Keresés

Részletes keresés

sue19 Creative Commons License 2008.08.04 0 0 275
Tudod, én rengeteg dolgot kipróbáltam, mielőtt az AMC készletet megvettem. Kb. 5 évig kínlódtam mindenféle reform konyhával, ilyen-olyan típusú diétákkal, még akupunktúrára is jártam. De mindegyikkel az volt a gondom, hogy olyan mértékben kötöttek le, ami már lehetetlenné tette a korábbi életvitelemet.
Akkoriban még nem az írás volt a főfoglalkozásom, így nappal dolgoznom kellett, szabadidőmben írtam, egyetemre jártam. N és ehhez kellett volna kalóriákat számolgatnom, naprakész - egymásnak ellenetmondó - kutatási eredményeket ismernem, hogy úgymond egészségesen táplálkozzam. Figyeld meg, ha egyik táplálkozási szakember kijelenti, hogy igyunk naponta fél liter tejet, mert pl. magas a kálcium tartalma, rögtön jön egy másik, aki bebizonyítja, hogy a tejnek rákkeltő hatása van... Már nem is mondom, hogy a napokban azt olvastam a neten, nem is kell napi 2 l vizet meginnunk, ahogyan azt éveken keresztül minden orvos, minden szakember mondta nekünk!!!
Nézd, nem rendelkezem megfelelő képzettséggel, sem fölszerelt laboratóriummal, hogy magam tudnám eldönteni, mi is egyedüli üdvözítő megoldás, ezért azokon a problémákon változtattam, amik nekem, személy szerint gondot okoztak és megoldásuk általam is átlátható.
A szempontjaim azok voltak, hogy ne kelljen alapjaiban megváltoztatni az ízvilágunkat, mert szeretem a régi, jól bevált recepteket. Nem fogyókúrázom és nem kell kőkemény diétát sem tartanom, de azért belátom, hogy a mai ember mozgásszegény életmódja, a fokozott környezeti ártalmak mindenképpen indokolttá teszik a könnyedebb táplálkozást. De olyan megoldást akartam, hogy az egész családom számára jó legyen.
Sok kísérletezés után ezért lett az AMC.
Előzmény: Tereza (272)
Tereza Creative Commons License 2008.08.03 0 0 274

Nem akarok más nevében beszélni, én csak azt szeretném, hogy ha valakinek van jó, használható receptje vagy tanácsa és még  kedve is van megosztani ezeket a többiekkel, tegye meg és ne vegyék el tőle a kedvét. 

 

Szóval én örülnék, ha ide sok jó recept kerülne.

Előzmény: ómájgod (271)
Tereza Creative Commons License 2008.08.03 0 0 273

Köszönöm a receptet.

Tényleg mindjárt átáltál és elhagytad a régi edényeidet? Ez bizony nagy bátorság.

 

Előzmény: sue19 (270)
Tereza Creative Commons License 2008.08.03 0 0 272

Köszönöm a könyvcímet.

Nem tudom, az mennyire reformkonyha, de én most barátkozom a teljes kiőrlésű liszttel (már nokedlit is csináltam belőle!), barna rizzsel, de a vadrizs már nekem is sok volt, az bizony nem jött be.

Előzmény: sue19 (269)
ómájgod Creative Commons License 2008.08.02 0 0 271
Önmaga előtt, ha már befeketett több százezret valamibe. Igazolni nem csak és elsősorban a külvilág felé kell ;)
Különben, az oké, hogy ez egy receptes topik, de semmi olyan trükköt, előnyt nem olvastam itt, ami a-s vagy z-s árkategóriájú edények megvásárlására késztetne, mert mennyivel előnyösebb, mint a "másik" edény. A receptek is mondhatni hagyományosak, amelyek normálárú edényekben, jénaiban vagy római tálban simán elkészíthetőek (legfeljebb 5 perccel tovább sül vagy fő.. vagy párolódik vagy valami ), úgyhogy ....
Előzmény: Tereza (255)
sue19 Creative Commons License 2008.08.02 0 0 270
Persze, bemásolom ide:

Tejszínes-zöldséges tészta

Előmelegítjük a 4 l-es AMC edényt az első pirosig.
Bacon szalonnát vagdalunk kockára, megpirítjuk az edényben. Hozzáöntjük a száraz tésztát, összkeverjük, hozzáadjuk a kockára vágott zöldségeket (borsó, sárgarépa, gomba, brokkoli ízlés szerint), fűszerezzük (ételízesítő, só, bors, zöldpetrezselyem, ezek is ízlés szerint), összekeverjük, és ráöntünk 3 dl főzőtejszínt. Annyi vízzel engedjük fel, hogy az összes folyadék mennyisége ne érje el a tésztás keverék szintjék. Kb. 2-3 cm-rel legyen alacsonyabb a folyadékszint. Rátesszük a fedőt és középállásig (12 óra) melegítjük. Ekkor gyorsan átcseréljük a fedőt a gyorsfőző fedőre. 8 perc múlva kész az étel. Forrón, reszelt sajttal meghintve tálaljuk.
Variáció:
A reszelt sajtot úgy is rátehetjük, hogy amikor a Secut levesszük az edényről, átkeverjük a tésztát, rászórjuk az összes sajtot, és az Atmosférával 2-3 perc alatt rápirítjuk.
Így még finomabb.


Egyébként a saját tapasztalatról még csak annyit, hogy az Atmosfera nekünk sem a legelső volt, és amikor megvettük, akkor is részletre, szóval nem jött meg azonnal, csak 5 hónap múlva. De én az egész AMC kérdéshez rosszul álltam hozzá, mert azonnal meg akartam venni mindent. A hagyományos edényekben tudtam csak gondolkodni, azokból nekem rengeteg volt, ezért amikor úgy döntöttünk, hogy veszünk AMC-t, gyakorlatilag ki akartam cserélni a régi edényeimet. Ezért mentem oda dolgozni, mert akkora készletet választottam, hogy nem bírtam kifzetni egyben! Hiába mondták, hogy nem kell nekünk akkor, egyszerűen nem hittem el, inkább megegyeztem velük, hogy megdolgozom érte. Kiszámoltam, meddig kell nekik dolgoznom, amíg összejön a készlet ára és belevágtam. Megvolt már a kulturális vállalkozásunk, amiben a fiammal együtt dolgoztunk, belefért az AMC-s munka is. Egyébként is átmenetinek tekintettem. De aztán nagyon bejött, nem hagytam abba. Igaz, a korábbi munkánkat sem, csak annyi történt, hogy férjem is bekapcsolódott az AMC-be, mert egyedül nem menne.
Csak azért mondtam ezt el, mert szerintem az AMC lényege, hogy nem kell egyszerre megvenni a gyár összes termékét, kompatibilis a rendszer és már kisebb összeállítás is ragyogóan működik.
Előzmény: Tereza (267)
sue19 Creative Commons License 2008.08.02 0 0 269
Sztárdiéta a címe, szerintem nem új és vannak benne receptek hagyományos módon is, de lényeg, hogy AMC módra írtak is.
Egyébként az lenne az egésznek a lényege, hogy tudjuk átrakni a hagyományos recepteket AMC módszerre, hiszen az a fontos, hogy ugyanazokat az ételeket is el lehet készíteni sokkal egészségesebben, amiket korábban ettünk.
Nekem legalábbis ez nagyon fontos volt, amikor az AMC mellett döntöttem. Túl voltam már néhány reformkonyhai attrakción, még a vegetáriánus kajázással is megpróbálkoztam, de egyiket sem tudtam beilleszteni az életvitelembe. Az AMC bejött.
Előzmény: Tereza (266)
sue19 Creative Commons License 2008.08.02 0 0 268
Ez a túrós tészta recept nagyon jó! Pista készítette el nekünk nem rég Sárospatakon, wokban. Isteni volt!
Előzmény: Sylvice (264)
Tereza Creative Commons License 2008.07.31 0 0 267

Szerencsés vagy, hogy a férjed ilyen beállítottságú.

 

Az, hogy nekem nincs Atmosferám, nem jelenti azt, hogy ellene vagyok, csak az most különböző okok miatt nem jön számitásba.

 

A zóldséges-tejszínes tésztát leírnád? Köszönöm.

Előzmény: sue19 (262)
Tereza Creative Commons License 2008.07.31 0 0 266
Mi a címe Endrei Judit könyvének? Valami új?
Előzmény: sue19 (261)
Tereza Creative Commons License 2008.07.31 0 0 265
Az enyém nem leszerelhető és én nem vagyok bátor, de azért köszönöm.
Előzmény: pőszike (260)
Sylvice Creative Commons License 2008.07.31 0 0 264
Waw!! Új emberek a topikban, és nem a negatívak közül.
Hát én is nagyon remélem, hogy jó élményeim lesznek Orfűn.
Mivel 7-en megyünk a 8 literest viszem a gyorsfőzőfedővel, meg az arondót, hogy akkor is tudjunk grillezni, ha netalán rossz idő lesz. meg abban palacsintát is tudok sütni. Tök viccesek a szögletes mintás palacsinták.

A Frank Júlia, és a Kudlik is használják az AMC-t. Lázárról nem tudtam

És hogy hű maradjak a témához, egy recept:

Túrós tészta.

Az apró kockára vágott szalonnát a sütéshez felmelegített AMC edénybe szórom, kevergetve zsírjára sütöm, beleszórom a száraztésztát, azzal is pirítom pár percig, majd felöntöm a tészta súlyának megfelelő mennyiségü vízzel( 25 dkg. tésztához 7,5dl víz) a fedőt először ferdén teszem az edényre, majd ha a víz felforrt, megkeverem lefedem, takaréklángon addíg főzöm, míg az összes vizet felszívja a tészta, ekkor rászórom a túrót,rásimítom a tejfölt, még egyszer felengedem a műszert a második pirosig. Tálalás előtt összekeverem
Előzmény: sue19 (261)
sue19 Creative Commons License 2008.07.31 0 0 263
Ettől ne aggódj! Az én kedvemet még soha, semmi jótól nem tudták elvenni primitív irígykedők!
Előzmény: Tereza (256)
sue19 Creative Commons License 2008.07.31 0 0 262
Szerintem tök jól csinálod, amíg nem volt Atmosferám, én is ezt csináltam. Nem az a baj a füllel, hogy megolvad, mert 200 fokig hőálló, hanem inkább az, hogy megszürkül a műanyag. Hiába, nem sütőbe tervezték.
Egyébként az Atmosferának - szerintem - az a legnagyobb előnye, hogy nem kell egy 60 l-es sütőt felfűtened, hogy mondjuk rápirítsd a sajtot. A férjem veszkődött érte nagyon, én az első alkalommal nem is nagyon értettem meg, hogy mire jó, mert csak képen láttam. Elmondták ugyan, de hát én is úgy gondoltam, hogy ott a jó légkeverős sütőm, nem kell nekem Atmosfera. De a férjem rögtön felfogta és addig macerált, míg megvettük. Nem bántam meg.
A fiamnak meg az PowerVac tetszett meg azonnal, ő meg is rendelte rögtön, az első kóstoló után. Az is szuper. Több, mint egy hétig még csak meg sem barnult benne a felszeletelt alma.

Mellesleg én is az egyszerűbb recepteket szeretem, mert alig van időm a főzésre, amikor szakítok rá, akkor is csak keveset tudok vele foglalkozni. A zöldséges-tejszínes tészta már klasszikus, de azt biztosan ismeritek. 8 perc alatt teljesen készen van.
Előzmény: pőszike (260)
sue19 Creative Commons License 2008.07.31 0 0 261
Az biztosan nagyon jó lesz! Orfűn mi is voltunk egy horgásztanyán, igaz, már nagyon régen, még élt az Apu és az Anyu is. Ez már sajnos nem így van. Annyira szép hely, és tényleg ott él a Nagy-Bandó.

Az ismert AMC-sekről jutott eszembe: tudod, hogy a Kovács Lázár is használja? Most már nem csak otthon, hanem az éttermében is.

Az Endrei Judit könyvét akarom most megszerezni, amiben az AMC receptjeit írja le. Nem volt időm után járni, mert lapzárta volt, dolgoznom kellett keményen, de a jövő héten addig megyek, amíg találok belőle néhány példányt, kell a barátaimnak is.

Jó pihenést Nektek! Visztek AMC-t?
Előzmény: Sylvice (254)
pőszike Creative Commons License 2008.07.31 0 0 260
Igazán a fül müa. részével csak rövid időre, és a fedöt a műszerrel együtt ne tedd a sütőbe. Nekem az újabb fajta AMC-m van 1 csavar fogja a műanyagot, ha hosszabb időre kell betennem a sütőbe, egyszerűen leszedem a müa. részt. Hogy mások hogy csinálják, nem tudom,még nem rég óta van készletem, most ismerkedem vele.
Előzmény: Tereza (259)
Tereza Creative Commons License 2008.07.31 0 0 259

Köszönöm szépen, ilyenre gondoltam.

 

Az edény fülének nem árt meg a sütő? Csak olyan rövidebb időre  lehet berakni az edényt a sütőbe (rápiritás) vagy hosszab időre is lehet? Bevallom, hogy ezt nem mertem volna. Ezt mások is így csinálják, vagy te vagy olyan bevállalós?

 

Előzmény: pőszike (258)
pőszike Creative Commons License 2008.07.31 0 0 258
Atmoszférám nekem sincs, de különösebben nem is hiányzik, van grillezős sütőm, azzal is rá tudom pirítani a sajtot az étel tetejére.

Rakott krumpli.

A tojásokat megfőzöm, felkarikázom, úgyszintén a pulykakolbászt( de mindenki azt tesz bele amit akar, vagy ami van otthon). A krumplit nyersen meghámozom szintén karikára vágom, megmosom. A 24cm lapos edényt vajjal kikenem, bele egy réteg nedves krumpli, sózom, rá a karikára vágott kolbász, tojás szintén sózom, borsozom. A tojás tetejére tejfölt kenek, így folytatom a réztegezést. A tetejére krumpli kerüljön. Arra pedig szintén tejföl. Az edényt lefedem, közepes hőfokon az első piros jelig melegítem, majd takaréklángon "13" óra és a második piros jel között tartva a mutatót kb.25 percig párolom. A végén a sütő grillezőjével megpirítom. Akinek van Atmoszférája, használja azt.
Előzmény: Tereza (256)
Tereza Creative Commons License 2008.07.31 0 0 257
Jó nyaralást!
Előzmény: Sylvice (254)
Tereza Creative Commons License 2008.07.31 0 0 256

Sue19 és Sylvice,

 

ne hagyjátok, hogy elvegyék a kedveteket, továbbra is írjatok recepteket. Jól teszitek, mert ez egy RECEPTES topic.

Engem mondjuk az atmoszférás nem érdekel, mert az nekem nincs és nem is lesz, de attól még másnak lehet. (Ezért engem csak az egyszerűbb receptek érdekelnének.) 

Tereza Creative Commons License 2008.07.31 0 0 255

Miért és kinek kellene akármit  is igazolni?  Legelfeljebb a férjének, de azt nyilván megbeszélték a vásárlás előtt.

Nem lehet azt hinni, hogy csak jóindulatból írja a recepteket ? Hiszen itt nem lehet tudni kiről van szó, vagyis itt nem mondja azt, hogy gyere hozzám vásárolni. Miért lenne szegény?

 

Előzmény: ómájgod (248)
Sylvice Creative Commons License 2008.07.30 0 0 254
Hát az a helyzet, hogy engem most az érdekel, és foglalkoztat, hogy szombaton végre indulunk nyaralni. Egy hetet töltünk a családdal, és barátainkal Orfűn, egy horgásztanyán. Egyébként ott volt polgármester, és ha minden igaz, még mindig ott lakik országunk egyik híres humoristája, aki szintén AMC-ban főz. De lehet, hogy ő is egy "parasztvakítás" áldozata????
Előzmény: sue19 (253)
sue19 Creative Commons License 2008.07.30 0 0 253
Szilvi, Téged érdekel ez a sok frusztrált okoskodás, amivel többen próbálkoznak? Nem tudom, de valahogy engem nem. Igaz, nincs sok időm a fórumozásra, de általában a gép mellett dolgozom és ha éppen nem jön az "ihlet," pihentetésül benézek 1-2 fórumra. Beleolvasgatok, de egyszerűen átugrom az olcsó kötözködőket, nem veszem föl a kesztyűt. Szerintem nincs közük ahhoz, hogy ismerjük-e egymást vagy sem. Arról meg, hogy ugyanazok lennénk, csak annyit tudok mondani, hogy ki mint él, úgy ítél! Ők már nyilván meglépték ezt a lehetőséget, ha eszükbe jutott...
Előzmény: Sylvice (250)
sue19 Creative Commons License 2008.07.30 0 0 252
Ja, és csak, hogy ne unatkozzanak az önjelölt "táplálkozási szakembereink," bemásolok ide egy receptet, amit az egyik AMC-s ismerősömtől kaptam:

Sertéskaraj Dubarry módra

2/3 erősségű hővel, az első piros vonalig felmelegített AMC edényről (24 cm-es) levesszük a fedőt és a kiklopfolt karajszeletek mindkét oldalát átsütjük benne. A szeleteket a fedőre szedjük ki és ott fűszerezzük tengerisóval, őrölt borssal és kevés őrölt köménnyel. Az edény alját hajszálvékony szalonna csíkokkal rakjuk le, és erre helyezzük vissza a karajszeleteket szépen egymás mellé. Az egészet átkenjük egy vékony réteg tejföllel és ezután helyezünk minden karajszelet közepére egy-egy kupac karfiolrózsát, melyeket nagyon kevés bio ételízesítővel szórunk meg. Az egészet leöntjük besamel mártással, és először a sima fedőt rátéve, az edényt délállásig melegítjük, ekkor kicseréljük a fedőt gyorsfőzőfedőre és 10 percet hagyjuk a Soft üzemmódban eltölteni. Ha fölnyitottuk az edényt, ételünkre még sajtot is reszelhetünk, amit pedig ha atmoszférával rápirítjuk, még fenségesebb..
Burgonya püré illik hozzá legjobban.
Besamel mártás: Hozzávalók: ahány dkg vaj, annyi dl tej, kevés liszt, tengerisó és szerecsendió. Elkészítés: Az AMC edényt 1/3 erősségű hővel melegítjük és beletesszük a vajat és felforrósítjuk (vigyázzunk meg ne égjen), hozzáadjuk a lisztet, és kifehéredésig sütjük. Ekkor felengedjük a tejjel és péppé főzzük, majd miután a fűszereket beletettük lefedjük, és kikapcsoljuk alatta a hőforrást, és 8-10 percig forraljuk.
Előzmény: Sylvice (250)
sue19 Creative Commons License 2008.07.30 0 0 251
Mi a baj az ételízesítővel? Van egy ismerősöm, aki nyitott egy szuper kis delikát üzletet Budán. Csak természetes összetételű fűszereket forgalmaz, nála veszek ételízesítőt is. Nem tartalmaz sót, viszont nagyon jó keverék. Nekem legalábbis megfelel.
A fűszereknek egyébként is jó az élettani hatásuk, csak a túlzásoktól kell óvakodni, mint mindenben. Szeretem a változatos ízeket, ezért elég sokféle fűszert használok, csak nem nagy mennyiségben.

Persze, ez a táplálkozási téma is olyan, mint bármi más a világon: mindenki a saját módszerére esküszik. A primitívek pedig még le is ugatják a másik ember szokásait, mert ettől ők jobbnak érezhetik magukat. Ezeket én csak sajnálni tudom, nem különösebben izgat, mit dumálnak. Gondolom, ők azok, akik az autós topicocon bebizonyítják, hogy a Suzuki ugyanolyan jó, mint a Bentley, és aki az utóbbit veszi, csupán önigazolás miatt jár vele... Hm.
Előzmény: Sylvice (250)
Sylvice Creative Commons License 2008.07.29 0 0 250
Rossz a tipped kedves John Zero!

Még csak nem is ismerjük egymást.

És ha az én receptjeimet elolvasod, láthatod, hogy én nem használok ételizesítőt. Különben én valóban egy nagyon lelkes felhasználó vagyok, már 15 éve. Az én füszeres polcomon són, borson, pirospaprikán, és szárított fűszernövényeken kívül mást nem találsz. Régebben én is használtam mindenféle keveréket, de rájöttem, sokkal természetesebb, egészségesebb, finomabb, ha az E számokkal "dúsított" cuccokat mellőzöm. És nekem ebben az AMC edényeim nagy segítségre vannak.
Előzmény: John Zero (249)
John Zero Creative Commons License 2008.07.29 0 0 249
"Kettévágja, kiszedi a magházas részt, beszórja ételízestővel."

Ételízesítővel?
Az meg mi fán terem?

De legalább ez a topic szórakoztató, csak azt nem tudom, hogy sue19 és Sylvie ugyanaz a személy vagy két rajongóról van szó?

Én azt tippelem, hogy ugyanaz :-)
Előzmény: sue19 (247)
ómájgod Creative Commons License 2008.07.29 0 0 248
Most vagy úgy oda? :P Arany(árfekvésű) edényben is lehet trutyit csálmi ... Én pölö nem szentségteleníteném meg a "másik" edényeimet gyári "pizzaszósszal" vagy "majonézzel". Ezeket majd én magam, házilag ... az 5-7k-s edényekben ... :P
Különben értsd már meg ezt az olvtársat is, aki bármilyen edényben elkészíthető recipéket copyzik be ... megvette.. igazolnia kell valamivel, szegénykének :P
Előzmény: Törölt nick (246)
sue19 Creative Commons License 2008.07.28 0 0 247
A barátnőm kedvence a darált hússal töltött cukkini vagy padlizsán. Kettévágja, kiszedi a magházas részt, beszórja ételízestővel. A húst elkészíti úgy, mintha fasírtot készítene, és megtölti vele a félbe vágott padlizsán vagy cukkini darabokat. Előmelegíti a serpenyőt, beleteszi a töltött szeleteket és átpirítja. Ráfordítja az Atmosferát, pár percig süti a tetejét is. Van, hogy megszórja reszelt sajttal és azt is rápirítja az Atmosferával, de készítette már úgy is, hogy tejföllel locsolta meg a tetejét. Finom!
Előzmény: Sylvice (241)
sue19 Creative Commons License 2008.07.28 0 0 245
Nem tudom, beraktam-e már ide a pizza receptet, de most bemásolom:

Pizza AMC módra

1/2 kg liszt
1 tasak szárított élesztő (7 g)
1 ek étolaj
1 kk só
2 - 2,5 dl víz

Anyagokat összegyúrjuk, 4 részre osztjuk, kinyújtjuk a 24 cm-es lapos edény méretére.
Nem kell keleszteni!
Közepes energián a 24 cm-es edényt előmelegítjük az első pirosig.
Beletesszük a tésztát, sima fedőt rá, marad a közepes hőfok. 2 perc alatt megkel. Megkenjük pizzakrémmel (receptje lejjebb), rárakjuk az előre elkészített anyagokat ízlés szerint. Sajtot is.
A sima fedőt az asztalra fordítjuk úgy, mintha tálalnánk, belehelyezzük a 24-es edényt a pizzával a forró fedőbe, ez alulról fogja melegen tartani. Tetejére fordítjuk az Atmosférát. Közepes hőfokra állítjuk, és kb. 6 perc alatt kész.
Kivesszük a kész pizzát, és ismételjük, vagyis tesszük bele a következőt.

Pizzamártás:

1/2 kg ketchup
1 tubus pizzakrém
2 g zúzott fokhagyma
2 mk oregáno
Előzmény: Sylvice (241)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!