Kedves Motorbarátok! Jöjjön mindenki, aki szereti az öreg motorokat, márkától, bőrszíntől, vallástól, politikai hovatartozástól függetlenül. Túrázzunk, motorozzunk együtt Zala megye környékén, vagy éppen amerre kedvünk szottyan. Körmendtől Kamutig.
Most őszintén? Nekem nem sok minden van, ami tetszik. Balatont körbejártam már sokszor. Az Északi Középhegység lehet még esetleg jó hely, de az tőlem pont dupla olyan messze van, mint az Alpok eleje.
Vagy megint a "magyar"-ság? Hát... ki kell menni Ausztriába, kicsit körülnézni, és mindjárt nem is olyan büszke az ember arra, hogy magyar.
A nagylengyeli önkormányzat tisztelettel meghívott bennünket július 12-én falunapjukra. Nagyon szeretnék, ha megmutatnánk motorjainkat illetve egy rövid felvonulást tartanánk a falujukban (polgárőrök biztosítják az útvonalat) Ellenszolgáltatásként egy ebédet ajánlottak fel.
Előre borítékolom, hogy tetszene.:-)) Nálam az a baj, hogy ha hegyeket akarok látni itthon akkor el kell mennem a Bakonyba ami legalább 120 km. Ennyi km oda és ugyanennyi vissza full sík területen. Ezért motorozunk inkább Ausztria felé. Szeretünk felfedezni utakat de mindig apránként megyünk tovább és beljebb.
Egyszer még az első Pegasómmal elég jól elkeveredtünk és ránk sötétedett mindentől távol. De nem ez aggasztott hanem, hogy tartalékra kellett csukni a benzincsapot és kint nincsenek nyitva este a falubeli kutak.
Forgalom semmi és még 300 km hazáig éjszaka és 3 liter benzinnel kell gazdálkodnom.
Kénytelen voltam utat keresni az autópályára, de ez is kb 50 km-be került így már csak azon imádkoztam, hogy idejében legyen egy benzinkút.
Aztán lett egy és 20.7 litert tankoltam a 21 literes tartályba. Azóta féltankra is rátankolok ha messzire megyünk befelé.
Ez a kisszerpentín benne van a kedvenc útvonalunkban, a meredeksége 20% fölötti. Nincs is messze tőlünk. Télen friss hóesésben van, hogy lezárják.
Tudom, de nem akartam fakír túrát. Így is majdnem folyamatosan mentünk reggel 7-től este 8-ig. Mariazell tőlünk, ezzel a motorral nem fér bele egy napba.
A Straßegg-ről látszik a Hochlantsch. 1720 méter.
Indulj el Vorau-tól nyugat felé. Biesenbach, Birkfeld, Gasen, St. Erhard előtt dobj egy balost, fel Teichalm-ba, onnan Flandutz, Passail, Naas, Weiz. Ez a szakasz valami fantasztikus. A Stubenberg, Oberfeistritz, Birkfeld szakasz is megér pár liter benzint. Tőled, és a te motoroddal egy egy jó erős délutáni program, de nem érdemes átrohanni. Nézd meg. Ha utána azt mondod, hogy nem tetszett, kifizetem a benzinedet. ;-)
Ződülök rendesen az irigységtől. Egyrészt a fogyasztás miatt. (az mz 6 litert zabbantott tegnap 100 km-ként) másrészt a kirándulásotok miatt. Mennék én is szívesen arrafelé.
(mondjuk elég erősen kialakulóban van egy Alpok-függőség is a tegnapi nap után. csak beleszagoltunk a környékbe, de már a következő kört tervezgetem titokban, augusztusra)
Ha egy kicsit feljebb mentek akkor már láthattatok volna 1600 méteres csúcsokat is. Légvonalban kb 50 km-re felfelé balra van Mariazell. Ott már jól bent lehet poroszkálni a hegyek közt, igaz nincs is sík terület.:-))
Lefelé jobban gyorsul a motor mintha sík terepen húznád neki. Észnél is kell lenni mert lefelé sokkal nehezebb kanyargálni mint felfelé.
Mi is szerencsésen teljesítettük a székelyföldi túrát, épségben hazaértünk. Király volt, "csak" 2 és fél napot áztunk a 7-8-ból, de így is megérte. Két nap pihi és egy olajcsere után akár azonnal fordulnék is vissza! ;-)))
Semmi gond nem volt a 2 defekten kívül (testvériesen osztoztunk meg rajtuk, nekem egy lassú defekt, Lacinak meg egy majd' 6 centis torx-fejű facsavar a hátsó gumijába). Még jó, hogy volt kompresszorunk, így a legközelebbi gumisig eljutottunk valahogyan. A fogyasztásom meg - becsszóra - 2,65 liter / 100 km lett a teljes távra, de 2,45-ös "részeredményem" is volt. A kisVara kb. egy szűk literrel kért többet ennél, jóval magasabb önsúlya és a két henger jóvoltából. Jellemzően 80-as tempóval "döcögtünk", de a szerpentineken felfelé és lefelé is rendesen "megtéptük" a kis gépeket. A sokak által lenézett kis 125-ösök a történelmi Magyarország legtávolabbi pontján: Gyimesbükk, vasútállomás, illetve felhőszakadásban a Békás-tónál:
Én tegnap bemotoroztam Békéscsabára a P 12-vel,a 40 km alatt mind a két enyhe ívű kanyart nagyon élveztem. :) De legalább vigyázok a gumi szélére le ne kopjon.
A cél a Fisbacher Alpok déli része volt. Oberfeistritz, Birkfeld, Teichalm, Weiz, és a környék. Csak ajánlani tudom mindenkinek. Az egész túra kereken 403 km volt. Minden km-ét megérte. Egy kis kóstoló volt az Alpok szépségeiből. Szerpentinekkel, hágókkal, jó kis Osztrák harmonika szóval, út melletti patakokkal.
Olyan útvonal, ami veterán motorral is teljesíthető, de mégis nagyon látványos. Nagy motoroknak meg igazi paradicsom. Rengeteg motoros volt. Messziről hallani lehetett a szerpentineket.
Az mz megillet egy dicséretet. Egy tüsszenés nélkül ment végig, pedig sok helyen 1-esben, 2-esben tudtam menni vele. Egy kanyarban pedig Teichalm előtt, még az 1-es is kevés volt, hogy le ne fulladjon. Meg kellett csusszantani a kuplungot. Legközelebb biztosan kisebb lánckerékkel megyek.
A Teichalm és Naas közti szakaszt különösen ajánlom mindenkinek. 11-14%-os lejtők, megszámolhatatlan kanyar, pazar kilátás, sziklák, patakok, égett fék szaga, stb. :-)
A Naas előtti rész egy az egyben Békás szoros. Gurultunk le a szerpentinen, és egyszer csak azt vettük észre, hogy többszáz méteres sziklák vannak mind a két oldalon mellettünk, és egy alig másfél sáv széles út megy lefelé. (busz meg jön szembe...) Persze az út mellett, jópár méterrel lejjebb folyik egy patak, hogy kezdő Alpok-túrázó ne merjen az út szélén motorozni. Korlát sok helyen nincs. (minek is, hiszen csak a helyet foglalná, és a kilátást takarná ;-)
Ha valakinek van kedve ehhez a környékhez, akkor augusztusra betervezhetünk mégegy túrát. Kb. feltérképeztem a környéket, hogy mit nem szabad kihagyni, és mit kell még megnézni a mostani körön felül.
Láttam már pár ilyen "Hold-járót",de ez az egyik legdurvább konstrukció. 4 sebesség előre 4 hátra. 2-es sebességből simán indul üresen. Csak első fék van -(ezt is én kötöttem be)- eddig ez sem volt. A NASA megirigyelhetné némelyik "csodaszarvast".
Értékelem az ajánlatod,de ez megint csak nekem lenne plussz meló, amire se időm se energiám nincs,meg hát a tulaj sem akarja bontani. Örülök ha a hétvégén elmegy az udvarból. A múltkor már elkunyerálták a kormányról az óratartó lemezt-mondjuk azt nem volt nehéz leszedni,meg nem is volt használatba. Másfél hónapja van nálam ,de bontva már el tudtam volna adni 1 hét alatt. Ha bontásra kerül igérem szólók.