Keresés

Részletes keresés

agyarka Creative Commons License 2018.05.26 -1 0 60528
Üdv! Havi 40e villanyszámla átlagosan jó tájolással kb. 40 panel ami nagyjából 71m2 helyet foglal. Pontosabb számoláshoz régió, dőlés, tájolás ismerete szükséges. Kiindulásként nézd meg: - Jelenleg rendelkezésre áll az ingatlanon 3x16A, - van összesen 71m2 hely a 2 tetőn ( kb. Fele- fele), - árnyékmentesek, tetőnként egyforma tájolásúak? Amennyiben a betáp nem megfelelő, akkor hálózatbővítés és nagy eséllyel szabványos mérőhely kialakítás szükséges. Ekkora rendszerhez az inverter már biztosan 2 MPPT kezel, tehát a két tető lehet eltérő tájolású. Árnyék, vagy tagolt tájolás esetén megfontolandó a panelenkénti optimalizáló ( Maxim panelek + hagyományos inverter, Tigo optimalizálók + hagyományos inverter, SolarEdge rendszer, esetleg Huawei optimalizáló + Huawei inverter). Hagyományos inverterek között az egyik legjobb a Fronius. Napelem panelek közül én a legolcsóbb nevesek pártján vagyok, a minél gyorsabb megtérülés miatt. A cellák nagyon nagy részét úgyis csak pár gyártó készíti. Persze én könnyen beszélek, nálunk szerelés szempontjából mindegyik rendszer könnyen és biztonságosan megközelíthető. A tűzvédelmi előírások miatt fontos, hogy az inverter és a mező távolsága, kedvezőtlenebb esetben tűzvédelmi leválasztó távkapcsoló beépítése szükséges. Amennyiben az épületen van villámvédelem és a panelektől nincs meg a védőtávolság, akkor azokat is bele kell vonni. Németországban a napelemes rendszerek fokozott villámveszélye miatt 10 kW feletti rendszer kötelező eleme.
Előzmény: seez (60525)
MZ/Y Creative Commons License 2018.05.26 0 1 60527

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9097176

Itt a homemade medencefűtés ki lett vesézve, lpe cső, keringető szivattyú, némi plusz cső, lpe tekercset tartó "alaplap", valószínűleg nincs olcsóbb megoldás. Cserébe dolgozni kell vele, meg kell hely a tekercseknek.

BJaca Creative Commons License 2018.05.26 -1 1 60526

Szia!
A medencefűtésre több opció van, az egyik a monoblokk hőszivattyú, ami 250e től millióig megkapható. A másik a napkollektoros fűtés, ha barkácsolós vagy, azzal a legolcsóbb, igaz, helyigényes. A Cser kft napkollektoráról nemrég volt szó. 

seez Creative Commons License 2018.05.26 0 0 60525

Sziasztok.

Eljott az ido hogy szeretnek napelem rendeszt a hazunkra, es nekialltam utannajarni a dolgoknak. Egyelore meg a melyvizben tapogatozok, de visszaolvastam par oldalnyi hozzaszolasotokat, es ugytunik ti eleg komolyan bennevagytok mar a dologban. Tudnatok esetleg ajanlani par oldalt ahol megbizhato informaciok vannak a rendszerekrol? Szeretnek tajekozodni mielott belevagok. A rendszer ket teton lesz fennt, a hazon es a mellette levo garazson, es kb 40e forintnyi villanyszamlat kene fedeznie havonta (11kwp). Az energia nagyreszt mindennapi hasznalatra menne de szeretnek egy futott medencet is kesobb, de egyelore nemtudom eleg lesz-e ekkora teljesitmeny. Jelenlegi havi villanyszamlank kb 30e korul van. KErtem ajanlatot mar ket cegtol is, eleg korrektnek tuntek mindketten, es kb 4.5 milla koruli ajanlatokat kaptam. A markanevekkel sajnos nem vagyok meg kepben hogy ezek a panelek, es inverter jo minosegu-e, ebben is esetleg ha tudnatok egy iranyt muatni megkoszonnem. Tovabba ha van valakinek tapasztalata a medence futesrol (esetleg napkolllektorral jobb-e azt intezni - legfokeppen tavasztol oszig lenne futve nem telen) Elore is elnezest a sok kezdo kerdesert, de gondoltam mielott atvernek a szakik megkerdeznelek bennetetek is. Koszike. 

MZ/Y Creative Commons License 2018.05.26 0 0 60524

Bocs, félreérthető voltam, úgy értem, hogy ugyanannyi, hogy a fajlagos ára megegyezik. (Amennyivel drágább, annyival kell kevesebb belőle.)

Előzmény: MZ/Y (60523)
MZ/Y Creative Commons License 2018.05.26 0 0 60523

Közben látom, hogy ugyanannyi náluk a 360-as mono, mint a 275-ös poli.

Nem érdemesebb akkor inkább előbbit választani?

Előzmény: MZ/Y (60522)
MZ/Y Creative Commons License 2018.05.26 0 0 60522

Tudja valaki, Pentelénél mennyi lehet egy 275 W-os (Sharp) panel kábelekkel, tartóval?

Kaptam ajánlatot, 6 kW-os Symo 3 fázis + 10 panel 1.471 milla, de ebből nem derül ki, mennyi jut a panelekre, hétvégén meg nincsenek. Én meg szeretném kiszámolni több panellel is a kb. árat.

Törölt nick Creative Commons License 2018.05.25 -6 0 60521

Értelmetlen és fölösleges.

De amíg lószar van, addig veréb is lesz.

Előzmény: Törölt nick (60520)
Törölt nick Creative Commons License 2018.05.25 -2 0 60520

Az inverterről is táplált bojler hálózati és a napelem ~230 Voltja közötti automata kapcsolgatáshoz...  17-18 eFt áron ez pl. tökéletes.

https://www.ivt-hirschau.de/product_info.php?products_id=338

Törölt nick Creative Commons License 2018.05.25 -6 0 60519

Szóljak esténként, hogy ne felejtsd el?

Előzmény: Törölt nick (60512)
BJaca Creative Commons License 2018.05.25 -2 1 60518

Már számolgattam korábban, egy 230V-os 3000W-os fűtőbetét, ami 5000Ft alatt van 3 sorbakötött táblánál 600W/m2, 4 sorbakötött táblánál 800W/m2, 5-nél pedig 1000W/m2 besugárzásnál ad teljesítménymaximumot.

A 3000W-nyi teljesítmény azért kell, mert annak van megfelelő ellenállása. Egy ilyen betéttel nem gond az átkapcsolás a napelem és a hálózat közt.

Előzmény: erbe (60514)
Törölt nick Creative Commons License 2018.05.24 -2 0 60517

Mondjuk az első fokozat elektronikája önmagában optimizer néven ismert :-)

Előzmény: Törölt nick (60516)
Törölt nick Creative Commons License 2018.05.24 -2 0 60516

Valaki előbb-utóbb felfedezi+gyártja majd a mindössze két áramköri részből álló elektronikát

1. fokozat

MPPT és DC-DC step up/down >> fix DC kimenet

(ez most is van töltésvezérlő néven, csak többet is tud emiatt)

2. fokozat

DC-AC inverter ~230V kimenettel

(ez most is van)

Már csak egy dobozba kell rakni és egységként kezelni.

(gondolom ez is van már csak megkéne túrni a netet)

erbe Creative Commons License 2018.05.24 0 0 60515

Amire nem is figyeltem.: 24 V-os töltő áramkörnél a csúcsfeszültség ~28 V, azaz jobban közelít a napelemek 30-32 V-os optimális munkaponti feszültségéhez. Egy 24 V-ra méretezett fűtőbetétnek ezt még illik károsodás nélkül elviselni.

erbe Creative Commons License 2018.05.24 -1 1 60514

Rettentő drága DC fűtőbetét helyett megoldás egy olcsó teljeshidas vezérlés a napelemektől várható csúcsfeszültség és áram elviselésére képes FET-ekkel. Pl. IRFP260, párhuzamos kapcsolás estén akár IRFZ46 vagy ..48. Ez elvégzi a DC/AC átalakítást tetszőleges (akár 50 Hz) frekvenciával és a termosztáttal lehet vezérelni a kikapcsolást. A DC fűtőbetét töredékéből kihozható. Kis módosítással drága mikroprocesszor vezérelt MPPT helyett (https://www.banggood.com/L60-60A-12V24V-Auto-LCD-MPPT-Solar-Battery-Charge-Controller-High-Efficiency-Solar-Tracking-System-p-1127913.html?rmmds=search&cur_warehouse=CN) jelentéktelen többletköltséggel "MPPT közelítő" vezérléssé alakítható egy LM 339 vagy LM324 IC-vel.

IGBT-nek csak nagy feszültségek esetén van értelme, párhuzamos kapcsolás 24-40 V-os feszültségeinél a FET olcsóbb és gazdaságosabb. 6 db napelem soros kapcsolásánál még mindig a FET olcsóbb, mint az IGBT.

Előzmény: Törölt nick (60508)
kiggyo Creative Commons License 2018.05.24 0 0 60513

Nálam kb 10kWh/nap fogy HMV-re nyáron, az 2 tábla napkollektor vagy 2kWp körüli napelem mező.

Jó eséllyel kapcsolgatni sem kell veszettül a napelemet, nem fogja felforralni a vizet a bojlerben.

Viszont beruházás oldalról nem olcsóbb mint a napkollektor, és sok helyet foglal a tetőn, úgyhogy részemről a mérleg nyelve a kollektor felé billent.

Törölt nick Creative Commons License 2018.05.24 -1 0 60512

Jól van öcsi... dilibogyód bevenni! 

Előzmény: Törölt nick (60510)
BJaca Creative Commons License 2018.05.24 -2 0 60511

Az MPPT funkció pedig már mindenütt gazdaságtalan pénzkidobás.

Persze hogy az, hiszen a 6 tábla 1500W teljesítményű napelemből bőven elég, ha 1000W-ot ki tudunk nyerni, a 2 plusz tábla meg azért kell, hogy ne ázzon alatta a tető.

Ennél nagyobb marhaságot idén még nem mondtál, csak tavaly.

Előzmény: Törölt nick (60510)
Törölt nick Creative Commons License 2018.05.24 -5 0 60510

Tehát kell

- napelem(ek)

- MPPT töltő 12 vagy 24 Voltra

A töltő funkció teljesen fölösleges, mert nem akkumulátorra dolgoznak a napelemek.

Az MPPT funkció pedig már mindenütt gazdaságtalan pénzkidobás.

- egy átkapcsoló a bojler elé napelem-kikapcs-hálózat állással

(ez lehet kézi, időzített vagy automata a töltésvezérlőröl vezérelve)

Teljesen értelmetlen, egy bojler egyszerre nem működhet valamilyen funkció sérülése nélkül a hálózatról is és a napelemről is.

Azért kell a teljes megoldáshoz kettő, sorba kötve.

Akkor nem kell figyelgetni és kapcsolgatni.

Ami a kulcs, az a DC kikapcsoló, de 20K alatt több száz Amperes kapcsolót lehet kapni.

BJaca Creative Commons License 2018.05.24 0 0 60509

Így van, nagyon drága. Ezzel annak érdemes foglalkoznia, aki valahonnan hozzájutott fillérekért sérült, de működő napelemekhez. 

Egyébként az autós inverter helyett elég egy nagy terhelhetőségű (IGBT) hídkapcsolás, ami váltót tud csinálni a DC-ből. Innentől megszűnik a DC ív problémája.

Törölt nick Creative Commons License 2018.05.24 -1 0 60508

Ezért írtam, nagyon kényes az ellenállásra.

Ezt a gondot viszont egy MPPT áramkör röhögve oldja meg :-)

Tehát kell

- napelem(ek)

- MPPT töltő 12 vagy 24 Voltra

Aztán pedig...

Vagy

- egy 12 vagy 24 Voltos fűtőbetét és

- DC kontaktor a cekász ki-be kapcsolására

esetleg

- egy átkapcsoló a bojler elé napelem-kikapcs-hálózat állással

Vagy

- egy 24/~230 autós inverter

- egy átkapcsoló a bojler elé napelem-kikapcs-hálózat állással

Aztán öröm és bódogság :-)

Ha akarod akkor raksz még egy combosabb munkaakkut is az MPPT töltőre.

Így, ha a bojler éppen nem kér áramot akkor az az akkuba kerül egy ideig....

----

Tavasztól-őszig (március közepe - október eleje) 1 kWp napelem cirka 3,5-4,0 kWh -t ad, ha süt a nap.

Így a szokásos 4 fő nem túl sellő esetre 5-6 panel az ésszerű napelem mennyiség (250-300 eFt)

Plusz az egyebek 50-150 eFt.

Ekkor jó eséllyel van tavasztól-őszig napból melegvíz, mondjuk úgy 80-90%-ban.

Ősztől tavaszig meg a fele-harmada lesz napból.

Szóval,

5-6 napelem panel

12 vagy 24 Volt töltésvezérlő

12/24 inverter 

vezérlő kapcsoló/reléautomatika

Mindez alig olcsóbban (ha egyáltalán olcsóbb) , mint egy normál HMKE cucc bővítése.

De még az is lehet, hogy az önálló 1,5-2,0 kW-os HMKE se kerül sokkal többe.

Márpedig a HMKE esetén egész évben napból lehet a melegvíz.

Alighanem pont azért nincsenek önálló napelemes bojler cuccok, mert a legfontosabb rész az 5-6 napelem panel nem úszható meg.

A napelem áramát pedig aztán már a legésszerűbb a HMKE megoldással hasznosítani!

Pláne, ha csak egy kis bővítés lesz az egyébként is készülő HMKE-hoz képest.

Előzmény: BJaca (60506)
kiggyo Creative Commons License 2018.05.24 0 0 60507

Hívd fel a Cser-t nyugodtan, nagyon segítőkész faszi. Bojler alaplap is lehet jó neked, de majd látod.

Előzmény: Törölt nick (60503)
BJaca Creative Commons License 2018.05.24 -2 0 60506

De én bevallottan nem értek a napelemek lelkivilágához, pedig nézegettem amiket linkeltél.

A napelem áramgenerátor, ami azt jelenti, hogy bizonyos határig mindegy, mekkora ellenállást kötsz rá, azon mindig ugyanannyi áramot hajt át, ha a napsütés erőssége állandó.
Az egyszerűség kedvéért vegyünk egy kisebbet, aminek a maximális árama a legnagyobb napsütésben 1 Amper.
Ha ezt rövidre zárod, 1 amper fog folyni a dróton, a feszültség ilyenkor 0. Ha 1 Ohmot teszel rá, akkor azon az 1 Amper 1V-ot fog létrehozni (teljesítménye U*I=1W). Ha 2 Ohmot, akkor az 1 Amper 2V-ot csinál(2W), ha 10 Ohmot, akkor 10V (10W). Ha 20 Ohmot, akkor 20V (20W).

Eddig tiszta áramgenerátor volt

Na efölött kezdődik a határ, 25 Ohmnál már nem tudja annyira emelni a feszültségét, hogy az 1A átfolyjon,  itt pl csak 0,9A tud folyni, U=I*R=0,9*25=22,5V (P=20,5). Ha tovább növeljük az ellenállást, akkor tovább csökken az áram, 30 Ohmnál 0,8A, U=24V, P=19,2W. Ha megnézed, itt már a teljesítmény is csökken.

A következőkből indulj ki:

Adott a cekászod ellenállása: 0,64 Ohm

Adott a napelem maximális árama (katalóguslap), a linkelté 8,75A.

Ha 4 napelemet párhuzamosan kötsz, akkor az áramuk megnégyszereződik, ez 4*8,75=35A

A feszültség az az áram és ellenállás szorzata, tehát 35*0,64=22,4V.

A teljesítmény a kettő szorzata, tehát 35*22,4=784W

Az egyik panel "látszólag" feleslegesen van ott, hiszen a 3 panel tudná ideális esetben a 750W-ot.

Ezért írtam, nagyon kényes az ellenállásra.

Törölt nick Creative Commons License 2018.05.24 -4 1 60505

Ha a napelemnek van egy maximális feszültsége, adott ellenálláson nem fog tudni nagyobb áramot áthajtani.

Nyilvánvaló, ha nem így lenne, akkor a lámpa is szétdurranna a konnektorról, mert a 16 Ampert már nem szereti.

Mint ahogy a 4*250W is több mint a 900W, szóval azt gondolnám három panelnél több nem kell, akkor nincs kihasználatlan teljesítmény.

Így igaz.

Viszont egyetlen panel sem fog tartósan 250 Wattot leadni, 150-180 Watt a reális érték.

Meg a Nap se süt mindig, de 3-ról a 4-re egyszerű a bővítés.

Majd látod, hogy hol van az optimum.

BJaca Creative Commons License 2018.05.24 -2 0 60504

Találtam egy cikket (igaz, angol nyelvű), ami arról szól, hogyan használhatjuk ki legjobban a napelemet víz fűtésére.
http://waterheatertimer.org/Solar-power-curves-for-water-heater.html

Nagyon szépen bemutatja, hogy mi történik különböző napsütés-viszonyoknál, ha a legnagyobb teljesítményre számoljuk ki a fűtőszál ellenállását, illetve mennyivel több teljesítményt tudunk napi átlagban kivenni, ha 1,4-szeresére növeljük ezt az ellenállásértéket. A továbbiakban pedig felvázol egy átkapcsolható rendszert, ahol két fűtőszál van, és a napfény erősségétől függően a számára ideálisabbat kapcsolja be.

A végén van egy link, hogyan lehet átalakítani egy sima bojlert, hogy DC-ről is tudjon működni:
http://waterheatertimer.org/Convert-AC-water-heater-to-DC-water-heater.html

Az eredeti hőfokszabályzóval egy külső relét kapcsoltat, ami alkalmas DC-re.

Törölt nick Creative Commons License 2018.05.24 -1 0 60503

Tegyünk rá 10 tábla napelemet, azok együtt tudnak 80-90 Ampert is :) De hát úgyse fog szétégni szerencsétlen cekász!

Ha a napelemnek van egy maximális feszültsége, adott ellenálláson nem fog tudni nagyobb áramot áthajtani.

Írtam korábban  hogy 900W 24V cekászt találtam, az elvileg 37.5A és 0.64Ω.

Ha négy panelt teszek rá: 37.5A / 4 = 9.37A jut egy panelre, ez több mint le tud adni.

Mint ahogy a 4*250W is több mint a 900W, szóval azt gondolnám három panelnél több nem kell, akkor nincs kihasználatlan teljesítmény.

Szerintem. De én bevallottan nem értek a napelemek lelkivilágához, pedig nézegettem amiket linkeltél.

A három panel + boiler + cekász az kb. 200k, komplett kollektoros rendszerek meg 800k-1M amit hirtelen feldobott a google, szóval négyszeres hatásfok, négyszeres ár.

@kiggyo

Kösz a linket megnéztem, ehhez is kell plusz boiler, a meglévőt nem akarnám átalakítani, jobb sorba kötve.

Kicsit hiányos az oldal nem találok minden szükséges infót, és a webshopban sincs minden amire szükség lenne.

Felveszem majd velük a kapcsolatot, lehet csináldmagad lesz a vége.

Előzmény: BJaca (60501)
BJaca Creative Commons License 2018.05.24 -3 0 60502
Előzmény: Törölt nick (60499)
BJaca Creative Commons License 2018.05.24 -3 0 60501

"Ekkor a napelemek működnek a névleges teljesítményük alatt akkor is, ha telibe süti őket a Nap."

Persze, épp az a cél, hogy kevesebbet vegyünk ki egy napelemből, mint amit tud. 4 darab 250W-os tábla helyett tegyünk fel hatot, hogy 1000W-al fűtsünk!

Nem kell semmit illesztgetned a névleges üzemi feszültségen kívül.

Nem hát! Egy 24V 1000W-os cekász Te írtad, 50A-el működik.
Tegyünk rá 10 tábla napelemet, azok együtt tudnak 80-90 Ampert is :) De hát úgyse fog szétégni szerencsétlen cekász!

Előzmény: Törölt nick (60498)
BJaca Creative Commons License 2018.05.24 -3 0 60500

Persze, hogy nem kell illeszteni. Ahogy egy erősítőhöz sem kell a hangfalakat illeszteni.

Teljesen mindegy, hogy 2, 4 vagy 8 Ohmos hangszórót teszünk rá, ugyanakkora teljesítménnyel fog szólni. Ja, mégsem! Hát ez röhej. Jó lenne, ha befejeznéd itt a baromságaid szórást, de tényleg.

Előzmény: Törölt nick (60499)
Törölt nick Creative Commons License 2018.05.24 -4 1 60499

Ami akár egy nagyjából jól illesztett ellenállású cekasszal is megtehető.

A napelem-generátor működési karakterisztikája okán.

A felhasználónak kellene a cekász ellenállását illesztgetni?

Ez nem lehet komoly.

Előzmény: Törölt nick (60486)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!