> Ok, akkor kérdezek, de úgysem fogok értelmes válaszokat kapni, maximum csak mellébeszélést:
A mellébeszélés a te asztalod, de lásd kivel állsz szemben :)
> Olyan készülékről van szó, amelyen amúgy nem fut eleve egy már kész működő webszerver, kész interaktív konfigurációs felülettel?
Nem feltétlenül. Komoly managed switchekről meg routerekről beszélünk, itt szó sem volt semmiféle home user cuccokról. Eleve amin console port van, az nem usernek való. A webszerver eleve erőforrásigényes, ezek a cuccok arra vannak kitalálva, hogy ethernet csomagokat pakolgassanak ide-oda, a http csak egy nyűg (persze sokszor implementálják, de ez most mellékes)
> Tehát ennél a készüléknél jelentős extra szoftveres fejlesztésre lenne szükség ahhoz, hogy (akár soros porton át) pl böngészővel lehessen lehessen konfigurálni?
Igen. Elég jelentős.
Egy ilyen cucc teljes network configja simán többezer változós, a halálf****t is be lehet állítani rajta. Namost erre UI-t építeni, ami akár a funkciók egy töredékét is implementálja rettenetesen sok programozóév meló. Ha nem muszáj, nem fizetik ki. (illetve az enterprise szegmensben erre a kutyának nincs szüksége)
> Vagy esetleg mindez a szoftver már ott fut rajta készen, a soros port nem több, csupán egy plusz csatlakozási lehetőség?
http over rs232 ? Olyat még nem láttam. (persze lehet hogy van, IP over Avian Carriers is létezik)
De megintcsak nem érted, nem az a kérdés, hogy ott fut-e a "szoftver", hanem hogy milyen UI van hozzá ? Egy felhasználóbarát webes felület építése elképesztően nagy munka. Jelen esetben (mert mondjuk a cuccon futó linux implementálja a networking funkciók jelentős részét, ezert a UI epites nagyobb munka mint az osszes egyeb szoftveres feladat)
Régebben gyártottunk olyat is, amihez volt webes felületen kattintgatós, de egy átlag rendszergazdának el kell boldogulnia a CLI felülettel is. Ezt a CLI felületet persze el lehet érni UTP kapcsolaton keresztül is telnet-tel.
"hogy mennyi fejlesztesi energia kulonbseg van az "egyszeru bongeszo kattintos grafikus felulet" meg a CLI kozott ... IT temakban inkabb kerdezz, vagyunk itt paran akik szivesen segitunk."
Ok, akkor kérdezek, de úgysem fogok értelmes válaszokat kapni, maximum csak mellébeszélést:
Olyan készülékről van szó, amelyen amúgy nem fut eleve egy már kész működő webszerver, kész interaktív konfigurációs felülettel?
Tehát ennél a készüléknél jelentős extra szoftveres fejlesztésre lenne szükség ahhoz, hogy (akár soros porton át) pl böngészővel lehessen lehessen konfigurálni?
Vagy esetleg mindez a szoftver már ott fut rajta készen, a soros port nem több, csupán egy plusz csatlakozási lehetőség?
> Ha a kommunikáció IP alapú, akkor ezernyi kész szoftver áll rendelkezésre (akár egyszerű böngésző kattingatós grafikus felülettel)
Istenem, ha lenne fogalmad rola, hogy mennyi fejlesztesi energia kulonbseg van az "egyszeru bongeszo kattintos grafikus felulet" meg a CLI kozott, vagy ha tudnad, hogy mennyivel kiralyabb (es miert) egy komoly IT rendszerben a remote CLI eleres, akkor nem beszelnel ekkora baromsagokat.
Mondtuk mar tobbszor, IT temakban inkabb kerdezz, vagyunk itt paran akik szivesen segitunk.
Ha a kommunikáció IP alapú, akkor ezernyi kész szoftver áll rendelkezésre (akár egyszerű böngésző kattingatós grafikus felülettel), ha viszont a kommunikáció "régi fajta" soros port / telnet ->parancssor, akkor a felhasználók túlnyomó része pánikba esik :)
Ezért amelyik gyártó nem akarja elijeszteni az új (tehát 50 évesnél fiatalabb :) ügyfeleket, az a gyártó IP protokollt (is) alkalmaz.
admin connected from 127.0.0.1 using console on localhost localhost#configure terminal Enter configuration commands, one per line. End with CNTL/Z. localhost(config)#interface gigabitethernet 0/0 localhost(config-if)#ip a#NOTIFY# IF: GigabitEthernet 0/0 is DOWN localhost(config-if)#ip address 192.168.1.15 255.255.255.0 localhost(config-if)#exit localhost(config)#end localhost##INFO# Configuration modified from cli user: admin on Tue Nov 12 08:11:03 UTC 2019 from the Console localhost##NOTIFY# IF: GigabitEthernet 0/0 is UP localhost#ping 192.168.1.1
Type escape sequence to abort. Sending 5 120-byte ICMP Echos to 192.168.1.1 (192.168.1.1), timeout is 3 seconds: !!!!! Success rate is 100 percent (5/5) round-trip min/avg/max = 0.183/0.223/0.361 ms
Vagy valójában mindegyik műszer rossz, ingyen kapta őket kollégákktól
és csak azért cipeli őket, hogy számlázás előtt látványosan kipakolja az ügyfél előtt ("rendet rakok a táskámban" parasztvakítás), hogy az ügyfél elámuljon a felszereltségén és morgás nélkül fizesse ki a dupla gázsit :)
Ne a kábelt mutogasd, inkább az eszközre lennék kíváncsi, mert ehhez a kékhez aztán végképp ott a kék színű console feliratos port, csak azon aztán IP se ki, se át. Annak jó lesz a management VLAN meg egyéb port. Biztos van, de csak úgy kíváncsiságból meglesném. Már csak azért is fura, mert mintha a soros az 1,4,5 lenne, így az 1es éren nehéz lenne egyszerre sorosat és IP-t is lőni ugyanott.
Ebben biztos vagy? RJ45ön eddig csak egy szabványt láttam, ráadásul jó ideje a soros az már inkább USB.
Ami a képen van az meg tökre nem ilyen szétválasztó, hanem az 1,2,3,6 ereket szedi szét, amin ott van minden szükséges RX/TX a 100 megabithez és occsó ember 2 végpontja, mikor 1 darab 8 eres UTPre kellene két fizikai portot lógatni. Szóval ez az elsődleges felhasználása és kb. több nincs is. Többi is szintén bonyolult, mert van miikor a TV külön port és szopni kell az unicastos megfejtésekkel, nem nagyon lehet egy switchen összekeverne a helyi hálózattal, de még VLANozva sem mindegyik megy. Szolgáltató és szopásfüggő, jobb azt fizikailag külön kezelni.
Egy nem klasszikus megoldás a gyártók részéről hogy egy RJ45 csatlakozóra kihozzák a konzolt es az IP elérését is az eszköznek.
Akkor legolcsóbban és legegyszerűbben ilyen dobozzal lehet szétválasztani a kettőt egymástól.
Másik felhasználása hogy ha egy helységbe már nem lehet több kábelt vinni és kellene a meglévő TV box mellé mondjuk egy másik valami - tudom kell venni egy pici GE switchet és akkor giga marad minden :) - de akkor legyen passzív a dolog, akkor egy GE kábert szét lehet valasztani kettő FE ágra olcsó módon.
Valószínűleg a kávéfőző lesz a legizmosabb fogyasztó, de a rengeteg sört/ásványvizet bazinagy fagyasztóládákban szokás hűteni, azok is szeretik az áramot. És felbukkanhat egy erősebb mikrohulámú sütő is.
Erről jut eszembe: még mindig nem találtam olyan feszültség+ellenállás mérőt, amely az éppen mért értéket változó hagMAGASSÁGGAL is jelzi (tehát NEM változó hangerővel, hanem változó frekvenciával).
Ha esetleg valaki belebotlik egy ilyenbe, szóljon.
Már évekkel ezelőtt feltaláltam, de lusta vagyok megcsinálni magamnak, hátha valaki már gyártja.
Szóval tök egyszerű a kérdéskör, a várható igények függvényében megfelelően kellene méretezni, majd kivitelezni az elektromos hálózatot :-D Videós kimaradt, én voltam olyan kretén, mikor 800-1000 wattos lámpát vittem fényességnek. Ez ovlt kéznél nahh, szabályozható, szép napfény és egy darabig olcsóbb, mint a LEDesek (:- Végletekig lehetne trükközni.
Nekem nem kell mondani, bár csak a sajátom emlegettem, ez nyilván igaz a többire is. Lehet 2 nagy hűtő elég, vagy kis buli lesz, de lehet azt csinálják, amit a szomszéd, hogy hozatott egy hűtőkamrát és balra az ital, jobbra a sütemény. Abból hirtelen 5 napos vidéki esküvő lett.
Kár bármit is számolni, legkisebb esküvős házibulis DJ cuccom meg van kb. 300 wattból. A közepesnél ha ledes lámpát viszek akkor van amelyik teljesítménye nem mérvadó, de egy 4 lámpás ilyen-olyan szett belefér 50-60 wattba. Max, nem mindig szeretem és nincs kitől tarhálni, meg szeretem a fasza 90es évek optikás fényeit, annak darabja bekapja a több 100 wattot és heló, erőlködőből a kilowattos nagyságrend néha még sehol nincs, néha erre elég a 3 kilowatt, főleg ha rángatjuk is. Meg ki tudja mi a sallang. De ja, felvonulási kell és kész, kb. ennyi a sztori vége.
Plusz nem ártana, ha a sátoros végén is lenne !!! egy kültéri azaz IP65 dobozban megoldva - főkapcsoló - kismegszakító(k) a konnektoroknak - FI relé (ÁVK) és - megerősítő földelés (szonda)
A kábelt is illene VÉDETTEN vezetni a 150 méteren, nehogy illetéktelent csapjon agyon. Illetve a sérülés elkerülésére.
- a gégecsöveket előre odavezeted a leendő lyukak közelébe DE NEM CENTIRE KISZÁMOLVA, HANEM A SZÜKSÉGESNÉL LEGALÁBB 20-30 centivel HOSSZABBAT
- felteszik a túlsó oldalt is
- kifúrod a lyukat a gipszen
- előre kilyukasztod a szerelvény dobozát a gégecső számára (a lyuk olyan legyen, hogy a gégecső átmenjen rajta, DE SZORULJON BENNE)
- leteszed a sörösüveget és a dobozt megfogod a bal kezedben
- jobb kezeddel benyúlsz a lyukon és erősen kotorászol a gégecső után
- kihúzod a gégecsövet a gipsz lyukon és a végét átdugod a doboz lyukán úgy, hogy a csőből legalább 5-10 centi benn lóegyen a dobozban
- beszereled a dobozt a helyére
- a belül lógó 10 centis csődarabaot megfogod és feszesre húzod a csövet (de ne nagyon!)
- a dobozból kilógó csövet kb a fal síkjában elvágod, a cső végét visszatolod, MAJDNDEM a doboz fenekéig (de ne annyira, hogy a cső kiessen a lyukból, mert kezdheted elölről)
További trükk: a vezetékek ilyenkor már be lehetnek húzva a csőbbe.
Gondolj bele, hogy mi fog történni, amikor hajnali egykor zárlatos lesz egy hosszabbító (mert pl rátette valaki a széke lábát) vagy egy hülye ásványvizet önt a konnektorba? Elindulsz egy zseblámpával a sötétben, hogy felnyomd a 200 méterre lévő kismegszakítót vagy FI relét? Miközben 300 részeg üvöltözik, hogy ki csinálta ezt a szart? :)
Ráadásul a sötétben valaki komoly pánikba eshet, vagy valaki kihasználhatja a sötétet egy kis pofozkodásra, (bizonyos kultúrkörben nyaklánc letépésre), melyekért peches esetben megpróbálhatnak téged felelőssé tenni.
Ilyen helyre kell három fázis, egy kisebb felvonulási szekrény, saját FI relével és több dugaljjal, melyek külön-külön biztosítva vannak. Ez a minimum. De még jobb, ha minden áramkörnek saját külön FI reléje van és meg van oldva valamilyen akkumulátoros vészvilágítás is.
Ilyen szekrényt próbálj meg kölcsönözni (hosszú kábellel együtt), én építőipari cégeknél próbálkoznék. Esetleg búcsúk, fesztiválok, szabadtéri koncertek szervezőinél, nekik nem lesz, de megmondják, hogy kinek van.
gipszkarton falban kellene pár dugaljat kapcsolót elhelyzeni, amit egyik oldalról a kartonos ember befed kartonnal..ellenkező oldalra h hogy dobozoljunk...
ellenkező oldlara hogy helyzzeük el a szerelő dobozokat a megfelelő helyre? 75 mm es gk profil lesz a falban?
Ne felejtsd el, hogy 150 méteres kábelnél oda vissza kell számolni a vezetékhosszt!
Fénycsöves világítás 10 db 400W, 3 hűtő 1000W (induláskor kéri az 5-6A-t, amitől leáll a CD lejátszó, úgy leesik a fesz), hangtechnika 1000W, ez eddig 2400, ami 10A.
Szerezz egy 5 eres kábelt, és vidd el mind a 3 fázist, egy a világítás, egy a zenész, egy a hűtők. De így is 1,5mm2 kellene, hogy ne ezen bukjon a buli. Tudom, 50 ezer, de egy lagzi milliós költségvetésébe bele kell férjen.
Táblázatban megvan hogy mekkora megszakítót tehetsz az adott vezetékre, abból már tudod mekkora az elméleti terhelhetősége. A kalkulátorok meg nem kérnek pénzt, lehet próbálgatni hogy milyen terhelés esetén látsz megfelelő keresztmetszetet. Pl. 150m 1mm2-es vezeték 250W terhelésen esik 3%-ot a feszültség. Ilyen hosszon 2500W-ra kellene 10mm2, pedig 2500W nem elég semmire egy esküvőn.
Esküvőre ideiglenesen egy 150 méteres hosszabbítóval terveznénk megoldani az áramellátást. Fénycsöves sátorvilágítás, dj zenészek, hűtőgépek lesznek bedugva. Egy 3 fázisú dugaljból vinnénk az áramot de csak 1 fázisra lesz szükségünk, meg hosszabbító is csak 1 fázisú van.
Többféle keresztmettszetű kábelek lesznek. A kérdés hogy hogyan határozzam meg a max terhelést ha a terhelés előre nem ismert hanem pl van 150 méter 1 mm2 és kábelem, hány wattot vehetek ki rajta keresztül? Illetve trafókörzet legvége... ha zárlat lesz le is fog kapcsolni a kismegszakító? Ilyen táblázatot vagy kalkulátort nem találtam hogy meglévő vezeték max terhelés meghatározása, fordítva van hogy ismert terhelésre és hosszra megmondja mekkora kábel kellene.
Ááá, én ezt nem engedhetem meg magamnak, hogy ehhez is, meg minden. Sokkal egyszerűbb, ha egységes. Bedugom júzer gépébe és már nyomhatja is távolról az indián, még driver sem kell, de ha mégis akkor ugyanaz és nem kékül, mint első telepítés után a HP logós :-P
De ugyanezzel a chipsettel van minden, Win98 óta használom. Egyik leghasznosabb beruházásom a sok hülyeségem ellenére. Akar a fene külön drivert vadászni a drága HP feliratoshoz, vagy egyéb egzotikushoz, vagy mikor milyen cucc, melyik OS, merre az előre. Aztán olyan hibákat én is csak neten olvasok, hogy jaaaaj ezzel meg azzal a telefonközponttal nem megy, másik megy. Bár itt felhasználói hibát sem merem kizárni, de megy, műxik, igaz egyre kevésbé van rá igény. Pár célcuccot fel lehet éleszteni, többi meg felhős és már egy kenyérpirító szoftvere is több 10 gigás, lassan már a combosabb USB-ért sírunk. És mégsem szeretne kihalni a soros, ha nem is konfigolom, de cucc adatot gyűjt, vagy vezérel valamit és ehhez kellene USB konverterek, külső dobozok, gányolt málnaPC-k, akármik. Kenyérpirítóra sem mindenképpen indokolt, de azért néha 2-4et is ráraknak, biztos a történelem kedvéért. Vasat is nehéz máshoz hasonlítani, én max. örülök ha két ethernet van rajta, kijelzője nem túl szép, cserébe 6-7 kilogramm egy laptopnak mások szerint sok bír lenni.
Én is, de csak mert haverok mindig tarhálnak, amúgy ezer éve van egy darab ami mindennel is megy, abból ástam el odahaza is tartalékot, aztán kész. Aztán mikor 3-4 darab kellene egy helyen, akkor szopolunk. Mondanám, hogy nem az én dolgom, pedig de :-D
Az kollégáknak volt. Igaz manapság egy parkolóautomata sem occsó, oszt mindenki itt nyomkodja az utcán is. Meg a villamos, sok csitrilliárd millió, oszt emberek utazhatnak is rajta, meg összekoszolják a lábukkal, nekem meg csak itt pislog némán a sarokban. Ebből is látszik, hogy az utca embere már többre vitte, mit nekünk a milliók :-D Amúgy fasság az egész, egy autó is sokba kerül, egybites indiánt meg ki tudja mikhez engedik közel.
Lehet azért nem tudja a beszerző, mert érdekes módon ezt pld. adnak egy csomó eszközhöz. Néhány jó is C64hez joystick kábelnek, de van amiben kevesebb az ér...
Mi számít eszköznek? 1 millióshoz is fértem már hozzá. Mármint euróban, dollárban, meg mittomén. Számít? Egye fene a licenszeket nem számolom bele :-D
Néha illyennel csak hobbizunk:
Aztán gyárban meg jó ég tudja, igazából nem is biztos, hogy tudom mennyibe kerül egy 2 tera memóriás valamilyen Nutanix, valamilyen kenyérpirító vagy egyéb tilláromhajj. Mielőtt a másik gyárat elhagytam, pld. akkor nyomkodtam be SSD bővítést a szerverekbe, ott 16 millió forint/szerver körül volt ár. És nem két darabot niggereltem össze :-D Célcuccok, robotok, volt itt már minden is. 2 millió forintból egy normális videókamera nem jön ki, akkor miről beszélünk :-D
Nálunk sokat de az igazi kérdés az hogy mennyien képesek átlátni azon eszközök tartalmát.
Ha azt kevesen abból is csak mindenki a ráeső részt. Nem is cél mert mert nincs rá idő.
Szóval balgaság azzal vagizni hogy nekem ehhez meg ahhoz van jogosultságom, inkább a napi tudás számít meg a szakmai intelligencia hogy felismerjem hiányaimat.
Mondjuk cisco asr 9000 ami nem olcsó és nem is öreg széria és konzol kell hozzá. Nem szerencsés csak in-band managementben üzemeltetni ekkora eszközöket.
Istenbizony azt hittem, hogy a szőke HR-esek csinálják ezt is.
Az van, hogy ehhez a témához még annyira sem értesz, mint a HR-hez, mondjuk ez egy hangyányit komplexebb is annál, ezt el kell ismernem. De hogy szoftverfejlesztést nem láttál még 100km-ről sem, az teljesen biztos.
"És amikor a fejlesztés során a hibák száma egy hajszállal ezen szint alá kerül, abban a pillanatban piacra dobják a terméket."
A termék többnyire a megjelenéstől számított 2-5 év múlva válik elfogadhatóan hibamentessé, ezen idő alatt az informatikus ifjú titánok (és egyes nagyokos laikusok) kórusban hülyézik azokat a vén róka rendszergazdákat, akik nem mindig a legújabb oprendszert telepítik :)
"ugyis a szofhardvergyartok a gonoszak, mert megvetetik veled !"
Nem gonoszak, csak ott is a profitmaximalizálás folyik, ugyanúgy mint pl a mosógép gyártóknál. A céges marketing-pszichológusok grammra kiszámolják, hogy mekkora az hiba-mennyiség, aminél a a feldühödött vásárlók csak morognak, de még nem verik be a cég ablakait. És amikor a fejlesztés során a hibák száma egy hajszállal ezen szint alá kerül, abban a pillanatban piacra dobják a terméket.
Azt az igazgatót, aki hibátlan oprencert akart kiadni, azt részvényesek közgyűlése már sok évvel ezelőtt meglincselte és kiűzte a pusztába.
Na akkor gyorsan menjünk is megvenni a tévét, légkondit, mosógépet, szárítógépet, hajszárítót, porszívót, szagelszívót, vasalót, mikrosütőt, palacsintasütőt, grillsütőt, tojássütőt, darálós kávéfőzőt, dupla hűtőt.
Így van, ezek is igazak. Néha, ha olyan helyzetbe kerültem, mondtam is a háztulajdonosnak: uram, ön a burkolólapokat tekintve egy palotát, a villanyszerelést tekintve egy putrit birtokol.
Nem is értem a kérdést. Elindítom a puttyot vagy akármilyen alkalmazást (van belőle kommersz piaci, meg ipari, meg mindenféle) kiválasztom, hogy COMx LPTx, connect/OK, és megy... Mi kellene több vagy milyen szempontból? Meg aztán az újabb kenyérpirítók is Win10esek, saját átvitel, USB odavissza.
Mélyvíz ez, dll meg pontosan 10-szer bonyolultabb DOS-os programok. Inkább nem is mondok semmit, ugyis a szofhardvergyartok a gonoszak, mert megvetetik veled ! Sokkal jobb lenne, ha a technologiai szint megrekedt volna már réges rég, nem is értem hogy a kerék feltalálása óta mi a bánatnak akar bárki bármit is kitalalni, mert az még bezzeg jó volt, azóta meg minden szar !
Memória egy dolog, de most veszel a géphez +10ezresért memóriát, ami egy darabig kiszolgálja az összes alkalmazásod, vagy alkalmazásonként költenél több 10ezrest, míg optimalizálják kevesebb használatra? Mellé még lassabban is jön ki az új verzió, hát ja.
Miért kellene segédprogram? Megcímzed a portot és kész. Nem mindegy mi van a háttérben, ha csak teszi a dolgát? No meg bármilyen eszköz, alapeseti OS van a port és az alkalmazásod közt. Pedig nálam aztán elég egzotikus dolgok is akadnak, mindenféle kenyérpirítókkal, de valami akad.
"a korszerű operációs rendszernél mindenféle segédprogram, meg DLL kell, hogy egy soros vagy párhuzamos portot elérj. "
Nem mindegy az neked, hogy az operációs rendszer 1 db 1,5-3 gigabájtos file, vagy 100 db kis file? :)
Programozástechnikailag (tehát gyártás/javítás szempontjából) sokkal egyszerűbb, ha sok kis szoftver adja egymásnak a feladatokat. Az autók motorját is adhatnák így: egybe összehegesztve a motorblokk +hengerfej +sebességváltó +önindító +karburátor +turbó... nem lenne ott az a sok munka- és helyigényes csavar, menetfúrás, tömítés stb. ;)
Ráadásul memória helyfoglalást is lehet megtakarítani azzal, ha mindig csak az a kis modul aktív, amelyikre valóban éppen szükség van. Persze mindig olyanok is betöltődnek, amire soha az életben nem lesz szükséged, de ez nem a rendszer hibája, hanem emberi hiba: a vezetőség leszarja a teljesítmény optimalizálást, az időbe telik, inkább költenek agresszív marketingre, a sok balek így (félkészen) is meg fogja venni, a legdurvább hibákat majd kijavítjuk utólag, a többi hiba meg le van szarva... vegyék meg a következőt is és reménykedjenek, hogy az jobb lesz.
Ja, a korszerű operációs rendszernél mindenféle segédprogram, meg DLL kell, hogy egy soros vagy párhuzamos portot elérj.
De mióta beindult a technika, és lassan korlátlan a RAM meg a HDD, azóta a fejlesztők tényleg szarnak mindenre, nem kell beleférniük a 640k-ba, és ahogy írod, majd vesznek erősebb gépet.
Amúgy DOS-nál is egy rendszerfájlban le lehet tárolni, hogy milyen vason fut (vagy egy program megteszi), és már ott is van minden infó a programoknak.
"valahogy kétlem, hogy előre elkérik teljes áramhálózat dokumentációját majd a nyomvonalon végighaladva egy külső féllel azon méregetnek."
Ne dramatizáld. Egy gyakorlott villanyszerelő benéz a villanyórába, a főelosztóba, bekukkant pár kötődobozba, körbesétál a házban és elég nagy valószínűséggel meg fogja mondani, hogy várható-e komolyabb extra kiadásod ezen a területen. Az egész nincs egy óra, tehát nem kerül sokba.
Pl ha nem lát egyetlen kötődobozt sem, akkor feltételezi, hogy el vannak vakolva, tehát eseteleges elektromos hibakertesés, bővítés, átalakítás csak KÖLTSÉGES rombolás/helyreállítás által megvalósítható. Ezt a költséget nehogymá te fizesd, fizesse az, aki kitalálta a kötődobozok bevakolását.
Köszönöm, ezt kipróbálom! Tipikus hétvégi melónak tűnik, mikor nem zavar, ha nincs áram a házban. Addig meg összeírom a mérési pontokat, hogy ne maradjon ki egy sem.
Nem tudom manapság ki hogyan vesz házat, de valahogy kétlem, hogy előre elkérik teljes áramhálózat dokumentációját majd a nyomvonalon végighaladva egy külső féllel azon méregetnek. Mi örültünk annak, hogy rézből van a vezeték, van FI relé, földelőszonda és minden végponton ott a föld. Nem vagyunk rutinos vásárlók, életünk első házát vettük meg. Nagyon jó vétel volt és ha nem akarnánk bővíteni a hálózatot, akkor valószínűleg minket is végig kiszolgált volna úgy ahogy van.
Plusz egy totál laikusnak hogy magyarázod el, hogy azért alkudnál fél millát a vételárból, mert noha látszólag remekül működik a hálózat, de nem szabványos, problémásnak tartod, esetleg nem tetszik a wago a kötődoboz mögött. Totálisan hidegen hagyja, mivel ő csak annyit él meg, hogy működik. Ha lenne igénye jobbra, nem olyan lenne, amilyen.
A házat megvettük, mert ennek ellenére is beleszerettünk. Látszott vásárláskor, hogy kell majd foglalkozni a hálózattal, de kezdésnek jó. Nem panaszkodásból írok ide, hanem tanácsokért. Csinálom ahogy időm engedi. Pénz van, villanyszerelő nincs.
Nagy hangosító rendszerekben (távoli keverőpult) a mikrofonoknál már ősidők óta alkalmazzák a szimmetrizáló+leválasztó trafókat. Ha a kisebb rendszerben is (tehát minden területen) rászoktak volna (gitároknál is!) ezekre a kis trafókra, nem lett volna ilyen jellegű baleset.
Az persze más dolog, amikor a zenész szabadtéri koncerten, szakadó esőben tekergeti a földeletlen csöves erősítő gombjait :)
Ha a programmaga kezelte, akkor miért lehetett klasszikus cgaemuval átverni és miért config.sys-ben határoztam meg a kódlapokat? Meg akkor minek a DOS rá, nem lehet csak úgy programot elindítani minden nélkül?
Régi vas/OS meg érdekes kérdéskör, egyelőre 8-10 éves gépekre is fel lehet rakni simán a Win10et, oszt megy. És nem kínlódunk. De egye fene kicserélem vassal, eddig úgyis az ment, hogy elromlik/szétesik, elhullik, nem? Családban meg szerte még Prescott is akad, meg mindenféle Core2esek. Most cserélem máshol 4 éve levetett i3akra, mert occsó és bőven éveket fog menni.
"de DOS alatt ha elindítottál egy programot, akkor a program maga kezelte a videokártyát, a portokat, most meg az oprendszerhez kell kuncsorognia,"
Éppen emiatt DOS-ra tízszer bonyolultabb volt komolyabb szoftvert írni, tehát ha még ma is DOS lenne, akkor a mostanihoz képest tízszer kevesebb elérhető szoftver lenne, amelyek tízszer drágábbak lennének
Ráadásul minden DOS-os programnál a felhasználónak külön-külön meg kellett adni a helyes beállításokat a hangkártyához, a nyomtatóhoz, a videokártyához, a modemhez, stb. ami sok laikusnak túl bonyolult feladat volt, ezért nekik minden egyes szoftver telepítéséhez szakembert kellett hívni.
A korszerű operációs rendszerekben mindez meg van oldva. Azokkal csak az a baj, hogy a fejlesztők gyakorlatilag nem foglalkoznak a teljesítmény optimalizálással (vegyél mindig erősebb gépet :).
"Nem rossz ötlet, megkérdezem a páromat, hogy mit szól egy újabb költözéshez :D"
Így vettétek a házat, hogy a kötődobozok le vannak vakolva, sőt néhol a fűtéscső is előtte fut?
Emlékszel-e, amikor a ház megvásárlása előtt a villanyszertelő haverod átnézte a házat (mert ugye átnézte???) és szólt, hogy a rettenetes villanyszerelés miatt fél milliót engedjen az eladó ház árából? Na most valószínűleg szükség lesz arra a pénzre.
Mennyire használod ki az oprendszered? Szerintem 10-20%, amit az átlag user kihasznál belőle, de az oprendszer meg mindenre készen áll ugrásra, és ez iszonyú erőforrásigényes. Tudom, hülye példa, de DOS alatt ha elindítottál egy programot, akkor a program maga kezelte a videokártyát, a portokat, most meg az oprendszerhez kell kuncsorognia, hogy használhassa. Igen, kényelmes dolog, de vele jár, hogy a régi oprendszer haldoklik, ha újat akarsz, akkor hardvert is kell cserélned, mert nem lesz meg a feeling, és csak kínlódsz vele.
Jó, és? amőbázni lehetett rajt, csak most másról szól a világ. Vagy nem értem, de ha eladó akkor engem érdekel :-P
Bár a gigaherz sem jelent már semmit, most egy 3.3.-as i3 teljesen másképp alakul egy régi 2.8as PIVhez is. A 6. generációs i7 meg 3.4 gigás, akkor most? Köztük meg generációk.
Leválasztod a hálózatot, és 3db 9V-os elemet rákötsz, egyiket a védőföld és a nulla közé, negatív a védőföldre, pozitív a nullára, a másik kettőt meg sorbakötve pozitív a védőföldre, negatív a fázisra. Ezután a védőföldhöz képest méregetsz egy multiméterrel, a -18V a fázis, a +9 a nulla.
Egyébként meg a bérlő tizenvalahány éve bérli a helységet (tőlünk ugyan csak 3 éve) szerintem tudja ő pontosan, hogy korábban mennyi áramot fogyasztott, csak lapított a számára kedvező helyzet miatt amikor a valós fogyasztás töredékét kellett csak fizetnie. Neki aztán semmilyen oka meg alapja sincs hogy bármit is reklamáljon. Ha akar akármikor jöhet leolvasni az új mérőt.
Dehogynem paprikázódtál fel, azt írtad, sőt, most is azt írod, hogy arany pajtik vagytok, aztán amikor megjegyzem, hogy jobb lett volna korrektül intézni, akkor elkezdesz vagdalkozni, hogy semmilyen oka meg alapja....
A korai csöves korszakban volt ilyen baleset, meg amiatt, hogy a védőföldelés kegyetlen földhurkokat tudott csinálni, és gerjedt, súgott, búgott. Manapság már vannak földfüggetlen leválasztók, meg a szimmetrikus vonali bekötés.
Amúgy egy külön művészet behuzalozni egy gitárt. Mármint belül a potikat, hangszedőket. Középkategóriás gitárt hozott a haver, hogy zajos. Egy jó csillagpontos bekötés segített rajta, persze tökéletesre nem lehet megcsinálni.
Amúgy azért is leteerik a hangját, mert elég, ha csak véletlen belekapnak a húrba, és az nagyon hangos tud lenni.
"Valami tipp, hogy a legegyszerűbb végigellenőrizni a köröket anélkül, hogy kibontanám a levakolt kötődobozokat?"
Bevakolt kötődobozok? Mondd azt nekik, hogy a villanyszerelő fórumban azt javasolták neked, hogy gyorsan pakolj össze és menekülj onnan, keressenek más balekot.
Neked ebben mi volt fura? Nem érzem úgy, hogy bármilyen módon is felpaprikázódtam volna. Leírtam, hogy jártam el. Abszolút korrekten szerintem. Ezt a bérlő is minden ellenvetés nélkül tudomásul vette, és örül hogy nem kérünk visszamenőleg semmit. Ilyen meg hogy a rosszindulatú rokon majd előjön valami ötlettel, ez szóba sem jöhet. Mint korábban már írtam teljesen korrekt jó viszony van a bérlővel, többek közt sok egymásnak kölcsönösen tett szívességnek köszönthetően.Te másképp csináltad volna, oké nincs ezzel nekem semmi gondom.
Hogy legyen egy kis földelés vagy inkább árnyékolás dolog is a rendszerben, a zenészek folyamatosan letekergetik a gitárt hogy re rádiózzon ha véletlenül nem érintkeznek a kezei a hurokkal. Ugye a a ZS végigmegy ott mindenen még a tremolóhoz is oda van kötve. Vágott már agyon zenészt áram tudtommal.
Tetszik a kis csajban hogy valóban elő is adja amit csinal. Ázsiaiak jellemzően hideg kinézettel zenélnek. Mindent szépen megtanulnak vissza is adják de kicsit lelketlenek. Ez nem pedig csak 10 éves.
A Kalapács egy vicc lett. A Pokolgép új énekese, Attila fényévekkel jobb. Sok év után ki kellett hagyni a Rockmaratont, remélem jövőre már lesz, legendák lépnek fel. Ja, és azért nem off, mert villanygitáron zenélnek :)
Kalapács szerintem szarul énekel már. Láttam színpadon színházban évekkel ezelőtt és szánalmas volt.
Úgy 14 éves korom után jött ez a rockzene és inkább a blues szeretete. Én Még láttam Bencsik Samut élőben Kiskörén koncerten, az se most volt. De voltam a Queen-is a népstadionban.
Nekem dobozos core 2 duo az otthoni gépem és semmi hátrányát nem érzem mert nagyon keveset játszom azok is 10-15 éves játékok és nem vágok filmet.
Van 2 db céges laptopom is mind a kettő I5 és remek mert ssd van bennük, kicsik de annyi előnye van mind a kettőnek hogy a kertbe a padra ki tudom vinni őket.
Végtelen pénzt el lehetne költeni informatikára de nem szeretnék.
Az izzó mögött még feltáratlan a hálózat így ott bármi is lehet. "Áldom" a szaki kezét, aki vezetékezte a házat, mert mindenhová olyan vezetékeket húzott, amiből épp volt kéznél. Aztán vagy jelölte valahogy, hogy mi akar lenni az a 3 fekete vagy nem, mikor hogy. De legalább rézből van és van mindenhová húzva föld. Jó móka lesz felderíteni a köröket, amiből van összesen 4, ami csak össze volt a végüknél sodorva és bedugva az FI-be, kismegszakító 0 db. A körök találomra vannak kialakítva, a ház legmeglepőbb pontjaira vezetik az áramot mindenféle logikát mellőzve. 1x32A rendelkezésre álló teljesítmény mögé 1,5mm2-es vezetéken lóg minden fogyasztó
Valami tipp, hogy a legegyszerűbb végigellenőrizni a köröket anélkül, hogy kibontanám a levakolt kötődobozokat? Nehezítő körülmény, hogy a fűtésrendszer csöveit a kötődobozok elé, végig a nyomvonalon telepítették.
Ezek itt elég fura kijelentések voltak. Szerintem nem kellene látványosan felpaprikázódni attól, hogy meg mertem írni, hogy szerintem nem jól cselekedtél.
Vegyük sorba: augusztus 20-án munkaszüneti napon lett kimérve fázisonként konnektorba dugható fogyasztásmérővel, hogy az almérő hibás. Az ezt követő első munkanapon, 24-én tájékoztattam a bérlőt erről, továbbá arról is hogy hamarosan mérőcsere lesz illetve hogy visszamenőleg nem követelünk semmit. Most pénteken megmutattam a bérlőnek, hogy megérkezett az új mérő amit szombaton beszerelünk. Az új mérő 0,2 kWh-ról indult (~ 8 Ft) gondolom ez akkor került bele amikor a gyártó kipróbálta. 0,3 kWh óraállást már le is fényképeztem, tehát gyakorlatilag nulláról indult az új almérő. A régit pedig feszültség alá helyezve bármikor be tudom mutatni, hogy mennyivel lett leszerelve. Egyébként meg a bérlő tizenvalahány éve bérli a helységet (tőlünk ugyan csak 3 éve) szerintem tudja ő pontosan, hogy korábban mennyi áramot fogyasztott, csak lapított a számára kedvező helyzet miatt amikor a valós fogyasztás töredékét kellett csak fizetnie. Neki aztán semmilyen oka meg alapja sincs hogy bármit is reklamáljon. Ha akar akármikor jöhet leolvasni az új mérőt.
És mitől is rosszabb egy laptop egy asztali gépnél? A laptopom jobb, mint az asztalim volt. Persze ha az asztalid i7, a laptop meg i3, akkor biztosan szarabb. Persze vannak olyan feladatok, amik igénylik a 300W-os videokártyát, ami tényleg nem fér bele egy laptopba.
Az én időmben abbásokra meg boniemesekre oszlott a világ. :)
Csak később jött be a német zene az az is accept, scorpions, stormwitch képében. Hallok benne egy "náci felsőbbrendűség" hanglejtést ami ellenszenvessé teszi. Bár beszélni meg biztos jó lenne!
"Pedig ha tudnád, mennyivel jobb akkus ütvefúróval fára mászni,"
Nem figyeltél: én nem azt mondtam, hogy felesleges, azt mondtam, hogy "szükséges rossz". A laptopra nekem is szükségem van olykor, de ha lehet nem azzal dolgozom, mert sokkal rosszabb, mint az asztali gép. Az akkumulátoros ütvefúró is rosszabb, mint a vezetékes (gyengébb, drágább, folyton tölteni kell), de akinek olyan a munkája, annak néha nagyon jó, ha ilyen gépe IS van neki.
Persze ahogy vannak számítógépen dolgozó emberek, akiknek kizárólag laptopjuk van, ugyanúgy biztosan vannak olyan szakemberek is, akiknek kizárólag akkumulátoros fúrógépük van.
De amely komoly szakember csinált már sorozatosan betonfödém áttörést vagy fúrt már át várfalat akkumulátoros fúrógéppel, az már sejtheti, hogy kb mi a véleményem a laptopokról ott, ahol sokat van számítógép használva :)
"mint egyes munkaköröknél pl az akkumulátoros ütvefúró."
Másiknál meg tök jó, mikor egymástól 10 méterre 30+ helyen 3 méter magasan csak 2 lukat kell fúrni. Igen, bezzegrégen megcsináltam kábeldobbal. Nem volt olyan vicces. És másztam fára, oszlopra, meg mindenféle más lehetetlen helyekre. De akadt meló úgy is, hogy nem volt elektromos áram...
Be van rohadva, ezért szeretnénk egy újjat kulccsal, de egy ugyanolyat amit a szolgáltató is tud nyitni a saját egységkulcsával. De kereskedelmi forgalomban pont ugyanilyet még nem találtam.
Valószínűleg egyetlen laptop BIOS-ban sincs olyan beállítás, hogy "hőmérséklettől függetlenül mindig 33% fordulatszám" :) Egy pici kapcsolót barkácsolhatnék a gép oldalára, ami nem engedi teljesen leállni a ventilátort, de ennyit nem ér meg az egész, annyira ritkán használom hosszabb ideig csendes környezetben. Nekem a laptop olyan "szükséges rossz", mint egyes munkaköröknél pl az akkumulátoros ütvefúró.
"vagy teszel bele peltiert."
A peltier valójában hőt szivattyút az egyik oldaláról a másik oldalára, többnyire rettenetesen rossz villamos hatásfok mellett, ráadásul helyet is foglal. Ezen okok miatt laptop esetén peltier hűtésnek akkor sincs értelme, ha korlátlan energia állna rendelkezésre, mert sok helyet foglal ott, ahol nulla szabad hely van. Asztali gépnél persze lenne elég energia, ott csak simán hülyeség (értelmetlen) ott peltier-t alkalmazni, ha a megcélzott hőmérséklet nem szükségképpen alacsonyabb a szobahőmérsékletnél.
Nagyon elavult hütönek kellene lennie , hogy naponta 4,2kWh-t fogyasszon . Szerintem az egyik fázison vannak az irodai dugaljak , azon a hütö , Wifi , figyelö állásban lévö berendezések . A másodikon a világítás és harmadikon ami tönkre ment az elözö méröben meg az összes gép amit használnak .
"Segítséget szeretnék kérni tőletek, hogy fürdőszobába milyen típusú konnektort kell felszerelni?"
A fürdőszobában vannak olyan helyek, ahol nem kell komoly védelem, elég, ha csak földelt a konnektor. És vannak olyan helyek, ahová bölcs ember csapfedeles, minimum IP44-es konnektorokat tesz. És vannak olyan helyk, ahová bölcs ember SEMMIFÉLE konnektort nem tesz.
Hát ez az. Ha már egyszer probléma volt, akkor az egyetlen követendő eljárás az lett volna, hogy a bérlő képviselője ott van a mérőcserénél, és a papírt aláírják mindketten, hogy ma ennyi óraállással megvolt a csere az ilyen és ilyen számú mérők között.
Az első hónapban a megnövekedett fogyasztásra még nyugodtan mondhatja ártatlan képpel, hogy esetleg 70 kWh óraállással szereltétek fel? De ha nem mondja, én akkor is elkerültem volna a lehetőségét annak, hogy ez valamelyik rosszindulatú rokonának eszébe juthasson.
Szerintem, ha kismegszakítók lecsapkodnak, akkor a valóságnak a következő két megfigyelési pontból értelmezett leírása van:
1. nem azt rajzoltad, ami van
2. nem az van, amit rajzoltál.
Egyébként a próbagomb általi működés csak annyit jelent, hogy a bejövő oldalon megvan a feszültség és a készülék működik. De hogy mire... Az lenne a lényeg. Az meg a rajzaid alapján kiderül, hogy amire kéne, arra nem.
Most fog kiderülni, hogy a bérlő elektromos fogyasztásának 90 százaléka ma már "teljesen véletlenül" azon a fázison van, amelyiken már két éve nem számol semmit a hibás fogyasztásmérő ;)
Fel kell készülni arra a helyzetre is, hogy a bérlő esetleg nem hiszi el az új fogyasztási értékeket. Javasolni lehet neki, hogy saját emberével szereltessen fel egy saját mérőt (akár egy általa lezárt helyen), és a két mérő ellenőrizheti egymást.
Szia! Igen, hogy milyen kimenete van az autós inverternek, és azt elviseli-e a működtetni kívánt eszköz. Ha színuszos az invertered, akkor csak a teljesítmény szab határt, de ha pici occó, akkor az négyszögjelet ad, ami világítani, kávét főzni jó, de egy villanymotor már tönkremehet tőle.
A kérdésedre pedig: az a kimenet földfüggetlen, így nyugodtan használhatod, nem fog rázni.
A hibás almérő történet folytatása. Tegnapelőtt pénteken megérkezett az új almérő. Tegnap 29-én pedig mivel a bérlő nem dolgozott 10 perc alatt fel is lett rakva a régi hibás helyett. Az már rögtön egy jó jel volt, hogy bekötés után mind a három fázist jelző led folyamatosan világít, szemben a hibás almérőével, ahol csak egy led égett folyamatosan, egy másik néha, a harmadik meg sose. Nem tudom, hogy a hűtőszekrényen kívül mi megy még nekik amikor zárva vannak, de ameddig figyeltem azt láttam, hogy 4 óra alatt 0,7 kWh volt a fogyasztásuk. Ha ezt egy hónapra átszámítom az közel 130 kWh úgyhogy zárva vannak. Ehhez képest egész augusztusi fogyasztásuk hibásan mérve alig volt 60 kWh, pedig dolgoztak minden munkanap. Egy-két hét után már lehet saccolni, de a szeptember végét várom kíváncsian mert csak egy hónap után lehet igazán látni a valós havi fogyasztást, amit én látatlanban 350-400 kWh körül tippelek.
Köszönöm a segítséget. A rajz egy nagyon leegyszerűsített váza az elektromos hálózatomnak, a valóságban jelentősen több kör és fogyasztó van az izzó helyén. De hétfőtől megkapja a 3 fázisú ÁVK-t és helyére kerül minden.
Segítséget szeretnék kérni tőletek, hogy fürdőszobába milyen típusú konnektort kell felszerelni? (Duplakonnektoros) 2 éve vettem ezt a házat és az egyik ismerősöm azt mondta, hogy ami van jelenleg az nem megfelelő. Előre is köszönöm!
Ha mán' Rammstein nincs. Esetleg Jattos duó, mert az fasza. Linkeljem, vagy megtaláljátok? Bétóven helyett akkor már Bétótlaca, bár egyre jobban leadja a színvonalat.
Bár a melóhelyből indultunk ki, ott háttérzaj úgyis alapon van, mennek a népek és jönnek, darál a kávéfőző, 25 kilowatt klíma, flex, gyerekkórus. Pont semmit nem hallunk a hűtésből, meg ilyesmikből az tuti. Én ráadásul 2 évet ültem szerverszobában is.
Ez utóbbi a helyes bekötés.Ha a baloldali sárga vonal a nulla síned, akkor arra kösd közvetlen a nullát, abból menj az ÁVK-tetejébe, és az izzóz az AVK aljába kösd, ne a nulla sínre.
Értem én, hogy simán átvágod a fizikát, de attól még a meghajtónak akad némi hangja. Bár amilyen marharépa vagy, dupla széles ház és az is kapott pár hangszigetelő réteget bedobozolva, mert melegedni nem fog vagy mi. Ugyan.
"Ha meghajtom valami extra feladattal, akkor idővel halkan surrogni kezd a hűtés."
Van, akinek az az időnként megjelenő, időnként leálló halk surrogás az zavaró (és figyelem elterelő) zaj. Attól függ, hogy menyire csendes a környezet (ház hangszigeteltsége, külvilág zajszintje, stb) és attól is, hogy mennyire csendes számítógépekhez vagy hozzászokva :)
Pszichológiai dolog, hogy egy egyenletes háttérzaj sokkal kevésbé zavaró, mint a váltakozó intenzitású, ami hol megjelenik, hol megszűnik (aki aludt már tengerparton, motoros hajó gépterme közelében vagy vízesés mellett, az pontosan tudja, hogy miről beszélek). Van egy öreg laptopom, amivel időnként hosszabb ideig is dolgoznom kell, olyankor engem erősen zavar (kizökkent a munkából) ahányszor bekapcsolódik vagy kikapcsolódik a (valóban csendes) ventilátor. Már gondoltam rá, hogy hogy talán rá kéne venni valahogyan, hogy hosszú munka közben folyamatosan menjen :) persze a gondolatbál több energiát nem szántam rá a kísérletezésre.
Az asztali (asztal alatti) gépem viszont annyira csendes, amilyenre akarom, neki még a halk surrogás is tilos :)
Igen, ahogy írtam, ha az ÁVK előtt ágazom le a nullát, akkor minden szépen működik( áll az FI is, kismegszakító is és nagy megszakító is), most is így van kötve. Milyen másik hibát gyanítasz?
A FI reléből kijövő nulláról KIZÁRÓLAG azok a fogyasztók mehetnek, amelyek a FI relém átmenő fázisról mennek MÁS NEM! Tehát a FI relé ELŐTT ágaztasd el a nullát.
Másképpen fogalmazva: azok a fogyasztók, amelyek a fázisukat nem a FI relén keresztül kapják, azoknak a nullája sem mehet át a FI relén.
Gyanítok ott még egy másik hibát is, de először ezt a nulla dolgot csináld meg.
Az ÁVK kimenő nulláját ugyanazokba az áramkörökbe kell leosztani, mint amelyekbe az ÁVK kimenő fázisa leoszlik. Ha a többi nullával egyesítik, úgy nem fog működni.
1. fázison 1 fázisú ÁVK bekötve, a fázis megy a fogyasztókra a PE pedig az elosztókapocsba. A másik két fázis 1-1 kismegszakítóval megy a fogyasztókra. Mindhárom fázis fogyasztóira az ÁVK utáni PE elosztókapocsról megy a nulla. Ha felkapcsolom akár a 2., akár a 3. fázis kismegszakítóját, akkor azonnal lemegy a villanyóránál megszakító és ha felnyomom kint, akkor lemegy az ÁVK. Ha felnyomom az ÁVK-t, akkor megint lemegy kint. Ez így megy addig, míg le nem kapcsolom a 2. és 3. fázis kismegszakítóját. Erről csináltam egy Móricka rajzot is, hátha úgy érthetőbb: https://ibb.co/hc8kZQs
Ha az ÁVK előtt leágazok a nullával a 2. és 3. fázisnak és nem a PE elosztókapocsról húzom a nullát nekik, akkor mindenki boldog, semmi sehol nem old le. PEN az óra után FI előtt szétszedve és nincs később ismét összehozva. Földelőszonda helyén, EPH hálózat kialakítva.
> a tönkrement alkatrészt NEM VIHETI EL, meg szeretném nézni
Azért itt elképzeltem a szerelő arcát, meghallotta hogy elek a fórumról meg akarja nézni, gondolom rögtön összecsokizta a boxeralsót, hívta rögtön a szőke HR-est, hogy most mi legyen, mert a pékinformatikus a kocsmából jön szakérteni :)
Nem veszitek észre, hogy mikor a dokkolt, egerezett, monitorozott, billentyűztetett laptop kerül szóba, akkor tulajdonképpen Eleknek adtok igazat? :D :D :D
Na, kedvedért megemeltem egy Oriont. 150 wattnyi fogyasztása van.
Programozható mosógép első hibája ki is jött, mert maximum 24 órával előbbre lehet csak programozni. Lehet mégis sógornak van igaza, mikor internet túlvégéről indítja?
"Laptopot fő számítógépnek használni igénytelenség, kivéve annak, akinek muszáj azt használni (mert pl szívatja vele a munkaadója) vagy azért, mert csak nagyon keveset használja."
Na bumm, egy világ dőlt össze bennem.
Igénytelen vagyok. Az én laptopom csendes, 5-6 órát elmegy akksiról, hordozható, és elég erős is. Az asztalon meg dokkolom és a 27"-os ultrawide Moncsi a fő képernyő, és rendes nagy billentyűzetem van.
Így nem kell külön gép a meló helyre, otthonra, és a reptéren se néznek hülyének a PC-vel :-)
Szerintem a mai világban legalább annyira alap hogy ne helyhez kötve dolgozz mint az hogy a mobilon tudj emailt küldeni.
Itt van mellettem egy 100+ centis képátlós, annak 60 wattos a tápja, szóval maximum kábé ennyit ehet meg, többet furcsa lenne. Esetleg gyárthatok róla terheléses grafikont :-P
Mellette két másik régebbi cucc, amit emlegettem, 32" és 42"es méret, 200 wattot bekapja. Képe szarabb, szolgáltatásban is kicsit más szint, viszont elég jó audiórendszer van benne.
Aztán vakarhatom a fejem, előzőleg ezt raktuk össze:
Most hasonló kellene CRTből és valami mobil-jellegűre. Hátkösz :-D
Egyelőre kockaklub mindenestől elmegy alig 20 Amperről, de majd ebből is lesz fejvakarás.
Laptop miért is lenne zajos :-O Vagy mi akadályoz meg abban, hogy monitor/bill/egér legyen rádugva? És opciós a hordozhatósága is, kicsi, egyszerű, szükség esetén kérdezd meg a HR-es pék haverod, hogy mi az a dokkoló, vagy miképpen tud működni. Főleg mikor ilyen otthondolgozós mókához zavarjuk haza a népeket meg hasonlók. Vagy választhatsz mikkor le kell raknod az autóról 150 darab laptopot vagy 150 darab asztali gépet :-P
Laptopot fő számítógépnek használni igénytelenség, kivéve annak, akinek muszáj azt használni (mert pl szívatja vele a munkaadója) vagy azért, mert csak nagyon keveset használja.
:-D
Évek óta jó társam a HR munkákhoz :-) De a fejlesztőink is csak kapkodják a fejüket, hogy most mi lesz, át kell-e állniuk megint asztali gépre...
"Tény, a régi PC-m sokkal többet zabált, mint a mostani laptop, amit a fiamtól örököltem"
Éves üzemóra ismerete nélkül nem lehet az alacsonyabb energiafogyasztást forintosítani.
A laptopot nem szeretem a zaj miatt, a kicsi képernyő miatt, a kényelmetlen billentyű miatt, stb plusz ott van a lényegesen alacsonyabb teljesítmény (már amikor szükség van rá). A sokkal nagyobb kényelem+teljesítmény bőven kompenzálja a magasabb energiafogyasztást.
Laptopot fő számítógépnek használni igénytelenség, kivéve annak, akinek muszáj azt használni (mert pl szívatja vele a munkaadója) vagy azért, mert csak nagyon keveset használja.
Na de azt ugye nem hagynád, hogy a nagyapád egy mindössze 55 centis TV-t nézzzen (20 centiről, hogy lásson is valamit :), én inkább a 82 centis és ez feletti TV-k 150-200 (vagy még több) wattos fogyasztására gondoltam.
"Miele is ad már 250 pénzért mosogépet, de az nemugyanaz, mint amit millaért adnak. "
Valószínűleg ne ugyanaz, de az is valószínű, hogy még legolcsóbb Miéle-ben sem találunk műanyag fogaskereket, mindössze öt milliméter vastag (vékony) csapágyházat, alig burkolt elektronika közelében elvezetett, idővel talán szétmálló anyagú gumicsövet, stb.
ELek, számoltál, vagy csak tippeltél? Hétfőn volt az asztalomon egy 55-ös Orion, mert a PTC tönkrement benne, és nem mágnesezte le a képcsövet. Az 50W-ot fogyasztott. Egy Samu 82-es LCD csúcs takarékosan 17W, számoljunk 50 és 20W-tal napi 16 óra, 5840 üzemóra:
50W 16 órában évi 219kWh 20W 16 órában évi 116kWh 100kWh különbség, vagyis 4200Ft évente.
Nézzük a 40 ezres spórolást:
40e/42Ft = 952kWh ->2,6kWh/nap, 16 órában egy 160W-os Tv eszik ennyit. Azt meg úgy híjják, hogy plazma.
A nagyobb öreg képcsöves (63cm-es Orion) is csak 90-100W-ot fogyaszt.
Ugyanez igaz pl az asztali számítógép összeállításánál is:
- olyan alaplapot/kártyákat vegyél, amelyiken minőségi elektrolit kondenzátorok vannak, jó szellősen szerelve (nem szorosan egymás mellett)
- az összes hűtés (légáramlás) még a gyári ajánlásoknál is kétszer jobb és ötször tartósabb legyen
...és valószínűleg nem lesz vele semmi probléma a következő 10-20 évben :)
Ha viszont rövid életű gépet szeretnél gyártani, akkor tedd ennek ellenkezőjét: pl picike ventilátorok legyenek bene, amelyek üveghangon visítva hajtják magukat csapágyasra néhány év alatt, aztán a leromlott hűtés miatt felforrósodó olcsó kondenzátorok szépen elkezdenek kiszáradni...
Ezt magyaráztam már monitorral is, meg gépekkel. Előző konfigja a júzernak verte a 300 wattot. Attól függ melyikeket mivel nézem, akadt sok vegyes megoldás. Most gyorsabban dolgozik 60 wattnyi géperővel és akkor ezeket klímával sem kell visszahűteni. Megy 10+ órát naponta. Idehaza előző TV az pár hétvége kivételével konstan reggel 7től hajnal 3ig ment, ott is gazdaságos volt a 72es képcsövesem modern LEDesre cserélni, ez ilyen. Néha érdemes megnézni a fogyasztásokat, ha már villanyosak vagyunk aztán meglepődni, hogy a régebbi, kis méretű, fehér képet sárgás/szürkésnek mutató LCD monitor verte a 200 wattos fogyasztást. Most már kb. kezdünk 15 alá menni. Eléggé mérvadó.
Ami a mosógépeknél hazugság, az a képcsöves TV-nél viszont igaz lehet: az új készülék ára viszonylag hamar bejöhet az alacsonyabb energiafogyasztás miatt. Egyes TV-k szinte egész nap be vannak kapcsolva, pl idős embereknél, nem ritka az évente 5 ezer feletti TV üzemóra. Ilyen magas óraszám mellett évente akár 40 ezer forint villanyszámla megtakarítást is hozhat egy nagyobb képcsöves öreg TV lecserélése egy korszerű lapostévére.
Tehát elmondhatjuk, hogy ennyire magas üzemóra mellett 2-3 év után az új TV már ingyen volt :)
Ahhoz képest meglepően jól bírja a megjavított Elektrolux (mosó-szárítógép)... eddig egy szimmering/csapágy csere volt rajta, valamint egy lúgszivattyú csere. 2012-ben forgalmazták utoljára a típust és nálam nagycsaládosként ipari használatot kap. Az elődje egy Zanussi meg már vagy 20 éve megy (most éppen öcsémnél), időnként kondenzátort kell cserélni benne. De nem sírom vissza, az Elektrolux sokkal jobb, a frekiváltós inverter motor nagyon csendes, ugyanannyi árammal nem 5, hanem 7kg ruha lesz tiszta...
Idős házaspárnak volt egy ezer éve működő ősrégi Hajdu Energomat mosógépe.
A fiuk vett nekik egy csillivilli Whirlpool mosógépet, az öreg Energomatot levitték a nyaralóba.
A Whirlpool-nak kb 3 év után "leszakadt a dobja".
Na akkor már meg lettem kérdezve, előbb nem.
Mondom az öregnek, hogy amikor kijön a mosógép szerelő, akkor
- a tönkrement alkatrészt NEM VIHETI EL, meg szeretném nézni
- kérje el az új alkatrész csomagoló anyagát, ha egyszerű papír, akkor azt.
A javítás 70e Ft volt
- az új alkatrészek állítólag úgy jönnek a gyárból, hogy nem csomagolják semmibe
- az elromlott alkaltrészt muszáj elvinnie, mert "le kell adni a főnöknek" (a szerelő valószínűleg egyéni vállalkozó volt, akinek csak a felesége parancsol :)
Újabb másfél év múlva megint leszakadt a dob.
Whirlpool ment az elktronikus hulladék leadóhelyre, öreg Energomat jött vissza nyaralóból.
Ezért lenne rohadt fontos egy normális fogyasztóvédelem: mert az új gépek közül talán nem csak a 250-300e Ft-os Miéle a megbízható, talán létezik majdnem ugyanannyira megbítható mosógép mondjuk fele annyiért is.
Persze, hogy méreteztem. De ezek szerint a szakmában dolgozol te is, akkor magyarázd el, milyen előnyökkel jár, hogy azt a kondenzátort hozzáragasztották a forró hűtőbordához?
Az a legjobb, hogy valahol megvédjük, hogy olcsó, szar alkatrészeket tettek bele, ez ilyen. A másik oldalon, meg azért olcsó, mert időzített bomba, és az alagsori mérnökiroda hétről-hétre azon dolgozik, hogy az alkatrészek pontosan 3,4 évet bírjanak :-)
Persze, roppant jó ötlet egy kondenzátort hozzáragasztani a forró hűtőbordához. Ott a táblázat, 5 fokonként feleződik az élettartama. Ha ebben nem látsz szándékosságot, akkor azt se tudod, mi a különbség a krumpli meg a zsiráf közt. Akkor pedig ne menj a piacra, mert nagyon át fognak b@szni.
Elnézést, a villanyszerelési topic-ot keresem, jó helyen járok?
Miért nem csináltok egy beszélgetős dühöngőt? Teljesen tönkre tesztek egy szakmai fórumot. Tipikus szabály követésér való alkalmatlanság minden területen az életnek 🙁
Mától újabb laptoppal gazdagodott a mindent elnyelő pinyóm. Még jó, hogy nem asszony vette át a postán, mert elég fura egy állat. Azt nem tudom, hogy ennek is meg kellett-e volna döglenie vagy sem. Netem is csak pár fórumbejegyzéses kérdést találok róla 2004 környékéről, szóval annál biztos régebbi. Valószínű mikor ez menőség volt, akkor még inkább nyomtatott sajtóban terjedtek róla a hírek. Nézzük a dolog jó oldalát: kényelmes a billentyűzete és nem kell külön töltővel baszakodni. Remélem a 8 gigás CF kártyát fel fogja ismerni. Szomszéd gyerek meg pukkasztott 100 darab monitort valami ipari felszámolásból. Remélem nem sok túrórudit adott érte, mert ilyesmiket selejteztem 2006 környékén :-D
Vásárolok egy pneumatikus ütvefúrót occót.Tudom hogy nem lesz hosszú életű de ha lejár az élettartama veszek egy másikat,hiszen az korszerűbb lesz.De nem mert 10év után is ugyanazt a szart kapom csak más fantázianévvel,és más színnel,ill kicsit drágábban,de még mindig olcsón.Jó lehet fejlesztettek rajta, kapott fordulatszabályzót,gumi bevonatot a markolat. Oké mondjátok az az egyszer használatos barkács kategória,így az nem releváns.
Jó vásárolok drágán márkásat. 5-10 vagy 20 évre jön a forradalmi újítás ami miatt szinte várom a tönkremenetelt hogy cserélhessem? Az elavulás szinkronban van tönkremenetellel?
Ha nem akkor elvárom a hosszú élettartamot akár a karbantartás költségével együtt. Akár elavult,vagy csak idő előtt tönkremegy a drágasága miatt átverve érzem magam. De legyen az bármilyen műszaki cikk...
Az autóm lassan 16 éves lesz.A hanyag szerviz ellenére sosem hagyott cserben,de a hanyagolás ill az idő meglátszik rajta.Ha a kategóriájába lecserélem (vagy ugyanarra a márkára) semmi hozzáadott értéket nem fogok tapasztalni.A fogyasztás annyival kevesebb lesz,de mostani új korában is annyit fogyasztott . Megállt a tudomány? Persze extrákat kapok (ha megfizetem) beépített ketyeréket.....navigációt,kamerát ,stb. ami anno luxus volt.
A híradástechnikai berendezések szinte a gyártás pillanatában elavulnak,de a fejlesztést, gyártást ki kell futtatni. De milyen nagy szám volt a mobiltelefon.A trend hogy minél kisebb legyen,majd hogy minél nagyobb sőt a telefonálás már szinte másodlagos funkciót képvisel. Milyen érdekes hogy a sci-fi irodalom sohasem feltételezte a készüléke feltalálását,vagy inkább kialakulását(evolúcióját?)Magyarán olyan eszközt tarthatunk a kezünkbe amire nem is gondoltuk hogy létezhet valaha is, és nem is vágyott reá senki hiszen akkor megálmodták volna a készüléket.
A ma oly okos készülékek amelyek hiánya sírógörcsöt okozhat,vagy éppen nélkülözhetetlen és nagy becsben van tartva ugyan olyan nosztalgiát ébresztenek a tulajdonosában 20-30 év múlva mikor a helyére lépett készülék teljesen más paraméterekkel sokkal nagyobb tudással ódivatúvá silányítják azokat.
55 centis TVből van idehaza pár darab, Teszkós és mindenféle. Meg családban is, amik 20+ éve mennek, pedig akkor pont levettem az alsó polcról. Na jó, most egy csoda Beko megdöglött, de gyanús mert fél évre kölcsön adtuk valakinek és amikor visszajött akkor valami zörgött a közepében.
Ez a múlt heti szállítmány fele, amit ki akartak dobni. Működnek és mi sem nagyon kíméljük őket, mert szerintem nem ilyesmikre vannak tervezve, amit kapnak a szájukra. Pár kisebb kellene, de elég nehéz megfelelőt szerezni:
Mi az olcsó? ezek közt akkora világmárka is van, mint a Skyworld, vagy pár hasonló egynyári cucc. Tán a címkézett lengyeltörök Orion a legnevesebb :-D
Veszek egy olcsó cuccot, ami hamar tönkremegy, mert az egész ócska anyagból van felépítve.
Például a teszkós flex, aminél nem érte meg kicserélni a kapcsolót, mert két hét múlva vagy a motor égett le, vagy az áttételben a fogaskerék törik.
Ez az egyik.
A másik, megveszem a teszkóban az utoljára 25-30 ezerért árult 55 centis képcsöves Tv-t. Sokat nem várok tőle, mert olcsó volt, ahogy kell, tönkre is megy 3 év múlva. De ez nem azért megy tönkre, mert ócska anyagokból van felépítve. Ez azért megy tönkre, mert úgy tervezték meg, hogy tönkremenjen. (kondenzátor a hűtőbordán) Ha szerencsém van, 1000Ft anyag, plusz munkadíj, és utána 10 évig még szolgál. Feltéve, hogy a szerelő úgy javítja meg, nem teszi vissza a bordára a kondit.
Vagyis van, amit szar anyagból építettek, és van, amit átlagos, normális anyagból építettek, és tettek bele egy gyenge pontot.
Parkside ráadásul hobbi cucc, oszt kifejezetten bírja az ipari használatot. Nagy a pofánk, irreális dolgokat várnánk el, mi kell még? Meg sem merem nézni mennyi idős a lapostévém, mert lehet eszébe jut elromlani :-D
Most is lehet Miele mosógépet venni, még reálértéken olcsóbb is lesz mint anno volt a Hajdú. Meg dewalt fúrógépet a Parkside helyett, az is bírja. Csak egyszerűbb sírni hogy de szar az élet.
Ilyesmi mondjuk jól jönne nekem is, de nem nagyon találok. Vagy egy szép Sony/Panát. Amik vannak azokban folyton elcsúszik a tuner, nem tudom mi lenne rá a jó megoldás. Az, hogy a fekete néha homály szürke, az már nem olyan vészes :-P
Bírt a fenét bírt, kiccsávó koromban a mosógépszerelőt és a TV-t láttam legtöbbet, faluban azok mentek először vidékre nyaralni a melegbe.
Cserélgették benne a csöveket rendesen, néhány szerelő meg is mondja. Csak ezek megint logikai kivételek, mikor azt mondják, hogy akkor bezzeg jó volt, oszt mégis volt TVszerelő, Rávisz, Gelka, egyéb szövetkezet. Most meg szajkózzák, hogy mert a mai cuccokat nem lehet javítani aztán mégis vannak szervízek TV/mobil/mindenféle fronton, de biztos abból élnek, hogy nyitva vannak és nem esik be ügyfél :-D
Aztán jött az AT848 szériahiba, elmászó forrasztások, csövek, meg kicsit kontaktos trafók, csiribirik.
KGST csoportban is mennek az ilyen nagy kijelentések, hogy mer' akkoriban a gyerekek még játszottak, bezzegmost, akkoriban ez volt meg amaz volt, most szar a digitális lázmérő, mert Ő TUDJA, a kenyérről is meg van a véleményük, de még olyan vitába is belementünk, hogy direkt gyártanak szar, gyenge, műanyag partvisnyelet és bezegrégen a fa. Ezzel is az a baj, hogy most van választási lehetőség, megveheti a fát ha akarja, de attól még rágja tovább a gittet és magyarázza, mennyire át van verve. Ennek fele már orvosi eset.
Az ár/értéket nem is emlegetve, itt van 1974ből, ha tudnék képet linkelni :-P
Évszámot ne kérdezz, de dobváltós NEC színes Tv-m van, működő, a hangerővel egybeépíttett hálózati kapcsolóját kellett csak cserélnem, és egy Infracolort adtam érte.
Régen konstrukciós hibák voltak, sokkal rövidebb életű alkatrészekkel. Például két azonos időben gyártott elektroncső nem bírta ugyanannyi ideig. Kijött a szerelő, kicserélte a megfelelő csövet, és ment megint a Tv. Sok Videotonos Tv a forrasztási hibáktól hemzsegett, vagy a kontakthibás csatlakozóktól. Ezek egyike sem szándékosan volt elkövetve. 20 éve már tartott ott a világ, hogy megfelelő minőségben forrasszon, és az alkatrészek gyártása is olyan technológiai fejlődésen ment keresztül, hogy tudtak azonos, hosszú életú félvezetőket gyártani. Aztán jöttek a török csodák, Beko, Orion, Vestel, amiknél jellemző volt, hogy pár elektrolitkondenzátor csere után ment a készülék. Voltak még azok a nagyfesztrafók, amik műanyagja pár év alatt megrepedezett, és áthúzott, aztán jellemző volt még, hogy a nagyfesz meghajtó tranzisztor melletti fóliakondenzátor forrasztása nem bírta (a jobbaknál szegecsbe ültették ezeket), illetve pár túlmelegedő sorvégfok tranzisztor, ahol pár érték megváltoztatásával a forró tranzisztorból langyosat lehetett csinálni (hogy erre a mérnökök miért nem jöttek rá???), és volt még ez a trükk, a bordához ragasztott elkóval.
Szóval pár alkatrész megfelelő megválasztásával ezek a Tv-k simán bírták volna 2-3-szor annyi ideig meghibásodás nélkül. Ez a pár alkatrész készülékenként 500Ft-tal nyomta volna meg az árat. Vagy nézzük a mosógépek elektronikáját: mindenféle külső behatás nélkül a 3-5 éves gépekben tönkremegy az LNK304-es táp IC. IC ki, meg körülötte pár alkatrész, és a mosógép megy tovább. Persze LNK305-tel összerakva, mert az 50mA-rrel többet tudott, és nem ment tönkre többet. 30Ft-tal drágább.
Nekem van egy 1992-es Funai és egy 1997-es Daewoo színes televízióm , ami soha sem látott szerelöt . A gyerekek azon játszottak számítógépes játékokat . Még ma is müködnek . Minden rendben rajtuk . :-)
Régen, amikor még a TV-k sokkal többet bírtak, és tizedannyi TV esett 100 lakosra, akkor miből élt a TV szerelő, aki minden faluban volt (volt ahol több is) és nem élt rosszul????
Értem én hogy van még működő matuzsálem TV (nekem is van), de attól az nem gyári állapotában jutott el ideáig hanem szervizelve, mert olyan drága volt hogy megérte javítani (és szaki is volt).
A mai napig fut sok babetta a falvakban, az nem jelenti azt hogy az hűdejó konstrukció, hanem hogy van aki reszeli még a mai napig.
Persze a tervezett avulás tény, de az idő megszépít dolgokat úgy látom.
Egyszerű. Az elektrolit kondenzátor nem szereti a meleget. Az elektrolit kiszárad benne, és veszít a kapacitásából, nem tudja betölteni a funkcióját. Biztosan nem mechanikailag rögzítették, mert a többi 30 nem volt rögzítve, pedig nagyobbak is voltak (autórádiókban szokták, hogy a rázkódástól ne törjön a lába). A fólia rajzolatát nézve látszott, hogy simán centikkel arrébb lehetett volna rakni a forró hűtőbordától.
Továbbá a nálam járt Tv-kben ahol ilyet tapasztaltam, ott többször is kíváncsiságból összehasonlítottam ugyanolyan értékű kondenzátorokkal, amik ugyanabban a készülékben más helyen voltak, és mindig rosszabb paramétereket mutattak, pedig ugyanaz a széria volt, egyszerre kerültek a készülékbe.
A bordához rögzítve (kb75 fok) negyedannyit bír ki, mintha 55 fokon lenne, és ahogy a táblázatot nézem, 5 fokonként feleződik, képzeld el, mennyit bírna, ha csak 40 fok lenne körülötte.
Egy átlag képcsöves Tv 15-20 évet kibír kép és hangminőségromlás nélkül. Egy apró trükkel az első meghibásodás 3-5 év múlva jelentkezik. És ezek tapasztalati számok, én szervizelem 20 éve a faluban a tv-ket.
Igen, és? Mi legyen, dőljön orránszáján a tinta? Tisztítható, cserélhető, tudjuk előre, hogy ez ilyen. Aki használja, annál meg nem jön elő. Aki egyesével nyomtat oldalakat egy legolcsóbb tintással, az meg hülye. Ez utóbbit előre nem szokta elhinni, aztán meg sír a szája, hogy jaaaajmilegyen. Választhatsz ízlésed, pénztárcád és sok más alapján csilliárd hasonló modell közül. És néha 1-1 olcsóbb cuccot is annyira szarrá lehetett hajtani, hogy csak lestem, mert olyan nincs.
Pedig üzembiztonság, mert darabra nehéz megfejteni, hogy mikor púposodik és gyullad ki. Akkor meg az lenne a baj, és mivel olyan sok összetevős, viszont nem mérhető és ellenőrizhető a dolog, hogy akkor találjuk ki, mivel tudnád mérni az akku veszélyességi fokát ha nem a ciklusokkal? Ráadásul ezek a modernek ha merülnek akkor felrobbannak, ha túl van töltve kigyullad, ha hideg van felrobban, ha túl meleg akkor kigyullad...
Az Elektrolux mosógépemben 10 év után tönkrement az 1000Ft-os szimmering, ami vitte magával a dobcsapágyat. Ekkor láttam meg a tervezett avulásra készített dobot benne:
-ami régen össze volt csavarozva, azt most összeragasztották! Vegyen 65e-ért új dobot a paraszt, nyilván majd nem fog... -de megszívták, mert elkövettek egy hibát, mindenhol meghagyták az eredeti csavar felöntési helyeket. Vettem csavarokat, kifúrtam a felöntéseknél, összecsavaroztam, majd vékony flexkoronggal, kis fordulaton kettévágtam a dobot a ragasztásnál. Csapágyat/szimmeringet párezerből kicseréltem, majd FBS-sel megkenve a csavarokkal szépen összehúztam a dobot. Most újra jó újabb 10 évig, nem fogok egy frekiváltós drága gépet kidobni, rohadjanak meg.
A Valeo egyik beszállitójánál azért a selejt 70 millió $ elfogadható ! Benne van a 1.5%ban .
Ez csak 1 üzem a 4 itthoniból. Tehát jogos ....." Csak annak az árából milliomos lennék, ami a szemétbe megy, mert van egy halvány karc a panel lakkozásán"
Sajna a tervezők nyugatiak , s a megrendelő néhány ( 50-100 db) CD lemezzel jelentkezik.
Minden részlet kidolgozva.!
Valószinűleg nem is egy helyen állitják össze.
S nem a vevő érdekei az elsődlegesek , hanem a részvény osztalék ?
A VALEO-nál azért van követelmény! Nem is gyenge. Csak annak az árából milliomos lennék, ami a szemétbe megy, mert van egy halvány karc a panel lakkozásán. És ennek ellenére bőven nyereséges a cég.
A tervasztalon vannak eldönve azok a kis stiklik, amiket beletesznek. Ezeket kellene felfedni, és úgy seggbek..rni a tervezőt, hogy az életbe ne tudjon ülni.
Az a Tv, amiben egy ilyen kondenzátort kicseréltem, és távolabb tettem a hőforrástól, még mindig működik, és már kétszer annyit ment a javítás óta, mint vásárlástól az első meghibásodásig. Ez alapján harmadolták a működési idejét.
Persze minden alkatrésznek megvan az üzemórája, amit kibír, de azt mesterségesen csökkenteni?
De ha akarod, rakj össze két asztali PC-t, az egyik processzorát általános gépzsírral kend meg, a másikat a hozzá való pasztával. A kettő közt az árkülönbség 300Ft lesz. Az elsőbe belevittél egy hibát szándékosan, amitől előbb tönkre fog menni, mint a másik.
Szándékosan belevittek egy olyan "tervezési hibát", ami gyorsítja egy alkatrész elöregedését. Ez kb olyan, mintha az autó féktárcsájára tennének egy reszelőt, hogy minél előbb elkopjon a fékbetét. Ha szerencséd van, csak a fékbetétet kell cserélni, ha nincs, akkor az egész autót...
Én inkább maradok a praktikusságnál. Van mindenem, analóg is, kicsi, nagyüzemi diszkós, vezeték nélküli akkus kis hangláda meg minden. Ilyen haveri bulin lehet a kicsi akkus szólna a teraszon háttérnek hálózatról vagy valami Spotify. Alkalomhoz válogatok, ehhez hálózaton ott a sok cucc, bárhonnan elérem és nem fix, kint a deck, könnyebb kivinni a kertbe is, mert kicsi és nem kell kábeldob. Sörrel is leönthető.
Éppen ezt mondom, hogy nem alap axióma, hogy elromlik.
"ezt sokan nem látják, mert nem szedtek szét Tv-t, és nem is javítottak."
De, vagyunk itt páran, max. néha nem avulásnak hívom, hanem occsó hülyeségnek.
Engem most a japán TV szopat, bár az semmai darab. Ha a háttérvilágítás (CFL) nem indul el elég gyorsan, akkor hibára megy és kész. A cső meg olyan, néha hidegben előfordul, vagy villan kettőt és aztán menne tovább, csak kicsit várni kell rá. Elektronika viszont nem vár. Akkor ez most hiba, tervezett avulás, vagy japán precizitás? Át lehetne kötözni LEDesre is, de én egyszerűbb huszárvágással gányoltam meg...
Mondom, mindenre van ezer+kettő példa, csak nem ilyen kerek, hogy minden szar és vacak, különben nem szórakoznánk a cégeknél 10+ éves TVvel, laptopokkal, monitorokkal sem.
Lehet. De miért romlik el egy alap Tv? Mert a 16V-os tápra 16V-os elektrolitkondenzátort tettek, és abból is az olcsóbbat, így Tv-nként megspóroltak 200Ft-ot, persze a gyenge kondenzátor a melegedéstől kiszáradt, zárlatba ment a táp, és vitte az alaplapot is... De az utolsó szériás képcsöves Tv-knél is megfigyelhető volt, hogy a legjobban melegedő táptranzisztor hűtőbordája mellé közvetlen oda tettek egy elektrolitkondenzátort, amit ragasztóval termikus kapcsolatba is hoztak, így biztosan tönkre ment egy idő után. Semmi, de semmi nem indokolta az oda kent ragasztót, és azt se, hogy olyan közel kerüljön a bordához. Ezt hívják tervezett avulásnak, csak ezt sokan nem látják, mert nem szedtek szét Tv-t, és nem is javítottak.
Sok készülék pedig tovább bírná, ha 0-24 órában menne, jó példa erre a DIGI HUMAX beltérije. kéthavonta volt csak áramtalanítva, ha nagyon dörgött, villámlott. Ment, mikor kihúztam, és nem ment, mikor visszadugtam. A legnagyobb stressz a bekapcsolás.
Amúgy meg ha megfigyelted, itt most arra megyünk, hogy ha elhatároztuk, az új szar, régi jó. Kognitív disszonancia, nem tudsz ezzel vitatkozni, a szorongás egy olyan tünet, ami nem orvosolható jelen körülmények között.
Nézd meg Elek böffenéseit, a szokottnál is általánosabb és semmitmondóbb, mert nincs ellenérv csak érzelem.
Ez lassan 50 éves, de rendszeresen használom otthon :-)
Praktikusságban nyilván nem veszi fel a versenyt egy MP3 lejátszóval, de ezt sokkal jobban megnézik az emberek (a képen pont az érettségi találkozónkon nyomta a zenét).
Jó,de ezt ennyire általánosságban megint nehéz megmondani, mert míg egy olcsó sarki TV simán elmegy napi 20-24 órásban 8 évig, vagy valameddig, akkor azzal mi legyen? Ezt nem rontották el, vagy ez a hibás, mert sokáig bírja? Néha kis cuccok eleve ipari terhelést kapnak. 100-200 fős céghez bedobnak közösbe egy 20ezer pénzes alap mikrót, aztán évekig megy a konyhában. Falon a nem ipari TV ugyanez. Alap TV? 100ezer. Ipari? 430ezer. Kész, veszik az olcsóbbat és még az is bírja... Ilyesmi TVből meg pont nyáron vettem 5 darabot a kockaklubba, de előtte egy 50 darabos flottát depóztak le nálunk. Konferenciás cuccok voltak, 10+ évet mentek, most nagy, modern, központira cserélték. Azokra szintén nem érvényes a történet. De sok más ilyen van, több ezer felhasználós laptop/asztali gépes rendszereket tákolgatunk, amit ha kinőlnek vagy lejár a támogatás akkor kiszórjuk piacra és van mikor 5 év múlva is visszatérnek vele. Akad ám itt mintavétel, reptéri kijelzők, bowlingpálya szarjai, meg egyén akármi ami 12 egy tucat. Nem mondom, hogy nincs ilyen szopás, hanyag tervezés, szar cucc, bármi, csak általánosságban nem kellene nyilatkozni. Mert olyan is van, ami majdnem örökké akar menni, de nagy része kinek kellene?
Már írtam, gyártói oldalról 1000Ft töblettel is lehetne sokkal tartósabb egy-egy készülék. 2-3 éves LCD Tv-ket javítottam, mert a tápban tönkrementek a kondenzátorok. De vannak Tv-k, amikben kiég a háttérvilágítás LED-je, mert direkt nem hűtik kellően. És nem az Orionról, meg a Blaupunktról és társairől beszélek. Vagy mikor egy mosógép nem bírna ki egy csapágyazást, mert olyan gyenge a csapágyház.
Nekem mondjuk akadhat nagyobb mintavétel is, mert néhány maszek júzer mellett nagyobb cégeket is támogatok vassal, meg persze legtöbbször megnyertem a teljes leltározásos/selejtezéses folyamatot.
Szopna a fene olyan fúrógéppel, mert minek? Van rendes. Magnókazettákat hasznosítottam, haver újított egy decket, így kölökkori cuccaim mind odaadtam. Én nem foglalkozom vele, de nekem mindegy is, mert van hordozható kis rádióm, az bőven jó, de most már belenyomom az MP3at vagy online. Kazettát nem amortizálom feleslegesen.
Az elmúlt 30 évben egy darab mosógépet dobtam el műszaki hiba miatt. Telefonok, tévék, számítógépek, router, konyhagépek, elektromos kéziszerszámok: mind azért cserélődtek mert jött szebb, jobb. Ezeket nem is kidobtam, hanem mentek jófogásra. Persze ez nem reprezentatív, de más statisztikám nincs, Nyilván a fogyasztói társadalom rabja vagyok, de a 4k pornó azért remek dolog.
" És hány készülék romlik el idő előtt? Sokkal több. Nagyon sokkal."
Mit jelent, hogy idő előtt? Használt piacon körbenézve nem mondanám, hogy sok. Vagy sokkal több sok. Vagy meddig kellene tartania egy X bárminek? Mindig ugyanazt nyomjuk le, miért legyen 7x drágább, ha majd úgyis cserélnéd, mert csak?
"Nem akarok bogárral járni, csöves tévét nézni, kínlódni a régi fúróval, hegesztóvel, forgótárcsás mosógéppel, C64-el szöveget szerkeszteni, nokia 3210 -essel telefonálni, egyszerűen azért mert hiába működnek attól még annyira reménytelenül elavult szarok, hogy csak a nyűg van velük. "
Ez eddig oké.
De hány ember is cserél műszaki cikket, mert kijött egy újabb? Sok. És hány készülék romlik el idő előtt? Sokkal több. Nagyon sokkal.
Ja, van régi fúróm nekem is, mechanikus sebesség váltóval, fémházzal, acél fogaskerekekkel, nem romlik el soha, de szar vele dolgozni mert nehéz mint a dög és on-of kapcsolója nem fokozatmentes, ragasztót keverni használom de igazából arra is sokkal jobb lenne egy rendes keverőgép.
Volt egy ősrégi váltóáramú trafóm, fateromtól örököltem aki talán 1970 körül jutott hozzá használtan. Oké hogy sosem égett le mert kerítésdrótból tekerték, de minden más tönkremegy rajta. Az emyémen már direktre voltak kötve a munkakábelek, mert rég elégtek a csatlakozók, új testcsipesz és elektródafogó is kellett párszor, aztán a kapcsolók égtek el. Előbb a 380-as rész tűnt el, onnantól már csak 220-ról lehetett használni, aztán sorban fogytak el a választható áramerősségek míg már csak egy maradt az ötből. Még így is évekig használtam, megszoktam hogy néha sok az áram néha kevés az épp hegesztett anyaghoz, mert egy ekkora áramot bíró kapcsoló elég drága. Aztán mikor az az egy fokozat is eltűnt kivittem a szinesfémtelepre és vettem egy inverterest.
Az új gép konkrétan könnyebb mint a saját kábelei, a vállamra akasztva tudok dolgozni vele létrán, állványon, nem kell talicska ha ki akarom vinni a kert végébe, nem ketten tesszük be a kocsiba, és sokkal könnyebb vele hegeszteni, részint mert egyenáramú, részint mert az elektronika dinamikusan szabályozza az áramerősséget ahogy nyúlik-rövidül az ív. Nem fog annyit bírni? Nyilván nem. De annyival könnyebb vele a munka, hogy ha ezt előbb tudom rég kidobtam volna a régit.
Cimborának egy hetra trafója van, könyebb, fiatalabb mint az én régi gépem, szintén már direktre kötött kábelekkel, de egyenáramú és fokozatmentes az áramerősség állítása. Kétségtelen hogy sosem megy tönkre, de mégis ha hegesztenie kell vagy áthív, vagy az inverterest kéri el, annyival jobb vele dolgozni
Nem akarok bogárral járni, csöves tévét nézni, kínlódni a régi fúróval, hegesztóvel, forgótárcsás mosógéppel, C64-el szöveget szerkeszteni, nokia 3210 -essel telefonálni, egyszerűen azért mert hiába működnek attól még annyira reménytelenül elavult szarok, hogy csak a nyűg van velük. Ha meg úgyis kidobom akkor az volt erőforrás pazarlás hogy örök életűre tervezték.
Köszönöm nem kellenek.Ami volt hasonló azt oda adtam annak (ingyen) akinek az is megfelelt. De általában minden ketyere az élettartamáig van használva ill kitolva HA javítható,vagy javítani tudom. Vannak évtizedes készülékeim amik használhatók. A ~20kg hegesztőtrafót sem cseréltem még le pedig tudom mennyire jobb egy inverteres.....majd ha leég sohanapján. Nemrég magnókazettára vettem zenét,az szól a műhelyben..... van még ilyen ősember?
Korszerű készülékeket nem is vásárolok, többnyire általában"leselejtezett" (nem kukázott) vagy más által megunt, pl.céges monitorból van körülöttem négy amiből egyet használok. Kézi fúrógép aminek a tokmánya kikopott selejtezve lett pár év után. Egy új tokmány áráért az enyém lett.....stb.
Időnként akaratlanul utolér a technika pedig generációs váltások zajlanak le úgy hogy egyet egyet nem is ismerek hogy volt. Legyen az akkumulátortechnika,Windows,frekiváltó,stb..... csak hogy az elektromos kekettyéket említsem.
Kollégám mesélte, hogy a felesége rendszeresen beleöntötte a mosás előtt a dobba a folyékony mosószert. Éveken át... míg az ember meg nem látta és agyvérzést nem kapott tőle! :-)
Ugyanis a legtöbb mosógép első mozdulata a szivattyúzás, utána kezdi el csak a programot :-)
De még mindig nem indokoltuk, hogy melyik mennyibe kerül. És tudod mi a drága? A "zöld" energia, mert ha már villanyász csoport, akkor vidéken telibe szopnak a selejtezendő szélkerekekkel. Azt nem bontják. Hűtő, mosógép, satöbbi még alakítható és egyszerű. Egy turbina pont nem, annak a bontása már kurva drága. szép lesz ez pár év múlva, majd meglátjátok, mert már sok helyen nem tudnak mit csinálni. Pár éves modelleket selejteznek, mert a technika fejlődik, újat olcsóbb fenntartani. Fenntartás és emberanyag drága, valamint az újabb hatékonyabban termel. De mi legyen a régivel? Hátnyafff. Ehhez képest a háztartási mambójambó sehol nincs.
De miért lenne jó az, hogy ha a régi megzabál évi X energiát, ha kidobjuk és x/3-ért elsikkasztjuk a telepen? Pont fordítva indokolsz. 3 hónap után gazdaságos a kidobása.
"Mindenkinek! A kapitalista gazdaságnak,a társadalomnak, a technikai fejlődésnek,..stb"
De baze, ha tele vagyok 15 éves monitorokkal, amik nem romlottak el, akkor megint miről sírunk és rágjuk a gittet? És ha azon a monitoron a fehér az igazából szürkéssárga, 180 wattot zabál, míg egy mai monitornak jobb a színe, nagyobb kép, elmegy néha 14 watton addig miről beszélünk?
De ha ilyen cuccok kellenek, akkor szólj, van egy csomó minden. De máshol is.
Más fórumon is felvetődik eme kérdés... idemásoltam.
"Most 3-5 év múlva kidobunk mindönt. Kinek jó ez ?"
Mindenkinek! A kapitalista gazdaságnak,a társadalomnak, a technikai fejlődésnek,..stb
Miért nem jó?
A gazdasági válságok, a nyersanyagok pazarlása,környezet szennyezés a keletkezett hulladékokból ,
túlnépesedés.....stb
Őseink kiásott "hulladékai", épület romok,kőszerszámok,réz pénzek,vasszögek,patkók,csont szerszámok,nemesfém ékszerek, hmm...fegyverek .....stb.
Amit mi hagyunk az utókor régészeinek,mérgező hulladékok, műanyag termékek hulladékai,stb...
Azt is vegyük számításba hogy a társadalom alsó rétegének is igénye van használati tárgyakra amire a jövedelme az olcsóbb termékekre elégséges,aminek a minősége élet tartama korlátozott. (és abból kell a legtöbbet gyártani) Lamborghini-ből sem kell havonta 100db ot gyártani. De ha hétköznapi autó lenne, a hazai utak minősége mintha nem követte volna a minőségi forradalmat az idő múlásával....
Ezek szerint megint oda lyukadunk ki, hogy jobb megtartani a régi működőt, ami több energiát fogyaszt, mint venni egy újat, ami ugyan beéri kevesebb vízzel és villannyal, így visszahozza az árát 5-10-20 éven belül, viszont az akció több környezeti kárral jár, mint amit nyerünk a gazdaságosabb üzemeltetéssel.
Volt szerencsém egy elektromos hulladék feldolgozó telepen dolgoznom. Szörnyű látvány a sok használt valamikor jobb napokat látott berendezéseket halomba látni,hűtőgép labirintusban bolyongani.
Vannak komponensek amit nem használnak fel újra.Darálják, préselik, és viszik az erőműbe elégetni....
Mikor a reklámban mutatják az álom masinát, kellene bevágni a reklámba a feldolgozó udvarán készített képet, miszerint pár év múlva a megunt,elavult ,karcos lett,...stb berendezés feldolgozása milyen energia igényes környezetszennyező folyamat. (Mint a cigarettás dobozon a képek...)
Pozitívan úgy is elő lehet adni persze (politikus duma) hogy ezáltal mennyi új munkahely keletkezett,ráadásul a hátrányos helyzetű rétegnek. (Bontási tapasztalat előny!)
Felmerült, hogy régen 6 havi fizetésbe került egy mosógép, és az bírta 20 évig (mellétenném a Videoton Infracolor TV-t, ami kb 1 éves fizetés, és szintén 20-30 évet bírt, nekem is van még működőm). Tehát ma a 6 havi fizetésemből vett mosógép bírni fogja 20 év felett. Szóval millió feletti gép. Csak tegyük hozzá (tv esetében ez jobban látható), hogy mennyivel olcsóbb legyártani egy csúcskategóriás gépet a technika fejlődésének köszönhetően. Sokkal kevesebb humán erőforrást kell fizetni a gyártás árából, vagyis ma ugyanazt a minőséget 1 havi fizetésemből le kellene tudni gyártani. És ha belegondolunk, hogy mennyivel többe kerülne a gyártás ha beletennék a tartós anyagot?
Másfélszer olyan vastag lemezburkolat kb 500Ft. Normális festés kb 1000Ft, egy jobb csapágy 2000Ft, kritikus helyeken vastagabb anyag az üstnél 500Ft, dob megerősítése 2000Ft. Elektronika tápjának túlméretezése 150Ft, jobb minőségű elektrolitkondenzátorok 300Ft. Jobb szivattyú 3000Ft (ennyivel lennének drágábbak a jobb anyagok a beépítetteknél). Vagyis 9315Ft-tal többe kerülne a gép, és 5 évvel tovább bírná.
Csak azért kell neki kevesebb, mert a zasszony korábban nem mérhette se a ruha tömegét, se a mosószer pontos mennyiségét, csak simán nyakonöntötte így szokta alapon.
Jelentősen kevesebb mosószer kell a mosáshoz, ha lágy vizet kap a gép. Nekem pl. egy vízlágyító van elé bekötve. Mindegy 1m3 víz után felnyitom, beleöntök egy kg jódmentes konyhasót (60Ft?), ezzel regenerálom az ioncserélő gyantát és kész. (Persze Calgon bácsi erről mélyen hallgat, mert olcsó )
Megint másról beszélsz, szokás szerint. Megbízhatóságot mondtam, erre előjössz a méretekkel, ne fárasszuk egymást.
Hihetetlen ez a bizonyítási kényszer részedről, addig csűröd-csavarod, amíg legalább te elhiszed, hogy igazad van.
Mindegy, almát almával, körtét körtével hasonlítsunk össze.
Mosógépnél baromi egyszerű eldönteni a kérdést egyébként, ugyanis van egy jellemzője minden mosógépnek (vagy bármilyen más hasonló eszköznek), ami elég egyertelműen enged következtetni a minőségre. Tudod mire gondolok, vagy kifejtsem ?
"finoman szólva sem ebben a ligában játszó franciákhoz"
Átlag laikus felhasználó szemében ezek a kicsivel 4,5 méter hossz feletti autók teljesen egy ligában játszanak: Toyota Avensis, Renault Laguna, Citroen Xara, Peugeot 407, stb. Méreteik, szolgáltatásaik között nincs jelentős eltérés. Persze akiben felmerül a hosszú távú megbízhatóság igénye, az hamar hozzájut az ilyen irányú információkhoz.
A mosógépeknél viszont százszor nehezebb megbízhatósági információkhoz hozzájutni, pedig igény, az egész biztosan volna rá. Érdemes végiggondolni, hogy ez vajon miért van így.
> Nem hinném, hogy egy új gép kevesebb mosószerrel beéri
Pedig de. Most vettünk új mosógépet, adagolja a mosószert automatikusan. Asszony szerint kb harmad annyi mososzert használunk mint előtte. (ez az a feature, amit sokáig csak a mielle tudott, persze nem abban az árkategóriában amit elek linkelgetett)
És az is jó lenne, ha valaki konkrét számokkal támasztaná alá, hogy évente kb hány forint villanyszámla hasznot hoz, ha a mosógépnek melegvíz csatlakozása is van. És az ilyen mosógépek mennyivel kerülnek többe a csak hidegvizes testvérüknél.
Mert ugye aki mondjuk háromszáz ezer forinttal drágább berendezést vásárol évente mondjuk három ezer plusz forint megtakarítása céljából, annak a kezébe nem lenne szabad pénzt adni :)
Szóval a 15 éves, bizonyítottan a világ egyik legmegbízhatóbb autójának tartott toyotaját hasonlítod a finoman szólva sem ebben a ligában játszó franciákhoz ? Cseppet sem kisarkított összehasonlítás.
Ize. Az megvan, hogy a 250k-s mielle az nem ugyanaz, mint az 1 millas mielle, ugye ? Szerinted hogyan tudják 250k-ert adni a németben összeszerelt gépet, amikor az üzletük a millás gépekre épül ?
Kb ugyanaz, mint a karcher, azoknak is frankók (voltak?) az ipari cuccai, de az ilyen alap praktikeres mosók nem szoktak néhány szezonnál többet kibírni.
Valaki írta itt asszem tegnap, hogy az alacsonyabb energiafogyasztás miatt 5 év múlva már jobban járunk, ha az öreg mosógépet újra cseréltük. Erre reagáltam, finoman arra célozva hogy ez az állítás talán egy baromság :)
Ha azt feltételezem, hogy egy 252e Ft-os "drága" Miéle mosógép (egy havi kereset se!) legalább 20 évig bírni fogja a munkát, akkor hülye leszek harmad áron venni valami vackot, amit három-öt évente lehet cipelni a szemétdombra :)
Ha többen így gondolkodnának, akkor szép lassan eltűnnének a váratlanul "maguktól" tönkremenő elektronikák, a filléres csapágyak és a műanyag fogaskerekek az olcsó mosógépekből (és az autókból is ;)
Az a vicc. hogy talán van megbízható gyártó a Miélén kívül is, talán sokkal olcsóban, csak nincs annyi esze a szerencsétlennek, hogy ezt hogyan tudathatná a vásárlókkal hihető módon.
Ha egy A+++ kategóriás energiatakarékos mosógép mosásonként átlagosan kb 20 forinttal fogyaszt kevesebb energiát egy ZS--- kategóriás matuzsálemhez képest, akkor az új mosógép vásárlása hogyan fizetődik ki 5 év alatt?
Nem kínai bérmosodát feltételezve, hanem életszerű átlag magyar háztartást mondjuk heti két mosással.
Több fórum meg fb csoport is akad ahol sírnak a tulajok hogy a nagyon drága miele elromlott és nagyon drága az alkatrész is, a garancia meg hogy hogynem pont arra nem vonatkozik vagy simán csak behajthatatlan.
Szóval ennek az árából húsz évig kétévente új mosógépet veszek, a bolygó meg így járt.
De ha felteszel egy keverőcsapot, vagy váltócsapot, vagy akármit amivel kézzel át tudod kapcsolni, hogy hideg-meleg viet adjon akkor azzal is tudsz játszani, csak kissé körülményes.
Léteznek hideg-meleg bekötésű gépek, nem egy nagy truváj, belül rendszerint meg is van a helye a másik szelepnek, csak amíg az ócsóbbakat tudják eladni itthon, azokat is lekopaszítva, (azt veszik meg) addig nem fog betárolni semelyik bolt a használhatóbb verziókból.
Szerintem én csak az árának a visszatérülésére utaltam az 5 évvel, de ha ugyanolyan tartósra gondolsz, akkor 20 év felett. A leadás, szállítás megsemmisítés költségét már az új gép gyártójának kell állnia, ezért viszik el tőled a régit.
Akkó Praktiker jobban megéri, bár ott nincs sör, csak jégkrém :-D
Haver előző lakásában pld. bérelte a Mielét. Egy olyan rendes kb. 2 milliósat. Az is koncepció, bár ennyire nem szerette a megoldást. Meg hát hogyismondjam, sztori nagy része menekültügyi dógokat is feszeget, azóta meg már elköltözött és akkor mos, mikor akar.
Tudja fene, itt-ott vettem már háztartási gépet, kifizettem a közértben, mondták, hogy pld. ekkor napon 10-11 óra közt hozzák, jó-e az-e. Hátjó. Előtte telefonon még egyeztettek, hogy biztos legyen, ajtóig elhozták aztán külön örültek, hogy a régi már kint várta Őket a folyosón és nem akkor csavarozzuk le a csövet, meg úsztatunk el mindent vízzel. Újhoz adtak 3 perces beüzemelési gyorstalpalót én kezükbe nyomtam némi magyar bankót, hogy na, akkor hazafelé tessék szépen elkocsmázni, vagy vigyen a gyereknek Super Mario figurát, asszonynak csokit, mittomén, amit illik, oldja meg. Most szerintem egy darabig megint kuss lesz. Legalábbis remélem :-D Autó sűrűbben fogy, de nem akarom elkiabálni. És reped el a mosdó meg a WC...
Régi gépet ingyé elviszik, de mintha Praktiker még tán valami 500forintos levásárolható kupont is adna érte. Én pld. tavaly egy csomó ilyen szart gyűjtögettem és mikor falu szervezett leadást, akkor elviettem mindenestől. Ha egy körben leadsz pár combosabb akkut is, akkor kész főnyeremény, még kisfröccsre is jut belőle :-D Szomszéd bedobott 4 TV-t, abból kettő eljutott a lerakóig, kettő a kockaklubot gazdagítja, szóval meghívott pár sörre mert eltűnt a szemét én meg vittem Neki sört, mert a kettőnek nagyon örül a kockaklub. Kis kompakt cucc, füle van, kockázva rakodható, elöl is AV bemenettel...
De mindenki úgy számol, ahogy akar, nyilván Elek úgy csinálja, hogy még a kocsiba sem Ő teszi be, mert egyrészt piszkos lesz a keze, másrészt az még véletlenül érdemi munkának számítana és csorba esik a becsületén :-D A szakértői óradíjából meg bőven futja sameszre is, aki ezeket intézi. De közben meg is találtam, ha útbaesik, akkor ennyi:
Jahh, 20 éves mosógépünk kicsit megkotlott. Háztól elvitték, visszahozták megjavítva és azt mondták, hogy 6ezer. Nem számítottam szolgáltatói iparban ilyen alacsony árfekvésre :-O
Csak az a probléma, hogy a panelban a melegvíz csapból 43 - 47 fokos víz jön. Tehát ha van egy függönyöd, amit csak 30 fokon szabad mosni, akkor már tönkre is tetted a direktben meleg vízre kötött mosógépeddel ezt a függönyt.
Régen voltak olyan mosógépek, amiket a hideg és a meleg vízre IS rá lehetett párhuzamosan kötni, nem tudom, hogy létezik-e még ilyen mosógép.
Hideg-meleg vizesnél az a lényeg, hogy nem kell várni a felfűtésre, hamarabb kész lesz a mosás. Ha 40 fokos víz jön a panelházban, akkor azonnal lehet mosni, azonnal oldódik a mosószer. Ígyis-úgyis le kell gyártani a melegvizet és olcsóbb gázzal/nappal mint a fűtőszállal. További előny, hogy az előmosás is meleg vízzel történik, SŐT az első öblítés is mehetne meleggel, ami nagyon jó hatásfokú lenne az öblítést tekintve, teljesen fölöslegessé téve az öblítőszarok hozzáadását, amelyek a legdrágább összetevő. Már csak egy vízlágyító előtét kellene a gép elé ott ahol kemény a víz, így nem csak a mosás lenne lágyítva, hanem az öblítés is.
Ha ara vagy kíváncsi, hogy holyan legokosabb tárolni a káposztát, azt SOHA ne egy kecsétől kérdezd meg. Mert addig fogja csűrni csavarni az információkat, amíg azt nem csinálod ami neki az érdeke.
A+++ mosógép kb 80e Ft, vagyis 5 év alatt hozná vissza az árát a 15-tel számolva, de jó az 8 évnek is. Ekkor még a Hajdú mindig megy, a 2 év gyári garancia meg kevés egy új gépre.
Szerintem mindenképpen tartsuk meg a jó öreg Energomatot. De a legjobb az Energomat-Termal volt, mert ott nem is fűtött, mert a melegvíz csak úgy jött a falból, ingyen.
Az elektromos fogyasztás meg azért lett kisebb, mert a kismanók gyorsabban tekerik a dobot. A víz és mosószer felhasználás csökkenés pedig az ördög műve.
"Abban van igazság, hogy az újabb fejlesztések javítanak a korábbiak fogyatékosságain"
A fejlődés kétségtelen, de a vásárlónak nem csak az ehavi üzemeltetési költséget, hanem a mosás hosszú távú összköltségét (TCO = total cost of ownership) kellene szem előtt tartani,
tehát azt, hogy hogyan vásároljunk mosógépet, ha azt szeretnénk, hogy mondjuk a következő 20 évben a leg-költséhatékonyabban legyenek tiszták a család ruhái. Ha az emberek így gondolkodnának (és rendelkezésükre állnának hihető tartósssági információk is), akkor nem biztos, hogy a szuper korszerű, de öt évente kidobható mosógépek fogynának legjobban, talán a drágább és kevésbé korszerű, de 20 évet kacagva kibíró Miéle mosógépek lenének a sztárok a piacon.
És ezt látva a fejlesztésben élen járó többi gyártó is visszaállna a masszív fém fogaskerekekre az öt év alatt elkopó műanyag fogaskerék helyett :)
Persze amíg (rendes fogyasztóvédelem híján) nem állnak rendelkezésre tartóssági információk, addig a parasztvakító gyártók a verseny nyertesei: magas műszaki színvonal, de rövid élettartam.
Azért találkoztam olyan kikukázóval, aki aztán a tartósság okán visszasírta. Elhiheted, bármikor megvehetném én is a legszuperebb csili, vili gépet mégsem teszem, mert azok már nem tartós fogyasztási cikknek készülnek, házilag nehezebben javíthatóak, drágák az alkatrészek, presztízs szempontok, amúgy meg nem érdekelnek.
Olyan professzionális gépekre gondoltam, amik megtanulják, eltárolják a gazdájuk egyszer manuálisan végigvitt mosási szokását, amit aztán a gép fog követni.
Nekem már az is megérte, hogy előre programozható. Vagy kinek mi. Ilyen smart, meg nfc, meg fityfaszom nem érdekel, nem is értem, valaki meg folyton azt buzizza és errefelé megy a világ.
AZ energolux nem nagyon tér el az energomattól, amiben van egy rövid, és egy hosszabb centrifugálás, amúgy, ha kevés, a programkacsolóval visszatekerhetsz.
"A helyes kérdés, hogy mennyi idő után lesz nyerésben az új ?"
Ha az új helyett rendszeresen egy még újabbat kell venni, akkor az új SOHA nem lesz nyerésben :)
Ezeket az információkat a gyártók értelemszerűen eltitkolják a vásárlók elől. A fogyasztóvédelem meg valószínűleg felmarkolja a kenőpénzt, hogy ezzel a területtel ne foglalkozzanak. Mert ugye igény az volna rá vastagon, ezt még a rosszundulatú kötözködők sem tagadhatják.
A mosógépnél ott kezdeném, hogy nem mindenki veszi be marketing szöveget, miszerint az energia és víztakarékos üzem kedvező paraméterei úgy jönnek ki, hogy sarkítva néhány pohár víz felhasználásával számolnak, aztán csodálkozás van, hogy a nem megfelelő öblítési vízmennyiség miatt a családtagok bőrirritáció miatt vakaróznak.
Tehát arányos, és szükséges vízmennyiség felvétele esetén, miután ugyanolyan fűtőbetétet használ a gép, ott nem lehet lényegesen eltérő energia igény.
Az Energomat motorja is már kisebb méretű és teljesítményű, mint a keverőtárcsás elődjeié, az újabb fejlesztésű motorokhoz képest itt azért nincs eget verő áramfelvétel különbség. A centrifugál szivattyút nem is érdemes összehasonlítani.
A képletből kimaradt a szerviz és alkatrész költség, igencsak eltérő mértéke, ami olyan mértékű is lehet, ami inkább egy újabb gép vásárlására ösztönözhet, és itt körbezárul az élettartam/ tervezett elavulás történet.
Annyit még ehhez, hogy a felhasználói szokásokkal tovább javítható a helyzet, pl. mi az első, fehér mosás mosólevét felfogva azt a tarka / fekete mosáshoz újra felhasználjuk, tehát vizet és mosóport is megtakarítunk. ( akár gyárthatnának is olyan mosógépet, ami egy plusz tartállyal így is működhetne )
A porszívók 1800- 2000 wattos motorjai nemcsak szívnak, de érezhetően fűtenek, az 1400 wattos tenyérnyi motorral szerelt ZELMER áramfelvétele, és hőtermelése szerintem kevesebb.
OFF
Az energia felhasználásunkat amúgy mi komplexen nézzük, pl. nincs autónk, tömegközlekedünk, úgy érzem, az ökolábnyomunkat illetőleg úgy érzem nincs szégyenkezni valónk.
Nem tartanám ördögtől valónak, ha a rezsi számlákon a göngyölített rezsi megtakarítás mértékéhez hasonlóan az ökolábnyom mértékéről is tájékoztatnák a fogyasztót, hasonlóan tankoláskor, vásárláskor, ezzel ösztönözve a környezettudatos magatartásra a jó népet.
Karbantartás kérdése, azért én tudnék mondani listát, hogy 15 év alatt mennyit lehet autóra költeni. Vagy mi mással jár, amire azt mondod megéri az extrát és kérdés, hogy mennyit fut vagy mennyi az a nem fő alkatrész. Én most csak aprólékokra hagytam ott 400at, előző évben is 600, bár ebben olyan összegek is vannak amiket új autóra is üzemszerűen rá kell költeni. Ha szőrözünk, akkor vezérlésekben és kisebb alkatrészekben is nagy lehet a szórás. Most éppen a szervóm nyúvadt ki, 15 éves autónál az is akármikor előfordulhat, szembe is köptek egy 270ezres felújítós/becserélős ajánlattal. Pár éve meg az ABS ment el (ahhoz itt most úgyis értünk), arra max. 850et mondtak :-D Központi zárra még egy 80as, ideje cserélni a kipuff rendszert és várólistás a katalizátor. Ennyi különbség lazán összejön a műszaki állapotban, de van akinél klímás az újabb autó és az már megfizethetetlen különbség :-D
"A régi gép a többletfogyasztásával x környezetterhelés.
Az új gép legyártása és a régi eldobása y környezetterhelés."
Egy példa, két szomszád:
- az egyiknek van egy 15 éves szíavó benzines Toyotája 7-8 literes átlagfogyasztással, 15 év alatt kb nulla meghibásodott (cserére szoruló) fő alkatrész
- ugyanezen idő alatt a másik elfogyasztott 3 db turbó dízel Renault/Citroen-t (átlag kb 6 literes fogyasztással), plusz számtalan esetben látszik, hogy kölcsön autó áll a ház előtt, mert az autója megint szervizben van napokig (alkatrészre vár).
Ki meri azt mondani, hogy a 20 százalékkal magasabb üzemanyag fogyasztás rosszabb, mint plusz 2 autó ára valamint kb 3 autónyi extra szemét létrehozása a bolygó terhére :)
Hasonló példát írhattam volna volna mosógépekkel is, de azokról nincsenek hihető információ források (és a szar fogyasztóvédelmet elnézve soha nem is lesznek).
Nagyon trutyis ruhákat előmosással kell mosni, a ruhának pedig sulykolódnia (dobálódni) kell, mert akkor lesz hatékony. Ha csak forog-forog az nem lesz soha tisztességesen kimosva, akkor sem, ha zuhanyozós fajta. A trisós gépátmosást is erősen ajánlom.
Asszony túltolja. Mérje már le a száraz ruhát bőrönd vagy horgászmérleggel, ahhoz adagolja a lehetőleg folyékony mosószert, a dobozra írtak szerint. De ne csak öntse, mérje ki normális beskálázott mérőpohárral lágy vízhez értendően. (annak elég lenne a fele is ha csak napi viseletes a ruha) majd adjon hozzá vízlágyítót (dm sajátmárkás) a ráírt adagolás szerint. Az "öblítő" helyett meg vagy ne használjatok semmit és nyomjátok rá a plusz öblítést, vagy 30ml 20%-os ecetet. A programok közül pedig a pamutprogramot használja pamuthoz, ne a műszálasat, mert az gyorsabb...
Az új gépek minden fázis után centriznek, mosás és minden öblítés után. Az energomat csak a legeslegvégén tette, 1x.
Ott a cikk, olvasd el. Mennyiért vettél elöltöltőst? 6 havi béredből? Mert azok még bírnák.
Nem hinném, hogy egy új gép kevesebb mosószerrel beéri.
Ez nem hit kérdése. Háromszor több vízhez több mosószer is kell, ugyanakkora hatékonysághoz. Az csak duma, hogy azért több a víz, mert több vízben öblítenek a régiek.
A vízigényről annyit, hogy ha az újra nem nyomjuk rá az extra öblítést, akkor vakarózunk, mert benne marad a mosópor a ruhában.
Sok a mosószer vagy nem megfelelő.
De a mosógép sokkal nagyobb igénybevételnek van kitéve, rohad, törik a csapágytengely, reped az üst, pusztul az elektronika.
GOTO10, vegyél drágábbat, az igénybevételhez méretezettet.
Sohasem lesz nyereséges. Anyám még mindig az elektroluxot nyúzza, nálam már a harmadik elöltöltős fut. Nem hinném, hogy egy új gép kevesebb mosószerrel beéri. A vízigényről annyit, hogy ha az újra nem nyomjuk rá az extra öblítést, akkor vakarózunk, mert benne marad a mosópor a ruhában.
Eddig a hűtőn és a porszívón vettem észre, hogy sokkal kevesebb áramot fogyaszt. Az új hűtő egy év alatt spórolt egy havi villanyszámlát. A porszívó is fele annyit eszik, mint a régi. De a mosógép sokkal nagyobb igénybevételnek van kitéve, rohad, törik a csapágytengely, reped az üst, pusztul az elektronika.
Vagy attól is függ, hogy három hetente mos-e, vagy úgy, mint tesómék, hogy két mosógép kellett. Én szerintem ezzel a csereprogrammal jól jártam, mosógép után hozzádobtam a hűtőt is, kész.
Nemrég néztem valamelyik csatornán lakásfelújítós műsort. Nem, nem hazánkban játszódott. Faház volt az egész, ahol szétverték a gipszkartonfalakat, aztán felhúzták máshová, és mindig előjött valami probléma. Ott egy 2-300m2 körüli háznál örvendeztek, hogy a hálózat a jelenlegi 200A helyett simán fogadni tudja a 400A-t. Mi a fene tud náluk annyit fogyasztani? Mégha 110V-os a hálózat, akkor is sok.
80asról még tudok :-P Csak leképezni lesz nehéz, akkor nem gondoltam volna, hogy még ez valamire kell és teljesen mást képeztem le rajta. Szerintem van ilyen sokfelé.
Ez nem sok, csak úgy néz ki :-P Aztán mit mondjak, hogy járok filmes cégekhez is? Ot akkora szinti elosztók vannak, hogy pfúbaze, oszt ezek még a kisebbek. A 8 kilowattos lámpa már néha kicsi és nem egy darabbal rohangálnak.
Tudom :-P És előbb lenyelte a zindex, blááááá. Előzőleg olyan cégnél melóztam, ahol iylesmiket teszteltek, gyártottak, OEMként beszállítottak meg mittomén és elég sok dokumentációhoz hozzá bírtam férni, engem meg érdekelt. Másik opció még az volt, hogy ettől függetlenül egyik OEMgyártóbeszállítónak tároltam a hasonló doksijait/jegyzőkönyveit meg mindenféléit vagy legalább 3 féle nyelven. Ez szerencsére már elmúlt. Aztán kocsmába is érdemes járni, ott egyszer egy ilyen Mekk-féle fotelharcos addig idegelte kollégát X tudományi ágazattal, míg az zsebébe nyúlt (nem, nem Mekkébe) és kicsapott az asztalra fél köbméter telemetriát, hogy "neszebazmeg ez még nem titkos". Jó, nyilván Mekk nem értette, de nekem érdekes volt és azóta fröccsözünk. Az már a másik vonal, hogy mit számít a világpiacon pár alak a fröccs mellett egy újpesti lebujban, hát a jó ég tudja, de még önálló vagy kiscsoportosan alkotott termékeik vagy megoldásaik közül szerintem itt a villanyos csoport tagjai közül fejenként is többet használnak napi szinten... Hümm, egyszer majd ezen elelmélkedem.
Azt hiszem megérett az idő arra, hogy az egész bagázs átmenjen a nök lapja café oldalra, oszt ott lehet vitázni, - A tervezett avulás összefüggései az abs-sel, a mosógépek vízigényének függvényében - témában, -is...
2 méterről 30 km/h-nál is kinyírod, semmit nem tudsz csinálni. Fékezni se lesz időd, bashatod az abs-ed. Örülj, ha nem a kerékjárati dobban szorul be a feje és fordítja be ezzel a kocsit, hanem telibekapod a lökhárítóval.
Dehogy írja jól. A téma az volt, hogy előttem két méterrel kiugrik az árokból egy kutya, én meg fékeztem. Ennek aztán sok köze van az én általam betartott követési távolságnak.
Azért ABS és ABS között is van különbség, nem is kevés. Egy mai normális autón észre se veszed hogy beavatkozik, a 20 évvel ezelőtti opel meg csak püfölte a pedált és nem történt semmi, csúszott az autó tovább.
Kevesebb mosópor kell. A vízből meg már olyan keveset használunk, hogy az ártalmas a szennyvízhálózatra, jobban leülepszik a trutyi, és dugulásokat okoz. Egy új gép meg több kárt okoz a környezetnek, mint amivel több vizet használ a régi.
Jól jegyezd meg, hogy egyetlen olyan dolog van a Földön, ami nem romlik el, nincs üzemszünet, nem jár le a garanciája, nem hagy ki egy pillanatra sem. Ez a dolog pedig nem más mint a gravitáció :-)
Mondjuk ABSről pont volt szakirodalmam és akadt egy példa a múltban, mikor nem nagyon akart közreműködni. Bár már bátor vagyok, Lágymányosiról lefelé esek ki a kanyarból, sor megáll, nekem meg elment az üzemi fék. Na mondom jó lesz. Átlag szőke lányt szorítva rongyolt volna bele mindenbe is.
Pedig teljesen jól írja. Követési távolság, sebesség megválasztása. Így van esélyed, hogy amikor a seggedben levő faszparaszt belédronygyol, nem kenődsz fel az előtted levőre, lesz reakcióidőd, így fékutad is, ami az ABS-hez is kelleni fog.
A Kínából érkező gagyi termékek ellen pedig a fogyasztóvédelem illetve független szakmai tesztlaborok tudnák megvédeni a népet, tehát ismét a (korrupt+tolvaj) politikusoktól várhatjuk (hiába) a segítséget.
Többszöt is bebizonyítottam haveroknak, hogy az ABS-nél rövidebb fékúton is meg lehet állni. De az amatőr (vagy pánikhelyzetben lévő profi) sofőr fékútját jelentősen lerövidíti, tehát jó dolog.
Egyszer én is vezettem Trabantot, meg is jegeztem, hogy itt szó sincs érezhető fékhatásról :)
"A tervezett elavulás művelőit szerintem szénné kellene büntetni, ha már a környezetvédelemért annyira komolyan akarunk tenni!"
A tervezett avultatás motorja a pénzéhes részvényesek közgyűlése, ahol egy rakás laikus leszarja az egész világot, csak neki minél magasabb legyen az osztalék. Ezért sokszor olyan vezetőséget választanak, aki magasabb profitot ígér BÁRMI ÁRON.
Ha majd (sohanapján) olyan helyzet alakul ki, hogy a gyorsan elavuló termékek gyártása esetén KISEBB lesz a részvényesi osztalék, akkor majd megváltozik ez a trend. Tehát egy okos hulladék-törvénnyel meg is oldhatjuk a problémát: aki szemetet gyárt becstelenül, annak kisebb legyen a haszna a tartós termék becsületes gyártója keressen többet. Tehát a (korrupt) politikusok kezében van a dolog. Tehát végünk van.
Az abs-el nem biztos, hogy hamarabb megállsz. De legtöbben így is csak bebasszák a féket és nem fogják oldalra elkormányozni amit az abs tesz lehetővé. Tehát hiába a technika, gyakorlatilag a legtöbb esetben nem úgy működik ahogy kéne.
Nekem például az volt az érzésem a Trabant 601-ben, hogy ha kéne, én bizony nem tudnék megállni vele bármilyen elképzelt vonalig. És 15 éve, mikor először próbáltam ki az ABS-t, mert egy kutya elém ugrott, hát... És ötvenkilós fekete-fehér tévén sem szeretném racsniztatni a csatornaváltót (Pécsett néha bejött az egyik jugó adás), meg a hangerőt állítani a recsegős potméteren.
A díjbirkózós tömegű fémházas EVIG kézi fúrógép 1970-ben, meg a Bosch, amivel M3 meneteket fúrok vidáman...
És az is jobb szerintem bárkinek, kétszeri újraélesztés után sztentekkel kitágítva még 15 évet élni, mint egy katódsugaras EKG és egy vaságy társaságában meghalni. :D
Egyedül a mobiltelefon nem előny, mert, mint a facebook szlogen mondja, azzal alszik, azzal kakál, de ha keresné valaki, nem veszi fel. :D
A felelőtlenség, az a másik oldala. Na de hát honnan indultunk? Három ősember elindult Afrikából északnak harmincezer éve, először elkanyarodtak jobbra a Balkán szélén az erdők láttán, majd elkezdték irtani... Ott kezdődött.
Autóipar is nagyot húzott, az egyszerűbb motorok nem komálják ezt a szar E10-est. Vagy töltesz jó drágát, vagy a kocsi megy a roncstelepre, mert eladhatatlan lett, pedig rozsda egy gramm sincs rajta, motorja is tökéletes - lehetne.
Tegnap mit hallok a nespresso reklámban? "Kapszuláink 100%-ban újrahasznosítható aluminiumból készülnek!"
A következő majd az lesz, hogy 1 kotyogóshoz 100000 kapszula anyagát kellett beöntenie a szoarvasi vas és fémiparnak. Arról meg bőszen hallgatnak, hogy a nespressó vackaihoz 2x annyit + a műanyagburok ami örökkön örökké úgy fog maradni.
Tudom, hogy ez van, de akkor is nagy felelőtlenség a Föld energiaforrásait, nyersanyagait rövid élettartamú termékek gyártására pazarolni, környezetet rombolni, élővilágát veszélyeztetni, csak azért, mert ezt végtelenül kapzsi egyének megtehetik.
Magam részéről ennek, amennyire lehet ellent tudok állni, mert nem cserélgetem divatból, a háztartási eszközeimet, inkább megjavítom.
Ma reggel is az 50 + éves BRAUN villanyborotvát használtam, aztán a 6000 Ft -os europarki nyitási akción vett, idén újra csapágyazott ZELMER porszivómmal takarítottam, a ruháinkat is a csapágy és szimering cserés Energolux mosógép is mossa...
Pedig van tervezett avulás. És igen, sajna ez a gazdaság működtető motorja. Pici apró trükkök, amik fel sem tűnnek, ha nem azzal foglalkozol, hogy a meghibásodott dolgokat javítsd. Vagy csak nézd meg a számítógépedet. Nem, nem lett lassabb. Ugyanolyan gyors, mint új korában. A szoftvereket csinálták lassúra, hogy megvedd az újat. És megetetnek vele, hogy szebb lett, jpbb lett, kényelmesebb lett, hogy már kattintanod sem kell, csak rágondolnod.
Megvan annak az értelme. Ennek a társadalomnak a gazdasági tevékenység a motorja. A bolygó, meg egyéb szempontok, az másféle társadalmat igényelne. Lehetne olyan is, hogy otthon ülsz, és hetente elmész a központba fél kiló rizsért meg 2 hasáb tűzifáért*. És néha, ha este sok vadhagymát eszel, akkor másnap reggel a párbeszéd:
Egy időben pechemre vettem Relamp " márkájú " 5 és 9 wattos jó nehéz spiáter hűtőbordás LED égőket, amik rövid időn belül tönkrementek. Viszont teljesen szétszerelhetőek, javíthatóak voltak, annak aki javítani akarja. -:)
Sokkal jobb és tartósabb OBI 7 wattos lámpáim, amiknek kerámia hűtőbordái vannak, már évek óta világítanak, mint a Nap.
A tervezett elavulás művelőit szerintem szénné kellene büntetni, ha már a környezetvédelemért annyira komolyan akarunk tenni!
Nem hülyék a gyártók. Ha csinálnak is ilyet, akkor oda pár mikronnal vastagabbat küldenek. Ma már csak a pénztárcájukat nézik. A rézkábel is csak ötvözet, nincsenek illúzióim. Pontosan tudom, mi a különbség a tartósra tervezett és az elavilásra tervezett közt. Ha csak egy 10W-os LED lámpát nézek, akkor az egész körte súlya elektronikástól kisebb, mint annak a hűtőbordának, amit egy autó 5W-os nappali menetfényéhez raknak.
Azért megnézném 10 év múlva is azt az ellenállást. Az biztos, hogy oxidálódni fog, és az pedig hasznos keresztmetszet csökkenéssel fog járni. Nálunk az autoiparban is mesterségesen öregítjük a terméket, és úgy vizsgáljuk, hogy 5-10 év múlva is ugyanúgy teljesít-e. Spórolnak mindenhol, feszegetik a határokat.
Annyira feltűnt már másnak is, hogy itt is volt róla szó vagy hatszor. Mindig elfelejtődik, hogy ha a szabvány szerinti ellenállás-követelménynek megfelel, akkor jó. Az a lényeg, egy vezetéknél.
Mekkora lehet a földkábelek keresztmetszettűrése? Vettem a minap NYY-J 5x6 földkábelt és szemre nagyon kicsi volt a keresztmetszete... Megmérve 2.6mm az átmérője, ami csk 5.3mm2-t ad ki. Egy sodrott 6-os vezeték átmérője 3mm, ami 7.06... tudom, hogy az elemi szálak keresztmetszetének összege kisebb lesz, így nem lehet egy az egyben összemérni, de egy tömör 2.5mm2-es keresztmetszete amit a polcról levettem 2.54mm2-re jön ki (~1.8mm átmérő).
A fent említett kábel 11%-kal kisebb keresztmetszettel rendelkezik, mint a névleges mérete... normális ez így? Mennyi az elfogadott tűrés a kábelek, vezetékek keresztmetszetének?
Hogymi? Eleve ehhez a részéhez nem nyúltak, de akad majd ott gányolás is rendesen. Semmi baj, de azért valami tűzoltókészülék legyen kéznél. Szakemberre meg gondolom nem szeretnél költeni, ez így elég hosszú lesz.
Ez egyébként csövezett ház, tehát lehetne csereberélgetni madzagokat, vagy faszán be van vakolva? Esetleg gipszkarton és abba van cső nékül behúzva minden?
Tehát van 1 csillárkapcsoló és 2 lámpa, eeket külön-külön kell kepcsolni.
A lámpákhoz megy közvetlenül egy-egy kék nullvezeték. Ezzel nem foglalkozol többet.
Megy melléjük egy-egy zöldsárga is a burkolathoz.
A fekete fázis lemegy a csillárkapcsolóhoz, annak is a közös (bemenő) oldalához. Aztán a kimenő oldalról 1-1 például szürke színű vezeték megy a két lámpához, hogy tudjad később is, ez az ami a villanykapcsolóból jön ki.
Szébontasz mindent.
A bejövő nullát, fázist, zöldsárgát megkeresed, teszel rájuk szigszalag jelölést.
A nullát oda kötöd ami a lámpákhoz megy.
A zöldsárgát is.
A feketét pedig a villanykapcsoló felé lefelé, majd a másik végét is megkeresed a kapcsolónál. Ellenőrzöd, csak itt lehet fázis.
Ezután maradnod kellett 4 vezetéknek a kötöződobozban, ebből kettő a kapcsolóból jön fel. és kettő a lámpákhoz megy. A kapcsolónál bekötöd őket és fent megint ellenőrzöd pl egy fáziscerkával. Ja eddig jó akkor összekötöd a maradékkal logikusan.
Tehát abba az egy lyukba jön be a fázis, a nulla, a kapcsolótól 3 szál, és a két lámpától 2-2 szál dró, vagyis 9t. Ez 9, az 5-ös számot meg kihagytad :)
A fázist rá kell kötni a kapcsoló közös pontjára. A lámpák egyik felét a nullára, a másik felét meg a kapcsoló másik két vezetékére.
A probléma az, hogy van egy csillárkapcsoló és 2 lámpa amit most kiderült rosszul kötötték be, a fázist szakítja meg a kapcsoló és nem a nullát.
10 vezeték van. 1-es a piros a fázis. Jelen pillanatban ugye a fázis szakítja a kapcsoló. Ugye van bekötve hogy 1+2+8. A 8 és a 9 az a folyós lámpa két vezetéke. 7 és 6 és 10 jön fel a kapcsolótól. A 3 az 1 és 2 és 4 fentről ugye ebből csak egy (1) a fázis. Szerintem ha jól tippelek a 4 és a 2 a lámpa a wc-ben, de ez nem biztos. Nem tudom így mennyire átlátható, de így bekötve csak 7 és 3 összekötésében nincs fázis a többiben van. Hogy kellene összepárosítani?
Ha a hűtő amúgy túl hideg, akkor az érzékelő esett le a mélyhűtőrészről. Ez egy vastag drótnak kinéző hőmérő, ami ha nincs hozzárögzítve a fagyasztórészhez, akkor ez lesz a jelenség...
3*10 az összesen 30, vagyis alig növekedne az összkapacitás. Célszerű lenne megvizsgálni, csak a rossz elosztás okozza a problémát, vagy valóban komoly változtatásra van szükség.
Először hallgass Hehe-re. Ha rendesen el van jegesedve, akkor akár 2 nap is kellhet, hogy a nem látható részeken is leolvadjon. Ha a hűtő hátuljához hozzáférsz, akkor meglátod, hogy a párologtatóba befolyt-e víz?
Nem minden hűtőn van vízkivezető nyílás és ha a hűtőtérben nincs víz, akkor az nem azt jelenti, hogy a burkolat alatt nincs tele jéggel. Ezért kell akár 2 nap is.
Én ezt a 230at nem teljesen értem, de asszem mégis. Majd kecske megmondja, hogy Neked 87.5 amper kell, addig ugrálj, míg a szolgáltató elő nem adja :-D
Sziasztok segítséget szeretnék kérni tőletek.A lakásomban 3x10 amperos bekötés van ami kevének bizonyult. Nem tudom mi az olcsóbb és egyszerűbb megoldás- bővíteni 3x16-ra vagy átköttetni 230ra.
A jó vastag kábel falon kívüli felvezetése minden lesz, csak esztétikus nem :-(
Ha mindenképpen a fal külső oldalán akarod felvezetni, akkor tedd kábelcsatornába a gégecsövet. Használj olyan kábelcsatornát amit kis ügyeskedéssel be tudsz süllyeszteni a szigetelésbe, talán ez még esztétikailag a leginkább elfogadható verzió.
Lenne egy pár kérdésem teljesítmény bővites, és kivitelezéssel kapcsolatban. Adott egy régi családi ház, 3x10A-val. Helyette lesz 3x32A. A mérőhely áthelyezésre kerül, belső térből, külső falra. Ez eddig stimm.
A méretlen vezeték légkábel marad. Az új mérőhely (külső házfal) és a szolgáltató oszlopa 2 méterre van egymastol. Az új mérőhely, és a régi belső szekrény között olyan 20-25 méter van. Úgy fog kinézni a dolog, hogy a szolgáltató oszlopáról lefelé légkábel + horog az új mérő helyig (4méter). Majd a mérő órától a mért vezeték, a házfalon futna fel a régi tető tartóig, és onnan az eredeti nyomvonalon be a lakáselosztóig vezeték cserével (a régi alu)...
A villanyszerelő 5x10mm vinne be. Én 5x16-ot a későbbi bővíthetőség (villanykazán, napelem, klima stb) , és a távolság miatt. Erre azt mondja hogy felesleges 60 Amperig elég a 10-es... igaza van? Arra van-e megkötés, hogy a mérőhely és a főlakáselosztó között milyen vezeték kell lennie? Mindenképp mkh kell hogy legyen, vagy vihetek MT-t is?) (5x10 mt, vagy 5x16 mt)
Illetve még az érdekelne, hogy az új mérőhely, és a tető kiállás között van-e vmi esztétikus módszer a vezeték felviteléhez? Nikecell szigetelt, és szinezett, kőporozott 2 szintes ház (saccra 5 méter házfal + tető másfél méter). Ő 32-es lépésálló gégecsőben vinné... :S
ui.: az új mérőhelytől és a lakáselosztó között csak a tetőteres bejuttatás opció. Épületen belül túl nagy bontással járna a mért vezeték elvitele másfelé, illetve az eredeti lakáselosztó áthelyezése a mérőhelyhez közelebb sem opció.
Ti hogyan oldanátok meg? Köszi előre is a segítséget
"A hátsó falon 1-2cm vastag jég képződött. Tegnap leolvasztottam, de ma már ismét kezd megjelenni a jég a hátfalon."
Mivel nem árultad el a hűtőd pontos típusát, ezért tételezzük fel, hogy van bene automatikus leolvasztás szolgáltatás. A hűtő belső terében lebegő vízpára odafagy a leghidegebb felületre, ezt az automata leolvasztás naponta többször leolvasztja (a víz alul kifolyik egy lyukon). Ha néhány nap alatt 2 centi jég tudott összejönni, abban a hűtőben valószínűleg elromlott az automatikus leolvasztás.
Ettől függetlenül szerintem nem normális, hogy ilyen sok vízpára van a hűtődben:
- vagy nem csukódik légmentesen az ajtó,
- vagy két percenként nyitogatod,
- vagy rendszeresen nedves felületű dolgokat, fedő nélküli edényeket teszel bele.
Van egy 15 éves Zanussi hűtőm. A hátsó falon 1-2cm vastag jég képződött. Tegnap leolvasztottam, de ma már ismét kezd megjelenni a jég a hátfalon. /A hőfokszabályzó 3-as állásban van/
Valenánál a sima keretet lehet rakni az IP44-es szerelvényre!
Amúgy lehet, hogy az Asforánál is így van és a csapfedeles IP44-es sorolással kevertem. Ott az IP44-es csapfedelesre nem megy rá a soroló keret, de ha teszel sima csapfedelest és a műanyag vízelvezetőt átteszed az IP44-esből, akkor meg jó, szóval elég érdekes.
"az izzó fénye egy pillanatra kialszik, azt semmiképp nem hívnám felvillanásnak"
Ami "villogás" az: folyamatos, rendszeres, egyenletes. Két felvillanás sem rendszeres vagy egyenletes. Háromra már ráfoghatnád, de csak ha egyenlő időközök vannak közöttük :)
Amit vettél ip44-es kapcsolót, annak pattintsd le a keretét és nézd meg, hogy van-e a keret hátulján valami speciális tömítés. Ha nincs semmi extra, tehát a keret ugyanolyan, mint a beltéri kapcsolóké, akkor miért vársz extra tömítést a soroló kerettől?
A nyomógombos telefonomon akkor is gyorsabban írok, ha egy szia-hoz 12-szer kell gombot nyomni :) Mivel a videón az izzó fénye egy pillanatra kialszik, azt semmiképp nem hívnám felvillanásnak.
Elsötétülés az én fejembe szokik lenni alkoholos befojásoltság hatására.
Okostelefonra van olyan (virtuális) billenytűzet, ami 90 százalékban kitölti a fektetett képernyőt, tehát elég nagy terület jut egy karakterre. Plusz vannak olyan segéd-szoftverek, amelyek ha 5-9 karaktert nyomsz le egyszerre, akkor is valószínűsítik, hogy melyik betű van a lenyomott terület közepén. Plusz vannak a hibajavító szoftverek, amelyek az elgépelt szavakat automatikusan kijavítják (néha pont a megfelelő szóra). Így egy manapság divatos 6 col körüli képernyőn akár két hüvelykujjal is meglehetős tempósan lehet haladni.
- vagy azt kérded, hogy a felsoroltakon kívül még milyen gyártók csinálnak olyan IP44-es kapcsolókat, amelyhez létezik soroló keret? (a Legrand Valena pl még nem volt említve)
"Nézted a videót? Az nem 50 vagy 100Hz-es bevibrálás"
Megnézem a videót. Ami azon a videón látszik, az nem az az egyenletes villogás, vibrálás ami az effajta problémák 99 százalékára jellemző, ezt szakember valószínűleg soha nem nevezné villoagásnak, mivel a "villogás" szó valami egyenletes, folyamatosan ismétlődő jelenségre utal (indexlámpa, világítótorony, fénysorompó). Ami viszont a videón látszik, az nem egyenletes, ismétlődő villogás, hanem véletlenszerű felvillanások.
Így veri át a szakembert egy laikus megfogalmazása :) a "villogás" szó alkalmazásával teljesen rossz irányba terelte a hibakeresést.
Ezek a felvillanások valóban olyanok,
- mint egy érintkezési hiba,
- vagy amikor a dimmer működését megzavarja valami külső impulzus (nem valószanű, hogy napi 24 órában hegesztenek, de pl kínai vezetékes fejhallgatót láttam már nagyferkbvencián csodát tenni napi 24 órában ; ),
- vagy ha a felvillanás kb egyenletes időközönként ismétlődik, akkor arra is lehet gondolni, hogy az izzó hülyéskedik (pl a belsejében töltődik/sül ki valami kondenzátor rendszeresen, mint pl az élvilágítós kapcsoló fel-felvillantja a led izzót).
Tudja-e valaki, hogy miért nem találok kültéri (IP44) süllyesztett villanykapcsolókhoz
sorolókeretet? (Schneider Electric Asfora)
Ha netalán nem létezik, mi lehet a megoldás a szingli beépítésen kívül?
És mi a helyzet a Kopos kez-3 szerelődobozával, amely szigeteléssel ellátott falazat esetében a szerelődoboz kiemelésére szolgál, és amelybe csak sorolva szerelhető a három darab kapcsoló?
Nézted a videót? Az nem 50 vagy 100Hz-es bevibrálás, hanem olyan, mintha laza lenne a sorkapocsban a drót, és villan egyet-egyet. Vagy mikor hegesztenek a szomszédban, és megül az utcában a feszültség.
"Kipróbáltam egy másik dimmer-t és láss csodát, tökéletesek az izzók, semmi villódzás, villogás nincsen."
Tehát van két dimmered és egy olyan izzód, ami az egyik dimmer 100%-os állásánál villog, a másik dimernél meg nem villog? Érdekes lenne megnézni az eltérést két 100%-os állás fényerő-görbéje között. Lehet, hogy a most beszerzett dimmerből a kínaiak eggyel (vagy sokkal) kevesebb alkatrészt spóroltak ki :)
"Ott is tökéletes ez a dimmer."
Ha az új dimmerrel még csökkentett fényerő esetén sincs zavaró mértékű villogás, akkor lehet, hogy mégsem az izzóid a szarok, hanem pl a régi dimmer gyári hibás (pl a szinuszhullám egyik felét nem engedi át magán, ezért az izzók fényereje másodpercenként 100 helyett csupán 50-szer változik, ami durva különbség az emberi szem számára).
Szerintem meg tudom különböztetni mert én is találkoztam a jelenséggel a próbák alatt, volt hogy csak azt gondoltam, de addig hunyorítottam és néztem meredten az "izzószálat", míg láttam, hogy az valóban nem villogott be. Itt határozottan bevillogott. :)
A másik felvetéssel alapvetően egyet is értek, amikor ezek a dolgok ki lettek találva, nem tudtam, hogy ennyi a szívás és inkompatibilitás ezekkel... Most már egy kész háznál nem olyan egyszerű átvariálni, pláne hogy az alapötlet, mint dimmelés szerintem továbbra is jó. A házban sok helyen így van megoldva, a nappali részen pl van egy kb 12 spotból álló U sor, egy 6-os irányított SPOT, 3 csillár, kis asztali lámpa, konyhapult világítás és egy állólámpa és még a lépcső spotjai is ide jutnak. Ezekből csak az utóbbi kettő nincs dimmelve, és 90%-ban hozzá sem kell nyúlni, mert automatikusan veszi le este a fényerőt. Tök jól bevált eddig. (De a lépcső is csak azért nincs, mert azt egyszerűen nem tudtam kivitelezni)
De valójában mindegy is... Kipróbáltam egy másik dimmer-t (kínai falba szerelhető wifis, dimmer kapcsoló) és láss csodát, tökéletesek az izzók, semmi villódzás, villogás nincsen. És ugyanez a helyzet a spotokkal is. Ott is tökéletes ez a dimmer. A spotoknál kipróbáltam egy harmadikat is, az is okés volt.
Ezzel teljesen mondjuk nincs megoldva a problémám, mert az egyes számú lenne az igazi, ha működne jól.