Róma-szenvedély topik mellékleteként nyitottam ezt a topikot, hogy minden, ami reptérről bejutás, buszjegy és RomaPass, szállás és hasonlók itt legyen. Az összes infó részletesen megtalálható a http://roma-szenvedely.eu/ oldalon is. Az "őstopik" így remélhetőleg megmarad azon témáknak, melyek Róma történelméről, felbecsülhetetlen kincseiről és a Róma iránti szenvedélyről szólnak. Ha itt megtudtál minden gyakorlati tanácsot, nézz be oda is, hogy megtudd, más mit szeret Rómában.
Akkor ezek szerint hiába büntették meg 20 millió euróra (azaz 8 milliárd forintra!!!) a Colosseum jegyeinek értékesítőjét a nepperekkel való összejátszás miatt, a helyzet semmit sem változott, jegyet továbbra is csak a neppereken keresztül lehet venni :-((
Megtaláljam a legjobb ajánlatokat?? Austriannal nov 21- dec 1 bud-lpa veletek 743 $ 274.813Ft most, skyscannerrel 224.569Ft. És azt írjátok a honlapon, hogy felszámoltok foglalási díjat pluszban. Maimiból ennyire h.lyének tűnnek a magyarok?
PocketFare offers perfect and accessible flight booking services, to make it easy for travelers to find the best deals for both domestic and international travel. With its real-time updates, price comparison feature, along with focus on transparency in prices and no hidden fees, it simplifies the booking process for travelers of all kinds. No matter you're flying either for business purposes or for leisure, PocketFare provides a carefree experience with full transparency and 24/7 customer support.
"Még van 1 hetem kigondolni....." Utána néztél esetleg lesz-e nagyobb rendezvény adott napon Rómában?
Pl. október 20-án vasárnap lesz a Wizz Air félmaraton.
A start 8.30-9.10 között a Circo Massimo-tól lesz 5 hullámban, majd elmennek ugyan a Testaccio felé, de kb. 7 km után ismét visszaérnek a Cico Massimóhoz. A Hop on buszok útvonalát továbbra is sok részen lefedi mint pl. a Tevere rakpart, a Via del Tritone, és a Piazza Venezia- Via Fori Imperialin át a cél a Colosseónál lesz.
Tömeg, káosz, újabb ideiglenes terelések, lezárások... időben tervezhetetlen, azt sem tudni, mit mennyire lehet majd látni a buszról október 20-án.
A terv az, hogy a csomagokat otthagyjuk a reptéren a megőrzőben. A szálloda a reptér mellett van 10 perc ingyenes transzferbusszal. Ezeket már megterveztem.
A Leonardóval én még nem utaztam, azt olvastam 30-32 perc a Terminiig az út. 3 felnőtt 42-45 € a költsége.
Számos alkalommal jártam a Városban, FCO illetve Ciampino reptereket ismerem kicsit.
FCO hatalmas reptér, és a transferbuszok megállóihoz, vagy a vasútállomásig is el kell jutni a szállodától, majd visszafelé a szállodáig, és aztán a szállodától a csomagokkal a megadott számú indulási terminálig. Érdemes megnézni FCO térképét és összerakni, hogy melyik terminálra érkezik, majd melyikről indul másnap a gép.
A szálloda pontos helyéről nem volt információ, de azon nagyon sok múlik. Talán nem a reptér közvetlen közelében van, lehet hogy Fiumicino városon belül. Akkor az időben amúgy is szűk keret még jobban borítja az amúgy is kicentizett elméleti tervezésünket.
A transzferbuszok valamint a Leonardo express is a reptér és Termini között közlekednek, nincs másik megállójuk mondjuk FCO reptér közelében. A poggyász miatt a szállodába is vissza kell jutni. A Fiumicino városi taxi tarifája Rómába nem fix áras, drágább annál. A Róma város címerével ellátott taxi tarifája is más Fiumicino város és Róma között, és időben is jobban el lehet úszni.
Köszi a jó tanácsokat. Most olvastam, hogy a Trevi kutat lezárták, kordonokkal vették körül a felújítás miatt jövő év januárjáig. Még van 1 hetem kigondolni.....
Szerintem nagy élmény lehet, ha reggel 8kor a Leonardo express indulásnál tudtok lenni, van online jegyetek vagy helyben gyorsan jegyet vesztek, azt érvényesítitek, aztán a Terminiből a busz indulási helyétől a 9 órás első busszal mentek egy kört. Azt nem tudom, hogy egy huzamban végigmegy, vagy beiktat-e megállót és az mennyi idő.
Abban biztos vagyok, hogy a Vaticánig nem megy, az Angyalvárat mindenképpen látni róla, a Szt Péter Bazilika kupolája talán a rakpartról még az Angyalhíd előtti hídnál araszolás közben felbukkan. A Sixtus kápolna a Vaticani Múzeumok része, a közelebe sem lesztek.
A Trevi kutat nem látjátok, a via del Tritonon megy majd, a Spanyol lépcsőhöz sem visz közel.
A pontos megállóban kell lenni, azt is leírják hogy hol van a Terminiben is el kell tudni igazodni, és a vonattól a megállóig eljutni is idő.
Stazione Termini-
Santa Maria Maggiore igen, kívűlről is látjátok a4ből az egyik pápai bazilika
--Colosseum Archaeological Area impozáns, klassz az épület latvanya
--Circo Massimo igen, elmegy az egykori Stadion mellett, és a Palatino egykor hatalmas palazzóinak romjait lehet látni a jobb oldali ablakokon majd a Marcellus színház felől közelíti a következő megállót
--Piazza Venezia szerintem esetleg a Via del Teatro Marcellóig megy el, utána a Tevere rakparton araszol.
-Vatican City Sistine Chapel & Castel Sant'Angelo nagyon látványos az épület
Spanish Steps- nem vagyok benne biztos, hogy látjátok esetleg egy pillantás erejéig ha pont arra néztek a buszból
-Piazza Barberini igen a Triton kúttal látható,
and Trevi Fountain a közelében haladtok el, de nem látjátok, csak ha leszálltok és gyalogolnatok, de az idő nem biztos, hogy megengedi majd.
Olvastam az egyik hop on buszos oldalon, hogy október 4től újabb értesítésig a Vatican megálló újabb értesítésig kimarad. (Kb 2026. Januárig. )
Attól is sok függ, hogy a szálloda pontosan hol van, mennyi idő eljutni a reptérre a Leonardóhoz, ezért is írtam a taxit.
Összességében az ókori építmények, és szép terek, templomok, Colosseo, Angyalvár látványa miatt szerintem megéri. Ha az a mérleg két nyelve, hogy csak ennyi, vagy semmi, akkor én bevállalnám.
Szamos kérdés nyitott még. Mennyire lesztek fáradtak addigra, mennyire lesztek mobilisak 3-5 fő esetén stb.
Továbbra is azt gondolom, a szállodátok megkérdezése, árajánlat kérése mindenképpen szükséges
Igen tudom, köszönöm. Az egyik gyermek már felnőttnek számít.......A reptéri transzferbusz olcsóbb, talán 15 perccel lassabb mint a taxi. A vonat lenne a gyorsabb, de drágább......A csúcsforgalom gondolom Rómában is reggel 8 és 10 között van.
Azt tudod hogy ha a gyerkőcök 12 alattiak,akkor a felnőtt jegyvásárlók számával azonosan ingyen utaznak a leonardo expressen? ha pedig nagyobbak,akkor lehet a taxi is játszik,az fix tarifás a kp-ba, 50 euró
Stazione Termini--Santa Maria Maggiore--Colosseum Archaeological Area--Circo Massimo--Piazza Venezia--Vatican City Sistine Chapel & Castel Sant'Angelo--Spanish Steps--Piazza Barberini and Trevi Fountain
Ez így egészen más. Mindenképpen élmény lenne, egy korai check outtal és reggelivel akár megvalósítható. A hotelből akár más módon és/vagy áron is bejuthattok, érdeklődd meg! Meg is szervezik talán. Este megbeszélném velük. Számomra egyértelműen igen még esőben is :) A Big Hop on busz 100 percet ír egy útvonalra. Látványos a buszról a Colosseo, a Circo Massimo mellől a Palatinusz látványa. A Teverén túl nem megy, a rakparton az Ángyalhídnál áll meg. Átsétálhattok az Angyalhídon az Angyalvárhoz. Kb 40-50 percetek lenne. Aztán vissza a Terminihez, és utána akkor a Hotelbe kell érnetek kb. 1re 1/2 2re, és egy mosdó és irány a reptér.
Ahogy az utóbbi 3 hsz. információit olvasom, látom, hogy ez egy nagyon esetleges terv. Ha jól kidolgozol 2-3 verziót, akkor is csak azon a napon lehet eldönteni majd. Kérdés, milyen légköri viszonyok lesznek, és FCO-n mikor száll le a gép reggel. Kérdés, hogy a csomagok leadásával kell-e bajlódnotok, és milyen az idő Rómában, tehát ezután latod majd, hogy kb. mennyi időtök lenne, és döntesz, hogy egyáltalán beutaztok-e vagy sem. Persze, az sem mellékes, hogy mennyi költséget tudsz/akarsz rászánni.
nettó 4 óra egy taxis oda-vissza út és kb. 2 óra ott tartózkodást jelent. Ennél kevesebbnél semmiképp nem éri meg.
Ha szerencsésen alakul minden, és lesz 2 órátok, akkor is csak aznap próbálhatsz foglalni golfos, riskás/lovasfogatos/ hop on hop off / segway stb. városnézéshez jegyet. A megcsúszás rizikója és az időben visszaérkezés mindenképpen sok ponton kockázatos, de n ne add fel előre, legyenek információid és terveid az ottani gyors döntéshez.
Köszi a kimerítő leírást, fantasztikus lenne ezt megvalósítani de sajnos én nem vagyok ennyire mobilis. Állítólag a golfkocsis városnézés a legjobb, de az a legdrágább.
Egyszer pár éve kipróbáltam a Hop-On Hop Off buszos Városnézést, de nem vagyok biztos benne, hogy 3 óra alatt visszajutnátok a Terminihez. Ahhoz drágának tartom, hogy 1 kört menjetek vele. A döntés a Tied, ha az a cél, hogy körülnézzetek, a magasabb épületeket lássátok, legyen egy benyomásotok, próbáljátok ki.
A 2025-ös Jubileumi évre készülnek, sok a felállványozott épület, lezárás, terelés. Amúgy Róma igazán érdekes arcát a Centro Storico szűk utcáiban lehet felfedezni, és ott gyalogolni lehet, és érdemes is, meg jól eltévedni. :)
A FCO-ról a busszal bejutás menetrendi indulástól számított kb. 1 óra, és vissza is kell jutni. Ha ez beleszámít a 4 órába, akkor a jóval drágább Terminibe induló Leonardo expressz vagy a taxi gyorsabb. (Gyakoribb is). Gyerekekkel legkényelmesebb Róma Város címerével ellátott taxival bemenni a Colosseohoz, a Vaticanhoz vagy a Piazza del Popolóhoz. Előre megkérdezve az árat kb 55-60€ a reális.
Nagy a dugó az egész Városban, a Hop -on Hop off buszok is araszolnak, a sok lezáras, felújítás miatt áthelyezett megállók plusz gyaloglást jelentenek.
Ha vonat vagy transzferbusz után a Termini pályaudvaron az A metróra (Ottaviano) vagy a via Giolittin a Termini épület sarkánál megálló 70es buszra szálltok, (Doria/ Trionfalle) a Vatican Piazza San Pietroig gyalogoltok, kívülről megnézhetitek a kereszténység központját.
Visszafelé a metróval Spagnánál is kiszállhattok, és átsétálhattok a Trevihez.
A buszról nyilván többet láttok. A Terminitől a buszról a Zanardelli megállónál a Piazza Navonát is megnézhetitek, és ugyanaz a jegy érvényes 100 percen belül ha továbbmentek a Vaticánig.
A gyerekek miatt talán a Terminiből a B metróval a Colosseóhoz putaznék, ott a téren sétálnék, a Constantinus diadalív a Fórum és Palatino látványában gyönyörködnék, aztán gyalogolnék a via Fori Imperilain. A császárok szobrai az út mentén és, a kilátóhelyek a Fórumra megérik a fáradtságot még azzal együtt is hogy a metró miatti állványok és lezárasok bezavarnak. A Piazza Venezia is elég káoszos most, a hatalmas Vittoriano E. emlekmű mögött a piazza Campidoglio vagyis a Capitólium tere és onnan a Fórumra a kilátás nagyon pazar. A Piazza Venezián számos buszmegálló van, a Termini felé több busz is elvisz.
Extra kényelmes cipő, az értékek, telefonok tekintetében maximális óvatosság ajánlott a zsebesek miatt. Farzsebbe hátitáskába semmi értéket ne tegyetek. Hasi tasival is óvatosan. Ingyen nincs semmi, ne fogadjatok el senkitől semmit!
Egyébként az A metró Flavinio megállótól a Piazza del Popolón át a Corson gyalogolva mindkét irányba elérhető számos látnivaló. Pl a Spanyol lépcső/Spagna, a Pantheon, a Trevi kút. Amúgy a Corso a Piazza Veneziara visz, tele van divatüzletekkel. Ebben az esetben a taxival ide érkeznék a reptérről.
A Google nagyított réhszletes térképe utcakép nézete közlekedéstervezője szintén ajánlott. Készüljetek fel a nagy tömegre! Lehetőség szerint fagyizzatok, kávézzatok, egyetek egy pizzát!
Köszi a választ. Nem akarok stresszelni, hogy ne érjünk vissza délután 2-re a reptérre. Azért gondoltam a Hop on off buszt. Meg persze függ az időjárástól is, ha esik akkor nincs miről beszélni.
akkor simán fel lehet fűzni a Santa Maria Maggiore-Vittorio Emanuele-Colosseo+Forum útvonalat akár tömegközlekedéssel is, de annyira kínálja magát a séta, tényleg "köpésnyi" távokról beszélünk és közben lehet fagyizgatni, kv-kapucsinó, pizzázgatni
A reptérről jönnénk a Termini-re. Onnan indulnak ezek a buszok. Nettó 4-5 óránk lenne. Gyalogolni nem szeretnénk, gyerekekkel leszünk. Tudom, hogy ezek a buszok csak közel visznek a látnivalókhoz, sok fórumon azt írják, hogy nem éri meg. De sajnos több időnk nincs.
Miről mire szálltok át? A 4-5 óra nettó idő vagy oda-vissza közlekedéssel? Városnéző buszon még én sem ültem, de Rómában a 64-es busz gyakorlatilag az. Egy sima jeggyel megoldható az egész. Amúgy meg a központi látnivalók egy viszonylag szűk sugarú körben vannak, gyalog rengeteg mindent lehet látni. De nem mindegy, hogy reptéri vagy vonatos átszállás és hogy a 4-5 óra valójában mennyi...
én inkább kiválasztanák 1-2 látnivalót és megnézném, pl.:kívűlről a Colosseo és Forum vagy a Pantheon belülről+mellette egy jó kávé a TazzaDoroban és közelben egy pizza,de biztos az mondatja velem hoyg még sohase ültem fel városnéző buszra