A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Ki hogyan takarítja a szűrőket? Bárhogy is, egy idő után nekem egy-egy, majd egyre több lyuk eltömődött. Eddig tűvel kitakarítottam egyenként de ma rájöttem a megoldásra- ki kell hevíteni. Jupiii!
Megválok Gaggia Classic főzőmtől és Mazzer Super Jolly darálómtól. A főzőt anno az ebay-en vettem, szét volt szedve teljesen, kitakarítva, tömítések, gőzcsap cserélve. A vízterítőt egy speciális fémből csináltattam, ami jól vezeti a hőt és nem vízkövesedik. PID-el felszerelt. Van hozzá két marzocco szűrő(egyes,kettes), hozzásjuk egy-egy tamper. Az eredeti szűrők, szűrőkar és gőzcső is meg van. A darálót szintés én újítottam fel.
Általában csak hétvégente, ketten iszunk kávét. Az ár 50e a daráló,40e a főző. Eygütt vagy külön is vihető. Elérhetőségem borova65kukacgmail.com
Feljebb lépés miatt eladó a Mazzer Mini Electronic darálóm, garatszűkítővel adagonkénti őrlésre átalakítva ( a rugó fészkein nem ül meg a kávébab és a törmelék). Bő 1 éve vettem használt, szép állapotban, azóta is vigyáztam rá. Akkor kerültek bele új gyári SJ kések, azóta havi kb. 1 kg kávé ment át rajta, épphogy be vannak járatva. Az ára fix 125.000.- ft. Érdeklődni emailben, publikus a címem.
Amíg nem bonyolódtam bele a kávézásba teáztam :) majd kezdetben meg a szemes Omnia majd a Tchibo premium döglött kávéi képviselték a "minőséget" harioval Brikkával. Utóbbi időben meg a CasMo, Roastopus, Kalmár, Paljoc stb. Jövőre meg a jó ég tudja. Több mint egy éve fagyasztva tárolom/darálom a kávét, de a CasMo és több világos pöri is elég lapos volt (picit egyeníze volt a legtöbbnek). Miután előre kivettem pár üvegecskével a fagyóból és szobahőmérsékleten darálom már sokkal jobb, bár az aktuális Costa Rica nem lesz kedvenc, már-már émelyítően édeskés ízek is megjelennek (az édesgyökérre -liquorice- emlékeztet). Van még 2 zacskó etióp CasMo, azokkal meglátom mire megyek, de a kísérletezést nem úszom meg azt hiszem.
Ameddig nem bonyolódtam bele ennyire a kávézásba, símán megittam a Nespresso, DG kapszulás kávékat, némelyik még ízlett is. Ma már az ihatatlan kategória számomra az összes, inkább nem kávézok, ha csak ilyen van.
Régebben tetszett nekem is, ha egyszer-egyszer ilyet kaptam, de most a hétvégén ittam vendégségben párféle Nespressot, és nem, nem, értékelhetetlen volt.
Kovezzetek meg, de szerintem is vannak iható kapszulák, (pl a Molinarié egészen finom) annyira azért nem borzasztó az. :) Különösen céges környezetben.
Az árát és a környezeti terhelését valóban hagyjuk.
Nyilván eltér az elképzelésünk a "teljesen jó"-ról. Nálam az már a "pénzt is adnék érte csak az élvezeti faktor miatt" kategória, és kapszulásból olyant nem ittam (pod-ból sem). Megiszom persze ha fáradt vagyok és nincs más, de jónak nem mondanám. Sokkal de sokkal szívesebben iszom a minőségi friss kávé+Hario+cupping-ot mint bármelyik kapszulást.
Ilyesmiről itt nem is szokás beszélni :) Mindenesetre szerintem egy jobb fajta darálós automata főző ugyanúgy egy gombnyomásra főz kávét, de tudod mi van benne, nem környezetszennyező és töredékébe kerül bele a kávé. Az eredmény is simán összemérhető.
Nekem meg annyi, hogy cégnél nes és dolce gép is van az ese-m mellett napi használatban. nes-nél nem egy kapszula teljesen jó minőséget hoz, igen, 1 gombnyomásra, mind utángyártott, mind eredeti...
Környezetkímélő kávékapszula nincs. Egyrészt, mert eleve a létezése felesleges, másrészt, mert senki nem fogja otthon szétszerelni, és kibányászni belőlük a kávét, majd a szelektívbe vinni a kapszulát. Vagyis ezek mind a háztartási hulladék közé kerülnek.
Hogy az aromára milyen hatása van, arról fogalmam sincs, de a kapszulás kávé maga a marketing, mert elhiteti a vásárlóval, hogy
1. egy gombnyomásra nagyszerű kávét kap, miközben a kis keze tiszta marad, és nem kell bohóckodnia őrléssel, tisztogatással, méregetéssel, stb
2. 5-6 gramm kávé elég egy adaghoz
3. Nem gáz, hogy a szemes kávéhoz képest pofátlanul drága. Az alukapszulás linken szereplő kiszerelésben 10 egység van, 2390 Ft-ért. A teljes tömeg 57 gramm, vagyis kapszulánként 5,7 gramm kávét kapsz. Ha 5,7 gramm 239 Ft, akkor 1 gramm 41 Ft, 1 kg 41 000. Az Illy drágának számít, de szemes változatban kilónként 12 000 körül van.
Sziasztok. Valakit érdekelne a darálóm egy Wega 6.4(compak k5). Nagyon szép állapotban van. Otthon használtam. Most volna lehetőségem egy másra váltani ezért válnék meg tőle.
Inkább személyesen Győrben,utánvéttel nem nagyon jó. Országok közti problémák miatt. Az ára mondjuk 110 euro.
A képeken látható, tévedésből kapott, amúgy teljesen új ( az előző tulaj által csupán kétszer , mert a barátnője a kapszulás kávét választotta végül, általam pedig két napja használt) acél kazános briel es71a kávéfőzőt cserélném akár használt briel es161-re. Igen, tévedésből kaptam, akitől ugyanis vettem, azt gondolta, egy briel es161-et ad el nekem. Remek darab, s szép, ráadásul jó kávét főz, de acél kazános főzőnk mar van, s a termoblokkost szeretném kipróbálni. Szeretne valaki egy csodaszép acél kazános briel es71 a -t?
A képeken látható, tévedésből kapott, amúgy teljesen új ( az előző tulaj által csupán kétszer , mert a barátnője a kapszulás kávét választotta végül, általam pedig két napja használt) acél kazános briel es71a kávéfőzőt cserélném akár használt briel es161-re. Igen, tévedésből kaptam, akitől ugyanis vettem, azt gondolta, egy briel es161-et ad el nekem. Remek darab, s szép, ráadásul jó kávét főz, de acél kazános főzőnk mar van, s a termoblokkost szeretném kipróbálni. Szeretne valaki egy csodaszép acél kazános briel es71 a -t?
Sziasztok! Mennyi most a reális ára egy Gaggia Baby + MDF daráló + alátét fiókos lapnak? Kifogástalan állapotban, de ugye korának megfelelő állapot. Fehér színű a piros/fekete nyomógombos változat. Köszönöm.
Milyen darálód van? Nincs az a kávégép, amit be ne lehetne fullasztani a kellően finom darálással. Már ha eszpresszó-képes a daráló. Ne piszkáld a kávégép belsejét, nem ott lesz a probléma forrása.
Az mit jelent egyébként, hogy "különböző őrlésekkel" próbálkoztál? Mert egyébként ha túl gyorsan jön le a kávé, akkor értelemszerűen addig javítunk a szemcsefinomságon amíg jó nem lesz. Ha feltételezem, hogy a kávé nem öreg, és minden mást jól csinálsz, csak az marad, hogy nem espresso-hoz való őrlővel próbálkozol, vagy egy Graef-fel ami nincs alátétezve.