Keresés

Részletes keresés

rferi Creative Commons License 12 órája 0 0 26161

Szólsz a moderátoroknak

Előzmény: Péter555555 (26160)
Péter555555 Creative Commons License 12 órája 0 0 26160

Tárgytalan, valaki törölje majd. Nem tudom, hogy kell. 

Előzmény: Péter555555 (26159)
Péter555555 Creative Commons License 12 órája 0 0 26159

Kedves Csoporttagok!

Egy rejtélyben kérek segítséget.

Cserkesz György dédpapám (1896-1935) születésijét sehogy sem találom. Házassága:

https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:33S7-9PTW-BK4?view=index&action=view&cc=1452460&lang=hu

Ebben 1896 augusztus 16-án kellett születnie Nagyatádon. De ezen dátummal nem találtam egyező születést. Viszont találtam egy két nappal későbbi születést az ő szüleivel:

https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:33S7-9PTQ-9MY1?view=index&action=view&cc=1452460&lang=hu

Az ekkor született Cserkesz János 1900-ban 4 évesen elhunyt.

Lehet, hogy ők ikrek voltak, csak György születését nem írták be? Vagy mi lehet a valóság?

JPmiaou Creative Commons License 2 napja 0 0 26158

Azt hiszem, sokkal gyorsabb átlapozni az anyakönyveket, mint kivárni, hogy valahol valaki indexelje őket. (Sőt, gyorsabb jelentkezni a MACSE-nél, hogy te legyél az a valaki.)

Előzmény: Pgloc (26157)
Pgloc Creative Commons License 2 napja 0 1 26157

Köszönöm a segítséget, tényleg hasznosak ezek a források. Azonban a keresett települések sajnos itt sincsenek indexelve. Szóval marad a kivárás, hátha az AI meggyorsítja a folyamatot.

Előzmény: JPmiaou (26156)
JPmiaou Creative Commons License 5 napja 0 0 26156

Vannak indexelve az FS-en magyar polgári halottak, de persze soha nem azok, amiket az ember éppen keres. :-/

A MACSE-n hasonló a helyzet: vannak Heves megyei halotti anyakönyvek indexelve, de a feldolgozottság közel sem teljes. Például Gyöngyösön úgy látom, 1898 és 1899 talán teljes, de 1897 és 1900 csak részleges, 1895-96 hiányzik, és 1901-1908 között évente egy-két halotti bejegyzés van, tehát azok az anyakönyvek nincsenek indexelve (csak utólagos anyakönyvezések vagy félreindexelések vannak az adatbázisban).

Érdemes még az OSZK gyászjelentéseiben keresni. Sok az átfedés az FS gyűjteményével, de az utóbbi nem kereshető, csak böngészhető. (De ABC-sorrendben lett filmezve, tehát részletektől függően néha ott könnyebb, mint az OSZK optikai karakter-felismerésen alapuló adatbázisában, például, amikor van egy hasonnevű temetkezési vállalat.)

Előzmény: Pgloc (26154)
Pgloc Creative Commons License 6 napja 0 0 26155

Bocsi az kimaradt hogy Heves megyei adatok érdekelnének elsősorban.

Előzmény: Pgloc (26154)
Pgloc Creative Commons License 6 napja 0 0 26154

Sziasztok! Egy olyan kérdésem lenne hogy a halotti anyakönyvek megtalálhatóak valahol indexelve (akár fizetősen)? Familysearchen már évek óta várom hogy fent legyen, de úgy látom hogy még most se valósult meg. Nagy segítség lenne pár elakadásomban ha lehetne rendesen keresni a neveket.

eMPet Creative Commons License 2025.04.19 0 0 26153

Msot, hogy írod, nekem is volt ilyen tapasztalatom (is), hogy 1 éve keresővel megtalált személyt most nem talál meg.

A sokszor keresett településeim anyakönyvi linkjeit táblázatba szedtem, hogy ha kell, akkor minél gyorsabban megtaláljam (pl. EL szü 1875-1895 324-456.old. ...). Szép hosszú, 500 soros táblázatocska, de így időt spórolok, ha keresek valamit, másrészt rögzíteni tudom, ha egy kötet egy részét, vagy egészét átnyálaztam oldalanként (délkelet-MO, Csongrád, Csanád, Békés, Arad vm.).

Nemrég tapasztaltam, hogy egyik-másik link nem jó, illetve újabbra irányít. Ezekből kiszedték a kezdőlapot, a fejezetcímet, ha folytatásos a film, akkor az összekötő képkockákat (tehát mindent, ami nem anyakönyvi lap).

Az indexálással megnő az adatfájl mérete és máshogy tördelik, hogy ne legyen túl nagy a fájl?

De ahonnan eddig sem találtam adatot, ott (még) most sincs.

Előzmény: rferi (26152)
rferi Creative Commons License 2025.04.19 0 0 26152

Én már évek óta nem is próbálkozom máshogy.

Amikor 2017-ben elkezdtem keresgélni, egy csomó találatom volt,amire ma egy sem jön össze. Az azóta frissített indexelésekkel kábé tönkretették a találati listát. Akkor is hülyeségek voltak az indexelésekben, mégis megtaláltam akit kerestem.

Ma már javarészt nem találja meg a rendszer.

Előzmény: hor-vathy (26151)
hor-vathy Creative Commons License 2025.04.19 0 0 26151

Igen, erről az utobbiról beszélek. Ilyen alapon viszont visszajutunk oda, ha nincs találatod, akkor pörgesd végig

az egész anyakönyvet.

Előzmény: eMPet (26150)
eMPet Creative Commons License 2025.04.19 0 0 26150

El kell olvasni az eredeti képet. :-)

Én is találkozatm már ilyenekkel, általában akkor, ha valami miatt többször fotózták le az adott oldalt. Ilyenkor csak az egyikhez csatolták az indexálást, mert azonos a kettő.

Eddigi olvasataim alapján rosszul fókuszált, vagy más miatt homályos oldalak voltak kettőzve. Esetleg Pirike a kávészület után elfelejtette, hogy hol tart és visszalapozott egyet, de láttam félig áthajtott oldalt is, plusz megannyi ismeretlen ok.

Ha pl. egy százoldalas könyvből hiányzik egymás után húsz, annak gondolom más az oka. Itt hagyta abba az önkéntes indexáló, vagy olvashatatlan, esetleg bármi más.

Ilyenkor csak a kép átolvasása marad, nekem is volt már ehhez "szerencsém".

Hátránya az, hogy a kereső sem keres benne, mert indexálás (kigépelés) nélkül nincs miben (csak egy fotó a lap).

Előzmény: hor-vathy (26149)
hor-vathy Creative Commons License 2025.04.18 0 0 26149

Ha jól értem, akkor ,ha egy anyakönyyvi lap alatt megjelenik gépelve az oldal kivonata, az azt jelenti,

hogy indexálva van. Mit lehet kezdeni olyankor, amikor 10-15 oldalnál ez nem jelenik meg az egyébként

indexált anyakönyvön belül?

Prelleg Creative Commons License 2025.04.17 0 0 26148

Köszönöm szépen! (Nagyon messze jártam a megoldástól.)

Előzmény: ajm (26147)
ajm Creative Commons License 2025.04.17 0 0 26147

A sírra az van írva, hogy: hősi halált haltak felett .... örökké. A kipontozott részre érdekelne, talán egy, de az is lehet, hogy két szó.

Nem felett, hanem felejthetetlenek, két sorba írva.

Előzmény: Prelleg (26146)
Prelleg Creative Commons License 2025.04.17 0 0 26146

daiDoo: Nem nyilvános az email címe, ezért csak úgy, ha olvassa és válaszol. (Azt látszik, hogy a Wikipédián aktív, de nem tudom, hogy ott meg van-e adva valamilyen elérhetőségük.

-------------------

Nektek működik a romániai anyakönyvi adatbázis? Egy napja próbálom megnyitni a pdf fájlokat, sikertelenül. És kérnék egy kiolvasási segítséget is. A sírra az van írva, hogy: hősi halált haltak felett .... örökké. A kipontozott részre érdekelne, talán egy, de az is lehet, hogy két szó. Előre is köszönöm a segítséget.

eMPet Creative Commons License 2025.04.15 0 0 26145

Ilyen az élet, egyszer gyorsan  megtalálok valamit, egyszer meg hónapok alatt sem. Pedig többször is átlapoztam az idevágó anyakönyvi oldalakat, még sem találtam a házasságot, pedig kb. 1,5 évre szűkítettem a keresési intervallumot.

De most, hogy mást kerestem, automatán rábukkantam. Így van ez, ha felületesen, vagy fáradtan keres az ember.  Tehát meglett Gáspár József (GGYJ-DDT) és Baumann Kornélia házassága Eleken, valamint arra a kérdésemre is választ kaptam, hogy a korábban feltételezett Josef Kasper egyezik vele, mert a házassági bejegyzés alapján Világoson született és 1828-ban. Viszont ezek szerint a halálánál rosszul lett megadva a szentannai születés.

Mörfi is "besegít'", az oldalágakról megint (és mindig) több az infó, mint az apa Martin Kasper takácsról (GVLT-ZC) (ezért volt később több Márton és takács), ráadásul most az ő születését (és apai ági rokonait) nem találom 1791-ben Világoson.

Most az a dilemma, hogy egyszeri elírás, vagy kiejtett betűhasonulás a Kaspar-Kasper-Casper-Gáspár, vagy így keressem továbbra is. És ha földnélküli, ide-oda kóválygó mesterember, akkor vajon honnan jöhetett, vajon az apa Világosa is rossz bemondás?

Pár gyereke még most is smeretlen születésű számomra: Gáspár Anna GGYV-MMQ, Ószentanna 1854, Gáspár József GGYJ-P69 Almáskamarás 1858? De Gáspár Karolina (GGYJ-WSP) első házassági bejegyzésére írt 1857.02.19-i szentannai születését sem találom.

Szóval érdekes kirakó ez, sok türelem és logika kell hozzá. Sokat segítenek az elsőre jelentéktelen adatok, mint keresztszülők, fogalkozások, viszont az indexelés nagyon félre tud húzni.

Előzmény: eMPet (26074)
daiDoo Creative Commons License 2025.04.15 0 0 26144

Köszönöm szépen a választ JPmiaou

Nem tudjátok, hogy tudnám felvenni a kapcsolatot Kolibri1803-csoporttárssal? 

Előzmény: JPmiaou (26137)
youtubeadlibrary Creative Commons License 2025.04.15 0 0 26143

Hi

babramama Creative Commons License 2025.04.15 0 0 26142

Elméletileg a Somogy Megyei Levéltárban az alábbi másolatok megtalálhatóak:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Megsemmis%C3%BClt_magyar_anyak%C3%B6nyvek_list%C3%A1ja

Egy próbát megér.

Előzmény: jools90 (26141)
jools90 Creative Commons License 2025.04.14 0 0 26141

Köszönöm! Sajnos ahogy látom, itt csak 1869-1880 közötti halotti anyakönyvek vannak, és máshol se találtam a kb 1850-1865 közöttieket, valószínűleg nincsenek meg :(

Előzmény: JPmiaou (26140)
JPmiaou Creative Commons License 2025.04.14 0 0 26140

Az egyháziak Hosszúvíz alatt vannak (https://www.familysearch.org/hu/search/catalog/382860). Az alaposan lebutított kereső helységre keresve Mesztegnyőként egyáltalán nem találja, de kulcsszóra keresve hajlandó volt felköpni.

Előzmény: jools90 (26139)
jools90 Creative Commons License 2025.04.14 0 0 26139

Sziasztok!

Azt tudjátok esetleg, hogy Familysearch-ön (vagy bárhol máshol akár) hol találhatóak a római katolikus Mesztegnyő halotti anyakönyvek 1850-1865 közötti időszakban?

(más észrevette esetleg, hogy mostanában church catalog-okat alig akar kidobni keresésre a Familyearch? Vagy lehet csak nálam van valami hiba, de mostanában valahogy 1895 előtti katalógusokat nem dob ki a kereső..)

beceglo22 Creative Commons License 2025.04.13 -1 0 26138

Sziasztok,

Régóta olvasom a fórumot, csendes megfigyelőként. Felbuzdulva az itt olvasottakon elkezdtem én is kutatni a felmenőket. Először néztem cégeket, akik készítenek fákat, de elég

horribilis árakat mondtak be, úgyhogy gondoltam megcsinálom én magam, viszont egy ponton az istenért sem tudtam tovább jutni... Annyit idegeskedtem rajta, hogy asszonypajtás kutatott picit a neten

és talált egy Instagram fiókot (hosok_kozott), beszélt velük és kiderült, hogy nem csak komplett fákat csinálnak, hanem célzottan 1 személy megkeresését is vállalják. Két rokont kutattattam fel velük, 

tök gyorsan dolgoznak és normális áron. Azóta megint sínen vagyok, szóval az egyik legjobb befektetésem volt. Bocsi, hogy itt reklámozom őket, viszont nekem tényleg hatalmas segítséget nyújtottak és hátha más is egy utolsó mentsvárként hozzájuk tud fordulni.

Azért Ti is hatalmas köszönetet érdemeltek, nem egyszer terelt itt jó irányba egy-egy komment. Így tovább srácok, mindenkinek rokonokban gazdag kutatást kívánok :) 

JPmiaou Creative Commons License 2025.04.07 0 0 26137

A nyirbátori családról nem tudok semmit, de tapasztalatom szerint az ilyen öröklődővé vált ragadványnév leggyakrabban valamelyik feleségnek a családneve.

Előzmény: daiDoo (26136)
daiDoo Creative Commons License 2025.04.07 0 0 26136

Kedves Ferenc,

Nekem a déd-nagyanyám volt Vonza Erzsébet Nyírbátorban. Az Ő felmenői közt találtam rá egy bizonyos Vonza Sándorra aki volt Vonza Ferentzi Sándor néven is, és Ferentzi Sándor néven is említve. Mi volt az Ő eredeti neve? Vagy tévúton járok?

Előzmény: raider1184 (7855)
daiDoo Creative Commons License 2025.04.07 0 0 26135

Kedves Kolibri 1803,

Nekem déd-nagyanyám volt Vonza Nyírbátorban. Az Ő felmenőinél nem tudtam rájönni, hogy lett a Vonzából Ferentzi Vonza, vagy a Ferentzi név volt hamarabb és abból lett Vonza? Mi lehet ez a névkapcsolódás? Konkrétan Vonza Ferentzi Sándornál jött elő ez. Nagyon megköszönném ha megírnád! 

Előzmény: Kolibri1803 (7850)
kardio1 Creative Commons License 2025.04.06 0 0 26134

Breznobanyan és Salgótarjánban találtam Veszelja Máriát,  de sajnis egyikük házassága dem 1890-es :(

Esetleg megnézem az 1913-as házassága elotti halálozásokat Budapesten, ugyanabban a kerületben.

Előzmény: babramama (26128)
kardio1 Creative Commons License 2025.04.06 0 0 26133

Köszönöm a tippet. Megnézem. A másik Charitas Schmidt halalozasat 1905-ig bezarolag nem találtam meg Felső-Stubnyan.

Előzmény: babramama (26128)
JPmiaou Creative Commons License 2025.04.05 0 0 26132

Levantes Veronica Fejér uxor Francisci Juhász
Keresztszülők ("emelők") Fejér Veronika, Juhász Ferencnek felesége.

Előzmény: aBence2000 (26130)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!