Keresés

Részletes keresés

vélemény Creative Commons License 2019.08.25 -2 3 21831

Folytatás

A Palazzo Giustinianiban írták alá az 1947-es alkotmányt.

S Luigi dei Francesi.  A szentté avatott francia uralkodónak, IX. Lajosnak szentelve, a két keresztes háborúnak is részese volt. A tempom építése a 16sz végén kezdődött és kb 150 évig tartott. Az oltárok, képek, szobrok jelentős részér francia mesterek készítették. A legfontosabb persze Caravaggio Máté ciklusa. A középső kép ( Szt Máté és az angyal) első változatát nem fogadták el, a festő kénytelen volt egy újabb képet készíteni. Jobbra Guido Reni műve, Szt Cecilia szentekkel, a kép Raffaello Képének másolata, az eredeti Bolognai Képtárban látható.

A térről a largo Toniolo és folytatása a via della Scrofa ahol a Collegio Germanico Ungarico 17sz épülete található.( Kár, hogy nincs önálló magyar intézmény). Az épületet egy híd köti össze a Palazzo  S Apollinareval, amely a Szent Kereszt Pápai egyetem székhelye.

Innen nyílik a Via delle Coppele. Minden térképemen be van jelölve, mert itt a 100 féle fagyis. A Palazzo Baldassinire legutóbb fel is figyeltem. egy 16sz elején épült palota. A belső udvarba nem jutottam be ( nem is tudtam, hogy érdemes lenne), ahol  ahol a mitológiai témájú és növényi motívumos freskókat Raffello műhelyének  tagjai készítették.

vélemény Creative Commons License 2019.08.24 -2 0 21830

A Zuccari freskókra nem emlékszem. Arra emlékszem, hogy elég szigorú volt a biztonság. Több helyen várakoztunk madzag előtt. Pedig akkor még 9/11 előtt volt.

Előzmény: Manipura (21829)
Manipura Creative Commons License 2019.08.24 -1 0 21829

Olvaslak időnként mikor benézek a fórumra. Köszi a sok munkádat. 

A Palazzo Giustinianiban én is jártam bent a június 2-i állami ünnepen mindig látogatható. Kokárdát kaptunk, római képeslapokat és  mikor kijöttem, akkor kanyarodtak felettünk  vissza a tricolorés gépek. 

Előzmény: vélemény (21828)
vélemény Creative Commons License 2019.08.23 -2 3 21828

Folytatás

A körzet névadója és kiindulópontja a Sant 'Eustachio templom. A legenda szerint Nagy Constantin alapította a szent vértanúságának helyszínén.

Többször felújították, a mai forma barokk. Bejáratnál portikusz jón oszlopokkal. Innen a legjobb a rálátás a Sant 'Ivo della Sapienza tornyára.

A Via Sant'Eustachio sarkán van két gránit oszlop, amelyet a S Luigi dei Francesi előtt találtak. A Neró-Alexander féle fürdőhöz tartozott és 1951-ben hozták ide. A templommal szemben a stukkós, freskós Palazzo di Tizio de Spoleto. A freskókat Jacopo Zuccari készítette.

A tér nyugati oldalától indul a Via della Dogana Vecchia, a hol a Via degli Staderi sarkán van egy szökőkút, vörös gránit medencéje szintén a Néró Alexander féle fürdőből származik és 1987-ben került ide. Erre az utcára nyílik a Palazzo Madama, a Szenátus hátsó homlokzata.

A Palazzo Giustiniani is a Szenátushoz tartozik, irodák vannak itt illetve a Szenátus elnökének reprezentatív lakosztálya. A palota nagyjából 100 évig épült 1580 és 1680 között, a korszak több jelentős építészének, köztük Borromininek a részvételével. Bent Zuccari feskói.

A palota néha látogatható. Én egyszer voltam bent, még 2001-ben, egy kiállításon, Caravaggio és Giustinianik volt a címe. A névadó, eredeti tulajdonos testvérpár felismerte Caravaggio zsenalitását és  több képét is megvásárolták. Az örökösök viszont kénytelenek voltak eladni a képeket, amelyeket II. (Nagy) Frigyes porosz király vásárolt meg. A képek Berlinben a Gemaldegalerieben vannak, erre a kiállításra akkor áthozták őket ide.   Innen származtak azok a Caravaggio képek is , amelyek a háború végén pusztultak el. Miután a németek átadták a bunker kulcsait a szovjeteknek, tűz ütött ki, kb 400 kép  semmisült meg, Caravaggio művein kívül Rembrandt, Rubens, Van Dyck képek is. A német leírásokban szerepel egy enyhe kétség. Ugyan nagyon valószínűnek tartják, hogy ezek a művek tényleg elégtek, de nem zárják ki annak a  lehetőségét, hogy valahol egy  szibériai raktárban...

Előzmény: vélemény (21827)
vélemény Creative Commons License 2019.08.20 -2 3 21827

Folytatás

Új körzet jön. Rione Sant'Eustachio. Az Augustus kori város IX. kerülete volt. Egy viszonylag kicsi, keskeny téglalap alakú területről van szó. amelyet a corso del Rinascimanto, a via dei Porthogesi, a via de Giubbonari és avia di Torre Argentina határolnak. Az antik korban fontos középületek voltak itt:Pompeius színháza, a mellette levő Curia és egy fürdő amelyet Nero idején építettek 62-ben és Severus Alexander idején újítottak fel és 190x120m volt a mérete. Ez a terület sosem volt teljesen lakatlan, erre ment  a Via  Papalis a Vatikán felé. 1700-ban XII. Ince a Piazza di Pietrara helyezte a Vámhivatalt.( Ez a Hadrianus templom maradványai a nagy oszlopokkal). X. Leo tervezett egy "Medici központor" a Palazzo della Sapienza köré, de ebből nem lett semmi.  A folyamatosságot az utca nevek is jelzik, számos régi kézművesmesterség nevét viselik az utcák.  Továbbá számos épületbe van beépítve középkori torony.

Viszont  a terület jellegét megváltoztatták a 19. sz végi és a 20. sz .eleji városrendezés idején, amikor a Corso Vittoriano Emanuele és a corso del Rinascimentoki épült.

A területet elvágja a Corso VE, ettől északra található 3 fontos templom a Luigi Francesi, az Agostino és az Ivo Sapienza és  egy poltikailag fontos épület a Szenátus székháza a Palazzo Madamaban. A Corso VE-től délre viszont megmaradt a "köznépi" jelleg.

vélemény Creative Commons License 2019.08.20 -2 3 21826

Off.

Egyébként a rém nem jó szó. A rém persze abszolút negatív, de egy "rém " az mindig "valaki". Ez a mínuszoló pedig egy senki.

Előzmény: bonnita (21823)
vélemény Creative Commons License 2019.08.20 -2 2 21825

Folytatás

Az útvonal visszafordul és a Via de Giubbonari vezet a Campo dei Fiorira. A 6-os a 16. sz-i Palazzo dall'Onda. A S Barbaradei Librai  templom 11sz alapítású, de most barokk. Kis elágazás visz a  a Palazzo del Monte di Pietahoz, amely a hasonnevű téren áll. A térre néző homlokzat 17sz eleji, a Via  S Paolo alla Regolara néző pedig már  a 18. sz. közepén készült.

Campo dei Fiori, a téren tartottak futó és lovas versenyeket ( a palio szót használják) és kivégzéseket. Giordano Brunot 1600 02.17.-én égették meg máglyán. A szobra 1887-ben készült, a pápák vatikáni fogsága idején ez is egy súrás volt ( Off. Most láttam a Végzet hatalmát, Verdi is odaszúrt az egyháznak, gondosan elválasztva a hitet és Istent az egyháztól) 1869-ben költöztették ide a piacot. A tér Venus Vinitrice templomának helyét foglalja áll, a templom Ponpeius színháza mellett állt. A Fiori névre két magyarázat is van. Az egyik szerint Flora Pompeius szeretője volt. A másik szerint, amikor a középkorban a tér nem volt lakott, csak virágos mező volt itt.

A tér keleti sarkáról nyílik a Piazza dei Biscione, amely a könyv szerint még megőrizte eredeti "római" karakterét.

vélemény Creative Commons License 2019.08.20 -1 3 21824

Láttátok is ezeket a templomokat?

Ahogy öregszem, egyre inkább kedvelem a barokk művészetet.

Kicsit száraz a könyv, néha kifejezetten telefonkönyv, de egéri a fáradságot a végigböngészés. Nyelvileg is sokat fejlődtem.

Off

Amióta rászoktam a budapesti sétavárosnézésekre, tudom hogy még  itt is rengeteg gyönyörűség van.  Még annál is sokkal több, mint amennyit gondoltam. Akkor mennyi lehet Rómában???

Előzmény: bonnita (21823)
bonnita Creative Commons License 2019.08.19 -1 1 21823

Santa Maria in Monticelli, pár éve ott laktunk pár méterre a templomtól, nagyon szeretem azt a környéket.

Köszönet a kitartó, alapos munkádért, biztos sokszor hasznát vesszük a későbbiek folyamán.

Úgy látom a minuszoló rém is megköszönte a maga egyszerű módján.

Előzmény: vélemény (21821)
vélemény Creative Commons License 2019.08.19 -1 4 21822

Folytatás

Az Igazságügyi Minisztérium  keleti oldalát a forgalmas Via Arenula határolja.  1886-88 -ban létesített utca, a  ponte Garibaldiig ami átvezet a Trastevere negyedbe. Az útvonal visszafordul a S Carlo ai Catinari templomhoz, amelyet a 17.sz elején  a barnabita rend számára Borromeo Szt. Károly tiszteletére emeltek. Ebben a templomban is a század fontos festőinek művei találhatók. A homlokzat belső falán Mattia Preti, a kupolában Domenichino  alkotásaival. A templom alatt régészeti terület, isz 1 sz-ból származó ninfeum, a növényi mintás mozaik maradványokkal.

vélemény Creative Commons License 2019.08.19 -1 4 21821

A Palazzo Spada utáni szakaszon az utca a S Paolo alla Regola nevet viseli. A nagyon rövid szakaszon több barokk templom is található.

Az enyhén konkáv homlokzatú SS Trinita dei Pellegrini hosszan, 1560- és 1720 között épült .Bent a korszak jelentős művészeinek művei. A kupolában és a főoltáron Guido Reni, a bal hajóban Borgognone és Cavalier d'Arpino, a sekrestyében pedig Jacopo Zuccari képei láthatók.

Balra a 16. sz. Palazzo degli Specchi,  alatta fontos ókori maradványokkal, amelyek egészen Augustus koráig nyúlnak vissza, valószínűleg üzletek voltak és a falaikat a középkorig használták. Az utca név adója a S Palolo alla Regola még antik alapítású templom. Mai formájában mozgalmas homlokzatú  barokk. A könyv szerint az apostol római tartózkodása idején itt lakott, Péteri Pál viszont azt írja, hogy itt tartották fogságban. Szégyellem, de a belsejében levő képek és szobrok alkotóinak a nevét még sosem hallottam.

Az utca végén található 13. sz-i épületcsoport a Case di S Paolo. Oszlopos kapuzatán az oszlopfők még antik eredetűek.

Az utca végén az Igazságügyi Minisztérium monumentális épülettömbje, építése 1913-tól egészen 1932-ig húzódott, talán az első világháború miatt.

A minisztériumnál az útvonal északra fordul, az utca és az itt levő templom is a S Maria in Monticelli nevet viseli. Ez is egy antik eredetű templom, a 12. sz-ban felújították, mai homlokzata 18. sz-i. A főoltárnál 12. sz-i mozaikmaradvány, a Megváltó feje, Jobbra 14. sz-i feszület.

vélemény Creative Commons License 2019.08.18 -1 4 21820

Folytatás

A Palazzo Farnese legszebb része a Galleria, ami egy kis 20x6m-es terem, Annibale Caracci mitológiai témájú freskóival. A grandiózus szalonban pedig a faliszőnyegek a Raffello Stanzak freskóinak másolatai.

Vicolo de Venti kis utca köti össze a Palazzo Farneset és a  Palazzo Spadat. Az 1-es az elegáns Palazzetto Ossoli, a 5-9-es épületek pedig reneszánsz házak.

A Palazzo Spada az 1550 -es években épült, a névadó Spada kardinális 100 évvel később megvette és Borrominivel átalakíttatta. A homlokzat még az eredeti palotából származik. A földszint nagyon magas, fölötte 8 fülkében az antik korszak jelentős személyiségeinek szobrai ( Augustus, Ceasar, Traianus) fölötte pedig az ablakok között velük kapcsolatos feliratok. Középen a Spada család nagy címere.  Az épületet 1927-ben vette meg az olasz állam és most itt az Államtanács székhelye. A könyv szerint  az "a.carbone@giustizia-amministrativa.it" email címen lehet érdeklődni a látogatásról. Az udvaron stukkó és dombormű díszítések, fülkékben mitológiai figurák szobrai.  Az udvar bal oldalán üvegfalon keresztül lehet látni a 9m hosszú Borromini folyosót, amelynek a hivatalos neve  Galleria Prospettica.

Az udvar hátsó részén található a képtár, Galleria Spada. A könyv részletesen leírja termenként a képeket, a leírás alapján a manierista-barokk korszak erős másodvonala. Én márciusban az ingyenes héten láttam, nem tudtam lelkesedni. A képek több sorban egymás fölött, szorosan egymás mellett. Megszoktam már a "látogató barát " képtárakat.

vélemény Creative Commons License 2019.08.17 -1 4 21819

Folytatás

Via di Monserrato. A 152-es a  16.sz. eleji Palazzo Ricci,  homlokzatán freskó maradványokkal. A szekularizált S Giovanni  in Ayno templom, 12.sz. alapítású  de a homlokzata reneszánsz.

Az utca névadója  a S Maria in Monserrato templom, amely eredetileg a katalánok és az aragónok nemzeti temploma volt. Most a spanyolok nemzeti temploma. A homlokzaton levő Mária és a gyermek szoborcsoport egy szikla előtt áll,  ez szimbolizálja a Monserrat hegyet. Bent 3 síremlék az érdekes. Az egyik XIII. Alfonz, a Franco korszak előtti utolsó spanyol király, a jelenlegi uralkodó dédapja. Rómában élt száműzetéseben. A másik két síremlék két spanyol pápáé. III. Calixtus, ainek a déli harangszót köszönhetjük és a hírhedt Borgia pápa VI. Sándor. Mindkettőjük síremlékét 1883-ban hozták ide  a Vatikánból. A mellette levő Collegio Spagnoloban 15-16. sz-i síremlékek, az egyik kardinális síremléke és mellszobra egyaránt Bernini műve.

S Girolamo della Carita. Girolamo= Jeromos. A legenda szerint 382-ben római tartózkodása idején itt lakott. A régi templomot sokszor átépítették. Szép a faragott  mennyezet. Jobbra a színes márvány intarziás Cappella Spada Borromini egyik utolsó alkotása. Oltárán 15sz freskó maradványa.

Piazza Farnese a két szökőkút medencéje Caracalla fürdőjéből származik. A palotáról azt írja a könyv, hogy a város első reneszánsz palotája méretét tekintve és az utolsó időrendben. Itt volt a Farnese gyűjtemény, amelyet a végső örökös, Bourbon Károly, magával vitt Núplyba, amikor ott lett uralkodó. Én láttam a szoborgyűjteményt Nápolyban, nem tudom, hogy itt hol fértek el azok a szobrok. Bent a lépcsőházban van 2 szarkofág, az egyik Cecilia Metella sírjából, a másik Caracalla fürdőjéből.

rkofág, az egyik  Cecilia Metella sírjából, a másik a Caracalla fürdőből.

vélemény Creative Commons License 2019.08.14 -1 3 21818

Folytatás

A Navona téren van még egy templom, szemben az Agnesevel. Nostra Signora del Sacro Cuore. Az 1450- es Szentévre készült, de többször átalakították. A Corso Rinascimento építésekor levágták a kereszthajó egy részét. A homlokzat alós része még a 15. sz-ból szármatik. Bent a legérdekesebb az énekes karzat, ami Pietro Togrrigiani műve. Ő verte be Michelangelo orrát. Jó szobrász volt, ő készítette VII. Henrik és felesége síremlékét a Westminster Abbeyben.

A következő útvonal a Corso Vittoriano II-ről indul délre , a Via Giuliaval párhuzamosan. A Via dei Banchi Vecchi  és a folytatása a Via  di Monserrato a Via Peregrinorum, a Vatikán felé menő zarándokút része. A név onnan származik, hogy a bankároknak már a 15. sz-ban voltak itt irodáik. Érdekes a 123-as Palazzo degli Acetti és a 22-es stukkós díszítésű Palazzo dei Pupazzi, a 14-es szintén 1500 körüli befejezetlen

Palazzo Del Vescovo di Cervia, amelynek szép  sarokkiképzése és az ablakai. A S Lucia  del Gonfalone templom 12. sz. alapítású, de mai formájában 18. sz-i. Főoltárán a Madonna kép és jobbra evő fa Feszület 16. sz-i.

A Via del Pellegrinot szintén zarándokforgalom megjönnyítésére létesítették az 1470-es években, de már az 1500-as Szentévre kiszélesítették.

vélemény Creative Commons License 2019.08.13 -1 2 21817

Nem a booking vonta le , hanem a szálloda. A booking nem von le.

Én kétszer is panaszkodtam a bookingnál a szállodára, igaz, mindkétszer az utazás előtt volt gond. Mindkétszer még aznap hívott a magyar nyelvű ügyintéző és megoldották a problémát.

Az már más kérdés, hogyan tudod visszaszerezni a pénzed.

Előzmény: Kisskatalin (21814)
juhlacii Creative Commons License 2019.08.13 -4 0 21816

Az nem tünt fel, hogy csak 1 vélemény van? Te is írhatsz véleményt akkor ha ők nem jelentették, hogy nem jelentél meg. Ha nem írhatsz akkor jelentették és a Booking oldalán let a Vitarendezésnél írd le a problémát azonosító számmal + pin kód és majd felhívnak magyarul. Ne ijedj meg ha 31 es előhívó,  a holland telefonszámuk van. Írd le , hogy mi történt és kérd, hogy véleményt írhass a szállásadórol.

fidelio-Pyrandus Creative Commons License 2019.08.12 -1 0 21815

Üdv. A Booking-nál mindenképp panaszt kell tenni.

Kisskatalin Creative Commons License 2019.08.12 0 1 21814

Kedves Fórumozók!

Szeretnélek figyelmeztetni benneteket, hogy a La Casa di Elena (Róma via Carlo Emanuele 22.) szállás a Bookingon csalás. A szállás képei és a valóság köszönő viszonyban nincs egymással. Egy lepusztult, koszos ház, a szoba, amit mutattak az alagsorban egy éjjeli menedékhelyre emlékeztetett, omló vakolatú falakkal, három rozoga, fakeretes ággyal. A kert egy romhalmaz. A tulaj egy üres füzetbe ceruzával írogatta az adatainkat. Sajnos nem tudtam fényképeket készíteni, mivel kb. hat "házigazda" vett fenyegetően körül. A címen egyébként nem Casa di Elena,hanem Aladdino I. néven futott   a szállás.

A Booking levonta a 230 eurómat, szeretnék tanácsot kérni, hogyan kaphatnám vissza. 

vélemény Creative Commons License 2019.08.11 -1 4 21813

Folytatás

Chiesa di S Agnese in Agone. Azon a helyen ahol a hagyomány szerint Szent Ágnest meztelenül akarták közszemlére állítani, de csodás módon megnőtt a haja és betakarta az egész testét. A korábban itt állt templomot a 8. és a 12. sz. között többször átépítették. A mai épületet a 17. sz közepén készült X. Ince megrendelésére.. Borromini műve a kupola és a konkáv homlokzat,  tornyokat tervei módosításával már halála után készítették. A bejáratnál X. Ince emlékműve, a  családja, a Pamphilj család több tagjának síremléke a kriptában található. A jobb oldali második kápolnából vezet a lejárat a földalatti részhez, ahol Domitianus stadionjának mozaikos padlózata és középkori fresós is megmaradtak. Nem hiszem, hogy látogathatók is.

A templomtól balra az egykori Palazzo Pamphilj, ami most a brazil nagykövetség. A piano nobilen számos freskóval díszített terem, én a festők közül csak Gaspar Doughet és Cortona nevét  ismerem.

A templomtól jobbra viszont a Collegio Innocenziano, Borromini módosított tervei szerint. Bejárat a túloldalról, a Via di Santa Maria dell Animaról. Az emeleten a szintén freskós könyvtárterem.

Előzmény: vélemény (21812)
vélemény Creative Commons License 2019.08.09 -1 5 21812

Folytatás

Navona tér.

Domitianus isz 86-ban-épült stadionjának alakját és méreteit követi. 30 ezer nézőt fogadott be,  275x106 méter volt a méret. Az egyik rövid oldalon egyenes záródású volt, a másikon ívelt. A helyen már korábban is hasonló rendeltetésű épületek álltak, Cesar, Augustus és Néró idején. A középkorban először kisebb oratóriumok később házak és tornyok, majd a reneszánsz korban templomok és paloták kerültek a maradványok fölé.  1477-ben ide telepítették a Capitoluimról a piacot.

A  mai tér  kialakítása a 16. sz-tól kezdődött.

Mindhárom kutat az Aqua Vergine kút táplálja. A Fontana del Moro felső medencéjét Giacomo della Porta 1573-ban készítette, az alsó nagyobbat Borromini tervei alapján Bernini. Érdekes, hogy Bernini bármit hajlandó volt Borromini tervei alapján elkészíteni. A fő szobor viszont Bernini tervei alapján készítették, de nem ő maga.  A   váltakozó tritonok és maszkok viszont másolatok, mert az eredetieket  1874-ben elvitték a Villa Borghesebe. Azt nem írja a könyv,hogy miért és ott pontosan hova. A tritonokat egyébként 1823-ban egy másik szökőkútról hozták ide, amelyik a Piazza del Popolon állt, és akkor bontották le.

A Folyók kútján a szobrokat szintén csak Bernini rajzai alapján készítették, de ezeket sem saját maga. A művész ezzel a kúttal lett X. Ince kedvelt szobrűsza/építésze, addig nem kedvelte. Az obeliszk nem igazi egyiptomi, hanem római másolat,  amely Domitianus idején készült és Maxentius bazilikájánál került elő.

A harmadik kút a Fontana del Nettuno medencéjét szintén Giacomo della Porta készítette 1576-de a szobor csak a szimmetria kedvéért  1878-bank készült el.

vélemény Creative Commons License 2019.08.08 -1 5 21811

Az utca folytatása a Via dei Banchi Nuovi, az 1-3-as épület a bank, amely Agstino Chigi sienai bankáré volt. Ő Raffello barátja volt, aki portrét is festett róla. Az épületet többször átépítették, a kapuzat már barokk. Az utca a Via Papalis  része, amely a Vatikánt és a Lateránt kötötte össze.

A Piazza del"Orologio a  nevét az óratoronyról kapta. Borromini műve és a Palazzo dei Filippini épülettömbhöz tartozik, amelynek a túloldala néz a Corso Vittorio Emanuelere. A mellette levő 7-es épület a Palazzo Spada is Borromini, de a 19.sz végén átalakították.

A folytatás a Via del Governo Vecchio, a 3-as Palazzo  De Sangron szép az oszlopos kapuzat,  a 123-as Palazetto Turci talán Bramante alkotása.

Az utca névadó épülete  a Palazzo del Governo Vecchio. Nardini milánói kardinális építtette 1477-ben, címere és a dátum a  reneszánsz homlokzaton látható. Őt II. Pál nevezte ki a város kormányzójává. A könyv a governatore szót használja. Bent balra loggiás udvar nyolcszögletű oszlopokkal. A mellette levő S Tommaso in Parione templomot még a 12. sz. közepén építették, de a 16. sz végén Volterra átépítette. A 7-es

a Palazzetto di Sisto V. , amit a pápa az unokahúga esküvőjére építtetett. Látogatásra engedélyt kérni a info@piosodaliziodeipiceni.it mail címen lehet. Kis belső udvar, a felső termekben pedig Federico Zuccari, Cavalieri d'Arpino és Paul Brill freskói. A 104 -es 15.sz-i későbbi átépítéssel, homlokzatán medálokkal.

Piazza del Pasquino. A beszélő szobor, amely egy Menaláasz és Patroklosz szoborcsoport maradványa, a Palazzo Braschi sarkán áll. Ie 3. sz. hellenisztikus szobor római másolata. 1501-ben helyezték el ezen a helyen.

vélemény Creative Commons License 2019.08.07 -1 4 21810

Folytatás

A Via della Maschera folytatása a Via dei  Coronari ahol most antik üzletek sorakoznak. A 15. sz-i 156-157-es  ház is Fiammetté volt, a 148-149es sarkán a tabernákulumban Pierin del Vaga freskójának maradványa, a 122-113-as épületben pedig talán Raffello lakott. A 035-143-s Palazzo Emo Capodilista Ammanati műve, szép a tetőrész. A Coronari a rövid Via di Panicoba torkollik, ami kivezet a Piazza di Ponte S Angelohoz, ahol kivégzéseket is tartottak.

Az útvonal a tértől kiágazó következő úton a Via di Banco di S Spiriton indul vissza. A 60-61-es a 15. sz-i századi de később átalakított Casa Banadies, oszlopos kapuzattal, amelynek díszítései antik épületekről származnak. A SS Celso e Giuliano templom 5.sz. lejei alapítású, sokszoros átépítéssel, harangtornya 13. sz-i. Bent elliptikus alaprajzú, jobbra 15. sz-i fa Feszület. A 12-es Palazzo Alberini alsó szintjét Bramante tervezte, a felsőt Giulio Romano. A 42-es Palazzo Gaddit Sansovino, oszlopos udvarán gazdag stukkós díszítés és fülkékben szobrok. A 31-es Palazzo diel Banco di S Spirito. A helyén levő zecca/pénzverde átalakítását Bramante majd Antonio da Sangallo végezte el.  A nagy méretű épület túloldala már a Corso Vittorio Emanule, az oda néző oldal  enyhén konkáv, mert a korábban ott levő utca vonalához igazodott. Kapuzatnál barokk szobrok.

vélemény Creative Commons License 2019.08.05 -1 5 21809

Szóval folytatás.

A reneszánsz negyednél tartottam,  a háromszög alakú terület  a Tevere nagy kanyarulata körül, ennek is az északi része. A Palazzo Altempsnél fejeztem be.

A területen elég sok 15. de főleg 16. századi palota maradt meg, de többszöri sőt sokszori átépítéssel. A keresztutcákat a 19.sz.végén vagy az 1930-as években kiszélesítették vagy ekkor létesítették. Azaz lebontották az útba eső épületeket.

Ilyen az 1906-ban létesített Via Zanardelli amely a Ponte Umbertotól halad a Navona tér felé.

Ezt keresztezi a Piazza Fiammetta, amely inkább utca. Fiammetta Cesare Borgia szeretője volt, az ő háza , ami saroképüle,t áll a téren.

Szépek az ablakok és a kapuzat. Szintén 16. sz a 11-es Palazzo Olgiati és a 11A, a Palazzo Ruiz, amely Ammanati műve.

Az utca folytatása a Via della Maschera d'oro, itt a 7-es  a Palazzo Milesi  töredékesen megmaradt freskó maradványokkal.

Balra Via Lancelotti, a hason nevű palota is 16. sz-i, Volterra majd Carlo Maderno dolgozott rajta.  Oszlopos , elegáns kapuzattal, a díszes erkélyt Domenichino tervezte.

Salvatore Lauro templom. 12. sz-i alapítás, de nagyon sokszori átépítés. A homlokzat már 19. sz végi hozzátoldás, a belső 17. sz-i századi  Palladio stílusában. Mellette a 15-ös épület az egykori kolostor, a  árkádos, loggiás kerengővel, mellette egy udvar 2 szép kapuval. Az egykori refektóriumban  Salviati Kánai menyegző képe, és IV. Jenő pápa  15. sz. közepi síremléke.

Előzmény: vélemény (21808)
vélemény Creative Commons License 2019.08.04 -1 3 21808

Elkezdtem újra olvasni a Touring Club Róma könyvét,jövő héten folytatom a leírást.

Manipura Creative Commons License 2019.07.16 -1 0 21807

Szia!  Kérlek gyere át az utazási tanácsok fórumba! 

Ütemezett metro lezárás/karbantartás: 

https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=151582231&t=9188752

Előzmény: Elvira70 (21806)
Elvira70 Creative Commons License 2019.07.12 -1 1 21806

Sziasztok! Nagyon rég jártam itt, de ismét készülök Rómába és a legfrissebb infók miatt első utam ide vezetett. Úgy hallottam, hogy Rómában is folyik a metró felújítása. Szeretném megkérdezni, hogy aki mostanság járt a városban, mit tapasztalt ezzel kapcsolatban? A szállásunk a Battistini végállomásnál lenne, ez a szakasz is érintett? Köszönöm!

onlyread Creative Commons License 2019.06.10 0 0 21805

Ez milyen jó! Leginkább föntről nézném meg, a tűzoltók mellől :)

Előzmény: sotolon (21804)
sotolon Creative Commons License 2019.06.10 0 0 21804
sotolon Creative Commons License 2019.06.07 -1 0 21803

Szomorú, hogy egyre inkább csak a tv-ben (neten) érdemes nézni ilyesmit. A tömeg sajnos egyre nagyobb probléma mindenhol...

Előzmény: merybu (21802)
merybu Creative Commons License 2019.06.07 -3 1 21802

Ha ott lettél volna máskép gondolod! A Temini felöl reggel akartunk lemenni a Capitóleumhoz de annyian voltak a közeli utcákban is hogy csiga gyorsasággal lehetett araszolni, de ha ennyi ember Pesten kimenne az utcára és Orbán lemondását kérné simán el lehetne zavarni . A repülőket már az Angyalvárnál láttuk a sorban állás alatt.

Előzmény: sotolon (21801)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!