Keresés

Részletes keresés

akkorismindegy Creative Commons License 2019.12.12 0 0 35774

Ezeknél mindegy volt,hogy saját anyaggal vagy pálcával,abból is akár a saválló.Ilyenek lettek:

ezeknél viszont jó volt:

Előzmény: refse2 (35771)
Zsiga938 Creative Commons License 2019.12.11 0 0 35773

Talaltam egy jo playlistet ezzel kapcsolatban, talan kicsit tul reszletes is, de erdekes: https://www.youtube.com/watch?v=w1XPDzunbY0&list=PLEhjW3Wi9IDxaBgNpeIp8czj5ZtUdIF9C

Előzmény: Batri Guszti (35766)
akkorismindegy Creative Commons License 2019.12.11 0 0 35772

Gázlencsét nem hadználtam eddig sem.

Igazából gázt cseréltem. 

Holnap lefényképezem

Előzmény: refse2 (35771)
refse2 Creative Commons License 2019.12.11 0 0 35771

A varrat körül van kormos elszíneződés?

Gázlencsét használsz?

Cseréltél valamit mikor ilyen lett? (gázt, gázlencsét,pisztolyt)

Jön a gáz rendesen? (hallod füllel?)

Esetleg próbálj szereléket cserélni (gázlencséről-normálra, vagy fordítva)

Előzmény: akkorismindegy (35770)
akkorismindegy Creative Commons License 2019.12.11 0 0 35770

Szisztok!

Olyan kérdésem lenne,hogy awival hegesztek. Nem vagyok szakképzett,de eddig ment.

Most viszont ha hegesztek,fröcsög. Boborékos a hegesztés.

Mitöl lehet?

Lila vagy piros elektrodával is. Vas és kór pálcával is. 

Különböző munkadarabokkal is. Nem csak egy anyagnál.

Gondolom az nem befolyásolhatja hogy hideg az anyag.

Zsiga938 Creative Commons License 2019.12.08 0 0 35769

Igen, igy sikerult megoldani vegul, a Guszti videoja sokat segitett megerteni mit is kene csinalni. Az MPP gaz nem volt eleg meleg, igy keresztben huztam egy-egy bo varratot nagyjabol 20 centinkent ugy hogy le volt az egesz terhelve ket cementes zsakkal. Teljesen jol kiegyenesedett.

A koszorules tovabb tartott, de meg nem panaszkodtak a szomszedok.

Előzmény: d_feco (35765)
Zsiga938 Creative Commons License 2019.12.08 0 0 35768

Szuper, kiprobalom bar csak MPPm van, acetylen nincs. Ha nem megy, talan megprobalok hegeszteni a tuloldalra varratokat a keretre merolegesen terheles alatt, aztan majd lekoszorulom a vegen ha sikba kerult az asztal lapja

Batri Guszti Creative Commons License 2019.12.08 0 0 35767

Mindig van  elhúzás, deformáció a hegesztések során ezzel számolni kell és nem tehetsz ellene. Az anyag, a fizika a hő büntet. Ez ellen többféleként tehetsz. Vagy eleve úgy állítod az anyagot hogy beleszámítod a hővetemedést, vagy később, szintén hővel kikorrigálod.

Batri Guszti Creative Commons License 2019.12.08 0 1 35766

https://youtu.be/IxzV9VeUpLY    

Talán jól jöhet.

Előzmény: Zsiga938 (35764)
d_feco Creative Commons License 2019.12.08 0 0 35765

Hasonlóba belefutottam én is (későn okos az ember). Eleve a két (a képen az alsó) zártszelvény közé illett volna odavarrni az anyagot, akkor minimális lett volna a deformáció. De nem veszett fejsze nyele, pár varrat a másik oldalára és jó eséllyel kirúgja magát az asztal egyenesbe. Írom ezt laikusként. A kecskéhez az utánfutót egészen jól meg sikerült emigyen reparálnom - utána már befért a kerék a helyére...

Előzmény: Zsiga938 (35764)
Zsiga938 Creative Commons License 2019.12.08 0 0 35764

Sziasztok, Egy hegeszto asztalon dolgozom, de a sok hegesztes a keret egyik oldalan ivbe huzza az egesz feluletet. Hogyan lehetne ezt korrigalni?

ZsipiL Creative Commons License 2019.12.06 0 1 35763

Őszintén fogalmam sincs, én is csak lestem !

Előzmény: bnorci71 (35762)
bnorci71 Creative Commons License 2019.12.06 0 1 35762

na ezt hogy csináltad hogy 22 óra eltéréssel ugyan az a hsz legyen?

vagy a fórum motor ilyen "ügyes"

Előzmény: ZsipiL (35761)
ZsipiL Creative Commons License 2019.12.06 0 0 35761

Oké értem utána olvastam bele van töltve a bevonat hegesztőhuzalba azok pótolják a különböző ötvözetek pótláshoz szolgáló anyagok és a felszabaduló gáz védi az oxidációtól a varratott. Szóval olyasmi mint MMA elektróda csak hosszabb és dobra van tekerve.

Előzmény: kunberci (35751)
blaszlo80 Creative Commons License 2019.12.06 0 0 35760
Az az érdekes,hogy az utóbbi időben annyira megszoktam a bázikust,hogy tegnap alig tudtam hegeszteni függő gyököt a rutilossal.. :-D mondjuk kényszerűségből volt mert elfogyott a gyakszin a bázikus pálca.. :-D
Előzmény: kunberci (35755)
d_feco Creative Commons License 2019.12.06 0 0 35759

Sok örökségünk egyben ökörség is a jelenlegi ismereteink szerint, de mégiscsak ragaszkodik hozzá sok-sok ember.

Ez az elektronáramlás mizéria nemcsak a hegesztésnél kavar be, hanem pl. a félvezetők működési elvének a megértésében is... Ha már default úgy indítanák az oktatást, hogy gyerekek, ez itt elektrontöbblettel bír, emez meg nem annyira, és akkor az elektronok által hordozott energiamennyiség erre fog áramolni, akkor nem lenne ekkora katyvasz szinte mindenhol. Mert ugye egyenáram esetén is az elektronok áramlása olyan pár kilométer óránként, a váltakozó feszültség meg még szebb dolog ezen téren. Mert valójában az elektromos ívben sem az elektronok vándorolnak, hanem az általuk hordozott energia - ami hegesztés esetében magával hurcibássza a töltött részecskéket is (mondjuk az elektronjaitól megfosztott fématomokat).

Bár ez az egész úgy jelenik meg a gyakorlatban, mint az ejtőernyőzésnél: így tartsad, így ne csináld és kész, majd rájössz.

Előzmény: Pisti83 (35758)
Pisti83 Creative Commons License 2019.12.06 0 4 35758

Amit említesz, az áramirányra vonatkozó hagyomány, valójában egy tudománytörténeti örökség: amikor még ármavezető folyadékokkal (elektrolitokkal) kísérleteztek, az áramirányt a pozitív töltésű ionok vándorálsi iránya alapján határozták meg. Ekkor még nem tudták, hogy a fémekben negatív töltésű elektronok vándorolnak (még az elektron létezéséről sem tudtak), és hogy a későbbiekben ez lesz a gyakorlati jelentőséggel bíró áramirány.

Mára tehát az alábbi helyzet állt elő:

"Megállapodás szerint az elektromos áramlás iránya a pozitív töltéshordozók (valóságos vagy elképzelt) áramlásának irányával egyezik meg. Az áram irányának ez a hagyományos értelmezése a legtöbb vezetőben (pl. fémekben) ellentmond a valóságnak, mivel azokban a negatív töltéshordozók (az elektronok) áramlanak."

(https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0033_SCORM_GEFIT6102/sco_02_01.scorm)

Van tehát egy megállapodás szerinti és egy valós áramirány.

A számítások során a tudomány megmaradt a megállapodás szerinti áramirány használatánál (ld. például áramköri rajzoknál a feltüntetett áramirány a pozitív pólustóltól a negatív felé mutat), mert már arra volt felépítve az egész eszközkészlet, és a legtöbb alkalmazásban mindegy is, pontosan hogyan folyik az áram. A hegesztésnél azonban nem! Itt alapvető fontosságú, hogy ténylegesen merről merre áramlanak az elektronok, emiatt itt a valós áramiránnyal kell dolgozni.

Hegesztésben tehát, amikor egyenes polaritásról beszélünk, akkor azt értjük alatta, hogy az elektronok a munkakábelről folynak a testkábel felé (ez tehát valós áramirány), fordított polaritás esetén pedig a testkábel felől a munkakábel felé. (Következésképp egyenes polaritás esetén a munkadarab, fordított polaritás esetén az elektróda melegszik jobban. Ezért van - ahogy a többiek is írták -, hogy fordított polaritás esetén a volfrám elektróda elolvadhat.)

MMA-nál leggyakrabban egyenes polaritással (negatív pólusról) szoktak dolgozni, mert az általánosan használat elektródák rutilosak, amit egyenes polaritásról jobb hegeszteni (bár fordítottról is lehet, valamivel nagyobb árammal). A bázikus elektródákat viszont kifejezetten fordított polaritással (pozitív pólusról) kell hegeszteni. (Rozsdamentes pálcák is bázikus bevonatúak.) Az én gépemen mindig a pozitív póluson van a munkakábel, hogy ne kelljen cserélgetnem, ha néha bázikussal hegesztek (a rutilosnak meg úgyis mindegy).

AWI-nál általában a negatívra kell rakni a munkakábelt, ahogy írtátok. Alut elvileg lehet hegeszteni nem csak váltóárammal, hanem egyenáram pozitív pólusról is, hiszen az oxidréteget akkor is feltöri a munkadarab felől érkező elektronáram pont úgy, mint a váltakozó áram egyik félperiódusában. Ezt mondjuk sosem próbáltam. Gondolom nem olyan jó, mert nem ez az elterjedt gyakorlat, hanem a váltó. Nyilván vastagabb volfrám kell hozzá.

Előzmény: d_feco (35745)
NIMO123 Creative Commons License 2019.12.06 0 0 35757
Hát ez baromi klassz!
Előzmény: refse2 (35703)
ZsipiL Creative Commons License 2019.12.05 0 0 35756

Köszönöm :-)
Bár lehet, hogy csak aszt akarja hogy többet dolgozzak :)
De azért örülök neki !

Előzmény: Törölt nick (35753)
kunberci Creative Commons License 2019.12.05 0 0 35755

Az átlag hobbisták rutilos elektródát használnak többnyire.

Előzmény: Törölt nick (35754)
Törölt nick Creative Commons License 2019.12.05 0 0 35754

MMA-nál van úgy,hogy a negativ a munkakábelba jöhet,de ez csak a Fox cel esetén. A rutilos pálcákat is el lehet égetni igy,de ezek jobban szeretik a pozitiv kijövet-munkakábel funkciót.

Előzmény: kunberci (35747)
Törölt nick Creative Commons License 2019.12.05 0 0 35753

Nem mondom.....gazdag jézuskád volt,gratula neki,neked meg jó tanulást.

Előzmény: ZsipiL (35730)
ZsipiL Creative Commons License 2019.12.05 0 0 35752

Oké értem utána olvastam bele van töltve a bevonat hegesztőhuzalba azok pótolják a különböző ötvözetek pótláshoz szolgáló anyagok és a felszabaduló gáz védi az oxidációtól a varratott. Szóval olyasmi mint MMA elektróda csak hosszabb és dobra van tekerve.

Előzmény: kunberci (35751)
kunberci Creative Commons License 2019.12.05 0 0 35751

A porbelesnél: porbeles huzalra gondolunk, amihez nem kell védőgáz, és MIG hegesztővel hegeszthető.

https://www.hegeszto.hu/esab-hegeszto-ar-webaruhaz/60-coreshield-15-portoltesu-hegesztohuzal-atm.-0,8mm-4,5kg----.html

Előzmény: ZsipiL (35750)
ZsipiL Creative Commons License 2019.12.05 0 0 35750

Elismerem teljesen igazad van, bár porbeles elektródával még sosem dolgoztam, és igaz MMA-nál én mindig pozitívot használtam munkakábelnek, de különösebben ez nem befolyásolta a hegesztésemet, sőt ha ív élhúzásom van akkor polaritást szoktam cserélni!
De köszönöm a Építőjellegű hozászolásodat!

Előzmény: kunberci (35747)
d_feco Creative Commons License 2019.12.05 0 0 35749

Ez nem mond ellent a természetnek.

Az alunál tudom, hogy miért kell váltakozófeszültség - feltörni az oxidréteget (ilyet még nem hegesztettem, csak itt írtak róla az olvtársak).

Amennyi fajta elektródával eddig acélt hegesztettem (kettő fajta, normál acélhoz), csak egypár esetben 'kellett' fordítva használni az elektródákat, akkor is csak a gyufaszálnyi anyag miatt (az  odaragasztás volt a cél, nem pedig az elpárologtatás).

Előzmény: gss (35748)
gss Creative Commons License 2019.12.05 0 0 35748

az az érdekes hogy fémek esetében sem egyforma polaritás kell

vas-alu (MIG)

de ugy tudom még a sima acélhoz való pálcáknál sem egységes a polaritás

kunberci Creative Commons License 2019.12.05 0 0 35747

MMA-nál , és porbelesnél a testkábel pozitív, a munkakábel negatív. MIG-nél meg a test negatív, munkakábel pozitív.

Előzmény: ZsipiL (35746)
ZsipiL Creative Commons License 2019.12.05 0 0 35746

Szia!
Teljes mértékben igazad van az elektronok negatívból a pozitív felé halad, az az igazság hogy ezt tudtam  is , de mivel gyakorlatban MMA - MIG mindig negatív volt a testkábel pozitív a munkakábel, ezért rutinból így csatlakoztattam a Awi gépet is. ÉS amikor refse2 beírta hogy negatív a munka kábel akkor esetleg, hogy ott rontottam el. De ez ma kifog derülni mert újra megpróbálom fordított polaritással is.
Viszont nagyon közömön a hozzászólásod

d_feco Creative Commons License 2019.12.05 0 0 35745

Sajnos vannak olyan hagyományok, amik inkább károsak mindenre, minthogy hasznosak lennének. Így van ez az elektromos áram esetében is. Legfőképpen az elektronok áramlását kell szem előtt tartani (pláne hegesztés esetében), amelyek a közhiedelemmel ellentétben nem a pozitív pólustól vándorolnak a negatív felé - bár alapesetben ezt sulykolják bele az emberbe az iskolálkba, pedig pont fordítva van. Lehetne ezt fejtegetni (gázok ionizációs állapota, plazma, ionáramlás, s egyéb technoblabla), de a lényege az, hogy ha rossz irányba megy a delej, akkor az elektródát fogja nagyobb (sőt úgy tűnik, hogy esetedben túl nagy) hőterhelés érni, nem a hegesztendő anyagot (de van olyan kényszerhelyzet, amikor inkább ez utóbbi kívánatos, de az más cég) - s ez a lényeg. Szvsz.

Előzmény: ZsipiL (35736)
ZsipiL Creative Commons License 2019.12.05 0 0 35744

Sajnos angolul annyira jól nem megy. Oroszul meg sehogy.
Nézegettem azért youtubot . De köszönöm a segítséget.

Előzmény: bnorci71 (35743)
bnorci71 Creative Commons License 2019.12.04 0 0 35743

ha tudsz angolul vagy oroszul youtubon rengeteg oktató videó van

Előzmény: ZsipiL (35742)
ZsipiL Creative Commons License 2019.12.04 0 0 35742

Köszönöm !
Holnap megpróbálom és referálok róla hogy sikerült!
Sejtetem hogy valami beállítás rontottam el, de mivel most próbálom először elnézhető a bénázásom
Köszi

Előzmény: refse2 (35739)
ZsipiL Creative Commons License 2019.12.04 0 1 35741

Szia !
Köszönöm a segítő írást ! 
Tény és való a polaritás lesz a hunyó mert mma és mig hegesztést már csináltam viszont awit most kezdtem.
gáz elő és utó áramlást 2 mp állítottam, gáz 18l re állítottam. Elektródát meg minden félelállásban próbáltam!
De még egyszer köszönöm a építőjelegű hozászolásodat

Előzmény: MrJones512 (35740)
MrJones512 Creative Commons License 2019.12.04 0 1 35740

"de sec percalat eléget a wolfram szál pedig csak hernyó-varratott akartan húzni!"

Nincs/kevés gáz.

1. A gáz elő-, vagy utóáramlási ideje alacsony (Előáramlás legalább 0.2, utóáramlás legalább 1 másodperc).

2. Alacsony gázmennyiség (kb. 6L/perc kell)

3. Túl hosszan kinyúló elektróda (gázlencse nélkül kb 5 mm-re nyúlhat ki a porcelánból.)

4. Nem megfelelő porcelánméret.

Előzmény: ZsipiL (35732)
refse2 Creative Commons License 2019.12.04 0 0 35739

Ha a kábelek úgy vannak bekötve ahogy lent írtam, akkor menni fog a hernyózás :-)

Az argont veheted lejjebb kb:6-8 lit.

Előzmény: ZsipiL (35738)
ZsipiL Creative Commons License 2019.12.04 0 0 35738

Nem titok iweld TIG 220 AC/DC Digital RC AWI Hegesztő inverter

Előzmény: refse2 (35737)
refse2 Creative Commons License 2019.12.04 0 0 35737

Milyen géped van ha nem titok?

Előzmény: ZsipiL (35736)
ZsipiL Creative Commons License 2019.12.04 0 0 35736

Szia !
Hát nem éppen úgy volt hanem pont fordítva :) negatívon test kábel, pozitivon a munka kábel . Lehet hogy ez volt a hiba ? Bár próbáltam váltó árammal is !?
De köszönöm a tippet!

Előzmény: refse2 (35735)
refse2 Creative Commons License 2019.12.04 0 0 35735

A testcsipesz a pozitívon, az awikábel a negatívon van ugye?

Előzmény: ZsipiL (35734)
ZsipiL Creative Commons License 2019.12.04 0 0 35734

Szia ! 
Kezdő vagyok de nem hülye ! Persze hogy használtam argont 18 ig feltekertem és megnézetem a gázterelő porcelánnál jött a gáz.
Nem voltszél mert műhelyben próbáltam.

Előzmény: Törölt nick (35733)
Törölt nick Creative Commons License 2019.12.04 0 0 35733
Argont használtál?
Előzmény: ZsipiL (35732)
ZsipiL Creative Commons License 2019.12.04 0 0 35732

Hát én mondjuk egyedül próbálkoztam vele, de sec percalat eléget a wolfram szál pedig csak hernyó-varratott akartan húzni!
Párszor még meg próbáltam de rájöttem okosabb ember kel ide aki elmagyarázza 

Előzmény: d_feco (35731)
d_feco Creative Commons License 2019.12.04 0 0 35731

Szerintem igen, de azzal nem leszel előrébb. Viszont érzésre könnyebb, mint az MMA (MIG-et még nem próbáltam). Nálam beállította a mester a parának a méterét (feszültség, áramerősség, gáz, pulzusszélesség meg ilyesmik) és azt mondta, hogy csináld. Nem nehezebb mint a forrasztás, csak izé... Pont a beállítás a sarkalatos pont, azt meg ugyan meg nem tanulható egy-két perc alatt - meg kell érte küzdni (hasonlóan az MMA-hoz). Szvsz.

Előzmény: ZsipiL (35730)
ZsipiL Creative Commons License 2019.12.04 0 0 35730

Sziasztok !
Tud nekem valaki segíteni awi hegesztésben ?
Kaptam karira egy awi hegesztőt és igazából sosem hegesztettem awial.

MMA,MIG már hegesztettem de awival még soha. 

EGYSZÓVAL AKI MEG TUDNÁ MUTATNI HOGYAN IS KEL EZT CSINÁLNI :)

MrJones512 Creative Commons License 2019.12.03 0 1 35729

A!

Ez megtisztelő volt.

Köszönöm szépen!

Előzmény: Zsiga938 (35728)
Zsiga938 Creative Commons License 2019.12.03 0 0 35728
Szerintem jó hozzászólás volt. Hobbistaként nem nagyon foglalkozom a költséggel és hát nem is áll rendelkezésre az összes technológia, de azért tanulságos volt a magyarázat.
Előzmény: MrJones512 (35726)
itya Creative Commons License 2019.12.03 0 0 35727

igenis tanitóbácsi

:-)

Előzmény: MrJones512 (35726)
MrJones512 Creative Commons License 2019.12.03 -1 1 35726

"melyikkel mennyit lehet hegeszteni

elosztod,ennyi"

Jó' van.

Űjjé' le fijam, oszt' járkáljál.

Előzmény: itya (35725)
itya Creative Commons License 2019.12.03 -1 0 35725

kis utána olvasással és matekkal egyszerüen levezethető:

mennyiért cserélhető a corgon,mennyiért a co

melyikkel mennyit lehet hegeszteni

elosztod,ennyi

ha nagyon szőrözni akarsz levonod belőle az áramigény különbség árát (ami minimális)

de mivel én egyiket se tudom,nem írok be 

főleg nem tudományoskodó blőd evidens rizsát

nem tudom mi az a spúr,de nekem van egy olyan megérzésem hogy nem érted (vagy nem akarod érteni) mit akarok mondani ezzel meg az előző hsz-al

Előzmény: MrJones512 (35724)
MrJones512 Creative Commons License 2019.12.03 0 1 35724

Felőlem megpróbálhatod még egyszerűbben de ugyanakkor közérthetőbben is elmagyarázni a laikusoknak, hogy miért nincs egyszerű, ugyanakkor univerzális válasz arra a kérdésre, hogy "mi az olcsóbb: a CO, vagy a Corgon?".

De van egy olyan spúrom, hogy nem tudnád.

Előzmény: itya (35723)
itya Creative Commons License 2019.12.03 -1 0 35723

sok ujdonságot írtál

(a jelenlévők 1 %-ának)

a 99% meg tudja mi a különbség az awi meg az mma között

szó nem volt gyártásról,itt hobbisták és kisiparosok vannak (szerintem)

de nagyonnagyon proffesszionális tudományos...   vagy

MrJones512 Creative Commons License 2019.12.02 0 3 35722

"Van egy kérdésem : Szerintetek melyik az olcsób : Co2,vagy a corgon ?"

Ez egy komplex kérdés.

A gyártási folyamat költségének ugyanis nem az egyetlen (és főleg: nem a fő!) meghatározó eleme a védőgáz. Tehát így rávágni a jó választ akkor is lehetetlen, ha tűpontosan tudjuk a gáz/áramköltségeket.

Egyszerű kis példák:

1.

Két teljesen szokvány méretű és vastagságú vasdarab oldhatatlan kötése.

Szilárdsági követelmény: nincs.

Esztétikai követelmény: nincs.

Szükséges varrathossz: 5 cm.

Helyszín: külső.

Utómunkálat: salakolás. (munkaideje: 1 perc)

Valószínűleg legolcsóbb hegesztési technológia: MMA.

2.

Mint fent, de:

Helyszín: műhely.

Utómunkálat: nincs.

Valószínűleg legolcsóbb hegesztési technológia: MIG (CO).

3.

Mint 2, de:

Szilárdsági követelmény: alacsony/közepes

Esztétikai követelmény: alacsony

Szükséges varrathossz: 250 cm.

Utómunkálat: köszörülés tisztítókoronggal+lamellás koronggal (munkaideje: 15+10 perc).

Valószínűleg legolcsóbb hegesztési technológia: MIG (CO).

4. mint 3, de:

Esztétikai követelmény: közepes

Utómunkálat: köszörülés lamellás koronggal (munkaideje: 3 perc).

Valószínűleg legolcsóbb hegesztési technológia: MIG (Corgon).

5. mint 4, de:

Esztétikai követelmény: magas

Utómunkálat: nincs.

Valószínűleg legolcsóbb hegesztési technológia: TIG

Szóval arra akartam kihozni a dolgot, hogy a költséghatékony hegesztés nem kezdődik és fejeződik be a gázkiválasztással. Egyszerűen azért, mert van olyan helyzet, ahol nem is kell gáz! Ott minek használjunk két-háromszázezres MIG-gépeket (pláne drága gázzal), ha elég a 30K-s "ezeréves" hetra trafó is egy darab pálcával?

Ahol viszont komolyabbak a követelmények, oda nem használhatunk sima CO-t. Mert fröcsköl, mert sokat kell visszaköszörülni, vagy épp nem is lehet, mert érzékeny a felület - mert túl drága lenne az utómunkálat költsége. Oda jön a Corgon, vagy akár az AWI.
És akkor még ez nem is a teljes kép.

Mindent összevetve: a feladatra jól kiválasztott minőségű hegesztési technológia az olcsóbb.

Előzmény: Törölt nick (35705)
Pisti83 Creative Commons License 2019.12.02 0 0 35721

Ebben nincs tapasztalatom, nem hegesztek CO2-vel/Corgonnal. Viszont azoktól, akik használják, én is azt hallottam, hogy a Corgon jobb - bár egyik sem mondta, hogy az áramhasználatot kimérte volna :). Szerintem se lehet túl sokat ezeken spórolni a hegesztés során, az talán mérvadóbb, hogy melyikkel könnyebb/szebb a hegesztés, meg mennyi a palackár. Bár lehet mindenféle összehasonlító elemzéseket olvasni a különféle gázok költségcsökkentő hatásairól, szerintem ezek csak nagyüzemben, meg gépesített hegesztésnél domborodnak ki. (Ha oxigént is adsz hozzá, arról el tudom képzelni, hogy az oxidálással bevitt többlethő miatt kisebb árammal lehet ugyanúgy hegeszteni.) Ha kipróbáltad, és érezted, hogy kevesebb amperrel kellett dolgozni ugyanahhoz az eredményhez, akkor azon nincs mit vitázni, elhiszem neked.

csababababá Creative Commons License 2019.12.02 0 0 35720

Sziasztok!

Kínai analóg gépeim rendbetételéhez keresnék szerelőmestert! Olyat akinek nem abból áll a szerelés ,hogy kiporolja a gépet. Jó volna ha a mester beletudna nyúlni a panelba és tudja is ,hogy miért éppen oda és azt az alkatrészt teszi bele a gépbe ami oda való nyákfelégetés nélkül! Egyszóval javítás után a gép jobb lesz és nem rosszabb! Panelcserélős szerelőket ismerek sőt Én magam is kitudom cserélni a paneleket. Gyárilag nem jól működő vezérlése van a gépnek pl 2T-ben nincs áramlefutás,4T-ben a start áram beleszól a bázis áramba ,holott nem szabadna neki. Ilyen és hasonló hibák megoldásához keresem az emberem. Ha tudtok valakit aki tényleg tud vagy netán magadra ismersz akkor írj!

Cestlavie86 Creative Commons License 2019.12.01 0 0 35719

Sziasztok!

Sima sarokvarratra szeretnék (gyorsan) minősítést szerezni. Tudna valaki esetleg ebben segiteni vagy ajànlani?

Előre is köszönöm!

Üdv.Alexander

c.alexander860812@gmail.com

MrJones512 Creative Commons License 2019.11.30 0 1 35718

"(Én sokat szívtam vele, mire rájöttem, hogy az mi Syriusunknál ha egyszer megállok a hegesztéssel, akkor ezt a túlnyúlást szigorúan le kell harkályolni róla, mert máskülönben sosem fog újra ívet, valszeg a VRD és/vagy a gyenge HF-es gyújtás miatt.)"

Mint nemrég kiderült, a VRD nevű védelem volt a ludas: amióta kikapcsoltam, egyáltalán nem gond az ívgyújtás.
Háromnegyed éve szoptunk a dologgal, mert sosem volt még inverteres hegesztőnk és nem triviális a dolog: Syrius stick 161D-nél MMA üzemmódban a Function-nevű (egyetlen) gombot kell HOSSZAN nyomva tartani.
Arra kapcsolja be/ki a VRD-t.

Előzmény: MrJones512 (35428)
Törölt nick Creative Commons License 2019.11.26 0 0 35717
Próbáltam keresni a gogelben ezt a tipusú gépet,nemtaláltam. Főként az ára érdekelt volna. Az biztos,hogy szép munkát csinál.
Törölt nick Creative Commons License 2019.11.26 0 0 35716
Igazad lehet,de én ha tudok spórolok,bár sok értelme nincs.
Előzmény: refse2 (35706)
Törölt nick Creative Commons License 2019.11.26 0 0 35715
Kössz a számitásod. Ha 4616 esab 2.5-hez hasonlitom,kb azonos a költség,co2 gáz esetén meg a mig mód vezet. Az mma,és mig munka időigénye,egyértelmű,hogy a mig teknológia a kedvezőb.
Előzmény: kunberci (35710)
gss Creative Commons License 2019.11.26 0 0 35714

Saccra 7-8kg

Vsz még a héten kész lesz.

Előzmény: kunberci (35713)
kunberci Creative Commons License 2019.11.26 0 0 35713

Mennyit hegesztettél a géppel? Már úgy értem, hogy mennyi kg huzal ment el vele?

Előzmény: gss (35712)
gss Creative Commons License 2019.11.26 0 0 35712

Igen még garanciális,az utolsó pillanaban vettem,idén januárban.

Előzmény: kunberci (35711)
kunberci Creative Commons License 2019.11.26 0 0 35711

Még garanciális a gép?

Előzmény: gss (35709)
kunberci Creative Commons License 2019.11.26 0 0 35710

Tény, hogy a corgon drágább, mint a CO-2, de nem megfizethetetlen. Otthoni felhasználóként ebben az évben elég sokat hegesztettem magamnak. Elhasználtam egy 5kg-os huzalt, amit 3200 Ft-ért vettem, hozzá a 4,7 m3-es 200 Bar-os palackból 60 Bar-t. A palack töltet 12000 Ft volt. Mindent elnagyolva is 18400 Ft-ért el tudok hegeszteni 10 kg huzalt. Most az idei sok hegesztés után, ennek felét számolom, tehát gázzal, huzallal együtt elment 9200Ft. Ezt 5kg elhegesztett huzalra számoltam. Egy évre levetítve ez az összeg szinte elhanyagolható. Ehhez képest egy 5kg-os porbeles huzal 18-20 ezer forint, tehát a duplája. Hála Istennek, hogy corgon palackot vettem a hegesztéshez, most sem vennék mást, még akkor sem, ha azt az évi 5kg huzalt olcsóbban tudnám elhegeszteni.

Majd írd meg légyszíves, hogy mennyiért javították a gépet.

Előzmény: gss (35709)
gss Creative Commons License 2019.11.25 0 0 35709

Franc egye meg,holnap tesztelhetem az iweld szervízét,behalt a 195ös alufluxom.Hegesztés inditásakor lehallt,azt hittem a kisautomatát nyomta le,a venti sem ment.Pár perc után elindult de egy óra mulva megint leállt és azóta se kép se hang.Pedig kis áramon ment,jó lenne rögtön meg tudnák javítani.

A corgon meg nagyságrendekkel drágább mint a sima co.Egy co palackkal sokszor (érzésből sacc/kb min 7x szeintem)  annyit el lehet hegeszteni mint egy corgonnal,a co az folyékony halmazállapotu a palackban,a corgon meg gáznemű.Az áramigény csökkenése eltörpül mellette. De tény hogy sokkal szebbet lehet vele hegeszteni.

Szerintem.

refse2 Creative Commons License 2019.11.25 0 0 35708

Én annak is örülnék, ha rövid indítással (ponthegesztéssel) tudnék ilyet csinálni.

Téli estéken majd agyalok a megoldáson.....

Előzmény: MrJones512 (35707)
MrJones512 Creative Commons License 2019.11.25 0 0 35707

Én is épp arra gondoltam, hogy megpróbálom a céges géppel (IWeld Gorilla Superpulse 200).

A videót látva nem tűnik lehetetlennek a dolog, mert úgy tűnik, hogy csak alacsony frekvencia kell hozzá és szűk kitöltési tényező.

Az SP esetében 0.5 Hz-ig lehet elmenni, ami max. két másodperces impulzusközöket jelent, a kitöltést meg le lehet vinni 0.15-ig. Ezzel két másodpercenként lehet elsütni egy 0.3 másodperces impulzust, vagy egy másodpercenként egy 15 századmásodperces "szikrát" (ami már erősen hasonlít a videóban látotthoz). 

Amint lehet kipróbálom, az hótziher. 

refse2 Creative Commons License 2019.11.25 0 0 35706

Nekem az a véleményem, hogy régen rossz, ha az áramon meg a gázon kell spórolni, hogy megérje hegeszteni.

Törölt nick Creative Commons License 2019.11.25 0 0 35705

Általában azt mondják,hogy a régi dolgok a jó dolgok,vagy eszközök.

Jó rég óta hegesztek Co2 gázzal,de mégis azt állitom,hogy a corgon jobb. Szerintem a szénsav olcsób,de ez esetben az áram kerül többe,mert szerintem nagyob áramot igényel a hálózatból. Szénsav minimális mértékben hűti a varratot. Hogy a corgon valójában miért jobb,nemtudom,de drágáb,de ha a hálózat áramára gondolok,nos ebből keveseb kell. Egy biztos,a gépem potijai lényeges eltérési állásban állnak egyik-egyik gáz esetén. Sőt................nemrég a corgonomhoz 5% oxigént nyomtam,ami még keveseb hálózati áramot igényel.

Van egy kérdésem : Szerintetek melyik az olcsób : Co2,vagy a corgon ?

Előzmény: Pisti83 (35699)
Törölt nick Creative Commons License 2019.11.24 0 0 35704

Erre gondoltam.

Úgy láttam,hogy igencsak vékony anyaghoz való.

Az tetszett,hogy pajzs nélkül hegeszt.

Kössz az infót,szeva.

refse2 Creative Commons License 2019.11.24 0 0 35703

Igen, láttam már én is ilyen videókat.

Próbáltam awival ilyet csinálni, de nem sikerült.

Szerintem más az amper-volt aránya mint awinál.

Úgy tudom külön gép kell hozzá.

Egyébként Cold Welding az eljárás neve.

https://www.youtube.com/watch?v=Ip1tFByUFl8

Előzmény: Törölt nick (35702)
Törölt nick Creative Commons License 2019.11.24 0 0 35702

Szeva.  Valamelyik joutube videóban láttam egy awi módú hegesztést. Az iv rövig időre villan fel,és ponthegesztéshez hasolnló olvasztást csinált. Ezt egymásután végezte,igy szép pikkelyes a varrat. Vékony anyag volt,sőt kb 3mm-es huzalt is egymásmellé hegesztett. Láttál e már ilyet,és milyen gép kell hozzá? Szerintem nem sima DC awi volt.

Előzmény: refse2 (35700)
Pisti83 Creative Commons License 2019.11.20 0 0 35701

:) Igyekszek majd beugrani, itt mindig lát meg olvas valami hasznosat az ember.

Előzmény: refse2 (35700)
refse2 Creative Commons License 2019.11.20 0 0 35700

Benézhetnél gyakrabban is, hogy tanuljak valamit elméletből is :-)

Előzmény: Pisti83 (35699)
Pisti83 Creative Commons License 2019.11.19 0 2 35699

Sziasztok!

Régen voltam már itt, gondoltam, beugrok megnézni, mi újság a fórumon :). Örömmel látom, hogy sok régi ismerős írogat még most is. Remélem mindenkivel minden oké! Üdv az újaknak is!

Ar vs. C18:

Jó kis összehasonlító hegesztés, tanulságos!

Egy pár látható dolgot össze tudok kötni az elmélettel. A védőgáz aktív komponensének, a szén-dioxidnak, ahhoz, hogy elektromosan vezetőképes atmoszférát tudjon kialakítani (ionizálódhasson), előbb szét kell bomlania (disszociáció), amihez többletenergia szükséges. Ez a többletenergia az elektromos mezőből származik, és a későbbi újraegyesülések (rekombinációk) során hőenergia formájában felszabadul. Ezen kívül a szén-dioxid (az oxigénhez hasonlóan) oxidáló hatású, ami további hőt szabadít fel. Harmadrészt a szén-dioxid hővezetőképessége jóval nagyobb az argonénál, márpedig az ív hőjét a védőgáz jelentős mértékben szállítja a hegfürdőbe. Gondolom ebből a három tényezőből származik, hogy azonos beállítások esetén a C18 védőgáznál láthatóan mélyebb volt a beolvadás.

A gyufaszál alatti mederben látható anyaghiány gondolom az aktív védőgáz oxidáló hatásának eredménye, magyarán az alapanyag egy része egyszerűen kiégett.

A disszociált szén-dioxidból kiváló szén az alumíniummal nem ötvöződve annak felületén kicsapódott. (Acél hegesztésénél a szén-dioxid tartalmú védőgázból a szén részben beépül a varratfémbe, annak széntartalmát növeli.)

Köszi a kísérletet! (Persze a sok okoskodás mellett a lényeg, hogy alumíniumot nem érdemes aktív védőgázzal hegeszteni :))

Előzmény: refse2 (35664)
Zsiga938 Creative Commons License 2019.11.12 0 0 35698
Köszönöm a javaslatokat. A kocka el van vetve, már 3 oszlopot leraktam. Egyenlőre jónak tűnik. Még ki lesznek öntve betonnal majd a végén. Ha gyenge lesz, még lehet az oldalára is hegeszteni hogy nyereg szerűen üljön az alapon. De tele van minden száraz fenyő tűvel, nem szívesen hegesztek ott ha nem muszáj.
Előzmény: NIMO123 (35697)
NIMO123 Creative Commons License 2019.11.12 0 0 35697
... valóban a csavarok a gyenge pont... az-az a betonkocka nem fog-e megpattanni, van-e a csavarfuratoktól legalább tíz centi a betonszélig?
A zártszelvénnyel nincs gond, mert ha nem drót, hanem súlyosabb elemek is van két oszlop közt, az nem hajlító igénybevétel. A szélnyomás sokszor a probléma...meg a szomszéd :). Az alap rögzítésen aggódnék.
Előzmény: Zsiga938 (35695)
kunberci Creative Commons License 2019.11.09 0 0 35696

Értem.

Előzmény: Zsiga938 (35695)
Zsiga938 Creative Commons License 2019.11.09 0 0 35695

Ilyen zartszelvenyem van itthon, es itt ez nagyon draga dolog, nem ugy van mint otthon :)

Előzmény: kunberci (35694)
kunberci Creative Commons License 2019.11.09 0 0 35694

Én nem tipli-facsavarral oldanám meg, hanem alapcsavarral.

https://www.google.com/search?q=alapcsavar&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwibn-GWpN3lAhXDlosKHc9fCskQ_AUIEigB&biw=1024&bih=657

40x40x2 zártszelvény szerintem "kinti használatra" vékonyka, legalább 3mm falvastagságúból készíteném.

Előzmény: Zsiga938 (35691)
gombászok Creative Commons License 2019.11.09 0 0 35693

Köszi!!!

Előzmény: jamesz64 (35687)
gombászok Creative Commons License 2019.11.09 0 0 35692

Köszi!

Előzmény: Mnagy (35686)
Zsiga938 Creative Commons License 2019.11.09 0 0 35691
Üdv mindenkinek! Kerítés oszlopot kellene gyártani, van 40x40x2 190cm zártszelvény, talpnak pedig 120x120x5 lemez hegesztve. Ezek lennének egy meglévő beton lábazatra tiplizve 4 db 7x60-as csavarral. Elég erős lesz ez egy dróthálót és esetleg neki dűlő szomszédot megtartani?
Előzmény: maseratisti (26627)
kapitany61 Creative Commons License 2019.11.08 0 0 35690

Köszönöm szépen a segítséget.

MrJones512 Creative Commons License 2019.11.08 0 0 35689

A Mátrixnál végeztem ECDL-t úgy nyolc éve.

Finoman fogalmazva: egy betűvel nem lettem tőle okosabb, de legalább a papír az megvan.

(Ha tudsz hegeszteni, és csak a papírra hajtasz, akkor lehet egy opció. De csak akkor.)

Előzmény: laci0077 (35688)
laci0077 Creative Commons License 2019.11.08 0 0 35688

Sziasztok.

Tudna e segíteni nekem valaki OKJ hegesztő tanfolyamra készülök Kecskeméten.                     Két tanfolyam indul az egyik a Mátrix a másik a Gransol szervezésében.Tudtok e róluk valamit nem tudom melyiket válasszam.

jamesz64 Creative Commons License 2019.11.08 0 0 35687

Ha nem sikerül megtalálni a neked tetsző sötétedési fokozatot akkor lehet  kicsit "trükközni" a hegesztés környezetének megvilágosításával besötétítésével is.

Előzmény: gombászok (35684)
Mnagy Creative Commons License 2019.11.08 0 0 35686

....ha tudja a pajzsod a két féle elsötétedést akkor az 5-8 DIN közötti érték jó a lánghegesztéshez is, a 9-13 DIN meg az ív hegesztéshez kell.

Előzmény: gombászok (35684)
Mnagy Creative Commons License 2019.11.08 0 0 35685

2 Db CR2032 elem kell bele, nekem is van ilyen is pajzsom. Mikor nem használom, köszörű funkcióba kapcsolom, így nem villoghat be mindenféle kóbor fényre.

Előzmény: kapitany61 (35681)
gombászok Creative Commons License 2019.11.08 0 0 35684

Kikapcsolható, most nem tudom, van-e köszörű funkció, de, ha kikapcsolom, akkor teljesen világos, de a lánghegesztésnél is kell egy kis sötétítés.

Előzmény: jamesz64 (35676)
fémszobrász Creative Commons License 2019.11.08 0 0 35683

A bronzot, króm acél csapokkal szokták rögzíteni. Ez a két anyag stabilan egyben marad csapolva és hegesztve is.

Vagy menetet metszenek a bronzba és mehet bele a króm menetes szár, vagy ráhegesztik a króm csapot a bronzra.

A kőbe bele ragasztják a csapokat kőragasztóval.

A csapokat lehet bronzzal vagy krómmal hegeszteni. 

Előzmény: gombászok (35675)
MrJones512 Creative Commons License 2019.11.07 0 0 35682

Szerintem elemcserés lesz.

(Két év nagyjából egy elem élettartama, és ha valóban világos helyen kellett volna tárolnod, akkor valószínűleg folyamatosan használta is. Főleg, ha nem kikapcsolható a pajzs.)

Előzmény: kapitany61 (35681)
kapitany61 Creative Commons License 2019.11.07 0 0 35681

Üdvözlök mindenkit. Segítséget szeretnék kérni az Alfaweld WH 9801 automata pajzsommal kapcsolatban. Újabban egy-két másodperc is eltelik néha mire elsötétül.Elég sűrűn csinálja. Két éve vásároltam újan. A dobozában tároltam, eddig remekül működött. A kapott használati útmutató szerint világos helyen kell tárolni. Nemrég kölcsön adtam egy hónapra így nem tudom hogy tárolták. Az érzékenység 3/4-ig van állítva. Így használtam kezdettől fogva. Cseréljek-e elemet vagy más lehet a hiba? A segítséget előre is köszönöm!

nemcsa Creative Commons License 2019.11.07 0 0 35680

Ok.Köszönöm. 

Előzmény: jamesz64 (35679)
jamesz64 Creative Commons License 2019.11.07 0 0 35679

Szerintem nem lehet. Vedd le a kábelt, egy multiméterrel mérj a gépváz és a centrálajzat között,  a hajtómű és a gépváz között.

Ha jó akkor "szakadást" kell mutatnia.

Előzmény: nemcsa (35678)
nemcsa Creative Commons License 2019.11.07 0 0 35678

Köszönöm én is valahogy így gondoltam.

Lehet,a kábelen keresztül is? 

Előzmény: jamesz64 (35677)
jamesz64 Creative Commons License 2019.11.07 0 0 35677

Valószínűleg zárlat keletkezhetett a gép váza és a huzaltoló hajtómű között. Én először itt keresném a hibát.

Előzmény: nemcsa (35673)
jamesz64 Creative Commons License 2019.11.07 0 0 35676

Igen, abban az esetben ha kikapcsolható, vagy ha van benne köszörű funkció, vagy ha letakarod a szenzorjait.

Tehát a lényeg, hogy ne sötétedjen be.

Előzmény: gombászok (35674)
gombászok Creative Commons License 2019.11.07 0 0 35675

Érdekes, amit írsz, és aktuális is lehet egy ismerősömnél.

Adott egy egész alakos bronz szobor, "akinek" a mestere a talpba hegesztett sima vas anyákat, ebbe hajtott M12-M14 menetes szárakat, a kő talapzatba ezekkel rögzítette. Most éppen pihen, felállításra várakozik, a négy vas anya közül egy lötyög, elengedte a hegesztés. Látszanak a komoly korróziós jelek. Van-e valamilyen javaslatod, esetleg tudnád-e vállalni, hogy a következő felállítás előtt szakszerűek legyenek ezek a rögzítési pontok. Helyszín Pest megye, Gödöllő környéke.

Előzmény: fémszobrász (35668)
gombászok Creative Commons License 2019.11.07 0 0 35674

Segítséget kérek: lánghegesztéshez használható-e az automata fejpajzs??

Van-e erre vonatkozó tapasztalat?

nemcsa Creative Commons License 2019.11.07 0 0 35673

Sziasztok ez mitől lehet? A huzal hozzáégett a továbbító görgőhöz.

Volt valakinek ilyen?

Üdv.Csaba 

refse2 Creative Commons License 2019.11.05 0 0 35671

Azt nem ismerem 175 fixi fluxom van még.

Előzmény: NIMO123 (35670)
NIMO123 Creative Commons License 2019.11.05 0 0 35670
Szerinted az iweld gorilla pocket-mig 185-el is lehet ennyire jó alu varratot csinálni... avagy felejtős.?
... ha jól tudom, ismered azt is...
Előzmény: refse2 (35652)
márne Creative Commons License 2019.11.04 0 0 35669

Soroksár.

Előzmény: turbo2 (35667)
fémszobrász Creative Commons License 2019.11.04 0 0 35668

Awi hegesztővel szoktam acélra hegeszteni bronzot és vörösrezet. Rajta marad.

Elvben az a baj vele, hogy idővel reakcióba lép a két anyag egymással, ezért olyan helyeken nem szokták alkalmazni ahol számít a statika.

Előzmény: Isti betyár (35660)
turbo2 Creative Commons License 2019.11.04 0 0 35667

Nem Dunakeszi?

Előzmény: márne (35639)
Zsiga938 Creative Commons License 2019.11.03 0 0 35666

Nagyon beegett, nem kellene visszavenni kicsit?

Zsiga938 Creative Commons License 2019.11.03 0 0 35665

Szerintem a folso jobb lett

refse2 Creative Commons License 2019.11.03 0 0 35664

Volt már kérdés a fórumon hogy kevert gázzal lehet e alut hegeszteni?

Hát kipróbáltam.

Ugyanazzal a beállítással a két varrat:

MrJones512 Creative Commons License 2019.11.03 0 0 35663

Kezdesz belemelegedni. :)

(Ezek már egészen tűrhetőek.)

Előzmény: refse2 (35662)
refse2 Creative Commons License 2019.11.03 0 1 35662

Előzmény: refse2 (35661)
refse2 Creative Commons License 2019.11.03 0 0 35661

Még néhány sarokvarrat:

Isti betyár Creative Commons License 2019.11.02 0 0 35660

Köszi a válaszokat!

Bronzzal sima acél lemezeket is össze lehet hegeszteni egymással?

A képek alapján nézve.

Igen szivattyú kopóalkatrész felújításhoz lenne.

Előzmény: refse2 (35598)
refse2 Creative Commons License 2019.11.02 0 0 35659
Előzmény: refse2 (35658)
refse2 Creative Commons License 2019.11.02 0 0 35658

Köszönöm, sejtettem hogy így van.

Azért kérdeztem mert láttam már olyan szimpla impulzusos gépet, amin állítható a frekvencia 10-250 Hz ig.

Elképzelhető hogy van hatása a varratra.

Előzmény: csernoo (35657)
csernoo Creative Commons License 2019.11.02 0 0 35657

Nem tudom mi a helyzet egy közel 2M gépnél. Az enyémnél ha jól emlékszem az első impulzus frekvenciája nem állítható. De ez nem gond, hiszen ezt nem lehet érzékelni, szerintem ennek a változtatása nagy  különbséget nem hoz.

Előzmény: refse2 (35655)
refse2 Creative Commons License 2019.11.02 0 0 35656

Teljes mértékben egyetértek a megállapításaiddal.

A varrataimon is látszik a "hidegindítás" hibája.

Csak hobbiból és kíváncsiságból nyúltam most az alu-mig hez.

Ha rendes munkát kell végezni én is az ac-awit veszem elő.

Előzmény: csernoo (35654)
refse2 Creative Commons License 2019.11.02 0 0 35655

Azt meg tudnád mondani, hogy a dupla impulzusos gépeknél a szimpla impulzus frekvenciája állítható vagy az fix.

A másod impulzust gondolom mindenhol állítható.

Előzmény: csernoo (35653)
csernoo Creative Commons License 2019.11.02 0 0 35654

Amikor normál trafós MIG géppel hegesztettem alut, azt tapasztaltam, hogy a kulcs olyan huzalelőtolás sebesség és feszültség beállítás, hogy a huzal még éppen ne érjen bele a hegfürdőbe - ellenkező esetben korom lerakódás, fröcskölések lesznek. A huzalsebesség a korlátozó tényező, ugyanis bizonyos sebesség alatt igen könnyen beég/visszaég, de a huzalsebesség pedig magával hozza a feszültséget, hogy a hozaganyag cseppfolyós halmazállapotúvá váljon mielőtt eléri a fürdőt. Így 3mm vastagság alatt nehéz volt értékelhető hegesztést csinálni normál géppel, A kezdés és a lezárás is igen nehéz volt. Egy modern gépnél a kezdeti túláram, a közbeni pulzálás, a végén lezáró áram - és hogy eleve nincs rövidzárlati áram az első indulásnál nagyon sokat jelent. Szerintem ezzel a megoldással az a gond, hogy nehéz lesz olyan munkát végezni mindig és konstans jelleggel, hogy az elfogadható és eladható legyen. Akkor inkább már AWI.

Előzmény: refse2 (35652)
csernoo Creative Commons License 2019.11.02 0 0 35653

Dupla impulzusos hegesztőgépek áraihoz képest jó árban van. A lényeg, hogy nincs spoolgun és push-pull megoldás.

Nem ezzel foglalkozom, hobby hegesztő vagyok, elég sok lépcsőt végig jártam a gépekkel kapcsolatosan. Elég jó eredményeket is sikerült elérni normál MIG géppel, azonban be kellett látnom, hogy értelmesen csak impulzusos MIG géppel lehet, másképp az eredmény előre nem igazán garantálható. Még így sok esetben az AWI-t veszem elő. Amikor hosszú varratokat kell csinálni, csak akkor használom. Lehet drága a gép, de 2 hónap alatt pár munkával visszatermeli az árát.

Normál MIG gépnél a rövidzárlati áram elkerülhetetlen, és nincsennek különböző paraméterek amik beállításával befolyásolható lenne az eredmény. Ennél a gépnél amit használok, legalább 15-20 állítható paraméter van, de még így is kritikus és iszonyatosan érzékeny az alumínium a MIG beállításokra, nem úgy mint az AWI-nál. A képet amit linkeltem, azért érdekes, mert első próbálkozás volt tisztítás nélkül és hegesztés után semmivel nincsen tisztítva, alig van korom nyom stb. Ami marad Alumex oldattal + ecsettel lemosható volt. Nem kevés, de így már 5-6 hegesztőgép vásárlás után azt kell mondjam, ha vki aluzni akar, vízhűtéses AWI, és/vagy impulzus MIG. Nélküle kínlódás és szenvedés.

Előzmény: MrJones512 (35651)
refse2 Creative Commons License 2019.11.02 0 1 35652

Iweld Gorilla Aluflux 195  Aluhegesztés 2.0

A huzal 0,8mm ALMG

Előmelegítés nincs.

Zártszelvény előkészítve lamellás csiszolóval, majd hegesztés után:

1mm vtg alulemez átlapolva:

5mm vtg lapos szelvény sarokba:

A magnéziumos huzallal érezhetően jobb volt hegeszteni.

Finomabban szabályozható, nem fröcsköl annyira mint a szilíciumos.

És a varrat is szebb (a múltkorihoz képest!)

MrJones512 Creative Commons License 2019.11.02 0 0 35651

"Nagyon gyorsan lehet vele haladni."

Hát, egy bő 700K-ba kerülő géppel nem is szutymákolást vár az ember.

Előzmény: csernoo (35644)
márne Creative Commons License 2019.11.02 0 0 35650

Bocs!

Hozgomiselnek szántam!

Előzmény: gss (35647)
márne Creative Commons License 2019.11.02 0 0 35649

MIG módban a huzalelőtolás sebességével állítod az áramerősséget.

Előzmény: gss (35647)
márne Creative Commons License 2019.11.02 0 0 35648

Ja, már adod is el?!

Nem szeretnék venni csak gondoltam, ha tudok segítek. Egyébként miért a szilíciumos elektródát választottad?

Előzmény: refse2 (35641)
gss Creative Commons License 2019.11.01 0 0 35647

jól sejted,MIG módban csak huzalsebességet és feszültséget lehet állítani

az áram poti meg csak MMA-ban kap szerepet

Előzmény: hozgomisel (35646)
hozgomisel Creative Commons License 2019.11.01 0 0 35646

Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy az Iweld Pocketmig 195 Aluflux hegesztőn MIG üzemmódban tudok állítani áramerősséget és feszültséget is? Vagy az áramerősség potméter csak MMA módban használatos?

csernoo Creative Commons License 2019.11.01 0 0 35645

csernoo Creative Commons License 2019.11.01 0 0 35644

IWELD MIG 280 SYNERGIC DOUBLE PULSE

1.0 AlSi huzal, 3m pisztoly. Nagyon gyorsan lehet vele haladni.

refse2 Creative Commons License 2019.11.01 0 0 35643

Hát nem égne át az biztos.

Előzmény: Mnagy (35642)
Mnagy Creative Commons License 2019.11.01 0 0 35642

A teszthez neked is 5-6mm- es anyagot kéne használnod mint a jutub videókba :-)

Előzmény: refse2 (35640)
refse2 Creative Commons License 2019.11.01 0 0 35641

50 km.

Jövő héten 2. kerbe fogok dolgozni, de a gépet csak akkor vinném ha meg is akarod venni :)

Előzmény: márne (35639)
refse2 Creative Commons License 2019.11.01 0 0 35640

Ha lett volna 08-as akkor innen vettem volna.

Így németből szállítással több.

De több dolgot vettem az eladótól egy szállítási díjért.

(Vettem magnéziumos huzalt is, teszt később!).

Előzmény: Mnagy (35638)
márne Creative Commons License 2019.11.01 0 0 35639

Gondoltam, ha a közeledben lakom megnézném azt a gépet. Talán segíteni is tudnék. Egy személyes találkozó a géppel, veled többet érhet több oldal véleményezésnél egy fórumban. Én Pesten lakom. Milyen távol laksz Pesttől?

Előzmény: refse2 (35635)
Mnagy Creative Commons License 2019.11.01 0 0 35638
Előzmény: refse2 (35634)
gss Creative Commons License 2019.11.01 0 0 35637

thx,ez nem is olyan vészes,lehet hogy beruházok rá

Előzmény: refse2 (35634)
Tomsawier Creative Commons License 2019.11.01 0 0 35636

Melegítsd elő a munkadarabot, és úgy próbáld meg. Hideg folyásnak tűnik.

Előzmény: refse2 (35635)
refse2 Creative Commons License 2019.11.01 0 0 35635

Nem budapesten. Elég ennyi?

Előzmény: márne (35632)
refse2 Creative Commons License 2019.11.01 0 0 35634

Drót: Fél kiló 10 ezer

Spoolgun:30 ezer

Csatlakozó + egy kapcsoló kb. 2ezer

Előkészítés: lamellás csiszoló, zsírtalanítás nélkül.

Itt mondanám el hogy, nem volt nagy élvezet a hegesztés.

Olyan gyorsan kellett tolni a pisztolyt hogy semmi másra nem tudtam közbe figyelni.

Minél vékonyabb az anyag annál gyorsabban.

Előzmény: gss (35633)
gss Creative Commons License 2019.11.01 0 0 35633

ez már egész igéretesen néz ki

az átalakítás mennyiből jött ki?

ugyanezzel a géppel próbáltam én is az alut csak nem spoolgun-nal,de olyan tré volt hogy lemondtam róla

vsz hogy viszem 200km-re az alu cuccaimat hegeszteni,környéken csak mocsok drágán vállalnák

heg. előtt csiszoltad-zsirtalanitottad?

Előzmény: refse2 (35628)
márne Creative Commons License 2019.11.01 0 0 35632

Szia! Helyileg merre vagy?

Előzmény: refse2 (35629)
Törölt nick Creative Commons License 2019.11.01 0 0 35631
Ezeken a képeken a hidegfolyás nevü jelenségre hasonló varratok vannak.Ez úgy néz ki, hogx bár a hozaganyag megömlött, de az alapanyag csak részben.Ha szeretnél fejlődni, vagy haladni, nyísd fel a varratot, keresztmetszetben mit mutat? Elvileg azt fogod látni, hogy a varrat nagyon sekélyen égett be, az alapanyagba.
Törölt nick Creative Commons License 2019.11.01 0 0 35630
Sarovarrat készitésénél, az adott vastagságú bárminemű alapanyag vizszintes hegesztésénél megfelelő áramerrőséget , 25% al magasabbra kell állitani.Azért mert sarokvarrat készítése esetén a hő három irányba halad, ez az ami meghatározza a beégéshez szükséges mélységet.Csak tanács, kéretlenül ugyan
Előzmény: refse2 (35626)
refse2 Creative Commons License 2019.11.01 0 0 35629

És 1mm vastag lemez átlapolva:

És a beállítás:

refse2 Creative Commons License 2019.11.01 0 0 35628

Zártszelvény sarokban és 5mm lapos szelvény:

És a beállítás:

Előzmény: refse2 (35626)
Törölt nick Creative Commons License 2019.11.01 0 0 35627
Felsőkategoriás cucc, profi felhasználok számára.Ennek megfelelő a szervíz, illetve az alkatrész pótlása.Talán egy helyen az országban.
Előzmény: Hegiman (35625)
refse2 Creative Commons License 2019.11.01 0 0 35626

Ma már jobban ment.

Messze van még a széptől, de közelebb mint tegnapelőtt :)

A gép a beállítással.

A sarokban egyértelmű hogy kevés ez a beállítás.

Hegiman Creative Commons License 2019.10.31 0 0 35625

Sziasztok!

Rehm hegesztőgépet vennék, ami tudja az impulzust is. Az itthoni háttértámogatottsàgàról van valakinek véleménye, tapasztalata?

refse2 Creative Commons License 2019.10.31 0 0 35624

Ma tudtam venni 08 cirkoniumos áramátadót, holnap talán kipróbálom.

Előzmény: Mnagy (35623)
Mnagy Creative Commons License 2019.10.31 0 0 35623

Az a 20V majdnem sok, a sok korom gázvédelem hiányosság, kicsit több gáz némileg segít, használ még a 18mm (3/4") :-) drót hossz az áramátadó és az anyag közt és tolva. A videón a tolás húzás közti külömbség: https://www.youtube.com/watch?v=yfXlHJ40TBE

...és, ha melegítesz 200-250 fok a max , még precízebben csiszolás után, acetonos tisztítás.

Előzmény: refse2 (35621)
refse2 Creative Commons License 2019.10.30 0 0 35622

Igen argonnal. A gép átalakítva.

Előzmény: kunberci (35619)
refse2 Creative Commons License 2019.10.30 0 0 35621

Hegesztés előtt lamellás csiszolás volt.

Ilyen "finom" dolgokra még nem tudtam figyelni, arra viszont igen hogy állandóan beégett a huzal.

Hiába van a visszaégésgátló 10-re tekerve (szerintem nem is működik).

Csak 1-es áramátadóm volt a 08-as huzalhoz, talán ez is gond.

Előzmény: Mnagy (35618)
kunberci Creative Commons License 2019.10.30 0 0 35619

Kicsit átalakítottad az alufluxot. Argonnal csináltad?

Előzmény: refse2 (35617)
Mnagy Creative Commons License 2019.10.30 0 0 35618

Hegesztés előtt is kefetrót, azt észrevetted, hogy ha már átmelegszik az anyag szebb lesz a varrat ?

Előzmény: refse2 (35615)
refse2 Creative Commons License 2019.10.30 0 0 35617

És a gépbeállítás......

Előzmény: refse2 (35616)
refse2 Creative Commons License 2019.10.30 0 0 35616

A képek lemaradtak:)

Előzmény: refse2 (35615)
refse2 Creative Commons License 2019.10.30 0 0 35615

Ma kipróbáltam az alufluxot alu huzallal.

Csak egy gyors tesztre volt időm.

Még keresnem kell a megfelelő beállítást.

Huzal alsi 0,8 mm

Anyag zártszelvény 2mm

Törölt nick Creative Commons License 2019.10.30 0 0 35614
Jó elektródát ajánlottak. Egyenáram szépen leolvasztja,váltó is,de ez fröcsköl,vagyis pazarló.
A 2.5mm-es áramigénye 80,90 A
Én ekevasakhoz használom,meg kotrógép kanalak éléhez. Kb duplájára nől az élettartam,főképp,ha a varrat dupla,vagyis egymástetejére rakjuk. Élezés nehézkes kézi köszörűvel,de az asztali piros korong,nehezen,de koptatja.
Előzmény: Balazsmacko (35606)
d_feco Creative Commons License 2019.10.30 0 0 35613

Ezt meg tudom erősíteni, ezt a pajzsot vízfejűekre tervezték... Konkrétan fúrtam a fejkosárra pár plusz lyukat, bár már elfelejtettem azt, hogy hányas fúrószárral. De legalább már látok benne. :)

Előzmény: maseratisti (35612)
maseratisti Creative Commons License 2019.10.30 0 0 35612

Persze, olcsó, ütős-vágós pajzsnak nekem is ilyen van pld.

Ami nekem nem (dobozból kivéve) nem jött be, az a fejkosár, mivel a kis fejemre nem volt olyan pozíció hogy jó lett volna. (elcsíptem a műanyagot, szűkebbre szegecseltem és ennyi) A másik hogy túl magasra szabták a fej felett részt, így hátulról tud bejönni fény ami zavaró lehet + fej felettinél eshet be szikra, stb. (én mondjuk minden pajzstestre teszek egyfajta kámzsa részt bőrből, szal ez is megoldható)

Nagyon jó képe van a kazettának, de ez már ezeknél a színhű pajzsoknál alap.

https://photos.app.goo.gl/cZcU1z4mPa3xqnPi8

első két kép a pajzsról, pár kép a kazettán keresztül, pár kép a pajzs belsőről...

Előzmény: Törölt nick (35610)
jamesz64 Creative Commons License 2019.10.29 0 0 35611

Nekem van ilyen is, nagyon jó! Ezt az árat kimondottan megéri. Használom plazmavágásra, lánghegesztésre, CO, MMA, AWI.-ra. Hibátlan!

Előzmény: Törölt nick (35610)
maseratisti Creative Commons License 2019.10.29 0 0 35609

iweld noredeye 3

https://gepszerszam.hu/termekek/iweld-nored-eye-3-blackbase-automata-hegeszto-fejpajzs-p10201.html?parent=10110

vagy ha kicsit nagyobb látómező kellene akkor blm real colors v4 std:

https://www.civishegesztohaz.hu/?t=3043

20 alatt a többit nem erőltetném.

Előzmény: Törölt nick (35608)
Törölt nick Creative Commons License 2019.10.28 0 0 35607

Sziasztok!

Szeretném a véleményeteket és a segítségeteket kérni. Otthoni hobbi célra szeretnék vásárolni inverteres ívhegesztőt. Tényleg csak alkalmanként használnám. Az elmúlt tíz évben egy trafós gépet használtam 2.5mm-es elektródával. Köszörű állványt, samott asztalt készítettem stb.. Ötvös vagyok és néha kell valami új dolog a műhelyemben akkor megcsinálom de csak lelkes amatőrként. A lényeg hogy 30.000ft-40.000ft körül vennék egy használható és későbbiekben ha kell szervizelhető hegesztőt.

Nem várok csodát csak a sok számomra idegen márka közül mégis valami nem annyira gagyit vennék.

Egyenlőre erre gondoltam: Iweld Gorilla Pocketpower 170

Írnátok esetleg véleményt? Vagy tudnátok javasolni egy elfogadható márkát?

Köszönöm szépen! Szép estét mindenkinek!

Balazsmacko Creative Commons License 2019.10.28 0 0 35606

Sziasztok!

A következő probléma kapcsán kérném a hozzáértők tanácsát: van spéci kiscsákányom néhány, amit bányászkodásra használok. Sajnos a hegye lényegesen gyorsabban kopik, mint a lapátos része. Gondoltam valami jófajta ütés- és kopásálló anyaggal fel lehetne rakni a hegyét oldalról is és visszanyerni így az eredeti hosszát és átmérőjét is... Én az ESAB OK 84.78 elektródát néztem ki erre a célra, hegesztős bolt szerint is ez alkalmas rá.
Kérdés, mivel lehetne ezt felrakni és mire kéne odafigyelni? Nem én csinálnám, hanem hegesztéshez értő ember, de ilyet még Ő sem csinált.

Előre is köszönöm a támogatást :D

Xlive2 Creative Commons License 2019.10.28 0 0 35605

Szia,

ittvan egy ilyen javítás:

https://youtu.be/4tG_DxYS0lE

Előzmény: Mindenváró Ádám (35558)
fémszobrász Creative Commons License 2019.10.28 0 0 35604

Ahol dolgozom, ott hegesztenek bronz szobrokat. Általában a mig-mag hegesztővel össze pontozzák és awi-val hegesztik végig.  Persze a szilíciumos öntvényt más pálcával hegesztik. Awi-val nagyon szépen lehet hegeszteni a bronzot.

Előzmény: Isti betyár (35596)
degumentes Creative Commons License 2019.10.27 0 0 35603

Egyébként nagyon gusztustalan, én szivattyúházakat hegesztettem vele, a sorokat is drótkefézni kell mert nagyon kormos, nekem fémmérgezésem lett kb. egy hónap után pedig volt frisslevegős pajzs, csak zárt térben volt minden.

Előzmény: degumentes (35601)
degumentes Creative Commons License 2019.10.27 0 0 35602

Bocsánat 9.8-as argon volt nem corgon.

Előzmény: degumentes (35601)
degumentes Creative Commons License 2019.10.27 0 0 35601

Én, Alu-bronzzal, nem árt bordázott görgő, de én rendes görgőkkel szoptam, corgon-gáz, áramátadó meg olyat kell venni ami aluhoz van, az valamivel nagyobb a furattal rendelkezik és nem tapad be a huzal, teflonos spirál. Nagyon tiszta felület kell neki és ha van rá mód impulzzal hegessz. Ja és nem árt egy jó féle frisslevegős pajzs, ha sokat hegesztesz ilyen anyaggal.

maseratisti Creative Commons License 2019.10.26 0 0 35600
maseratisti Creative Commons License 2019.10.26 0 0 35599

Argon, 1kg-s kis tekercset vettem 13.000-ért. Nem lett a kedvencem.

https://praktikuskft.hu/termekek/hegeszto-huzal-cusi3-08mm-1kg-p224717.html?parent=22164

refse2 Creative Commons License 2019.10.26 0 0 35598
MrJones512 Creative Commons License 2019.10.26 0 0 35597

"Valamint mennyi pénz lenne egy 15kg tekercs, mert árat sehol nem találok rá semmit."

Ezért nem kaptál még szívrohamot.

https://www.argep.hu/trend/CUSI/Cusi3.html

Itt ugyan 5 Kg a maximum súlyú tekercs, de el lehet képzelni belőle a 15 Kg-s árát.

Isti betyár Creative Commons License 2019.10.26 0 0 35596

Sziasztok!

Bronz huzallal hegesztett már valaki?

Milyen gáz és görgő kell hozzá?

Valamint mennyi pénz lenne egy 15kg tekercs, mert árat sehol nem találok rá semmit.

MrJones512 Creative Commons License 2019.10.25 0 0 35595

"c5 vagy tiszta argon hivatalosan. Ennek ellenére van a c18-al csinálja, és működik, de nem az a szabályos és nem garantált a siker."

:)

Most akkor mondjam azt, hogy - hozzáértés-hiányból kifolyólag - nálunk nem cicóztunk ilyen argonokkal, ha rozsdamentest kell hegeszteni? Drótot AZT cseréltünk, de ennyi!

Ment az sima CO-val is. (Jó, a varrat az nem lett valami tetszetős, de mivel úgyis "szintre" csiszoltuk, hát látszani nem látszott rajta végül semmi).

Előzmény: maseratisti (35593)
Crf450r Creative Commons License 2019.10.25 0 0 35594

Szóval tiszta argonnal is megy a buli?! Akkor nem veszek egy másik palackot csak azért.

Próbáltam egyszer hegeszteni tiszta argonnal meg rozsdamentes drót volt befűzve a gépbe

de valahogy nem volt tetszetős a produkció. Igaz egy darab szénacél volt amire próbáltam.

Akkor ki próbálom mégegyszer csak úgy ahogy kéne.

Előzmény: maseratisti (35593)
maseratisti Creative Commons License 2019.10.25 0 0 35593

c5 vagy tiszta argon hivatalosan. Ennek ellenére van a c18-al csinálja, és működik, de nem az a szabályos és nem garantált a siker.

Előzmény: Crf450r (35592)
Crf450r Creative Commons License 2019.10.25 0 0 35592

Sziasztok egy kérdésem lenne fogyóssal mikor rozsdamentest hegesztenek oda milyen védőgáz megy corgon c18 megfelel ugye? Köszönöm a segítséget előre is.

kunberci Creative Commons License 2019.10.22 0 0 35591

Amennyiben internetes rendelés keretében vetted a gépet, akkor az indoklás nélküli 14 napos elállással élhetsz.

Előzmény: keratika (35588)
MrJones512 Creative Commons License 2019.10.22 0 0 35590

Akkor ez biza hardverhiba lesz.

Előzmény: keratika (35587)
Mnagy Creative Commons License 2019.10.22 0 0 35589

Ez így nagyon nem jó, én nem próbálkoznék az biztos. Egyből vissza kellett volna vinned, küldened.

Előzmény: keratika (35588)
keratika Creative Commons License 2019.10.22 0 0 35588

Elengedéskor rendben megszűnik az ív, megáll. Felemelve, leérintve leolvad egy-két milkó, természetesen nagy villanással.

Előzmény: Törölt nick (35582)
keratika Creative Commons License 2019.10.22 0 0 35587

2T természetesen. 4T-ben tolná folyamatosan újra gombnyomásig.

Előzmény: MrJones512 (35581)
maseratisti Creative Commons License 2019.10.22 0 1 35586

WELLDO 130. (hátrány hogy csak 1kg huzalt fogad, fix munkakábeles)

https://hegesztescentrum.hu/welldo-mig-130-igbt-fixkabeles-hegeszto-inverter-1kg-huzalhoz.html

Előzmény: forgione1 (35583)
forgione1 Creative Commons License 2019.10.22 0 1 35585

mekkora keretből gazdálkodhatsz?

Minimáláras. Tehát nem a legújabb nasa fejlesztés amivel csészealjat is tudok hevtelni ha landolna egy az udvaron.

A Lidls porbelestől annyival tudjon többet, hogy palackos üzemre is képes legyen.  Ha Lidls tudna palackot is fogadni akkor az lenne a nyerő.

Az 35 ezer körül van ha szokott lenni. Ennek duplájánál többet nem szánnék rá, arra az évi 1-2 alkalomhoz.

Előzmény: kunberci (35584)
kunberci Creative Commons License 2019.10.22 0 0 35584

Szia!

Szerintem itt tedd fel a kérdésedet, mert előbb fogsz választ kapni. Jó lenne, ha azt is meg tudnád mondani, hogy mekkora keretből gazdálkodhatsz?

https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9222005

Előzmény: forgione1 (35583)
forgione1 Creative Commons License 2019.10.22 0 0 35583

Nyilván ezredik ilyen kérdés, de jelenleg melyik az a minimál áras, de még jól használható porbeles gép, ami CO2-vel is megy. Tehát mindkét variációt tudja.

ARC inverteres, bevont elektródás mellé lenne másodgép. 

Felhasználási célja évente 1-2 alkalommal autó karosszériát bűvölni kezdő amatőr szinten.

Szempont még, hogy hazai legyen itthoni garanciával, tehát külföldi rendelés kizárva. Esetleg használt is szóba jöhet.

Törölt nick Creative Commons License 2019.10.21 0 0 35582

Szerintem szorul a pisztolykapcsoló.

Vagy a gépben levő mágneskapcsoló beragad.

Vagyis ha szorul a pisztolykapcsolód,nemáll meg az előtolás,és ezért jön a huzal. Ha a mágneskapcsoló beragad,a hegesztőáram bekapcsolva marad,ezért fog ivet,de ez csak egy villanás,mert huzal meg nemjön több.

A 4 T funkció viszont elképzelhető,de valamit nemértek.Szerintem inkább a ponthegesztésed van aktiválva. Ez úgytudom,hogy úgy működik,hogy egy pisztolykapcsolás esetén,bizonyos időtartamig hegeszt,és megáll magától azon időn belül,amire beállitottad.

Előzmény: keratika (35578)
MrJones512 Creative Commons License 2019.10.21 0 0 35581

"Az, hogy a gomb elengedésekor tol még 1-2 cm-t a gép, nem lehet a visszaégésgátló (burn back) funkció?"

A gépe nem tudja a visszaégésgátló funkciót.

Ez a 4T üzemmód lesz. Olyankor a pisztoly gombjának sima megnyomására (nyomvatartás nélkül!) a beállított ideig (vagy akár a következő gombnyomásig) automatikusan működik a gép.

Arra jó, hogy pontosabban lehet vele szakaszolni, illetve hosszú varrat húzásánál nem kell folyamatosan nyomva tartani a gombot, csak húzni a pisztolyt.

Előzmény: Adamo_sx (35579)
MrJones512 Creative Commons License 2019.10.21 0 0 35580

Valószínűleg be van kapcsolva a 4T-funkció.

Győződj meg róla, hogy a megfelelő kapcsoló (jobb felső sarok) a 2T pozícióban legyen!

Adamo_sx Creative Commons License 2019.10.21 0 0 35579

Laikusként én úgy gondolom, hogy amíg nem nyomod a gombot a pisztolyon, nem lehet feszültség alatt a huzal.

Az, hogy a gomb elengedésekor tol még 1-2 cm-t a gép, nem lehet a visszaégésgátló (burn back) funkció? Ez nem állítható esetleg?

keratika Creative Commons License 2019.10.21 0 0 35578

A segítségeteket kérem. Egy Centroweld Ecomig 175 ( http://www.centrotool.hu/images/products/big/10964.jpg ) gép számomra hibának tűnő dolgot produkál.   A jelenség az, hogy amikor megállok a hegesztéssel, s felemelem, akkor (mindegy, CO, vagy porbeles) akár varrat, akár csak egy pötty, mindegy, azt csinálja, hogy egyrészt tol még vagy két centit, de ami még bosszantóbb, ha visszateszem, hogy folytassam, pl. egy újabb heft, vagy varrat indítás, akkor felvillan, leolvad kicsit, s rondám belevillan a szemembe. Ha várok pár, cirka 5-10 másodpercet, akkor nem olvad le, nem villan a szemembe. Olyan, mintha egy töltve maradt bazi nagy kondi figyelne, hogy ha óvatlanul visszaérintem a huzalt, akkor a szemembe villanjon. Ez rendkívül bosszantó jelenség, összeállításkor én ahhoz vagyok szokva, hogy oda teszem a pisztolyt, becsukom a szemem, nyomok egy pöttyöt, kinyitom a szemem, s teszem a pisztolyt a következő pötty pozíciójába, nos akkor jön a szívás, amint a drót hozzáér az anyaghoz, jön a durva szembe villantás. Előző CO-s gépeimmel ilyen nem volt soha. Hozzáértők megerősítését várom,  hogy ez valóban géphiba-e, mint gondolom... ? Köszi minden okos szót. 3 napja vettem a gépet, a bolt nem tudja, mi van. Jó lenne tudnom, normális-e ez, vagy ... szerintem, nem, elég nonszensznek tűnik.

Easy86 Creative Commons License 2019.10.20 0 0 35577

Sziasztok, találkozott már valaki olyannal h. a reduktor nagynyomású órája ereszt, a belsejében sziszeg, ami kívülről látszik (csatlakozók) ott úgy tűnik nem. Az óra hátlapjánál tolja ki. (kb 2 hónapos a reduktor). Köszi!

Törölt nick Creative Commons License 2019.10.19 0 0 35576

Előfordulhat,hogy ahány kazetta,annyi féle. Én is próbáltam elemet rakni bele,de sajnos pár hét alatt lemerültek. Hasonló módot alkalmaztam,mint a tied,de én ceruzaelemeket használtam,pontosabban ceruza akkukat ! Ez a módi kb 2 éve működik. Én úgyvélem,hogy a kazetta nepeleme működteti magát az elsötétedésd,de egyidőben akku töltő szerepe is van. Ez utóbbi viszont nem működik sima elemek esetén !

Előzmény: Mindenváró Ádám (35566)
maseratisti Creative Commons License 2019.10.19 0 1 35575

Az iweld garis háttere jó. Amíg garanciális a termék addig maximálisan segítőkészek, ha gond van azonnal javítják/cserélik. A gond - mint bármely kínai termékkel - a sűrű modellváltásokkal van inkább. Ez kb annyit jelent hogy egy adott termékhez mondjuk 5-6 év múlva már nincs semmi alkatrész. Optrelhez, Speedglashoz tuti lesz 10-15 év után is. A kérdés az hogy megéri e? Mondjuk kifutott optrelnél 10 év után kell egy új pajzstest pld az kb annyiba lesz mint az épp aktuális panthernek megfelelő pajzs. 10 éves panthernél ha beszarik az optika, nem tuti hogy lesz cseredarab, de lehet annyiba lenne, mint akkor az új csúcs pajzsuk. 

A másik hogy érdemes úgyis haladni a korral. Jelenleg ott tartunk hogy leszivárgott a tudás a profi cuccokból a hobbi kategóriába, és egy 16000 Ft-os Blm real colors V4 std pajzsban sokkal jobban/szebben látok mint egy tizenéves optrel ose-ben. Szebb színek, világosabb alapállapot, nagyobb látómező. Szóval ma vannak olyan pajzsok amik 30-40 körül kb azt tuják amit a profik 4-5 éve 150 körül.

Előzmény: elgondolkodo6 (35574)
elgondolkodo6 Creative Commons License 2019.10.18 0 0 35574

Koszi szepen. 

Mar tobb helyrol is hallottam jokat a iWeld Panther-rol. Minden keppen meg fogom jobban nezni oket. Koszi szepen. 

Egyebbkent alkatresz beszerzes es garancia milyen az iWeld termekeknel?

Esetleg mas velemeny, tapasztalat esetleg?

Szep estet

Előzmény: maseratisti (35570)
kunberci Creative Commons License 2019.10.17 0 0 35573

Az ötletet én is refse2 kollégától loptam.

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=149505078&t=9222005

Előzmény: d_feco (35572)
d_feco Creative Commons License 2019.10.17 0 0 35572

Tök jó ötlet ez a derékszög, köszönöm az ötletet. :)

Előzmény: kunberci (35571)
kunberci Creative Commons License 2019.10.17 0 2 35571

Szia!

Én hegesztettem a múlt télen a Rilonnal. Szerintem, ha nem párás, esős idő van, akkor szerintem nem lesz semmi gond.

Hó nem volt annyira sok, de hidegnek hideg volt, viszont tiszta volt az idő.

Előzmény: Garashan (35567)
maseratisti Creative Commons License 2019.10.17 0 1 35570

Nem biztos hogy 100 felett kell költened :-)

A panther szerintem egy jó választás:

https://gepszerszam.hu/termekek/iweld-panther-series-pajzsok-c10157.html

Nyilván a bevált tuti márkák a speedglas, optrel azok 100 felett vannak, ízlés szerint kell választani. Nem jobb vagy rosszabb, csak más egy kicsit  fejkosár, a funkciók. Nekem az optrel szimpatikusabb főleg a vega 2,5 vagy a crystal 2.0

http://www.cooptim.hu/?page=termek&MNR=1006.600

http://www.cooptim.hu/?page=termek&MNR=1006.900

optrel crystal-ról vagy a vegaview-ról rengeteg videó van fent a youtubeon

Előzmény: elgondolkodo6 (35569)
elgondolkodo6 Creative Commons License 2019.10.17 0 0 35569

Sziasztok!

Kezdo vagyok es foleg TIG hegeszteshez keresek pajzsot. Olvastam sokat, de legtobb informacio, meg video amit talaltam amerikabol jon azoknak a termekeknek pedig nagy reszet itthon nem talaltam. 

Inkabb kis eszkozok hegesztese lesz, nem pedig nagy, hosszu hegesztesek. Lesz aluminium is ritkan, rozsdamentes pedig sok. 

Passziv vagy automata a fo kerdes? Nem fogok allandoan ezzel dolgozni, de annyit igen, hogy meg kell venni a jo felszerelest. 

Ha 100 ezer felett kell koltenem, akkor szeretnem nagyon megfontolni es jo dontest hozni. 

Velemenyetekre lennek kivancsi, de ha javasolnatok helyeket ahol vasaroltok es illetve ahol tanulni lehet, informaciot szerezni, az is ugyan olyan sokat segitene. 

Koszonom elore is

Robi

Bocs ha hulyesegeket kerdezek, nem volt szandekos :)

Schnitt Creative Commons License 2019.10.17 0 1 35568

A hideg miatt ridegebb lesz a varrat, és a beolvadásra is hatással lesz, ha a gép egyébként bírná is. 

Egy disznópörzsölővel lehet, hogy érdemes lenne felmelegíteni a hegesztendőket.

Előzmény: Garashan (35567)
Garashan Creative Commons License 2019.10.17 0 0 35567

Úgy alakult, hogy a télen meg kell majd hegesztenem a mólónkat. Azért télen, mert csak késő ősszel engedik le a Kőrös holtágát téli vízállásra.

Szerintetek lehet-e bármi baja a hegesztő inverternek a téli körülmények között a szabadban való hegesztéskor?

Egy Iweld Aluflux 195-ösöm van, szerintem elektródával fogok hegeszteni, mert a móló a szüleimnél van, én pedig tőlük bő 300 km-re lakom, így nem vinnék el mindent a MIG hegesztéshez.

A neten nem találtam meg már csak a 185-ös használati útmutatóját, ott a minimum hőmérséklet -10 °C, de inkább érdekelnének a gyakorlati tapasztalatok.

Mindenváró Ádám Creative Commons License 2019.10.16 0 0 35566

Sajnos a folyamatról nem csináltam képeket, így csak a mostani állapotot tudtam lefotózni. 
Igazából magát a kazettát eléggé szét kellett barmolni, összerakni már csak ragasztóval lehetett úgy, hogy meg is álljon. 
A panel jobb és bal oldalán is egy egy ilyen alábbi elem volt. Sztem sima elem. A rájuk pöttyözött füleket lefeszegettem nagy nehezen, ehhez egy kis drótot is le kellett forrasztani hogy kiforduljon a nyák és az alsóhoz is hozzáférjek. (le is vághattam volna, elég lett volna a csonk - egyszerűbb lett volna)

Aztán a füleket kivezettem, a drótok végeikre került egy-egy ilyen elemtartó :
https://www.hestore.hu/prod_10028547.html

Bele az új elem, ezeket aztán ragasztópisztollyal odarögzítettem a sisakhoz. Nem valami szépségdíjas dolog, de lehet majd cserélni benne könnyen az elemet. 

Így is belekerült 2500 forintomba, drágán vettem az elemeket. 

Előzmény: Schnitt (35561)
MrJones512 Creative Commons License 2019.10.16 0 0 35565

Tudom, hogy létezik gombakku. De hogy pajzsban nem használatos, abban szinte biztos vagyok.

(Esetleg az ipari/felsőkategóriás szinten el tudom képzelni, de igazából értelmét sem látom: ahol egy sima elem is kibírja 1-2 évig, oda nem szokás akkut tervezni.)

Előzmény: Paco155 (35563)
Schnitt Creative Commons License 2019.10.16 0 0 35564

A gombelemet nem tölti biztosan, az más kémiai elven  működik.

De vagy akku, vagy low esr  kondenzátor szokott benne lenni, ez utóbbi az olcsóbbakban, és csak pár órán át tárolja a töltést . Arra elég, ha hegesztesz, az ívfény folyamatosan tölti/szinten tarja, a gombelem meg csak a szünetmentes funkciót adja, ha pl sokat hegesztesz eltakart napelemmel, pozícióban, és nem tud tölteni.

Nem feltétlenül kell hagyományos méretű, formájú akkura gondolni, olyan is lehet, amit elsőre nem akkunak néznél, pl ez:

https://cdn.xingosoftware.com/elektor/images/fetch/dpr_1,w_300/https%3A%2F%2Fwww.elektormagazine.com%2Fassets%2Fupload%2Fimages%2F4%2F20190107135338_FDK-SMD-Battery.jpg

A skála mellette metrikus.

Előzmény: MrJones512 (35562)
Paco155 Creative Commons License 2019.10.16 0 0 35563
Előzmény: MrJones512 (35562)
MrJones512 Creative Commons License 2019.10.16 0 0 35562

Ha valaki látott már akkut 10 évnél fiatalabb pajzsban igazolhatóan, az írja már be ide a pajzs és az akku típusát, legyen szíves!

Mert én még akárhány pajzsot láttam, abban egyben sem akku, hanem sima lítiumos gombelem volt, az pedig nem tölthető!

(Én elhiszem, hogy az a vacak kis napelem hegesztés közben rásegít a sötétített állapot fenntartására, de hogy a gombelemet is töltené, az teljesen kizárt dolog.)

Schnitt Creative Commons License 2019.10.16 0 0 35561

Egy fotót mutass légy szíves a megoldásról, kíváncsi vagyok. 

Az egyik gombelem nem akksi volt véletlenül?

Valami van benne amit a napelemnek kellene töltenie.

Az elem addig van csak használatban amíg az akku fel nem töltődik használat közben az ívfénytől vagy a környezeti fénytől.

Én ki szoktam tenni napozni a pajzsotamíg összekészítem a hegesztenivalókat.

Előzmény: Mindenváró Ádám (35560)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 2019.10.15 0 0 35560

Köszi, akkor meg vagyok nyugodva, hogy jó lett. 

Előzmény: Schnitt (35559)
Schnitt Creative Commons License 2019.10.15 0 0 35559

Az automata pajzsok napba nézve nem sötétednek, mert nem vibrál a fény. 

A fényerő változásra reagálnak. Ha mozgatod a kezed a pajzs előtt, az le kell hogy sötétítse. Én azzal szotam csekkolni, hogy be van-e kapcsolva (BLM V3)

Előzmény: Mindenváró Ádám (35558)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 2019.10.15 0 0 35558

Sziasztok!

6 éve vettem egy Iweld Noredeye automata pajzsot. Általában csak heftelgetek amihez nem kell nekem pajzs, üzemórában tehát viszonylag keveset használtam. Amikor mégis, akkor jól működött és elégedett voltam vele. 

Most megint elővettem és mint észrevettem lemerült benne az elem. Bár láthatóan eldobósra tervezték a kazettát én azért szétszedtem, hátha... 2 db 2430-as forrfüles elem volt benne. A füleket meghagytam, kivezettem két-két kis deróttal és a végére forrasztottam 2 db elemtartót.

Végül is sikerült az egész, viszont azt vettem észre hogy hegesztéskor és megfelelő teljesítményű lámpába nézve vele jól működik, viszont a nap felé fordítva meg sem mukkan.

Nem emlékszem hogy ilyen is volt-e, normális-e ez a működés, vagy valami mégsem lett százas? 

Magnum10 Creative Commons License 2019.10.13 0 0 35557

Sziasztok ! 

Vettem egy Magnum MIG 190MMA gépet https://allweld.pl/magnum-mig-190-II-new Lenne valakinek magyar nyelvű használati utasítása hozzá ? 

blaszlo80 Creative Commons License 2019.10.08 0 0 35556

A függőleges sarokvarrat készítésénél Pf helyzetben van e valakinek tippje,hogyan lehetne még mozgatni a pisztolyt ,hogy szép legyen a varrat ? A háromszögben vezetés valahogy nem esik kezemre..

refse2 Creative Commons License 2019.09.30 0 0 35555

Szerintem a cső belső felét kezeld le pácpasztával a hegesztés után.

Előzmény: P.Jency (35554)
P.Jency Creative Commons License 2019.09.29 0 0 35554

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy egy 2,6 mm falvastagságú ko33 csőre kell egy 8 mm lemezből kivágott fület hegesztenem. Ha rávarrom csak úgy simán akár sima huzallal akkor a belseje, ha nem égetem át rozsdamentes marad? csak a belső a lényeg mert ebbe a csőbe csúszna egy másik cső. a ko33 nak a külsejét mindenképp lefestem. a ko33 csődarab kb 15 cm erre 6cm hosszba megy rá a fűl tengely irányba.

Vagy ha meghegesztem öblítés nélkül ugyanúgy rozsdásodni fog a belseje? Mert akkor inkább veszek sima horganyzottat?! Van argonom in meg ko33 huzalom is csak azzal egyszer hegesztettem és sima coval nem tetszett ahogy az ívet rakta a hangja aZ " olajban sült húséhoz " hasonlított inkább nyökögött...pedig állítottam minden irányba... Iweld aluflux 215 gépem van. Meg van egy másik blm 1800 hoz koppintos awi kábelem.Csak ehhez nincs gyakorlat párszor probáltam de egyenlőre azt csak tákolmánynak nevezném :)

kunberci Creative Commons License 2019.09.29 0 0 35553

Szia! 

Sokkal jobban jársz az inverteressel. Kisebbek, könnyebbek, nagyobb a hatásfokuk, és jobb a bekapcsolási idejük, mint a trafósoknak. 32A betáp (16-20A-es C-s kismegszakító is) teljesen jó. Nekem van egy 140/200-as Hetra trafóm, sokkal kisebb a bekapcsolási ideje, mint a 160A-es inverteremnek.

Hegesztő gép ajánlásért gyere át a gépvásárlós topikba.

Előzmény: miozin (35549)
Paco155 Creative Commons License 2019.09.29 0 0 35552

"(Nálunk a sima egyfázisra nem is tudom, hogy tesznek-e 32A-nál többet.)"

Igen, de nem a háztartási csatlakozóval.

https://shop.traconelectric.com/categories/07_07_03/page/1/Ipari-csatlakozoaljzat/filter/prop%3A23%7Cvalues%3A32

Előzmény: MrJones512 (35551)
MrJones512 Creative Commons License 2019.09.29 0 0 35551

"Nekünk a főórán 32 A kapacitás van. Elég az?"

Nagyon nehezen, mert porcelán... de minek akarod elégetni?

Egyébként bőven elég: inverteres gépek esetén a 16-osok is kibírják a 100-120 A-es hegesztőáramot. 

Az IWeld névleges áramfelvétele: 19A, a Straussnál meg 16A-s biztit írnak.

(Nálunk a sima egyfázisra nem is tudom, hogy tesznek-e 32A-nál többet.)

Előzmény: miozin (35550)
miozin Creative Commons License 2019.09.29 0 0 35550

Vazze, csak elfeljetettem még egy dolgot megkérdezni. Ha veszek egy olyan teljesítményű gépet, mint amiről az előző hozzászólásomban beszéltem (vagyis 170-200 A körüli), akkor az mennyi áramot vesz fel a 220-as hálózatból? Mekkora biztosíték kell hozzá? Nekünk a főórán 32 A kapacitás van. Elég az?

miozin Creative Commons License 2019.09.29 0 0 35549

Sziasztok!

Kezdő vagyok, kb, egy órát dolgoztam eddig a szomszédom trafós (hagyományos) gépével. Most elhatároztam, hogy magamnak is szerzek egy hegesztőt. A készülék abszolút hobbi szinten lesz használva (max. 1-2 használat havonta). Kb. 170 A teljesítmény kellene, nem akarok 3,2 mm-esnél vastagabb elektródot használni.

Nézegettem a hobbi szintű gépeket, és nem tudom igazán eldönteni, hogy inverteres vagy hagyományos trafós készüléket vegyek. A trafós gépek sokkal olcsóbbak, és kevesebb pénzért nagyobb tejesítményt adnak (pl.  az IWELD Gorilla 170 35000 körül kapható, míg egy Straus ST/WD-200 csak 21000). Ráadásul úgy látom, hogy az (olcsó) inverteres gépek könnyen elromlanak, míg egy trafó gyakorlatilag örök életű. Tudom, hogy trafós géppel nehezebb jól hegeszteni, de nem lehetetlen és van időm gyakorolni. :-)

Mit javasoltok?

stukov1 Creative Commons License 2019.09.24 0 0 35548

Ok, megnyugtattál, a cső sokkal jobban tetszik!

Előzmény: MrJones512 (35547)
MrJones512 Creative Commons License 2019.09.24 0 1 35547

Így már talán elég erős lesz:

Nojó... csak ugratlak. :)

Két hat centi hosszú rendes, szokványos varrat tökéletesen elég ahhoz, hogy az egész család azon csimpaszkodhasson, pluszban a családi kocsit is mellétek lehet akasztani.

Szóval hacsak a szaki nem valami istentelenül elcseszett kókler, akkor nem lesz semmi baj!

Előzmény: stukov1 (35546)
stukov1 Creative Commons License 2019.09.24 0 0 35546

A piros vonal hossza 6cm lesz. Igazából 4 oszlop között lesz vízszintesen egy létra. Az egész kb 4m hosszú.

Önsúly+a rajta csimpaszkodó gyerekek... akkor megfelelő erősségű lesz így a hegesztés?

Előzmény: MrJones512 (35545)
MrJones512 Creative Commons License 2019.09.24 0 0 35545

"Mire számítsak? Hogyan fogja ezt megoldani a mester? Kell esetleg valami kiegészítő, pl szögvas darab vagy hogyan?"

Így:

A piros vonal lesz a varrat. A cső mindkét oldalán, ahogy a jobb oldali képen látszik (a varrat tengelye felől nézve természetesen a varrat csak pöttynek látszik).

És ehhez nem kell semmi extra. :)

Előzmény: stukov1 (35544)
stukov1 Creative Commons License 2019.09.24 0 0 35544

Heló! Egy technikai jellegű kérdésem lenne.

Jönnek hozzám hegeszteni (kerti mászóka "szerűség") és lesz egy olyan rész, ahol zártszelvényt kellene csőhöz(oszlop) hegeszteni az alábbi rajz szerint. (oldalt, felülről )

Nyilván egyszerűbb lenne ha a cső négyzetes zártszelvény lenne, de akkor nem kérdezném:)

Mire számítsak? Hogyan fogja ezt megoldani a mester? Kell esetleg valami kiegészítő, pl szögvas darab vagy hogyan?

Még nincs eldöntve, hogy cső, vagy zártszelvény, de nekem inkább cső kellene. ( a vízszintes zártszelvény adott)

Köszönöm!

MrJones512 Creative Commons License 2019.09.21 0 0 35543

Jajj, b+! Egyszer sikerült belenéznem egy ilyenbe a boltban! Épp hogy egy árnyalattal volt sötétebb, mint szabad szemmel, cserébe viszont még a védőfóliával együtt is gyönyörű, kontrasztos képet adott.

Egyedül a pajzstesttel nem voltam teljesen megelégedve, mer' az olyan vékonyka és hajlékony volt, mint a papír. Úgy is tettem le, mint a hímes tojást (nem lógott róla árcédula, de tudtam, hogy 100 fölött van az ára).

De ez szubjektív vélemény és igazából a savanyú szőlő beszél belőlem. :)

Előzmény: maseratisti (35541)
bnorci71 Creative Commons License 2019.09.21 0 0 35542

értettem

látom felkészültél 5-ös leülhetsz :))))

hogy legyen hegesztés is

mester épp dolgozik CO-val gyökölt takarni is azzal akart de a 20A bizti valamiért nem bírta a trafós gépet így elektródával volt kénytelen betakarni

Előzmény: d_feco (35535)
maseratisti Creative Commons License 2019.09.21 0 0 35541

Optrel Crystal-nál már 2.0 az alapérték :-) de ja, itt már 100.000 feletti pajzsokról beszélünk :-)

Előzmény: MrJones512 (35537)
MrJones512 Creative Commons License 2019.09.21 0 0 35540

Régi probléma ez nálam is, de még lusta voltam barkácsolni valami ilyesmit:

De van "gyári" megoldás is:

https://www.hegeszto.hu/esab-hegeszto-ar-webaruhaz/1155-esab-easy-lite-ledes-pajzsvilagitas.html

Előzmény: JOE 6013 (35538)
JOE 6013 Creative Commons License 2019.09.20 0 0 35539

Jó lenne a jövőben, ha ez egy teljesen beállítható funkcióvá válna.(0-4)

JOE 6013 Creative Commons License 2019.09.20 0 0 35538

Na ettől féltem! (én is úgy tudtam, hogy 4-es az alap) 

Csak az a baj, hogy sötét helyen a 4-es sötétedés összeadódik........ 

MrJones512 Creative Commons License 2019.09.20 0 0 35537

Nincs. Az alapsötétedést (SzVSz) maga a panel okozza, tehát tovább nem fognak világosodni.

A legjobb pajzsokon is csak most kezd elterjedni a 2.5-ös alapérték, de azok még k. drágák (kb. 100K+).

A köszörülési funkcióval ellátott, "mai" pajzsok 4-től indulnak.

Előzmény: JOE 6013 (35536)
JOE 6013 Creative Commons License 2019.09.20 0 0 35536

Van olyan automata sisak,melyen az alapsötétedést ki lehet kapcsolni 0-ra? Sötétebb műhelybe olyan, mintha 9-es sötét üveggel hegesztenék...

d_feco Creative Commons License 2019.09.20 0 0 35535

Ez kérem nem a fűtés topik. :D Az egyik ismerős a vegyestüzelésű kazán mellé berakatott egy két köbméteres puffert (nincs is szigetelve), azóta már nem 130 mázsa fát tüzel el a tél folyamán, hanem csak 90-100-at. Ugyanazon komfortérzet mellett

Ez köbö olyan, mint a vaskályha(kandalló, sparhelt, teakályha) vs. cserépkályha(tömegkályha, stb). Az előzőeknél amíg rakja rá az ember a tűzrevalót, addig melegít, utána meg semmi. Az utóbbinál meg először szinte semmi, de utána egész nap melegít. Ugyanannyi tűzrevalóval. Egy másik ismerősnél nincs puffer, ott telebassza a kazánt fával, amikor már elég meleg az a két liter víz (jó, egy kicsit több), akkor lefojtja a kazánt, hogy ne forrjon fel a víz - s még morog, hogy tiszta kátrány a kémény és a kazán, ráadásul milyen sok fa fogy el... A jó fűtés lényege az nem az, hogy minél hosszabb ideig füstöljön valami az égéstérben, hanem az, hogy legyen olyan akármi, ami eltárolja a meleget, miközben a kiinduló alapanyag lehetőség szerint 100 százalékot megközelítendő értékben váljon füstté. Szerintem.

Előzmény: bnorci71 (35534)
bnorci71 Creative Commons License 2019.09.20 0 0 35534

kevesebb fa nem fogy

DE

sokkal magasabb a komfort

a faelgáz kazán meg köszöni, hogy nem kátrányt gyárt és ki van rendesen terhelve

Előzmény: d_feco (35533)
d_feco Creative Commons License 2019.09.19 0 0 35533

[off]

Egy időben a lisztesautók sofőrjeinek szívtam a vérét ezzel.

-Hallod, nem lehetne elboltóni' ezt a tartályt?
-Mire kellene az neked?
-Cefrének és mustnak...

S ennél a mondatnál szétcsúszott mindegyik sofőr. 50 köbméteres tartály az azért adja az ívet ilyen jellegű felhasználásra.

Amúgy a legtöbb helyen költséghatékonysági okokból kifolyólag kispórolják a puffertartályt a központi fűtésnél, mert felesleges és drága. Az elkövetkezendő években meg csodálkoznak azon, hogy mennyi fa fogy.

[/off]

Előzmény: bnorci71 (35532)
bnorci71 Creative Commons License 2019.09.19 0 0 35532

igen acél 6mm-es falvastagsággal

fűtési puffer lett belőle

Előzmény: d_feco (35530)
Schnitt Creative Commons License 2019.09.18 0 0 35531

Az igaz. Én csak a varratköszörülést, salakolást gondoltam, arra viszont teljesen jó a grind funkció.

Előzmény: kunberci (35526)
d_feco Creative Commons License 2019.09.18 0 0 35530

Acél tartály? Mert ha alumínium, akkor nem jó neki, mert a gyümölcssavak oldják. :)

Előzmény: bnorci71 (35527)
kunberci Creative Commons License 2019.09.18 0 0 35529

OFF:

Mennyiségre azért húzós lenne!

Előzmény: bnorci71 (35528)
bnorci71 Creative Commons License 2019.09.18 0 0 35528

Igaz kicdit pb szagú lenne😂😂

Előzmény: kunberci (35523)
bnorci71 Creative Commons License 2019.09.18 0 0 35527

Az biztos😂😂

3m3

Előzmény: d_feco (35522)
kunberci Creative Commons License 2019.09.18 0 0 35526

Védő-szemüveget szoktunk használni. Múltkor villany csövezésnek vágtam falat a garázsban kb: 18 m-t duplán nagyflex-el. Akkor a nem teljesen zárt védő-szemüveg nem volt jó! A fejpajzs sima üveggel teljesen jól ellátta a feladatát. Ez nem kényes, nem sajnáltam a por miatt sem. Egy drága automata fejpajzsot ilyen munkákra nem szívesen használnék.

Előzmény: Schnitt (35524)
Schnitt Creative Commons License 2019.09.18 0 0 35525

Bár valami alap sötétítése van az automatáknak kikapcsolva is. Nem víztiszta.

Előzmény: Schnitt (35524)
Schnitt Creative Commons License 2019.09.18 0 0 35524

Az automata pajzsoknak van egy "grind" állása amikor nem sötétedik be, elvileg az arra való. 

Az Esab eco arc szériában meg ha felhajtom a sötétüveget, panorámaablakom van plexivel :)

Előzmény: kunberci (35518)
kunberci Creative Commons License 2019.09.18 0 0 35523

Off!

Cefreeee?????  Pálinka!!!!!

Előzmény: d_feco (35522)
d_feco Creative Commons License 2019.09.18 0 0 35522

Vazze, hogy ebbe mennyi cefre beleférne. :O

Előzmény: bnorci71 (35520)
Vestax Creative Commons License 2019.09.17 0 0 35521
Előzmény: kozso1 (35510)
bnorci71 Creative Commons License 2019.09.17 0 0 35520

amikor ezt kellett 2x elvágni

akkor kezdtem el az arcvédőt használni azóta csak ezt szemüvegesként kényelmesebb is a védőszemüveggel párszor a dioptriást is lerántottam

d_feco Creative Commons License 2019.09.17 0 0 35519

megérgesedem meg == mérgesedtem meg

De amúgy inkább öthatezer forintot ne lássak soha többet, mint semmit se...

Előzmény: d_feco (35517)
kunberci Creative Commons License 2019.09.17 0 0 35518

Néha én is szoktam védőszemüveg nélkül flexelni, de már inkább nem. Nálunk, ha tesó meglátja, akkor egyből kirántja a konnektorból a gépet, és azt mondja, hogy nem segít többet. Hála Istennek nekem csak egyszer kellett mennem a szemészetre, akkor fa forgács  ment bele. 

Nálunk van fejpajzs átalakítva "védő szemüveggé", csak sima üveg lap van benne.

Előzmény: ívhegesztő1977 (35516)
d_feco Creative Commons License 2019.09.17 0 0 35517

Egyszer voltam szemészeten a sarokcsiszoló és társai miatt. Először fa gerendáról csiszoltam le a zománcfestéket. Por ki, azt a szél visszafújta a szemüveg alá - másnap körzeti orvos, szemcsepp íratása. A szemészetes kalandnál is volt rajtam szemüveg, de a vasdarabka fel, arcbőrömön megpattant, a szememet meg telibe kapta. Akkor megérgesedem meg és vettem teljesen zárt, két millis polikarbonátból készült lencsés varázslatot. Bár egy kissé sokallta anyám az árát, de gyorsan elmagyaráztam neki, hogy öt-hatezer forintot megér az ember szeme világa...

Előzmény: ívhegesztő1977 (35516)
ívhegesztő1977 Creative Commons License 2019.09.17 0 0 35516

Én meg védőszemüveg nélkül szoktam:)A bal....ság fáj néha az embernek:).

Komolyra fordítva,már mindenhez használok szemüveget.

Talán már nem volt olyan szemész akinél ne lettem volna...figyelmeztettek hogy

nem kellene erőltetni ezeket a "műtéteket".Mert súlyos következményei lehetnek.

Előzmény: d_feco (35515)
d_feco Creative Commons License 2019.09.17 0 0 35515

Azóta vettem teljesen zárt szemüveget, az arcbőrömből meg már csipesszel is simán kiszedem... :D

Előzmény: ívhegesztő1977 (35513)
Schnitt Creative Commons License 2019.09.17 0 0 35514

Küszöböt még nem cseréltem, a számok tükrében így néz ki a dolog:

5kg co2 az durván 2500 liter. 

A 0.8-as huzalhoz 8-10 liter kell percenként, ha nem huzatos helyen csinálod.

Ez kb 300 perc nettó hegesztési idő, ami 5 óra.  

Ha sokat pontozol, több gáz fogy, számoljunk 3 órával. Ennyit húzhatod a ravaszt. 

Előzmény: Tomi Katsushito (35509)
ívhegesztő1977 Creative Commons License 2019.09.17 0 0 35513

Akkor mákod volt:).

Voltam már vagy 5 alakalommal v többször...

De "műtét"mindig volt.

Előzmény: d_feco (35512)
d_feco Creative Commons License 2019.09.17 0 0 35512

Nekem a sarokcsiszóló dolgozott bele egy fémszilánkot. Nem állt bele a szemgolyóba, így csak kimosták, meg kaptam szemcseppet.

Előzmény: ívhegesztő1977 (35511)
ívhegesztő1977 Creative Commons License 2019.09.17 0 0 35511

Voltam már párszor szemészeten...

Előfordult,hogy láttam is hol van benne az idegen test,mégsem tudtam kiszedni.

Ha nem jön ki könnyen...mondjuk papír zsebkendő sarkával....akkor nem érdemes

kísérletezgetni.Minél hamarabb menni kell a szemészetre.

Kiszedik semmi perc alatt:).

Sötét szoba...mikroszkóp..egy úgymond állványra rá kell támasztani az álladat és

arra kell nézni amerre a doki mondja.A "műtét"előtt cseppentenek a szemedbe.

Utána leragasztják...megmondják mennyi idő múlva szedheted le.

Lehet írnak fel szemcseppet...vagy kenőcsöt is.

Nem fájdalmas amúgy,szóval csak bátran.

Hogy mivel szedik ki azt még soha nem láttam:).

Olyan érzés is volt mintha kaparták volna....persze függ a súlyosság mértékétől is,és

attól is milyen hamar kerül az ember a szemészhez.

Előzmény: kozso1 (35510)
kozso1 Creative Commons License 2019.09.17 0 0 35510

Sziasztok.
Kicsit off, de mást is érinthet
A szemembe salak pattant, szerencsére hideg.
A szemhéjjam alatt érzem. Ötletet szeretnék kérni, h hogyan tudnám kicsalogatni.
Illetve amennyiben elmegyek vele szemészetre vajon mivel állnak neki kiszedni?
Köszönöm.

Tomi Katsushito Creative Commons License 2019.09.16 0 0 35509

Még eddig nem volt MIG hegesztőm ezért teszem fel a kérdést. 

Mennyi hegesztésre elég egy 5 kg-os CO2 palack töltete? Autókarosszéria lakatolás lenne a munka, konkrétan küszöbcsere, szóval 1-2 mm-es lemez lenne hegesztve 0,8-as huzallal. Mennyire elég egy 5 kg-os töltet? és mondjuk a 10kg-os dupla annyi hegesztésre elég? kösz. 

d_feco Creative Commons License 2019.09.15 0 0 35508

Ez látod valóban igaz lehet. Viszont a kínából rendelt csodaszer (állítólag méd in usa) még a 'rézrozsda' ellenében is használható - ezt onnan sejtem, hogy csak olyan tyúkbelet találtam itthon, ami már inkább volt kék, mint fekete, de tette a dolgát.

A kijelentésedet viszont nem vitatom, csak én személy szerint nem javaslom a használatát. Ezer-kétezer forinton nem spórolok, ha nem jár az adott művelet később bekövetkező kellemetlenségekkel.

Előzmény: MrJones512 (35507)
MrJones512 Creative Commons License 2019.09.15 0 0 35507

A fenyőgyantával csak annyi a bajság, hogy kizárólag tökéletesen oxidmentes felületen teszi a dolgát.
Bármi más esetben (oxidos, használt vezeték, vagy csak egyszerűen tegnapelőtt megfogdosott) esetében már igazi kínszenvedés, vagy egyenesen lehetetlen vele forrasztani. Nekem legalábbis a vadi frissen blankolt bolti kábeleken és az előre ónozott alkatrészeken kívül szinte soha, semmire sem vált be. (Persze az is igaz, hogy én nem használtam extra gyantát, csak amit az ónba töltöttek.)

A cink-kloriddal meg kábé bármilyen állapotú (értsd: legyen benne még valahol oxidmentes réztartalom is) vörösréz tárgy könnyen és gyorsan forrasztható.

Előzmény: d_feco (35506)
d_feco Creative Commons License 2019.09.15 0 0 35506

A legbiztosabb megoldás, némi folyasztószer beszerzése (fenyőgyanta+96%-os szesz, de lehet kapni készen is). A sósav kikezdi a rezet és simán felmászik a szigetelés alatt oda is, ahova nem is gondolná az ember.  Kínából rendelve a húsz deka valami ezerpárszáz forint volt -  csak belemártja az ember a zsineget, utána meg az olvadt ónba és már kész is, üzembiztos, nincs semmiféle esetleges korrózió.

Előzmény: Törölt nick (35500)
Zsiga938 Creative Commons License 2019.09.15 0 0 35505
Na jó hülyét csináltam magamból, egy májusi postra reagáltam.
Előzmény: Zsiga938 (35504)
Zsiga938 Creative Commons License 2019.09.15 0 0 35504
A Hyundai-t engedd el, nekem is az van. Iweld microforce 120 vrd a favorit.
Előzmény: Viragur1991 (35262)
Törölt nick Creative Commons License 2019.09.15 0 0 35503
Kossz,jo otlet.
Ha a gyomorsavam tulteng,nos szodabikarbonaval kezelem.
Előzmény: MrJones512 (35502)
MrJones512 Creative Commons License 2019.09.14 0 0 35502

"Kihülést követően vizbe áztatom,másnapra kiszáradást követően hidraulika olaj,vagy szilikon spraj-al kezelem a cizezést. A réz közé szivárgott olaj közömbösiti az esetlegesen ottmarad maró anyagot,az gumibarát olaj kevésbé kárositja a kábelt."

Tiszta víz helyett használj inkább vízben oldott mosószódát, vagy akár szódabikarbónát. Mindkettő lúgos kémhatású, így valóban közömbösíti a savmaradványokat.

Utána jöhet a tiszta vizes öblítés, végül az olaj!

Előzmény: Törölt nick (35500)
Törölt nick Creative Commons License 2019.09.14 0 0 35501

Megérzésem szerint okostelóval irtál,ezért van sok szám az irásodban. Ha ráhibáztam,a hibát megoldhatod,ha ékezet nélküli betűket irsz. Jobb a semminél.

Előzmény: Zsiga938 (35499)
Törölt nick Creative Commons License 2019.09.14 0 0 35500

Forrasztó viz,vagy királyviz,vagy letvasszer. Háztartási sósavból,és horganyból áll.(nemjó a horganyzott lemez !!) Vagyis horganylemezt addig dobálom a sósavban,még feloldódik. Ha már nemoldódik,ez az optimális töménység. Én töb évtizede Mnagy társunk ötlete alapján cinfürdőztetem a kábelvégeket. Kihülést követően vizbe áztatom,másnapra kiszáradást követően hidraulika olaj,vagy szilikon spraj-al kezelem a cizezést. A réz közé szivárgott olaj közömbösiti az esetlegesen ottmarad maró anyagot,az gumibarát olaj kevésbé kárositja a kábelt. Pár éve az ónpasztát is használom párhuzamosan. Ebben van gyanta folyósitó is.A savas tiztitásra szükség van,ha elszineződött,oxidos a réz. Ha ilyen a felület,drótkefével tiztitható.

Az ónozás a legjobb,mert enélkül a réz kontakt hibássá válik,és a hiba további melegedést hoz létre,és ez melegágya az oxidnak,és sajnos itt A-ok vesznek a semmibe.

Ha áramvesztésról beszéltek,akkor a réznek látszó kinai elektródafogót reszeljétek meg !!! Sajnos némejik öntöttvasból van !!! Húúúúúúúúúúúúúúúúúú !!! Nos szerintetek melyik a jobb áramvezető !? A sárgaréz,az ónozott kábelvég,vagy az öntöttvas,mely kivülről réz szinű............belül meg picit kukacos,mert korántsem a legjobb áramvezetőőőőőőőőőőőőőőőőőőőőőő ??????

Bocs,ha betűhibát követtem el.

Előzmény: Mnagy (35496)
Zsiga938 Creative Commons License 2019.09.13 0 1 35499
Köszi! 😀
Előzmény: MrJones512 (35498)
MrJones512 Creative Commons License 2019.09.13 0 0 35498

Én szoktam.

Különösen az összepöttyözéseknél/párcentis varratoknál jön jól, de általában is az a helyzet, hogy a pisztolyt tartó kezemen valami finomabb kesztyű van (AWI-s, vagy a még puhább Rocky) és csak a másik kezemen van rendes hegesztőkesztyű.

Előzmény: Zsiga938 (35497)
Zsiga938 Creative Commons License 2019.09.13 0 0 35497
Szokás awi kesztyűben mig hegeszteni?
Előzmény: Mnagy (35496)
Mnagy Creative Commons License 2019.09.12 0 0 35496

Értem a szavakat amit írsz, idáig, ha egy réz alapú testkábellel ilyen "csúfságot" tettünk éveket bírt míg a krimpelt esetleg hónapokat, cégszerüen. A mozgástól húzkodástól elkezd mozogni majd melegedni. Jellemzően az összecsavarozásnál lesz először kontakthibás és onnét kezd visszamelegedni, mármint a testcsipesz és a kábelsaru. Van ettől szentségtörőbb dolog is, a jelenlegi céges gépemen lánggal rézpálcával bóraxal keményforasztottam össze a rézkábelt a saruval, így már elég régóta bírja. Van olyan dinse csatlakozóm aminek a kábel "bemenete" belső hollanderes. Átdugom a kábelt a "csövön" csinálok egy kis gombócot a végén, majd ezt a csövet betekerve a dinse csatlakozóba rögzül a gombóccal a kábel.

Előzmény: Schnitt (35493)
refse2 Creative Commons License 2019.09.12 0 0 35495
Előzmény: Lakatos_Gábor (35494)
Lakatos_Gábor Creative Commons License 2019.09.12 0 0 35494

Sziasztok !

Sajnos szétégett a munkakábelem... Lehet javítani szerintetek? Vagy hol tudok venni használtat vagy újat jó áron. 
Mezőkövesd vonzáskörzetében.

Pisztolyom van, csak a kábel a gond.

TIG SR-26 Weco inverteles hegesztő gép.

Előre is köszönöm !

Schnitt Creative Commons License 2019.09.12 0 0 35493

Régi beidegződés, de az ón rosszabb vezető mint a réz, ezért beviszel némi veszteséget, ami hővé alakul a csatlakozásnál, ráadásul nem is érintkezik olyan nagy felületen egy leónozott, majd becsavarozott kábelvég, mint a simán beszorított. 

Akkor nyersz az ónozással vele áramátadó felületet, ha pl egy rendesen rákrimpelt szemessarut még megfuttatsz ónnal is, mert  ott a réz már érintkezik ahol tud, a krimpelés miatt, ahol meg hézag van ott feltöltöd ónnal, plusz felületet létrehozva.

A sav alapú folyasztószereket vezetéknél tilos használni, mert felszívja a kapilláris hatás, és belül dolgozik tovább. 

Ha nagyon kell, akkor maximum fenyőgyanta.

Előzmény: Mnagy (35491)
d_feco Creative Commons License 2019.09.12 0 0 35492

Apropó, kábelek és tsaik. Mint sokkal lentebb írtam, a gyári 'bakelit' elektródafogót gondos kezek eltörték (na látod, így kell ezt és ledobta a földre), s így vettem egy újat. Csak egy kissé nagyobb ampériumra lett méretezve a fogó, mint az eredeti, s így lötyög benne a vezeték, mint ló...z a bíró hátsó fertályába. S van olyan sanda gyanúm, hogy ismét el fog törni a vezeték. Erre van valami tartós és stabil megoldás? Valamiért ódzkodok a szigszalag használatától ilyen esetben... Minden megoldás érdekel. :)

Mnagy Creative Commons License 2019.09.12 0 0 35491

A cukiforcénak a testcsipesze többet ér mint a kábelei! Régi beidegződés, hogy tégelybe olvasztott cinbe mártva megforrasztom a végeket. Ezekkel is ezt tettem.... pár nap múlva majdnem hegesztettem, de a folyósítószer amit használtam, megette a kábelt olyan formába, hogy egy kis mozdításra tőben letörtek. Tíz centiket vagdostam vissza mire előjött a rezezett drót, odáig fehér poros, szerintem porladó aluminíumnak tűnő valami volt.

Ui: A barkácsolók nagy többsége félhármas elektródát használ, 80-90A hegesztő árammal.... mekkora keresztmetszet kell oda??? Nem árt egy minőségi réz kábel, de a géphez illő.

Előzmény: Schnitt (35487)
kunberci Creative Commons License 2019.09.12 0 0 35490

Ezért van az, hogy a gyengébb minőségű villanymotorokat mostanság már alumíniumból tekercselik. A 29 éves Hetra trafóm még szintén rézből van tekercselve, de sajnos, vagy nem sajnos: így múlik el a világ dicsősége. A kicsi, könnyű, sokat tudó, mobilis gépeké a jövő.

Előzmény: Schnitt (35489)
Schnitt Creative Commons License 2019.09.12 0 0 35489

Igen, a réz már majdnem arany.

Az a bizonyos biatorbágyi fadobozos trafó, amit apu használt korábban, az rézzel volt megtekercselve, de volt belőle aluminium huzalos verzió is.

Mikor vette, drágább volt mint egy havi fizetése. 

Előzmény: kunberci (35488)
kunberci Creative Commons License 2019.09.12 0 0 35488

Az a baj, hogy a réz marha drága. Úgy van, ahogy maseratisti írta, hogy egy rendes kábel szett majdnem annyiba kerül, mint maga a gép.

"Ugye 2x5m rendes test és munkakábel nagyon fasza csatikkal, meg csipesszel/elektródafogóval majdnem annyiba kerül mint a mikroforce kompletten :-)"

Tehát a rezet igyekeznek kispórolni a gyártók. Ezért általában rövid, és vékony keresztmetszetű munkakábeleket adnak, ellenben mondhatják, hogy hegesztésre kész állapotban kapod a gépet. Aztán azokról a gépekről már ne is beszéljünk, ahol kihajtogatható pajzsot, salakoló kalapácsot + egyéb nyalánkságokat is kapsz a géphez. Nálam a 4 m test, és 5 m munkakábel vált be, a gyári kábeleket már ki sem bontom, bent hagyom a hegesztőgép dobozába, és alapból készítek számomra megfelelő hosszúságú, és vastagságú kábeleket hozzá. Nincs is baj a csatlakozásokkal.

A MIG-es gépemet már úgy vettem, hogy a számomra rövid MIG munkakábelét eleve nagyobbra (hosszabbra) cseréltettem ráfizetéssel. 

Előzmény: Schnitt (35487)
Schnitt Creative Commons License 2019.09.12 0 0 35487

Igen, csak fura párosítással a nagy aljzathoz a legvékonyabb kábellel :)

Mindegy, én azokra tettem mindkét végére csipeszt, és bikakábelként a kocsiban vannak.

Nem tudom, van-e olyan forgalmazó, aki nem ad munkakábelt a géphez, cserébe enged az árból?

Akkor a vevő dönthetne, milyen hosszú, keresztmetszetű kábel fedné le az igényeit, nem kéne a használhatatlanság határát súroló spárgákkal küzdeni.

Lekopogom, a microforce a testcsipeszen kívül egészen használható kábelszettet kapott. Mind a 230-as mind a munkakábel részről.

Előzmény: kunberci (35486)
kunberci Creative Commons License 2019.09.12 0 0 35486

A rilonnál az aljzat maradt. Elvileg ezeknek a csatlakozóknak kompatibiliseknek kell lennie egymással. Azonban voltak olyan fórumtársak, akik más gépeknél csak úgy tudták megoldani a csatlakoztatást, hogy reszeltek a Binzel dinse dugó kiálló pöckéből. Nálam nem volt semmi probléma. 

Igen, az Iweld 185 alufluxon valóban kis dinse aljzat van, viszont a régebbi 195-ön meg nagy dinse aljzatot tett az Iweld.

Nálam a 160-as jasicon is nagy dinse van. Általában 200A körüli gépeknél már nagy dinse csatlakozót szokott alkalmazni a gyártó, de a példa mutatja, hogy 160A-es gépeknél is elő szokott fordulni.

Előzmény: Schnitt (35484)
Schnitt Creative Commons License 2019.09.12 0 0 35485

Találtam egy ilyen oldalt, megosztom, hátha nem ismeri valaki. Ha volt már, bocs.

http://betterbt.hu/hegeszteskor-hasznalt-egyeni-vedoeszkozok/

Azt kerestem, mikor milyen erősségű hegesztőüveg/beállítás kell.

Nyilván egyénileg változhat a korral, szemfüggő is a dolog, kinek mennyire tágul a pupillája, 

De egy alapot ad, hogy mi lenne szabvány szerint viselendő.

Az Esab eco arc pajzsomat 11-essel adták, tegnap Praktikerben sikerült egy 9-es üveget újítani hozzá, még egy 10-es kell, és le van fedve a microforce teljes működési tartománya.

Schnitt Creative Commons License 2019.09.12 0 0 35484

Az aljzatot is cserélni kellett, vagy az kompatibilis volt?

Igen, elég furán nézett ki , mint a vékony cérna a zsákvarrótűben.

Mondjuk az Iweldnél meg a csatlakozók kicsik, a 185-ös pocketmigen is a kis 25-ös dinse van, pedig nagyobb a csúcsáram mint a Rilonnál.

Az Iweld által használt dinse is kínai szabvány?

Előzmény: kunberci (35483)
kunberci Creative Commons License 2019.09.11 0 0 35483

Mivel ez a gép nagy dinse csatlakozós, és a Binzel dinse csatlakozó 35-50-es volt, ezért 35 mm2 kábelt választottunk hozzá, de nem bántuk meg. 

Habár az eredeti (kínai) dinse csatlakozó 35-70-es volt, tehát akár 70 mm2 kábel is beköthető lett volna. Fura is volt látni ebbe a csatlakozóba a 10 mm2 kábelt bekötve. Egy párszor meg volt hossz irányba tekergetve a kábel, hogy fogjon az imbusz csavar benne.

Előzmény: Schnitt (35482)
Schnitt Creative Commons License 2019.09.11 0 0 35482

Az igen!

Én 16mm2 re cseréltem.

Ahogy utánaolvastam,  a hegesztéstechnikában 10A/mm2 -vel számolnak. 

Mivel nálunk nincs csúcsra járatva, 3,2-es elektródánál nincs is vastagabb a háznál, elegendőnek gondoltam a 16-ost.

Eddig még nem éreztem kevésnek, és az elektródafogót sem húzza le.

De az tény, hogy a tiéden kisebb a feszültségesés a kábel miatt.

Előzmény: kunberci (35481)
kunberci Creative Commons License 2019.09.11 0 0 35481

Igen 10 mm2-es kábellel érkezett, de én készítettem hozzá 35 mm2-es kábelből, Binzel csatlakozókkal egy normális kábelszettet. (Ami a képen is látszik).

Előzmény: Schnitt (35480)
Schnitt Creative Commons License 2019.09.11 0 0 35480

A tiédet is 10-es munkakábelekkel adták?

Előzmény: kunberci (35479)
kunberci Creative Commons License 2019.09.11 0 0 35479

Csak azért kérdeztem, mert nekem is van egy 160-as rilonom.

Előzmény: Schnitt (35478)
Schnitt Creative Commons License 2019.09.11 0 0 35478

Nem, megvan az is.

Szüleimnél van vidéken, egy fadobozos biatorbágyi trafót küldött nyugdíjba. 

Nagy a telek, sok hegesztenivaló van, szóval használva van rendesen, de jól birja, hibátlanul működik.

Került mellé egy pocketmig 185, mert lassan érik az autó kasznizás, és mindig akad valami lemezmunka, amit eddig el kellett vinni egy ismerőshöz, és az ő szabadidejétől függött, mikorra készült el.

A mikroforce pedig itthonra lesz, Pestre. Többször kellett  már, és macerás volt mindig felhordani a rilont, ráadásul 4-5 oda-vissza út benzinköltségéből megvan az microforce.

Szóval így

Előzmény: kunberci (35477)
kunberci Creative Commons License 2019.09.11 0 0 35477

A 160-as rilont eladtad? Nem vált be? Azzal a gépeddel mi lett?

Előzmény: Schnitt (35476)
Schnitt Creative Commons License 2019.09.11 0 0 35476

Problem solved :)

Praktiker, 900 Ft. 

Mindjárt nagyobb a bizalmam a technikában :)

Az Esab handyt meg valahol megtapogatom először, hogy milyen is. Igazából a microforce-hoz adott elektródafogó teljesen jól tartja a pálcát, a fogása is okés kesztyűben is, szóval nem mindenáron akarom lecserélni, csak ha élőben is úgy tetszik a handy mint képen.

Előzmény: Schnitt (35473)
Schnitt Creative Commons License 2019.09.10 0 0 35475

Sebaj, én sem rohanok :)

A  menetes rögzítés szimpatikusabb mint a bengaerős rugós kar.

Előzmény: maseratisti (35474)
maseratisti Creative Commons License 2019.09.10 0 0 35474

Én szeretem a handy 200-at, de ritkán elektródázok és akkor sem sietek. Megszokást igényel az elektróda csere - az elején bőven káromkodós - és sok gyakorlás után sem lesz olyan gyors mint a hagyományos. Az elektródát azonban atom pontosan és masszívan fogja :-)

képen a handy 200, és az esab 250-es testcsipesz :-)

Előzmény: Schnitt (35473)
Schnitt Creative Commons License 2019.09.10 0 0 35473

Az elektródafogóval, a dinse dugókkal, és a kábelekkel nincs bajom. Anno a 160A  Rilonhoz 10 mm kábelt kaptam csak, igaz, azt 35ös dinse dugóval adták :D

Itt a csipesz tűnik a gyenge láncszemnek, a többi az ár/érték arányban szerintem helyén van.

Bár ha már Esab, lehet hogy egy handy 200 fogóra is elcsábulok...

Előzmény: maseratisti (35471)
Schnitt Creative Commons License 2019.09.10 0 2 35472

Ja és adós vagyok ennek az elektródának a szubjektív leírásával:

http://www.gys.fr/img/common/2048x2048/084421.jpg

Hétvégén nekiálltam egy gurulós állványnak 20*30-as zártszelvényből, és használtam hozzá ebből az elektródából, és ER23-ból is az összehasonlítás végett.

A gys elektróda kisebb áramerősséggel (65A) hozza ugyanazt mint az ER23 (75A), 

Nagyon könnyen gyullad, csendesebb,  viszont kevésbé tolerálja az ívtartási hibákat, ami nálam még bőven van. Relative kicsi távolság ingadozásnál, amikor az ER23-at érezhetően az arc force funkció korrigálta, a gys simán kialudt. 

Ez lehet részben a kisebb áramerősség miatt, hogy ott már nem tud annyit korrigálni mint kéne.

Egyébként mikor sikerült tartani a távot, magamhoz képest nagyon szép varratokat húztam vele. 

Tehát a konklúzió, hogy megéri kipróbálni, aki tud is hegeszteni, annak biztosan bejön az élmény, bár drágább mint az ER23.

maseratisti Creative Commons License 2019.09.10 0 0 35471

Ebben az árkategórában ne várjunk normális testcsipeszt (se) :-)

Ugye 2x5m rendes test és munkakábel nagyon fasza csatikkal, meg csipesszel/elektródafogóval majdnem annyiba kerül mint a mikroforce kompletten :-)

Az esab testcsipeszek jók, árban is korrektek, a 200A-es változat neked bőven elég. Lehet a mágnesest is, felhasználóbarát cucc.

Előzmény: Schnitt (35469)
Schnitt Creative Commons License 2019.09.10 0 0 35470

Egy mondatot elírtam, helyesen így hangzik:

...de nem tudom, maradjak a csipesz verziónál, vagy ...

Előzmény: Schnitt (35469)
Schnitt Creative Commons License 2019.09.10 0 0 35469

Sziasztok!

Akinek van  Iweld microforce invertere,  attól érdeklődnék, hogy a testkábel csipesz amit adnak hozzá, mennyire használható?

Enyhén alulméretezettnek tűnik...

Utoljára tesco gazdaságos bikakábelen láttam hasonlót.

Ráadásul csak rezezett vas, ahogy a mágnespróbán kiderült, és a kábel a csipesz szárához van rögzitve, nem is a hegesztendő vassal érintkező részhez közel. Törésgátlás szintén zéró, már a dobozból kivéve van vagy 15 szál rézdrót, ami le van törve a szemes sarunál.

Le fogom cserélni, de nem tudom, maradjak a sarunál, vagy érdemes váltani az ESAB mágneses testérintkezőjére? Erről van tapasztalat? Alut nem terveztem hegeszteni vele, ha mégis, pillanatszorítóval rányomom.

Zsiga938 Creative Commons License 2019.09.10 0 0 35468
Még nem, de este már gyakoroltam.
Anyám ki is nevetett hogy mit hadonászok azzal a géppel, pajzs-al a fejemen, nem lézerkard az amikor majdnem levertem a tvt.

5 kiló ide vagy oda, hamar elfáradtam.
Előzmény: Alfa Hold (35467)
Alfa Hold Creative Commons License 2019.09.10 0 0 35467

Milyen trabit Zsiga?
:-)))))))))))))))

Szólj, ha készen állsz a feladatra...

Előzmény: Zsiga938 (35466)
Zsiga938 Creative Commons License 2019.09.10 0 1 35466
Szia, a trabit a kanapéra fejre fordítva könnyen hozzáférsz az aljához.
Előzmény: Alfa Hold (35462)
Fergis Creative Commons License 2019.09.10 0 0 35465

Fej felett, billentve!:) Nincs csápos emelőm-sajnos!

pumpili Creative Commons License 2019.09.09 0 1 35464

Függ az autótól és a munkától. Egy kisebb munkát megcsinálok fej fölött vagy akár aláfekve, de ha a fél alját cserélni kell és nem egy 3 tonnás terepjáró, akkor borítom.

pumpili Creative Commons License 2019.09.09 0 0 35463

Azt sem tudtam, hogy van ilyen funkció rajta :) Na, majd megnézem! Én csak simán szorosra állítom és kézzel hajtom le.

Előzmény: P.Jency (35459)
Alfa Hold Creative Commons License 2019.09.09 0 0 35462

Sziasztok, az lenne a kérdésem, hogy a karosszéria lakatosok fej felett hegesztenek, vagy billentik a kocsit?

Törölt nick Creative Commons License 2019.09.08 0 0 35461

Nekem is Warior van,de én a ön billentést nem szerettem. Sőt........mivel könnyen járt,igy kartonpapir alátétet is tettem a szoritás mehanizmusba. Igy stabilan megáll fent. Előtte mindég magától lecsukódott,vagyis ez lassan történt,és idegesitett,hogy nem áll meg fent.

Előzmény: P.Jency (35459)
Törölt nick Creative Commons License 2019.09.08 0 0 35460

Nemértem......................

Miért akarsz MMA-val hegeszteni,ha van lehetőséged Co2-vel is !?

Előzmény: Schnitt (35436)
P.Jency Creative Commons License 2019.09.07 0 0 35459

Hali! nekem is Warrior van de nekem egyből letörik az akasztó ami biccentésre engedi le a pajzsot. Már rendeltem hozzá nem húztam meg és első nap letörött a kis műanyag fülecske féle amibe megakad ha feltolom. Másnál nincs ilyen probléma? Vagy én csináltam rosszul valamit?

Előzmény: pumpili (35455)
MrJones512 Creative Commons License 2019.09.07 0 0 35458

Én biztos vagyok benne.

De fogalmazhatunk úgy is, hogy aki "alaphelyzetben" (értsd: a legkevesebb külső támogatással - legyen az műszaki, vagy akár emberi) képes valamire, az gyakorlatilag minden egyéb körülmények közt is képes lesz rá.

Még másképp: nem az arc-force-ot, a szinergiát, meg a dupla impulzust (a hegesztő gépet) osztályozzák, hanem a hegesztő Embert.

Előzmény: Zsiga938 (35457)
Zsiga938 Creative Commons License 2019.09.07 0 0 35457
Nem semmi, gondolom úgy vannak vele tanáraink hogy ha egy kézzel még tudja csinálni utána két kézzel automata pajzs-al már gyerekjáték? Írni is kézzel tanulunk először, pedig lassan nincs rá szükség.
Előzmény: Törölt nick (35456)
Törölt nick Creative Commons License 2019.09.07 0 0 35456
Szakmukásképző intézményekben.Tankönyvi,hivatalos,és oktatásban a mai napig egykezes eljárás az mma,és a co.Passzív egykezes pajzsot kell használni,állami vizsgán.Amennyiben laza a bizotság,és megengedi az automata pajzs használatatát,az eljárást akkor is egy kézzel kell végrehajtani,a passzív kéz,vagy a test mellett lóg,vagy a pajzs állrészét fogja a hegesztő.Nem,nem 20 éves téma.Ma is így oktatják.Betámasztás,vagy ékelés,a külföldi videókban látható.Sokkal stabilabb a hegszetés két kézzel,mma és co eljárában is.De ha mezőgazdasági gép szerkezeti elemét kell javítani,úgy hogy a passzív pajzsból kivett üveg az egyik kézben ,az elektródafogó,vagy co pisztoly a másikban és be kell préseleni magát a hegesztőnek hogy elérje amit kell,megnézném a varratát annak aki csak két kézzel tud hegeszteni.
Előzmény: Zsiga938 (35444)
pumpili Creative Commons License 2019.09.01 0 0 35455

Nekem is Warrior van és valóban ez az egy gond van vele. Próbáld meg a gombot megnyomni egy kicsit befelé, az enyém attól jobban rácsúszott és szorosabb lett.

Előzmény: kunberci (35454)
kunberci Creative Commons License 2019.09.01 0 0 35454

Nálam max 3-4-5 cm-es varratok vannak. Nagyon ritkán kell ennél hosszabbat hegesztenem idehaza. Az is jó az automata pajzsnál, hogy pillanatok alatt tudok változtatni mindent. Míg a hagyományos pajzsnál egy kicsit több idő pl: védőüveget cserélni. Ez az egy bánatom van a warrior-tech pajzsomnál, hogy a DIN 9-13 állító gombja hamar elállítódik, mindig rá kell nézni, hogy ott van-e ahová állítottam. Az Esab ezt jobban megoldhatta volna. 

Előzmény: pumpili (35452)
Zsiga938 Creative Commons License 2019.09.01 0 0 35453
Van valakinek tapasztalata BLM v4 true colors pajzs-al?
Előzmény: pumpili (35452)
pumpili Creative Commons License 2019.09.01 0 0 35452

Hát én bizony elővettem a régi pajzsomat és a hosszabb hegesztésekre azt használom. Abban jobban bízom. Az automata meg jó heftelni, kisebb varratokra és kasznizni.

Előzmény: kunberci (35450)
Schnitt Creative Commons License 2019.09.01 0 0 35451

Nem kell meggyőzni, 2014 óta van egy blm automata pajzsom, íme:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=129642896&t=9127251

De kell egy fix is.

kunberci Creative Commons License 2019.09.01 0 0 35450

Én is nagyon sokáig használtam sima fejpajzsot. MMA hegesztésnél nálam is előfordult, hogy kezdésnél egyszer-egyszer belenéz az ember az ívbe. Aztán lett automata pajzs, és rá kell jöjjön az ember, hogy jobb! Nem kell felhajtogatni, egyből látod, hogy hol kezdesz. Fejlődik a világ, haladni kell a korral. A régi 50-60kg-os trafótól is eljutottunk a zsebben hordható könnyű, mobilis hegesztő inverterig. Aki teheti és nem sajnálja rá azt a pár tízezer forintot, annak célszerű beszerezni egy "jó" automata fejpajzsot. A régi fejpajzs már csak tartalék.

Előzmény: Schnitt (35449)
Schnitt Creative Commons License 2019.09.01 0 0 35449

Értem, és nem vitaindítónak szántam.

Mindenki olyat használ amilyet szeretne. Én úgy gondolom, hogy egy minőségi fix fényerejű pajzsnak van létjogosultsága, még akkor is ha egyre olcsóbbak az automaták. Meglátjuk, milyen lesz.

Előzmény: MrJones512 (35448)
MrJones512 Creative Commons License 2019.08.31 0 0 35448

"Azt mondta, automata már villant a szemébe mert kitakarta a szenzort a kezével"

Hát, ez nálam biztosan nem jelentené azt, hogy akkor legyen passzív. Azon kívül, hogy két-három percre elvakul az ember, semmilyen ártalom nem éri a szemét (az UV-t és az IR-t az üveg szűri folyamatosan, nem pedig az elsötétítés).

Azt a havi egy-egy esetet, amikor valahogy mégis bevillan, bőven ellensúlyozza az automata sötétedés haszna.

(Arról nem is beszélve, hogy amikor régen kézi passzívat használtam, akkor minden harkálykodásra és varratkezdésre sikerült egyet-egyet belevillantanom a szemembe, bármiféle védelem nélkül. Meg is utáltam, mint a bűnt.)

Előzmény: Schnitt (35445)
bnorci71 Creative Commons License 2019.08.31 0 1 35447

AWI-st láttam már én is passzívval rá is kérdeztem neki is hasonló volt a véleménye ez nem villan be és úgy is oda tudja rakni pontosan a wolframot utána lebólint a pajzzsal és hajrá

Zsiga938 Creative Commons License 2019.08.31 0 0 35446
Nekem nincs ilyen jellegű tapasztalatom, csak nehezen tudom elképzelni.. Gyakorlat nélkül ez az old school passzív pajzs önmagában is rejtély, hogy lehet pontosan gyújtani vakon, dehát nyilván lehet :-)
Előzmény: Schnitt (35445)
Schnitt Creative Commons License 2019.08.31 0 0 35445

Én fogok itthon használni passzívat :)

De egy karosszérialakatos ismerős is passzívat  használ, ráadásul olyat ami nem felhajtható üveges, hanem az egészet  fel kell hajtani.

Egészen kicsi, szinte csak az arcot takaró  pajzsa van, hogy odaférjen minden eldugott ponthoz amit varrni kell. 

Azt mondta, automata már villant a szemébe mert kitakarta a szenzort a kezével, ez meg tutira sötét, ilyen jellegű hiba kizárva.

Zsiga938 Creative Commons License 2019.08.30 0 0 35444
Na így már sokkal jobban hangzik. Hol használnak még passzív pajzsot, azt hittem ma már csak automata van...?
Előzmény: Schnitt (35443)
Schnitt Creative Commons License 2019.08.30 0 0 35443

No, van fejlemény, a bolt ügyfélszolgálata hívott  ma időpontot egyeztetni, hétfőn jön a futár, hoz egy új fejkosarat, viszi a hiányosat. 

Hatalmas plusz  a cégnek, teljesen vevőbarát hozzáállás.

Vásároltam  már náluk személyesen is, úgy sem lehet rájuk rossz szavam, segítőkész eladók voltak, nyilván nekik is érdekük, mert az elégedett vevő visszajár. Így is fogok tenni :)

Előzmény: Schnitt (35441)
Zsiga938 Creative Commons License 2019.08.30 0 0 35442
Melyik boltban vetted ha szabad kérdeznem?
Előzmény: Schnitt (35441)
Schnitt Creative Commons License 2019.08.30 0 0 35441

Rendeltem egy Esab eco arc II fejpajzsot, ami meg is érkezett, egyetlen szépséghibája, hogy az egyik csavar, és anya ami a fejpántot és a maszkot köti össze, hiányzik a csomagból.

Az is fura volt, hogy csak úgy szabadon voltak a dobozban a darabjai, még csak külön zacskózva sem volt (egy kis inverterrel utazott egy nagyobb dobozban), de nem volt sérült, lyukas, ki nem eshetett. 

Írtam a boltnak, várom a reakciót, de addig itt is megkérdezném, lehet ilyet külön kapni valahol? 

Esetleg komplett fejkosarat?

Akinek esetleg van ilyen pajzsa, emlékszik még, milyen csomagolásban jött?

Crf450r Creative Commons License 2019.08.29 0 0 35440

Üdv mindenkinek. Egy kérdésem lenne,dolgozott e már valaki itt a fórumozók közül gyökfaragó elektródával. Kis segítség kéne mert nem tudom mit csinálok rosszul. A gépem elméletileg tudja ezt a funkciót.(kemppi mls3500) a mex panel van rajta. Szereztem elektródát is valami szenes kinézetű dolog

de csak fel izzik de az ugyan nem csinál az anyaggal semmit.

refse2 Creative Commons License 2019.08.29 0 0 35439

Igen.

Előzmény: firpo1 (35438)
firpo1 Creative Commons License 2019.08.29 0 0 35438

Köszi a választ....a hegesztésicentrum ahol darabra is adnak?..köszi

Előzmény: refse2 (35437)
refse2 Creative Commons License 2019.08.29 0 0 35437

Ha jól emlékszem dunakeszin szálanként is árulnak.

Ha még nem használtál ilyen pálcát, szerintem vegyél többet, mert nagyon nehéz hegeszteni vele.

Előzmény: firpo1 (35435)
Schnitt Creative Commons License 2019.08.28 0 0 35436

Megteszem, ha lejutok szüleimhez, ott tudok hegeszteni. 

Csak gondoltam, előtájékozódom addig.

Remélem, a 40 A nem a felső határ, mert a poocketmig 185 a kijelzője szerint onnan indul.

Előzmény: refse2 (35434)
firpo1 Creative Commons License 2019.08.28 0 0 35435

Sziasztok!

Nincs valakinek eladó bevontelektródás alu pálcája...1-2 db kéne csak.Egy komplett dobozt nem vennék pár pöttyintéshez..köszönöm

refse2 Creative Commons License 2019.08.28 0 0 35434

Szívesen vennénk ha Te írnál róla véleményt (ha már megvetted): Hogyan gyújt, mennyi amper kell neki, hogyan viszi a vékony anyagot stb.

Előzmény: Schnitt (35431)
d_feco Creative Commons License 2019.08.28 0 0 35433

Ha nem méri le az ember a hegesztőáramot hitelesített eszközzel, akkor az csak tájékoztató jellegű információ (világít == be van kapcsolva). Nálam, s ha jól tévedek rferi topiktársnál is ennyi az ampérium - bár manapság (amikor netalán odaérek, hogy valamit összegányoljak) csak sacc/köbö szoktam beállítani. :(

Előzmény: Zsiga938 (35430)
Schnitt Creative Commons License 2019.08.28 0 0 35432

A kép lemaradt

Előzmény: Schnitt (35431)
Schnitt Creative Commons License 2019.08.28 0 0 35431

Ha már a rutilos elektródák szóba kerültek, vettem 1,6-os rutilos elektródát GYS márkájút próbára. 

Azt írják a dobozon, hogy 40A-val használható, és 1,5mm anyagvastagsághoz.

Használt valaki ilyet, vagy más vastagságút GYS elektródából? Jó, könnyen gyullad, vagy elátkozom a napot? :D

Zsiga938 Creative Commons License 2019.08.27 0 0 35430
"ketteshez elég szokott lenni a 40-45, az ER23 esetében"

lehet hogy az én gépem (hyundai 180mma) hazudik, pont erre reagálva ma kipróbáltam. 2mm ER23 20 perc sütés után 50 alatt nem tudtam gyújtani csak ragadt. 55A körül már ment, de aztán vigyázni kell, meredek szögben könnyen átégeti a 3mm anyagot ha kicsit lassulok.
Előzmény: d_feco (35426)
d_feco Creative Commons License 2019.08.26 0 0 35429

Tényleg rakd be, mert ha sokáig áll, akkor nem kellemesen lesz nedves a 'bevonat' hanem kellemetlenül. Nem véletlenül lehet venni elektróda szárító kézi készüléket (szvsz. nem akarsz áldozni rá).

1. Az nem az inverter dolga, hanem azé, aki pont a géppel dolgozik - rá kell érezni.

2. Folyamatosan küldi a delejt a pálcán keresztül, így az felmelegszik és a cellulóznak van ilyen rossz szokása - megbarnul.

Előzmény: Xlive (35427)
MrJones512 Creative Commons License 2019.08.25 0 0 35428

"Ha már használtam egy elektródát akkor ezzel alig van probléma."

Akkor szinte biztos, hogy nedves az elektróda: ha használod, akkor felmelegszik és kipárolog belőle a nedvesség.

A másik lehetőség, hogy a használt elektródán a fém általában beljebb kezdődik - a bevonat túlnyúlik a fémen -, és ez akadályozza a rövidzár kialakulását. (Én sokat szívtam vele, mire rájöttem, hogy az mi Syriusunknál ha egyszer megállok a hegesztéssel, akkor ezt a túlnyúlást szigorúan le kell harkályolni róla, mert máskülönben sosem fog újra ívet, valszeg a VRD és/vagy a gyenge HF-es gyújtás miatt.)

"Mit kell ezzel tenni? Tényleg tegyem be a sütőbe? :-S"

Tényleg. :)

Én ugyan nem szoktam, mert a cégnél nincs sütő, kiszálláskor meg pláne. Viszont ha nedves a pálca, akkor fogok egy laposabb vasat, aztán addig húzkodom rajta (finoman, gyorsan és oldalra), amíg megbízhatóan nem kezd szikrázni. Aztán váltok az "éles" munkadarabra, amíg meleg a pálca.

Előzmény: Xlive (35427)
Xlive Creative Commons License 2019.08.25 0 0 35427

Köszönöm mindenkinek aki válaszolt a Gorilla 150-es kérdésemre!

Nos még annyi hogy azt vettem észre hogy az új elektróda szeret odatapadni az anyaghoz, de az nagyon. És mindegy hogy ha felemelem az ampert 100 fölé, akkor is!

Ha próbálom kocoktatva, ferdén, merőlegesen, mindegy.

Mit kell ezzel tenni? Tényleg tegyem be a sütőbe? :-S

Ha már használtam egy elektródát akkor ezzel alig van probléma.

Ja és ha odatapad az elektróda és nem bírom egyből leszedni, meg is barnul.

Szóval két dolgot nem értek: 1. miért nem segít az iverter begyújtani az ívet az új elektródánál? 2. mirt barnul meg ha letapad, nem érzékeli hogy nincs meg az ív?

Köszönöm

Előzmény: d_feco (35426)
d_feco Creative Commons License 2019.08.24 0 0 35426

Személy szerint én berakom egy fél órára sülni a gáztűzhelybe a hegesztés előtt (nem viccből írom, mert ez is tud lucskos lenni, nem csak az a másik dolog, aminek halszaga van). Mármint az elektródákat. Köbö 150-180 fok, 15-20 perc. Ezek után meg kell gyújtani az ívet, mint a gyufát, oszt' jó napot. Az amper körülbelül 70-75 között - ennek elég, viszonylag jól beolvad és az anyag sem ég át. A ketteshez elég szokott lenni a 40-45, az ER23 esetében. Ennyit tudtam mondani, kérem kapcsójja ki.

Előzmény: Xlive (35420)
blaszlo80 Creative Commons License 2019.08.24 0 0 35425

Pedig elvileg könnyű ezekkel a fajta elektródákkal hegeszteni, ezért is szeretik a kezdő hegesztők is. A polaritás az ami az elektróda dobozán fel van tűntetve? A doboz oldalán megtalálod a polaritást is és a hegesztő áram tartományt is.

kozso1 Creative Commons License 2019.08.24 0 0 35424

Sziasztok.

Ezt az anyagot lehetséges-e ívvel hegeszteni? Ha igen akkor milyen pálca kell hozzá? Köszönöm.

A mágnes fogja.

http://keptarhely.eu/view.php?file=20190824v00q6zrit.jpeg

Mnagy Creative Commons License 2019.08.22 0 0 35423

Nem rossz az az elektróda, de mielőtt leírnád a gépet is, kérj meg valakit akinek frissebb a tapasztalata. Esetleg ne kopogtass az elektródával, hanem finoman csúszóra fogj ívet.......

Schrott Péter Creative Commons License 2019.08.22 0 0 35422

Szerintem kevés neki a 85A, de a potméter körül felirtozva van az elektróda vastagság is. Azt hiszem, hogy 2,5-höz 125 A-t ír. Ha nem túl vékony az anyag 100-110 A-al simán meg lehet küldeni.

Törölt nick Creative Commons License 2019.08.22 0 0 35421
https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9222005 itt is kérdezd meg.
Inverteressel nagyon könnyen kéne dolgoznod. Próbáld meg esetleg másik elektródával is.
Xlive Creative Commons License 2019.08.22 0 0 35420

Sziasztok,

20 év (trafón gyakorolgattam akkor) kihagyás után megvettem itthonra barkács célre ezt a kis hegesztőt:

IWELD GORILLA POCKETPOWER 150
https://www.weldshop.hu/iweld-gorilla-pocketpower-150-140a-es-hegeszto-inverter-ajandek-er23-elektroda

Ehhez adtak ajándékba elektródát ahogy látszik a linken, mondom gyakorolni jó lesz az, meg ezekkel már szinte bárki tud hegeszteni, mondják...

Nos nekem az a bajom hogy sokszor letapad az elektróda már a kezdéskor. Állítottam a gépen (85A körül fel, le) ehhez a 2.5-es elektródához, de mégis sokszor fogta és letapadt már az elején.

Mi lehet ennek az oka? Gagyi az elektróda? Vagy a géppel lenne valami? Kellene segíteni "begyújtani" az ívet szerintem, van benne ilyen segítő funkció...

Az egyik elektróda meg is barnult végig emiatt. Nem kellene a gépnek ilyenkor észrevennie és lekapcsolnia?

kunberci Creative Commons License 2019.08.21 0 0 35419

Sőt relatíve a kisebb palackok drágábbak a könnyebb kezelhetőség, szállíthatóság miatt.

Előzmény: kunberci (35418)
kunberci Creative Commons License 2019.08.21 0 0 35418

A CO-2 palack 10kg-os törpe palack. 

Előzmény: Schnitt (35417)
Schnitt Creative Commons License 2019.08.21 0 0 35417

10 kilós, ha lehet, az alacsonyabbik verzió, a könnyebb szállíthatóság érdekében. Tudom, hogy így relative magasabb a palack ára, mint a 20 kilós, de úgy saccolom, ez sem fogy el hamar, és könnyebb kezelni, hozni vinni, mint a nagyot. 

A  fotódon a CO2 az 5 vagy a 10 kilós?

Előzmény: kunberci (35416)
kunberci Creative Commons License 2019.08.21 0 0 35416

Mekkora palackban gondolkodsz?

Előzmény: Schnitt (35411)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.21 0 0 35415
Bérlem...
Előzmény: Törölt nick (35414)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.21 0 0 35414
Bérelem.Viszem az üreset,hozom a telit.Felétek nem tudom ki forgalmaz,írj neki egy email,tuti válaszolnak.
kunberci Creative Commons License 2019.08.21 0 0 35413

Egy telefont megér. Kérdezz rá egy Messer-es telephelyen, hogy mennyiért tudod bérelni a palackot? Rá fogsz jönni, hogy a saját palack az olcsóbb. A saját Messer-es palackodat is cserélik a Messer-es telephelyen. A palack állapotát, és a nyomáspróba lejárati dátumát is érdemes figyelni. Rozsdás,  palackot ne vegyél!! Ha már megvan a palackod, akkor azt ki fogod tudni cseréltetni.

Törölt nick Creative Commons License 2019.08.21 0 0 35412
Nem baj ha nem értünk.egyet,sőt.Az iskolába ahol szakmumkáskepzős gyerekek járnak,élelmiszeripari gáz felirat van írva,megközelítőleg sem tudom hány alkalommal cseréltem,nem azonos a szolgaltató.Az emltett gourmet c az pont élelmiszeripari gáz.3.5 vagy 3.8 tisztasággal.A védőgáz használatát a munkadarab hegesztési helyzete,anyaga,illetve a hegesztés pozicioja határozza meg.0- 5 mm vastagságig co2,felette corgon vagy tiszta argon hasznalat van előírva.De.ezt pontosan a hegesztesi utasítás hatarozza meg.Amiben viszont igazad van,hajlamos vagyok ugy tanácsot adni,hogy a saját peldámból indulok ki.Amennyiben egy kettő vagy három év,mire kimegy egy 20 literes töltet,úgy valóban felesleges bérelni.Ha érdekelne a gázok használatanak feltétele,vagy mikor mit kell használni,keresőbe beiírod a védőgázok hegesztéshez és termikus vágáshoz szavakat,kiadja pdf formátumban.
Előzmény: kunberci (35410)
Schnitt Creative Commons License 2019.08.21 0 0 35411

Köszönöm az infót mindkettőtöknek!

Szerkezeti acélokhoz használnám a gépet, de vegyesben, bevont elektróda, és CO2 + huzal, ahogy a helyzet illetve az anyagvastagság kívánja.

Nem biztos hogy egy év alatt  elhasználok egy töltetet, ezért jobb lenne venni a palackot,  mert a bérleti díj + töltet egy év alatt megközelíti a 35000-es siófoki árat, kettő alatt már meg is haladja.

Én eddig úgy tudtam, hogy a saját palackot is töltik a szolgáltatók, ha érvényes a nyomáspróba, és nem kínai cucc. Ez megváltozott?

Másrészt volt ilyen lehetőség, ha jobban belelendülnék, és megérné a bérlés, a saját palackot leadva K szerződéssel két évig bérleti díj nélkül használhatnám a bérlés lehetőségét, csak a töltetért kellene fizetni. 

Ebben az esetben is jobban megérné a vásárolt palack, ha így 45000-et spórolnék, mert mondjuk egy év alatt elhasználoom a töltetet, a következő 2 évben a palack fejében ingyen bérlek..

Feltéve, hogy fennáll még  ez az opció. 

Ezekről van aktuális infója valakinek?

Köszi és üdv

Schnitt

kunberci Creative Commons License 2019.08.21 0 0 35410

Tisztelt fórumtárs! Én biztosan nem értek veled egyet.

Nincs már ipari, vagy élelmiszeripari CO-2 gáz. Csak egyfajta van. A linde CO-2 palackra is rá van írva, hogy Biogon, a Messer-es palackra is Gourmet. 

A palackot bérelni meg a legdrágább dolog, főleg annak, aki 1-2 év alatt fogyasztja ki a palackot.

Nekem corgon palackom van, és mivel a 10l-es totya CO-2, és a 4,7m3-es corgon palack is ugyanannyiba kerül (csak a palack). Tulajdonképpen csak a töltet árában van különbség, ezért a corgon palackot is nyugodtan bevállalhatja az ember. Töltet ár egyik esetben 7, másik esetben 12 rugó. Ez a különbség 1-2-3 éves távlatból , amíg elfogy a palack: jelentéktelen.

Útóirat: Én a CO-2 palackot szódavíz-géphez vettem. Hegeszteni a corgon palackot használom.

Előzmény: Törölt nick (35409)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.21 0 0 35409
Szerkezeti acélal akarsz dolgozni,nyugodtan használj co2 ot,sőt ha gazdaságosba nyomod akkor használhatsz élelmiszeripartit is,a tanteremben a gyerekeknek az van bekötve.Szakmunkás tanulok. A corgon,trimix,he +ar+ co2 keverékek vásárlása teljesen felesleges,amennyiben mint írtam szerkezeti acélt használsz.Reduktotk menetszáma,mérete a 200 bar,300 bar,illetve Esab szabvány miatt eltérö.Palacokt,bár a töltőállomáson írást adnak róla,személyautóban nem életbiztosítás szállitani.Bérelj,mert ha tudsz vásárolni,nem fogod tudni töltetni,hacsak nincs valamilyen cimbid, Argon palack éves bérleti díja 20 literes 4.6 tisztaságú 15420 ft,egy töltés 18000- 20.000 ft.Co palackbérlet szintén,de a töltet olcsóbb.
Előzmény: Schnitt (35407)
kunberci Creative Commons License 2019.08.21 0 0 35408

CO-2 palack menete mindenképp W21,8X/14.

Viszont, ha még nincs palackod, akkor elgondolkodhatsz Corgon palackon is. Siófokon a 10L-es totya töltött CO-2 palack 35 rugó. A 4,7m3-es töltött corgon palack meg 40 rugó. Most mindkét árat Messer-es palackra írtam.

(A corgon palacknál fordulhat elő mindkét menet, itt a Messer-es palack G 1/2 menetű.)

Ezek a palackméretek még autóba könnyen beférnek.

Előzmény: Schnitt (35407)
Schnitt Creative Commons License 2019.08.21 0 0 35407

Sziasztok!

CO2 palack csatlakozásnál melyik a gyakoribb, a G1/2" vagy a W21,8x1/14"?

Reduktorban mindkét fajta van CO2-höz. 

Várjam meg míg palackom lesz, és vegyek ahhoz, vagy az argon miatt van 2 féle menet?

MrJones512 Creative Commons License 2019.08.20 0 0 35406

Ezt én is könyvjelzőztem.

Köszi!

Előzmény: Paco155 (35405)
Paco155 Creative Commons License 2019.08.20 0 3 35405

Hogy számolgatnia se kelljen.  Beírja az átmérőket meg a szöget, kinyomtatja, kivágja, átrajzolja és kalap-kabát.

https://www.blocklayer.com/pipe-notching.aspx

Előzmény: MrJones512 (35403)
kunberci Creative Commons License 2019.08.20 0 0 35404

Itt láthatod, hogy a csöveket hogyan kellene megmunkálni 90°-os hegesztés előtt.

https://www.youtube.com/watch?v=qMgYD769_wg

Amennyiben a létra két hosszú oldala  nem feltétlenül kell, hogy csőből legyen, akkor inkább csináld zártszelvényből, akkor a létra fokokat lehet egyenesen is vágni.

Előzmény: stukov1 (35402)
MrJones512 Creative Commons License 2019.08.20 0 0 35403

Kábé innen kell elindulni a hegesztéssel:

De szerintem te valami ilyesmit keresel.

Ferde áthatásra: The Simplest to Notch Tubing | Do it yourself- DIY

Merőleges áthatásra: How to notch tubes, easy way.

Előzmény: stukov1 (35402)
stukov1 Creative Commons License 2019.08.20 0 0 35402

Csatolok képet!

Tehát: két vascsövet egymásra merőlegesen hogyan lehet stabilan összehegeszteni? 

(Négy oszlop közé egy vízszintes létra) Esetleg valami közdarab, pl szögvas kell?

Vagy ne közé legyen, hanem a tetejére üljön? Akkor ott figyelni kell a résmentes lezárásra...

Előzmény: stukov1 (35400)
d_feco Creative Commons License 2019.08.13 0 0 35401

Betonozás: a betontömb minél nagyobb legyen, de a 30x30 centis is elégséges. A fagyhatárig menjél le vele, azaz minimum 80 centire. Ha dinamikus terhelésre számítasz, akkor inkább 40x40-es vagy még nagyobb betonkockákra (tudom, téglatest) gondoljál. A betonba minimum 50 centiméter mélységbe nyúljon be a vasdarab, ha 70-ig lemegy az még jobb (így az oldalirányú erőknek jobban ellenáll). Az aljára nem árt kereszt alakban laposvasat hegeszteni, lehetőség szerint minél hosszabbat, köbö 3-as, 4-es vastagság elégnek kell hogy legyen, szélessége legalább mint az oszlopé (betonozáskor majd rájössz az értelmére. :) ). Nálunk a kerítés van emigyen megoldva, s a pala az elmúlt húsz évben átvészelt pár szélvihart is, és a fagy sem nyomogatja felfele...

Előzmény: stukov1 (35396)
stukov1 Creative Commons License 2019.08.12 0 0 35400

Ok. a 38mm jó lesz. És a 2,5m-re kiálló oszlop meddig menjen a föld alá? Azaz mekkora betonozás kell neki? A kötélmászónak gondolom még mélyebb, mert az 4m-t állna ki...

Előzmény: MrJones512 (35399)
MrJones512 Creative Commons License 2019.08.12 0 0 35399

Se leszakadni, se megrogyni nem fog 80 kiló alatt, de az elképzelhető, hogy nem lesz teljesen merev.

Vicces, de a múltkor 50-es átmérőjű, 5-ös falvastagságú csővel dolgoztunk, és a hatméteres szál még abból is meghajlik csak a saját súlya alatt!  

Szóval szerintem ne csinálj problémát ebből a falvastagság-dologból! Ha nagyon behajolna, akkor utólag is bele lehet hegeszteni egy-egy darab konzolt a sarkokba, "oszt' jóleszazúgy".

Viszont a csövek átmérőjét jó, ha a használói kézméretéhez választod.

Előzmény: stukov1 (35398)
stukov1 Creative Commons License 2019.08.12 0 0 35398

Igen, valami hasonló, meg a gyerekeim is akarnak rajta "majomkodni".

Lehet végig közötte lesznek a fokoknak, nem variálunk. A játszótéri 1m-széles... Elég a 2mm-es cső?

Előzmény: Zsiga938 (35397)
Zsiga938 Creative Commons License 2019.08.11 0 0 35397
Ninja warrior-ra készülsz? 😀
Ha ehhez kellett az egy ponton hegesztett cső, akkor azért jobb lenne ha a kereszt lécek mind felül lennének vagy még inkább a két tartó között rendesen körbe varrva. Már csak azért is hogy ne korrodáljon belül.. aztán meg ha keskenyebb a létra az is segít, minek 1m széles? De lehet hogy rosszul képzelem el az egészet 🤭
Előzmény: stukov1 (35396)
stukov1 Creative Commons License 2019.08.11 0 0 35396

Akkor egy kis statika:)

Egy vas csőből összeállított létrát képzeljetek el. Hossza kb 4m, szélessége 1m.

A fokoknak  38mm-es csövet képzeltem el. 2mm-es, vagy vastagabb falú legyen? Engem kell elbírnia (80 kg)

A két szélső hosszó rész 42,4 vagy 48,3mm -es cső lenne. A 2mm-es anyag elég lehet?

Az egész létra VÍZSZINTESEN áll, kb 2,5m magasan, 4 tartó oszlopok. És ez milyen legyen? 76,1x3 -114,3x3mm között van sok méret, kb 10000-16000-ig szálja.

És a betonozás? Elég neki kb 30x30x90cm? Vagy?

És van egy még bonyolultabb:) 150x400cm-es szerkezet (2 oszlop + a tetején összekötő). Kötélmászáshoz a gyerekeknek.  Ezt miből kellene, és hogyan betonozni, hogy stabil legyen? 

Augusztus végén talán lesz rá mester, addig tájékozódjon kell, meg még változhat a terv.... Köszi!

Előzmény: stukov1 (35390)
pingui Creative Commons License 2019.08.10 0 0 35395
Köszönöm!
A szárítógép alá a keretbe fullban megy bútorlap, alá zártszelvényt gondoltam
Előzmény: d_feco (35392)
pingui Creative Commons License 2019.08.10 0 0 35394
Le van húzva spanival, de nem roppantanám össze. Sajnos ezekhez nincs gyári összeépítő, mert Candy szárító, Indesit mosógép, mindkét márka úgyfélszolgálata a bútorlapot javasolta spanival. Na ez jó, de 3-4mosásonkent igazgatni kell.
Előzmény: halaloszto (35393)
halaloszto Creative Commons License 2019.08.10 0 0 35393

a gyári megoldásoknál a közdarab csak azt oldja meg, hogy ne tudjon oldalra elmozdulni. (fészkek a lábaknak) a két gép egyszerűen egy bazinagy spaniferrel egymáshoz van húzva és kész. én is lestem, hogy ez a bolti összeépítőkészlet, de szuperül működik.

Vajk

Előzmény: pingui (35391)
d_feco Creative Commons License 2019.08.10 0 0 35392

A 25x25-ös zártszelvény másfél méter hosszúságban érzékelhetően nem deformálódik a testsúlyom alatt. Bár nem vagyok hatvan kiló sem. Esztétikus kinézete legyen, meg ne laposvasat tegyél a gép alá, hanem zártszelvényt(ahol a lábai találhatóak, oda meg mehet pár lemezdarabka vagy valami, amire támaszkodik. Szvsz.

Előzmény: pingui (35391)
pingui Creative Commons License 2019.08.10 0 0 35391
Üdv Urak!
A mosógépen van a szárítógép, közte egy bútorlap, de így el tud mozogni a szárítógép, nem szeretném ha leesne véletlenül.
A terv, hogy csinálok egy tartót a szárítógépnek aminek a lábai a mosógép mellett erik el a földet, így függetlenül tud a két gép mozogni, nem lesznek egymásra hatással.
Igazából az anyagválasztással vagyok gondban. Ki-miből csinálná?
Elég a 20x40 vagy 40x40? Vagy más ?
A szárítógép kb 40kg+a ruhák. Kb80cm a láb hossz, 60x50cm a keret ami kell a szárítógép alá.
stukov1 Creative Commons License 2019.08.06 -1 0 35390

Jaj, nee köszi! Debrecen a helyszín, igazából egy létra kinézetű dolog lenne, kb 10 kereszt-csővel, a keresztrudak (csövek) egyik, majd másik oldalon... De ez még változhat.

Úgy néz ki lesz rá ember...

Előzmény: Törölt nick (35389)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.05 0 1 35389
Lehet a csövekből az érintekezési pontoknál csiszolni,hogy az ezálltal szélesebb felületen éríntkezzen,és stabilabbat kötést hozzon létre,akkor meglehet.2 mm falvastagságnál elektródával ,ha ügyes palira bizod rá,megtudja csinálni.De ha találsz co s t ő is levarrja.Hétvégén Zalába dolgozok,ha arrafelé élsz,levarrom neked ingyen.
Előzmény: stukov1 (35388)
stukov1 Creative Commons License 2019.08.04 0 0 35388

Heló! Csak egy gyors kérdés:

2db 1,5colos (2-vagy 3mm-falvastag) csövet kellene egymáshoz hegeszteni keresztben egymáson. Így lényegében 1 ponton van érintkezés. Én nem értek hozzá, de egy hegesztésben jártas szaki "pálcás" módszerrel tud megbízható erős kötést létrehozni? (tehát jó vastagon meghegeszteni? :)

Isti betyár Creative Commons License 2019.08.02 0 0 35387

Táblázat lemaradt:

co huzal

Előzmény: Isti betyár (35384)
pumpili Creative Commons License 2019.08.01 0 0 35386

Hobbi szinten, ha csak rövid szakaszokon hegesztesz ilyen vastag anyagokat, akkor szerintem felesleges beruháznod egy tekercs 1,0-es huzalra. A 0,8-as amolyan univerzális vastagság. Megy vele a vékony és a vastag anyag is. Ettől függetlenül én pont a 0,8-ast csak tartaléknak vettem. Kasznizni, zártszelvényre 0,6-ost, vastagabbra 1,0-est használok. A 0,8 akkor jön képbe, amikor valamelyik kifogy és nem tudok hirtelen elmenni venni.

maseratisti Creative Commons License 2019.08.01 0 0 35385

Annyiban vitatkoznék csak hogy nem "kell" az 1-es huzal 5mm felett, hanem csak gyorsabb/termelékenyebb, bár ugye ipari felhasználásban ez egyenlő azzal hogy kell :-)

Isti betyár Creative Commons License 2019.08.01 0 0 35384

Ezt a táblázatot most találtam (Angol méretekből mm-be).

Ajánlott huzalvastagság különböző anyagvastagságoknál.:

A 0,9 és 1,1 méret nincs nálunk, de pont közte van az 1mm.

Érdekes, hogy a 0,8-as huzal amolyan "hobby" otthoni használatra elég 0,7-3,1 mm anyagvastagságig.

Az 1 mm-es huzal már igenis kell 4-5 mm-től felfele, akár 12 mm-ig is!

Előzmény: pumpili (35378)
piszerur Creative Commons License 2019.07.31 0 0 35383
Mi az email cimed?
Az enyém piszer22@freemail.hu
Előzmény: sz_cs_k (35382)
sz_cs_k Creative Commons License 2019.07.31 0 0 35382

Ok. Írd meg email-ben az elérhetőséged.

Előzmény: piszerur (35381)
piszerur Creative Commons License 2019.07.31 0 0 35381
Feltudjuk venni a kapcsolatot esetleg mesengeren ? Facebook?
Ott jobban letudom irni
Előzmény: sz_cs_k (35380)
sz_cs_k Creative Commons License 2019.07.31 0 0 35380

Szia! Mi a kérdés? Nekem még a sárga van:

https://www.youtube.com/watch?v=4UlwMewl9q0

Előzmény: piszerur (35379)
piszerur Creative Commons License 2019.07.31 0 0 35379
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem!
Most vettem egy IWELD Tig 220 ac/dc digital rc
Quicksilver gépet!
Van valaki aki ugyan ilyennel dolgozik vagy van neki?
pumpili Creative Commons License 2019.07.28 0 0 35378

Ilyen vastag anyaghoz én már 1.0-es huzalt használok, azzal mélyebb beolvadást lehet elérni és nem kell akkora huzalsebesség hozzá. Bár az én gépem 250 A-os és sokszor 200A fölötti árammal tolom. A feszültséget is magasabbra szoktam állítani mint ami fülre jónak tűnik. Ettől még mélyebb lesz a beolvadás , de pattogósabb az ív és jobban fröcsköl. Cserébe viszont gyorsabban lehet haladni. Pontos értékeket nem tudok mondani, mert csak hegesztés közben jelzi a kijelzőm és a gombokon sincsenek értékek. Bejelöltem alkoholos filccel a gombokon a megfelelő pozíciókat és az anyagoktól függően kicsit módosítok rajtuk ha kell.

Előzmény: Isti betyár (35377)
Isti betyár Creative Commons License 2019.07.27 0 0 35377

Sziasztok!

Lenne egy szakmai kérdésem!

Ma a kis Iweld alu 195-el hegesztettem egy órán át ilyen kis "hobby" 5-10 mm vastag laposvasakat és egy kicsit vékonykának éreztem a 0,8-as huzalt hozzá.

Csak egy menetben csinálok széles varratokat. 

Kicsit olyan érzésem volt, hogy mintha nem égne át rendesen vele az anyag. Mire a huzal rendesen beégne már le is "olvad" a vékonysága miatt.

Erre lenne a kérdésem, hogy szerintetek érdemes lenne 1mm-es huzallal próbálni? Sokkal kisebb Volt-on kéne használni az 1mm-ert.  A 0,8-at meg 21,5-23 V max.on járatni nem hinném, hogy hosszútávon jót tesz a gépnek. (Azt hiszem, hogy 15kg-s esebot 10e-ért tudnák is szerezni.) 

Vagy inkább maradja a 0,8-asnál?

Ruronin Creative Commons License 2019.07.26 0 0 35376

Rendben köszi.

Előzmény: itya (35375)
itya Creative Commons License 2019.07.26 0 0 35375

Olvass vissza pár oldalt, de ne itt hanem a másikban ahol szintén feltetted ezt a kérdést.

Nem véletlenül van a másik fórumnak a címében hogy gépvásárlás.

Előzmény: Ruronin (35374)
Ruronin Creative Commons License 2019.07.26 0 0 35374

Helló!

Én is Co MIG-MAG gép vásárlás előtt állok és szeretnék tanácsot kérni, hogy milyent érdemes. Kb 150ezer lenne rá, de nem baj ha olcsóbb. :)

Co2 palackkal használnám, a porbeles huzlról nemsok jót olvastam.

Azért döntöttem co mellett, mert az MMA-val nehezebb a vékony lemezek, anyagok hegesztése, átég ha meg nem adok rá Ampert akkor odaragad.

Szóval milyen ajánlotok?

Előre is köszi.

Törölt nick Creative Commons License 2019.07.19 0 0 35373
Gyere oda.
Előzmény: motorbubus (35372)
motorbubus Creative Commons License 2019.07.19 0 0 35372

Köszi a segítséget.... ;-)

Ha ennyire gáz...akkor ajánlhattok esetleg olyan oldalakat is ,ahol utána tudok olvasni...

Előzmény: motorbubus (35361)
gss Creative Commons License 2019.07.17 0 0 35371

köszi

megpróbálok szerezni valahogy,kár hogy kis kiszerelésben nincs,elég lenne egy deci

refse2 Creative Commons License 2019.07.17 0 1 35370
Előzmény: gss (35367)
refse2 Creative Commons License 2019.07.17 0 1 35369
jamesz64 Creative Commons License 2019.07.17 0 0 35368

Nekem is van, bár a nevét nem tudom. Úgy kaptam kisebb mennyiségbe, áttetsző zselészerű anyag. A varratot és környékét bekenve passziválja azokat. Heg. tech. boltokban biztosan tudnak bővebb infót adni róla.

gss Creative Commons License 2019.07.17 0 0 35367

...motorra viszont készitek csomagtartót rozsdamentesből

a csiszolatlan hegesztés rozsdásodik

vhol hallottam vmi pácról amivel le kell kezelni (nem mindenhol férek hozzá hogy csiszoljam) tud erről vki bővebbet?

...vagy vhogy több utógázt kéne neki adni? (amikor még izzik ne kapjon oxigént)

Törölt nick Creative Commons License 2019.07.16 0 0 35366
1.5 bártól 2.5 ig szokott lenni. Nyomás alatt magasabb a forráspont is.
A falvastagság még csak csak egy nyitottnál de nem érvényesül a kandaló tömegébből adódó hőtárolás.
Kb arra lehet hasonlitani mikor a vékonyfalú edénybe forralsz vizet, hamar kihűl.
Másik meg hogy nem olyan drágák a vizteres kandallóbetétek. Plusz üveg stb..
Az hogy igazán szép legyen na azzal sok időt el lehet szórakozni.
Előzmény: gss (35365)
gss Creative Commons License 2019.07.16 0 0 35365

sima vegyes kazánt foltoztam már co-val (tizen év alatt kilukadt a kondenzviz miatt) de az sima vaslemez volt,meg nyitott rendszer,meg nem a nappali közepén van....

meg se kérdezem havert hogy mekkora lenne az üzemi nyomás,felejtsen el

bnorci71 Creative Commons License 2019.07.16 0 0 35364

azt szokták mondani "bátraké a szerencse" de én itt inkább azt mondanám, "suszter maradjon a kaptafánál"

szóval félelmed jogos, egy nyomástartó edényt minősített hegesztő csináljon az a biztos

Előzmény: gss (35362)
jamesz64 Creative Commons License 2019.07.16 0 0 35363

Szia!

A félelmed jogos, 3-as lemezből inkább inkább el se kezd.  Ha még nem hegesztettél kazánt inkább szabadon állóval / ne befalazottal/ kezdj.

A vékonyabb lemez az esetleges megnövekedett  víztér oldali nyomás miatt  könnyebben deformálódik /púposodik/ a varratok szakadhatnak, illetve az esetleges kondenzvíz lecsapódás végett hamarabb kilyukad. 

Én 6mm alatt el sem kezdeném, minden varratot kétszer áthegesztenék, és a várható üzemi víztér nyomás kétszeresével minimum 24 órán keresztül nyomás próbáznám.

De ez csak magán vélemény.

Előzmény: gss (35362)
gss Creative Commons License 2019.07.16 0 0 35362

én is kérdeznék:

tegnap próbáltam a rozsdamentest,ezt sikerült elsőre művelni

(aluflux 195   6,5m/min 20V  0,8as er308lsi huzal 12L/min Argon)

haver nyaggat hogy csináljak neki kandalló vizteret 3as lemezből,de félek bevállalni

attól tartok hogy megcsinálom, (nyomáspróbával) és utána a gyenge hegesztési tudományom miatt a sokszori hőtágulás után ereszteni kezd (...és egy téli éjszakán felébreszt telefonon hogy úszik a nappalija  :-) )

szerintetetk mennyire jogos a félelmem?

corgonnal is használható a 308as huzal? melyik a jobb? 

motorbubus Creative Commons License 2019.07.16 0 0 35361

Sziasztok!

Új vagyok itt....és kezdő. ;-)

Na jó,azért nem teljesen kezdő...de AWI terén az. Kérdeznék pár hülyeséget...

Például a védőgáz mennyiségét mi határozza meg...? Persze tudom,hogy pl szabadban elfújja a szél...de zárt helyen mi szabja meg,hogy hány l/p-et állítok be? 

Tegnap próbálkoztam mindenfélével...sima vas, inox, alu...és kb ~8l/p-et állítottam be.

Honnan tudom,hogy sok vagy kevés...?

Köszönöm a nálam tapasztaltabbak segítségét. ;-)

MrJones512 Creative Commons License 2019.07.14 0 0 35360

Tudtommal kétatomos molekulákban (O2).

Előzmény: refse2 (35359)
refse2 Creative Commons License 2019.07.14 0 0 35359

Lehet hogy buta kérdést teszek fel, de az oxigén palackban(hegesztős) egy molekulás az oxigén (O), vagy kétmolekulás (O2)?

Előzmény: MrJones512 (35358)
MrJones512 Creative Commons License 2019.07.14 0 0 35358

Gondoltam rá, csak van vele egy kis bökkenő.

Az addig rendbe' van, hogy a 100 bar-os Corgonpalackra rátöltesz annyi oxigént, hogy 105 bar legyen.

De mi van, ha a következő hegesztéshez kevesebb O2, netán épp tiszta Corgon kell?

Veszel egy másik palackot? Aztán egy harmadikat-negyediket?

Annál még az is jobb, ha csinálsz egy s.k. keverőt két reduktorral, két átfolyásmérővel és két visszacsapószeleppel. Aztán addig játszol a reduktorokkal, amíg hegesztés közben(!) meglesz a kívánt arány.

Vagy veszel egy keverőt, potom 317 kilóért. https://hegesztescentrum.hu/reduktorok-nyom-szab/gazkevero-szelep/gazkevero-nyomasszabalyozo-szelep.html

Előzmény: Csuhás (35357)
Csuhás Creative Commons License 2019.07.14 0 0 35357

Pont az a megoldás hogy tölteni kell a kisebb nyomású palackot. :- )

Előzmény: MrJones512 (35356)
MrJones512 Creative Commons License 2019.07.13 0 0 35356

"Mindenféle feszmérő állásnál lehet a corgonhoz oxigént adni,a lényege,hogy az oxigén palack nyomása legyen a nagyob."

És azt hogy oldottad meg, hogy a nagyobb nyomású palack tartalma ne szorítsa ki a keverőtérből a kisebb nyomásúét (ad absurdum: tölteni kezdje a kisebb nyomású palackot), hanem valóban keveredjenek?

Előzmény: Törölt nick (35352)
alkkor Creative Commons License 2019.07.13 0 0 35354
Bár nem nekem lett címezve,semmit nem jelent a kor.Szaktudás ,az kell a hegesztéshez.A példaként felhozott egyszerű számítás 100 bar corgonhoz 5 bar oxigen kell,ez kijelentő mondat nem számitás.Hegeszteni kellene megtanulni,nem a gázokkal össze- vissza játszani unalomból.Ezres nagyságrendben abszolváltam röntgen vizsgálattal és ultrahanggal is ellenőrzésre került varratokat.Találkoztam itt olyan lehetetlen figurákkal,akik ön,és közveszélyes módon hegesztettek,megpróbáltam finoman jelezni,a höbőrgés ,meg a kitiltás,meg az én anyámat.Akkor mókkoljatok,szedjetek szét mimdent,váltsátok meg a világot.Corgon gázhoz kevert oxigén vagy héliumos cuccott,trimixnek hívják 1940 évektől van jelen,csak jelzem hamár 60 vagy,és úgy érzed valami különlegeset fedeztél fel,hát sajna nem.Ez rád természetesen nem vonatkozik,hiszen ki más gondolhatán hogy a hegesztést alapjaiban rengeti meg,egy bő 80 éve a piacon kapható gázkeverék újraalkotásával.Az az anyagcsoport amivel dolgozol,pontosan melyik? Szerkezeti acél? De finomszemcsés,melegenhengerelt,ütőmunka értéke joulban,és a varrat értéke azonias? Te bármi csinálsz,az úgx lesz jó mert te 60 éves múltál 28 nappal,és 8 óra 18 perccel.....
Előzmény: Törölt nick (35352)
Törölt nick Creative Commons License 2019.07.02 0 0 35353

Kössz a linked.

Másoknak is elmondom,hogy jártam egy lemezkazán gyártónál,és a fogyós varrat hangja olyan volt,mint a Fox-cell elektródáé.

Igy megkérdeztem egy hegesztőgép mérnök barátomat,és ő javasolta az oxigén hozzáadását. Ő 7 százalékot javasolt,de én csak ötig nyomtam.Állitotta,hogy a túl sok sem jó,de a túl kevés sem !!! Bizton állitom,hogy a varrat hangja megváltozott,és a külleme is. Megszűnt a fröcskölés,ugyanakkor a varrat szélei oxidált szinűvé vált,de ez még mindég elenyészőb gond,mint a sok golyócslát letakaritani. Ugyanakkor a varratom nem hólyagzott vissza,és gázbudorék mentes lett !!!

A  gép A,és előtolás potijai egészen más helyekre kerültek !!!

Előzmény: refse2 (35348)
Törölt nick Creative Commons License 2019.07.02 0 0 35352

Mindenféle feszmérő állásnál lehet a corgonhoz oxigént adni,a lényege,hogy az oxigén palack nyomása legyen a nagyob. Egy egyszerű számitás : 100bár corgonhoz 5bár oxigén kell. Házilagosan is meglehet oldani,magasnyomású flekszibilis tömlő kell,az egyik hollandernél kikell alakitani egy feszmérő csatlakozást.

28 nap,és kereken hatvan éves vagyok,de a kérésedre tanfolyamra fogok járni !!!!

Előzmény: Törölt nick (35346)
Törölt nick Creative Commons License 2019.07.02 0 0 35351

Bocs.......nemjól irtam. Az átmérő változtatással,módosulni fog az áttételi arány,vagyis módosul a meghajtott tengely fordulata.

Előzmény: gss (35343)
refse2 Creative Commons License 2019.06.30 -1 0 35350

"Semmi köze a gáznak a beégés mélységéhez"

Már hogyne lenne! Ha fogyóelektródás géppel tiszta argonnal hegesztesz, magas lesz az olvadék (tehát nincs beégés).

Ha co2 vel hegesztesz ugyanakkora árammal akkor lapos lesz a varrat (tehát van rendes beégés).

Szerintem iratkozzál be egy hegesztős tanfolyamra, vagy legalább olvass utána.

Hegeszteni pedig meg se próbálj ilyen ismeretekkel, mert könnyen előzetesbe kerülhetsz a munkád miatt!

Boti525tds Creative Commons License 2019.06.30 0 0 35349

Gari miatt nem mertem.

Előzmény: refse2 (35337)
refse2 Creative Commons License 2019.06.30 0 2 35348

Talán neked is fel kellene frissíteni a hegesztőgázokkal kapcsolatos ismereteidet.

Léteznek három összetevőből álló gázkeverékek:

https://www.messer.hu/mag-hegesztes-otvozetlen-es-gyengen-otvozott-acelok

Látod milyen jó ez a fórum!

Több évtizedes szakmai tapasztalattal jöhetsz ide továbbtanulni (a"hozzá nem értő amatőröktől").

MrJones512 Creative Commons License 2019.06.30 0 0 35347

"Te figyi már,a corgon gázhoz hogyan kevertél hozzá 5 % cuccott? Reduktor,géppbe be.Igy van? Melyik ponton tudtál 5% cuccott hozzáadni a keverékhez?"

Hát, ezen én is elagyaltam egy kicsinyég... meg főleg azon, hogy mi a rossebnek kell a védőgázhoz keverni pont azt az anyagot, ami ellen az védeni hivatott?

"Hallod,hegesztőmérnökök,komoly koponyák agyalták ki az összes gáz összetevőjét,miből.mennyit hogyan."

Mondjuk, azért nem nagy agyalás kellett hozzá, hogy 100% CO2, illetve 100% Argon. :)

Törölt nick Creative Commons License 2019.06.30 -2 0 35346
Amilor a hegesztési....nő,a beégés nő,szélesebb lesz a varrat,amikor a ...csökken,a beégés csökken magasabb lesz a varrat.Segitek a..... helyén nem a gáz áll.Semmi köze a gáznak a beégés mélységéhez.Ajánlom figyelmedbe a védőgazok hegesztéshez és termikus vagáshoz kissé száraz de hasznos infókat tartalmazó olvasmányt.Te figyi már,a corgon gázhoz hogyan kevertél hozzá 5 % cuccott? Reduktor,géppbe be.Igy van? Melyik ponton tudtál 5% cuccott hozzáadni a keverékhez? Hallod,hegesztőmérnökök,komoly koponyák agyalták ki az összes gáz összetevőjét,miből.mennyit hogyan.Gondolod előálltál valamilyen megfejtéssel? Ha érdekel a .... helyén mi áll,és mitől nő,csőkken,változik a beégés,iratkozz be egy tanfolyamra.Vagy legalább olvass el egy könyvet,ami a hegesztési ismeretekről szól
Előzmény: Törölt nick (35342)
Törölt nick Creative Commons License 2019.06.30 -2 0 35345
Hegesztéskor a hozaganyagnak a hegesztendő munkadarabnak megfelelő ötvözőket kell tartalmaznia,vagy ahozz a lehető legközelebbi mutatókat.Azt írtad,hogy a hegesztési varratot nem lehet megmunkálni,csak más szavakkal.A számtalan jelezés ami neked gondolom semmit nem mond,az elektródák dobozán,az awi palcák dobozán,a fogyóelektródák dobján,vagy dobozán azért van feltüntetve.Hegesztési alapismeretek 1 oldal.Milyen öntvényből van a palinak a szíjtárcsája,azt melyikőtök kérdezte meg?Osztjátok a tippeket,a semmire.Bronz? Réz? Aluminíum? Vasöntvény?Lemezgrafitos?Fekete vagy feher temper öntvény?Hőálló? Úgy,úgy.Nagytudásuak.
Előzmény: Törölt nick (35341)
bnorci71 Creative Commons License 2019.06.29 0 0 35344

ahol nem kívánsz meg fix fordulatot folyamatosan, lehet benne ingadozás egy oszlopos fúrónál majd mindegy hogy 1440/1430/1450 a fordulat

ezért mondtam én is a leszedést ahol ékszíj viszi át a hajtást ott eleve számolnak csúszással így az átmérő csökkenés nem akkora gond, illetve a párjából is lehet leszedni akkor marad az áttétel

Előzmény: gss (35343)
gss Creative Commons License 2019.06.28 0 0 35343

az a fordulatingadozási tényezö az miaz?

Előzmény: Törölt nick (35341)
Törölt nick Creative Commons License 2019.06.28 0 0 35342

A tömör huzalnak nincs párja,én a porbeles huzalt a gyártó nyakára tekerném !!!

Ja.............meg a corgongáz is buli,én a napokban kipróbáltam + 5% oxigént hozzáadni. A varrat szebben beég,szinte lapos a varrat,és nem giliszta !!!

Előzmény: Péter2. (35333)
Törölt nick Creative Commons License 2019.06.28 0 0 35341

A hegesztési varrat megmunkálása szinte lehetetlen a keménysége miatt.

Ha nem túl nagy a méret,sárgarézzel fel lehet rakni,ja......oxigén-disu,vagy PB kell hozzá.

Ha nem túl nagy a fordulatingadozási tényező............kb 5mm átmérő elvétellel helyrehozható forgácsoló móddal.

Előzmény: Isti betyár (35334)
Törölt nick Creative Commons License 2019.06.27 0 0 35340
Öntvénypálca?
Előzmény: Isti betyár (35339)
Isti betyár Creative Commons License 2019.06.27 0 0 35339

Az a gondom, hogy az átmérő nem csökkenhet. Csak az az 1-2 mm felrakás hiányozna.

Előzmény: bnorci71 (35335)
Mnagy Creative Commons License 2019.06.27 0 0 35338

Az öntvény szíjtárcsa nem fogja szeretni a krómosnikkeles..... rozsdamentes drótot, és dobhatod el. Nem kéne erőltetni azt a felhegesztést, ha még használható az a szíjtárcsa, viszont, ha van másik kísérletezz :-) 

refse2 Creative Commons License 2019.06.27 0 0 35337

Első körben levenném a burkolatot és kifúvatnám sűrített levegővel.

Ha szerencséd van ettől rendbe is jöhet.

Ha nem, akkor szerviz.

Előzmény: Boti525tds (35336)
Boti525tds Creative Commons License 2019.06.27 0 0 35336

Urak!!!!

Alfaweld tm 200 ac dc hf pulse masinéria....ezer márkanev alatt fut ugyan ez a régi kiforrott konstrukció....nem tudjátok mi a túró lehet az E01-es hibakód? Tig dc-ben az impulzust kénye-kedve szerint állítgatja hegesztés közben, illetve mma-ban hol van ívgyújtás hol nincs. Persze Ac-ben is ugyan ez a gond az impulzussal. Tig-ben impulzus nelkül működik, amíg van ív, írja is az áramerősséget, mikor nem hegesztek E01-es hibakód. Úgy veszem észre mikor hozom-viszem a gépet van, hogy eltűnik a hiba de az esetek 80%-ban jelen van. Tehát pl kocsival elvittem gariba nézzenek rá, ott persze baszta csinálni, csodák csodájára megjavult :D agybaj! Nyilván a kocsiban zötykölődés. Saja még ott sem tudtak megmondani mi az E01.  Valaki esetleg?? Előre is köszi.

bnorci71 Creative Commons License 2019.06.27 0 0 35335

ha kiadja az anyag én inkább csak esztergáltatnék belőle igaz picit csökkenni fog az átmérő

Isti betyár Creative Commons License 2019.06.26 0 0 35334

Sziasztok!

Lenne egy szakmai kérdésem. 

Van egy öntvény eléggé elhasználódott szíjtárcsám. Ezt fel kéne újítanom mert a szíj már nagyon beesik rajta. Az új szíj is.

Úgy gondolnám, hogy a tárcsa belselyét felhegeszteném 308 saválló huzal +Corgonnal.

Kérdés, hogy megoldható-e. Illetve hegesztésnél elrepedhet a hőtől a szíjtárcsa?

Péter2. Creative Commons License 2019.06.22 0 0 35333

Üdvözlet mindenkinek , szép estét . Volna egy olyan kérdésem ,  vettem egy iweld porbeles hegesztőt , uaz kasznit javítgatni , jó is volt , még el nem fogyott az elektróda " drót " ami a csomagban volt , E71T-GS rendeltem hozzá 2 dob  E71T-GS AWS A5.20 0,9 mm ' drótot '  a helyzet úgy változott , hogy ehhez a dróthoz majdnem kell a maximális feszültség 20 v és minimum  25 A gép  skálája  szerint , hogy kezdjen """ rendesen működni """" , viszont így már jobban figyelni kell , mert hamarabb lyukaszt , és "" a varrat is inkább gányolásnak néz ki koránt sem néz ki jól ! A géphez adott " dróttal "E71T-GS minden rendben volt 17v és 10 A szépen tudtam vele hegeszteni , pontozni a lemezt  a  "salak" is lejött drótkefével és fényesebb volt az a " varrat " mint a mostani " dróttal " mert most van vékony salakréteg  amit ütni kell , hogy lejöjjön és sötétebb a hegesztés  , létezik olyan opció , hogy több fajta , pl rozsdamentes porbeles huzal , stb , mert nem igen látok  leírást róla,  de más a hegesztőhuzal mint a géppel küldtek  az biztos,  és amiket láttam itt a neten egy kaptafa alatt árulják E71T-GS !  Azt szeretném kérdezni , hogy ebbe valaki tudna irányt mutatni , előre is köszönöm . A gépembe 100mm dob fér 1 kg 09 drót !

Zsiga938 Creative Commons License 2019.06.22 0 0 35332

Kozben megtalaltam, koszonom!

Előzmény: Mnagy (35331)
Mnagy Creative Commons License 2019.06.21 0 0 35331
Előzmény: Zsiga938 (35330)
Zsiga938 Creative Commons License 2019.06.21 0 0 35330

Sziasztok,

Mastroweld markaval kapcsolatban van valakinek tapaszalata?

Koszi,

Zsiga

Schrott Péter Creative Commons License 2019.06.20 0 0 35329

Nálam valószínűleg az összes tényező jelen volt. :D

Előzmény: ívhegesztő1977 (35327)
gss Creative Commons License 2019.06.20 0 0 35328

valamelyik alfával ugy jártam hogy annyira lötyögött a gázterelő hogy közel került egy ponton a hegesztéshez és megolvadt a széle

a lötyögésről még csináltam is egy videot,alfának elküldtem,kicserélték egy nagyobbra kis ráfizetéssel

de persze lehet tényleg a fröcsköléstől is

Előzmény: Schrott Péter (35321)
ívhegesztő1977 Creative Commons License 2019.06.20 0 0 35327

Meg tud rakódni a gázterelő rendesen...főleg ha esetleg szennyezett a hegesztendő anyag

festékes stb...vagy nem tökéletes a beállítás,hegesztési helyzettől is függ.

Pici csavarhúzó legyen mindig a zsebben:)és időközönként kitakarítani.

Előzmény: Schrott Péter (35325)
MrJones512 Creative Commons License 2019.06.20 0 0 35326

Próbálj meg úgy játszani a paraméterekkel, hogy a hegesztés hangja minél jobban megközelítse az egyenletes sziszegést.

Ha ropog, vagy durrog (netán lökdösi is a pisztolyt), akkor vagy kevés az áram, vagy sok a drót, vagy kopott az áramátadó betét. Ilyenkor jobban is fröcsköl.

Ha viszont meg-megszakad az ív, akkor kevés.

Ha búg a hegesztő és csöpög/folyik a drót, akkor k. sok az áram.

És ha a hegesztett lemez hátoldala nem színeződik el, akkor túl gyorsan varrtál.

A hegesztés egy nyugodt tevékenység.

Előzmény: Schrott Péter (35325)
Schrott Péter Creative Commons License 2019.06.20 0 0 35325

Valószínűleg ezt történt, telerakódott a terelő. Hozzá kell még szoknom, hogy nem kézi ívhegesztő, nem lehet neki eszetlenül tolni. 

Előzmény: ívhegesztő1977 (35323)
MrJones512 Creative Commons License 2019.06.19 0 0 35324

"Túl sok lehet az áram neki?"

Mér'... mennyi árammal hegesztettél vele?

Ilyet akkor csinál, amikor zárlatos a terelő és a hegesztőáram egy része a drót helyett a hegesztendő anyaghoz érintett terelőn keresztül folyik.

A terelő zárlatát vagy a berakódott fröcskölő anyag okozza (alulról-felfelé hegesztéskor hajlamos egyenesen a terelőbe hullani és - paszta ide, vagy oda - rövid idő alatt zárlatossá tenni a terelőt), vagy - fémből készült nyakkal ellátott pisztolyoknál - a terelő előtti szigetelőgyűrű hiánya.

(Az a fehér színű gyűrű a nyakon - alapesetben erre ütközik föl a gázterelő.)

ívhegesztő1977 Creative Commons License 2019.06.19 0 1 35323

A gázterelő nem szabad,hogy áram alatt legyen.

A belső hüvely(ami a pisztolyra megy)és a külső ház között van szigetelés.

A képen látszik:

Ha ez idővel tönkremegy akkor lehet az,hogy "ragad"a gázterelő a hegesztendő anyaghoz.

De ilyenkor ki szokott esni a belső hüvely és használhatatlanná válik a gázterelő.

Mivel már új gázterelőt vettél nálad ez a hiba nem lehetséges.

A paszta jó dolog.......viszont ugyan úgy meg tud telni a gázterelő cunderral(ha pasztázol könnyebben kijön belőle).

Szóval meg tud telni annyira a gázterelő belseje,hogy áram alá "helyeződik"és ragad a hegesztendő anyaghoz.

Ha oda "ragad"az áramtól akkor szokott így letöredezni és szétégni.

M.András90 Creative Commons License 2019.06.19 0 0 35322

hogy sikerült? :)

Schrott Péter Creative Commons License 2019.06.18 0 0 35321

Sziasztok! 

A 2. terelő, amit hazavágok, pedig pasztát is használok. 

Túl sok lehet az áram neki? 

bexxter Creative Commons License 2019.06.18 0 0 35320

Nyomáspróba dátuma bele van ütve a palack nyakába, keress minél újabb dátumot. 21e körül van az acetilén csere, 12 az oxigén. Ha lejárt a nyomáspróba és még vizsgálható a palack, akkor általában 6e ft a nyomáspróba ára. Senki nem fogja neked kispalackokra cserélni, mert sokkal többet érnek, a mobilitás miatt. 

Előzmény: Motoszaki (35319)
Motoszaki Creative Commons License 2019.06.17 0 0 35319

Segítségeteket kérem. 

Örököltem egy lánghegesztő szettet. 6kg 40literes acetilén és ugyanekkora 40l oxigén palack plusz a reduktorok csövek stb. (kifogyóban vagy üres) 

Én tudok villannyal hegeszteni de ezzel még soha. Viszont ki akarom próbálni de ekkora mennyiség biztos nem fog kelleni. Tudtok ajánlani olyan telepet ahol kisebb palackra cserélik illetve ha nem, egye fene hogy zajlik egy csere amikor házhoz jönnek. Mert semmilyen doksim vagy ilyesmi nincs a palackokhoz. Pl van ennek szavatosság? Palack régi stb lehet nem is tudom használni? Miből derül ez ki?

Üdv Zoltán 

Törölt nick Creative Commons License 2019.06.09 0 0 35318

Nem ismerem a tiedet.

Amiket én néztem max 200-300A rel tudtak rásegiteni az inditásra.

Használat meg ugyan az volt mintha bikáznál. Felteszed bekapcsolod azt a funciót és rásegít.

Egy használat nem több mint 15mp inditózás aztán pihi x perc.

Van olyan ami max 50A ad/gyorstöltő/ de ez olyan mintha rákötnéd mondjuk egy járó motorú kocsira vársz x percet majd inditód.

Fő gondom az volt hogy ahova kellene nem biztos hogy van tyúkbél, és kicsi a teljesitménye.

Hegesztőkábelből lehet jó inditókábelt csinálni.

4 évig volt egy táskás gyorsinditóm, most is van egy 55ah akku tartalékban, télen mindig jön valamelyik szomszéd.

A jelenlegi litiumosok meg a tutik és hogy ne legyen annyira off.

Mi van ha elkezd tölteni a generátor, 12v 70A pl ? Szerintem kisütné a trafót/ invertert.(töltőt sütött ki az öregem ugyan igy.)

Hegesztéskor is meg van adva hogy a kocsi elektromos rendszerét áramtalanitani kell, más téma hogy nem szoktam.

Én láttam olyan mobil hegesztőt aki a kocsijában tartott 4 munkaakkut és azzal hegesztett. Menet közbe meg a kocsi generátora töltötte őket, persze külön kapcsolóval függetlenitve a kocsi elektromoságától hegesztéskor.

Van kétszer 6 méter kábel és azzal foltozik mma.

Előzmény: MrJones512 (35317)
MrJones512 Creative Commons License 2019.06.09 0 0 35317

"Hát most már akkutöltő van bikázó funcióval."

Tényleg... az hogy működik?

Már csak azért, mert én valami olyasmit olvastam a mienk doksijában, hogy az aksit kell vele "bikázni" (ezt speciel konkrétan háromszor 5 másodpercig, tizenöt másodperces szünetekkel), nem pedig az önindítót direktben meghajtatni.

De lehet, hogy félreolvastam, mert nem valami perfekt az angolom.

Előzmény: Törölt nick (35316)
Törölt nick Creative Commons License 2019.06.09 0 0 35316
Hát most már akkutöltő van bikázó funcióval.
Régen volt olyan traktorról vagy máshonnan hajtott dinamó amin volt ilyen lehetőség. Én láttam olyat mert mielőtt a kisöreg szétbontotta volna megmutatta hogy müködik. Talán 300A rel lehetett vele folyamatosan hegeszteni. Meg volt vagy 600kg. Valami régi orosz csoda volt kb a 60 as évekből. De még a 6 v is ment rajta. Egyenáramú generátorként is lehetett használni.
Előzmény: refse2 (35315)
refse2 Creative Commons License 2019.06.09 0 0 35315

A kérdés csak elmélet volt!

Nincs akkumlátor problémám.

De eszembe jutott, hogy létezett olyan hegesztő amivel akkumlátort is lehetett tölteni.

Előzmény: Törölt nick (35314)
Törölt nick Creative Commons License 2019.06.09 0 0 35314

Egy darabig biztos pufferként viselkedne az akkumulátor, de hogy ténylegesen mi történik... Cellazárlat elektronika kisül.

24 v os kamionba is szeretnek kisülni a 12v os cuccok.

Én valami gép akkuval próbálkoznék ha minden szakad. 12/18 v Talán tudna annyit lökni az akkun hogy beinduljon.

https://www.youtube.com/watch?v=hLJ_Q3KcFEo

Sikerült beinditani amúgy?

Előzmény: refse2 (35313)
refse2 Creative Commons License 2019.06.09 0 0 35313

Az üresjárati feszültségre nem is gondoltam.

Az biztos kisütné az érzékeny elektronikát.

Előzmény: Törölt nick (35311)
refse2 Creative Commons License 2019.06.09 0 0 35312

Felrobbanó aksit már én is láttam, mikor a balf.. autószerelő rossz pólusra kötötte a bikázót.

Ehhez még hegesztő sem kell.

Előzmény: MrJones512 (35310)
Törölt nick Creative Commons License 2019.06.08 0 0 35311

Üresjárati feszültsége mennyi a hegesztőnek? Mert az több mint 12 v.

A másik hogy az akkunak van egy inditó áramerősége ami olyan 500A egy kicsinek is.

Toljátok be inkább. Tescoba meg 10 e ft körül mindig van akku.

Előzmény: refse2 (35309)
MrJones512 Creative Commons License 2019.06.08 0 0 35310

Hát, megpróbálni mindent meg lehet (legrosszabb esetben csak egyszer az életben - és akkor se sikerül)... De én nagyon lebeszélnélek erről.

A felrobbanó akkumulátor nagy zajt csap - ezt tapasztalatból mondom -, és hát ha hazavágod az autó komplett elektronikáját, az sokkal drágábba' lesz, mint egy új aksi.

Viszont hogy valami pozitívat is mondjak: a hegesztő az szerintem bírni fogja. :)

Előzmény: refse2 (35309)
refse2 Creative Commons License 2019.06.08 0 0 35309

Lehet hogy hülyeséget kérdezek,(vagy rossz helyen) de megpróbálom.

Inverteres mma hegesztőt fel lehet használni autó bebikázására?

Azért kérdezem, mert ha pl. 50 ampernél 12 voltos a hegesztőáram, az kb. egy akkumlátor teljesítménye.

Lehet baja az autónak vagy az aksinak ha rákötöm a hegesztőt?

bnorci71 Creative Commons License 2019.06.07 0 0 35308

na azért kezdek meg nyugodni nem csak én vagyok balfék és gyújtom fel magam :)))

Előzmény: d_feco (35307)
d_feco Creative Commons License 2019.06.07 0 0 35307

Valahonnan ismerős a történet... Lekapcsoltam a flexet, a szemem sarkából úgy tűnt, hogy még mindig szórja a szikrákat. Pedig csak a póló és a farmer gyulladt meg rajtam...

A műszálas holmikat meg tiltja a vallásom. A zokniba belerohad az ember lába, de annyira, hogy nyilat lehet vele mérgezni. Télen-nyáron vastag pamutzokni a bakancs és a láb közé.

Előzmény: bnorci71 (35304)
gss Creative Commons License 2019.06.06 0 0 35306

előfordul hogy tökmindegy mi van rajtad,pl amikor  kocsi alatt fekve hallod a külső hallójárat sistergését

...de beugrott az is amikor öcsémmel szótlanul,nyugodtan és elégedetten végignéztük hogy flexxel meggyújtja magán a pulóverét az undok nagyarcú unokabátyánk

Előzmény: MrJones512 (35305)
MrJones512 Creative Commons License 2019.06.06 0 0 35305

Akkor nekem szerencsém volt: ezt a bolyhos, kínai polárlajbit csak átsütnöm sikerült (nem olvadt rám) - és már amúgyis ócska volt -, de farmertól pólón át a kamionos dzsekiig mindennel felgyújtottam már magam. :)

Viszont a legutóbbi vastag műanyagzokni (félcipőben) vitte a prímet: nem csak kilukasztotta az olvadt fémcsepp, de rám is olvasztotta. Mire komolyan vettem a dolgot és lerúgtam a cipőt, már vitte az irhámat is.

Basszátok meg... frottír, pamut, gumi, bármi... de a műszálas cuccot kurvára kerülje mindenki, ha hegeszt, vagy flexszel!

Előzmény: bnorci71 (35304)
bnorci71 Creative Commons License 2019.06.06 0 1 35304

flexel pamut pólót magamon felgyújtani se egyszerű, de sikerült, szerencsére a pamut ugye nem ég igazán, na a műszálas az rám égett volna :(

Előzmény: MrJones512 (35301)
MrJones512 Creative Commons License 2019.06.06 0 0 35303

Hadd küzdjön vele, SzVSz! :)

(A Flashdance óta nem láttam nőt hegesztőpajzsban - és az is csak egy mozi volt.)

Előzmény: Törölt nick (35302)
Törölt nick Creative Commons License 2019.06.06 0 0 35302

Én a helyedben hagynám a gyári csomagolásában,szétbontva. Az ember igy is nagyon fog neki örülni.

Előzmény: h.s.timi11 (35296)
MrJones512 Creative Commons License 2019.06.06 0 0 35301

Én nem hagynám ki a műszálas zoknit sem.  :)

d_feco Creative Commons License 2019.06.06 0 0 35300

Hamar leszoktam arról, hogy egy szál rövidgatyában és strandpapucsban hegesszek (pardon - próbáltam hegeszteni, de mindegy is). Azóta rájöttem arra, hogy a legjobb a hegesztőknek, mert őket nem szólják meg azért, mert nyáron is tetőtől talpig fel vannak öltözve. Egy kicsit leégtem itt-ott...

Előzmény: maseratisti (35295)
ívhegesztő1977 Creative Commons License 2019.06.05 0 0 35299

Szia.

Összerakva valahogy így kellene kinéznie.

Az első képen lévő kis "kar"ami felül van,azzal állítod hogy mennyire billenjen le a pajzs a buksin:).

A "bordás kerékkel"meg azt hogy milyen messze legyen a pajzstest az arctól.

h.s.timi11 Creative Commons License 2019.06.05 0 0 35298

Jaj, nagyon szépen köszönöm! :) Nekem így is kicsit instabil, ha fejjel billentem előre, állon vág és elforog a fejpánt a pajzsban, de még állítgatok rajta. :) 

Előzmény: Törölt nick (35297)
Törölt nick Creative Commons License 2019.06.05 0 1 35297
h.s.timi11 Creative Commons License 2019.06.05 0 0 35296

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. Ma kézhez kaptam a férjem szülinapi ajándékát. Egy  iWeld Nord Eye II pajzsot rendeltem neki. Már ott hiba csúszott a gépezetbe, hogy nem Terminátor mintásat küldtek, de sebaj, jó lesz a bordó is, majd felmatricázzuk Vasembernek... :)

A segítség ahhoz kellene, hogy sehogyan sem tudom összerakni a fejpántot... Adtak hozzá leírást, de a rajzon egészen más alkatrészek vannak... (kicsit félek, hogy ez sem az, aminek lennie kellene....) Állandóan lebillen, nem tart rendesen. Van valaki, aki lenne olyan kedves és valahogy befotózná nekem az összerakását a fejpánt kis alkatrészeinek? Én alapjában véve elég jól értek a szerszámokhoz, szedtem már szét piszoárt is és a csavarhúzó is jobb barátom, mint a körömlakk, de ez most kifog rajtam. Másfél óra Google sem adott eredményt. Kérlek, szánjatok meg. Köszönöm! :)

maseratisti Creative Commons License 2019.06.05 0 0 35295

Ennél is finomabb dolog mikor elfelejted rácsippenteni a testet a munkadarabra, ellenben kesztyű nélkül odafogod az oda heftelendő anyagot, majd a nagyfrekis gyújtású gépre kötött/beállított awi pisztolyon nyomsz egy gombot :-)

Előzmény: d_feco (35294)
d_feco Creative Commons License 2019.06.05 0 0 35294

Volt hozzá szerencsém. Akkor még nem használtam kesztyűt, vizes papucsban meztélláb... Hozzáértem az elektródafogóhoz. Elég sokat kell vezekelnem azokért a mondatokért... De nem igazán lehet belehalni, csak kellemetlen érzés.

Előzmény: Schrott Péter (35291)
Törölt nick Creative Commons License 2019.06.05 0 0 35293

Igaz,picivel rdágáb a 4616-nál,de én nagyon megszerettem : https://www.szogker.hu/products/elektroda-fox-ke-d25*250mm-acelhoz-bohler--8608813688.html Ha még ez is remeg,a hossza lehetővé teszi,hogy a fogót támaszd,így elég a mezei olcsó kesztyű is.

sz_cs_k Creative Commons License 2019.06.04 0 0 35292

Új elektródánál, amikor még hosszú, én is megfogom vagy megtámasztom a szabad kezemmel. Nem lesz tőle semmi bajod.

Schrott Péter Creative Commons License 2019.06.04 0 0 35291

Sziasztok!

Láttam külföldi videókban, hogy hegesztés közben egy vastag kesztyűben megfogják az elektródát és úgy hegesztenek.

Azon kívül, hogy forró, van mondjuk érintésvédelmi kockázat a dologban?

piszerur Creative Commons License 2019.06.03 0 0 35290
El se tudom képzelni hogy működhet!
Előzmény: maseratisti (35288)
piszerur Creative Commons License 2019.06.03 0 0 35289
Tudnál nekem képet küldeni?
Előzmény: maseratisti (35288)
maseratisti Creative Commons License 2019.06.03 0 0 35288

A szelepes awi kábelre.

Előzmény: piszerur (35287)
piszerur Creative Commons License 2019.06.03 0 0 35287
Esab buddy arc 180
Üdv erről a hegesztőgépről kérnék véleményeket!
Hova kell csatlakoztatni az awizáshoz a gázpalackot?
Tzupi Creative Commons License 2019.05.27 0 1 35286

A pár héttel ezelőtti Messer/nem Messer palack margójára.

Ma elmentem a közeli Messer cseretelepre (Hatvan), és megmutattam a palackot.

Persze kicsit vakarták a fejüket, mert hogy rajta a Messer banáncimke, de nincs vonalkód.

Telefonált egyet a hölgy azt mondták neki, hogy ez van, átveszik,

felcimkézik és mindenki boldog.

Még volt valamennyi a palackban, de úgy voltam vele, hogy inkább kicserélem,

mielőtt meggondolják magukat. Kaptam szép új, vonalkódos Messer palackot.

4.3 m3-es volt 17e ftért.

Hepiend.

ívhegesztő1977 Creative Commons License 2019.05.23 0 0 35285

A nem szabványos palackot is legalább két helyen tudod cserélni Budapesten.

Előzmény: PSVT (35283)
kunberci Creative Commons License 2019.05.23 0 0 35284

Én is így számoltam, 35-ből megvolt a töltött palackom. Sőt még a helyedben elvinném a CO-2 palackodat is talán tudod cseréltetni azt is. Telefonon előre le tudsz beszélni mindent. Sőt itt a majdani cserénél nem fognak rád verni nyomáspróba díjat sem.

Előzmény: PSVT (35283)
PSVT Creative Commons License 2019.05.23 0 0 35283

Igazad van! Pontosan ezt teszem, ezért írtam, hogy vagy évi 40 ezer forint bérleti díjért +15 ezer töltet, szabályosan a tuti a Messertől, vagy majd csak lesz valami. Ez utóbbit választom a 4,7 m3 kínai nekem 2-3 évig kitart, még ha ki kell dobnom utána a palackot akkor is 15 ezer Ft/év-ből megúsztam palack+töltet szemben a Messer  díjával. És ez messze a legrosszabb eset.... 

Remélem a kínlódásomnak legalább annyi haszna lesz, ha valaki hasonló cipőbe kerül és ez segít neki dönteni...

Előzmény: kunberci (35282)
kunberci Creative Commons License 2019.05.23 0 0 35282

Csak akkor van katyvasz a palackok körül, ha nem bérelt palackod van. Mivel mindenki saját palackot szeretne a hivatalostól eltérően, ekkor kezdődnek a gondok. Nem kell ezen annyit agyalni. Elmész és veszel magadnak egy corgon palackot, amit nagy valószínűséggel több évig kitart nálad a leírtak alapján. 35-45000Ft-ért+ járulék(áfa) már kapsz 4,7m3-es töltött corgon palackot, és ez sem kerül többe, ha annyi időre számolod, amíg kitart, mintha bérelt palackod lenne. A további töltéseknél már nem fizetsz a töltésen kívül semmit, ezért éri meg a saját palack. Siófokon kapsz kínai, és Messer-es palackot is töltve. Itt kapod meg a legolcsóbban. Nekem azért lett kínai, mert CO-2 (W21,8X1.14") meneteset szerettem volna a reduktorom miatt. Ez a 4.7m-es töltött palack kerül 35e Ft+áfába, a Messer-es palack G 1/2 menettel, meg 40e FT+áfa.

Előzmény: PSVT (35281)
PSVT Creative Commons License 2019.05.23 0 0 35281

Köszönöm szépen mindenkinek! Nem gondoltam, hogy ekkora katyvasz van a palackok körül...

A még tőlem is kezdőbbeknek összefoglalnám amit megtudtam Tőletek, telefonokból és a netről. Ha van még valami légyszi egészítsétek ki.

1. "Hivatalosan" Messer és Linde a nagyok, de csak bérelni lehet a palackot (120-180 Ft/nap) + töltet ára + esetleges szállítás. Állítólag ezek a palackok is részben kínaiak. (Miért is ne, Kínában gyártanak már mindent, miért pont a palackokat ne?)

2. A hegesztéstechnikai boltok többsége kínai palackot forgalmaz, amit ők valahogy nagy tételben állítólag a Messernél ás Lindénél töltetnek. Ezért kerül rá a nagy cégek banán-matricája.

3. Ezekben a boltokban a nem kínai palack ára kb 30%-kal magasabb, mint a kínai.

4. Az itt vásárolt, eredetinek tűnő palack is lehet "gázos":

- kínai palack, aminek a nyakára valaki ráragasztotta,  a vonalkódot és számot (állítólag ezt is hamisítjuk)

- bérelt palack, levakart matricával (ami ezáltal lopottnak minősül), tehát ha valaki ilyen helyen vesz "eredetit" kérjen számlát a palack gyártási számával.

5. A rendszer igazából az 1. pontot kivéve szabályozatlan és kaotikus. Nem tudni ki, kinek, meddig és mit tölt. Mindenki ügyeskedik.  

6. Ha valaki valahol vesz egy palackot azt becsszóra cserélik ott ahol vette. (Ameddig az adott hely létezik és meg tudja oldani a töltést.)

6. Még homályos nekem, hogy nagy cég által már töltött és matricázott kínai palackot hivatalosan a Linde és Messser magánszemélynek töltenek-e és ha igen hol és hogyan. Illetve a saját tulajdonú, de eredetileg Linde vagy Messer palackot meddig cserélik a nagyok és mikor mondják, hogy csak a béreltet és nem töltenek.

Tömören és szerintem:

Vagy a megfizethetetlen első verzió vagy majd csak lesz valahogy....

ívhegesztő1977 Creative Commons License 2019.05.22 0 0 35280

Igazából nincs gond a Kínai palackkal sem,csak pl Messer,Linde nem akarja kicserélni:).

De attól az is ugyan olyan biztonságos,és az van benne aminek lennie kell.

A nagyobb gázszolgáltatók ezzel akarnak "rákényszeríteni"arra hogy tőlük bérelj palackot(mert venni nem tudsz

egyiktől sem).Ugye így a gázt is tőlük veszed+bérleti díjat is fizetsz.

Igazából nem nagyon szeretik a saját palackos emberkéket:).

Szokták mondani:"ha hazudok más után hazudok"de úgy halottam,hogy a Linde,Messer is

Kínából szerzi az új palackokat,és azokat "szabványosítják"vonalkóddal..beütéssel...stb.

Volt olyan Messer lerakat ahol az ott lévő emberke becserélte a Kínai palackot is(nem figyelte,sietett stb....)

Nah ezeket a palackokat sem "nyelte"be senki hanem a Messer szabványosította sajátjává.

Előzmény: PSVT (35269)
bnorci71 Creative Commons License 2019.05.22 0 0 35279

pedig egyszerűbb a dolog odasétálsz

-Jó napot! Ezt a palackot szeretném cseréltetni.

Aztán mondanak valamit

A eset

-oda tegye onnan vegye el a telit xxxHuf lesz

B eset

-ezt a palackot nem tudjuk cserélni mert.....

-Érdekes X éve itt cseréltem önöknél. És akkor most mi a megoldás?

A nyuszika cseszd meg te a talicskádat vicc a megoldás.

vagy ha nem esik útba a bolt felhívod őket, hogy mi a szitu próbáltad máshol cserélni, de elhajtottak ők cserélik-e neked mert feleslegesen nem utaznál

Előzmény: PSVT (35275)
ívhegesztő1977 Creative Commons License 2019.05.22 0 0 35278

Sajnos akkor jól jártak veled...

Mert az olyan palackot amit tudsz cserélni mondjuk a messernél azt drágábban adják.

kunberci Creative Commons License 2019.05.22 0 0 35277

Pár napja hívtam fel telefonon a szódagépes ismerősömet. Ő is mondta, hogy már csak egyfajta CO-2-öt gyártanak, külön iparit már nem csinálnak, úgyhogy szódavízhez is csak ilyet tudsz venni.

Garashan Creative Commons License 2019.05.22 0 0 35276

Az élelmiszeripari CO2 "koszosabb", mint a hegesztő CO2. Teljesen jó szódához, mind a kettő :)

A kosz a következőket értem: H2O, N2.

PSVT Creative Commons License 2019.05.22 0 0 35275

Igen, olvastam már itt ezt a jelzőt erről a boltról, azóta nem is vásárolok ott.

Nem hívtam fel őket, csupán megérzés. Mit mondhatok? Jó napot, cseréltem itt kb. egy éve egy 5 kg -os CO2 palackot, amit én adtam az normál szabvány Messer palack volt és kínait kaptam cserébe? Ezt most tudtam meg, tessék már visszacserélni, kérnék a kínai helyett egy norm. palackot. Nehezen tudom elképzelni azt a választ, hogy persze, elnézést, máris hozzuk. Én is hibás vagyok. Nem értettem hozzá, nem néztem utána, ez látszott rajtam és éltek a lehetőséggel...

Ha legalább biztos lehetnék benne, hogy pontosan mi van benne, felhasználnám szódavíz készítésre, de így nem merem megitatni a gyerekkel....

Köszönöm még egyszer a segítségeteket, sokkal okosabb lettem....  Valószínűleg megmarad tartaléknak..

Előzmény: gss (35274)
gss Creative Commons License 2019.05.22 0 0 35274

márminthogy meg se próbáltál velük beszélni mert tudod hogy elhajtanak,vagy már hivtad őket és elhajtottak?

...egyébként ezt a boltot itt csak "az átbaszós bolt" néven szokás emlegetni 

Előzmény: PSVT (35272)
kunberci Creative Commons License 2019.05.22 0 0 35273

Meghagynám a helyedben az 5kg-os CO-2 palackot tartaléknak. A corgon palacknál is belefuthatsz hasonlóba. Én ott próbálnék palackot venni, ahova hosszútávon cseréltetni vinném. Elvileg nekem is kínai corgon palackom van, de amíg tudom cseréltetni, addig nincs nagy jelentősége. Így is olcsóbb mintha palackot bérelne az ember.

Előzmény: PSVT (35272)
PSVT Creative Commons License 2019.05.22 0 0 35272

Köszönöm szépen, figyelek a menetre is. Visszavinni vagy vásárlók könyvébe írogatni nem látom értelmét. Számlát, blokkot nem kaptam, ha kaptam volna, se lenne meg, arról sincs semmi bizonyítékom, hogy milyen palackot hagytam ott.. Jelenleg ez "egy állítás-egy tagadás". Én azt mondom ott vettem és nem ilyen palackot hagytam ott, ők azt mondják a legegyszerűbben, hogy nem ott vettem. Ezért kár felidegesíteni magam, betudom tanulópénznek. Már itt is átverik az embert. Megtanultam ezt is....

kunberci Creative Commons License 2019.05.22 0 0 35271

A corgon palack is lehet két fajta menettel:

1:  W21,8X1/14" menetes palack. Ez ugyanolyan, mint a CO-2 palacké.

2: G 1/2 menettel, amihez másik reduktor kell, vagy menetátalakító kell a régi reduktorodhoz.

Ezekre is érdemes odafigyelni, előre el kell dönteni, hogy milyen palackot szeretnél.

gss Creative Commons License 2019.05.22 0 0 35270

én első körben megpbróbálnám visszavinni dunakeszire

ha nem megy akkor kérném a vásárlók könyvét

de lehet hogy találsz olyan helyet ahol ha nem is cserélik de legalább töltik

...az élelmiszeripari gázzal semmi gond

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!