Köszönöm a képeket engem érdekelne,de önnek mi lenne aktuális,ill.mi érdekelné cserébe.Örülnék ha sikerülne önnel üzletet kötni.köszönöm,s várom a válaszát előre is!!!!!!!!
Szevasztok van egy Shecume kapa gépem asszem két tagos, 20,000 Ft irány áron adnám. Képet majd rakok fel ha érdekel valakit. Jó állapotban én nem tudok vele mit kezdeni. 06/70-500-1846, vagy valami ötlet mennyit érhet.
Segitséget kérnék! Van egy robi 55-ös rotakapám,ami elég nehezen indul be,mivel nem volt benne erő,igy dugót,gyűrűt cseréltem benne.ha be is indul,felpereg és alapjáratra nem áll vissza akárhogy is állitom a karburátoron a csavarokat,egyikre sem reagál semmit.A karburátort kitakaritottam,a gyertyát állandóan feketére kormolja.
Üdv!!Én nemigazán vagyok a híve a lánctalpas gépeknek!De szivesen kipróbálnák egy krazt,vagy egy régi uaz-t tengelyig érő sárban!Tetszenek a off-road-os dolgok!Hétvégén megyek a kukoricát robizni már harmadjára,majd készítek képeket!Elég szép a kukorica olyan 160cm magas nagyon sokat jelent neki az hogy alig van benne gaz!!
Ebből a motorból ez lett!!!Sikerült megoldanom a karbi problémát!2000Ft ért vettem ezt a fűnyírót,de persze nem ezzel a motorral!Ami rajta volt motor az már nagyon gyenge volt!Mostmeg 2000Ft-ból van egy fasza fűnyíróm,mivel ezt a motort az egyik ismerősömtől kaptam ingyen!
Nekem marci 55h rotakapám van,5.5 Le Honda motorral motorikusan még nem volt probléma vele de viszont már a kormánya 2xvolt eltörve,meg a hajtóműbe kiment mind a két szimering!Ezeken kívül nem volt még probléma vele!Tegnap előtt hoztam vele haza fél köbméter sódert ami ugyebár 750Kg meg 2db 25kg-os cementet,összesen 800kg!Hát mit ne mondjak kérte a motor az erőt!!(-:
Éppen azon vagyok,hogy a szentkirályi hajtóműbe beleszerkesszem az MZ-ts 125 váltóját.Eddig elméletileg minden oké,de ha van esetleg kőztetek motorkerékpár szerelő akkor szívesen fogadom a véleményét,vagy kérdéssel fordulok hozzá.
és láttam az előző oldalon volt szó a Szentkirályi és Robix összehasonlításról.Sajnos úgy látom a praktikeres akciós 6Le-s Robi már nincs akcióban.
Ezért kérdezném a hozzáértőket, hogy az 5,5-ös Honda KF-típusú (ez ha jól tudom szegedi) az jó választás lenne 109 ezerért.A leírtak alapján a Szentkirályi hajtóműves Hondát már nem biztos, hogy nyugodt szívvel megvenném.
Szabvány méretű a csapágya, 6ezres sorozatból valamelyik. Mérd le a tengelyt átmérőjét, és mérd meg a ház átmérőjét. Ezekkel az értékekkel egy csapágyboltban adnak csapágyat hozzá.
Most hoztam el az édesapámtól A Robi 55-t, illetve egy fűnyíró adaptert. Az adapterből kiszerelte a csapágyakat (persze már nem találja). hol találom meg, hogy milyen csapágyak valóak hozzá? (Remélem szabványos.) Valami rajzot, leírást hol találhatok? Előre is köszönöm a válaszokat.
Kicsit belegabalyodtunk ebbe a " poros " témába.Az előzmény az volt ,hogy - flanell-
topiktársunknak volt poros a gépe és ki akarta fúrni, hogy a por kimenjen belőle.Én emlékeztem, hogy az én gépemen láttam ott lyukat és mégis poros a kuplung környéke,tehát a fúrat nem megoldás a gondjára.Most mikor levettem a motort és megláttam a port eszembe jutott, hogy erről korábban volt szó ezért lefényképeztem és felraktam neki a képet. Arról teljesen megfeledkeztem, hogy mivel használtan vettem a gépet és a porvédő-sárvédő lemezt "lespórolták" azok a lyukak a felfogatás helyei és nem porkivezetők.Eddig 8-10 tanknyit dolgoztam a géppel és nem különösebben foglalkoztam a porosodás kérdésével.
Köszi mindenkinek a lelkes tanácsadást .(kicsit őszintébben:a francba mostmár ez is fogja piszkálni a csőrömet , hogy por vagy nem por).
Próbáld meg a motor és a kuplung harang közzé filc,vagy valamilyen tőmitést rakni.Az enyémen nincs alul semilyen lyuk,a védőlemezt ászokcsavar fogja fel.Nekem az olajharmat+por eszi meg a csapágyat.De ennyi por nem szokott ősszejőnni.
Képet nem tudok felrakni róla, de helyesbíteni tudok. Nem a csoroszlya végén van meg ennek az esélye, hanem a csoroszlyatartó vas végénél. Ha megnézed az gépedet -amihez gratula!- látod függőlegesen a csoroszlyát, és vízszintesen a csoroszlya tartót. Két vízszintes fekete laposvas, közte a csoroszlyával. Ennek a végében - aminek nekifeszül a csoroszlya - van egy kis négyszögvas behegesztve, az szokott kiszakadni. Sajnos ott elég gyenge a hegesztés. Egy jó hegesztős meg tudja erősíteni, és nem lesz vele gond.
Eladnám bontott ROBI 151 motoromat, csak egyben. Ha érdekel valakit, az e-mail címemre írjon üzenetet. (A motor Debrecenben van, a szállítást nem tudom megoldani.)
Arra gondoltam ha a tengelyen megszorult akkor le kell húzni és megtisztítani.Én vékonyan beszoktam kenni a tengelyt.Természetesen felül a filcbe is cseppentek olajat.
Ha megolajozza a tengelyt akkor idővel meg fog szorulni. A négyszög végében van egy kis filc korong na annak kell egy csepp olaj. Gyárilag is szárazon fut a tengely a négyszögben. Ami nagyon fontos hogy tiszta legyen a tengely is és a négyszög belseje is.
A tengely egyik irányba normálisan elfordul, a másik irányba racsnisan fordul, viszont ha a rácsot forgatom normálisan forog vagyis hallom a klutyogást mindlét irányba, a tengely végében van egy fekete műanyag gyűrű na azt nem sikerült még leszedni, remélem egyre gondolunk. Szép napot.
Kicsit visszaolvastam és olvastam a kölönböző szereléseket összerakásokat. A mi Robi 202 LX-hez képest nagyon hasonlit a Briggs 5LE motor oldalt kell beinditanni tetején van a gyertya sajnos nem találok infót a felfogatásokról meg a motor hajtúmű kapcsolatról. A miénk szijjas volt.
Sőt most hogy vissza olvasok tuti hogy az a baja.Az előzmény az lehetett,hogy berántotta a zsinórt és elszakadt,mert megszorult a berántó szabadonfutó.Próbáld ki hogy balra tekerve könnyedén elpörög e jobbra viszont akadni kell.Ha nem pörög el akkor a felső porvédőt húzd le aztán a tengelyről húzd le a négyszögletes részt és olajozd meg a tengelyt.A golyókra vigyázz ne vesszenek el.
Ha levéve rendesen működik,akkor megkéne nézni a szabadonfutót (amire ráül a behúzó középső része a forgórészen) nincs e megszorulva.Illetve a füleket nem nyomtad túl szorosra?
Sziasztok. Robi 202 LX-hez keresünk egy jó használt motort. Most kaptuk motor nélkül és szeretnék használni. A többi része megvan hatalmas egy a józság. Üdv.
Ha zavar a bejutó por,próbáld meg letömíteni a motor és a hajtómű találkozásánál.Pl.:sziloplaszt A kis ducatti kapálógép kuplungja zárt és olajban fut.
A hajtókar és a főtengelyszem meg van kopva azért tört el a hajtókar. Mielőtt öszeraknád feltétlenül nézd meg a kopás mértékét mert megint el fog törni a hajtókar. A gyűrűhézagot is érdemes megnézni. A dugattyútetőn levő jelölés a lenkerék felé nézzen. A hajtókar két fél része össze van jelölve ami összeszerelésnél feléd nézzen.
Szerintem mind a két gép nagyon jó(volt robi55,Kf-04 szentkirályi):A robi közel 20-évig dolgozott a családban eléggé intenzív módon(mindig használta valaki)a hajtással soha nem volt gond.A csoroszja tartót,a végénél heggeszteni kelett.A szentkirályi az más mert a felső csapágyat 2-évente cserélni kell a behulló por nem bir kijőnni,és megeszi a szimeringet,majd a csapágyat.(de mindezek intenzív használat évi kb100 üzemóra alatt jönnek ki) Az olajra kell nagyon odafigyelni csere,minőség.Mind a kettő nagyon jó gép,a kínai vacakokat nem szabad megvenni.
Szevasztok!"SOS" Segítségeteket kérem! Nem tudom összerakni Tecumseh (FIAT 173-as)vizszintes tengelyü motoromat. Darabokra tört a hajtókarja,a dugattyút elfordította.Vettem hajtókart,mivel ferdén hasított,és a dugattyúszem sem központos (jelzésként egy rovátka van öntve belülről a dugattyúszemen) így nem tudom egyiknek sem az összeszerelési helyzetét. Segítő szaktanácsotokat várom! Üdvözlettel: KF!
Nem tudom, hogy a Marci 55 kapámnak, ami Honda motorral rendelkezik, de egy óriási kula a felépítménye. Arra emlékszem, hogy pécsi cég, de most nincs erőm előkeresni a papírját... Nyeklik, nyaklik az egész, a kapatagok akkorát löttyennek, hogy öröm nézni. a gázkar most olyat játszik, hogy visszamegy fél állás alá. Meg kellett tekernem a bowdent a kar körül, hogy jó legyen... hadd ne folytassam. Maga a motor az kitűnő, a regulátor nem is dolgozik, szóval elég erős, de a többi...
Én is a Robi+Briggs párosra szavazok a Honda+szentkirály ellenében. Robit általában akkor látok szétszedve, ha már szétkopott, és azért kell szétszedni, szentkirályit meg elég gyakran. Letörik a hattyúnayaka, ahol csatlakozik a szarv, telemegy földdel, szétesnek a csapágyak. Robinak egy baja lesz: a csoroszlya végén el fog engedni a heggesztés. Egy apró négyszögvas van beleheggesztve, 70%-ban elengedi az első pár használat után. Azt körbe kell pántolni, vagy leheggeszteni rendesen, és mehet tovább.
Én is úgy gondoltam, hogy a magyar gyártmányú, olajfürdős csigahajtóműves, egy sebességes kapálógépek között a legjobb, de rövidebb volt beírni, hogy a legjobb kapálógép :)))
Vedd meg nyugodtan, jó a motor, nagyon jó a hajtómű, gyengül a forint, emelkedik az áfa, most olcsóbb, a nyáron-őszön használhatod, nem einhell, mire vársz?
Most vedd meg mert lesz az még újra 140, tavasszal annyiért láttam, az erőtől sose félj, minél erősebb annál jobb, nem kínlódik a gép a hegyoldalon. Sok sikert hozzá.
A legjobb kapálógép a piacon a Robi. Szerintem. Ennyiért meg ajándék, nyugodtan megveheted amíg tart az akciójuk, nem fogsz csalódni se a Robi hajtóműben, sem a Briggs motorban.
Tetem fel képet!Egyébként nem az alapjárattal van gond,mert ha a szivatót nem engedem teljesen vissza akkor van alapjárat meg pörög a motor rendesen ha adok neki gázt!Ha viszont a szivatót teljesen nyitott állapotba engedem egyből leáll sok levegőt kap és kevés kaját,de a karburátor100%hogy nincs eldugulva mert kitakarítottam!Tehát ha a szivató pillangószelepe olyan 80-90%-ban zárt állapotban van működik a motor rendesen,felpörgetem a motort csutka fordulatra vissza engedem a szivatót hogy teljesen nyitott állapotba legyen a pillangószelep,egyből behörböl és megáll!Majd ha lessz kedvem akkor majd kisérletezek még vele!Annyira nemsürgős a motor hogy 100%ban működjön!
ÜDV!!Ez lenne a motor amiről írtam!Szerintem Techumseh motor!Lomtalanításkor szedték össze az egyik ismerősömék!Felöntöttem olajal nem füstöl!Csak a karbi vacakol!Egyébként nincs rajta a regulátor vezérlés még,de attól függetlenül működni kellene neki rendesen!
sziasztok!Ma sikerült hozzájutnom egy terra-utánfutóhoz,csak sajna hiányos. Van-e esetleg valakinek kép,rajz a vonófejröl,esetleg allkatrész lista?Ha tudna valaki képet feltenni azt megköszönném.
milyen fajta?a folytószelep alapjárati helyzete vagy az alapjárati levegő/benzin csavarját kellene megnézni.(szerintem a alapjáraton szegény a keverék).Ha hudsz tegyél fel képet
Köszönöm a válaszotokat!Hozzájutottam egy régebbi tipusú Tecumseh fűnyíró motorhoz!Az a problémám vele hogy amikor a szivatót vissza engedem megáll a motor olyan mintha nem kapna kaját,de már 2xszedtem szét a karbiát és kitakarítottam,de még mindíg ezt csinálja!Mi lehet a probléma??Ha a szivató teljesen rajta van akkor ugye nem pörög fel hanem fulladozik,ha egy picit visszáb engedem akkor működik normálisan,de ha teljesen vissza engedem egyből leáll!Valami megoldás??Köszönöm!
Szia az rk-02-sajna gyenge a szántáshoz,a krumliszedéshez.Nem a motorral van gond,a hajtással 1:22 (azt hiszem) na mindeggy mert ezekhez a munkákhoz nagy nyomaték+kőrmöskerék kell.Csak akkor éri megy ilyen mukát géppel csinálni,ha mondjuk van 300-500 négyzetméter krumplid,és nem akarod kézzel megtőlteni,kiskertben (150-200 m2) nemigazán van értelme mert 1-1,5méter kell hogy a sor végén megfordulj.Sarabolót,töltögető ekét lehet vele használni az utóbbit ovatosabban.
Szabadonfutós keréknek nevezik.A ROBI-50,52,55,56-tipusokhoz gyártották eredetileg.Sajna csak kis szériában.A fixes olcsósága miatt jobban elterjedt,de lehet hogy az apróhirdetések között találsz.
A sebességfelező akkor jó, amikor lassabban, de nyomatékkal kell dolgoznod, pl körmös kerékkel és még valamivel hátul...
A kiegészítő eszközökhöz, főleg amik esetleg komolyabb földmunkát végeznek, krumplikiszedő, eke... általában javasolt a sebességfelező, meg a körmös kerék illetve a kerék vagy orrsúly. Akár 30-40kg is. Ez nem kis összeg... Illetve az hogy tudsz-e vele ebben a konfigurációban dolgozni, az még koránt sem biztos. Én akinél láttam ezeket az eszközöket, azoknál csak porosodtak a vasak, nem használták őket. Szerintem szántani, minimum egy egytengelyes kistrakesz kell.
Emlékszek a régi tipusú robik olyanok voltak hogyha megrántotta az ember hátrafelé akkor tudott rükvercbe is menni!Az lenne a kérdésem hogy ott a hajtómű volt olyan vagy pedig a kerék volt olyan kiszerelésű hogy volt benne hátramenet!Most rájöttem arra a MARCI55H rotációs kapánál hogyha kiakasztom a kuplungot és beindítom hogy ketyegjen akkor tudom szabadon előre hátrafelé tologatni a gépet!
Üdvözletem! Örülök, hogy ilyen fórum is van! Va egy megkímélt RK-02-esem, '98-as, Quantum xm 45 motorral. Szeretném egyre több munkára használni, örömmel fedeztem fel, hogy többféle tartozék is létezik hozzá. Van-e ezekkel tapasztalatotok? Eke, saraboló, krumplikiszedő, kultivátor? Lehet, hogy hülye kérdés, de ezeknek a "hátra" illeszthetőknek a használatához kell a kapatagok helyett a körmöskerék? Mire való a sebességfelező? Most van egy kis elakadásom a géppel; nem sikerült berántanom, viszont kicsúszott a kezemből a zsinór vége és a visszakerésnél valami gixer történt. Valahogy megcsavarodott és alácsúszott a zsinór és belesve a réseken olyan, mintha a tengelyre tekeredett volna. A műanyag rácsot leszedve azt látom, hogy a tekercs szegeccsel van rögzítve, nagyon szét kell majd szedni a helyreállításához? Viszont találtam egy doksit - Illusztrált alkatrészlista -a 127800 szériához, remélem ez segít.
Üdvözletem! Örülök, hogy ilyen fórum is van! Va egy megkímélt RK-02-esem, '98-as, Quantum xm 45 motorral. Szeretném egyre több munkára használni, örömmel fedeztem fel, hogy többféle tartozék is létezik hozzá. Van-e ezekkel tapasztalatotok? Eke, saraboló, krumplikiszedő, kultivátor? Lehet, hogy hülye kérdés, de ezeknek a "hátra" illeszthetőknek a használatához kell a kapatagok helyett a körmöskerék? Mire való a sebességfelező? Most van egy kis elakadásom a géppel; nem sikerült berántanom, viszont kicsúszott a kezemből a zsinór vége és a visszakerésnél valami gixer történt. Valahogy megcsavarodott és alácsúszott a zsinór és belesve a réseken olyan, mintha a tengelyre tekeredett volna. A műanyag rácsot leszedve azt látom, hogy a tekercs szegeccsel van rögzítve, nagyon szét kell majd szedni a helyreállításához? Viszont találtam egy doksit a 127800 szériához, remélem ez segít.
Van egy MPM 10-es gépem amelynek a szimeringezés közben sikerült eltörnöm a lendkerekét. Van valamelyikőtöknek egy teljesen használhatatlan blokja vagy egy lendkereke? Mert a kapa rendben van egyedül ez hiányzik.
Amikor a karbit rakod össze akkor a pillangószelepet állítsd függőleges helyzetbe és utána húzdle körbe a csavarokat.Az autómata szivató rugóját így előfeszíted.A minőség állító csavart teljesen betekert állapoból 2.5 fordulattal hajtsd ki.Azt próba.
Ha valaki tud segítsen már még légyszi egy 1989-es RK02 kapám van amint írtam már itt nektek. Gyújtás rendben,karburátor kitisztítva és nem sikerül beindulnia. Ha injekciós pisztollyal fecskedezek a karburátorba üzemanyagot akkor viszont beindul és szépen jár a motor míg el nem fogy az üzemanyag. Előre is köszi mindenkinek!
Ezexerint nem én találtam fel a spanyolviaszt... De azért biztató, hogy a gyár szerint is van létjogosultsága egy ilyen manővernek. Azért csak kevesebb marad benne, mint lyuk nélkül.
Én egy használt hajtóműre vettem ilyen 160-as Honda motort vagy 6 éve, nem volt vele más baj, mint hogy eldugult az alapjárati fúvóka. A Briggs-hez képest még mindig jó, sokkal könnyebben indul, de ha netán rángatni kell valami miatt, akkor sem szakad le a karom, mint mikor a Briggs visszaránt. A műanyag burkolatnak annyi hátránya van, hogy a kollégám haverja egy féltető alatt tárolta, ahol néha érte a nap, és 2-3 éves korában a burkolat atomjaira hullott, megette az UV.
Nem itt van hézag, hanem a felső rész és a motor között, a motort odafogó csavarok alá kis kiemelkedés van öntve, hogy ne üljön rá a közdarabra légmentesen a motor. Legalábbis, Honda motornál.
A szentkirályi hajtóműven van ott két lyuk. de nem sokat ér.A nyirségi por sem hullik ki rajta.
( Végül a tél végi hezitálás után vettem egy használt nem egészen két éves
Dragon 55H-t - 160ccm Honda motorral - elég megkímélt állapotban. Volt hozzá egy billentős utánfutó, egy pár járókerék, meg egy pár kis kerék ami az utánfutóé.Vettem hozzá saraboló adaptert igy a fenyőkhöz tökéletes.8-10 tank benzint használtam el eddig, különösebb gond nélkül - karburáror tisztítás mert nem indult- .Egyedül az alapjárat ingadozik, de nincs időm szórakozni vele, és a szervizben két - három hétre vállalnák., igy egyenlőre igy maradt.
Tehát igaz volt az előzetes információ, hogy a Hondával is van gond , főleg a benzin tisztasága miatt.Köszönöm a tavaszi segítő információkat , további jó munkát és sok esőt mindenkinek)
Én nem emlékszem nyílásra, a két darab félgömböt összeszorítja a spanoló, nem jut oda be föld. Igaz, szezononként szétszedtem, kompresszorral megfújattam.
Ez egy KF-04 hajtómű. Az erre rákerülő közdarab meg a motor között van egy hézag, talán a kuplung léghűtése kedvéért. Ezen a hézagon mindig kerül a kuplung mellé némi föld. Arra gondoltam, a sárga pöttyel jelölt helyre (a kuplung-kiemelő villa alá) fúrok egy 8-as lyukat, ott kipotyoghat a föld meg a kuplungpor. Azért elölre fúrnám, mert a kés a földet hátul dobálja felfelé. Ez jó ötlet, vagy rossz?
A problémám a következő:egy 1989-es RK02 BRIGGS&STRATTON rotációs kapám van eléggé rossz állatbotban kaptam. Abban kérném a segítségeteket,hogy gázkar milyen módon van összekötve a karburátor pillangószelepével. Ha tudtok küldhetnétek képet vagy robbantott ábrát. Köszi!!
Szoktam (-: !Most hogy szárasság van majd megőrültem,minden felé csak a por,sehol egy kis sár,de most nemrég ráleltünk egy földre amin még részben most is víz áll de van már olyan rásze is ahol a víz kiszáradt de viszon egy nagy hatalmas mocsár áll a hején,nah ott lehet neki adni az érzést!(-:
Szeretek barkácsolni és az ötleteimet megvalósítani!
Eztis én építettem egyedül!Egy kis hobbi!
Egy 50ccm-is Yamaha robogó blokk van benne és a hátsó tengelyen egy trabant diferenciálmű,hátul kistraktornak a kerekei,elejébe pedig egy csigakerekes fiat kormánymű!35-40Km/h a végsebessége de ez mellet erős is!
Lehet igazad van,de amikor próbálgattam a sorközművelőt levettem elég kicsire a gázt és olyan szép lassan battyogott a gép a sorközművelővel én meg sétáltam utánna!Lehetséges hogy már elkellene ehez a találmányomhoz egy sebességfeleztő is,de lehet egy próbát megérne!Ha ékszíjon keresztül hajtatnák a motorral 2darab csapágyazot tengelyt és nem közvetlen a motor főtengelyére raknám a kést akkor tudnák annyi picit módosítaani az áttételen hogy picivel kevesebbet forogna a késtengely mint a motoré és akkor talán elbírná a nagyobb sebességet is a nagy fűben!Én konkrétan arra gondoltam hogy a térdig érő füvet nem fűnyíró magasságban levágni hanem kb20cm magasságba és azt csak könnyebben vinné!
Azért ajánlották neked a külön kapagépet és külön fűnyíró vásárlást, mert a kapagépre szerelhet fűnyírót, úgy kell átszerelni, hogy a kapáról a rögtörőlemez magasságában le kell szedni a motort és a meghajtást és át kell emelnia fűnyíró adapterre, ez nem kis munka, ráadásul nem is könyű megemelni.
Szóval ezen gondolkodj el, arra is gondolj, hogy nem csak mára veszed a gépet, x év múlva már nehézséget okozhat az a munka, amire ma még legyintesz.
A kapához fűnyíró adapter kb. 15-20ezer forint között van.
Meg kell még említeni, hogy sokkal nehezebb használni egy kapára szerelt fűnyíró adaptert, mint egy benzines fűnyírót.
A fűnyírók többségéhez már adnak egy úgynevezett mulcsbetétet és a késház is speciális kialakítású, így ha belerakod a mulcsbetéteta gépbe, akkor a levágott nyesedéket őssze is aprítja, majd elterítí a gyepen.
Tehát, nem kell összegerebjézned a nyírás után, mint a kapánál, mert az csak oldalra tudja dobni a nyesedéket.
Persze a hagyományos fűnyíróval össze is tudod gyűjteni a levágott nyesedéket.
Esetleg, ha nem nagy a terület és jó kondiban vagy, akkor egy benzines fűkaszát lehetne még venned, mert múltkor írtad, hogy hagyományos kézi kaszával is próbálkoztál.
Eddig mivel oldottad meg a fűnyírást?
Fűnyírót a legolcsóbban, viszonylag normálsi minőségben az auchan áruházban tudnál venni, két gép van, ami ár/érték arányban megéri ott, bár nem tudom, hogy van-e hozzátok közel ilyen áruház.
Tanácsot kérnék, hogy milyen fűnyírót vagy fűkaszát ajánlanál nekem. Olyat ami a kapálógép motorjához szerelhető, mert a kert végében szeretnék nyírni ahol messze a konektor, vagy van valami más ajánlatod? Előre is köszönöm a tanácsokat.
Szia ! Nagyon köszönöm a válaszaidat. Szeretek szerelni, az nem gond, az erőnlétem is elég jó,csak már 61 éves vagyok és egy pár év múlva is szeretnék vele dolgozni, ha jól működne. A másikat csak azért nem tudom használni, mert meg kellett csináltatni és nem sikerült úgy , hogy elbírjak vele. Nem bírom a behúzó zsinórt sem, mert olyan nehéz lett. Már menetközben az úton mikor leállt, elszakadt a behúzója és ott az úton kellett megszerelnem.Lehet, hogy egy spéci szerelő megoldaná, de már nem bízom benne. Kifizettem a szerelésért + alkatrészekért 40 ezret és nem jó. Ma már ezt nem szeretném, mert más irányú elfoglaltságom is van , amit jobban szeretek. Egy jól működő géppel szépen karban tudnám tartani a kertet, egy jó fűnyíróval meg az udvart és a gyümölcsöst. Szívesen fogadom a tanácsokat azoktól akik értenek ezekhez a dolgokhoz. Előre is köszönök minden jó tanácsot. Jó éjt mindenkinek !
Van itthon egy 4,5Le fűnyíró motorom!Azon gondolkoztam hogy csinálok a marci után egy kis utánfutót amin csak egy ülés lenne és a kerékkel lehetne állítani a magasságot és ráraknám a fűnyíró motort!Vagypedig a marci elé csinálni egy ilyen kis fűnyíró szerűséget és akkor azon nem kerék lenne hanem vasból csinálnák ilyen síléchez hasonló kis talpat és akkor azon csúszna!És még ezt a kis utánfutós fűnyíró szerűséget meg lehetne csinálni 2késesre is ékszíjas megoldással!Megpróbálom megvalósítani ha jól működik akkor szabadalmaztatom (-: !Annyi kis bibi van hogy a marci 55h nem sebességváltós és nemtud hárafelé menni ha véletlen tolatni kellene de nagyobb telkeken szerintem beválna!!Valaki esetleg csinált már hasonlót??Ötleteket és véleményeket várok!Nem kellene a fűnyíró és a szegélyvágó után sétálni!(-: Ezt találtam ki!!!
Elballag a kapával is de a csoroszja után van kerék tehát tolni is lehet!Igen csökkenthető a kapák száma!Azt hiszem hogy van 4,5Le motorral szerelt marci is de nem 100% de gondolom csak pár kilóval lehet könnyebb!
Köszönöm a választ, csak most jutottam gép közelbe. Talán azt is megtudod mondani, hogy milyen szelepekkel működik, illetve milyen vezérléssel. Esetleg ezzel kapcsolatban valamilyen szakirodalmat tudnál e ajánlani?
Szia.Szerintem a Marci is nagy lenne neked,ha a mostanit annak találod.A kert kifejezetten kis terület,szinte nem is érdemes új gépet venni ekkorára.Talán érdemes lenne apróhirdetések közt nézelődni.Persze használt gépekkel óvatosan,de esetleg ha van olyan hozzáértő ismerős,vagy korrekt szervíz a közelben aki átnézné vásárlás előtt talán érdemes elgondolkozni rajta.Az új gépek ekkora területre viszonylag drágák,de ha e mellett döntenél akkor Lipi biztosan tud ajánlani.Fűnyírásra én mindenképpen külön fűnyírót vennék több okból is: 1:aránylag olcsón lehet venni otthoni használatra megfelelőt 2:megszabadulnál a szerelgetéstől 3:rotációs kapával füvet nyírni csak nagyon szükségmegoldás.Magas lesz a gép nem férni el vele a fák alatt,nehéz tolni stb Fűnyírót 4125 topictársunk tudna neked ajánlani,ő van benne a témában:mi hol mennyibe kerül,melyik éri meg.
Üdv ! Köszönöm a választ! Mennyire könnyű a mozgatása, csak a kapáján jár, vagy valami kerék is van mellé amivel a helyszínre vihetem(100m) ? A kapák száma csökkenthető ? Vajon a kisebb Marcika sokkal könnyebb, vagy minimális a külömbség ? Bocsi a sok kérdésért, de ezeket jó lenne tudni. Előre is köszönöm a választ !
Nekem is marci 55h kapálógépem van 5,5Le motorral szerelt!Ehez a tipushoz is lehet kapni fűnyíró adaptert és még szivattyút is!Nekem nagyon bevált ez a gép és merném is ajánlani!Elég jó munkája van a kapának és könnyű kezelni!Ha esetleg még többet szeretne megtudni kérdezzen nyugodtan szivesen válaszolok!!!
Szia ! Köszönöm a választ, tényleg többet kellene írnom. A kertem lapos,kb 150 nm, fele gyümölcsös a másik fele konyhakerti növények. A föld közép kötött, elég jól művelhető, ha időben teszem. Van fűnyíróm, de ahhoz az a terület nagy és nem használható az áramos, mert messze van és a kábel nagyon zavaró. Most kézzel is kaszálok, megtanultam,igaz még nem tökéletes, de magad uram, ha szolgád nincs. Ezért szeretnék ismét gépesíteni, meg már nem akarok sok időt a kertben tölteni. Az interneten találtam olyan gépet ami talán megfelelő lenne, de nem sokat lehet róla tudni: Marci 55/H, v. Marcika, Robi 156. Előre is köszönöm a tanácsaitokat,nagyon hasznosak lehetnek. Olyan jó, hogy van egy ilyen oldal és tanácsokkal látjátok el egymást és engem. Kellemes olvasni az élcelődéseket, jó humorú társaságnak gondolom. Én is tanácsadó vagyok, csak nem ebben a témában. Üdvözlettel : Ircsimami
sziasztok! nekem van egy honda fg315-ös kapálógépem, nagyon jó,csak le szeretném cserélni mert a nagyobbik fiam tartos beteg és kissebre kell cseréljem sajnos. még nincs rá vevőm!
De ahogyan bozótirtó is írta, kicsit több infó nem ártana. Kapálógép piacon talán még nagyobb a káosz, mint a fűkaszánál, már a harangöntők is kapálógépet gyártanak lassan.
Szia.Elég fogós kérdés.Vannak kis méretű kapák amiket viszonylag könnyű kezelni még egy nőnek is,csak nem tudom ennek elég lenne e a teljesítménye?Tudni kellene,hogy milyen a talaj kötöttsége nálad,mire akarnád használni?Másrészt ezekre amire gondolok nemigen lehet kaszaadaptert tenni.Egyáltalán milyen tipusú fűkaszára gondoltál?Csak egyszerűen lenyírni a füvet,hogy ne nőjön az égig vagy pl jószágnak kellene összegyűjteni szénának?Miért kell hogy egy gép legyen?Mekkora a kapálni és kaszálni való terület?Milyen a terület:sík vagy lejtős, egyenletes vagy hepehupás?Ezeket a szempontokat kellene figyelembe venni,hogy konkrétabban tudjunk géptipust esetleg márkát ajánlani.Valószínűnek tartom különben,hogy két különböző gép jobb lenne.Az egyik csak kapálásra a másik meg fűnyírásra.Így nem kellene szerelni sem,meg nem is biztos hogy többe kerülne.
Segítségre lenne szükségem. Szeretnék vásárolni egy megbízható kerti kapagépet, amire szerelni lehet fűkaszát is,könnyen szerelhető és kezelhető legyen. Melyik az a gép ami nekem megfelel. Tudni kell rólam, vidéken , egyedül élő, már nem fiatal nő vagyok. Van egy KF-05 tipusú kapálógépem, amit már egy pár éve nem használtam, mert az már nekem nehéz. Régen én működtettem ,átszereltem. Ma már nem bírok vele. Ha tudnátok segíteni melyik az a gép ami nekem való, még legalább 10 évig szertném a kertemet művelni és kaszálni. Nem a legdrágább, hanem a legmegfelelőbb gépre lenne szükségem. Láttam a boltokban egy pár olyan gépet amit nem tudnám, hogy nekem megfelelő-e, az interneten is találtam néhányat, de tanácsok nélkül nem szeretnék belevágni a vásárlásba.
Ha vannak köztetek segítőszándékú kertbarátok, kérlek benneteket adjatok tanácsot.
Szelephézaggal csak akkor szokott baj lenni ha már sok üzemóra van a motorban. A szivó 0.13-0.18 mm a kipufogó 0.15- 0.28mm. Állítani valóban nem lehet de becsiszolni igen.
Ha tudsz, kérlek segíts. Charley 1 B kapálógépet vettem Briggs motorral. Elég bizonytalanul indul , le is szokott fulladni, a szelep hézagra tippelek. Dugó kulcs készletem sajnos, még nincs, másrészt az egyik haverom azt állítja, hogy nincs rajta mit állítani. Üdvözlettel: ja nyugi
A Robi 116 hajtóművére bármelyik négyütemű motor jó, megegyezik a felfogatásuk. A Hondához kell egy kis közdarab, amire feltámaszkodik a kuplungfelső csapágya, de egyébként semmi extra átalakítást nem kell csinálni hozzá. Ilyen közdarabot bármelyik kertigépboltban kapsz (gondolom én), ahol árulnak motort is.
A robi 52 hajtóművére nem jók a mai négyütemű motorok. Egyrészt a felfogatásuk sem stimmel valószínűleg, de a nagyobb gond a fordulatszámban van. A hajtómű bronzkerekének osztása a pörgős kétütemű motorhoz lett méretezve, a négyütemű motornak sokkal alacsonyabb a fordulatszáma, ha még rá is tudnád bütykölni a motort 1/3 sebességgel üzemelne a kapa!
Kösz az eddigi válaszokat. Felmerült most még egy kérdés: a családban van egy 1995-ös, Robix 116Q gép, aminek a hajtóműve jó állapotban van. Nem tudjátok, erre rá lehetne tenni egy Honda GCV 160-s (esetleg 135-ös), vagy egy Quantum XM45 Briggs motort?
Még valami: Robi 52-eshez a fentiek nem passzolnak? Ha nem, tudtok esetleg ehhez valami jó motort? (Bár lehet, hogy ennek a motorja felújításra kerül).
Tudok egy 3-4Le fűnyíró motort eladót nemtom hogy mi a márkája,meg azt sem hogy üzemképes-e,de ha valakit érdekelne utánna nézek,hogy működik-e!Fillérekért adná a srác!Max 2000Ft!Ha valakit érdekelne írjon!
Nemtudja valaki hogy MARCI55H kapálógéphez honnan tudnák gépkönyvet,használati útmutató..stb letölteni??A multkor átszerettem volna nézni amit adtak gyárilag hozzá de nem találom sehol,csak a jótállás van meg de az meg már rég lejárt(-:! Igaz jól tudom 25üzemóránként kell lecserélni a motor olajat,vagyis gyárilag annyit írnak asszem!?Köszönöm
Olvastam a hozzászolásodat.biztosan igazad van mert egy eredeti Honda nem valoszinü ,hogy rossz gép(sőt) . Csak amikor perkálni kell az árát, akkor gondolkodik el a dolgozó. Sok használat mellett meg éri,de én keveset használom évi 20 órát kb.
Viszont amikor használom lejtőn keresztbe akkor egy magas gép igen fárasztó. szóval mindkettőnk gépe megfelelő és használjuk addig javitás nélkül amig meg nem unjuk.
Én is az idén váltottam másik kapagépre, mert a régi egy 1981-es kiadású Briggs motoros RK-02 gép volt. Még működik, de már elég öreg. Én egy Honda FG 315- vettem. A régi kapagép után ez egy nagyon jó gép. A talajt sokkal jobban és mélyebben megdolgozza, mint a régi gépem. Írányítani és főleg beindítani is könnyeb, mint a régit. A honda 6 kapával 80 cm szélesen kapál, 4 kapával 58 cm szélesen kapál. Én csak ajánlani tudom, persze tudom, hogy most felment az ára.
Mielőtt megvettem a Hondát sokat olvasgattam a fórumot, nézegettem a láncmeghajtású és a csigás gépeket is Az is megfordult a fejemben, hogy veszek egy Marci hajtóműházat és egy Honda GCV 190 motort. Mivel a fórumokon jókat írtak a láncmeghajtású kapákrol és akció is volt az FG315 mellet döntöttem, tetszik benne a pneumatikus szíjfeszítés, az előre hátra menet. Ha csak rotálásra kell arra tökéletesen megfelel, persze ha megfelelő a sorköz.
Bocs, hogy ennyit filozok egy gép vásárlásán,de egyet értek a profik véleményével tudni kell mennyit fogom használni mennyi időt akarok rászánni,mennyít akarok tökölni. Nem biztos, hogy profi gép kell,de ha egy nemmegfelelőt veszel abbol csak tökölés lesz.Egy nem profi,de jó minőségü gép otthoni használattal kellő odafigyeléssel hosszú ideig fog kiszolgálni. (csak kölcsön ne add )
egyszer használtam eddig . aszőlő be volt szántva jó mélyen ezt rendeztem keresztül-kasul . nagyon meg voltam vele elégedve .hogy majd később milyen tartós lessz azt nem tudom . alehajtás portugál cég terméke a motort pedig a Husqvarna is használja. A kereskedő ismerösünk nyugodtan merte ajánlani.50 cm alapban ez bővithető kb 70cm. szélesre. ha esetleg érdekel még valami vele kapcsolatba ird meg.
Kösz! Lényegében nekem is a kis Ducatti után kellene (tényleg, ilyet/utódját nem lehet már kapni?), gondolkodom, bár azóta felment az ára. Hajtóműve, alkatrészellátása mennyire jó, tudsz valamit erről? Hoper
most vettem egy kapálogépet,mivel a kis Ducatti 20 év után megadta magát. Nálam is az volt a cél ,hogy szük de erős legyen .Aválasztásom egy subaru-robin motoros
5.7 lovas gép lett ékszij-lánc hajtással.
azért is vettem meg mert alacsonnyan van asulypontja és a szőlősor keresztbekapálásakor fontos szempont. 50cm széles .
Szóval igazából nekem egy kis, ügyes, de tartós, megbízható kapálógép kellene, elfogadható áron. Van erre más ötletetek, mint az előbb írtak, csak 4 kapával használva?
Elég jól visszaolvastam, tanulságosak a válaszok. Nekem is nagyobb területre kellene stabil kapálógép, más adapter nem kell, tehát az eddigi válaszaitok alapján a ROBI 156H, a ROBI 116H, a MARCI 55 H Honda 5,5 LE és esetleg (ár miatt) Honda FG315 jöhet szóba.
Van viszont egy gondom: el kellene, hogy férjen gyalogtőkés művelésű szőlőbe, 50 cm körüli szélességben. Emiatt nem akarnék valami kis gagyit venni; nem tudjátok, hogy a fentiek 2 kapával milyen szélesek? Esetleg más ötlet?
Én nem igen javasolnám az Indián 40-t, a Tecumsech motor miatt! Inkább vegyél olyat, ami Briggs vagy Honda motorral van szerelve. De ez az én véleményem!
2m-es vízszintes tengelyes. SeppiM 200 DT. Volt egy kis bozótos erre felé azért vettem, kezdetben úgy volt, hogy támogatásba be lehet rakni oszt meggondolták magukat. 200 üzemórát dolgoztam vele.
Én ezekkel a tipusokkal dolgoztam, ezeket ismerem.Biztos van sok egyéb használható márka.Az MF-70 ha jól emlékszem Gutbród licenses gép tehát az eredi is jó lehet,csak itt nem nagyon volt kapható. Az MF-70 hez még rensodró is volt annó.Szóval jó kis összkomfortos gép volt
Nemtudom milyen gépet és milyen fűben próbáltál.A normál fűnyírók elég rendesen törik a füvet.Szárítva szénának állatok alá biztosan jó,de etetésre azért kérdéses.
mf- 70-essel is szemeztem már. igazából nem vagyok otthon ezekben a masinákban, ezért is irok ide, hátha nektek több tapasztalatok van hogy mit szabad megvenni mit nem.
az RK összecsócsálja? egy vásárban próbáltam egy olyat, de nekem nagyon megfelelt a munkája. Az alternaló is jó munkát végez, csak ha azt nekiviszem egy tudkónak, azt nem köszöni meg.
A rotációs fűnyírók elég rendesen összecsócsálják a füvet.Az állatok megeszik azt? A terrának van alternáló kaszája is. Eszembe jutott hogy régen használtam MF-70est is az is brutál jószág volt.Ahoz is létezett kapa,kasza és más adapter.Pár éve adtam el az enyémet,volt hozzá hómaróm és fűnyíró adapterem.Románok vették meg,ők alternáló kaszát kerestek hozzá.Azzal akarták vágni a kukorica szárat.
A fünyírója brutális,mindent bír csak kicsit nehéz.Könnyeb motoros kaszával vágni a füvet.Van ilyen fűnyírom,csak nagyon ritkán használom, Inkább az FS400 kasza.
Ha nem ekézni akarsz hanem csak rotálni akkor keresnék egy 3-4 le-ös kapálógépet.A kaszálásra pedig vennék egy motoros kaszát.Pénzben nem járnál rosszabul,mert a két gép sem drágább mint egy univerzális gép a megfelelő adapterekkel. A te igényeidnek megfelelő gép pl a Terra Vari gépcsalád a megfelelő adapterekkel. Az viszont nagyon húzos áru lehet.Egy kiskertben sosem hozza be az árát. Régebben volt a Robi gépekhez is néhány adapter,de azt nem tudom hogy léteznek -e manapság ilyenek hozzá.
szeretnék venni egy kapagépet, van egy kis kertem azt szeretném művelni vele, de ugyanakkor lenne igen sok tertület, útszél amit kaszálnom kéne rendrevágó kaszával. Az lenne a kérdésem, mely az az univerzális kapálógép, melyre nemcsak kapát, ekét, pótkocsit lehet feltenni, hanem akár rotációs kaszát is, azért kellene dobos kasza mert van úgy hogy a fűben megbujnak nagyobb csonkok, tuskók, amiket az alternáló kasza nem igen visel el, meg ahhoz asztalsimaságú terület kell.
Egyik 1977-évjáratos amit papám először faluban. 3 szor hengerfúrás, most már 300 cm3-as túl bivalyerős. "Műanyag orros" (2 szer karbulátor elkopott, most MZ-150-ból kabulátoros, de kevés eszik a benzint, megfelelő erős.)
"Fém kocka" Másik 1985-évjáratos, majdnem eredeti állapot, soha nem volt szétbontottam. (csak karbulátor tisztítás, 5 szor kötél csere, visszarugócsere). Ez 10 év ezelőtt áll a garázsban...csak 2002-től... 1985-óta soha kapálni, csak kocsival. 2002-től először kapáltam....
Hazánk egyik legjobb MPM-10 kapálógép, mint Robi stb..........
Jó bírt 1,5 méter munkaszélessége! Akár 10-18 cm mélységet!
A 2 ütemű hulladék már régóta nincsen szerencsére, tuti hogy Briggs moci, de hát azt látod vagy telcsin megkérdezed ha érdekel a dolog. Ha ennyi idős újszerűnek kellene kinéznie, 70-ért megéri.
Huszonsok éve MPM 10-et használok.Az úgy müxik hogy egymás alatt van 3 különböző átmérőjü ékszíjtárcsa.Természetesen a hajtó és hajtott oldal tárcsa átmérő gyárilag össze van lőve.Ha szántani akarsz akkor a meghajtó tárcsa kicsi meghajtott pedig nagy párosítás.Kapálás középső állás (nagyjából egyforma tárcsa méretek).Szállitási sebesség pedig meghajtó tárcsa nagyobb ,meghajtotott pedig kicsi.Állítás módja ékszíj feszítés fellazít,megfelelő fokozat beállít, ékszíj megfeszít.
Mondjuk az én gépeim csak a középső megoldást ismerik.Nem szállítok és nem szántok,csak kapálok ezerrel.
Van egy alkatrészlistám, valszeg rendelek egy nagyobb tárcsát és ékszíjat az egyik kereskedésben. Az a legtisztább. Ezek szerint ilyent még itt nem nagyon csinált senki sem.
Talaltam egy hasznalt ROBI 156B-t. A gep 2007-es es azt mondjak hogy csak 3-4 munkaora van benne. Uj alapotunak van minositve. Szerintetek megerr 70.000 Ft-ot? Bringgs 5,5 le motor van amostani kinalatban ezzen a tipuson. Ugyan az van valjon a 2007-es evjaraton is?
Visszatérve egy picit a kerekek-hez!Unokatesóméknak a régi robi55-ösükhöz olyan kerék volt hogy volt egy kis agy rész a keréken és ha megrántottad hátrafelé a gépet akkor be kattant valami és tudott hátrafelé menni a robi!Keresztapámnak meg sebesség váltós kerék volt a 4Le brigs motoros kapájához!Volt egy stift és ugyanúgy volt egy agyrész a keréken és!Volt egy üres állás,egyes és kettes,hátramenet nem volt benne de azt mondta hogy 1es és 2es sebességi fokozat között nagy volt a külömbség!1esben nagyon lassan ment de viszont erős volt,2esben pedig gyorsan ment de azt mondta elég gyenge volt a traki!VALAKI HALLOTT MÁR ILYEN KEREKEKRŐL VAGY ESETLEG VOLT MÁR VALAKINEK ILYEN KEREKE?
Lehet igazad van hogy többe kerülne az egész mint új gépet venni!Pontosan ezért kérdeztem rá erre a dologra1picit lentebb!Mondjuk mi 2éve vettük a hondát és akkor került járó kerékkel1ütt 125000Ft-ba és nemisnagyon volt választék!Az agrokerbe lett volna úgy nevezett kerti traktor de az 200-300000Ft-ba került akkor!Most meg már az ember megkapja pl ezt a Honda motorral szerelt vari traktort is szerintem olyan 130-160000Ft körül lehet és ha lett volna ilyen traktor ebben az árban akkor természetes hogy ezt vettük volna meg!
Nézzél vmi. Robi 151 aljat az is váltós , de sok baj volt velük, vagy Terra váltót. Mondjuk egyik sem jó mert azok 2 üteműek és más a végáttétel , túl lassú lenne a masina a 4ütemű mocival. Attó félek többe kerül a váltó és a meglévő komplett kapád mint a 2-3 sebességes eredeti honda, vagy 6Le briggs mocis lánchajtású gépek. Előlre úgy kellett volna venni, persze ha tudtad volna hogy ennyi lehetőség van a rotációs üzletágban...
Nem Neked írtam a választ, az ártatlan kolléga 50ccm 2,7Le kapával szeretett volna szántani lassító áttét nélkül. A Te masinád vmi. 150E feletti csúcsgép az előzőhöz képest.
Én maszekban esztergáltatnék rá más ékszíjtárcsát min. 1-et és szíjfeszítés vagy mindkét tárcsa de a két átmérő összege megmaradjon áttétel változtatás után is a szíjfeszesség miatt.
Hazudnák ha azt mondanám hogy nem fáradtam el ebben a kis kert szántásban!!Úgy hogy még pluszban felkötöttem azt a 15Kg os súlyt elhiheted hogy negyed/fél gázon amikor nagyobbat fogott az eke megfokta a motort!Felezővel,ugyanezzel a kerékkel+a súlyal úgy szántanék mint a kis angyal!(-:Ha visszáb olvasol1picit raktam be1linket ahol a csávó egy 5,5ös hondával felezővel nagyobb kerékkel,kerék súlyal és orsúlyal úgy szánt hogy a traki megy magától a barázdába és húzza az ekét!Nézd meg!
Na ez például egy Honda GCV 160-as motorral szerelt Vari kis traktor ami:3előrre és 1hátrameneti sebességel rendelkezik és gyári adat szerint 3.sebességi fokozatban eléri a 12,5Km/h!Egy ilyen hajtómű érdekelne engem is!Megmondom őszintén szeretném komolyabbá tenni1picit a gépemet mert elég sok maszek melóm van vele,és egy váltós hajtóművel már azért csak komolyabb lenne!Most példa képpen:én ráteszek 6q fát és akkor nem kellene rásegíteni a traktorra hogy(megtolni)hanem elég lenne 1esbe berakni és könnyedén elindulna,de viszont meg ha kevesebb súly lenne rajta akkor meg viszont 3adikba úgy hogy 1picit megpiszkáltam a regulátor rugót meg szerintem a gyári kerék nagyobb1picit mint a képen látható trakin,szerintem 15max20Km/h-val el lehetne döcögni és vsak haladósabb lenne ha fuvarozgatni kell vele!
Köszi. Akkor nem killódok vele. Nekem is megvan már kb 10 éve a gép,eddig csak a gyujtással volt egy kis bajom most tavasszal de megoldottam.Amugy szupi gép én szeretem!
Nem szántani, hanem rotációzni gondoltam. Az FG 315 E1 fordulatszáma a kapákon most fejből 134, míg az E2-esnél 116. A különbség az ékszíj áttételéből adódik.
hasonló meghajtású (Honda GCV 160) géppel szántottam én is 2 hete. felezővel és jó nehéz körmös vaskerekekkel ment csak. a gép nem erőlködött, én viszont leizzadtam a végére.
Sziasztok, egy Honda FG315-ös kapán szerném a kapák fordulatszámát felemelni. Elvileg a váltó nélküli gépeknek jobb volt az áttétele, ezt raknám rá. Van Valakinek ezügyben tapasztalata?
Én eladnék egy Terra hajtómüvet+motort ,2 sebesség+hátramenet.Nézz utána tudod-e használni. A kerekeket egy gumisnak helyre kell pofozni meg a motorra is ránézhetne egy szerelő,de azért müxik. Bkása
Nem tudja valaki hogy mennyibe kerülhet egy sebesség váltós hajtómű motor nélkül meg hogy rá lehet-e rakni ezt az 5.5Le honda motort??És eggyáltalán érdemes-e???Keresztapám ma pont nállunk volt mikor csináltam a kertet és mondta hogy volt neki egy brigs motoros robija asszem 4Lovas és olyan kerék volt neki hozzá ami sebesség váltós volt!Volt benne egy lassú fokozat meg egy gyors!Ilyenről tud valaki valamit??Lehet e ilyet kapni?ha igen hol és mennyiért?Köszönöm!!!
Ezzel a gyomos kerttel én nem kínoztam volna a gépet. Inkább egy lovasekével szántattam volna fel, szebben, befordítva a gyomot. És amíg a szaki szánt, ittam volna egy sört. Fogasolás után vékonyan megjártam volna a rotációval a föld tetejét. Vigyázz a gépre, ne kínlódjon, nem tesz jót neki. Szántáshoz több súlyt kellene feltenni, a régi mf 70, ROBI rekord tudott szántani, megfelelő volt már ott a súly, a keréktávolság, sebesség, az eke.
Igényes ember ne vegye meg. Próbáltam sz@r kínai, nincs rá jobb szó. 130ccm.
Fűnyíró moci fix gázzal, alacsony fordulatú gyárilag, nekem kellett mókuskodni vele hogy felpörögjön, a kuplung csúszik a vizes homokos földben is. A csőváz úgy nyeklik hogy a kisfiam babakocsija merevebb csőből van , el fog törni hamar.
Siralomvölgye, meg ne vedd +10E -ért briggs mocival van legalább, de az MTD a szememben 0. A motor alatti hajtómű a veszprémi ROBI vagy a szegedi Szevafém kapák nyomába sem érhet, a mocit meg fent kielemeztem, kínai az utolsó csavarig a kapatagoktól a tanksapkáig mindene.Ennyivel remélem meggyőztelek.
Ja és olvasd el jofiu kollega írását is lehet h neked is az lesz a baj. Bár énmiután írtam a fórumba tegnap, ma kipróbáltam és hidegen meg tele tankkal tökéletesen műkszik. ha bemelegedett meg fogyott a benzin akkor elkezed fulladozni.
Szia! nekem is ma épp ilyen bajom volt. Levágtam a rugót,gondolván hogy majd úgy adja a gázt. DE NE VÁGD LE! hiba volt nekem is kereshettem egy másik rugót.A rugó feladata az hogy alapállapotba 0 gázon elzárja, ha viszont ráhúzod akkor szépen engedje és ott stabiliziálja. Nehéz pont ekkora erejű rugót találni.
Egy kis tanácsot kérnék. Van egy Sprint 40 kapálógépem( négyütemű) Briggs motoros,kb 10 éves. Eddig semmi baja sem volt de a mai napon a kapálás végén tankolást követően elkezdett csattogni majd összevissza járt volt hogy majdnem leállt majd felpörgött, és mintha gyengébb lett volna, de megkapáltam vele a még hátralévő kis részt. ja még annyi elkezdett jobban füstölni is mint szokott, és nem volt az a aránylag egyenletes hangja nagy gázon sem. Kivettem a gyertyát hát az nem volt szép szürke hanem kormos volt. Cseréltem gyertyát de azt is bekormozta. Levettem a légszűrőt és a karbi mögött lévő( szerintem ez szabályozza a fordulatot) kifli alakú kar össze vissza járt hol nagyot húzott rá hol vissza engedte. nem tudom esetleg az ezen akarton lévő két rugó nyúlhatott ki, vagy más esetleg gyujtás probléma lehet. Ha valakinek lenne tanácsa,hogy honnan induljak el vagy mi lehet a baj megköszönném.A benzin biztos nem gáz mert először is abból tankoltam akkor semmi sem volt majd a második tank után jött ez a probléma. Annyira nem értek hozzá esetleg valami felépítési rajz is jól jönne.
Szia. Én is sokat küzdöttem ezzel a problémával és sikerült megtalálni a hibát. Első körbe kicsit bonyolult de nem veszélyes. A gyújtó tekercset le kell venni az alatta lévő előgyujtás állitó gyűrűn van egy jeladó,vagy nagy a hézag a tekercs és a forgórész között,(én 0,90-es hézagot állitottam) vagy a gyújtótekercs nem jo.A gyujtótekercset én ellenállásmérővel ellenőriztem.Tapasztalatom szerint a 150 feletti érték a jó.Nekem azóta második rántásra indul.
Sziasztok! nemrég szereztem egy 89 es évjáratú briggs rotakapát. sajnos olyan baja van hogy ha ráadom a gázt akkor vagy veszi vagy nem. Ha éppen olyanja van akkor csak fuldoklik.még egy érdekesség: mikor leállítom akkor az uccsó puffanáskor egy kis lángcsóva jön ki a kipufogóból. Van valami ötlet? Karbit szétszedtem kipucoltam de semmi javulás.
Nekem is honda motoros rota kapám van,de még probléma nem volt vele,idén télen lessz 3éves!Annyi kis hibája van hogy már szegényke 1kicsit gyengébb mint új korában,de a 2év alatt vissza is hozta az árát!Pontosan Honda gcv 160-as motor van rajta!A tiéteken milyen van?Nemis igazán volt kímélve már az utóbbi időben!4-5q fát hurcolázgattunk vele hazafelé hóba,tengelyig érő sárba...stb!Egész nyáron meg a nagyszüleim szölőjébe jártam/járok ki robizni!meg persze faluban lakok és szokott lenni minden éveben maszek meló is vele(fuvarok,kert rotálás)!Egyébként marci 55 hajtásra van szerelve a honda moci!Tehát szinte azt lehet mondani hogy majdnem egész évben megy!Én megvagyok vele elégedve nagyon!Azt lehet mondani hogy nem csak saját célra van használva hanem1kis maszek pénzkereseti lehetőség is nekem!
Tegnap este dolgoztam egy órát a hondával,és tökéletesen működik.A szervíz nagyon beletalált a dologba.Még az a kis szabályozgatás is eltünt,teljesen egyenletesen jár,erős és nem kegyelmez egy rögnek sem.Csak irányítani kell,és öröm volt vele dolgozni.
A Honda motornak egy hibája van, a karbi. Az alapjárati fúvókát nem lehet kivenni az alapjárati menyiségállítócsavar le van fixálva. Ha egyszer belerohad, vagy rossz benzin lett beleöntve utánna nehéz kitakarítani.
A Honda nagyon jó kis motor csak el ne állítódjon rajta valami. az enyém sem tökéletes, és már hallottam olyat is ,hogy a szervízben sem tudták beállítani.
Kipróbáltam a kertünkbe a sorközművelőt!Nem vagyok még idáig megelégedve vele!Beállítóttam a mélységet pár cm-re könnyen húzta a gép nem rugkapált és nemkellett rásegítenem,csak annyi volt a problémám hogy inkább össze gyüjtötte a 3kapatag közé a gyomos földet és nem forgatta ki!Nem gazos a kertünk mert még most kezdett el zöldelni ez a kis gyom!Majd megpróbálom ha 1kicsit szárazabb lessz a föld mert még elég nedves volt!Lehet az miatt ragadt be közé!
Megfogadtam Kék 1 és Kicsee tanácsát,igaz részben mert ugyanoda vittem vissza.Valóban azt csinálták vele amire te utaltál,dörzsárazták a fúvókát.Alap hidegen még volt egy kis ritmuszavar,de egy fél perc után teljesen símán egyenletesen pöfögött.Otthon munka közben is tökéletes ritmusban teljes erővel dolgozott,csak a regulátor változtatott a tempón amikor szüksége volt rá.Viszont amikor kb. 20-25 perc után megálltam pihenni,akkor alapjáraton már észrevehető volt egy kis ritmusos regulátor szabályozgatás.A benzint gyári piros ,a szervíz által javasolt kannából töltöm fel.Azt hiszem ha most venném és így működne még észre sem venném ezt a dolgot.De ezek után már kétkedő vagyok,de remélem ,hogy nem szerkezeti vagy alkatrész hibája van a motornak,és tényleg csak egy makacs dugulásról volt szó.Köszönöm a tanácsokat,jó nyarat és jó munkát a gépekkel.
El van dugulva az alapjárati szabályzócsavarodnál a furat, az a gond hogy az le van blombázva és nem tudod kivenni. Én is azt mondom irány a szervíz és addig ne hozd el amíg nem jár szépen a Honda.
Egy szevafém által gyártott RK-05B rotációs kapát szeretnék vásárolni. A gép Proton 5.5 LE motorrál van szerelve. Tud-e valaki információt adni erről a motorról? Ki a gyártó, hogy működik ez a motor?
Amíg garanciális, irány a szervíz, de én nem szoktam otthagyni a gépet, szép türelmesen megvárom a javítást, ezt előre közlöm a szerelővel. Én megbízok a szerelőben, ő meg bennem, hogy nem nyúlom le a szakértelmet. :-)))
Üdv.mindenkinek.Végre egy fórum ahol beszélnek,/dícsérik/ a hoda motoros rotakapákról.Jelesen a marci 55-ösről is.Az enyém kezdett erőlködni kb.15-20 perces munka után.Leállítottam,és úgy állt meg mintha falnak ment volna.A motort pár percig nem tudtam a berántó zsinórral megmozdítani.Azután ment tovább,de ettől kezdve az alapjárat eltünt.Az üzletben beleöntött olajat lecseréltem utasítás szerint időben. A benzin gyári benzinesből szűrőn keresztül lett betöltve.A szervíz szerint rossz volt a benzin, de az alapjáratot csak nem tudták beállítani.Felpörög és lelassul folyamatosan még nagyobb gázadásnál is.Ha dolgozok vele ez nem érződik erős és dolgozik.Lehet e ettől valami komolyabb hibája a motornak a későbbiekben,vagy még most ragaszkodjak a javításhoz,még garanciás április 12.ig.Minden tanácsot,vagy konkrét javítási ötletet szivesen fogadok és előre is köszönöm.
http://www.youtube.com/watch?v=6agXwQp-MWo&feature=related Látott már valaki ilyet??Túrbós kis 4ütemű motor!Szerintetek van valami jelentősége?Láttam már a youtubon turbós fűnyíró traktort is!Ha valaki tudna nekem valami leírást adni ilyen turbósított motorokról vagy hozzászólást akkor azt megköszönném!Csak kíváncsiságból!De képek is jók lennének én arra lennék kíváncsi hogy hova vezetik vissza a turbó nyomást!Láttam már fűnyírót is feltúrbózva de ott a levegőszűrőbe volt vissza vezetve a nyomás és fehéren füstölt a fűnyíró!Lehet hogy eleve is már rossz volt és ette az olajat,vagy lehet az miatt hogy a légszűrőbe nyomta a sok levegőt!Jó éjszakát minden rotációs kapa tulajdonosnak!
Igen robi felfogatás volt hozzá de átalakítottam hogy jó legyen a marci55-höz!Igen hosszú sorokat akarok húzatni vele és a föld minkét végén út van tehát végig birok menni vele!Már leírtam hogy 700négyszögeles szőllőnk van amibe tavaly is kukorica volt vetve meg idén is az lessz benne!Jövőre már búza lessz benne úgyhogy már akkor nem kell a szölőbe járkálnom!(-: 70cm re vati a gép egymástól a sort!Tehát elférek közötte!Tavaly is elfértem csak lekelett venni a második tagod a kapáról de úgy jócskán volt hely a sora közt!Majd kiderül hogy mennyire vállik be!Egyébként ti mennyi súlyt ajánlanátok ahoz hogy normálisan tudja húzni a gép és ne nagyon rugkapáljon!?Most asszem kb10Kg van az elején de majd lemérem holnap azt is pontosan hogy valójában hány Kg!
Amit vettél, az szentkirályi gyártmány, nekem is van valahol. A felfogását a robihoz készítették. Kertben csak akkor használható, ha van szabad terüket a sorok végén a fordulásokra. A kukoricához jó, ha hosszú sorokban jársz vele, de túl közel ne állítsd a tövekhez.
Ezt a videót nézzétek meg!http://www.youtube.com/watch?v=_g1myzrVhLU&feature=related Csávókám elengedi a kis robi kapát és húzza magába az ekét!Ilyen sokat jelentene a sebességfelező meg a súly és a nagyobb átmérőjű kerék!?
Köszi a hozzászólást!Tudom hogy a rotáció nem csinál olyan jó munkát mert tavaly énis azzal csinálgattam!Leszoktuk vegyszereztetni a gyomot1darabig bírja de utánna elkezd nőni!Nekünk nemszokott fél méteres gaz lenni a kukoricába mert mindíg rotációztam meg a nagyszüleim is kapálgatták!Hát remélem bevállik majd!Lessz rá lehetőségem kipróbálni mert idén is kukorica lessz vetve!
Ez jó,használható eszköz.Nem kell hinni az ellenzőknek.Kukorica sorközművelésére sokkal jobb mint a rotáció.Legyen megélezve és be kell állítani a talajfelszín alá pár cm-re.Ha valaki megvárja,hogy a gyom elérje a fél métert akkor persze hogy nem jó.Mikor a kukorica már szépen sorol meg lehet vele csinálni a sorközt.Azért jobb mint a rotáció mert nem tekeri fel a dudvát,gyorsan lehet vele haladni.Akkor van esetleg gond ha túlságosan megerősödik benne a gyom,de akkor rotációval még annyira sem lehet haladni.No meg akkor kell használni ha lehetőség van rá mikor a talaj nincs kiszáradva betonkeménységűre.
Nekünk 700négyszögeles földünk van és tavaly is én robiztam a kukorica sort,de nem csinált jó munkát a kapa benne és ezért gondoltam erre a megoldásra!Aki szokott fuvarozgatni kis trakival mennyi volt a max súly amit vitt vele??Nekem eddig 600Kg volt a maximum!
Vagy 10 éve szórakoztam ilyen összeállításokkal, de mire felraktam, kivittem a kertbe, a sorok végén mindent letiportam vele stb. nem volt jó ötlet. Kisebb kertekben egyszerűbb a kézi kapálás. A kisebb kukoricásban mire kipróbáltam volna, akkora gaz volt, hogy lóval ekéztettem meg. Tehát: ha a mechanikáját eltaláltad, ott ajánlott, ahol van tér,a nagyobb gazban már elvérzik, összetolja a gazt, kínlódás. De majd rájöszz, hogyan érdemes vele foglalkozni.
Valószínűleg igazad van nemnagyon fogom én ezt használni dehát 800Ft nem volt pénz érte mikor tizen ezer Ft-okba kerül az újj!Egyébként van 10Kg súly az elején,mert anno volt ekém is hozzá!Lett volna még ott a méhtelepen 2gyári robi vas kerék is de azt nem hoztam el!
Szvsz ha nem súlyozod a rotációs kapát, akkor csak szórakozol vele. Az sem mindegy, hogy milyen kereket teszel rá, azaz milyen sebességgel húzatod, milyen a kuplungszerkezet, milyen a talaj szerkezete, mennyi gaz lesz rajta amikor használod stb. Te fogsz vele kísérletezgetni, valószínűleg nem sűrűn használod. Ne legyen igazam.
Vásároltam egy gyári Robi húzató kapát az itteni méhtelepről 800Ft-ért!Aki használt már ilyen sorközművelőt(húzatókapát)kis 5,5Lóerős vagy ettől kisseb géppel az írja már meg nekem tapasztalatát,véleményét!Köszönöm!
Tudnátok segiteni?8.éve használok egy briggs motoros roti kapát,eddig egyik évben sem volt vele gondom,most meg a napokban próbáltam berántani,de kb.20-30-cm.-után a zsinór megakad,nem tudom mi lehet vele,igy még nem jártam...
Ha megveszel hozzá mindent hajtókar, dugó, gyűrű, tömítéskészlet, felperselyezteted, a főtengelyt megköszörülteted a hajtókarra, stb. akkor már inkább vegyél egy új motort ami nem sokkal kerül többe, és az csak új.
Én is egyetértek. Robi 66 S40 gépem van és meg vagyok vele elégedve, pedig nemcsak odahaza használom. Kb. 100 e ft-nyi pénzért vettem 2 éve. Lazább talajban 6 kapatagot is elbír.
Igen honda gcv 160 as motor van rajta,nem eszi az olajat és nemis kicsi a fordulat még a gyárinál1picitt több is mert én állítottam a regulátor rugón!Szerencsétlennek az a baja hogy az egész nyarat végigdolgozza(saját+maszek)!A téli időszakban pedig fahordás majdnem egész télen és 500-600Kg fát szoktam vele 1fuvarral elvinni!Tehát már amennyiért+vettük annak az árát már jócskán vissza hozta!Egyébként értek a motorokhoz mert csónakmotorokkal foglalkozom,maszekban pedig simsonok felújítgatásával!Jobban csak az alkatrészek miatt tettem fel a kérdést,hogy milyen felújító alkatrészeket lehet kapni a honda gcv 160as motorhoz!?
szia! megpróbáltam másikkal de ugyse jobb. Szikra van, nem nagy de elég,szerintem. mondjuk én simmeringre gyanakszok mostmá, pedig azt is kicseréltem de lehet hogy elmozdult mikor raktam össze
Idén nyár végén a Marci 55 akarom teljesen felújítani(főtengelycsapágy,hajtókar...)Valaki megtudná nekem mondani hogy lehet e bele kapni új hüvelyt vagy megéri e megfúratni,mert már jóval gyengébb mint új korában!?Egyébként nem vagyok a fúratás híve mert a fúrt hengerek nagyon keveset bírnak ki!Előre is köszönöm a válaszokat!
SZiasztok! Robi-55 rotakapám az őrületbe kerget. Már egy hónapja szerelgetem de nemtudom mi a baja. nagy nehezen beindul, a gázt nemveszi,csak hörög. Ha leáll akkor meg azt a kis benzinadagolót kell nyomogaatni hosszú ideig. Tudom, első hallásra tipikus karburátor problémának tűnhet. De szerintem nemaz. Számtalanszor szértszedtem a karbit. Másik úszóval fúvókákkal de úgyse jó. Szimmeringeket is kicseréltem, és semmi. Tanácstalan vagyok. Esetleg valaki valamit?
Üdvözlöm. Az FG315 egy jó kapálógép. Én is egy régi RK után tértem át erre a típusra. Sokkal könnyeb beindítani mint a régi briggs motorosat. A Honda szivatóval első könnyű húzásra idul, míg a régit elég erősen és sokszor kellet rángatni.. A kapái lassabban forognak, mint a régi RK-é, de jobban megdolgozzák atalajt, vezetni is könnyeb ezt a gépet, meglepően fordulékony és nem utolsó, hogy hátrafelé is tud menni. Csak ajánlani tudom ezt a típust, a szüleinek is.
Itt mindössze egy 15*15 méteres darab műveléséről van szó, és az is fontos, hogy kezelhető, könnyű legyen a gép. Nem mezőgazdasági felhasználás a cél. Egy kiskert....
Kérdésem, hogy e három modell közül melyiket válasszuk ?
Ha nem akarsz kitolni apáddal felejtsd el az ilyen 50-80ezres játékszereket. Akkor inkább maradjatok a bérlésnél, ha csak évente egyszer kell, legalább nem lopják el, nem kell hozni-vinni a gépet, nem kapsz idegbajt tőle, amikor dolgoznál vele. Kapálógép fronton az a helyzet sajnos, hogy tele vannak az áruházak egyre jobban ezekkel az ipari hulladékokkal sajnos, mert ezt veszik az emberek. Szétnéznek, látják hogy egy kapálógép a boltban 100ezer, és fölötte, hazamennek, be van dobva az újság, benne a "gép" 50ezerért, és röhögnek a markukban, hogy engem aztán nem csap be a hülye kereskedő, a jó kis áruházban fele annyiért is megvehetem, és megveszik. Majd hozzák a gépet garanciális szervízre, hogy nem megy, lefullad a földben. Mikor meg elmondjuk neki, hogy az amit megvett, az nem kapálógép, hanem egy fűnyíró motoros gyeplazító jó esetben szidják az áruházat, hogy akkor miért adják el kapálógépnek, miért csapják be az embereket. Pedig nem csapnak be senkit az áruházláncok, hiszen a választás joga adott. Az áruházakban csak ki van rakva raklapszám, el lehet sétálni mellettük, és elgondolkozni, hogy vajon az áruház nekem akar jót, vagy magának? Vajon máshol miért kétszer ennyi egy kapálógép?
Ha kapálógépet akarsz venni, vegyetek egy Robit, 4,5 vagy 5,5 lovas Hondával, vagy Briggssel, rá kell szánni a pénzt. Ha nem tudsz kifizetni annyi pénzt, akkor meg spórolj rá, ne akarj magadnak/apádnak rosszat. 30ezret nem megspórólsz egy olcsóbb géppel, hanem kidobsz 80ezret... Szerintem :)
FG315 egy jó kapálógép nagyon. A berántásával sem lesz gondja a szüleidnek, nem nagy erő kell a berántásához, és általában első rántásra indul, ha rajta van a szívató. Hondák hidegen-melegen szeretik a szívatót.
kék1 írta lentebb a Robi kapákat még, csatlakozom a véleményéhez, jelenleg (évek óta inkább) a Robinak van a legstabilabb hajtóműve. És itt nem a Mikrobira gondolok, meg a fűnyíró motoros Robikra, nemtudom minek kellett kihozni azt a márkanév romboló izét :)
Ha kapálógépet szeretne venni valaki, és dolgozni is akar vele, akkor ezek a szóba jöhető lehetőségek szerintem, a Honda FG315 és a Robi család (kivéve Mikrobi meg a 3,5-4 lovas Briggs motorosok)
jönnek a tavaszi munkák és szüleimnek szeretnék venni egy kapálógépet a régi helyett, ami sajna már nem működik. Néztem 1-2 oldalon a Honda FG 315 típusút és arra azt írták hogy "A Honda Super Easy Start rendszer segítségével könnyedén indítható." ez valójában mit jelent? eredetileg valami önindítós kapálógépet kerestem de olyat egyenlőre nem találtam...találkozott esetleg valaki ilyennel?
Ha hosszútávon gondolod, honda motoros robix gyártmányút ajánlom. Könnyen lehet állítani, jól eltalált gép. A terület nagysága, a föld tömöttsége adja, mekkora kapát lehet alkalmazni, a kisebb v. nagyobb motor kell. Most több áruházban vannak akciók, pl. Praktiker. szántani a mai gépekkel nem lehet, ilyenekkel ne vesződj.
1. be szeretnék ruházni hosszútávra egy rotációs kapába, és szívem szerint a briggs&stratton-t választanám, konkrétan a tesco ujságban láttam egy charlie 1 nevezetű 4 LE-s 158 ccm-es gépet 59990 forintért. pro, kontra?
2. van-e értelme ezeket a motorokat (illetve lehet-e) tuningolni?
Sikerült hozzájutnom egy Szevafém által gyártott ismeretlen típusú használt rotához, ami Briggs motoros, működik, de lenne pár kérdésem, mert információkat nem kaptam hozzá.
Sziasztok hozzáértők! Segítsetek egy amatőrnek! Kf-es kb 20 éves kapagépem van egy legyengült Briggs Stratton 3,5 ös motorral. Az érdekelne, hogy Honda GCV 160 motort ha veszek hozzá, átalakítás nélkül rátehető-e az amúgy kiváló hajtóműre vagy sem? A fórumon olvastam, hogy ez az egyik legjobb motor és a régi hajtómű jobb mint az újak. Na meg így lényegesen olcsóbb mint komplett újat venni. SOS! Előre is kösz a jó szándékot.
Úgy látom, hogy a beépíthető gcv motorok árai is változtak, csak azoknál az aktuális euroárfolyamot veszik figyelembe. Lelenleg a gcv 135 olyan 54.000 körül kapható a gcv 160 59.000 körül. az árlista:
Nekem is van egy 27 éves Briggs motoros RK-02-es kapám. A hajtómű részével különösebb gondom nem volt. A motor része az apróbb hibáktól eltekintve megbízható. A motorok után olvasgatva, arra a következtetésre jutottam, hogyha valaki strapabíró motort akar venni akkor OHV (alul vezérelt felül szelepelt) modelt vegyen. A Hondának a GX, Briggsnek az Intek, a Tecumsehnek a Formula típusú motorjaik OHV rendszerűek. Honda fórumon olvasgatva is felmerült ez a kérdés, hogy ferdén van összerakva a motor. Elsőre lehet, hogy furcsán néz ki, de ott azt írták, hogy a gyár 1000 üzemóra élettartamot ad a Honda GC, GCV (OHC) elrendezésű motorjainak, hozzátették, hogy a gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy a Honda OHC motorjainál 2000-2500 üzemóra a motor élettartama. Aki ennél többet szeretné használni annak ajánlották a GX (OHV) rendszerű motorokat ezek perselyes motorok. Egy másik fórumon még írtak a MARCI 55 kapáról, hogy a hajtómű része jó, csak a csoroszlyatartót kell megerősíteni. A MARCI55 aljat lehet kapni motor nélkül 6 kapataggal 50.000 Ft- ért, és erre olyan motort tesz amilyet akar. A Hondának a GCV 160 5.5 motorja 54.000 Ft, a GCV 190 6,5 Le motorja 64.000 forint. A Briggs Qvantum XM55 motort 51.400 forintért árulják. A Honda motort könnyebb beindítani, mint a Briggset.
Elnézést,kérdeztem aztán szépen eltüntem.( a számítógépem csak kék-fehér üzemmódban és csak egyirányú kommunikációt volt hajlandó folytatni).
Honda-Biriggs motor?
Beszéltem egy másik szerelgető emberrel is aki szerint jobb a 6 Le Briggs, mint a Honda motor (ha oldalról rá nézel, mintha ferdén lenne kettévágva -magyarázta).
Szerinte vegyek egy Szeva-fém -es RK akármit Proton motorral, annak legjobb a rotarésze, és három-négy év mulva mikor a Proton szétmegy vegyek rá egy Brigs -et .
Gondoltam közzéteszem az általam körüljárt ékszíj + lánc meghajtású rotációs kapák 2009-es februári árait, hátha valaki szeretne ilyen típusú gépet vásárolni. Az árak brutto árak.
Honda FG315: A hivatalos 2009-es honda árlista alapján 154.560 Ft, Az elektrikoban láttam még ugyanezt a gépet 144.900 Ft nem tudom, hogy ez még aktuális-e a honlapjukon fentvan. A honda FG 315-re 3 év garanciát adnak. 2x3 kapataggal értékesítik.
Szevafém RK05/B: Gyárilag 2x2 kapataggal adják, csak 5.5 Le Proton motorral szerelik így 132.000 Ft. 3. kapatag 8400Ft/pár. Így összesen 6 kapával: 140.400 Ft.
Robi-202LX: Úgy tudom, hogy 2x3 kapataggal szerelik, 5.5 Le Briggs vagy Tecumseh OHV motorral 128.100 Ft.
Husqvarna T500RH: Honda GC160 motorral 2x3 kapataggal szerelik. Magyar nyelvű oldalon nem találtam árlistát, de külföldi oldalon igen így az ára 699.00 font. Átszámítva a mai árfolyamon: 243.042 Ft.
Még annyit hozzátennék, hogy a Szevafém és a Robi bowdenes szíjfeszítést alkalmaz, míg a Honda és A Husqvarna pneumatikus szíjfeszítést használ, a motor szivohatását használja fel, kicsit olyan mint az autókban a fékrásegítő.
Én is kapagép vásárlás előtt áltam. Eddig egy régi RK-02 kapát használtam. A fórumot olvasgatva a ékszíj + lánc meghajtású gépek kerültek előtérbe a megbízhatóság és a könnyeb munkavégzés miatt. Így került szóba a Honda FG-315, Szevafém RK-05/B, Robi 202-LX, Oleo Mac MH 190R, Husqvarna T500RH. A Husqvarna nagyon hasonlít a Hondára csak más a szine és a burkolat vonalvezetése. Tegnap sikerült vennem egy FG 315-öst tavalyi áron, úgyhogy már nagyon várom a jóidőt. Az alábbi linken tájékozódhat az árakról: http://www.wilker.hu/wilker/index.php/web-shop?page=shop.browse&category_id=116 . A Robi 156/H 104.500 Ft.
Van két eladó Robix 151-es kapáló gépem.Az egyik teljesen üzemképes.Másik 90%-ban van egyben,de motorikusan üzemképes(alkatrésznek).Tartozékokkal együtt,kettő egyben 40000ft.Utánfutó,Golf hátsó híddal(alufelnis) 15000ft. j.norbi@freemail.hu 06-30-3085713
Sziasztok! Robi-55 ös kapámmal az a gond hogy 500. rántás után beindul egy kicsit pörög de fel sosem pörög. ha nem nyomkodom azt a bezinpumpálót a karburátoron akkor leáll. szétszedtem a karbit kipucoltam, de nem lett jobb. Talán ha az előgyujtást állítgatom?
Érdekes:az én gépem is most lessz 28 éves.Egyszer kellett gyűrűzni,meg egy szimeringet cseréltem a hajtóműnél az egyik oldalon azonkívül csak olajcsere meg egy pár ékszíj,de az fogyóeszköz.(Honda F600Y)
Hát pont azt csinálom most.De hát a kedves felhasználók akiknek pl.vizszintes ékszíjhajtású BRIGGS motoros rotációs kapájuk van biztosan el vannak foglalva a hóeltakarítással,vagy pl.egyáltalán nem fórumoznak.
A kereskedő hozzá-állása mindig érdekes érzéseket kelt bennem.Próbálom megérteni a szándkékát, hogy egy potenciális balekot lát-e bennem, akire a nagyobb eladási haszonnal- vagy a nehezebben eladható termékét rásózhatja (ilyen is van),vagy korrekten elmondja ismereteit az adott termékről, mint most a kapagép pl. és úgy építi a piacát, hogy máskor is vissza menjek hozzá olajért,gyertyáért meg ha már ott vagyok akkor a láncfűrészhez is kell héha ez-az meg sok minden máshoz amit Tőle fogok megvenni.Nekem nem kell szeretni a kereskedőket, de tisztességes magatartásúakat bántani sem fogom ok nélkül.
Volt most a kapagépek nézegetésekor az egyik kisgépes boltban , hogy nagyon "vevőlenyúlás "érzésem támadt.A kivőltől már rozsdásodó kinai motorra rámondta, hogy szinte jobb mint az igazi jappán, a másik gáp szarvfelüggeszését (40x40 zártszelvény 50x4-es laposvason találkozik a motornál) gyengének találván valami olyasmit válsazolt, hogy akik csinálják mittudomén milyen kft-ből váltak ki és biztosan értik a dolgukat, csupa semmitmondó időpocsékoló információ.
Ezért olvasom általában az ilyen fórumokat, hogy mások jó-rossz tapasztalát megismerjem.Én marha vettem pl.egy MTD 790-es fűkaszát miden előzetes információ nélkül mert szét lehetett a szárát szedni ,aztán szívtam vele mint a torkos borz.
B 1600 DT . De nem csevegtünk mi már egyszer egy másik fórumon ???
Tavaly januárban vettem 1050 000 ért 420 óra volt akkor benne . Gond nincs vele , ha csak az nem , hogy az egyik hidraulika csatlakozó szivárog , azt ki kell cserélni .
Ahogy nézem az árakat , nincsenek nagy különbségek , itthon nagyon összebeszélnek a kereskedők , szerintem kicsit drágán adják ( a hollandokhoz képest ) , bár ez az euro árfolyam azért rendesen bekever .
A vásárlásnál szerintem arra kell figyelni , hogy bontatlan legyen a gép , mert amelyiknek a motorját már buherálták , annak biztos meg volt az oka , tehát ha azt mondják , hogy frissen felújított a motor ... na azt nem kell megvenni . Szerintem ezek a motorok normál használatban ugyanannyit elmennek , mint a nagytraktorok ...tehát akár többezer órát is .
Én szántok , rotálok , kultivátorozok , permetezek , füvet nyírok , stb ... csak cserélem a munkaeszközt és megyek . Tervbe van véve egy nagyobb gép vétele is , úgy 35 - 40 le körüli , de maradok a japán gépeknél , meg nem fordulna a fejemben , hogy Agt- t vegyek . Csak érdekesség kép a 25-ös Agt -nek 2 hengeres léghűtéses motorja van , ellenben a 16 os Kubotában is már 3 hengeres vízhűtéses a motor .
Kicsit szűk keresztmetszetű az elképzelésed . A Tz4k és a kisrába egy kategória de az Agt meg a Ferrari már nem . Árban legalább háromszorosa az előbbinek .
Nem említetted a Kínai és a Japán kistrakikat , amik akár már Tz4k áráért is megvehetők , de szinte azt tudják amit az Agt kategoriájú gépek .
Nekem Kubotám van , maximálisan elégedett vagyok vele , ismerősömnek a Tz4k-ját hajtottam néha , hát ég és föld a kettő közti különbség , bár névlegesen csak 2 le a különbség , de szerintem a Kubota kétszer olyan erős a használatban .
Nézz körül a japán kistraktorok között , hatalmas a választék igénynek megfelelően és árban is nagy a szórás . Szerintem kiforrottabb gépek , mint a szocialista ipar remeki .
A ROBI 55-ös gépem a nyírségi homokkal-gyomokkal vívott sok éves küzdelme során a felnőttkor küszöbére lépett . Mikor szándékai nemesek órákat sőt éveket dolgozott különösebb gond nélkül. Ezen időszak alatt elhasznált egy csigatengelyt bronzkerekestől, csapágyakat, szimmeringeket, tűszelepet, úszót, kapatag végéről a tárcsákat stb., s két éve kapott fúrás után új dugót is. Szóval mozgalmas múltja van. Működése bizonytalanná vált, ezért egy ideje érik a csere gondolata.
Betévedvén a P..ker nagyboltba kirakva akciós Robi 156/H , ára125e Ft törzskártyásoknak 112.400-ért.
Jönnek a kérdések. Ez sok vagy kevés? Azt “suggalja” a közvélemény, hogy a “multik” főleg “gagyikat” forgalmaznak (Amekkorát az MTD 790-es fűkaszámmal szívtam ezt gondolkodás nélkül elhiszem).
Ez most akkor milyen gép? Irány a szakkereskedés, mégis más ha szakember véleményét is hallja az ember.
Vásárló szinte senki , igy tudtunk beszélgetni.
Hát az a Honda motor, az már nem olyan szép “kislány” mint régen volt. Gyakran hozzák vissza főként dugulási, karburátor gondokkal- nagyon érzékeny a tiszta benzinre, jobb a Birggs & Stratton motor, kevesebbszer hozzák vissza. Volt a boltban vízszintes ékszíjhajtású kapagép is. A boltos szerint kevesebb a meghibásodási lehetőség és olcsóbb is a javítása mint a kúposnak, viszont kapakés-hajtómű körben a Robi a legjobb . Kérdezem, ha a Robi 55 a maga 50 ccm-vel “simán” megzabálta a csigatengely fogait (mint a zsiletpenge olyan vékony lett, olaj-csapágy-szimmering nem elhanyagolva) akkor mi várható egy 160-190 ccm-es erőgéptől?
Szoktam olvasni a fórumot, itt is sok érdekes , jó dolog leírásra kerül .Viszont nem emlékszem , hogy lett volna tárgyalva az ékszíjas hajtás. Van –e valakinek tapasztalata a tartósságáról ? És továbbra is izgatnak az elején feltett kérdések.
Család beleegyezett egy kertitraktor beruházásba. Egy TZ4K, kis Rába méretű megbízható típust keresek. Van aki az AGT-t és van aki a Ferrarit ajánlgatta, Van valakinek tapasztalata ezekkel kapcsolatosan? Milyen gyártót érdemes megnézni? Esetleg van valami összehasonlítás ebben a kategóriában a web-en?
Sziasztok! Az lenne a kérdésem,hogy az F410-es Honda kapálógép kapakihajtásának a mérete megegyezik-e az F400-éval (konkrétan a hajtóműházból kijövő hatszög méretére gondolok). Ugyanis az F400 körmös kerekét szeretném feltenni az F410-re. Lehetséges ez?? Előre is köszi
A Charlie-val az is a gond, hogy a hajtómű is gyenge lenne az ekéhez. Még az 5,5 LE-ős motorokkal is csak sebességfelezővel lehet az ekét vontatni, körmöskerékkel. A Charlie erre képtelen.
Ellenvélemény nem igen lesz.Ha valaki mégis arra biztatna,hogy vegyél mert jó attól meg óvakodj!Ilyen kis teljesítményű gép nem arra való.Olvass vissza egy kicsit volt már erről szó régebben.
Sziasztok.robi-55 össel vagyok kiakadva. Semmi szikrája nincs pedig már mindent kicseréltem rajta kivéve a tirisztort. Esetleg tudná valaki hogy lehet a gyujtását beállítani vagy megköszönném ha valaki küldene egy kapcsrajzot. kd333@freemail.hu
- 2009. 01. 27.-én vettem 1 dbCharlie 1 B kapagépet.
Érték: 59.990.-Ft, a Tesconál. Motor Briggs @ Stratton 4 LE 4 tagos MTD kapataggal. Szeretném megkérdezni, hogy érdemes e hozzá ekét beszerezni, s ha igen, milyet és hol, és mennyit fáj. Üdv Ja nyugi
idáig a legtöbb 397kg volt+az én súlyom 60kg de a műúton mikor belementem 1 huppanóba még a rúd is belibegett!!!egyébként olyan 100-200-300kg okat szoktam vele mozgatni attól függ hogy mit szállítok !!jó lenne egyébként1nagyobb gép fáj is a szivem rá de sokba kerül az én pénztárcámhoz!!!Köszönöm a segítségeteket!!!
Az elejére én többet nem tennék.Keréksúlynak lehetne még mondjuk 15-20kg- ot kerekenként.Ha ez is kevés akkor érdemes lenne megfontolni egy nagyobb gép beszerzését,főleg ha sokat használod.Hány kg-ot szoktál vele szállítani?
Akkor sem a sulyrakosgatással oldanám meg a problémát .Ha lehetséges akkor az utánfutón raknám hátra a kerekeket,esetleg a vonorud meghosszabítása illetve a "vezető ülés elöbre hozatala segíthet a problémádon.A felesleges sulyok cipelése csak csökkenti a vonóerőt,növeli a fogyasztást.
Köszönöm a segítséged!!!De én nem akarok szántani a géppel!!!jobban inkább csak fuvarozgatok vele és elég sokszor fordult már elő hogy megkellett tolni!!!azért gondoltam hogy egy kicsit több súly kellene rá,mert szerintem jobban fogna a gumi!!!De viszont nagyon sokat sem akarok rá aggatni!!!Ezért kérdeztem!!
Köszönöm a segítségét!!Akkor kb mennyi lenne az ideális súly a marci elejére hogy ne kapirgáljon annyira!!??Most van rajta 10kg súly az elején!!!Láttam egyébként a robix oldalon a robihoz való orsúly 30kg,a keréksúly pedig 60kg!Gondolom ez már nagyobb kertitraktorra való!!!Akartam feltölteni képet csak túlnagyméretü!!
A Terrák a Goutbrodok( remélem jól irtam) egyik tipusának volt a koppintása.Én már a 70-es évek elején dolgoztam ilyen géppel.Kiválóak.Jelenleg is van ilyen gépem,fünyiró,rotakapa részt szoktam is használni néha.Van még egy gyári utánfutom és a hozzávaló váltós alapgépem ötlovas motorral szerelve.Ezeket nem használom már ,szivem szerint eladnám őket, de ahoz molyolnom kéne rajtuk néhány órát hogy piac képesek legyenek . Az áruk valoban elég magas volt már régen is.Az említett 70-es évek elején 14 000 ft volt az áruk állami dotációval.Ezért elég sok vasat kaptál. Motort,és vagy 6-8 féle adaptert.A váltvaforgató ekét ha sikerült jól beállitani akkor nagyon jól vitte az 5 lovas masina is.
Nem vagyok én benne annyira.Neten nem találkoztam olyan oldallal amelyik részletesen foglalkozna ilyen dolgokkal,mondjuk nem is nagyon kerestem.Agrokernél,mezőgazdasági üzleteknél érdeklődhetsz ha nagyon érdekel ott tudnak segíteni árakat is mondanak.Azt azért nem árt tudnod,hogy elég drágák.Apróhirdetési oldalakon ha szerencséd van néha lehet találni sokkal olcsóbban.Vagy a pótsúlyozást meg lehet oldani házilagosan is.
Segíts már akkor nekem!Látom te benne vagy elég jól a témában!!Hol találok olyan honlapot ahol találok ilyen dolgokat hogy:gyári súlyok,külömböző méretü kerekek,gumik stb...Köszi
Hát azt nem tudom,hogy érdemes e vele foglalkozni,de bármilyen kereket rá lehet tenni,legfeljebb kell csinálni egy közdarabot vagy egy kicsit alakítani.
Igen a regulátorrugón állítottam!Nem forog sokkal többet,egy picit nőtt a fordulat csak!Szántással meg nemis kínylódok,mert már az ekét is eladtam!Jobban inkább fuvarozgatok meg nyáron a szőllőnkben kapálgatok vele!Gondolkoztam most azon hogy lehet teszek alá nagyobb robinak a kerekét!Érdemes lenne???Tudom hogy a motor gyengébb lenne valamivel mert nagyobb a kerékátmérő,de viszont1picit gyorsabb lenne és szerintem jobban is kapaszkodna a nagyobb kerék!!Csak azt nemtom hogy megeggyezik e a két kerék tengelyátmérője!!???
Lehet kapni gyári súlyt,ha nem is pont ehez a géphez de meg lehetne oldani a felszerelését.Viszont jobban jársz ha szántási kisérletekkel nem erőlteted a gépet.Ha a regulátorrugón állítottál és azt kérdezed,hogy ettől károsodhat e a motor hát az attól függ mennyivel foroghat többet a gyári beállításnál?Ezeknek a négyütemű gépeknek 3000 f/min körül van a fordulata.Mivel ezek szóró olajzással vannak ellátva a nagyobb fordulaton nem kielégítő az olajzásuk így hosszabb távon nem igen díjazzák.
Nekem is marci 55- van és én megvagyok vele elégedve!Van az elején 10kg súly,de én ezt keveslem!Nem tudjátok hogy ilyen tipusú trakihoz lehet-e kapni gyári keréksúlyt,vagy hány kg súly lenne megfelelő hogy ne kapirgáljon annyira????Használtam énis szántásra,de csak szenvedés volt az egész!Állítottam a gyári rugón ami autómatikusan vezérli a gázt,így egy kicsit nagyobb lett a fordulat!Ezzel ártottam a motornak??Így a téli időszakpan fahordásra használom!Egyépként 5,5Le!Ha van valami jó tippetek tanácsotok ilyesmikkel kapcsolatban írjatok már!!!
Ha kapálás az elsőleges szempont akkor az áltam említett gép nagyon alkalmas a feladatra.A Terra gépekről:a kérdésedben benne van a válasz.Jó gépek.Nyilván édesapádnak sem ment volna el ennyi ideig ha nem így lenne.Mai napig gyártják őket,többféle motorral:kétütemű,négyütemű,diesel.Az évek során több tipusa látott napvilágot.Rengeteg adaptert gyártanak hozzá így a legkülönbféle munkák elvégzésére alkalmassá tehető.Főleg azok használják akik nagyobb területen foglalkoznak pl zöldség termesztéssel,fóliával.Ennek az egyik fő oka a gépek magas ára.Néha különben igen jó haszált gépet lehetne venni az új ár töredékéért.
A kapálás lenne az elsődleges, ha éppen nem lehet krumplit töltögetni, az nem tragédia. Mi a véleményetek a Terra gépekről? Apám vagy 30 évvel ezelőtt vett magának, és a motorján kívül mindene jó volt. Ahogy látom, a motort azt lecserélték, de mást nem.
Jó kérdés!A 2000m2 már nem kis terület.Arra kellene legalább egy 5Le-s gép ami tartós is.Mivel ahogy írod dombos a terület olyan kellene ami nem túl nehéz pl HONDA FG 315.Viszont krumpli töltögetésre ez nem alkalmas.Arra a munkára nagyobb tömegű gép kellene.Vagy kompromisszumot kell kötnöd annak függvényében melyik célra használnád többet.
Üdv! A tavasz folyamán szeretnék vásárolni egy rotációs kapát. A kérdésem az lenne, hogy milyet. Szempontok: terület: kb. 2000m2, nem túl kötött talaj, domboldal. Leginkább kapálásra kellene, esetleg krumpli töltögetésére. Mit javasoltok? Előre is köszönöm!
Szevasz.Rotációs kapával nem igen lehet szántani.Ahoz kell legalább egy olyan gép aminek a megnevezése egytengelyes kerti traktor.Motorteljesítménye 6 Le fölött.Ezek beépített sebességváltóval rendelkeznek hátrameneti fokozattal,megfelelő áttétellel.Megfelelő járókerék pótsúllyal,továbbá orrsúly használata még ezeknél is szükséges.
Érdekelne azoknak véleménye akik rotációs kapához kapcsolható jobbraforgató ekét használnak. Főleg arra lennék kiváncsi, hogy milyen tipusú kapád van és milyen teljesítményű motorral van szerelve? Érdekelne, hogy milyen kötött talalyt és milyen mélyen tudod megszántani vele. Mekkora átmérőlyű kereket használsz és plusz súlyt használsz-e? Valamint minden szántással kapcsolatos jótanácsot szivesen fogadok.
Ha nem eszi az olajat akkor érdemes javítani. Szerintem nem jól rakták össze a karbit a membránnál van a bibi. A karbi elején található csavart másfél fordulatra kell kitekerni. Ezenkívül meg kellene nézni a szelephézagot. A szívó 0,13-0,18 mm a kipufogó 0.23-0,28 mm. A szabályzó lapátnak ami a burkolat alatt van akadásmentesen kell mozognia.
Ez van a kapagép mostani motorjára írva: Modell Type Code: 90702 0147 02 89041703 Ebből tudtok valamit mondani nekem, hogy a Honda GCV 160 jó lenne-e rá? Ezen a honda motoron van szabályzó?
Azt szeretném kérdezni tőletek, hogy egy biggs motoros KF-04 típusú kapálógépre milyen motort ajánlotok, mert úgy vélem nem, hogy egy új motor jobban megérné, mint egy felújítás! A mostani motor 3.5 lóerős, de szerintem ennek csak a 3/4-ét adta le, mert már a szabályzója nagyon kivan, mert közel 20 éves a gép! Először is azt szeretném tudni, hogy milyen márkájút vegyek rá? Honda, B&S, esetleg más? Ha 4.5 lóerőset veszek rá akkor azzal is működni fog, úgy értem nem lesz valami baja a többlet erőtől? Inkább minőség mint olcsóság! A válaszokat előre is köszönöm!
Pont 20 éve van meg kedvenc kapánk, de az idei évet végigbetegeskedte. Szegedi RK-02-es típus 4 LE-s Briggs motorral, szerencsére mechanikusan jó, csak a motor mondta be az unalmast. Egszszerűen ha terhelés éri lefullad. Voltam vele szervízben is, cserélték a benzintank feletti membránt is, bütykölték a karburátort is, egy ideig megint jó volt. Akkor lett megint gyanús, amikor 2-3-szor annyit evett egységnyi területre, mint jó korában. Köpködte a benzint, a füstöt, de működött. Érdekes, hogy egy beindításra a következő leállításig szinte normálisan, utána meg ilyen pödékelő módon működött. Most meg megint előjött az erőtlen korszak, ha nem szabadon futtatom, vagy a maximum felé veszem a gázt, akkor lefullad. (Mindemellett a szomszéd szinte azonos gépe swzépen muzsikál.)
Kínomban a múlt hétvégére kölcsönöztem egyet, hogy meglegyen az őszi szántás. Mechanikusan jónak tűnik, az eddig látott bolti új kínálat nem nyűgözött le. Új motort lehet kapni hozzá? Vagy esetleg meg lehet ezt a motort bütykölni?
Jelenleg nem tudok ezknél gyengébb minőségről a piacon. Talán az Einhell.
Homokos talaj esetén, a motor és a hajtás rendszer nincs annyira leterhelve, viszont a por mennyisége több, mint a kötött talajnál. Ezért a légszűrés megoldására is figyelni kell. Ezeket a gépeket (amit írtál) java részt fűnyíró motorral látnak el, mivel az olcsóbb.
Magyar gépek közül amit vennék magamnak: Robix, Marci (Honda, vagy Briggs Q motorral)
A tecso gazdaságosban lehet most kapni a szentkirályi gyár Charlie 1B (66 ezer) és Charlie KA (50 ezer) rotagépeket. Érdemes ezek valamelyikét megvenni egy 1400 nm-es homokos talaj művelésésre? (Egyelőre csak parlagfű meg muhar van benne.) Vagy ne sajnáljam rá a pénzt és vegyek dupla ennyiért valami komolyabb eszközt?
Érdeklődnék, hogy a ROBI 151-es (1986 gyártási év) kistraktorra rá lehet e rakni a ROBI 250-es váltvaforgatós ekét. Ha nem, akkor lehet-e valamilyen ekét a 151-esre rakni. Városi lény vagyok, ezért teljesen tapasztalatlan. Vajon lehet valahol bérelni is Robikat, amikkel szántani is lehet?
Takarítom a garázst, sufnit, ezért lenne pár eladó alkatrészem, gépem, ami nekem felesleges, de más még hasznát tudná venni. A felsorolt dolgok mind Pécsen vannak.
- Lenne egy eladó, kapálógéphez való oldalkidobós fűnyíró adapterem. Eddig Robi-50-hez volt használva, de szerintem bármilyen hasonló röpsúlyos kuplungú géphez jó.
- Szintén eladó olcsón, egy kisebb felújításra szoruló kapálógéphez, kistraktorhoz való utánfutó. (Hibája: hiányzik a jobb hátsó lámpa és a hátsó lenyitható hátfal.)
- Van még egy üzemképes Robi-50-es motorom.
- És egy Thomos motoros felújított, szép állapotú kapálógép, tartozékaival együtt.
Sajna nekem nem váltvaforgató ekém van csak sima "Szabadszentkirályi" gyártmány és a 219-es hozzászólásomban képet is tetem föl róla. Ha igy is érdekel szóljál.
ROBI 156H tipusu kapát vegyél, ebben az árkategóriában a többi csak kullog utánna minőségben. Jó még az RK tipus is csak az a baj hogy azon kínai Proton motor van.
ha nekem mutatsz egy 4 ütemű 24Le-s kocsit, ami annyi benzint zabál amennyit egy trabi 601es akkor grat, megérné a vételt(tudod a 4 ütemű motor azonos fordulaton fele annyi benzint robbant be, és a szelepeknek köszönhetően alacsonyabb fordulaton kiegyensúlyozottabb, mert tovább van benn az égéstermék, ennek köszönhető a jóval nagyobb nyomaték,viszont a magas fordulatot gátolják, mert kevésbé nyitnak egybe a szelepek, mint mondjuk egy 600as sportgépnél), szóval egy 160ccmes 2t nem fog közel sem ugyanannyit fogyasztani, mint egy mai technikával épített 4t motor.
Hello nekem pal gyújtógyertya van benne(már nem gyártják, most brisk néven fut ha jól tudom) 1-2. ra indul nem volt vele sose baj, de egy kismotor boltban kérhetsz simsonba valót, az tökéletese megfelel(természetesen nyári gyertyát).(285 hőértékű talán,de ezt a boltba jobban tudják
Szia! Nekem csak 151-es Robi-hoz van dokumentációm, de talán hasznos lehet: A gyújtógyertya: M14*1,25 175-ös hőértékű, elektródák távolsága 0,5-0,6 mm.
Nagyon köszönöm a válaszod! Eddig még, sajnos nem találtam típusleírást az alábbi linken, de azért még tovább keresgetek. Egy ROBI kertigéppekkel foglalkozó áruházban azt mondák, hogy a 260-as gyertya a megfelelő. Lehet, hogy megveszem, mert már furdal a kíváncsiság, hogy hogyan megy, ugyanis kapott egy alapos generált.
Segítséget szeretnék kérni a Robi55-ös kapagépemhez. Használtan kaptam a gépet, de nem volt benne gyújtógyertya, és a boltokban nem tudják megmondani, hogy pontosan milyen hőértékű kellene bele. Természetesen egy gyertya-típusszám is megfelelne.
Hello ha rossz a tömítés akkor egyértelműen látszik hogy folyik az olaj de szerintem neked vagy a légszűrő vagy a kipuff lesz a hibás. Ha már nem nyomatékos a gép és naon pörgetni kell inkább fúrasd meg mert ha pörgeted az alsó tűgörgő meg a főtengely csapágy se bírja örökké. A 3 liter plusz olajat arra értettem hogy három liter benzin és olaj bele(mivel 2t). A mi ducatinkon is van pl reed szelep de még se megy levegővel, nekem a stihl fs 86om meg 1-1,5 óra alatt kitankolja magát, nem tudom neked milyen géped van vagy mire használod de szerintem irreális. Igaz hogy ez a gép már nem mai de erős és megbízható bár ha igaz amit írsz akkor kicsit sokat eszik.
Robi 55-höz kérek szakmai tapasztalatra támaszkodó tanácsot.
Amíg végleg ki nem ment a forgattyúház tömítés, addig a motor bár falsot is szívott és pörgött, de nem ment. Aztán tisztességesen tömítést cseréltem, plusz henger alap (?), és hengerfej tömítést is a motor nyomatéka érezhetően nőtt, VISZONT most full gázon nem pörög úgy, olyan mintha le lenne szabályozva. Kompressziót nem mértem, szerintem az OK. Tehát ha terhelt állapotban növelem a keverék mennyiségét egy ideig nő a teljesítmény is majd egy bizonyos gázkar állás után a teljesítmény csökken, gyengül és öblösebb "torok" hangja lesz. Alapjárat OK, ha hirtelen adok gázt akkor nem ugrik föl a fordulatszám, hanem egy pillanatig úgy csinál mintha le akarna fulladni aztán kel életre. Henger nem volt fúrva, gyűrű nem volt cserélve. Mi lehet az ok? Egy bizonyos keverék mennyiség fölött akkora a robbanás/légnyomás intenzitása, hogy a gyűrűk nem szigetelnek és a tűztérből átfúj a dugattyú mögé?
Lehet a gyújtásbeállítás az oka?
tudtok ajánlani bevált tömítőanyagot? pl. loctite 5972-t próbálta valaki? jó az ár/minőség aránya?
Ja, és szerintem kihagytad a számításból a fogásszélességet. Ha fajlagos üzemanyagfogyasztást számolnánk (liter/m2), szebb lenne az eredmény. Ehhez ismerni kellene fogásszélességet és a haladási sebességet, ami viszont nincs megadva.
Ezt a 3 liter plussz olaj kérdést nem értem. Igaz az egészet nem. Egy két űtemű trabicsek sem fogyaszt jelentősen több üzemanyagot, mint egy ugyanolyan teljesítményű hagyományos négyütemű autó.
Egy korszerű kétütemű viszonylag kicsi (fs80) motoros fűkaszát ha megtöltök (gyári adat 0,44 liter, de sosem néztem), és nekiállok kaszálni, én előbb kidőlök mint ahogy kifogy a benzinz. Hogy kicsit konkrétabb legyek: szerintem 3 órát lehet vele dikicselni.
Én is néztem ezt a 150 ccmes 2t rotakapát amihez ugye az van írva hogy cirka 500g/kw/h az üzemanyagfogyasztás. Nem értek hozzá de gondolom hogy 4000es fordulaton is lead 2-3 kw teljesítményt. Maxon meg 5kw ami 2.5kg benzin ami több mint 3 liter plusz olaj. A mai benzinárakat figyelembevéve nincs értelme 2tvel dolgozni hobbi szinten se SZERINTEM!!!
Nem tartom jó ötletnek, igaz én az elektronyos fűnyírót sem szeretem. Nekem első a szabadság, de a biztonság sem utolsó. Ezekkel egy elektromos rotátor nem büszkélkedhet. A hajtóművet meg kicsit sokallom annyiért, (persze lehet, hogy nem az). Akkor már inkább egy használt.
Régi MPM 10-el kapáltam kezes jószág , 250ccm kétütemű 10Le, mindenen átgázol. Sok a kapatag és 30 vagy45 fokonként nannak nem 90 fokonként egyenletesen megy nem ráz mint a 4le briggs motorosak, súlya végett nem dobálja a rögös föld. Két újjal lehet vezetni de ha félrekap pl szőlőben felmászik a karóra, és feltekeri a drótot, nem tudod lefogni. 4m-es pallón lehet feltolni a dobozos ducato 40cm magas platójára dögnehéz. Berántani sem leányálom, két kézzel kell húzni a zsinórt.
Egyel nagyobb testvérét láttam egy Csongrád megyei kisvárosban, de nem szeretnék neki reklámot csinálni, ezért nem írom ide. Ha véletlen a közelben laksz, egy mail-ban megmondom hol van. Ára: 376 eFt
Egyébként ez a márka az egykori híres MPM Ducati utódja. Szerintem Gépdoki is megerősíti, hogy jó gép - volt valamikor. Van benne 3 sebesség előre, egy hátra.
A DRAGON 55 hajtóműve valóban egy kicsit gyengébb, de az utóbbi időben nem sok gond volt velük.
A MARCI 55 H Honda 5,5 LE motorral és erős hajtóművel rendelkezik, és árban is elfogadható. (Én magam is ezzel kapálok.) Ugyan a csoroszlyatartóját itt-ott már hegeszteni kellett, de ennek ellenére nagyon jó, kezes kapáló gép.
A kétütemű motoroknak ma már csak a kézben tartott gépek esetében van létjogosultsága, főleg a könnyebb súly miatt. Kapáló gép esetében jobb a négyütemű motor, hisz a súly nem különösebben számít, illetve a nagyobb súly kemény talaj esetében kifejezetten előnyös.
Mi a baj a két ütemmel? Ugyanazt a teljesítményt könnyebb mociból ki lehet hozni, nem felejted el az olajcserét (vagyis elfelejtheted), domboldalon is rotálhatsz. Esetleg a környezetszennyezésre gondolsz?
Ennek a mikrobi is megfelel. Akkor az is megvehető? Mindegyik Robi ugyanolyan mélyen kapál, vagy a nagyobbak mélyebben? Nekem a munka szélesség mindegy.
Én a Robit ajánlanám néked Briggs vagy Honda motorral és legyen minél erősebb a motor 5,5-6 LE. Nékem is ez van 12 éve nyúzom egy Briggs motorral de semmi hiba nem volt vele. Pontosabban levegőszűrő és olajcsere kivételével. A rendszeres karbantartást meghálálja.
Elolvastam a topikot az elejétől és nem lettem okosabb. :(
Kérlek segítesettek abban, hogy milyen kapáló gépet vegyek kötött, 1000 nm kötött, agyagos talajra. Jó lenne, ha minél mélyebben tudna kapálni.
(Olvastam, hogy a Honda dragon jó lenne, de annak a hajtóműve rossz. Illetve a Robinak jó a hajtóműje, de gondok vannak a motornál; bár, ha ugyanazokból a motorokból építkezik, akkor ez irreleváns.)
A robi 151 kapatengelye 25mm a 250-esé 30mm. A tartozékokat Veszprémben az Agrobix kft-nél kérdezd meg, a telefonszámukat a tudakozó megmondja. Csomagküldéssel is foglalkoznak.
Üdv! Olyan kérdésem van, hogy szerintetek a robi 151-es kapatagjai passzolnak-e a robi 250-eshez? Tehát ha leszedem a 151-esről a kapákat akkor simán fel tudom-e tenni a 250-esre? Mind2 gép 199X évjáratú korban kb egyeznek. Valamint a 250-esre a sárvédőket és a támasztókereket, valamint a hátsó rúdját (ami a rotáláshoz kell) lehet-e kapni vhol? Ha igen mennyibe kerül?
a kuplungba volt 2 csavar ami a rugokat fogja es az egyik nem volt rendesen beletekerve az adta a kattogo hangot. visszatekertem, gep beindit. 2. rantasra indult is, de ero az nem volt benne, gazadasra lefulladt. legszivesebben szetvertem volna fejszevel. szetszedtem a blokkot, nem-e en csesztem el valamit amikor felpakoltam ra az uj gyuruket, de azok a helyukon voltak. blokkot osszeraktam, kipufogo meg nem volt fennt, mondom beinditom. lass csodat elso rantasra indult, gazadasra forog a kapa /jol el is asta magat/. kipufogo visszarak, ugyanugy erotlen a masina. kiegettem a kipufogot, kijott belole egy csomo szar,vizzel atmostam majd ujbol kiegettem, ekkor mar nem jott belole semmi trutyi. holnap osszeszerelem.
koszonom az eddigi segitseget! ugy nez ki mostmar megy a masina. a csiszolopapir segitett. de viszont hallok valami kattogast ami eddig nem volt. alapjaraton nem jelentkezik a hang, gazadasnal viszont elegge aggaszto letezik, hogy meg mindig a kuplung szorakozik velem?
igen! errol van szo:) ha felemelem a kapat akkor forog, ha lerakom akkor meg nem. megprobalom megcsiszolni hatha mennifog. a benzinem meg elfogyott sajnos. a gyuruket meg nem probaltam bele elotte sajnos. orultem, hogy a 3 bol csak 1et tortem el
Na most akkor megy az a gép vagy nem megy? Elvesztettem a fonalat.
Ha forgatja kézzel, akkor forognak a kapatagok. Ha csak a motort indítja akkor az berreg rendesen. Ha összekapcsolja, akkor a motor berreg, de a kaptag nem forog. Erről van szó? Mert akkor kuplung a gondja. Csiszold meg és írd be mi lett az eredmény. Terhelés nélkül, felemelve forognak a kapák? Mert akkor tuti kuplung.
:) igen van benne olaj. lehetseges, hogy a boltos rossz gyurut adott? vagy akkor be se indulna? a motor meg nem volt furva soha, es kaptam hozza 2 db babetta gyurut. kiprobaltam ugy inditani, hogy szet volt szedve a kuplunghaz. forgott mint az allat :)
Nem tűnik úgy, hogy nagyon el van kopva, de a felülete lehet, hogy kifényesedett. Csiszolóvászonnal csiszold meg, a harangot meg zsírtalanítsd le, de szerintem nem ez lesz a hiba.
sajnos nem :/ elobb szetszedtem a kis masinat. az nem lehet, hogy a ket oldalan levo barna valami el van kopva es ezaltal nem forog a kapa kellokeppen? mert ha az also reszet kezzel forgatom akkor a kapak is forognak vele, szoval nincs szettorve benne semmi.
a motort tegnap elott szedtem szet es nem kopott. az egesz gep nem volt hasznalva osszesen 1 napot, 10 evet allt a garazsban. marciusban beinditottam, megkapaltam vele a kertet, elraktam. Egy baratom kolcsonkerte, nala 5 perc hasznalat utan megallt. Elvitte egy szerelohoz akinel ott allt 3 hetet de hozza se nyult. hazahoztam. A blokkot osszehuzo 4 csavar kozul elvolt torve az egyik, azt kicsereltem, kapott uj gyuruket, tomitest, gyertyat. Akkor marad a kuplung , de ahhoz nem ertek sajnos.
Én is Robi-55 védelmében szólnék. Na de nem mindíg volt ez így. Voltam úgy vele, hogy nekiesek fejszével és ütöm ahol bírom. Apósomé a kiskapa, ő nem nagyon figyelt oda rá. Mikor igazán szükség lett volna rá, fél napig rángattam, leginkább a tenyerem hólyagosra, de após mondogatta, hogy be fog az indulni. Aztán meguntam és atomjaira szedtem. A dugattyúgyúrűből közel negyed darabnyi letörve, dugó lóg a hengerben, tömítések tropák, leállítógomb hiányzott, volt mit csinálni. A hengert fúrattam, újraperselyezték, új dugó, dugógyűrő, karbi kipucol, az összes fúvókából vettem újat, tömítésekből szintén, beállításokat ellenőriztem, összeraktam és azóta nagyon jól megy. Téli leállás után is pár rántás és indul.
Amire tapasztalataim szerint érdemes odafigyelni: -a légszűrője olajos, a légszűrőház alján mindig legyen 1/4-1/2 újjnyi olaj. -ugyanígy a kapatagok közepén levő csigahajtás olajszintje is legyen megfelelő. -egy időben simán beröffent, aztán gázadásra nem történt semmi. Rájöttem, hogy a karbinál a pillangószelep tengelyén van egy furatokkal ellátott rugós visszatérítésű fémlapocska, ezt mozgatná a gázbowden. Ha viszont a rugó rendesen beszennyeződik, akkor nem mozog, megragad és hiába "adod" a gázt, nem történik semmi. -volt olyan hibajelenség is, hogy egy idő után megfulladt, leállt. Kipufógó nélkül simán ment, tehát a kipufogó dugult el, ezt malacpörzsölővel kiégettük. -a karbin lévő levegőcsavart 3/4 fordulatra kell hivatalosan állítani -a kuplungszerkezet sehol ne legyen olajos, zsíros. -a trafóból a gyújtáskábel képes kilötyögni -1:40-es keverékkel egyáltalán nem füstöl, simán jár. Ha olajosabbat használtam képes volt a gyertya kormolódni és egy idő után emiatt nem indult. -leállítás után a karbin levő benzincsapot mindig elzárom és hosszabb leállás esetén a tüzelőanyagot is leengedem a tankból.
Remélem nem lesz reklám, de van Pesten egy áruház, ahol szinte bármilyen gyári alkatrészt lehet hozzá kapni elfogadható áron és nem kell a 2 esélyes bontott alkatrésszel bíbelődni. Ez az Agroforg Kft., IX. Táblás u. 29. De a gyárban is elég segítőkészek voltak, mikor infot kértem tőlük.
uj gyertyat kapott es indul is :) csak ujabb problema adodott. inditas utan a kapa alig akar forogni, mintha nem lenne benne ero. karburatort szetszedtem, kompresszoral kifujtam, de ugyanaz. valaki esetleg tapasztalt mar ilyen jellegu problemat? /2utemu robi 55-os/
hello! egy olyan kerdesem lenne, hogy a gyertyaszikra lathato kell legyen vagy sem? mert en szikrat nem latok, csak a kezemen erzem. ill mar azt sem annyit rangattam azt a tragacsot es nem indul :/
Sziasztok!!! Azért írok mert sokan szidják a robi 55öt. Nekem is van egy 10 év állás után kb 5 óra alatt újjávarázsoltam azóta (2 éve) dolgozok vele kisebb nagyobb hibái vannak(karbi szarakodott, új úszótengely azóta az is jó). Idén tavasszal volt egy fúrása mert az egyik zéger még ismeretlen okok miatt kirepült (több mint 20 éves technika) immár 60ccmel(40.75mmes 41 mm a 60 ccmes) már túl vagyok a bejáratáson gyepet felkapálja szóval jó gép csak törödni kell vele. Jah még a kormányt kellett hegeszteni 2szer meg egyszer az ekéjét (nagy a nyomatékXD) szóval évi kb 70-80órát megy és a mai benzinárak mellett az alkatrész aprópénz (3800huf volt öszvisz a fúrás dugó csapszeg felső tűgörgő gyűrűk 2 új zéger) benzinből meg most bejáratva 0.5-0.75 liter/óra, lényeg ha megfelelő olajat használsz és figyelsz rá szerintem akár a 4ütemű csodagépekkel is felveszi a versenyt. Indításról annyit ha napon hagyom 1-2 hétig állni második rántás ha 'hűsöl' általában elsőre. Azért egy huszonakárhány éves géptől nem rossz, munka közben meg halkabb mint egy fűnyíró. Nah ennyi nekem megérte fúratni.
Sajnos így van, nem túl környezetbarát, nem is alkalmazom, mert nem művelem, inkább nyírással tartom karban a területet, így lassanként kialakult egyfajta természetes gyeptársulás az évek során. Inkább ott lenne megoldás ez, ahol művelésbe kell fogni a területet. Sajna a gyökereket maradéktalanul el kell távolítani, és el kell égetni, mert képes a félredobott gyom újrahajtani, sőt, a rotakapa ahogy húzza magával esetleg még nem fertőzött területen is megjelenhet, egy gyökérdarabka is elég hozzá.
Igen, sajnos ez így van, csak azért nem említettem, mert nem annyira környezettudatos a dolog. Egyébként intenzív műveléstől is eltűnik évek alatt, de ha van mellette gyepes terület, vagy egy telekhatár, akkor mindig tőr befelé.
A fő gyomírtás megfelelő ideje az ősz, mert ekkor a növényben a nedvek áramlása a gyökér felé intenzív. Ilyenkor érleli a gyökerét az átteleléshez. Ekkor egy levélen felszívódó, de gyökérre ható gyomírtószer nagy pusztítást végez. Ilyenkor tavasszal, nyár elején "leperzseli" a levelet, de hamarosan újra kihajt.
Nem teljesen rotakapával kapcsolatos hozzászólás, de talán hasznos. Nekem is olyan a területem, hogy elég sok tarackos növény van benne, rotakapával teljességgel reménytelen művelni, ezért nyírom. Viszont olvastam egy régebbi könyvben (azt hiszem Bálint György régi könyvében) hogy le kell gyomirtózni, megvárni míg újra hajt, akkor megint gyomirtózni és utána könnyebb kitakarítani a tarackolókat.
A kultivátor (lagalábbis amit én láttam, késes) szinte csak kelő gyomok "ellen" jó. Ha nagyobb a gyom, és mondjuk még egyszikűek is vennak benne, akkor az történik, hogy nem vágja el gyökérnyak alatt, hanem tolja maga előtt.
Olyan, mint a kapálás. Ha kicsi a gaz, húzhatod holyamatosan a kapát, ha meg nagy, újra és újra be kell vágni a gyomos területbe. Míg az előbbi módszer útánozható géppel, az utóbbi nem.
Vagy ott van a tolikapa (egyes vidékeken dekkelő, dikkölő). Azzal is úgy kell dolgozni, hogy nagy lendülettel előre kell tolni, majd kicsit visszahúzni. Aztán megint előre, megint vissza.
Köszönöm a választ. Ma neki is duráltam magam a területnek csak úgy szimplán a kapákkal. Nem ment olyan rosszul. Azért remélem, hogy az adaptereket is használni tudom majd, ha kitakarítottam a földet.
A kulcs-szó a rotátoron van. Ezek a gépek, bár van hozzá sokféle adapter, alapvetően rotátorozásra valók. A késes kultivátornál szerintem tartack ellen többet ér, ha felrotátorozod. A tarackot igaz így sem bírod majd kiírtani. Egyébként a jó homoki tarack még egy MTZ -t is megfogja.
A sebességfelező nem vesz le a motor etejéből, hanem lassítja az áttételt, amitől növekszik a nyomaték. Ez lehet, hogy inkább "szántáshoz" való, kultivátorhoz lehet, hogy meg lehet próbálni nélküle. Hogy a gép ne ássa el magát, a kerék szélességének növelésével lehetne kísérletezni.
Valószínűsítem, hogy ezek a kiegészítők tökéletesen tiszta, gyommentes és emelett egyenletes talajon nyújtják amit kell. A terület, amit megakartam kultivátorozni, fel lett szántatva ugyan, ha jól tudom egyszer meg is lett tárcsázva (elég trehány módon szvsz) de ennek ellenére eléggé, sőt nagyon tarackos.
Kiskörmöst küldtek, és lehet, hogy ez a baj. Ugyanis állandóan elült a gép, megüllyedt, elkarapart és úgy kellett kirángatni.
A Kerti gépek topokban javasolták, hogy írjam le ide is a gondomat, minthogy itt kifejezetten a rotátorokról van szó. Szóval a helyzet a következő.
Vettem egy Szentkirályi rotárort és néhány adaptert hozzá (töltögető eke, jobbraforgató eke, kultivátor stb.). Ma feltettem rá a kultivátort, előtte a sebességfelező adatptert. És... és nem bírtam vele kultivátorozni. Állandóan elakadt. Igaz, hogy a föld, amit meg akartam ekekapázni, eléggé tarackos, bár meg van szántva. Szóval elősőre úgy tűnt, hogy befürödtem mind a kultivátorral, mind a sebességfelezővel. Mire jó egyáltalán ez a sebessgégfelező, ha a motor erejéből elvesz? Ha valaki tud erre valamit mondani, kérem, hogy írjon!
3 napi kemény szívás után végre elindult. Szerintem kuplung hibája van. Azért nem indult el, mert ahogy be akartam rántani, mindig forgatta (volna) kapásból a kapafejeket is, és így nem tudott elindulni. Az tűnt fel, hogy ahogy rángattam, egy idő után kezdte magát beásni. Megemeltem az elejét, aztán pöcc-röff. És kapásból forog a kapa is, ahogy meg leteszem meg is fullad. Ha picit több gázt adok neki, akkor meg lassan pörög fel, de aztán majd elszáll. Szóval erre jutottam.
Következő kérdés: a téli pihenő alatt van esélye annak, hogy beáll a kuplung? Abban bízom, szétszedem, kitakarítom, aztán jó is lesz. Csak ma már rám esteledett. Van valami reális esélye szerinted, vagy a "tünetekből" kiindulva más szerinted a baj?
Bár ez a láncfűrész topicból van, attól függetlenül olvassátok, hiszen itt a motor a lényeg. Ezeknél a rotiknál szerintem nem is a motorral lesz majd gond, hanem a hajtással... Miért kerül egy Szentkirályi vagy Oleo-Mac 100k-140k-ba ez meg a harmadába-negyedébe. Láttad már ezeknek a pl. hajtásházát? Az is jelenthet valamit... mondjuk nem sok jót)
MTD. Én azt gondoltam elsőre, hogy mivel az Alpina fűrészeket itt rakják össze, logikusan az MTD fűrész is az lesz, de nem, ez valami más, valóban semmire nem hasonlít, épp ezért feltehetőleg saját. Vagy majd kiderül. Gyártó országként USA van feltüntetve, ezt aki akarja elhiszi, aki nem nem. Lehet felhívom majd őket.
Motor és fűnyíró. A ThorX elnevezésű motor a sajátjuk, nemrég hozták be az európai piacra. Előtte amerikában gyártották, elvétve fellelhető őskövület példány belőlük. (Egyik kollégám nagyapjának van ilyen 600éves ThorX motoros fűnyírója a tanyáján, eredete ismeretlen, ő is használtan vette 380éve.) Ezek a mostaniak már nem meglepő módon kínában készülnek, de ettől még nem rosszak, sőt! A meghibásodás valóban elenyésző!
Az MTD ma már vállalatcsoportnak tekintendő, kb mint a Husi. A sötétzöld, Bolens márkanevű gépek a legolcsóbb szegmens, ezeken volt először ez az új, kínai ThorX motor. Egyébként a Bolens az egyetlen olyan márkája az MTD-nek, ami a saját "gyereke", direkt az olcsóbb gépeik miatt hívták életre annak idején. Kicsit hasonlít ez a Husqvarna-Partner pároshoz. A piros, echte MTD illetve amerikában YardMachines gépek a közép kategória. A Yard-Man már egy kicsit ezek fölött van, a White Outdoor és Troy-Bilt is hasonló kategória. Legteteje a Cub-Cadet és a Cub-Cadet Commercial. Ezek közül a hivatalos magyarországi forgalmazásban a Bolens, az MTD, a Yard-Man és a Cub-Cadet márkanevek vannak. A többi nem az MTD Hungaria-n keresztül érkezik! A történethez hozzá tartozik, hogy nálunk csak főként fűnyírók és kisebb trakik összeszerelése folyik az Alpina láncosok mellett. A vágósztalt sem ők gyártják, hanem egy külsős cég. A motorok pedig jönnek a saját hazájukból. ThorX, Briggs, Honda vagy Kawasaki, utóbbi kettő, de főleg a Kawa a legteteje. A Tanaka mellett egy időben az amerikai McCulloch is tagja volt a családnak, de aztán ők pattintva lettek. A Tanaka sem hiszem, hogy sokáig bent marad, lévén a Hitachi felvásárolta az egészet. A lánfűrészei már el sem érhetők a lapon.
Egy szó mint száz, az MTD-vel sosem volt garanciális problémánk, korrektek és viszonylag gyorsak is. A kínai ThorX motor eddig bevált, én nem félek a fűrészüktől sem.
Köszi elolvastam, de mielőtt ide írtam, már akkor túl voltam az olvasáson. A kérdésemre nem jött meg a válasz. Jobb a felülszelepelt, csapágyazott stb. motor. De milyen motor a THORX? Ki gyártja valójában, valakinek van ilyen, valaki használta már? A TESCO-ban most lehet kapni MTD 40PO típusú, Thorx 3,5Le motor 40cm vágószélesség, acél ház, 60literes fűgyűjtővel 35000ft-ért. Ezt megéri vagy sem? Ha az általad említett lapot elolvasom, akkor ez a jó, de hát mindeni a saját lovát dicséri!!Ezért kérném, hogy tapasztalatokat és ne katalógus adatokat írjatok. Köszi Mészi
Sziasztok hozzáértő és fűnyírókat látott szakik!! Segítséget szeretnék kérni. Apósom megbízott, hogy a TESCO gazdaságosban vásároljak egy fűnyírót. De milyent? Az MTD-nek két változatát találtam, az egyikben THORX, a másikban BRIGGS motor van. Az számomra egyértelmű, hogy csakis fémházast fogok venni, de melyik, ill. mílyen motor legyen benne? A BRIGGSt valamílyen szinten már láttam és az én fűkaszám is ilyen, de valami tanácsot, jó és rosszat kérlek írjatok a a motorokról. A THORX tényleg kínai és nagyon rossz, vagy csak ilyesztgetnek? Az meg, hogy a Tesco forgalmazza nagyon barátságos áron ez egy kicsit ijesztő. Várom a bölcs és hozzáértő válaszokat. Köszi szépen. Mészi
A Robi-55 ben friss a benzin? Ugyanis ha még az őszi benzin van a gépben, akkor lehet, hogy "megdöglött". Cseréld le a benzint, a karburátorból is takarítsd ki. Lehet, hogy a benzinből kivált a parafin, ami képes a fuvókákat eltömíteni. Ezeket is takarítsd ki.
Indítás: szivató rá, gáz rá, határozott mozdulattal beránt.
Olvasva az utólsó néhány hozzászólást, egy hasonló problémás dologban kérném a segítségeteket.
Robi 55.
Most örököltem a kis aranyost. Tavaly ősszel állítólag szépen leállt, de a tavaszi újraindulás nehezen akar összejönni. El is indul, de gázadásra lefullad. Most egész délután azzal szenvedtem, de most már csak egy pöff sem akar összejönni.
Gyertyát kivettem, szikra van.
A légszűrő csövét levettem, a szivató mögött a karburátorban benzin van, de mégis semmi.
A gyertyát kivettem, megrángattam anélkül is, hátha túlszívta magát, de igy sem jártam eredménnyel.
A gyújtás kondenzátorja alatt találtam egy zöld színű vezetéket, ami sehova sem megy, csak úgy lóg egy saruval. Annak hol lenne a helye?
A légszűrőház teteje olyan, mintha egy nagy gomb lenne, be lehet nyomni, aztán rugó visszanyomja. Annak van jelentősége?
Hogy kellene igazság szerint indítani? (szivató elfordit, gáz kell, vagy nem?)
Bocs, hogy ennyit kérdezek, de még sosem volt ilyenem, nem is használtam, de most hogy füvesítünk, nagy a lelkesedés...