A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Köszi, ez megmagyarázza, hogy a hajnali fél kettőkor lehúzott öt dupláért miért nem panaszkodik a szomszéd... persze lehet, hogy egy jó ideje rémálmai vannak :)
Amúgy a falnak ezen az oldalán tényleg k hangos az Iberital.
Köszönöm az ajánlatot, nem ismerem ezt a gépet, még csak nem is hallottam róla.
Gondolkodóba vagyok, egyáltalán vegyek e erre a napi kb 15-20 adag kávéra, vagy a meglévőt megcsinűáltatom. A másik üzletbe meg ingyenesen kihelyeztetek.
Köszönöm kimeritő válaszod. Irtam a javasolt cégnek.
Bocsánat valóban nem irtam hová, egy kis forgalmu fagyizó-sütiző üzletbe. Jelenleg ez a Saeco Proffess. gépem van, ami 2 kazános, teljesen automata, capuccinós. Tehát nem karos gép, nem vizre kötős. Jó ez a gép, finom kávét csinál, de ez sokkal forgalmasabb helyre való. Na, mindegy, most ment tönkre teljes kazán felujitást kéne rajta véghez vinni. Tanácstalan vagyok mi legyen vele. Ahová vittem /szerviz/ ott 40 ezerbe kerülne a jav.
Viszont kéne egy másik gép is hasonló másik üzletbe, itt még nem tudom milyen forgalom várható, de kávé szempontjából nem sokban reménykedem.
Igazad van ilyen kevés napi mennyiségnél nem érdemes kávét árulni. De, hogy néz az ki,hogy valaki inni akarna egy kávét, s nincs egy sütiző boltban? Nekem furcsa, annál is inkább imádom a finom kávét. Sajnos eddig csak Olaszországban ittam finomat. Illetve a Lavazzának van egy blue, na abból liter számra tudnék inni.
Köszönöm az 5-leted valószinü bérelni fogok, vagy ingyenes kihelyezéssel valami megoldást. Csak az a baj, hogy ezek a cégek is mennyiséghez kötik a kihelyezést. Már aki jó kávét is ad hozzá. Mert gagyit nem szeretnék árulni, de viszont drágán sem. Talán a 160-200 ft közötti ár lenne jó.
Egyetlen bajom van vele, nem tudom a többi e téren hogy teljesít: a darálás után bennmaradó kevéske kávét ki kell rázni belőle, ami béna dolog, és ritkán sikerül úgy, hogy ne szálljon mindenfele a kávépor.
Amikor az Ascaso minit vettem, megnéztem a leírásban, hány kg kávé után kell cserélni a kést. A számra nem emlékszem már, csak arra, hogy kiszámoltam, hogy napi 1-2-4 adaggal számolva több évtizedre jött ki...
Igaz amit a kartács ír, ennyiért drága. Egyébként ez az. A dizájn vendéglátós, ott nem annyira számít a kinézet. Egyébként meg szélszerű, mert elől van a ki-be kapcsoló, nem kell hátranyúlni, mint általában szokás. A fokozatok elég finomak rajta, nekem párszor kellett csak 0.5grammal eltolni a mennyiséget azért, mert pont félállásba kellett volna állítani.
Úgy tudom, hogy jó hozzá a mazzer 64mm-es kése, ha ez tuningnak számít.
Igen, az. Kis szerencsevel azert olcsobban is meg lehet csipni, amugy a mereteit es a megoszto dizajnjat leszamitva tokeletes, orok darab. Kifejezetten jo minosegu a vegeredmeny, kelloen halk, ha leszereled az adagolot akkor gyakorlatilag daralmanymentesre takarithato a garat kb 5 masodperces takaritassal. Az orlesfinomsag fokozatokban allithato, van aki szerint lehetne kicsit surubb is, de semmikepp sem rossz. 50ert azert nem rohannek erte, en talan 35ert vettem az enyemet.
A Saeco sok minden, csak nem professional. Az, hogy rá van írva, semmit nem jelent. Konkrét árról talán SiD tud felvilágosítást adni, egyébként a Caddy-Trade felkeresését javaslom a kérdéssel.
Nem írtad, hogy hova. Kávézó, cukrászda, iroda, benzinkút, kamionparkoló vagy hentesüzlet, sarki kisbolt.
Bármilyen vendéglátóhelyiségbe automata gépet (amiben van őrlő is), ebben a fél millió alatti ársávban nem javaslok, mert garantáltan széthullik 2-3 havonta (konkrétan Saecohoz járt ki a karbantartó 2 hetente, cserélte átlag 3 havonta, pedig csak egy kisebb forgalmú boltocska volt egy lakótelepen).
A kávégépbe nem vízkőtelenítő program kell, hanem megfelelő minőségű vizet kell beletölteni, vagy megfelelő vízkőtelenítő/szűrő rendszeren keresztül kell a hálózatra kötni. Ez hosszú távon mindenképp olcsóbb megoldás, mint akár a rendszeres vízkőtelenítés, akár a gép 2 évenkénti cseréje vagy teljes felújítása, nem utolsó sorbana kávé ízére is kedvező hatása lehet.
Namost. Napi 30 adag kávé "tankönyvi" 7 grammos adaggal napi kb. 20 deka kávé, 5 napos nyitva tartással heti 1 kg. Ez a vendéglátós minimum, ahol nem adnak el ennyit, ott -- szerintem -- teljesen felesleges kávét árulni. Ilyen fogyást már ésszerű havi díjért kitelepített géppel el tudnak látni kávéforgalmazók, amiből annyi van, mint a sár. Igaz ugyan, hogy ezt a kávét már nem lehet 80 forintért adni, és az is, hogy némi szakértelem kell a kezeléséhez, és az is, hogy jóval nagyobb helyet foglal, mint egy Saeco, de az eredménye is teljesen más lesz (ízre, állagra, vendégelégedettségre).
Szóval. Én azt mondom, hogy végig kell nézni és gondolni a szemontokat:
1. Mennyire fontos a kávé stabil minősége, és egyáltalán az, hogy milyen a "jó" kávé, amit árulni akartok.
2. Ki kell számolni, hogy erre mennyi pénz van (egyszeri és havi), azzal együtt, hogy mennyiért akarjátok a kész italokat árulni. Ennek részeként el kell dönteni, hogy saját gép vagy bérelt.
3. Meg kell nézni, hogy mi fér el technológiailag a pultban/üzletben.
4. El kell dönteni, hogy az egyszerűség (automata gép automata tejhabosítóval stb.) vagy a szakszerűség (külön őrlő, külön gép, kézi habosítás stb.) a fontosabb szempont (ez az előző kettőből kb. következni fog).
Ezek alapján lehet alap irányt szabni, amit utána finomítani lehet.
U.i.: Ja, most nézem, hogy a Saeconak van nagykazános, karos vendéglátós gépe... Úgyhogy egy pontos típusmegjelölés az 1. kérdésedre nem ártana.
Az enyémen akár tesztelhetünk is egyet, jelen állapotában elég gyorsan felmelegedik, szóval ha egy kicsit elnyúlik, az még nem para...mennyi idő szerinted a manőver?
Amúgy, ha vendégek jönnek, nyilván nem figyelgetem állandóan a hőmérőt, szépen magára hagyom a gépet, ilyenkor bevállalom a hosszú hűtőcsapolást.
De amikor az asszonnyal iszunk egy-egy kofit, a takarékosabb megoldást választom.
1. Saeco professionalba 2 kazános kb. mennyibe kerül kazán teljes felujitása?
2. Milyen megbizható gépet ajánlotok kisforgalmu üzletbe max. napi 30 adag (kivánalmak: tudjon tejet habositani, őrlés mennyiséget bellitani, és legyen benne vízkőtelenitő progi.
Esetleg a proffessional gépet cserélném két kisebb teljesitményűre.
... szerintem elsősorban ott zavaró, ahol nincs bekötve a csepptálca a lefolyóba, és vagy egy bögrét (tálat?! :) ) vagy a csepptálcát kell az ideálisnál sűrűbben kiöntögetni... vagy tartályos a gép ... de aki drága (pl. üveges) vízzel itatja a gépet, az sem biztos, hogy szivesen pancsolja el... :)
(nálam az LSM 85 a maga kb 40 kiló "vasával" is ilyen, ezért is van ritkán bekapcsolva) ... :)
Nem. ;)
Egyrészt: stabilabb az intrashot temp. egy rövidebb"felhúzó" vízkieresztésnél, mint egy 100 C°- ról visszahűtő, 3-4 dl-esnél. + hamarabb indítható is.
Másrészt: zöld vagyok... :D
Ha van kevésbé víz/energiapocsékoló csapolási mód, ami szintén kiváló eredményt ad, miért ne választanám azt?