Ez a topik legyen a társalgási fóruma azoknak, akiknek modellvasútak építésével, barkácsolásával kapcsolatos kérdései vannak, ilyen kérdésre választ tudnak adni illetve ilyen tevékenységnek a folyamatát, majd eredményeit kívánják bemutatni. Ide tartozik a terepasztal készítés minden része, a famunkától az utolsó részletek megvalósításáig. Ide tartozik a modellvasúti vontató- és vontatott járművek készítése és festése, gyári modellek "szuperelése", öregbítése. Ide tartozik a terepasztal tereptárgyainak, épületeinek, vasútforgalmi- és egyéb berendezéseinek a saját készítése, illetve a terepasztalon való elhelyezése. Ide tartozik a terepasztal villamos berendezéseinek a szerelése. Ide tartoznak az ilyen fajta munkához szükséges anyagok, szerszámok beszerzésével kapcsolatos kérdések, valamint a szakirodalom ismertetése, ilyen témájú honlapok újdonságainak bemutatása. Szándékaink szerint nem tartoznak ide a gyári modellek vásárlásával, gyűjtésével, minôségével és bemutatásával kapcsolatos kérdések. Nem téma a digitális vasútmodellezés sem, még saját építés szintjén sem, hiszen annak van jól működô saját fóruma.
Rézmodellek építésében jártas kollégáktól kérdezném: fotomaratott réz felületén barna foltok vannak, vélhetően vas-kloridtól származik. Ezen a felületen a foltokon hogy viselkedik a festék? Az alapozáson kívül kell bármilyen felületkezelés kifejezetten ez miatt, vagy a foltos rész ugyanúgy viselkedik mint a tiszta réz felület?
Eddig még az jött Kínából, ami a leírásban volt, a reklamációt is korrekten rendezték, kiderül majd, átverés-e. Az oroszoknál az is benne van a pakliban, hogy postázás közben kicserélték.
Az alpakka sajnos az utóbbi időben egyre inkább kimegy a divatból. Az evőeszközöket manapság inkább rozsdamentes acélból készítik és a nikkel ára az elmúlt években rohamosan nőtt. A saját tapasztalataim szerint úgy 20 év alatt az alpakka lemez ára legalább a háromszorosára emelkedett - euróban!
Lemezt két helyen szereztem be. Az egyik a közismert Bronzker. Az ellátás kissé rapszódikus és az utóbbi időben egyre kevésbé volt táblában, inkább csak tekercsben. Sajnos a feltekert lemezt házi módszerekkel nemigen lehet teljesen simára varázsolni. A másik hely Bécsben a Petzolt. Itt táblában lehetett kapni, le is szabtak belőle, de csak 0,5mm vastagságtól fölfelé van.
Az alpakka rúdanyag még nehezebben beszerezhető. Én az RC-Machines-től vettem még régebben. Sajnos elég gyenge minőség, csak 7% a nikkel tartalma (valójában "nikkellel szennyezett sárgaréz"). A másik lehetséges forrást az Interneten találtam, eddig még nem rendeltem tőlük, ez a német Gemmel Metalle. A leírás szerint ez is 7%-os nikkel tartalmú. Meg kell jegyezni, hogy mindkét cégnél a feldolgozás és csomagküldés díjai messze meghaladják az alpakka rúd árát!
Mindig nézem, van-e újdonság a honlapodon. A szokásos :-) igényes munka, közérthető és nagyon hasznos leírás
Hol lehet ilyen alpakka rudat venni? Sehol sem találtam, 3mm-es alpakka lemezt is csak az Aliexpressen, abból elvileg lehet kereket reszelni. Nem lehetne az egészet alpakkából önteni, elmaradhatna egy préselés?
Az elmúlt napokban magyar kocsikhoz való, küllős kerekeket készítettem . Ezek nem gyári kerekek módosításai, hanem "scratch-built", azaz alapanyagokból készült kerekek. A munka menetét egy fényképekkel illusztrált web-oldalra raktam fel. Itt találjátok:
Ahogy látható, ez újra lett tekercselve tán még az 1960-as években és Technokol Rapiddal körbe szigetelve. A kommutátora nincs meg, ha jól emlékszem, sík-kommutátor volt (mint a régi Gützold mozdonyokban).
A trafóról úgy emlékeztem, hogy beépítettem egy most is használt trafóba. Ebbe:
Viszont a kinyitás után ez látszik:
Szerintem ez nem a régi Vörös Szikra trafója. Az 1950-es években Magyarországon még nem használtak műanyag tekercstestet és nem lakkozták kívülről a vasmagot.
Nekem csak mint "játék" vannak ezek, nem tervezek velük komoly terepasztalt kialakítani, csak néha építeni egy pályát belőlük amin megy a vonat és kész. Azért gondolom, hogy vmi lerakódás vagy mi lehet, mert a sínszálak tövénél már világos az anyag. Mellékelek pár fotót.
Biztos vagy abban, hogy a szürke, az szennyeződés. Mert a bevonat lekopik, aztán szürke lesz.
Tudom, hogy a fórumokon ez szentségtörés és erős érzelmeket vált ki, de én mindenkinek azt tanácsolom, hogy vágja ki a kukába a kalapsíneket és rakjon be helyettük rendes, alpakka profilsínt. Egyszeri beruházás, de megszűnnek a gondok.
Egyszer régen hallottam ezt a mondást: "Mi a rosszabb? A borzalmas vég vagy a vég nélküli borzalom?"
Régi U-profilú sínek felületét, hogyan lehetne hatásosan megtisztítani? Elvesztették régi fényes külsöjüket és ilyen sötét szürke lett az egész. Olvastam, hogy csiszolni nem szabad, hanem alkohollal/denaturált szesszel kell áttörölni őket. Én áttöröltem orvosi alkohollal, de nem vitte le a szennyeződést. Esetleg áztassam be denaturált szeszbe hosszabb időre? Nem károsítja a műanyag talpfát, vagy magát a sínt?