Most zajlik a tetőfedők egyesületének soros konferenciája. Talán az 5. Mindegy. Egy egyesületi vezetőt interjúvoltak meg. beszélt a szakma gondjairól, nehézségeiről, főleg a szakember hiányról
Sok mindenben igaza volt főleg a riporter hülye vagy naiv kérdéseire volt nehéz válaszolni.
végül a magastető felé orientálódott a beszélgetés -annak ellenére, hogy a meginterjúvolt többször állította, hogy a lapos tető dominál - ez nem igaz, lehet terjed, de a dominálástól messze vanű
Végül csak afedésről volt szó. Volt azért érdekes megállapítása az ürgének. Mondta, hogy a természetes pala, a kőpala is szóba jöhet. ha jól emlékszem lakossági építkezésre fókuszáltak a beszélők.
Tehát természetes pala Mo. -on magán építtettőknek. ne már. talán a csányi úr szóba jöhet.
NÁLUNK CSAK NEHÁNY KÖZÉPÜLETEN TALÁLHATÓ , RITKÁN.
Sziasztok. Creaton Balance cserép van a házamon, egy db cserepet szeretnék kicserélni, mert a parabola tartó oszlopra már nincs szükségem. A többi cserép enged anyit, hogy egyet kivegyek és betegyek egy másikat helyére?
Terrán Rundo típusú betoncserepem van és a csendesítő szakaszon észrevettem hogy páron el van törve a vízelvezető horony és emaitt a tetőfólián csöpög az esővíz. Nem bírják ezek a rálépést? És vajon hogyan lehetne átnézni hogy vajon hány törött ilyen van még fent? Bentről a fólia megakadályozza hogy lássam... Köszi
Gratula! Ahogy mondják nincs lehetetlen csak tehetetlen.
Úgy hozta a sors hogy nálunk is sokat mi dolgoztunk az ács helyett, mert senki se akar dolgozni, vergődni régi házzal. Az új ház építés egyszerűbb, több a lóvé benne.
Ja, enyém is 180 nm. A déli oldal nem olyan lejtős, ott tudtam mászkálni nagyjából, igaz párszor benéztem a szarufát, félreléptem és derékig eltűntem a tetőn.
No mindenen túl vagyok. Hétfőn feleségemmel nekikezdtünk. Család és szomszédok is nyilatkozták, hogy nokedlik vagyunk mi ehhez. Hát nem. Nem nagy cucc mindenki beszaratott mekkora meló. Lófaszt! Semmi az egész. 2-3 ezer cserép megvolt nejemmel KETTEN!!! egy nap alatt. Reggel 8-tól megállás nélkül este 7-ig. Ja, gyerekekért bementem az oviba addig abbahagytam. Én informatikus vagyok, és ő is irodista féleség. Hétfőn ügye kész voltunk, és keddre esőt mondott. Vettem nagy hatalmas fóliát, és elkezdtem szétteríteni, igen ám, csak ez olyan ház, ami polgári ház volt, megvan az eredeti szaru, és arra ültették rá a kibővített rész szaruját, plusz szék izével vagy minek nevezik megtámasztották. tehát 3 helyen vagdostam a szarunál a nejlont. De megérte, mert nagy zuhé volt, megóvta a vályogot. Másnap reggel felmosórongyal és vödörrel kimeregettem, mire jöttek az ácsok kész voltam. Szerda csütörtök egy 5 tagú banda nekiesett, és pénteken már raktuk a lemezt. Minden műveletnél én voltam saját magam segédmunkása, mondjuk ezzel így voltam minden felújításnál. Szóval ma amíg az esőben szarrá nem áztunk, majdnem eljutottunk a teljes tető lefedéséhez, és övő hétre már csak minimális munka lesz. Viszont ha már ilyen jól ment minden, bevállaltam egy padlás szigetelés is, azt egyedül fogom megcsinálni.
A leszedeés folyamata: kezdtem a kúppal, majd áthajoltam pár sorért az északi oldalra, majd a tetőn sétálgatva kezemben vagy 10 cseréppel hordtam nejemnek, aki dobta. Közben jött boldog boldogtalan az utcában hogy neki mennyire kell ez a szar cserép, így kénytelen voltam lehordani létrán vagy 4-500 darabot. Fokozatosan szedtem le mindkét oldaláról a tetőnek a cserepet, hogy el ne menjen egyik oldara sem a túlterheléstől. Ennyi. A nejlonozás este 7-től kilencig tartott, akkor már mondjuk fáradt voltam, és káromkodtam a tetőn.
Szóval nem mi voltunk nokedlik ahogy több ismerős is jósolta, hanem ez az egész meló.
Ezt a munkát szerintem gondold át, hogy nekiállsz e a nejeddel. Nem 3-4 cserép cseréjét kell megoldanod. Nagy és veszélyes is a munka amit tervezel.
Leírom nálunk, hogy csinálták a szakemberek. Nyereg tetőnk van, ezen cseréltettük a lécezést, cserepeket, plusz kapott fóliát és betoldották az ereszt. A bontás előtt, mivel nem voltak fogópárok, azokat beszerelték. Lentről felfelé kezdtek el bontani. Mindig annyit szedtek le egyszerre, hogy a tetőfóliát fel tudják végig tenni vízszintesen, megszakítás nélkül. Ha az egyik oldalon visszafóliázták, átmentek a másikra. Estére soha nem hagyták úgy a tetőt, hogy legalább a fólia ne védje. Ennek ellenére volt minimális ázás. Szerencsére észrevettem időben és vödrökkel sikerült elkerülni a lakótér beázását.
Használtatok már Biocombot zsindelyre? Mi a tapasztalat?
Egyre több zuzmó és mohaféle borítja be a tető északi oldalát nálam. Négy-öt éve Rézoxikloridot fújtam rá (lemosópermet), kb az egyharmadát levitte. Érdekes, hogy a diófámról teljesen leszedte a zuzmót a Rézoxiklorid (kétszer fújtam rá).
Ők miért nem szedik le? cserépnél az nem baj ha csak az egyik felét szeded? Nehogy megroggyanjon a tető az egyenetlen terheléstől. Ha jól tudom fokozatosan kell könnyíteni mindkét oldalról. ha úgy nézzük akár fel is rakhatnád a cserepet:)
A leszedett lécek egy részéből andráskereszteket ütnék a gerendák belső oldalára, akkor tán megállnának. Lefeszítenék nég öt lécet, felütném a túloldalra majd utána szedném csak le az összeset. persze ha a belső oldalon szigetelés vagy borítás van akkor ez nem megy.
Nem kevés ideig tartott egy ács-tetőfedő kombót találnom, mire meg ezek összehangoltak az munkára rámondott ámentől eltelt fél év. Szóval az lett mondva, szedjem le, ha kész szóljak. Tehát le kell szednem mind. Örülök hogy egyáltalán elvállalták. Azt is mondta hogy a léceket szedjem le, de azt sajnos nem fogom tudni, mert félek összedől a szaru, meg akkor nem tudom fóliázni. Több részletben fogom fóliázni, de csak akkor, ha jósol esőt. Vagy nem tudom. Azt sem hogy fogom csinálni. Én is arra gondoltam, hogy egy 30 kilós zacskóval nem jó dolog táncolni a tetőn, több részletben fogom felrakni.
Sajnos nincs más választási lehetőségem, a szakember hiány pedig sok dologra rákényszeríti az embert. Informatikus vagyok, de nekiesek otthon a kocsinak is, meg megtanultam vakolni, meg csomó mindent szerelni.
Nálunk az ács hozott fóliát arra az esetre, ha esne az eső amikor már le van szedve a régi cserép és nem lenne még felszögezve a páraátersztő fólia, de szerencsére nem volt rá szükség.
Ha ti magatok akarjátok felrakni a fóliát, akkor mindenképpen azt javaslom, hogy két darabból rakjátok fel, létezik ugyan 12 méter széles agrofólia, de egy 12 x 13 méteres fóliadarabbal a tetőn birkózni nem egyszerű dolog.
Szia. Mi tavaly cseréltünk tetőt nyár közepén, ácsok csinálták a bontást is. Nálunk a tető egyik felének a felét (nyeregtető) szedték le egy nap, be lett erősítve, majd még az nap visszafóliázva, lécezve. Akkora esőket kaptunk széllel, hogy csak na, nem áztunk be. De ez bramac fólia volt. Ha nincs szerencséd az időjárással, nagyon rá lehet faragni... Lefóliázod valami gagyi fóliával, 3 napig esik fúj, aztán merheted a vizet..Lehet nem szedném le a tetőt egészéről a cserepet egyszerre...
Én tetőfelújítás előtt állok, már minden időpont és anyag nálam van. Én szedem le egyedül (nejemmel) a cserepet. Tető 13X4,5 m és 13X7,5 m. A kérdésem az lenne, hogy ez több napos művelet plusz a lécezés is majd az ácsnak. Néztem ilyen agrofóliát amit rászögelek mondjuk éjszakára. Ezt szerintetek hogy vegyem meg, egyben? Vagy a két tetőfélre külön rakjam fel? Nyeregtetős a ház. Nem tudom, érthető e ahogyan leírtam. Tehát egyben borítsam az egész tetőre, vagy külön szögeljem fel a két felére külön külön.
Nálunk is átázott egy részen, ezért 12 éve cseréltük a lécezést ahol kellett és kapott fóliát. A gond az volt, hogy régen gondolom spórolásból, nagyobb léctávval rakták az előírtnál ezért ázott. Utána megszűnt a probléma. Most mikor bontották egy kicsit a tetol színe megváltozott, de a léceknek nem volt baja.
Most szedtünk le hasonló cserepeket, jók voltak mégis valahogy átáztak. 15 éve átválogatva és letisztítva lettek felrakva az akkor vadonatúj lécezésre és fóliára.
Nem voltak töröttek és nem voltak deformáltak. Mégis átáztak valahogy. Megdöbbentem, hogy több helyen a lécek elkorhadtak azóta. Le kellett szedni a léceket és újat rakni a helyükre de szinte mindenhol. Ezeket a régi cserepeket ki kell dobni, nem szabad újra fölrakni. Lehet, hogy a fólia is közrejátszott mert nem tudott átszellőzni
Egyik sem zajos esőben, kis önsúly gerardnál pl. 7kg/m2.
A legfontosabb a kivitelezés, tehat jó ácsot kell felkérni a munkára ezen ne spórolj.
Eleinte Lindab lemezbe gondolkodtam, de a fent említett másik 2 márka megbizhatósága miatt tettem le végül a voksom a gerardnál.
Vízet nem vesz fel mint a hagyományos kerámia cserép.
Ha jól van kivitelezve semmilyen vihar nem kezdi ki.
A milyen vele dolgozni kérdésre időigényesebb vele dolgozni mint pl. egy lindabbal. Mert ugye itt a lemezt felülről rakod lefele, más a lécezés,távolság stb.
Nekem a régi Békéscsabai fos cserepet elkapkodták, az összes 40 éves szuvas szarufát elvitték, még pénzt is adtak érte.
Ólnak, gazdasági épületnek tökéletes.
Mint ahogyan a pala is, semmi gondot nem okoz míg a tetőn van. Amikor elkezded törögetni akkor kezdődik a baj.