"És azt csak sejtem, hogy nem a járdára (padkára) szállított le, hanem az úttest síkjára... Van, ahol ezt sem illik... " - sajnos ez egyre inkább bevett szokás Nyíregyen. Én néha rá szoktam szólni a sofőrre, nagy duzzogva beáll a padka mellé, de másnapra elfelejti...
IOA-679 Mátészalka-Nyíregyháza járaton? Hát ezért megérte áthelyezni Miskolcról... De az ÉMKK biztos jobban belelát ezekbe a dolgokba, én nem igazán értek ehhez.
Kapott, igen. Így érkezett, némelyik járatokon használják az új ÉMKK-s táblákat, de még előfordulnak ezek a régebbi fajta táblák is. Szerintem nem akart az úttesten leszállítani, csak miután oldalba találta KUU-211-est(ha jól láttam), ezután már csak az úttestre tudott leszállítani.
Nálam mostanra eldőlt, a NUP-090-es MAN SG előző rendszáma ICC-977 volt. (A másik 2 SG és az összes többi, debrecenbe került példány előző rendszáma kiderült, és csak ez maradt ki)
És ezt nyugodtan szokjuk csak meg: országosan súlyos a sofőrhiány. Ezért boldog-boldogtalant felvesznek, tapasztalatlan járművezetőt raknak oda, ahová kell, se kellő munkatapasztalata, se vonalismerete nincs. A tapasztalt öreg rókákat pedig havi 60 túlórákkal nyírják ki. Az sem segíti az üzembiztonságot, hogy mindenféle szir-szarokat vásárolnak össze 8-10 évesen, amelyeket képtelenség normálisan karbantartani.
AVE-292 ... 299 illetve AVE-303 rendszámmal léteztek nyíregyházi csuklósok? Ha igen akkor érdekelnének régi rendszámaik, évjáratuk, selejtezési évük. Előre i s köszönök minden segítséget!
Üdv! Valaki tudna segíteni hogy a Gxw441, Jsz369, Jsz378, Dud764 buszokat merre tudom megtalálni munkanapokon? Fordákat is aki tudna írni rájuk megköszönném!
NUP-091 MAN SG 263 került a DUC-689 Ikarus 280 helyére Gávavencsellőre. Ma utaztam vele, egész jól egyben van még. Nem maradt benne semmilyen azonosító, így a VIN száma alapján lehet beazonosítani, hogy melyik ICC lehetett ez Miskolcon.
Egyébként feltűnően sok távolsági kocsi került át. Van köze ahhoz, hogy esetleg a távolsági közlekedésben változás lesz? Én továbbra is jó ötletnek tartanám a Szegedi járat újra indítását.
FSJ-992 Ikarus E95.42 ex. hajdúszoboszlói gép, ami most került át Hajdú-Biharból, Geszterédre került a KUU-265 Ikarus E95.41 fordájára, ami maradt Geszteréden csak a továbbiakban a GSG-365 Ikarus E94.60 helyén dolgozik tovább.
Jönnek csak, legalább a helyi járatokon már nem lesznek kohószökevények.
OFF: Amúgy hogy lesz megoldva ez az egész gázbuszos dolog? Az ÉMKK fogja üzemelni a város buszait vagy itt is helyi cég lesz, ami majd megveszi a "volántól" a Solarisokat a MAN-ek mellé?
Délelőtt a tiszaújvárosi Tesco parkolójában állt jópár szabolcsi busz, ott volt pl. IOA-679, IUN-280, FIY-437, LZM-991, és egy C56-os is.
-----------------------------
A 3 MAN SG-ről még annyit, hogy ha valamelyik topiktárs utazna velük, érdemes megnézni, hogy véletlenül nem maradt-e az utastérben az MVK-s azonosítószámuk a hátsó ablak felett, vagy a fülke hátoldalán, hiszen az is sokat segítene az ex-rendszám kiderítéséhez.
A HZE-124 került fel először Sátoraljaújhelyre, de mivel nem nagyon van ott automatás Ikarus, így cserét kértek. Így került a FIY-441 Újhelyre, a 124 pedig megy át Szabolcsba. Amúgy a HZE Berettyóújfaluból érkezett.
Láttam a (/valamelyik) Marcopolót Nyírtelekre, Baktalórántházára kitáblázva. Képzelem hogy örültek a kórháznál vagy épp a piacnál felszálló nyugdíjasok a magas építésű, keskeny ajtajú busznak..
A kapott E95-ösök még ezer évesen is megfeleőek utas szempontból ilyen távra, de azok meg nemegyszer olyan műszaki állapotban vannak, hogy a sofőröknek kínszenvedés velük dolgozni..
Azt nem tudom, viszont a selejt soron egyre halomra állnak a csillogó fényezésű 260 asok, melyek rövidesen a roncstelepen végzik..:( CTB-681, CLD-270 biztosan, de még van vagy 3 másik, illetve egy 263 as is, az FVJ-465..
- Egy modernebb 280-as automata váltóval (GMY-385)
- Két E95 (FEZ-897 és HRE-940 /Óriási Volvo felirattal a hátulján/)
- Egy Marcopolo. (Nem értem miért nem értékesítik ezeket a távolsági buszokat, ha nincs rá szüksége a 'Borsodnak'; itt sem célszerű a használatuk. Jut eszembe, az 'új' E98 hol dolgozik?)
Az egyik ex-miskolci MAN rendszáma NUP-090, mely már megkapta sárga ruháját is.
Illetve azt is hallani, hogy egy patent állapotú, helyközis C80-as át lesz helyezve innen a Zemplénbe. :(
Sajnálom ha Te ezt agresszióként értékeled.Ne haragudj hogy hozzászóltam!Nap mint nap buszokat karosszériázok,és javítok hidd el nem okoskodni akartam.Amit itt leírsz egy kicsit súlyosabb a helyzet de egyet értek ha megcsinálják még elmegy 6-8 évet
A képeken szemmel látható, hogy az ajtó mögötti oszlop nem görbült el, sőt, a fülkefal is a helyén maradt és még az üvege sem tört ki. Ez nem egy nagy ütés. A tetőnél kell műteni, a lökhárítót kell cserélni, meg azt kihúzatni, ami elhajlott mögötte. Tényleg láttam már ennél sokkal durvább baleseteket is hasonló Ikarusoknál, amiket rendbe tenni se volt érdemes. Ennek a busznak viszont még van legalább 6-8 jó éve hátra, ha megcsinálják.
Elnézést, de jól néz ki.Szombat és vasárnap is szokták használni a "nagy" buszok helyett. (LGT-793, LSZ-186, MON-064, NFN-158). a kevés utas létszám miatt.
Már ha hátravan... mert igazából ezt leszámítva nem találom semmi nyomát annak, hogy ilyen tender is lenne. És akkor az a 20 darab lehet, hogy az, ami már fél éve állományban van.
Ehhez tényleg gratulálni tudok... "A buszok mindegyike az egykori Borsod Volán üzemkörébe került, azon a területen volt a legnagyobb szükség a régi járművek kiváltására mind a Hajdú-, mind pedig a Szabolcs Volán fiatalabb átlagéletkorú flottát tudhatott magáénak" http://iho.hu/hir/forgalomban-az-emkk-hasznalt-mercedes-flottaja-160810
Mik a tapasztalatok a decembertől szabad és munkaszüneti napokra is kiterjesztett, esti Bökönyből/ig közlekedő járatokról? Én egyszer találkoztam szombaton a Bököny felé tartó 22.40-es járattal, egész jó volt a kihasználtság. Munkaszüneti napokon elsőként Tiszabercel irányába majd Bököny felé vezették be ezeket a műszakos járatokat.
Szvsz. a többi vonalon is lenne ezekre igény, mert egyébként minden más irányban 18.45 óra környékén elmegy az utolsó busz is, aztán másnap reggelig semmi.
A József A. utcában a mai napig ott az utasváró. Még valamikor a 90-es évek vége felé mentünk vele a vasútállomásra. Bár nem emlékszem pontosan, de mint ha a helyközi járatokból is lett volna olyan, ami a vasúttól indult. Aztán sikerült ezt is szépen leépíteni... de az ezredforduló utáni, exMVK-s kocsikkal (2db 260-as?) kiadott helyi járat is jó volt. Párszor unalmamban nyaralás alatt csak emiatt mentem be Fehérgyarmatra. Mindig volt utas rajta. Nem sok, de volt. 5-10 fő.
Talán logikus lenne a viszonylag idősebb, két műszakos buszok helyére betenni őket. Mivel a távolsági forgalom minimális, így oda nem kellenek. Maximum egyet-egyet a FIY-431 és a FIY-437 helyére.
Nem csodálom. Több naményi kocsi az utolsók között lett meg nekem is. (LGF-378, Beregdaróc legvégén, pár méterre a határőröktől, 2013 karácsonya előtt egy nappal... Az életben nem felejtem el azt a fotótúrát.)
A KUU-159 pedig emlékeim szerint inkább Bakta és Nyírkarász környékén járkál, olyan fordán, ami a 41-es úton jár fel Nyíregyre, de megy az Kisvárdára is. Nem tudom, volt-e azóta műsorváltozás.
Köszönöm. Kíváncsi vagyok, vajon mik mehettek még le ezeken kívül Szegedre. A KUU-270 is biztosan volt ott, még a legelső rendszámával akkoriban a 2000-es évek elején.
Az egykori Nyíregyháza-Szeged vonal járatai. Két járat is közlekedett Szabolcsi részről, az egyik járat Debrecen és Szeghalom között valamint Békésen nem állt meg, a másik pedig mindenhol, bár menetidőben ez nem jelentett különbséget. Már a 2006-2007-es menetrendben is "egyelőre nem közlekedik" címszó alatt szerepeltek a Szabolcs Volános járatok. Nem emlékszem pontosan, de mely buszok járták a vonalat? Talán a FIY-431 és KUU-270 is volt Szegeden. Gondolom kicsi esély sincs ezek újra indítására.
Sehol nem írtak olyat, hogy a támogatási szerződés megkötésre került volna, amiből finanszírozva vannak a buszok.
Volt egy tender végeredmény, és most egy közgyűlési döntés, hogy "..jaaa tényleg ilyen buszok jönnek, akkor jó elfogadjuk" tartalommal.
A kiírásban meg világosan benne van:
"Ajánlatkérő tájékoztatja ajánlattevőket, hogy a támogatásra irányuló igényt nyújt be. Az ajánlatkérő a Kbt. 40. § (3) bekezdése alapján felhívja az ajánlattevők figyelmét, hogy a támogatásra irányuló igény el nem fogadása, vagy az igényeltnél kisebb összegben történő elfogadása olyan oknak, illetve körülménynek minősül, amely megalapozza a Kbt. 40. § (4) bekezdésében hivatkozott szakaszok alkalmazásának lehetőségét. A szerződés hatályba lépésének feltétele az érintett projekt támogatási szerződésének megkötése. Amennyiben a támogatási szerződés megkötésére a szerződéskötést követő 10 hónapon belül nem kerül sor, a szerződés a felek külön jognyilatkozata nélkül megszűnik"
Végleges? Errefelé sosincs végleges flottaszín, mire teljesen besárgul a flotta 70%-a, kitalálják, hogy mit tudom én, a helyköziek fehér-sárgák, a távolságiak sárga-fehérek legyenek. Kezdődik a cirkusz elölről.
14:15-kor két busz is megy Nagykállóból Téglásra : egyik az LGF-384,másik pedig mostanában NML-990 vagy FIY-437. 15:50-kor Téglás - Nyíregyháza járatot a másodikak végzik. EWS-831 műszaki tartalék,bármelyik busz kiesése esetén kerülhet oda.
HJL-102 délután: iskolai napokon 14:05 Nyíregyháza - Érpatak és 16:25 Nyíregyháza - Újfehértó
tanszünetben 14:35 Nyíregyháza - Napkor és 16:15 Nyíregyháza - Újfehértó
Ja, jó. Ritka, hogy két maszek busz két, egymásra ennyire hasonlító betűsort tartalmazó rendszámmal közlekedjen (MDF-804 kontra MEF-804), ráadásul egymástól nem is túl messze. De a lottón is szoktak nyerni emberek, szóval ez is lehetséges. :D
Azért azt ne már, hogy inkább a MAZ-ok, mint a MAN-ok?????!!!
A SOLA nekem is jobban bejön. De ez a helyzet akkor sem ok. Azért ezt lássuk be. Én a buszokról írtam egyébként, nem erről az építészeti csodáról. Azt inkább hagyjuk.
Levéltári kutatásokból tudom hogy jóval régebbi terv egész pontosan 1960-as években tervezték meg a körutat kisebb nagyobb módosításokon esett át. A kiskörúttal is ez van, és fokozzuk hogy van egy külső körút is ami még csak a Tünde utca elemmel rendelkezik. És még a sok sok kiszolgáló út aminek a hiánya okozza a város közlekedési problémáit.
A valóság hogy elvileg az átrakó pu. kisvasút történeti park lehet belőle, legalább is az önkormányzat nem rég így határozott. Egy épület a kocsijavító bontásra kerül sajna, a fűtőház remélhetőleg felújítják és ipari műemlék lesz. A kisvasúti telephely áthelyezése rég tervben van, a konzervgyár mögötti terület a gabona rakodó van neki kijelölve, a végállomás pedig a régi Petőfi téri állomás. Nem tetszik az elképzelés de ez van. Mint az hogy a viszonylag jó állapotú buszállomást is elbontják majd, főleg hogy az új az állomás előtt elég zsúfolt lesz főleg hogy még az állomás téri autóbusz végállomás funkcióját is átveszi majd. Na de várom a a fejleményeket.
Van Nyíregyháza városának érvényes támogatási szerződése arról, hogy az IKOP-ból meg is kapja ezt az összeget?
Csak mert a kiírásban ez szerepel:
"21) Ajánlatkérő tájékoztatja ajánlattevőket, hogy a támogatásra irányuló igényt nyújt be. Az ajánlatkérő a Kbt. 40. § (3) bekezdése alapján felhívja az ajánlattevők figyelmét, hogy a támogatásra irányuló igény el nem fogadása, vagy az igényeltnél kisebb összegben történő elfogadása olyan oknak, illetve körülménynek minősül, amely megalapozza a Kbt. 40. § (4) bekezdésében hivatkozott szakaszok alkalmazásának lehetőségét. A szerződés hatályba lépésének feltétele az érintett projekt támogatási szerződésének megkötése. Amennyiben a támogatási szerződés megkötésére a szerződéskötést követő 10 hónapon belül nem kerül sor, a szerződés a felek külön jognyilatkozata nélkül megszűnik"
A fentiekkel együtt a kérdésedre a válasz:
"A szerződés időtartama vagy a befejezés határideje
Az időtartam hónapban: 6 (a szerződés megkötésétől számítva)"
A szerződés száma: 1 Rész száma: 1 - Elnevezés: Adásvételi szerződés az IKOP azonosító jelű projekt keretében 36 db földgázmotor (CNG) (Euro 6) hajtású alacsonypadlós szóló, és 5 db azonos kivitelű, földgázmotor (CNG) (Euro 6) hajtású, a szóló autóbusszal azonos típuscsaládba tartozó alacsonypadlós csuklós autóbusz szállítása, üzembe helyezése tekintetében.
V.1)Az eljárást lezáró döntés meghozatalának időpontja:23.3.2016
V.2)Ajánlatokra vonatkozó információk
A beérkezett ajánlatok száma: 3
V.3)A nyertes gazdasági szereplő neve és címe
MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. Csonka János u. 2. 2330 Dunaharaszti MAGYARORSZÁG E-mail: gyorgy.hoyos@man.eu Fax: +36 24520301
V.4)A szerződés értékére vonatkozó információk
A szerződés eredetileg becsült összértéke: Érték: 4 200 000 000 HUF Áfa nélkül A szerződés végleges összértéke: Érték: 3 346 224 000 HUF Áfa nélkül
V.5)Alvállalkozásra vonatkozó információk
Valószínűsíthető alvállalkozók igénybevétele a szerződés teljesítéséhez: nem
VI. szakasz: Kiegészítő információk
VI.1)Európai uniós alapokra vonatkozó információk
A szerződés európai uniós alapokból finanszírozott projekttel és/vagy programmal kapcsolatos: igen Hivatkozás a projekt(ek)re és/vagy program(ok)ra: IKOP.
VI.2)További információk:1. Nyertes ajánlattevő nem tartozik a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló törvény hatálya alá. 2. Ajánlatevők neve, címe: Solaris Bus and Coach S.A. (62-005 Owińska, Bolechowo-Osiedle ul. Obornicka 46), Evobus Hungária Kereskedelmi Kft. (1133 Budapest, Kárpát u. 21.), MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. (2330 Dunaharaszti, Csonka János u. 2.).
Ha megvalósul az intermodális csomópont, akkor az állomás előtt húzódó vágánytól is búcsúzhatunk. Ezt megelőzően a nyári körút-építéssel a régi átrakó jó része is elbontásra kerül, így szerintem Nyíregyháza számára véget is ér a kisvasút ügye/története.
Általában HCA-744 viszi, de például múlt héten egyik nap HCA-744, másik nap JSZ-370 Pénteken meg GSG-365, múlthét előtti héten pedig egyik nap GXW, másik nap HCA-744..a héten még mind a 2 nap HCA vitte.
Ha 2002 után semmi sem indokolta további helyközi csuklósok beszerzését - mint ahogyan azt a Szabolcs Volán korábbi vezetőségének egyes tagjaitól tudom - , akkor a 15 méteres kocsik sem indokoltak a helyközi üzemnél. A C80-asok még tökéletesen ellátják a feladatukat a '20-as évek elejéig. Aztán majd újra lehet gondolni, hogy mit vegyenek helyettük.
Köszi mindkettőtöknek! Szerintem a háromnegyed hatos vonattal indulok majd haza, szóval nagyjából addig maradok, amíg nem elviselhetetlenek az árnyékok. Mailben kaptam néhány nagyon hasznos tudományt, viszont még egy kevés kérdésem maradt. Van-e igazság az alábbi feljegyzéseimben? Ezek azok a DEL-ek, amiket jó lenne kigyomlálni.
Srácok! Ismételten eljött az év azon ideje, amikor nem bírok magammal, és a jó időre illetve a holnapi szabadidőmre való tekintettel megint belevetném magamat az ÉMKK fotózásába. Az alábbi 8 darab kocsi az, ami Nyíregyháza helyköziből hiányzik nekem. Tudnátok segíteni azzal, hogy mondotok hozzájuk délután fél kettő utáni rajtokat?
EWS-833
FIY-437
JGS-442
JSZ-369
JVF-261
KUU-268
LGF-384
LKV-263
Ezeken kívül van még 21 olyan kocsi, amiről ellenfényes/bemozdult/egyéb okból rossz képem van csak, azokkal nem akarom most fárasztani a népet, majd várom őket azokon a járatokon, amiken kiszedtem korábban. Aztán max kiderül, hogy fordaváltósok vagy tartalékok, de legalább másról lesz képem. :) Viszont ezt még megkérdezném: a helyi járatokon mennyire vannak fix fordák? Onnan is lenne néhány hiányzóm/javítanivalóm, de, gondolom, ezzel a szándékommal inkább a Magyar Szerencsejáték Zrt.-nél kellene kopogtatnom.
Ennek örülök. Nem sok olyan autópálya-szakasz van az országban, amit megyén belüli járatokkal tökéletesen lehetne használni, de egészen örömteli, hogy az ÉMKK-nál is rájöttek, hogy Szabolcsban lehetne értelme.
Hozzá tenném, hogy az autóbusz forgalmi telep és tároló kiköltöztetése a Korányiról fontosabb lenne, mint a buszállomás szétverése....Vagy 30 éves terv, legutóbb a Vay Ádám laktanya hasznosítása végett vetődött fel hogy ott új jármű telep fog létesülni.
A buszállomás áttelepítése Petőfi térről az Állomás térre egy hülyeség, főleg hogy ott kevesebb hely is állna rendelkezésre. A másik hogy felesleges nincs túl messze a kettő egymástól, mint a legtöbb városban. Miskolc, Debrecen, Eger, Szeged azokban a városokban igen távol vannak egymástól. Nyíegyházi buszállomás az átlagoshoz képest jó állapotú, igaz fejleszteni kellene, tároló parkolókat a volt MÁV közraktár helyén, ahol manapság is parkolnak a buszok. A váró peronokat tetővel ellátni, tájékoztató monitorokat stb. Akár az autóbusz állomás betonja alatt egy mélygarázst is ki lehet alakítani. Valamint a helyi járatokat az Állomás téri decentrumba irányítva csökkenthető a Petőfi téri autobuszállomás forgalma, és további helyi járatok kerűlnének közvetlen kapcsolatba a vasúti közlekedéssel. link: http://adat.nyiregyhaza.hu/eloterjesztes/biz14/09/140915_varosstr_eloterj_01.pdf
Hát amit beterjesztettek az egyik sem állja meg a helyét, felesleges...
IUN-280 vitte ma reggel a 6:50-es Balkány-Nyíregyháza járatot, de ez, hogy nem szállíthat álló utasokat..a sofőr minden megállóban felállt, és megszámolta hány szabad hely van még. A Nyíregyháza-Balkány járatot(13:50), JSZ-376 csinálta, most FIY-430 van helyette, nem tud ez már állandó lesz-e, vagy csak átmeneti.
A túrót van közel. Épp elég távol van ahhoz, hogy értékes időt veszítsen az utas, amíg az egyik eszközről átszáll a másikra. Ennyit még Ferihegyen se kell gyalogolni a check-in és a repülőgép között.
Megtörténhet, hogy közelebb viszik a jelenlegi buszállomást a vasúthoz, és olyan aluljáró is épül, amin közvetlenül elérhetők a buszok felől a peronok?
Az előzetes tervezetet ismertem már korábban, láttam mind a 3 változat tervét. Nemrég hallottam, hogy nyertek 2,5 milliárd forintot a megvalósítására. És az érdekelt volna bővebben, hogy melyik változat fog végül megvalósulni?
Mai látogatásom során felvetődött bennem a kérdés, hogy a Tescohoz miért ilyen nehézkes a kijutás hétköznap, pláne pénteken? Elég hosszadalmas kijutni oda, a 18A meg borzasztó ritka.
Ez a CLD-270 mekkora gép... :) Teljes mértékben átjött a 90-es évek feelingje, már csak a pöttyös padló meg a fehér kapaszkodó hiányzott :) De sajnos este elfáradt, valamely megállóból el sem tudott indulni, a váltója teljesen megadta magát.
Köszönöm mindenkinek! Esetleg indulási időpontokat is tudnál írni? Elsősorban a Nyíregyháza-Szakoly, Szakoly-Nagykálló, Nagykálló-Téglás és Téglás-Nyíregyháza járatok érdekelnének.
Iskolai időszakban hétfőtől-szerdáig: Nyíregyháza-Érpatak, Nyíregyháza-Nyírtét, Nyíregyháza-Szakoly, Szakoly-Nagykálló, Nagykálló-Téglás és Téglás-Nyíregyháza. Csütörtök-Péntek-Vasárnap: Eger
Hétvégén nincs fordája. Hétfő reggel pl. Nyírtétre ment, mert a FIY-430 fordáját vette át. Csütörtök, Péntek és Vasárnapra Egerbe megy, a többi napon helyközit csinál.
Nyíregyháza helyközi üzemhez tartozik: JLZ-528, jelenleg JOB-672 is (de ő Nyíregyháza helyi), DUC-689, ELJ-484, JSZ-379, BPR-174, DUD-764 is helyközi (ő jelenleg felúíjtás alatt van). Na meg a Classicok, HHF-986, FIY-441, JBR-031 és KUU-269.
Egy kis felvilágosítást szeretnék kérni. Jövőhéten utaznék fel egy napra Nyíregyházára kicsit fotózgatni. Kb. mennyi Ikarusra számíthatok, és hol lehet a legtöbbet lekapni? Ki mit javasol, mely járatok, helyi/helyközi stb?
Egy kérdést nem feszegettek, miért kellenek a bérelt vackok, meg miért is lehet elvárás, hogy más aki pórbált a rosszból tartalékolni az most adja oda a jobbakat. Igaz ha itt is lettek volna ócska vésztartalékok nem kellene/lehetne más társaságokra mutogatni.
Igen, 1-2 év különbség van, csak már gyárilag se ugyanaz a kategória volt a kettő (kb. Suzuki vs. Mercedes), ráadásul a Slarisok végig itt voltak és úgy-ahogy vigyáztak rájuk, a MAZ-okat meg hosszú évek alatt "idegenben" jól lelakták. Egyébként azok a vonalak, ahol jelenleg a Solarisok járnak, a gyakori megállások és a magas utasszám miatt akár még városinak is elmennének.
A Szabolcs már korábban is máshol kiselejtezett, bérelt vackokkal oldotta meg a közlekedést, mert erre volt lehetősége. Elég tisztességtelen, és a kommunizmus legsötétebb időszakát idézi ez a megoldás, hogy a "gazdagtól" ilyen-olyan ürüggyel elvesszük a vagyonát és odaadjuk annak, aki egyébként nem érdemli meg. Eleve hülyeség volt ez az összevonósdi, majdnem mindenhol csak színvonalesést hozott magával.
Az sem megoldás hogy az ex. Borsod és Hajdú az általuk nem szívlelt vagy öreg buszaikat adják ide. A MAZ-ok és a Solarisok között ha jól tudom, akkor 1 és 2 év különbség van. Az ésszerűség azt mondaná, hogy mivel itt van már 39 db Solaris ezért jobb helye lenne nekik itt a helyi közlekedésben, mint helyköziben kialakításukat is tekintve.
Nem kell addig visszamenni az időben, az Alfa Civisekkel is rengeteg probléma volt. A garanciális javításokra rá is ment a gyár gatyája, aztán lehúzták a rolót.
Mondjuk ha egyetlen típusból áll a flotta, s van egy típushiba, ami előbukkan, akkor azért az elég nagy gond.
----------------------------------
Lottó ötös is van.
Csak ritka.
Volt már ilyen.
Pl. az első pár ezer db Ik-200-as padozata.
Akkor a felhasználók és a gyártó megegyeztek. A gyártó költségére és a közösen kidolgozott technológia alapján a 2-4 éves Ik-260/280-k több ezer darabján kicserélték a padozatot.
Annak sincs túl sok értelme, hogy itt is van MAZ, meg ott is, itt is van Solaris, meg ott is... Egy ekkora "flottát" nem éri meg szétszedni. Ráadásul nyilván az ex-HV-nél is azért igyekeztek a fiatalabb és a jobb buszokat maguknál tartani, ha már annakidején ők vették azokat...
Mondjuk ha egyetlen típusból áll a flotta, s van egy típushiba, ami előbukkan, akkor azért az elég nagy gond. Ennek megfelelően az olvtárs álláspontja, miszerint jobb, ha nem egy, de nem is túl sok típusból áll a flotta, simán védhető.
Emellett nemcsak a típushiba viszonylag ritka esete számít e tekintetben, hanem az a nagyon is gyakori és húsba vágó közlekedésgazdaságtani kérdés, hogy ha egy város mondjuk 100%-osan elkötelezi magát a Scania mellett, akkor ott automatikusan kialakul egy árfelhajtó hatás (a gyár és a cég, a gyár és a város között feltűnően jó személyes kapcsolatok alakulnak ki, megindul egymás utaztatása, boroztatása, s aztán ha ismét beszerzésre kerül sor, akkor nagyon hajlamos az egyik fél úgy kiírni a tendert, hogy a másik fél kocsija legyen az egyetlen esélyes. Ez pedig nem szerencsés.) Magyarán az a város / cég sokkal jobban becsüli a közpénzt és a műszaki-gazdasági versenyt, amely néhány típusból tart fenn nagyobb flottaegységeket, mint amelyik egyetlen típusból egy egész flottát.
HA megvalósul a CNG buszok beszerzése, akkor eléggé egységes lesz a flotta, mert a régiek közül kb csak a Solarisok maradnak.
Ha nem, akkor meg az egységestől azért még elég messze lesz, tekintve, hogy a a Hajdú Volánnál összesen 6 db U18 és 7 db U12 van.
Egyébként valóban logikus lépés lenne egy helyre csoportosítani az adott típusokat, de amíg nincs helyettük más, ez nem opció. Nem lenne túl fair egy korszerű Solaris helyett egy szétesőfélben lévő Ikarust adni.
Erre gondoltam én is, ex Hajdú volános Solaris Urbino15, Urbino 18 jöhet át akkor a nyíregyházi helyi flotta majdnem egységes lehetne. Igaz úgyis felsőbb felső szinteken döntenek róla. Erre nem sok esély vagy mégis?....
Milyen típusu kijelzők vannak a MAZ-okban illetve mennyire lenne nehéz beüzemelni azokat? Sokkal igényesebb lenne a jelenlegi tábláknál, ha már bennük vannak a kijelzők. Ha esetleg itt nem értenek hozzá, akkor nem lehet megoldani, hogy Debrecenből átjöjjön valaki aki ért hozzájuk?
Korábban már én is írtam róla. Az önkormányzat gazdasági bizottsága (ha jól tudom) zárt ülésen tárgyalta januárban. Sehol egy szó sem esik róla. Nem lehet, hogy elbuktuk a pályázati pénzt, csak nem sikkes bevallani? Ígérgetés hű meg ha, aztán csend, mert.....
A pár évvel ezelőtti tapasztalataim szerint a DUD-784, JAN-506, KGC-095 és LGF-377 mozogtak azon a környéken rendszeresen. Aztán lehet, hogy járt még erre más is, de szerintem a legtöbb várdai busznak nemigen volt dolga Záhony környékén.
A napokban a menetrendekben találtam olyan járatokat, hogy Záhony-Kálongatanya illetve Tuzsér-Mándok. Lehet tudni melyik gépek mozognak ezeken a járatokon illetve a környéken?
Hátra ARC! A héten ezen bérlemények is visszatértek gazdájukhoz. Azon kocsik közé tartoznak, melyek jobb állapotban kerültek haza, mint amilyenben érkezésükkor voltak. Hamarosan a Scania is indul. Esetleg más maradt még, ami nem ÉMKK tulajdon? (Kőrösös Rábák, stb..?)
Korábban akartam már írni, most jutottam el ide: A helyközi menetrendek a korábbiakhoz képest számomra mindenképpen visszalépést jelentenek. Nem olvasható rajtuk a szolgáltató neve, nincs feltüntetve egyetlenegy elérhetőség sem, hiányos a jelmagyarázat: pl a jelzés nélküli járatokra nincs magyarázat. A vékony betűtípus megnehezíti az olvasást. Olyan, hogy átszállási lehetőségek, nos olyanról már álmodni sem merek...
Azért rendszeres utazáshoz erre a kocsira ajánlott a füldugó használata. Eléggé roncsderbire fog hasonlítani a megye buszparkja, ahogy látom. JMN-961 sem egy nagy áldozat a Borsod Volán részéről... (Egyébként GBG-586-tal mi lett?)
A múlt héten egy kis Autosan került át Nyíregyházára a Hajdúságból. Ilyen, de talán nem ez:
Ismeri valaki ezeket a gépeket? Ilyen kategóriájú városközi járgány eddig nem nagyon szolgált errefelé. Kíváncsi vagyok hova kerül; talán már kint is van. Célszerű lehet ott bevetni, ahol gyér utasforgalom van, a megyeszékhelytől vélhetően távolabb, ritkás településszerkezetű részeken.
Ha minden igaz, akkor meglesz(van?) a nyírségi részleg első Scania-s 395-öse a JMN-961 "személyében".
Valaki látta már közelről az Irisbust, avagy mit hallani róluk a szomszédos megyékből?
A kijelző beüzemelését én is támogatom, ha már van bennük, lehetne is használni őket, sokkal igényesebb lenne. Talán az MAN-ekben is vannak Emke számkijelzők, azokat is lehetne használni, még ha csak a járat számot mutatják.
"Megtarthatták volna a régi Volán neveket"
Ezzel is egyetértek. Észak-magyarországi Volán Zrt. néven is futhatott volna tovább a cég.
A 238 július óta Borsodban van, Sátoraljaújhelyen. Elvileg itt műszaki vizsgázott volna, de nem sikerült neki, mert a motorja nem jó. Azóta félre van lökve és ott áll.
Szubjektív, tájékoztató jellegű bejegyzés néhány aktualitásról
Az eddigi felhozatalhoz képest szokatlanok ezek az 'új' buszok. Utasterük kissé ormótlan kialakítású, komor színvilágú. Valami ilyesminek képzelném el egy fantáziabéli alacsony(abb)padlós Ikarust belsejét a nyolcvanas évek első feléből. Néhány funkcionális dolog (kezdetlegessége-fogyatékossága) is a múltat idézi, azonban több utas szempontból lényeges tulajdonsága bőven jónak mondható. Tetszik, hogy kényelmesek az ülések, nagyok a nyitható ablakok (és nem is zörögnek), jó a fűtésük és a motor zaja sem számottevő. Az egyik általam gyakran használt járaton ex-Hajdús fehér MAN-t váltott, mellyel véleményem szerint az utasszállítás színvonala számottevően emelkedett, mégha ezek sem épp patika állapotúak. /Illetve a Volánbuszos díjszabást azért leszedhetnék.../
Tovább lehetne - és kellene - emelni ezt a kijelzők üzembe helyezésével! A mostani cserélgetős táblás megoldás elég vacak, nincs kivilágítva, ráadásul ennél a típusnál még az éloldal egyik eleme is belelóg, ami tovább rontja az olvashatóságot. Talán említésre méltó az utastér sötétsége, ami ugyan elképzelhető, hogy sofőri megfontolásból olyan amilyen, de lehet ez is része a korábban említett belső hangulatvilágnak.;) Nameg nem is zavaró, sőt a hajnalban bóbiskolóknak jó is, inkább csak feltűnt. Összességében örülök ezeknek a jövevényeknek, talán ez az első cégcsoporton belüli, racionális(és nem kényszer indíttatású) jármű átcsoportosítás Nyíregyháza környékén. Mintha valamelyik Hajdús Autosan 1012-es idetelepítéséről is lehetett volna hallani.
Arról tudtok valamit, hogy állítottak-e le magaspadlós szólót a MAZ-ok 'miatt'?
260-as témában újabb fejlemény, hogy a HCP-078 nemrég egy -valamilyenféle..- felújítást kapott Miskolcon. A külsőt nem aprózták el, csillogó volánsárga fényezést kapott kályhaezüst felnikkel. A festés 'figyelmessége' megint csak olyan-amilyen mint a múltkori JSZ-nél, de az összkép mégis igen tetszetős az ország elfehéredő buszállománya között. A feketére fújt lökhárító és a zöld szoknya hiánya viszont ismét fekete pont, egyáltalán nem tetszik ez az uniformizálás a cég Ikarusainál. Nem hiszem, hogy ez egyszer még Borsodban fog dolgozni valaha, ahova külseje alapján egy az egyben beillik, így inkább spórolást vagy szimplán igénytelenséget sejtet.
A logóra nem emlékszem, vélhetően az itt kritizált ÉMKK kerül majd rá, vagy már rajta is van. Egyetértek a hozzászólóval, szerintem is semmitmondó, kb az összevonás értelmetlenségét jelképezi. Megtarthatták volna a régi Volán neveket valamiféle üzemnévként, úgy hogy az ÉMKK Zrt. csak a hivatalos dokumentumokon (bérlet, stb) szerepelt volna, ha már mindenképp kellett ez a központosítás. Ezzel párhuzamosan különös, hogy az egyesítés után még egy évvel is frissen festett buszra is kerül(?t) Szabolcs volán felirat. Nagy fokú szervezettségre vall..;)
Na, ez szerintetek mit jelent az utolsó két napirendi pont, zárt tárgyalás?
Azt jelenti, hogy :
6. TÁJÉKOZTATÁS a Gazdasági és Tulajdonosi Bizottsághoz "Adásvételi szerződés keretében az IKOP azonositó jelű projekt keretében 6 darab + 100 % új, alacsonypadlós,kizárólag elektromos hajtással rendelkező, midi autóbusz beszerzése és kapcsolódó szolgáltatások nyújtása, és az üzemeltetéshez szükséges töltőoszlopok szállitása" tárgyú uniós nyílt közbeszerzési eljárásról Előadó: Hagymási Gyula referatúravezető Pató István osztályvezető.
------------------
Ez a Hagymási nevű nyíregyházi ember előadja a közgyűlésnek vagy csak a gazdasági bizottságnak amit Ő tud a dologról.
Főnöke : Pató úr meg sűrűn bólogat mint aki érti, hogy Hagymási mit hord össze.
Jó lenne tudni ez a Hagymási mennyire lelkiismeretes vagy lelkiismeretlen ember ?
Alapos ? vagy trehány?
Trehány módon sajtó és PR dumát enged el, amit a többség el is hisz, vagy valóban alapos és elmondja, hogy a 12 busz (6+100%) mennyibe kerül Nyíregyházának.
Mennyibe kerül :
- megvásárolni?
- Hozzá tartozó infrastruktúrát kiépíteni?
- szakembereket felvenni ?
- szakembereket kiképezni ?.............ez még egy drágább tétel,
- mennyibe kerül üzemeltetni ?
- mennyibe kerül majd valamikor megsemmisíteni, lévén különösen veszélyes anyagból készül ez a fajta busz?
Ha ez a Hagymási csak addig jut el, hogy km-ként a netto (leánykori nevén szűkített guruló költség ennyi meg ennyi) akkor Ő egy buta ember.
Ha már fajlagos költséget is el meri mondani, akkor nem olyan buta ember.
7. TÁJÉKOZTATÁS a Gazdasági és Tulajdonosi Bizottsághoz "KÖZOP azonosító jelű projekt keretében autóbuszok beszerzése projekt kapcsán hivatalos közbeszerzési tanácsadó kiválasztása" tárgyú beszerzési eljárásról Előadó: Batizi Tamás.
---------------
Ez tisztább ügy.
Majd egyszer, valamikor ha a polgármester nyer a lottón vagy I.Viktornak hirtelen fontos lesz Nyíregyháza, a város vesz vagy venni kíván autóbuszokat.
Ok.
Az sokba kerül 40-70 milliárd HUF.
Most van 300-400 millió HUF, a szükséges összeg 0,05%-a.
Ezt el lehet költeni tanácsadásra.
A városi vezetőknek, a kormánypárt helyi/megyei képviselőinek van (mondjuk ) ismerettségi körében 10 vagy 12 tanácsadó cég.
Itt majd arról döntenek a 12 pártközeli cégből melyik kapja meg ezt a kb. 400 milliót.
Ma pont láttam egyiket, ment a Vay Ádám krt-on, majd ráfordult a Sóstói útra, este fele 4 fele pedig az 1-es viszonylaton ment ki egy, rendszámára nem emlékszem, de sima tábla volt elől neki semmi szokásos lapozós, nagy logó az oldalán.
Na igen, ez meg a másik.. Látta már valaki rajtam kívül a MAZ-okat? Igazából még csak egyet láttam, a KKD-481-et, de arra is igénytelenül egy óriási ÉMKK logó fel van hajítva az oldalára..
A logónak egyik alapvető követelménye, hogy egyedi, könnyen felismerhető legyen. Na most az, hogy három KK-nak is megközelítőleg ugyanúgy (azaz ugyanolyan igénytelenül és semmitmondóan) néz ki a logója, nem éppen szerencsés. Hogy háromágú vagy ötágú, hogy sárga vagy zöld? Ki nem tojja le?
Messziről nem is ismertem meg a JSZ-376-ot, mondhatni "borsodosították", talán ez lesz az új sztenderd "helyközi-kétszázas" megjelenés az EMKK-n belül. Hiányolom ugyan a "szabolcsi motívumokat", de így is nagyon zsír lett. A sárga kipufogó sem semmi..:)
Talán ez az első szabolcsi busz, amire felújítás után nem a Szabolcs Volán Zrt felirat került, hanem az EMKK logó. (Az ezzel együtt visszatért helyi 263-as csakúgy "Szabolcs Volán"-os lett).
Egyúttal boldog új évet kívánok a topic olvasóközönségének!
Igen, mert Geszterédi telephelyes. Egyébként jár Napkor fele, tegnap délután pl. Nyírtelek fele is volt, na meg Geszteréd, Bököny, Szakoly fele is jár.
Nekem az utolsó képen a négylábú teljesen bejött. :-) Jó a karosszéria, télen van rendesen fűtés :-), és ami nagyon fontos barátságos :-) Ezért tartok itthon én is ötöt ebből a típusból :-)