Keresés

Részletes keresés

Wattocsak Creative Commons License 2018.02.04 0 0 97468

Ha szeretnéd rendbe tenni a légellátást, akkor csináltass egy méretezést és a szerint alakítsd át a rendszert. Amikor kijön a kéményseprő, katasztrófavédő bemutatod neki és boldogság béke lesz, ha nem akkor ők adnak egy határidőt amíg rendezned kell a dolgot. Ergó ha akarod ha nem úgy is leverik rajtad. Mint említettem empírikus dolgokat nem ismernek. Továbbá az sem hatja meg őket, hogy eddig így üzemelt probléma nélkül.

Volt egy kollégám aki nagyon okos volt, és kioktatta őket. Hát nem meg kellett csináltatni a kéményseprő járdát is. :-)

Előzmény: BJaca (97467)
BJaca Creative Commons License 2018.02.04 0 0 97467

Érdeklődve figyelem, mi lesz a vége, mert nekem is ki kellene váltanom a kazánházam ajtajára vágott nyílást, a kazánház hátsó oldalára a kazán mellé szeretnék a falra egy szellőzőrácsot, így megszüntetve a jelenlegi kereszthuzatot. 
Ha akkora nyílást vágok, mint a kémény belső keresztmetszete egy 15cm vastag falba, akkor jól sejtem, hogy az kellően túl van méretezve? Nem akarok semmi csövezést, csak szimplán egy nyílást.

Előzmény: Wattocsak (97465)
Ofenbau Creative Commons License 2018.02.04 0 0 97466

Lehet hogy nem értem azt a titokzatos számítást, de azért egy légbeejtőt ennyire felhabosítani, nem semmi.

Egyébként Öveges stílusban. Van egy meglévő,  feltételezhetően jól működő kazán. Kell egy légbejtő, mekkora legyen ?

Nyilván akkora amekkora az égéshez szükséges levegőt biztosítja. És hová lesz az a levegő ?  Hát elégetve  a gázt  a kéményen távozik mint füstgáz. Annak mennyisége    a gáz  + az égéslevegő némileg  nagyobb térfogaton mint a hideg levegő. Ha az kimegy a minta példában prezentált  8 méteren akkor a nagyjából azonos szelvényen csak bejön a hideg mondjuk  max 30 cm -  en, ha a lábazatba teszik a beejtőt. De lehet azt akár az ajtóba is rakni (mennyi egy pince ajtó vastagság    5 cm ? ) vagy akár a megszűntetentő szénledobó  új fedelébe. Nem kell ehhez ép gépész szakképesítés, csak  némi áramlástani szemlélet.

Ha picit kisebb az egyik felület... esetünkben a beáramló, akkor ott valamivel nagyobb lesz a sebesség.

Természetesen lehet habosítani a témát  és ha valaki erre vevő,  akkor még nagy ép. gépésznek vélhetjük magunkat.

Mint írtam,   most ismétlem  egy légbeejtő méretezés  azaz a méret kiválasztása  nem egy ördöngös feladat. Nem kell biróságot és halált vizionálni.

A háztatások  százezreiben megoldják  egyszerű tapasztalati úton.

Aztán néha  van aki  nagynak véli (pl. mert fázik ) és eltakarja... na akkor jöhet a halál.

Előzmény: Wattocsak (97465)
Wattocsak Creative Commons License 2018.02.04 0 0 97465

Az egésznek a lényegét nem érted.

További sok sikert.

Előzmény: Ofenbau (97463)
Ofenbau Creative Commons License 2018.02.04 0 0 97464

Nem foglakozik azzal semmilyen hatóság, csak nehány magát hatóságnak képzelő  szolgáltató.

Persze hogy elfogadja, mert sokat nem tud vele kezdeni.

Előzmény: Wattocsak (97462)
Ofenbau Creative Commons License 2018.02.04 0 0 97463

Na ja.

Azért azt feltételeztem, hogy ez egy valamikor átadott és átvett rendszer. . Tehát van megfelelő kéménye, sőt a rendszer már régen üzemel,  így az állapot nagyjából beállt.

Egyedüli  panasz a túlságosan nagy  levegő beáramlás a pincébe. Most azon rugózni hogy az általam megadott 10 x 10 es beejtő tragikusan kicsi nem vall műszaki vénára.

sőt a később betett számításnak titulált adat halmazban  is  ha jól emlékszem  egy 132 mm-es cső van, annak szelvénye pedig  na mennyi ? hát olyan 136 cm2.

ezen kell  eltávoznia     az elégetett gáz égéstervének, ami ugye  a gáz   + az égéslevegő  sőt lényegesen magasabb hőfokon mint a hideg levegő.  Nem beszélve arról, hogy az általam  vélt gázfogyasztás nem az a példában felhozott  2,7 m3/óra  , hanem csak  2 m3 /óra fogyasztást saccoltam. Meg azért azt is  vélni lehet hogy az a pince nem egy hermetikusan zárt tér.

Tehát másutt is beáramolhat még levegő. 

Ha valaki ennyire félős,  akkor az miért foglakozik az ép. gépészetnek ezzel az ágával,  ez egy rejtély.  Vagy csak arról van szó  hogy elmisztifikálod a tevékenységedet ?

Végül is ez egy fórum nem egy  pénzes tanácsadás , lehetnek vélemények pro és kontra.

Ennél a jelentéktelen,  nem egy nagy műszaki problémánál  3 -an is adtak  úgy ahogy elfogadható javaslatot. a 29 után nyomban a 30 -ban 156 cm 2 és a 32 -ben  a  110 -es átmérőt, jómagam meg  egy  kadrát 100 -ast. ezek nagyságrendileg majd azonosak.

Erre te bírósági mesével,

felelőtlen tanácsadással  ,  majd már temetéssel  is  jössz.

Ja anno   rengeteg un. fix zsalút építettünk be direkte a levegő ellátás biztosítására.

Előzmény: Wattocsak (97459)
Wattocsak Creative Commons License 2018.02.04 0 0 97462

Milyen címet hiányolsz?

Amúgy ezt az önkényesen felvett adathalmazt a hatóság elfogadja. Nem kell minden sarkon összeesküvést sejteni.

Előzmény: eekeili (97461)
eekeili Creative Commons License 2018.02.04 0 0 97461

Ez lenne egy számítás  ?

Se cime, se befejezése.

Ez egy önkényesen felvett adathalmaz, ilyennel etetik a laikusokat.

Úgy látszik az építész gőg után terjed az épületgépész gőg is !!

Előzmény: Wattocsak (97460)
Wattocsak Creative Commons License 2018.02.04 0 0 97460
Előzmény: Wattocsak (97459)
Wattocsak Creative Commons License 2018.02.04 0 0 97459

A légbeejtőt nem lehet különválasztani a kéménytől, hiszen a légbeejtőn létrejövő áramlást a kémény huzata hozza létre.

Mellékletben egy kémény méretezés 8 m hosszú kéménnyel és még mindig nem  jó a 100-as csővezeték egy könyökkel. 

Most akkor mi lesz? Ha a család ottmarad az empirikus méretezés következtében legfeljebb segítesz kiásni a sírokat?

Amihez nem értünk és életek múlhatnak rajta kicsit felelősség teljesebben kéne tanácsot adni, még ha fórumon vagyunk akkor is.

Előzmény: Ofenbau (97458)
Ofenbau Creative Commons License 2018.02.04 0 0 97458

Speciel itt nem egy kéményről volt szó, hanem egy egyszerű légbeejtőről.  Volt egy  böhöm nagy  az a szénledobó és a 'panaszos' arra volt kíváncsi lehet e kisebb.

Természetesen lehet !!

Mennyi egy szénledobó ?  legy en  50 x  60 cm, ami   3000  cm 2 . Most azon lehet vitatkozni, hogy a jó  mennyire legyen túlméretezve . én egy   100 -at javasoltam, ami szerintem jó.

van ott egy  kb. 30 x nagyobb nyílás ezt kívánta az illető leszűkíteni.

Ja érdekességként . a sok véleményezőnek azért az nem jutott eszébe , hogy rákérdezzen  , hogy akkor mekkora is az a pince ?

Nem mindegy hogy  15 nm -es n  vagy netán   mondjuk egy  80 nm -es pince.  Mo.-on a háztartási gázfelhasználás - tömegesen nem több mint  50 éves .... úgy a 60 -as évek közepén adogattak először csak az üzemeknek földgázt, majd sorra került a lakosság is.

Na szóval kezdetekben  pici helyiségekbe )konyhák - fürdőszobák 9 bepakolták a gáztűzhelyt, vízmelegítőt később a kazánt is  És bizony a légutánpótlásra  a nagyon sokszor az ajtókon lévő   alsó felső szellőzőt elegendőnek vélték .

mennyi volt egy szelvény ,  mondjuk   5 x  40 cm az  200 cm2  és azok nem is  a szabadból pótolták a levegőt  csak a lakás többi részéről.

Természetesen nem volt jó, főleg akkor amikor a tényleges készülék helyiség nagyon pici volt és a lakás többirésze sem valami nagy ill úgy általában nem volt megfelelő légutánpótlás.

Akkor mégegyszer : nem koax kéményről beszéltem hanem egy szétválasztott rendszerről  és azt állítottam , hogy  a  hő és   áramlástechnikai  méretezés egy immitált valami volt.

és ezt a  főkétüsz partnere  a Schornstein..... kft végezte.

Jellemző, hogy mind a kettő telephelye a Rákospatak u. 77 -ben van . Ez a nagy összefonódás piti szimptómája.

Mondjuk úgy hogy kéményseprő szinten.

Előzmény: Wattocsak (97454)
Ofenbau Creative Commons License 2018.02.04 0 0 97457

lehet hogy nem jó, de a 32 ben javasoltad a 110 es csövet  emigyen :

"Vezethetsz a kazán alá 110-es PVC csővel kívülről levegőt, ha van rá helyed."

Annak szelvénye   D2 Pi/4  =   95 cm4 az majdnem azonos a    100 -zal igaz kevesebb a másik ajánló 156 cm - nél.

Előzmény: nixon70 (97456)
nixon70 Creative Commons License 2018.02.04 0 0 97456

Ez a számítás nem jó!

Előzmény: Ofenbau (97453)
Wattocsak Creative Commons License 2018.02.04 0 1 97455

Már csak abban bízzunk, hogy nem valósítják meg.

Előzmény: Ofenbau (97453)
Wattocsak Creative Commons License 2018.02.04 0 0 97454

A kéményesek szűk szókincsükben nincs benne az empíria, és a gyártó által adott kémény méreteket sem fogadják el. 

Amiben hiszek az a hő és áramlástechnikai méretezés. A többi csak kuruzslás és saccolás. Amúgy a gyártók által felvázolt kémény hosszakkal két dolog van. Vagy jó vagy nem. Nem megbízható, ugyan úgy idealisztikus adat mint a kocsik gyári fogyasztás értéke. 

Amúgy a hőmérséklet az ami nagyon be tud zavarni a kéménynél különösen ha koax égéstermék elvezetésről van szó. Ezért méreteztetik le a kéményeket. Régebben elfogadták a gyári adatokat, de annyi lett vele a gond, hogy jó pár éve áttértek a méretezésre. A program nem egy etvasz azt hiszem 60 ezer és elég könnyű kezelni, és nyugodtan aludhat a család. 

Előzmény: Ofenbau (97451)
Ofenbau Creative Commons License 2018.02.04 0 0 97453

Tehát Te vagy a kérdező !!

Ha már ott van az a kazán, akkor  is ügyelni kell a biztonságra , de a levegő ellátáshoz azért nem kell az a böhöm nagy   szénledobó nyílás.

Az a 24 kW -os kazán fogyaszthat pl. 2 m3 /óra gázt... már amikor megy. Ehhez kell mondjuk  1,1 légfeleslegnél    20m3 /óra levegő. De legyen 25 m3/óra, biztos ami biztos.

Befeded azt a szénledobót és nyitsz egy  légbeejtő nyilást ott ahol praktikus. pl. a lábazatban vagy az említett lezárásban.

Na az mekkora legyen ?

nos itt jön az empíria , de lehet egy korábbi számolás eredménye is.

Hogy könnyű legyen a számolás  vegyél egy 10 x 10 cm -es szelvényt. De számoljunk métereben az   0,1 x 0,1 m azaz   0,01 m2. elég kis szelvénynek tűnik így elsőre. De mennyi levegőnek kell ott átáramolnia ?  hát mint írtam 25 m3 /óra, az  25 m3/ 3600 sec.

És annak a beáramlási sebessége   0,7 - 0,8 m/sec , ami egy  természetes beáramlásnál nem túl nagy érték. Megjegyzendő , hogy a mesterséges áramlásoknál a 10 m/sec érték is  elfogadott, de hát ott a ventilátor szív vagy  fúj.

tehát a számítás  és  a korábban megadott értékek  nagyjából összevágnak   / 30-ban  156 cm2-t  vagy  a 110 es  pvc cső szelvénye, amit  32 -ben adott meg az egyik törzs topik tag./

Persze ha  160m-re , de mondjuk csak 20 m-re vezeted és  több töréssel akkor nem árt a számolgatás.

Amúgy nagyzolás az egész !

Ja még annyit, hogy a légbeejtőt úgy kell kialakítani, hogy elzárhatatlan legyen.

Viszont ha baleset lesz , akkor sok mindenen kívül ezt is megvizsgálja az arra illetékes .

Előzmény: Saughassy (97429)
katonafull Creative Commons License 2018.02.04 0 0 97452

Hű, de jó fej vagy, köszönöm szépen!
Akkor légyszi próbáld úgy, hogy látszódjon a kerámián a felirat...
Ahogy tippelek a használt tápegységből kb 4-5w-os lehet.

Előzmény: Törölt nick (97450)
Ofenbau Creative Commons License 2018.02.04 0 0 97451

"Méretezés nélkül csak kuruzslás, oly sok mindentől függ a légellátás."

Így van sok mindentől függ a lég ellenállás, de azért az a sok nem megszámolhatatlan.

Elsősorban az áramló közeg sebességétől, sőt  a sebesség  négyzetével változik, függ még a cső belső felületétől... hogy mennyire sima, talán a hőfoktól is

Na meg a cső hosszától.

de azért   egy  24 kw os kazán annyi levegőt csak nem igényel, hogy  egy   no mennyi , mondjuk  egy  kétszázas sima cső ne tudná beszállítani mondjuk    max.  2 méteren. Annak a szelvénye  csak kisebb mint a szénledobóé

Mondjuk a  méretezésen kívül létezik olyan fogalom is, hogy empiria, azaz  korábbi számolásos méretezés elhagyása   és egy érték tapasztalati meghatározása. Nem feltétlenül kuruzslás a tapasztalati úton történő méretezés .

más :   az egyik konkrétan sanuniel duval  zárt égésterű kazánomnál ami szérválasztott rendszerű a   légbevezető cső   80 mm -es  és kb 80 - 85 cm hosszú mire oda ér a z égőhöz.

nos itt sok minden számoltak vagy inkább  immitálták a számolást   , de ennek ellenállását biztos nem

Volt olyan ,hogy  áramlási és  hőtechnikai számítás, ami eredményeként kihozták azt hogy megfele.

igaz a gyártó e nélkül is tudta,mert azt nyilatkozat, hogy 30 -ig tudja a dolgát a készülék ventillátora.  de  egyesek a 6 -mre számolgattak  vagy inkább úgy tettek mintha számolnának.

Előzmény: Wattocsak (97444)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.04 0 0 97450

Most melózom, este lefotózom az áramkört .

Ilyesmi ellenállás

Előzmény: katonafull (97449)
katonafull Creative Commons License 2018.02.04 0 0 97449

Egy sima kerámia ellenállás? Uram atyám, erre nem gondoltam. :D
Nagyon köszönöm!
Ellenálláshuzalra, peltier elemre, vagy fűtőlapra gondoltam...
Végül is az ellenálláshuzal majdnem egyenlő a kerámia ellenállással, csak a kerámiaellenállás szépen "be van csomagolva".
Nagyságrendileg értéket nem tudsz mondani, hány wattos lehet, vagy mekkora ellenállású?

Egyébként csinálok egy mikrovezérlős lakásautomatizálót és gondoltam csinálok magamnak egy ilyen konvektor vezérlőt. 
Megvenném én a konekprot is, de azt sajna nem tudom a saját kütyümmel vezérelni, mert úgyse árulják el hogyan tudnék vele kommunikálni. Így aztán megcsinálom magamnak. fűtőhuzallal már megy, de túl macerás tokot csinálni neki, hogy elektromosan szigetelve legyen, egyébként meg ne.

Előzmény: Törölt nick (97439)
katonafull Creative Commons License 2018.02.04 0 0 97448

Köszi, eddig én is eljutottam, de engem a konkrét elektronikai megoldás érdekelne, hogy vajh peltier elem, vagy sima ellenálláshuzal, vagy valami kis fűtő lapka van benne... kíváncsiságból.

Előzmény: sjohn (97434)
BJaca Creative Commons License 2018.02.04 0 0 97447

Semia C24 vagy F24? 

Wattocsak Creative Commons License 2018.02.04 0 0 97446

Saccolni nem tudok, de nem is akarok. Méretezés után minden kiderül. Nekem aki ilyen számításokkal foglalkozik olyat kell mondanom ami a bíróságon is megállja a helyét. Rosszul saccolok és még a végén valaki megcsinálja kevés szakértelemmel és baleset lesz belőle. Egyszer elég volt. :-( 

Előzmény: smith (97445)
smith Creative Commons License 2018.02.04 0 0 97445

Keresd elő a pót szemüveged, kérlek... :-)

Szénledobó nyílik a szabadba...

Tegyük fel, nem hosszabb az a légbevezető, mint fél méter.

Akkor is?

Előzmény: Wattocsak (97444)
Wattocsak Creative Commons License 2018.02.04 0 0 97444

Fene tudja, de elsőre nem mondanám, hogy kisebb lesz. Mivel ez a kazán a pincében van valószínüleg hosszú bevezetés kell hozzá, azaz, hogy tartható legyen az ellenállás ezért nagyobb keresztmetszet kell a levegő bevezetésnek. De ha van a pincének külső fala, esetleg beépíthető egy, kettő, három légbevezető. Méretezés nélkül csak kuruzslás, oly sok mindentől függ a légellátás.

Előzmény: smith (97443)
smith Creative Commons License 2018.02.04 0 0 97443

Csak kérdezem: abból kijöhet kisebb keresztmetszet is?

Mert az oda volt írva, hogy ez a minimum...

Előzmény: Wattocsak (97440)
Wattocsak Creative Commons License 2018.02.04 0 0 97442

Ráléptem a szemüvegemre, így látásban erősen korlátozott vagyok. De rájöttem, hogy lehet a képernyőt nagyítani. Kései felismerés. :-) 

Előzmény: lala1961 (97441)
lala1961 Creative Commons License 2018.02.04 0 0 97441

Üdv ! Korán van vagy telefonról írsz ?:D Amit írsz az szuper ,de ahogy .... !:)

Előzmény: Wattocsak (97440)
Wattocsak Creative Commons License 2018.02.04 -1 0 97440

A katasztrófavédelem nem ismeri a goglit, de az előirásokat annál jobban. Tehát ha meg akarsz bizonyosodni, hogy mekkora léhellétés kell a katánodhoz, készíttes egy hő és áramlásrechnikai méretezést. Ezt elfigadják, és nyugodtan alhattok is.

Előzmény: smith (97430)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.04 0 0 97439

Egy kerámia ellenállással fűti a csőtermosztátot amíg a szobatermosztát adja a jelet egy ntc(vagy ptc ?? ) gondoskodik róla, hogy tartsa a hőmérsékletét.

Nálam Q7 vezérelte programmal.

Nem spórolásiból vettem, hanem a programozható működés miatt, nagyon bevált.

4 év alatt egyszer romlott el, egy ellenállás halt meg benne (böszme módon túllendült )  kicseréltem és tette a dolgát.

Előzmény: katonafull (97433)
nixon70 Creative Commons License 2018.02.04 0 1 97438

Nem kell, tudja pótolni a levegőt, a kémény huzata miatt.

Természetesen, ha lecseréled turbós kondenzesre, akkor lezárhatod.

Előzmény: Saughassy (97437)
Saughassy Creative Commons License 2018.02.04 0 0 97437

Abba nem kell aktiv szellozo elem (ventilator, vagy ilyesmi?). Eleg jol hangzik. Meg gondolom ha cserelnem a kazant/kemenyt turbosra, akkor is lezarhatnam a nyilast, nem? 

Előzmény: nixon70 (97432)
Kapocska Creative Commons License 2018.02.04 0 0 97436

https://www.muranyi.hu/share/mbsz2016.pdf

Csatlakozóvezeték:

a felhasználási hely telekhatárától a fogyasztói főcsapig terjedő vezeték.

3.2.1.1. Térszint alatti elhelyezés                  3. bekezdés

Kiskaput látok az utolsó előtti bekezdésben   „A csatlakozó-,

3.2.1.2. Védőtávolság         

b)épület alatt csatlakozó-, telephelyi- és fogyasztói vezeték nem helyezhető el.

Előzmény: General Specific (97435)
General Specific Creative Commons License 2018.02.04 0 0 97435

Urak,

van olyan előírás, hogy családi háznál a csatlakozó gáz vezeték kerti szakasza felett nem lehet építmény és szilárd térburkolat?

Ezt olvasgatom alvás helyett..., de nem derül ki nekem belőle: http://gmbsz.hu/?q=node/49

Most ugye bejön valahol a telekre (kb sejtem), és a ház melletti járdát felfelé áttörve, a házfalon kívül kerül először felszínre, majd befordul a bent lévő órához. Ahogy szokott...

Ellenben a jövőben fedett, minden oldalról zárt, és valami szilárddal burkolt garázs lenne ott, ahol (kb) a csatlakozó vezeték a házat megközelíti.

Szabad ezt, vagy át kell helyezni a telken belüli nyomvonalat?

Remélem érthető voltam, és előre is köszönöm a választ! :)

sjohn Creative Commons License 2018.02.04 0 0 97434
Előzmény: katonafull (97433)
katonafull Creative Commons License 2018.02.03 0 0 97433

Kukkantott már bele valaki konvekpro-ba?
Nagyon érdekelne mi van benne, mit csinál a csőtermosztáttal és hogyan...
Van valakinek képe a belsejéről?

nixon70 Creative Commons License 2018.02.03 0 0 97432

Vezethetsz a kazán alá 110-es PVC csővel kívülről levegőt, ha van rá helyed.

Előzmény: Saughassy (97431)
Saughassy Creative Commons License 2018.02.03 0 0 97431

Koszonom a gyors valaszt.

Előzmény: smith (97430)
smith Creative Commons License 2018.02.03 0 1 97430

Azért egy 24kW-os kazánhoz nem kell egy szénledobónak nyitva lennie. :-)

Gyors guglizás alapján:

A kazánház légellátását biztosító levegõnyílás minimális keresztmetszete 6,5 cm2 /1 kW kazánteljesítmény, amiből neked 156 cm2 adódik.

Saughassy Creative Commons License 2018.02.03 0 0 97429

Sziasztok!

A kazanunk a haz alatti pinceben van, semmi extra, meg nem is turbos Saunier Duval Semia 24. Gondolom ezert is kell a pincen az a nyitott  szenledobo nyilas, amin suvit be a hideg, hutve a pincet es a felette levo lakoteret. Van valami koltseghatekony megoldas, hogy ne fagyjunk halalra de a szenmonoxid se oljon meg es a futes is mukodjon?

Elore is koszonom a segitseget.

Kapocska Creative Commons License 2018.02.03 0 0 97428

Energiahatékonysági osztály   D

C

A harmadik is C csak ott a formát és a belső pluszt kell megfizetni.

Előzmény: szonti (97425)
szonti Creative Commons License 2018.02.03 0 0 97427

Köszönöm a választ! Ez a spórolás kényelmi funkciókat érintett csak, vagy minőségileg és megbízhatóság szempontjából is gyengébb az olcsóbb változat?

Előzmény: Rihi11 (97426)
Rihi11 Creative Commons License 2018.02.03 0 0 97426

Az aquastic az ilyen gazdaságos verzió, elspóroltak rajta itt ott néhány dolgot.

Előzmény: szonti (97425)
szonti Creative Commons License 2018.02.03 0 0 97425

https://www.arukereso.hu/bojler-c3622/hajdu/aquastic-aq-120-p183041125/

https://www.arukereso.hu/bojler-c3622/hajdu/z120ek-1-p24558663/

https://www.arukereso.hu/bojler-c3622/hajdu/aquastic-aq-f120-p340689352/

Ezek mind 120 literesek. 100 ezrest már nem találtam, de az első kettő között mi a különbség? Teljesítményük is ugyanaz.

Előzmény: nixon70 (97424)
nixon70 Creative Commons License 2018.02.03 0 0 97424

Linkeld már be légyszi mindkettőt.

Előzmény: szonti (97408)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.03 0 0 97423

A régi gondolom be van drótozva, max a csőbe kell még húzni 1 szálat. SZépség annyira szubjektív.

Nekem 10év alatt az adó része volt már elég sok helyen, most pl. bajban lennék a fixxel, mert a leghidegebb gázzal fűtött helyiség jó mesze van a fix helytől.

Előzmény: BJaca (97421)
ypolito Creative Commons License 2018.02.03 0 0 97422

De ha már be van drótozva egy korábbi miatt...? :)

Esztétikai szempontból egyetértek a dologgal, praktikusság szempontjából nem feltétlenül. Nálunk a pincében van a gázkazán, a jelenlegi termosztát az első szinten van, viszont a ház hőmérsékletet a felső szinthez képest szeretném szabályozni a házban, tehát az RF termosztát menne fel a másodikra. A pincéből a 2-ik szintig nem biztos, hogy el fog érni stabilan a jel. 

Előzmény: BJaca (97421)
BJaca Creative Commons License 2018.02.03 0 0 97421

Nekem az logikus, hogy azért használok RF cuccokat, hogy ne kelljen drótozni  egy készülék és egy vezérlő közt. Másik dolog, hogy az az RF vevő nem olyan szép, hogy a szoba falára kerüljön. Ha meg drótozok, akkor megveszem párezer forinttal olcsóbban a sima termosztátot, és felcsavarozom a falra, nem kell külön odavezetni 230V-ot.

Előzmény: sjohn (97417)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.03 0 0 97420

Ilyen kicsi gázfogyasztás mellett a nappaliba tennék egy klímát ami gondolom a hűtés miatt is kelleni fog és a kritikus helyiségekbe egy-egy kiegészítő 4-500W-os fűtőpanelt.

Ha a mostani fogyasztást akarnád kiváltani elektromos fűtéssel az sem lenne nagy havi költség.

95m3 gáz=cca.900kWh ebből az ócska konvektorok 70%-os hatásfokát nézve 560kWh-ra van szükséged havonta.

EZ 560x38FT=21280FT sima nappali áramból. Ebből ha klímával kiváltod a felét akkor spórolsz kb. 10ezernek a 2/3-át.

Fürdőbe tennék egy törölközőszárítós elektromost és egy 1000W környéki befújóst fürdés idejére.

Összességében ha nagyon nem zavar a konvektor én hagynám, pusztán anyagilag nem éri a felfordulást.

Előzmény: zsloti (97415)
ypolito Creative Commons License 2018.02.03 0 0 97419

Valsz ugyanez nálam is a helyzet, de még nem néztem meg, hogy mennyire gyenge a jel ha a pincébe rakom a vevőt. Én sem látom akadályát, hogy miért ne lehetne a régi termo helyére felszerelni a lakásban.

Előzmény: Törölt nick (97418)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.03 0 1 97418

Nekem az RF vevője a régi termosztát helyén van. Kazánházig talán el sem menni a jel.

Itt tudom akár gombnyomással is ki be kapcsolgatni ha akarom.

Előzmény: BJaca (97409)
sjohn Creative Commons License 2018.02.03 0 1 97417

Az RF vevőt oda kell tenni a kazán mellé.

...mert miért?...

zsloti Creative Commons License 2018.02.03 0 0 97416

Még annyi hogy a jelenlegi fürdő is felújításon esne át

Az átlag belmagasság 2.5 M

Zs

Előzmény: zsloti (97415)
zsloti Creative Commons License 2018.02.03 0 0 97415

Sziasztok

Akkor neki futok még egyszer..

Ha bármi kérdés van inkább kérdezz mint hogy lehülyézel köszi.

Adott egy családi ház aminek a bővítésén,nyílászáró cserén és a fűtés korszerűsítésén gondolkodunk.A szigetelés már megvolt

A jelenlegi havi gáz fogyasztásunk cirka 95 m3 ,az áram fogyasztás  havi kb. 250 kW

Jelenleg gázkonvektorok és egy kandalló gondoskodik a fűtésről,a meleg víz ellátásáért egy parapettes ,átfolyós gáz vízmelegítő a felelős.

Az alaprajzon bejelöltem (szerintem) minden fontos információt.

A kérdéseim a következők lennének:

Melyik fűtési megoldás lenne az ár érték arányt és az átalakítás mértékét figyelembe véve a legkézenfekvőbb? 

Amennyiben a fűtés maradna jelenlegi akkor hogy oldanátok meg az új fürdő-gardrób(Az alaprajzon a jobb alsó sarokba a besatírozott)  fűtését -meleg víz ellátását?

Próbáltam érthetően berajzolni mindent a rajzon,sárgával a gáz,kékkel a víz vezetékeket ,a konvektorok,kandalló,vízmelegítő helyét,a gáz,villany és a víz órák helyét.

Ha bármilyen infóra szükség van ,megpróbálok válaszolni

A segítséget előre is köszönöm

Zs

Sony Black Creative Commons License 2018.02.03 0 0 97414

Pontosan így van. Egy átlag fűrdő kb 3-6nm. Ezen belül kell jópár T, abból olyan is ami szűkített ami még drágább, és falikorongok, no meg könyök, ahova muszáj, mert nem tudod úgy meghajlítani... A tapasztalatom az, hogy egy ekkora fürdőnél kb 5-10ezer Ft-al drágább a rézzel szerelés. Ez elenyésző a teljes beruházási költségek tekintetében...

Arról nem is beszélve az 5 rétegűnél minden idom szűkít nem keveset! Nem elhanyagolható tény. Arról sem esett szó hogy persze lehet kapni pl 500ft-ért is 16-os presses falikorongot ami egy fos olasz, és egy év múlva elő fordul hogy könnyezni fog, meg van 1200 ft-ért is minőségibb. A rézzel meg nem tudsz mellé nyúlni... Ettől függetlenül vannak 5rétegű rendszerek amik profik, ilyen pl a REHAU ami szerintem magasan ver mindent, nem szűkít szinte semmit. De ez már inkább új építésű társasháznál éri meg. Egy fürdőszoba felújításra nem való.

Előzmény: halaloszto (97406)
ypolito Creative Commons License 2018.02.03 0 0 97413

Igen, RF. Nem ez volt a cél, bár most hogy mondod elgondolkodtam, és nem teljesen értem, hogy miért ne lehetne a termosztát helyére rakni a vevőt. (?)

ypolito Creative Commons License 2018.02.03 0 0 97412

Okay, köszönöm!

Előzmény: Kapocska (97405)
Sony Black Creative Commons License 2018.02.03 0 0 97411

bocsánat a NEM kimaradt :)

Előzmény: Sony Black (97410)
Sony Black Creative Commons License 2018.02.03 0 0 97410

Én fogok vitatkozni veled... nem sokkal olcsóbb... és egy hozzáértő tudja hogy a réz az örök élet meg egy nap :)

Egyébként nekem teljesen mindegy hogy mit kér az ügyfél, ha ragaszkodik hozzá 5rétegű  lesz,  a munkadíjon nem változtat...  

Előzmény: nagykunsági (97402)
BJaca Creative Commons License 2018.02.03 0 0 97409

Izé! Mintha RF verziót írtál volna. Ugye nem azt akarod, hogy az RF vevőt felszereled a szobába a falra a régi termosztát helyére?

Az RF vevőt oda kell tenni a kazán mellé.

Előzmény: ypolito (97404)
szonti Creative Commons License 2018.02.03 0 0 97408

Sziasztok!

Nem találtam jobb topicot, hátha tudtok segíteni. Villanybojlert szeretnék vásárolni, 120 literes Hajdút, de ahogy néztem ebben a méretben van 50 e Ft-ért meg van 100 e Ft-ért is. Mi a különbség a bojlerek között, tudja ezt valaki? Átlagos családi felhasználásra 2 főnek megfelelő lenne akár az 50 ezres is? Mivel tud az olcsóbb kevesebbet?

Köszönöm a segítséget!

BJaca Creative Commons License 2018.02.03 0 0 97407

Egy korábbi hsz-ben már mellétettem, igaz, nem számszerűsítve.
Ha sok kiállás van kis távolságban, olcsóbb a réz. Még a cső árával együtt is. Elég árérzékeny vagyok, mikor csináltam a vizem, meg a fűtést, utánaszámoltam. 

Előzmény: halaloszto (97406)
halaloszto Creative Commons License 2018.02.03 0 1 97406

ha már utánnanéztél az áraknak, miért nem teszed mellé a cső árát is?

a matek eléggé egyszerű. ha sok idom kell, a réz az olcsóbb, ha nagyok a távok, akkor az 5rétegű. ergo a kazán alatt a varázslás az réz, a ház csövezése meg 5r.

ott kezd el bonyolódni, ha hozzávesszük hogy a gázlámpa, ón, kence, kefe, csővágó az össz felszerelés ami kell a rézhez, és egy bő tízesből megvan. a presshez a gép, pofák, kalibrálók meg ennek nem tízszerese. amelyik szaki sajnálja rá a pénzt, az hajlandó mellébeszélni. a jó szakinak mind a két felszerelése megvan, nem csinál laokon csoportot a kazán alatt 5rétegűből.

Vajk

Előzmény: BJaca (97403)
Kapocska Creative Commons License 2018.02.03 0 0 97405

Az a helyzet,hogy  ha a dolog nem volt bonyolítva semmivel, akkor

van ott egy fázis és egy tekercsen át odavezetett  nulla.

Ahhoz,hogy valami működjön villanyról potenciálkülönbség kell.

Ha a tekercsen át odavitt nulla körében olyan az ellenállás,hogy megengedné

a Q3 készenléti állapotát ,(fesz ingadozásába belefér) akkor az első működésnél

és minden továbbinál az 1-2 érintkező zárása megszünteti a potenciálkülönbséget

így nincs ami áramot hajtson a Q3 felé (prellezés).

Kösd úgy ahogy a rajzán van(+ kábel).

Előzmény: ypolito (97404)
ypolito Creative Commons License 2018.02.02 0 0 97404

Még egy dolgon gondolkodok: az működhet, hogy a computhermnek a régi termosztátban lévő fázist rakom be direktbe (L kapocsba) és ezt átkötöm az 1-es kapocsba, a 2-es kapocsba pedig bekötöm a másik kábelt ami megy a kazánhoz. Vagy jobb, ha behúzok még egy fázist a termosztátnak és a kettő régi kábelt berakom 1 és 2-be? 

Azon kívül hogy az első verzióval munkát és kábelt spórolok van előnye vagy hátránya bármelyik verziónak is?

Köszi

P.

Előzmény: Kapocska (97379)
BJaca Creative Commons License 2018.02.02 0 0 97403

Azért a 190 forintos réz 18-as T és az 965Ft-os 20-as press T idom közt elég nagy a különbség. De a kulcsos idomok ára lejjebb ment, 10 éve még kétszer ennyibe fájt, most 1080Ft. 

Előzmény: nagykunsági (97401)
nagykunsági Creative Commons License 2018.02.02 0 0 97402

Ezt be tudod adni, egy hozzá nem értő, laikusnak, de mivel mindkettővel dolgoztam, azért tisztában vagyok vele, hogy az 5 rétegűvel csinálni sokkal olcsóbb. 

Előzmény: Sony Black (97398)
nagykunsági Creative Commons License 2018.02.02 0 0 97401

Jól van én csóró vagyok, nálam nem aranyból vannak az idomok :)

Pár száz forint a presshez is a roppantós idom. 

Előzmény: BJaca (97394)
Kapocska Creative Commons License 2018.02.02 0 0 97400

„fürdőszobát szeretném felújítani,”

Nálunk van víz a fürdőszobán kívül is.

Előzmény: Sony Black (97399)
Sony Black Creative Commons License 2018.02.02 0 0 97399

Azt írta a főelzárótól indul, és kicserél minden csövet.... akkor milyen folyás irányt kellene tartani? :)

Előzmény: Kapocska (97393)
Sony Black Creative Commons License 2018.02.02 0 0 97398

Hülyeségeket beszélsz... Az 5rétegűnek az idomai drágák.

Előzmény: nagykunsági (97391)
BJaca Creative Commons License 2018.02.02 0 0 97397

Nálunk is felmászott 6 bár fölé a nyomás, én meg mér azt hittem, odalett a bojler nyomásszabályzója. Még jó, hogy mértem csere előtt. A vízódánál be kell rakni egy nyomáscsökkentőt, a csaptelepek jobban szeretik a 3-4 bart.

Előzmény: Sony Black (97395)
BJaca Creative Commons License 2018.02.02 0 0 97396

Mit? Nekem mindig a vízóra felől folyt a lefolyó felé.

Előzmény: Kapocska (97393)
Sony Black Creative Commons License 2018.02.02 0 0 97395

Tudnék mutatni olyan csövet ami kétszeresére dagadt a nyomáson illetve nem egy olyan fittinget, aminek nem bírta a pess-es kötése... Budán én már nem is kisérletezek 5rétegűvel. Nincs értelme... a réz meg tuti biztos. Azzal még soha nem volt problémám.

Előzmény: I.POLY (97390)
BJaca Creative Commons License 2018.02.02 0 0 97394

Attól függ, mit csinálsz. Nekem 3 méteren belül volt 6 kiállásom. Az rézzel volt olcsóbb. Onnan 3 méterre volt a következő, oda már 5 rétegűvel mentem. Ahol sok az idom, ott a réz az olcsóbb. Egy 18-as réz T 250Ft, az ötrétegűhöz 2500Ft.

Előzmény: nagykunsági (97391)
Kapocska Creative Commons License 2018.02.02 0 0 97393

Réznél a folyásirányt tudnád tartani?

Előzmény: Székelyhidi Lacek (97389)
Sony Black Creative Commons License 2018.02.02 0 0 97392

Ha még nem dolgoztál rézzel, akkor nem könnyebb... De pess gépet sem olyan könnyű használni elsőre.

nagykunsági Creative Commons License 2018.02.02 0 1 97391

Rézzel nehezebb dolgozni, meg nagyságrendekkel drágább, így azért ajánlják a szerelők, mert nagyobbat kaszálnak rajta. 

I.POLY Creative Commons License 2018.02.02 0 0 97390

Mi lehet a baj az 5rétegűvel a budai nyomáson?

Előzmény: Sony Black (97388)
Székelyhidi Lacek Creative Commons License 2018.02.02 0 0 97389

Köszönöm válaszod, Pest megyében lakom egy községben.Lefolyót nem cserélek,mert az az adott és annak szerintem nincs baja.

A rézzel könnyebb dolgozni?illetve azt én is meg tudnám csinálni?

Előzmény: Sony Black (97388)
Sony Black Creative Commons License 2018.02.02 0 1 97388

Én jobban preferálom a réz csövet, mert ott nincs szűkület az idomoknál és biztosabb is a kötés. Nem tudom hol laksz, de ha nagyobb a hálózati nyomás mint 6bár (pl Buda) akkor pláne nem csinálnám 5rétegűvel.

De ha már 5rétegű akkor falba, csak press kötés, padlóba ne legyen semmiféle kötés! (rézzel sem) minél kevesebb idom, és inkább rugóval hajlitsd a csövet akár 90fokra is. 20-as gerinc a kádig (hideg-meleg) 16-os leállás a többihez.

Ha mégis réz, akkor 18-as gerinc és 15-ös leállások. Gondolom lefolyót is cserélsz. Padlóban csak min 50-es PVC, függőlegesen lehet szűkülni. (pl mosdó, mosógép, bojler csöpögő stb...32-es, a kád marad 50-es)

Előzmény: Székelyhidi Lacek (97387)
Székelyhidi Lacek Creative Commons License 2018.02.02 0 0 97387

Sziasztok! Vízvezeték szerelésben szeretnék segítséget kérni. A fürdőszobát szeretném felújítani, mert már 40 éves legalábbis a csövek. Tehát a csöveket szeretném kicserélni, hogy álljak neki? A főelzáró csaptól indulnék, lenne egy sarokkád egy mosdó egy wc és egy mosógép, de az nem a mosdó mellett lenne, annak egy külön kiállás kell. Be szeretném vésni a falba a fal az gáz szilikátból van.5,4m2 a fürdő. Elég egy fővezeték a meleg víznek és egy a hideg víznek és abból lennének a leágazások? Milyen vastag ötrétegű cső kell 16-os vagy 20-as, milyen fajta legyen. Lehet , hogy kicsit bonyolultan írtam le elnézést. Esetleg le tudná írni valaki részletesen a csövezést? Köszönöm a válaszokat!

Sony Black Creative Commons License 2018.02.02 0 0 97386

Elképzelhető, de nem ismerem. Gyári képek alapján nincs, de az nem jelent semmit... Igazából macerás a hozzáférhetősége is, mint írtam, és így nem nagyon látni semmit

Előzmény: cucu (97382)
Sony Black Creative Commons License 2018.02.02 0 0 97385

Egy Rothenberger  Rocal 20-asom van. Ez nem nagy nagynyomású. Kompresszorosom nincs... és amennyiért kijönne egy ilyen fajta mosóval egy szerelő, annyiért már vesz egy másik hőcserélőt. Én mondtam neki azt még megpróbálnám hogy kiszedném a kazánból a hőcserélőt és tömény sósavba áztatnám egy napot. De kiszedni sem egyszerű, ennek a kazánnak a burkolata egyben van, tehát le kell szedni a falról és ripityomra kell szedni a sufniban. De hát ugye addig meg nincs fűtés... és nem biztos hogy megoldást hozna... 

Előzmény: Kapocska (97381)
jano5691 Creative Commons License 2018.02.02 -1 0 97384

A 'szűrű' mást jelent és itt teljesen értelmetlen a használata; 'szűrő'.

Előzmény: jano5691 (97383)
jano5691 Creative Commons License 2018.02.02 0 0 97383

Hátha valakinek segit: 3 szobás lakótelepi lakás, SD RenovaStar 24F gázkazán radiátorokkal (fiamnál). A kazán sűrűn ki/be kapcsolgat magas hőmérséklet miatt, előremenő normális, de a radiátorok alja mondhatni hideg. Kazán bypass teljesen elzárva egy teszt erejéig, semmi hatás. Kazán szűrűje tiszta.

Volt viszont egy Y szűrű a rendszerben ami csuma kosz volt, valószinűleg évek óta nem volt megbontva és takaritva. Igy most jó lett :-)

cucu Creative Commons License 2018.02.02 0 0 97382

A V4-es kazánját alapul véve, abban van szelep beépítve, ami le tud válni olykor. Ilyenkor csörög a kazán, mintha vízköves lenne. Lehet, hogy abban a hőcserélőben is van gyárilag valami beépítve?

Előzmény: Sony Black (97380)
Kapocska Creative Commons License 2018.02.02 0 0 97381

Kösz az infót!

Nem tudom mit tud a Te savazód,de a 3bar nyomás 1140l/h mennyiséget tudott

átnyomni a mérése alapján ezért írtam neki,hogy olyan forrás kell, ami ennek pl.

a dupláját is tudná, mert nem marad elég hatónyomás a dugult részre.

Van ahol kompresszort is bevetnek közben,hogy „vízütések” érjék a dugult részt.

Mivel kb. ismerjük az ellenállását (1m 1100-1200l/h esetén) kíváncsi lettem volna,

hogy a szivattyú milyen nyomáson és mennyit tud átnyomni csak a hőcserélőn.

Lehetne fokozni a nyomást,ha a HMV oldal felvolna töltve,nyomásra hozva akkor a

belső fűtőkör akár 5-6barral is megnyomható lenne, szerintem.

Miben maradtatok?

Előzmény: Sony Black (97380)
Sony Black Creative Commons License 2018.02.02 0 0 97380

A savazást géppel megcsináltam Coopervan-nak, de a helyzet csak kismértékben változott. Picit feljebb megy a viz, feljebb lehetett venni a gázlángot, de egy idö után igy is lekapcsol. Az biztos hogy túlmelegszik a hőcserélő. A szivattyút szétszedtem működik normálisan erő is van benne, nincs a lapáton se mehanikai sérülés. Szóval marad a hőcserélő, csak abban valami olyan lehet amit nem szed ki a sav. Vagy valami mehanickai dolog ami a hőcserélőben az áramlás útjában van, és megragadt valahol benne. Valami gumi, műanyag vagy fém darab... Másra nem tudok gondolni.

Előzmény: Kapocska (97312)
Kapocska Creative Commons License 2018.02.02 0 0 97379

Ok.

Előzmény: ypolito (97378)
ypolito Creative Commons License 2018.02.01 0 0 97378

Köszönöm, közben megnéztem. Azért nem értettem, mert úgy gondoltam, hogy a computhermbe a direkt fázis kapcsolva van valahova, de nem. Az csak a jeladó tápellátására szolgál. 

Köszi még egyszer a segítséget.

Üdv.:

P.

Előzmény: Kapocska (97376)
zsloti Creative Commons License 2018.02.01 0 0 97377

Köszönöm szépen az építő jellegű semmit...  

A másik topikban miután kiderült hogy nem az a számomra a jó megoldás ezert átjottem egy általánosabb csoportba...

Egyébként tényleg igazad van nem tettem fel egyertelműen a kérdés és nem adtam meg minden információt , bár fogalmam sincs milyen információkra van szükség

Ezt észre se vettem elnézést kérek mindenkitől 

Megfogalmazok egy érthető kérdéssort és újra jelentkezem

Egyébként szerintem egy ingyenes fórumon nem biztos hogy fizetni kellene a segítségért

Zs

Előzmény: Törölt nick (97365)
Kapocska Creative Commons License 2018.02.01 0 0 97376

Olyan potenciált kapcsol amilyet rákötsz.

Az az 1-2  a Q3-on csak egy érintkezőpár.

Előzmény: ypolito (97375)
ypolito Creative Commons License 2018.02.01 0 0 97375

Köszönöm.

Bár nem mértem még ki, de gondolom hogy a régi termosztát fázist kapcsol. Az újnál mi a folyamat?

Előzmény: Kapocska (97374)
Kapocska Creative Commons License 2018.02.01 0 0 97374

A kéket meg a 2-esben lévőt kösd a Computherm Q3RF 1-2 -be.

Előzmény: ypolito (97373)
ypolito Creative Commons License 2018.02.01 0 0 97373

Sziasztok!

Van egy ÉTI (Termotéka) 25ES kazánom, amit egy MMG termosztáttal kapcsolok. A termosztátot le szeretném cserélni egy Computherm Q3RF-re.

Az, hogy direkt fázis és null kell a compunak oké, de az MMG kábeleit hogyan kötöm be?

Csatolok egy képet az MMG-ről (és a computhermről is). Az mmg 1 és 3 bekötésben ugyanaz a kábel van. (kék jön a falból és a bordóval kettéágazik)

Köszi & üdv.:

P.

MMG

computherm

nagykunsági Creative Commons License 2018.02.01 0 0 97372

Kösz.

Előzmény: BJaca (97371)
BJaca Creative Commons License 2018.02.01 0 0 97371
Előzmény: nagykunsági (97370)
nagykunsági Creative Commons License 2018.02.01 0 0 97370

Valószínű egy olyan topicban, ahol én nem járok, ezért nincs róla infóm. 

De ha dobsz egy linket, átolvasom. 

Előzmény: Törölt nick (97369)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.01 0 0 97369

Másik topicban már kiderült, hogy fűt fával IS a középső helyiségben. POnt ez a lényeg, hogy nincs infó. 

Előzmény: nagykunsági (97367)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.01 0 0 97368

Ennek a "jelenségnek" (más topicban már meghatározódott egyszer így, mint jelenség) az lenne a lényege, hogy beböffenti az ember a kb igényt és várja a különböző megoldásokat, akár vég nélkül, ingyen.

Majd ebből kiválasztja azt ami neki szimpatikus.

Másik jelenség amikor a már meglévő -de számára is érezhetően sántikáló- elméletének igazolását várja el. Aztán megy a megsértődés, ha nem így van.

Mindenkitől elnézést az OFF-ért.

Előzmény: smith (97366)
nagykunsági Creative Commons License 2018.02.01 0 0 97367

Ha konvektorral havi 100m3 a gázfogyasztás, akkor nem kell lángésznek lenni hozzá, hogy a hőszigeteléssel nincs probléma. 

Mondjuk havi 100 m3 gázfogyasztásra nem alapoznék fűtésátalakítást, maximum a komfortérzet miatt. Ez ebben az esetben szerintem 1.5 millánál kezdődik. Ami forintálisan nem biztos, hogy valaha is megtérül. 

smith Creative Commons License 2018.02.01 0 0 97366

Továbbá meg kellene jelölni egy célállapotot, mondjuk a megtakarítás elérendő mértékét. Abból ti. kiderül, hogy egyáltalán van-e értelme az egésznek...

Törölt nick Creative Commons License 2018.02.01 0 2 97365

Akkor miért nem írod oda? Miért nem veszed a fáradtságot, ha már segítséget kérsz?

Ugyanígy túráztatod a népet a másik topicban is. 10-15HSZ mire kiderül, hogy teljesen más a felállás, mint amit TALÁLGAT az ember, mert lusta vagy megírni.

Előzmény: zsloti (97363)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.01 0 0 97364

Mi a legjobb megoldás szerintetek?

Leírni a konkrét körülményeket.

Előzmény: zsloti (97361)
zsloti Creative Commons License 2018.02.01 0 0 97363

Azon már rég túl vagyunk.

A fűtést szeretném korszerűsíteni...

Zs

Előzmény: Kapocska (97362)
Kapocska Creative Commons License 2018.02.01 -1 1 97362

"Mi a legjobb megoldás szerintetek?"

A hőszigetelés.

Előzmény: zsloti (97361)
zsloti Creative Commons License 2018.02.01 0 0 97361

Sziasztok adott egy családi ház 

A jelenlegi gázkonvektoros fűtés cseréjén gondolkodunk

Minél kisebb költség és minél kisebb átalakítás a cél!

Mi a legjobb megoldás szerintetek?

A jelenlegi gázfogyasztásunk kb havi 100 m3

Köszönöm 

Zs

BJaca Creative Commons License 2018.01.31 0 0 97360

http://www.t-eg.hu/cm707.html

Ja, ok. Én csak erre pillantottam rá, azt hittem, valami intelligensebb.

Előzmény: smith (97357)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.31 0 0 97359

Van ilyen bemenete a kazánodnak?

Mert akkor pár forintból egy műszerész ismerős összehozhatna egy ilyet

Előzmény: pimmi (97358)
pimmi Creative Commons License 2018.01.31 0 0 97358

„egy idő után ujrakezdik ezt a tulfűtést”

ez azt jelenti, hogy kap egy parancsolt értéket mondjuk 22 fokot ekkor van 20 fokon elkezd fúteni és fút 23-24 ig, aztán mikor a következő progi megint 20 akkor is felfele megy nem 20 ig ejt vissza hanem 22 ig mondjuk, ha elem ki be megjavul egy időre , sokaknak volt ez a hiba , volt fórumja is de törölték...

Előzmény: Kapocska (97355)
smith Creative Commons License 2018.01.31 0 0 97357
Előzmény: BJaca (97356)
BJaca Creative Commons License 2018.01.31 0 0 97356

Nekem egy BRH Q7 van, ugyanaz, mint a computerm, teljesen jól kapcsol, jól programozható. Ha jó helyre van rakva, akkor nincs túlfűtés. Nem szeretik a vastag falakat.

A Cm707 viszont egy öntanulós készülék, ami egy dolgot nagyon nem szeret, ha változnak a feltételek. Itt elsősorban a kazán előremenő hőmérsékletére gondolok. EZ a termosztát arra van kitalálva, hogy fix kazánhőmérséklet legyen, és megtanulja, mikor és mennyit fűtsön, hogy a legkisebb legyen a hőingadozás. Ha a kazánon van külső hőmérséklet érzékelő, akkor ez a termosztát alkalmatlan!

Előzmény: pimmi (97351)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.31 0 0 97355

„egy idő után ujrakezdik ezt a tulfűtést”

Ez pontosan mit jelent?

A kínai koppintásra,mert amit kérdeztél az kínai ,de nem tudom

pontosan miről koppintották.

Előzmény: pimmi (97354)
pimmi Creative Commons License 2018.01.31 0 0 97354

smith

Reset is volt akkor is ez a szitu mindegyik ezt csinálta...

Kapocska

Paraméterek visszaállítása gyári értékre -  nem segített egyiknél sem, csak ideig óráig aztán újra meghülyülnek.

Milyen kazánod van? ---- kombi fali westen

Nem próbáltál még 3 vezetékes analóg termosztátot? ---nem, ezt gondoltam a ciiklusok miatt

A kínai nem tudom,hogy javít e "típus hibát" v. csak koppint.--- ezt nem értem mire írtad

smith Creative Commons License 2018.01.31 0 0 97353

Jó eséllyel van azon rendes reset gomb is, nem az elemeket kell piszkálni. Utána persze újra kell programozni.

Kapocska Creative Commons License 2018.01.31 0 0 97352

Paraméterek visszaállítása gyári értékre

nem segít?

Milyen kazánod van?

Nem próbáltál még 3 vezetékes analóg termosztátot?

A kínai nem tudom,hogy javít e "típus hibát" v. csak koppint.

pimmi Creative Commons License 2018.01.31 0 0 97351

Sziasztok, van egy honeywell 707 termosztátom, vagyis kb. már az 5. és volt cm907 is 2 arab, mindegyik elkezdte azt hogy gondol egyet és csk fűt, fűt, egyszer aztán kikapcsol de innen már nagyobb hőfokot tart, ezt csak ugy lehet orvosolni hogy elem ki-be és megjavulnak, aztán egy idő után ujrakezdik ezt a tulfűtést, már minden beállítást kipróbáltam, nem is elem gond ez, és mint írtam több darabbal is próbálkoztam, egy kombi cirkót szabályoz, hogy miért csinálják ezt passzolom de a fórumján is irják sokan, a kérdésem ha lecserélem egy computermre az jobb lenne? fontos a kis kilengés, de itt olvastam hogy a computerm is túlfűt a hőmérése miatt, vélemények estleg javaslat termosztátra? köszi

Sony Black Creative Commons License 2018.01.31 0 0 97350

Én úgy tudom, hogy az Immergas kazánokra a szakszervizes szerelő vállalja a garanciát, nem a gyár.

A gyártól csak a garanciális javításokhoz alkatrészt kap. (De egy Immergas-os kolléga nyugodtan kijavíthat ha tévedek.)

Tehát el tudom képzelni, hogy ő úgy döntött ezzel a megoldással tudja vállalni a kazánra és a rendszerre a garanciát.

Másodsorban meg ahogy a kolléga is írta, nem tudunk semmit a pontos műszaki megoldásról...

Egyébként meg nem nagyon szokott olyan lenni, hogy a megrendelő vásárol a saját nevére, és abból az eladásból a bolt jutalékot fizet a szerelőnek... nagy boltoknál biztos nem, mert ezt elég bonyolult lepapírozni. Kis boltnál előfordul ahol kézi számla van, meg ilyenek. Ettől sokkal egyszerűbb ha a szerelő megveszi a kedvezményére, és tovább számlázza a vevőnek. Tehát én nem gondolnám hogy most ő ezen nyerészkedett. Mennyi lehetett az a hőcserélő? max 20e ft plusz a szivattyú 40eft. Ha ez mind igaz max 10eft keresett ezzel az üzlettel az esetleges kedvezménye által, és a saját életét is bonyolította ezek beszerelésével.

Előzmény: Shaldon (97336)
Eltoltszint Creative Commons License 2018.01.31 0 0 97349

Köszönöm a tanácsot!

Előzmény: nixon70 (97347)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.31 0 0 97348

Hát összeadni gondolom, tudnak,csak be van e építve és ha igen

szükség volt e rá,mert lehet,hogy a papír meg a szivattyú elbírja,

de a rendszerben lehet fölösleges.

Előzmény: nagykunsági (97345)
nixon70 Creative Commons License 2018.01.31 0 0 97347

Száraz helyen tárold.

Előzmény: Eltoltszint (97335)
t.zsolti Creative Commons License 2018.01.30 0 0 97346

a számla mindent elbír, Te nem Magyarországon laksz?????????-))

Előzmény: nagykunsági (97345)
nagykunsági Creative Commons License 2018.01.30 0 0 97345

Azért érdekes lenne végigmenni a számlán, mi is volt az a +400 ezer, mert 1 hőcserélő meg 2 szivattyú messze nem annyi. 

Előzmény: Shaldon (97343)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.30 0 0 97344

Így későn este keveset tudunk a rendszerről pl.,hogy a radiátorok

alacsony hőmérsékletre lettek e tervezve és a padló a radiátoroktól

függetlenül is tudjon e fűteni.

A becsapásról annyit,hogy tud e elfogatható műszaki magyarázatot adni

(persze a garin kívül) az összeállításról.

Előzmény: Shaldon (97343)
Shaldon Creative Commons License 2018.01.30 0 0 97343

A költésben igazad van. Csak itt volt egy hazugság, "így érvényes csak a garancia" címszóval. Én csak ma szembesültem a számmal amikor a szállítókat összeadták. Amikor kérdeztem, hogy mi mennyi, csak hadovált.

Előzmény: Kapocska (97340)
Shaldon Creative Commons License 2018.01.30 0 0 97342

Valamiért nem csatolta

Előzmény: Kapocska (97340)
Shaldon Creative Commons License 2018.01.30 0 0 97341

A kazán alatt fém téglatest.

Előzmény: Kapocska (97339)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.30 0 0 97340

Amúgy az én pénzemet mások nem szokták önkényesen elkölteni.

Csak arra költök amit megbeszéltünk , ha meggyőző volt az érvelése.

Előzmény: Kapocska (97339)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.30 0 0 97339

Fotózd le aztán tedd be ide azt a hőcserélőt.

Előzmény: Shaldon (97338)
Shaldon Creative Commons License 2018.01.30 0 0 97338

A számlán így szerepelt. A szaki is ezt mondta. Plusz annyit, hogy így a kazán vize nem találkozik a fűtés vízzel. De ha adsz egy email címet meg tudom mutatni. 

Előzmény: Kapocska (97337)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.30 0 0 97337

Nem hidraulikus váltó az a "hőcserélő"?

Előzmény: Shaldon (97332)
Shaldon Creative Commons License 2018.01.30 0 0 97336

Immergas kazánról van szó. És gyanús is volt, mintha korábban iszap ülepítő szűrőről beszélt volna. Utána meg önkényüen beszerelte. Így plusz 40 volt a radiátor körre még 1 szivattyú.

Előzmény: t.zsolti (97334)
Eltoltszint Creative Commons License 2018.01.30 0 0 97335

Köszönöm!

Levett állapotban való tárolással kapcsolatban valami jó tanács?

Előzmény: nixon70 (97331)
t.zsolti Creative Commons License 2018.01.30 0 0 97334

Az immergas-nál sem feltétel, annyi volt az " igény , hogy legyen a kazán visszatérőbe szűrő. Lett egy tf-1.

De a fondital sem tette garanciális feltételnek .

Ezt a kettőt tudom mert én szereltem, és kérdeztem a forgalmazót.

nagykunsági Creative Commons License 2018.01.30 0 0 97333

Nem.

Ez csak felesleges pénzkidobás, és a kazán hatásfokának rontása volt. 

Én minimum beperelném. 

De biztos nem fizetném ki a felesleges dolgokat. 

A garanciának nincs ilyen feltétele. 

Shaldon Creative Commons License 2018.01.30 0 0 97332

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni. A szerelőmmel megbeszéltem a munka elvállalásakor (padló és radiátor fűtés kondi kazánnal), hogy az anyagot én beszerzem, ha esetleg kisebb tételek vannak, azt a helyi üzletből elhozzák. Ezt olyan jól sikerült, hogy a mai napon 400 e ft-ot fizettem itt ki. Valószínűnek tartom, hogy a szerelő a bolttól részesedést kap, ezért halmozott ekkora számlát. Valóban szükséges volt hőcserélőt beépíteni? A szerelő arra hivatkozott, hogy a garancia csak így lesz érvényes. Ebből adódóan 2 szivattyút vásárolt meg, plusz tágulási tartályt és ezek szereléséhez pár dolgot. Valóban szükséges volt ezek beépítése?

Előre is köszönöm a segítséget!

nixon70 Creative Commons License 2018.01.30 0 0 97331

Elég a hálózatival mosatni.

Előzmény: Eltoltszint (97330)
Eltoltszint Creative Commons License 2018.01.30 0 0 97330

Sziasztok!

Levett régi alumínium radiátorok belső csövezését mivel lehet hatékonyan kimosni belül(ami nem károsítja az alut)?
Sima magasnyomású és kész?
A levett alu radiátor tárolására van valami speciális szükséglet? (Ez alu, elvileg nem eszi meg a rozsda, ha levegőt kap)
A víz ki lett belőle folyatva, esetleg dugózzam le?

Vissza lesz majd rakva, csak falazat felújítás van, s levettem az útból. (csőrendszer visszatöltve légmentesen)

Köszönöm!

BJaca Creative Commons License 2018.01.29 0 0 97329

A nyomástól is függ, hány fokig bírja. Jobban járnál oda is rézzel. 2-3 méternél a műanyag cső + idomok ugyanannyiba kerülnek, mintha rézből csinálnád.

Előzmény: kisbalazs83 (97328)
kisbalazs83 Creative Commons License 2018.01.29 0 0 97328

Még egy dolgot kipróbáltam. Az első mikrobuborék leválasztót bekötöttem a tárolóhoz a vissza ágba, a könyök elé, ami a 20x2 csőbe folytatódik. A tároló kimeneti csonkjától jött a csobogó hang, meg utána az egyenes szakasz végén lévő könyöktől. Ezért gondoltam oda, és mert ott 26x3as csőszakasz van, ahol lassabb az áramlás. Bejött, mert szépen kidolgozta a levegőt. Először keringtettem hidegen, aztán ráadtam a fűtést. Lehetett hallani, ahogy melegedett a víz, hogy a tároló csonkjától indulnak a bubik. Viszont nem mentek tovább a kazán felé, mint ezelőtt, hanem szépen  leválasztotta és el is csendesedett teljesen. "én, gyújtottam tüzet...":D

Utána odaért a fűtésszerelő is, akit ajánlottak. A kazán alatti rész rézcsővel való kicserélésére kértem árajánlatot.

A 85fok amivel a kazán fűtötte az indirektet, nem sok az 5 rétegű csőnek? Dunaterm 95°c van ráírva, de azt csak korlátozott ideig bírja, ha jól sejtem...

https://drive.google.com/open?id=1NH_Ac50g30wCy8bNbt-mVGMAJPUt5vRx

Topacsenkó Creative Commons License 2018.01.29 0 0 97327

Írtam mailt, nem sürgős, de ha időd engedi, nézz rá lszi.

Üdv

Előzmény: Sony Black (97315)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.28 0 0 97326

"És szerinted ilyen van egy westen falikazánba?? Vicces vagy! :D"

Nem baj, legalább vicc volt.

Előzmény: PetiCsokvaomány (97325)
PetiCsokvaomány Creative Commons License 2018.01.28 0 0 97325

Nem sok időm van unatkozni....

Benézünk néha dolgokat...előfordul. ;)

Előzmény: Kapocska (97324)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.28 0 0 97324

„A bitermikus fűtésoldali ellenállása 1m3/h mennyiségen 1m a szivattyúd meg 6-7m-es.”

Ha jól sejtem akkor az első hozzászólásod  ehhez kapcsolódott.

Mert a kérdésed meg,csak  ennyi volt:

„Mekkora szivattyúnál?”     hülye kérdésre, hülye válasz            "Pl. amelyik 9,81 kPa-on tud 1m3 vizet szállítani."

De tévedtem mert a korábbi 1-2 hete nézett adatra rosszul emlékeztem    ,csak 5méteres.

Itt a karakterisztikája annak a 75W-os szivattyúnak:

De,ha unatkozol írjál még valamit.

Előzmény: PetiCsokvaomány (97323)
PetiCsokvaomány Creative Commons License 2018.01.28 0 0 97323

"Pl. amelyik 9,81 kPa-on tud 1m3 vizet szállítani."

És szerinted ilyen van egy westen falikazánba?? Vicces vagy! :D

Előzmény: Kapocska (97321)
stevemegane Creative Commons License 2018.01.28 0 0 97322

Sziasztok!

Vízszerelésből maradtak meg Wavin Press idomjaim.

A csatolt képen láthatók.

Ha valakit egyben érdekel az egész, akkor keressen, jóval a bolti ár alatt megválok tőlük.

Szép estét kívánok!

Kapocska Creative Commons License 2018.01.28 0 0 97321

„Mekkora szivattyúnál?”

Pl. amelyik 9,81 kPa-on tud 1m3 vizet szállítani.

„Az a szivattyú amelyik 6-7 m-en dolgozik”

Ki mondta,hogy annyi méteren dolgozik????

Helyezd már el a szivattyú karakterisztikáján az ellenállást és megtudod az

adatokat.

Előzmény: PetiCsokvaomány (97320)
PetiCsokvaomány Creative Commons License 2018.01.28 0 0 97320

Mekkora szivattyúnál? 

A jelleggörbe tetején nem szállít vizet, az allján meg nincs nyomáskülönbség. Az a szivattyú amelyik 6-7 m-en dolgozik és vizet is szállít az minimum egy 25-80 as.

Előzmény: Kapocska (97303)
nagykunsági Creative Commons License 2018.01.27 0 0 97319

Bemutatkozásnál ott a mail címe. 

Előzmény: Coopervan (97318)
Coopervan Creative Commons License 2018.01.27 0 0 97318

Köszönöm a lehetőséget! Fél órája keresem, hogyan tudok privátba írni. A mélcímed nem publikus. Súgjál!

Előzmény: Sony Black (97317)
Sony Black Creative Commons License 2018.01.27 0 0 97317

Az nincs olyan messze, írjál rám privátba és megbeszéljük. Van gépem...

Előzmény: Coopervan (97316)
Coopervan Creative Commons License 2018.01.27 0 0 97316

Monor.

Előzmény: Sony Black (97315)
Sony Black Creative Commons License 2018.01.27 0 0 97315

Hol laksz?

Gép kell hozzá, nincs mese...

Előzmény: Coopervan (97314)
Coopervan Creative Commons License 2018.01.27 0 0 97314

Én csak hétvégeken tudok vele foglalkozni, és próbálom a köznapokon megkeresett javakat nem szerelőre költeni. Hidd el megkérdeztem. Lazán mondtak savazással együtt 50-80 ezret. Ezért álltam neki. 60 ezer környékén találtam felújított hőcserélőt. De úgy látom nem fogom megúszni.

Sony Black Creative Commons License 2018.01.27 0 0 97313

Dehogy... 2-3 óra alatt :)

Kapocska Creative Commons License 2018.01.27 0 0 97312

Persze rajtam is sok múlott,mert amit itt 3hete beszélünk azt egy szerelő

1nap alatt megcsinálta volna savazással együtt.

Előzmény: Kapocska (97311)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.27 0 0 97311

Le is gördítetted azt a linken megjelenő oldalt?

Olyan ez mint az áram ahol ,hogy egy bizonyos érték átfolyjon

le kell küzdeni az ellenállást ezért v. a feszt növelem v. az ellenállást csökkentem,hogy az elvárt áram átfolyjon.

Lassan az én párom is azt mondja,hogy miért nem küldöd őket

műhelybe, szerelőkhöz.

Előzmény: Coopervan (97309)
Sony Black Creative Commons License 2018.01.27 0 0 97310

Ezt most ugye nem komolyan kérdezted?

Bedugja a hálózatba, és elindul. Állíthat az előremenő hőfokon és ennyi.

Pont ezért van benne a "rövidzár" átkötés. A készülékbe való belenyúlkálás abszolút garancia vesztő lehet. Ilyen utasítást nem ad egy márkaszerviz, és azt se mondja, hogy állj neki kösd be a termosztátot.

Előzmény: cucu (97293)
Coopervan Creative Commons License 2018.01.27 0 0 97309

Köszönöm! A manuálom megvan. Sajnos a számadatokkal nem sokra megyek, mert nem értek hozzá. A réz drót fajlagos ellenállásával,vagy egy tranzisztok kollektoráramával tudok mit kezdeni. Ami javaslatot kapok, azt megcsinálom. Próbálom megérteni a működését, (mert tanulni nem szégyen) de soha nem fogok rendszert méretezni. Holnapra gyártok egy alsó kifolyású vödröt és megmérem újra magában. Asszony lassan fejembe húzza a vödröket és dobolni kezd rajta a villáskulcsokkal.

Előzmény: Kapocska (97308)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.27 0 0 97308

Kb. 30-40 cm lehet az ellenállás 1m3/h esetén.

Itt egy hasznos doksi:

https://www.piesamea.ro/Piese.aspx?b=westen&c=centrale+murale&m=quasar&s=10

Előzmény: Coopervan (97306)
skull87 Creative Commons License 2018.01.27 0 0 97307

Rendben, köszönöm mégegyszer a segítséget mindenkinek :)

Előzmény: Kapocska (97302)
Coopervan Creative Commons License 2018.01.27 0 0 97306

Idrotech PN16 talán Qn 1,5. Mást nem látok rajta.

Előzmény: Kapocska (97301)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.27 0 0 97305

Láttam már olyan oldalt ahol a bitermikus belső csövén megy a HMV.

De azt hiszem a Te csőkiosztásod nem engedi meg a felcserélést. Igaz?

Előzmény: Kapocska (97303)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.27 0 0 97304

Nyomásmentesítsd a víz oldalt és mérd meg a tágulási tartály

levegő (gáz,autós szelep) oldali nyomását 0.75bar értéknek kéne lenni.

Előzmény: Kudara (97298)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.27 0 0 97303

A bitermikus fűtésoldali ellenállása 1m3/h mennyiségen 1m a szivattyúd meg 6-7m-es.

Előzmény: Kapocska (97301)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.27 0 1 97302

Ok,rendben ,csak vicces hülyeség,megoldottad és kész.

Előzmény: skull87 (97300)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.27 0 0 97301

Hát jó volna tudni,hogy önmagában is ilyen „nagy” ellenállású e.

Egy 75W-os szivattyúnak azon a kis ellenálláson több vizet kellene átnyomni

mint a rendszerrel együtt .

A vízóra pontos adatai is kellenének,hogy mennyi a hidraulikus ellenállása.

Előzmény: Coopervan (97299)
skull87 Creative Commons License 2018.01.27 0 0 97300

ez az idő hogy össze neked? :)) mert ide feltettem a kérdést nem azt jelenti, hogy ezen pörögtem végig :)

Előzmény: Kapocska (97294)
Coopervan Creative Commons License 2018.01.27 0 0 97299

A magasság megvolt, csak nem gyártottam alsó kifolyású vödröt, az lehetett a gond. Megmérjem mégegyszer? Tegnap óta alacsony/közepes HMV átfolyásnál zenél is a cirkó. Szabályosan berezonál a hőcserélő. Kezd az agyamra menni, hogy egy ennyire "egyszerű" szerkezetet nem tudok normálisan üzemeltetni.

Előzmény: Kapocska (97289)
Kudara Creative Commons License 2018.01.27 0 0 97298

Sziasztok! 1,5 hónapja szereltek fel egy Viessmann Vitodens 100-as kombi kazánt. Azt mondták az elején leeshet a nyomás, de ez természetes, akkor töltsünk rá. Most ott tartunk, hogy lassan 1,5 heti rendszerességgel kell rátölteni. 0,9-nél töltünk rá 1,1 barig. De egy idő után ismét visszaesik. A csőrendszert többször átnéztem nem-e szivárog valahol a víz, de nem láttam. A rendszeren automata légtelenítő szelepek vannak, de szerintem ennyi idő után már nincs levegő, amit ki kellene dolgoznia (egyik radiátoron sem hallom, hogy levegős lenne). Van valakinek valami ötlete, hogy miért eshet a nyomás?

Kapocska Creative Commons License 2018.01.27 0 0 97297

:-)

Előzmény: BJaca (97296)
BJaca Creative Commons License 2018.01.27 0 0 97296

A holdraszállás az indulástól számítva 102 óra múlva történt meg. Egész jó idő volt :)

Előzmény: Kapocska (97294)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.27 0 0 97295

Pl. csak az előrét figyeli.

Előzmény: cucu (97293)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.27 0 0 97294

"nem holdra szállás"

Nem ,csak belekerült 14-18 órába,neked.:-)

Előzmény: skull87 (97292)
cucu Creative Commons License 2018.01.27 0 0 97293

Hogyan indítsa el, ha nem köti be a termosztátot? 

Értelmezés dolga, de szerintem az üzembehelyező szerviz nem szereti, ha bele kontárkodnak, mert kárt is lehet okozni. 

Előzmény: Sony Black (97291)
skull87 Creative Commons License 2018.01.27 0 0 97292

a kérdésem nem ez volt, hogy mit tehetek és mit nem de mindegy, a lényeg, hogy most már tudom miért nem kapcsolt a többit elintézi a szervíz.

Azzal, hogy egy termosztát kábelt a megfelelő helyre megfelelően kötök nem holdra szállás :)

Sony Black Creative Commons License 2018.01.27 0 0 97291

Szerintem az hogy elindíthatjátok, meg az hogy bekötöd a termosztátot nem ugyan az... de nekem mindegy. :)

Előzmény: skull87 (97286)
sjohn Creative Commons License 2018.01.27 0 0 97290

....hu bammeg!...ez kemény...

Kapocska Creative Commons License 2018.01.27 0 0 97289

Az első mérés érvénytelen (183liter/óra), valószínű nem volt a

szivattyúnak szívóági nyomása.

Írtam korábban,hogy az ejtőtartály legyen a szivattyú fölött 50cm-rel.

A második mérés is csak 8.8kW.

Előzmény: Coopervan (97287)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.27 0 0 97288

Pedig párszor le lett írva.

Coopervan Creative Commons License 2018.01.27 0 0 97287

Tehát vízórával,3/4-es csövekkel megmértem a szivattyút. Csak a církót mérve vödörből vödörbe 183liter/óra. Visszakötve az egész rendszert nyomás alatt 763 liter/óra.

Előzmény: Kapocska (97045)
skull87 Creative Commons License 2018.01.27 0 0 97286

Ez egy új kazán, a beüzemelő szervíz csak ezután fog jönni de addig is engedélyt adtak, hogy nyugodtan elindíthatjuk, valószinüleg a rövidzár eltávolitás  lesz a megoldás mivel nem távolítottam el csak bekötöttem a gyári leírás alapján ezért nem értettem miért nem működik.

Köszi a segítséget.

Előzmény: Sony Black (97285)
Sony Black Creative Commons License 2018.01.27 0 0 97285

Na kezdjük az elején...

Először is ha ez egy új kazán, akkor megjegyezném hogy a termosztát bekötése, a beüzemelő feladata. Ha valamit elkötsz és a panel elszáll akkor nincs rá garancia. Az meg nem 2 forint.

Másodsorban, a vevő egységbe úgy kell bekötnöd a vezetékeket ahogy BJaca képén látod. A fázis L a nulla N pólusokra kötsz egy független 230V betápot! Az 1-es és 2-es pont a termosztát vezeték! Itt nincs fázis meg nulla, mert ezt szakítja.

Ezt fogod bekötni 2 szál vezetékkel a kazán panel 40-41-es pontjára úgy hogy előbb eltávolítod a BK rövidzárat! (patkóvezeték, vagy csak egy kapocs, bármi lehet, ami 2 pólust össze zárja) Ha ez megvan, akkor a termosztátot kapcsolgatod és megnézed hogy a vevőn a kapcsolás következtében világít e a piros led, illetve kattan is a relé ha kapcsol. Ha ez nem történik meg, akkor az adót és a vevőt párosítani kell, szintén a termosztát leírása alapján! Ezután működni kell.

"Attol függetlenül, hogy a termosztát bevan kötve vagy nem szabályozza magát azzal az előre menő vizhőfokkal amit állítok neki, ez a része teljesen jó."

Ezt úgy érted hogy megy a kazán a termosztáttól függetlenül, úgy hogy rá van kötve? Ez azért van, mert azt a bizonyos rövidzárat nem távolítottad el! Ha azt kiveszed a kazán nem kapcsol be a büdös életbe, csak ha termosztát van a helyére bekötve, az meg nyilván valóan a beállított hőmérséklet függvényében kapcsol.

Előzmény: skull87 (97283)
kisbalazs83 Creative Commons License 2018.01.27 0 0 97284

Holnap vagy hétfőn jön megnézni egy másik fűtésszerelő. Kíváncsi vagyok mit mond a problémára és mit javasol megoldásnak.

Előzmény: Kapocska (97250)
skull87 Creative Commons License 2018.01.27 0 0 97283

Attol függetlenül, hogy a termosztát bevan kötve vagy nem szabályozza magát azzal az előre menő vizhőfokkal amit állítok neki, ez a része teljesen jó.

Az adó és a vevő látja egymást mert ha kikapcsolom a beltériről a kinti is kikapcsol, csak  kazán vezérlése nem valósul meg és a kazán rajz szerint van kötve a + és - illetve a computermen is szerintem jól van.

Előzmény: BJaca (97281)
sjohn Creative Commons License 2018.01.27 0 1 97282

...összehangoltad az adót meg a vevőt?...

Előzmény: skull87 (97280)
BJaca Creative Commons License 2018.01.27 0 0 97281

Ha kikötöd a termosztátot a kazánból, akkor kikapcsol?

Előzmény: skull87 (97280)
skull87 Creative Commons License 2018.01.27 0 0 97280

így csináltam először mikor bekötöttem, a termo vevő egység kattan és világit is rajta a piros led ami így kell legyen de nem látnám hogy kikapcsolja a kazánt mikor leveszem a hőfokot a termo vezérlőn.

Előzmény: BJaca (97275)
RAZERX Creative Commons License 2018.01.26 0 0 97279

Nem tudtok ajánlani smart termosztátot ami kb max 30000 péz?

kigyokrisz Creative Commons License 2018.01.26 0 0 97278

Szia!

Tudom, hogy belevau, de nekem is hasonló problémám jött elő ezzel a típusú termosztáttal.

Lehet, hogy kondi hiba?

https://www.youtube.com/watch?v=0rHWUsmMZ74

Előzmény: skull87 (97269)
BJaca Creative Commons License 2018.01.26 0 0 97277

Engem ez zavar:
"1 NOCOM amit nullnak kötöttem és a 2-re a COM-ra a fázist"

De lehet, bent maradt az átkötés is.

Előzmény: nagykunsági (97276)
nagykunsági Creative Commons License 2018.01.26 0 0 97276

Szerintem a vevőn van 2 led, ha a piros világít akkor kapcsolja a kazánt. Ha a zöld világít manuális üzemben van . 

Előzmény: BJaca (97275)
BJaca Creative Commons License 2018.01.26 0 0 97275

A 36 37-et hagyd békén. A 40-41 a termosztáté, ahogy az én rajzomon is, a többihez ne nyúlj!

A termosztátodat vidd oda a vevő mellé, és próbáld ki, ha felveszed, majd leveszed a hőmérsékletet ( a kijelzőjén a kis láng ikon bal alsó sarokban bekapcsol majd kikapcsol) hallasz-e kattanó hangot a vevőből. Ha igen, akkor működik a vevő, kommunikálnak.

Előzmény: skull87 (97271)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.26 0 0 97274

Tudom.

A hsz érvényes.

Előzmény: skull87 (97273)
skull87 Creative Commons License 2018.01.26 0 0 97273

A pontos tipus: Immergas Victrix Tera 24 Plus ERP 24 kW

Kézikönyv: http://www.immergas.hu/sites/www.immergas.hu/files/Victrix%20Tera%2024%20Plus%20k%C3%A9zik%C3%B6nyv.pdf

Előzmény: Kapocska (97272)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.26 0 0 97272

Mivel ezerféle kazán van ezért a pontos típus nagy segítség!!!  

Az áthidalás ott van BK-val jelölve és a termosztáttól nyugalmit kér a rajz szerint.

Előzmény: skull87 (97271)
skull87 Creative Commons License 2018.01.26 0 0 97271

Köszönöma segítséged, ellenőriztem és nálam a 40 - 41 nincs átközés, hanem a 36-37 vsn öddurkötve egy szállal amin egy kis ellenálás is van, ezt távolitsam el?

Amit küldtél képen úgy van kötve és erre nem reagál.

Előzmény: BJaca (97270)
BJaca Creative Commons License 2018.01.26 0 0 97270

Így van bekötve? A kazán

Remélem jó gépkönyvet néztem, mert amit megadtál, arra nem volt találat. A pirossal jelzett átkötést el kell távolítani.

Előzmény: skull87 (97269)
skull87 Creative Commons License 2018.01.26 0 0 97269

Sziasztok,

Olyan kérdésem lenne, hogy szerintetek mi lehet a baj, hogy a termosztátom nem kezeli a kazánt.

Termosztát: Computerm Q7 (vezeték nélküli)

Kazán: Immergas victrix erpl plus 24kw

A termosztátnál minden a könyve szerint kötöttem a dugaljra vonatkozóan, a kazán irányába 1, 2, 3 jelölés van ahol az 1 NOCOM amit nullnak kötöttem és a 2-re a COM-ra a fázist, a kazán oldalon ez a kábel a 40 és 41 jelölésre megy ahogyan azt a könyvben is írja itt ahol megjelölték a fázist oda a termosztátból megy a fázis ami a 2szám COM és így a null megfelelően.

Mikor bekapcsolom a kazánt elkezdi a fűtést a termosztát beltéri egysége vezérli a kinti dobozkát viszont a dobozka nem állítja vagy indítja el a kazánt.

Néztem a kazán leírását, hogy van-e esetleg olyan, hogy termosztátos üzemmodra kell kapcsolni de nem láttam ilyent csak annyit, hogy a gyári termosztátot ha érzékeli azt a kijezlsőn jelöli.

Van valakinek ötlete?

oregbeatsuhanc Creative Commons License 2018.01.26 0 0 97268

Valamikor ónozott Sr lemezből készült árnyékoló dobozokat forrasztóolajjal forrasztottunk.

Egész jól működött.

Vagy 25 éve kaptam egy savas folyadékkal működő ezüst alapú lágyforraszanyagot, amivel nikkelezett, saválló anyagokat forrasztottunk.

( Nikkelezett szemüvegkeretet is jól sikerült forrasztani vele, csak matt lett a felület.)

Előzmény: nagykunsági (97267)
nagykunsági Creative Commons License 2018.01.26 0 0 97267

Úri dolgokat, mint paszta, nem használok. 

Én csak hagyományos dolgokat használok. Sósav, letvaszer, bádogos cin, de az min. 50%-os. 

Előzmény: BJaca (97262)
nagykunsági Creative Commons License 2018.01.26 0 0 97266

Egy magára valamit is adó szaki soha nem adagolt gyantát a bádogos cinhez.

Előzmény: oregbeatsuhanc (97265)
oregbeatsuhanc Creative Commons License 2018.01.26 0 0 97265

"Az elektronikában használt cinnel nyomom, onnan a huszonéves forrasztási tapasztalat."

Az jó, mert benne van több csatornában is a gyanta, amit régen a szakik a bádogos cinhez külön adagoltak.

Előzmény: BJaca (97262)
oregbeatsuhanc Creative Commons License 2018.01.26 0 0 97264

"Én csővágó nélkül is megoldottam, elvégre már feltalálták a flexet :)

Amúgy utálom a csővágót, mert csak szűkíti a keresztmetszetet. "

Azt én sem szeretem, hogy benyomja a sorját. Az a sorjázó akármi, ami a kerekes vágón van az meg nekem gagyi, a schauberolás me lassú kicsit. A legjobban az vált be amikor egy kis  10 es fúrótokmányba befogott lépcsős fúrót próbáltam ki, aminek a lépcsős része ad egy megvezetést is. Nagyobb munkánál mehet lassú fordulaton fúrógéppel is.

A flexszel inkább a műanyag lefolyó csöveket szoktam vágni, síkba csiszolni és az éleket letörni.

Előzmény: nagykunsági (97261)
t.zsolti Creative Commons License 2018.01.26 0 0 97263

🙄

Előzmény: Karcsi778 (97260)
BJaca Creative Commons License 2018.01.26 0 0 97262

Nekem a pasztában van folyósítószer, az nem szereti, ha direktbe kapja. Előbb fel kell melegednie 13-150 fokra, hogy dolgozzon, aztán már jól fogja a cin. Mondjuk még hivatalosan rézcsőforrasztóanyagnak nevezett ónnal nem dolgoztam. Az elektronikában használt cinnel nyomom, onnan a huszonéves forrasztási tapasztalat.

Előzmény: nagykunsági (97261)
nagykunsági Creative Commons License 2018.01.26 0 0 97261

Én csővágó nélkül is megoldottam, elvégre már feltalálták a flexet :)

Amúgy utálom a csővágót, mert csak szűkíti a keresztmetszetet. 

A forraszanyagot is melegítem telibe, még fluxal nem találkoztam. 

Előzmény: BJaca (97241)
Karcsi778 Creative Commons License 2018.01.26 0 0 97260

Köszönöm!

Előzmény: t.zsolti (97163)
lala1961 Creative Commons License 2018.01.26 0 0 97259

Üdv ! Pedig jól "cseng" a neved :Sony !:DDD

Előzmény: Sony Black (97257)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.26 0 0 97258

:-)

Előzmény: Sony Black (97257)
Sony Black Creative Commons License 2018.01.26 -1 1 97257

A konvektornál a "mi" szó jelentése Magyarország lett volna átvitt értelemben. :D

Nincs nekem akkora hatalmam, hogy ilyet tegyek. Se nem Soros, se nem Orbán, de még csak nem is Mészáros a vezeték nevem. :D

Előzmény: Kapocska (97256)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.26 0 0 97256

Te már tudsz valamit,csak nehogy ezt is úgy intézzétek mint a konvektort! :-)

Előzmény: Sony Black (97255)
Sony Black Creative Commons License 2018.01.26 0 0 97255

Nem hogy az ígéret, de lassan a levegő sincs ingyen :)

Előzmény: Kapocska (97253)
Sony Black Creative Commons License 2018.01.26 0 0 97254

Nem, annak az egynek aki végül megcsinálta :D

Előzmény: Kapocska (97252)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.26 0 0 97253

Ha én ilyet/így ígérek az ingyen van!!!!  :-)

Előzmény: Sony Black (97251)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.26 0 0 97252

Gondolom ezt annak a 4 manusnak szántad.

Előzmény: Sony Black (97249)
Sony Black Creative Commons License 2018.01.26 0 0 97251

Csak az útiköltség lenne, közel 20e ft... :)

Nem hiszem hogy megérné neki...

Előzmény: Kapocska (97247)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.26 0 0 97250

Minden bolt minden terméket kirak a netre?

Kérdezd meg a szerelvényboltokat nálatok.

Vannak levegőleválasztók de hülyeség lenne megfizetni (már van kettő).

Egy 100-as (rozsdamentes)cső befenekelve.

Előzmény: kisbalazs83 (97248)
Sony Black Creative Commons License 2018.01.26 0 0 97249

Nem csak én hívom így, ez a neve. Felesleges... úgy kell megcsinálni a rendszert hogy le tudjon légtelenedni.

Ez egy gyakorlott fűtés szerelőnek nem jelent gondot. Nekem még soha nem kellett ilyet beraknom, háztartási rendszerekbe.

Előzmény: Kapocska (97246)
kisbalazs83 Creative Commons License 2018.01.26 0 0 97248

Most kerestem. Google: "levegő szeparátor", képtalálatok :)

Előzmény: Kapocska (97247)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.26 0 0 97247

Hol és mikor kerested?

Szerintem egy 1literes elég volna (a csonkokat Te határozod meg a fölső legyen nagy szűkülő,majd aut légt.)

Mondjad Blacknak,hogy megesküdött nincs mese! :-)

Előzmény: kisbalazs83 (97240)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.26 0 0 97246

Azt csak Te hívod így.

Valójában a csonkok el vannak tolva és megpörög benne a víz,

így jobban kiválik a gáz belőle.

Egy fűtésrendszerben nem elképzelhetetlen a gáz megjelenése később sem.

Előzmény: Sony Black (97239)
Sony Black Creative Commons License 2018.01.26 0 0 97245

pfff.... hát oda nem :) 

Jószaki.hu  a körzetedben, keress egy referenciákkal rendelkező szerelőt szerintem.

Előzmény: kisbalazs83 (97243)
Sony Black Creative Commons License 2018.01.26 0 0 97244

Aki esetleg nem tudta, Január 1.-től megszűnt a műszaki biztonsági felülvizsgálat.

https://www.vgfszaklap.hu/hirek/4686-januar-1-tol-megszunt-a-muszaki-biztonsagi-felulvizsgalat

kisbalazs83 Creative Commons License 2018.01.26 0 0 97243

Kaposvár :D

Előzmény: Sony Black (97242)
Sony Black Creative Commons License 2018.01.26 0 0 97242

Ne gyártassál semmit! Esküszöm elmegyek megcsinálom... hol laksz?

Előzmény: kisbalazs83 (97240)
BJaca Creative Commons License 2018.01.26 0 0 97241

Hát ha 4 fűtésszerelőből az 1 aki elvállalja ilyen munkát végez, én sem hívnék többet. De rézcsövet sem ördöngősség forrasztani, egy gázlámpa, meg egy csővágó. Csak arra kell figyelni, ne telibe melegítsük az forraszanyagot, hanem 2-3 centivel mellette, és nem ég ki a flux.

Előzmény: Sony Black (97239)
kisbalazs83 Creative Commons License 2018.01.26 0 0 97240

Eladom a cukiságokat, de hol lehet ilyet kapni, mert én nem találtam? Vagy mik a méretek ami alapján gyártassak?

Előzmény: Kapocska (97238)
Sony Black Creative Commons License 2018.01.26 0 0 97239

Légedénynek hívják amúgy, de nem kell ilyen se Kapocs...

Simán ki lehet hajtani belőle a levegőt, már leírtam 2x de nem azt csinálja... inkább elköltött közel 40ezret feleslegesen.

Ennyiért már bármelyik fűtés szerelő megcsinálta volna neki 22/18-as rézcsőből az egészet és már patent lenne.

De még mindig az 5 rétegűvel akar szenvedni... nem tudsz vele mit kezdeni, hagy menjen a feje után.

Előzmény: Kapocska (97238)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.26 0 0 97238

Elég lenne az egész fűtési rendszerre egy ilyen levegő szeparátor,

jobb helyeken van is, de csináltatni sem jelenthet problémát(nem túl bonyolult).

(csináltass, v. vegyél és azokat a cukiságokat eladhatod)

Előzmény: kisbalazs83 (97233)
kisbalazs83 Creative Commons License 2018.01.26 0 0 97237

Nem haragszom. Értem én a viccet. Nem vagyok fűtés szerelő. Tavaly ősszel a 4 fűtésszerelőből 1 úgy adott árajánlatot a kiépítésre, hogy nem írtam bele az indirekt rákötést, pedig úgy kértem. Amikor kérdeztem, azt válaszolta, ha oda van írva, akkor benne van, ha nincs oda írva, akkor nincs. Másik kettő eljött felmérni, de azóta se jelentkeztek. A negyedik csinálta meg így. Aztán csináld magadba mentem át.

Előzmény: PetiCsokvaomány (97236)
PetiCsokvaomány Creative Commons License 2018.01.26 0 0 97236

Ne haragudj, hogy ilyet mondok, de Te nem vagy 100-as....lépjünk is túl ezen. Én autómata nyomástartó berendezést javaslok neked, van benne gáztalanító funkció is, telepítéssel, beüzemeléssel pár száz ezer csak ;)

Előzmény: kisbalazs83 (97233)
Topacsenkó Creative Commons License 2018.01.26 0 0 97235

Ugy tűnik, hogy stabilan működik a kicsike, kösz mindenkinek!

Brandykee Creative Commons License 2018.01.25 0 0 97234

Sziasztok. Budapest X. kerületi kis fürdőszobai ( max. 1 napos) vízszerelésre tudnátok ajánlani egy korrekt, megbízható szakit ?

kisbalazs83 Creative Commons License 2018.01.25 0 0 97233

Ez jó ötletnek tűnik. Csinálni egy nagy keresztmetszetű részt, ahol le tud lassulni a víz és kiválni a levegő. Beszereltem a legújabb mikrobuborék leválasztót. Csodát tényleg nem tett. Kb. ugyanaz a helyzet. Viszont a leírásában benne van, hogy a bekötési átmérő 10szerese legyen minimum egyenes csőszakasz előtte. Lehet a másikhoz is, nem emlékszem annak volt-e papírja. Ez nálam jelenleg nem így van, de majd úgy csinálom meg amikor kicserélem a gebokat 26x3-as 5 rétegű csőre.

https://drive.google.com/open?id=1XdbPoA15xiZtjpCFy_M9JnSry2PCC0EV

https://drive.google.com/open?id=12BBIqdcH0gwFU8PO8IlhiheaA45OemN

Előzmény: Kapocska (97203)
Topacsenkó Creative Commons License 2018.01.25 0 0 97232

Igen valószínű. Bár azért nem  ennyire egyertelmű, mert néha elsőre égve maradt, néha pedig az istenért sem akarta, akkor sem amikor a termoelem már láthatóan izzott miutan kb 5 percig kipöcköltem. Szóval felkészülök a termoelem cserére is.

Előzmény: Sony Black (97231)
Sony Black Creative Commons License 2018.01.25 0 1 97231

Kicsi volt a láng, nem melegítette eléggé a termoelemet, és ezért lekapcsolt. Ha a nagy lánggal égve marad, akkor minden ok. Ha nem és megint leold, akkor a termoelemet cseréld ki.

Előzmény: Topacsenkó (97230)
Topacsenkó Creative Commons License 2018.01.25 0 0 97230

Kek volt koŕábban is csak pici volt a láng. Kifújattam es a fuvókát tűvel megpiszkáltam. Szép kövér lángja van és égve is maradt elsőre. Most szerencsére jön a hétvége itthon leszek, ha megint kialudna. De bízom benne hogy csak ennyi volt.  Köszi.

Előzmény: Sony Black (97229)
Sony Black Creative Commons License 2018.01.25 0 0 97229

Amikor égett milyen volt a lángkép? Sárgás, vagy élénk kék?

Ha sárgás, akkor az őrláng gázcső, és fúvóka tisztítás, ha élénk kék volt akkor termoelem is odavan.

De szerintem inkább koszos a fúvóka ha újra se gyullad.

Ha begyullad de nem marad úgy a láng, akkor termoelem. Drótkefe neki, ha úgyse akkor csere.

Előzmény: Topacsenkó (97220)
plzltn Creative Commons License 2018.01.25 0 0 97228

Az eszem eszetek!

Előzmény: nagykunsági (97227)
nagykunsági Creative Commons License 2018.01.25 0 0 97227

Mi vezetett ehhez a bölcs döntéshez?

Előzmény: plzltn (97224)
Topacsenkó Creative Commons License 2018.01.25 0 0 97226

Nem. De ma reggel azután kelt életre, hogy ott megnéztem a csatlakozásokat, mind stabil volt. Ez lehet véletlen egybeesés is, én legalábbis annak tudtam be.

Előzmény: nixon70 (97225)
nixon70 Creative Commons License 2018.01.25 0 0 97225

Sztemkót nézted?

Előzmény: Topacsenkó (97223)
plzltn Creative Commons License 2018.01.25 0 0 97224

Hölgyeim/uraim!

Hajnalban döntöttem, gáz lesz!!! A pincében végzett hobbijaim közt fog szerepelni, hogy elfűtögetek fával valami kályhaszerűségben, de ennek költsége -mint hobbi, nyilván nem költségvetési megfontolás tárgya. Egyszerűen csak egy luxus kiadási tétel lesz...

Köszönöm az együtt gondolkodást!!

Topacsenkó Creative Commons License 2018.01.25 0 0 97223

Van egy komplett alkatrésznek, ha a tisztítás nem segít, kicserélem. Kösz!

Előzmény: BJaca (97222)
BJaca Creative Commons License 2018.01.25 0 0 97222

Ez is szokott dögleni:
https://www.feg-junkers-alkatresz.com/FeG-C-18-19

C18 termóelem-re keress.

Előzmény: Topacsenkó (97221)
Topacsenkó Creative Commons License 2018.01.25 0 0 97221

Most bukkantam rá egy lehetséges megoldásra. A fúvókát nem takarítottam ki ami az őrláng csövecskéje alatt van. Azt még kipróbálom, ha nem megy, jönnék újra.

Előzmény: Topacsenkó (97220)
Topacsenkó Creative Commons License 2018.01.25 0 0 97220

Sziasztok. Segítséget szeretnék kérni egy FÉG C18 kazánnal kapcsolatban. Az őrláng elég gyakran kialszik. Ilyenkor újra begyújtani szinte lehetetlen.  Az első ilyen után alaposan kitakarítottam, kompresszorral kifújtam, de a hiba újból elő jött. Meg tudná valaki mondani, hogy mi a leggyakoribb ok? Sajnos épkézláb gázszerelő nincs a közelben, így kénytelen vagyok magam megoldani, lehetőleg jól, mert az asszony két gyerekkel van otthon. Előre is kösz, ha tudtok segíteni.

nixon70 Creative Commons License 2018.01.25 0 0 97219

Ha teljesen kizárt radiátornál is fennáll a zaj, a strangelzárón a pincében kell szabályozni.

Előzmény: holloo (97185)
BJaca Creative Commons License 2018.01.24 0 2 97218

Nekem pont friss a tapasztalatom, ugyanis kilyukadt a vegyes kazánom, és visszatértem gázra. Szinte egy árban jöttem ki a fával, amit pedig igen olcsón szereztem. Ehhez hozzátenném, hogy Thermotéka 20-as kazánom van, ami nem a magas hatásfokáról híres. Ahhoz képest tuti 30% spórolás egy kondenzációs. Igaz, ez 1984 óta teszi a dolgát, egyszer cseréltem benne égőfejet 17 ezerért.

A kondenzációsok élettartamát nézve viszont árnyaltabb a helyzet. Egyelőre várom , hogy lemenjen a hőszivattyúk ára, addig viszont beszerzek még egy Thermotékát.

Előzmény: plzltn (97212)
t.zsolti Creative Commons License 2018.01.24 0 0 97217

én is !!

nem látom értelmét a fának, főleg hogy kicsi a fogyasztáson, és nincs faelgázosító kazánom, rengeteg a veszteség hő.

Előzmény: halaloszto (97214)
t.zsolti Creative Commons License 2018.01.24 0 0 97216

ezt nagyon nehéz megmondani , nincs két egyforma tél, ha fával fűtesz nem ugyanolyan száraz,

Nálam ment már el kb 1000köbm gáz amikor nem volt szigetelve a ház, termotéka kazánnal, és most megy el 700 kondissal és szigeteléssel, hőfok kb bent ugyanannyi, a kinti?? a régi kazánnal volt amikor már november elején -10 fok volt 3 hétig.

nagykunsági Creative Commons License 2018.01.24 0 2 97215

Jelenleg a fa jelentősen drágább, mint a gáz. 

Persze kérdés, ki hol szerzi be? Van e valami titkos forrás, ahol fillérekért kap fát?

Ha a neten elérhető erdészeti árakból indulok ki, keményfa 22.000 Ft/ erdei m3 akkor erre az árra nem alapoznék vegyes rendszert. Mert ez az ár az elkövetkezendő néhány évben csak drágább lesz. 

Gáz egyenlőre stabilan tartja az árát, igaz a világpiaci árból kiindulva lehetne 30%-al olcsóbb. De hát kell a fiúknak is a lóvé, nyakukon a választás. :)

Én tavasszal tettem fel kondenzációs gázkazánt, én 20% megtakarítással számoltam, egyenlőre várakozáson felül teljesít a kazán. De pontos számokat majd a fűtési szezon végén tudok szolgáltatni. 

halaloszto Creative Commons License 2018.01.24 0 0 97214

van olyan időjárás, amiben két hét alatt tuti a fagy. én novemberben bekapcsoltam a gázkazánt, azóta azt sem tudom hogy van. ha nem lennék itthon, pont ugyanígy menne. persze lehet áramszünet, meghibásodás, stb, de kicsi az esélye. 

Vajk

Előzmény: plzltn (97205)
plzltn Creative Commons License 2018.01.24 0 0 97213

Az még egy tapasztalatom (de ez csak rám vonatkozik) hogy lakhelyemre jellemző kisvárosias környezetben az innen-onnan összejövő fa, fahulladék nagyjából minden 7.-8. egész évi tüzelőt teszi ki. (ha már ezt is számoljuk...)

plzltn Creative Commons License 2018.01.24 0 1 97212

De azért hasznos volt a félreértés, mert magam se számoltam ki eddig úgy, ahogy most megtettem. 

Igen, a tüzelőanyag ár is releváns kérdés. De az én (2) évtizedes ez irányú élettapasztalatom konklúziója, hogy elég hosszú távon átlagolva fej-fej mellett halad a két hordozó ára. (Politikai, gazdasági hatásoktól erősen lökdösött kilengésekből átlaggal számoltan) 

Az már egy számomra ismeretlen kérdés (mert még sosem fűtöttem így), vajon a kondenzációs technológiával mennyire esik le ugyanannak a háznak a gázenergia igénye a régi gázkazános üzemmódhoz képest? A szakma és a köznyelv beszél bizonyos %-okról, de én ezt óvatosan fogadnám. Inkább sok gyakorlati tapasztalat átlagában hinnék... Te mit tudsz erről?

"Olcsóbban tudod venni az elkövetkező 10 évben a fát, mint a gázt?"

Én annyit tudok, hogy hagyományos gázkazánnal vs vegyessel ugyanannak a háznak pénzben számolt tüzelőanyag igénye a mai árakon (fánál is tűzkész állapotban) kb azonos. De most erősen "rezsicsökkentett" a gáz szemben a fával. Előző politikai állapotban inkább túlárazott gáz mellett kb 30% különbség volt a tűzifa javára. Tippem szerint most épp 2 végletes állapotot láthatunk, igazság esetleg a kettő közt...de nem biztos, hogy éltem/fűtöttem eleget e kijelentéshez.

Előzmény: nagykunsági (97211)
nagykunsági Creative Commons License 2018.01.24 0 0 97211

Azt hiszem félreértettük egymás. 

Nálam az üzemelési költségbe beletartozik maga a tüzelő is. 

Csak hogy ne beszéljünk el egymás mellett. 

Olcsóbban tudod venni az elkövetkező 10 évben a fát, mint a gázt?

Előzmény: plzltn (97204)
nagykunsági Creative Commons License 2018.01.24 0 1 97210

Nekem 150 cm-es van :)

Nem az a lényeg, milyen hosszú, hanem az, milyen a szifon része. 

Nekem a sima elég, mivel a zuhanyzóba 1 zuhanypanel van. 

Szomszédnak 2 zuhanypanel van a zuhanyzóba, így ha ketten fürödnek egyszerre, akkor bizony kevés. 

De zuhanyfolyókát gyártanak 2 szifonos kivitelben is. 

Előzmény: pilecki (97209)
pilecki Creative Commons License 2018.01.24 0 0 97209

Sziasztok!

Kicsit talán off vagyok, de részben „vizes téma”.

Érdeklődnék, hogy egy 90x90-es épített zuhanyzóba milyen hosszúságú zuhanyfolyókát célszerű/szokás betenni? Az anyag, a bűzzár magasság, a vízátfolyási teljesítmény mellett ez mennyire fontos? 30 centistől a 85 centisig több méretben kapható, elvileg bármelyik jó, de a gyakorlatban mekkorát érdemes választani? Inkább esztétikai kérdés vagy technikai is?

Előre is köszönöm a válaszokat.

holloo Creative Commons License 2018.01.24 0 0 97208

Illetve még azt tudom elképzelni, hogy ez a zaj onnan ered, hogy mivel én a tizediken vagyok, ezért a radiátornál van egy áthidaló vezetékszakasz a ki- és bemenő ágak között, aminek az egyik vége a radiátorszabályzó alá csatlakozik (a radiátorszabályzó nálam egy T-elágazáson van, ennek alsó felére csatlakozik az a vezeték, aminek a másik vége az alsó vezetékre csatlakozik, szintén egy T-elágazóra). Az áthidaló vezetéken akkor is áramlik a víz, ha a radiátor el van zárva. Ezeknek a T-elágazások is zúghatnak, innen az a zaj, ami átadódik a radiátornak. Elvégre elég közel vannak hozzá, vagy 15 cm-re, alul is felül is. Azt már a kézmosó csaptelepeknél is megtapasztaltam, hogy óriási különbségek lehetnek az átmenő víz okozta zaj között a gyártótól függően, lehet, hogy ugyanígy van a T-elágazásoknál is? A régi lakásomban egy noname csaptelep van a fürdőszobai kézmosóban, borzasztó a hangja, ha megnyitom. Az új lakásban valami márkás csaptelep van, az szinte zajtalan. Lehet, hogy vannak ilyen különbségek a T-elágazásokkal kapcsolatban is?

Előzmény: holloo (97206)
Sony Black Creative Commons License 2018.01.24 0 0 97207

Kerüld az 5 rétegű idomokat, inkább hajlítsd a csövet rugóval. 90fok ne nagyon legyen benne! Ne vegyél másik leválasztót tök felesleges! Leírtam hogy légtelenítsd ki a rendszert, nem bonyolult folyamat. Ha azzal megvagy, a kazánt húzd ki a hálózatból és dugd vissza, így indul a légtelenítési folyamata. Ez eltart pár percig... ezt megcsinálhatod többször is

Előzmény: kisbalazs83 (97202)
holloo Creative Commons License 2018.01.24 0 0 97206

Elzártam mindent, amit csak tudtam, azt a szelepet is, ami a fényképen volt, de a radiátor szabályzóját is teljesen lecsavartam. A radiátor így is zúg, bár víz valószínűleg nem áramlik benne, mert a radiátor ki is hűlt teljesen. Most már csak arra tudok gondolni, hogy a rendszerben van egy alapzaj, ami a vezetékeken és a vízen keresztül átadódik a radiátorra, aminek a lamellái felerősítik ezt a zajt. Folyamatosan, halkan, de azért nagyon is hallhatóan zúg a radiátor. Meg tudok tőle őrülni, mert nem tudok miatta aludni. Elképzelhető, hogy ennek a zúgásnak ez az oka? Ha igen, akkor ezen lehetne valahogy segíteni? Esetleg egy régi öntöttvas radiátor megoldást jelentene, vagy haszontalan próbálkozás lenne?

Előzmény: cucu (97187)
plzltn Creative Commons License 2018.01.24 0 0 97205

Ilyen szigeteltségnél, ekkora elhűlni tudó tömegnél biztos a fagy 2 hét alatt?

Na de! Én pont a gázkazánnál félnék jobban a fagyveszélytől. Nagyobbnak látom az esélyét az ilyen bonyolult berendezések esetén egy meghibásodásra, amikor nincs felügyelet. Mint egy 5 fokra állított fagymentes termosztát és a pufferba rakott hasonló beállítású elektromos cekássz esetén (akár még a méregdrága nappali árammal is...)

Ezért ezt a vegyes mellé írom pozitívumnak!

1-2 hétnél meg nem számolnék többre. Az olyan esetekben már nyilván családi/rokoni beavatkozás kell amúgy is (a virágoknak, kutyának/macskának, szobapókoknak, stb)

Előzmény: halaloszto (97199)
plzltn Creative Commons License 2018.01.24 0 0 97204

Nem számoltam! De akkor most gyorsba!

első 10 év: vegyes tüzelésnél semmi; gázkazánnál évi 10-20Eft közt a kötelező éves felülvizsgálat (főként az első 5 garanciális évben)

10. évben:Vegyessel talán valami, talán semmi; gáznál már esetleg kazáncsere (főleg a választott rossz hírű olasz immergas esetén)

második 10 évben: vegyesnél esetleg puffer lukadás -> csere; gázkazánnál ha megvolt a csere, akkor kezdődik elölről, ha még nem, akkor e második 10 évben garantáltan csere és kezdődik évente a 10-20Eft elölről.

9 évet fűtöttem kazánnal-pufferrel az eladott régi házban. Most is megvan a tárgyi, telekméreti, tárolási lehetőség az akkori működésre=minden tavasszal megvesz az éves famennyiség, ami a második télre hivatott eloxidálódni. Viszont én is 10-el öregebb lettem...tudom, beleszámolom!

Előzmény: nagykunsági (97176)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.24 0 0 97203

Különben az indirekthez tennék egy ilyen kis tartályt ahol a folyás irány olyan,hogy

a felső csőbe érkezik és az alsón távozik.

A függőlegesre mehetne egy akár aut. légtelenítő.

Előzmény: Kapocska (97201)
kisbalazs83 Creative Commons License 2018.01.24 0 0 97202

Nekem se tetszik így. Réz csővel még nem dolgoztam és nincsenek szerszámaim se. Első körben megnézem az új levegő leválasztót, hogy mit csinál. Ha működik, akkor szépen megcsinálom az egész kazán alatti részt és kicserélem a falba is az indirektig 26-os 5 rétegű csőre 3/4"-os kulcsos idomokkal, mert azt tudom szerelni. Természetesen a lehető legkevesebb idommal és felesleges csatlakozás nélkül.

Előzmény: Sony Black (97190)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.24 0 0 97201

Jó helyen van ott,még ha nem is hatékony valamiért.

Előzmény: PetiCsokvaomány (97198)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.24 0 0 97200

Vagy rosszul emlékszel!

De a biztonság kedvéért írtam oda is.

A bibi itt lehet:

10°C-nál  1 m³ víz  23 liter levegőt tud felvenni

90°C-nál 1 m³ víz 3 liter levegőt tud felvenni

Állandó nyomásnál és növekvő hőmérsékletnél csökken

a levegő vízben való oldhatósága, azaz a gáz kiválik a fűtővízből.

Előzmény: PetiCsokvaomány (97197)
halaloszto Creative Commons License 2018.01.24 0 0 97199

ha mind, az sem jó, mert szétfagy a rendszer a házban.

Előzmény: plzltn (97175)
PetiCsokvaomány Creative Commons License 2018.01.24 0 0 97198

Esetleg más javaslatod lenne a mikrobuborék leválasztó helyét illetően? Ha igen, kíváncsian várom.

Előzmény: Kapocska (97196)
PetiCsokvaomány Creative Commons License 2018.01.24 0 0 97197

Ezt így tanítják iskolában. Minden épületgépésznek. Az oktatási minszternek panaszkodj, ha úgy érzed, hogy hülyeség...

Előzmény: Kapocska (97196)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.24 0 0 97196

A víz termikus bomlása

H2O → H2 + 0,5 O2

hőmérséklet     disszociáció

1400 °C                  0,1 %

1800 °C                  1,0 %

2000 °C                  2,0 %

3000 °C                22,5 %

Előzmény: PetiCsokvaomány (97191)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.24 0 0 97195

példa, hogy egyértelmű legyen, 22 órakor teljesen kikapcsol a fűtés, reggel 5-kor elindul 

Előzmény: Törölt nick (97194)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.24 0 0 97194

6-7 órát kihagy a fűtésből

Előzmény: t.zsolti (97193)
t.zsolti Creative Commons License 2018.01.24 0 0 97193

miután csökkentesz mennyi ideig nem kapcsol be a kazán?

Előzmény: Törölt nick (97189)
t.zsolti Creative Commons License 2018.01.24 0 0 97192

ezt hívják torlónak, és az a szerepe, hogy be tudd állítani a maximális átáramló vízmennyiséget ( kb szemre faszra ) és talán akkor nem fog a radiátor szeleped süvíteni.

PetiCsokvaomány Creative Commons License 2018.01.24 0 0 97191

Ha már van egy mikrobuborék leválasztód, amiért pénzt adtál ki, akkor hagyd bent, de ne vegyél egy másikat! Csodát nem tud tenni, ki kell légteleníteni ahogy írtam. A kazánban helyi források alakulhatnak ki, ilyenkor elméletben a víz is szét tud bomlani oxigén és hidrogén molekulákra, de hangsúlyozom ez csak elmélet, ezért kell az előremenőbe berakni a leválasztót, hogy ezeket a gázokat kivegye a rendszerből, de nem tudja kilégteleníteni az egészet, mert nem arra való.

Előzmény: kisbalazs83 (97188)
Sony Black Creative Commons License 2018.01.24 0 0 97190

Már egyszer írtam hogy vékonyak azok a 1/2" szerelvények, meg azok a girbe-gurba Gebok is csak rontanak a helyzeten, ráadásul 76 helyen derékszög hajlítás van benne....

A teljes cső rendszert ami a tárolóig megy ki kell cserélni 18-as réz csőre 3/4" szerelvényekkel! Mindenhol végig! Sehol ne legyen szűkület, Gebo meg ilyenek!Fix bekötés a kazánra hollanderrel! Nem flexi szarságok. Az előre és visszatérő 22-es rézcső az osztókig. Ne is kísérletezz vele addig még ez nem történik meg, mert semmi értelme. Ha sikerül is így légtelenítened eleve halálra van ítélve a rendszered, mert kicsik a dimenziók és az osztónak kevés a 3/4" Gebo. Ha ez megvan úgy légteleníts, hogy a tároló visszatérő csapot kinyitod a kazánnál és engeded lassan a vizet még a tároló előremenőt a kazánnál meglazítod a hollandit és engeded a vizet amíg teljesen kinyomja maga előtt a levegőt. Tegyél alá egy vödröt. Addig engeded a vizet amíg a hollandinál nem jön egyáltalán levegő és ráhúzod. 

Nem kell oda semmiféle levegő leválasztó...

Előzmény: kisbalazs83 (97188)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.24 0 0 97189

Sziasztok! Egy átlagos szigetelésű lakásnál ahol lángmodulációs kazán van, megtakarítás az ha mondjuk 5 órán keresztül, éjjel nem megy a fűtés? Én azt gondlom, igen, a másik felem szerint nem (párom).

kisbalazs83 Creative Commons License 2018.01.24 0 0 97188

Úgy csináltam. A mikrobuborék leválasztót egyből a kazán kimenethez szereltem be, de nem dolgozta ki a levegőt. Pedig járattam és játszottam az elzáró csappal is, hátha lassabb áramlásnál működik. Akkor talán mint ha valamit szisszent volna (lehet csak hallani akartam), de már szenvedett a kazánban a keringtető, úgyhogy nem kínoztam tovább. Most arra gondoltam, hogy kipróbálom ezt az új Flamcovent Smart levegőleválasztót betenni a mikrobuborék leválasztó helyett: https://flamcogroup.com/hu/catalog/flamco-tagulasi-tartalyrendszerek-es-tartozekok/legtelenites-es-iszaplevalasztas/mikrobuborek-levalaszto/flamcovent-smart/groups/g+c+p+a+view  
Gyorsabb áramlással működik és nincs akkora ellenállása a reklám szerint.

Szép lassan engedtem vissza a vizet a két csövön, amíg már csak víz jött a legfelső ponton. Akkor visszatettem az úszós automata légtelenítőt, amit nyitva hagyva, meg elzárva is próbáltam miközben keringett a víz. Elzártam a kazánban is az automata légtelenítőt, mert az se dolgozott ki levegőt. Próbáltam mindegyiket nyitva, meg úgy is, hogy csak a mikrobuborék leválasztót hagytam nyitva. Csak ment körbe a levegő.

Előzmény: PetiCsokvaomány (97183)
cucu Creative Commons License 2018.01.24 0 0 97187

Ez az amiről szó van! 

Én úgy csinálnám, hogy elzárnám teljesen, majd elkezdeném lassan vissza tekerni, miközben rátenném a fülemet a radiátorra, hogy halljam, mikor indul be a cirkulálás. (Persze amikor megy a fűtés.) Ekkor még egy negyed fordulattal tovább vinném, hogy stabilan működjön. Ennyi.

Előzmény: holloo (97186)
holloo Creative Commons License 2018.01.24 0 0 97186

Vagy ez csak valami leeresztő csavar?

holloo Creative Commons License 2018.01.24 0 0 97185

> A strangon (a pincében) a visszatérő elzárón kellene szabályozni.

Úgy látom, hogy a radirátor alsó bekötésénél van valami elzáró szelep féleség. Ha azon állítanék egy kicsit, akkor az nem lenne megoldás?

Előzmény: nixon70 (96872)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.24 0 0 97184

Valahogy eddig elkerülte a figyelmemet,hogy az indirekt

magasabban van mint a kazán (tegnap este kattintgattam amikor észrevettem

azt a rajzot).

Ebben az esetben a feltöltést úgy kellene csinálni/kialakítani,hogy:

az indirekt fölső csatlakozásához betenni egy T idomot és az abból leágazó

csövet (fölfelé hajló csatlakozás a T fölfelé néz) visszavezetni a kazán közeli lefolyóhoz egy

csappal a végén.

A feltöltés első útvonala az indirekt csőkígyó aljától indulna a visszavezetett

csövön át a lefolyóba bubimentes állapotig ,majd a csőkígyó fölső ága felé

szintén bubimentes állapotig,ekkor a leágazó csövön a szelepet elzárni.

Előzmény: kisbalazs83 (97179)
PetiCsokvaomány Creative Commons License 2018.01.24 0 0 97183

Manapság az önmagától feltöltés közben kilégtelenedő fűtéseket el lehet felejteni. Nem nagy átmérőkkel szerelünk folyamatos emelkedéssel a kazánig mint régen.

Járasd ki a vizet nagynyomással, a mikrobuborékleválasztót pedig a kazán közelébe kell rakni az előremenőbe.

Előzmény: kisbalazs83 (97128)
t.zsolti Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97182

nyomáspróba volt?

t.zsolti Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97181

nem közvetlen a csobogáshoz tartozik ,de az indirekt bekötése előtt ahol a csövek kilépnek a falból minek az a rengeteg idom, nem lehetett bekötni közvetlenűl idomok nélkül? az van vagy 10e

halaloszto Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97180

tekerd fel az előremenőt átmenetileg rendesen.

kisbalazs83 Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97179

Beszereltem egy átlátszó csövet, hogy mi történik. Feltöltés szép lassan történt, az úszós légtelenítő dolgozott folyamatosan ahogy szorította ki a víz a levegőt. Mégis levegős lett a rendszer és azt nem értem hogyan és miért nem dolgozza ki a maradékot valamelyik légtelenítő? Van a kazánban egy automata a keringtetőn, van az előre ágon a legmagasabb ponton a sarkon a flexvent, és van közvetlenül a kazán előremenőn egy mikrobuborék leválasztó.... A flamcovent mikrobuborék leválasztó is ennyit ér. Csak megy körbe a levegő...

Videók akit érdekel: https://drive.google.com/open?id=113ih2dnpVNVii5wnOR_RK33uYX_ovkKe

Törölt nick Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97178

Holnap visszaviszem az OBI-ban vásároltat.

Előzmény: Törölt nick (97177)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97177

Köszi URAK  a mai segítséget. A pasas hozott 2 szálas szobatermosztátot, működik a fűtésünk.

nagykunsági Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97176

Ez a bekerülési költség. 

Üzemelési költséggel számoltál? Hosszútávon. 

Ha vegyeskazán, akkor száraz fa kell. Lehetőleg 2 évre előre betárolva. 

Előzmény: plzltn (97171)
plzltn Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97175

Főleg egyedül...? Mert ha mind, az még csak egy dolog.

Igen, ezt is felírom az érvek sorába!

Előzmény: halaloszto (97173)
pajaci Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97174

Felül a buszra...

Előzmény: halaloszto (97173)
halaloszto Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97173

Telen hogyan utazol el egy hetre?

plzltn Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97172

bocsánat, lemaradt, hogy a gáz mellett meg ott a "végtelen" kényelem érve. És ez nagyon nem elhanyagolható a kalkulált következő 15 benne leélt év esetén (4x után hamar elfogy az ember motivációja a pincébe járogatásra)

plzltn Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97171

Sziasztok!

Nagy dilemmában vagyok a fűtést illetően! Szívesen meghallgatnék még nézőpontokat, érveket a döntés előtt.

Adott a ház, ahol teljes padlófűtés lesz (+ törölközőszárító és egy fagymentesítő radiátor a faszerkezetű verandában)Két hőtermelő konfiguráció van a fejemben:

1) Új fali gázkazán + 1 indirekt HMV tároló a konyhának egy erre fenntartott térrészében!

Ez esetben egy új gázterv a megépítésével együtt a meglévő órától; konyhában gáz-tűzhely lenne; a meglévő 100-as alubélelt gázkémény kibélelése műanyaggal (frisslevegő oldalról...); kéményátadás; garis gázkazán üzembe helyeztetés; stb

2) pinébe puffertartály  szilárd tüzelésű kazánnal rákötve a másik, acéllal bélelt kéményre! HMV egy indirekt tároló + vezérelt árammal nyáron

Konyhai tűzhely elektromos lenne. Ez esetben nincs semmilyen hatósági átvétel (ez egy meglévő ház felújítása), és megcsinálnám mindet magam SK.

Számolgattam, (ugyan vannak benne saccolt tételek is) és nekem 200.000 max különbséggel cirka egy árba jött ki a 2 konfiguráció. Aztán vannak még szempontok: Gázzal szemben vegyessel nagyobb a tüzelőanyag függetlenség, több személyes jelenlét és persze a sok munka. Viszont a vegyes kéményére már korábban beruháztam a béleléssel. Aztán a gázkazánnak lehet hangja a lakótérben. Meghibásodása esetén kevés intézkedési hatásom lehet rá.

És mire nem gondoltam még? Ki mit gondol erről?

+ kérdés: A puffer esetén elég lehet egy csőspirálos felső hőcserélős tartály a padlófűtés számára megtermelni a vizet? (a ház leendő teljesítmény igénye számolva 3,3KW kinti -15-nél) Vagy kellene venni egy HMV-re tervezett INOX bordáscsöves tartályt? Úgy látom, utóbbiak 6-6,5 m2 felületűek, szemben a vasspirálos 2-2,5 m2-ével. (ezeket 1000 literes méretnél lestem le az összehasonlíthatóság céljával)

BJaca Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97170

Nem, a 3-4 ről el kell távolítani a rövidzárat. A C a 3-asra, az NC pedig a 4-esre jön (ha így fordítva működik, akkor az NO megy a 4-esre). A bekötésnél vigyázz, áramtalanítsd a kazánt, mert ott ráz!

Ha a másik helyére kötöd, akkor felhasználhatod a vezetékeket, ha jól sejtem 3-eres villanydrót van behúzva. Kösd ki a kazánból a 789-et, a szobában kösd be a két szálat, majd csak azután kösd be a kazánnál. A harmadik szálat szigeteld le.

Előzmény: Törölt nick (97168)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97169

Ha ezt a pár órát kibírtad volna,mert ugye éjszaka kikapcs. holnap

vehettél volna 2500Ft-ért is.

Előzmény: Törölt nick (97168)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97168

Ja, pont ilyet vettem. Ezt nem 24 voltra készítették. A kazánhoz ez jó lesz? A 7,8,9 nél 24 volt kellett

Előzmény: BJaca (97167)
BJaca Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97167

Igaz, drága, mint a bűn. Ideiglenesen egy falon kívüli kapcsoló is felmehet a helyére, aztán ha meleged van, lekapcsolod a szobából a kazánt.
De ha már ott az az időkapcsoló, meg a relé, rá lehetne kötni a 3-4 re, hogy kapcsolja be a kazánt óránként fél órára, éjszaka meg 2 óránként fél órára. Nálunk így ment és meg voltam vele elégedve. Átmenetileg jobb, mint a semmi.

Előzmény: BJaca (97166)
BJaca Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97166
Előzmény: Törölt nick (97162)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97165

2 szálast

Előzmény: Kapocska (97164)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97164

Azt a kazánt 3féleképpen lehet vezérelni/szabályozni.

Amíg nem derül ki a hiba helye addig én nem vennék csak ilyen 2-3ezer forintosat.

A relés cucchoz azt is bekötheti.

Előzmény: Törölt nick (97160)
t.zsolti Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97163

tetszőleges, fűt.

Előzmény: Karcsi778 (97155)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97162

Elég ha csak 2 szálas? Annyit tudok, hogy ez analóg. Ilyen kell vagy elég ha csak 2 szálas. Marhára nem értek hozzá

Előzmény: Törölt nick (97161)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97161

Mindegy, valami OBI, vagy praktikeres lehet ilyenkor már csak. Onnan értelmeset tudok szerezni, vagy akkor már mindegy mert egyik sem lehet túl jó?!

Előzmény: Törölt nick (97160)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97160

Értem, hogy a kazán csinálja a modulálást. Viszont valamiért 3 szálhoz való Vaillant termosztátot raktak fel.

Előzmény: Törölt nick (97158)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97159

Most egy rövidzár van bent és az talán vaillant! :-)

Előzmény: Törölt nick (97158)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97158

Lekötöttem, modulál. Elugrom valami szobatermosztátért. Nem Vaillantot tudok szerezni, akkor nem lesz modulálás?

Előzmény: Kapocska (97157)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97157

Persze hogy mérni kell minden ponton.

De most nincs bekötve a cucc és akkor kell mérni 8-ast meg a 7-est is.

A hetest folyamatosan és figyelni a hőmérséklet változás követését feszültségben(kapcsoló vissza).

Ha nincs szabályozás 7 8 9 kikötve akkor egy kapcsolóval tudod a 3-4 ponton ki-be

kapcsolni elvileg külső moduláció nélkül.

Előzmény: Törölt nick (97150)
BJaca Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97156

Ha teljesen le van kötve a 789 akkor is? Lehet, azt hiszi, rajta van a külső érzékelő, amiatt nem engedi feljebb a hőmérsékletet.

Előzmény: Törölt nick (97154)
Karcsi778 Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97155

Sziasztok!

Segítséget kérnék tőletek! Törölközőszárítós radiátort milyen magasra kell szerelni? És ha az előremenőre és visszatérőre rákötöm légtelenítés után fűteni fog? Vagy zárni kell valamelyik radiátoron? Köszönöm!

Törölt nick Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97154

Most nem ad többet a kazán 40 fokos víznél, pedig maxra van állítva.

Előzmény: BJaca (97151)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97153

Értem, ha most lekötöm a 3-at akkor magasabb vízhőfokot kaphatok?

Előzmény: BJaca (97151)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97152

Nem a kazán belső, 8-asra érkező feszültségét, hanem a pasas által hozott cuccból kijövő feszültség értékének a mérésének van értelme?

Előzmény: Törölt nick (97150)
BJaca Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97151

Ha ki van kötve a 789, akkor a kazán tartja a rajta beállított hőmérsékletet. Nem figyeli a szoba hőmérsékletét, de fűt. Ha egy sima szobatermosztát rá lenne kötve a 3-4re, akkor azzal hagyományos módon tudnád szabályozni a szoba hőmérsékletét, a kazán pedig állandó hőmérsékleten menne.

Előzmény: Törölt nick (97147)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97150

Lekössem a 7,8,9-et, magasabb lesz a vízhőfok?

Előzmény: Kapocska (97148)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97149

Mind 2 bizti jó. Ha most megmérjük az kevés, vagy esetleg van értelme a 8-as vezetékre érkező feszültség mérésének? Végig mellette voltam, direkt nem volt rajta 220, relézte, ahogy megmérte a feszültséget a 8-ason 

Előzmény: Kapocska (97148)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97148

Tanú nincs,de ha véletlenségből valamelyik 8-as vezeték kapott 230-ról  egy rúgást akkor nem

tudjuk mi lehet a következménye (elvi faxverés).

A kazánban nincs olyan bizti ami kiment?

Előzmény: Kapocska (97145)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97147

Kössem ki a 7,8,9-et és akkor elvileg magasabb hőfokon mehet a kazán mint 40?

Előzmény: BJaca (97144)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97146

3 PDT, egy sorral alatta 10A. A szaki egy villanyszerelő, nincs termosztát a látókörében. Nincs lekötve a 7,8,9. A szobatermosztát A-Z kapcsolója van most olyan állásban ami a másik a korábbihoz képest. Jelenleg A-n működik a kazán, de max 40 fokos vízzel. Maximumra állítottam a szobatermosztátot, a kazán teljesítményét és a kazán víz maximális hőfokát.

Előzmény: BJaca (97144)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97145

De így az ok. mert

1.fázis

2.nulla

3. nyugalmi érintkező egyik fele

4.nyugalmi ér. másik fele

Előzmény: Törölt nick (97143)
BJaca Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97144

A relén milyen feliratok vannak még?
Ha jó a sejtésem, elvileg nem tehetné tönkre a kazánt.
Ha kikötöd a 7 -8 -9-et, akkor működik a kazán. Mondd a szakinak, hozzon egy sima szobatermosztátot is, és kösse be a 3-4 re, hogy tudjál fűteni.

Előzmény: Törölt nick (97135)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97143

Igen, ez már ki van kötve. A képen látható "relé" felől 5 vezeték megy a sorkapocsba, viszont a másik irányba csak négy megy. Itt valami nagyon nem ok.

Előzmény: Kapocska (97141)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97142

30 fokot kérettem a szobatermosztáttal, a potméterrel a legnagyobb teljesítményre állítottam a kazánt, nem modulál, 40 fokos víznél megállítja a fűtési ciklust és elkezd szellőztetni, majd aránylag soká kezd fűteni ismét

Kapocska Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97141

De amúgy csak 4 vezeték kellene abba az sk-ba.

Előzmény: Kapocska (97140)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97140

De amúgy ez már nincs benne a körben ugye,mert,hogy kikötötted.

Előzmény: Kapocska (97139)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97139

5-5 vezeték van szembekötve abban a sorkapocsban?

mert a többi kép értelmezhetetlen.

Előzmény: Törölt nick (97138)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97138

Ma estére visszarángattam a szakit

Előzmény: Kapocska (97131)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97137

Most éppen a legkisebbre állítottam a szellőztetés utáni újraindításig tartó szünet idejét, de így is rettentő sokáig pihen

Előzmény: Törölt nick (97136)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97136

Annyit tudok, hogy 220 v helyett 24 voltot mért a 8 as pontnál. Nekünk a konnektorból nem sikerült 24 voltot varázsolni, ezért berakta a képen láthatót.

Előzmény: nagykunsági (97133)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97135

Törölt nick Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97134

Le tudom fényképezni. Annyit mondta a szaki, hogy amikor a timer kapcsoló nem ad áramot, akkor fogja indítani szobatermosztátot

Előzmény: BJaca (97132)
nagykunsági Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97133

Relé az nem csinál 24 voltot.

A relé az csak kapcsol. 

Előzmény: Törölt nick (97129)
BJaca Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97132

Le tudnád fényképezni azt a 24V-ot csináló relét? Meg hogy hogy volt bekötve?

Kapocska Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97131

8-12V-ot kéne mérni kb. a 7-es lábon,amit

imitálhatnál a vrt helyett egy 1.5kOhmos potméterrel(8-as lábról).

De mivel se mérő se poti csak beszélgetni tudunk.

Ha tudnád követni a belső kapcsolást lehet,hogy az a kapcsoló is hasonlót csinál.

Előzmény: Törölt nick (97123)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97130

Ha az A-Z kapcsolót oda állítom ahová nem az utolsó években volt, akkor működik minden rendesen. Most megy .

Törölt nick Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97129

Nem reagál a fordítva bedugásra. Ha a 24 v-ot csináló relé többet vagy kevesebbet csinál mint a kívánt 20 mA, az elronthat valamit a szobatermosztátban vagy a kazánban? Ennyinek kell folynia a 8-as csatlakozáson.

Előzmény: sjohn (97127)
kisbalazs83 Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97128

1/2"-os golyóscsap van az előre és a vissza ágon is. Jó ötlenek tűnik, lehet megpróbálok valami ilyesmit is. Azt viszont nem értem miért nem működnek a levegőleválasztók... A csoda Flamcovent mikrobuborék leválasztó se választja le, pedig ez miatt vettem. Ha mondjuk így jó lesz, amit írtál, és kihajtom belőle a bubikat, de mi lesz később, ha levegő buborék kerül-keletkezik a körbe?

Előzmény: PetiCsokvaomány (97125)
sjohn Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97127

nincs lángőrzés vagy nem fázishelyesen van bedugva...fordítsd meg a dugvillát!...

nixon70 Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97126

Toldó van nikkelezett is, egycsöves fűtésre való egyenes szelepet keress, termofej nélkül.

Előzmény: Eltoltszint (97071)
PetiCsokvaomány Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97125

Ehhez hasonló elven kéne megpróbálni kilégteleníteni, nem muszály szivattyúval, lehet hálózati viznyomással majd elvezetni egy lefolyóba valahol.

Írtad hogy sarokszelepen megy a falba a tárolóhoz a cső, azok közül az előremenőn fordított az áramlás, oda inkább golyóscsap lenne jó.

Előzmény: kisbalazs83 (97097)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97124

A-n egyszer beindul, leveszem a szobatermosztáton a hőfokot 5-re, megint visszatekerem a megszokottra, ekkor a kazánon ismét ég a termosztát kérését jelző LED, de nem akar szikráztatni sem, sokáig vártam. Kazán főkapcsolóval kikapcsol, bekapcsoláskor megint működik.

Törölt nick Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97123

Megpróbáltam A ra kapcsolni.  Beszélgetésünk előtt mindig Z-n volt. A-n beindul, szikráztat, megy gázzal, kb 20 sec-et. A mostani sztori előtt kikapcsoltam a kazánt 10 percre. Most ismát áll

Előzmény: Kapocska (97121)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97122

Nem tudom van e és milyen program benne,de lehet a sűrű indulás le van tiltva v. időhöz korlátozva.

Előzmény: Kapocska (97121)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97121

Csak a z -re kapcsolva

Akkor kapcsold a Z-re.

Az a  helyzet,hogy a jelenségekből egyértelműen nem lehet

megmondani a pontos okot.

Ahhoz Vaillant tudás és mérések sorozata kéne.

Próbálj kölcsönkérni egy hasonló működésű termosztátot ,de akár a

kazán elektronika is kaphatott valamit.

Vizsgálatok nélkül, ha új programozható termosztátot vennél akkor olyat kellene

ami BUS rendszerűen is működik(7.8.9-hez tartozó áramköri hiba esetére).

Vagy olyat ami a 230V-os részre hat.

Előzmény: Törölt nick (97120)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97120

még sem ok. 30 fokos víznél kikapcsolt. 3 szor eljátszottam, kazán ki-be. már semmi indulási szándék. Csak a z -re kapcsolva, kápel  kihúzva indul, mint utoljára.

Törölt nick Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97119

Igen, köszönöm. Ez a megoldás. Működik ismét.

Előzmény: Kapocska (97118)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97118

https://www.scribd.com/document/367592062/Vaillant-Vrt-40

56.oldalon jelöl egy átkapcsolási lehetőséget

Előzmény: Törölt nick (97117)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97117

Dehogy, mi az a z átkapcsolás és hogyan kell csinálni?

Előzmény: Kapocska (97115)
kisbalazs83 Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97116

19 mm (3/4'') x 2,5 mm-es átlátszó PVC tömlőre gondoltam, akkor látnám is mi a... megy benne :)

Előzmény: Kapocska (97113)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97115

A termosztáton próbáltad az  A-Z átkapcsolást?

Gondolom ez kihagyja a szabályozó nagy részét(meghibásodás esetére).

Előzmény: Törölt nick (97106)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97114

Szerinted meghalt a szobatermosztát?

Előzmény: Kapocska (97113)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97113

Közben elment az internet ,meg én is!

A slagos megoldásnál ne zárd ki az aut.légtelenítőt.

Azt csak azért írtam,hogy a korábbi felállásnál véletlenül nem e kerül szívás

alá a szivattyú nagy igyekezetében.

(ne a legócskább slagot vegyed amit esetleg összeszív)

Előzmény: kisbalazs83 (97103)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97112

Annyira nem megy, hogy a kazánon a fűtés kérést visszajelző LED sem világít 

Előzmény: BJaca (97111)
BJaca Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97111

Nem hinném, hogy meghalt. Hagyd bekötve, és áramtalanítsd 10 percre a kazánt.

Előzmény: Törölt nick (97110)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97110

Sanszos, hogy a szobatermosztát meghalt?

Előzmény: Törölt nick (97109)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97109

Sajnos nekem nincs. A tegnapi szaki ezt mérte amit írtál, a 24 v-ot szakította meg, az a a 8-as szerinte is. Arra gondolt, hogy a 24v megszakítása a megoldás. Ezen már sajna túl vagyunk. Most éppen nincs fűtés csak akkor ha a 7-es szálat kihúzom. Ha a nyolcast, akkor a kazánon nem világít a szobatermosztát kérését visszaigazoló LED és el sem indul a kazán. A 3. szálat nem mozgattam eddig

Előzmény: BJaca (97108)
BJaca Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97108

A 8-as szál a termosztáthoz menő +24V A 9-es a 0V és a 7-es a jel. Van egy egyszerű digitális multimétered?

Előzmény: Törölt nick (97107)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97107

Ezt a hibaokot teljesen kizárhatjuk, mert csak egy vezetékhez lett nyúlva, az a a 8-as számú és csak a kazán csokijánál. Azért köszönöm.

Előzmény: BJaca (97105)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97106

Igen, itt állok a termosztát előtt és látszik a sorkapcson így már a számozás. A pasas, a kazánban, a 8-as vezetéket szakította meg, bekötött egy 220-ról 24 v-ra átalakító relét és a 220-as felét bedugtuk egy egyszerű, OBI-s timer kapcsolóba. Tudod, amit bedugsz a konnektorba és az ö dugaljából kijövő áramot tudod akkor kérni amikor akarod. A szobatermosztáthoz nem nyúltunk. Kimérte a kazánban, hogy melyik az a szál amelyiken folyik áram, ha a szobatermosztát kéri a fűtést. Így jött ki neki a 8-as szál. Mi lehet a megoldás szerinted?

Előzmény: Kapocska (97104)
BJaca Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97105

Tudom, megértettem. De annyi mindent kötözgettetek, nem lepődnék meg, ha nem a megfelelő sorrendben lennének a vezetékek. Az, hogy úgy emlékszel, kevés. Én is emlékeztem már úgy. Rosszul tettem :) Szóval nézd meg inkább feleslegesen, hogy egy hibaokot kizárhassunk.

Előzmény: Törölt nick (97102)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97104

Szóval egy ilyen szabályozó lelkivilágát nem ismerjük,hogy mit okoz

egy 8-as ér kikötése,de ezek szerint okozott valamit.

És amikor ismeretlen helyre lépünk tájékozódunk.

A kazán használati azt írja,hogy ne működjön akkor a 7,8,9 szabadon marad

és a rövidzár ki.

A vrt sem írja ,hogy melyiket ne kösd be a 3-ból.

Előzmény: Törölt nick (97099)
kisbalazs83 Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97103

Megnézem. Veszek slagot munka után, meg elzárom a kazánban az automata légtelenítőt.

Előzmény: Kapocska (97098)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97102

A termosztáthoz nem nyúltunk, évek óta ez vezérli a kazánt. A kazánban történ átalakítás, ahogy korábban írtam

Előzmény: BJaca (97101)
BJaca Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97101

Színes vezetékek vannak a termosztáttól? Meg kellene nézni a termosztátnál is a bekötést, nem-e lett felcserélve valami. A termosztátnál is fel van számozva 7-8-9 el.

Előzmény: Törölt nick (97095)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97100

1 szál lett kikötve, 2 maradt a szobatermosztát csokijában. 

Előzmény: Törölt nick (97099)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97099

Igen, most olvasom a VAILLANT használatijában, hogy 21 mA amit produkálnia kell ennek a vezetéknek. Lehetséges, hogy a relével 220-ról leszabályzott 24V az nem annyi lett? Ettől elmászhatott ezekszerint?

Előzmény: Kapocska (97096)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97098

A kazán aut légtelenítőt kizártad?

Szerintem azon a 1/2" sarokszelepen az az 5-6m-es szivattyú nem tudja kielégíteni magát!:-)

Nem tudsz egy ideiglenes átkötést csinálni pl. 3/4-es slaggal (előre-vissza) a kazán  és a tároló között?

Előzmény: kisbalazs83 (97097)
kisbalazs83 Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97097

A Flamco Flexvent úszós légtelenítő (amit az előre ágba szereltem T idommal a tárolóhoz felülre) dolgozott amikor engedtem vissza a vizet, ahogy a videón hallható. Utána a csobogó hang előjött keringtetés közben, de levegőt már nem választott le. A Flamco Flamcovent mikrobuborék leválasztó se dolgozott ki levegőt ami a kazán előremenőjébe van beépítve. Pedig az a valami végigment a kazánon is, mert ott sistergő hangba ment át amikor a szivattyúhoz ért (fűtés nélkül). A falba 1/2"-os csapok vannak szerelve az tároló előre, visszához. Próbáltam zárni a csapon, de akkor annak kezdett hangja lenni, a csobogást csinálta amíg el nem zártam szinte teljesen.

Képek a kiépítésről: https://drive.google.com/open?id=1NH_Ac50g30wCy8bNbt-mVGMAJPUt5vRx

Előzmény: Kapocska (97084)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97096

Ezért indul el a kazán!

És azért mert nem érez a 3 szál variációi közül (1 szál maradt bekötve) "ellenállás értéket"

Nem ismerem a vrt 40 belsejét lehet,hogy csak egy hőmérsékletfüggő ellenállás van benne,

de lehet más is.

Ha a nem megfelelő táptól az ellenállás érték elmászott akkor szerencsés esetben csak ezt kell cserélni.

Előzmény: Törölt nick (97092)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97095

Persze, ez már leve van véve, alóla húztam ki a legfelső szálat, akkor indult el a kazán. Ez a zöld-sárga, 7 -es számozáshoz van bekötve a kazán sorkapcsán.

Előzmény: Kapocska (97093)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97094

Egyet tudok, a tegnapi átalakítás előtt, ami egy timer kapcsoló beiktatása a 8-as számú "vezetékbe" volt, jól működött a szobatermosztáttal.

Előzmény: Törölt nick (97092)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97093

www.webkazan.hu/pdf/vaillant_vrt_40.pdf

56.old.

Az előlapot gondolom letudod venni.

Előzmény: Törölt nick (97091)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97092

A gyári rövidzár benne van!

Előzmény: Kapocska (97090)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97091

Figyu, közlekedésgépész vagyok. Annyit értek ebből, hogy kb semmit. Csak ismételni tudom magam. 3 szálas a szobavezérlő, ha kivezsek a csokiból egy szálat, ez most a kazánnál a 7,8,9 közül a 7-es, akkor képes elindulni a kazán. Ilyenkor viszont gondolom nincs működőképes érzékelés a szobatermosztátban.

Előzmény: Kapocska (97090)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97090

A rajzán jelölnek egy kapcsolót ami választ a kétpontos v.

a folyamatos szab. között a kazán  működik kétpontosban?

Előzmény: Törölt nick (97089)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97089

Minden be van kötve csak akkor indul el a kazán, ha a szobatermosztátból ki van húzva a 7-es szál

Előzmény: Kapocska (97087)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97088

Ez egy VAILLANT vrt 40-es analóg, öskövület szobatermosztát. Hogyan tudom ezt resetelni?

Előzmény: Kapocska (97087)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97087

Tehát minden vezeték bekötve rövidzár a helyén?

Így megy a kazán?

Ha nem akkor rseteld v. betáp ki be kapcsolással indítsd a szab. termót.

Előzmény: Törölt nick (97086)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97086

Én szopok vele 5 óra óta. Hogyan kellene a szabályozó termót újraindítani? Én vettem ki a 8-as szál megszakítását, gyakorlatilag az állapot az eredeti

Előzmény: Kapocska (97083)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97085

Iktassam ki a rövidzárat? Indítsam úgy. Majd rakjam vissza a rövidzárat?

Előzmény: Kapocska (97082)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97084

Amikor finoman engedtem vissza rá a vizet, akkor dolgozott szépen.

Ez mit jelent?

Azt amit írtam,hogy a nyomóágat fojtani?

A falban lévő csap ½”- os?

A kazán aut légtelenítőt zárd ki a kupakkal.

Előzmény: kisbalazs83 (97075)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97083

Bekötve a 7,8,9 lett újra indítva a szabályozó termó?

Előzmény: Kapocska (97082)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97082

Mert belép a 3-4 sorkapocsban (kazán) a rövidzár.

Szerencsésebb lett volna a "termosztát" betápját kapcsolni ahogy

halaloszto olvtárs mondta.

Vagy ha már szakítunk akkor mind a hármat és kivenni a rövidzárat.

Előzmény: Törölt nick (97081)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97081

Ha a lángmodulációs kazánt vezérlő szobatermosztátból kiveszek egy olyan szálat amit nem szakított meg a szaki akkor indul el a kazán. Így viszont nincs működő hőérzékelés a szobatermosztátban...gondolom

Törölt nick Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97080

A szaki egyszer kipróbálta és igen, működött. Este kikapcsolt, bekapcsolás nem történt meg. 

Előzmény: Lacivill (97079)
Lacivill Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97079

Szerelés után jól működött gondolom, és az éjjeli üzemszünet után nem akar indulni?

Előzmény: Törölt nick (97078)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97078

nem a szobatermosztát igényét sem jelzi a panelon látható led

Előzmény: Lacivill (97077)
Lacivill Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97077

Nem jelez semmi hibát a készülék?

Előzmény: Törölt nick (97076)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.23 0 0 97076

Sziasztok! Kihívtunk egy villanyszerelőt, megszakította a VAILLANT vu hu 240/2-3 kazánban a vezérlőjének a 8-as szálát úgy, hogy elvágta a vezetéket beiktatott egy 24 voltos relét ezt a relét vezérli a 220-ba bedugott timer kapcsoló. Most nem indult el a kazán a kért időben. Kiiktattam a megszakított vezetékből a timer-t és összetekertem a szálat, vagyis minden olyan mint beavatkozás előtt volt. Most sem indul a kazán. Reset gombra sem indul újra. Mi lehet a gond? Sajnos nagyon lecsökkent a hőmérséklet

kisbalazs83 Creative Commons License 2018.01.22 0 0 97075

Kicseréltem a tárolónál a két 30cm-es szakaszt 26x3-as csőre. Így az indirekt 1"-os csatlakozása és a 20x2-es cső közé ami a kazántól jön, került egy átmenet. Egész délután ezt szereltem, de a probléma megmaradt. A légtelenítő működik az előremenőben. Amikor finoman engedtem vissza rá a vizet, akkor dolgozott szépen.

https://drive.google.com/file/d/1rbpOBYkN-ZyTnrzaWO61D4FBckD06D5C/view

Visszatöltöttem 1.1bar-ra. Elindítottam fűtés nélkül a keringtetőt és elkezdte a csobogó hangot, de nem jött több levegő a légtelenítőn. Végigmegy a kazánon is. Akkor ilyen sistergő hangja lesz a kazánnak, mint amikor forr a víz, de a fűtés nem megy. Vártam, hogy majd kidolgozza, de semmi. Csináltam videót. Mint ha a kimenő csonktól indulna és menne tovább. Az indirekttel lehet valami? Én már teljesen kivagyok. Nincs ötletem.

https://drive.google.com/file/d/1rBKJKZs7Rtdk0-SjuU6EL61iLGabUsla/view

https://drive.google.com/open?id=1yZRzEp_5lcE7EMttuAJKQx8gGJsI9VNY

t.zsolti Creative Commons License 2018.01.22 0 0 97074
Előzmény: BJaca (97065)
Atis57 Creative Commons License 2018.01.22 0 0 97073

Szia!

kisméretü ultrahangos tisztitókat látni---de amibe ez belefér?

S ne feled az 50 éve praktizáló szakember , online időpontadással dolgozik?

Én is inkább a rádiótávvezérelt gőzgépeket szeretem!

Előzmény: I.POLY (97072)
I.POLY Creative Commons License 2018.01.22 0 0 97072

Teljesen laikus kérdés, hogy a savazás helyett miért nem jön szóba az ultrahangos tisztítás?

Eltoltszint Creative Commons License 2018.01.22 0 0 97071

Sziasztok!

Régi Mofém IDEAL 3/4" radiátorszelep, hossza a hollander által fogott menetes résszel együtt 100 mm.
Cél a csere, ebbe már javítót se érdemes rakni.

Tudok más gyártótól olyan szelepet ami hosszban, méretben és áramlási keresztmetszetben meg anyagban ideális lehet és olcsóbb mint a Mofém FVR-I20(kb 5000Ft)?

Alumínium radiátor van utána, azaz legalább nikkelezett szelep kell.

Mofémben az FVR-I20 van ami kompatibilis, kicsit sokallom az árát.
Az FVR-N20-at szerintem nem célszerű berakni a szűkebb szelepkapacitás miatt, áramlástant nem számoltam a rendszerben, de nem hiszem, hogy jó ötlet csökkenteni,
nem akarok termosztátosat a vegyestüzelésű gravitációs rendszerű fűtésre, amiben keringető sincs, átkötő se a radiátorokon.
Alsó csövet nem akarom vagdosni és menetelni a rövidebb szelepek miatt, toldó nem jöhet szóba mert réz, meg nem is tartom szerencsésnek ennyit foltozgatni.

Köszönöm!

Kapocska Creative Commons License 2018.01.22 0 0 97070

Látod, mit tesz az iskola! :-) (csak egy kattintás)

A sósav a hidrogénnél pozitívabb standardpotenciálú fémekkel nem lép reakcióba.

Előzmény: Sony Black (97063)
BJaca Creative Commons License 2018.01.22 0 0 97069

Igen, néztem én is, hogy mitől függ, hogy saválló vagy rozsdamentes. Az is igaz, hogy a réz jobb hővezető, viszont rozsdamentesből (savállóból) sokkal szélesebb lehet a felhasználási területe. Ez utóbbival már alkalmas élelmiszeriparban is.

Előzmény: oregbeatsuhanc (97068)
oregbeatsuhanc Creative Commons License 2018.01.22 0 0 97068

"Namost van egy rozsdamentes késem, ami egy mágneses tartón lóg, de a hőcserélőmhöz nem ragad a mágnes. Saválló lesz az."

Ez mindig az ötvöző anyagok arányától függ.

A KO 10 es korrózióállóban kevesebb a Cr, Ni ötvöző, de a KO 36 ban már jóval több, főleg a Cr + Ti + Mo ötvöző, arra már mondhatjuk, hogy saválló.

Ezt már nem fogja a mágnes, a kisebb ötvözetűeket még igen.

A Permalloy 80 viszont szintén korrózió álló, de jól mágnesezhető a magas Ni tartama és a csak 15 % vastartalom, ill. C ötvöző ellenére.

(Egyébként az ónozott vörösréz anyagú hőcserélő szerintem jobb kell, hogy legyen a hővezetés szempontjából, mint a saválló, vagy korrózióálló acélból készült.)

Előzmény: BJaca (97065)
BJaca Creative Commons License 2018.01.22 0 0 97067

Hááát?
http://www.szatmari.hu/dynamic/alfalaval_pros.pdf

Kialakítás

A rozsdamentes acéllemezek összeforrasztásával feleslegessé válik a tömítések és vastag keretlemezek alkalmazása.

Előzmény: Sony Black (97066)
Sony Black Creative Commons License 2018.01.22 0 1 97066

99% hogy réz ;-)

Előzmény: BJaca (97064)
BJaca Creative Commons License 2018.01.22 0 0 97065

Namost van egy rozsdamentes késem, ami egy mágneses tartón lóg, de a hőcserélőmhöz nem ragad a mágnes. Saválló lesz az.

Előzmény: t.zsolti (97062)
BJaca Creative Commons License 2018.01.22 0 0 97064

Erre a válaszra várunk, hogy miből van. :)

Előzmény: Sony Black (97063)
Sony Black Creative Commons License 2018.01.22 0 0 97063

Annyira elkanyarodtatok!

Nem lemezes hőcserélő van abban a kazánban a HMV-nek hanem eleve bitermikus! Ez általában réz, és kémia órán megtanították az általános iskolában, hogy a rézzel a sósav nem lép reakcióba. Tehát rakd bele azt a hőcserélőt egy vödör sósavba és kezd el mosogatni. Jó lenne ha valami szivattyúval tudnád keringtetni benne a savat, de ehhez olyan kell ami bírja is a savat. Vagy bérelsz egy savazó gépet és rákötöd! Ez utóbbi lenne a legjobb.

https://www.youtube.com/watch?v=V_gmH5JtK1w

https://www.youtube.com/watch?v=0Zt4XSBymIY

t.zsolti Creative Commons License 2018.01.22 0 0 97062

nem ugyanaz az anyag.

a rozsdamentes nem saválló . Ezt értsd úgy , hogy tükör felület van a hőcserélőben, amikor savazzák olyan lesz mint a homok szórt felület ( matt, kb dupla sebességgel ragad rá a vízkő" ) Ezt onnan tudom , hogy a kollégáim szokták szétszedni , ha nincs idő kivárni a savazókat, és látták előtte és utánna.

citromsav, és barátai, sósav nagyon agresszív, de mindent visz.

Előzmény: sjohn (97061)
sjohn Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97061

...ne már...és akkor mitől saválló?...

Előzmény: t.zsolti (97060)
t.zsolti Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97060

nem a lyukkal van a gond, 

a tűkörsima felületet érdesre marja a sósav, és gyorsul a vízkő kiválás.

Előzmény: nagykunsági (97057)
t.zsolti Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97059

a lemezes hőcserélő nem saválló, - csak rozsdamentes.

Előzmény: BJaca (97053)
Coopervan Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97058

Nem untatsz! Sőt! „Teljesen leszabályzott állásban nem hallani a forrást csak talán egyet-kettőt pattan,” de ettől még leold, majd 15-20 mp után visszakapcsol. Ha növelem a teljesítményt, intenzívebb lesz a hang és hamarabb lekapcsol. Nem bírja egy percig csak félig.

Előzmény: Kapocska (97056)
nagykunsági Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97057

A savállót nem bántja a sósav. 

A rozsdamentes viszont igen, mert rozsdamentes de nem saválló. 

De nem kell megijedni, ha vagy két éven keresztül áztatod ipari sósavban, akkor majd kilukad. :)

Kapocska Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97056

„Teljesen leszabályzott állásban nem hallani a forrást csak talán egyet-kettőt pattan,”

Nem itt voltunk?

A vízórát beköthetnéd a kazánkörbe fogyasztók nélkül.

Ha megmérted a mennyiséget akkor a fogyasztókkal kiegészítve.

Szólj bátran,ha untatlak.

Előzmény: Coopervan (97054)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97055

Ok!

Foszfort használt legutóbb.

Coopervan Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97054

Vízórám van. Sajna ugyan úgy csorgatni kell a csapot. Írtam, hogy semmi nem változott.

Előzmény: Kapocska (97052)
BJaca Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97053

Ha saválló és réz is van benne, akkor citromsav, vagy foszforsav. A savállót bántja a sósav. (ezt megjegyeztem, mikor lemezes hőcserélő tisztításáról volt szó).

Előzmény: Kapocska (97052)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97052

Átsiklottunk fölötte,de az a sistergés meg az a pár moszat eltávolítás annyit

jelentett,hogy nem kell nyitni a HMV csapon.

Azért ez jelent valamit.

A háztartási sósav lehet többet is jelentene.

(persze, ha  a savazó „specialisták” is rábólintanak)

Előzmény: Kapocska (97051)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97051

„elcsodálkoznál mi minden van a műhelyben.”

Véletlenül nincs egy használható vízóra ,vagy az ismeretségi körben?

Előzmény: Coopervan (97049)
kisbalazs83 Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97050

Igen, valószínűleg így kellett volna... :( De alig találtam fűtésszerelőt aki egyáltalán ráért megcsinálni Kaposváron. Neki jó volt így, én meg nem értettem hozzá. Még be se lett pucolva a fal és már dobhatom ki a szerelvényeket munkadíjjal együtt az ablakon? Hívjam vissza, hogy csinálja meg rézcsőből újra és megint anyag, munkadíj, vagy nekiállok én, aki még soha nem csinált ilyet. Én úgy vagyok vele, hogy egyszer legyen valami megcsinálva, de akkor jól. Forrasztva gondoltad, vagy prés idomokkal a réz szerelvényt?

Előzmény: Sony Black (97046)
Coopervan Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97049

Elég lehetetlennek tűnik. A rajztól eltérően egybe van építve a manométer érzékelőjével és a biztonsági szeleppel.

Előzmény: Kapocska (97048)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97048

Ok.

Mivel az elszállított hőmennyiség csak ezt az alacsony teljesítményszintet tudja kiszolgálni

lehet az is ok,hogy a kezelésiben (15.ábra) 21-essel jelölt aut bypass sokat visszaenged,

ha tudnád azonosítani és „lezárni” azt az útvonalat akkor ellenőrizhetnéd nagyobb teljesítményen.

Előzmény: Coopervan (97047)
Coopervan Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97047

Ma már nem pancsolhatok a fürdőszobában, ki lettem tiltva az összes vödörrel és csővel együtt. De jövő héten megcsinálom. Egyre inkább hajlok valami rendszerhibára. Amíg rossz volt a hőcserélő (HMV) addig jól működött. Egyébként az említett rézcsöves verzió volt betervezve nyárra teljes fürdőszoba átalakítással együtt. De szerintem a HMV-re elég a 1/2 colos csatlakozás, a cirkóból is akkora van. Köszönöm a segítséget!

Előzmény: Kapocska (97045)
Sony Black Creative Commons License 2018.01.21 0 1 97046

Én biztos, hogy kicserélnék rézcsőre mindent. Ahhoz az osztó-hoz vékony a 3/4" gebo.

22-es rézcső előremenő és visszatérőt kell csinálni, a HMV fele meg 18-as rézcső menjen 3/4" szerelvényekkel.

Előzmény: kisbalazs83 (97029)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97045

Egy lemezes hőcserélő ellenállása   1120kg/h forgalomnál   5kPa= 0,51 méter vízoszlop.

A bitermikus sem lehet nagyságrendekkel nagyobb,sőt.

Lehet, ha nálad a hőcserélő nélküli szabad kifolyás 19liter és a hőcserélővel  is 19 liter (azonos nyomáson)

akkor kicsi az ellenállása,de azt még mindig nem tudjuk,hogy a szivattyúd mennyit tud átnyomni.

Előzmény: Coopervan (97043)
Coopervan Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97044

Hát az nincs! Csak búvárszivattyúm van, de azt nem tudom beletuszkolni a csőbe.

Előzmény: Kapocska (97042)
Coopervan Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97043

A cirkóba bejövő vízcső egyszer a helyén volt, hajlékony cső a kimenetre, golyós csap kinyit mennyi folyik át 1 perc alatt. Két cső átszerel a fűtéskörre, csap kinyit, mérés. A hálózati nyomás az állandó 2.9bar.

Előzmény: Kapocska (97040)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97042

Gondolom nincs egy tartalék keringetőd,de ha volna egy kerti szivattyúd

ami tud 3bar nyomáson 19litert akkor beköthetnéd sorba  a hideg ágon

és megvizsgálhatnád,hogy milyen teljesítményt visz el.

Közben keresem a külföldi oldalakon is,hogy milyen ellenállása lehet egy bitermikus hőcserélőnek.

Előzmény: Kapocska (97040)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97041

Volt nagyobb is az 1”- ról  ½”-ra ,de nem állítottam biztosra(valamitől hangok vannak,

lehet az áramlás sebességétől is , és az is lehet,hogy nem egyformát hallanánk)

csak a lehetőségét nem zárom ki.

Előzmény: Sony Black (97037)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97040

A mérés összeállítását nem ismerem,de ha egy szivattyú nyomóágára

teszek egy nyomásmérőt majd rákötök egy alig ellenállást az

majdnem azt jelenti ,hogy szabad kifolyás ahol a nyomás szinte nulla.

Itt pedig 2.9 bar nyomáson ment a 19 liter tehát ellenálláson.

Ha kisebb lett volna az ellenállás akkor nagyobb mennyiség és nyomáscsökkenés

lett volna.

Kivitelezés:

A szivattyútól 50cm-rel magasabbra teszed a tartály /vödör /hordó alját

és legalább ¾” összekötöd a sziv. szívóággal majd a nyomót visszavezeted

a tartályba.

Előzmény: Coopervan (97036)
halaloszto Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97039

a hidegvíz csapodból kb 3barral jön a víz. az 30m emelőmagasság. a szivattyú ennek töredéke.

Előzmény: Coopervan (97036)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97038

Jól van Black! :-)

Előzmény: Sony Black (97035)
Sony Black Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97037

A kavitációval kapcsolatban igazad van, de ahhoz nagyobb keresztmetszet átmenet kellene... Ez itt szerintem semmiképp nem fordulhat elő, 1/2"- 3/4" átmenetnél.

Előzmény: Kapocska (97024)
Coopervan Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97036

A kivitelezést nem értem. Közben azon gondolkodtam, hogy a közel egyforma átfolyási adatot nem okozhatta e a bejövő vízmennyiség limitje. Hideg vizet kinyitva lényegesen nagyobb az átfolyás, de oda 1/2col-os cső megy. A cirkóhoz viszont (amiről mértem ) a 1/2 colostól még 2m 16-os ötrétegűn megy a víz.

Előzmény: Kapocska (97033)
Sony Black Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97035

De megy, és könnyebb a légtelenítés. Majd privátba elmagyarázom ha akarod :-)

Előzmény: Kapocska (97023)
kisbalazs83 Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97034

-nem tudom mennyi volt és most mennyi a tágulásiban a nyomás, de veszek egy órás pumpát és megnézem

-amikor nem ment a fűtés 1,7bar-t mutatott a kazán tegnap

-Kb.5 méter lehet a szuterén, ahol a vegyes kazán van, és az indirekt teteje között.

-az ivóvíz oldalon nincs semmi, jön ahogy jön

http://indafoto.hu/rbalazs83/image/25632903-a7b9581e/user

Előzmény: Kapocska (97031)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97033

"mert szivattyú nélkül is átfolyik a rendszeren a víz"

csak kevés a mindenkori hűtéshez.

Az ejtőtartály azt mutatná meg,hogy azon az ellenálláson (hőcserélő)

mennyit tud átnyomni.

A laposvas nem takarja ki teljesen mert a sűrű lemezek átviszik a hőt ezek szerint.

Előzmény: Coopervan (97032)
Coopervan Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97032

Teljesen leszabályzott állásban nem hallani a forrást csak talán egyet-kettőt pattan, de ahogy növelem a teljesítményt egyre durvábban hallani. Kipróbáltam a laposvasat, bárhova teszem csak lassul egy picit a jelenség. Az ejtőtartályos rendszert nem értem, mert szivattyú nélkül is átfolyik a rendszeren a víz.

Előzmény: Kapocska (96994)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97031

A nyomóágak szétválasztása jó azokkal a visszacsapókkal.

Ha fűtés megy az indirektbe és tágulni akar a víz akkor tud a kazán tágulásiba

v. a T elágazó miatt a visszacsapó felé.

Ind. fűtése után (ha nem volna kazán tágulási) a váltószelep visszaáll fűtésre

mielőtt az indirekt lehűlne és a vissza ágon kapcsolatba kerül a tágulásival.

Eddig hány bar volt a nyomás a tágulásiban levegő oldalon miközben a víz oldala

nyomásmentes volt?

És a víz oldal mennyire lett feltöltve?

Mennyi méterben a különbség  a víz alsó és felső pontjai között?

Az indirekthez inkább ivóvíz oldalon kellene szerelvény (visszacsapó,biztiszelep,tágulási).

Előzmény: kisbalazs83 (97029)
kisbalazs83 Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97030

A vegyes kazán már így volt megcsinálva, hogy hőcserélővel kapcsolódik a radiátoros körhöz. Abba nem lett változás. Milyen paramétert kellene tartani a tágulásiban?

Előzmény: Kapocska (97027)
kisbalazs83 Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97029

Így még nem üzemelt ezelőtt. A vegyes kazán és a régi ariston indirekt volt csak a rendszerbe amikor vettem a házat. A gázkazánnak elő volt készítve a hely, ahol a közösítő is van. Ide lett felszerelve a gázkazán és rákötve az új indirekt. A fűtési körnél nincs zaj, csak amikor az indirektet fűti. Visszacsapó lett beépítve a gázkazán előremenőjébe a közösítőhöz és a vegyes kazánnál a hőcserélő után szintén az előremenőbe. Ezzel úgymond kizártam a lenti tágulási tartályt, amikor a gázkazán az indirektet fűti? Lehet egy tágulási kellene az indirekt körbe?

http://indafoto.hu/rbalazs83/image/25632799-d2e3ec82/user

Előzmény: Kapocska (97017)
BJaca Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97028

Lehet, a hátuljában van egy nagy átmérőjű, lapos (5-6 cm vastag) tartály.

Előzmény: kisbalazs83 (97026)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97027

„de mi van ha nincs a kazánba”

Akkor téged becsaptak!

De nagy gond nincs ,mert a vegyes helyett bekerült kb.

tized annyi víz a rendszerbe,ráadásul alacsonyabb hőfokon mint korábban.

És ha tartod a korábbi induló paramétereit ,akkor még alacsonyabb lesz a vége.

Előzmény: kisbalazs83 (97026)
kisbalazs83 Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97026

Most lehet, hogy kinevettek, de mi van ha nincs a kazánba tágulási tartály? A könyve szerint 8L, de én nem láttam benne 8L méretű dolgot amire ráfognám, hogy az.

Előzmény: kisbalazs83 (97025)
kisbalazs83 Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97025

A buborék leválasztót már én szereltem be, a többi nem az én érdemem. Az előremenője egy az indirektnek és a fűtésnek és 3/4" a csatlakozás a kazán alján. Egy T-vel van elosztva. A fűtés visszatérőre a kazánon 3/4", az indirekté pedig 1/2" gyárilag és a belső váltószelep a kettő visszatérő között váltogat. Az előző tulaj kombinak készítette elő, azért a  réz könyök a falon. A fali csap a feltöltő.

http://indafoto.hu/rbalazs83/image/25632471-6524601e/user

http://indafoto.hu/rbalazs83/image/25632519-a7c8b733/user

Előzmény: Sony Black (97020)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97024

„Ha folyadékot keringtetünk egy zárt rendszerben nagy sebességgel, és a csőben kialakítunk egy szűkülő, majd hirtelen kitáguló szakaszt, akkor ott könnyen elérhető a kavitációhoz szükséges nyomáscsökkenés.”

Nem is értem ezt a gyártót a ½”-os csonkkal mikor az indirektek ettől nagyobbak.

Előzmény: Sony Black (97020)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97023

Na, ezért nem megy az "átkötésen" víz.

Előzmény: Sony Black (97021)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97022

Jó az 5rétegű is,csak úgy válaszd meg,hogy a csatlakozó idomok is

inkább belső menetűek legyenek(ne szűkítsen).

És az idomok belső keresztmetszete se vigyen nagy szűkítést be.

A kavitáció erősen hőmérséklet és nyomásfüggő,de a turbulens áramlás sem jó.

Előzmény: kisbalazs83 (97019)
Sony Black Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97021

Az újjabb készülékek nem bitermikus hőcserélősök. A fűtési vizet melegíti a kazán és egy lemezes hőcserélőn keresztűl adja át a hmv-nek ha váltószelep átkapcsol.

Előzmény: Kapocska (97018)
Sony Black Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97020

Ne hagyd magad bevinni az erdőbe, rendszer nyomás alatt a szivattyú nem tud kavitálni...

Ellenben nekem annyira gyanús a kazán alsó bekötései. Biztos hogy nem kombi készülék ez?

A sarokcsap az bemenő viz csatlakozás? (A legtöbb fűtő készüléknek nincs ilyen)

Az alsó piros csap gebo hova van kötve? az is belemegy a mikróbuborék leválasztóba? Valami itt nem kerek nekem....

Az a 1/2"-os gebo bekötések... a fűtési meg 3/4"?  és hol a TF1?

Előzmény: kisbalazs83 (97006)
kisbalazs83 Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97019

Kipróbálom majd, most nem vagyok otthon. Tegnap kíváncsiságból fűtés nélkül elindítottam szerviz menüből a keringtetőt és nem volt a csobogó hang, pedig járattam kb. 5-10percig. Meg is örültem, hogy elmúlt. Visszaállítottam, hogy fűtse a tárolót is és 1-2perc múlva már el is kezdte újra, ahogy meleg lett a víz a körbe. Ennyire a határon van, hogy van-e kavitáció, vagy nincs? Mivel kellett volna szerelni a bordás helyett? Gondolom réz csővel, csak ez így egyszerűbb, gyorsabb volt a szerelőnek. Én meg nem értek hozzá, de úgy látszik muszáj lesz.

Előzmény: Kapocska (97009)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97018

Van benne aut légtelenítő.

És HMV-nél nem is megy arra víz.

Előzmény: Sony Black (97015)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97017

Hülyeség ez a tágulási dolog.

Ha eddig elég volt az a tartály akkor annak a 2liter víznek ami az

indirektbe van annak elég a kazán 5-8 literes tágulásija.

Előzmény: kisbalazs83 (97012)
Sony Black Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97016

Hát ha ráteszel egy radiátort úgy beüzemelik! Csak azért írtam hogy anélkül is működni, működik

Előzmény: Tompi57 (97014)
Sony Black Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97015

Nem mert nem tudja magát kilégteleníteni rendesen. 

Előzmény: Kapocska (97013)
Tompi57 Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97014

Köszönöm a választ. Az ellenállásról: nem szeretik a felfordulást, változást. Ha nem lehet így hivatalosan beüzemeltetni, akkor lehet hogy egy másik típusú készüléket kell választanom. 

Előzmény: Sony Black (97008)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97013

Miért kell összekötni,nem elég csappal elzárni őket?

Előzmény: Sony Black (97008)
kisbalazs83 Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97012

Ennyire nem értek hozzá. A vegyes kazánnál van a radiátoros kör tágulási tartálya. Azt hiszem 25L. Nem tudom mennyinek kellene lennie, vagy most mennyi. :(

http://indafoto.hu/rbalazs83/image/25632399-ad34705a/user

http://indafoto.hu/rbalazs83/image/25632451-644ca3f5/user

Előzmény: BJaca (97007)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97011

Annak a radiátornak olyan kicsi a teljesítménye,hogy alkalmatlan a

kazánüzemhez.

Előzmény: Tompi57 (97003)
Sony Black Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97010

Az olaszokat én csípőből kihagynám. Kivétel ez alól az Immergas, mert ennek csak a neve olasz, a belseje német alkatrészekből áll főként.

Előzmény: Tompi57 (97005)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97009

Próbáld már ki azt,hogy a kazánon a fűtés elmenőt a csappal fojtod,hogy a hang szűnik e.

Azok a bordás csövek nem valók fűtési körbe mert rettentő ellenállást visznek be.

Sony Black Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97008

Megy radiátor nélkül is de akkor egy paszt darabbal össze kell kötni az előremenő és a visszatérő ágat. Ellenben az biztos hogy nem fogja neked így senki hivatalosan beüzemelni. Nagy az ellenállás, hogy egy korszerűbb és gazdaságosabb fűtési rendszert csináltass? Kicsit vicces :)

BJaca Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97007

A tágulási tartály előfeszítési nyomása megfelelő? Elég a tágulási az indirekthez is?

kisbalazs83 Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97006

Sziasztok!

A meglévő fűtésrendszer kiegészítése történt gázkazánnal decemberben. A vegyes kazánnak nyitott tartályos a köre és egy hőcserélővel kapcsolódik a radiátoros körhöz. Azzal semmi gond. Ariston Genus One System 24 fűtő kazánt választottam, Sensys-el, Fernox TF1 iszapleválasztóval. Kértem a fűtés szerelőt, hogy a régi rendszer indirekt tárolóját kösse át a gázkazánra. Amikor jött az Ariston szervizes beüzemelni a kazánt, kiderült, hogy nincs hely az NTC-nek és azt mondta, hogy a 6KW-os hőcserélővel nem is lesz soha rendesen meleg vizem. Kazánt elindította, megy szuperül. Vettem egy Drazice OKC100 1m2 tárolót. Két hete lecserélte a szerelő. Gondoltam bekötöm az NTC-t, nem is volt vele gond. Átkapcsoltam a kazánt, hogy fűtse az indirekt tárolót is. Csobogás, zúdulás a vezetékből, a tárolóból. Gondoltam majd kidolgozza a levegőt, de nem. Az automata légtelenítőre Flamco Flexvent gondoltam, hogy talán elromlott, mert a régit szerelték vissza. Vettem újat, lecseréltem, de ugyanaz a hang. Olvastam, hogy a gyorsan áramló víznél valamikor hatástalanok az úszós légtelenítők. Beszereltem egy Flamcovent mikrobuborék leválasztót. Örültem, na majd az csodát tesz. Ugyanaz a helyzet... Ismerősöm mondta, hogy valószínű kavitáció okozza. Olvastam, hogy a szivattyú sebességének csökkentésével lehet javítani a helyzeten. A kazán 75% engedi lekorlátozni a max szivattyú teljesítményt, de az se segített. Olvastam, hogy a rendszer nyomás növelésével is lehet csökkenteni a kavitáció esélyét. Felvittem 2bárra, de az se segített. Az alap probléma ha jól gondolom, hogy kis átmérőjű csővel lett összekötve az indirekt és a gázkazán. Az indirekt csatlakozásai 1"-osak. A kazán csatlakozásai az alján: előremenő 3/4"-os, tároló visszatérő 1/2"-os. A kettő pedig Dunaterm 20x2/6-os 5 rétegű csővel van összekötve, meg közbe pár idom... Utolsó ötletem, hogy kicserélem 32x3-as 5 rétegű csőre és csak a kazán előtt szűkítem le. Vagy megpróbálok még egy olyat előtte, hogy a tárolótól ami jön kb.30cm szakasz, azt kicserélem 26x3-asra. Akkor nem lenne akkora lépcső, mint most az 1"-ról 20x3/4"-os prés idomra. Ötletet, tanácsot kérnék szépen tőletek.

http://indafoto.hu/rbalazs83/image/25632207-d8b5ebfb/user

Tompi57 Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97005

Köszönöm a választ. A kémény megfelelő lesz bélelés után, ezt már megnézték. Esetleg másik márkára/készülékre van javaslatod?

Előzmény: BJaca (97004)
BJaca Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97004

Elvileg mennie kell radiátor nélkül is, hiszen nyáron is tud melegvizet csinálni, mikor nincs fűtés. Egy törölközőszárítós elég kell legyen, de még az is, ha össze van kötve az előremenő és a visszatérő ág egy darab csővel. Azt azért számold bele, hogy a kéményednek is megfelelőnek kell lennie.

Tompi57 Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97003

Igen, úgy tervezem hogy a lakás egy részében ez a rendszer szolgáltassa a fűtést is, de a család részéről nagy az ellenállás. Ha muszáj legalább egy radiátort rákötni a rendszerre, akkor az kiváltható egy törölközőszárító radiátorral?

Előzmény: BJaca (97001)
Sony Black Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97002

Akkor addig dobjál fel egy villanybojlert. Valami olcsó akcióst, azt kész.

Előzmény: Tompi57 (97000)
BJaca Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97001

Értem, így már világos. Gondolom akkor később erről fog menni a fűtés is.

Előzmény: Tompi57 (97000)
Tompi57 Creative Commons License 2018.01.21 0 0 97000

Jelenleg hőtárolós elektromos a fűtés, de késő őszig nem lehet nagyobb felfordulás a lakásban, akkor lesz a fürdőszoba felújítva, de a melegvizet most kell megoldanom. A kulcsszavak: zárt égésterű, kondenzációs.

Előzmény: BJaca (96999)
BJaca Creative Commons License 2018.01.21 0 0 96999

A fűtésed jelenleg mivel van megoldva?
Léteznek zárt égésterű vízmelegítők:
http://www.ventil-team.hu/zart-egesteru-vizmelegito

Előzmény: Tompi57 (96998)
Tompi57 Creative Commons License 2018.01.21 0 0 96998

Üdv!

Jelenleg a fürdési melegvizet egy Junkers WR 350-1 típusú átfolyós nyílt égésterű  gázfűtésű vízmelegítő adja (24kW/14liter). Szeretném kiváltani egy zárt égésterű készülékkel.

GENUS PREMIUM EVO EU 35 a jelöltem. Ez egy kondenzációs kombi kazán. Kérdéseim: tudtok-e jobb alternatívát, illetve ha kombi készüléket választok akkro minimum egy radiátort rá kell-e kötni? (Jelenleg nem tervezem a fűtési rendszer átalakítását, de hosszútávon megtörténhet)

Kapocska Creative Commons License 2018.01.21 0 0 96997

„Ami gyanús, a hidegindítás utáni leállás.”

Ezt azzal tudnám magyarázni,hogy ha a hálózati vízen távol van

v. nincs visszacsapó ,akkor a gőzfejlődés kiszorítja a vizet és

a „hirtelen” odakerülő gőz kondenzálva leadja a hőjét az érzékelő közelében.

Előzmény: Coopervan (96991)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.21 0 0 96996

Nézd a jó oldalát! :-)

Vagy ezt:

Előzmény: t.zsolti (96995)
t.zsolti Creative Commons License 2018.01.20 0 0 96995

a kép nem egy eldugult hőcserélőt mutat?

Előzmény: Kapocska (96993)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.20 0 0 96994

De a forrás hallhatóan megjelenik nem?

Előzmény: Coopervan (96991)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.20 0 0 96993

A kép szerintem azt mutatja ,hogy az a belső fűtési kör össz keresztmetszete

nagyobb mint a külső HMV keresztmetszet,de a mennyiség  nem igazolta.

Előzmény: Kapocska (96990)
Coopervan Creative Commons License 2018.01.20 0 0 96992

Holnap kipróbálom a vasalást.

Előzmény: Kapocska (96990)
Coopervan Creative Commons License 2018.01.20 0 0 96991

Köszi, van flexem! Egyébként Monor. Volt némi habzás, és kevés apró fekete nemtudommi. Ami gyanús, a hidegindítás utáni leállás. Az érzékelő után 5cm-el még hideg volt a cső. Igaz átfolyás sem volt rajta. De szerintem a víz és a réz is ennél jobban vezeti a hőt.

Előzmény: Kapocska (96989)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.20 0 0 96990

Írtam korábban,hogy egy 40-50mm széles laposvassal

próbáld meg a vízszintes járatokat egyenként kitakarni ,hogy

a láng ne érje és melyik kitakarásánál nem forr a víz.

Előzmény: Kapocska (96989)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.20 0 0 96989

Most már írd meg hol laksz,hogy tudjak vinni egy nagy flexet! :-)

A savazáskor nem írtad,hogy jött e ki valami.

Gyanítom, hogy nem.

Marad még egy próba amit írtam korábban, az ejtő tartályos szivattyú

hőcserélő áteresztés próba.

Ha nem kedvező a mennyiség akkor vagy durvább sav kell v. egy műhely

ahol csináltak már ilyet és van adatuk az áteresztőképességről.

Előzmény: Coopervan (96988)
Coopervan Creative Commons License 2018.01.20 0 0 96988

Ím a nagy mű elkészült, pihen a gép, s az alkotó forog! A helyzet csőcsere 20-asra után is változatlan. Hideg rendszer esetén is kb. 1perc után lekapcsol, hogy forr a HMV. Felrobbantsam, vagy flexel vágjam apró darabokra?

Előzmény: Kapocska (96974)
nagykunsági Creative Commons License 2018.01.20 0 1 96987

Anno mikor 96-ban felrakták az SC24-es gázkazánt alu szerelt kéménnyel, kijött a kéményseprő, belevágott a kéményösszekötőbe, helyet csinált a szondának. Mondom neki azért ezt nem így kellene, válasz, így szoktuk. Elment úgy, hogy még a lukat se ragasztotta le. Én fordítottam a fal felé, mert mindíg rosszul lettem, ha ránéztem. 

Ha anno így csinálták , és vették át, akkor most ne reklamáljanak, hogy nem szabályos. 

Előzmény: Dolmar__fan (96984)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.20 0 0 96986

Nem azért mondja mert nála van,csak azért ,ha jön valaki akinél van! :-)

Előzmény: Dolmar__fan (96984)
lzs81 Creative Commons License 2018.01.20 0 0 96985

Köszi! Lezárom a hideg bemenőt.

Üdv Zsolti

Előzmény: Kapocska (96983)
Dolmar__fan Creative Commons License 2018.01.20 0 0 96984

Megnézném melyiknél van szonda. Kéménytisztító seprű sincs náluk csak a papírok amit alá kell írnod

Előzmény: Kapocska (96982)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.20 0 0 96983

A nem megfelelő méretű/nyomású hálózat,és a benne létrejövő

nyomásingadozás miatti áramlás,amit a kazán úgy érzékel egy

pillanatig mintha kinyitnád a HMV csapot.

Ha kizárod v. leszűkíted a hideg rámenőt valószínű megszűnik.

Előzmény: lzs81 (96981)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.20 0 0 96982

3/a: Nem megfelelő az összekötőelem ellenőrzésének, tisztításának a feltétele

A kéményellenőrzését végző szakember nem tudja elvégezni a vizsgálatot és tisztítást, mert az összekötőelem nem bontható, illetve nincs tisztítóidom. A füstgáz paramétereinek mérése legtöbbször az összekötőelemnél történik. Amennyiben az összekötőelem nem tartalmaz mérési lehetőséget, úgy ez a hibakód lép életbe.

Tenni kell rá egy kis lyukat (befedve) amin a szondát bedugja.

Előzmény: Djapor96 (96979)
lzs81 Creative Commons License 2018.01.20 0 0 96981

Sziasztok!

Kombi kazánnál (csak fűtésre használjuk) az a jelenség van kb egy hete, hogy hideg víz (csap, wc, mosógép) használata után a kazán ker. szivattyúja néhány másodpercre elindul.

Szerintetek mi okozza?

Köszi!

Dolmar__fan Creative Commons License 2018.01.20 0 0 96980

A tisztító nyílás hiányzik. ez a bolondériájuk két éve. Nálam a cirkó tetején egy könyök és egyenesen megy a kéménybe, az egyenes szakasz kb 60cm Egy mozdulattal leveszem az egészet nekik akkor is kell(ez az előírás) Idén jöttek elzártam a gázt levettem a kéménybekötést könyökkel együtt. Azt mondtam nincs használatban. Kész ennyi, elmentek szó nélkül

Előzmény: Djapor96 (96979)
Djapor96 Creative Commons License 2018.01.20 0 0 96979

Most mondja a feleségem, hogy vmi 3/a hibakódot mondot az albérlőnek. 

Előzmény: Kapocska (96975)
Djapor96 Creative Commons License 2018.01.20 0 0 96978

Ennyi jutott el hozzánk. A kép meg, hogy a 2018-as ellenőrzésre már ilyen legyen... Különben piros lap lesz... 

Előzmény: nixon70 (96973)
Vaszon Vaszonovna Creative Commons License 2018.01.20 0 0 96977

Üdvözlet mindenkinek, látom ugyan, hogy itt többnyire hozzáértő csináldmagad-beszélgetés folyik, de nagyon keresek egy megbízható, jol, pontosan és korrekt (= nem csillagászati) áron dolgozó vízszerelőt Budapesten, 7. kerület. És persze azonnal is ráér! :-)

Köszönettel, jó hétvégét.

mxtptr1 Creative Commons License 2018.01.20 0 0 96976

Köszi mindenkinek, aki válaszolt.

Kiegészítés: 85 nm-es, földszintes ház, nem egy palota. :) 

Azt tudom, hogy a gázos részt terveztetni, engedélyeztetni kell, csak a fűtéses részt nem tudtam, hogy csak célszerű, vagy előírás. 

Most várok egy árajánlatot, megnézem mi lesz benne. (A gázos részt más csinálja, mint a fűtést.)

Kapocska Creative Commons License 2018.01.20 0 0 96975

Tavaly a katasztrófavédelem átvette nálunk is a területet és az új seprő

jól seper alkalmával a turbós kazán kéményén kereste a tisztító idomot.

Megnyugtattam,hogy a padláson van. :-)

Mi az elvárás? részemről az ,hogy kapjanak már a víztoronyhoz.

Előzmény: Djapor96 (96971)
Kapocska Creative Commons License 2018.01.20 0 0 96974

A minimum a 20-as.

Előzmény: Coopervan (96972)
nixon70 Creative Commons License 2018.01.20 0 0 96973

Faternál simán átment pont ugyanilyen.( bilincs, ezüstszínű szalag)

Valami indoklást nem mondtak?

Előzmény: Djapor96 (96971)
Coopervan Creative Commons License 2018.01.20 0 0 96972

A kazánban 18mm (külső átmérő) rézcső van a fűtéskörön és 3/4 colos kiállás. A nyáron mindenképp akartam cserélni az osztó-gyűjtő-ig lévő szakasz kb. 1.5m mert ez is 16-ossal van megcsinálva és ocsmányúl. De akkor ezt előrehozom. Javaslat 18 vagy kell a 20-as?

Előzmény: Kapocska (96970)
Djapor96 Creative Commons License 2018.01.20 0 0 96971

Sziasztok, kémény ügyben szeretnék tanácsot kérni. Van egy kis lakásunk Budán, albérlő lakik benne. Gázbojler van a fürdőben. Kémény ellenőrzés volt, el is fogadták, de azt mondták az albérlőnek, hogy cseréltessük ki az idomokat, mert legközelebb már vmi piros lapot kell rá adnia. És adott neki egy képet, hogy milyenre.

Ilyen most:

Ezt adta:

Kerestünk kéményest, de mindenki lepattint, hogy ilyen fiszli-faszli munkáért nem jön ki ha nincs piros lap. Ha meg van piros lap az csak a kéményeseknél valami 30eFt + díjjal jár....  

Szóval utána néztem a neten, hogy alapvetően bemegyek egy kémény technikai boltba megveszek hozzá mindent és kicserélem max 8000Ft-ból. A kérdésem az alábbi:

Mi a pontos baj a mostani csővel? A bordás könyök idom? Hogy nincs rajta tisztító nyílás? Hogy nincs heggesztve csak egymásba csúsztatva és ragasztva? Mi az elvárás?

Kapocska Creative Commons License 2018.01.20 0 0 96970

A 2.9bar nyomás mellett az átfolyás 1140l/h ami ha 10 fokos dT-vel számolunk

akkor kb.13kW teljesítmény a kazán 20 fokos dT-nél 26.5kW.

Ezzel szemben a korábban saccolt  600l/h   7kW.

Az a 16-os cső az idomoknál  12mm belső átmérőjű és nem 2.9barral nyomjuk

hanem csak 4-5m vízoszlopnak megfelelő nyomással(5 mH2O egyenlő 0,49 bar).

A kazánt az osztóval minimum olyan átmérőjű csővel kéne bekötni mint a kazánban lévő cső.

Az osztótól meg a sok kisebb átmérő közös ellenállása a párhuzamosan kötött

ellenállások szerint kéne hogy alakuljanak(osztó-gyűjtő csapok teljesen nyitva?).

Valahol szűkület van.

Az ,hogy ez a dolog az első savazás után jött ki az lehet attól,hogy a vízkő miatt a HMV

nem tudott ennyire felmelegedni.

Mennyiségmérő nélkül egy próba lehetne,hogy egy ejtő tartályból percenként a szivattyú

mennyi vizet nyom át a hőcserélőn.

Előzmény: Coopervan (96969)
Coopervan Creative Commons License 2018.01.20 0 0 96969

Házi feladat elvégezve! (Hőcserélő áztatás (Antical IP30), visszirányú nyomatás, pulzáló nyomatás, öblítés, összerakás.) Sajnos a jelenség megmaradt. A vízáteresztés sem változott fűtőkör 19l/perc, HMV 18.5 l/perc 2,9bar hálózati nyomás mellett. Leszabályzott kazánteljesítményen 0,27l/perc HMV folyatásnál, kb.60C előremenő vízhőfok esetén már rendesen dolgozik. A HMV hőfoka a csaptelepnél mérve ilyenkor 79-81C. Amit tudtam megmértem. A rendszer 16-os ötrétegűvel van kiépítve. Már csak az van hátra, hogy a cirkó és az osztó közé beiktatni egy átfolyásmérőt. Ezt sajnos eszköz hiányában nem tudom megtenni. Esetleg van még valami ötlet a leírtak alapján?

Előzmény: Kapocska (96838)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!