A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
-köszönöm,a tájékoztatást-tisztában vagyok vele, talán 2011-ben egy ilyen "szétosztásban" már részesültem.... lehet ,hogy nem szólok hozzá a témákhoz de aktív szemlélője vagyok a fórumnak-ahol már sok segítséget kaptam....Üdv. G
Szerintem itt van egy kis probléma a kommunikációval, főleg így friss bejelentkezéssel. Az úriember nem kereskedik, hanem szívességet tesz, amikor nonprofit HUB-ként rendel mindannyiunk helyett egy nagyobb mennyiséget majd szétosztja a kv rajongók között..
Nagyjabol nekem is ezt sikerult osszehozni a REX C100al, talan csapolas utan nagyobb kicsit a kilenges. (sajat szenzoraval merve) 1 fok szimplanal, 2 duplanal. Csapolas utani kilenges kb 1-2 perc alatt stabilizalodik.
Itt a fórumon, és a Kávékorzón meghirdetett őrlőket érdemes választani; ezek megbízhatóak, jól karbantartottak és/vagy szakszerűen felújítottak. Érdemes a hirdetéseket figyelni, vagy beírni a vágyadat, hátha van valakinek eladó, csak még nem jelezte.
Épp ezért szempont, mert figyelemmel kell lenned rá, hogy kiküszöböld ha zavar ;) Más szokások esetén a gyorsabban bemelegedő gép előny lehet, mert nem mindig kiküszöbölhető.
Sok embernek az otthoni kávéfőzőnél nem szempont ilyesmi. Nálam sem. Reggel kell a kávé, vagy előre tudom, mikor. Reggel ott az időzített konnektor, máskor meg a rákészültségem. Ad-hock nem kávézunk. De arra meg ott a POD-os gép.
Csak egy mellékes szempont: otthoni használatnál a gép bemelegedési ideje is számít, hülyén fest ha egy "kérsz egy k.jó kávét?" kérdés után fél órát várni kell.
Elnézést a bepofátlankodásért. Szeretnék venni a gyereknek kávédarálót olyan hagyományos, kotyogós kávéfőzőhöz, hogy ne daráltat vegyen, hanem frissből tudjon főzni.
Erre jók azok a kézzel tekerős réz-fa kávédarálók ?
( sajnálom, ha hülye a kérdés, semmit nem értek a kávéhoz )
A 'hírhedt' Rancilio Silviát szerettem volna megvenni, de olvasva a fórumot elment tőle a kedvem. :( Nézegetve az 'okosabbnál okosabb' honlapokat, videókat... találtam pár érdekes gépet, mint pl: Nuova Simonelli Musica; Dalla Corte Mini; Faema Carisma S1 Pid. A tanácsotokra és véleményetekre lenne szükségem: Szerintetek melyik az abszolut No1 otthoni használatra? Melyiknek a legjobb az ár-érték aránya? ( PS: Nuova Simonelli-t használtak a barista vb-n. Dalla Corte-ról már a fórumon is jó vélemény volt. A Faema gép pedig már a neve alapján is jónak tűnik :) A Simo Musica és Lux között csak a disco-fény a különbség? :D )
Segítségeteket és kommentjeiteket előre is köszönöm!
(Csak a történet kedvéért: pár hete feltűnt, hogy gaggia classic-ot lehet az edigitalnál is venni. Majd egyik napról másikra eltűnt, "forgalmazás vége". Gondoltam valaki megvette az utolsó darabot, így már azt is tudjuk, ki :) )
Elszívó legyen a legnagyobb fokozaton, de a lakás távoli pontján enyhén (bukóra) nyitott ablakot javaslom. Ha nincs nyitva semmi, az elszívás nem tökéletes. (Kémény ha lenne, akkor onnan szívná, az veszélyes.)
Kávédaráló kell hozzá,a napokban láttam egyet a kávékorzó portálon. Kérdezd meg megvan-e még: Sziasztok, eladó egy Iberital daráló, minden frankó vele, szép állapot, 23.000 Ft. antaloczy kukac gmail pont com-on lehet érdeklődni.
Ezen az állapoton nekem is túl kellett jutnom. Daráló-daráló-daráló.
Jó daráló nélkül tényleg nem működik a dolog.
Volt egy kínai retró kézi darálóm. Kis fa fiókba darálta a kávét. Már majdnem jó volt, de én sem úsztam meg a daráló vásárlást. ( Nem lehetett elég finomra állítani. )
A kézi darálók közül a Mini Mill már használható, de egy kis + ráfordítással inkább gépi darálót javasolnék.
A szokásos kezdő hibába estél. Vettél egy használható kávégépet, de darálót meg nem. A bolti darálttal ez van, amit írtál, azokból nem fogsz sosem jót készíteni. Újonnan a minimum egy Graef CM70 (ez kb. 20e), vagy használtan ugyanennyi körül egy Iberital Challeneg pl., de ezek a dolgok a cím alatti oldalakon nagyon jól össze vannak foglalva (ajánlom a kávékorzót)
Vettem egy használt coffee gaggia kávéfőzőt , kipróbáltam, az alábbi dolgokat tapasztaltam: nagyon gyorsan folyik le a kávé, nem tudom mi lehet az oka/ha hiba ez/. A másik: milyen darálási finomságú kávé jó hozzá? Van valakinek ötlete,javaslata, megköszönném!
Az Iberital Challenge utan mi a kovetkezo alternativa? Teljesitmenyben es arban is, mind uj es hasznalt vonalon. Nagyobb mennyisegu daralokepesseg nem kell, inkabb a jobb orlemenyminoseg es a finomsag allitas jelzese.
(Előtte praktikus megkérdezni, hogy hogyan és mivel fűt és gyárt melegvizet a delikvens, elkerülendő az akut szénmonoxidmérgezést.) Az ügyesen megválasztott huzat és a nagy teljesítményű elszívó kombója egyébként jó, nekem másra (vaslapos sütés) vált be, nem is hívták ki soha a tűzoltókat, pedig ott előfordult jelentős füstképződés.
Jó elszívó kell, anyát meg küld el 1-2 órára vásárolni. :) amíg megpörkölsz és kiszellőztetsz.
Az első crackig főleg vízgőz képződik, enyhe széna illattal,
a második crack felé közeledve, ahogy elindul a babokban a szénhidrátok lebomlása, égése, erősödik a "szag" és a füst is. Lakásban pörkölésnél nekem az vált be, ha minden ablakot ajtót becsukok, hogy az elszívóval "szívottá" tegyem a lakás légkörét. Így mivel szívott a rendszer, kevésbé megy az illat a szobák felé, ellenben, ha ajtót vagy ablakot nyitok, a füst már nem csak az elszívó felé megy, hanem mindenfelé :)
A kisebb teljesítményű pörkölők (Gene, Behmor) nagyon érzékenyek a környezeti hőmérsékletre, szoba hőmérséklet (20-22C) alatt nehezebben és lassabban pörkölnek. (pl. bent pörkölsz, de résnyire nyitod az ablakot)
Amig podot is hasznãlsz nem fogsz tudni igazán jó kv t főzni, mivel kell a nagy nyomás a papirkorongokhoz. Hiába eseti. Ha meg leveszed kilencre az opv t akkor byebye pod.
Mindenkinek nagyon köszönöm a gratulációkat és a hasznos tanácsokat!
Igyekszem mindenben a Ti profi tanácsaitokat követni, így a gyári dupla falú szűrők helyett már meg is vettem a megfelelő szimpla falúakat az Expolygontól. Nekem már nem mondták, hogy a kart is cserélni kellene...
A POD-ot egy eseti megoldásnak tekintem, ami néha alternatívája lehet az igazi eszpresszónak, ristrettónak. Ez pl. egész finomnak hatott:
Nem is értem egyébként, hogy ha valaki az egyszerű kávékészítést kedveli, akkor miért a kapszulás megoldást választja a POD-ossal szemben. A kapszulás rendszerek 5 grammos adagja már definíció szerint is csak silány eredményt adhat.
Az Imat Lux darálót azért választottam az Iberital helyett, mert az őrlés finomsága az állító skálázása segítségével könnyebben nyomon követhető, ami egy kezdőnél nagy segítség. Persze láttam, hogy az Iberitalnál is van erre megoldás, de a tuning az még egy kissé később következik nálam.
Most azon igyekszem, hogy az őrlés finomságának beállítása, tamperolás, főzés, stb. rutinszerűen és jól működjön nálam. Aztán ha meglesznek az alapok, jöhetnek az extrák.
Kellemes hétvégét Mindenkinek és finom vasárnap reggeli kávét!
Gratula! Nekem is ugyanilyen szettem van, szerintem szeretni fogod. Ezen a fokozatos örlőn nem túl nagyok a fokozatok, ritkán kellet volna a kettő közé egy fokozat, de ekkor a kávémennyiséggel lehet játszani (pl. 18 helyett csak 17 a duplaszűrőbe). Ráadásul, ha későbbb alternatív kávékészítés is érdekel, akkor sokkal egyszerűbb ezzel állítani pl. a filteresből az espressora, mint egy fokozatmentesen.
Eladó egy 2006-os, általam 2013 december végén Szomja Gödény fórumtársunktól vásárolt Gaggia Evolution gép 24 eFt-ért, tartozékaival, a képeken látható állapotban. A látható apró esztétikai hibák a működést nem befolyásolják.
A gép rendszeresen karbantartott, vízkőtelenített. A kar és szűrők ma áztak Tersonet-es oldatban, valamint a vízkőtelenítés is ma történt.
Gyárilag ezekben nincs OPV szelep, de ebbe bele lett építve, és ez 9 barra van beállítva. Ma ezt a nyomásmérést is megcsináltam az alábbi videón ez látszik. A képen és a videón a nyomásmérés 10 bar-t mutat, de ez így rendjén van a nyomásmérő miatt. Kávé csapolásakor ez 9 bar.
A gépnek semmi problémája sincs, az eladás oka, hogy az ölembe hullott egy Gaggia Classic, ami elvileg rossz volt, de csak meg kellett tisztogatnom, és erre váltok.
Jár hozzá gyári Gaggia kar kettes kifolyóval, szimpla és duplaszűrő és használható fém tamper.
Megtekinthető, kipróbálható Kazincbarcikán, vagy postázom.
Most éppen a Moak Soave van itthon (70/30-as; 2013.12.18.). Mindkét 80/20-as blendjüket (Stella; Dolce Vita) megkóstoltam, egyik sem nyűgözött le - de a Soave nagyon bejön.
Látom még mindíg nem sikerül rétegesre a latte machiato. szerintem felesleges küszködnöd vele mert az első mozdulat a nőknél ,hogy összekeverik:))). Kávéval kezdem utána tejhabosítás ,addig kicsit pihen a gép tetején ,hogy annyira ne hűljön vissza.
Végre rájöttem mi a gond a tejhabbal. Mindig írod, hogy túlmelegítettem, kemény és száraz. Nos, amikor kiöntöm még szép lágy és folyékony. Ha túlöntöm a pohár tetején, akkor le is csorog az oldalán. Aztán kell nekem kábé 4-5 perc, mire a főzőből távozik a gőz és egy picit visszamelegszik, majd elkészül a kávé. Ezalatt lesz ilyen a hab. Amikor elkezdem a kávét beleönteni, akkor a hab kiemelkedik, miközben megtartja a formáját. Kemény, mint a beton és száraz.
Szóval szerintem nincs is túlmelegítve a tejem, de legközelebb lefotózom, közvetlenül a készítés után. Kíváncsi vagyok úgy mit szólsz hozzá :-)
Pofás, gratula. Arra figyelj, hogy a Nemox Lux őrlő fokozatos - azaz lehet nehézség azzal, hogy eltaláld a megfelelő őrlemény szemcsét vele. A fokozatmentes egy fokkal jobb, de SiD ilyen őrlőt használ nagy megelégedéssel, noha Ő már pás száz kiló kávét ledarált az éves során, szóval rutin stb. :)
Kávé teszteket, bemutatókat olvashatsz a Kávékorzón - a héten éppen egy MOAK volt vallatva.
Gratulálok a szerzeményedhez, ráléptél a helyes útra! :) Ha tervezel tejhabot is készíteni, akkor a gőzcsőről húzd le a külső hosszabbító csövet, így tudsz vele készíteni finomszemcsés habot. A 3.5-ös tejgőzölő edényt félig öntve tejjel bele fog érni úgy is.
Gyári szűrők ugye cserélve? Azok nem jók semmire szinte. POD sztem felejtős lesz két nap alatt. Állítsd/Állítasd be 9 barra fixen a nyomást, mivel a POD miatt 12-n van.
Hosszú ideje olvasgatom ezt a fórumot, majd elsősorban a Ti hozzászólásaitok után eljutottam oda, hogy megvegyem az első "barista" szettemet:
A Gaggia-t az Edigital-tól vásároltam, az egyebeket a baristaszküzletből és az Expolygontól. Ez utóbbi két hely nagyon tetszett, készségesen segítettek mindenben és az árukészleteik is meggyőző.
Most kezdődik a tanulási fázis, a legjobban ízlő kávé megtalálása. Bár tudom, hogy nem igazán "profi" megoldás, de vettem próbaként néhány pod-ot is. Aztán megpróbálom legalább megközelíteni azt a szintet, amit Olaszországban minden kávézóban, cukrászdában és egyéb helyen tudnak. (Igen, az én történetem is úgy indult, mint sokan másoké, hogy minden alkalommal rácsodálkoztam az Olaszországban fogyasztott kávék ízére. A csúcsot számomra a Tazza d' Oro jelentette Rómában: http://www.tazzadorocoffeeshop.com/en/home.html
Köszönöm Nektek a sok segítséget, a jövőben is igyekszem tanulni Tőletek. Bár én nem vagyok profi a kávéológiában, de ha valami érdekességet találok, akkor megosztom Veletek.
Az LG monitoromon menüből ki lehet kapcsolni. Csak akkor világít, ha nincs jel (stand-by), de akkor is ki lehet kapcsolni. 10 éve az autórádiómban volt kék led, 2 évig imádtam, utána meggyűlöltem egy életre. :-D
Amire én így anno emlékszem erről a masináról, azon kívül hogy hála Scholl topictársnak igen korrekt áron jutottam hozzá /noha ha jól rémlik kicsit megijedtem először, mert a termosztátokkal volt valami gebasz, de azt gyorsan elhárítottam/, hogy valóban jó "kis" intervallumban himbilimbizik a hőfok, ami hőmérő nélkül használhatatlan közelivé tenné.
Viszont így, hogy látja az ember mi merre, simán lehet vele szupereket húzni, de sok türelem kell hozzá!!! A ciklus nálam ha jól rémlik úgy volt, hogy 10-11 percenként tolt rá 30-40 mp fűtést. Na most attól függően hogy mikor lépett oda az ember lehetett vagy türelmesen várni a megfelelő pillanatot, vagy egy csapolással egy újabb fűtést kikényszeríteni és utána várakozni. Reggeli gyors kávézásra nem igazán volt alkalmas. :-) /hacsak nem épp délutáni műszakra van beosztva a user :-)/
Nekem is van egy-két ilyen szemkiverős' ledes istenharagja. Én úgy szoktam, hogy fekete cd író tollal rányomok egy pöttyöt. Ha még így is erős, akkor még egyet. Így kordában lehet tartani a szemkiégetést.
Persze attól még tényleg abbafejezhetnék már ezt a ledes kínzást.
Hario Skerton kézi őrlőhöz tud esetleg valaki gumi póttalpat, azt, amelyiket az üveg seggére kell ráhúzni, csúszásgátlóként? Az enyém szétment. /Igen, bizony... én még mindig használom ezt a kis kézi őrlőt is! :)) /
Ma végül válaszolt nekem a momenti, hogy meg lehet rendelni tőlük. Másik boltban elvileg már megrendeltem, de technikai bénázás van, szóval még nem tudom honnan de valahonnan csak meglesz...
A legfontosabb a finom eszpresszó és a lágy tejkrém elkészítése.
1. Tökéletes eszpresszót csak hőstabil géppel lehet készíteni. Ebből következik, hogy egykazános géppel mindig előbb csapoljuk az eszpresszót, és csak utána gőzöljük a tejet. Ellenkező esetben nem lesz jó az eszpresszó, így pedig semmi értelme az italt elkészíteni.
2. Túlgőzölted a tejet. Nem kell habot csinálni belőle.
Csak látvány alapján: sok és kemény a tejhab (meleg a tej) --> hiába forró az eszpresszó, nem fog rendesen rétegeződni.
A gép adta szűk keresztmetszetet csak trükközéssel tudod áthidalni, ez biztos. Amit korábban írtam (tejhőmérséklet figyelése) kiindulási alap lehet (legyen hűvösebb a tej, mint cappuccino esetén). A „fordított” sorrend a megfelelő, legalábbis (vendéglátó) technológiailag. Ha ezt a gép tulajdonságai nem pártolják, köztes megoldás kell. Erre egy, és nem feltétlen elegáns út, ha egy tálba kikészítesz jó 70-80 fokos vizet (meg kell próbálni mindenféle hőmérséklettel), készítesz egy eszpresszót, amit ebbe a fürdőbe teszel (nyilván a szokásos kis edénykében), aztán készülhet a tejhab. Ez így egy rémálom az eszpresszó szempontjából (gyors halálra van ítélve), de egy pozitív következménye lesz, mégpedig kis tűrésen belül mindig ugyanolyan lesz a végeredmény (ízre is és kinézetre is). Mindemellett azt mondom, hogy az íz az elsődleges. Ha a technológia nem alkalmas a tökéletes belbecs és a tökéletes külalak konzisztens elkészítésére, akkor előbb a külalaknak kell borulnia, vagyis az íz és az állandóság maradjon.
Igen ez a valóság. Azért a funkciókat igyekeznek megtartani, különben a gép eladhatatlan, én erre céloztam. Amit mondasz igaz, de inkább csak az élettartam rövidítésére vonatkozik.
Egyelőre még teljesen véletlenszerűen sikerülnek szépre, vagy csúnyára. Ez épp szép lett. Szerencsére örömmel isszák a csúnyákat is :-). Majd idővel remélem egyre több lesz szép! Ráérek.
Viszont érdeklődéssel olvasom a PIDes hozzászólásokat és az 1-2 fokos eltérésekről (vagy még kevesebbről) szóló problémákat. Nekem nagyobb bajom van a hőfokkal. A cappuccino nem gond, mert ott előbb jön a kávé, van ideje a gépnek beállni üzemi hőfokra. A gondom a latte macchiatoval van. Ha előbb készül a kávé, aztán a hab, akkor a kávé kihűl és leszáll alulra. Ha fordított sorrendben készítem, akkor két eshetőség van:
- ha bentmarad a gőz a gépben, akkor a kávé a csésze helyett a falicsempén landol (ebbe a hibába már nem szoktam beleesni),
- ha a gőzt teljesen kieresztem, akkor a gép annyira lehűl, hogy a káve csak langyos lesz és megintcsak leszáll alulra.
A második esetben ha egy latte egy espresso készül, akkor az espresso szinte csak langyos és az íze is egész más, mintha megfelelő hőfokon csapolnám. A latte meg ilyen csúnya lesz:
Próbáltam várni a gőz kieresztés után, de nem sok sikerrel. Közben pedig a tejhab teteje is csúnya lesz. Vajon az egyetlen megoldás a két kazános gép, vagy két gép?
Ez nem nagy érv, mert a Fagor/Clatronics/akárminél (mindenki képzelje ide a kedvenc elrettentő példáját) is dolgoznak mérnökök. Ráadásul a Gaggia főnökök manapság már úgy tűnik, időnként rászólnak a Gaggia mérnökökre, hogy dobják ki szépen az évtizedek alatt kiérlelt jó megoldásokat és helyettestsék valami gagyival, amit a Saeco/Philips mérnökök kínlódtak össze valamikor, az akkori főnökök és piackutatók nyomása alatt...
köszi szépen. sajna nem túl sok affinitást érzek magamban ahhoz, hogy elkezdjem bütykölni. ez a probléma (vízkövesedés) egy vízkőoldózással nem gyógyítható? esetleg Te nem szerelsz ilyen gépeket? Vagy ajánlani valakit?? Vigyem vissza a gönyűi szakihoz?
(Aki elhozta tőle a gépünket az nem volt jó véleménnyel róla mondván, hogy közölte: hát kipróbála ezzel is meg azzal is az elromlott hőérzékelőt, ami most benne van azzal egész jó hőmérsékletre fűt fel...)
Gondolom a Gaggiánál is mérnökök dolgoznak, a többiekről nem beszélve, akik mind jó (sok) gépet szeretnének eladni. Furcsállottam a neten talált sok GC rancilia-gőzkar házasítást...
Köszi, akkor megrendelem a sima gaggia szűrőket. A gőzkar akkor megfelelő a gyári is. Azért gondoltam a másikra, mert majd minden oldalon ahol nézegettem a GC-ről a leírásokat ajánlották a ranciliot.
Innen is szeretném megköszönni Rocketeernek a Paljoc féle gyümölcslét :D Finom kis kávé, adapternek össze kell szednie magát,ha ő is ilyen jókat akar pörkölni :D
Egy jó ideje olvasgatom már ezt a fórumot sokat is segítettek a hozzászólások, bár normális kávégépem nem volt, most viszont vásároltam az amazonon egy Gaggi Classic gépezetet, elvileg nemsokára ideér valamint karira kaptam egy Graef cm70 darálót, úgyhogy most már gép nem állhat útjába a jó kávénak :)
Viszont nézegettem az expolygon honlapját, hogy megrendeljem a normál szűrőket, rancillo gőzkart stb. de amikor felhívtam a webshopot azt a tájékoztatást kaptam, hogy a GC-hez nem elég szűrőt vennem a gyári helyett, hanem kart is venni kell. Igaz ez? Egy finn oldalon azt írta a srác, hogy van olyan szűrő amivel szorul és használható a gyári karral. Tudnátok írni cikkszámokat expolygon webshophoz, hogy mit rendeljek az alábbiakból: egy és kétszemélyes szűrő, rancillio gőzkar, tisztítószer, valamint egy tamper is kellene megfizethető áron.
a Giro jellemzően akkor csinál ilyet, ha el van vízkövesedve benne a lefújó szelep.
a lefújó szelep lényege, hogy kávékészítés vagy gőzölés után elvezeti a fennmaradó túlnyomásos vizet / gőzt a rendszerből, amit a jobb oldali maradékvízgyűjtő tálcába ereszt.
ha kávékészítés közben víz kerül a tálcába, akkor ebből arra lehet következtetni, hogy a lefújó szelep nem zár rendesen vagy valamilyen mechanikus meghibásodás vagy vízkő miatt.
a Kávékorzó automata kávéfőzős topikját javaslom további tájékozodás végett!
szerintetek létezik olyan, hogy egy öndarálós kávéfőző túl finomra darálja a kávét és emiatt nem tudja teljesen átnyomni rajta a vizet? A következőt csinálja az Odea Giro-nk: most cserélte a gönyűi master a hőérzékelőket benne, végre bekapcsol és felfűt. El is kezdi főzni a kávét, kijön az elvárt adag kábé fele és a maradék vizet kinyomja oldalra a zaccfiók melletti vízfelfogóba....?
Akit még érdekel valamilyen Strada szűrő rendelés, küldjön egy emailt péntekig, belinkelve a terméket. Válaszba küldök egy számlaszámot, arra kellene utalni hétfőig, mert hétfő este megrendelném.
Érzésre simán van 0,2-0,4 mm kottyanása függőlegesen.
Azért forszírozom a kérdést, mert két azonos darálás között is hatalmas szórása van a lefolyásnak, illetve azonos idejű lefolyáshoz 2-3 fokozat eltérés is tartozik néha.
Hát,mivel egy icipicit mozog a babtartály simán lehet. Ugye ezért is nem fogom a tetejét közben. De mondjuk azt nem vettem észre,hogy ez nagy mértékű lenne.
Na jó, de most azért ilyen, mert ilyenre kérted. A meggyes ízt a pörkölés 8. percében egy 28 mp időtartamra 70% teljesítményre visszavett karakterisztikával lehet jobban előcsalni. Szerencsére ezt már akár a nappaliból a Barátok közt nézése közben is meg tudom tenni a MacBook-on futó megfelelő applikáció és a wifi hálózatra kapcsolt fűtés szabályzó segítségével.
A PID függvény hármasnak lesz egy kimeneti értéke, ez egy %-ban definiált 0-100 közötti érték. Ezt a %-os értéket alakítja át a végén adott időközre vonatkoztatott (pl. 8 sec) ki-be időtartamokra. Ha beállítod, hogy 60% a kimeneti függvény maximuma, akkor csak eddig vezérli ki a függvényt, így max 0,6*8 sec ideig lesz bekapcsolva a fűtőszál.
"teljesítmény limiter a PID-ekben, így bár az erős integráló maxra nyomná a teljesítményt, mégsem 100%-on fogja nyomni, hanem pl 60%-on."
Ez nem hangzik túl logikusan. A PID időtartamot tud kapcsolni, teljesítményt nem tud szabályozni. Ha a fűtőszálad 1000 W, akkor az mindig 1000W lesz amikor a PID bekapcsolja, nem tud belőle 600W-ot csinálni.
Nem, az erősen tervezett volt, de úgy néz ki, valami okból nem jött össze szerdára. Saját kis zacskómmal meg csak nem megyek, hogy nekem ebből tessék csinálni a KV-t ~ : )
(A fránya barista még képes lenne, azt megcsinálná) ~ : )
Alapvetően a P&Y művek csokis blendjei vannak az őrlőben, kivéve a szerdát, amikor valamilyen SO.
Nagyjából ennyi a "műsor".
Beírom ide a szerdai aktuális kávét, ha ezzel nem zavarok senkit.
Átnéztem oda, jó kis topic. Majd akkor felteszem ott a kérdéseim a Nano-val kapcsolatban, ha nem boldogulok, úgy érzem tudsz majd segíteni :) Eddig azért szerencsére minden ment gyorsan. Meg bízok benne hogy holnap reggel már PID controlled espressot iszok :D
Ami nálam jól működik, mint paraméter: igen erős Integráló, közepes Arányos, kevés Differenciáló.
Ez szinte azonnal maxra nyomja csapoláskor, erősségtől függően akár még csapolás alatt is túl tud lendülni, viszont be tud állni a kívánt nyugalmi hőmérsékletre. Amit még lehet használni, az a teljesítmény limiter a PID-ekben, így bár az erős integráló maxra nyomná a teljesítményt, mégsem 100%-on fogja nyomni, hanem pl 60%-on.
Nekem az a terv, hogy csapolás alatt más paraméterekkel fog futni a PID, mint a normál melegedési állapotban, pont azért hogy gyorsan reagáljon a csapolás miatti hőmérséklet esésre.
Így teljesen világos, én is az alsó vízbetöltéssel világosodtam meg, emiatt szerencsés gaggiánál a fejen a hőmérő. És igen, átfolyó-melegítőként kéne kezelni a csapolás közben, ami elég kemény dió sw/algoritmus szempontból... Köszi az elemzést.
Na reszben ezert allitottam szinte instabilra a PIDet, mert hasonlo tuneteket tapasztaltam. Igy most viszont kell kb 10 perc a stabilizalodashoz, mert a P kozel maxra csavarasaval egy tulfutes/tulkorrigalasos csokkeno intenzitasu ciklusba esik, ami ennyi ido alatt cseng le. Viszont igy a csapolaskori homersekletesesre kello vehemenciaval tud reagalni. :) Szoval valoban ket algoritmus kellene, de ezzel igy elegedett vagyok. A masodik csapolasnal egyebkent mar eleg kb 2 perc az ujboli stabilizalodashoz, szoval a gyakorlatban nem korlatoz semmiben. Mire daralok, elokeszitek, addigra be is all a kivant hofokra.
Az öntanuló rendszerrel is az a gond ebben az esetben, hogy a létrejött változás sebessége jóval nagyobb mint az azt helyre állítani kívánó beavatkozás feléledése. A beavatkozásnak elébe kellene tudni menni a folyamatnak.
...fontos, hogy a szabályozandó és a beavatkozó a lehető legszorosabb kapcsolatban legyen.
A gond az, hogy a szabályozandó az a főzőfej, illetőleg az abból kilépő víz.
A GC/Baby gépeknél a hideg víz a főzőfejen keresztül lép be, egy csövön a bojler felső részébe vezetődik. Azaz a főzőfejet azonnal elkezdeni hűteni a beáramló hideg víz, közben persze a beáramló igyekszik visszamelegíteni. Ennek egyenlegeként áll elő az, hogy a főzőfej az első másodpercekben is veszít a hőmérsékletéből. Persze azt sem egységes egészként, hisz nem pontszerű, a csatornák is eltérő helyeken helyezkednek el. Van valamiféle hőeloszlása. Pontosabb mérés lenne a zuhanyfej hőmérsékletét mérni, de az kicsit nehezebb dió. Úgy gondolom a bronz jó hővezető képessége miatt elfogadható a főzőfej hőfokának figyelése. Azt, hogy melyik ponton, azt még természetesen lehet ragozni bőséggel.
Az az egyik nagy gond, hogy a beavatkozó elem, azaz a fűtőszál által termelt hő jelentős késéssel érkezik a rendeltetési helyére. A főzőfej első oldalán mérve a hőmérsékletet: a hőmérséklet állandósult - ráfűtök 8 (!) mp-t. A 8mp elmúltával kb 3-4 mp-el indul meg a főzőfej hőmérséklete felfelé.
Ha nem fűtök rá akkor a csapolás első pár mp-e után már esik a hőmérséklet, de a pid még mindig rövid impulzusokkal igyekszik megtartani a hőmérsékletet.
Az a gond, hogy más algoritmusra lenne szükség a beállított hőmérséklet tartására csapolások közt, és másra csapolás közben. A csapolás közbenit persze kiegészíteni a víz átfolyás figyelésével is, hisz nem mindegy, hogy 20 vagy 30 mp alatt folyik át az a vízmennyiség :).
OFF: Elsőre ami hátrány, hogy alapból pl. azok az analóg bemenetek, amik digitális ki/bemenetek is lehetnének, azok Arduino-ból csak analóg bemenetek lehetnek. Elvileg lehet alap AVR-GCC C kódot is írni bele, és elérni így a lábakat, talán így lehet digitális ki/bemenetként is használni ezeket a lábakat. De ezt még nem próbáltam ki, a cél az, hogy alapszinten menjen, és beszerelhessem a kávéfőzőbe :D A csiricsáré funkciók, beállító menü stb meg ráér később, míg megtervezem a végleges kapcsolást és nyákot.
Csak azért mondtam ezt hagyjuk, mert abban nyilván egyetértünk, hogy a túlvezérlést a pid majd elkerüli, időben leállítja (azaz rövidebb bekapcsolgatásokkal lejjebb veszi) a fűtést. A fejnél mért hőmérséklet dilemmám az, hogy az intenzív felfűtés igényét lassabban veszi észre, mert nagyobb a késleltetés. Ez hosszabb ciklusokat adna és ha így van az rossz, ez világos.
De közben már rájöttem a gaggia bojlernél miért jó mégis a fejre szerelt hőérzékelés, sőt a konstrukciója miatt talán pont a legjobb hely erre :)
Igen, gondoltam kipróbálom az ArDuinot, jó lesz tanulóprojektnek. A kontroller egy Atmel AtMega328P.
Sikerült olcsón hozzájutni a fejlesztőpanelhez, és így nem nekem kell összeforrasztgatni. Ha meg nem jön be ez a környezet, gond nélkül vissza lehet térni a "hagyományos" fejlesztőrendszerhez. Egyenlőre tetszik, nagyon gyors vele fejleszteni, de már látom egy-két korlátját. Balage525i-vel álltunk neki, az ötletet én egy open source projektből vettem, egy ugyan ezen alapuló rendszert rakott fel valaki a Kávékorzó fórumra is nemrég (csak én nem akarok annyi mindent automatizálni benne).
Pár napon belül remélhetőleg tudok csapolás közbeni hőmérséklet diagramokat is csinálni, hétvégén már működött a real-time PC-s grafikus megjelenítés is hozzá. Hetek kérdése és remélem Pt100 is lesz rajta, de az NTC egy jóval egyszerűbb állatfajta :D
"(A túlvezérlést az okos öntanuló pid talán észreveszi és kompenzálhat, legközelebb elkerüli, de ezt hagyjuk.)"
Dehogy hagyjuk! Egy öntanuló rendszer lényege pont az, hogy tanul a 'hibáiból' és annak megfelelően tud alkalmazkodni, amit elvárnak tőle.
Persze maga a fej sem egy ideális elhelyezési hely, még jobb lenne a fejben menő vízjáratba belógatni a hőérzékelőt.
A pid egyébként nagyon gyorsan reagál, sűrűn ki-be kapcsolgatja a fűtőszálat, így sokkal finomabb teljesítmény szabályozásra képes, mint egy hosszú bekapcs-hosszú kikapcs ciklussal. Igy kicsi az esélye a hő-túlfutásnak, amit nyilván már a pid sem tud kompenzálni.
Én hétvégén élesztettem fel a saját fejlesztésű PID-em, ami egy mikrokontrolleres rendszerre épül. Ott a hőérzékelő jelenleg egy NTC ellenállás, a gyári termosztát helyén.
Dupla csapolás közben 2 foknál jobban nem esett be a hőmérséklet, úgy, hogy még nem ideális a rendszer, és a PID gond nélkül be tudott avatkozni a csapolás alatt. Tervek szerint Pt100 lesz majd benne, ott sokkal jobb termikus kapcsolat lesz terveim szerint a bojlerrel, mint most az NTC-nél.
Előre vetem lehet hogy tényleg nem értem :) Ha késve kapja meg a bojler (fűtőszál, szabályzó) visszahatását, akkor a vezérlő vagy túlvezérli a rendszert, vagy túl nagy késéssel avatkozik be. (A túlvezérlést az okos öntanuló pid talán észreveszi és kompenzálhat, legközelebb elkerüli, de ezt hagyjuk.) Késésre példa: mondjuk beállt már a stabil hő a teljes gépben, ekkor a bojler mit tudom én kb fix 5 fokkal melegebb mint a fej.
Elindul a szivattyú, először a kazán hűl, később a fej, tehát a pid késve kapcsolja be a fűtést - hidegebb lesz a csapolás a végén - mint lehetne akkor, ha a bojlert mérné. Szerintem ezért lenne logikusabb a bojlert mérni (és a szükséges fix akárhány fokkal melegebbre állítani a cél hőmérsékletet). Gyorsabb lenne a pid reakciója, ezért időben átlagolva pontosabb lenne az egész cucc, kisebb/kevesebb/rövidebb hullámzással. Vagy nem?
"A fej nekem nem tűnik logikusnak, hiszen az már kicsit távol van a közvetlenül fűtött résztől, márpedig a pontos szabályzásnál fontos, hogy a szabályozandó és a beavatkozó a lehető legszorosabb kapcsolatban legyen."
Pár napja ezt találtam, a témához illik: Silvia vs GC hőmérséklet stabilitásáról mérések (az első hozzászólásban hivatkozott két kép mutatja a lényeget):
Ettől függetlenül szó nem érheti a GC képességeit, az elkészített kávét, legalábbis általában ezt említik :) Ami engem illet, ha réz bojlere lenne, jó eséllyel már rég megvettem volna egy new baby-t.
Tudom, mint ahogyan azt sem, hogy a beáramló 80ml (nem cl elírtam) milyen gyorsan veszi át a hőt a bojler falától...
(Felteszem, a pid hőmérője ideális esetben a bojler vizét méri, ahogyan a gyári termosztát is, hiszen ezt akarjuk bármely pillanatban a kávéra küldeni. Egy fokkal rosszabb esetben valahol a bojler falára kell szerelni, távol a fűtőszálaktól, ha feltételezzük, a belső víz és a bojler alufal hőmérséklete közel azonos a jó hő átadás miatt. A fej nekem nem tűnik logikusnak, hiszen az már kicsit távol van a közvetlenül fűtött résztől, márpedig a pontos szabályzásnál fontos, hogy a szabályozandó és a beavatkozó a lehető legszorosabb kapcsolatban legyen. De csak találgatok nulla tapasztalattal.)
SiD ez infó aranyat ér most nekem. A két gép közti választásnál nem szerettem volna, ha a beszerezhetősége dönt. Mostanra kiderült, mindkettő 140e körül szépen kijön, így már csak a bel- és külcsíny apróságai döntenek. (Momentit meg nem értem, nekem 15-e óta nem válaszoltak arra a kérdésemre, hogy rendelhető-e náluk ez a gép... De ha csak azért nem válaszolnak, mert előbb adtak neked egyet játszani, akkor rendben :) )
A bojler formájában, ha jól láttam két különbség van a két gép közt:
- silvia "group head" félig el van tolva a bojlerhez képest, ascaso-é vonalban van (mint GC bojlernél), ahogy sejtem az utóbbi megoldás jobb
- silvia a hideg vizet a bojler tetején tolja be, steel prof pedig alul
Alapvető dolgot nem vettél számításba: a gaggia egy nagy tömegű fejjel ellensúlyozza a kis bojlert, tehát a nagy fej hőteljesítménye fontos a hőfok stabilitásában.
Aztán közel sem mindegy, hol van elhelyzve a pid hőérzékelője. Mindig elfelejtjük, hogy általában kívülre kerül pedig nem ott lenne a helye. Gaggiáknál talán nem is a bojlerben, hanem a fejben.
véletlenül pont van nálam tesztelésre egy zsír új Ascaso Steel Uno Professional V2.
ma vettem át a Momenti Kft-től, hogy nyüstöljem, ha akarom szedjem darabokra és írjam meg róla a véleményemet.
nekem nagyon tetszik a gép, a korábbi verzióhoz képest az összes sutaságot kijavították rajta: az előlapi kék ledek már nem vakítanak, gömbcsuklós, nagygépes "anti burn" gőzcső, nikkelezett (vagy valami más bevonattal kezelt) vízterítő blokk és bojler.
ami nem tetszik a V3-as Silviában:
-krómfestett műanyag fejtakaró (festés lepattogzik róla 1-2 év alatt)
-a fűtőbetét be van forrasztva a bojlerbe (a fűtőbetét meghibásodása esetén bojler csere)
-büdös szilikoncsövek (ami nálam járt V3-as gép, abban fehér színű szilikoncsövek voltak, melyek iszonyatos műanyag szagot árasztottak, ki kellett cserélnem a tulaj kérésére)
Minden paraméterében úgy tűnik, a Steel Uno prof változat a Silvia versenytársa egy az egyben. A kérdés tehát, mennyivel jobb egy silvia egy GC-nél?
Egyrészt SiD megválaszolta, kis alu para bennem is van.
Másik fontos tényező: pid-elés szerintem nem segít főzés közben az egyenletes hőtartáson. Ha egy GC-n elkezdjük a kávé főzést, ideális hőfokról indulva, akkor a két személyre való 80cl víz kijön 25 másodperc alatt. A bojler eközben 80% szobahőmérsékletű vízzel telik meg. Feltételezve, hogy a főzés indításának pillanatában valami okosan bekapcsolja a fűtőszálat, akkor nagyjából pont fedezi a hőveszteséget: 80 gramm víz 70 fokos hőemeléséhez ennyi idő alatt elég az 1450 wattos fűtőszál. Feltéve, ha időben kapcsol be, és a víz jól keveredik, persze 1 adag esetén meg sok ez a hő... Méréseket láttam, menet közben nem olyan stabil mint a 3 decis bojleres gép, persze ettől a kávé még valószínűleg kiváló :)
ha valakinek alumínium-parája van, szeretne profibb tejgőzölő csövet, nagyobb gőzteljesítményt és egy picit nagyobb, masszívabb gépet, annak jó választás lehet az Ascaso Steel Prof.
szükség esetén szerintem +35ezerFt-ot megérnek ezek a dolgok.
70 E Ft egy szinte vadi új PID-es Classic, azzal megfingatod 5x 6x ezt az Ascaso cépet, és fele áron van. SiD-nél van a PID Classic, én tuti azt választanám nem ezt az Ascaso-t.
Caffébelt-et felhívtam, lehet rendelni tőlük Steel Uno Profot megerősítette, hogy a kiírt áron 134e. Ez nagyon barátságos, az amerikai árakkal kb. azonos.
Eladó egy 2013.05-havi Mahlkönig Vario Home. Második darálóként, keveset használt. Karba és gyári tartóba is őröl. Megtekinthető Bp. XX. kerületben. Érdeklődni: gratzladam kukac gmail pont com címen vagy a 30 hathuszonhét 88 ötvenyolcas számon. Ár: 95.000 Ft.
Sajnos van olyan kis bolt ahol kártyás fizetésnél előre figyelmeztetnek, hogy pár százalék plusz lesz rajta ha nem kp-t adsz. Szerintem nem az eladó looser, inkább az bosszantó, hogy kis árréssel dolgozó kereskedők esetén a banki fizetési megoldás már számottevő mértékű plusz költség. Akár átterheli az eladó a vevőre, akár nem és ő fizeti be, a bank jól jár, és - költői kérdés - mit is kapunk ezért?
Egyszer ittam házi pörköléssel. Igen rutinos kézben egy ezer éves kis réz pörkölő edényben készült: lapos, nyeles, a pörkölő rész tetején íves nyílás, a közepén pedig tengely, mert kiáll egy tekerő amivel bent kavarhatod a szemeket. Gázrezsón profi munkával pár perc alatt (szín alapján előre elvéve a hőtől) kb a francia pörköléssel azonos barna lett. Melegen darálva, kotyogóban lefőzve. Élmény volt.
"12. What payments does Espresso Coffee Shop accept for International orders? We accept credit cards or bank transfer payments Cash on Delivery ( only for shipping within EU Countries over Euro 300.00 ) and Paypal"
Packaging & shipping alatt:
"Cash on delivery payments are accepted only for shipping within EU Countries, Switzerland and Norway."
Az olaszoktól rendelés így a tőletek kapott infó alapján egészen jól járható út. Talán kicsit alap kérdés, de ilyenkor az utánvétes rendelésnél forintban is fizethetek a futárnak igaz? Esetleg kártyaolvasó is van náluk? :)
A Semiramisnál sokfajta zöld van. Én a Bp. telephelyükön vettem egyszer.Nem túl olcsó,de nagy választék van.Ha felhívod őket postázzák is szerintem.A telefonos hölgy kedves,segítőkész a pörkölőmester már nem annyira. :)
Árul zöldet a Monterosa meg a Kapucziner is.Nem szégyenlős áron,de van nekik.
Cafemistral Piliscsaba. Őket nem ismerem.
Legjobb áron talán a Pacificaffénál találsz.E-mailban elég lassan válaszolnak vagy egyáltalán nem.Telefonon keresd őket szerintem.
Van egy nagyon jó vonalam még,de mivel nem hatalmazott fel,így őt nem adhatom ki! :)
Illetve van még egy dél-alföldi forgalmazó,de tőle azóta már kaptál levelet! :)
Decca a gyári termosztát helyére építette egy menetes közdarabbal. Ha jól emlékszem tett is be fotót.
Én szétszedtem a gépet és a bojler talpát az első oldalán fúrtam meg, a "lapos" oldalon. Egyszerűen átfúrtam egy 4,5mm-es fúróval, úgy hogy biztonsággal a tömítő gyűrű mellett, a külső oldalon. Összerakás után telenyomtam a furatot hővezető pasztával és menetes résztől megfosztott hőelemet oda nyomtam be. A vezetéket lerögzítettem egy kis füllel amit egy szintén szétszedett állapotban fúrt M3 menetbe tekert csavarral rögzítettem.
Ha nem a főzőfejre rakod a szenzort akkor nem tudod hogy alakul annak hőmérséklete. A pogácsára pedig az a víz kerül ami főzőfejből kilép, nem pedig az ahol jobbnak látszik a hőingadozás.
Én is így indultam neki, vagyis inkább halogattam. Arra gondoltam, hogy a GC (Baby) kissé sajátos hőgazdálkodása miatt pont ezért nem igazán érdemes. A temp surfing egy adott gép kiismerése után némi változatosság mellett jól működik.
Aztán Decca rendelt egy PID szettet ami engem is átbillentett, és pár órával később én is berendelte. Az enyém megjött Karácsony előtt, Deccáé jelentős késéssel.
Beépítettem és sorban gyártottam a hőhiányos kávékat. A szenzort a főzőfejhez építettem be, erős meglepetést okozott, hogy egy kétszemélyes adag készítése közben 8 fokot is esik a hőmérséklet. Az első fokot már akkor mikor a lefolyás el sem indul. A víz sajátos útja eredményezi ezt, gondolom e miatt van a gyári termosztát 100 fok fölé lőve.
Elkezdtem vele játszani és kialakítottam azt a módszert, hogy a csapolás indítása előtt 7-8 másodpercet ráfűtök gőzgombbal, majd 8-10 mp múlva indítok, mikor a PID már jelzi, hogy a hősokk megérkezett. Ezt a módszert aztán Decca tökéletesítette. A fűtés lámpa rövid felvillanásai jelzik, hogy beállt a hőstabil állapot. Mikor ezek a felvillanások megszűnnek, akkor érkezett el a főzőfejig a ráfűtés hatása, de a hőfok még mindig a beállított. Ekkor indítva a csapolást a kétszemélyes adag esetén 2, max 3 fokot esik a főzőfej hőmérséklete. A csapolás befejeztével még vagy további, 3-4 fokot, de ez már nem számít :).
Összesítve, szkepticizmusom ellenére nekem is bejött a PID, csak ajánlani tudom.
A Decca által alkalmazott megoldással pedig a gyári menetet sem kell bántani, a bojlert sem megbontani, bármikor nyom nélkül vissza alakítható.
Pusztán a kíváncsiság. Szeretném kipróbálni a PT100 érzékelőt, mert ez állítólag gyorsabban reagál, mint a K, a Rex viszont csak a K-t kezeli, ennyi :)
Korábban pideltem egy Babyt, de ott Rex C100-t és M6-os K szenzort használtam, ami a legolcsóbb megoldás, de tökéletesen működött. Cserébe a bojlert fel kellett fúrni.
Most Sestos pidet és Pt100-t fogok használni, mert hajt a kíváncsiság :)
Azért rendeltem egy K típusú érzékelőt, ha nem jönne be a PT100 (és ezt lehet egy sima M4 csavarral használni)
És valóban, müxik :) Megtaláltam a legkevésbé rossz helyzetet. Még így is hozzáér bizonyos helyzetben, de már nem szorul meg, tudom használni. respect szmájli :) Aztán, ha majd szétszedem a gépet, megnézem ezt is, mit lehet tenni (hamarosan megjön a pidem és indul a project)
Ugyan ez volt nekem is, vagyis nekem a gőzgombban a lyuk nem középen van valamiért, ezért excentrikusan mozog ,tegnap helyreraktam. Alul ahova a szűrőtartót teszed, meglazítod a 4 imbusz csavart, és az egész fejen, kazánostól fordítasz úgy hogy jó legyen. 1-2 mm-t engednek a lyukak, majd így szorítod vissza. Ha szerencséd van enged annyit. Ha nem elég, akkor a gőzszelep két imbuszán is lazíthatsz, és a kazánon a szelepen is lehet előre háta forgatni 1-2 mm-t. Hátha elég.
GC gőzgombján max. fél fordulatot tudok tekerni. Igazából még 180 fok sincs.
Először azt gondoltam, hogy ez normál itt (bár régebbi Babymnél nem így volt), de rájöttem, hogy a gőzcsap csonkja (amire a gomb megy) van elgörbülve és így a gombot nekiszorítja az inox ház kivágásának. Az a baj, hogy így elég gyenge a gőze, ha kinyitom jobban, már sokkal erősebb lesz.
Rövidesen szétkapom majd az egész gépet, így a gőzcsapot is leszedem. A gőzcsap leszereléshez egyébként elég a gőzcsövet leszerelni és a két imbuszcsavart kitekerni és lejön a bojlerről?
Ki lehet egyengetni ezt a csonkot negatív következmény nélkül? Tehát ha elkezdem fogóval egyengetni, nem erőltetek meg valamit odabent?
Alternatív megoldás lehet az inox ház furatának kireszelése, de az barbár megoldás sztem.
Bakker, hogy már kiköltöztem...azonnal lecsaptam volna rá. A szintén datee-től származó Rowentával együtt a best buy kategória szett lenne nálam belépőszinten...
Egyébként +1
Annak az egyszerű kis Rowentának azóta is - másfél éve - boldog tulajdonosa vagyok. Épp végeztem egy duplával a Has Bean: Fazenda Passelo, Pulped Natural Rubl (roasted 2nd January) -ból. mmmmm :)
20 körül újonnan a graef cm 70 van. Használtak után meg kutakodni kell,de hátha valaki megjelenik egy ajánlattal. Nemrég volt itt egy ascaso 18ért használtan. http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=128419696&t=9014122 Ha ez jó állapotban van,akkor megéri szerintem.
Ha erdekel valakit. Silvia v3, par aprosaggal, jelenleg 205 font, es 2 ora van hatra. Azt irja uk only de en korabban beszeltem vele, es ha kuldok futart akor adja. Kb 40 fontert tudok uk-hungary futart amiben biztositva van a cucc.
GC-PID tulajkent en sem becsulnem ala a kiindulasi hofok pontos beallithatosagat. Mar ezert megerte, de emlekeimben jobban szokult PID nelkul, mint azzal. Es akarmennyi is volt szamszakilag az ingadozas, bizonyos kavek eseten valoban a savanyutol a megegettig mozgott. A temp surfingbe jol bele lehet jonni, de komoly idoveszteseg, mert egy-egy ciklus kivarasa percekkel noveli meg az elokeszuleteket raadasul addig nem tudsz masra figyelni.
A GC pid-en gondolkodom, mert itt ti javasoltátok, külföldi fórumokon pedig sok helyen feleslegesnek tartják, mert csak a kezdeti hőmérsékletet állítod be, a csapolásra nincs szinte semmi hatása
Éppen ez a lényeg ... a csapolás alatti hőfok(változás)ra természetesen nincs direkt hatása, mivel ez elsősorban a bojler-fej-(és pár egyéb dolog) függvénye... de a PID nem is erre kell... a cél, hogy amikor indítod a csaplást, tudod, milyen hőfokkal indulsz... a gyári termosztát hiszterézise miatt PID nélkül egy akár 5-10 C°-os* tartományon belül bárhonnan indulhat (pl. 88-97C° közötti induló vízhőfok) - ami egy hőigényes kávé esetén lehet ihatatlanul savanyú, és egy hőérzékenynél pedig akár szétégett espressot eredményező csapolás is...
(*nem GC-m van, így nem tudom, mennyi a valós érték... illetve tapasztalati úton, a fűtési ciklust figyelembe véve a PID kiváltható - de a napi gyakorlatban meglehetősen komfortos... :) ... )
No, rendbe tettem a GC-t, Mielőtt nekikezdtem enyhe Tresonet-es backflush, Ascor porral vízkőtelenítés, öblítés, a vízkőoldás közben is 1-2 backflush, hogy a három járatú szelep is kapjon kicsit. Ezután híg Tresonet oldatban kb 15-20 percet álltak a szűrők karok, vízterelők, csavarok. Jót tett nekik, újak lettek.
A gép belsején látszott, hogy nem volt még megbontva. Darabokra szedtem, nem sok vízkő volt benne, sőt, szinte semmi. A bojler-gőz szelepnél volt a legtöbb vízkő, a többi helyen ehhez képest semmi sem volt.
2006-os gép, kicseréltem az összes tömítést (kazán, opv szelep, 3 járatú szelep), bár mind jó állapotú volt. A gőz szelep kazánnal érintkező tömítése volt a legramatyabb, és basszus ide pont rosszat is kaptam (vagy rendeltem) az Expolygonból, ezért a régit megfordítva és megtakarítva visszatettem. A próba után jónak néz ki, nem enged sehol, de ezt a későbbiekben ki tudom cserélni különösebb gép szétbontás nélkül. Az alsó első két képen a bojler-gőzszelep helye a tömítéssel, valamint az eredeti visszatett és a rendelt nagyobb tömítés.
A kartömítést is cserélni akartam, de a rendelt bele való kb 0.2 mm-rel keskenyebb, és így a géphez képest nem 90 fokban áll a kar, hanem egy kicsit tovább kell/lehet húzni, ezért visszatettem a régit, mivel szerintem semmi baja nem volt. A rendelt alá valami vékony hézagoló tömítés kell majd egyszer...
Az OPV szelepet beállítottam 14 bar-ról 10-re, ami statikus nyomás, a nyomásmérő miatt, elvileg ez kávé csapolásnál 1-el kevesebb, vagyis ideális 9 bar lesz.
Silvia. Mostanra lenyugodtam, és mivel rendben van ez a GC, amit szinte ingyen kaptam, és minimálisat költöttem rá, most úgy látom egyelőre hagyom, főleg a tapasztaltabbak javaslatára. Majd pár hónap múlva meglátom merre tovább.
A GC pid-en gondolkodom, mert itt ti javasoltátok, külföldi fórumokon pedig sok helyen feleslegesnek tartják, mert csak a kezdeti hőmérsékletet állítod be, a csapolásra nincs szinte semmi hatása egy GC-nél, de én hajlok rá. Kb mennyiből lehet kihozni a GC pid-et, illetve honnan lehet beszerezni EU-n belül esetleg szettként?
Mivel viszonylag egyszerű szétszedni és rendbe rakni a gépet, elkezdem a jóval korábban SiD által Baby-vel elkezdett tesztet, és csapvízzel fogom használni, rendszeres havi vízkőtelenítéssel, majd 5-6 hónap múlva pedig belenézek a bojlerbe.
Vízkőteleínétés: Az általam használt Ascor por nagy része citromsav, és ugye az alu bojler miatt nem szabad főzni benne ezt, ezért csak kb egy liter kevertet egyszerre átengedtem rajta, közben nyitogatva a gőzcsapot. Majd utána tiszta vízzel öblítés. Így jó a folyamat?
Szerintem jól teszed. Még azt is el tudom képzelni, hogy pár magyar kereskedő is innen szerzi be, nettóba veszi, van egy kis kedvezménye is mert esetleg több mindent és gyakrabban vesz, rátesz 10-15-20%-ot + a magyar áfát, és úgy kijön az általad említett magyar ár. Ha csak 10%-ot tesz rá, akkor egész akciósan tudja árulni itthon.
Egy gyors segítségre lenne szükségem, holnap vásárolnék! (vagy nem).
Automata kávégépet vásárolnék használtan, felújítottat. A karos, kotyogós, külön habosítógép stb nem érdekel. A használat kb 4-6 adag lenne naponta. (De akkor is automata gép kell!)
Ami az igényünk: az eddigi kávét is csaknem mindig tejjel tuningoljuk, gyakorlatilag kapucsínót iszunk, a sima esszpresszó nálunk nem menő. Lehetőségem lenne 2 gép közül választani.
Tisztelt fórumozók vásárolnák elfogadható áron esztétikailag is jó állapotban lévő SEACO famili super autómata kávégépet (nem digitálist) a régebbi tipust
Igaz nem Tőlem kérdezted,de én annó amikor utána néztem ezt láttam :
További kedvező szabályozás a magánszemélyek számára, hogy nem kell megfizetni az adót, ha az ingó értékesítésből származó - a korábban említett szabályok szerint megállapított - jövedelme nem haladja meg a 200 ezer forintot. Ha számlák hiányában 25 százalékos jövedelmet feltételezünk, akkor ez valójában azt jelenti, hogy 800 ezer forint bevételig nem kell adózni. Nem alkalmazható viszont ez a szabály akkor, ha az értékesítés gazdasági tevékenységnek minősül - figyelmeztet a NAV.
Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha például egy kismama értékesíti az interneten a gyermeke kinőtt ruháit, játékait, az ebből, valamint más ingó vagyontárgyak eladásából származó összes bevétele nem haladja meg a 600 ezer forintot, akkor nem keletkezik adóköteles jövedelme. Angyal József szerint a "600 ezres szabályt" úgy kell értelmezni, hogy mivel eddig a bevételi határig nem kell bevallást benyújtani, annak, aki ennél kevesebb összegért értékesít ingó vagyontárgyakat, nem kell bejelentkeznie az adóhatósághoz, és adószámot kérnie
Tételezzük fel, hogy 4 millió forint bevételt szerez valaki ingó vagyontárgyak értékesítéséből. A beszerzésről vagy elveszítette a számlákat, vagy nem is voltak, például a nagyszülei padlásán talált régiségeket adta el. Ekkor a bevétel 25 százaléka, vagyis 1 millió forint a jövedelem
Összefoglalva: nem egyszerű kiigazodniuk az adózóknak a jogszabályok dzsungelében, az már biztos. Az adószakértő annyit tud javasolni, hogy 600 ezer forint fölötti bevétel esetén fizessék meg a magánszemélyek a 27 százalékos ehót. Ha bejelentkeznek adóalanyként, akkor kérjenek alanyi adómentességet, mert akkor nem kell bíbelődniük az áfával. Ha pedig túllépik az 5 millió forintot, akkor alapítsanak egy vállalkozást. Angyal József szerint egyszerűen meg lehetne oldani a jogszabály-értelmezésből fakadó problémákat. Elő lehetne írni például, hogy az aukciós portálnak be kelljen jelentenie, ha a magánszemély 5 millió forint forgalmat ér el, amikor már bizonyosan üzletszerű tevékenységet folytat.
Jövedelem adóról van szó, tehát csak az az érdekes ha olcsóban vetted mint amennyiért eladod. A veszteség után nem kell adózni - általában, egyelőre... ;)
Paypal-al szoktam fizetni, szintén ilyen kártyával, ilyenkor paypal megkérdi valutában terhelje-e meg a számlámat, vagy forintban. Első esetben a bankom árfolyama szerint alakul az átváltás, utóbbi esetben a paypal saját árfolyama szerint. Egyik esetben sem lehet 5 euróval több a terhelés, mert vagy a kialkudott euro/dollár/akármi kellene hogy megjelenjen a számládon mint terhelés, vagy valamennyi forint...
Előfordult kinti rendelésemnél, hogy csak regisztrált/biztosított csomagként tudták feladni, ilyenkor ezt a pár eurós/dolláros tételt az ingyenes szállítás ellenére nekem kellett kifizetni. Ezt ha nem is jól láthatóan, de feltüntették szóval nem lepett meg. Erre tippelek az esetedben.
Köszi a tippet, a 8988 kupon kódot én is megtaláltam és ellenőriztem, ingyenes a szállítás ide. Az EU adószám megadásánál világos: ha nem akarsz "lopni" akkor vagy kifizeted a teljes olaszáfás árat, vagy kifizeted a magyar áfát. Előbbi 21%, utóbbi 27%, én az előbbit fogom választani. (Támogatnám a hazai kereskedőt, ha versenyképes áron adná, és vállalnám a többlet magyar áfát. Így nem.)
Kintről Silvia drága 490 euro szállítással szabályos adózással, és pár nap alatt ideér. Ez 300-as árfolyamon 147e Ft.
Itthon 178e illetve 176e Ft-ért láttam. Mondjuk 160e Ft-ig hajlandó lennék hazai kereskedőt támogatni és élvezném a hazai garit. Harmincezer forint különbség: az sok.
Elnézésedet kérem,de ebből kiindulva amit írsz simán lehetne köztörvényesen lopni is. Ott az utcán egy szép autó,kerékpár,babakocsi - vegyük el,mert akié az gazdag,lehet nem is fizetett adót?
A leírt elv alapján ismerősöd cége felé csinálsz ÁFA befizetési kötelezettséget,adott esetben a levont
Olasz adó itthon lesz esedékes,fizetési kötelezettséget generál a vásárló felé - cég. Ha nem vallja be,nem fizeti ki költségvetési csalást valósít meg - még ha kis összegről van szó akkor is.
A másik:ha használtan eladsz terméket akkor az 800 E Forintig nem SZJA köteles,ezt jó ha tudod hibás
Bocsánat, igazad van. Akit sért az elv, az vásároljon itthon 20-30-40%-al drágábban, fizesse be az adót, amit senki nem lop el, és csupa jó dolgokra fordítják, majd amikor eladja a használt terméket adózza le ismét, mint jövedelem, ahogy jó polgárhoz illik! Te is remélem így teszel. Csak költői kérdés volt, ne válaszolj!
Nyilván nem ismeretlen cég nevében gondoltam, hanem mindenki találjon ki valami járható megoldást. Többször megtörtént, hogy saját és ismerős cégek nevében, az EU adószámukkal történt rendelés EU-n belül akármilyen, és soha senki nem firtatta.
Most itt nem több millió vagy milliárd forintos cukor ügyletről van szó.
Es a lenyeg a megrendelesnel cegnevet adsz meg, valamint a ceg eu adoszamat, es levonja az olasz adot.
300 eur felett ingyenes a kiszallitas.
"
Amennyiben nem saját céged van,hanem egy mondjunk az internetről kinézett cég nevet adsz meg,és annak adószámát az úgy nem korrekt! Adott vállalkozáson fogják az ÁFA befizetést számonkérni, amikor pedig jelzi,hogy Ők nem rendeltek ilyet jön a NAV az adatok egyeztetése után (szállítási cím), hogy miért vásároltál ismeretlen cég nevében. Szóval azért félrevezető,veszélyes tanácsokat NE!!!!! osztogassunk.
sokat rendeltek itt külföldről dolgokat, én a német amazonról rendeltem, és a listaár majd az összesítés között volt 5euro többlet, ez nem a szállítási költség volt mert az ~10euro és fel volt tüntetve. Viszont ezt az 5 euro-t nem tüntették fel sehol. Az ár elvileg tartalmazza az ottani 19% áfát. Esetleg elképzelhető hogy a magyar számlámról való Euro átváltás miatt fizetek többet? MaterCard-dal fizettem, és kérdezte is az oldal hogy forint alapú-e a számlám vagy euro! Esetleg ötlet valakinek?
Sajnos gozom nincs a tartossagarol, mivel par napja nyuzom csak. Egy biztos: a kaveja ranezesre etalon, a viennahoz kepest fenyevekkel ihatobb kategoria es a gozevel habositott tejbol siman ontok harmas tulipant!:-)
Paljoc, ez az xsmall megbízhatóságban, tartósságban milyennek tűnik a viennahoz képest?
Csak mert Vienna van nálunk is a cégnél, és hihetetlenül bírja a strapát. Amit főz, az olyan amilyen, de heti 2 kg kávé átmegy rajta úgy, hogy évente egyszer van tisztítva és még egyben van. Viszont nem adtam fel, hogy iható kávét igyak bent, és a viennára azt írták itt, hogy azzal nem fog menni.
Mivel tobben megkerestek megirnam itt, hogy hogyan vasarolhato meg a Silvia vagy mas gep olcsobban kulfoldrol, konkretan olaszorszagbol.
Innen kell megrendelni: https://www.espressocoffeeshop.com/index.php?route=common/home
A megrendelesnel megadod a 8988 kuponkodot ami mindig el es 3% kedvezmenyt ad: https://www.espressocoffeeshop.com/index.php?route=information/coupon
Es a lenyeg a megrendelesnel cegnevet adsz meg, valamint a ceg eu adoszamat, es levonja az olasz adot.
300 eur felett ingyenes a kiszallitas.
A garanciarol itt irnak, vagyis 15 eur osszegert a ups accountjukkal elkuldod nekik, ok meg a javitas utan viszakuldik ingyen: https://www.espressocoffeeshop.com/index.php?route=information/information&information_id=7
Ennyi volna. 392 eur a v3 uj silvia, es kapsz egy starter kitet hozza, amit irtam korabban is.
A hozzáértőktől kérdezném, hogy a GC opv beállítása 9 bar-ra, az alábbi leírás és/vagy videó szerint megállja a helyét? Ilyesmi szűrőtartóra szerelhető nyomásmérőm van.
Úgy látom a lényeg annyi, hogy a nyomásmérővel 10 bar-ra kell beállítani, mert normál üzemmódban (kávé csapolásakor) az 9 bar lesz.
Esetleg valamire kell figyelni, van valami buktató, vagy ennyi a folyamat, ami az alábbi linkeken van?
En azon is csodalkozom, hogy amilyen hangokat kiad mukodes kozben-ez a felelmetes nyelerges-kattogas-egyaltalan mukodik.
A cegnel egy saeco vienna digital van, valami borzadmany ehhez kepest, de mukodik es 15 embert kaveztat nap mint nap. Jo ideje megy mar. Otthon tiz ev alatt kap ennyit egy ilyen masina es birja. Szoval en nem felek a tonkremeneteltol, de majd meglatjuk, mert ismeroshoz megy majd.
Igen, harom csavar. Akkor tovabb lehet tekerni es mashova kerul a babtartaly visszarakasa utan a tol-ig szegmens. Eszpresszo kozelibb lesz.
Kvland: igen, teljesen vallalhato, de azert az E61 gepem jobbat foz. De nem esek abba a hibaba, mint sokan, nem ahhoz merem. Hanem ahhoz hogy ez egy "muanyagkupac". Ahhoz kepest meg egy csoda. :-)
Nekem mind a négy lába érzékel. Összeadja, szerintem máshogy nem tudna pontosan mérni. Próbáld ki, kapcsold be aztán finoman lépj egy-egy sarkára akkor látni fogod hol mit mér.
Akkor jo! Akkor mehet kostolo barhova!:-) Amugy vendingo, felre ne erts, erdekel hogy mit alkottal, de tenyleg annyi cucc van itthon, hogy max egy par fozetre valot lenne erdemes kuldeni, ott meg posta eseten tobbe kerul a hus, mint a leves. Vagy forditva? Nemtom!:-)
Majd ha hivatalosan mukodik a Ven & Dingo roasting company, veszek a portekabol a westendben megnyilo mintaboltodban!:-)))
Nem, en fokepp teljesen massal foglalkozom amire szerencsere nincs hatassal hogy veszel-e Genet vagy sem!:-)
A kostolot koszi, de full tultenges van kavebol, harom fele tesztminta is itt van, inkabb kuldd el mondjuk annak velemenyezesre, akitol utoljara azt hallottad hogy a paljoc nem tud porkolni, silany minosegu a zold alapanyagja, es kulonben is egy gazficko!:-) Ha nincs ilyen, akkor meg barkinek akinek epp nincs kaveja es jol jonne neki!
De bakker hogy be van gyarilag kalibralva az a 30ml. :-) En szeretem az ilyen korrektul osszerakott es megkonstrualt cuccokat, fuggetlen attol hogy meddig birja. Ez az automata szerintem tok jo. Megnezem vele a heti tesztkavet is hogy milyen.
Rázós utad lesz... :-) Kívánom, hogy sok szép élményben legyen részed rajta!
A kávé (és a gépesítése) tipikus „slippery slope”, ahogy az amerikaiak mondják. Durván el lehet szállni vele (mint mondjuk majdnem mindennel). Ha teheted, gyere fel Budapestre, lesz egy komoly kávés rendezvény, ahogy rengeteg tapasztalatot lehet szerezni (és rengeteg kávét inni).
Én is szétszedtem már, én is megszenvedtem vele az összerakáskor.
4:16-nál lévő alkatrész egy mikrokapcsoló. Szerintem azért van, hogy ha le van véve a babtartály akkor ne lehessen elindítani, ne tudd az ujjad ledarálni.
Azt nézd meg, hogy most a hátul lévő gomb íve követi-e a burkolat ívét. Ha nem, akkor fordítva tetted be a gombot.
Nálam állításkor ez racsnizik.
Ha szétszeded és összerakod, akkor próbáld ki a következőket:
Emlékein szerint én úgy raktam össze, hogy hasra fordítottam. ( A horpadáson feküdt. )Azt a gyűrűt, amin a skála van, külön is fel lehet tenni, így közben sokkal egyszerűbb bejátszani a mikrokapcsolót, a hozzá tartozó rugót és pöcköt, valamint a hátsó gombot.
A mikrokapcsoló visszajátszásához csinálj vastagabb drótból egy villát amivel a kapcsoló két furatába be tudsz "villázni" és a számára kialakított fészekbe a gyűrűn így könnyebb visszatenni. A kapcsolóhoz tartozó vezetéken van tartalék a házban finoman lehet rajta húzni kb.1,5 cm-t.
Ha a skálás gyűrű már fent van akkor a belső alkatrészt a négy furattal más simán be lehet tenni.
...hát, ez jó kérdés, ezt a kékkörmös videót korábban már én is láttam, de én még nem szedtem szét az enyémet úgy, ahogy ez a csaj csinálta. A babtartályt le, az őrlőfej rögzítő csavart ki, őrlőfejet, alátéteket ki, majd a gépet fejre állítva szépen óvatosan ki a KV-maradékot, illetve egy erősebb kis kefével kipucolom az egészet, majd minden megy vissza. Magyarán, a hátsó gombot én csak nyomom, nekem azt nem kell se ki, se visszaraknom. Lehet, hogy akkor vmit kihagytam volna a munkamenetből? Megjegyzem, nekem már a videón az is gyanús, hogy a gép tisztításához mindjárt két csavarhúzóval nyit a kis kékkörmös. :-)
Én is használtam ilyen felsőszűrőt egy 2005-ös GB-ben. Utána át akartam tenni egy 2010-es GC-be, és nem fért bele. A két gyári vízterítő ennyire nem volt egyforma. :)
Pedig annak kattognia kellene. A levétel az ugye, az óramutató járásával ellentétesen, a hátsó gomb megnyomásával történik? Na, most akkor próbáld meg ugyanezt az ellenkező irányba, és a mozgó részen azt a kis fokozatjelzőt vedd alapul. Ezzel bizony "játszani kell" a gép összerakásakor, de kattognia kell!
Prof szavaival egyetértve (gépesítés, kávé, és a szaktudás) végül a mércét saját ízlésed, igényed (és akiket megkínálsz azoké) szabja meg. Igen szerény thermoblokkos géppel, de annak kimerítő ismeretével, sok kávéfajtával és őrléssel való kísérletezéssel odáig jutottam, hogy ritkán iszom rendes kávézóban olyan finomat mint otthon. Persze van egy-két hely ahol durván jót főznek - érezhetően más kategória, engem ez inspirál.
A kávégépet egyértelműen kinőttem, korlátozza a játékteret. Azt azért figyelembe kell vennem, hogy készítek néha french-press vagy éppen török kávét is, ahol nincs hőcserélő és digitális hőfok szabályzás... mégis igen élvezetes az eredmény. Igyekszem ezért erősen korlátozni a "hifis" érzést a gép vásárlásánál :)
Merillóról pozitív, válaszoltak: készleten van, de napi áras és ma éppen 176e Ft.
Ez kétségtelenül jóval több mintha kintről rendelném. Hazai boltok szintjén sokkal szimpibb lenne a caffébelt 135ezres ára a Steel Uno Prof-ra, de szerintem csak elavult a honlapjuk, ők még nem válaszoltak.
Az jó hír, hogy ha a garanciális javítást a hazai szervíz az EU vásárlás miatt nem vállalná, akkor visszaküldve is jóval olcsóbb. Mondjuk nem számolok korai meghibásodással, ennél jobban bízom a gyártóban :)
Cm70 tulajoktól kérdeznék. Szétszedtem teljesen a kicsikét, kb,mint itt a hölgy a cm80-at. Elment vele pár óra,van benne pár idióta megoldás,de csak összeraktam. Egyetlen problémám,hogy mikor rászorítom a babtartályt, akkor a fokozatoknál nem hallom,hogy kattogna... Egyszerűen csak rászorul, semmi kattogás a fokozatok közt. Ezt mi okozhatja? Daráltam vele,minden ok,csak mégis idegesít,hogy mit rakhattam vissza másként,mint az eredeti. Esetleg egy robbantott ábra is jól jönne... 4:16-nál mi az a cucc,mit szabályoz? Azt macerás jól visszarakni egyébként.
Igen, előbb-utóbb megtanulja mindenki, hogy mennyi valtozatos ember létezik...
Kb 15 évvel ezelőtt még meglepődtem azon aki a rántott pontyot nokedlivel kérte.
Amit nem tudok megszokni, az a regeteg jós. Akik megmondják előre, hogy mi lesz. Pl. 1 tejeskávé lesz. Ezt a tanulatlan, neveletlen fajtát soha nem fogom megszokni.
13 évig hifiztem és rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem miközben elköltöttem egy luxus autó árát.Kicsit maximalista vagyok.
Aztán megint be kell látni,hogy az időt nem lehet megspórolni és egyből megtalálni a számomra megfelelőt. Gyűjteni kell a tapasztalatokat,pedig minden kezdő azzal küzd,hogy szeretné egyből megvenni a tutit.Sajnos Miskolcon nem ismerek igazán profi kávésokat és igy nehéz tapasztalni is.
A pavonimat szeretem nem tervezem eladni,de hajt a kiváncsiság megtalálni a számomra igazit.
Addig is a véleményeitekből próbálom összerakni a képet amit ezúton is köszönök.
nincs rendesen meghúzva az a hollander (12-es villáskulcs kell hozzá) vagy el van repedve a teflon cső, esetleg el van repedve vagy deformálódva a réz fitting.
Kb 120 eFt-ért tudod megvenni az EU-ból, szállítással, de ebben az árban van egy pár apróság is, mint fém tamper, vakszűrő, acél tejkiöntő, felsőszűrő tisztító + egy kis kávé. Ha ezeket levonjuk én is így tudtam volna megvenni 100-110 körül, amit korábban említettem is.
Garanciális probléma estén kb 5.000 Ft-ért tudod visszaküldeni, megcsinálják, és megy vissza neked (az már díjmentes).
Nem lep meg. Igaz hogy off, de youngtimer auto felujitasa kozben menetrendszerint futottam bele itthon a problemakba. Nem egyszer, es nem is ketszer. Kezdve a teljes leszarastol az irrealis elvarasokon at a "de minek az maganak" cimu okoskodasig. Szamtalanszor az USAbol rendelve is olcsobban jottem ki, ahol mellekesen meg egy Ford T modellhez is rendelhetek teljesen uj, felig, vagy akar teljesen versenypalyara optimalizalt beteteket, gombokert... De hogy europai autohoz is onnan kelljen, azert ez vicc. Viszont valosag.
Merillo is írta a honlapján, forgalmaznak Silviát, ár felől ide katt és érdeklődj. Megtettem. Velük együtt eddig háromból három cég van akit - úgy tűnik - nem érdekel egy circa 150ezres új gép eladása... Jó akkor jöhet a külföld, pedig én magyar üzlet (és adózás) párti vagyok.
Pedig nem, fullgep-nek is la Pavonija van, ha jól olvasom vissza a fórumot. Dateenak is volt (van? nála ezt nem lehet tudni), és a fórumon is sokan használják. Én rugós csaptelepesként tanultam, de arra már rájöttem, hogy a fórum terminológiája néha jelentősen eltér az enyémtől. Nekem inkább kellemes változatosság az így készült kávé, semmint a kedvencem lenne. A Műteremben ilyeneket használnak, és elég jól.
Van egy géptípus, ami árban ugyan magas, de nem annyira,mint pl. a La Marzocco szóba jöhető darabjai. A Bezzera Strega, Londinium típusú komplett pumpás - karos gépek. Ezeket, ahogy a külföldi fórumokon olvasom, sokan jobbnak tartják a csak pumpás 9 baros gépeknél. Ez a vonal, még említés szinten is úgy tűnik, nálunk hiányzik.
Ne vegyünk készpénznek általánosításokat. Olyan, hogy „legfinomabb kávé” kizárólag személyes ízlés alapján létezik. (Hallottam vendéglátóhelyen elhangzani, hogy márpedig a Lavazza a világ legeslegjobb kávéja.) Az a legjobb, amelyik neked a legfinomabb. Az persze már más kérdés, ezért kell menni, próbálni, kóstolni minden lehetséges helyen, és az irányok meghatározása után (klasszikus olasz/újhullámos, klasszikus robusztás keverék vagy tiszta arabika, sötétebb vagy világosabb pörkölés, inkább csokoládés/karamellás ízjegyek vagy gyümölcsös/savas jellemzők satöbbi, satöbbi). Ha ez megvan, viszonylag egyszerűen determinálódik az a technológiai szükséglet, amely ennek elkészítéséhez kell, úgy a géppark, mint a szaktudás tekintetében.
A kávé, ahogy mindig írom, három fő tényező elegye (gépesítés, alapanyag, szaktudás), ezek harmóniája adja a megfelelő (és stabil) eredményt. Mindegyiket tovább lehet bontani. Számodra ihatatlan kávét bárhol, bármivel, bárki, bármiből tud készíteni -- sőt, az is előfordulhat, hogy ezzel versenyt is nyer.
Az e61 fej egy technológiai stáció volt, megoldott pár problémát, hozott újakat helyettük, mára szerintem (és különösen az újhullámos vonalon) némileg túlhaladottá vált, bár az kétségtelen, hogy van helye a kávé világában. Vannak előnyei, hátrányai, vannak bizonyos profiljellemzői a vele készülő kávénak. Akinek ez bejön, annak jó, akinek nem, az keressen mást.
Gép... Én magamnak egy, a hifis nickű fórumtárséhoz hasonló LaMarzocco GS3-at vennék, ha lenne rá keret. Memóriás profilozós Strada fejjel, de gőzzel együtt. Ez viszont nagyjából egy autó ára.
A kávéban minden mindennel összefügg, és nagyjából 4-5 tucat változót kell közvetve vagy közvetlenül befolyásolni ahhoz, hogy a neked tetsző kávéital létrejöjjön. Ezek közül van olyan, ami egyszerű, van olyan, ami gyakorlást és odafigyelést igényel. Az, hogy mindehhez milyen gépet választasz, nagyon lényeges, mindazonáltal én úgy vagyok vele, hogy az általad írtak alapján nem szívesen tolnálak egyik irányba sem, mert mondjuk a La Marzocco alighanem sok, a rugós csaptelepes géppel nem jöttél ki jól (ha jól láttam, az van), az e61 felé kacsingatsz, de azt nem tudom, hogy ezzel próbáltál-e már annyi kávét, amennyi alapján dönthetnél mellette.
Itt a fórumon sokan vannak, akik tényleg értenek a kávéhoz (home barista szinten), látják, értik és napi rutinban használják az összefüggéseket. Ezzel együtt én azt tanácsolom, hogy ne az alapján dönts, hogy más mit tart a maga számára jó kávéhoz jó gépnek, hanem azt derítsd ki (és szerintem erre azért a fórum krémje alkalmas), hogy a te ízlésednek leginkább megfelelő kávéhoz milyen technológia illik. Aztán startolj rá arra!
Azért az e61-nek is vannak korlátai, pont a folyamatos használat neki az ideális, ami otthon nem szokott működni. Ezért is kell otthonra a fejhőmére, hogy a 'hump'-ot lásd.
A pidelésnek nem sok köze van a fejhez, azaz az e61-hez.
Én GC-t használok a munkahelyemen úgy kb 3 éve. Minden nap 4-8 adag jön le rajta. + tejhab mindezekhez. Forralt, visszahűtött vizet kap, sosem vízkőmentesítettem. Problémamentes és tökéletes kv készül vele.
alapból a thermoblokkos rendszerre gondoltam, de nekem konkrétan egy QM Srint 2000-esem van, ha jól tudom ez 0625-ös alapokon nyugszik, de hasonlóan jó a Turmix TX-10-es. A qm gőze egyébként eléggé brutális csak kicsit macerás nekem, de ha ilyen kevés tejes italt isztok, akkor ez is elég lehet.
dobd még be a felsorolásba a thermoblokkos gépeket is. egy fasza kis quick mill géppel nagyon-nagyon kellemes végeredményt lehet eléreni kb 5 perccel bekapcsolás után.
Sokat olvastam a különböző gépek előnyeiről.hátrányairól.
E61 az egyik legjobb,de sok helyet foglal,lassan melegszik be,de hő stabil és azonos eredménnyel csapolható sorozatban a kávé.Leginkább fejhőmérővel az igazi,de a pid sem árt.
Alatta Gagga classic, Rancilio silvia, alu vagy rézboiler,gyors fűtési szakaszok vagy lassú de stabil.
Gaggia is piddel vagy nélküle,szilvia csak piddel.
Karos gépekkel,finom krémes a kávé,de sok a macera égeti a fej a kávét,ezért 1-2 személyes, viszont gyorsan bemelegszik és odafigyeléssel megközeliti az e61-es kávégépeket is. Kerülendő az erősen robusztás keverék a hő miatt.
Szóval mi a legjobban otthon is használható gép amivel lehet kisérletezni a különböző kávékkal magas szinvonalon.
Piddel hőmérővel akármivel.
Ne legyen gond ha vendég is van és kb. 1.5 kg kávé a havi fogyasztás.
Tudom bonyolult a kérdés és mindenki döntse el maga,de egy kezdőnek számitanak tapasztaltabbak véleménye is.
Egyelőre ott tartok, hogy két, neten talált hazai forgalmazónak írtam Steel Uno Prof-ra mondjanak valamit (caffeebelt/ascaso.hu és Momenti), de egyelőre nem válaszoltak.
Silvia is játszik még, espressocoffeeshop-os 490€ áron még a lélektani határon van, azonban az "EU garancia" nem túl meggyőző. Itthon 178e Ft áron láttam, azt indokolatlanul soknak tartom...
Igen, tegnap ezeket megcsináltam, és jó lett. Valamint átküldtem rajta 1L oldott citromsavat. Úgy látom működik rendesen.
A felső szűrő a tisztítás után is picit mintha az ragadós volna, nem tudom ez normális-e.
A háromjáratú szelep is oké, úgy látom amikor végeztem a csapolással, akkor leerszti a nyomást, meg egy kis vizet a karból. (Eddig nem tudtam ez mire való).
Az egész gép hangosabb mint az Evolution, ez normális? Én okénak gondolom, a fém ház miatt.
Viszont lehet rászánnám a szombatomat, és mégis szétszedném az egészet darabokra, kazánt kipucolnám, stb... 2006-os a gép, úgy láttam nem volt még megbontva, gondolom van benne takarítanivaló. Nem tűnik olyan vészesnek (most még úgy gondolom). Viszont ekkor már tömítéseket is cserélnék. Tudnátok segíteni, hogy konkrétan az Expolygonból milyen tömítésekre van szükkségem ehez a géphez?
Valamint az OPV ellenőrzéséhez/beállításához szeretnék venni egy egyszerű nyomásmérőt, ami egyszerűen a gyári karra rögzíthető, a kifolyó helyére. Utána másra is tudnám használni, azért akarok venni. Szóval ilyen kapható az Expolygonban, és ha igen melyik az?
Full kávé olajos és/vagy zaccos a felsőszűrő hátulja, azért ez a tűhegynyi spriccelés. Vedd le - egy csavart tartja és nagyon jól mosd el,takarítsd ki.
Ha így jön a víz akkor okés. Ha már levetted akkor érdemes lenne a vízterítő blokkot is levenned és jól megpucolni, levakarni a trutyit - garantálom az sem lesz szép állapotban ezek után. Azt két csavar tartja, torx. Valami ilyesmire számíts :
A vezeték pedig ahogy írta más is test kábel ami csak úgy "lóg" a csészemelegítő-vízbeöntő műanyag alján találsz neki egy kis csatit - arra dugd rá !
abba az egycsészés Gaggia szűrőkosárba pakolj több őrleményt a jobb eredmény érdekében! próbáld ki 10-11g őrleménnyel, persze az Iberital-on csavarj ilyenkor picit a durvább szemcseméret irányába. szemcsefinomság állítás után minimum 4-5g-ot őrölj ki egy pohárba, mert az még maradék az őrlőben az előző beállításból és csak utána készítsd a következő kávét!
hogy mi van mögötte, az nem különösebben érdekel, csak sajnálkozom, hogy leszakad a hivatalos verseny a KávéBár Bazárról, mivel azt a rendezvényt nagyon megkedveltem az elmúlt években.
Bizonyos meretu/nagyobb/ baboknal nem kapja el azokat igy esetenkent rovid ideig uresen forog a beallitott ciklus alatt. Babtartalyba helyezett nehezek segithet esetleg.
Pár napja hangolgatom egymásra a Gaggia Babyt és az Iberitalt, egyre jobb eredménnyel.
Az Iberitalnal viszont van egy számomra kellemetlen tapasztalatom. Szinte minden második darálásnál olyan, mintha menet közben pár másodpercig üresen futna, mintha nem lenne kávé a tartályban. Van, hogy a jellemzően 8 g-ra állított időzitési periódus alatt csak 4-5 g jön le. Ez normális? Miért nem egyenletes az adagolása?
Kérdezem málna vagy szőlő? Mondja kajszi. Kérem a szokásos kettőt, indul a ristretto, első korty... még messze nem mérvadó. Második korty.... egy marék szőlőt az arcomba b@sz... harmadik korty, végén kibontakozott a kajszi is. Ez a Sidamo valami kis ravasz... Cortadoként elmegy, bár ott már nem virgonc, valami íz bujkál benne, leginkább belga apátsági barnában találtam korábban... na egy hosszú cappuccinóban már nem élt. Asszem 3 KV elég volt. :)
Ákost leÁdámozni, ismeretlenül, két betű alapján teljesen összekeverni mással... Hát nekem való hely ez az antikvárium, minden héten élmény... barinyának is, mikor kilépek az ajtón ~ : D
Rögtön egy kérdés. Mikor levettem a tetejét ez fogadott. A bal oldali piros karikában levő zöld-sárga kábel így volt, nem volt semmire csatlakoztatva, nem lehet, hogy a jobb oldali piros karika alatti alkatrészen kellett volna lennie?
Ma kaptam meg a GC-t, elég betegesen, de jön a fejen a víz. Nem tudom mennyire látszik az alábbi videón. Ha már rákészültem megpróbálom szétszedni, és megtisztítani.
Ismeri valamelyikőtök a la Pavoni "Puccino PCL" nevű gépét?
(Alig találtam róla információt, de a 2,5 decis rézbojler, három utas szelep, nyomásmérő stb eddig pozitív, katasztrofálisan kis hely a szűrőtartó és a tálca közt, 57mm-es szűrő ez negatív, de ez csak száraz adatkupac...)
Óriási, minő rigmusok törnek elő a telihold e kései óráján. Szerintem ennek meglesz az eredménye, és a barisnya a képzeletet szülte öltözékben végzi majd szakértő tevékenységét a bordó La Scala mögött. :-)
Na holnap a barisnya, kinek lábán nem lesz kék harisnya, SO csapolást végez a kottahalom alatt. Remélem, nem szó szerint. Ha a polc ráomlik, az nem lesz egy örömóda. ~ :D