Első kőrben ilyenkor szerencsésebb az egész képet belinkelni. :) Másik elég egy helyre feltölteni, ebben az esetben ajánlom a "Családfakutatás" topicot.
Egyébként egy bejegyzédben találtam a Gyomolnokot (Arcanum) egy úriember neve mellett zárójelben
Találtam egy olyan helyet, amit szinte neked találtak ki.... Kukkants be.... Itt bátran levezetheted a felesleges energiáidat :-) Településfeldolgozó családfakutatók https://www.facebook.com/groups/1053032041507177/
>Ott az elvbarátokkal már elégé sikerült uralni -- időlegesen -- a teret. Ez most fenyegetés, miszerint visszafoglalod az ideiglesen uralt teret? Mi módon? Modit kérhetek???
Lenne válaszom/véleményem....de TUDOM, hogy ez rád semmilyen mértékben nem hatna...így nem fogok egy értelmetlen, fölösleges, időpocsékoló vitába belefolyni veled.
Legyen igazad, jogod van az internet hatalmas állatkertjében szabadon leírni. Bármit Bárhol Bármikor Bármely gondolathoz ragasztva
naggyon rámizgulhattál, ha idáig jutottál. Nincs jobb dolgod, mint utánam kutatni? (vagy a BT-d alapjait látod inogni?) Mond! hányszor szóltam ott? És közöd hozzá? És tudod-e hagy hány másik csoportban vagyok jelen? Felemlegeted mindegyiket?
Ez a fórum nem olyan, ahol thread-ok vannak, TÉMÁK, és csak azon belül lehet hozzászólni. Ez nem az. Ez olyan, hogy folyik a társalgás, és vagy új hozzászólást teszek, vagy bekapcsolódom egy társalgásba, mondjuk egy végszóra reagálva.
Idézhetsz is sorszámot. akkor mi van? A mondandóm nem tetszik? Menyjek olyan fórumokra, ahol pixelvadászatot tartanak, hogy jaj nem tudom kiolvasni, meg jaj a köbgyöknagynéni az hogy is van?
Szólj akkor a modinak, hogy tegyen rendet, hogy tiltson ki! Mondom: SZÓLJ A MODINAK!!!! Addig meg toljad a pink biciklidet.... Nem fogtok hiányozni, elvagyok nélküled is....
Vagdalkozol, teljesen értelmetlenül.... Pedig, ha vetted volna a fáradtságot és elolvasod a beszélgetés fonalát kezdve a 1562. indító bejegyzéssel(juszt se másolom be ide), talán megad is belátnád hogy mennyire nem igaz és sértő a puffagásod: "Töltikézzétek csak a bárki által összefércelt gedcomokat, oszt ellenőrizetlenül örvendjetek neki..."
"az nemidevaló, húzzak máshova....." Esetleg a Borsod megyei családfakutatók FB csoportba kedves T.C. Ott az elvbarátokkal már elégé sikerült uralni -- időlegesen -- a teret.
Na ide sem kell többet írnom. (főként ha modival fenyegetnek) Töltikézzétek csak a bárki által összefércelt gedcomokat, oszt ellenőrizetlenül örvendjetek neki... Jah! ha egy "nagy" családfát toltam volna be, az biztosan releváns.... Csak mert az FS gedcomja.... Hogy ha nem gedcom, csak saját munka, az nemidevaló, húzzak máshova.....
A 1588-as indító hozzászólásodnak már eleve semmi köze az FS-TREE-n épített családfához.....valamint az ott lévő adatok legyűjtéséhez. Te ott belekapaszkodtál egy zárógondolatomba és elkezdted a saját teóriádat ennek kapcsán ismertetni. Te és a barátod elkezdtetek egy teljesen más vonalat vinni, aminek semmi köze a FS fórumhoz, mert nem az FS-ről, hanem az FS-en is tárolt anyakönyvek tartalmáról kezdtetek el beszélni.
Most én mondom.....jé egy ismerős(nek) tűnő. Minden módszer egyedi, mint az ujjlenyomat :-)
Nem foglak bírálni, kritizálni.....
Az eredeti felvetés egy az FS-TREE-n felépített családfa leszedésének a lehetőségéről szólt. A 1587. hozzászólásom után vastagon eltértünk mint a felvetett kérdéstől, mint a fórum témájától. Nem itt kellene ezeket a nem ide illő gondolatokat mélységében kifejteni...
Viszont a fórum témakörébe illik, hogy tegnap késő estétől én nem tudok belépni az FS webhelyre.
Én nem egyetlen családfát gondozok a társammal együtt, hanem családfák sokaságát, egy "ligetet". Melyben vannak évszázados fák is, meg bokrok, meg kis sarjadékok is, meg magukban álló vesszőcskék. (ha érted az analógiát....) A csírákkal nem foglakozom, azok egyenek füvet.... :-(
Mondtam: mindenkinek nyitok adatlapot! És nincs felemelőbb érzés, mint amikor egy egyedülállóhoz köthetek egy házastársat és szülőket egy utóbb fellelt házassági bejegyzés okán... Vagy vegyünk egy dolgot: haláleset, a bejelentő az unoka. Semmi más nincs egyelőre. De a kettőjük köztött feljegyzett kapcsolat van (nagyszülő-unoka), a közbülső személyről semmi konkrétum nem ismert egyelőre! Létrehozok hát egy "NN NN" adatlapot, a rokoni kapcsolatokat feltüntetve, csak éppen NN NN felé (szülő és gyermek). És jön a döbbenet: a ligetbe meghívott érdeklődő jelzi, hogy NN NN-hez megtalálta a kulcsot, immár neve is van, életeseményekkel...
Módszertan: Olvastam már olyat, hogy valaki az okos izékre bukik, egykattintással 12 "rokont" csatol. (persze nem ellenőrzi a találatok hitelességét. soktízezres fát hisz a magáénak, de azért belenéznék, hány duplikátummal rendelkezik, meg mennyi fals adattal.... (egy ilyen embert úgy meg lehetne vezetni.... egy fiktív fával, amiben lenne pár személy, akiknek az adatai 80-85 százalékbn egyeznek a nála lévőkkel... Rácuppan, benyeli az összes fals többit....)
Házasságok: menyasszony, vőlegény azok apja, anyja, tanúk, az már nyolc személy. De ha jól értem, a tanúk nem játszanak.... Szép, de a házasságban született (vagy akár azon kívül, csak később a házasság által törvényesített) gyerekekkel mi lesz? a házaspár örökbefogadott, nevelt gyermekeivel mi lesz? Mikor kerülnek a fára? Majd ha azok is házasságot kötnek? de ha idejeelőtt meghalt? Ha pártában maradt? Ha papnak állt?
Tudom, hogy egyedi a módszerem, nagyon lassú, aprólékos, macerás. De az enyém, és élvezem a felfedezéseket, a döbbeneteket, és ha minden települést oly-annyira feltérképeznének, mekkora könnyebbség lenne másoknak...
Van egy meg primitivebb kutatasinforma, accsaladfakutatas helyett a csaladbokor kutatas. Ekkor csak a rokonokat kell felkutatni es nem az osoket. Ez kb tizszer annyi esetben lehet sikeres. Anyam pl par het rokonkutataet vegzett,ctalalt ischarom rokont a mar ismert negyen kivul. Jol meghivtuk oket es jol megismerkedtunk egyvvacsora es par deci bor mellett.
Egy-egy településnél miután az oldalágak is elkezdenek benépesülni roppant nagymértékben csökken a szövevény átláthatósága talán csak a régi ábrázolás a "leszármazotti" ad aránylag átlátható leképzést, viszont azt meg nem mindenki szereti és az információkkal is szűkmarkúan bánik. Ennek a javítására kettő lehetőséget találtam eddig: - az egyik a GENViewer nevű program amely remekül paraméterezhető a megjelenítés tekintetében(sajnos a szerkesztést nem támogatja) - a másik a Webtrees nevű internetes alkalmazás, ami szintén megdöbbentő dolgokra képes.
A kitűzött cél elismerésre méltó, vagyunk egy páran hasonló cipőben járva. A megvalósítás útja, módja majdnem mindenkinek egyéni kialakítású. Többféle megközelítés létezik a cél mielőbbi elérésére, az egyik az amit leírt.... Régebben még vitattam volna egy-két dolgot abból amit leír, ma már elfogadom, hogy mindenkinek a saját útját kell megtalálnia és azon járni. Az általam ismertek között a legújabb módszer az ahol csak a házasságokban szereplő adatok(párok) mentén szövik meg a település családfáinak szövevényét...... Logikus és ígéretes......sajnos ezt sem támogatja egyetlen program sem.
Valóban, egy egész élet sem mindig elegendő ehhez a szép elfoglaltsághoz...
> felmerül az igény egy-egy település teljes feldolgozására :-) :-)
Nos én eleve nem családot kutatok, hanem azt vettem a fejembe eredendően (úgy két és fél éve), hogy egy település összes anyakönyvi bejegyzésében fellelhető összes személyt lejegyzek a FamilyTreeBuilder-ben. Még a házassági tanúkat is, még ha nem is helyi lakos, még a szülést levezető bábát is, vagy egy haláleset bejelentőjét. Jelenleg olyan 6700 személy szerepel, és napról-napra egyre csak szövevényesebb...
Jah! és nem gedcomokat importálok, nem "okos felfedezéseket" fogadok be, minden bejegyzést saját szemmel olvasok ki, saját kézzel gépelek be. És még így is szembesülök duplikátumokkal, na azokat kigyomlálni, adatvesztés nélkül egyesíteni!......
Én kezdtem az 1895 - 1908 közötti polgári anyakönyvekkel, van egy érzésem, hogy egyetlen év feldolgozása sem teljes minden szempontból, vagy a születések hiányzanak, vagy a halálozások, vagy a házasságok, vagy egyszerre több is. Na időközben csatlakozott mellém egy kutatótárs, Ő nem fél visszanyúlni az időben, (szintén sajátszem, saját kéz) a felekezeti anyakönyveket is bártan bújja, az meg még szövevényesebbé teszi, máskor meg kitisztázza a gubancokat.
Na Jó bíbelődést, élethosszig tartó elfoglatságot....
Így van csak én növelném az elődök és utódok mezőiben a szám értéket. Az oldalági kapcsolódó személyek kapcsolódásának a kezelése -- egy szint felett logikusnak tűnik -- de sajnos jelenleg nem része a családfa fogalomnak és így egyetlen programnak sem (tudomásom szerint). Igazad van, nem kevés munka így legyüjteni....sőőőt a teljes letöltés után még nem kevés időt fog felemészteni a duplán leszedett személyek egyesítése. Ez egy ilyen játék. A másik megoldás, ami sokkal több személyes időt igényel, hogy minden kétséges személynél egyenként szinkronizálni a RM és az FS-TREE családfa adatait....ekkor nem fog kelleni az utólagos személyek egyesítési funkció.
Ha jól látom ez egy 208 főből álló családfa(adatbázis), ez még nagyon lazán, félkézből kezelhető :-) A " gondok" akkor kezdődnek, amikor az oldalágak kapcsolgatása kapcsán megérik a felismerés....hogy egy-egy településen szinte minden ember rokoni viszonyban van mindenkivel, és emiatt felmerül az igény egy-egy település teljes feldolgozására :-) :-)
RootsMagic Essential 7. Így gondoltad a beállítást? Ennek már elégnek kellene lennie, de csak a főág azon tagjait menti, akik "tevékenyen részt vettek" abban, hogy én is megszülessek. :)
FSID =FamilySearch I.D. - jelen esetben: GQ3T-Q3L Jól értelmezem?
A beházasult ID-jét indítom el ott a kezdőképernyőn, mielőtt megkezdem az Import-ot?! És a RootsMagic passzítani fogja a főághoz? (Ez így hatalmas meló lesz... azt hittem, automatikusan végigviszi. :( )
Ha az oldalágak alatt a fő családfába épülő --beházasodó-- személyek családfáját értjük, a megoldás a csatlakozási (beházasult) személy FSID-jének a vágólapra helyezése után egy ismételt importálás indítása. Figyelem !! Az itt taglalt FSID NEM azonos a FS indexelt állományaiban a személyekhez rendelt hasonló formátumú FS-ID vel !!
Nincs itt semmi titok... A felmenők, leszármazottak szintje a letöltés előtt beállítható....praktikus egy magas generáció számot 10-20 között beállítani.. Ha úgy érzi a letöltő, hogy adatvesztés van, jelölje ki az adatvesztés előtti szülőket, és indítson új fázist a leszármazottakra.
Itt van példaként a nagyon jól kidolgozott Európai(Magyar) nemesség családfája, ami kellően ágas-bogas. Ezen lehet gyakorolni...itt egy belépő pont: LC4N-2ZL
A testvéreket valószinűleg az FS -> RM letöltés hagyta el, mert csak a felmenőket szedte össze. Valahol a RootsMagic-ben kéne keresgélni, hogy van-e a leszármazottak vagy oldalágak összeszedésére is lehetőség.
Reggelre eltűnt a 4×-ezés. Normálisnak tűnik. Azonban van egy kis szívfájdalmam.
A gedcom fájlba nem integrálódtak be a sok-sok testvérek. Megnéztem a FamilySearch-ben, hogy egy házaspárnak van hat gyereke. A RootsMagic-ben (és aztán innen a MyHeritage-ben) már csak az az egy gyerekük jelenik meg, amin tovább megy a szál. Ezen nem lehet valahogy változtatni? Kiküszöbölni? Beállítás hiba lehet? :O