Keresés

Részletes keresés

SimsonArnold Creative Commons License 2006.03.16 0 0 14357
Utcai tuning

S 51, enduro, SR 50 robogó (531 és 541 tipusú motorral rendelkezo) kismotorkerékpárokhoz

Olvasóink közül a legtöbben az úgynevezett ,,utcai tuning”, a közúti motorkerékpárok feljavitása iránt érdeklődnek. Ez a leirás ilyet mutat be. Szakszeru kivitelezése esetén nő a teljesitmény, fürgébb és gyorsabb lesz a jármű anélkül, hogy elveszitené alkalmasságát a mindennapi használatra.

Hangsúlyozni kell, hogy a leirtak alapján nem születik versenygép, sportosan vezetheto közúti motorkerékpár azonban igen, amelynek jobb menetdinamikája az elozési úthossz leröviditésével a közlekedés biztonságát szolgálja. Kiindulási elvünk az, hogy ügyeskezu emberek, akik éreznek magukban megfelelo szaktudást, elfogadható munka- és költsegráforditással, viszonylag egyszeruen javithassák fel motorjukat, meghagyva a gyári porlasztót és kipufogó rendszert. A leirtak végrehajtásához csupán néhány kéziszerszámra és egy nagyfordulatszámú fúrógépre van szükség, flexibilis hajtással a Bosch köszöruk részére.

Dönto fontosságú a preciz, jó minöségu munka!

A motorteljesitmény fokozását a töltés és ezáltal a fordulatszám növelésével és a suritési viszony fokozásával érhetjük el. ,,Utcai tuning” esetében a forgattyús házat nem módositjuk, csak a hengert és a hengertejet. A munkát a hengerbe beakasztható hajlitott aluminium lemezcsik kiszabásával kezdjük, amely megakadályozza, hogy a reszelo hegyével megsértsük a hengerfalat. Az alkatrészeket megtisztitjuk az olajtól és koromtól, majd a következo muveleteket végezzük el:

Szivócsatorna

A szivócsoben lévo hattyúnyakat (görbületet) a lehetoségek mértékében egyenesitjük ki. Ellenorizzük, hogy a belépo nyilás keresztmetszete nem lóg-e bele a porlasztó torkába, mert örvénylést okoz. A szivási ido meghosszabbitása érdekében bovitsük felfelé 5 milliméterrel a szivónyilást, a dugattyúgyuru kitámasztása érdekében középen meghagyva az ábra szerinti nyelvet. A csatorna formálása közben a szivónyilást ne szélesitsük ki, legfeljebb lefelé kerekitsünk rajta 1-2 milliméternyit a rajzon látható módon.

A Simson 531 és 541 tipusú motorok hengerpalástjának kiteritett rajza. Az átalakitással kapcsolatos csatornabovitéseket vonalkázás jelzi.

Átömlő csatornák

Feladatunk a forgattyús házból az égéstérbe felömlo gáz ellenállásának csökkentése. A csatornáknak a hengerbe torkollását úgy kell kialakitani, hogy az átömlo sugarak hátul szembetalálkozzanak és úgy csapódjanak fel a hengerfal mentén a hengerfej felé. A csatornának a henger feloli falát nem szabad lemunkálni, mert ezáltal megszünne a rádiuszosan irányitott gázterelés. Az átömlo csatornák gyárilag kialakitott sarkait gondosan kerekitsük le és illesszük össze a motorház csatornáival. A hátsó csatornafal megmunkálásakor jó szolgálatot tesz egy melegen hajlitott gömbölyu tureszelo. A csatornákat a rajz szerint bovitsük tel, a henger sarkos nyúlványát pedig a gázáramlásnlak megfeleloen alakitsuk csaknem élesre.

Kipufogó csatorna

Ez az, amit a leggyakrabban végzetesen elrontanak a képzetlen ,,versenyszerelok’! A muveletet nagy figyelemmel kell végezni. Az ablakot csak felfelé és enyhén oldalirányban szabad rádiuszosan boviteni. A túl magas kipufogónyilás rontja a nyomatokot. A túl széles nyilás viszont elosegiti a gyors gázcserét, de növeli a gyurutörés és a dugattyúcsilingelés esélyét. Szóval az arany középutat kell megtalálni, a rajzon közölt méretekkel. A kipufogó csatorna további részének bovitésekor ügyeljünk a szilárd falvastagság megtartására, nehogy az egész letörjön vagy kilyukadjon. Végezetül a készre munkált henger valamennyi csatornájának éleit türeszelovel gondosan kerekitsük le (R=1).

Hegerfej

A suritési viszony növélése érdekében ajánlatos a hengerfejbol 1 millimétert leesztergálni úgy, hogy az égéstér formája változatlan maradjon. Összeszerelés után a gyújtást ennek megfeleloen 1,5 milliméterre állitsuk. Üzemanyagnak 92 oktános benzint ajánlatos használni. A porlasztó beállitásához gyakorlat kell, ezért azt célszeru szakemberre bizni.

Dreamer Creative Commons License 2006.03.16 0 0 14356
Ja, miért ne lehetne megcsinálni!

Nekem ideadod a teljes tirisztoros cuccot én meg adok neked egy teljes megszakítóst. :)

Nos félretéve a humort, szerintem nincs értelme, mert egy tirisztoros sokkal pontosabb nagyobb szikrát ad, mint a megszakítós. A megszakítós egyszerűbb, de van legalább annyi hibalehetőssége (vagy még több) mint egy jó tirisztorosé.

Ha rendben van a gyújtás akkor nem kell a lecserélésén gondolkodnod.

Dreamer
Előzmény: Cshuby (14342)
picur8123 Creative Commons License 2006.03.16 0 0 14355
Basszus igazad van így jár az aki félig figyel oda :)
Előzmény: trioda (14350)
SimsonArnold Creative Commons License 2006.03.16 0 0 14354

Biztos hogy egy kicsit tuningoltak voltak a gépek egyébként nagyon olcsón lehet a szimókat tuningolni egy 60 vagy 70-es henget az 50-es helyett nagyobb fogaskerék előre ez Kb.10000 Ft-ba kerül és máris van egy 70-75-tel repesztő mocink a handja miatt lehet rá venni sport kipufogó is a ez a teljesítményen nem sokat változtat bár azt kétlem hogy ezt a sebességet a motor meggyilkolása nélkül sokáig lehetne tartani (tapasztalat) de kicsit nagyobb változtatásokkal ez is megoldható a Simson tuningnak Németországban van hazája ott a Szimók végsebessége 90-nél kezdődik. de láttam már olyat is ami 100-110.re volt képes ezeken a motorokon akár 90-100cm3 esre is fel van fúrva a henger, bár ilyenkor már pl. a hajtókart és még mást is meg kell erősíteni de semmi nem lehetetlen!

Képket és még sok mést találsz a www.simson.hu oldalon.

zöld_I Creative Commons License 2006.03.16 0 0 14353

sziasztok!

Tegnap 5 óra felé a szentendrei úton, pest felé utolértem 3 simsonos úriembert, akik 70(!!!)nel vágtattak,ráadásul csomagokkal. Egy széria 4 sebességes simo megy ennyit utazón? Vagy alakított gépek lehettek?

SimsonArnold Creative Commons License 2006.03.16 0 0 14352

Hello mindenki

nekem egy 60 cm2 Simsonom van megy elég jól és szerintem lehet hogy megéri venni 70-es hendert de szerintem sok vele a baj és hamar hazavágja a főtengelyt, a 60-asat meg csak simán bele lehet csúsztatni a helyére olcsón meg va Kb. 7000Ft dugóval gyűrűvel meg mindennel, érdemes méd venni 17-es fogaskereket is így gyorsabb lesz kissé a 60-as henger miatt viszont gyengébb nem. tuningolgatom és örülnék ha valakinek lenne eladó MZ teleszkópja

e-mail címem r.arnold@citromail.hu

előre is kössz

ráró Creative Commons License 2006.03.16 0 0 14351

az starba belemegy?

nem tudom pontosan a mérteteket-bár biztos össze lehet hozni

értekezek a társamma- jó lessz-e így, addig is köszönöm!

Még nem késtél le az idei szezonról-szerezz be valamit!

Üdv

Előzmény: Rezorr (14349)
trioda Creative Commons License 2006.03.16 0 0 14350

Ott van egy kis félreértés. Te az Sr2-ről beszélsz, ő pedig az Sr50-ről. Az Sr50 magyarul a kiskerekes Simson robogó. Jó kis szerkezet, S51-es blokkja van. Megy úgy, mint egy S51. Semmive sem rosszabb nála. Nekem viszont nem tetszik.

Tudtommal Sr1 nem került az országba. :(

Előzmény: picur8123 (14348)
Rezorr Creative Commons License 2006.03.16 0 0 14349

Ha mást nem találsz akkor nekem van egy nagyon olcsó és teljesen felujított, simóhoz rövidített komplett első ETZ villám. Csak a féktárcsa hiányzik róla...

Magyarázat: sajnos már sem emzém sem szinyóm nincs :-(

Előzmény: ráró (14341)
picur8123 Creative Commons License 2006.03.16 0 0 14348
Nem megy úgy,mint egy s51 mivel kicsit régebbi konstrukció és két sebességes. Viszont nekem rossz tapasztalatom nincs vele kapcsolatban. Megbízható a maga kis tempójában bárhová elvisz és roppant strapabíró szerkezet. Alkatrészeket leginkább veteránbőrzén láttam hozzá,de ott szinte mindent ami szem szájnak ingere.
Előzmény: enginer (14347)
enginer Creative Commons License 2006.03.16 0 0 14347
Mi a tapasztalatotok a SR50 roller-ről?
Van olyan jó mint az S51(megy annyival)?
Alkatrészek vannak e hozzá?
picur8123 Creative Commons License 2006.03.14 0 0 14346
Hello!

Igen Sr2 az enyém.Hmm Sr1-et még nem láttam,de szívesen megnéznék egyet, az ha jól tudom még nem sebességváltós volt.
Előzmény: trioda (14345)
trioda Creative Commons License 2006.03.14 0 0 14345
Meg lehet tudni a típust? Esetleg Sr2?
Előzmény: picur8123 (14343)
trioda Creative Commons License 2006.03.14 0 0 14344
Ki lehet cserélni, de nem olcsó mulatság. Az alaplapot kell cserélni, trafót is érdemes, lendkereket is+kell a hozzávaló elektronika. Viszont szerintem teljesen fölösleges. A mexakítós gyújtás is tökéletesen teljesít. Szerintem egyik sem rosszabb a másiknál, annyi, hogy a tiris korszerűbb.
Előzmény: Cshuby (14342)
picur8123 Creative Commons License 2006.03.13 0 0 14343
Üdv urak!

Van 2db 1963-as évjáratú Simson suhl típusú gépem eladó.
Az egyik működőképes (tavaly nyáron napi használatban volt) a másik alkatrész,de a kettőből ki lehet hozni egy közel tökéletes állapotút. A 2 gép ára 40E/Ft alku nélkül.
Ha valakit érdekel a picur8123@yahoo.co.uk mail címen vagyok elérhető.
Cshuby Creative Commons License 2006.03.13 0 0 14342
Köszi Dreamer!

Még egy kérdés. Meglehete-e oldani, hogy a tirisztoros gyújtás kicseréljem megszakítósra?, mert az állítólag megbízhatóbb.
ráró Creative Commons License 2006.03.13 0 0 14341

Halló!

A segíségeteket szeretném kérni- egy Starra szeretnénk vhogy tárcsás féket előre felvarázsolni- mi megy oda?

Az etz-t hallottam, de az az egész villával kellene, vmelyik robi elejére gondoltam azt beszabni. Van ötletek?

Köszi!

Dreamer Creative Commons License 2006.03.09 0 0 14340

Szia!

Csak 1 db kipufogó cseréjével nem lehet a rendszert tuningolni. Alaptétel, hogy ha a kipufogót változtatod akkor hozzá kell nyúlni a karburátorhoz is.

Amit tudnod kell, hogy a gyári kipufogó a leghasználhatóbb. Vannak tervezett Rezo-dobok, de ezek csak fordulatszám tartományra méretezettek. Tehát teszem azt adott motorhoz 7000-9000 közötti fordulathoz volt hangolva, akkor ott lesz a legnyomatékosabb a motor. Alatta viszont rossz, gyenge erőtlen.

A gyári dob a legideálisabb a 6000-6500 közötti fordulatra (átalakítással picit fentebb is megy).

Az utángyárott rezordobok (felete és krómozott dobbal) türhetően néznek ki, de sajnos a hatásfokuk rossz, a motor hangja nő, fogyasztása nő, és még a teljesítményből is veszthet.

Dreamer

Előzmény: Cshuby (14337)
gylab Creative Commons License 2006.03.09 0 0 14339
Találsz egy csomót a www.simson.hu lapon a galériában.
Előzmény: Udi 12 (14338)
Udi 12 Creative Commons License 2006.03.09 0 0 14338

Sziasztok!  Segitsetek rajtam. Honnan tudnék szerezni egy gyári S51N tipusú kék szinü gyári képet amiröl rendbe tudnám tenni a motoromat. Festeni is kell ezért kellene olyan kép amit meg tudok mutatni a festönek.

Segitségeteket előre is köszönöm.

Cshuby Creative Commons License 2006.03.08 0 0 14337
Sziasztok!
Mennyiből lehetne kihozni egy sportkipufogót s51 endurora amivel a teljesítmény is növelhető?
ha valakinek van eladó szóljon
előre is köszi
Breadfan Creative Commons License 2006.03.07 0 0 14336
1000 és 1 köszönet

trioda Creative Commons License 2006.03.07 0 0 14335
Egyszerű. A karbi tetején van egy kupak, ezen keresztül jön ki a bovden. Ezt lecsavarod és súberestől (henger alakú), tűstől kihúzod a karbiból. A gáz ennyi. A szívatóhoz kell egy 12es villáskúcs. A szívató karbiból kiálló részét kicsavarod vele és kihúzod. Ennyi.
Előzmény: Breadfan (14334)
Breadfan Creative Commons License 2006.03.07 0 0 14334
Szevasztok. Csak egy kérésem lenne: A karburátort le akarom szerelni, mert egy tisztogatás már eléggé ráférne. Csak az a baj, hogy nem tudom, hogy kell kiszedni a gáz meg a szivató bovdent. A gép egyébként S51 E, 4 sebességes. Tudom, hogy idióta kérdés, de még nem vagyok nagyon otthon a Simson szerelés terén...

Rxdns Creative Commons License 2006.03.06 0 0 14333
Bagoly mondja... Szóval figyelni!
Előzmény: Rxdns (14332)
Rxdns Creative Commons License 2006.03.06 0 0 14332
Onyx8, azért a helyesírásodra próbálj meg légyszi kicsit fogyelni.

Nem fúrnak sokat.. S51 alapméretes hengerének (49,875 ccm) furata 38 mm. Amikor csak egy túlméretre fúrják, felújításnál, akkor az új furat 38,25 mm lesz, nem akkora különbség. Ez a vaspersely, ami a hengerben van, elég vastag, akár 42 mm-re is kényelmesen fel lehet fúrni, ez már több, mint 60 ccm. Léteznek 70, 83, 90 (vagy akár több, mint 100) köbcentis hengerek is szimóra, de akkor a hengerben a vasperselyt nagyobbra cserélik, és ehhez a motorblokkot is át kell alakítani, de megvalósítható.
Onyx8 Creative Commons License 2006.03.06 0 0 14331
Ja és csak egyszer kell elmondani megtanulom da ha nem mondod el akó meg hogyan tnuljk?
Előzmény: Törölt nick (14329)
Onyx8 Creative Commons License 2006.03.06 0 0 14330

Tudom :)

De ha nemm tudom

nem vagyok szakértő!

Előzmény: Törölt nick (14329)
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.06 0 0 14329
Ennyi hülyét egy topicban... basszki!
Onyx8 Creative Commons License 2006.03.06 0 0 14328

Ha a hengerfuratott akkór nem kel nagyobb hengeret venni?

Előzmény: Rxdns (14327)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!