A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Elnézést a bepofátlankodásért. Szeretnék venni a gyereknek kávédarálót olyan hagyományos, kotyogós kávéfőzőhöz, hogy ne daráltat vegyen, hanem frissből tudjon főzni.
Erre jók azok a kézzel tekerős réz-fa kávédarálók ?
( sajnálom, ha hülye a kérdés, semmit nem értek a kávéhoz )
A 'hírhedt' Rancilio Silviát szerettem volna megvenni, de olvasva a fórumot elment tőle a kedvem. :( Nézegetve az 'okosabbnál okosabb' honlapokat, videókat... találtam pár érdekes gépet, mint pl: Nuova Simonelli Musica; Dalla Corte Mini; Faema Carisma S1 Pid. A tanácsotokra és véleményetekre lenne szükségem: Szerintetek melyik az abszolut No1 otthoni használatra? Melyiknek a legjobb az ár-érték aránya? ( PS: Nuova Simonelli-t használtak a barista vb-n. Dalla Corte-ról már a fórumon is jó vélemény volt. A Faema gép pedig már a neve alapján is jónak tűnik :) A Simo Musica és Lux között csak a disco-fény a különbség? :D )
Segítségeteket és kommentjeiteket előre is köszönöm!
(Csak a történet kedvéért: pár hete feltűnt, hogy gaggia classic-ot lehet az edigitalnál is venni. Majd egyik napról másikra eltűnt, "forgalmazás vége". Gondoltam valaki megvette az utolsó darabot, így már azt is tudjuk, ki :) )
Elszívó legyen a legnagyobb fokozaton, de a lakás távoli pontján enyhén (bukóra) nyitott ablakot javaslom. Ha nincs nyitva semmi, az elszívás nem tökéletes. (Kémény ha lenne, akkor onnan szívná, az veszélyes.)
Kávédaráló kell hozzá,a napokban láttam egyet a kávékorzó portálon. Kérdezd meg megvan-e még: Sziasztok, eladó egy Iberital daráló, minden frankó vele, szép állapot, 23.000 Ft. antaloczy kukac gmail pont com-on lehet érdeklődni.
Ezen az állapoton nekem is túl kellett jutnom. Daráló-daráló-daráló.
Jó daráló nélkül tényleg nem működik a dolog.
Volt egy kínai retró kézi darálóm. Kis fa fiókba darálta a kávét. Már majdnem jó volt, de én sem úsztam meg a daráló vásárlást. ( Nem lehetett elég finomra állítani. )
A kézi darálók közül a Mini Mill már használható, de egy kis + ráfordítással inkább gépi darálót javasolnék.
A szokásos kezdő hibába estél. Vettél egy használható kávégépet, de darálót meg nem. A bolti darálttal ez van, amit írtál, azokból nem fogsz sosem jót készíteni. Újonnan a minimum egy Graef CM70 (ez kb. 20e), vagy használtan ugyanennyi körül egy Iberital Challeneg pl., de ezek a dolgok a cím alatti oldalakon nagyon jól össze vannak foglalva (ajánlom a kávékorzót)
Vettem egy használt coffee gaggia kávéfőzőt , kipróbáltam, az alábbi dolgokat tapasztaltam: nagyon gyorsan folyik le a kávé, nem tudom mi lehet az oka/ha hiba ez/. A másik: milyen darálási finomságú kávé jó hozzá? Van valakinek ötlete,javaslata, megköszönném!
Az Iberital Challenge utan mi a kovetkezo alternativa? Teljesitmenyben es arban is, mind uj es hasznalt vonalon. Nagyobb mennyisegu daralokepesseg nem kell, inkabb a jobb orlemenyminoseg es a finomsag allitas jelzese.
(Előtte praktikus megkérdezni, hogy hogyan és mivel fűt és gyárt melegvizet a delikvens, elkerülendő az akut szénmonoxidmérgezést.) Az ügyesen megválasztott huzat és a nagy teljesítményű elszívó kombója egyébként jó, nekem másra (vaslapos sütés) vált be, nem is hívták ki soha a tűzoltókat, pedig ott előfordult jelentős füstképződés.
Jó elszívó kell, anyát meg küld el 1-2 órára vásárolni. :) amíg megpörkölsz és kiszellőztetsz.
Az első crackig főleg vízgőz képződik, enyhe széna illattal,
a második crack felé közeledve, ahogy elindul a babokban a szénhidrátok lebomlása, égése, erősödik a "szag" és a füst is. Lakásban pörkölésnél nekem az vált be, ha minden ablakot ajtót becsukok, hogy az elszívóval "szívottá" tegyem a lakás légkörét. Így mivel szívott a rendszer, kevésbé megy az illat a szobák felé, ellenben, ha ajtót vagy ablakot nyitok, a füst már nem csak az elszívó felé megy, hanem mindenfelé :)
A kisebb teljesítményű pörkölők (Gene, Behmor) nagyon érzékenyek a környezeti hőmérsékletre, szoba hőmérséklet (20-22C) alatt nehezebben és lassabban pörkölnek. (pl. bent pörkölsz, de résnyire nyitod az ablakot)