Keresés

Részletes keresés

gross Creative Commons License 2006.08.03 0 0 727

A cordison az uniós K+F keretprogram pályázatai vannak, azok egyrészt a nagyon speciális kutatási-fejlesztési területere vonatkoznak, másrészt nem hazai lebonyolításúak, harmadrészt nagyobb összegről, komoly konzorcumokról szólnak.

 

A hazai gazdaságközeli pályázatok terén viszont (darabszámra) a kis beruházások, fejlesztések vannak a főszerepben.

Előzmény: vitéz Ebőváry Nyüglönc (700)
tbando Creative Commons License 2006.08.03 0 0 726

... legkevésbé az ellenzék.

 

Ez speciel ebben a topikban nem szempont. De már a régi klientura is aggódik. Lesz itt még pankráció rendesen. És akkor megérjük, hogy az itt elmondott érveidet Geotól fogod visszahallani. Mint trivialitásokat.

Előzmény: lcoder (713)
tbando Creative Commons License 2006.08.03 0 0 725

Az elvekben egyetértek veled. De mint tudod, a puding próbája ... Na most valóban az a kérdés, hogy az a szakács, aki eddig állandóan odakozmálta, az most mit főz majd ki. Lehet szeretni a szakácsot, de a főztjét te is enni fogod.  

Előzmény: Törölt nick (708)
lcoder Creative Commons License 2006.08.03 0 0 723
Rövid távon szvsz max. 13. havi nyugdíjat lehetne megszüntetni (szerintem fogják is az önkormányzati választások után), közszféra fizetéseit csökkenteni. Persze ezek kínos lépések egy kormány részére, de talán nem kellett volna hagyni idáig fajulni a dolgokat...
Előzmény: Törölt nick (722)
lcoder Creative Commons License 2006.08.03 0 0 721
Minél jobban koncentrálod a hatalmat annál könnyebb és annál érdemesebb korrumpálni. Persze ne arra gondolj hogy a Gipsz Jakab Bt fogja õket megvesztegetni egy szál disznótoros kolbásszal...
Előzmény: Törölt nick (719)
lcoder Creative Commons License 2006.08.03 0 0 720
Ez igaz. A változáshoz viszont kitörési pontokra van szükség, fejlesztésekre, lehetőségekre, képzett munkaerőre.

Azzal kell fõzni ami van. 30 éves, 8 elemit végzett szabolcsi nemzetiségibõl nehéz agysebészt képezni... Amúgy meg az oktatást szorgos kézzel építi le az összes kormány a gengszterváltás óta. Lassan sikerül eljutni arra a szintre hogy ha valaki el tudja olvasni a diploma szót akkor már meg is kapja... Ami meg a fejlesztéseket illeti, ezeket elsõsorban a cégek tudnák megtenni - ha állam bácsi hagyna elég pénzt náluk a fejlesztésekre. De ma az is szép teljesítmény ha nem zár be.

Viszont van egy sarkalatos, megkerülhetetlen pont: szükség van-e a kv rövid távú konszolidációjára vagy sem.
Szükség van, de ezt csak a kiadások lefaragásával lehet elérni.
Előzmény: Törölt nick (718)
lcoder Creative Commons License 2006.08.03 0 0 717
Meg korrumpálni is...
Előzmény: Törölt nick (715)
lcoder Creative Commons License 2006.08.03 0 0 716
Amennyiben képes lennél árnyaltabb gondolkodásra, tán azt is észrevehetted volna, hogy pont a kieső adóbevételek miatt olyan magas nálunk a hivatalos adószint.

Te nem érted hogy azok az adóbevételek azért esnek ki mert az ország gazdasága erre képes. A falusi kisbolt nem fog neked havi 100 ezer forint adót kitermelni, mert akkor a tulaj egyszerûen éhenhal. Így aztán szépen becsukja a boltot és születik egy szép új munkanélkülid. És kismillió ilyen tevékenység van... A legtöbb vállalkozás idehaza kényszervállalkozás. Cuculista nagyválllat megszûnt, más cég nem nagyon jött a helyébe, az emberek megpróbálnak megélni úgy ahogy tudnak. Ha ezt megszünteted akkor vagy átmennek a feketegazdaságba, vagy elmennek segélyre, kérdés hogy azt mibõl akarod fizetni ? Persze ha lenne benn egy rakás multi aki felszívja a munkaerõt akkor semmi probléma, de nincs ilyen mert az utóbbi 4 évben a többi ország valahogy vonzóbb célpontnak tûnt a befektetõk jó részének.

A fõ probléma szvsz egyébként sem az hogy a mûködõ cégek túl keveset fizetnek be, hanem az hogy a munkaképes emberek túl nagy része nem dolgozik. Ez egyrészt azért gáz mert ezek nem fizetnek be semmit (õk a valódi potyautasok, Pl. a 30 évesen leszázalékolt jó erõben lévõ szabolcsi nemzetiségi), másrészt õk is a kiadási oldalon jelentkeznek. És ezek a remek kis intézkedések pont ezek arányát növelik.

Ha elment a hajó - akkor tényleg nincs más, mint visszavonni mindent, s azonnal adókat csökkenteni. Bár szerintem ekkor tényleg ott lennénk, ami számodra lelki kielégülést okozna - pénzügyi, majd akár gazdasági válság.

Már régen ott vagyunk. Azok a bevételek amikbõl a Fletó a megváltást várja, egyrészt utófinanszírozottak, és akkor sincs feltétlenül garancia arra hogy megkapjuk ha Fletó koma újabb konvergenciaprogramját nem küldi vissza osztályismétlésre az EU.
Előzmény: Törölt nick (706)
lcoder Creative Commons License 2006.08.03 0 0 713
Az hogy van egy olyan intézmény aki a minisztériumok fölött áll és rendelkezik a források fölött olyan mértékû hatalomkoncentrációt jelent aminek a tizedéért is lefasisztadiktátorozták anno az Orbán kormányt. Azt pedig hogy ezt az intézményt ki irányítja valójában soha nem fogja tudni ellenõrizni senki, a legkevésbé az ellenzék.
Előzmény: Törölt nick (708)
lcoder Creative Commons License 2006.08.03 0 0 712
Mert nekem olybá tűnik, éppen a privatizáció folytán szűntek meg még prosperáló ágazatok ( növényolajipar, könnyűipar )

Mondjuk a könnyûipar alapvetõ gondja az hogy sehol a világon nem tud normális bevételt produkálni. Ahhoz hogy a könnyûipar élhessen a fejlõdõ országok szintjén lévõ bérköltségek kellenek. Vagy egy cuculista tervgazdaság ahol a termelés költségei és az árak köszönõviszonyban sem voltak egymással. Csak ez ugye csõdbe ment...
Előzmény: twist (709)
lcoder Creative Commons License 2006.08.03 0 0 711
Ha lehagynak bennünket, annak nem az államadósság 40 évvel ezelőtti visszafizetése lesz az oka!
Sokkal inkább, hogy nyomokban megmaradt a termelés!


Nem igazán hiszem hogy a remek, versenyképes, a cuculizmusból megmaradt román termékek miatt fog minket Románia beelõzni ;-)

Ami miatt jobbak az esélyeik azok az olcsóbb munkabér és a jobb gazdaságdiplomácia. És persze ott azért van honnan fejlõdni...
Előzmény: twist (705)
lcoder Creative Commons License 2006.08.03 0 0 710
Nem viccelek, valóban odaküldte. Magam is hallottam a beszédjének ezt a részét, többször is. Valami olyasmit gagyogott hogy majd mint hajdan a mesterlegények menjenek ki, tanuljanak és jöjjenek vissza. Abba már nem gondolt bele a lelkem hogy az a fiatal aki innen kimegy mondjuk a németekhez vagy a franciákhoz, stb. és ott gyökeret ereszt az igen kicsi eséllyel jön ide vissza mégegyszer.
Előzmény: Törölt nick (697)
twist Creative Commons License 2006.08.03 0 0 709

NEM vegzatúra!

 

//Amennyiben képes lennél árnyaltabb gondolkodásra, tán azt is észrevehetted volna, hogy pont a kieső adóbevételek miatt olyan magas nálunk a hivatalos adószint. //

 

Mikor estek ki azok az adóbevételek?

Mert nekem olybá tűnik, éppen a privatizáció folytán szűntek meg még prosperáló ágazatok ( növényolajipar, könnyűipar ) melyek KÉPESEK lettek volna adóbevételhez juttatni kségvetést!

 

Oszt ágazatok megszűntek, termelés csökkent, ELLÁTÓ RENDSZEREK maradtak!

Állam meg a  10 üzem helyére belépő  2 KEZDŐ vállalkozótól akarta beszedni az adót!

Ezért volt is 1995-ben 48%-os szja!

NORMÁL vállalkozó ( nem olyan, aki jó időben volt jó helyen) ezt az adómértéket a 20%-os társasági adóval és ( ha jól emlékszem ) 40%-os TB.-vel CSAK kikerülni tudta!

Másrészt biztonsággal ki is kerülhette, mert AKKOR még kellemetlen lett volna, ha az APEH komoly ellenőrzéseket folytat! 

 

Azt azért NE feledjük, ezt a rendszert ( adó, termelés csökken, ellátó rendszer marad) meg EZT a fajta (csalásra épülő elvonást) NEM A VÁLLALKOZÓK hozták létre, nem ők működtették, vagy nem ők hagyták 16 éven keresztül valamiért (???? ) így működni!

 

Talán Te is emlékszel még !

Feudalizmusban 1/10-ed a földesúré, 1/8- ad egyházé!

A Te töri könyvedben is az állt: KIZSIGERELTÉK a parasztokat?

AKKOR ! :)))  

   



Előzmény: Törölt nick (706)
tbando Creative Commons License 2006.08.02 0 0 707

Valamivel még nem árt kiegészíteni:

 

Csakhogy a kockázata is (nagyobb), ez utóbbi ráadásul hatványozottan.

 

Ami persze nem számít, ha nem a saját pénzedről van szó.

Előzmény: tbando (704)
twist Creative Commons License 2006.08.02 0 0 705

Igazad van!

Tényleg csak az összeget!

De Romániában jobban élnek MOST mint nálunk?

Mert 1996-ban az onnan nyaralni áthozott gyerekek nem ismerték fel a VAJASKENYERET !

OK. nem a leggazdagabbak jöttek!

De megéri egy ilyen szintű elszegényedést generálni?

 

Ha lehagynak bennünket, annak nem az államadósság 40 évvel ezelőtti visszafizetése lesz az oka!

Sokkal inkább, hogy nyomokban megmaradt a termelés!   

 

Előzmény: lajafix (680)
tbando Creative Commons License 2006.08.02 0 0 704
Látok. Például, ha felhagysz azzal a nézeteddel, hogy a befolyó pénzek és a külföldi támogatások hatékonyabban használhatók fel, ha személyesen Gyurcsánynak vannak alárendelve. Mondom ezt annak ellenére, hogy a központi disztribució hatékonysága kétégtelenül nagyobb lehet, mint decentralizáltabbé.  Csakhogy a kockázata is, ez utóbbi ráadásul hatványozottan.
Előzmény: Törölt nick (698)
Maotai Creative Commons License 2006.08.02 0 0 703

Látom, itt komoly fogalom-zavaraid vannak :

 

- a túladóztatás nem azt jelenti, h az adókat nem szedik be, hanem h a lehetőségekhez képest túlzottak az elvárások / beszedések(ez persze itt nem igaz)

 

Ugyanakkor nem hiszem, hogy ebben a társadalmi közegben, kultúrában az adó-csökkentés önmagátől nagyobb fizetési hajlamot jelentene

 

Hát nem hinném, h fogod a lényeget: a versenytársainkhoz és a világgazdasághoz képest túl vagyunk adóztatva, szal ha nem akarjuk folytatatni a versenyépességünk további esését, akkor muszáj lenne csökkentsük az adókat - nem h növelni.

 

A legoptimistább becslések szerint is 2-3 év átmenet kellene - miközben tudtommal azonnali lépésekre van szükség

 

Ez a vonat már elment, pont mert a bolsi-banda 4 éven keresztül csak rontotta az ország helyzetét.

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (702)
twist Creative Commons License 2006.08.02 0 0 701

1.) A megszorítások nem önmagában  kellenek, hanem egy CÉL érdekében! Most a cél is önmagáért való: hozzájussunk EU-s támogatásokhoz! 

Mert Te hallottál valamit arról, hogy az EU-s pénzeket  a gazdaság mely területének élénkítésére akarjuk fordítani?  HOL fogják fejleszteni a TERMELÉST és MIT akarunk termelni?

Mert ezt az utóbbit kidolgozott program nélkül is minimum KONCEPCIONÁLIS SZINTEN kellene tudni ahhoz, hogy  érdemes legyen ráhajtani a "spórolásra".

 

3.) Látod ez az alapvető probléma! Megkapjuk EU-tól a támogatásokat, modjuk építünk 10 autópályát, vagy 100-at.  Akkor már jó lesz?   Átutazó kamionosoktól beszedünk jó sok autópálya díjat ( mondjuk).  Ettől fellendül a gazdaság?

 

4.) Mi lenne a másik út ? - kérded.

Mi lenne az egyik?????

Most addig látunk el, hogy megkapjuk a sok pénzt!

Ugye hallottál már olyanról, aki megnyerte a lottó 5-öst, aztán 5 év múlva szegényebb volt mint előtte!  Minket nem fenyeget ez a veszély?

Mert nyertesünk is azért jött ki "rosszul" a több száz millás nyerésből, mert NEM TUDOTT MIT KEZDENI a rázúdult pénztömeggel! SEMMI elképzelése nem volt !

 

Jó! Ne legyenek kész reformok, kidolgozott programok!

De az NFT.-hez kéne ám!  Már most késő lenne pl. régiófejlesztések összehangolása!

 

5.) Fejlesztési szervezet centralizálása akkor lenne jó, ha FELELŐSSÉG IS társulna hozzá!    Ja politikai felelősség! 4 év múlva majd nem választanánk meg!

Már ha KIDERÜLNE, hogy felelős.  De még az sem derülhet ki!  Vannak benne ellenzéki  politikusok is? mert azt azé illene!  Szerintem. 

 

6.) Nem tom' patikusunk miért  lobbyzik! Nékem pl. az lenne elfogadható,  ahol sok pénz van, ott legyen komoly és nagy ellenőrzés, és ne maradjon büntetlenül ! Ezért ugye ILLENÉK  pl. a fejlesztési szervezetet KOMOLY ellenőrzés alá vonni!

Aztán a NAGY adózókat ( és nem a háztartási fekete gazdaságot) ! Minél alacsonyabb szintre megyünk, annál KEVESEBB ellenőrzésre van szükség!!!!

 

S nem ám azért, mert sajnálom János bácsit, hogy havi 3 kaszálással kényszerül kiegészíteni  nyugdíját!  Pfujj!!! Adócsaló!

De gondolj bele, ha ezt az enrgiát Apeh a   NAGY adózókra fordítaná mennyivel több  pénzt  tudna behajtani államkasszába!

Szerintem ugyanis sokkal nehezebb kideríteni, hogy    János bá' mely napokon kaszál Kovácséknál, oszt  lecsapni rá,.... mint asztal mellett átnézni, kik fizetik legtöbb Áfát, oszt  ezen a nyomon indulni!

 

7.) Emberek érdekét az szolgálná, ha elmondanák nekik, hogy úgy nagyjából mi következik Eu-s pénzek átvétele után.  Hogy a  kormány elképzelése szerint MITŐL jön helyre a gazdaság. Aztán az is jót tenne nekik, ha látnák, hogy ÁSZ ellenőrzésnek is vannak következményei, még akkor is, ha mondjuk egy minisztériumban vizsgálódik.  Persze nem olyan következményre gondolok, hogy ÁSZ elnökét leváltják, mert az NEM TESZ JÓT az embereknek!!! :)))  Jó lenne az is, ha emberek tudnák,  KI A FELELŐS  Nemzeti Autópálya Zrt. 490 MILLIÁRDOS  eladósodásáért,  a 2,5 milliárd/ km. -s  építési kségek mellett!  Ezek HANGULATJAVÍTÓ intézkedések lennének,  oszt ha má a 36+150 milliárdos Postabank " hiányt"  is sikerülen kideríteni akkor NEKI A PATIKÁKNAK !!!!

De akkor iziben! :))))                                            

Előzmény: Törölt nick (692)
vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 2006.08.02 0 0 700
Akit én a szakmámban ismerek és EU pénzt kapott cordis.lu pályázaton az 60 fős jogászcsapatot és egyetemet végzett titánt alkalmaz gyakornokként. Ezek írják a pályázatot. A legkisebb játékos pályázatíró csapata sem kevesebb 40 főnél.

Ebőváry
Előzmény: gross (688)
vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 2006.08.02 0 0 699
Marhaság Geo, ez elvileg hangzik csak jó dolognak.
Ha minden adót beszednek garantált a delikvens tönkremenetele.

Ebőváry
Előzmény: Törölt nick (693)
tbando Creative Commons License 2006.08.02 0 0 696

És az következik? Mert szerintem nem. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a pénzeket okosan kéne elkölteni.  Látsz erre valami icike-picike esélyt?

No mindegy. Nem akarok feleslegesen vitatkozni. Mindössze örömmel tájékoztattam a topikot, hogy hosszas keresgélés után rábukkantam az mszp gazdpoljára.

Előzmény: Törölt nick (693)
lcoder Creative Commons License 2006.08.02 0 0 695
Ott a gond hogy már most is túl sok adót szednek be. Ez pedig oda vezet hogy ugyanazt a terméket sokkal célszerûbb lesz bárhol másütt megtermelni mint idehaza. Persze elvben a dolgozók bérét le lehet nyomni, de ez meg azzal jár hogy a dolgozók mobilabb része (jellemzõen azok akik képzettek és nyelveket beszélnek) elhúzzák a csíkot nyugatabbra. Onnan pedig már nehéz lesz visszahozni õket ha egyszer kimentek... És egyébként pont ezért volt baromságosság Fletó koma szövege is aki kifelé küldte a fiatalokat. Persze ha valaki mondjuk németként elmegy a franciákhoz dolgozni két évre vagy fordítva az jó eséllyel visszatér. De ha a magyar fiatal teszi ezt az sima agyelszívás.
Előzmény: Törölt nick (693)
vicious69 Creative Commons License 2006.08.02 0 0 694
"ahol gyalulnak, ott hullik a forgács." ?
igaz! ;-) csak ahol eszetlenűl gyalulnak fogpiszkáló marad.
Előzmény: tbando (691)
tbando Creative Commons License 2006.08.02 0 0 691

Patikus!

Nem hinném, Gyurcsányék tönkre akarnák tenni a magyar kisvállalkozásokat. Csakhát ugye, ahol gyalulnak, ott hullik a forgács.

 

Geo!

Hülye hatóságok mindig is voltak. És hébe/hóba irgalmatlan baromságat csináltak. Politikai hovatartozástól függetlenül. De ez a mostani helyzet minőségileg más. Szembetűnő, hogy a pénzbeszedő akciók mostanában mennyire elszaporodtak. Hogy úgy mondjam a rendszer részévé váltak. Hát ez az oka, hogy mint rendszerintegráns elemet, ebben a topicban is megemlítsük. Hidd el, én is sajnálom, hogy semmi egyebet nem említhetünk.

  

Előzmény: Törölt nick (681)
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.02 0 0 690

OFF

 

Geo!

ÉN, komolyan agódom érted. Nem titok beszélgettünk személyesen is már. És egyszerűen nem értem, hogy a józan paraszt ésszel való gondolkodás, nem a szakértői, nem a hozzáértői, hanem az egyszerű földhözragadt, a mindennapi tapasztaláson alapuló gondolkodással, meddig akarsz szembemenni?

 

Hiszen akinek észből egy kicsivel is több adatott meg, mint mondjuk a x.xx aláírás ismerete (az első x= doktor) az tapasztalhatja, hogy nincs gazdaság politikája az MSZP-nek, hogy nincs elképzelése a jövőről a koalíciónak, hogy nem voltak kész reformok a fiókban, a kampányigérettel ellentétben, hogy az EU-pénzek bejövetelére adósodtak el olyan bátran és most az EU is felismervén ezt, rajtunk fog példát statuálni, hogy a régi tagországok adófizetői nem fogják megfinanszírozni az újak felelőtlenségét, különösen nem, ha a fejlesztési pénzeket irányítani is akarják, az igénybevevő pályázók helyett.

 

Szóval komolyan Geo! Az ország érdeke, az emberek érdeke, nem előbbre való mint bármilyen pártérdek?

 

Maradok eddigi barátsággal....

 

ON

 

Előzmény: Törölt nick (682)
padisah Creative Commons License 2006.08.02 0 0 689

Egyszer elgondolkoztam a következő "gazdasági modellen". El is neveztem "negatív újraelosztásnak"

 

Az a lényeg, hogy az ÁFA 200%-os, tehát amit az ember megvesz, annak az árát pluszban 2x be kell fizetnie a költségvetésbe. Viszont, hogy az adóterheket (bár ez önnmagában csak 66% terhelés lenne) mérsékelje, bér-támogatást fizet, vagyis szja-tb helyett nem elvon a bérből, hanem hozzátesz.

 

Nos, ez természetesen egy elméleti gondolat *, szerintem az újraelosztás pozitív és negatív irányban egyaránt torzít, de ennek a rendszernek érdekes tulajdonsága lenne, hogy kvázi vámként működne: az áfa adóztatja az összes import terméket, ugyanakkor a bértámogatás miatt versenyképesebbé vállna az export. És ugyancsak súlyos nyomást fejtene ki mindenkire hogy dolgozzon...

 

*(itt boldog boldogtalan be lenne jelentve minál magasabb fiktív bérre, hogy le lehessen nyúlni a támogatást)

 

Ezt most csak azért írtam le, hogy a szubvencionált fogyasztásra reagáljak. Ez a "megoldás", ahol a munkabért drágítják, az import terméket meg szubvencionálják semmilyen gazdaságnak sem tesz jót, akármilyen fejlett is az.

 

A "szolgáltató állam" egy szlogen, amit folyton sütögetnek, elsősorban MSZP személyiségek, és ezt úgy aposztrofálják mint valami übermodern nyugati dolgot. Ez szerintem kábítás.

 

Előzmény: gross (687)
gross Creative Commons License 2006.08.02 0 0 688

legjobb tudomásom szerint az EU-s pályázatok utófinanszírozottak.

A projektgazdákhoz a kifizetései után úgy kb. 60-250 nap múlva befolyhat a támogatás (a projektjük jellege, bonyolultsága, az elszámolás szabályozásának részletei, az intézményrendszer illetékes tagjának felkészültsége és leterheltsége függvényében). Esetleg egy kicsit még későbben.

A költségvetési intézményeknél persze a közbeszerzés elindításakor már rendelkezésre kell állnia a szükséges forrásoknak.

 

A MÁK aztán hazai pénzből megelelőlegezi a teljes támogatást, de hozzá javarészt még éven belül meg fog érkezni a közösségi hozzájárulás.

Előzmény: lcoder (677)
gross Creative Commons License 2006.08.02 0 0 687

minden olyan állami szubvenció/segítség ki van téve a megvesztegetésnek, pártpénzek, vagy szimpla köztörvényes bűnözők pénzének tisztára mosásának.

 

Sokszor így van, de eddigi tapasztalataim szerint még nagyobb probléma a rossz vagy hiányzó tervezés, ami révén a pénzek strukturális változást elő nem idéző, szétszabdalt, inkoherens, csak egy-egy vállalkozón és csak ideig-óráig segítő pályázatok útján kerül "kiosztásra" (amúgy is túl van misztifikálva ez a pályázatosdi).

 

Az állam az általa elvont forrásokból szociális segélyeket fizet, mégcsak nem is vállalkozásokat támogat.

 

Azt is teljesen hülény teszi. Akin valóban nagyon kellene okosan megtervezett állami eszközökkel segíteni (hajléktalanok, romák, fogyatékkal küzdők), annak nem ad perspektívát összehangolt akciók révén, azonban rengeteg - amúgy nem feltétlenül rászorú - embernek szór ki nagyon sok milliárdot. Itt is a tervezés rossz, itt sincs koherencia.

 

ami szolgáltatás, az piaci alapon is működhet, minek oda állam

 

Ez nagyon sarkos. Az egész fejlett világban működnek állami szereplők által nyújtott szolgáltatások. De természetesen olyanok is, amelyeket az állam megrendel, vagy mondjuk vaucherrel a fogyasztói oldal irányából szubvencionál.

Előzmény: padisah (669)
lajafix Creative Commons License 2006.08.02 0 0 685

Geo!

 

Erre kommentár?

 

jut eszembe ígértem neked már egy bő hónapja hogy összefoglalom a véleményemet az mszp gazdpolról.

 

Inkább hagyjuk, nem akarok hülyeséget írni...

Előzmény: vicious69 (683)
lcoder Creative Commons License 2006.08.02 0 0 684
Nem vagy egyedül...
Előzmény: vicious69 (683)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!