Vagy több is akár, de tömör vezetéket akár alu akár réz, vékonyfalú érvéghüvelyt nem rakunk rá, se nem toldunk vele, úgy sem hogy az egyik sodrott.
Úgy sem hogy PLC vezérlószekrényben réz 0,75mm2 tömör-tömör illetve tömör és sodrott vezetéket szintén szükségből zsugorcsövezve a megoldást, már elkövettem. De ezt nem újszerű korában hanem terepen az elrágott, rezgéstől eltörött vezeték toldása volt. Ott szintén nincs ennek a TÁKOLÁSNAK tétje.
"Nem véletlen üldözik a felülvizsgálók az alut..."
Miért üldöznék, és hogyan? Nem üldözik, megtűrt, új szerelésben nem alkalmazható talán 16mm2-ig (?).Sok még az MM-fal, pláne panelben mint nálunk is, vagy a kádárkockák, régi lakások jelentős részében. Szerintem már elfekvő készlet sincsen a vékonyabb aluból.
És nem lesz baja vagy 20 évig. Nem mondom, kimaxolva egy alukábelt terhelésileg, vagy párás környezetben átgondolnám a megoldásokat, de nem sok van, ami tökéletes lehetne, mert a lemezes csokiban lehetne, de mivel hidalod a másik oldalon hogy ne érintkezzen? Nem megoldás.
A spéci wago, ok.
Nem véletlen üldözik a felülvizsgálók az alut és nem azért mert alu, hanem ugyis megjelenik a közelébe réz előbb-utóbb.
Hazudtam, toldottam elfúrt tömör alu MM-fal-at, szükségből érvéggel (ideiglenesen, a következő festésig amikor kicserélikmajdcsakgyőzzemkivárni), előszobában a 60W-os izzónál nincs jelentősége. Mert ugye a kapcsoló fölé rakja a kulcstartót....
"Nincs megadva milyen anyagfajtára alkalmas., anyaga elektrolitréz ón bevonattal.
Igy azután alkalmazható rézre, alura egyaránt."
Ennyi erővel a bevont rézsarut is közvetlen rápréselhetnénk egy alumínium kábelre, minek a hókuszpók a speciális "cupal" érvég, saru vagy lemez alkalmazására.
Alapnak az sokkal jobb mint azzal akivel legutóbb találkoztam, annak végzettsége vegyész volt (ami nem szakiskolai szakma) abban sem dolgozott tartósan abból hirtelen hogyan lesz önállóan dolgozni tudó villanyszerelő? Vajon mi motiválta eme szakma elsajátítására 30 pluszosan?
Volt akinek tetszett a szépen kivitelezett szerelések, ez miatt lett második szakmája, de az igényes szerelést alkalmazni nem tudta.
Sok Okj-s-től meg kellet válni, nem foghatod a kezét 8 órában...
Akkor inkább ki kell nevelni egy tanulót.... a legalább háromból.
Én másoltam ki a Luspay-Rózsa-Varjú; Erősáramú Kábelnyomvonalak című 1985-ben kiadott 600 oldalas könyvéből ahol a kötéseket is taglalták kábelszinten, ahol nem ritka az alumínium vezető.
De mindegy is ki vette elő újra, annak a pasztának a működése, neve is le volt írva. Vezetékekhez való manapság ajánlott paszta miképpen működik, arról leírást még nem láttam, csak a használatának szükségét.
Nincs akkora probléma --lehet, hogy rosszul választottalak ki, s igy Neked válaszoltam.
Igy Bocsi......
A 120kV hoz;
Lehet, hogy Nyugaton volt Alupaszta de itthon még a '80s években sem --Vazelinnel, szilikon zsirral próbálkoztunk + meg festékkel (az vált be a legjobban !)
Még egy gondolat a hidegfolyásról, ami létezik, de nincs túlragozva.
Ott van pl a szabadvezeték, ahol az Ensto csatlakozókat használják, átszúrós vagy pofás szorítókkal, és ott van a méretlen kapcsok, vagy a fővezetéki vagy sima WDU. Egyszer meghuzzák és érdekes módon megvan több évtizedig.
Gondolom senki nem látott a szabadvezetéken csüngő szerelőket meghúzásellenőrzést végezni.
Nem mondom, néha van hiba, de az a kezdeti szerelői hiba.
Sőt van szakadófejes csatlakozó, amit nem is lehet utánahúzni.
A több konnektorban EGYIDEJÜLEG használt cuccok árama JELENTŐS is lehet.
A 2,5 mm2 réz vezetéket 13 Amperes (esetleg 16 Amperes) kismegszakitóval kell védeni. A 13 Amperes 3000 Watt rövid időre esetleg 3500-3600 Watt fogyasztást enged meg. (A 16 Amperes 3700 Watt rövid időre esetleg 4200-4300 Watt fogyasztást enged meg)
Fontos: a 10 Amper fölötti áramokra már MINŐSÉGI konnektor kell ! (akár a kék színű "ipari kivitel" is megfontolandó a tartósan nagy áramokra)
----- A legjobb megoldás: a mosógépnek már az ELOSZTÓ-ból egy külön-önálló 2,5 mm2 réz áramkört vinni B13 kismegszakítóval. Sőt mintha a külön áramkör előírás is lenne, mivel "tartósan nagy áramú fogyasztó" a fűtőbetétje miatt... De mindenképpen ez az ésszerű, ha lehet. -----
HA NEM megoldható az külön-önálló áramkör, akkor.
1. Lehet egy "kötő dobozban" is elosztani a konnektorok számára.
és
2. Nem tilos az első konnektorból tovább vinni sem >> felfűzni. DE úgy KELL felfűzni !!! hogy Az első/előző konnektor kikötése vagy kontakt hibája miatt NE szakadjon meg a zöldsárga!!! a felfűzöttek számára.
MÉLYÍTETT szerelvény dobozban pl. a konnektor alatt is meg lehet WAGO-val oldani a feldatot.
**** Megj: HA vizes helyiség pl. fürdőszoba >> AKKOR a ZÓNA rendszer szabályait is be kell tartani. ****