Tudok róla, ez az Ortho-K lencse. Nekem még nem volt, de erről sem túl jókat olvastam. Ez ugye egyeszerűen mechanikusan rákényszeríti a szemet, hogy felvegye az alakját. Nagyon tájékozott jó szakembernek mondott optometrista azt mondta, hogy ez a "szaruhártya nyomorítása". A wikin is azt írják, hogy kényelmetlen.
Én lágy lencsét hordok, ez teljesen kényelmes, legalábbis én megszoktam már régen. Sajnos nekem a két szem közötti nagy különbséget nem tudják már szemüveggel jól korrigálni, kontaktlencsével többet lehet korrigálni. Jobban látok kontaktlencsével. Egyébként nekem javasot már több szemész keménylencsét, de még nem próbáltam. Az sem egyszerű.
Ja, még hozzátenném, hogy én az eddigi 3 éves tapasztalataim és ismereteim alapján kontaktlencsét semmi esetre se tennék a szemeimre. Egyébként vannak olyanok is, melyek hogy nagyon kemények és éjjelre kell feltenni, mikor alszol. Pontos mérések és felmérések után csinálhatnak Neked olyat (de azt hiszem nagyon borsos az ára). Na ez éjjel olyan alakúra formálja a szaruhártyádat, mely kibír úgy maradni és jól lát az ember nélküle több órán át. Reggel, mikor felkel az ember ki kell venni és semmit se kell helyette feltenni. Nem tudom mennyi dipotriát lehet ezzel nap mint nap kiegyensúlyozni. Persze én ezt se vállalnám be. Majdnem ugyaezt megcsinálom külső segítség (kontaktlencse) nélkül. Azt hiszem, még meg fogok tanulni egypár dolgot és még jobb lesz.......
Egyébként várható áttörés ezen a téren, tehát szaruhártyát nem bántó lézeres műtéti eljárás belátható időn belül rövidlátás kezelésére? 20 éve vagyok kontaktlencsés, ha eddig kibírtam, tudok még egy kicsit várni.
Beidéztem ide, amit a lézeres topikban írtál. Hát ezt meg hogy érted? Hogyan lehet a szaruhártyát valahogy megváltoztatni lézerrel, hogy ne érjenek hozzá? Fejlesztnek olyan lézert, melynél nem fog kelleni leégetni (vagy lepárologtatni) az epitheliumot és a Bowman hártyát (ez már vissza se nő). Valahogy úgy, hogy két vagy több nyaláb fog ezek alatt találkozni a strómában (mely a szaruhártya 90%-a) és fogja formálni.
Hát Péter semmilyen kritikát nem fogad el, hisz a Bates módszerben és puff. Hogy mi miért, az is puff. Kérdezem Tőle, hogyan miért hatnak azok a dolgok, de csak annyit mond mindig, hogy lazító, meg sztresszoldó és minden hiba azért van mert sztresszes a szem. Ezért amikor lehet lazítani kell........ Azok a gyakorlatok valóban lazítóak és átmenetileg tényleg segítenek. De hogy legyen tartós és folyamatos javulás, ahhoz sok minden azért meg kell tudni és tanulni és megérteni - és gyakorolni próbálgatni.
Egyetértek azzal, amiket írtál. Az emberi test alkalmazkodó. Én is azt hiszem, hogy bárki aki leteszi a szemüveget és semmi mást nem csinál csak létezik - a szemei is bizonyos fokig alkalmazkodni fognak. Napok, hetek után jobban fog látni, mint az első nap. A továbbiak is csak az egyénen múlnak - tudja e fokozni ezt az alkalmazkodást.......
Én pont most 3 éve tettem le a szemüvegem 3 nap alatt. Fokozatosan rengeteg dolgot megtanultam és még mindig nagyon sokat nem tudok. De egyre jobban tudom kezelni a szem dolgait. Tudom mit kell (és mit ne) tennem azért, hogy jobban lássak közelre, erre reggel hajtok, hogy mire melóba érek, meg se érezzem a 8 órát a monitor mögött. Ahogy vége a melónak átkapcsolok, hogy a távollátásomat tökéletesítsem. Azt hiszem ezt is egyre jobban tudom korrigálni. Mire hazaérek és bekapcsolom majd a TV-t, nem győzök csodálkozni, nézhetném 8 órát is. TV-t néznem már nagyon egyszerű, 350 cmre van tőlem, tehát az már távolbalátásnak minősül. Két méter a semleges, ez az a távolság, amikor a szemlencse se összenyomva, se széthúzva nincs........
Mit gondolsz, mi hat annál a gyertyázásnál? Nagyszerű, hogy folytatni fogod, jó dolgokat írtál........
Én is nagyon szkeptikus voltam és még egy kicsit vagyok is (fizikával foglalkozó létemre érthető is talán), de már igen erős bennem az érzés, hogy meg fogom ezt a problémát oldani magamnak.......
Átolvastam a topic kb. 70%-át, néha kicsit tekertem.
Már régóta érdekel a téma, évekkel ezelőtt is foglalkoztam vele, megvettem a "Tökéletes látás szemüveg nélkül" című könyvet is. A látástréning fórumba csak belenéztem, ha jól sejtem, ott az oldal üzemeltetői nem biztos, hogy minden kritikát jól fogadnak.
Magamról annyit, hogy sajnos -5 és -7,5 kontaktlencsét viselek, ráadásul a -7,5 -ös szememmel még így sem látok jól. A két szem közötti nagy különbség miatt valójában csak a jobb szememet használom rendesen (domináns), a balt kevésbé. De ettől függetlenül zavar, ha nincs rajta lencse.
Nekem sajnos már kis korom óta gond van a látásommal, de kezdetben csak -0,25 dioptriával kezdtem változó gyakorisággal, de fokozatosan romlik a szemem. Most 33 éves vagyok. A bal szememre másfél éve -8as lencsét írtak fel, de azt túl erősnek éreztem sokszor, nem nagyon tudtam megszokni. Néhány nap múlva visszamentem, egy másik doktornő volt az optikában, de ő is azt mondta, hogy márpedig -8 kell. Ekkor elkezdtem tornáztatni a szemem és visszatettem a korábbi -7,5 lencsét és azóta ezt használom. Nálam ez a tornáztatás csak annyit jelent, hogy teljes sötétségben meggyújtok egy gyertyát és letakarom egyik szemem, a másikkal peding a lángra fókuszálok. Eddig nem túl gyakran csináltam, csak amikor éreztem, hogy kellene. Utána jó, de csak pár napig. Egyszer csináltam keményen, 2 napig folyamatosan tornáztattam, olvastam szabad szemmel (5cm-ről láttam a betüket), de nem volt nagyobb eredmény.
Semmilyen tudományos alapja nincs, sőt rengeteg bizonyítottan hamis érvelés van Bates doktor irományaiban. Ha olvasgatjuk a hazai szemtrénerek véleményét, írásait, néha komolyan megmosolyogtató. Sokszor inkább vallásá válik a szemtorna (hit kérdése).
Érdes egyébként, hogy nagyon sok elismert szemorvos és optometrista véleménye nagy szórást mutat a témában: azaz vannak, akik totálisan elutasítják az egészet, míg mások javasolják a szemtornát és határozottan állítják, hogy érdemes csinálni, de olyat még nem hallottam, aki ettől meggyógyult! Mármint hitelt érdemlően. Viszont kisebb eredményekről többen beszámolnak.
Ezzel nem nagyon tudok mit kezdeni, tehát csodát nem várok tőle, de én is úgy érzem, hogy jobban látok torna után. Viszont azt tudni kell, hogy vannak olyan problémák, mint pl. az akkomodációs görcs (szokták úgy is nevezni, hogy befagy a szem), ami azt jelenti, hogy aki sokat olvas vagy számítógép előtt van, annak a szeme beáll erre a távolságra, alkalmazkodik ehhez a körülményhez. Távolba nem fog jól látni. Ezt az orvosok többsége nem fogja észrevenni, amikor szemüveget írat, nem egyszerű megállapítani és felír egy erősebb szemüveget. Ilyeneknek mindenképp hasznos a torna, bár ha orvos mégis megállapította a problémát, akkor egy szemcseppel sokkal gyorsabban kezelni tudja a problémát, mint a torna. De sokat olvasóknak mindenképp hasznos a torna a megelőzésben.
Van még egy fontos dolog, aki néhány hétig 'eldob' egy -3 dioptriás szemüveget, annak úgy olvastam, hogy valóban lesz javulás a látásában, mert a szem alkalmazkodik a megváltozott körülményekhez, amikor néhány hét múlva visszaveszi a szemüveget, úgy fogja érezni, hogy erős, lehet, hogy -2,5D is elég lenne, tehát gondolhatja, hogy javult a szeme, de nem, mert ez az eredmény nem tartós. Rövid idő múlva rájön, hogy mégis kell az erősebb szemüveg. Szerintem sok tréner erre a kezdeti 'sikerre' bemagyarázza a páciensnek, hogy a tornától van javulás.
Nem tudom, hogy mi az igazság, de mivel úgy érzem, kicsit használ a gyertyázás, és nem tudom megszokni az erősebb lencsét, én tornázok esténként. Még van néhány dolog, amiről szeretnék írni, de már így is hosszú lett, később folytatom.
Na akkor nézzük a nekem legideálisabb helyzetet, legalábbis ezt tapasztalom rengetegszer. A 180 fok a nemrég betett ábra szerint, tehát mikor pont lefelé nézünk.
Az első eset, mikor pont pislantunk. A könny egyenletesen elterült az egyenetlen szaruhártyán, nem jól látunk. Mivel pont lefelé nézünk, a könny (kék) vizes és olajos része (gondolom) a gravitáció miatt elindul a központba lefelé, pont a szem közepébe. A nyákos jól tapad (sárgás) és a helyén marad, védi a szaruhártya felső rétegét továbbra is. Ha tovább nem pislantunk, akkor még lejjebb megy és nagyobb lesz a görbület és ezzel sokkal nagyobb a fenytörőképesség. Majd sok gyakorlás után lesz türelmünk a negyedik esetre is, amikor már olyan nagy lesz a törőerő, hogy 5cm belülről is kristálytisztán lehet olvasni egész kicsi betűket is folyamatosan, hosszan tartva a kristálytiszta látást. Ha továbbra se pislantunk, annyi könny összegyűl, hogy már aztán lepottyan mint a csepp. Ha ezt a dolgot sötétebb helyen végezzük a megszokottnál, sokkal de sokkal tovább nem kell pislantani, mert akkor nincs annyi fény, ami gyorsan elpárologtatja a könnyet. Nyugodtan el lehet olvasni 3 oldalt is. Aztán pislantunk és sajnos megint az első eset lesz. Sok gyakorlás után el lehet érni, hogy néhány mp alatt újból kristálytiszta legyen a kép néhány percig. Ha sokat gyakoroljuk ezt a dolgot, akkor nem csak a könny fog így beállni, hanem a többi dologra is hat a gravitáció, csak lassabban. És aztán később, napokkal hetekkel észrevesszük, hogy mintha könnyebben menne mindenféle látás, olvasás.......
Azt hiszem, hogy még 10D szemüveget hordó ember is élesen olvasni így egy kis gyakorlás után. Mert ezzel azt hiszem még 10D feletti plusz fénytörést is elő lehet varázsolni......
Idén már nem leszek NETközelben. Mindenkinek kellemes Karácsonyt és nagyon boldog Új Évet kívánok. Remélem jövőre még többet megtudunk látásunkról és még többet meg is teszünk érte........
Hát igen a fél óra napi lefelé, az már tetemes. Ezt tapasztaltam én is 3-4 hete, mikor sokat csináltam az ágyban éjjel. Nagyon sokat dobott látásomon is. De nem valami nagy kedvem van, volt azt annyi ideig csinálni. Ezért bevittem oda a rezgést, meg a vibrálást és ez nagyon lerövidítette az időt, közben a hatás majdnem ugyanakkora. Most a napi (reggeli) adagom kb 2 perc (10-15-ször kb 10-15 másodperc), de nagyon vibrálok lazán, ahogy írtam. Ez se megy rögtön lazán, gyorsan, de a két-három hét alatt sokat finomítottam rajta.
Valóban igazad, és a másik topiktársnak is (aki felhozta ugyanezt) - az érrendszeri gondokkal küzdőknek nem egyszerű ez a dolog. De most mondok olyat, ami lehet egy kicsit elgondolkodtató. Miért is van magas vérnyomás. Csak találgatás van. Az ember elmegy orvoshoz és szedheti az értágítót meg az érlágyítót lehet élete végéig. Na most a másik topikombam (mely a hangokkal és rezgésekkel foglalkozik, oda is irogatsz bőven, azt ismered, meg a szívproblémás topikba is) már írtam, hogy már vagy 11 éve minden éjjel mérem a pulzusomat (sokszor többször is) és próbálom megsaccolni a vérnyomásomat is. Három ujjal mérem. A jobb kéz 3 ujjával a jobb halántékon. Nagyon sok információ kivehető sok gyakorlat után, ami nekem talán megvan a 11 év alatt. Így a vérnyomást is meg tudom különböztetni. Tehát mikor alacsonyabb és mikor magasabb. 2-3 pulzus vételétől és leolvasásából már tudom is mennyi a pulzusom és kisebb vagy nagyobb a vérnyomásom............
Tehát, ha lefelé vagyunk, akkor felmegy. De aztán huzamosabb ideig alacsonyabb, néha alig tudom 3 ujjal kivenni, hogy valami pulzál. Ezeket a dolgokat nagyon nem ajánlják a magasvérnyomásosoknak. De lehet pont ez volna a kulcs ahhoz, hogy hosszútávon csökkenjen a vérnyomás. Ha magasabb, akkor az embernek mintha a feje fájna. De közben az agy úgy érzi, hogy nem kap elegendő vért (lerakódások, elzárt kapillárok stb) és fokozza a szív munkáját, amitől meg az is kidöglik. Így ez olyan ördögi öngerjesztő folyamat, végül olyan magas lesz, hogy életveszélyes. A kolléganőm kislányának most 130-at ver percenként, kórházban van. Rengeteg benne a lerakódás. Már 3 éve jár mindenféle orvoshoz, nem tudnak vele mit kezdeni. Most távolodnak el a lerakódások, ami ennyire felfokozta a pulzusát. Aludni se tud, de ha eltávoznak a lerakódások, sokkal jobban lesz......
Sokszor hangsúlyoztam már, én nem mondom soha senkinek, hogy valamit csináljon utánam, csak leírom a tényeket, kisérleteimet és azt, hogy én hogyan látom és mit csinálok..........
másképpen szólva a fejen állás, ha sikerül kitolni fél órát már egész számottevő lehet. persze ezzel vigyázni kell annak akinek érrendszeri hibái vannak. vagy szív, illetve agyi gondok.
Na előbb feltettem egy ábrát számokkal, amik szögeket jelentenek fokokban. Ez csak az egyik tengely menti mozgás. Mondjuk népiesen a bukfenc, ha ezt csináljuk, akkor mégigmegyünk a 360 fokon és a két szem mindig vízszinte egymáshoz képest. A másik tengely volna a cigánykerék, ekkor a két szem nincs vízszintben.
Tehát nulla fok, mikor a plafonra nézünk, vagy úgy alszunk. Egész nap a szem kb 90 fokban van (ami nagyon egyoldalú és több szempontból nem jó), már aki nem csinál mindenféle mozgásokat gyakran. Egy két fok kilengés azonban nem sokat nyom a latban. 180 fok, mikor pont lefelé nézünk, például hason alszunk és a fejünk nincs oldalra. 270 fok mikor fejjel lefelé vagyunk és a szemek itt is a vízszintes síkon látnak, de fordítva, mint mikor állunk rendesen......
Majd szerkesztek ábrát, hogy miért jó nekem a 180 fok és miért segít a 270. A 270 fok mindenkinek kell hogy segítsen ezek szerint, mert a 90 fordítottja, amiben a nap legnagyobb részét töltik a szemek (már amikor nézünk normálisan)..............
Igen, az a fő ok. Már akkor tudtam, hogy a szem lassan alkalmazkodik a sötéthez, de a világoshoz is. Csak nem tudtam, hogy az mennyi idő. Akkor mondom meg kell tudnom. Otthon télen nappal mindent behúztam és úgy néztem a sötétben a TV-t egy órát. Aztán mentem ki, kb 40 perc kellett a világosban, míg megszoktam és rendesebben láttam. Ezt többször megcsináltam, kb mindig úgy volt. Azóta igencsak kerülöm ezt. Mindig először megyek ki, aztán nézem csak aTV-t, mikor már nem fogok kimenni.... Persze az ember rögtön lát, ha sötétből világosba (vagy fordítva ) megy. De nem a teljes kapacitással. Ez nagyon hosszú időnek tűnt, de ez pont annyi, mint a szabadban lesz világosból sötét és fordítva. Tehát a szem nagyonis a természetre van hangolva. Ezt alátámasztotta egy cseh barátom, aki szemtornát tanít - megtalálta angol oldalakon..... Pontosan ezért már 3 éve nem gyújtogatok villanyt és becsületesen a szemeim természetes úton mennek át sötétből világosba. De amúgy is rengeteget vagyok télen sötétben, nyitott szemekkel természetesen, ezért azt hiszem nagyon jól látok sötétben.....
Na most akkor feltettem a kérdést. Ha fogok tenyerezni, akkor a szem rááll a sötétre és én meg világosban vagyok - csináljam vagy nem? A melóban dolgoznom kell. Most fogok tenyerezni 10 percet, aztán továbbbi 10 perc, míg megszokja úgy ahogy a fényt. Hát valahogy nem smakolt ez a gondolamenet......
A másik dolog, hogy a sötétben nincs referenciapont (úgy kell a tenyereket rakni, hogy sehol se menjem be még icipici fény se) és akkor lehet mehet ahova könnyebb - lehet a sötét végtelenebe. Tehát erős volt az az érzésem, hogy ez valahogy nem lesz jó, hogy közelebbre hozzam a fókuszt.
Na a napoztatás meg majdnem a fordítottja. De tudok annyit a Napról, hogy ne igen nézegessek bele, még csukott szemmel se. De néha néha azért a vonatban (úgy 10-szer egy évben) oda irányítom a csukott szemeim. A sínek mellett fák vannak sűrűn és most a Nap délután a levélnélküli fák mögött van. Tehát ahogy megy a vonat, az ágak és a Nap fantasztikus színjátékot produkálnak a retinán, ahogy megy a vonat, egész mesés.
Ezért sokszor csináltam (most már annyira meg vagyok elégedve, hogy a monitor mögött már tiszta semmit nem csinálok), hogy becsuktam pár mp-re a szemeim, de a monitorra néztem. Tehát akkor a két szem beáll nyugalomba (nem kell összehangoltan állniuk), de mivel világos van, a szemhéj lesz a referenciapont és a fókusz tudat alatt közelre mehet. Mindenki megfigyelheti (elég a világos ablakhoz menni) csukott szemekkel, hogy vannak e a szaruhártyán, vagy a szemlencsén, vagy az üvegtestben valami látható alakzatok. Ehhez meg abszolút nem kell semmit csinálni, az ember látja és puff, pedig az nagyon közel van..........
Hogy túl gyorsan megy el a fókusz, az nem baj, menjen olyan gyorsan, ahogy tud. A baj az lehet, hogy addig míg csináljuk, addig úgy marad.........
De minden dolog hat az nem vitás, így a tenyerezés is hat, meg a napoztatás is hat - a kérdés, hogy hogyan és jó e nekem vagy nem az adott helyen és pillanatban........
tippelek: azért nem csinálod a tenyerezést, mert megértetted h a szem nem a hirtelen fényváltozásokra van kitalálva :D pl ezek miatt sme kapcsolgatsz villanyt ,D
28 vagyok.
válasz: nem jó mindkettő... a napoztatás akkor pont amiatt, mert a fokusz rámegy a szemhéjra és aza távollátóknak nem jó (mint ahogy előbb magyaráztad) a tenyerezés, pedig talán amit fentebb írtam. MEg régena rról votl szó itt, hogy rögzitsük a foksuzt, és cska lassna távolodjunk, a tenyerezésnél, gondolom tul gyorsan mozdul a fokusz a távolba.
Ja, még eszembe ugrott. Írtad is, hogy hiába úszol háton is a fejed legtöbbször lefelé néz. Négy úszóstílus van és csak a hátuszásnál nézel fel. Tehát a stílusban 3:1 az arány. Tehát egyben felfelé nézel, de háromban lefelé. Na és a lefelé erősíti a közellátást. Már lejjebb írtam, hogy hogyan, miért. Az az egyik kedvenc szórakozásom. Ha nem látsz jól közelre, akkor az az ideális fejtartás. Pont lefelé. Majd csinálok ábrákat is, hogy világos legyen mindenkinek. Én szépen megértettem, ezért el tudtam érni azt is, hogy 1cm távolságra is be tudtam állítani az éles fókuszt. Onnan a legkisebb betű is óriás............ :) Persze nem pottyant az le magától egyszerűen, kellett azért sok részletet megtanulni
Minden elismerésem. Nem semmi a dolog. Már megint kiment a fejemből, hány éves vagy most? 25 év úszás, hát nem semmi.......
Én is rengeteget úsztam fiatalkoromban, 30.ik évemtől már egyre kevesebbet. De sose volt rajtam semmiféle szemüveg, még a merülésnél se, pedig a víz alatt is nagyon sokszor nyitva volt a szemem (halat akartam fogni kézzel.....:))). De Te úgy látom úszómedencében úszkálsz, ami jó klóros is. Na abban én sose úszkáltam, mindig tavakban, patakokban. Hogy rajtad van az úszószemcsi, az biztos befolyásolja látásod. Vedd már csak azt is, hogy az üveg is töri a fényt, ráadásul az úszószemüveg drasztikusan csökkenti a látószöget, plusz még nyomja is a bőrödet. Mivel nagyon sokat úszkálsz, sokat van rajtad az úszószemüveg is - a szem meg ehhez is alkalmazkodni akar. Egy másik ok meg az, hogy mikor úszol nem nagyon látsz távolra, tehát ez is a rövidlátásodat erősíti és a távollátásodat gyengíti. Plusz ha olvasol is (és biztos hogy olvasol mindenfélét, mobil monitor, TV, könyv stb), akkor világos lehet, hogy a távollátásod gyengébb, mint a közellátásod.
Egész kis gyerekeknél nagyon veszélyes lehet, mikor világosban altatják őket. Akkor nagyon hamar kialakulhat a rövidlátás. Mert a csukott szem is lát ám, de mivel világos van, csak a szemhéjig fókuszálhat (az alvó embernél), ami ugye egész közel van a szemhez..... :)) Ezt az ismeretet rögtön 3-4 hónap után megtudtam 2009-ben (már hogy nem jó a kicsiknek világosban aludni, de hogy miért az nem volt ott). Ezért nagyon sokat csináltam azt, hogy néhány mp-ig becsuktam a szemeimet a világosban, ott ahol vagyok (a monitor mögött) és sose csináltam a tenyerezést. Lehet kitalálod miért, ha nem, leírhatom....... Ez is megtette a magáét, hogy jhól látok ismét közelre........ A szemtrénerek mindenkinek ajánlják a tenyerezést és a napoztatást is. Na ez két homlokegyenest külkönböző dolog. A kérdés, mindkettő jó a távol és rövidlátóknak is?????
NA végre eszembe jutott, egy felvetés. Már 25 éve szinte heti min 3, max 6szor úszom, edzés szerűen. és azt kell tudni, hogy ilyenkor -bármennyit uszok is háton- azért hason vagyok. Ami még szöget ütött a fejembe, hogy van szemüvegünk, h lássunk, meg h védje a klórtól. NAde! ebben valahogy másképp láthat a szem, ráadásul ez a szemüveg van h párásodik, karcolódik, stb. Az a benyomásom támadt nemrég, h ez kell legyen az oka, h 0,75ös mindkét szemem, és h nem igazán az van h rosszul látok, hanem h az élek tűnnek el ha távolra nézek.
Gondolam ez érdekes téma neked, meg kell hozzá mozgatni a tekervényeket :D Szerinted van benne valami? magyarázható ezzel? 14 éves korom óta ismeretes akkor csak 0,5ös volt, nemsokkal később 0,75, és az változatlan már jó ideej.
Csak úgy érdekességként, hogy milyen apróságokon múlnak a dolgok. Ma nagyon jó erőben éreztem magam. De esett a hó (ami nekem nagyon tetszik, nagyon szeretek kint lenni a hóesésben) és így a kitaposott aszfaltonúton óvatosabban kellett mennem (főleg a dombról le) a melóba, ezért több energiám elveszett a mért helyen, de még így is csak 5 méter hiányzott a tegnapi eredményemhez. Ugyanígy van ez a szemeknél, rengeteg körülmény befolyásolja látásunkat..........
Majd lehet napközben beteszek egy ábrát, melyben bemutatom a szögeket, hogy aztán a későbbiekben érthető legyen amiről majd beszélek.......
Nagyon szépen köszi, hogy vetted a fáradságot. Nagyon szép dolgokat emleget. Egyet kiemelek.
A levegővétel és gyakorlatai fotnosak számára. hauralja a légzését, uralja a tetsét, eszét, érzelmeit, és a streszt.
Na ez az. Én a hangokkal rezgésekkel, vibrálásokkal nagyon uralom a légzésemet. Elég belegondolni abba, hogyha az ember beszél vagy énekel be akarja fejezni a mondatot, vagy sort, vagy dallamot - na ez a tudat alatt elnyújtja a kilégzés hosszát. Én minden megerőltetés nélkül megcsináltam sokszor: fokozatosan elértem, kb 20 mp lassú belégzés és 35-40 mp lassú kilégzés hang kiséretében. Hang nélkül nagyon rossz ezt csinálni. Az elején nagyon magas alig hallható hang és fokozatosan mélyebb és mélyebb. Mjd mikor mind kint van (levegő) még jó pár mp-ig nem venni levegőt. Ezt 60 percig is tartani lehet minden nehézség nélkül.
Minden elismerésem, amit a vízben csinál. Gondolom, hogy az a hegyi gyorsfolyású víz nagyon hideg lehet (talán 2 fok körüli is). Brrrr. Ezt még tetézi, hogy nagyon gyorsan folyik. De levegőn, a kinti hidegben - na abban otthon vaggyok. Már vagy 8 éve nincs is télikabátom, meg télicipőm, meg kesztyűm, meg vastag téli nadrágom stb. Ugyanaz a kabát (az csak olyan sportos, vékony mint az újságpapír), nadrág, cipő van rajtam télen nyáron..........
Igen, nagyon jó, a természet. Hisz mindannyian a természet emeberei vagyunk, a természet teremtett, ha nem vigyázunk a természet természetesen el tud rontani, de ha lefigyeljük a természetet, akkor a természetes erőkkel (gravitáció, elektromáges, gyenge és erős kölcsönhatás) meg is tudjuk javítani, amit nemodafigyelésünkkel nagyon elcsesztünk......
Egy cseppet sem tér el a topik témájától, inkább szorosan összefügg vele. A rezgésekben, mozgásokban a szem van a legelöl. A leggyorsabb rezgéseket, mozgásokat végzi tudtunkon kívül (mikromozgások, írtam róla, tudom is látni őket). Ha ezek nem volnának, semmit se tudnánk felismerni....... Az ember egyetlen csekedetét, mozgását, rezgését se lehet elválasztani tőle. Téhát, ha például az ember a térdével van elfoglalva és azt próbálja rendberakni - az is kihat a szemekre, mert azok akkor sem állnak meg...... Valóban nem lehet sehol se határt húzni.......
Hát akkor üdv a topikban. Mit mondjak, örömmel töltenek el szavaid. De én kitartás helyett szórakozásnak látom a magam részéről. De igazad van, ezekhez a dolgokhoz rengeteg kitartás, fegyelem, goldolkodás stb kell. Időt nem is említem, mert ezeket a dolgokat mindig úgy próbálom megoldani, hogy mintha menet közben csinálnám. Tehát az ég világon semmiben sem gátolnak ezek a kisérletek.
Köszi az erőt a továbbiakhoz. Rengeteg dolgot már ismerek (ha visszaolvasol, megtudhatod mindet), de még rengeteget meg kell ismerni és kikisérletezni, hogy többet tudjak és hatékonyabban elérjem azt amit akarok - a tökéletes látást csaknem mindig. Tehát ez számomra azt jelenti, hogy a 8 órás meló után a monitor mögött se romoljon el számottevően a reggeli már szinte tökéletesnek nevezhető látásom....... De mint mostanában irogatom - a gravitáció kemény ellenfél, de igyekszem.......
MEgnéztem és kijegyeztem címszavakat, sorrendben, megpróbálom összetenni röviden, lényegre törően:
Elején: mi minent jelent neki a ygakorlás, gyönyörűnek nevezi az egészet, h határokat tágit, mozog, és intenzitást hoz be az életébe. A dzsiu dzsicun keresztül érti meg magát!
A levegővétel és gyakorlatai fotnosak számára. hauralja a légzését, uralja a tetsét, eszét, érzelmeit, és a streszt.
NEm a gyözelem vagy vereség köti le, hanem h "képes megcsinálni" valamit.
A mindennapi munka meleltt erőfeszitéseket tesz, hogy gondoskodjona követezőkről: hajlékonyság, erő,légzés,koordináltság, egyensúly. néha olyan komoylan gyakorol, h egyfajta meditációs állapotba kerül, amikor képes csaka pillanatban lenni.
"I am a water person" - egy vizi ember vagyok. vagy víz ember. innen arról beszél, h a hideg vizben pl egy idő után tuljut a fájdalmon és másféle érzések keritik hatalmába, megértés ez, valószínűleg egy tágasabb tudat állapotba jut. a szabadságnak szerinte ez egy magasabb foka. újjászületést érez utána.
Azokat, amiket te gyakorolsz nem emliti vagy gyakorolja. viszont egy természeti emberhez hasonlit szeritnem, egy oylan tipusnak aki maga tallált ki szinte midnent magának. és gyakorolja, probálgatja. emellett, az a mobilitás jellemezheti, amiről irtam. érdekes mikor az erő és felxibilitás találkozik. rezgés minőségek ezek. egyébként most jut eszembe h ez a topicod témájától jócskán elüt. elnézést is érte :D sosme tudom és nem is nagyon látom értlmét élesen elválasztani :D
Igen, azzal is lehet. Jómagam is utoljára 16.10-kor eszem egy keveset, előtte egy alma és utána is egy alma. Aztán már csak másnap reggel 7.20 körül eszem. Szombat, vasárnap meg 14 óra körül eszem utoljára. Ezzel elérem azt, hogy a test elégeti a felesleget másnap reggelig.
A rezgésben az a jó, hogy mozog az ember szinte nulla energiától. Még azt is el lehet érni, hogy ettől a mozgástól még csökken a szívverés is. Hát ügyes vagy akkor azzal a francia spárgával. Nem egyszerű azt megcsinálni, én nem is próbálkozom ezzel.
A videók nagyon jók. Van ott még több is. Na ezekről az emberekről nehéz elképzelni, hogy nem jól látnak. Nagyon sokféle, sokirányú mozgást mutatnak be. Régebben én is csináltam hasonlókat. Most inkább a legkevesebb energiakiádásal akarom elérni a rezgést, mozgást.
Az a támaszos rezgés, amit leírtam, annál is (ha el tudsz lazulni) a gyomor maga fog ugrálni a rezgéstől, mert most hamarébb lesz ott üres a tér.
Ha lehetne, egy két mondattal, hogy mit mond a fickó. Érdekes lehet, kösz....
Igen erre utaltam, h a méregtelenités, tisztitás folyamatának magas hatásfoka meleltt, leeht hatni a megfelelő mennyiségű étel fogyasztásával.
pl.: ha vacsorára már nem eszek ( nem mert fogyni akarok, vagy ilyesmi, hanem mert jól étkeztem amikor kellett, így nem is leszek éhes), akkor este már kevesebbet vagy nem is kell annyi energiát időt forditani az emésztésre. Hozzá lehet nyulni olyankor a zsírokhoz. és minél többet csinál ilyet az ember, annál hamarabb cseréli ki a régi lerakódásokat.
Nagyon jó, hogy leirtad ezt a fejjel lefellé "rezgetést", ki fogom próbálni. Mostanában amúgy is érdekes kísérleteket végzek mozgásilag. Fő terület a csípő környéke. KEzdem feloldani az ottani merevedéseket, lekötéseket, egyre mobilabb az izület arrafelé. Még ne mlátom teljesen, de intuicióm azt sugja, hogy jó irány. Meg akarome rísiten és közben rugalmassá tenni. mindjárt belinkelek neked egy videot, azokrol amiket csinálok. Még annyit, h multkor gyakorlatoztam és véletlen ott találtam magam, hogy francia spárgában 5-10 cm kell csak, h a földre üljek... na ott meglepődtem rendesen! mert a sprágát nem gyakoroltam, mégcsak fejemben sem volt...
A másik amit akartam mondani, a hasizom hullámoztatása, fel-le, vagy oldalakra, behuzva, kiengedve, majd látod a videon, egy másikon, akkor azt is beteszem ide.
Köszi a szép hosszú hozzászólást, nagyon jókat írtál.............
Nem hogy valószínű, hanem szerintem biztos, hogy tart a tisztulásom. Azt hiszem életem végéig fog is. Szerintem ezzel mindenki így van, lesz. Lerakódik valami a nap folyamán, majd a test igyekszik aztán megszabadulni ezektől, mert mondjuk napközben mindentől nem tud. De még éjjel se tud mindentől sokszor.
Igen, most azt hiszem, hogy valahogy igen nagy hatásfokkal tisztulok. Már egész elképesztő. Ma is rátettem 7-8 méterrel, mégpedig megerőltetés nélkül. Pedig ma azt hittem, hogy meg se fogom tudni közelíteni a tegnapit. Mert tegnap a melóban 5 órát fizikailag megerőltető melót (hurcolkodtunk, sok mindent kellett ide oda hordogatni, nehéz dolgokat is). Tehát jobban ki voltam dögölve, mint a foci után - és mégis. Pedig marha kevés amit csinálok lefelé ügyben. Az összidő pár perc lehet naponta. Reggel a legtöbbet, már 40 perccel a vonat indulása előtt kint vagyok a hidegben (és most a koromsötétben). Mondjuk lehajlok 10-szer kb 5-10 mp-re (tehát összesen nincs is 2 perc). A kezeimet a földre teszem és nyújtva vannak (a lábak is). A kézujjakkal próbálom magam mintha megemelni, de 1-2 mm után elengedem az erőt és így visszazuhanok. Az izmok rugalmasak és egy kicsit visszalöknek, na ekkor megint egy tized mp-ig mintha megint megemelném magam. Tehát így elég gyorsan berezgek, szinte nulla energiával. Mivel fél testem lefelé van, valahogy egész máshogy reagál. A lerakódott nehéz anyagok hirtelen fent lesznek (a rezgés, vibrálás nagyon besegít) és a vér, nyirok rendszer el tudja vinni. Rögtön érezni, hogy erőt adott, méghozzá jó adagot. A vonat rezgéseit is most már kihasználom. A támlára könyökölök és a tenyeremet az arccsonthoz nyomom. Így a csontok jól átviszik a vonat gyors rezgéseit a szemekhez is. Azok így most kb lefelé néznek. Felváltva 5 perc egyik felére (van annyi hely a vonatban), majd a másik felére.
Azt hiszem, így jobb lett a vörösvérsejt képződésem is (a fordított rezgésektől) és így több oxigént tudnak megkötni, mivel többen lesznek mikor kell. Olvastam sokat a merüléskről is. De én nem teszem magam ki végleteknek. Olyan könnyen mentem ma is, hogy az mellbevágó, semmi erőlködés, semmi nyomás - egyszerűen menten és mehettem még tovább.......
Mindent gyakorlatig egyformán csinálok már jó pár éve. Most mégis megint hatalmas javulást tapasztalok. Ezt pusztán a gravitáció hatására írom. Ezek a változások. Tegnap csak reggel 1 órát voltam a monitor mögött és aztán délutan megint csak 1 óra jutott rá. Mikor mentem hazafelé, mintha egy más kategóriában látnék. Tehát nem romlott el annyira délutánra a szemem a monitor mögött, mint máskor. A hurcolkodásban pedig volt mozgás, lehajlás, erőlködés - ami nem volt olyan egyhangú ülés, mint a monitor mögött.
Na ezt rendesen ki kell vesézni. Minél többet elérni, minél kevesebb energiával és idő ráfordításával..... Eddig a hangokkal, rezgésekkel, vibrálásokkal gyakorlatilag normális testtartásban (ülés, állás, gyaloglás, futás stb) próbálkoztam. Mostanában már nagyon észben és kézben tartom, hogy van egy lócsöcs, amit úgy hívnak, hogy gravitáció.......
valószinűnek tartom, h még mindig tart a tisztulásod, ismerve az étkezési szokásokat és amiket kísérletezel. fogalmam sincs, hogy hol van pl a máj funkcióinak határa biológiailag. a te eseted nyilván nem tankönyvszerű, kvázi, hiába is mond bármit is a tudós orvos, ők általános képzettségüek,a sportorvosok, pedig másfajta embereket ismernek...
szóval az én teóriám, ah érdkeell, h a tetsed méregtelenítése közelít a nagyon jóhoz. az évek tudatos munkája alatt, -csak tippelek- leető legkevesebb káros ételt fogyasztottad. ismerve az alig vagynem vacsorázásiszokásaidat úgy vélem, ha zsírban volt is raktározva méreg anyag, azt már kitakaritottad. tehát a májnak már ezzel sem kell foglalkoznia, holot a mai normál ember kórtanának alapköve.
emeleltt vlem, hogy tovább fejlődöt a májfunkciód. amihez hozzátartozika képesség, h tejsavból készit glikogént, ha pedig az enzimjeid is és hormonjaid is szépen funkcionánka, akkor 10× gyorsabban is bonthatod a tejsavat. következés képpen, a levegő visszatartásos gyakorlatoknál, ahol oxigén jelenléte nélkül kell energiát nyerned... röviden tejsavból (kivétel erre a nagyon rövid nagy erőkifejtés) te egyre tovább bírod. NEm tankönyvekre alapozva mondom: ki kell ábránditslaka, lehetséges, h a csucsdöntési alkalmaknak sosem lesz vége :D !!! Egyes emberek szerint közel lehet járni a perpeetum mobile effektushoz a májat illetően.
2. sorban, a hypoxiás gyakorlatok, mint a te csúcsaid agyi függőségűek. valamint keringés beli kötődésük is van az összefüggéseknek. pl ha nagyon kapillarizált és rugalmas a véredény hálózatod, akkor telejsne másképp funkcinál, mint a normál, megszokott. jobban , gyorsabban csoportositod át a véred. (ismertek, a merüléses kisérletek alatt megfigyelt biológiai törvéynszerűségek... ezek mentén is lehet okoskodni megértenia hátteret).
elsőre ennyi jutott eszembe.
még talán annyi, h az ilyen fajta tudatos munkával (ha jól gondolom megközelitőleg értem, h miket csinálsz), olyan modom "edzed" a tested és szellemed, ami nem szokványos, ezér tnehéz csak megérteni. ott van pl az energia megmaradás törvénye. úgy tűnik, h egyes egyedeknél túlszárnyalhatóak a viszonyzsámok. pl az embernél valami 70% a hatékonyság amivel doglozik. a belső égésű motoroké rosszabb... nálad az a véleményem, h egységnyi energia bevitele, jobban hasznosul...pl kevesebb belső energia kell az átváltoztatásához az általad megevett tápanyagoknak, ezek még tvább bonthatóak, pl h a kertedben termett "azonos" rezgésszámú zöldségeket fogyasztod... de emeleltt, ott van, h a szervezeted is hatékonyabb már önmagában is.
Köszi szépen. Perszehogy vigyázok magamra, már 32 éve igyekszem magamra vigyázni, azelőtt meg 27 évig az orvosokhoz jártam segítségért, de valahogy nem működött a dolog. Inkább magamban bízom.
Tudok egypár dolgot a légzésről, de most már nehéz hozzáadni valamit. Ez a gravitáció magától hat. Most a szemeimre alkalmaztam elsősorban, de egyhamar észrevettem, hogy megint növekszik a strapabírásom. Csak úgy magától. De most sokkal kevesebbet, és kevesebb időt áldozok rá és mégis minden nehézség nélkül elértem ezt az eredményt. Sok minden részletre kell figyelni annál a mérésnél. És ha megfeszül akárhogy az ember, ha nincs elég levegő, nem mehet már egy lépéssel se többet, nem még 18-at. Tehát valami történt. A kérdés, hogy mi?
Hát ez egy kicsit izgalmas volt. Méghozzá ma péntek van, akkor nem igen szoktam a rekord közelébe se menni, mert csütörtökön focizok. Tegnap is délután rengeteget futottam, tehát ki voltam egy kicsit dögölve és pénteken nincs nagy kedve az embernek valami melóhoz. Hiába lassan 60 év lesz rajtam és mégis. Valahogy ez a fordított dolog nagyon jól tisztít. Ez mondjuk érthető is volt számomra, de látni az eredményt a gyakorlatban, az egy más kategória. Az utat nem elég ismerni, azon menni is kell. Ezen a héten a melóban nem is csináltam még azt az 5 percet se és minden OK. Persze az csak azt jelenti, hogy nem szárad ki már a bal szemem se, de délutánra mindig van alul szellemkép a gravitáció miatt. De már nem olyan erős mint szokott lenni, míg reggel nem csináltam azt a lefelé dolgot.....