Nem biztos, hogy csak az lehet "minőségi" Olvtárs, akinek van otthon egy Ikarusa... Pl. nem tudom elképzelni, hogy a topiknyitónak lenne :)
Lényeg, húzzunk egy vonalat, a legtöbben értik, mi az elvárás, páran meg mindig is magasról tesznek erre, vagy adottság (unintelligencia), vagy emberi természet miatt. Az index fórum már csak ilyen...
Szóval itt a vonal, szóljon e topik ismét a magyar buszgyártás csodáiról és emlékeiről!
Hűűű öcsém mekkora király vagy. És szabadidődben azt nézegeted, és élvezkedsz a számokon? Régen itt egy jó beszélgetős topic volt, most balf.sz gyászhuszárok gyülekezete. Talán nem is csoda, hogy egy veterán Ikarus busszal rendelkező egyén se ír ide.
(Ill egyről tudok, de ő is csak röhögni jár ide, ahogy már lassa csak én is)
hungeri válaszát tudnám csak ismételni. Remélem elég volt az az X hozzászóló aki ma délután kifejtette a véleményét a rossz minőségű fotók tömeges feltételéről.
2. Busszal kb egy hónapban kétszer utazok, buszpályaudvarnak meg közelében se járok, ha igen max azt fotózom le, amiről vagy nincs képem, vagy selejtérett. Viszont 280-asból minden jöhet. Csak a Nap sose áll jól, mindig rosszkor járok buszközelben.
3. A gépemen már semmi sem működik lassan(ezért nem adom soha senkinek többé kölcsön). Plusz van egy repedés a lencsén, bár ez nem befolyásolja annyira a fotózást.
4. A legjobb fotótémák meg mindig el vannak rejtve
5. Általában csak akkor fotózok buszt, ha épp belebotlok. Tehát ha látom, hogy valami érdekesebb jön, előkapom a gépet, aztán lefotózom, ahogy tudom.
"Komolyan rosszabb itt a helyzet, mint a vasutas fórumban. Ott senkit sem bannolnak, csak mert lefotózott valamit, és feltette."
Mindez csak azért van, mert általában(van kivétel) bármelyik település központjához közelebb van az autóbusz-állomás, mint a vasútállomás, és a "Sulinet" nem arról híres, hogy némi utánajárást és fáradtságot venne akár 1-1 fotó elkészítéséhez. :)P
Így marad az, hogy mindenki agyba-főbe rakja fel némi észjárás és gondolkodás nélkül a fotóit a topicokba, és ahhoz is lusta és derogál egyesek számára, hogy mielőtt egy témában/topicban/közösségben hozzászól, akkor fogja magát 1 heti hidegélelemmel és ücsivel, de visszaolvasna a topic legelejére, és informálódna. Mert ő helyi helikopter, és ne szóljanak már be neki, és neki joga van stb... Utóbbi években valahogy megszűrve lehet azt is látni, hogy egy új topictag érkezése úgy történne, hogy "Sziasztok XY vagyok, Z éves, ezt és ezt csinálom/dolgozom/iskolába járok, ezért és ezért érdekel, és abc dolog miatt írok a fórumra, remélem hasznos tagja leszek a topicnak" vagy hasonló.
Kb. ezek a mi problémáink.
Nem az, hogy többen vannak a fórumon. Hanem az, hogy hogyan vannak fent.
(A félkövérítést azért követtem el, mielőtt a köv 50 hozzászólás arról szólna, hogy "Az nem úgy van, mert")
Én csak a VV kötődésű és a megyei járművekről vezetek táblázatot, de köszönöm szépen gratulációd. Neked is sok sikert a munkádhoz.
"Segíts ki kérlek, kértem-e valaha tanácsot abból a bizonyos adatbázisból?"
Hú de cseles kérdés. De ha így kérdezed akkor szerintem "Nem" a válasz.
"Gyere, cserélj egy kereket egy Ikaruson, leszervezem neked, mikor, hol."
Ezt én is le tudom magamnak szervezni ha akarom. De azért köszönöm szépen a lehetőséget.
"Szóval számomra igenis sulinetes marad az összes álmodozó és táblázatgyártó."
Úgy érzem ezt nem fogja mindenki szó nélkül hagyni.
Azt miért nem lehet megérteni hogy ha a fél fórumközösséget zavarja valami akkor lehet hogy el kéne gondolkodni azon hogy mi az amit rosszul csinál az illető?
Persze, köszönjük a fotókat. De tényleg. Nagyon leköteleztél. Ezeket még a Google sem ismeri...
"Sehol sincs leírva, hogy csak ilyet lehet."
Lehet másmilyet is, de neked nincs meg az a készséged hogy jó fotókat készíthess. Ezért is ajánlottam a Fotósulit, de ha te nem akarsz fejlődni akkor nem fogunk segíteni neked. Legalábbis én nem.
"A Vértes Volános topik is tele van nem különleges buszok képeivel, de itt is akad jó pár."
A Vértes Volán topik egy lokális topik. Itt már az is különlegesség lehet hogy Evelin helyköziben jár, vagy hogy az egyik KMG-s BN18 átment Tatára. A VV topik meg nincs tele képekkel, max az én képtáram, mert elég sokat fotózom. De mindig csak 1-2 képet teszek 1 hozzászólásba. Plusz hozzá kell tenni azt is hogy a VV topikban kevesen vagyunk, és jól megvagyunk mi abban a baráti társaságban. Ha valakinek ott gondja van valakivel akkor meg tudjuk beszélni egymással, és nem a felháborodás megy.
"Egy fehér 256-osban meg sok különleges nincs, mert szalad pár még belőlük az országban."
Nem mindenki csak a típust nézi, sokan vezetnek ám adatbáziskezelőben állománylistát országos szinten. Az ő munkájukat is segítik ezek a képek.
Hű de jó, gratulálok a táblázathoz! Segíts ki kérlek, kértem-e valaha tanácsot abból a bizonyos adatbázisból?
Gyerekek szoktak ilyeneket csinálni amikor sok az idejük. Rendben, elismerem ez is az érdeklődés egyik formája. De akkor se való semmire, már ami konkrétan kapcsolódik egy busz felújításához.
Mit érsz el vele, ha tudod az előző rendszámokat? Ettől nem vagy okos. Gyere, cserélj egy kereket egy Ikaruson, leszervezem neked, mikor, hol.
Vagy egy nyomócsövet hajtogass le szereld be és légtelenítsd.
Szóval számomra igenis sulinetes marad az összes álmodozó és táblázatgyártó.
"Mert ha valaki tölt fel akkor az felújítás utáni állapot, selejtezés utáni utolsó képek, új rendszám, valamilyen különlegesség, különleges eseményen való részvétel."
Sehol sincs leírva, hogy csak ilyet lehet. A Vértes Volános topik is tele van nem különleges buszok képeivel, de itt is akad jó pár. Egy fehér 256-osban meg sok különleges nincs, mert szalad pár még belőlük az országban.
A topik neve is: IKARUS FAN CLUB (Képek, hozzászólások)
A képek tág kategória.
Komolyan rosszabb itt a helyzet, mint a vasutas fórumban. Ott senkit sem bannolnak, csak mert lefotózott valamit, és feltette. Max akkor ha képen olyan van aminek nem kéne.
Tessék, JXZ-916-ról már nem fog semmilyen kép se készülni többet:
Kb. onnantól fogva, mióta a sulinet betette a lábát az egész fórumra, és visszaolvasás helyett 383-szor megkérdez dolgokat, s mikor szólunk, hogy "öcsi, olvassámá' vissza", megsértődik, rohan a macerátorhoz.
199* beszúrják a lefortovói alagútban ostorozó IK435-öst.
És ez csak két hasonló horderejű téma a sok közül.
Mióta boldog-boldogtalan digitális fényképezőgépet foghat a kezébe (ahelyett, hogy azt fogdosná, ami vele egyidős, és az legalább valóban öröm lenne neki), orrba-szájba -már elnézést a kifejezésért- fossák a topikokba a megkomponálatlan, életlen, ellenfényes, ellenszeles, satöbbi fotóikat, olyanokat, melyeket néhány "öregebb" fotós eleve exponálásra érdemtelennek tart, vagy törli a gépről áttöltés után.
És jelentős részük nem tanul, mikor először finoman szólnak(-unk) neki, hogy az általa beszúrt pixelhalmaz még részletfotónak se megy el -mert igenis, részletfotókra is szükség van, de azok se legyenek technikailag kifogásolhatóak.
Amennyiben viszont egy fotót valaki életképnek szán, nem megmutatandó egy kocsi mostani állapotát, akkor azon a képen teszemazt ne a feszítettlemez fele, egy kandeláber, egy szemeteskuka és Rozi néni banyatankja legyen a fő motívum, hanem ezek mind, együtt, sokkal nagyobb látószögben.
Tehát -a magam részéről- nem vagyok ellene a beszúrt fotóknak, mert a topik címe is ez: Képek, hozzászólások.
Csak nem ész nélkül kellene nyomkodni a kioldógombot, ez itt a probléma, nem más.
"Ha többen nem szeretik, akkor meg miért tölti fel sok topikos a képeit?"
Mert ha valaki tölt fel akkor az felújítás utáni állapot, selejtezés utáni utolsó képek, új rendszám, valamilyen különlegesség, különleges eseményen való részvétel.
"Minek van akkor képfeltöltés gomb? Dísznek?"
A fenti esetek bármelyikének.
"A fórumközösség meg ha így bánik a fotósokkal, ott nulla a tolerancia." és "A fotósuliba meg nem teszek képet, mert nem érdekel ki mit mond rá."
A Fotósuliban toleránsak vagyunk, segítőkészek vagyunk, ahogy az a leírásban is szerepel. Ha valaki ott elkezdi verni magát akkor az vagy le van ugatva vagy törlésre kerül. Épp azért nyílt a topik, hogy aki szeretne megtanulni igényesen fotózni annak segíthessünk. Ha meg nem érdekel mások véleménye, akkor meg ennyit az igényességről...
"Indafotó? Sokra megyek vele!"
Igen, én is sokra megyek vele, elég sok funkciója van, sokan használják, gyors, megbízható. De ha Google segítségével picit körbenéznél nemcsak ezt a pár fotótárat ismernéd.
Ne húzd fel magad, nem éri meg. A topik már régen nem arról szól amiről kellene. A mostani fanatikusok hozzáállását a legjobban a 70944-es hozzászólásban fogalmazta meg a tisztelt topiktárs, sajnos nagyon helyesen :(
Nyomjad bátran a képeket, amelyik sulinetesnek nem tetszik az majd továbblép!
Ahelyett, hogy itt nyavajognál, nézd meg az ide feltöltött képek töbségét (Tomika képei kivételével), és hasonlísd össze a te képeiddel. Remélem feltűniik majd pár különbség.
"Nem látni kell, olvasni. Többen nem szeretik a feltöltést. És volt is erre egy megegyezés. Nyitsz egy képtárat, és oda töltöd fel a képeket. Ide meg belinkeled az albumot. Én is ezt csinálom."
Ha többen nem szeretik, akkor meg miért tölti fel sok topikos a képeit? Minek van akkor képfeltöltés gomb? Dísznek? Semmi nem tiltja, hogy nem lehet képet feltenni. Aki meg nem szereti, ne nézze! Ennyi az egész! Nem kell azért bannolni valakit, mert feltesz ide 1-2 képet. Államellenes cselekményt követ el? A fórumközösség meg ha így bánik a fotósokkal, ott nulla a tolerancia. Én is elviselem sok sznob fotós litániáit... Nem hiszem, hogy ezzel a pár képpel bűnt követtem el.
A fotósuliba meg nem teszek képet, mert nem érdekel ki mit mond rá.
/Fotótárat nem nyitok, mert nem tudok jól angolul, képtár.hu pocsék, fizetős képtár se kell, meg olyan képtár se ahová fél évet kell várni, hogy tölthess fel képet. Van egy fotótáram amúgy, csak nem használom mert rossz. Flickr.com meg megint kiesik. Indafotó? Sokra megyek vele!/
Arra céloztam hogy ezt az autót hagyják szétrohadni, gondolom valami raktárnak vagy nem tudom minek használják. A bontás meg az hogy szétszedik, az anyagokat meg felhasználják. Ha több ideje ott van utóbbira kevés az esély. Esetleg akkor ha a háziasszony begurul és elviteti.
"Nekem különleges látvány, mert felénk a Kisalföld Volán kinyírt minden ráncajtóst buszt, ráncost erre te nem látsz."
Nem életfeltétel a ráncajtó. Bírom a KAV fórumot. Vagy a ráncajtókat siratják vagy a Citadell tesztjéről tesznek be 20-30 fotót, a Credo újdonságokat oda is belinkelik, lassan az lesz a Citadell fórum.
"Másrészt ez a topik nem arról szól, hogy az Ikarusról beszélgetünk, és mindenki felteheti a maga képét?"
Jó akkor folytassuk. Tomi válogasson színek szerint, te ajtók szerint, én is mindjárt összeszedek tök snassz autodel fotókat és feltöltök párat. Aztán meglátjuk hány tag fog kiakadni.
"Nem látom, sehol, hogy bármi is tiltaná azt, hogy én vagy akár más feltegye ide a képeit."
Nem látni kell, olvasni. Többen nem szeretik a feltöltést. És volt is erre egy megegyezés. Nyitsz egy képtárat, és oda töltöd fel a képeket. Ide meg belinkeled az albumot. Én is ezt csinálom.
"Nem lehet ám mindenki olyan profi fotós, mint Te!"
Én ezt hol állítottam? Mint írottam, én is max 1-2 képet teszek be ide, mert tudom hogy nem vagyok profi fotós.
"De látom, hogy sokan itt leszólják azokat akiknek nem sikerül olyan jól a képük, nem túl jó a beállítás, de mégis felteszik ide."
De a bontást úgy értettem, hogy nem látok benne motor. (vagy direkt van kivéve?).
A rohadás meg tudtommal azt jelenti, hogy már helyenként "lukacsos" lesz a kasztni (ami már számomra nagyon kemény), vagy jobb esetben kopik a festék, és látni alatta a rohadást. De ezen a buszon ha a képet elnézem, csak az ablak alatt, és mellett vehető észre a "rohadás". Inkább mállik a festék. :)
Nekem különleges látvány, mert felénk a Kisalföld Volán kinyírt minden ráncajtóst buszt, ráncost erre te nem látsz.A faros meg nem nagy cucc, mert egy évbe ha 10-szer kidugja az orrát a telepről.
Másrészt ez a topik nem arról szól, hogy az Ikarusról beszélgetünk, és mindenki felteheti a maga képét? Nem látom, sehol, hogy bármi is tiltaná azt, hogy én vagy akár más feltegye ide a képeit. Ha nemtetszik, ne nézd, görgess tovább! Nem lehet ám mindenki olyan profi fotós, mint Te! Én különbenis vonatokat szoktam fotózni, csak néhány kocka-Ikarust fotózok le, mert ezeket szeretem. De látom, hogy sokan itt leszólják azokat akiknek nem sikerül olyan jól a képük, nem túl jó a beállítás, de mégis felteszik ide. Mert ez a topik erről, s nem egymás képeinek fikázásáról. Ilyen hülyeségeken veszekszünk. Feltettem ide a képeimet, tán bűnt követtem el? Megállt az élet? Kötve hiszem!
Sziasztok! 1 hete Vasárnap jöttünk haza osztálykirándulásról Egerből. Hazafelé Jászapáti környékén egy ház mellett megpillantottam egy Ikarus 31-est. Nem volt túl strapás állapotban, arra emlékszek, hogy égkék színe volt, de fényképezőgépet későn kaptam elő, így nem készítettem képet. Mit tudtok róla, kié? Nem hiszem hogy bontásra lenne ítéve, mert még az ablakok is a helyükön voltak.
Szerintem azért nem túl segítőkészek, mert több ilyen "finomságot" megtaláltak a "műgyűjtők". Ezért aki tudja, hol van, nem terjeszti. És meg is értem.
Biztos van még Romániában is valahol, Romániában minden van, ha leharcolt régi Ikarust keresel (pl. Tordán üzemeltek 2000 környékén vett példányok is, később azonban leállították őket, most nem tudom, mi van velük).
Posztszovjet területeken is találhatsz (ha nagyon-nagyon ügyes vagy...vagy csak rohadt szerencsés). Ráadásul nemrég a fórumon is feltűnt egy moszkvai példány.
Na jó téged is olvaslak, mert olyan jókat írsz. Figyu engem zavar még valami az, hogy akiknek itt a legnagyobb a szájuk azok nem is csinálnak semmi érdemleges dolgot pl feújjítás terén aztán meg ők nyalják a legjobban a s.-et, mondjuk Polgáron, hogy fuh ilyen jó lett meg olyan jó lett. Velük mit lehet kezdeni szerited csak azért kérdezlek, mert biztosan tudod. Köszönöm a megtisztelő szavaidat egyébként csak nehogy irigykedjenek rám erre a sok szép dícséretre. OFF
Én csak azt olvasom el mostantól, amit te kiírsz ide mert az tuti, hogy jó és hasznos. Várom, hogy mikor olvashatok ismét tőled valamit. Szép napot mester
Maradjunk annyiba, hogy mielőtt én is kezdtem volna, egy évig kussoltam és csak olvastam. Én nem szóltam a tengelyterhelés miatt, hanem, azért, mert egy valótlan képet hittél valósnak, ami valójában elképzelve egy oltári baromság. Az, hogy előttem is csak hülyeségeket írogattál, hát szíved jogod, Téged ítélnek meg ekkora *****-nak/nek. Igen, vannak segítőkész emberek, de ahhoz olyannak is kell lenni, hogy segítőkészek legyenek feléd. Nem az az égő, hogy ha valaki valamit tud, hanem az, ha f4szságot mond/írogat. Mi is köszönjük, hogy itt voltál! pápá OFF vége
Még szerencse, hogy nem neked irtam vissza. Igazán kedves vagy te is meg Tupoljev is. Itt csak az számít, hogy ki mióta van jelen a fórumban vagy valami szakmai oka is van annak, hogy lehurrogják egyes fórumtársak a tapasztalatlanabb fórumozót. Nem nagyon tükrözi szerintem az értékét egyes fórumozók reakciója,amit kellene ennek a topiknak. Lehet, hogy 20 éve valaki buszsofőr vagy éppen szerelő vagy mit tudom én, de ők sem úgy kezdték, hogy megmondták álukból fölkeve, hogy pl. egy 266-osnak mekkora a tengelyterhelése vagy mit tudom én. Igazából mikor ide beregisztráltam akkor azt hidtem, hogy akár segítőkész emberkék kommunikálnak egymással. Tévedtem és értelmesen nem teljesen lehet egy-egy témában fórumozni. Marad ez is csak információ szerzésnek vagy csak olvasni valónak, mert a piacot a NAGY SZAKEMBEREK uralják. Akik értelmes választ adtak segítségként innen azok inkább megírták mailben, mert úgy tűnik, hgy égő ide írni ha valaki valamiről tud, mert rögtön leoltják, főleg ha 100 %-ban helyes a dolog, mert akkor úgy érzik a szakik, hogy ki lettek ütve a nyeregből. Szép napot köszömöm, hogy hozzászólhattam.
Persze. Az üzemeltetésben nagyon nagy gondot nem jelent, épp csak nagyon hosszú távra nem lehet velük számolni. A legtöbb 266-osnak ilyen-olyan mértékben, de lóg a segge... Ebből a szempontból nem valami tartós konstrukció.
A jármű 1988-ban készült el és 22680mm hosszú volt,hogy pontosítsak.
Tesztelték a BKV-nál majd Pécsen az utóbbi városban konkrét vonala is lett volna de a főfelügyelet nem engedélyezte a forgalomba helyezését.
A tesztelések után visszakerült az IKARUS-ba porosodni majd a nagy Iráni megrendeléseknél előtérbe került ismét és Irán lecsapott rá de ehhez át kellett alakítani.
A második ajtó előbbre került az új motor miatt és impozáns fényezést kapott a jármű,majd 1992-ben történt átalakítás után elhagyta végleg az országot.
most így nem tudom pontosan mikor dobták össze ezt a járgányt, de olyan 1989-1990 környékére saccolnám az időpontot, valószinüleg akkor volt új a jószág..
Igen igazad van én sajna telón nyitottam meg s nem nagyon làttam.én értelmesebb àllapotú kocsi ràépítésére gondoltam nem ilyen leharcoltra
Valami statikai megerősítést tuti lehet csinàlni legfeljebb teljes vàzcsere úgy h másfélszeres súlyt eltudjon kényelmesen vinni.nem vok karosszèria lakatos de minden megoldható feljavìthatò amit ember alkotott
Valami statikai megerősítést tuti lehet csinàlni legfeljebb teljes vàzcsere úgy h másfélszeres súlyt eltudjon kényelmesen vinni.nem vok karosszèria lakatos de minden megoldható feljavìthatò amit ember alkotott
Igen igazad van én sajna telón nyitottam meg s nem nagyon làttam.én értelmesebb àllapotú kocsi ràépítésére gondoltam nem ilyen leharcoltra
Sajnos én kormoból adódóan, az ilyenekről csak az IKARUS könyvben tájékozódom, és legenda szintjén hallok róluk.Mikor Magyarországon voltak kamionversenyek a nyolcvanas években akkor még csak 4-5 éves voltam :(
Eleintea BKV számára készítették.22,5 méter hosszú volt, 229 utast tudott szállítani.Ám kevés vonalon volt alkalmazható a mérete miatt, és a 250LE Rába MAN motor gyengének is bizonyult ezért a BKV nem tartott rá igényt.Egy MAN D2866-os motort rakta bele.Ehez a 2-es ajtót előrébb kellett helyezni, hogy elférjen.Kapott egy egyedi fényezést is, és 1992 Teheránba vitték saját lábán 3 sofőrrel.
Szerintem ezt bízd inkább a vasak tulajdonosaira, ha meg akarják osztani, hát megosztják. (A 86-67 él, a virulástól némileg távol áll, jelenleg semmi pénz nincs a további munkákra, talán jövőre)
Valami értelmesebb statikában hozzám hasonlóan jártasabb vélemény van a 266-os vázszerkezetének teherbírásáról? ( "alsó szint"megerősítés nincs kizárva) A motorról viszont még így most sem tudok, hogy elbírná-e a 1,5 szeresét az átlagos 266-osnak?
Bár a dolog hurrá, de elgondolkodtató, hogy a "felújítás" (a kép alapján) a busz felének komplett kicserélésével járt... (Hát ennyire rossz állapotban volt? :-P )
Itt van egy dokumentum, amiben valamivel nagyobb méretben látható ugyanez a kép, bár nem éles.
Képlopó programmal kiszedhető, így a mérete kb. 720*420-as lesz.
www.kovet.hu/view/dl/61-146.html
A doksiban annyi van a busszal kapcsolatban, hogy:
"A Tetra Pak Oktatóbusz sok tekintetben maga is az újrahasznosítás = hulladékmegelõzés elvet pédázza. A jármű magyar gyártmány, egy felújított Ikarus, amelyet elõzõ tulajdonosa már a roncstelepre vitt volna. A belsõ berendezés a bútorok és a burkolat tektánból, a Tetra Pak termékek apróra õrölt és összesajtolt változatából készült."
A honvédségtől 1958-ban átvett 10 db Tr5-ösnek nem volt hátul süllyesztett peronja, ezekből készült a Mávaut számára 8 ITC-601 (hátsó ajtó nélküli helyközi csuklós) valamint az általad említett trolik utánfutói, bár ezeket én pályaszám szerint nem tudom pontosan.
- a hátul 2 ablakosok Tr5-ből készültek, 1960-63 között (az M5 is 2ablakos volt, de abból nem készült csuklós!)
- a hátul 3 ablakosok Ik60-ból készültek, 1 db 1962-ben, a többi 63-67 között,
- a hátul 1 (ovál) ablakosok az Ik60-asok újabb évjárataiból (1958-59-ben gyártottakból) készültek, 1966-67-ben
- hosszított kivitelű (4 tengelyes) 1 db volt, az is trolibusz (T400), hátul 3 ablakos
- a Tr5 végűek (ITC-600, 601) hossza 15,0 m volt, az Ik60 végűeké (IC-660) kb.15,8 m (saját számításom szerint), a 3 tengelyes (IC-662T) kb.16,7 m.
Ik620 csuklósból a FAÜ-nél 1 db 3 tengelyes (1962-ben) és 1 db 4 tengelyes (1961-ben) készült (IC-620 ill. 622), a további IC-620 és 630-asok tudtommal a Mávautnál készültek.
A fenti linken található képen látszik hogy 4 kar lenne, igaz csak a helye van meg, de akkor jól emlékeztem, 4 kioldókar volt amivel fullosan le lehetett szedni a tetőszellőzőt..
De viszont akkor a 256-osoknál miért csak 2 kioldókar van (egyik oldala nyitható) és a nyitható rész miért pont a menetirány felé néz?
Az Ikarus tetőszellőzők amelyek vészkijáratként is használhatóak azoknál mindkét oldalon volt oldókar vagy csak az egyik oldalán??
Mert 256-oson láttam hogy csak az egyik oldal oldható ki, nem tom miért, de pont a menetirány felöli, de a lényeg az hogy teljesen kilökni nem lehet hanem így csak kinyitni mint egy ajtót.
De úgy emlékszem hogy a 280-asoknál meg mindkét oldalon voltak karok amivel oldani lehetett a rögzítést tehát teljesen lelehetett szedni a tetőszellőzőt.
Jól emlékszem, vagy minden busznál csak az egyik oldala volt az oldható??
A trolibusznál is volt 2 Tr 5-ös hátsórész, emlékszem is rá. mert nem volt peron hátul, és alig fértem el, sőt nem láttam ki az ablakon. Viszon két kocka ablaka volt. Csak a 400-asnak volt 3 ablaka, de azt csak képről ismerem.
A MVK-tól kaptam egy könyvet ajándékba, mert segítettem alkatrészekkel a 620-as helyreállítását, és ebben a könyvben írják, hogy az első náluk készült.
Nos, elvileg az IC-620 és IC-622 (a négytengelyes változat) is FAÜ-csuklós, csak nem kerültek sorozatgyártásba. A MÁVAUT viszont ezeket a gépeket (Ikarus 620, 630) előszeretettel alkalmazta a csuklósításhoz, és végül ez a konstrukció ott terjedt el igazán, Budapesten csak ez a két prototípus került városi forgalomba. Eleinte 2 buszból épült, majd később a csuklórészt már újonnan gyártották (legalábbis így olvastam valahol, de jelenleg nem tudtam megerősítést találni), de egész egységet nem gyártott az Ikarus, hanem ez is "házilag" történt (FAÜ-műhelyben 54 db, MÁVAUT-műhelyben, a 60/601-esek csuklósításával együtt kb. 200 csuklós készült el). A típus a gépes résztől függ (IC-620: 620 a gépes rész, IC-630: 630 a gépes rész).
GF 16-49..megkaphatnám nagyobb méretben.Emai cím publikus. GF 16-65 első gazdája faterom volt,sajna színes fotó talán egy készült róla.Az kék színü volt.1978 októberi kiadás.
Arról olvastam,hogy az Ikarus 620/630 csuklóst a FAÜ kezdte kialakítani, de az Ikarus gyártotta kimondottan sorozatban, szériában? Vagy csak "maszek" termékek voltak?
Rendszám: LIB-273 Gyártmány: IKARUS Típus: 260.06 Szin: SÁRGA A jármű körözés alatt áll? NEM A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás adatai: A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) állásfoglalása alapján adat nem adható ki. Egyéb: A lekérdezett jármű forgalomban van
-----------------------------------
A fenti buszról tud valaki valamit? Esetleg egy képet? Jász Plasztikos busz, mostanság tűnt fel tehát nem rég vehette a cég. Eléggé ex-volánbuszosnak tűnik.
Ez a topik attól "Ikarus fan club" , hogy kiderüljön az adott autóbusznak mi volt az előző rendszáma, mit evett a sofőr tegnap reggelire és ,hogy két éve hol parkolt szeptember 16.-án délelőtt 10:23-kor.
Gatad van, sőt az utána olvasás is rendben van, de az a baj, hogy nagyon sok minden nem jól van fönt a neten, mert valamelyik napmis egy nagy kavarba kerültem amit csak a honlap szerkesztője tudta nekem kigobozni, amiért ismét köszi. Így azért vannak egy kutatómunka kapcsán olyan adatok, amik hiányosan vannak meg. Sőt napról napra vannak meglepetések is. Köszi az intelmet megfogadom a képfeltöltést. Gondoltam elbírja a fórum, de tévedtem sorry.
De ezért inkább gondold meg máskor, hogy sikerült-e olyan képet készítened amit érdemes feltölteni. Nekem is van képem a 620-asról, amikor Szentendrén járt, meg ráncajtós 280-as troliról a Dózsa György úton, mégsem "szemeteltem" ide őket, mert nem annyira jók. Én pl. tudom magamról, hogy érdemben sajnos nem nagyon tudok itt hozzászólni sokmindenhez, így inkább csak olvasgatom a fórumot, vagy ha kérdésem merül fel, akkor utánaolvasok a neten. Lehet neked is hasonlóképp kellene tenned?
Bocs tudsz segíten az oldaladon a 266-osok között a legutolsó példány /P-02057/ boztosan 266? Át van alakítva ennyire? Pontos jelenlegi tulajt nem tudsz mondani?
Van; a vészkijárati verzió. Kívülről úgy néz ki, mintha rendes lenne, de az utastérben normálisan végigmegy a járóköz, mintha nem lenne ajtó, az ajtó mellett lévő üléspár egy pedállal előrebillenthető a vészkijárat használatakor.
Ha az ajtót kívülről nyitjuk, a padlószint alatt (a voltaképpeni lépcsőakna) egy tárolótér-szerűség van.
Most az jutott erről eszembe, hogy a Cobra 11-ben is mindig lehetett tudni, hogy melyik autó fog balesetet szenvedni. Mi még azzal az Escorttal vagy Golf II-vel vígen örültünk, hogy szaladgálhatunk náluk meg már csak erre voltak jók. feltűnt a sorozatban egy régi furgo az tuti felborult vagy felrobbant. :D
Boz bátyó különösen rövid idő alatt már javította az elírásokat.
Későbbiekben a honlapokon levő esetleges elírásokat inkább emailben jelezd a szerzőknek, vagy van külön "Buszos honlapok" topic - http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9046831 -, ahol az ilyen jellegű problémák jobban meghallgatásra találnak. Nem biztos, hogy minden honlapos időnként benéz ide.
Újabb kavar a dologban, hogy a JLZ-439 rsz. egy olyan képen van rajta ami alá az van írva, hogy ex.: CCM-600 a fénykép viszont ugyanaz, mint az ex.: BSE-911-ének titulált. Tehát már nem tudom, hogy mi a CCM-600 újabb, BSE-911 újabb és a JLZ-439 és JLZ-396 ex. rendszáma. Vanaki aki jártas a Gemenc Volán buszain belül kérem segítsa kigobozni a dolgot. valami nagy elírás van a boz-021.extra.hu oldalon. Köszi a segítséget előre is.
Sziasztok van egy problémám remélem tudtok benne segíteni. busztipusok.hu oldalon találkoztam az ex. BSE-911 frsz.-ú Gemenc Volános Ikarus 266-ossal aminek JLZ-396, viszont a boz-021.extra.hu forrás szerint pedig a BSE-911-nek a rendszáma JLZ-439. Akkor most a két eurós rendszámú tába közül melyik a valós? Esetleg tudja valaki, hogy forgalomban van még? Köszi a segítséget.
Második alkalommal rendezték meg a németországi Freundes Ikarus Kries (Ikarus baráti kör) szervezésében lezajló találkozót. A főprogramok a helyi közlekedési vállalat (KVG) telephelyén zajlottak. A szervezők igyekeztek a látogatók kegyeiben járni, így színes programokkal[...] Bővebben!Tovább »
1. verzió: ex-FKC-027, és megvette a Program Centrum. Na csak azért, mert belül ótvarul rózsaszínes.
2. verzió: nem az FKC-027, hanem máris átfestették az új rózsaszínes-lilás szerzeményüket, amiről azt sem tudom, micsoda, csak egyszer láttam a Deák tér másik végéről, olyan a színe, mint a Renault FR1-esüknek.
Melyik az igaz? Esetleg a lilásrózsaszín az FKC-027, és ez máshogy egy másik?
Ráadás, OFF: közlekedik egy SD202-es Eurama-busz FLX-602 rendszámmal, a matrica is rajta van (eddig úgy tudtam, hogy az FLX-602-ből lett az LME-823). A 279-es drogjárat (azaz LSD-279) meg bepirosodott.
Tetszik, hogy kétszer teszi be a hozzászólásaid egy részét :) Csokonai "A tihanyi Ekhóhoz" című verse jut eszembe róla. :)
AFF-648 témához: Eredetileg CCP-293 ráncajtós volt, miért lett bolygóajtós? Pedig ha már ő 200.000. Ikarus... Nekem valahogy a bolygóajtók nem tetszenek annyira. CCP-293 pedig úgy néz ki mint a többi győri 280-as, semmi sem utal a külső szemlélőnek, hogy különleges busz lenne.
Ja, és az AFF-648 ráadásul bolygóajtós volt gyárilag,
Na ez is ritka :) De a legjobb az a Vérteses gép volt aminek a gépes része bolsgó, az utánfutója ráncajtajú volt :) (t.i. a balesetben megsérült utánfutót egy másikkal pótolták)
Ja, és az AFF-648 ráadásul bolygóajtós volt gyárilag, csak a vázcserekor lett átépítve ráncajtósra... A JXZ-916 meg ugye 280.03-ból lett átbarkácsolva háromajtósra. Na, ezért mondom, hogy különösebb értéket nem képviseltek a látszat ellenére sem.
Nem én kezdtem! Normálisan kérdeztem egy fórumban és le vagyok hordva. nagyon jó. A fórum azért van tudomásom szerint, hogy az emberek, ha esetleg kutatnak egy témában akkor topik szinten kérdezzenek. Esetleg haverkodjanak a nem olyanokkal, mint te. Örülök, hogy a fórumtársam vagy.
Igazad van, de már nem fog futni többé, sajnos :( Pedig működőképesen kéne megőrizni, ez volt az utolsó harmonikaajtós 280-asa a KV-nak. AFF-648 szétvágása is hülyeség volt!
Köszi, de tényleg, hogy ennyire ismersz. meg mondod nekem, hogy pl. Ikarus 55-ből hol áll minden utcasarkon egy. Én mikor ebbe a topikba bejelentkeztem úgy gondoltam, hogy elviselik az igazi busz szerelmeseket. Köszi a bíztatást. Szép napot neked
Gyönyörűséges lett ez a 266...minden elismerésem,valóban rá sem lehet ismerni,annyira helyre lett pofozva. (Még egy pár ködlámpa kellene rá,és már tökéletes lenne,de ez már csak az én hülyeségem.) Nagy élmény lehetett ott lenni !
...Tetszik a hozzászólásod száma is... (70814) ; )
Kint voltunk,nagyon szépen megvolt tervezve minden,emelem a alapomat ő előttük is,fotómegállások is voltak,volt egy Német ürge aki kifejezetten figyelte a fotósokat és aki belemert sétálni a fotósok képébe(pedig voltak ott is birkák)hangosbeszélőbe belekiabált szószerint belekiabált szedd a lábodat és busznak a másik oldalára menj!Valaki felse tűnt hogy ő róla van szó,mégjobban belekiabált hogy a fél falu már hallotta mit kiabál,jókat nevettünk,egy szó mint száz nagyon jó volt! Németek csodálták a buszunkat és első helyezést nyert!!! Ik 266-os nagyon jó viselkedett külön gazdájának egy dícséret,nagyon szépen ment volt hangja is:)
Eddigi írásai alapján ("olyan büszke vagyok/büszkeséggel tölt el/jó érzéssel tölt el...ha látok egy Ikarust"-mintha nem hemzsegne minden utcasarkon) nem biztos, hogy minden rendben van...
BOCSI A JOB-386 FRSZ. IKARUS 266 NEM TUDJÁTOK, HOGY MÉG A PANNON VOLÁN ÁLOMÁNYÁBAN VAN? AOB-883 VOLT AZ EX RENDSZÁMA. FONTOS LENNE AZ INFÓ. ESETLEG TUDJA VALAKI, HOGY A PANNONNÁL RENDSZÁMMAL MIK VANNAK MÉG FORGALOMBAN IKARUS 266-ASOK KÖZÜL?
"Ja és, ha valakinek vannak adatai Ikarus 266-osok rendszámáról az légyszi tegye közzé."
Buszos honlapok c. topicból nyugodtan kiindulhatsz, az ott levő honlapok fotóállományában szereplő Ik266-osok adatai jó időre le foglalják a szabadidődet :)
Sziasztok! Tudna nekem valaki segíteni? A Pannon Volános ma JOB-420 frsz.-ú Ikarus 266.25-ös régi rendszáma mi volt van egy tipp, de nem 100% esetleg ANS-691-es sárga rendszámos volt? Esetleg, ha valaki annyira szuper, hogy azt is tudja, hogy a még azelötti rendszáma mi volt annak nagyon megköszönném. Ja és, ha valakinek vannak adatai Ikarus 266-osok rendszámáról az légyszi tegye közzé.
A helyközi Ik260.32 (Volán, kétajtós) már 82-től, a városi (BKV) Ik260 pedig 85-től volt bolygó. A 280-asok 85-86-ban mindkét fajtával készültek.(részletesen lásd honlapomon)
87 után az export-kocsik jelentős része továbbra is harmonikával készült (pl. NDK-ba Ik260, 263, 280)
Az óceáni behatású kontinentális éghajlat miatt alacsonyabb az átlaghőmérséklet. Tehát hidegebb van. Ergo nincs is rá szükség. Így pénzt is spóroltak, aminek egyébként a kéziváltó is szintúgy oka.
Még ehhez képest is kicsit több közük van egymáshoz.
Az IKARUS eredetileg repülőgépgyár volt Zimonyban, ennek budapesti részlegéből alakult Trianon után az a hűtőgyártó cég, melyet Uhriékkal később összevontak és névadója lett a mátyásföldi Ikarusnak.
De a név Zimonyban, Szerbiában is tovább élt, és amikor egy idő után buszgyártással is kezdtek foglalkozni, akkor kezdődtek a bonyodalmak...
Ez az Index-cikk is erre utal (a Belgrádról szóló rész 2. felében).
Ez a 622, a 623 csak a hokibotot kapta meg, a fehér színt nem. Utoljára 1999 májusában volt forgalomban, azóta áll, és már üzemképtelen. Viszont egyben van szinte teljesen hiánztalan, szerintem kis ráfordítással üzemképessé lehet tenni, ha megvan a szándék.