Ismereteim szerint 25 kHz-es csatornatávolságú vivőfrekvenciák amatőr szolgálatban a fv = k * 25 kHz legegyszerűbb alakban írhatók le, ahol k nem negatív egész szám. Például 145,5 MHz = 5820 * 25 kHz. Ugyancsak amatőr 12,5 kHz-es csatornatávolságnál fv = k * 12,5 kHz az alak, 145,5 MHz = 11640 * 12,5 kHz. PMR446-nál fv = (2*k+1) * 6,25 kHz a legegyszerűbb képlet. Például k = 35680 esetén fv = (2*35680+1)*6,25 kHz = 446006,25 kHz. Gábor, Π9IEG.
De folytassuk. Ezekbe az egyszerű rádiókba klasszikus PLL áramköröket építenek be, amelyek a referenciafrekvenciát szorozzák az osztásaránnyal. Ergo a legkisebb frekvencia változtatási lehetőség = referencia frekvencia. Ezt a referencia frekvenciát pedig nem a kívánt lépésköz, hanem a szükséges legfinomabb beállítandó frekvencia határozza meg. Így ha a 25 kHz-es csatornák közepébe kell beletalálni, akkor 12.5 kHz beállítása szükséges, ez értelemszerűen adja a referencia frekvencia értékét is. Ebből viszont az következik, hogy a PLL programozható osztójának osztásarányát 1-el változtatva a kimenő frekvencia is 12.5 kHz-el fog változni. Ez persze nem jelenti azt, hogy nincs lehetőség egyszerre 2-őt állítani az osztón, de ennyi "kényelmetlenséget" el tud viselni egy programozást végző szakember. Legalábbis az általam eddig látott rádiók gyártói szerint...
És a 25kHz-enként lépkedő szintézer hogyan fog 12.5 kHz-ről indulni? Mert a szomszéd csatornára váltáshoz valóban 25 kHz ugrás kell, de olyen PLL áramkört még nem találtak fel ami fél raszterről indul. Így marad a dupla lépésközzel való ugrás.
,,a 25 kHz csatornaosztású rádió értelemszerűen 12.5 kHz-enként kell, hogy lépjen,"
Téves! Mivel a csatornatávolság 25 kHz, a következő csatornára történő ugráshoz 25 kHz-et kell ugrani az előző csatornához képest. Más kérdés a vivőfreki pontos értéke, de az ugrás 25 kHz.
Gyakorlatban viszont sokban függ a cucc frekipontosságától. Mert ha a tűrésen belül, de kicsit odébb van, már lehet gond. Pláne ha a párja meg a másik irányba van (tűrésen belül) kicsit elcsúszva.
Az amatőrrádió az amatőrsávba, a PMR meg a sajátjába való.
Jó, értem. Nem ezen a frekiken szeretném használni, csak azért tettem fel a képet a csatikról amik benne voltak, hogy itt sem tudott többet. (egy amcsi cég volt kütyüje, de itt használták őket, már jóval régebben) Csupán csak a technikai oldala érdekelt volna.
Nem fárasztok tovább senkit ezzel, köszönöm a hozzászólásokat, üdv.!
Az "érdekesség" az, hogy ha nem a szabvány 8 pmr (vagy hogyan is mondjam, hogy helyes legyen?) frekin dolgozik a két készülék, hanem ahova azokat "üzemszerűen" ráhangolták, akkor is elég "rövidtávot tudtak egymás közt. Mint említettem kb. mint két walky-talky. De volt szerintem egy átjátszó amit használhattak, mert a 13-as csatin ott még annak idején megpróbáltuk, és kb. 20 Km szépen, gond nélkül át is ment. Vagy lehetséges, hogy az épületek, domborzat, ezen a frekin már ennyire befolyásolja a dolgot? Azt sajnos nem tudom megmérni, hogy hány watt jön ki belőle, és leírást sem találtam hozzá sehol, amiből kiderülne.
Ilyen szinten már nem értek hozzá - nekem van egy kis rádióm, amin oda tekerem a számokat amit mondanak (leírnak) a cimborák, aztán vagy van ott valaki, vagy nincs:-) Puxing PX2R van ráírva - kínai.
Réges-régen a csatornák vivője volt 0-25-50-75 kHz-re kiadva, de ez a sávhatárokon problémát okozott, hiszen a moduláció már kívül esett azon. Ezért került átdolgozásra a kiosztás (nálunk, nyugatabbra már régebben is így volt) és ezért vannak látszólag "tört" értékű csatornák.
Pl. az éppen szóban forgó PMR-nél az első csatorna 446.000.0-446.012.5 MHz, ennek megfelelően a vivő ennek a közepe, azaz 446.006.25. Ehhez természetesen olyan rádió kell, aminek a szintézere ezt a 6.25 kHz-es lépésközt tudja. Az őskori 25 és 20 kHz-es csatornaosztásra tervezett rádiók természetesen nem tudják ezt. A tájékozatlan vásárlókkal egyetemben.....
A PMR nem az a rádió, ami külön erre a célra készül és csak a saját antennájával használható 8 előre programozott csatornán? Vagy tévedek?
Egyébként pedig:
a 25 kHz csatornaosztású rádió értelemszerűen 12.5 kHz-enként kell, hogy lépjen, hiszen a 0-25-50-75-100 kHz-ekkel határolt csatornák KÖZEPÉRE kell beállítani a vivőt. Ugyanez 12.5 kHz-es csatornaosztás esetén 6.25 kHz-es lépésközt jelent. (mint pl. a PMR-nél is.)
Tehát a lépésköz és a csatorna távolság nem ugyanaz. Idd ki vagy vidd ki....
Nekem egy hete hoztak programozni két FTH7010-est 12.5kHz-es step-el (amilyet az olvtárs is említ), és nem tudtam 6.25kHz-nél közelebb programozni a PMR frekikhez - az pedig ugyebár elég durva eltérés. Igaz, meg sem próbáltam.