valószínűleg azt jelenti, hogy a gép az egyik oldalán kiteszi egy sorba a nyesedéket, ami egy csíkban marad, és könnyen összegereplyézhető... nem egy nagy extra azért... :) :) :)
Nekem amúgy a 120 nm-re abszolút jó választás volt az aksis gép is... 2őt használok, egy tuningolt hengerkésest a főszezonban; ilyenkor pedig egy forgókésest (B&D Accutiger), ami brutál combos, úgy viszi a sűrű gyepet mint állat (ezt nagyobb magasságnál használom, a hegerkésest kb. 3 cm-en)... ilyesmi mint ez a vaterás is, csak nem ez a márka:
Nem kell húzni a zsinórt, a jócskán túlméretes aksi miatt ha elfelejtem feltölteni akár zsinórban 3szor, akkor is simán bírja még bőven a következőt is, és az aksi is mindig fullközelben van, így az élettartama sem csak pár év... egy nyírás a forgókésessel kb. 10 perc 3 ürítéssel... gyors és erős...
Fi-relével védett áramkörre kell kötni, akkor az se baj, ha elvágod a kábelt a vizes fű közepén, a kerti tó partján :) Viccet félre téve, most vettem otthonra benzines gépet, korábban elektromos volt, nem lehet leírni, hogy mennyivel egyszerűbb az életem azóta. Nekem sincs nagy területű füvem, ~200 nm, de a fele nyírási idő a kis területen is a fele a réginek, azon kívül a kés belassulási problémáim is egyből megszűntek. Az első nyírás után szinte sajnáltam, hogy már vége :)
És hogy lehet tartani ezzel az egyenletes vágási magasságot? Mert ez ugye egyrészt le fel rugózik a kezem alatt gondolom, a talajfelszín és főleg a fordulatszám függvényében. Ha esik a fordulatszáma mert rátolom egy sűrűbb részre akkor 1,5 centire vág, ha utána felpörög és megemelkedik, akkor meg 5 re? :-)
Ha jól emlékszem valaki pár héttel ezelkőtt feldobott egy ilyen Boscht eladásra + egy sövényvágóval. Ha minden igaz a vaterán volt fent és 80 körül volt a 2 gép(!) ára. De ez a gép meg túlzás 100 nm re..szerintem (na most küldenek el sokan a p**ba gondolom, én meg a hülye igényeim...:-))) ) De tény hogy ezzel a teljesítrménnyel nem tudnám zavarba hozni az épp hogy sarjadó 100nm gyepemen...:-)
A zoxigént tolja maga alá kéremszépen, oszt a vágási magasság a kezed súlyától függ:D Kegyetlen, hogy ilyet gyártanak... Még durvább, hogy van, aki meg is veszi:DDD
Persze, nem akarom elkapkodni! Az infók gyűlnek rendesen így is. Nyílván senki nem fogja azt mondani konkrétan hogy "olyat vegyél mint az enyém mert az a legjobb". Majd összerakom a mozaikot és lesz belőle valami...ja, és köszi a lehetőséget...:-) Az oda vissza út árából kb. kijönne egy új gép, mert én meg pest környéki vagyok..:-)
nézd ki, írd meg, adj 1-2 napot a fórumnak, hátha már valaki látott ilyet élőben, vagy hallott valakiről aki használta, vagy olvasta, hogy állítólag létezik.
néhány napon nem múlik semmi, érdemes jól megfontolni.
addig esetleg kérj kölcsön egy benzinest, hogy érezd a szagát kipróbáld milyen.
Szerintem 3 centis gyepet is lehet gondozni gyengebb geppel. Problema csak akkor van, amikor eggyel alacsonyabbra valtasz. De ha folyamatosan (1/3-os szabalyt betartva) 3 centire nyirod, akkor nincs problema.
A következő lépcső az makitában ez, de ennyiért már benzinest is vehetnék, igaz valami egyszerűbbet. Vagy egy komolyabb ALKO t. Áhhh a bőség zavara...addig válogatok míg majd valami sz**t fogok venni...Jártam már így..:-)
Végül is ha nem akarom tartani a 3 centis magasságot (minek..?) és maradok az 5 centinél, akkor jó lehet a kis gép is.. A 3 centit el is felejtem amint besürűsödik a gyep egy kicsit (de ha állandóan megtépázom a kis géppel akkor sosem fog.., sőt kidöglik előbb utóbb.) , aztán amúgy is jön a meleg és magasabbra kell e miatt hagyni ha jól tudom. Akkor Neked az 1100 W os van, lehet inkább veszem az 1300 ast akkor marad valami tartalék power is... Hacsak rá nem beszél itt valaki még erősebb elektromos gépre. (vagy ne adj isten akár egy benzines szörnyetegre..)
Nem, nekem a kisebb van (3310-es). Csak akkor tepi a fuvet, ha mondjuk 55mm-rol le akarnek menni (talan?) 40mm-re (asszem ez a kozepso). Ilyen eddig egyszer volt, amikor nagyon sok volt a szaraz sza'r, es el akartam oket tuntetni. De ha mindig 55mm-re nyirom, akkor tokeletesen vag. Emiatt en biztos nem vennek benzinest...
Biztosan jók, de pl. amit KZ4 kolléga belinkelt az nagggyon húzós áron van.. Mondjuk ok hogy Gardena, de akkor is 35 ért már komolyabb elektromos gépet lehet kapni.
Én is egy jobb elektromosra hegyezek, de ahogy nézem egy erősebb és jobb elektromos ára közel ott van egy középszerű benzines áránál.
Ennél az ALKO nál pl említik a "rendrakás funkciót" ..lehet ez valami parasztvakítós felesleges funkció..? Vagy nem arra akarnak rávezetni hogy a már levágott és nem begyűjtött füvet összegyűjti utólag is? De ezt mondjuk bármelyik gép tudja, pont ezért parasztvakítás ha ez csak erről szól..:-)
Gondolom az erősebbik van Neked, és az is tépi a füvet...? A középső állásban mekkorára vág? Ha ezek az újak is ilyen gyenguszok akkor ebből vagy minimum 1800 W os elektromos, vagy benzines gép vásárlása lesz...
Ja, nekem meg egy olyan fűnyíró kellene, ami a ház előtt lévő cca. 0,5*7 méteres szakaszt nyírom le és nem foglal helyet. Eddig egyszer nyírtam le ezt a részt a szegélynyíróval, mert nekem a fűnyírót a házon keresztül kéne vinnem, azt meg utálom mert csak jön belőle valamennyi fű és takaríthatunk utána.
Ezek a motor nélküli tologatós cuccok érnek valamit? Méretben azok elég kicsinek tűnnek...
Ekkora területre nem vennék benzinest én sem. Nekem a Bosch Rotak van és eddig még nem éreztem hogy nem bírna el a gyeppel. Amit Szipolykaa írt, hogy nincs hozzá alkatrész és nem megbízható, azt nem tudom, mert még jól működik. A helyedben egy erősebb elektromosat vennék.
Egyet mindenképpen mert ma már nyírnom kell megint, az új gép vásárlását meg nem akarom csak ezért elkapkodni. Tehát ha hazajöttem akkor késélezés és nyírás, aztán meglátjuk...
Nekem ilyen makitam van, kb. 200nm-en hasznalom, legmagasabb fokozaton. Nekem tokeletesen megfelel, ha nem hagyom tul magasra noni a fuvet, siman elboldogul vele. Amikor egyszer kozepes fokozaton vagtam, akkor szenvedett rendesen, es elegge rojtolta a levelvegeket...
Ezek szerint nem adsz meg egy eselyt a mostani funyirodnak?
Akkor help please....Mit vegyek, és milyet 100 nm re? kb 30 e amit szánok rá. Nem nagyüzemben gondolkodom hanem kis hobbikertben..tehát nem nap mint nap dolgozni fogok vele, akkor én is felmennék a 2-300 e kategóriáig mert a szerszámra nem szabad sajnálni a lét ha az ember minőségi munkát akar, minél egyszerűbben és könnyebben végezni..
Tényleg..a fűnyírók esetében a "rendrakás" funkció mi a bánatot akar jelenteni? Ezt elég sok gép esetében láttam az adatok között: "Funkciók: fűnyírás-mulcsozás-rendrakás-nyírás fűgyűjtő nélkül - nyírás fűgyüjtővel" (ez utóbbi kettőt se igazán értem pl. miért extra..)
Erre valaki.?
"SziasztokTavaj öszel nem kapott semmi tápot a füvem és sajnos most is csak most lenne aktuális a dologMilyent ajánlotok rá kb 100nm ről lenne szó tehát valami megfizethetőő árú (de ne a legolcsóbb) és nem a legnagyobb kiszerelésű be gondolkodom :)ja meg annyi hogy 1/3 reszen kezd eluralkodni a moha"
KösziZs
Mondjuk ami azt illeti, fura otlet egy 30-40 meteresre megnovo fabol 2 m-es sovenyt nevelni. Abban benne van, hogy ejjel-nappal sovenyt kurtit a dolgozo.
Ha tavaly október felé visszaolvasol, akkoriban rendeltünk többen is ha jól emlékszem csillagkapát 1 - 2 e Ft körüli áron. Nálam a 100 nm azzal lett vetve / bedolgozva, napi szinten ugyan nem használom de eddig bevált. Aludur öntvény csillagok vannak rajta (6-8 db talán..) kb. 20 centi széles, jó bele a felmosónyél. Annyit tuti megért amennyiért idehozta a futár...
Nézem a füvet jobbról, balról de bárhonnét is nézem megint nyírni kéne. Kell az az új fűnyíró...(szerintem, a nejem szerint nem kell, "Minek mikor ott a másik..?" :-( ) Aztán ha megint megtépem a gyepet a régivel akkor meg majd jön a "told lassabban, élezd meg a kést, biztos az a baja..." Beszélhetek én neki teljesítményről meg wattokról....
Áhh azért nem olyan egyszerű menet az a kódfeltörés, ez azért a való élet és nem egy helyszínelők sorozat. A kódot tuti hogy digitális úton eeprom vagy cél áramkör tárolja. Tehát nem úgy működik a dolog hogy "átforrasztok benne valamit oszt menni fog". És ha csak a hagyományos "telefon karakterek" lehetőségeit nézem 4 digiten (0-9 variációi..) akkor is több mint kevés az, amit végig kéne pötyögni... Bár lehet el van nagyolva ez a lopásvédelem a gyártó szemszögéből, mert ha ellopják az neki csak jó. Majd veszel másikat...:-) Ha én írtam volna a firmware t a géphez (főleg ilyen árfekvésű géphez..) tuti hogy az 5. najó a..10. hibás kódbeírást követően végleg letiltana és innentől kb. annyit érne mint egy hagyományos elektromos fűnyíró aminek levágták a kábelét. És már vihetné is a jóember a szakszervízbe eeprom cserére. (pl. a Blaupunkt autórádiókhoz hasonlóan..) Viszont a tervezők sajnos hajlamosak túlságosan a háttérbe szorítani a biztonságot (már a lopás ellen, mert ugye nem mindnehol vannak ilyen balkáni körülmények mint pl MO - n..:-) ) és pl. a kód elfelejtése esetére egy egyszerű "gomvariációs" (több nyomógomb nyomása egyszerre, vagy meghatározott sorrendben és időben, pl a power gomb lenyomása közben vagy a boootolás közben..stb) megoldással visszaállítható az eredeti kód. Így ugyan "bolondbiztosabb" lesz a gép a felhasználói oldalról, kevesebb szervizigénye lesz az elfelejtett kódok miatt..stb (ami pedig a szervíznek csak jó lenne...:-) ) Viszont sz*rt se ér az egész biztonsági rendszere a gépnek, mert bárki bármikor újra üzembe helyezheti csak rá kell feküdnie egy kicsit a googlira (pl. mi a gép eredeti gyári kódja, amire reset hatására visszaáll? pl. "YX type robot lawn machine security code resets" kulcsszavak használata a szabadszavas keresőkben..stb.)
Nálunk is zárt kert van, de egy ilyen robotnak előbb utóbb híre megy, mert meglátja a szomszéd..stb stb. És már lehet is rettegni hogy mikor ki kapja fel a fűről. Ha meg állandóan el kell pakolni akkor sok értelme nincsen mert őkelme szinte teljesen "önálló életet él". Ha bezárod a garázsba akkor hogy megy töltőre ha merül, hogyan menekül el az eső elől, hogy indul munkába amikor kell..?..stb Mert sajna az ajtót / lakatot kinyitni még fél milláért se tudja.. ( A hülye robotja..:-)) )
Szerintem annyira keveset vág hogy a nyesedéket csak "odamulcsozza" maga alá/mellé, és a többit elvégzi a természet. Szellőztetni meg úgyis kell előbb utóbb...
1 --> A kódot végigpróbálgathatják és így meg is fejthetik. Korábban volt is itt egy beírás, ahol - valószínűleg - kintről lopott kódolt robotot vett magának valaki olcsón, már csak a kódot kellett megfejteni.
Robotot Mo-on nem vennék csak zárt kertbe.
Azon már én is törtem a fejem, hogy a nyesedéket hová rakják ezek a gépek.
Ma azt almodtam, hogy nagy vihar volt, es lattuk, ahogy no a fu. Azon necvettem, hogy tiz perc alatt husz centit nott. Aztan amikor legkozelebb raneztem, mar embermagassagu volt. Na, gondoltam, ennek mar nem eleg a funyiro, ide kasza fog kelleni.
Es ebben a pillanatban jott egy bazi nagy mennydorges, es csutkara levitte az osszes fuvet. Valami virag is vele repult.
ez ebben a konkrét esetben azt jelenti, hogy (3,9*1,5=) 5,85cm-es füvet még az alacsonyabb, ha annál nagyobb, de (4,6*1,5=) 6,9cm-nél kisebb, akkor a nagyobb (4,6cm-es) fokozaton vágd.
tehát, amikor időd és lehetőséged van nyírni (pl nem esik az eső 1 hétig egyfolytában), megnézed mekkora és a megfelelő fokozaton letolod.
intenzív növekedési időszakban ez alacsonyabb fokozatnál 2-3 nap, magasabbnál 3-4 nap lehet.
a gyakoribb nyírás jobban segíti a bokrosodást, de minden nyírás stressz a fűnek, ezért általában nem érdemes minden nap nyírni.
ne feledkezz meg a víz és a nitrogén utánpótlásról sem és akkor olyan sűrű lehet, hogy csak győzd szellőztetni! ;-)