Keresés

Részletes keresés

MCA-001 Creative Commons License 9 órája 0 0 27044

Sziasztok,
Segítséget szeretnék kérni.
Szópia (Sopje) - Horvátország
1877 utáni házassági anyakönyveit meg lehet nézni valahol a neten?
Köszönöm

Némedi László __ Creative Commons License 3 napja 0 0 27043

még amit felhasználhatunk, hogy ha 20-ban volt az esküvő akkor 40 felettit kell keresnünk.Ráadásul a gyűrű szerintem inkább városra utalhat, tehát előre érdemes venni a 40 feletti, városit, aki decemberben jelent meg a veszteségi adatbázisban, és az Ipolyság környékén halt meg (ekkor elég sok helyen voltak harcok, Ercsi és Margit-állás, stb, ezek nem kellenek).

Jövő héten ránézek a veszteségire...

és jó ötlet volt, hogy nem polgári esküvő...

Előzmény: Némedi László __ (27041)
rferi Creative Commons License 3 napja 0 0 27042

December huszonötödikén, karácsony napján tuti nem tartottak polgári esküvőt szerintem.

Előzmény: oblass (27040)
Némedi László __ Creative Commons License 4 napja 0 0 27041

viszont mivel tudjuk a neveket (és általában a születés helyét, illetve inkább a lakhelyet), ott már lehet kézzel keresni. De persze lehetnek fehér foltok, a nevek nem pontosak, stb...

Ha lenne időm kigyűjteném a neveket a veszteségiből (várhatóan több száz), de a veszteségi sem egyszerű mert nem a 2.pc.ho lesz, hanem néha utász zászlóalj, egyesével kellene ellenőrizni, hogy melyik tartozott a 2pchohoz. Persze a veszteség helye ha az Ipolyságban van kb decemberben, akkor az is egy lehetőség...

Előzmény: oblass (27040)
oblass Creative Commons License 4 napja 0 0 27040

Én másik úton gondoltam elindulni, de, mint látni fogod, pont abba a falba szaladtam bele, mint az általad javasolt megoldás.

Kiindulás: házasság 2020.12.25.

Első kérdés: A fenti dátum melyik eseményre vonatkozik, a polgári, vagy az egyházi esküvőre? Ezek eshetnek egy napra, vagy két különböző napra, de a polgári meg kell, hogy előzze az egyházit.

Második kérdés: Ha a kettő nem egy napon volt, melyiket tartották fontosnak arra, hogy a jegygyűrűbe véssék. Ha a polgárit, akkor kereshetünk a Familysearch-ön egy polgári esküvőt 2020. december 25-én, ha az egyházit, akkor kereshetünk egy polgári esküvőt néhány nappal december 25-e előtt is.

A keresés adott néhány találatot (de december 25-ét nem), azonban egyik sem látszott megfelelőnek. Ekkor bevillant az, ami az általad javasolt megoldást is ellehetetleníti: rengeteg polgári anyakönyv még nem indexelt, vagy, bár kutatható lenne, nincs fent az interneten (pl. BAZ megye).

Vajon van-e másnak használható ötlete?

Előzmény: Némedi László __ (27039)
Némedi László __ Creative Commons License 4 napja 0 0 27039

Egy lehetséges útvonal:

ezen a környéken 44 december második felében a magyar 2. pc. ho. harcolt.

Átnézném a veszteségi adatbázist a 2. pc.ho-ra szűkítve, mondjuk dec-re, és ott esetleg az összes jelentett veszteségre keresni kellene a házasságoknál.

Nem kis munka de megcsinálható.

Előzmény: AmazingGecko (27038)
AmazingGecko Creative Commons License 5 napja 0 0 27038

Száz éves jegygyűrűje alapján keresik az elhunyt katona leszármazottait - Blikk

Sziasztok!

Hogy lehet kinyomozni, hogy kié volt a gyűrű? 1920 dec. 25.-én volt az esküvő, a feleség neve Krisztina. Nehezíti a helyzetet, hogy ez történhetett bármelyik szomszédos országban is.

eMPet Creative Commons License 2026.09.06 0 0 27037

Eddig Martin Kasper az egyetlen, aki a család vértestolnai betelepítése után elkalandozott, a felderített többiek a környéken szóródtak szét, Tarjánban, Mányban. Most a honnan vándoroltak be a felderítendő.

Nekem is fura, hogy

- az első négy gyereke Alsógallán születik, a két első meghal,

- ötödik gyereke Világoson születik 1821-ben,

- asszony Világoson hal meg 1822-ben,

- az ötödik gyerek Alsógallán hal meg 1823-ban,

- utána visssza Világos és újraházasodik.

Tehát, amikor költözött, Anna Mária és Anna lánya élt, valamint a felesége is.

Viszont a két lány az első felesége és 5. gyereke halála után Anna nem ment vissza Világosra, mert Vértestolnán van házassága és családja.

Martin meg Ószentannán 1824-ben újrajházasodik, és utána össze-vissza költözik. TAkács volt az egész család, lehet, hogy azért vándoroltak. Földjük ezek szerint nem volt, nem voltak kötve, a szövéshez meg elég egy ház. Nem is nagyon találtam meg vagyonösszeírásokban őket.

Ezt utódai is "űzik" mert Gáspár József takács GGYJ-DD gyerekeiből az első Eleken 1851, de Anna (Szentanna? 1855), Karolina (Szentanna? 1857) és József (Almáskamarás, de nincs 1858) születési helyét sem találom (bebonyolít két haláleset Ötvenesen (Utvinis, Szentanna alatt, Aradhoz tartozott) 1859-ben), utána kitisztul, 1860 és 1862 Almáskamarás, 1864, 1868 és 1869 Elek.

A névelírásokból, latin, német, vagy magyar használatú/anyanyelvű egyházi egyének és a hallás utáni anyakönyvezés miatt a Kasper volt Caspar, Casper, Gaspar, Gasper, de a végére a magyar Gáspár vezetéknév állandósult a családnál.

Ezért is volt nehéz bármit is keresni: az ükunokája Gáspár Márton takács, Elek, de ez önmagában négy név, és nem foglalkozás, vagy település a keresőprogramok szerint.

Másik ág ugyan ilyen kacifántos utat járt be, a majna melletti elterülő Frankfurttól kezdve 1810 körül egyszuszra Brassó, majd "vissza" Pest.

Előzmény: Prelleg (27036)
Prelleg Creative Commons License 2026.09.06 0 1 27036

Korábban is írtam a Nemzetközi Vöröskereszt Archívumának első világháborús hadifogoly-adatbázisáról, de mivel újra elkezdtem benne kutatni és talán valaki még nem ismeri, gondoltam újra beírom a linkjét: https://grandeguerre.icrc.org/en

A romániai osztrák-magyar hadifogolylisták nagyon jól használhatóak és a brit-francia sem rossz. Az oroszországi hadifoglyoknál, kevés kivételtől eltekintve, csak a cédulák maradtak fenn, de még az sem teljes. A magyarországi hadifogolytáborokban raboskodók listája is elérhető és hasonlóan jó, mint a romániai.

eMPet: Nekem is volt nyughatatlan, sokat költöző felmenőm, de ahogy látom Kaspar jóval többet vándorolt, mint az enyéim. Vajon a nagyobb magyarországi utakat egyedül tette meg, vagy valamilyen telepítési akció részeként?

eMPet Creative Commons License 2026.09.01 0 0 27035

"A szöveghez még annyit írnék, hogy Komolau valószínűleg azonos Komolló településsel, és az első szóba a 'Gemeiner'-t is bele tudom olvasni, de hogy miért kis betűvel írták az első betűjét, azt nem tudom."

Köszönöm a segítséget, de ez az ág kiesett, de csak azért, mert hosszas AI-val való levelezés (svábok, takácsok és egyebek) és több egymás utáni ötletetés után ejtődött az erdélyi ág és Vértestolnán kötöttem ki.

A család többsége ott maradt, mindössze - eddig az egyetlen nagyutazó - keresett fiú járta be a Svábia - Vértestolna - Világos (leköltözik, itt születik z 5. gyereke, majd itt meghal e felesége) - Vértestolna (visszamegy, majd itt meghal az 5. gyereke) - Szentanna (újraházasodik) - Elek - Almáskamarás - Dombiratos - Budapest utat 1743-mal kezdődően. Talán még eggyel bővíthetem, de akkor is csak 1710-20 körül lyukadok ki.

Sokat segített az nagyapa-apa-gyerek svábok közötti már törvényszerű névöröklése (ezúttal Márton) és a foglalkozásuk (takács).

Mondjam isteni segítségnek azt, hogy a Tolna és Komárom megyei AI-s javaslattételből összeállt - tényleg véletlenül megpróbálva - Tolna település Komáromban, mint magyarországi induló hely? -:-)

Előzmény: Prelleg (27031)
aBence2000 Creative Commons License 2026.09.01 0 0 27034

Nagyon köszönöm a segítséget. Akkor sajnos nem lesz egy könnyű feladat kideríteni mindezt.

Prelleg Creative Commons License 2026.08.30 0 0 27033

Azt, hogy milyen anyakönyvek érhetőek el meg tudod, én a statisztikára gondoltam, az indexelt adatokat és a hozzácsatolt képeket nem, igazad van. Haritz azt nem tudta, 1914 utáni időszak is elérhető-e a szajoli, törökszentmiklósi és tiszaföldvári házassági anyakönyvekből. A statisztikai mutató szerint nem.

Előzmény: rferi (27032)
rferi Creative Commons License 2026.08.30 0 0 27032

"haritz: Itt meg tudod nézni milyen házassági anyakönyvek érhetőek el a Macse oldalán: https://macse.hu/db/ak/ak.php?function=statistics5&events=marriages&lang=hu&regtype=civ"

Nem tudod. Még a megnézéshez is be kell jelentkezni

Előzmény: Prelleg (27031)
Prelleg Creative Commons License 2026.08.30 0 0 27031

aBence2000: Hasonló a helyzet Nagypál Erzsébetnél is, mint azt oblass írta Ördögnél. Kiskunfélegyházát említik születési helyének, de én ott nem találtam a kutatott időszakban (1818-1823) még Nagypált sem, nemhogy Erzsébetet. Ezzel szemben Szegeden két lehetőség is van, Nagypál és Kovács, valamint Nagy-Pál és Sándor házaspároknak is volt Erzsébet nevű lánya. És még ott vannak a környező települések Nagypál Erzsébetei is. Ilyenkor nem lehet mást tenni, mint egyenként megnézni mi történt velük, gyermekként meghaltak, valaki mással mint Ördög összeházasodtak stb. Ördög esetében segítség lehet, hogy a házaspár esküvői tanúit, és több gyerekének keresztapját is Ördögnek hívták.

eMPet: A szöveghez még annyit írnék, hogy Komolau valószínűleg azonos Komolló településsel, és az első szóba a 'Gemeiner'-t is bele tudom olvasni, de hogy miért kis betűvel írták az első betűjét, azt nem tudom.

haritz: Itt meg tudod nézni milyen házassági anyakönyvek érhetőek el a Macse oldalán: https://macse.hu/db/ak/ak.php?function=statistics5&events=marriages&lang=hu&regtype=civ

oblass Creative Commons License 2026.08.29 0 0 27030

Vártam a válasszal, hátha a kutatótársak között lesz olyan, aki használható tippet ad.

Szerintem, ha csak annyi információd van, ami fent van a Familysearch-ön, nem lesz könnyű (vagy lehetséges). 1816 decembere és 1819. augusztusa között legalább 5 Ördög István született Szeged, Alsóvárosban, akik az 1839. februári házasságkötéskor megadott 21 éves kornak megfelelnek. Ha sikerül is kihúzni a gyermelkkorban elhunytakat, nem lehet megállapítani, hogy a listán maradók közül ki melyik szülőpár leszármazottja. Szegeden nem volt divat a szülők (vagy legalább az apa) megadása a házassági anyakönyvben. (Sokunk pechjére, ez nem csak Szegeden volt gyakorlat).

A menyasszonynál származási helyként Félegyházat (Kiskunfélegyházát?) tüntették fel. Arrafelé is kerestél? Hátha azon a vonalon tovább érsz.

Előzmény: aBence2000 (27029)
aBence2000 Creative Commons License 2026.08.25 0 0 27029

Sziasztok!

Keresem Ördög István és Nagypál Erzsébet születési anyakönyvét.

https://www.familysearch.org/hu/tree/person/details/LHMK-2R1

https://www.familysearch.org/hu/tree/person/details/L7KV-N11

eMPet Creative Commons License 2026.08.25 0 1 27028

"szlovák megfelelője Jana"

Tekintettel az 1931-es dárumra, simán lehet a folyóírásból Irma helyett Janát is kiolvasni. Betűre ugyan az, a középső r-m meg a-n.

Persze, a klasszikus szerint, ha a sör szóból három betűt kicserélünk, meg hozzáadunk egyet, akkor ... :-)

Előzmény: oblass (27027)
oblass Creative Commons License 2026.08.25 0 0 27027

Csak pontosításként: a Johanna/Joanna név magyar megfelelője Janka, szlovák megfelelője Jana.

Előzmény: babramama (27019)
JPmiaou Creative Commons License 2026.08.24 0 0 27026

Sajnos az ilyen utólagos megjegyzések írásképét nincs mivel összehasonlítani, vagy csak akkor, ha valaki más is történetesen szintén 1931 körül házasodott (vagy csinált valami más bejegyeznivalót).

Az Irma gyakran a Mária beceneveként volt használatos; talán azt is kéne keresni? De 1931-ben házasuló menyasszony valószinű, hogy már a huszadik században született, ami Szlovákiában könnyen előfordul, hogy nincs interneten.

Előzmény: kardio1 (27015)
vadász2 Creative Commons License 2026.08.24 0 0 27025

Persze, Debrecenben. Az anyakönyvi hivatalban, meg a megyei levéltárban. Még majd' harminc évig.

Előzmény: Balu424 (27020)
kardio1 Creative Commons License 2026.08.23 0 0 27024

Köszönöm szépen, eMPet !

Előzmény: eMPet (27017)
kardio1 Creative Commons License 2026.08.23 0 0 27023

Köszönöm szépen !

Előzmény: babramama (27019)
eMPet Creative Commons License 2026.08.23 0 0 27022

Köszönöm, akkor ez nem cseh ág. Sajnos a foglalkozását nem írták itt sem, egyébként a Kaspar/Fáspár család több generáción át takács volt.

Előzmény: babramama (27021)
babramama Creative Commons License 2026.08.23 0 0 27021

Stephan Kaspar gemeinen von ..... aus siebenbürgen gebürtig, ledig.

Erdélyben (Siebenbürgen) született közember, nőtlen, a település neve szerintem "R"-rel kezdődik. 

Előzmény: eMPet (27018)
Balu424 Creative Commons License 2026.08.23 0 0 27020

Szerintetek van valahol eldugva anyag Debrecen 1924-1925 évben született emberekről?

babramama Creative Commons License 2026.08.23 0 0 27019

Joanna latinul, Jolán magyarul.

eMPet Creative Commons License 2026.08.23 0 0 27018

Segítséget kérnék én is kiolvasásban-értelmezésben.

A 39 éves Stephan Kasper halálát a 6. sorban részletezik, ezt szeretném értelmezni.

A "von KomoLau ..." szerintem a származási helye. (Komotauval egy mai cseh város (Chomutov) lenne, de annyira láthatóan L és nem T a betű.)

Plusz utána is van számomra nem kiolvasható, talán a hely része, mint előbbi és későbbi bejegyzéseknél.

https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3Q9M-CSV3-HSZ3-K?view=index&cc=4133831&lang=hu

eMPet Creative Commons License 2026.08.23 0 0 27017

A következő oldalon szintén házassági bejegyzésnél az Ignatius I-je (95) olyan, mint itt a vélelmezett Irmáé, valamint más neveknél a nagy J (106) is máshogy néz ki.

Elsőre én sem tudok Irmánál jobbat kiolvasni belőle, ha női név a cél.

Másodjára pár oldalon előre-hátra a megjegyzés rovatban keresgéltem, mert ott látszólag azonos az íráskép.

A rövidségéből és a belelátható középső dupla betűből akár Anna is lehetne, de ehhez az első betű nem stimmel. ... De ez megdőlt, mert visszább lapozva az Anna más "kinézetű" (66, 105).

Előrébb tekerve pár oldalt, találtam Joanna Rusznyákot, de ő mással házasodott, de az egyik keresztszülő is Joanna.

1909. év 29. sorszám, 1909.02.28.

https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:33S7-9RQH-9LK3?cat=koha%3A759020&view=explore&lang=fr&groupId=M96H-FDP

További oldalakon a gyerek nevének bejegyzésénél a nagybetűs I és a J (1909. 43-44-45) teljesen hasonlóan van írva, viszont a megjegyzés rovat apróbetűjénél másnak tűnik az I és a J.

Lehet egyébként, hogy a keresett név Joanna? Még ha az első betű I-re hasonlít és nem J-re?. Több Joannát láttam itt pár perc alatt, mint eddog összesen.

AmazingGecko Creative Commons License 2026.08.23 0 0 27016

Nem hozták le a rokonaim, mert nem fért be a kocsiba.  108 cm széles. 

Előzmény: oblass (27014)
kardio1 Creative Commons License 2026.08.23 0 0 27015

https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:33S7-9RQH-9LK2?cat=koha%3A759020&view=explore&lang=fr&groupId=M96H-FDP

Ki tudjátok olvasni Josephus Rusznák felesége keresztnevét? Őt is Rusznáknak hívják. A sor végén a megjegyzésben szerepel a házasság.  Irmának olvasom, de ezzel a keresztnévvel eddig egyáltalán nem találkoztam a faluban.

83-as bejegyzés.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!