ha nincs kiépítve védővezető akkor szerintem nagyon helyes ha ilyet raknak fel.
Persze, hooogyne...!...mert sok földelt dugó késeinek a töve sem szigetelt, tehát még bedugás-kihúzás közben(!) is megbaszhat a nem sűlyesztett aljzatban. Legjobb.
Meg a felhasználó úgyis biztos érti mi ez, nem dugja be marinéni pl a vasalót (dehogynem)
A nagyfogyasztóknak mint a sütő vagy ugye a villanyboiler közvetlen kapcsolata van.
Nehéz rávenni egy x > 80 éves embert hogy most akkor szét kellene vésni az egész házat hogy jobb legyen.
Igazából más nagy fogyasztó nincs is a házban. Hja a mosógép is közvetlen kábelen van.
Lassan 10 éve a szomszéd fenyőfája raborult a haz tetejére egy viharban. Akkor kapott uj légvezetéket, és megujult a fogyasztasmérőhely tertelme. Maga a doboz ugye nem.
Zárójelben jegyzem meg, hogy a hálózat terhelhetőségéhez kellene igazítani a KMSZ-t. Azaz, ha olyan ramaty állapotban van, hogy nem bír el egy 4 amperos fogyasztót, akkor le kell cserélni a KMSZ-t egy annál kisebbre.
Az emberek általában addig terhelik a dugaljakat, amíg meg nem szólal a védelem vagy valami el nem füstöl.
Anyámnak is igy akarták begudni a klimát egy velem egykorú kertesházban.
Mondtam oda nem tehetik inkább vigyenek végig a padláson egy tömlő kábelt a cserép alatt a villanyórtaszekrényig és kössék be az egy még szabad kismegszakitóra.
Szerintem meg jó hogy árulják.... a földeletlen konnektort.
Ha tönkremegy, szétég a földeletlen eredeti dugalj a panelben akkor felraknak helyette egy földeltnek kinézőt, de ugye védővezető az nincs.
Tehát ha nincs kiépítve védővezető akkor szerintem nagyon helyes ha ilyet raknak fel...
Nyilván új lakásba szabálytalan, de egy meglévő lakásban ahol tönkremegy az eredeti gyári oda szerintem nagyon jó.
Amúgy durva belegondolni hogy rengeteg panelben a régi aluvezetékes sorolt konnektorok máig kb eredeti telepítéskori állapotban vannak és dugdossák rá be a klímákat sorra.
Ez a fajta közlési mód az ittragadt matuzsálemek hazája meg - ahogy tapasztalhattad te is - pár megrekedt életuttal rendelkező félnótás tobzódása semmi mas.
Sajnos vagy nem de az SM átvette ezt a terepet is. Nyilván ott arányaigan több a hülye mint itt de nagyobb a pozitiv merités is.
Senki nem beszélt itt dugaljról. Ha jól belegondolok akkor talán egyes helyeken dugalj sincs.
Látszik b+ igy jár az aki kádárkockákkal baszakszik fél életén át és fogalma sincs hogy más dolgoknak is kellhet villany akár 30 évvel ezelőttről is.
Maradjunk a nincs megoldásnál szerintem.
Azaz van amit alkalmazunk ilyen esetben. Most gondoltam rá hogy csinalok egy papa-mama 5P 32A fél méteres kábelt amiben rendszeresitve nem lesz védő ezt teszem sorba a hosszú kábellel igy nem kell kikötgetni esetenként.
Rosszul gondolod, tilos, életveszélyes ilyet feltenni.,..panelban 99.99% ban ott lesz a helyiségben egy radiátor... is...többekközött..
Igen, abban (és csak abban) valóban tévedtem ,hogy már évek óta nem kapni ilyen szart, sajnos de, árulják.. ez azt jelenti, valakik, valahol tömegesen fel is szerelik....
..mert ha 30-40 éve nettó életveszély áll fent, akkor lehessen már szép új szerelvényekkel továbbra is 100% életveszélyes a lakás..... bravo
"Villamos elválasztással megvalósított védelmet csak a következőkhöz megengedett használni: - egyetlen fogyasztókészüléket tápláló áramkörökhöz; vagy - egyetlen egyedül álló csatlakozóaljzathoz."
A második bajusz a "borotva" aljzat, az manapság olyan, hogy egybe van építve a leválasztó transzformátorral.
7-8-10 ampertól, "részleges zárlat" esetén, egy pl. 16amperes kismegszakító nem old le. De ettől még téged nem ráz meg az áram.
Nyilván totális zárlat esetén nem csak néhány amper folyik, tehát akkor lecsap, de amire ezt válaszoltam, azt igazából értelmezni sem lehet,..
..hogy szerinte a védővezető a kismegszakító valamiféle minden esetben kötelező triggerelése által látja kizárólag el a feladatát, mert ez egyáltalán nem így van.
A védővezető a megérinthető felület potenciáljának a rögzítésével látja el a feladatát, minden megszakítótól és egyéb más szintű dolgotól függetlenül.