Te írtad: ""De hogy a témánál maradjunk: a daru egy termékként létező daru modellje? Kikötői darunak látszik.""
A képhez tartozó szöveg mondata:
""A rendőrújság fényképei közül került elő ez:
47/45 vasúti gőzdaru, V44 villamosmozdony, NIK Tr-5 autóbusz, 100/50 úszódaru és némi buzdító szöveg.""
Úszódarut főleg nem kikötői daruként használnak. Amúgy az évente megrendezett "Múzeumok éjszakáján" az éppen soron levő hajón vagy uszályon ki szokták állítani a modellt.
Saját aggregáttal felszerelt önjáró kocsival (2db) én Budafok-Hároson a 6. vágány átépítésekor találkoztam, de az a Platov daruhoz tartozott. A kezelők szerint egy-egy harckocsi motor volt alattuk.
Nem lehet, hogy inkább valami Märklin által készített E-18-as modell emléke derengett fel emlékeidben? Mert azért az formára hasonlított a V.44-hez... öööö... pontosabban a V.44 hajazott az E-18-ra...
Viszont nekem is tetszik gumidani képe, mert ebből azt olvasom ki, hogy a makettek készítésekor még számoltak a V44-essel, mint folytatandó típussal, de már létezett a NIK (MÁVAG) Tr-5-ös.
Kétségkívül igazad van! Csak mégis mintha valamilyen kiállításon láttam volna emezt is. Vagy esetleg a nyomtáv sem stimmel? Mert akkor biztosan tévedek.
Jópofák ezek a "játékszerek"! Nekem csak a V44 tűnik ismerősnek ilyen-olyan vasútmodell kiállítások pénzverdei terepasztaláról.
...
Ami az OFF angyalföldi témát illeti, lehet, majd megpróbálom "személytelen" apropóval átvinni a 2-es/4-es vonal topicba. A villamosok.hu oldalon találtam egy jó vágányábrát Angyalföldről, ahol még az is be van jelölve, mely vágányok felett volt BKV felsővezeték. Mert ott a rendszámos topicban ezt is firtattátok...
Úgy emlékszem, hogy elhalt a dolog. Én nem éreztem magamat kompetensnek a kérdésben, csak próbáltam megérteni mások állításait.
A vasúti daruk működésmódjáról szívesen olvasgatnék, hallanék egyet-mást. Ez a foglalkozás is olyan szűkkörű, hogy a részletei nem kerülnek nyivánosságra. Senki sem ír könyvet ilyesmiről, hiszen a magyar nyelvterületen még néhányszáz példány eladása sem remélhető.
A rendőrújság fényképei közül került elő ez:
47/45 vasúti gőzdaru, V44 villamosmozdony, NIK Tr-5 autóbusz, 100/50 úszódaru és némi buzdító szöveg.
Gumidani, a Róbertke által betett link nyomán jutottam el ehhez a hozzászólásodhoz. Kérdezném, hogy az Angyalfölddel kapcsolatos dilemma később rendeződött-e, vagy egyelőre ezzel zárult? Mert az első és a harmadik mondatodat vitatnám, de ott már túlfutott a beszélgetés, és rendszámok tekintetében különben is OFF lenne a hozzászólásom, ellenben az esztergomi vonal topicjában beszélhetnénk róla, ha gondolod...
...
De, ha már az előbbi hsz.okban a közúti dízel-villamos daruk áramellátásáról volt szó, akkor néhány hasonló vonatkozású mondat, ON-topic témában a Kirow darukkal kapcsolatban:
Úgy emlékszem, még a '80-as/'90-es években mondták darus szakik a Hámánban/Északiban, hogy az 1000-es daru gémhordozó kocsijában is el van helyezve egy dízelmotoros aggregátor, ami biztosítja, hogy ezen kocsi a darutól függetlenül is önjáró lehessen. Ugyanakkor a rendszer úgy van kitalálva, hogy szükség esetén ez utóbbi áramfejlesztőről maga az 1000-es daru is működtethető legyen, pl. ha annak dízelmotorja meghibásodna.
Még azt is mondták az előbbi szakik, konkrétan a 600-assal kapcsolatban, de tán az 1000-esre is igaz, hogy a dízelmotor léghűtésű, de a hidegindítás megkönnyítésére az olajteknő villamosan fűthető. Ennek áramellátása, ha a daru a telephelyén áll, természetesen az egész szerelvénnyel együtt külső hálózatról történik, de ha mondjuk úton van a szerelvény, akkor az egyik fedett kocsiban elhelyezett aggregátorról kapja az energiát, amely a szerelvény áramellátását is biztosítja ilyenkor.
Ezek persze nem éppen friss emlékek, így van bennük -bennem!- némi bizonytalanság. Kicsit azért is írtam le őket, hátha megerősítést nyernek, vagy, ha kell, hát megcáfoltatnak, netán pontosíttatnak.
Igen, valahol abban a környezetben írtak többen a külső áramforrásról való üzemről. Egyébként ez a dolog az üzemanyag-elszámolás szempontjából lehetett vonzó. Hiszen eleve az üzemórák dokumentálásánál is szokás volt "felefele kerekíteni" Ha ráadásul az üzemidő alatt a dízelmotor csendben volt, akkor igen szép megtakarítás jöhetett össze.
Kedves Gumidani, nagyon köszönöm a linket, valamint, hogy felhívtad a figyelmemet a Panther típusú autódarukra!
Részint azért, mert valóban az előző kérdésem témájába vág, részint pedig azért, mert ez a fajta autódaru vasútmodell-kiegészítő témában már régóta foglalkoztatta a fantáziámat, hiszen gyerekkorom egyik jellemző rakodóeszköze volt a vasútállomásokon is. Viszont mindössze annyit tudtam róla, hogy keletnémet gyártmány. De így már könnyebb lesz bárhol rákeresni.
Rémlik, mintha idehaza is lenne még egy-két fellelhető példány a nálunk jellemző sárga színben. Sajnos csak egy ilyen helyszín ugrik be, az sem biztosan, de rémlik, mintha a Bakonyvasút mentén, Vinye Sándor major mh.-nél a fatelep udvarában, vagy egy azzal szomszédos telephelyen a Tatara autódaruk mellett lenne egy Panther is. Félretettem magamban a lehetőséget, hogy egyszer modellezés céljából talán körbe lehetne fényképezni, hacsak addig ki nem hozza valamely modellkiegészítőket gyártó cég...
Kedves Imre, nagyon köszönöm a választ Neked és Ismerősödnek is!
...Később még beugrott, hogy egy időben -ha jól emlékszem, a '80-as évek második felében- Rákosszentmihály vasútállomáson pakoltak rendszeresen vasbeton hídelemeket ilyen darukkal, még régi, siklócsapágyas vasúti pőrekocsikra, vagy pőrekocsikról. Jellemzően két daru fogott meg egy-egy hídelemet. Arra már nem emlékszem, hogy konkrétan itt külső elektromos hálózatról üzemeltek-e?
Tökéletesen igaz, sok gázolajat sikerült így a kezelőknek megtakarítaniuk. Mindegyik K-162-esben illetve KSz-4561A-ban volt betáp kábel, a kezelők első dolga volt a munkahelyen szétnézni villamos szekrény után. Valóban a alkalmasak voltak a Pantherek is hasonló furmányságra.
Pont az "OFF" témában ugrottak be némely bizonytalan emlékeim: Anno, mintha úgy figyeltem volna meg, hogy a "Gumidani" első fényképén látható KrAZ jármű daru részének energiaellátását egy, a kocsi aljára szerelt, kardánhajtású generátor biztosította, amelynek meghajtását valamiféle külön kuplung segítségével tudta rákapcsolni a vezető a gépkocsi motorjára. De mintha lehetőség lett volna külső elektromos hálózatról megtáplálva is üzemeltetni a darut, mert rémlik, mintha láttam volna munka közben, álló dízelmotorral, külső elektromos hálózatra csatlakoztatva. Nem tudom, csak kósza emlékek spontán konkretizálódásáról van szó, vagy tényleg így működött ez a daru? Hátha ismerősöd ebben is tudna segíteni? Előre is köszi!
Egy, a topikot csak olvasó autódarus barátom osztotta meg velem a következőket, az autódauki képei láttán:
A 10 t-ás közúti daru K-104-es, melyet kezdetben Jaz-210-esre, majd KrAZ-219-esre építettek. Gumidani első képén egy 16 t-ás KSz-4561A van KrAZ-257-esen, a másodikon, ahogy írta a 6 t-ás K-61.