2. melléklet a 7/2011. (X. 6.) NMHH rendelethez - A sávhasználat frekvenciagazdálkodási követelményei és feltételei IV. fejezet ( Magyar Közlöny 2011. évi 115. szám )
Öreg Csóka, Te ellátsz Tatabányáig??? Éppen ezt az áramkört élesztgetem én is :-))) Nem rossz az ötleted! Amit tudtam, már beleforrasztgattam, de néhány alkatrészt 1206 méretben adott a kereskedő, és az nem fér be. Itt meg nem kapható SMD sehol. Különben sem az én szememnek való az ilyen apró vacakok kézzel való beültetése :-)
Az a piros nyél már valami NDK-s "fíling" volt. (Emlékezetem szerint.) Nekem a RK.-n sikeredett szerezni egy hasonló nyelű pákát. A magaménak tudtam, de kiderűlt, hogy leltári tételt képezett! :-))
Ez a Minifor már a deluxe változat! Az "igazinak" sima fekete kerek bakelit nyele volt. Annak még reszeléssel kellett a krátert leszedni a tömör vörösréz hegyéről. Első saját pákám ilyen volt. kb. 48 éve. Az akkor hozzá saját magam tekercselte 24 V-os trafó máig szolgál itthoni műhelyemben, de egy Wellert etet.
No, nagynehezen átdresszíroztam! A lényeg: Ezek mind fix feszültségen müxenek. Ezek az eltelt 50 évem szerszámai.
A fanyelű volt a legelső. Gyári, de már trafóról ment. Asszem 24 (48) Voltos váltóról üzemelt. A piros műanyag nyelű a klasszikus "MINOFORR" volt. Vákumos üvegcsöves fűtőbetétje 12, vagy 24 V-os volt. Ezt kimélés okán úgy használtuk, hogy pihenő-időben a fütőfesz egy tartó kapcsolóval visszakapcsolt takarékra. Emlékem szerint az üzemi fesz 2/3-ra. A sárga nyelű már a nyolcvanas évek technikája. Hiányzik a képről még egy csehszlovák "pisztoly" páka, ami perpill valahol a Fiamnál dolgozgat. A sárga nyelühöz hasonlatosat kaptam a gyerekeimtől ami egy hőfokszabályozós Solomon. Tökéletesen megfelel, akár egész napi használatra. Hegye könnyen cserélhető. Most ez van, ha forrasztok.
:-) Ha 0805 -t forrasztol, akkor ajánlatom a hagyományos "mini" alkatrész. Nem annyira szemfárasztó!
Egyszer már példálóztam a dologgal:
Ez eredetileg a 0805 méretű SMD-hez készűlt, amit végűl "hagyományosra figurára vettem.
Még ide akartam tenni az ötven év alatt "elkoptatott" pákáim képét, hogy ne kelljen belebonyolódni, de sajna a gépek valahol a "pincében" vannak, és elő kell keresni! Azt meg ez a fórummotor nem tudja kivárni! Hehe!
,,Ma mélyvíz, 0805 SMD-kett forrasztok vele, remélem beválik."
SMD-ket , most vettem észre, bocsánat.
Nos inkább vékonyabb hegy kéne még hozzá. A 0805-öt már alig látom, a pákahegy nagyobb nála, de azért elvitézkedtem (inkább elkínlódtam) vele, mert itt a /P QTH-n nincs meg minden segédeszköz.
Tizest megér - az biztos. Nekem egy régebbi van LED-es hőfokjelzéssel. Nem sajnáltam volna rá még plusz párezret, ha a páka csatlakozója nem DIN tuchel hanem valami komolyabb, és a páka is masszívabb kicsit és a nyelén lévő gumi csúszásgátló nem csúszik le. De szépen működik. Az egyetlen rossz, hogy a fűtőtest néha (pár év) kiég - én már a harmadikat nyüstölöm. Jó, hogy olcsó a pótlása. Rejtélyes tulajdonsága, hogy a páka képes a tartójába valahogy belefeszülni, és ha nyúlok érte mindenestől jön. Érdekes, hogy mennyi negatívot tudok elmondani egy olyan cuccról amivel végül is meg vagyok elégedve és egy pillanatra sem bántam meg a vételét :-)
Na épp ma reggel vettem birtokba egy 28011-et, vadiújan. Egy tízest megért, gondolom. Most 28941-es vékony hegy van benne, kell még vennem hozzá 943 és 944 jelű vastag hegyet, hogy komplett legyen.
Ma mélyvíz, 0805 SMD-kett forrasztok vele, remélem beválik.
Egy rosszat már tudok mondani: nincs háttérvilágítása az LCD-nek, nincs jelzőlámpa se rajta, az előbb már megfogtam a melegebb végét. 300 °C-ra volt állítva.
Így íródott a kérdés: "... Érdemes-e egy ilyet megvenni, utazáshoz, megfigyeléshez? "
Én az utóbbi célú felhasználásra nemmel válaszoltam.
Megfigyelési céllal olyan masinát célszerű beszerezni, amely azon túl, hogy a kutatni kívánt frekvenciasávokat veszi, értelmezni tudja az adott sávokon alkalmazott adásmódokat is.
Ez a Solomon-Fahrenheit dolog nem kóser. Ezek nem azonos termékek!!!
Sorry!
Amit én ismerek testközelből, az a linken mutatott Solomon. A pákája kísértetiesen hasonlít a Wellerre. A hegyek is, csak nincs a végén a spec. fém kupak.
Itt az SL10 a fapados. A 20 a ledsoros és a 30-as a digit.
Fahrenheit van nekem is, hőfok-kijelzős, és házi használatra nagyon jó - ha jól emlékszem 17k körül vettem kb 6 éve . Sok hegyet is vettem hozzá, különféle alakúakat. Nyáron tönkrement a fűtőbetétje(+szenzor) és kb 1500Ft-ért hoztak bele.
A mi szervizünkben napi 8-10 órai bekapcsolás mellett is hibátlanul dolgozik. A hegyek minősége nem egyenletes, de mára sajnos a Weller feliratos cuccokban is van gagyi. Kollégám kb. 3 éve folyamatosan használja. Betéthiba nem volt sose. A kivitelezése szinte hibátlan. Semmivel nem lazább a fej és a betét hőkapcsolata, mint az én öreg TCP-50 pákámnál. Még akkor vette, mikor a RoHs nem is volt divatban. Mikor még 10000.- volt a komplett készlet, a LEDsoros kijelzővel.
Lehet, hogy azóta jobban hullámzik a Sárga folyó és a minőség romlott.
De profi célra is megfelel.
Sajnos én már többet szenvedek az öreg Weller hőkapcsolójával. 15000.- ért meg nincs kedvem csak ezt cserélni. Még az Ebay-en is drágák a bizonytalan előéletű használtak is.
Azért ez ennél kicsit bonyolultabb. Nyilván aki hobbi célra keres, annak tökéletesen megfelel egy hobbi páka, amelynek bizonyos tulajdonságai ki sem derülnek néhány óra használat alatt. Aki viszont napi 8-10-12 órát használja, akinek fontos a forrasztás minősége mellett az idő is, aki hosszú távon számolja az üzemeltetési költségeket, nos annak kicsit más minőség lesz a megfelelő. Ami nem név, hanem konkrét tulajdonságok összessége.
Visszatérve az eredeti kérdésre, egészen jól használható pákákat csinál a Fahrenheit. Én használok egyet a munkahelyemen néha, folyamatos üzemre nem igazán alkalmas, a kisebb teljesítménye és a fűtőszál ill. a hegy közötti nagyobb termikus ellenállás miatt kicsit lassú és kapkodó forrasztás esetén könnyű hidegforrasztani vele, de ennek ellenére szakember kezében nagyon tisztességes eszköz. Otthoni használatra pedig nagyon megéri az árát.
Ne is mond volt a debreceni börzén egy Amcsi katonai emlékeim szerint 20-200MHz -ig 0,5kW lineár ami 20db modulból állt! Ott lestem percekig meg érdeklődtem a tulajnál, honnan került hozzá mi célra használták, stb nagyon szép "művészi munka" volt! Nem havi fix 0 -ból élnék megvettem volna, bízva majd egyszert 6méteren hasznát veszem életem során :)
A kidolgozása annyira precíz volt, már szobadísznek is megérte volna, bűn lett volna elbontani!Csak azok a piszkos anyagiak.... :(
Ma már csövet a legnagyobbaknál sem használnak. Minden félvezetős. Azt érdemes számolni, meddig érdemes egy modulban kicsiket párhuzamosaítani. Mert az illesztő rendszerek egy idő után több macerát okoznak, mint egy vagy két léptékkel nagyob tranyók.
100 kWos adó müxik ilyen sok a világban. De valóban a jobb kezelhetőség érdekében egy-egy modulban csak pár darab van és úgy kötik őket össze, mint írtad. Így egy szekrényben láttam 24 db 1 kW-os FET-es modult. A szekrények meg szép sorban álltak egymás mellett.
"Egy 12V-ról 25W-os végfok néhány Ohm kimenő impedanciás. Dupla power, fele Ohm. Ezért használnak ferrites trafót a nagyobb teljesítményekhez, amik 2-3szoros feltranszformálást végeznek feszültségben, impedanciában 4-9 szerest." <-tiszta sor
"Bevett szokás félvezetőket párhuzamosítani. A FET-ek jól tűrik. Sok amatőr leírás van pl. 2x8 db IRF520-ból végfokra. Ellenütemben. Persze az impedanciákat szigorúan figyelni kell. Be és kimeneten is.
De még a leggagyibb CB utánégetőknél is divat 4 db kis FET-et összekötni. Így nagyon drága tranyót lehet kiváltani sok kis occóval." <-ez is
De mi van ha 2 vagy 4db esetleg 2x2 vagy 2x4 db drága tranyóval kivált az ember egy "nagy csövet"? Ilyen megoldást még nem láttam!
Pici tranyóknál párat látni, fetesből nagyon sokat de nagy tranyóknál mennyire életképes ha a be/ki illesztés megoldott?
Olyat láttam már gyáriban, hogy azonos végfok panelok és a panelok elején, végén meg adott teljesítményt bíró szétosztó meg közösítő és sok 50ohm N csatlakozó, azonos
Kóstolgatszch? :))) <--ott a szmájli ha vita lenne :) <--itt is, meg itt: :)
Szerinted bárhol kiraknak elém egy darabot és közlik ez ment 100 üzemórát és ezt tudja utána próbáljam ki, aztán lett benne 101 üzem óra.
NEM nemfogják!Mindenki a saját portékát eladni akarja akkor meg rámfogja dumálni "vedd meg, ez tuti,stb"
Vegyem meg azt majd lesz valami?Oké kiadok legyen kerek 10e aztán kiderül egy kalap kakit nem ér és beruházok egy wellelre legyen kerek 50e ért és már az nekem 60e és egy elfecsérelt tapasztalatra szánt idő!
Gondoltam talán van itt olyan aki régóta nyüstöli őket akár ismeretségi körében több eltéri kivitel is.
Ha azt nézem ehez a tartalék fűtőbetét se csillagász ár.
Gondolatom szerint a fórum eszme csere céljából van.
Pl. érdeklődne itt valaki ft-250 ről csak dicsérni tudnám és megjegyezném sajnos nehéz "felcsövezni" de ha megy nagyon jó vétel.Nem közölném vele "próbáld ki".
Igényes gyári kütyüben láttam olyat, hogy a vég FET-ek darabonként külön voltak egyenáramúlag előfeszítve stab feszről. Rádiófrekisen meg párhuzamosan a 2x2 db.
De a teljesítménylépcsőket be kell tartani. Meg azt, hogy minden FET önmaga is alkalmas legyen az adott határfrekire! 2 db 100 W-os végfokba bele kell küldeni 20-25 W-ot, hogy dolgozzon. Ha szélessávon akarod, még többet.
De ezek csak akkor életképesek, ha eleve ezekre van tervezve minden.
Egy 12V-ról 25W-os végfok néhány Ohm kimenő impedanciás. Dupla power, fele Ohm. Ezért használnak ferrites trafót a nagyobb teljesítményekhez, amik 2-3szoros feltranszformálást végeznek feszültségben, impedanciában 4-9 szerest.
Bevett szokás félvezetőket párhuzamosítani. A FET-ek jól tűrik. Sok amatőr leírás van pl. 2x8 db IRF520-ból végfokra. Ellenütemben. Persze az impedanciákat szigorúan figyelni kell. Be és kimeneten is.
De még a leggagyibb CB utánégetőknél is divat 4 db kis FET-et összekötni. Így nagyon drága tranyót lehet kiváltani sok kis occóval.
Mi van ha 2db nagyobb RF tranyót kötök párhuzamosan, mint a grantban és úgy modulálom meg, pl. 2db blx15,2t931a,blx94,stb.
Tehát nem pár wattosakat, mint a granté hanem 50-100wattosakat.
Külön belövöm a DC munkapontot de a kimenetet összehúzom és a bemenetnél meg 1-1kondi csak a bázisra, működik ez "nagy" tranyóknál is vagy csak kicsiknél, mint a grantban?
Párhuzamos kötéssel meddig lehet elmenni?2db?3db?4db? Az oké, hogy az illesztésnél még kedvezőtlenebb a helyzet,mert nem közelítünk az 50ohm felé hanem távolodunk.
Ugye csöveknél láttam simán 4-6db -t is akár 100-300weattos csöveknél de ott pont az andóról antennára illesztésnél ez kedvezőbb feltétel is lehet ugye.
Egyébként pl. a nagytesónál, az Ebay-en kihalt ez a rejtett minimáláras baromság.
Mindenki írja ki, mennyiért adná minimum. Ha 1 fillér, akkor annyi. Oszt lesz ami lesz. Olyan is van, aki kiírja, hogy 98 picunda, villámár 100 picunda. Ez is érthető, ha fix áron akarja adni.
De hideglelést kapok, mikor a Vaterán Jóskapista a kiírt kikáltási ár alá akar ígérni. A gizdaság netovábbja. Vagy bepróbálkozik az azonnali vétellel, jóval a villámár alatt.
Amatőröktől is látom, hogy a hirdetésébe (fotóba!) belecsempészi a hívójelét, hogy így spórolja meg a pár százalékos jutalékot, megegyezve "okosba".
Legalább annyira lényeges, mint a háziasszonyok esetében az inteligens mosopór használata!
Hidd el nekem: A saját tapasztalat megszerzése, és a probléma hosszas átgondolása pótólhatatlan tapasztalatokkal bír! Nem beszélve az esetleges akár sok százalékos árkülönbözőség okán! Jól érzem? Mintha Nálad ez volna a "domináns".
Legalább 1.0 KG.-nyi cín elolvasztása után bizton lesz tapasztalatod!
Az ilyet én inkább amolyan vevő-szopatásnak tekintem, hogy "licitáljatok hülyegyerekek, annyiért úgysem adom oda" - tehát kifejezetten ellenséges gesztusként. Akárcsak a "mit ér meg neked" jellegű hirdetések, vagy az ár nélküli "hívj!" . Az ilyen allűrök a hiánygazdaság korából valók, amik az emberi elmékben még tovább élnek.
Jah még annyi,hogy többször láttam, hogy minimál ár nélküli műszert ugyan az az ember licit lejárta elött ütött le szinte ingyen.Néha el is gondolkoztam de jó lenne ezt eljátszani mobilnetről, telefonról :)
Eddig amit vettem időben és a kialkudott áron átvettem.
Pofátlanság inkább az amikor a börzén valaki megvesz egy terméket x HUF áron de az összes darabot belőle a börze egyik végén és még azon a börzén a másik végén kirakja 3*x áron!Saját szememmel láttam már ilyet.Meg a csillagászokról nem is beszélek
ON
Oké azon a linken nem látszik én csak a link nevét néztem tény régóta volt hírdetve.
Oké nem intézek hozzád semmit ha gondolod azért tudok 15évig szekrényben tartott Grant CB rádiót neked, tuti vétel és nem pofátlan olcsó áron XD
Elmélkedtem az RF végfokja felett és mi van akkor ha nagyobb teljesítményű tranzisztort rakok így párhuzamossan?(pl. ilyen 50-100wattosakat mondjuk blx15,2t931,2t950,stb)
mennyire szeretik az RF power tranzisztorok ezt a párhuzamos pakolást?
Volt olyan autó alkatrész amit nem is ahoz árultak amihez való volt de én ahoz vettem mivel tudtam mihez való és az eladó nem tudta de segítőkész volt és lemérte a paramétereit ami képen nem jött le 100%ig.
Tehát ilyen szituk miatt mondom nem biztos, hogy ha valaki hirdet valamit tudja mit árúl, ettől még lehet korrekt csávó üzleti értelemben és segítőkész.
A minőség nem más szerintem. 10% rés lehet az árak közt. Csak a tartozékai ugyanazok legyenek mint a hasonlók. Mert avval nem fog elkényeztetni a Praktiker.
A régi sorozatokban a bele szinte azonos volt. A szabályzó triakos, folyamatos volt. A fapadosban egy "kalibrált poti oszt jónapot. A közepesben LED-sor, a "nagyban" piros 7 szegmenses kijelző.
Persze már biztos van benne proci meg winfos. A lényeg, hogy a póthegyek, fűtőbetét legyen mindíg elérhető.
Weller használó vagyok mióta itthon elérhető. De kb. fél éve meginogtam majdnem, a budaörsi Praktikerben a "közepes" ledsoros volt 9900.-ra akciózva.
Korrekt cuccok. Kollégám már évek óta gyötri. Sajnos a hegyek ára már ott is bőven felette van az ezer forintnak. Ő egy régi Weller nyélre szerelte át a pákát. Érdekes módon ami hegyeket akkor vett újonnan azok nagyon sokat kibírtak, a pótalkatrészként árultak már negyedét sem. De teljesítményben is jók.
Tudom nem Weller de 5-15e között már kapni ilyen olyan verziókat.
10e környékén ki mit javasol ami hőfokszabályzós és használható meg melegít is rendesen és nem csak ráírták,hogy x watt.Meg nem döglik meg 1év után az egész.
Esetleg külsőre egybelévő de totál rossz "klattyogós" weller nincs valakinek ajándékban?Lehet kézrátétellel tudnám újra cseréltetni.
Sziasztok! Érdeklődnék, -hogy az NMHH által az ez évben tartott rádióamatőr vizsgák -konkrét--kérdéseiről --HAREC-- van-e valakinek konkrét infója???
A konkrét --eléggé terjedelmes vizsgaanyagot, & követelményeket ismerem, -valamint a korábban a --net-n--publikáltakat is. Amennyiben az első kérdésemre van valakinek érdemi infó-ja, -úgy kérem --ha lehet-- ossza meg velem/velünk.. Ha igenlő válasz-ra csak mail-ban tud vki válaszolni, -akkor a következőkben adok majd egy mail címet is. Előre is köszönöm!
Volt itt egy kisebb szócsata korábban a rádióamatőr engedélyek hosszabbításáról. Magam is félig elhittem, bedőltem a dolognak, miszerint ha az engedély lejárt és akkor szeretnénk hosszabbítani akkor nem lehetséges és új hívójelet adnak ki.
Ez már első hallomásra sem tűnt túl logikusnak, még akkor sem a bürokrácia fellegvárában élünk: Magyarországon. Az engedélyem most 2011.10.30-án járt le. Valamikor október utolsó napjaiban beszélhettem a Tarkovács úr utódjával, aki arról informált, hogy nyugodtan várjak, várjam meg a nov. 1-t, adjam be utána....akkor ugyanis illetékmentes lesz. Hát vártam és csak november 2-án adtam be a kérelmet.
Eltelt pár hét és hallgattak, mint az a bizonyos sz@r a gazban. És láss csodát, tegnap megérkezett egy csinos kis NMHH-s boríték. Már kezdtem azt hinni: elutasítás jött vagy felhívás az új hívójel kiadásáról, neadjisten újra vizsga??? Szerencsére egyik sem! Megjött az új engedély és a kis laminált kártyácska is.
Tavaly év eleje óta Ebayezek, eddig csak 77 tranzakcióm volt de mind 100% elégedettséggel zárult. Sajnos a magyar posta az aki elkleveri a dolgokat. Az egyik csomagom egészen az USA-ból folyamatosan nyomonkövethető volt, mégis a helyi nagypostán nyoma veszett. És hogyan? Nem tudják. Szerencsére csak filléres cucc volt.
Sajnos a magyar postán nagy előszeretettel kél lába az apró, nem nyomonkövetett dolgoknak. Általában ezt a hongkongi cégek újrapostázással orvosolják :)
Köszi. Nekem is van közel 100 sikeres akcióm. Idáig ennyiből 1 db 2 ojrós reklámkaróra tűnt el nyomtalanul és egy 8 ojrós rádió (hibás). Ez utóbbi 99% már Magyarországon. A német posta átadta, a magyar már nem tudja hova lett. Olyan volt, hogy kamu tranyót küldött pl. neves angol cég. Visszadta a pénzt simán.
Persze ennyi pénzért nem vár az ember Bruel&Kjaer műszert....
Az 1,2 % negatív nem egy túl rossz arány. Ennyi még egy hazai boltnak is elmenne....Ennek bő fele lehet postai lenyúlás. (Tapasztalatból mondom!!!) Egy része lúzer rendelés. Meg valóban az ócccóógizdaságos termékek gyári selejtje.
Egyébként a terméket sok másik is forgalmazza.
De ha tudsz 5000.-ért itthon újat ugyanilyet, írd ide honnan pls.
Hong-kong, 98,8 % feedback, Magyarországra is ingyenes szállítással: necces. Csak az elmúlt hónapban 44 negatív visszajelzés. Ezekre én rá sem mozdulok.
Mi már csak ilyenek vagyunk. Erre varrjál gombot: "Mindaddig, amíg az államadósság a teljes hazai össztermék felét meghaladja, ha az Alkotmánybíróság vagy az Európai Unió Bírósága döntéséből az állam által teljesítendő olyan fizetési kötelezettség fakad, amelynek teljesítésére a központi költségvetésről szóló törvényben e célra előzetesen meghatározott összeg nem elegendő, és a hiányzó összeg a kiegyensúlyozott költségvetési gazdálkodás követelményének sérelme nélkül a központi költségvetésről szóló törvényben más célra meghatározott összeg terhére sem pótolható, tartalmában és elnevezésében is kizárólag és kifejezetten az e kötelezettség teljesítéséhez kapcsolódó, a közös szükségletek fedezéséhez való hozzájárulást kell megállapítani."
Az így meghekkelt szintézerrel nem az a gond hogy néhány csatornával arrébb nagy lenne a frekieltérés, hanem az hogy ugyan ez a szintézer állítja elő vételkor a vevő lokálfrekit ami általában 45MHz-el arrébb van és ennek már jelentős az eltérése. Az ilyen elhúzott referenciafrekis megoldású rádióknak (például FTH-7010 PMR-re állítva) az a baja hogy vagy az adófrekije lesz pontos vagy a vevőfrekije, de a kettő együtt sosem.
Tényleg eléggé hanyagul tájékoztatnak a honlapon, a hibákat gg630504 topiktárs rendben felsorolta. Jogos a morgás, de azért a háborgásban is legyünk pontosak.
A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. tv. (Ket.) tényleg 30 napban állapítja meg az ügyintézési határidőt általában, de megenged kivételeket: hosszabb határidőt törvény vagy kormányrendelet, rövidebbet bármely jogszabály megállapíthat. Esetünkben a 45 nap a mérvadó. A Ket. nem tartozik, és soha nem tartozott a kétharmados törvények közé.
Szóval az azon a web-oldalon leírtak "több sebből véreznek". Magyarul: egetverő marhgaságok!
1. Nem 2004. évi, hanem a 2003. évi C. törvényről van szó.
2. A hatósági eljárások tekintetében nem az Elektronikus hírközlési törvény a mérvadó, hanem a Közigazgatási eljárási törvény (ráadásul az egyik alapvető törvény: 2/3-ados), amely minden állam- és közigazgatási szerv, hatóság, intézmény, stb. részére kötelező - az eljárások határideje 30 nap!
3. Még a rossz törvényen belül a szakasz száma sem stimmel és még a rossz helyről sem jól idéztek... :)
Itt van: 8. Ügyintézés határideje Az elektronikus hírközlésről szóló 2004. évi C törvény 69.§ (3) bekezdése alapján az eljárás lefolytatásának határideje 42 nap. Ezt a határidőt az eljáró hatóság vezetője indokolt esetben, egy alkalommal, legfeljebb 30 nappal meghosszabbíthatja, melyről értesíteni kell az ügyfeleket és mindazokat, akiket az eljárás megindításáról értesítettek.
"Az eljárás lefolytatásának határideje 42 nap. Ezt a határidőt az eljáró hatóság vezetője indokolt esetben, egy alkalommal, legfeljebb 30 nappal meghosszabbíthatja, melyről értesíteni kell az ügyfelet"
Itthon is van sok finok portéka. Egyrészt a ChipCad másrészt Dunakeszin a Halmágyi féle cég. A Lomexnek is van pár Watt-ig. De a legnagyobb és legmodernebb típusok a ChipCad kínálatában vannak raktáron. Meg foglalatok, optikák hozzájuk.
A mai gizdaságos világban ez is elterjedt módszer. ERRE a CÉLRA. Az eltérés szó szerint elhanyagolható. A szépség meg nem gazdasági kategória.
Viszont sok olyan rádió van, ami több ország szabványára minimális változtatással készül. A PMR-nek az amcsi FMRS és hasonlók. Az ilyen cuccok fizkailag sokszor azonosak, csak agyilag más kicsit. Itt már a korrekt leosztás van. Annyira olcsóbbodnak és kis fogyasztásuak a mai szintik, hogy direkt végfrekin mennek. Így meg könnyű a korrekt megoldás.
Nem akarom fokozni a feszültséget, de több, általam ismert PMR cuccban is a 6.25kHz-re végződő, de 12.5kHz-es csatornaosztást máshogy oldják meg. A PLL leosztott referenciája nem 6.25kHz, hanem 12.5kHz, és nincs 2k+1 osztásarány beállítás, hanem az alap referencia frekvenciát annyival (picivel) elhangolják, hogy a referenciaosztó és a főosztó után a kívánt 8 csatornán (!) előálljon a fél csatorna eltolás. Pl. referencia kvarc 12.8MHz névleg, referencia osztó 1024-et oszt, a step 12.5kHz. A főosztó pl. 35860-at oszt, a végeredmény 446.000000MHz lesz. De ha a 12.8MHz pontosan 12.8001793721973MHz akkor a fenti esetben 446.00625MHz lesz a freki. A 8. csatronán 1.23Hz lesz az ebből adódó különbség.
Ebben azért is vagyok biztos, mert kb. 8 éve amikor PMR-t hekkeltem, végignéztem digitális analizátorral, hogy mit küld a CPU a PLL-nek, és tisztán látszott, hogy egy csatornával odébb hangolva csak eggyel változik a főosztó értéke. Nyilván ezt egy 400-470MHz-ig menő készülékben nem lehet így megoldani, de a PMR-eknél esélyes hogy gyakran így csinálják.
Elnézést a tizedespontokért és a szóközhiányokért.
Valamikor a '70-es évek legelején Hetényi közölt egy ilyen jellegű cikket a Technikában. Fotók is voltak, tehát jó szokását megtartva egy megépített, kipróbált készüléket írt le...
Tisztelettel felhívnám a T. Publikum figyelmét egy érdekes hírközlési technikára, a "drótnélküli" optikai összeköttetésre, amiről érdekes cikkeket lehet találni. Van benne Power LED, melyek 3W-os teljesítménnyel már 1200Ft-ért kaphatóak és amplitudóban modulálhatóak, de egyszerű laser pointer is impulzus-szélesség modulációval, félelmetesen egyszerű áramkörökkel. De (a boltosom szerint) létezik 100W-os power-LED is.
Szerettem volna valami megépített produkcióval előhozni ezt, de úgy néz ki nem lesz rá időm a közeljövőben - bár természetesen megvettem életem első ilyen LED-jét:-)
A leveled megjött, de valahol aztán eltűnt a kibermátrixban. Tudtommal spektrumanalizátornak nem tudod használni. Sajnos a tartozékok nagyon drágák. Mérőfejek, hidak döntőek a használhatóság szempontjából. Ennek ha jól emlékszem már N és BNC a csatlakozó készlete. De egy nagydarab vas. Viszont ha felszerszámozod, egy csúcsműszered lenne. De így is régi darab, bármilyen profi is elromolhat. Hatalmas tábora van a neten. HITELES mérőeszköznek elfogadják, csak vagyonokba kerül évente ez a papír. 300-500 ojró körül indul és tart a csillagos égig döntően a tartozékok függvényében.
Egy kis help kellene. Tudom, hogy Isten rádiós malmai lassan őrölnek, hát még az NMHH. Két hete beadtam a hosszabbítási kérelmet az engedélyemre és még csak annyit sem tudok hogy ukkmukkfukk. A telefont persze nem veszik fel :(
Tipp?
Várjak még? Küldjem újra? Furi, hogy nem a visegrádi 106-ba kellett címezni hanem egy Pf. 997 címre.
XANTI: Írtam mailt priviben megkaptad?Nem jött rá válasz!Kérlek ha van időd privátban írhatnál, pár paramétert miket tud pontosan a műszer.Leginkább az érdekelne csak wobblerként használható v. spektrum analizátorként is meg pár tanács,tapasztalat,stb részletesebb infó, gondolom te részletesen ismered.
"És a 25kHz-enként lépkedő szintézer hogyan fog 12.5 kHz-ről indulni? "
- Keveréssel. Nagyon sok rádió működik úgy, hogy a szintézer VCO frekijéből kivonják egy kvarcoszci jelét, és a különbséget viszik szintézerre osztani - ami kisebb frekvenciájú és könnyebben kezelhető. Amíg nem voltak nagyon gyors kétmodusú előosztók, addig szinte egyetlen módszer volt ez a magasabb frekitartományt szintetizálni. Ezzel a szintézer kap egy "offset frekit", aminek nincs összefüggése a lépésközzel. Nagy frekvenciaátfogású rádiókban (pl reprádió), ezt az offset frekit is egy szintézer állítja elő.
CB rádióknál (elnézést:-)), ennek az offsetnek a váltztatása (kvarcváltás) használatos alsó/felső (király ász... ) sávrész váltására, de ezzel a módszerrel lehet például amatőrsávra is átállítani. De így csináltam valaha egy 460 MHz-es Storno rádióból 432MHz-est.
Ismereteim szerint 25 kHz-es csatornatávolságú vivőfrekvenciák amatőr szolgálatban a fv = k * 25 kHz legegyszerűbb alakban írhatók le, ahol k nem negatív egész szám. Például 145,5 MHz = 5820 * 25 kHz. Ugyancsak amatőr 12,5 kHz-es csatornatávolságnál fv = k * 12,5 kHz az alak, 145,5 MHz = 11640 * 12,5 kHz. PMR446-nál fv = (2*k+1) * 6,25 kHz a legegyszerűbb képlet. Például k = 35680 esetén fv = (2*35680+1)*6,25 kHz = 446006,25 kHz. Gábor, Π9IEG.
De folytassuk. Ezekbe az egyszerű rádiókba klasszikus PLL áramköröket építenek be, amelyek a referenciafrekvenciát szorozzák az osztásaránnyal. Ergo a legkisebb frekvencia változtatási lehetőség = referencia frekvencia. Ezt a referencia frekvenciát pedig nem a kívánt lépésköz, hanem a szükséges legfinomabb beállítandó frekvencia határozza meg. Így ha a 25 kHz-es csatornák közepébe kell beletalálni, akkor 12.5 kHz beállítása szükséges, ez értelemszerűen adja a referencia frekvencia értékét is. Ebből viszont az következik, hogy a PLL programozható osztójának osztásarányát 1-el változtatva a kimenő frekvencia is 12.5 kHz-el fog változni. Ez persze nem jelenti azt, hogy nincs lehetőség egyszerre 2-őt állítani az osztón, de ennyi "kényelmetlenséget" el tud viselni egy programozást végző szakember. Legalábbis az általam eddig látott rádiók gyártói szerint...
És a 25kHz-enként lépkedő szintézer hogyan fog 12.5 kHz-ről indulni? Mert a szomszéd csatornára váltáshoz valóban 25 kHz ugrás kell, de olyen PLL áramkört még nem találtak fel ami fél raszterről indul. Így marad a dupla lépésközzel való ugrás.
,,a 25 kHz csatornaosztású rádió értelemszerűen 12.5 kHz-enként kell, hogy lépjen,"
Téves! Mivel a csatornatávolság 25 kHz, a következő csatornára történő ugráshoz 25 kHz-et kell ugrani az előző csatornához képest. Más kérdés a vivőfreki pontos értéke, de az ugrás 25 kHz.
Gyakorlatban viszont sokban függ a cucc frekipontosságától. Mert ha a tűrésen belül, de kicsit odébb van, már lehet gond. Pláne ha a párja meg a másik irányba van (tűrésen belül) kicsit elcsúszva.
Az amatőrrádió az amatőrsávba, a PMR meg a sajátjába való.
Jó, értem. Nem ezen a frekiken szeretném használni, csak azért tettem fel a képet a csatikról amik benne voltak, hogy itt sem tudott többet. (egy amcsi cég volt kütyüje, de itt használták őket, már jóval régebben) Csupán csak a technikai oldala érdekelt volna.
Nem fárasztok tovább senkit ezzel, köszönöm a hozzászólásokat, üdv.!
Az "érdekesség" az, hogy ha nem a szabvány 8 pmr (vagy hogyan is mondjam, hogy helyes legyen?) frekin dolgozik a két készülék, hanem ahova azokat "üzemszerűen" ráhangolták, akkor is elég "rövidtávot tudtak egymás közt. Mint említettem kb. mint két walky-talky. De volt szerintem egy átjátszó amit használhattak, mert a 13-as csatin ott még annak idején megpróbáltuk, és kb. 20 Km szépen, gond nélkül át is ment. Vagy lehetséges, hogy az épületek, domborzat, ezen a frekin már ennyire befolyásolja a dolgot? Azt sajnos nem tudom megmérni, hogy hány watt jön ki belőle, és leírást sem találtam hozzá sehol, amiből kiderülne.
Ilyen szinten már nem értek hozzá - nekem van egy kis rádióm, amin oda tekerem a számokat amit mondanak (leírnak) a cimborák, aztán vagy van ott valaki, vagy nincs:-) Puxing PX2R van ráírva - kínai.
Réges-régen a csatornák vivője volt 0-25-50-75 kHz-re kiadva, de ez a sávhatárokon problémát okozott, hiszen a moduláció már kívül esett azon. Ezért került átdolgozásra a kiosztás (nálunk, nyugatabbra már régebben is így volt) és ezért vannak látszólag "tört" értékű csatornák.
Pl. az éppen szóban forgó PMR-nél az első csatorna 446.000.0-446.012.5 MHz, ennek megfelelően a vivő ennek a közepe, azaz 446.006.25. Ehhez természetesen olyan rádió kell, aminek a szintézere ezt a 6.25 kHz-es lépésközt tudja. Az őskori 25 és 20 kHz-es csatornaosztásra tervezett rádiók természetesen nem tudják ezt. A tájékozatlan vásárlókkal egyetemben.....
A PMR nem az a rádió, ami külön erre a célra készül és csak a saját antennájával használható 8 előre programozott csatornán? Vagy tévedek?
Egyébként pedig:
a 25 kHz csatornaosztású rádió értelemszerűen 12.5 kHz-enként kell, hogy lépjen, hiszen a 0-25-50-75-100 kHz-ekkel határolt csatornák KÖZEPÉRE kell beállítani a vivőt. Ugyanez 12.5 kHz-es csatornaosztás esetén 6.25 kHz-es lépésközt jelent. (mint pl. a PMR-nél is.)
Tehát a lépésköz és a csatorna távolság nem ugyanaz. Idd ki vagy vidd ki....
Nekem egy hete hoztak programozni két FTH7010-est 12.5kHz-es step-el (amilyet az olvtárs is említ), és nem tudtam 6.25kHz-nél közelebb programozni a PMR frekikhez - az pedig ugyebár elég durva eltérés. Igaz, meg sem próbáltam.
A gyári antenna van rajt, ezért merem azt remélni, hogy "jó" az swr értéke. Nem akarok nagyon értetlenkedni, ti természetesen sokkal jobban itthon vagytok a témában, csak furcsálom ezt a dolgot, hogy ennyire érzéketlenek a rádiók.
5 és 12,5kHz lépésközű rádiókon 1,25kHz pontosan rá lehet állni a PMR frekikre, legalábbis Yaesu esetén.. ami már bőven benne van a kf sávszélességben, ez nem lehet gond.
Viszont a végfok IC sávszélessége limitált. Az antenna sávszélessége is. Ez megmagyarázza a nagy áramfelvételt. gondolom hatalmas swr, csak fűt a rádió, de a kimenő teljesítmény minimális...
Na, én eddig is aláírtam, sőt egy kedves kis (hivatalos formájú) levelet is mellékeltem hozzá, amolyan emberies hangvételűt, amiben kérek és megköszönöm.
A korábban az NMHH web oldalán található rádióamatőr-engedélymódosítás elektronikus űrlap átmenetileg nem használható!
2011. november 1-én hatályba lépett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság egyes eljárásainak igazgatási szolgáltatási díjairól és a
díjfizetés módjáról szóló 5/2011. (X. 6.) NMHH rendelet szerint a kérelmek már nem illetékkötelesek, hanem eljárás díjkötelesek, amely
jelen ügyfajtára vonatkozóan a rendelet 0 Ft-ban állapít meg.
A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény megköveteli a kérelmező azonosítását, a kérelem eredeti aláírással való ellátását.
Korábban, amíg ezen eljárás illetékköteles volt, a kérelmezők aláírásukat a hiánypótlási felszólításra adott válaszukban pótolhatták. Tekintettel arra, hogy az űrlap kitöltése biztosítja a formailag hibátlan és hiánytalan kitöltést, de az eredeti aláírás nem biztosítható, ezért a fejlesztés befejezéséig az űrlap használatát fel kellett függesztenünk
Azon ügyfeleinktől hiánypótlás keretében a kérelem aláírással ellátott megismétlését kell kérnünk, akik ezen oldal eredeti URL-mentését elhasználva küldenek be kérelmet.
A fejlesztés befejezéséig szíves megértésüket kérjük.
Bocs, de az eddigi válaszokból számomra nem volt egyértelmű hogy kell-e fizetnem? Biztosan értetlen vagyok ,és beidézheted az összes - a témában feltett - kérdésem. Most már értem, hála neked is.
fred 2011.11.07 17:13:34 "Jól értelmeztem a mostani Rádiótechnikában, most már az engedély megújítása is díjmentes?"
fred 2011.11.20 10:11:28 "Én 1987 -ben vizsgáztam. Azóta megújítottam az engedélyem, de már lejárt. Most szeretném megújtani. Ezt hogy lehet? Ingyen?"
Az önképzés jegyében, mert ismétlés a tudás édesanyja: gg630504 2011.11.07 17:54:57 "Az engedélykiadás illetékmentessége: A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének 5/2011. (X. 6.) NMHH rendelete a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság egyes eljárásainak igazgatási szolgáltatási díjairól és a díjfizetés módjáról 10. § A Hivatal frekvenciagazdálkodással kapcsolatos egyes hatósági eljárásaiért fizetendő díj összege: i) rádióamatőr engedély kiadása iránti eljárás díja 0 Ft. 21. § Ez a rendelet 2011. november 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni."
gg630504 2011.11.13 19:50:50 Új engedély kiadásához... "(( Ne feledd: 9. § (3) aa) szerint csatolnod kell a vizsgabizonyítványod másolatát is, ha az 1998-01(jan)-01 előtt került kiadásra. Ez a másolat is a kérelmed melléklete lesz. ))" Gábor, Π9IEG.
Én azt csinálnám - ha nincs egyéb műszerem -, hogy különféle frekikre programoznám a rádiókat 440-470MHz tartományban, 12.5 kHz-el osztható frekvenciákra (CTCSS nélkül!!) , aztán próba. A valóság megnyilvánul úgy részben mint egészben, dialektikusan és materiélis formájában tapasztalatilag. Addig találgatás az egész mint a lottó. Egy frekimérő is csodát tesz.
Ha már rádióamatőr topik, az önképzés jegyében: 12.5 Khz helyesen 12,5 kHz vagy 12,5 kilohertz. 3Km helyesen 3 km vagy 3 kilométer. 0.5W helyesen 0,5 W vagy 0,5 watt. 10.5V-on helyesen 10,5 V-on vagy 10,5 volton. 1.2 Amper helyesen 1,2 A vagy 1,2 amper.
Mellesleg a 12,5 kilohertzes raszterrel pont a PMR446-os csatornafrekvenciák közé hangolsz.
Például 446006,25 és 446018,75 kilohertzet kellene beállítanod.
Való igaz, nem nagyon jó ide nekem ez a 12.5 Khz, az ember mindig tanul! Köszi! Megnéztem azokat a frekiket, amik benne voltak, azokhoz tényleg ok a 12.5Khz.
De azt még mindig nem értem, hogy miért nem képes nagyobb távolságot "átlőni" a két maxon egymás közt ((helyes frekin, ami jó neki), mint két úgymond 3Km-es walky-talky ugyan azon körülmények közt. Mondjuk ezt értve épületek között. Hiszen a walky kb. 0.5W, ezek meg 10.5V-on 1.2 Amper... Na ezt nem értem (akarom mondani ezt sem...)
Ha jól rémlik, 6,25 kHz kellene oda a helyes PMR-frekikhez, de az talán akkor is durva, hogy csak 10 méterről hallja. Lehet, hogy a Te ketyeréid 440 MHz környékén működtek, és ott már süketek...
A jövő héten otthon utána tudok nézni, ha jól emlékszem, van erről a rádióról valami anyagom, mert van néhány példány belőle. Nem tudom, milyen mélységű, de rémlik valami. Kedden már talán otthon leszek.
Pont ezt keresgélem negyedórája, hogy milyen a rádió rasztere, de semmi infó ... egy helyen az amerikai GMRS-re láttam utalást, azok pedig 12.5MHz-el osztható frekik.
Azzal kapcsolatban kerestem fel az oldat, ill. Titeket, hogy szerintetek mi lehet az oka annak, hogy van 2db. Maxon sl 500 kézi rádióm, amibe beírtam a használatos pmr frekiket, azonban sajnos nem tudnak "távolságra" többet egy "mezei" walky-talky-nál. Lehet, hogy a vétli oldala ennyire érzéketlen? Hiszen a walky-talkyt kb. 10m távolságról hallja meg, messzebbről már nem nyitja meg, a másik sl 500-al kb. ugyanazt a távot "beszéli át", mint amit a két walky-talky. Csak a furcsa az, hogy 10.5V-on adásnál fevesz 1.2 ampert, tehát nem hiszem, hogy 0.5W a kimenője...
Volt már tapasztalata ilyen készülékkel valakinek?
Tudom a sok digitális kütyütől RH n nagy a qrm vonatokban utazáskor de mivel van külső antenna csati a Sonyn, valami ötlet jobb antennára mint csak a teleszkópja?
Keretantenna?(E havi rádiótechnika kapcsán jutott eszembe)
Esetleg hosszabb huzalt vigyek magammal és mikor nincs "tömött utasokkal" teli a vonat kezdjek kisérletezni?
Érdemes próbálkozni bármivel e témában?Vagy elégedjek meg azzal amit az asztalra lerakva kihúzott teleszkóppal tud?
A teleszkóp rádiósan jó. Csak nehéz, kéziként használva szinte kezelhetetlen. Még a BNC-t is kitörheti. Egy vékony 62 centis hajlékony pálca már használhatóbb, csak az meg nem szélessávú....
Kézi scannerre szeretnék valalmi jobb antennát, mint a gyári, elsősorban repsávra kellene. Nézegettem BNC csatis teleszkópantennákat, amiket ki lehet húzni 61-62 centire, ami nagyjából jó a repsáv közepére, de szükség esetén tetszőleges hosszra húzhatók (kb. 20-70 centi között), így más sávokra is jó, és szállításnál is kényelmes. Mi a véleményetek ezekről? Nagyjából 10 USD alatt jönne ki. Mennyivel rosszabb egy ilyen, mintha készítek egy fix 62 centis botot? Fontos lenne a mobilitás, így nem nagyon gondolok telepíthető megoldásra.
Én most beszéltem az illetékes Kiss Nándorral (Tarkovács úr utódja), elmondása szerint be lehet adni a lejárat után is (én két nappal utána adtam be) és ugyanúgy meghosszabbítják elmondása szerint.
Hosszabbítani csak lejárat előtt lehet. Ha lejárt, akkor nincs érvényes rádióengedély, tehát hosszabbítani sincs mit. Újat kérni lehet. Hosszabbítani csak lejárat előtt lehet. Ha lejárt, akkor nincs érvényes rádióengedély, tehát hosszabbítani sincs mit. Újat kérni lehet.
Mindkettő ingyenes. Mindkettő ingyenes. Egyetlen különbség:
ha újat kérsz ÉS 1998-01(jan)-01 előtti a vizsgabizonyítványod, AKKOR annak másolata is kell.
Egyetlen különbség:
ha újat kérsz ÉS 1998-01(jan)-01 előtti a vizsgabizonyítványod, AKKOR annak másolata is kell.
Hosszabbításnál nem kell újra vizsgálni a feltételeket, akkor sem kell engedély másolat, ha régen vizsgáztál. Újnál meg kell vizsgálni, kiadható-e a rádióengedély. Hosszabbításnál nem kell újra vizsgálni a feltételeket, akkor sem kell engedély másolat, ha régen vizsgáztál. Újnál meg kell vizsgálni, kiadható-e a rádióengedély.
És a kérdés, van-e összefüggés e között és a Rádiós adok-veszek/elado forumokból,hirdetési oldalakról kigyűjtött emailcímekből/emailcímekre fejenként 600-800 darab céges hírlevelet rosszhiszeműen rászabadító tevékenység között?
Igen, ingyenes. Új engedély kérelem ( hosszabbítani csak lejárat előtt lehet ).
(( Ne feledd: 9. § (3) aa) szerint csatolnod kell a vizsgabizonyítványod másolatát is, ha az 1998-01(jan)-01 előtt került kiadásra. Ez a másolat is a kérelmed melléklete lesz. ))
A két link ok ismerem de azokból nem igazán derül ki hogy a fizika hossz mekkora kell hogy legyen én csak annyit látok belőle hogy az elemek hossza mekkora és külső belső átmérőjük mennyi . Azért is írtam hogy a tekercsek paramétereit nem ismerjük mert ha ismernénk akkor már lehetne fizikai hosszt számolni negyed lambdára mert gondolom ott működik az antenna és ha 28 megára kiszámolom a sávközepet akkor a 21 is ott körűl fog üzemelni mert a két tekercs között nincs hangolási lehetőség úgy is mondhatnám hogy a 21 és 28-as sáv együtt jár a 14 az a végén hozzáalakítható de először a két magasabb sávot kell beállítani .
Szóval visszatérve a kérdés elsősorban az hogy a tekercsek hozzáadódnak a negyedlambda hosszához vagy az alatta lévő részt leválasztja és úgy negyedlambda vagy a tekercs közepéig adja a negyedlambda hosszt ?
Ha ezeket tudnám akkor már tudnék megközelitőleges sugárzóhosszt számolni !
Van valakinek tapasztalata dunax GPN3B -ről megközelítőleg milyen méretekkel kell összerakni ha azt szeretnénk hogy mindhárom sávban sávközépen legyen a legjobb ? Illetve elképzelhető e egyáltalán .
Ui : az antenna tekercseinek paraméereit nem ismerjük és nincs analizátorunk .
Pedig nagyon egyszerű. Mindenkiben ott van ösztönösen,hogy kiválóbb akar lenni a fajtársaknál. Ez egy ősi dolog. Még a kanárimadaraknál is megfigyelhető.
Azután van egy másik ösztönös dolog. Irigységnek hívják.
Bár az európai kultúra alapjának kikiáltott bibliában is szó van róla; nekünk magyaroknál ez a mirigy különösen fejlett.
Bárminemű sportnak mi az értelme? Ez itt is a kérdés.
Ki találja meg az erdőben eldugott 5 rádióadót a kézi kütyüvel például. Ki tud gyorsabban leadni és fogadni x karakter táviratot a legkevesebb hibával időegység alatt. Például.
Nekem olyasminek tűnik, mint a "ki tud gyorsabban akvarellt festeni, gyereket nevelni, hegedülni ... stb" (világéletemben értetlenül álltam mindenféle verseny előtt - órákig tudnám nézni, fantasztikusan bámulatos, de minek? :-))
Az engedélykiadás illetékmentessége: A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének 5/2011. (X. 6.) NMHH rendelete a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság egyes eljárásainak igazgatási szolgáltatási díjairól és a díjfizetés módjáról
10. § A Hivatal frekvenciagazdálkodással kapcsolatos egyes hatósági eljárásaiért fizetendő díj összege:
i) rádióamatőr engedély kiadása iránti eljárás díja 0 Ft.
21. § Ez a rendelet 2011. november 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.
Nekem is ez szúrt szemet. Az elejétől figyeltem és csak ennyit dekódolt a program. Az a calling olyan lehet mint a CQ? Nem tudom teljesen hogyan működik ez a pactor üzemmód azért kérdezem :) Sokszor megismételte ezért nem értem teljesen...
Már egy éve rádiózok (vétel oldalon) rövidhullámon, főleg a 20 méteres sávban. Leginkább géptávírón szoktam hallgatózni, de hallottam egy Pactor állomást, ami az alábbi üzenetet ismételte: Calling lp: ZL2ARN
Azt szeretném kérdezni, hogy ebben az üzenetben a Zl2ARN hívójel az adó vagy a hívott állomás-e?
Kezdjük tehát poénból a rádióamatőrök tipusainak definiálásával. Ez amolyan vidám jellemrajz, természetesen a teljesség igénye nélkül.
Baj van! Mi a teljesség? Definiálni kellene.
Az első tipusnak mindegy, hogy milyen rádiót vesz. Annyira nem ért hozzá, hogy a rádióamatőr vizsgán is inkább fortuna, mint sem a gondolkodás segített neki. Két altipus létezik, a "pénzes" és a "csóró".
És jönnek a MÉG INKÁBB degralált kategóriások, amíg ki nem emelkedik a zagyból a lényeg:
A hetedik tipus a "műkedvelő". Vesz egy rádiót, néha bekapcsolja és láss csodát, rádiózik. Élvezi. Néha épít, néha tervez. Rettentő unalmas embertipus, ugyanis valóban ért a rádiózáshoz. Lelkesen kergeti a DX-eket, kitelepül, fanatikus esetekben akár gyalog is, vagy esetenként autóból nyomja a QSO-kat. Sok szót felesleges fecsérelni rá, ő egyszerűen csak egy "RÁDIÓAMATŐR".
Majdnem ez az "idea"! Node! Biztos? A közbenső "hatok" nem amatőrök?
OFF:
Ez már sajnos olyan, mint:
AZ ÉN KOMMUNISTÁM JÓ KOMMUNISTA! A TE KOMMUNISTÁD AZ PISZKOS KOMMUNISTA!
NO! NAGYON VIGYÁZZUNK MÁN! Bár ezt a sokakból nagyon kevesen értik! És az, hogy sajnos a lényeget kevesen értik, egyre kevesebben vagyunk.
Nyugi! Még kicsiny idő, és lassan kihalunk!
Remélem Kedves '7BF Feri OM Te is olvasol! (Ha már becitáltak ide a topikra. :-D )
ON:
Bocs, hogy "dödörögtem"! Nekem, "schosser"-nek nem erről szól a rádiózás! Volt egy gyermekkori lehetőségem, hogy kilépve adottságaim lehetőségén túl, mást is megismerhessek! Legyen mentségem, hogy:
Remélem nem lesz belőle vita, én minden mondaton mosolyogtam, épp a fogam fájt és nem tudok aludni.Pont jó, hogy most találtam rá erre a "jellemrajzra" egyből nem a fogfájásra gondolok :)
Ha jól rémlik Te Szfváron tanyázol, HA4ZZ Veres Gyuszi biztosan tudna valami megoldást számodra. Igaz, már falura költözött, de a telefonszámát biztosan meg tudja adni valaki (alighanem én is) magánban, ha szükséges.
Ha érdekel tudok olyat akinek van eladó R-326 olcsón jó állapotban, ehez csak egy adót kell összeraknod.(Emlékeim szerint 15e ért adja tartozékokkal)
Olcsó megoldásnak adó oldalon i2c buszon programozható pll ic kapható 500ft ért, kezdésnek a semminél több.
Linkeljek be ide pár rajzot, oldalt?
Másik topikban szó volt a komolyabb hordozható vevőkről(sony,sangean,stb) ezek is beszerezhetők már 20e től.
Ha van tápod és nem árt egy frekimérő is akkor doboz nélkül összedobható egy adó szerintem 3-5e ből(Forgókondik lomizhatók régi rádiókból),doboznak méhtelepen látni hibátlan kidobott műsdzaki cikkeket(pl. beltéri,erősítő,videó,stb ezek doboza tökéletesen felhasználható),táp meg gondolom van vagy lesz ha amatőrködsz.
Mondjuk én múltkor vettem 24+-4volton állítható tehát 20-28ig 39amperos komoly szűrt ipari kapcsüzemű tápot 8ezerért!Szkóppal is szép a kimenete!
Használt de hibátlan rg58 v. 59 mindig keverem melyik az 50ohom kb. 2hónapja árult ha8et Gyula a netes hirdetőben, antennához már megvan a koaxod is ha még eladó a kábel.
Morze billentyű meg börzéken szokott lenni kedvező áron.
Köszönet. Ahogy nézem, biztos ez volt. Már csak az nem stimmel, hogy a Wiki alapján 25 -én kellett volna lennie, úgyhogy vagy én írtam fel rosszul, vagy a Wiki nem jó.
Október 26 -án 19:30 körül az éter szkennelése közben a 145,700 Mhz -en (gondolom a békéscsabai átjátszó lehetett) hallottam egy rádiós műsort. Volt benne hírek, rádiós iskola stb. Talán 24 évfolyam x. szám volt. Megosztott volt a figyelmem, így csak részben hallottam. Miféle adás volt ez, és mikor lesz legközelebb? Keresgéltem róla a neten, de nem leltem. Ha van egy link, azt is megköszönöm.
Egész délután kerestem googleval de google szerint a 135,430(ha levonom a többi adónál lévő 8Hz eltérész, 540,008, itt meg 135,438 amit jelez) nem amatőr sáv de olyan nagy térerővel van itt valami digitális,hogy eszméletlen és mikor jön rá a modulácíó akkor elég nagy sávszélességben van.
googleval semmit nem találok.
Mi lehet ez?
Felvegyem hangra mit vételezek az segítene vagy van tipp?
A két hallgató kimenet egyenértékű, én egy 8 ohmos hangszóróval terhelem.
A pontmátrix a hangolást segíti, alatta a kapcsoló pedig el is végzi.
A termosztát áramköre független a főkapcsolótól, és 3-5 perc múlva kapcsol ki. Utána csak pislantani kellene a lednek olykor. Bekapcsolásnál az enyém is így viselkedik, az említett gerjedést hibának vél(t)em, és nálam is display hiba van.
Bizony nem jegyzi meg az utolsó állapotot/frekvenciát.
-termosztát ledje nem akar égni, csak néha pislan egyet. (Nem emlékszem,hogy ha ég akkor stabil a hőfok vagy ha elalszik de bizonytalan a visszajelzés)
-kikapcsolás után 10megán a0 és 100Hz ként kapcsol be (Nem jegyzi meg az utolsó állást?)
-tápmodulban valami kontakhibás,mert egyszer elment a freki kijelző és üzemmód kijelző de vissza jött utána megint elment :(
-belseje nagyon poros így hihető,hogy nem volt 5éve javítva
Amire még nem jöttem rá(Tudom olvasam végig a manuált)
-műszer összes állása mikor mit jelez
-pontmátrixos kijelző és a kapcsoló alatta mire jó
Sajnos az akkoriban rendelkezésre álló alkatrészek megbízhatósága nem volt túl nagy. A rengeteg alkatrész miatt valami mindig rossz tud lenni benne.
DE !
Türelmes munkával és megfelelő műszerezettséggel, szaktudással ki lehet cserélgetni benne nagyon sok mindent és akkor kiváló rádióvá válik.
Mert egyébként amikor működik, akkor nagyon szuper készülék!
Az 1250-51 vevő agyonüthetetlen. Azonban mára már túlhaladott, nagy és nehéz. 15eFt. körül látom néha.
A REV-251 nagyszerű receiver, amatőr célra több mint elég. 1 Hz frekipontosság. Sajnos nem olyan megbízható, bonyolult, és nehezebben javítható mint a csöves elődök. SSB üzemben nincs sávszélesség-választék. 50eFt. alatt még nem láttam. Létezik REV-400 is, de ehhez még nem volt szerencsém.
A R&S több vevője is felbukkanhat. Az EK-07 már túl öregecske, magamnak egy EK-070 -et szeretnék leginkább.
Elég gyakori még az NDK EKD-300 és 500 vevője. Azt mondják, hogy REV-251 kategória, kicsivel olcsóbban, de sok spec. alkatrész van benne.
Próbálgattam még a szovjet R-326M (digikijelzős-félvezetős) rádiót. Ezt sok előnye ellenére senkinek nem ajánlanám, nagyon rossz a "nagyjel tűrése".
Rendben, semmi gond, csak segíteni próbáltam. (Gondolom a szállítás a legfőbb probléma, abban viszont tényleg nem tudok segíteni.) Én azt tapasztaltam, hogy ha nagyon akarok valamit, az előbb utóbb úgyis összejön. Sok szerencsét, biztos megtalálod, amire vágysz...
Azt hittem te is megtaláltad a linket, az eladó minősítése meg mind1, jártam már úgy,hogy 1000+ pozitívnál átvágtak és 10 alatti tranzakciónál kellemesen meglepődtem milyen becsületes volt a másik fél. Leütéssel nem lenne a gond a szállítás a gond ezért nem reagáltam részletesen a HSZ -re.
Nem tudom feltünt-e, hogy kértem tőled pár infót hogy segíthessek. Elég sokat vásárolok az E-bay-en, de nem méltattál válaszra. Én itt annyi segítséget kaptam, hogy az a mínium, hogy másoknak ezt visszaadjam, de anélkül nem megy, ha te sem akarod. A szállításban nem tudok segíteni, de le tudom csekkolni az eladót - már ha igényt tartasz rá.
Nem tudom olvasták e de jött vissza automata válaszlevél, hogy megérkezett.
Jó akkor majd felhívom őket de tudnám minek a mailcím akkor csak telefonszámot írjanak a weboldalra.
Nagyon sok céggel a tapasztalatom nem válaszolnak e-mailre vagy csak egy soros levelet küldenek " telefonon hívjon" szöveggel, csak akkor minek az e-mail cím?
Érdekes kb. 2hete rendeltem megint pár db kvarcot "ar-el" -től és pikkpakk megjött,válaszoltak,stb.
Azóta beépítve muzsikál az alkatrész.
hq,lomex,hambazár,stb eddig mindig válaszolt mailban meg tudtam is rendelni, tehát úgy érzem nem velem van a gond!
Tudod a telefon drága az e-mail ingyenes, lehet háborogni, hogy ha "nem telefonálok biztos nem akarok vásárolni" de amikor béremelés helyett nyomorgás van az egész országban azt hiszem az eladóknak kellene a vevőknek kedveskedni....
Nekem ugyan nem tisztem megvédeni, de ezen az egy forráson kívül Magyarországon nem veszel Amidon vasakat. Főleg ennyiért.
Ismerve a céget a forgalmának kb. a 0.1%-át se teszi ki ez az "üzletág", mégis foglalkozik vele. Én ezért inkább hálás vagyok.
A morgás helyett inkább hívd fel, kérdezz rá, vagy kérj meg váci kollégát, hogy segítsen a beszerzésben. Én legutóbb 3 hete vásároltam ott vasakat, még ott volt, meg volt, kiszolgált, működött a dolog.
Szia Yeti! :) Örülök neked! :) Valóban............. , de bosszantó lehet az állandó felhasználóknak! Nálam Fabonyban, a stabil rendszeren fullon van a felmenője. Kézirádióval, Fabonyban, s Kálban is hasonló szinttel veszem. Szerintem egy figyelmetlen rádiós kapcsolja be a készülékét "beragadt" ptt vel. Nem tűnik föl neki.
OFF: Nekem már van feketelistám, pl. egy-két plázabeli bolt, szórakozóhely. Nem mintha nagyon kitolnék velük, de egyszerűen nem megyek be ezekre a helyekre. ON: De van pozitív példám is, pl. a Lomexnél kellett pár anya 6.3-as jack dugóhoz. Beletúrtam a dobozba, kivettem 2-3 darabot, kérdezem mennyi? Ők meg mondták: semennyi. Nem mintha nagy tétel lenne, de azért a gesztus jól esett.
Valamit nem értek ebben az országban. Az E-bay-ről rendszeresen rendelek cuccokat, általában AZNAP feladják a rendelés leadása után, pedig a PAYPAL-lal csak egy-két nap után ér oda a pénz. (Mondjuk értesítőt egyből kapnak róla.) Egy kínai pendrive rendelésen kívül mindig megkaptam a cuccot, egyszer nem jött meg valami, akkor sem az eladó volt a humyó, valószínűleg eltünt a hiprtérben, de visszakaptam a pénzem. Az itteni kereskedők egy részétől kedvem lenne megkérdezni: Nem kell a pénzem? Ennyire jól megy az üzlet?
Egy-két éve nekem is volt kalandom egy magyar ferritekkel foglalkozó céggel. A HAGY utódjának mondta magát. Többszöri telefon váltás után kiderült, milyen fazékvasat tud adni az igényeimre. Kompromisszummal, de megfelelt. De NAGYON sürgős volt. A termék eredeti amcsi gyártójától kb 3 hét lett volna a beszerzés. No majd 2 hónap várás után, iszonyú égések után megrendeltem a jenkitől. Bejött, beépítettem. A gép már rég repült, mikor megjött a cucc. Odáig csak hitegetés, eltűnés, szivatás amúgy magyarosan. A dologhoz tartozik, hogy úgy rendeltem meg a hazait, hogy VAN RAKTÁRON, álllította az ipse.
Az akkori és a mostani események hasonlósága lehet a véletlen műve!
Lehet hogy már lerágott csont, de megosztanám veletek a tapasztalatokat. Ma sikerült végre telefonon elérni az NMHH-t Egy hete minden nap próbálom hívni őket, ma végre fel is vették. Szinte hihetetlen. Amit megtudtam:
- rádióamatőr ügyekkel foglalkozó emberke: Kiss Nándor
- telefonja: 06-1-468-0551
- a 2011.11.01 után beadott engedélyekre már NEM KELL illetékbélyeg = díjmentes
Mondjuk hambazárból pár packot(kondi,zener,tranyó,stb) akarok venni akkor már veszek minden létező toroidjukból 10-10darabot és meglesem melyik milyen sávon mit csinál.
The specifications for transformer T3 are: Primary - 4 turns each side of center tap, #12 THHN, solid or stranded wire is OK. Inductance is 450 uH. Secondary - 28 Turns #17 solid enameled wire. Inductance is 5.7 mH. Sample Port Winding - 2 turns #26 wire salvaged from CAT-5 cable. Core is Amidon type 193A-J, OD = 1.932", ID = 1.252" HT = 0.75".
Ilyesmi épülget: http://w5jgv.com/400w-ssb-amp/index.htm . Ekkora méretűt hol lehetne venni? Én 100Wattra saccoltam és akkor 4db elég lenne de ha te 20-30at mondasz hiszek neked.
Enyhe inverted V hez kellene még ami majdnem dipol, nevezzük két oldalra picit lejtős dipolnak :)
Valahol biztos van táblázat, de hasraütéssel 20-30 W ha trafónak használod. Lehet többet egymás mögé tenni, akkor többszöröződik az átvihető PWR. A kritikus az alsó freki.
Mi sem természetesebb, szívesen segítenék (barátilag) cső ügyileg, de sajnos ez a tipus sajna...
Ugyan régebben bontottam szét telepes csövest, de valszeg a csövek között nem volt ez a tipus (bár tán kellet volna!). Vagy lehet, hogy teszteltem a csöveket, és ez a tipus hibásnak bizonyúlt, így kidobtam.
Rekonstruálsz? Avagy valamelik projekt? (Már bocs, hogy nem olvaslak vissza, de kirúg a zINDEX-motor! :-)
Leginkább a 7perc 25 másodperc után a kérdésre adott válaszodat! :-D
Mán megbocsájtsd, hol a cenzor? Én a Te hozzászólásodra válaszoltam, amikor nem tudsz leszakadni egy ma már minősítésnek beillő kifejezésről. Csak, mivel Te használtad, mertem a hozzászólásomat Neked címezni! Ha sértettelek, ELNÉZÉST KÉREK! Főleg, hogy "tevét" is alig nézek! Valami közelebbi?
V@zze! Huszon-éve a módszerváltás után, mikor jutsz el már oda, hogy...???
Nem kéne már abbahagyni? Oljan orvosi eset vagy: Minél inkább vakarod, annál jobban viszket!
ON:
OM Tamás ('5BRG) problémáját (LIS hosszabbítás) egy egyszerű ajánlott levéllel meg lehet oldani. Gondolom én, hogy a "0"-ás, avagy "9"-es körzetbeliek (bocs 8-asok, meg 3-asok....:-D. mint ahogy OM Gábor, írja) sem utazgatnak "Nagyfaluba"!
Sándor OM a hozzá fordulók (amatőrök, avagy azzá akarni válók) nagy Barátja volt. Hivatalból, és RÁDIÓAMATŐRsége okán! Aki azzal ellenkezőt tapasztalt, az vagy összekeveri valakivel, vagy erősen be volt ..., no nem ragozom!
Szvsz. pölö sok vizsgázó tapasztalhatta segítőkész munkáját. (Mint én is.)
A rádió 25 Wattocskájának áramfelvétele 4 Amperből kényelmesen kijön.2 fajta verzió van ebből a rádióból, a régebbiek kevesebb teljesítményt tudtak, de a tiéd már biztos az újabb.Volt nekem is sokáig ilyen csak nem méricskéltem mennyi áramot vesz fel, soha(30W-ra tuningolva).
Elképzelhetetlennek tartom. Több évtizede ismerem én is. Sanyi mindíg igazi úriemberként viselkedik. Precízen intézett minden dolgot. Pedig nem mindíg sima a bürokrácia kezelése. Mi ügyfelek is bizony trehányak vagyunk néha (?) de mindíg türelemmel segített.
El sem tudom képzelni, hogy egyáltalán milyen gond fordulhatna elő egy olyan szituációban, amikor egy egylapos világosan megfogalmazott kérdőívet kell kitölteni - ráadásul olyat, amit már nem először tesz meg a kérelmező. Még csak ajánlott küldeményként sem kötelező előterjeszteni.
Ezt tanúsíthatom, 8' 34" volt az ügyintézés. Azonban úgy látom, hogy van aki a "válasz" gombot sem ismeri, de élből leminősíti az előző ügyintézőt (aki egyébként megbecsült rádióamatőr társunk is) ...
2011-10-01-től illetékmentes ( A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének 5/2011. (X. 6.) NMHH rendelete a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság egyes eljárásainak igazgatási szolgáltatási díjairól és a díjfizetés módjáról ( Magyar Közlöny 2011. évi 115. szám ) ).
Ha van érvényes rádióengedélyed, akkor azt változatlan feltételek mellett meghosszabbíthatod 11. § (6) szerint. Ekkor nem szükséges a vizsgabizonyítványod másolata.
Igen ő volt a Ricofunk és rajtuk keresztül a Yaesu, Standard, Stabo képviselője. Sokszáz taxis rádióját intézték, meg cégek százainak a rádióbeszerzését. A CB-s időkben a Peky's Funk ügyeit is egyengette nálunk. Anno az Elektromodulban dolgozott a híres embargós időkben. A 80-as évek elején az EMO Münchenben foglalkoztatta. Amikor még az FT23 és FT411 volt az álmaink rádiója. De tudtommal a MAHART akkori beszerzéseiben is sokat segített.
Ha jól emlékszem, ő volt valamelyik rádió forgalmazó cég embere, és a gengszterváltás környékén rajta keresztül, vagy a közreműködésével jött be sok amatőrrádió az országba. (Többek között az én C568-am is)
Igazad van, Hetényi Q-mérõjének a megépítésén én is gondolkodtam, de egyrészt a lustaságom erõsebb volt, másrészt a '70-es évek elején elég sokat használtam egy Radiometer Q-mérõt, ami szinte pont úgy nézett ki mint ez, és már akkor is szerettem volna egy pont olyat. Így aztán, mikor ezt megláttam a eBay-en, nem tudtam ellenállni :-)))
Nem gondoltam meg magam, de egy kolléga már a nap folyamán bejelentkezett érte. Nem írom le ki, ne haragudjatok rá. Remélem a hosszú téli estéken meggyógyítja.
Azon ritka esetek egyike volt nálam ez a műszer, amihez még fizetősben sem találtam egy árva kapcs.rajzot sem. Pedig nem ma kezdtem a hasznos linkek gyűjtését. Amcsi fórumok találgatásai alapján feltételezem, hogy 45 V körüli a primer tápja.
Ráadásul valami "nonortodox" (idióta) ez a kapcsüz táp benne.
Most a fél fórum azon agyal (köztük én is), melyik a kisebb rossz: elhozni a műszert és magára haragítani a többieket, vagy hagyni másnak és azon fetrengeni, mégis milyen jó lett volna...
Pszichológia és filozófia topikokban félórát vagy órát is eltölt a magára adó nikk a mondanivaló csiszolásával, úgyhogy vigyázni kell. (meg aztán vannak grafomániások is, akiknél 1-2 gépelt oldalnyi szöveg egy kurta odalökött válasznak számít)
De azt tudod-e, hogy a jelszó csak 8 hosszban számít? Ha valakinek az a jelszava, hogy password123, akkor működik a password937 ... meg akármi is ami "password" -el kezdődik. Úgyhogy add meg a jelszavad első nyolc betűjét és én kitalálom a többit, bármi is legyen az:-))
,,Megfejtettem az elszálló beírások titkát. A szerkesztőablak egy bizonyos ideig (5 perc?) használható. Ha túl sokáig mekengsz az íráson (vagy elmégy közben pisilni/kávézni), a küldés után visszajön az üres ablak, a szöveg elmegy a vakok javára. Ezért célszerű a hosszabb (ideig készülő) szövegeket Ctrl-a/Ctrl-c-vel előbb a vágólapra tenni, és ha megnyílik újra az üres ablak, Ctrl-v-vel visszamásolni."
egy násik topikon olvastam, hogy csak valami öt percig van nyitva a válaszoló ablak. Ha ennél hosszabb ideig szüli valaki a választ, ellopja a szovjet mintájú fórummotor :-)
Ha valaki érez magában kedvet, van szakmai gyakorlata annak adok ingyen egy Tektronix 2221A-s tárolós szkópot.
Jelenleg hibás. A 220-ból 45 V-ot (?) előállító kapcsüz táp döglött. Doksit nem sikerült találni hozzá. Így vettem hibásan, de sose jutott idő a gyógyítására, bár elkezdtem.
Ha jó, egy komoly darab lehet.
Nálam csak a helyet foglalja a műhelyben, seftelni nincs kedvem vele.
A vám az bakfitty, az ÁFA játszhat be, de az meg értéktől függ.
Megszerezni, birtokolni nem tilos semmilyen RÁDIÓBERENDEZÉST. Nem a te számodra sugárzott információt vele megszerezni, felhasználni, továbbadni azt tilos.
Ameddig a szkennerben egyetlen olyan sáv is van, ami a NEKED SZÓLÓ adások vételére alkalmas, addig nincs ellene pampogásnak helye. Egy műsorszóró sáv meg biztos van benne.
Aztán meg te jó cserkész módjára megígérted anyukádnak, hogy csak a te számodra sugárzott adásokat fogod hallgatni.
Annyit tudnátok még segíteni, mert soha nem tudtam: A rádiószkenner most tiltott eszköz Mo-n vagy sem? Tehát ha amerikából venném, megfogják a vámon, átengedik, ha kifizetem avámot érte, vagy elkezdenek kekeckedni, hogy magyarázzam meg mi ez és mire jó, és miért kell nekem ilyen... ?
Igazándiból 4 éve hazsnálok egy Uniden UBC69XLT vasat, és eddigmeg voltam elégedve vele. Mindenben kiszolgált, csak a repsávot nem tudta+a 80 frekvenciahely már akkor alaposan kevésnek bizonyult. A szöveges frekvenciamegnevezések már csak hab lenne a tortán.
Ilyen trönkölt rendszereket nem hiszem, hogy hallgatnék... Csak szerettem volna egy szakértői megerősítést arról, hogy ez is fogja az eddig jól megszokott analóg adásaimat is.
Drágának ez sem lenne drága, 20-as körül jönne ki. És az Uniden azért mégsem egy kínai xhar :)
A kínai kisrádiók nem szkennerek. Azok nagyon másra vannak kiokosítva. A dzsunkarádióknak a szkennelés mint üzemmód nem az erősségük. Nem tudnak AM módot a repsávhoz.
Ez egy eleg nagytudasu szkenner, sztem a bkv es tsai siman jonnek rajta. Habar ahogy elnezem, fix lepeskozokkel dolgozik, nem hiszem, hogy a 6,25os lepeskozu frekiket be tudnad frekihelyesen tarolni rajta.
Viszont tudja kovetni a tronkolt csatornakat, foleg az amerikai rendorsegi, kormanyzati frekik megfigyelesere van kihegyezve.
Itthonra sztem valami kinai kisradio lenne jo, ezek tudjak altalaban a 6,25ot, Yaesu es tsai kozul csak a dragabbak.
Elméleti kérdés, de gyakorlatban ki lesz próbálva ha időben oda jutok :)
mc1496P am/lsb/usb modulátor és elötte oszci ami termosztátos és kellően stabil(vételhez a freki eltolás meg a hangolófesz változtatásával) és hozzá mikrovezérlős frekimérő(ugye így a vételkori KF freki eltolás nem gond a kijelzőn) és az mc1496P után kellően lineár fokok.
Ki mit mond müködne?Így AM nél se kellene sok sok teljesítmény hangfrekin.
Nem akarom feltalálni a spanyol viaszt valaki probálkozott már így? Ez esetben nem kellene adásoldalon ide oda kevergetni variálni a modulációval ha am ha ssb és a vételi oldalon meg a mikrovezérlős frekimérő megoldással semmi gond nincs a KF értékkel odébbi freki kijelzésének.
1992-ig biztosan megjelent írás az üregrezonátorokról valamelyik RT számban vagy évkönyvben. Hogy melyikben, azt nem tudom, most nehéz lenne megkeresni. Abban az időben érdekelt a téma, és az biztos, hogy olvastam róla.
(Most látszik, mennyire fontos lett volna a lappéldányok tartalomjegyzékét folyamatosan egy adatbázisban rögzíteni! Vagy netán megtette ezt valaki? Ha igen, nem osztaná meg az érdeklődőkkel?)
A mérővevő meg a megfigyelő/kommunikációs vevő két külön kategória. Mérővevőt nemigen kapsz, bár nemrég láttam az ebay-en Klamman-Grahner vevőt (200! Hz - 30 MHz), elég horribilis áron. R1250-et jó állapotban 15-20000 Ft körül már kapsz...
Micsoda ötlet ez az oszcilloszkóp! Ha előbb eszembe jut,minden rádióamatör kiállításon raktam volna néhányat az asztalra. Egy valamirevaló rádiós elképzelhetetlen oszcilloszkóp nélkül! Pláne,ha ilyen titkos (mert a rádiós mindíg az,a filmeknek és egyéb műveknek köszönhetően)adásokat hallgat! :-) Első élményem erről a csodagépről az Alba Regia c. magyar filmben volt. Az orosz hírszerző,Alba(Tatjana Szamojlova)akkora rádiót cipelt,ráadásul egybeépített oszcilloszkóppal,hogy egy mai testépítő is megirígyelhette volna. Egy hadsereg,akinek ilyen harcosai vannak,nem veszíthet el egy csatát sem! :-)
Off Topic:
A film ideje is milyen érdekes: 1961-ben ment,akkor is népszámlálás volt,emlékszem,a számlálóbiztos akkor is a konyhában ült,mint most,nálunk.(ott lehetett kiteríteni a papírt) A film ára 2Ft,a fagyi 50 fillér! Ja! A fagyi nem sokat,de a mozi mennyit változott! Árban 1:4-ről 1:10-re! Minőségben is. Vissza a jelenbe: Tényleg akkor érdekes egy műszaki dolog,ha azt már média által is közzétették. Az utóbbi két Múzeumok Éjszakáján,a legtöbb látogató a filmekből ismert híradós szerkezetekre "bukott". De egy ilyen kőburkolatú pince! Ennek van aztán hangulata! A titkos jelek,csakis föld alatt,vakolatlan falú helyiségben jönnek igazán! Hej, volna egy pincém! :-) Rádiók csak-csak akadnának bele! :-) Na,megyek,mert kezdődik a Hellschreiber QSO-parti a 144.144-en!