Keresés

Részletes keresés

Látó 50 Creative Commons License 2020.09.16 0 0 115111

Köszi a válaszokat mindenkinek fi relé és társai ügyben. Bekötöm úgy ahogy mondtátok aztán majd meglátom mit csinál. Sokat tanultam ez ügyben. Elolvasom a linkeket amit megadtatok. Más a villanyszerelés, mint az elektrotechnikusság. 

sylvanus67 Creative Commons License 2020.09.16 0 0 115110

Mi az a JR?

Előzmény: Chiminod (115109)
Chiminod Creative Commons License 2020.09.16 -2 2 115109

JR!

Mindig elromlik a kapucsengőnk! A férjem nem tudja megszerelni rendesen. Jövök ide tanulni! 

Megengedik?

Csuklósbusz Creative Commons License 2020.09.16 0 0 115108

Semmi ráköltés,  görcsölés nem lesz.  Betápot helyreállítani,  felkapcsolni, ennyi a terv. Annyi jóeséllyel világít ennyi év után is hogy a kőművesnek elég legyen. Csak azt nem akarom hogy x üzemóra után durrogjanak elfele, testzárlatosak legyenek. De a fojtó miatt mind zárlatot fog mutatni multiméteren nem?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (115107)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.09.16 0 0 115107

"Több mint 40-50 éves, megázott fénycsőarmatúrákat (persze már száraz)  érdemes beüzemelni ideiglenesen egy épületben felújítás erejéig? "

Ráfordított idő (és anyag), tehát forintok kérdése. Ha biztonságos és öt perc munka és nulla anyagköltség, akkor igen. Ha néhány hét üzemelés kedvéért mindegyikkel görcsölni kell egy órát, plusz venni kell bele új fénycsöveket/gyújtókat, akkor nem biztos.

Egy szakember általi kábelezés szemrevételezés és egy érintésvédelmi mérés mindenképpen kellene. Láttam már acél drótkötélre rögzített régi fénycső armatúrákat, ahol az összes armatúra testén (és persze a drótkötélen) kinn volt a fázis. De nem csak amolyan kóbor fáziska, amit csak a fáziskereső mutat ki, hanem jó minőségű, terhelhető fázis volt :) állítólag egy festő vette észre a létráján állva. hogy a drótkötelet nem egészséges megérinteni.

Előzmény: Csuklósbusz (115105)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.09.16 0 0 115106

"Az a két 680-as kondenzátor sorba van kötve"

Azon a képen egy 680 és egy 470 mikrós kondi van. Eltérő kapacitások soros kapcsolásának puffer kondi esetén nincs értelme.

A nagyon magas a feszültség miatt valóban szokás kondikat sorba kötni, de két 420 voltos kondenzátor együtt már 840V lenne, aminek nincs értelme ott, ahol soha nem fog előfordulni kb 360V-nál nagyobb feszültség.

Szimmetrikus belső kialakítású tápegységeknél is szokás sorba kötni két bazinagy (egyforma) kondit (ami szerintem elég nagy hülyeség, mert az évek során ezek nem egyforma tempóban fognak kiszáradni, tehát a közös pont folyamatosan eltolódik), szerencsére komoly számítógép tápegységnél ilyen marhaság nem fordul elő (remélhetőleg).

Előzmény: BJaca (115103)
Csuklósbusz Creative Commons License 2020.09.16 0 0 115105

Több mint 40-50 éves, megázott fénycsőarmatúrákat (persze már száraz)  érdemes beüzemelni ideiglenesen egy épületben felújítás erejéig?  

Egyszer beüzemeltem egy 20 éve nem használtat,  kiégett benne a kondi, azt kikötve azóta is megy. Mennyire jellemző ez hogy a régi kondik az armatúrákban kifüstőlnek? 

Jó sok iskolában stb megy ugyanilyen rég hiba nélkül,  de hosszú üzemszünet után mire számíthatok? 

ruzsa janos Creative Commons License 2020.09.15 0 0 115104

Bejön az órától az 1 fázis meg a "Pen"(0) vezeték, alul bemegy a fi reléhez. A fi relé felső kimenő fázis oldala megy a kismegszakítókhoz, a másik a kék nulla vezetőkhöz, sínhez. Attól a sintől ahol a zöld sárga vezetékek jönnek össze onnan megy egy vastag vezeték a kék(0) vezetékek sínéhez. Össze van kötve. Lehet, hogy ez a hiba? Így van pár éve. Lehet nem is volt fi relés védelmem eddig. Szétkössem?

Ha ebben a felállásban akkor is levágja a FI-relét, ha nálad nincs bekapcsolva fogyasztó, akkor például azt tudom elképzelni, hogy van olyan földelt, tehát védővezetékre kapcsolt eszközöd, ami máshonnan is kap földelést - ilyen pl. egy gázkazán.

Ahol a házba, telekre belép a betápvezeték, ott van egy PEN-sín, az le van kapcsolva a földre. Ha nem nálad, hát a trafóházban. A gázkazán háza a gázcsövön, illetve a vízcsövön szintén össze van kötve a földdel - ugyanakkor a védővezetéken keresztül is.

Nálad a védővezető a FI-relé UTÁN van leágaztatva a PEN-ről. 

Ha a szomszédod bekapcsol valamit, akkor a közös PEN vezetőn kicsit megemelkedik a feszültség a földpotenciálhoz képest. Ez normális, hiszen van ellenállása. Emiatt viszont a te hálózatodban is - és emiatt a gázkazán már kisebb pontenciálon van -  a gázcsövön keresztül levezeti a szomszéd áamának egy kis részét. Csak éppen ez a te rossz bekötésed miatt a FI-relé nulla vezetőjén is átmegy - a fázisvezetőjén meg nem. Márpedig annak a FI-relének elég 30 mA áramkülönbség.... 

Előzmény: Látó 50 (115085)
BJaca Creative Commons License 2020.09.15 -1 0 115103

Az a két 680-as kondenzátor sorba van kötve... Nézz meg pár kapcsolási rajzot!

Előzmény: Mekk Elek ezermester (115079)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.09.15 -1 0 115102

Ez lemaradt: lehet gyártani ugyanannyi amperre olyan bimetál-mechanizmust is, amely pl 70 foknál old ki és lehet olyat is, amelyik 80-90 foknál old ki.  Az egyiknél nagyon számít, hogy éppen süti-e a nap, a másiknál kevésbé számít. Persze a 80 fokosat már kicsivel jobb hőtűrésű, tehát picit drágább  anyagból készült házba kell beépíteni. Az ilyen apróságoknál válik el a komolyabb gyártó a komolytalantól.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (115100)
tfe_tng Creative Commons License 2020.09.15 -1 0 115101

Thank you, Captain Obvious !

Előzmény: Mekk Elek ezermester (115096)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.09.15 -1 0 115100

"Ugyanazon a helyen, ugyanolyan fényviszonyok mellett egy Snájder hibamentesen teszi a dolgát."

A snájder is ugyanazon az elven működik, csak lehet, hogy pár fokkal magasabban van a kioldási hőmérséklete, vagy a bimetálja a belsejében kevésbé napsütötte részre került :)

Előzmény: Házas Ember (115097)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.09.15 -1 0 115099

"ha mégis van egy fogyasztó bekötve az adott áramkörben"

Ha valóban nem lenne semmi fogyasztó, akkor nem csapódna le a FI relé akkor sem, ha össze van kötve a föld a nullával. Én már régen nem hiszem el, amikor valaki azt állítja, hogy "minden fogyasztót kikapcsoltam" ilyenkor én még szoktam találni kb tízet amit elfelejtettek, vagy úgy gondolták, hogy az nem számít :)

Telefonos tanácsadásnál azt szoktam mondani, hogy "ha a legutolsó számjegy egyik villanyórán sem  változik tíz percen át, akkor elhiszem, hogy minden fogyasztó áll" :)

Előzmény: Házas Ember (115095)
ötfelezős Creative Commons License 2020.09.15 -1 1 115098

a villanyóra után tilos összekötni a földet és a nullát (azt még az óra előtt kell összekötni a villanyszerelőnek)

Alighanem százezerével vannak olyan házak idehaza, ahol az elosztótáblán van összekötve a kettő - ahogy a szolgáltató meg a szabványok kívánták.

Előzmény: Házas Ember (115095)
Házas Ember Creative Commons License 2020.09.15 0 0 115097

Ugyanazon a helyen, ugyanolyan fényviszonyok mellett egy Snájder hibamentesen teszi a dolgát.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (115096)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.09.15 0 0 115096

"a napsütéstől átmelegedett kismegszakító leoldott"

A kismegszakítókban az áramot egy hőre melegedő bimetál érzékeli. Ezért van az, hogy ha kismegszakítót közvetlen napfény éri egy forró levegőjű üvegházban :), akkor előfordulhat, hogy alacsonyabb áramnál kapcsol le, mint amennyi rá van írva. Többnyire elég, ha árnyékoljuk a kismegszakítót a közvetlen napsütéstől és/vagy szellősebbé tesszük a környezetét (ne legyenek szorosan egymás mellett és járjon/cserélődjön a levegő körülöttük).

Előzmény: Házas Ember (115093)
Házas Ember Creative Commons License 2020.09.15 0 0 115095

Minden fogyasztó lekapcsolva, körték kicsavarva, minden konnektort, kötést átnéztem azon a körön. 

Azért ez gyanús, a FI relé akkor megy le a nulla és a föld összeérintésekor, ha mégis van egy fogyasztó bekötve az adott áramkörben a fázis és a nulla közé, mert csak így tud potenciálkülönbség kialakulni a nulla és a föld között, ami már leveri a FI relét.

Amit amúgy MekkElek mond, az is igaz, a villanyóra után tilos összekötni a földet és a nullát (azt még az óra előtt kell összekötni a villanyszerelőnek).

Előzmény: Látó 50 (115082)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.09.15 0 0 115094
Előzmény: Mekk Elek ezermester (115092)
Házas Ember Creative Commons License 2020.09.15 0 0 115093

Vannak fantomhibák. Nálunk a tavaly ősszel megszerelt villanyhálózat az idei nyár elejétől azt csinálta, hogy délelőtt 10 óra körül mindig lement az egyik kismegszakító. Egy hétig kerestük a hibát, amikor gyanús lett, hogy akkor kezdi a problémázást, amikor elkezdi sütni a nap.

Nem szaporítom a szót, a probléma tényleg az volt, hogy a napsütéstől átmelegedett kismegszakító leoldott. Úgyhogy az összes hasonló gyártmányú kismegszakító ment a kukába.

Márkát természetesen nem írhatok, csak annyit, hogy M-el kezdődik a neve (és entavill-ra végződik :-)))

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.09.15 0 0 115092

"Attól a sintől ahol a zöld sárga vezetékek jönnek össze onnan megy egy vastag vezeték a kék(0) vezetékek sínéhez. Össze van kötve."

Óriási hiba. Villanyszerelőt kirúgni. A FI relé után sehol nem lehet összekötve a föld és a nulla.

Helyes sorrend:

1: villanyórából jövő PEN vezeték odamegy a földelés elosztó pontra/sínre (erre a pontra jön a földelő szonda is)

2: a földelés elosztó sínről a nulla átmegy a FI relén a nulla elosztó pontra/sínre

Tehát az egész lakást figyelő FI relé esetén a földsín és a nullasín NINCS közvetlenül összekötve egymással

tfe_tng Creative Commons License 2020.09.15 0 0 115091

hanem kintről jön valami feszkó emelkedés a nullán és attól ver le néha. Nem tudom.

Nem, biztosan nem ez az oka. Ezert irtam, hogy nezz utana picit a FI mukodesenek, szakmabeli vagy, pillanatok alatt menni fog. 

Előzmény: Látó 50 (115087)
210-es Creative Commons License 2020.09.15 0 0 115090

Hali !

A 115088/4 -es kép  tökéletes  és  érthető ezen elv alapján beköthető a fázis és a nulla az ÉV relébe, ez a biztos kiindulási alap, ezek után lehet hibát keresni.

oregbeatsuhanc Creative Commons License 2020.09.15 0 0 115089

Ha a hiba csak egy kis megszakító áramkörében jelentkezik, akkor azt és a fogyasztóit, dugaljait kell tüzetesen átvizsgálni.

Törölt nick Creative Commons License 2020.09.15 0 0 115088
Látó 50 Creative Commons License 2020.09.15 -1 0 115087

Fi relé nélkül van áramom, nem füstöl semmi. Egyelőre a kötö dobozok ki vannak nyitva és ki vannak a csatlakozások belőle húzogatva. Hosszabb távon nem szeretném fi relé nélkül hagyni. Az az érzésem, hogy nem is nálam van a hiba, hanem kintről jön valami feszkó emelkedés a nullán és attól ver le néha. Nem tudom.

Előzmény: Látó 50 (115086)
Látó 50 Creative Commons License 2020.09.15 0 0 115086

"Csak azt akartam ezzel mondani, hogy először is készíts egy (kézi) vázlatot a vezetékezésről (abból, ami látható). Bejön 2 vezető a szolgáltatótól (PEN + fázis), illetve PEN + 3 fázis. Ez a kiindulási pont. Onnan mi lesz vele? "

Köszi átnézem, de most küzdök azzal, hogy legyen áramom egyáltalán. Most úgy van, hogy kiiktattam a fi relét. A kék és a zöld-sárga sint összekötve hagytam. 

Előzmény: tfe_tng (115084)
Látó 50 Creative Commons License 2020.09.15 0 0 115085

"Csak azt akartam ezzel mondani, hogy először is készíts egy (kézi) vázlatot a vezetékezésről (abból, ami látható). Bejön 2 vezető a szolgáltatótól (PEN + fázis), illetve PEN + 3 fázis. Ez a kiindulási pont. Onnan mi lesz vele?"

Bejön az órától az 1 fázis meg a "Pen"(0) vezeték, alul bemegy a fi reléhez. A fi relé felső kimenő fázis oldala megy a kismegszakítókhoz, a másik a kék nulla vezetőkhöz, sínhez. Attól a sintől ahol a zöld sárga vezetékek jönnek össze onnan megy egy vastag vezeték a kék(0) vezetékek sínéhez. Össze van kötve. Lehet, hogy ez a hiba? Így van pár éve. Lehet nem is volt fi relés védelmem eddig. Szétkössem?

Előzmény: ruzsa janos (115083)
tfe_tng Creative Commons License 2020.09.15 0 0 115084

Elég egyszerű a dolog, olvass utána picit a FI relé működésének, a TN-C, TN-S, TN-C-S hálózatoknak, valamint nézz meg pár bekötést. A fórumban keresve szerintem tuti találsz vagy 100 ilyen esetet az elmúlt évekből. Simán kigyúrod magad pár nap/hét alatt a témában, és meg fogod tudni keresni a hiba okát. 

ruzsa janos Creative Commons License 2020.09.15 0 0 115083

a házból jövő védőföldek(sárga zöld) közös fő vezetékének

szerintem már itt kezdődik a probléma, mármint az értelmezéssel. a védővezetők nem a házból "jönnek". Oda mennek, hiszen a ház fő védővezetőjét osztod le.

Csak azt akartam ezzel mondani, hogy először is készíts egy (kézi) vázlatot a vezetékezésről (abból, ami látható). Bejön 2 vezető a szolgáltatótól (PEN + fázis), illetve PEN + 3 fázis. Ez a kiindulási pont. Onnan mi lesz vele? 

Látó 50 Creative Commons License 2020.09.15 0 0 115082

Sziasztok!

Nem vagyok villanyszerelő. Elektrotechnikus vagyok, de ugyebár az nem villanyszerelés. Vannak átfedések.

Időnként, úgy fél óránként lever a fi relém. Minden fogyasztó lekapcsolva, körték kicsavarva, minden konnektort, kötést átnéztem azon a körön. Ülök áram nélkül és lever. Utána próbálom visszakapcsolni nem lehet. Ha annak a körnek a kismegszakítóját lekapcsolom akkor vissza tudom kapcsolni a fi relét. A ház többi nagyobb részében  van áram. Ha rákapcsolom ezt a kismegszakítót is leveri a fi relét.

Valami mondta, hogy a házból jövő védőföldek(sárga zöld) közös fő vezetékének össze kell lennie kötve a szintén a házból összeszedődött nulla (kék)  vezetékkel. Ez így van nekem évek óta. Van aki azt mondja a fi relé elé kell kötni tehát az órától jövő kék vezetékhez kell kötni a sárga-zöldet, azaz a közös testet. 

Ha így kötöm akkor a fi relé már úgy leold, hogy még rá se kapcsoltam az órától jövő fő kismegszakítót. Honnan jön az az áram, ami leveri a fí relét? Nem értem az egészet. 

Most kiiktattam a fi relét. Úgy van. 

Nagyon megköszönném ha valaki megmondaná, hogy mi van és mit tegyek. 

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.09.15 0 0 115081

"Ha lenne rá lehetőség nagyobb teljesítményű, és 3 fázisú motort használnék. (Az is volt rajta amúgy az előző tulajnál."

Egy 3 fázisú motort lehet működtetni egy fázisról is (egy vagy két kondenzátor segítségével). Ha a jelenleg rajta lévő motor jóval nagyobb teljesítményű, akkor elképzelhető, hogy egy fázisra átkötve (tehát legyengülve) is elegendő erejű lesz a fűrészeléshez és akkor nem kell új villanymotort vásárolnod.

Persze ha az előző tulaj a motort nem adta a fűrészgéppel, akkor mindez tárgytalan :)

Előzmény: gesszti (115080)
gesszti Creative Commons License 2020.09.15 0 0 115080

"Melyik bírja majd jobban a fűrészt?"

Azt kérdeztem. Olvasni is általános iskolában tanítanak, csak megjegyzem, ha már kekeckedünk. 

Az "áttétel" nem volt kérdés, mert az nem probléma az egyik esetben sem. Ha probléma lenne, akkor nem ezt a két lehetőséget kérdeztem volna. Nem 1, nem 2 szíjhajtást terveztem, és építettem már. Egyedül ezek a kicsi, korlátok közé szorított motorok maradtak ki eddig. Ha lenne rá lehetőség nagyobb teljesítményű, és 3 fázisú motort használnék. (Az is volt rajta amúgy az előző tulajnál.)

Előzmény: Törölt nick (115075)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.09.15 -1 0 115079

"A kondenzátoron 100V feszültségeséssel számoltam."

A korszerű számítógép tápegységeket úgy gyártják, hogy a világ bármelyik országában működjön, tehát 110V-os rendszereben is. Ezek közül a vacakabbak is képesek üzemelni 100 volton, a komolyabbak akár 80-90 volton is. Tehát a belső elektronika úgy van kialakítva, hogy 130-140 voltos kondenzátor feszültség még még normál üzemnek tekinthető.

A nálunk divatos 230V viszont 325 voltra tölti a bemeneti puffer kondenzátort, tehát 100 volnál jóval nagyobb feszültségeséssel is lehet számolni.

És a komolyabb számítógép tápegységekben a 470 mikrofarád nem szokatlan, de a még komolyabbakban 1000-1400 mikrofarád kondi  is is előfordul:

https://www.kitguru.net/components/power-supplies/zardon/corsair-ax1500i-digital-atx-power-supply-review/4/

https://www.corsair.com/pt/pt/blog/power-supply-capacitor-q-and-a

Előzmény: BJaca (115073)
peterch Creative Commons License 2020.09.15 0 1 115078

Köszi !

Én csak egy hengerdében voltam ott ( Frederiksvaerk ) , amikor egy száraz trafó ( léghütéses ) egyik tekercse elrobbant . Érdekes élmény volt !

Előzmény: ötfelezős (115077)
ötfelezős Creative Commons License 2020.09.15 0 0 115077

Hát, bocs, nem tudom, mivel nem jött vissza információ a transzformátorüzemtől. Ahogy mondták, csak egyfajta gyártmánynál fordult ez elő, de nem tudom, melyik gyár terméke volt.

Előzmény: peterch (115066)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.15 0 0 115076

Akkor AZT kell megkérdezni ami VALÓBAN érdekel....

Előzmény: gesszti (115072)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.15 -1 0 115075

Akkor még mindig általános iskola....

A teljesítmény = fordulat x nyomaték alapon áll elő.

A nyomatékot a tekercsen átfolyó áram adja.

Nyilván valóan a kisebb áramú-nyomatékú motor az előnyősebb kb. minden villamos- mechanikai és hűtési szempontból.

Azaz első blikkre a nagyobb fordulatú, ha azonos a teljesítmény.

Ugyanakkor a szükséges ÁTTÉTEL is belejátszik a teljes GÉP optimális megvalósításába.
Mivel a nagy- és nehéz mechanika okoz hátrányokat több szempontból is.

---

Vagyis a KONKRÉT gép ismerete nélkül nem lehet látatlanban megmondani, hogy neked éppen melyik a jobb.

Tervezni-számolni kell... és kiderül.

(vagy megnézni, hogy a jól működő hasonló gépeken mi a szokvány megoldás)

Előzmény: gesszti (115071)
arenarock Creative Commons License 2020.09.15 0 0 115074

Szerintem ez mindenki MÁS számára nyilvánvaló volt, főleg a többi szám láttán...

Előzmény: BJaca (115073)
BJaca Creative Commons License 2020.09.15 0 0 115073

Basszus, ott lemaradt egy nulla. 1000uF akart lenni.

A kondenzátoron 100V feszültségeséssel számoltam.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (115069)
gesszti Creative Commons License 2020.09.15 0 0 115072

"Egyforma teljesítményű motorok a fűrészt is egyforma erővel fogják mozgatni.

Én az alacsonyabb fordulatút választanám: hosszabb csapágy és ékszíj élettartam."

Kifejezetten csak elektromos oldalról érdekelne, hogy melyik a jobb választás. 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (115068)
gesszti Creative Commons License 2020.09.15 0 0 115071

Nem a nyomaték és fordulatszám volt a kérdés. A motor szempontjából kérdeztem, hogy melyik a jobb. 

Csapágy, és szíj élettartam nem releváns, mert keveset megy. 

Az érdekelt volna, ha nem kezdesz el itt "alsótagozatosozni", hogy melyik motor tekercseit veszi jobban igénybe az indítás, felpörgetés, és a munka közbeni terhelés. Melyik melegszik jobban, melyik tekercselése kényeseb... 

Előzmény: Törölt nick (115067)
Jahno Creative Commons License 2020.09.15 -2 0 115070

Most jön majd az, hogy a gépeid nem is fogyasztanak, hanem kis híján termelnek?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (115069)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.09.15 -1 0 115069

"fél másodperchez ... 50W 100uF .... A legjobb tápokat is max 330uF-os kondenzátorral szerelik"

...tehát ha a számítógép 50 wattot fogyaszt és a tápban 330 mikrós a kondi, akkor nem hihetetlen akár 3 másodperc feletti áthidalási idő sem....

Előzmény: BJaca (115064)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.09.15 -1 0 115068

"Csak 1 fázis van kéznél, így ilyen motor kell.

2,2 kW-os motorokat néztem"

Ügyelj arra, hogy olyan motort vegyél, amire az van ráírva, hogy egy fázison tudja a 2,2 kW teljesítményt és ne olyan motort, ami csak 3 fázison tudja ezt. Mert egy 3 fázison 2,2 kW-os motor egy fázisra átkötve SOKKAL gyengébb.

"Ezekből van 3000-es, és 1500-as fordulatú is. Melyikkel járok jobban? Melyik bírja majd jobban a fűrészt?"

Egyforma teljesítményű motorok a fűrészt is egyforma erővel fogják mozgatni.

Én az alacsonyabb fordulatút választanám: hosszabb csapágy és ékszíj élettartam.

Előzmény: gesszti (115063)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.15 -2 0 115067

Logika álatlános iskola alsó tagozat... 

Egyformán bírja, mivel a "megfelelő áttételezés" után UGYANAZ lesz a fordulat és a nyomaték a fűrésznél.

Mivel a teljesítmény azonossan 2,2 kW ugyebár.

Előzmény: gesszti (115063)
peterch Creative Commons License 2020.09.15 0 0 115066

Szia !

Értem !

Viszont a primér oldalon mi tud részleges menetzárlatot okozni ? Ha a nem szakszerü összeszerelést nem vesszük lehetöségnek ?

Előzmény: ötfelezős (115065)
ötfelezős Creative Commons License 2020.09.15 0 0 115065

Elméletileg lehetséges lenne az is, de olyan még nem volt tartósan, középfeszültségű meg már igen.

Előzmény: peterch (115059)
BJaca Creative Commons License 2020.09.15 0 0 115064

Persze, sok minden függ, mekkora terhelést ad a PC:

A szükséges kondik fél másodperchez 100V feszültségesésig:

50W 100uF

100W 2200uF

200W 4300uF

300W 6500uF

400W 8600uF

A legjobb tápokat is max 330uF-os kondenzátorral szerelik, persze sokat segít a laptopban az akku :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (115061)
gesszti Creative Commons License 2020.09.15 0 0 115063

Üdv Urak!

Egy szalagfűrészre szeretnék motort választani. Csak 1 fázis van kéznél, így ilyen motor kell. 

2,2 kW-os motorokat néztem. Ezekből van 3000-es, és 1500-as fordulatú is. Melyikkel járok jobban? Melyik bírja majd jobban a fűrészt? (Természetesen mindkettőt a hozzá illő áttétellel használnám.)

kiggyo Creative Commons License 2020.09.15 -1 0 115062

Lehet hogy sikerült 1x63A-t igényelni a szomszédnak, és attól asszimetrikus :-)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (115060)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.09.14 0 0 115061

"Kondenzátor kérdése :)"

Pontosan. Olyan legyen a tápegység, amiben bazinagy a pufferkondi (jelen esetben egy izmosabb Enermax) és persze ne legen túl magas a tápegység terhelése (7 nm-es processzor munka híján leskálázódott frekvenciával, közel nulla fogyasztású pci-e csatlakozású háttértár, stb): még egy laptop is több áramot zabál :) Ha megvárom, hogy a képernyő is elsötétüljön (VGA alapjáraton), akkor talán 2 másodpercet is képes áthidalni a kondenzátor.

Előzmény: BJaca (115049)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.09.14 0 0 115060

"Hanem hogy a három fázis FOLYAMATOSAN aszimmetrikus."

Ha mesze van az utcai trafó, ott már nem kell brutális terhelés egy fázisra ahhoz, hogy 7% eltérés legyen a fázisok között.

"vagyis minden bizonnyal nem a véletlenszerű egyfázisú fogyasztók miatt."

Láttunk már olyan családi házat, amibe három fázis ment be, mégis az egész ház egyetlen fázisra volt kötve. Lehet, hogy az a magyar villanyszerelő Ausztriában is vállal munkát és az osztrák valamelyik szomszédjában egy egész irodaházat egyetlen fázisra kötött rá :)

Előzmény: ruzsa janos (115056)
peterch Creative Commons License 2020.09.14 0 1 115059

Szia !

Ha a szekunderen van egy fázison részleges menetzárlat ?  Elvégre azon kisebb a feszi mint kellene . Vagy nem ?

Előzmény: ötfelezős (115058)
ötfelezős Creative Commons License 2020.09.14 -1 1 115058

Van terhelés alatt szabályozható trafó kisfeszültségre is (mármint a szekundere az), de az elég fura lenne, ha fázisonként működne. Meg az is, ha az ABB gyári török segédmunkás letekert volna egy menetet az egyik tekercsből.

Mondjuk az elvileg előfordulhatna, hogy két fázisban a primeren van menetzárlat, ami megemeli a két szekunder feszültséget. De mekkora ennek az esélye? Meg lehet, hogy az nagyobb eltérés lenne.

Előzmény: ruzsa janos (115056)
cucu Creative Commons License 2020.09.14 -1 1 115057
ruzsa janos Creative Commons License 2020.09.14 0 1 115056

ebben az esetben nem az volt a bajom, hogy a fázisfeszültség  233 volt vagy 217.

Hanem hogy a három fázis FOLYAMATOSAN aszimmetrikus. Folyamatosan - vagyis minden bizonnyal nem a véletlenszerű egyfázisú fogyasztók miatt. Hanem pl a trafó aszimmetriája miatt. Ami lehet beállítás is (úgy tudom léteznek akár automatikus kapcsolású trafók középfeszültségen. 

Előzmény: arenarock (115046)
kiggyo Creative Commons License 2020.09.14 -1 0 115055

Vagy a gép standby-ban volt...

Előzmény: Jahno (115052)
kiggyo Creative Commons License 2020.09.14 -1 1 115054

Ma pont ezen röhögtünk a kollégákkal, mutattam nekik a szerény Elek posztját, és próbálgatták hogy lehet 500ms alatt kihúzni a dugvillát - becélozni a szomszéd dugaljat és bedugni.

Senkinek sem sikerült.

Szerintem Elek valami Marvel képregényről halucinál...

Előzmény: tfe_tng (115048)
tfe_tng Creative Commons License 2020.09.14 -1 0 115053

Dehogy. Szünetmentest dugta át fénysebességgel, ezzel görbítette a teret, azé' lett fél másodperc.

Előzmény: Jahno (115052)
Jahno Creative Commons License 2020.09.14 -2 0 115052

Igen, és egy PCben tipikusan ilyenek vannak. Eleket ismerve minimum nagyzolt, de lehet laptoppal vagánykodott.

Jahno Creative Commons License 2020.09.14 -2 0 115051

Aztán ez a gyártósoros történet mikor volt? 2003 előtt, mikor még nem sejtették?

Előzmény: BJaca (115038)
tfe_tng Creative Commons License 2020.09.14 -1 1 115050

Arra gondolsz, ha valakinek az érzékeny részeihez van fémesen csatlakoztatva egy néhány farádos, feltöltött kondenzátor, akkor képes fél másodperc alatt kihúzni, majd egy másik konnektorba csatlakoztatni egy dugvillát ? 

BJaca Creative Commons License 2020.09.14 -1 0 115049

Kondenzátor kérdése :)

Előzmény: tfe_tng (115048)
tfe_tng Creative Commons License 2020.09.14 -1 2 115048

> működés közben kihúztam a konnektorát és átdugtam a mellette lévő dugaljba (kb fél másodperces áramszünet)

Aham. Fél másodperc. Ez akkor volt amikor "felpörgött a százezer tonnás présgép százezer kilowattos villanymotorja" ?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (115032)
ötfelezős Creative Commons License 2020.09.14 -1 0 115047

Most erre mit mondjak? Én az Energiahivatal által jóváhagyott elosztói üzletszabályzatokat nézem a szolgáltatók honlapján. Te meg egy powerpoint előadást? :)

Előzmény: arenarock (115046)
arenarock Creative Commons License 2020.09.14 0 0 115046

"A feszültségtűrés értékét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szigorította +8 - -7,5% értékre."

"Tartós eltérés a névleges feszültségtől: a leágazási ponton mérve az eltérés a névleges feszültségtől (400/230 V) +8/-7,5%; (a szabvány egyhetes mérés valamennyi 10 perces átlagértékének +/- 10 %-ot enged meg. A szigorúbb értéket a MEKH határozta meg.)."

Előzmény: ötfelezős (115045)
ötfelezős Creative Commons License 2020.09.14 0 0 115045

Egyébként az az érdekes ebben, hogy egy ideig a szabványra hivatkoztak, majd önként (gondolom, az Energiahivatal jótékony hatású tököntaposása után) szűkítették a tűrést, mert a szabványban továbbra is

UN ą7,5 % helyett UN ą10 % és

+10/-10 % helyett +10/-15 %

van.

De a szabvány eredetiben közcélú hálózatra vonatkozik, az ipari fogyasztók azok, ha akarjuk, nem tartoznak ide.

Előzmény: ötfelezős (115043)
ötfelezős Creative Commons License 2020.09.14 0 0 115044

Neki lehetett jó dolga éppen, erről is szól a statisztika. De hogy a világ ott annyira más lenne, na, az kétséges.

Előzmény: BJaca (115042)
ötfelezős Creative Commons License 2020.09.14 0 0 115043

Nem egészen.

"a fázisfeszültség effektív értékének egyhetes mérése alatt (bármely nap) a 10 percre átlagolt értékek 95 %-ának az UN ą7,5 % tartományában kell lennie. Ezen túlmenően az egy hetes mérés valamennyi 10 perces átlagértékének a névleges érték +10/-10% tartományába kell esnie."

"a feszültség növekedés mértéke naponta néhányszor rövid időre (max. 3 perc) túllépheti az Uc +15 %-ot, de az Uc +20 %-ot nem haladhatja meg"

"A rövid idejű letörések időtartama 1 sec alatti és a maradék feszültség nagysága nagyobb, mint 0,6 Uc. Ritkán előfordulnak nagyobb és hosszabb idejű feszültség letörések, ezek a letörések 0,05…..0,15 Uc tartományba eshetnek. Az ebben az időszakban szolgáltatott villamos energia feszültség minősége a minősítésbe beleszámít."

"egy évben a feszültség letörések száma felhasználónként max. 300 db lehet közép- és kisfeszültségű hálózaton egyaránt, csatlakozási pontonként"

És még vannak a kimaradások.

Előzmény: arenarock (115040)
BJaca Creative Commons License 2020.09.14 0 0 115042

Nem tudom, az ürge még a sarokba mutatott, ami el volt kerítve, hogy ott trafóállomás volt, vagy egy kisebb fúziós reaktor, azt nem néztük meg közelebbről. Ha lett volna áramkimaradásuk, biztos el tudta volna mondani, hogyan kell utána újraindítani a gépeket.

Előzmény: ötfelezős (115041)
ötfelezős Creative Commons License 2020.09.14 0 0 115041

Biztos is. Csak megnézem az első statisztikát, ami a googleval előjön, a SAIDI-t, hogy hány perc áramszünet jut átlagosan egy évben egy fogyasztóra, Olaszországra az 5 éves átlag 7 éve 100 perc volt, Magyarországra meg 110 perc.

Persze, van kis hazugság, nagy hazugság és statisztika, meg egy fogyasztónak számít az Allée is meg a hat éve lelakatolt kis hétvégi birtok is, de akkor is.

Előzmény: BJaca (115038)
arenarock Creative Commons License 2020.09.14 0 0 115040

Ha jól tudom nálunk +8, -7,5% tűrés van megengedve...

Előzmény: ruzsa janos (115037)
ötfelezős Creative Commons License 2020.09.14 -1 0 115039

Ha már ilyen jó kis beszélgetést indítottam el :)

A mérések az egy szép téma. Míg nem voltál idehaza, valami borzalmas sükedelmekről volt szó. Nem magában, hanem relatíve, ebben a topikban, röpködtek a soros portok, meg hasonlóak. Mintha a gőzmozdony kerekén a külső abroncs szívósságát, vagy a kokaint lebontó enzim hőmérsékletfüggését elemezték volna. :D

Magam részéről amúgy fordítva gondolom a hozzáállás értékelését, az osztrák az keresi az aszimmetria okát, a magyar alighanem azt mondaná, ez benne van a szabványos tartományban.

Én nem vagyok szakértő e téren (pláne nem is akarok lenni), de már harminc éve ez a feszültségminőség probléma idehaza (89 után szerelték fel az első nyugaton levetett gépeket, és mindjárt lett is fejfájás), és ezek szerint néha ott is, lehet, hogy megoldhatatlan mérnöki feladat lenne ezeket félvállról kezelő berendezéseket gyártani?

Ha viszont odaki ugyanazt az utat járták, mint mi (csak előttünk), akkor már lefejezték a szolgáltatót, és azért egy ilyen probléma megoldásához nem elég a tűzoltási stílusban feladatokkal kistafírozott körzetszerelő.

BJaca Creative Commons License 2020.09.14 0 0 115038

Ahh, megfeledkeztünk a tényről, hogy nem honi hálózatban mértél :)
Egyszer olaszból hoztunk haza egy gyártósort, és megkérdeztük az ottani főnököt, hogy reagál a gép az áramkimaradásra. Visszakérdezett, hogy miféle áramkimaradásra? - Hát pl ha vihar van, csapkod a villám, és elmegy egy pillanatra az áram. - Ja, hát ott olyan nincs. 

ruzsa janos Creative Commons License 2020.09.14 0 1 115037

"Mondjuk ha ennyire zűrös a helyzet, akkor lehet egy rendesebb műszer jobb lett volna."

Ha már ilyen jó kis beszélgetést indítottam el :)

1. nem azért mentem oda, hogy a osztrák áramellátó hálózati feszültségének szinuszjelét minősítsem. Egy géphibához hívtak, ehhez általában elegendő egy átlagos digitális multiméter (ez speciel egy UNI T UT70A, de amúgy volt a táskámban egy pontosabb is).

2. Mivel a vizsgált feszültség effektív értékét mértem, és már az is szar volt, az én (illetve az ügyfél) szempontjából a többi részletkérdés - az okot találja meg az áramszolgáltató. A vizsgálat alatt, tehát mndjk 10-20 másodperces időtartamokban a kijelző csak lassan változott (tehát nem ugráltak a számok), vagyis nem az az eset állt elő, amikor valaki egy négyszögjelet mér, és hol a minimumot látja, hol a maximumot.

Egyébként a multiméterek jó része a 100 Hz-es jelet simán integrálja (mérési elvből adódóan, ami, ha jól tudom, egy kondi feltöltése egy ellenálláson keresztül mintavételezéshez, majd annak lekapcsolása után a rajta lévő töltés mérése, ha tévedek, javítsatok ki) - na ilyenkor mutat az autószervizben 6 voltot a műse, ami a valóságban 12 V de PWM moduálva...     

3. Mivel a megismételt mérések során mindig ugyanazon a fázison volt alacsonyabb (-5%) a feszültség, ismétlem az én szempontomból kielégítő volt a mérés pontossága.

4. Volt nálam éppenséggel szkóp is

5. Az áramszoláltató már elismerte, hogy gáz van a betáppal (3x50A egyébként)

6. Ha egy szünetmentes tápot tennénk be, akár "csak" 9 kW-ra (mert ugye nem csak egy gép van), az a fogyasztó költsége lenne. Na ne má' 

Előzmény: Jahno (115011)
ötfelezős Creative Commons License 2020.09.14 0 0 115036

Keveset tudunk a hálózatról, beleértve a ráengedett fogyasztókat.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (115035)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.09.14 -1 0 115035

Olyan is előfordulhat, hogy csak addig a pár másodpercig van feszültség lezuhanás, amikor pl az osztrák cég és az utca végén lévő trafó közötti üzemben felpörög a százezer tonnás présgép százezer kilowattos villanymotorja.

És ha tudnánk az áramkimaradások időpontjait és azokat összevethetnénk a présgép indulásával, akkor azonnal feltűnne az egyezés.

És az is lehet, hogy a helyi áramszolgáltató adatrögzítője már az első héten kimutatta az egyezést.

És az is lehet, hogy a helyi áramszolgáltató embere el is ment a tetteshez, hogy közölje vele: tevékenysége zavarja az egész utcát, ezért saját trafót kel telepíttetnie, jósok millióért.

És az is lehet, hogy a cég tulajdonosa úgy döntött, hogy nem költ jósok milliót trafóra, helyette ad egy milliót zsebbe az áramszolgáltatónak.

Akik azóta sem találják a hiba okát ;)

Előzmény: ötfelezős (115033)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.09.14 0 0 115034

"Nem lehet az osztrák ketyere elé betenni egy szünetmentest?"

A szünetmentes jó ötlet. És ha külön lehet választani az érzékeny vezérlés energiaellátását, akor nem is kell nagy teljesítményű. Tehát a villanymotor hiába 9 kilowattos, ha a vezérlő elektronika viszont csak 20 wattot fogyaszt és a tápellátását el lehet különíteni, akkor akár egy 400 wattos olcsó szünetmentes tápegység igen hosszú idejű hálózati ingadozástól is meg tudja védeni.

Persze ettől még a nagy motornál lehet gond, de azt pl a vezérlés biztonsággal leállíthatja időben, ha baj van a hálózaton.

De ha a nagy motor  inverterről megy:

- a komolyabb inverterek nagyon széles feszültség ingadozásokat képesek kompenzálni

- elméletileg minden inverter alkalmas "szünetmentes tápegység" üzemmódra is, persze a benne lévő gyári kondenzátorokkal csupán mondjuk 0,1 másodpercig :) na ezt az "áthidalási" időt lehetne megnyújtani annyira (pl extra kondenzátorokkal vagy akkumulátorokkal), amekkorák szoktak lenni a hálózati feszültségkimaradások.

Előzmény: Törölt nick (115017)
ötfelezős Creative Commons License 2020.09.14 -1 0 115033

Itt van egy hetven évvel ezelőtti technika alkalmazásának eredménye, egy három fázisú vezeték végén így alakul a bekapcsoláskor a feszültség, ahogy visszaverődések, kölcsönhatások torzítják.

Azt hiszem, ez elég látványos a megrendelőnek, és ráadásul dokumentálva van.

Előzmény: Jahno (115028)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.09.14 0 0 115032

Az egyszerűbb mérőműszerek másodpercenként kb kétszer mérnek (vesznek feszültség mintát pl a hálózatból), a drágábbak mondjuk három-négyszer (a "True RMS" műszerek tudtommal nem egy pillanatig mérnek, hanem picivel hosszabb ideig). De vannak olyan hálózati hibák, amelyek annyira rövid idejűek, hogy megbújhatnak két mintavétel között eltelt időben, tehát ha a műszert folyamatosan nézed, akkor sem fogod látni rajra a hibát. A komoly ketyerék akár miden egyes  szinuszhullám mindkét csúcsát külön-külön megmérik (másodpercenként 100 mintavételezés), a még profibb műszerek még a szinuszhullámot is "lerajzolják"  (másodpercenként akár 10.000 mintavételezés vagy még több). Ezek tudásával egy kézi műszer mintavételezési gyakorisága össze sem hasonlítható.

Viszont (ahogy mások is írják) az analóg (mutatós) műszereken nagyon sok  ilyen hibát is  észre lehet venni, persze a rövid idejű hibák csak a mutataó hegyének rezdülésén látszanak (a még rövidebbek meg azon se :)

Egyszer valakinek úgy demonstráltam egy asztali számítógépem tápegységének képességét, hogy működés közben kihúztam a konnektorát és átdugtam a mellette lévő dugaljba (kb fél másodperces áramszünet). Ehhez képest  műszakilag mennyire lehet komoly egy olyan mérő berendezés, aminek a tápegysége egy tized/század másodperces hibát sem képes korrigálni? Csak nem valami házibarkács, vagy alciós kínai termék? :)

Persze az is lehet, hogy a hálózati hiba valójában több másodperces, csak éppen ritkán fordul elő és nem pont akkor, amokor ott voltál a műszerrel.

Előzmény: ruzsa janos (115009)
ötfelezős Creative Commons License 2020.09.14 -1 0 115031

Miért jövünk elő a koponyalékeléssel? Az analóg technika sem volt rossz.

Előzmény: Jahno (115028)
Jahno Creative Commons License 2020.09.14 -2 0 115030

Pedig állításod szerint az a rendesebb műszer:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=155884608&t=9007165

Szóval ilyen problémához mivel is kellene kivonulni?

Előzmény: BJaca (115029)
BJaca Creative Commons License 2020.09.14 -1 0 115029

Te miről beszélsz? Én azt mondtam, hogy a digitális kéziműszer helyett jobb az analóg. Nem a hálózati analizátor helyett.

Előzmény: Jahno (115027)
Jahno Creative Commons License 2020.09.14 -2 0 115028

70 évvel ezelőtt nem is biztos, hogy akadt olyan felhasználás, ami ennyire kényes volt, de kár oda visszanyúlni. Bezzegrégen még koponyát is lékeltek, ha begyulladt a vakbeled, oszt?

Előzmény: ötfelezős (115026)
Jahno Creative Commons License 2020.09.14 -2 0 115027

Most így elképzeltem, hogy videófelvételen rögzítek egy analóg műszert 48 órán keresztül, aztán próbálom kiválogatni az eredményt.

Előzmény: BJaca (115025)
ötfelezős Creative Commons License 2020.09.14 0 0 115026

Tegyük fel, hogy ez nem kevés?

Sok mindenre jó. Légköri vagy kapcsolási túlfeszültségre nem.

De azért ezelőtt 70 évvel is megoldottak ilyen feladatokat.

Előzmény: Jahno (115021)
BJaca Creative Commons License 2020.09.14 -1 0 115025

Mért vele 220 és 230V-ot. Ha nem 400-nak kell ott lennie, akkor ezzel elhajtaná a szolgáltató. Az analóg műszerről meg videót kell csinálni.

Előzmény: Jahno (115023)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.14 -1 0 115024

A 9kw-ot csak a második ketyeréhez írta, az elsőhöz nem.

Előzmény: Domi-V63-138 (115018)
Jahno Creative Commons License 2020.09.14 -2 0 115023

Miért, ilyen jellegű problémához (mint amiből kiindult a dolog) milyen műszert illene keverni? Analógnál lehet a végtelen felé, csak az a fránya reakcióidő és sok más amit leírtál. Meg a vitatkozási alap, mikor bemész a szolgátatóhoz és próbálod elmesélni, hogy szemre mit láttál?

Előzmény: BJaca (115022)
BJaca Creative Commons License 2020.09.14 -1 0 115022

Ne keverjük a hálózatanalizáló célműszert a digitális és az analóg multiméter közé. Lehet digitálisan is jól jelet feldolgozni (pl CD lemez), de feszültségváltozást mérni kéziműszerrel miközben nézed a kijelzőt, az analóg felé billen a mérleg nyelve, főleg, hogy az analógnál a mintavételezés a végtelen irányába tolódik :) A korlátozást a mutató tehetetlensége (és fékezése) adja, illetve bizonyos sebességű változást már nem tudnál szemmel követni.

Előzmény: Jahno (115020)
Jahno Creative Commons License 2020.09.14 -2 1 115021

Futtában megnéztem egy cucc doksiját, hogy másodpercenként hány mintát vesz:

IEC 61000-4-30 Class S, ą0.1% of nominal voltage,
7 kSamples per sec @ 50/60 Hz, sync with mains freq.
1.7 kSamples per sec @ VFD (5 Hz - 110 Hz)
12.2 kSamples per sec @ 400 Hz

Tegyük fel, hogy ez nem kevés?

Előzmény: BJaca (115019)
Jahno Creative Commons License 2020.09.14 -2 1 115020

Azért érdekes lenne az az analóg, ami az 50160asnak megfelelő kimutatást készít. Ha még egyáltalán ez a szabvány, de max. jött valami utódja. Nekem rég volt, csak fura lenne egy szolgáltatóval szemben azzal érvelni, hogy hát az analóg műszer mutatója időként kileng, istenbiz én mondom szemre.

Előzmény: BJaca (115019)
BJaca Creative Commons License 2020.09.14 -1 0 115019

Oké, de az a doboz hány mintát vesz másodpercenként, meg a te műszered hányat? Sőt, a digit műszer sokkal érzéketlenebb egy-két periódis kimaradására.

Most kíváncsiságból ráakasztottam a digit műszerem egy szignálgenerátorra. 0,1Hz, a sinus 0-2V ig megy, 1V-os középpel. Szépen láttam a műszeren, ahogy 0-2 ig mászkál a kijelző. 1Hz-nél már nem láttam se nullát, se 2V-ot. 2Hz-nél már 0,6 és 1,3 közt látom ugrálni, 4Hz-nél már csak egy feszültséget mutat. Az analóg ilyenkor vígan rángatózik a két végérték közt.
Szóval mait mértél 220V-ot, az lehetett 113 is.

És ezt egy Fluke 85 III műszer csinálja, ami használtan négyszer annyiba kerül, mint az a piros új korában.

Csak azért írom, mert nem a 220 zavarta meg a gépet, ott sokkal kisebb pillanatnyi fesz lehetett.

Előzmény: Jahno (115015)
Domi-V63-138 Creative Commons License 2020.09.14 0 0 115018

valahányszor 9kW-ost???

Rajtunk egyszer az segített, hogy a frekiváltós céggel jó volt a kapcsolat és adtak olyan menübe belépést ami nem annyira publik, és ott az ilyen tűrést át lehetett paraméterezni.

Előzmény: Törölt nick (115017)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.14 0 0 115017

Nem lehet az osztrák ketyere elé betenni egy szünetmentest?

ötfelezős Creative Commons License 2020.09.14 0 0 115016

Mindazonáltal, ha csak arról lenne szó, hogy az arányokat és a változásokat lássa, a mutató ugrálása szemléletesebb.

Nekem a digitálissal az a fő bajom, hogy az nagyon becsapós az a sok számjegy. Az ember attól azt hiszi, hogy az pontos. Pedig nem attól pontos, hanem attól, amire készítették, és az a manualban van.

Hálózati analizátornál is tudni kéne legalább a használójának, hogy mire képes.

(Régen volt sztori, a 90-esekben, kivittem két regisztrálót, az egyiket átlagra, a másikat max-ra állítva, a létező legsűrűbb mintavételezési idővel (4 perc... ez volt a pár kilobájtos epromok időszaka :D ). Meglepetésemre mindkét regisztrátum ugyanazt mutatta. Háromnegyed órás nullahatos telefonbeszélgetés végére sikerült tisztázni, hogy az adott intervallumon belül egy pillanatra mintavételez. Hogy ezek után mitől átlag és mitől maximum... )

Előzmény: Jahno (115015)
Jahno Creative Commons License 2020.09.14 -2 0 115015

Fényképen már majdnem láttam olyat is. Mikor hasonlóval szívok ügyfélként, akkor jön a hozzáértő arc, ledob egy digitáli dobozt a sarokba, 2 nap múlva elviszi, pár nap múlva kapok egy színesszagos aláírt jegyzőkönyvet amivel verhetem szolgáltatónál az asztalt. Analóggal mit is tudsz kezdeni?

Előzmény: BJaca (115014)
BJaca Creative Commons License 2020.09.14 -1 0 115014

Mértél már analóg műszerrel?

Előzmény: Jahno (115013)
Jahno Creative Commons License 2020.09.14 -2 0 115013

Az pontosan megmutat egy esést és rendesen dokumentálja, ugye? Janem.

Előzmény: BJaca (115012)
BJaca Creative Commons License 2020.09.14 -1 0 115012

Rendes az a műszer, de ilyenre analóg kellene.

Előzmény: Jahno (115011)
Jahno Creative Commons License 2020.09.13 -2 1 115011

Mondjuk ha ennyire zűrös a helyzet, akkor lehet egy rendesebb műszer jobb lett volna.

ruzsa janos Creative Commons License 2020.09.13 0 0 115010

Még egy másik, korszerűbb próbapadja volt, abban frekvenciaváltó hajtotta a 9 kilowattos motort. Az konkrétan hibakóddal állt le. Nyilván működés közben.

ruzsa janos Creative Commons License 2020.09.13 0 0 115009

Még szidja valaki a magyar szolgáltatókat:

Egy osztrák cégnél kellett megnéznem egy injektor próbapadot. Néha leállt működés közben. Semmi különösebb oka nem volt a gép oldaláról.

Kínomban megmértem a hálózati feszültséget, mert a helyi vonali feszültséget egy több leágazásos trafón kell elég pontosan beállítani. Ezt találtam: 

(Vonali feszültségnél egyébként kevésbé volt szembetűnő)

Volt rosszabb érték is, mondjuk 234 és 217 - de vitathatatlan, nem pontosan egy időben mérve. Ez ugye kb 5% különbség a fázisok között. Mondom a tulajnak, nézzük meg a fő kapcsolószekrénynél. Ó, nem kell, már ott is így jön be, ráadásul VÁLTOZIK.

Áramszolgáltató? Már 1 hónapja (!) keresik a hiba okát.

1. ahhoz képest a hapsi egészen türelmes volt.

2. én kb 900 kilométert utaztam odáig ezért az információért. 

3. szerencsére más probléma is volt, szavam nem lehet

BJaca Creative Commons License 2020.09.13 -1 1 115008
Nem ettöl csíp. De itt tényleg gáz egy földszakadás. Még az égindulás..
Előzmény: Mekk Elek ezermester (115007)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.09.13 -1 5 115007

Most értettem meg, hogy miért mondják egyesek, hogy "csíp" a fém dobos hosszabbító.

Előzmény: Atis57 (115003)
Atis57 Creative Commons License 2020.09.13 -1 1 115006

Szia!

Köszi....!

Előzmény: ötfelezős (115004)
sylvanus67 Creative Commons License 2020.09.13 0 0 115005

Igen, ilyet tettünk be. Épp hogy csak be tudtuk szuszakolni a 65-ös kotodobozba.

Gondoltam a kicsi kínaiak kisebbeket gyártanak. 

Előzmény: Alpári Gnác (115002)
ötfelezős Creative Commons License 2020.09.13 0 0 115004

A cím az már nem fért rá, bocs - de az az, amit lejjebb írtam.

Előzmény: Atis57 (114984)
Atis57 Creative Commons License 2020.09.12 0 1 115003

Szia!

Ezen a jól méretezett hosszabbitón, hol találom a CE jelzést ?

Előzmény: Alfa Hold (114997)
Alpári Gnác Creative Commons License 2020.09.12 0 0 115002
Előzmény: sylvanus67 (115001)
sylvanus67 Creative Commons License 2020.09.12 0 0 115001

Én nem talaltam:(

Előzmény: Mutual Friend (114996)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.12 -1 0 115000

Dehogynem, még a csengő is okos, az egérfogó is. Megfigyelőrendszer is van.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (114999)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.09.12 -1 0 114999

Ezt a fajta vezérlést nem okos ház vezérlésnek hívják.

Előzmény: Törölt nick (114993)
Mutual Friend Creative Commons License 2020.09.11 -1 1 114998

... és ha rajta is van az sem biztos hogy megfelelő formában és tartalommal.

Előzmény: Alfa Hold (114997)
Alfa Hold Creative Commons License 2020.09.11 0 0 114997

aliexpresszen minden IS létezik, csak néha a CE jelölést nehéz megtalálni a terméken.

Előzmény: sylvanus67 (114992)
Mutual Friend Creative Commons License 2020.09.11 -1 0 114996

Biztos de itthon is csak 3000 darabja. ( Van ennyiért is ... )

Előzmény: sylvanus67 (114992)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.11 -1 0 114995

"Ott rohadjon meg"

Előzmény: BJaca (114994)
BJaca Creative Commons License 2020.09.11 -1 0 114994

Az utolsó parancs mindig leáll timeouttal :)

Előzmény: Törölt nick (114993)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.11 -1 0 114993

Ősidők óta létezik a hangvezérléses módi. "Hozz egy sört!" " Kapcold már le a lámpát." "Kész a vacsora!", "B.meg a jó k. édes ....-at te .uzi paraszt!"

Előzmény: Mekk Elek ezermester (114991)
sylvanus67 Creative Commons License 2020.09.11 0 0 114992

Létezik olyan mini (impuulzus)relé,

Aliexpressen léteznek ezek?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (114986)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.09.11 0 0 114991

"Van olyan is, amire elég, ha csak ránézel."

Azt nem ismerem :)

Hangvezérlésest ismerek, de sajnos csak olyanokat, amely lehallgató berendezéssel van egybeépítve (a hangok elemzése, értelmezése nem helyben történik, hanem egy távoli szerveren), ami nálam kizáró ok. Tehát a hangvezérléses okosházzal is sajnos meg kell várni, amíg  kifejlesztem a biztonságos változatot (sohanapján, mert ENNYI szabadidő nem létezik a világon :)

Előzmény: BJaca (114989)
Lacivill Creative Commons License 2020.09.10 0 0 114990

Igen jellemzően a PLC alapúak müködnek impulzussal. Mi  a Loxone-t telepitjük. annak a kapcsolója akár 5 gombos, érintős, hő, és páramérős.

Előzmény: rain91 (114985)
BJaca Creative Commons License 2020.09.10 0 0 114989

Van olyan is, amire elég, ha csak ránézel.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (114988)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.09.10 0 0 114988

"hogy a villamos kapcsolók nyomókapcsolók legyenek?"

Az a gond az effajta kérdéseknél, hogy te "nyomókapcsoló" alatt egy bizonyos fajta dologra gondolsz, egy nagytudású szakember viszont talán öt-tízféle különböző működésű dolgot is ismer, amit nyomókapcsolónak nevezhet egy laikus :)

peterch Creative Commons License 2020.09.10 0 0 114987

Szia !

Tedd fel a kérdésed a Loxone topikban , ott gondolom hamarabb kapsz érdemi választ .

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.09.10 0 0 114986

Létezik olyan (fényerőszabályozós) villanykapcsoló, amit nyomással lehet ki-be kapcsolni.

Létezik olyan mini (impuulzus)relé, aminek nyomógombbal lehet parancsot adni és annyira kicsi helyet foglal, hogy elfér a nyomógomb mögötti falba süllyesztett dobozban, vagy az elágazó-kötő dobozban.

Persze olyat is tehetsz, hogy minden nyomógomb (és minden lámpa) vezetékét külön-külön odavezeted egy vezérlő szekrénybe és ott vann az összes impulzus relé, vagy (akár később) akármilyen nagytudású elektroms (okosház) világítás vezérlő rendszer.

A kombinációk száma szinte végtelen :) pl van, amikor csak az energia megy vezetéken, az összes vezérlő/kapcsoló parancs vezeték nélkül megy (vagy egy külön gyengeáramú hálózaton).

Sőt, lehet annyira okos házad is, amelyben gyakorlatilag nincs szükség villanykapcsolókra :)

rain91 Creative Commons License 2020.09.10 0 0 114985

Sziasztok,

egy új háznál vagy egy régebbi ház teljes villamos hálózatának cseréje esetén, hogy lehet megoldani, hogy a villamos kapcsolók nyomókapcsolók legyenek? Ebben az esetben minden vezeték egy központi egységbe (PLC például, vagy mik léteznek?) fut be külön-külön, és az egész rendszert lehet programozni? Például ha kétszer megnyomom akkor csak két percig világítson a lámpa, stb.

Atis57 Creative Commons License 2020.09.09 0 0 114984

Szia!

Köszi a kiegészitést .

Ezt; 

A31A2 ábra: TN-S rendszer külön földelt fázisvezetővel és védővezetővel a teljes rendszerrel

ábracímmel

Nekem ez nincs meg , lennél kedves berakni,hogy ne ezt a "béna"rajzot használjam!

köszi; Attis

Előzmény: ötfelezős (114961)
Atis57 Creative Commons License 2020.09.09 0 1 114983

Szia!

igen , viszont 20mA felett  általában,biztosan  25mA-tól működik.

De a vezetékezésről nem tudunk semmit sem. --lehet 20 m ? Lehet.......

Régi szovjet .ukrán kábeleknél tapasztaltam  ezt a 3-5m-t is.

Akkor még nem mértünk kapacitást , mivel a multiméter nem tudta.

Előzmény: Dehogyne (114982)
Dehogyne Creative Commons License 2020.09.09 0 2 114982

15mA alatt nem léphet müködésbe a 30-as.

Előzmény: Atis57 (114981)
Atis57 Creative Commons License 2020.09.09 0 1 114981

Szia!

Azért mert nincs rajta fogyasztó,áram még folyhat!

A vezetékezésnek/kábelezésnek is van kapacitása az erek között is ,meg a föld felé ,Ha ez átlépi a 3-5m-t már működik a FI relé.

Előzmény: Házas Ember (114980)
Házas Ember Creative Commons License 2020.09.09 0 0 114980

Tudomásom szerint nincs más fogyasztó a körben :-(

Az adott kismegszakító után két mozgásérzékelős lámpa lenne, de csak a kábelek vannak behúzva, a mozgásérzékelők, meg a lámpák még nincsenek rákötve.

Előzmény: BJaca (114979)
BJaca Creative Commons License 2020.09.09 0 1 114979

Mert van más, épen működő fogyasztód a körben. Amikor összezárod a földet és a nullát, a fele áram a védővezetőn folyik, a másik fele meg a nullán (vagyis valamekkora része). Így a nullán folyó áram el fog térni a fázis áramától, amitől leold a fi relé. Határozottan tiltva vagyon, hogy a nulla és a védővezető máshol is össze legyen kötve.

Előzmény: Házas Ember (114977)
Jahno Creative Commons License 2020.09.09 -1 1 114978

Évek óta a csoportban vagy, akkor ez miért kérdés?

Előzmény: Házas Ember (114977)
Házas Ember Creative Commons License 2020.09.09 0 0 114977

Miért megy le a FI relé, ha az otthoni hálózat egy pontján összeérintem a nulla és a védőföld vezetéket?

Az adott áramkör kismegszakítója le van kapcsolva, tehát fázis nincs arrafelé. Miért folyik (30 mA-nél nagyobb) áram a nulla és a föld között, ha arrafelé még fázis sincs?

BJaca Creative Commons License 2020.09.09 0 0 114976

OK, összeraktam a képet. Köszi.

Előzmény: ötfelezős (114975)
ötfelezős Creative Commons License 2020.09.09 -1 1 114975

De hát tegnap már megbeszéltük, hogy van PEL vezető - ami a fázis- és a védővezető egyben. Azaz, van olyan fázis, ami földelve van.

A nullavezető nem attól lesz nullavezető, mert leföldelik - hanem attól, hogy a hálózat nullapontjára kötik. Az meg egy deltánál is a csillagpont lenne, ha lenne olyan.

Előzmény: BJaca (114974)
BJaca Creative Commons License 2020.09.09 -1 0 114974

Hát, én csak a nullát látom leágaztatva a védővezetővel. A fázisnak illik rázni, ha  a földön állsz, és megfogod.

Előzmény: Atis57 (114946)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.09.09 0 0 114973

Ha a képen egy három fázisú fogyasztó lenne, akkor semmi szükség (nincs értelme) az egyik pont leföldelésére. Ha viszont az egy  energiaforrás (pl utcai trafó szekunder tekercse),  akkor viszont igen hasznos dolog, ha földelve van.

Domi-V63-138 Creative Commons License 2020.09.09 0 0 114972

PL Kandó Kálmán így villamosította a Valtellina vasutat. 2 munkavezeték, 2 (különpotenciálú) áramszedő, a 3. "fázis" a sínhálózat.

Mindezt kb 118 éve...  

Előzmény: cosomega (114969)
ötfelezős Creative Commons License 2020.09.09 -1 1 114971

transzformátorra nem is hasonlító rajzjelre 

Nem kell transzformátornak lenni. 

Elég fura iskolákba jártál, ha sosem találkoztál olyannal, hogy egy tekerccsel jelölik a generátort.

A rajzról rajtad kívül nincs olyan ember, akinek transzformátor jutna eszébe.

Ez van. Pedig bármelyik osztályban sosem voltam harmadiknál jobb. :D

Előzmény: cosomega (114968)
ötfelezős Creative Commons License 2020.09.09 -1 1 114970

Jelentkezzen az, akinek az Atis57 rajzáról az jut eszébe, hogy ez egy tápforrás!

Természetesen rajtad kívül.

Az elég szomorú, ha senkinek, mivel Atis57 arra reagált ezzel arajzzal, hogy:

a PEN-ből hogy vezetem tovább a fázisvezetőt

Az meg ahonnan továbbvezetek valamit, az bizony a tápoldala a továbbvezetettnek...

Előzmény: cosomega (114969)
cosomega Creative Commons License 2020.09.09 -3 1 114969

Jelentkezzen az, akinek az Atis57 rajzáról az jut eszébe, hogy ez egy tápforrás!

Természetesen rajtad kívül.

Atis57 egy olyan delta feszültségforrást (betápot) kívánt rajzolni,

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=155830981&t=9007165

cosomega Creative Commons License 2020.09.09 -3 0 114968

Azt csinálsz, amit akarsz.

Nekiállsz szabványtalan, transzformátorra nem is hasonlító rajzjelre szabványokat felvonultatni.

Hogy egy kicsit jobban értsd, idézem, mit írtál:

Mi bajotok van a sarkon földelt deltával? Még az MSZ HD 60364-1 szabványban is benne van, mint

A melléklet

Példák a rendszer földelésére

Hát ez a bajunk. A rajzról rajtad kívül nincs olyan ember, akinek transzformátor jutna eszébe.

Atis!--? megspékeli még egy későbbi ábrával az előzőt, aminek semmi köze sincs a TN-rendszerhez.:?-!

Próbálj meg felülemelkedni érzelmeiden!

Előzmény: ötfelezős (114967)
ötfelezős Creative Commons License 2020.09.09 0 3 114967

Én nem értem, mi van ezen nem értendő. Atis57 egy olyan delta feszültségforrást (betápot) kívánt rajzolni, amelynek egyik pontja le van földelve. Ez az előzményekből világos.

Erre te megjegyzed, hogy az X, Y Z az nem arra szokásos (ami igaz).

Erre én írom, hogy ettől a hibától eltekintve van ilyen, hogy egy sarkán földelt delta.

Erre te megint leírod, hogy de az X, Y, Z... és ez még mindig igaz. :D

Most írjam le még egyszer, hogy tekintsünk el az X, Y, Z-től, a rajz az egy egyik sarkán földelt delta kapcsolású feszültségforrást (betápot) kívánt ábrázolni? :D

Előzmény: cosomega (114963)
cosomega Creative Commons License 2020.09.09 -2 0 114966

Az semmi. 

A jasunál=h(j)asz(u)nál, a h és az z betűk eggyel jobbra tolva.

Előzmény: BJaca (114965)
BJaca Creative Commons License 2020.09.09 -1 2 114965
Mi az a jasu?

Előzmény: cosomega (114964)
cosomega Creative Commons License 2020.09.08 -2 0 114964

jasunál az használták.

Előzmény: cosomega (114963)
cosomega Creative Commons License 2020.09.08 -2 0 114963

Régen az R,S,T-t jasunálták, a fogyasztón használták az x,y,z jelöléseket.

A rajz is fogyasztót jelöl.

Előzmény: ötfelezős (114961)
cosomega Creative Commons License 2020.09.08 -3 0 114962

Írjál még erről a kedvenc egy fázisú(s)lag vagy károm fázisú(s)lagként bekötött áramszolgáltatói hálózatról?!--.

Főként a kórházi és öntödei felhasználásról, hasznosságáról lássunk valami tájékoztatót,hadd fényesedjen az agyunk?!:_ 

Előzmény: Atis57 (114959)
ötfelezős Creative Commons License 2020.09.08 0 1 114961

Mi bajotok van a sarkon földelt deltával? Még az MSZ HD 60364-1 szabványban is benne van, mint

A melléklet

Példák a rendszer földelésére

A1. Váltakozó áramú TN-rendszerek

címek alatt

A31A2 ábra: TN-S rendszer külön földelt fázisvezetővel és védővezetővel a teljes rendszerrel

ábracímmel

Attól, mert Atis57 nem a jelenleg szokásos L1, L2 és l3 jelölést használta...

ksanyi52 Creative Commons License 2020.09.08 0 0 114960

Igen! Ezért írtam a korábbi hozzászólásomban " Hogy a szomszéd is mondta hogy 2 fázisa van".  2 fázis + a 0, de azt nem hiszem hogy X Y Z-vel jelölik.

Előzmény: Atis57 (114959)
Atis57 Creative Commons License 2020.09.08 0 0 114959

Szia!

Igen az áramszolgáltatói hálózat --talán kivétel nélkül---itthon ilyen.

Ma már csak 1fázisulag , vagy 3fázisúlag lehet csatlakozni.

kb 40 éve  még a 2fázis is játszott.

Előzmény: ksanyi52 (114958)
ksanyi52 Creative Commons License 2020.09.08 0 0 114958

Ne is haragudj, de én ezt egy 3 fázisú generátor vagy trafónak nézem, aminek a tekercsei csillagba vannak kötve, és ki van vezetve a közös csillagpont PEN-nek, és az van elágaztatva.

Előzmény: Atis57 (114953)
cosomega Creative Commons License 2020.09.08 -1 0 114957

x, y, z ezek régebben szabványos kötési pontok voltak. Egyikre se kötöttek soha mást, mint fázist.

Előzmény: cosomega (114954)
tfe_tng Creative Commons License 2020.09.08 -1 1 114956

zöldsárgából a zöld :)

Előzmény: BJaca (114955)
BJaca Creative Commons License 2020.09.08 -1 0 114955

Kérdés, hogy a Z az mi? Mert ha nem fázis, akkor ok.

Előzmény: cosomega (114954)
cosomega Creative Commons License 2020.09.08 -1 0 114954

!--?.: mekkora zárlati áram fog a föld felé folyni€,-,?!!

Atis57 Creative Commons License 2020.09.07 -1 1 114953

Szia!

Nem !  Mert ez nem az utcai hálózat , ami azért ilyen kapcsolású ;

S ebben van vonali ,meg fázis feszültség is  400/231V .

Amit beraktam , az is 3 fázisú hálózat ; 3X230V ! 

Először földeletlen tipusban létezett, utána alakitották földeltté .

Legegyszerűbben 1 pontban földelve .

Ettől lett különleges , ezt a pontott lehet 3 felé bontani  1eret elviszel a fázis biztositóra ,a 2. eret meg Nullának ,s a 3 eret meg a földelővezetőnek.

Előzmény: ksanyi52 (114952)
ksanyi52 Creative Commons License 2020.09.07 0 0 114952

De elvben ugyan az.

Előzmény: Atis57 (114951)
Atis57 Creative Commons License 2020.09.07 0 0 114951

Szia!

Ez azért nem olyan! 

Régebben kötöttek be 2fázist +Nullat (meg védőt is ).

Magyarországon azért 1968 után elindult a földelt hálózatositás.

Az a rajz meg  a műtők, kohászat  stb  vonatkozna .....

Előzmény: ksanyi52 (114950)
ksanyi52 Creative Commons License 2020.09.07 0 0 114950

Igen, a szomszédom is mondta hogy neki 2 fázisa van. Hát úgy lehet.

BJaca Creative Commons License 2020.09.07 0 1 114949

Ok, így már rendben. A középpontival már többször találkoztam, az nem tűnt fel XD

Előzmény: ötfelezős (114947)
BJaca Creative Commons License 2020.09.07 0 2 114948

Nagyanyámnak meg volt olyan, hogy nyomása volt, ellenállása, meg fázisszöge.  BarOhmFi. :)

ötfelezős Creative Commons License 2020.09.07 0 0 114947

Jahh, bocs, a szövegben ugye nemcsak PEN, hanem  PEM és PEL vezető is van, de gondoltam, azt a kettőt nem írom be. De így meg ki kellett volna hagynom így a középpontit és a fázist is.

De a középpontit nem kifogásoltad... :)

Előzmény: BJaca (114945)
Atis57 Creative Commons License 2020.09.07 0 0 114946

Szia!

Erre a kedvenc kapcsolásomat kellidemásolni;

Ebben van a Fázis-Nulla _és védővezető  leágaztatása egy kapocsról.

Előzmény: BJaca (114945)
BJaca Creative Commons License 2020.09.07 0 0 114945

Az oké, de a PEN-ből hogy vezetem tovább a fázisvezetőt (akár többet is?)

Előzmény: ötfelezős (114941)
Teaway Creative Commons License 2020.09.07 0 0 114944

Persze hogy kapsz:

link

Előzmény: Házas Ember (114943)
Házas Ember Creative Commons License 2020.09.07 0 0 114943

Kéne nekem vagy 15 méter piros színű műanyag köpenyes 1.5 mm-es egyeres rézkábel. Kapok ilyet egy átlagos villanyszerelő üzletben, vagy marslakónak néznek, ha ilyet kérek?

ötfelezős Creative Commons License 2020.09.07 0 0 114942

Te vagy az, aki nem értette a rövid bekötőt a villámvédelemnél, ugye?

Előzmény: Törölt nick (114940)
ötfelezős Creative Commons License 2020.09.07 0 0 114941

Hogy bejön egy, és elmegy nem egy.

Előzmény: BJaca (114939)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.07 -1 0 114940

"Az viszont szerintem biztos, hogy két "sorbakötött" sorkapocs az nem felel meg a

PEN vezetők csatlakoztatására szánt speciális csatlakozókapocs vagy -sín

fogalmának."

Attól speciális, hogy: SPECIÁLISAN CSAK a PEN bontás a célja és semmi más.
Ergo miért is ne volna jó egy alkalmas sorkapocs erre ?

Előzmény: ötfelezős (114938)
BJaca Creative Commons License 2020.09.07 0 0 114939

"Azonban a PEN-vezetőből kiindulva egynél több nulla/középponti/fázisvezető "

Hát izé. Ezt hogy kell értelmezni?

Előzmény: ötfelezős (114938)
ötfelezős Creative Commons License 2020.09.07 0 1 114938

Ami ezt a PEN szétválasztást illeti, azért nem szabadna elfelejteni, hogy a szabványnak a szövege a mérvadó, nem pedig az az ábra, amelyiknek szövege azt a szót tartalmazza, hogy példa.

A szabvány szövege meg érdekes módon változott az idők folyamán. Idevéve még az MSZ 172/1-86-ott is, ami már szintén az IEC alapon készült, és az érvényességeket:

1987-2003

3.3.3. ahol a PEN-vezető olyan gyártmányra (pl. elosztóra, fogyasztókészülékre) csatlakozik, amelynek külön van védő- és nullavezetőkapcsa, a PEN-vezető mindenütt a védővezető kapcsára van kötve (innen ágazik le az üzemi nullakapocshoz a bekötés).

1995-2009

8.2.3. Ha a villamos berendezés valamely pontja után a nulla és a védelmi funkciót külön vezető látja el, azokat nem szabad újra összekötni e pont után. A szétválasztás pontjában külön csatlakozókapcsokat vagy síneket kell biztosítani a védő- és a nullavezetők számára. A PEN-vezetőt a védővezető csatlakozókapcsára vagy sínére kell csatlakoztatni.

2007-2014

543.4.3. Ha a villamos berendezés valamely pontjától kiindulva a nulla és a védelmi feladatot külön vezető látja el, akkor a nullavezetőt nem szabad a berendezés semmilyen földelt részével (pl. a PEN-vezetőből induló védővezetővel) összekötni. Azonban a PEN-vezetőből kiindulva egynél több nullavezető és egynél több védővezető is kialakítható. A védő- és a nullavezetők számára külön csatlakozókapcsokat vagy síneket lehet biztosítani.

Ebben az esetben a PEN-vezetőt a védővezető csatlakozókapcsára vagy sínére kell csatlakoztatni.

2014-

543.4.3. Ha a villamos berendezés valamely pontjától kiindulva a nulla/középponti/fázis és a védelmi feladatot külön vezető látja el, akkor a nulla/középponti/fázisvezetőt nem szabad a berendezés semmilyen földelt részével összekötni. Azonban a PEN-vezetőből kiindulva egynél több nulla/középponti/fázisvezető és egynél több védővezető is kialakítható.

Hacsak nincs a PEN vezetők csatlakoztatására szánt speciális csatlakozókapocs vagy -sín, a PEN-vezetőt a védővezetők számára biztosított kapcsokhoz vagy sínekhez kell csatlakoztatni (lásd az 54.1.a ábrát), (példák az 54.1b és 54.1c ábrán láthatók).

Vonja le mindenki saját magának a következtetéseket, szabványtalan-e az egy sín. Szerintem nem (egy fenti szabványpontban írja, hogy kell, de az már elmúlt, az abszolút minimuma az időszaknak a 2003-2007 közötti). Két szempontot meg kell említeni:

1. Lakás elosztótábla jellegű elosztótábla gyárilag biztosan nem egy sínnel készül, mert vehetik TT rendszerű hálózatra is.

2. A magyar műszaki agyban benne van az a lehetőség, hogy a TN hálózatból megint TT lesz. Ez alighanem egy nulla valószínűségű dolog, de a "magyar" magyar szabványokban benne volt mindig.

Az viszont szerintem biztos, hogy két "sorbakötött" sorkapocs az nem felel meg a

PEN vezetők csatlakoztatására szánt speciális csatlakozókapocs vagy -sín

fogalmának.

BJaca Creative Commons License 2020.09.07 -1 0 114937

Ez csak azért volt, mert az egyik szaki védőföldet akart mérni, és túl sok kéket kellett lekötnie.

Előzmény: Mutual Friend (114936)
Mutual Friend Creative Commons License 2020.09.06 -1 1 114936

Miről is szól a dolog ha visszalapozol valamennyit az utolsó rajzhoz?

A ZS egyik oldalára szervezed i a ZS vezetékeket a másik oldalára a kékeket, majd középen elvágod a sínt és egy dróttal összekötöd.

Igy szabványos vagy szabványosabb lesz csak szarabb. 

Valsz' én vagyok ökör de ezek a szabványtalanságok az én ingerküszöbömet nem ütik át.

Előzmény: Törölt nick (114922)
Atis57 Creative Commons License 2020.09.06 -1 0 114935

Szia!

Ha kék--zöld,sárga, piros csik van a kábelben --ezek a fázisok.

ilyemkor a Nulla fekete......vagy jelöletlen szürke !

Előzmény: szakmókus (114930)
Atis57 Creative Commons License 2020.09.06 -1 0 114934

Szia!

Ezen a képen szürke a N---kb 1960  körül.   Barna a föld .

Előzmény: szakmókus (114929)
Atis57 Creative Commons License 2020.09.06 -1 0 114933

Szia!

Csak átmész a határon , s máris visszajönnek a régi élmények.

Az egységes EU    HD 60364   szerint;

Tehát a L1-kék, L2 -sárga, L3--piros, PEN -barna

Előzmény: szakmókus (114928)
Janoosik Creative Commons License 2020.09.06 0 2 114932

Köszönöm a válaszokat, valószínűleg nem fogok élni az “okos” teljesítménybővítéssel... bár a szaki nagyon meggyőző volt. 

Új órára illetve a szabványosításra H-tarifa igénylése kapcsán van szükség.

Előzmény: arenarock (114895)
szakmókus Creative Commons License 2020.09.06 0 1 114931

"minden MM-fal fekete színnel volt ellátva."

minden MM-fal fekete és kék színnel volt ellátva.A kék volt a PE is.

szakmókus Creative Commons License 2020.09.06 0 0 114930

Fehér vezeték kék jelöléssel. N? PE? PEN?

Előzmény: szakmókus (114929)
szakmókus Creative Commons License 2020.09.06 0 0 114929

Hirtelen ezt a képet találtam. A fázisvezetők színe sem semmi.(feltehetően nincs nulla vezetőre szüksége,de ha igen..... az milyen színű?

szakmókus Creative Commons License 2020.09.06 0 1 114928

Ez arra a régi kapcsolószekrényekre emlékeztet ahol is a fekete színű nulla vezető sínre kötöttek védőföldet nullát vegyesen ahol éppen szükség volt reá. A színek jó ha stimmeltek de előfordult bármilyen szín a kábel típusától függően. Lehet ha lekötöttél egy kéket akkor valahol a védőföld folytonossága szűnt meg. Ha lekötöttél egy nem kék színt lehet szikrázott mert nulla vezető volt és jó ha nem zöld/sárga.

Gyakorlatilag ha van PE ill N gyűjtősín,mindegy hogy milyen szín van rákötve,a potenciál egyértelmű (hacsak nem kötötték be hibásan).

Szereltem olyan panel lakásban ahol minden MM-fal fekete színnel volt ellátva. Így kellet N és PE-t kötni.

Előzmény: BJaca (114914)
ksanyi52 Creative Commons License 2020.09.06 0 1 114927

Viszont nem jön be 2 hibalehetőség, mégpedig az hogy a síneket összekötő vezetékek csavarjai is fellazulhatnak. De biztosan jó pénzt vett fel az ürge az újításért. Sőt még az is lehet hogy sín gyártó vállalkozása volt.

Előzmény: Törölt nick (114926)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.06 -2 0 114926

Ez a különbség a bíróságon úgy jelenhet meg baj esetén, hogy: börtön/nembörtön.
Mivel nem szabványos a megoldás.
(kivéve, ha a tervdoksi igazolja a szabványnal egyenértékű vagy jobb megoldást)

-----

A szabvány egyik célja a SZEMMEL is azonnal látható FIZIKAI elkülönítese a nulla és a védő célú vezetékeknek a biztonság növelése okán.
A te példádban ez nem valósul meg.

Előzmény: BJaca (114924)
BJaca Creative Commons License 2020.09.06 -1 0 114925

Akarták, de mondtuk, hogy azt nem vállaljuk a koronavírus miatt.

Előzmény: Mutual Friend (114920)
BJaca Creative Commons License 2020.09.06 -1 1 114924

Gyakorlatilag annyiban különbözik a szabványostól, hogy saját anyagával van összekötve a két sín. Tehát ha elvágom, és összekötöm, akkor sokkal jobb lesz. Ja, nem, csak könnyebb lesz földeléési ellenállást mérni.

Előzmény: Törölt nick (114919)
Atis57 Creative Commons License 2020.09.06 -1 1 114923

Szia!

Ez a "nulla szakadás" dolog a PEN szétválasztás szóban forgó kicsiny-konkrét esetében túl van parázva, szerintem.

Lehet! De 100 vezetékszakadás /égésból  tudod-e hányszor? 

Tapasztalat alapján 50-7x  eset.........Persze mind régi szerelés, 20--50 év üzemidővel.

Előzmény: Törölt nick (114922)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.06 -2 0 114922

... és akkor erre hivatkozva vajon lehet NEM szabványosan szerelni?!

---

Ez a "nulla szakadás" dolog a PEN szétválasztás szóban forgó kicsiny-konkrét esetében túl van parázva, szerintem.

Mert aki nem tudja egy szekrényben a szükséges mindössze néhány kötést megoldani gyakorlatilag "örökélet" szinten.
Az ne szerelgessen villanyt.
Ennyi.

Előzmény: Mutual Friend (114921)
Mutual Friend Creative Commons License 2020.09.06 -1 1 114921

De ebben van a legkevesebb hibalehetőség ...

Előzmény: Törölt nick (114919)
Mutual Friend Creative Commons License 2020.09.06 -1 0 114920

Már legyen benne 5G is ... :)

Előzmény: BJaca (114916)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.06 -1 0 114919

Hát ez az nem szabványos már jó régóta ...
Vagyis ilyen újonnan már nem készülhet(ne).

Már a 32 éve sem így szerelt a valamire való villanyszerelő, pl. nálam sem anno.

Előzmény: BJaca (114914)
tfe_tng Creative Commons License 2020.09.06 -1 0 114918

Vigyázz, tönkre fogtok menni, mert nincs webes config soros porton. Elek megmondta. 

Előzmény: BJaca (114915)
Jahno Creative Commons License 2020.09.06 -2 0 114917

Szóval garázscég :-D

BJaca Creative Commons License 2020.09.06 -1 0 114916

Ja, idén indult olyen, amiben 4G GSM modul van 2 simkártyahellyel, és 2,4 illetve 5GHz-es Wifivel. 

BJaca Creative Commons License 2020.09.06 -1 0 114915
Előzmény: Mekk Elek ezermester (114908)
BJaca Creative Commons License 2020.09.06 -1 0 114914

Erre a nem szabvány, de mégis sok helyen alkalmazottra:

Előzmény: Törölt nick (114903)
Jahno Creative Commons License 2020.09.06 -2 0 114913

Érden korlátozott ügyfélkörrel. Mint pld. Európában a GSM piac, de nagy vízen túl is egyéb ipari alkalmazások.

Előzmény: tfe_tng (114911)
Jahno Creative Commons License 2020.09.06 -2 0 114912

Írtam én már márkákat, Csicso, Juniort meg ilyen garázs éves szirszarok. El vagyok én az analfabétákkal. Érdekes.

tfe_tng Creative Commons License 2020.09.06 -1 0 114911

Ha nem write-only lennél, akkor láthattad volna, hogy már linkelte. 

Egyébként a nagy gyártók termékei is így jönnek, ez az általad eröltetett webes config téma csak a SOHO szektorban létezik. 

tfe_tng Creative Commons License 2020.09.06 -1 2 114910

egy gyakorlott ember (zenész) akár néhány tized százalékra is felkapja a fejét

A zenészvillanyszerelő az olyan, mint a pékinformatikus ? 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (114909)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.09.06 -3 0 114909

"Micsoda kakofónia lenne ha két vagy több villanyász méricskél egy helyiségben."

Ez olyan probléma, amit ki kellett találnod ahhoz, hogy létezzen ilyen probléma :)

"És ha eltérés van a hangmagasságban két pont között úgyis kíváncsi leszel a mért eredményre,tehát ránézel a kijelzőre."

A dolog arról szól, hogy akinek hagyományos műszere van, annak százból százszor kell leolvasnia a műszert, akinek éneklős műszere van, annak, ha nincs eltérés a hangmagasságban, akkor elég csak egyszer ránéznie.

"Detektálni egy lámpa is elég"

Hány százalékos fényerő különbséget tudsz észrevenni/megkülönböztetni rövid idejű lámpa felvillanások között? Mert hangmagasságból 2-5 százalékot egy hülye is észrevesz, egy gyakorlott ember (zenész) akár néhány tized százalékra is felkapja a fejét.

Előzmény: szakmókus (114885)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.09.06 -1 0 114908

"olyan routereket gyártunk, amik nem konfigurálhatóak böngészővel, így tudok róluk mesélni. Alapból egyetlen port van rajtuk konfigurálva, 192.168.1.10-re, illetve van egy RS232-es portjuk"

Érdekes termék lehet. Pontos típut tudnál mondani?

Ez valami nemzetközi gyártó, vagy egy kis cég, erősen korlátozott ügyfélkörrel?

Előzmény: BJaca (114882)
még1MbR Creative Commons License 2020.09.06 0 1 114907

Így van, ELMŰ területen vagyok, szabványosításkor az ELMŰ alvállalkozó rakta fel a kismegszakítókat, mindent fotózott. Később teljesen váratlanul jött egy ELMŰ ellenőr, leellenőrizte a munkájukat.
Rá egy évre megdöglött az egyik digitális mérő, kicserélték, majd később ezt is leellenőrizték egyszer csak.
Szóval jobb nem sumákolni ilyennel, még a vadonat új, szabványos mérőhelyet is visszaellenőrzik!

Előzmény: kiggyo (114902)
Peter atyuska Creative Commons License 2020.09.06 0 0 114906

Ilyet szinte lehetetlen.

Előzmény: GTI100 (114899)
oregbeatsuhanc Creative Commons License 2020.09.06 -1 0 114905

Laikusként úgy gondolom, hogy, ha van választási lehetőség, akkor a 2- es ábra szerinti megoldásban van esély legkevesebb kontakt hibára, és ebből eredő nullszakadásra.

Az újabban PEN nek nevezett N vezető az szerintem akkor is nulla, ha a szolgáltatói hálózat több pontján is földpotenciálra van kapcsolva.

A bejövő PEN vezető jóságát javítom azzal, hogy az a földszondámra is csatlakozik, viszont, null szakadáskor a védővezető felé záródhat az áramkör, amit FI relé hiányában észre sem venne a fogyasztó.

Előzmény: Törölt nick (114903)
oregbeatsuhanc Creative Commons License 2020.09.06 -1 0 114904

Nem minden esetben cserélik a kismegszakítót, van amikor csak a mérőt szerelik le a guman tábláról.

Ettől függetlenül, szerintem sem szabad ilyen játékba belemenni.

Előzmény: kiggyo (114902)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.06 -1 0 114903

A szabvány 3 ábrát tartalmaz és beraktam mind a hármat itt: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=155811402&t=9007165

De akkor mi is maradt ki szerinted?

Íme újra :-)
Szóval melyikre gondolsz a lehetséges háromból?

Előzmény: BJaca (114900)
kiggyo Creative Commons License 2020.09.06 0 1 114902

Én anno belementem egy ilyenbe.

Levette a plombát, felrakta a mókolt kismegszakítót, és leplombálta újra.

A papírra meg felírta hogy valami gond volt azért nyitotta ki és cserélt plombát.

Manapság ez sokkal rizikósabb nekik mert mindent fényképezni is kell, és a plombák is számozottak.

A te kockázatod pedig az, hogy a következő óracserekor cserélnek kismegszakítót is, azaz ugrik a dolog.

Én is erre csesztem rá, úgyhogy végül rendes teljesítménybővítés lesz.

Én nem mennék bele a helyedben.

Előzmény: Janoosik (114891)
Teaway Creative Commons License 2020.09.06 0 0 114901

Lehet, hogy EOL lett, ezért már az Amazon-on sincs...

Előzmény: GTI100 (114899)
BJaca Creative Commons License 2020.09.06 0 0 114900

Kihagytad az ábrát, mikor a PEN sínről van leágaztatva a nulla és a védővezető is a fogyasztók felé. 

Előzmény: Törölt nick (114878)
GTI100 Creative Commons License 2020.09.06 0 0 114899

Hol tudnék ilyen fénycsövet vásárolni? Külföldi webshop link is érdekel.

Fluorescent Tube Lighting

Globo 58 W 2C T5 2700 K

4500 lm  58900L

arenarock Creative Commons License 2020.09.06 0 0 114898

Nem, azt számoltam rosszul... :D

Előzmény: Törölt nick (114897)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.05 0 0 114897

Mármint az esetben 73152 Ft Amperdíjon felül ?

Előzmény: arenarock (114895)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.05 0 0 114896

Ne menj bele... minden kockázat a tiéd marad, a haszon meg az övé.
Avagy ne légy hülye mindössze 45 eFt-ért.

-----

HA a szekrényben nem kell átszerelni semmit, akkor.

16x3600x1,27=73152 Ft a hálózat fejlesztés díja.

10922 Ft a mérőhely felülviszgálat díja (nemrég ennyi volt).

Ezen felül 10-15 eFt szokott lenni a regszerelő kiszállási+munkadíja.

Ha a szekrény nem plombált részén is kell átszerelni valamit, akkor.
További 5-15 eFt díj adódhat és kellhet 0-20-x eFt anyag is.

Nme tudom miért kell a bővítés, de manapság.

Inkább 25+16+16 Ampert rakatnék.
(vagy, ha elég az is akkor 25+13+13 Ampert)

arenarock Creative Commons License 2020.09.05 0 0 114895

Nem tudom miért kell óracsere, de a bővítés ára 64800Ft nálam, és a kismegszakítókat kell cserélni...

Jahno Creative Commons License 2020.09.05 -2 0 114894

Ha amúgy elpártol az ügyfél, akkor az ugyanaz, mint a kell, nem? Amin van némi gyagya webes ott is prüszkölnek a hálózatosok, szóval úgy néz ki nincs igény, jó darabig nem is lesz. Lásd amiket felsoroltam márkák, és piaci részesedésük... Garázscégeim 100 milliárdokat hagynak ott, szeretnék én ilyen szarul lenni.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (114880)
Jahno Creative Commons License 2020.09.05 -2 0 114893

De minek DHCP? Egyrészt ezeknek nincs, de ha kap is IPt értelmezhetetlen az egész, mert ahhoz, hogy IP legyen ahhoz kell előzetes konfig. Akkor meg minek a procedúra,ha be kell lépni és konfigolni? Bár mondom, fela nyitott kapu, mert akad webes megoldás, akár fölhőn át, de akkor meg az lesz a bajod tutira :-)

Már kezdtem érteni kik lehetnek azok a sügerek akik ASAra a menedzsment VLANra kérnek DHCPt... És csodálkoznak ha alkoholisták leszünk.

Jahno Creative Commons License 2020.09.05 -2 0 114892

Elmű saját cuccot ad plombálva. Ahhoz jobb nem nyúlni. Az a hátul ütő.

Janoosik Creative Commons License 2020.09.05 -1 0 114891

Sziasztok!

A véleményeteket szeretném kérni teljesítménybővítés kapcsán.

Egy ismerős villanyszerelőt kerestem meg, hogy családi házamban a jelenlegi 3x10A legyen lecserélve 3x16A-ra. Tisztában voltam azzal, hogy az Elmű felé a 32A feletti rész fizetős lesz.

Az óracserére kapott ajánlat (120e) után a szaki előadta, hogy lenne más megoldás is a bővítésre...

Ami abból állna, hogy felszerelne új megszakítókat, kinézetre 10A-osnak tűnnének, de valójában belül 25A-ak lennének. Ezek darabját 25e-ért számolná... 

Persze, hogy anyagilag megérné, de mi lehet a hátulütője ennek?  

Törölt nick Creative Commons License 2020.09.05 -2 0 114890
Előzmény: zollerka (114884)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.05 -2 0 114889

Nicsak... segítség, te tudatlan kötözködő kontár.

543.4.3 szakasz  54.1a 54.1b 54.1c ábra

Amít amúgy a MEE-VET is oktatm szóval illene ismerned vakegér.
https://meter.hu/publikacio/mubi/eve_munk_2015_aprilis.pdfhttps://www.meevet.hu/kcfinder/upload/files/MEE-VET-307-390.pdf

Nos ki is a hülye-fasz-kontár kisöcsi ?!

Mutual Friend Creative Commons License 2020.09.05 0 0 114888

Pontosan a 3. ábrát csinálja mindenki.

Mutual Friend Creative Commons License 2020.09.05 0 0 114887

Keleten akkor nem csinálja senki szabványosan az EON tudtával mert ott a pontot be kell tenni a fogyasztásmerő mögé.

Igy onnan a három vezeték jön már ki.

Szerintem felesleges rugózni 10 cm dróton, sokkal érdekesebb dolgok is vannak a világban. 

Törölt nick Creative Commons License 2020.09.05 0 0 114886

Keresd meg az ábrát... talán menni fog.

szakmókus Creative Commons License 2020.09.05 0 1 114885

Micsoda kakofónia lenne ha két vagy több villanyász méricskél egy helyiségben. Persze mind a saját feladatához kalibrált hanggal.... ráadásul van egy konzervatív egyén aki a folytonosságot csakis sípolással hajlandó "kicsengetni".  Ráadásul ritka a süketszoba minőségű munkahely. 

És ha eltérés van a hangmagasságban két pont között úgyis kíváncsi leszel a mért eredményre,tehát ránézel a kijelzőre. Ha nincs akkor azért.

Detektálni egy lámpa is elég, ill van olyan műszer ahol a méréshatárral sem kell bíbelődni,feszmentesen pedig automatikusan ellenállást mér.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (114871)
zollerka Creative Commons License 2020.09.05 0 0 114884

Miért is rossz?
A szétválasztás helye a zöldsárga sorkapocs >> PEN sín

A szabvány 3. ábrája valósul meg.

Milyen szabványban van ilyen ábra, te kontár?????
Ha már szabványokkal akarsz hadonászni, akkor segítek, hogy még mindíg erősen háttal ülsz a mozinak a sokadik nickeddel is...

De segítek, itt a szabvány részlete:

Előzmény: Törölt nick (114878)
BJaca Creative Commons License 2020.09.05 0 0 114883

Ez a mi utcánkban is volt. Össze kell beszélni azokkal, akiket érint, és minden egyes hiba után fel kell hívni az EON ingyenes hibabejelentőjét. Én csak egyedül telefonálgattam, a végén kiderült, egy késes biztosítékot vettek ki, meg tettek vissza, és utána jó lett. De EON terület még jobb heyzetben van, mint az ELMŰ, talán meg fogják oldani, csak rendszeresen kell őket hívogatni.

Előzmény: Rogiii (114879)
BJaca Creative Commons License 2020.09.05 0 0 114882

Mivel pont olyan routereket gyártunk, amik nem konfigurálhatóak böngészővel, így tudok róluk mesélni. Alapból egyetlen port van rajtuk konfigurálva, 192.168.1.10-re, illetve van egy RS232-es portjuk (RJ45-ös csatlakozóval). Kész, ennyi, egy doboz, amin látsz egy IP címet, és semmi mást. Innentől két lehetőséged van: vagy rácsatlakozol az RS232-es CONSOLE portra, és egy terminal programmal felkonfigurálod a CLI-t használva, vagy rádugod egy olyan hálózatra, ahol szabad a fenti IP cím, és telnettel lépsz be a terminállal a CLI-be. Nincs böngésző. Nincs html. A gyártó sem szarakodik a html-es felülettel, nincs rá igény, de ezek nem is egységsugarú usereknek készülnek, akik az otthoni wifi-s hálózatukhoz vesznek routert. 

Ezeket ipari környezetre szánták, ahol IP címenként állítják be, hogy ki mihez férhet hozzá (a belső hálózat mely részeihez), kapjanak-e internetkapcsolatot, vagy a wifire csatlakozni akaró eszközökből milyen MAC adressel rendelkezők kaphatnak hozzáférést. 

És nem ma nyitottak a piacon. 

De inkább akkor elmélkedj erről, ha már volt is a kezedben ilyen.

TChriss80 Creative Commons License 2020.09.05 0 0 114881

Sziasztok!

Szeretnénk az új házunkba érintős villanykapcsolót, de 1 millió van a piacon, és nem igen ismerek egy márkát sem, fórumokban sem nagyon írnak erről a témáról.

Van valakinek valamelyik márkával jó tapasztalata amit érdemes lenne megvenni? Hagyományosat már nem akarnék :)

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.09.05 0 0 114880

"Feltève ha nincs ip ütközès az alapèrtelmezett cîmmel,"

Ha ez a ketyere egy router vagy egy switch, akkor a firmware kérhet a soros port számára egy szabad IP címet a helyi DHCP szervertől, de szerintem még valószínűbb egy olyan trükk, ahol a soros portnak teljesen különáló IP implementációja van (ami teljresen független a "nagy" hálózattól). Egyik esetben sem lehet IP ütközés.

"Aztán lehet rátölteni előre megîrt configot. De ehhez sem kell böngésző."

Senki sem mondta, hogy KELL böngésző. A böngészővel konfigurálhatóság egy LEHETŐSÉG, amit minden gyártó fenntart, máskülönben elpártolnak tőle az ügyfelek. Soha nem tagadtam, hogy létezhetnek más konfigurálási módszerek is, akár egyszerű telnet parancsok, akár nagy tudású speciális konfiguráció kezelő szoftver.

Előzmény: BJaca (114875)
Rogiii Creative Commons License 2020.09.05 0 0 114879

Sajnos nem. 

Az az érdekes hogy csak 1 fázis megy ki ilyenkor és több utcát is érint aki ezen a trafóházon van. Mintha leverné a trafóházban ennek a fázinak a biztosítékát és utána mintha automatán visszakapcsolna, aztán 30mp körül megint leveri és aztán pár másodperc után vissza. Általában 3-szorra utána már nem megy el. Ezt heti rendszerességgel eljátszuk. 

Többször jeleztük az eon felé, de eddig nem csinálnak semmit. Lehet hogy az utóbbi években úgy megnőtt a környék elektromos igénye, hogy az eonnak fejleszteni kellene, de nem teszi. Vagy már az is megfordult a fejünkben több szomszéddal, hogy valahol valaki lopja a méretlent és túlterheli ezzel ezt a fázist.

Előzmény: még1MbR (114869)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.05 -2 0 114878

Miért is rossz?
A szétválasztás helye a zöldsárga sorkapocs >> PEN sín

A szabvány 3. ábrája valósul meg.

Előzmény: Zs:) (114874)
Jahno Creative Commons License 2020.09.05 -1 0 114877

"Egy soros portot SEHOGY sem kapcsolok össze egy teljesen más szabványú (pl lan) porttal."

Azé' óvatosan, de nyilván ezek üdítő kivételek, ha olyan a szitu.

Előzmény: tfe_tng (114872)
kiggyo Creative Commons License 2020.09.05 -1 0 114876

"LÁTNI (= több másodperc alatt leolvasni"

a szemed reakcióideje vagy az agyad feldolgozóképessége az oka annak hogy több másodpercig tart leolvasni egy műszert? 

Ha a digitális számok leolvasása okoz gondot akkor vannak ledsoros kijelzők, vagy analóg műszerek is. 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (114871)
BJaca Creative Commons License 2020.09.05 0 0 114875
Nos. Hogy megnyugodj. Telnettel terminálon el lehet èrni a CLI-t. Feltève ha nincs ip ütközès az alapèrtelmezett cîmmel, mert akkor elöbb vagy rs232n vagy közvetlen a gèpbedugott utpvel kell beállîtani. Aztán lehet rátölteni előre megîrt configot. De ehhez sem kell böngésző.
Előzmény: Mekk Elek ezermester (114863)
Zs:) Creative Commons License 2020.09.05 0 0 114874

Ha ez tényleg így van kötve, akkor ez úgy rossz, hogy van!

Ha az óra felől jövő kék az PEN akar lenni (inkább óra előtt szokták bontani, de ezt te látod), akkor azt a PE sínre kell kötni és onnan leágaztatni a nullát. Ami akár történhet azon a kis helyen úgy is, hogy megy a FI relére és onnan a nulla sínre.

Előzmény: vakrepulo2 (114853)
vakrepulo2 Creative Commons License 2020.09.05 0 0 114873

köszi

Előzmény: Törölt nick (114870)
tfe_tng Creative Commons License 2020.09.05 0 0 114872

> Erről már volt szó: például azért, hogy IP alapon is lehessen konfigurálni (akár böngészővel).

Ez egy ethernet SWITCH, hogy az isten aldjon meg a vegtelen tudasodert. Ott van rajta 6,12,24,48 ETHERNET PORT BASZKI. Megis mi a banatnak szopodna barki a soros porttal ?

Konyorgom, gondolkodj mar. 

> Egy soros portot SEHOGY sem kapcsolok össze egy teljesen más szabványú (pl lan) porttal.

Pedig bizisten azt hittuk, hogy erre is van valami megoldasod. 

> Egy soros portot egy másik soros porttal kapcsolok össze.

Aham. A laptopomon 4db soros port van, semmi mas. Megsem tudom az altalad "soros portnak" hivot RS232-vel osszekotni. Akkor most mivan ? 15 eve nem lattam olyan laptopot, amin lett volna DB9 csati, de azok mar 15 eve is elavultak voltak. Csak szolok. 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (114863)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.09.05 0 0 114871

Az éneklő műszer-kiegészítőnek nem a pontos mérés lenne a célja, tehát hogy a hangmagasságból állapítsuk meg az éppen mért feszültséget/ellenállást (habár egy billentyűs barátomnak abszolút hallása van, ő erre is képes lenne :). Az előny az időben mutatkozik meg, amikor egymás után több/sok feszültség/ellenállás ellenőrzést kell elvégezni:

- pl három fázisú pont ellenőrzése (kimeneti/bemeneti csatlakozás, villanymotor, stb): 3 fázisfeszültség + 3 vonali feszültség meglétének ellenőrzése (6 db mérés) 3-4 másodperc alatt 

- nagy kapcsolószekrény mind a 100 kimeneti pontján kinn van-e a 230V: teles mérés ideje egy perc alatt

- részleges feszültségmentesítés esetén a munkavégzés megkezdése előtt a munkaterület feszültségmentességének ellenőrzése: teszt-pontonként 0,2-1 másodperc

- meddig jut el a villany / hol szakad meg az áramkör tesztelés villámgyorsan

- ellenállás mérés üzemmódban: sok eres vezeték, sok darab vezeték, illetve sok kimenetű eosztószekrény: melyik ponton van kicsi/közepes/nagy terhelés?

- stb stb stb

De ez még csak az egyszerű üzemmód (abszolút hangmagasság) előnyei voltak, amikor a műszer első üzembe helyezésekor beállítunk magunknak a műszer méréshatárának aljára egy alsó, a méréshatár tetejére egy felső hangmagasságot és a hangmagasság mindig ezen kettő között változik az éppen mért értéknek megfelelően (a fülünknek kedves legméyebb és legmagasabb hang egyénenként változó, de a hallásunk és a környezeti zaj is számít).

Most jön a magasiskola: a relatív hangmagasság: amikor a mély hangot a műszer nulla volt/ohm értékéről feltoljuk egy bizonyos értékre és a magas hangot a műszer skála tetejéről lehúzzuk egy másik értékre, tehát a teljes hang-skála a műszer tartományának csak egy kis szakaszát fogja át.

Egy példa: sok áramkör közül melyik hogyan van megterhelve?

- a legmélyebb hangot beállítjuk 225 voltra, a legmagasabb hangot beállítjuk 230 voltra

- ezután villámgyorsan megérintjük az összes pontot: egészen picike feszültség különbséget is jelentős hangmagasság eltérés fog jelezni

És még ezer további trükk, akár gyengeáramnál (pl hibakeresés: mind a 100 db IC megkapja a tápfeszültséget? eben a dobozban az összes ellenállás azonos értékű?),  autóban (egyik biztosíték sem ment ki?) satöbbi.

Aki alkalmazott és óradíjban fizetik, azt persze nem zavarja, hogy évente akár sok munkaórája is elmegy műszer érték leolvasással olyankor is, amikor igazából nem kellene LÁTNI (= több másodperc alatt leolvasni) a pontos értéket, elég lenne HALLANI (0,2 másodpercig) a hozzávetőleges értéket.

Előzmény: ötfelezős (114855)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.05 0 3 114870

Valemi ilyesminek illene lennie...

Előzmény: vakrepulo2 (114868)
még1MbR Creative Commons License 2020.09.05 0 0 114869

Nem lehet, hogy egy rossz csatlakozás okozza a pici áramszüneteket? Mondjuk a házba bejövő méretlen kábel valamelyik pontján? Szeles időben nem gyakoribb az eset?

Előzmény: Rogiii (114862)
vakrepulo2 Creative Commons License 2020.09.05 0 0 114868

köszönöm, így már nagyon tiszta!

Előzmény: még1MbR (114867)
még1MbR Creative Commons License 2020.09.05 0 0 114867

Szabványosan kell bekötni... itt egy leírás:

https://megaohm.hu/aram-vedokapcsolo/fi-rele-bekotese

Előzmény: vakrepulo2 (114865)
még1MbR Creative Commons License 2020.09.05 0 0 114866

:) AS szabvány szerint van most kötve jelenleg :)

Előzmény: Törölt nick (114861)
vakrepulo2 Creative Commons License 2020.09.05 0 0 114865

szia

csak hogy nehogy félre értsem, akkor te is egyetértesz 'még1mbr' kollégával, tehát hogy a fe relétől az utcafelé kell közösíteni a nullát és a földet?

köszi

Előzmény: Törölt nick (114861)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.09.05 0 0 114864

A szünetmentes tápegységek közül rohadt drágák a 7000 wattosak, tehát azok, amelyek mind a 32 ampert képesek kiszolgálni. Ha viszont egy külön áramkörre elkülöníted azon készülékeidet, amelyek ilyen hülyén reagálnak az áramszünetre, akkor arra az áramkörre elég lehet egy sokkal olcsóbb, mondjuk 300 wattos UPS. És ha ezen készülékek között mindegyik jól viseli azt, ha nem szinuszos a hálózat hullámformája, akkor a 300 wattosból is elég neked az olcsóbbik, nem-szinuszos kategória.

https://www.arukereso.hu/szunetmentes-tapegyseg-c3133/f:apc,eaton/?orderby=1&st=sz%C3%BCnetmentes

Előzmény: Rogiii (114862)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.09.05 0 0 114863

"Azon gondolkodtál már, hogy a soros portra minek IP"

Erről már volt szó: például azért, hogy IP alapon is lehessen konfigurálni (akár böngészővel).

"IP? Hogyan kapcsolnád össze a számítógép LAN portjával?"

Egy soros portot SEHOGY sem kapcsolok össze egy teljesen más szabványú (pl lan) porttal. Egy soros portot egy másik soros porttal kapcsolok össze.

Előzmény: BJaca (114851)
Rogiii Creative Commons License 2020.09.05 0 0 114862

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni.

Eon területen családi házban lakom és az a problémám, hogy nagyon sokszor van áramszünet, ami csak 1-2 másodpercig tart, de ahhoz pont elég, hogy számítógép tv-k, meg minmden más eszköz újrainduljon.

Kérdésem lehet központilag valamilyen szünetmentes tápegysget beépíteni a mérő után központilag, amivel ezeket az pár méásodperces áramkimaradásokat áthidaljam?

1x32a van a házban.

Üdv!

Törölt nick Creative Commons License 2020.09.05 0 0 114861

Ez nem az "így szoktuk" körbe tartozik. :)

Előzmény: még1MbR (114859)
vakrepulo2 Creative Commons License 2020.09.05 0 0 114860

köszi

sejtettem én hogy valami nem kóser, tehát a kettő összekötése mindig a fi-relé előtt, azaz az utca felöli oldalán és nem a relé lakás felöli oldalán van

köszi

Előzmény: még1MbR (114859)
még1MbR Creative Commons License 2020.09.05 0 1 114859

Mindig a FI relé ELŐTT szokás összekötni a védővezetőt és a nullát. Utána már nem szabad, másrészt rögtön le is veri a relét, ha megteszed.

Jahno Creative Commons License 2020.09.05 -2 0 114858

Abból indult ki, hogy soros van, aztán kavartuk az IP-t meg  a mindent is. Pedig nem bonyolult, ott van mellette több más UTP is, amin akad IP, vagy valami egyéb, de akkor sem az az általános, hogy weben nyomkodjuk, mint a kommersz fos TPLinket.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (114848)
BJaca Creative Commons License 2020.09.05 -1 1 114857

Neeeeeeeee! Ennél már csak az a szebb, mikor a hajsütővasba RCA csatlakozón keresztül megy be a kettőhúsz, mert az tud forogni rajta, és nem tekeredik meg a drót. De a kék kábel nem az enyém volt.

Előzmény: Jahno (114856)
Jahno Creative Commons License 2020.09.05 -2 0 114856

Ehhez való az a kék kábeled, nem? De vannak helyek ahol a konnektorból jön a zinternet:

Előzmény: BJaca (114851)
ötfelezős Creative Commons License 2020.09.05 0 3 114855

Ez a sípolós ez szép elképzelés.

Mit osztunk be egyfelől? Azt a hangtartományt, amit az átlagnépesség hall? Régi tévék sípolását (15 kHz körül?) én hallottam ifjúkoromban, a szüleim nem.

Mit osztunk be másfelől? Az egész mérési tartományt, vagy egy méréshatárnyit? Lehetne 1 Hz 1 V felbontás. Vagy hogy a normál A hang az jelenthet méréshatártól függően 3,2 V-ot, 32 V-ot, 320 V-ot...

Adnak-e hozzá hangvillát, mert mérés előtt gondolom ugyanazt a kalibrációt el kéne játszani, mint éneklés előtt.

A méréshatárváltást meg lehetne szagkibocsátással jellemezni, vagy egy áramütés erősségével, amit a műszer hátulján levő két fémcsík ad a tenyérre. Az azért is jó lenne, mert ha 5 kV állásba kapcsolok, akkor akkorát ad, hogy elejtem a műszert, ami elsőrendű biztonsági intézkedés, hogy ilyen ne próbáljak egyedül.

Megkülönböztetendő azt az esetet, hogy a műszer meghibásodott vagy hogy nincs feszültség, bekapcsolástól érték kijelzéséig valami gyors melódiát kéne játszania - bár ennek megvan az a hátránya, hogy kellő gyakorlattal a felhasználó egyszerűen azt is dekódolja, hogy: 230 V -232 V - 110 V- 26 V...

És amikor a bíróságon, ahol szakértő, megkérdezik, mekkora feszültséget mért, akkor füttyent egyet, hogy kb ekkorát.

A botfülűek meg nem lehetnének villanyszerelők, mint a színtévesztők.

vakrepulo2 Creative Commons License 2020.09.05 0 0 114854

rakok be még egy képet, a fényképen ami lefelé kilóg vastgabb zöld vezeték az a rajzolt képen a piros, ami kérdéses, hogy kell-e

itt pont szétkötött állapotban van

vakrepulo2 Creative Commons License 2020.09.05 0 0 114853

sziasztok

kérem segítsetek nekem, egy dilemmában:

adott 1 kb 15 éve felújított ház a csatolt kép szerinti bekötésekkel. 1 fázis, az utcai villanykarótól egy fázis és egy drótkötél érkezik a házhoz, eredetileg nem volt fi relé, kinőttük a 16A-s kismegszakítót, ezért elindultam a 32A felé, szintén 1 fázison. 

1 lépés: nem volt eredetileg fi relé, de én beraktam egyet

2 lépés: kihívtam egy szerelőt, aki kicserélte az órát olyanra, amibe már hajlandó az elmu belereakni a 32A-s biztosítékot és elindítottam a teljesítménybővítés folyamatát

3 lépés: villanyszerelő, azt mondta, hogy a nullák ésföld síneit össze kell kötni. (jó fej voltam, mondtam neki majd én azt megcsinálom)

4 lépés: mivel volt egy kis áramszünet, kihasználva a lehetőséget összekötöttem a síneket

probléma: azóta időnként levágja a fi relé az áramot, nem azonnal, hanem pár óránként. Nem tudom miért. 1) pl van 1-2 testzárlatos fogyasztóm, pl a 18 éves mosogatógép elég gyanus nekem 2) nem is kell összekötni a két sínt, az rossz megoldás, ezt nem tudom mert nem értek hozzá.

Miután visszavettem az összekötés, azóta nem vágta le olyan sokszor, bár mikor a mosogatógépet bedugtam (másik konnektorba másik hosszabítóval, akkor megint levágta a bedugás pillanatában)

kérdés felétk: szerintetek ezt a két sínt össze kell kötni? tehát a piros drótot amit most beraktam össze kell kötni vagy nem?

köszi ha segítetek

(((fi relé típusa: zext 2P/40/0.03A dlf362-63 rccb in 40A ian 30mA))))

tfe_tng Creative Commons License 2020.09.05 -1 0 114852

Látod Elek, komoly cég ezért nem vesz fel pékinformatikust, mert mindenáron soros porton akarja konfigurálni a switcheket. Ha meg megmondják neki, hogy az baromság, akkor is köti az ebet a karóhoz. 

Olvasd el mégegyszer amit írtam, meg amit Jahno írt, emésztgesd, guglizz, aztán talán rájössz, hogy miért nem érdekel senkit a soros portod. 

BJaca Creative Commons License 2020.09.05 -1 1 114851

Azon gondolkodtál már, hogy a soros portra minek IP? Hogyan kapcsolnád össze a számítógép LAN portjával?

BJaca Creative Commons License 2020.09.05 -1 0 114850

Atyavilág. Gondolom az egész tervezésed abból állt, hogy milyen jó lene, ha a feszültséggel arányos hangon sípolna. Ja, azt elfelejtettem írni, hogy rail-to-rail ope kell, de szerencsére abból is van 8 lábú. Igaz, ha 14 lábút teszel bele, akkor megvan a VCO, de még kell 2 tranyó meghajtani a sípolót. Meg valami hangerőszabályzó, mert rohadt idegesítő is tud lenni a sípolás. És akkor már fül alapjján fogod tudni, hogy kicsi, vagy nagy feszültség van.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (114849)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.09.05 -1 0 114849

"Egy JFET OPA bőven elég a leválasztáshoz."

Egy ennyire nagy bemenő impedanciájú erősítő fokozat csak tovább bonyolítja azt a munkát, amihez amúgy sincs kedvem. Ha ilyesmiből élnék, akkor nagy segítség lenne, de évente összesen kb fél órányi munka-gyorsítás miatt nem fogok egy napig barkácsolni. Inkább megvárom, amíg valaki elkezd gyártani ilyen "daloló" műszert és akkor veszek egyet

Előzmény: BJaca (114846)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.09.05 -1 0 114848

"Enterprise környezetben erre senkinek nincs igénye."

Na pl ez is olyan mellébeszélés, amit a 114826-os bejegyzésben említettem. Nem az volt a kérdés, hogy kinek mire van igénye, hanem pl mutass olyan managed switch-eket, aminek a soros portján van IP protokol és  mégsem lehet böngészővel konfigurálni.

A 114826-os bejejyzésem óta minden mondatod egy hatalmas téma-elterelési, parasztvakítási és mellébeszélési világcsúcs kísérlet :)

Előzmény: tfe_tng (114840)
cityba Creative Commons License 2020.09.04 0 0 114847

Üdv az uraknak, esetleg valakinek jó minőségű szakrajz jelek vannak készleten ? 101,105,dugalj,net tv,elosztó, lámpa. Készítek egy online tervezőt, oda kellene . Esetleg vélemény? 

villanyszerelés tervező program online

BJaca Creative Commons License 2020.09.04 -1 0 114846

"a bemeneti analóg osztók analóg vége gigaohmos ellenállású,"

Ajvé. 20M, és ez a teljes osztó. Egy JFET OPA bőven elég a leválasztáshoz.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (114835)
Atis57 Creative Commons License 2020.09.04 -1 0 114845

Szia ELEK! 

Sajnos tévúton jársz --rossz az elméleted.

A VCO ban /555 / van a lényege , s ilyenkor-- a mutatós is -de a digit multi is falls értéket mutat,

Előzmény: Mekk Elek ezermester (114835)
Mutual Friend Creative Commons License 2020.09.04 -1 0 114844

Kösz hogy elmagyarázod. Mondtam már, hogy az ATDT szekvenciát amivel a The Next Generation BBS-re kapcsolódtam annak idején el tudtam fütyülni ? Most hagyok időt guglizni [...] http-ről akkoriban nem is hallottunk (pedig már volt. vastagon. csak egyikünk sem járt amerikai egyetemre)

Akkor neked ismerős lehet a traszi nevű srác de az egy masik BBS-t üzemeltetett?

Egyébként AT min attention, D mint dial, T mint tone vagy P mint pulse ... :)

Mutual Friend Creative Commons License 2020.09.04 -1 1 114843

Szeretem Elekben hogy olyan szép magyarázatokat is a faék bonyolultságú dolgokhoz is mintha a többiek most költözte volna vissza a brazil dzsungelből 70 év után. 

Előzmény: Jahno (114837)
tfe_tng Creative Commons License 2020.09.04 -1 1 114842

414-576

B+, most mar nekem is beugrott :)

Előzmény: Jahno (114841)
Jahno Creative Commons License 2020.09.04 -2 0 114841

"szóval ilyenekkel nem igazán lehet a kocsmában meg a sarki péknél találkozni."

Azé a Borkuckóban akadt már ilyen mindenféle :-D

"majd beszúr ide még 16-ot"

Nekem sem szakmám, de a Foundry pld. kecire tetszik, mindenképp meg kellene említeni a Junipert és hát ott a csodálatos Huawei, állítólag van némi piaci részesedése. Nutanix, Coyote, de akad Fortinet, JetNexus, tényleg 12 egy tucat. Bár ezeknek egy része már simán PC alapú megoldás, egyedi OSel.

"az ATDT szekvenciát amivel"

414-576, tudom én ezt fejből és dallamra is :-P HTTP? Sehol, kanyarban sem, többiek is csak meséltek a gopherről. Bár jobban belegondolva vissza kell olvasnom, várgyámán, istenbiz előszedem az archívumot.

" hétszentség, hogy át lehet dobni a TCP/IP-t RS232 phy fölött."

És csókolom, ha van mögötte valami terminál-féle, abból miképpen lesz webszerver?

tfe_tng Creative Commons License 2020.09.04 -1 0 114840

> Nem tusok elképzelni olyan managed switchet vagy rouert [...] nincs böngészővel konfigurálható felülete

Enterprise környezetben erre senkinek nincs igénye. Ahogy Jahno is emlegette, a kutya nem fog egy datacenterben tobbezer switch-et egyesével, webről konfigurálni, központi management van. Ettől függetlenül lehet nekik webes interfészük, de az egyrészt biztosan limitált, másrészt nem igazán használja senki. Console port is csak azert van rajta, hogy ha minden kotel szakad es oda kell menni hozza fizikailag, akkor lehessen debugolni. 

Még mielőtt megint elindulsz a málnásba, itt olyan switchekről van szó, aminek a darabára tobb havi hihetetlenulmagasbéred, szóval ilyenekkel nem igazán lehet a kocsmában meg a sarki péknél találkozni. Ettől függetlenül megvan a piacuk és a szerepük is. A NaaS-ba és egyéb advanced témákba inkább bele sem akarok menni, mert amig az RS232-t tárgyaljuk, addig felesleges. 

> de az a gyártó nem lesz hosszú életű a piacon

Cisco. Dell. HP. IBM. Az összes döglődik. 

(Jahno majd beszúr ide még 16-ot, én ezekkel találkoztam, de ugye nekem nem ez a szakmám)

Miért beszélsz a ketyerét már működtető szoftverről az ott fut a ketyerében

Igazad van, az ott LETT. Oda termett, materializálódott, működik. 

nem kell egy másik szoftvert is megírni külön a soros port miatt

Pontosan milyen "soros" portra gondolsz ? A thunderbolt is egy soros port, aztán 40Gb/s

RS232 utoljára '96-ban volt menő. 

bármilyen bonyolult szoftver akár egy millió paraméterét is módosítani lehet egy egyszerű szoftver segítségével

Biztosan úgy van, ha te mondod. 

ezt a szoftvert egy gyakorlott  szakember egy nap alatt meg tudja írni

A gyakorlott szakemberek itt röhögnek és/vagy sírnak hangosan... :)

egy ilyen feladat megoldáséhoz nem kell irodaháznyi informatikus több évtizednyi erőfeszítése

Olyannyira igazad van, hogy pl a linux kernel networkingjét nagyon-nagyon sok irodaháznyi programozó fejleszti már vagy 30 éve. Pedig ha tudnák, hogy egy nap alatt te megoldottad volna...

A telefon vonalra úgynevezett telefon modemek segítségével lehetett kapcsolódni

Kösz hogy elmagyarázod. Mondtam már, hogy az ATDT szekvenciát amivel a The Next Generation BBS-re kapcsolódtam annak idején el tudtam fütyülni ? Most hagyok időt guglizni [...] http-ről akkoriban nem is hallottunk (pedig már volt. vastagon. csak egyikünk sem járt amerikai egyetemre)

FTP, UDP, ICMP

Melyik a kakukktojás ? 

(Segítek, az FTP)

Tehát  egy managed swotch böngészővel történő konfigurálása sem lehet probléma

Nekem van itthon ilyenem. Félmanaged switch kategória inkább, a fent említett cuccokhoz képest egy játék. Namost, a webes felületén annyi opció van, hogy 3 nap alatt sem olvasod végig, de ha valami komolyabbat akarsz, akkor bizony ott a terminál, mert a weben csak a töredéke érhető el. 

csak azért, mert a kommunikáció egy hálózati csatlakozó helyett a soros porton keresztül történik.

De most őszintén, mi a bánatot dugjak rá arra a szerencsétlen soros portra ? A laptopomban pontosan 4db soros port van, fejenként 40Gb/s-et tudnak, de rohadt nehéz belekalapálni a DB9-et... 

De csak hogy megnyugodj, igazad van. Linux alatt hétszentség, hogy át lehet dobni a TCP/IP-t RS232 phy fölött. Azon kívül hogy ez 6 sör után esetleg jó ötletnek tűnik, mi a bánat értelme van ? 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (114836)
BJaca Creative Commons License 2020.09.04 -1 0 114839

Csak annyira ismerem őket, amennyi a javításukhoz szükséges.  Úgy ahogy fel tudom programozni, hogy egy-egy portot teszteljek.

Előzmény: Jahno (114838)
Jahno Creative Commons License 2020.09.04 -2 0 114838

Kicsit más lesz, localhostja manapság a legtöbb nyomtatónak van, mégsem jön ki a zinternet sem a kártyaolvasón, sem az USBjén, de főleg nem a síkágyon.

Nézzük már meg, hogy terminál/shell/tty/console/miazmás:

https://unix.stackexchange.com/questions/4126/what-is-the-exact-difference-between-a-terminal-a-shell-a-tty-and-a-con

Előzmény: BJaca (114823)
Jahno Creative Commons License 2020.09.04 -2 0 114837

"Persze lehetne gyártani ilyen cuccot, de az a gyártó nem lesz hosszú életű a piacon, ezt jól tudják ők is. "

Ja, annak ellenére, hogy már grafikus központi menedzsment felé és felhőskonfigolás irányába megy a világ, csak a legnagyobbak ilyenek ami ellen tiltakozol. Akad néha webes felület, amiben 10%-át be lehet állítani a tudásának. Arra néha jó, hogy olyan 1.0 Sanyika, mint én aki TPLink fostaligákhoz szokott, az egy Coyote teherelosztónak is tud IP-t adni, oszt majd jönnek az okosabbak. De pld. EMCben volt olyan, hogy az átjárót már csak parancssorosan tudtad megoldani...

Legalább előadtad magad és kompletten leírtad a világpiacot :-D

Többire már nem írok, teljesen felesleges a szoftverek bonyolultságáról beszélni, meg mi hány nap meló és miért, mikor megint alap összefüggésekkel van bajunk és NYILVÁN mindenki más is hülye. 1 nap alatt a parancsokat nem nézed végig, az eszközt sem ismered és le sem rajzolják vázlatba, hogy mit akar a költő. Kezdjük így. Ja, mégis írtam. De nagy fasz vagyok.

"Az egész internet az első 30 évben szinte kizárólag telefon vonalak segítségével működött. "

Faszt. Kábeles egyetemi hálóból indult, aztán volt Compuserve meg a Slapic-féle fittyónecc gateway. Aztán jött a Soros :-D

Előzmény: Mekk Elek ezermester (114836)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.09.04 -2 0 114836

"Komoly managed switchekről meg routerekről beszélünk"

Nem tusok elképzelni olyan managed switchet vagy rouert, aminek ráadásul még a soros portján is van IP protokoll, de ennek ellenére nincs böngészővel konfigurálható felülete. Persze lehetne gyártani ilyen cuccot, de az a gyártó nem lesz hosszú életű a piacon, ezt jól tudják ők is. 

"Egy ilyen cucc teljes network configja simán többezer változós, a halálf****t is be lehet állítani rajta. Namost erre UI-t építeni, ami akár a funkciók egy töredékét is implementálja rettenetesen sok programozóév meló."

Miért beszélsz a ketyerét már működtető szoftverről az ott fut a ketyerében, nem kell egy másik szoftvert is megírni külön a soros port miatt :) Ha viszont csak a szoftver paraméterezéséről van szó: bármilyen bonyolult szoftver akár egy millió paraméterét is módosítani lehet egy egyszerű szoftver segítségével, ezt a szoftvert egy gyakorlott  szakember egy nap alatt meg tudja írni. Tehát pl a gépeden futó teljes  Windows registry igény esetén egy távoli számítógépen futó egyszerű böngészővel is szekezteni lehet,  ha egyetlen  hozzáértő ember egy napig foglalkozik a problémával. egy ilyen feladat megoldáséhoz nem kell irodaháznyi informatikus több évtizednyi erőfeszítése.

"http over rs232 ? Olyat még nem láttam."

Az egész internet az első 30 évben szinte kizárólag telefon vonalak segítségével működött. A telefon vonalra úgynevezett telefon modemek segítségével lehetett kapcsolódni, ezek a modemek a számítógépekkel soros (RS232-es) porton csatlakoztak. Tehát 30 éven át az egész világ a "http over RS232" módszert alkalmazta, sőt az elmaradott területeken alkalmazza még ma is (sőt jelen pillanatban Magyarországon is bárki rákapcsolódhat az internetre RS232-es porton keresztül). Tehát RS232-es porton keresztül bármikor megvalósítható az áltaad említett http, de nem csak az, hanem az FTP, UDP, ICMP, és még egy rakás rokonuk, gyakorlatilag az egész internet elérhető, persze tudomásul véve a soros port sebességi korlátait (tehát az UHD youtube videók kicsit dadogni fognak :) 

Tehát  egy managed swotch böngészővel történő konfigurálása sem lehet probléma csak azért, mert a kommunikáció egy hálózati csatlakozó helyett a soros porton keresztül történik.

Előzmény: tfe_tng (114828)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.09.04 -2 0 114835

"Amúgy nem nagy cucc  -555 az alap meg valami hangszóró betét."

Az a baj, hogy egy ilyen műszer nem csak egy egyszerű feszültség-frekvencia konverterből áll.

Gyakorlatilag egy komplett, több méréshatáros digitális feszültésg+ellelállás mérő műszert kellene csinálni, ami komoly munka, annyit nem ér a dolog (pláne nekem, aki ritkán használná).

A másik irány, hogy fogok egy kész multimétert és belebarkácsolok egy plusz áramkört, de ez sem egyszerű: a bemeneti analóg osztók analóg vége gigaohmos ellenállású, oda nem nagyon köthetsz plusz terhelést akkor sem, ha sok száz kiloohnmos a bemenete a plusz csipogónak.

Analóg műszerbe talán könnyeben beépíthető lenne (rákötni a deprez-re), de ott meg a villámgyors érték-leolvasás a problémás, márpedig ennek a sípolós műszernek pont a rohadt gyors munkavégzés lenne a lényege. Persze én is láttam már olyan mutatós műszert, ami digitálisan IS kiírta az értéket és elég gyors is volt, de egy olyat nem lehet megfizetni és sajnálnám szétbarkácsolni :)

Előzmény: Atis57 (114829)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.03 -1 0 114834

Vannak páran...  valóban.

Előzmény: tfe_tng (114825)
Jahno Creative Commons License 2020.09.03 -2 0 114833

Nem egyről beszélünk. Bár én már tegnap feladtam volna, de mindegy.

Jahno Creative Commons License 2020.09.03 -2 0 114832

Soros és a böngésző már el van baszva, de persze akadnak érdekes Java alapú kókányolások. Meg mindenféle is. De mi a kérdés?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (114826)
Mutual Friend Creative Commons License 2020.09.03 -1 0 114831

Csak ne poénkodjatok ezen mert nemsokára jön a webes áramkör-szimulációval ... :)

tfe_tng Creative Commons License 2020.09.03 -1 0 114830

Elek már a 70-es években feltalálta. 

Előzmény: Atis57 (114829)
Atis57 Creative Commons License 2020.09.03 -1 0 114829

Szia ELEK !

A 80-s években  gyártott ilyet a TELMES KSz.  Akkoriban  elég gyakori volt .---ma már ? A DMM is hangbeolvasós legyen.!

Amúgy nem nagy cucc  -555 az alap meg valami hangszóró betét.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (114799)
tfe_tng Creative Commons License 2020.09.03 -1 0 114828

> Ok, akkor kérdezek, de úgysem fogok értelmes válaszokat kapni, maximum csak mellébeszélést:

A mellébeszélés a te asztalod, de lásd kivel állsz szemben :)

> Olyan készülékről van szó, amelyen amúgy nem fut eleve egy már kész működő webszerver, kész interaktív konfigurációs felülettel?

Nem feltétlenül. Komoly managed switchekről meg routerekről beszélünk, itt szó sem volt semmiféle home user cuccokról. Eleve amin console port van, az nem usernek való. A webszerver eleve erőforrásigényes, ezek a cuccok arra vannak kitalálva, hogy ethernet csomagokat pakolgassanak ide-oda, a http csak egy nyűg (persze sokszor implementálják, de ez most mellékes)

> Tehát ennél a készüléknél jelentős extra szoftveres fejlesztésre lenne szükség ahhoz, hogy (akár soros porton át) pl böngészővel lehessen lehessen konfigurálni?

Igen. Elég jelentős. 

Egy ilyen cucc teljes network configja simán többezer változós, a halálf****t is be lehet állítani rajta. Namost erre UI-t építeni, ami akár a funkciók egy töredékét is implementálja rettenetesen sok programozóév meló. Ha nem muszáj, nem fizetik ki. (illetve az enterprise szegmensben erre a kutyának nincs szüksége)

> Vagy esetleg mindez a szoftver már ott fut rajta készen, a soros port nem több, csupán egy plusz csatlakozási lehetőség?

http over rs232 ? Olyat még nem láttam. (persze lehet hogy van, IP over Avian Carriers is létezik)

De megintcsak nem érted, nem az a kérdés, hogy ott fut-e a "szoftver", hanem hogy milyen UI van hozzá ? Egy felhasználóbarát webes felület építése elképesztően nagy munka. Jelen esetben (mert mondjuk a cuccon futó linux implementálja a networking funkciók jelentős részét, ezert a UI epites nagyobb munka mint az osszes egyeb szoftveres feladat)

BJaca Creative Commons License 2020.09.03 -1 0 114827

Ilyeneket gyártunk. Linux alapú oprendszer fut rajta ( OneOS)
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwipxcSgz83rAhVkShUIHU6cAfUQFjADegQIBBAB&url=http%3A%2F%2Frally.webzona.hu%2FOne%2520Access%2FCD_ALL_ABOUT%2FTechnical%2520sheet%2FOneOS%2520-%2520Router%2520User%2520Guide%2520V4.2R5%2520(doc%2520edition%25204).pdf&usg=AOvVaw3DwODR-QMUG580QL_Hk9BR

Ha pl be akarod állítani a WIFI kapcsolatot, az így néz ki:

configure terminal
set multiple-conf-sessions enable
interface dot11radio 0/0.1
ssid Bartok_radio
  authentication wpa-psk
  encryption tkip
  passphrase Bartokradio
exit
ip address 192.168.11.10 255.255.255.0
exit
dot11 location isocc FR
interface dot11radio 0/0
acl-mode allow
acl-add C4:3D:C7:5C:C0:28
no shutdown
exit
exit

Régebben gyártottunk olyat is, amihez volt webes felületen kattintgatós, de egy átlag rendszergazdának el kell boldogulnia a CLI felülettel is. Ezt a CLI felületet persze el lehet érni UTP kapcsolaton keresztül is telnet-tel.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.09.03 -2 0 114826

"hogy mennyi fejlesztesi energia kulonbseg van az "egyszeru bongeszo kattintos grafikus felulet" meg a CLI kozott ... IT temakban inkabb kerdezz, vagyunk itt paran akik szivesen segitunk."

Ok, akkor kérdezek, de úgysem fogok értelmes válaszokat kapni, maximum csak mellébeszélést:

Olyan készülékről van szó, amelyen amúgy nem fut eleve egy már kész működő webszerver, kész interaktív konfigurációs felülettel?

Tehát ennél a készüléknél jelentős extra szoftveres fejlesztésre lenne szükség ahhoz, hogy (akár soros porton át) pl böngészővel lehessen lehessen konfigurálni?

Vagy esetleg mindez a szoftver már ott fut rajta készen, a soros port nem több, csupán egy plusz csatlakozási lehetőség?

Előzmény: tfe_tng (114825)
tfe_tng Creative Commons License 2020.09.03 -1 0 114825

Ha a kommunikáció IP alapú, akkor ezernyi kész szoftver áll rendelkezésre (akár egyszerű böngésző kattingatós grafikus felülettel)

Istenem, ha lenne fogalmad rola, hogy mennyi fejlesztesi energia kulonbseg van az "egyszeru bongeszo kattintos grafikus felulet" meg a CLI kozott, vagy ha tudnad, hogy mennyivel kiralyabb (es miert) egy komoly IT rendszerben a remote CLI eleres, akkor nem beszelnel ekkora baromsagokat. 

Mondtuk mar tobbszor, IT temakban inkabb kerdezz, vagyunk itt paran akik szivesen segitunk. 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (114824)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.09.03 -2 0 114824

Ha a kommunikáció IP alapú, akkor ezernyi kész szoftver áll rendelkezésre (akár egyszerű böngésző kattingatós grafikus felülettel), ha viszont a kommunikáció "régi fajta" soros port / telnet ->parancssor, akkor a felhasználók túlnyomó része pánikba esik :)

Ezért amelyik gyártó nem akarja elijeszteni az új (tehát 50 évesnél fiatalabb :) ügyfeleket, az a gyártó IP protokollt (is) alkalmaz.

BJaca Creative Commons License 2020.09.03 -1 0 114823

Fura, a CONSOLE porton mégiscsak van valami IP:

Username:admin
Password:

admin connected from 127.0.0.1 using console on localhost
localhost#configure terminal
Enter configuration commands, one per line. End with CNTL/Z.
localhost(config)#interface gigabitethernet 0/0
localhost(config-if)#ip a#NOTIFY# IF: GigabitEthernet 0/0 is DOWN
localhost(config-if)#ip address 192.168.1.15 255.255.255.0
localhost(config-if)#exit
localhost(config)#end
localhost##INFO# Configuration modified from cli user: admin on Tue Nov 12 08:11:03 UTC 2019 from the Console
localhost##NOTIFY# IF: GigabitEthernet 0/0 is UP
localhost#ping 192.168.1.1

Type escape sequence to abort.
Sending 5 120-byte ICMP Echos to 192.168.1.1 (192.168.1.1), timeout is 3 seconds:
!!!!!
Success rate is 100 percent (5/5) round-trip min/avg/max = 0.183/0.223/0.361 ms

localhost#

Ezt most így teratermből soros porton csináltam.

Előzmény: Jahno (114815)
Mutual Friend Creative Commons License 2020.09.03 -1 0 114822

Csak ne lenne ez a piszok irigycség' ...

Gondolom ott ad mindenkinek számlát és el is várják töle a megrendelők és meg ki is tudják fizetni.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (114820)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.03 0 1 114821

Biztosan van olyan analfabéta pékinformatikus akit meg lehet vezetni ilyennel, de a többséget nem nagyon.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (114820)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.09.03 -4 0 114820

"Inkább nem tippelek a mester óradíjára:)"

Vagy valójában mindegyik műszer rossz, ingyen kapta őket kollégákktól

és csak azért cipeli őket, hogy számlázás előtt látványosan kipakolja az ügyfél előtt ("rendet rakok a táskámban" parasztvakítás), hogy az ügyfél elámuljon a felszereltségén és morgás nélkül fizesse ki a dupla gázsit :)

Előzmény: Alpári Gnác (114810)
BJaca Creative Commons License 2020.09.03 -1 0 114819

https://www.thekentongroup.com/documents/OA_1222.pdf

A CONSOLE nevű RJ45-ön RS232 van, 1-2-3 RX, TX, GND.

De tegnap kaptuk az új típust, ahol a CISCO féle bekötés lesz, 3 TX, 4-5 GND, 6 RX, amit megjegyeztem, meg a handshake (RTS, CTS) a többi lábon. 

Mondjuk jelen hejzetben az első a szimpatikusabb, a vírus miatt kerülném a handshake-et :)

Előzmény: Jahno (114809)
Mutual Friend Creative Commons License 2020.09.03 -1 0 114818
Előzmény: Mutual Friend (114816)
Mutual Friend Creative Commons License 2020.09.03 -1 0 114817

Nekem GPON netem van egy ETH jön ki az ONT-ből ebbe :

A 1 port a STB (FE) valamelyik másik a TV (FE) ami felette van fél méterre. A többi "ez-az" ...

Mutual Friend Creative Commons License 2020.09.03 -1 0 114816
Előzmény: Jahno (114815)
Jahno Creative Commons License 2020.09.03 -2 0 114815

Ne a kábelt mutogasd, inkább az eszközre lennék kíváncsi, mert ehhez a kékhez aztán végképp ott a kék színű console feliratos port, csak azon aztán IP se ki, se át. Annak jó lesz a management VLAN meg egyéb port. Biztos van, de csak úgy kíváncsiságból meglesném. Már csak azért is fura, mert mintha a soros az 1,4,5 lenne, így az 1es éren nehéz lenne egyszerre sorosat és IP-t is lőni ugyanott.

Előzmény: Mutual Friend (114812)
Mutual Friend Creative Commons License 2020.09.03 -1 0 114814

Akkor az, legyen külföld ... :)

Előzmény: Jahno (114813)
Jahno Creative Commons License 2020.09.03 -2 0 114813

Szerintem Anglia lesz az.

Előzmény: Mutual Friend (114811)
Mutual Friend Creative Commons License 2020.09.03 -1 0 114812

Igen.

A fehér vacak megy a berendezésbe, majd az egyik ágába egy cisco kábel konverteren át USB, a másik ága megy ETH kábel ugyanazon PC RJ45-be.

Így konzollal meg lehet csinálni az alap IP beállítást, majd másik ablakban lehet dolgozni tovább.

Vagy kell egy gyártói alap reset azt kiadja az ember konzolon, visszaírja az IP-t és lehet folytatni.

Mutual Friend Creative Commons License 2020.09.03 -1 0 114811

Van olyan villany és napelem szerelő ismerősöm aki itthon csak MILWAUKEE cuccokat használ es csak pirosban.

Lehet kapni fekete szerszámost de neki piros kellett és megrendelte Amerikából  pirost nem kicsi felárral.

Előzmény: Alpári Gnác (114810)
Alpári Gnác Creative Commons License 2020.09.03 0 1 114810

Az egy dolog, hogy mennyi, de hogy mind Fluke...

Inkább nem tippelek a mester óradíjára:)

Előzmény: Atis57 (114796)
Jahno Creative Commons License 2020.09.03 -2 0 114809

Ebben biztos vagy? RJ45ön eddig csak egy szabványt láttam, ráadásul jó ideje a soros az már inkább USB.

Ami a képen van az meg tökre nem ilyen szétválasztó, hanem az 1,2,3,6 ereket szedi szét, amin ott van minden szükséges RX/TX a 100 megabithez és occsó ember 2 végpontja, mikor 1 darab 8 eres UTPre kellene két fizikai portot lógatni. Szóval ez az elsődleges felhasználása és kb. több nincs is. Többi is szintén bonyolult, mert van miikor a TV külön port és szopni kell az unicastos megfejtésekkel, nem nagyon lehet egy switchen összekeverne a helyi hálózattal, de még VLANozva sem mindegyik megy. Szolgáltató és szopásfüggő, jobb azt fizikailag külön kezelni.

Előzmény: Mutual Friend (114808)
Mutual Friend Creative Commons License 2020.09.02 -1 0 114808

Egy nem klasszikus megoldás a gyártók részéről hogy egy RJ45 csatlakozóra kihozzák a konzolt es az IP elérését is az eszköznek.

Akkor legolcsóbban és legegyszerűbben ilyen dobozzal lehet szétválasztani a kettőt egymástól.

Másik felhasználása hogy ha egy helységbe már nem lehet több kábelt vinni és kellene a meglévő TV box mellé mondjuk egy másik valami - tudom kell venni egy pici GE switchet és akkor giga marad minden :) - de akkor legyen passzív a dolog, akkor egy GE kábert szét lehet valasztani kettő FE ágra olcsó módon.

Előzmény: Jahno (114773)
Mutual Friend Creative Commons License 2020.09.02 -1 0 114807

https://www.alza.cz/gembird-nct-1-ethernet-kabel-tester-pro-utp-d2222183.htm?layoutAutoChange=1

Bocs a link nem jó. Erre gondoltam ez az EBAY-en pár ezer forint de el lehet költeni erre akár egy millát is.

Előzmény: Mutual Friend (114806)
Mutual Friend Creative Commons License 2020.09.02 -1 0 114806

Hőmérő nekem is van de hiányoltam a listából  az eth kábel tesztert.

Ma már villany mellett ezt is csinálni kell egy komolyabb villany szerelőnek.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (114798)
Mutual Friend Creative Commons License 2020.09.02 -1 0 114805

Teljesen normális mennyiség.

- Fejlámpa vagy 3

- USB (cf) kártyaolvasó 4 darab 

- Kézi müszer 3 db

- Lakatfogó 2 db

- Eph földelésmérő 2 db

- 12v/230v inverter 1 db

- Nyihogó 1 db

- Radman 1 db

- PC 2 db

- Telefon 2db (2 szolgáltató)

- Tablet 1 db

---

- Optikai adóvevő (szintmérő) 1 db

- Optikai vevő (szintmérő) 1 db

- OTDR optikai távolságmérő es hálózat analizáló 1 db

- Látható fényadó kicsi és nagyteljesítményű 1-1 db

- Élőszál kereső 1 db

- Sfp modulok vagy 50 db

... és még egy csomó lom ... :)

ötfelezős Creative Commons License 2020.09.02 0 1 114804

Lehet még szigetelési ellenállás mérő meg érintésvédelmi műszer.

tfe_tng Creative Commons License 2020.09.02 -1 0 114803

Vagy mert csak. 

Nekem is van egy csomó indokolatlan vásárlásom, de kanyarban nem vagyok mondjuk hozzád képest :)

Előzmény: Jahno (114802)
Jahno Creative Commons License 2020.09.02 -2 0 114802

Vagy mérés határ és egyéb funkció.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (114798)
Jahno Creative Commons License 2020.09.02 -2 0 114801

Nálunk helyi kaja gázos zsámolyom nyomta a dolgot, de fix helyre hoztak már 3 fázisú konyhát is. 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (114800)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.09.02 -1 0 114800

Valószínűleg a kávéfőző lesz a legizmosabb fogyasztó, de a rengeteg sört/ásványvizet bazinagy fagyasztóládákban szokás hűteni, azok is szeretik az áramot. És felbukkanhat egy erősebb mikrohulámú sütő is.

Előzmény: Törölt nick (114793)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.09.02 -2 0 114799

Erről jut eszembe: még mindig nem találtam olyan feszültség+ellenállás mérőt, amely az éppen mért értéket változó hagMAGASSÁGGAL is jelzi (tehát NEM változó hangerővel, hanem változó frekvenciával).

Ha esetleg valaki belebotlik egy ilyenbe, szóljon.

Már évekkel ezelőtt feltaláltam, de lusta vagyok megcsinálni magamnak, hátha valaki már gyártja.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.09.02 -1 0 114798

ÉV mérőből és infra hőmérőből csak egy-egy db van.

Multiméterből lehet külön leejthető és drága is.

Lakatfogóból is lehet filléres és drága is.

Szóval már csak kettő műszer felesleges :)

Jahno Creative Commons License 2020.09.02 -2 0 114797

Kérdezd meg Tőle, hogy minek.

Atis57 Creative Commons License 2020.09.02 -1 0 114796

Sziasztok!

Egy német villanyszerelő  "szerszámos ládájából " ennyi műszer került elő !

Minek neki ennyi ?

---Nálunk már  a házi próbalámpa is  ritka manapság , mert minek?A Festékes vödörbe meg mindenféle szerszám .csak úgy beledobálva?

Jahno Creative Commons License 2020.09.02 -2 0 114795

Szóval tök egyszerű a kérdéskör, a várható igények függvényében megfelelően kellene méretezni, majd kivitelezni az elektromos hálózatot :-D Videós kimaradt, én voltam olyan kretén, mikor 800-1000 wattos lámpát vittem fényességnek. Ez ovlt kéznél nahh, szabályozható, szép napfény és egy darabig olcsóbb, mint a LEDesek (:- Végletekig lehetne trükközni.

Jahno Creative Commons License 2020.09.02 -2 0 114794

Nekem nem kell mondani, bár csak a sajátom emlegettem, ez nyilván igaz a többire is. Lehet 2 nagy hűtő elég, vagy kis buli lesz, de lehet azt csinálják, amit a szomszéd, hogy hozatott egy hűtőkamrát és balra az ital, jobbra a sütemény. Abból hirtelen 5 napos vidéki esküvő lett.

Törölt nick Creative Commons License 2020.09.02 0 0 114793

Lesznek ott hűtők is, kávéfőzők, stb. stb. is, mert ilyen helyen a catering is játszik, szerintem.

Előzmény: Jahno (114790)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.09.02 0 0 114792

Igazán profik tudják sörösüveg nélkül is.

Én úgy még nem próbáltam.

Előzmény: radixa_a (114791)
radixa_a Creative Commons License 2020.09.02 0 0 114791

ahh köszönöm...

"...leteszed a sörösüveget és a dobozt megfogod a bal kezedben..."

ighazából az nem volt meg h mi legyen a sörösüveggel... :D

de most már így oké

Előzmény: Mekk Elek ezermester (114787)
Jahno Creative Commons License 2020.09.02 -1 0 114790

Kár bármit is számolni, legkisebb esküvős házibulis DJ cuccom meg van kb. 300 wattból. A közepesnél ha ledes lámpát viszek akkor van amelyik teljesítménye nem mérvadó, de egy 4 lámpás ilyen-olyan szett belefér 50-60 wattba. Max, nem mindig szeretem és nincs kitől tarhálni, meg szeretem a fasza 90es évek optikás fényeit, annak darabja bekapja a több 100 wattot és heló, erőlködőből a kilowattos nagyságrend néha még sehol nincs, néha erre elég a 3 kilowatt, főleg ha rángatjuk is. Meg ki tudja mi a sallang. De ja, felvonulási kell és kész, kb. ennyi a sztori vége.

Előzmény: Törölt nick (114789)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.02 0 0 114789

Nos, a 150 méterre kevés lesz az a vékonyka madzag!

Kellene, szerintem ~3 kW alsóhangon is, ami ekkora távolságra
1 fázis esetén minimum 3x6mm2 vezeték, de inkább vastagabb 3x10mm2
3 fázis esetén minimum 5x2,5mm2 vezeték, de inkább vastagabb 5x4mm2
https://photovoltaic-software.com/solar-tools/dc-ac-drop-voltage-calculator

Plusz nem ártana, ha a sátoros végén is lenne !!! egy kültéri azaz IP65 dobozban megoldva
- főkapcsoló
- kismegszakító(k) a konnektoroknak
- FI relé (ÁVK)
és
- megerősítő földelés (szonda)

A kábelt is illene VÉDETTEN vezetni a 150 méteren, nehogy illetéktelent csapjon agyon.
Illetve a sérülés elkerülésére.

Ilyesmi...

Előzmény: Csuklósbusz (114779)
W_B Creative Commons License 2020.09.02 0 1 114788

Ez így nem fog menni.

- nagy távolság 

- sok fogyasztó

- fontos esemény

Bérelj egy Kalocsa-szekrényt.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.09.02 -1 0 114787

- a gégecsöveket előre odavezeted a leendő lyukak közelébe DE NEM CENTIRE KISZÁMOLVA, HANEM A SZÜKSÉGESNÉL LEGALÁBB 20-30 centivel HOSSZABBAT

- felteszik a túlsó oldalt is

- kifúrod a lyukat a gipszen

- előre kilyukasztod a szerelvény dobozát a gégecső számára (a lyuk olyan legyen, hogy a gégecső átmenjen rajta, DE SZORULJON BENNE)

- leteszed a sörösüveget és a dobozt megfogod a bal kezedben

- jobb kezeddel benyúlsz a lyukon és erősen kotorászol a gégecső után

- kihúzod a gégecsövet a gipsz lyukon és a végét átdugod a doboz lyukán úgy, hogy a csőből legalább 5-10 centi benn lóegyen a dobozban

- beszereled a dobozt a helyére

- a belül lógó 10 centis csődarabaot megfogod és feszesre húzod a csövet (de ne nagyon!)

- a dobozból kilógó csövet kb a fal síkjában elvágod, a cső végét visszatolod, MAJDNDEM a doboz fenekéig (de ne annyira, hogy a cső kiessen a lyukból, mert kezdheted elölről)

További trükk: a vezetékek ilyenkor már be lehetnek húzva a csőbbe.

Előzmény: radixa_a (114784)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.09.02 -1 0 114786

Valami ilyesmire gondoltan, a 6db 230V-os dugalj mindegyikéhez tartozzon egy-egy 16 amperes kismegszakító+firelé:

https://www.villamossag.com/spd/C697/COMMEL-C697-felvonulasi-szekreny-400V-16A-IP44

Ha sok ilyen bulit vállalsz, akkor legyen kereke és kábeltartója is:

https://www.villamossag.com/img/47019/C450/C450.jpg

Előzmény: Mekk Elek ezermester (114785)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.09.02 -1 0 114785

Gondolj bele, hogy mi fog történni, amikor hajnali egykor zárlatos lesz egy hosszabbító (mert pl rátette valaki a széke lábát) vagy egy hülye ásványvizet önt a konnektorba? Elindulsz egy zseblámpával a sötétben, hogy felnyomd a 200 méterre lévő kismegszakítót vagy FI relét? Miközben 300 részeg üvöltözik, hogy ki csinálta ezt a szart? :)

Ráadásul a sötétben valaki komoly pánikba eshet, vagy valaki kihasználhatja a sötétet egy kis pofozkodásra, (bizonyos kultúrkörben nyaklánc letépésre), melyekért peches esetben megpróbálhatnak téged felelőssé tenni.

Ilyen helyre kell három fázis, egy kisebb felvonulási szekrény, saját FI relével és több dugaljjal, melyek külön-külön biztosítva vannak. Ez a minimum. De még jobb, ha minden áramkörnek saját külön FI reléje van és meg van oldva valamilyen akkumulátoros vészvilágítás is.

Ilyen szekrényt próbálj meg kölcsönözni (hosszú kábellel együtt), én építőipari cégeknél próbálkoznék. Esetleg búcsúk, fesztiválok, szabadtéri koncertek szervezőinél, nekik nem lesz, de megmondják, hogy kinek van.

radixa_a Creative Commons License 2020.09.02 0 0 114784

sziasztok

lehet h láma kérdés...

gipszkarton falban kellene pár dugaljat kapcsolót elhelyzeni, amit egyik oldalról a kartonos ember befed kartonnal..ellenkező oldalra h hogy dobozoljunk...

ellenkező oldlara hogy helyzzeük el a szerelő dobozokat a megfelelő helyre? 75 mm es gk profil lesz a falban?

köszi a tanácsokat előre is

Jahno Creative Commons License 2020.09.02 -1 0 114783

Oszt 3 fős vagy 275? Ha 3 fős akkor lesz-e vizuálnak valami rendes vízhűtéses lézer?

kiggyo Creative Commons License 2020.09.02 0 1 114782

Mivel most nincsenek rendezvények, simán tudsz bérelni arra a pár napra akármilyen keresztmetszetű hosszabbítót ami jó lesz, és olcsóbb is lesz. 

Keress fel színpadtechnikás, DJ, stb kölcsönzőt, céget a közelben. A lagzi szót ne említsd, az 2x ár minimum :-)

BJaca Creative Commons License 2020.09.02 0 1 114781

Felejtsd el. 1mm2 kábel 150 méteren 1000W-nál is 20-25V feszültségesést produkál. 
http://skory.gylcomp.hu/tablazatok/huzal.html

Ne felejtsd el, hogy 150 méteres kábelnél oda vissza kell számolni a vezetékhosszt!

Fénycsöves világítás 10 db 400W, 3 hűtő 1000W (induláskor kéri az 5-6A-t, amitől leáll a CD lejátszó, úgy leesik a fesz), hangtechnika 1000W, ez eddig 2400, ami 10A. 

Szerezz egy 5 eres kábelt, és vidd el mind a 3 fázist, egy a világítás, egy a zenész, egy a hűtők. De így is 1,5mm2 kellene, hogy ne ezen bukjon a buli. Tudom, 50 ezer, de egy lagzi milliós költségvetésébe bele kell férjen.

Törölt nick Creative Commons License 2020.09.02 0 1 114780

Táblázatban megvan hogy mekkora megszakítót tehetsz az adott vezetékre, abból már tudod mekkora az elméleti terhelhetősége. A kalkulátorok meg nem kérnek pénzt, lehet próbálgatni hogy milyen terhelés esetén látsz megfelelő keresztmetszetet. Pl. 150m 1mm2-es vezeték 250W terhelésen esik 3%-ot a feszültség. Ilyen hosszon 2500W-ra kellene 10mm2, pedig 2500W nem elég semmire egy esküvőn.

Csuklósbusz Creative Commons License 2020.09.02 0 0 114779

Esküvőre  ideiglenesen egy 150 méteres hosszabbítóval terveznénk megoldani az áramellátást.  Fénycsöves sátorvilágítás,  dj zenészek, hűtőgépek lesznek bedugva.  Egy 3 fázisú dugaljból vinnénk az áramot de csak 1 fázisra lesz szükségünk,  meg hosszabbító is csak 1 fázisú van. 

Többféle keresztmettszetű kábelek lesznek.  A kérdés hogy hogyan határozzam meg a max terhelést ha a terhelés előre nem ismert hanem pl van 150 méter 1 mm2 és kábelem,  hány wattot vehetek ki rajta keresztül?  Illetve trafókörzet legvége...  ha zárlat lesz le is fog kapcsolni a kismegszakító?  Ilyen táblázatot vagy kalkulátort nem találtam hogy meglévő vezeték max terhelés meghatározása,  fordítva van hogy ismert terhelésre és hosszra megmondja mekkora kábel kellene. 

Jahno Creative Commons License 2020.09.01 -2 0 114778

Ááá, én ezt nem engedhetem meg magamnak, hogy ehhez is, meg minden. Sokkal egyszerűbb, ha egységes. Bedugom júzer gépébe és már nyomhatja is távolról az indián, még driver sem kell, de ha mégis akkor ugyanaz és nem kékül, mint első telepítés után a HP logós :-P

Előzmény: Mutual Friend (114777)
Mutual Friend Creative Commons License 2020.09.01 -1 0 114777

Én ezekhez kaptak kiscdn persze lementettem.

Megy mind a 3 w7 es 10 alatt is.

Előzmény: Jahno (114776)
Jahno Creative Commons License 2020.09.01 -2 0 114776

Aten: https://www.aten.com/global/en/products/usb-&-thunderbolt/usb-converters/uc232a/ és kész :wub:

De ugyanezzel a chipsettel van minden, Win98 óta használom. Egyik leghasznosabb beruházásom a sok hülyeségem ellenére. Akar a fene külön drivert vadászni a drága HP feliratoshoz, vagy egyéb egzotikushoz, vagy mikor milyen cucc, melyik OS, merre az előre. Aztán olyan hibákat én is csak neten olvasok, hogy jaaaaj ezzel meg azzal a telefonközponttal nem megy, másik megy. Bár itt felhasználói hibát sem merem kizárni, de megy, műxik, igaz egyre kevésbé van rá igény. Pár célcuccot fel lehet éleszteni, többi meg felhős és már egy kenyérpirító szoftvere is több 10 gigás, lassan már a combosabb USB-ért sírunk. És mégsem szeretne kihalni a soros, ha nem is konfigolom, de cucc adatot gyűjt, vagy vezérel valamit és ehhez kellene USB konverterek, külső dobozok, gányolt málnaPC-k, akármik. Kenyérpirítóra sem mindenképpen indokolt, de azért néha 2-4et is ráraknak, biztos a történelem kedvéért. Vasat is nehéz máshoz hasonlítani, én max. örülök ha két ethernet van rajta, kijelzője nem túl szép, cserébe 6-7 kilogramm egy laptopnak mások szerint sok bír lenni.

Előzmény: még1MbR (114775)
még1MbR Creative Commons License 2020.09.01 -1 1 114775

Én is... az egyik win10 alatt nem megy, a másik win7 alatt, mindig csereberélni kell :)

Előzmény: Mutual Friend (114772)
Mutual Friend Creative Commons License 2020.09.01 -1 0 114774

A hehér az nagyobb áramú a barna az itthon vásárolható a szürke meg ebay kinai es talán az a legstabilabb.

Előzmény: Jahno (114773)
Jahno Creative Commons License 2020.09.01 -2 1 114773

Én is, de csak mert haverok mindig tarhálnak, amúgy ezer éve van egy darab ami mindennel is megy, abból ástam el odahaza is tartalékot, aztán kész. Aztán mikor 3-4 darab kellene egy helyen, akkor szopolunk. Mondanám, hogy nem az én dolgom, pedig de :-D

Előzmény: Mutual Friend (114772)
Mutual Friend Creative Commons License 2020.09.01 -1 0 114772

Én ennyi konverter használok ...

Előzmény: Garfield007 (114769)
Jahno Creative Commons License 2020.09.01 -2 0 114771

Az kollégáknak volt. Igaz manapság egy parkolóautomata sem occsó, oszt mindenki itt nyomkodja az utcán is. Meg a villamos, sok csitrilliárd millió, oszt emberek utazhatnak is rajta, meg összekoszolják a lábukkal, nekem meg csak itt pislog némán a sarokban. Ebből is látszik, hogy az utca embere már többre vitte, mit nekünk a milliók :-D Amúgy fasság az egész, egy autó is sokba kerül, egybites indiánt meg ki tudja mikhez engedik közel.

Előzmény: Törölt nick (114766)
Garfield007 Creative Commons License 2020.09.01 -2 0 114770

Napi 200db? Azta leborult. 

Vesszen a Microsoft, itt a mindent legyőző akarat.

Előzmény: BJaca (114768)
Garfield007 Creative Commons License 2020.09.01 0 0 114769

A beszerző azt is látja, hogy lassan nincs mibe beledugnod :-)

A kártyaolvasóhoz külön vadásztunk kártyát.

Előzmény: Jahno (114765)
BJaca Creative Commons License 2020.09.01 -1 1 114768

Naponta 200-akat csomagolunk ilyen kábelt a OneAccess routerek mellé.
https://www.oneaccess-net.com/pcpe/multi-service-routers

Előzmény: Garfield007 (114757)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.01 -1 0 114767

Vagy műhold?

Előzmény: Jahno (114764)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.01 -1 0 114766

Űrhajó volt már?

Előzmény: Jahno (114764)
Jahno Creative Commons License 2020.09.01 -2 0 114765

Lehet azért nem tudja a beszerző, mert érdekes módon ezt pld. adnak egy csomó eszközhöz. Néhány jó is C64hez joystick kábelnek, de van amiben kevesebb az ér...

Előzmény: Mutual Friend (114758)
Jahno Creative Commons License 2020.09.01 -2 2 114764

Mi számít eszköznek? 1 millióshoz is fértem már hozzá. Mármint euróban, dollárban, meg mittomén. Számít? Egye fene a licenszeket nem számolom bele :-D

Néha illyennel csak hobbizunk:

Aztán gyárban meg jó ég tudja, igazából nem is biztos, hogy tudom mennyibe kerül egy 2 tera memóriás valamilyen Nutanix, valamilyen kenyérpirító vagy egyéb tilláromhajj. Mielőtt a másik gyárat elhagytam, pld. akkor nyomkodtam be SSD bővítést a szerverekbe, ott 16 millió forint/szerver körül volt ár. És nem két darabot niggereltem össze :-D Célcuccok, robotok, volt itt már minden is. 2 millió forintból egy normális videókamera nem jön ki, akkor miről beszélünk :-D

Előzmény: Garfield007 (114759)
Jahno Creative Commons License 2020.09.01 -2 1 114763

Na, akkor apróbetűssel írjam, hogy kettőt múlt héten ástam elő, oszt mondták is, hogy akkor ez most egy jó időre elég lesz?

Mutual Friend Creative Commons License 2020.09.01 -1 1 114762

Nálunk sokat de az igazi kérdés az hogy mennyien képesek átlátni azon eszközök tartalmát.

Ha azt kevesen abból is csak mindenki a ráeső részt. Nem is cél mert mert nincs rá idő. 

Szóval balgaság azzal vagizni hogy nekem ehhez meg ahhoz van jogosultságom, inkább a napi tudás számít meg a szakmai intelligencia hogy felismerjem hiányaimat.

Törölt nick Creative Commons License 2020.09.01 -1 0 114761

Á, azok nem jó HR-esek. A vörös az igazi.

Előzmény: Atis57 (114756)
Garfield007 Creative Commons License 2020.09.01 -2 0 114760

Ja, még egy apróság:

Series Release Date:  11-NOV-2008

Garfield007 Creative Commons License 2020.09.01 -2 0 114759

Hányan férnek hozzá 2 millás eszközökhöz pl. az itteni topikból, Eleken kívül? Pont ahányan közvetlenül címeznek ltp portot...

Előzmény: Mutual Friend (114758)
Mutual Friend Creative Commons License 2020.08.31 0 0 114758

Mondjuk cisco asr 9000 ami nem olcsó és nem is öreg széria és konzol kell hozzá. Nem szerencsés csak in-band managementben üzemeltetni ekkora eszközöket.

Garfield007 Creative Commons License 2020.08.31 -1 0 114757

Nem tudom mondtam-e már, de pár éve viszem a beszerzéseket, soros konzol kábelt vagy 10 éve nem vettünk. Mondjuk nem is lenne mire kötni.

Pedig nálunk azért van múzeum is...

Előzmény: Jahno (114736)
Atis57 Creative Commons License 2020.08.31 -1 0 114756

Szia!

S a lila , sárga , zöld hajúak?

Némelyik micsoda tehetség ! ---persze nem a munkában.....

Előzmény: Törölt nick (114754)
Atis57 Creative Commons License 2020.08.31 -1 1 114755

Szia?

De amikor a méreg drága lakóparkos lakás sem éri el a "putri szintet"

-nincs kábel tv, internet,telefon, kapu nyitás/telefon , szobánként 1 kapcsoló és 2db konektor ?-----

Előzmény: ötfelezős (114741)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.31 -1 0 114754

A vörös HR-esek jobbak mint a szőkék. :P

Előzmény: tfe_tng (114750)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.31 -1 0 114753

Á... Elég egy bécsi railjet, a visszaút drága játék lesz :)

Előzmény: ötfelezős (114746)
Mutual Friend Creative Commons License 2020.08.31 -1 0 114752

A compresszor miatt van. Induláskor felhuz a kompresszor.

Van egy gitárprocesszorom amit grafikusan lehet konfigurálni ...

Előzmény: Mekk Elek ezermester (114723)
Jahno Creative Commons License 2020.08.31 -2 1 114751

Ja, gyárba felvettünk egy bőven 50+ arcot. HR szerint nem az a lényeg, hogy mi az évjárat, hanem jó fej és ránézésre tud is trükköket. Jónapot!

Előzmény: tfe_tng (114748)
tfe_tng Creative Commons License 2020.08.31 -1 1 114750

Istenbizony azt hittem, hogy a szőke HR-esek csinálják ezt is. 

Az van, hogy ehhez a témához még annyira sem értesz, mint a HR-hez, mondjuk ez egy hangyányit komplexebb is annál, ezt el kell ismernem. De hogy szoftverfejlesztést nem láttál még 100km-ről sem, az teljesen biztos. 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (114744)
Jahno Creative Commons License 2020.08.31 -3 0 114749

Marhaság. Mutatok 10+ éves hibát bármiben.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (114745)
tfe_tng Creative Commons License 2020.08.31 -1 0 114748

Szekrény leghátsó zugaiban lesz még olyan vas nálam is, amiben vannak ilyen portok. Használni talán a múlt században használtam utoljára :)

Előzmény: Mutual Friend (114747)
Mutual Friend Creative Commons License 2020.08.31 -1 0 114747

"Én" még most is használaom ... :)

Van egy számvisszaolvasó ami csak ezen megy. 

Előzmény: tfe_tng (114712)
ötfelezős Creative Commons License 2020.08.31 -1 1 114746

Ez is igaz. :) De kihagytad a repülőjegyet az Antillákra.

Előzmény: Törölt nick (114742)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.08.31 0 0 114745

"És amikor a fejlesztés során a hibák száma egy hajszállal ezen szint alá kerül, abban a pillanatban piacra dobják a terméket."

A termék többnyire a megjelenéstől számított 2-5 év múlva válik elfogadhatóan hibamentessé, ezen idő alatt az informatikus ifjú titánok (és egyes nagyokos laikusok) kórusban hülyézik azokat a vén róka rendszergazdákat, akik nem mindig a legújabb oprendszert telepítik :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (114744)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.08.31 -1 1 114744

"ugyis a szofhardvergyartok a gonoszak, mert megvetetik veled !"

Nem gonoszak, csak ott is a profitmaximalizálás folyik, ugyanúgy mint pl a mosógép gyártóknál. A céges marketing-pszichológusok grammra kiszámolják, hogy mekkora az hiba-mennyiség, aminél a a feldühödött vásárlók csak morognak, de még nem verik be a cég ablakait. És amikor a fejlesztés során a hibák száma egy hajszállal ezen szint alá kerül, abban a pillanatban piacra dobják a terméket.

Azt az igazgatót, aki hibátlan oprencert akart kiadni, azt részvényesek közgyűlése már sok évvel ezelőtt meglincselte és kiűzte a pusztába.

Előzmény: tfe_tng (114729)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.31 0 1 114742

next steps:

Na akkor gyorsan menjünk is megvenni a tévét, légkondit, mosógépet, szárítógépet, hajszárítót, porszívót, szagelszívót, vasalót, mikrosütőt, palacsintasütőt, grillsütőt, tojássütőt, darálós kávéfőzőt, dupla hűtőt.

Előzmény: ötfelezős (114737)
ötfelezős Creative Commons License 2020.08.31 -1 1 114741

Így van, ezek is igazak. Néha, ha olyan helyzetbe kerültem, mondtam is a háztulajdonosnak: uram, ön a burkolólapokat tekintve egy palotát, a villanyszerelést tekintve egy putrit birtokol.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.08.31 -1 2 114740

Felújítások fontossági sorrendje:

legfontosabb: azok a látványelemek, amiktől a vendégek eltátják a szájukat

Felsorolás vége.

Előzmény: Atis57 (114739)
Atis57 Creative Commons License 2020.08.31 -1 2 114739

Szia!

Kiegészeteném;

A festés  kivül-belül  kötelező 

A villanyszerelés meg a fűtés az lényegtelen , marad még  huszonX évig ahogy van.

Előzmény: ötfelezős (114737)
Atis57 Creative Commons License 2020.08.31 -1 1 114738

Szia!

Csak nem valami ilyenre gondoltál?

Ezt összekötni                                                               Ezzel

Előzmény: Jahno (114736)
ötfelezős Creative Commons License 2020.08.31 -1 1 114737

Sajnos, ez negyven éve is így volt. Valaki vesz egy házat, akkor az első szemle ez:

Csempe? Leveretem, új lesz.

Kád? Kicseréltetem.

Gáztűzhely? egy hetet nem adok neki, és repül.

Vízcsap? Csere.

Nyílászárók? Kis rákészülés, és modernizálás.

Villany? felkapcsolom, világít... Jó lesz az.

Előzmény: hepi02 (114718)
Jahno Creative Commons License 2020.08.31 -1 0 114736

Mer' nem nyomkodol ASAt vagy régebbi kernyérpirítókat. De mivel ez sem akadály, így mindegy. Központi projektorveztérlések, tök tudja még mik.

Előzmény: Garfield007 (114735)
Garfield007 Creative Commons License 2020.08.31 -1 0 114735

Most gondolkodom, honnan vennék soros portot és miért?

Előzmény: Jahno (114734)
Jahno Creative Commons License 2020.08.31 -2 0 114734

Nem is értem a kérdést. Elindítom a puttyot vagy akármilyen alkalmazást (van belőle kommersz piaci, meg ipari, meg mindenféle) kiválasztom, hogy COMx LPTx, connect/OK, és megy... Mi kellene több vagy milyen szempontból? Meg aztán az újabb kenyérpirítók is Win10esek, saját átvitel, USB odavissza.

Előzmény: BJaca (114731)
tfe_tng Creative Commons License 2020.08.31 -1 1 114733

Miért akarná bárki is elérni ezeket direkben windows alatt ?

Előzmény: BJaca (114731)
BJaca Creative Commons License 2020.08.31 -1 1 114732

"a legdurvább hibákat majd kijavítjuk utólag, a többi hiba meg le van szarva... vegyék meg a következőt is és reménykedjenek, hogy az jobb lesz."

Most direkt bemásoltad a Microsoft oldaláról a jelmondatukat?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (114726)
BJaca Creative Commons License 2020.08.31 -1 0 114731

Ja, próbáld meg win7-ben elérni a soros vagy a párhuzamos porot direktben (pl a 0x3f8 on).

Előzmény: Jahno (114727)
Jahno Creative Commons License 2020.08.31 -2 0 114730

Na, nem kellene itt mindenbe is beleszólnod, hagyjuk meg a programozást a műkedvelőknek :-P

Előzmény: tfe_tng (114729)
tfe_tng Creative Commons License 2020.08.31 -1 0 114729

Mélyvíz ez, dll meg pontosan 10-szer bonyolultabb DOS-os programok. Inkább nem is mondok semmit, ugyis a szofhardvergyartok a gonoszak, mert megvetetik veled ! Sokkal jobb lenne, ha a technologiai szint megrekedt volna már réges rég, nem is értem hogy a kerék feltalálása óta mi a bánatnak akar bárki bármit is kitalalni, mert az még bezzeg jó volt, azóta meg minden szar !

Előzmény: Jahno (114728)
Jahno Creative Commons License 2020.08.31 -2 0 114728

Memória egy dolog, de most veszel a géphez +10ezresért memóriát, ami egy darabig kiszolgálja az összes alkalmazásod, vagy alkalmazásonként költenél több 10ezrest, míg optimalizálják kevesebb használatra? Mellé még lassabban is jön ki az új verzió, hát ja.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (114726)
Jahno Creative Commons License 2020.08.31 -2 0 114727

Miért kellene segédprogram? Megcímzed a portot és kész. Nem mindegy mi van a háttérben, ha csak teszi a dolgát? No meg bármilyen eszköz, alapeseti OS van a port és az alkalmazásod közt. Pedig nálam aztán elég egzotikus dolgok is akadnak, mindenféle kenyérpirítókkal, de valami akad.

Előzmény: BJaca (114725)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.08.31 -2 0 114726

"a korszerű operációs rendszernél mindenféle segédprogram, meg DLL kell, hogy egy soros vagy párhuzamos portot elérj. "

Nem mindegy az neked, hogy az operációs rendszer 1 db 1,5-3 gigabájtos file, vagy 100 db kis file? :)

Programozástechnikailag (tehát gyártás/javítás szempontjából) sokkal egyszerűbb, ha sok kis szoftver adja egymásnak a feladatokat. Az autók motorját is adhatnák így: egybe összehegesztve a motorblokk +hengerfej +sebességváltó +önindító +karburátor +turbó... nem lenne ott az a sok munka- és helyigényes csavar, menetfúrás, tömítés stb. ;)

Ráadásul memória helyfoglalást is lehet megtakarítani azzal, ha mindig csak az a kis modul aktív, amelyikre valóban éppen szükség van. Persze mindig olyanok is betöltődnek, amire soha az életben nem lesz szükséged, de ez nem a rendszer hibája, hanem emberi hiba: a vezetőség leszarja a teljesítmény optimalizálást, az időbe telik, inkább költenek agresszív marketingre, a sok balek így (félkészen) is meg fogja venni, a legdurvább hibákat majd kijavítjuk utólag, a többi hiba meg le van szarva... vegyék meg a következőt is és reménykedjenek, hogy az jobb lesz.

Előzmény: BJaca (114725)
BJaca Creative Commons License 2020.08.31 -1 0 114725

Ja, a korszerű operációs rendszernél mindenféle segédprogram, meg DLL kell, hogy egy soros vagy párhuzamos portot elérj. 

De mióta beindult a technika, és lassan korlátlan a RAM meg a HDD, azóta a fejlesztők tényleg szarnak mindenre, nem kell beleférniük a 640k-ba, és ahogy írod, majd vesznek erősebb gépet.

Amúgy DOS-nál is egy rendszerfájlban le lehet tárolni, hogy milyen vason fut (vagy egy program megteszi), és már ott is van minden infó a programoknak. 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (114715)
GTI100 Creative Commons License 2020.08.31 0 0 114724

Rendben, elengedtem. Tedd azt te is.

Előzmény: ötfelezős (114707)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.08.31 -1 0 114723

"Amúgy azért is leteerik a hangját, mert elég, ha csak véletlen belekapnak a húrba, és az nagyon hangos tud lenni."

Pláne, ha a gitáros torzítót használ, az a legkisebb neszből is maximális hangerejű négyszögjelet hozhat létre :) Elég egy húr véletlen megérintése.

Előzmény: BJaca (114705)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.08.31 -1 0 114722

"valahogy kétlem, hogy előre elkérik teljes áramhálózat dokumentációját majd a nyomvonalon végighaladva egy külső féllel azon méregetnek."

Ne dramatizáld. Egy gyakorlott villanyszerelő benéz a villanyórába, a főelosztóba, bekukkant pár kötődobozba, körbesétál a házban és elég nagy valószínűséggel meg fogja mondani, hogy várható-e komolyabb extra kiadásod ezen a területen. Az egész nincs egy óra, tehát nem kerül sokba.

Pl ha nem lát egyetlen kötődobozt sem, akkor feltételezi, hogy el vannak vakolva, tehát eseteleges elektromos hibakertesés, bővítés, átalakítás csak KÖLTSÉGES rombolás/helyreállítás által megvalósítható. Ezt a költséget nehogymá te fizesd, fizesse az, aki kitalálta a kötődobozok bevakolását.

Előzmény: hepi02 (114718)
Jahno Creative Commons License 2020.08.31 -2 0 114721

Rá is szoktak, meg nem is. Legtöbb adhoc buli is úgy kezdődött mindenhol, hogy technikus kiszórt egy marok diboxot a színpadra, oszt vigyétek.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (114717)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.08.31 -1 0 114720

"Nem a játék eszi a gépet, hanem az operációs rendszer."

Látványos grafikájú játék esetén a számítógép teljesítmény-igénye valahog így oszlik el:

- operációs rendszer: 2%

- a játék grafikája: 88%

- a játék összes többi funkciója: 10%

Előzmény: BJaca (114695)
hepi02 Creative Commons License 2020.08.31 0 0 114719

Köszönöm, ezt kipróbálom! Tipikus hétvégi melónak tűnik, mikor nem zavar, ha nincs áram a házban. Addig meg összeírom a mérési pontokat, hogy ne maradjon ki egy sem.

Előzmény: BJaca (114709)
hepi02 Creative Commons License 2020.08.31 0 1 114718

Nem tudom manapság ki hogyan vesz házat, de valahogy kétlem, hogy előre elkérik teljes áramhálózat dokumentációját majd a nyomvonalon végighaladva egy külső féllel azon méregetnek. Mi örültünk annak, hogy rézből van a vezeték, van FI relé, földelőszonda és minden végponton ott a föld. Nem vagyunk rutinos vásárlók, életünk első házát vettük meg. Nagyon jó vétel volt és ha nem akarnánk bővíteni a hálózatot, akkor valószínűleg minket is végig kiszolgált volna úgy ahogy van.

Plusz egy totál laikusnak hogy magyarázod el, hogy azért alkudnál fél millát a vételárból, mert noha látszólag remekül működik a hálózat, de nem szabványos, problémásnak tartod, esetleg nem tetszik a wago a kötődoboz mögött. Totálisan hidegen hagyja, mivel ő csak annyit él meg, hogy működik. Ha lenne igénye jobbra, nem olyan lenne, amilyen. 

A házat megvettük, mert ennek ellenére is beleszerettünk. Látszott vásárláskor, hogy kell majd foglalkozni a hálózattal, de kezdésnek jó. Nem panaszkodásból írok ide, hanem tanácsokért. Csinálom ahogy időm engedi. Pénz van, villanyszerelő nincs. 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (114714)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.08.31 -1 0 114717

"Manapság már vannak földfüggetlen leválasztók"

Nagy hangosító rendszerekben (távoli keverőpult) a mikrofonoknál már ősidők óta alkalmazzák a szimmetrizáló+leválasztó trafókat. Ha a kisebb rendszerben is (tehát minden területen) rászoktak volna (gitároknál is!) ezekre a kis trafókra, nem lett volna ilyen jellegű baleset.

Az persze más dolog, amikor a zenész szabadtéri koncerten, szakadó esőben tekergeti a földeletlen csöves erősítő gombjait :)

Előzmény: BJaca (114705)
Jahno Creative Commons License 2020.08.31 -2 0 114716

Ha a programmaga kezelte, akkor miért lehetett klasszikus cgaemuval átverni és miért config.sys-ben határoztam meg a kódlapokat? Meg akkor minek a DOS rá, nem lehet csak úgy programot elindítani minden nélkül?

Régi vas/OS meg érdekes kérdéskör, egyelőre 8-10 éves gépekre is fel lehet rakni simán a Win10et, oszt megy. És nem kínlódunk. De egye fene kicserélem vassal, eddig úgyis az ment, hogy elromlik/szétesik, elhullik, nem? Családban meg szerte még Prescott is akad, meg mindenféle Core2esek. Most cserélem máshol 4 éve levetett i3akra, mert occsó és bőven éveket fog menni.

Előzmény: BJaca (114711)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.08.31 -1 0 114715

"de DOS alatt ha elindítottál egy programot, akkor a program maga kezelte a videokártyát, a portokat, most meg az oprendszerhez kell kuncsorognia,"

Éppen emiatt DOS-ra tízszer bonyolultabb volt  komolyabb szoftvert írni,  tehát ha még ma is DOS lenne, akkor a mostanihoz képest tízszer kevesebb elérhető szoftver lenne, amelyek tízszer drágábbak lennének

Ráadásul minden DOS-os programnál a felhasználónak külön-külön meg kellett adni a helyes beállításokat a hangkártyához, a nyomtatóhoz, a videokártyához, a modemhez, stb. ami sok laikusnak túl bonyolult feladat volt, ezért nekik minden egyes szoftver telepítéséhez szakembert kellett hívni.

A korszerű operációs rendszerekben mindez meg van oldva. Azokkal csak az a baj, hogy a fejlesztők gyakorlatilag nem foglalkoznak a teljesítmény optimalizálással (vegyél mindig erősebb gépet :).

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.08.31 -1 1 114714

"Nem rossz ötlet, megkérdezem a páromat, hogy mit szól egy újabb költözéshez :D"

Így vettétek a házat, hogy a kötődobozok le vannak vakolva, sőt néhol a fűtéscső is előtte fut?

Emlékszel-e, amikor a ház megvásárlása előtt a villanyszertelő haverod átnézte a házat (mert ugye átnézte???) és szólt, hogy a rettenetes villanyszerelés miatt fél milliót engedjen az eladó ház árából? Na most valószínűleg szükség lesz arra a pénzre.

Előzmény: hepi02 (114708)
Garfield007 Creative Commons License 2020.08.31 -1 1 114713

Nem értem a problémát. Van GUI nélküli Linux disztro számodra, az 1990-es SHARP számológépen is elfut. 

Mit szeretnél még?

Nem kötelező Windowst használni ha neked nem kell és utálod.

tfe_tng Creative Commons License 2020.08.31 -1 0 114712

Hadd ne sírjuk már vissza a DOS-t könyörgöm. Az "iszonyat erőforrásigény" pedig "iszonyat" relatív. 

BJaca Creative Commons License 2020.08.31 -1 0 114711

Mennyire használod ki az oprendszered? Szerintem 10-20%, amit az átlag user kihasznál belőle, de az oprendszer meg mindenre készen áll ugrásra, és ez iszonyú erőforrásigényes. Tudom, hülye példa, de DOS alatt ha elindítottál egy programot, akkor a program maga kezelte a videokártyát, a portokat, most meg az oprendszerhez kell kuncsorognia, hogy használhassa. Igen, kényelmes dolog, de vele jár, hogy a régi oprendszer haldoklik, ha újat akarsz, akkor hardvert is kell cserélned, mert nem lesz meg a feeling, és csak kínlódsz vele.

Előzmény: Jahno (114710)
Jahno Creative Commons License 2020.08.31 -2 0 114710

Jó, és? amőbázni lehetett rajt, csak most másról szól a világ. Vagy nem értem, de ha eladó akkor engem érdekel :-P

Bár a gigaherz sem jelent már semmit, most egy 3.3.-as i3 teljesen másképp alakul egy régi 2.8as PIVhez is. A 6. generációs i7 meg 3.4 gigás, akkor most? Köztük meg generációk.

Előzmény: BJaca (114706)
BJaca Creative Commons License 2020.08.31 -1 1 114709

Leválasztod a hálózatot, és 3db 9V-os elemet rákötsz, egyiket a védőföld és a nulla közé, negatív a védőföldre, pozitív a nullára, a másik kettőt meg sorbakötve pozitív a védőföldre, negatív a fázisra. Ezután a védőföldhöz képest méregetsz egy multiméterrel, a -18V a fázis, a +9 a nulla.

Előzmény: hepi02 (114708)
hepi02 Creative Commons License 2020.08.31 0 0 114708

Nem rossz ötlet, megkérdezem a páromat, hogy mit szól egy újabb költözéshez :D

Viccet félretéve, a ház a miénk a hálózatot pedig magam szeretném rendbe szedni.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (114703)
ötfelezős Creative Commons License 2020.08.31 -1 0 114707

Neked ebben mi volt fura? 

Hát ez:

Egyébként meg a bérlő tizenvalahány éve bérli a helységet (tőlünk ugyan csak 3 éve) szerintem tudja ő pontosan, hogy korábban mennyi áramot fogyasztott, csak lapított a számára kedvező helyzet miatt amikor a valós fogyasztás töredékét kellett csak fizetnie. Neki aztán semmilyen oka meg alapja sincs hogy bármit is reklamáljon. Ha akar akármikor jöhet leolvasni az új mérőt.

Dehogynem paprikázódtál fel, azt írtad, sőt, most is azt írod, hogy arany pajtik vagytok, aztán amikor megjegyzem, hogy jobb lett volna korrektül intézni, akkor elkezdesz vagdalkozni, hogy semmilyen oka meg alapja....

Előzmény: GTI100 (114701)
BJaca Creative Commons License 2020.08.31 0 0 114706

A personal computer with a 386DX, 20MHz or higher processor,

4MB of memory (8MB recommended

1 gigahertz (GHz) or faster 32-bit (x86) or 64-bit (x64) processor

1 gigabyte (GB) RAM (32-bit) or 2 GB RAM (64-bit)

• CPU SPEED: 1 GHz or faster processor
  • RAM: 2 GB RAM

Előzmény: Garfield007 (114704)
BJaca Creative Commons License 2020.08.31 0 1 114705

A korai csöves korszakban volt ilyen baleset, meg amiatt, hogy a védőföldelés kegyetlen földhurkokat tudott csinálni, és gerjedt, súgott, búgott. Manapság már vannak földfüggetlen leválasztók, meg a szimmetrikus vonali bekötés. 

Amúgy egy külön művészet behuzalozni egy gitárt. Mármint belül a potikat, hangszedőket. Középkategóriás gitárt hozott a haver, hogy zajos. Egy jó csillagpontos bekötés segített rajta, persze tökéletesre nem lehet megcsinálni. 

Amúgy azért is leteerik a hangját, mert elég, ha csak véletlen belekapnak a húrba, és az nagyon hangos tud lenni.

Előzmény: Mutual Friend (114700)
Garfield007 Creative Commons License 2020.08.30 -2 1 114704

Nem a játék eszi a gépet, hanem az operációs rendszer. Csak hogy csilli villi legyen, meg legyen benne visszhangelnyomás. 

Óbakker, ezeket hol olvassátok? A gyíkemberes és tervezett avulós csoportoknak vannak Microsoft utáló frakciói is?

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.08.30 0 0 114703

"Valami tipp, hogy a legegyszerűbb végigellenőrizni a köröket anélkül, hogy kibontanám a levakolt kötődobozokat?"

Bevakolt kötődobozok? Mondd azt nekik, hogy a villanyszerelő fórumban azt javasolták neked, hogy gyorsan pakolj össze és menekülj onnan, keressenek más balekot.

Az ilyen levakolós népség negérdemli.

Előzmény: hepi02 (114693)
Jahno Creative Commons License 2020.08.30 -1 0 114702

Pedig a játék eszi.

GTI100 Creative Commons License 2020.08.30 0 1 114701

Neked ebben mi volt fura? Nem érzem úgy, hogy bármilyen módon is felpaprikázódtam volna. Leírtam, hogy jártam el. Abszolút korrekten szerintem. Ezt a bérlő is minden ellenvetés nélkül tudomásul vette, és örül hogy nem kérünk visszamenőleg semmit. Ilyen meg hogy a rosszindulatú rokon majd előjön valami ötlettel, ez szóba sem jöhet. Mint korábban már írtam teljesen korrekt jó viszony van a bérlővel, többek közt sok egymásnak kölcsönösen tett szívességnek köszönthetően.Te másképp csináltad volna, oké nincs ezzel nekem semmi gondom.

Előzmény: ötfelezős (114690)
Mutual Friend Creative Commons License 2020.08.30 0 0 114700

Hogy legyen egy kis földelés vagy inkább árnyékolás dolog is a rendszerben, a zenészek folyamatosan letekergetik a gitárt hogy re rádiózzon ha véletlenül nem érintkeznek a kezei a hurokkal. Ugye a a ZS végigmegy ott mindenen még a tremolóhoz is oda van kötve. Vágott már agyon zenészt áram tudtommal. 

Előzmény: Teaway (114699)
Teaway Creative Commons License 2020.08.30 -1 0 114699

Li-sa-X & Yoyoka az valami zseniális!

Előzmény: Mutual Friend (114698)
Mutual Friend Creative Commons License 2020.08.30 -1 0 114698

Még ha megköveznek érte másik szórakozásom fiatal - kínai vagy jappo zenészeket - megnézni hogy a Kodály módszer mennyire bejött arrafelé.

Berszarás hogy mire képesek fiatalon nálunk meg csak hülyül a nép ...

https://www.youtube.com/watch?v=B97HKxg4Cwk

https://www.youtube.com/watch?v=6P-tTLmuKo0

Tetszik a kis csajban hogy valóban elő is adja amit csinal. Ázsiaiak jellemzően hideg kinézettel zenélnek. Mindent szépen megtanulnak vissza is adják de kicsit lelketlenek. Ez nem pedig csak 10 éves. 

https://www.youtube.com/watch?v=ptTm2KOWt_w

Ez is van vagy 13 ...

Előzmény: BJaca (114697)
BJaca Creative Commons License 2020.08.30 -1 0 114697

A Kalapács egy vicc lett. A Pokolgép új énekese, Attila fényévekkel jobb. Sok év után ki kellett hagyni a Rockmaratont, remélem jövőre már lesz, legendák lépnek fel. Ja, és azért nem off, mert villanygitáron zenélnek :)

Előzmény: Mutual Friend (114696)
Mutual Friend Creative Commons License 2020.08.30 -1 0 114696

Kalapács szerintem szarul énekel már. Láttam színpadon színházban évekkel ezelőtt és szánalmas volt.

Úgy 14 éves korom után jött ez a rockzene és inkább a blues szeretete. Én Még láttam Bencsik Samut élőben Kiskörén koncerten, az se most volt. De voltam a Queen-is a népstadionban.

Ma is járunk fel pestre oncertekre Scorpions, FFDP, Suicidal Tendencies, Testament, Little Caesar feltéve ha megtartják ...

Előzmény: Jahno (114692)
BJaca Creative Commons License 2020.08.30 -1 0 114695

Nem a játék eszi a gépet, hanem az operációs rendszer. Csak hogy csilli villi legyen, meg legyen benne visszhangelnyomás. 

Előzmény: Mutual Friend (114694)
Mutual Friend Creative Commons License 2020.08.30 -1 0 114694

Nekem dobozos core 2 duo az otthoni gépem és semmi hátrányát nem érzem mert nagyon keveset játszom azok is 10-15 éves játékok és nem vágok filmet.

Van 2 db céges laptopom is mind a kettő I5 és remek mert ssd van bennük, kicsik de annyi előnye van mind a kettőnek hogy a kertbe a padra ki tudom vinni őket.

Végtelen pénzt el lehetne költeni informatikára de nem szeretnék.

Előzmény: BJaca (114686)
hepi02 Creative Commons License 2020.08.30 0 0 114693

Az izzó mögött még feltáratlan a hálózat így ott bármi is lehet. "Áldom" a szaki kezét, aki vezetékezte a házat, mert mindenhová olyan vezetékeket húzott, amiből épp volt kéznél. Aztán vagy jelölte valahogy, hogy mi akar lenni az a 3 fekete vagy nem, mikor hogy. De legalább rézből van és van mindenhová húzva föld. Jó móka lesz felderíteni a köröket, amiből van összesen 4, ami csak össze volt a végüknél sodorva és bedugva az FI-be, kismegszakító 0 db. A körök találomra vannak kialakítva, a ház legmeglepőbb pontjaira vezetik az áramot mindenféle logikát mellőzve. 1x32A rendelkezésre álló teljesítmény mögé 1,5mm2-es vezetéken lóg minden fogyasztó

Valami tipp, hogy a legegyszerűbb végigellenőrizni a köröket anélkül, hogy kibontanám a levakolt kötődobozokat? Nehezítő körülmény, hogy a fűtésrendszer csöveit a kötődobozok elé, végig a nyomvonalon telepítették.

Előzmény: ötfelezős (114675)
Jahno Creative Commons License 2020.08.30 -1 0 114692

Depes / Bonanza sehol? Vagy popperek a Kalapács Józsi ellen?

Előzmény: Mutual Friend (114685)
Jahno Creative Commons License 2020.08.30 -1 0 114691

Csak megyünk előre egy Elek-féle nem ide való fassággal. Felőlem szivassa magát, miközben sok millióan kifejezetten örülünk a laposnak.

Előzmény: BJaca (114686)
ötfelezős Creative Commons License 2020.08.30 0 0 114690

Ezek itt elég fura kijelentések voltak. Szerintem nem kellene látványosan felpaprikázódni attól, hogy meg mertem írni, hogy szerintem nem jól cselekedtél.

Előzmény: GTI100 (114689)
GTI100 Creative Commons License 2020.08.30 0 1 114689

Vegyük sorba: augusztus 20-án munkaszüneti napon lett kimérve fázisonként konnektorba dugható fogyasztásmérővel, hogy az almérő hibás. Az ezt követő első munkanapon, 24-én tájékoztattam a bérlőt erről, továbbá arról is hogy hamarosan mérőcsere lesz illetve hogy visszamenőleg nem követelünk semmit. Most pénteken megmutattam a bérlőnek, hogy megérkezett az új mérő amit szombaton beszerelünk. Az új mérő 0,2 kWh-ról indult (~ 8 Ft) gondolom ez akkor került bele amikor a gyártó kipróbálta. 0,3 kWh óraállást már le is fényképeztem, tehát gyakorlatilag nulláról indult az új almérő. A régit pedig feszültség alá helyezve bármikor be tudom mutatni, hogy mennyivel lett leszerelve. Egyébként meg a bérlő tizenvalahány éve bérli a helységet (tőlünk ugyan csak 3 éve) szerintem tudja ő pontosan, hogy korábban mennyi áramot fogyasztott, csak lapított a számára kedvező helyzet miatt amikor a valós fogyasztás töredékét kellett csak fizetnie. Neki aztán semmilyen oka meg alapja sincs hogy bármit is reklamáljon. Ha akar akármikor jöhet leolvasni az új mérőt.

Előzmény: ötfelezős (114676)
Mutual Friend Creative Commons License 2020.08.30 -1 0 114688

https://www.youtube.com/watch?v=RZ05TMMQ3VI

Ezek is németek mostanában olvastam a gitáros "vezetőről" ...

Előzmény: BJaca (114687)
BJaca Creative Commons License 2020.08.30 -1 0 114687

Amúgy nekem sem szimpi a német nyelv, ezért is választottam másodiknak a fransziát középsuliban. Nem bántam meg. 

Azért van különbség a német zene és a német nyelvű zene közt :)

Előzmény: Mutual Friend (114685)
BJaca Creative Commons License 2020.08.30 -1 0 114686

És mitől is rosszabb egy laptop egy asztali gépnél? A laptopom jobb, mint az asztalim volt. Persze ha az asztalid i7, a laptop meg i3, akkor biztosan szarabb. Persze vannak olyan feladatok, amik igénylik a 300W-os videokártyát, ami tényleg nem fér bele egy laptopba. 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (114684)
Mutual Friend Creative Commons License 2020.08.30 -1 0 114685

Az én időmben abbásokra meg boniemesekre oszlott a világ. :)

Csak később jött be a német zene az az is accept, scorpions, stormwitch képében.  Hallok benne egy "náci felsőbbrendűség" hanglejtést ami ellenszenvessé teszi. Bár beszélni meg biztos jó lenne!

Előzmény: BJaca (114669)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.08.30 -4 0 114684

"Pedig ha tudnád, mennyivel jobb akkus ütvefúróval fára mászni,"

Nem figyeltél: én nem azt mondtam, hogy felesleges, azt mondtam, hogy "szükséges rossz". A laptopra nekem is szükségem van  olykor, de ha lehet nem azzal dolgozom, mert sokkal rosszabb, mint az asztali gép. Az akkumulátoros ütvefúró is rosszabb, mint a vezetékes (gyengébb, drágább, folyton tölteni kell), de akinek olyan a munkája, annak néha nagyon jó, ha ilyen gépe IS van neki.

Persze ahogy vannak számítógépen dolgozó emberek, akiknek kizárólag laptopjuk van,  ugyanúgy  biztosan vannak olyan szakemberek is, akiknek kizárólag akkumulátoros fúrógépük van.

De amely komoly szakember csinált már sorozatosan betonfödém áttörést vagy fúrt már át várfalat akkumulátoros fúrógéppel, az már sejtheti, hogy kb mi a véleményem a laptopokról ott, ahol sokat van számítógép használva :)

Előzmény: BJaca (114682)
Jahno Creative Commons License 2020.08.30 -2 0 114683

"mint egyes munkaköröknél pl az akkumulátoros ütvefúró."

Másiknál meg tök jó, mikor egymástól 10 méterre 30+ helyen 3 méter magasan csak 2 lukat kell fúrni. Igen, bezzegrégen megcsináltam kábeldobbal. Nem volt olyan vicces. És másztam fára, oszlopra, meg mindenféle más lehetetlen helyekre. De akadt meló úgy is, hogy nem volt elektromos áram...

Előzmény: Mekk Elek ezermester (114680)
BJaca Creative Commons License 2020.08.30 -1 0 114682

Pedig ha tudnád, mennyivel jobb akkus ütvefúróval fára mászni, mint egy sima után cibálni a drótot...

Előzmény: Mekk Elek ezermester (114680)
Csuklósbusz Creative Commons License 2020.08.30 -1 0 114681

Be van rohadva, ezért szeretnénk egy újjat kulccsal, de egy ugyanolyat amit a szolgáltató is tud nyitni a saját egységkulcsával. De kereskedelmi forgalomban pont ugyanilyet még nem találtam.

Előzmény: schlumberger (114321)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.08.30 0 0 114680

"Beállítod fixre a hűtést,"

Valószínűleg egyetlen laptop BIOS-ban sincs olyan beállítás, hogy "hőmérséklettől függetlenül mindig 33% fordulatszám" :)  Egy pici kapcsolót barkácsolhatnék a gép oldalára, ami nem engedi teljesen leállni a ventilátort, de ennyit nem ér meg az egész, annyira ritkán használom hosszabb ideig csendes környezetben. Nekem a laptop olyan "szükséges rossz", mint egyes munkaköröknél pl az akkumulátoros ütvefúró.

"vagy teszel bele peltiert."

A peltier valójában hőt szivattyút az egyik oldaláról a másik oldalára, többnyire rettenetesen rossz villamos hatásfok mellett, ráadásul  helyet is foglal. Ezen okok miatt laptop esetén peltier hűtésnek akkor sincs értelme, ha korlátlan energia állna rendelkezésre, mert sok helyet foglal ott, ahol nulla szabad hely van. Asztali gépnél persze lenne elég energia, ott csak simán hülyeség (értelmetlen) ott peltier-t alkalmazni, ha a megcélzott hőmérséklet nem szükségképpen alacsonyabb a szobahőmérsékletnél.

Előzmény: BJaca (114650)
peterch Creative Commons License 2020.08.30 0 0 114679

Szia !

Nagyon elavult hütönek kellene lennie , hogy naponta 4,2kWh-t fogyasszon . Szerintem az egyik fázison vannak az irodai dugaljak , azon a hütö , Wifi , figyelö állásban lévö berendezések . A másodikon a világítás és harmadikon ami tönkre ment az elözö méröben meg az összes gép amit használnak .

Előzmény: GTI100 (114661)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.08.30 -1 2 114678

"Segítséget szeretnék kérni tőletek, hogy fürdőszobába milyen típusú konnektort kell felszerelni?"

A fürdőszobában vannak olyan helyek, ahol nem kell komoly védelem, elég, ha csak földelt a konnektor. És vannak olyan helyek, ahová bölcs ember csapfedeles, minimum IP44-es konnektorokat tesz. És vannak olyan helyk, ahová bölcs ember SEMMIFÉLE konnektort nem tesz.

Előzmény: Szylvyke (114654)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.08.30 0 0 114677

Erre céloztam, amikor azt írtam, hogy kell lenni ott még valami más hibának is.

Nem túl hihető, hogy önmagában csak a nulla elosztási pont áthelyezésétől megszűnik a kismegszakító lecsapkodás is.

Előzmény: ötfelezős (114675)
ötfelezős Creative Commons License 2020.08.30 0 0 114676

Hát ez az. Ha már egyszer probléma volt, akkor az egyetlen követendő eljárás az lett volna, hogy a bérlő képviselője ott van a mérőcserénél, és a papírt aláírják mindketten, hogy ma ennyi óraállással megvolt a csere az ilyen és ilyen számú mérők között.

Az első hónapban a megnövekedett fogyasztásra még nyugodtan mondhatja ártatlan képpel, hogy esetleg 70 kWh óraállással szereltétek fel? De ha nem mondja, én akkor is elkerültem volna a lehetőségét annak, hogy ez valamelyik rosszindulatú rokonának eszébe juthasson.

Előzmény: BJaca (114664)
ötfelezős Creative Commons License 2020.08.30 0 0 114675

Szerintem, ha kismegszakítók lecsapkodnak, akkor a valóságnak a következő két megfigyelési pontból értelmezett leírása van:

1. nem azt rajzoltad, ami van

2. nem az van, amit rajzoltál.

Egyébként a próbagomb általi működés csak annyit jelent, hogy a bejövő oldalon megvan a feszültség és a készülék működik. De hogy mire... Az lenne a lényeg. Az meg a rajzaid alapján kiderül, hogy amire kéne, arra nem.

Előzmény: hepi02 (114656)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.08.30 0 1 114674

Az autós inverter kimenete földfüggetlen, ezért onnan nem jön ki olyan fázis, ami megrázhatna téged egy testzárlat estén.

Előzmény: firstlast (114670)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.08.30 0 0 114673

Most fog kiderülni, hogy a bérlő elektromos fogyasztásának 90 százaléka ma már "teljesen véletlenül" azon a fázison van, amelyiken már két éve nem számol semmit a hibás fogyasztásmérő ;)

Fel kell készülni arra a helyzetre is, hogy a bérlő esetleg nem hiszi el az új fogyasztási értékeket. Javasolni lehet neki, hogy saját emberével szereltessen fel egy saját mérőt (akár egy általa lezárt helyen), és a két mérő ellenőrizheti egymást.

cucu Creative Commons License 2020.08.30 0 0 114672

Azért ne fogja meg...!

Előzmény: BJaca (114671)
BJaca Creative Commons License 2020.08.30 0 1 114671

Szia!
Igen, hogy milyen kimenete van az autós inverternek, és azt elviseli-e a működtetni kívánt eszköz. Ha színuszos az invertered, akkor csak a teljesítmény szab határt, de ha pici occó, akkor az négyszögjelet ad, ami világítani, kávét főzni jó, de egy villanymotor már tönkremehet tőle. 

A kérdésedre pedig: az a kimenet földfüggetlen, így nyugodtan használhatod, nem fog rázni.

Előzmény: firstlast (114670)
firstlast Creative Commons License 2020.08.30 0 0 114670

Sziasztok! Ha 12v-230v autós  inverterrel használni szeretnék földelt csatlakozós fém házas eszközt, kell valamire figyelnem? Veszélyes lehet?

BJaca Creative Commons License 2020.08.30 0 0 114669

Erről mikor tudatosult benned, milyen nyelven éneklik?

https://www.youtube.com/watch?v=pzmI3vAIhbE

Előzmény: Mutual Friend (114667)
peterch Creative Commons License 2020.08.30 0 0 114668

Megnéztem azt is . :-)

Előzmény: Jahno (114663)
Mutual Friend Creative Commons License 2020.08.30 0 0 114667

Énekelt német nyelv számomra idegesítő.

Akkor már inkább Lamb of Good-ot hallgatok. :)

https://www.youtube.com/watch?v=9rFkXmxXZ28

Előzmény: Törölt nick (114665)
peterch Creative Commons License 2020.08.30 -1 0 114666

Igen !

Ha a szöveg mondanivalója mellé a vizuális megjelenítést is igényled :-)

Előzmény: Törölt nick (114665)
BJaca Creative Commons License 2020.08.30 0 1 114664

A bérlőnek szóltatok, hogy gyanús lett a fogyasztásmérő, mert az egyik led nem világított rajta, és ezért cseréltétek?

Jahno Creative Commons License 2020.08.30 -1 0 114663

Jattos duót nem merted megnézni, mi?

Előzmény: peterch (114657)
Szylvyke Creative Commons License 2020.08.30 0 0 114662

Köszönöm a segítséget!

GTI100 Creative Commons License 2020.08.30 0 1 114661

A hibás almérő történet folytatása. Tegnapelőtt pénteken megérkezett az új almérő. Tegnap 29-én pedig mivel a bérlő nem dolgozott 10 perc alatt fel is lett rakva a régi hibás helyett. Az már rögtön egy jó jel volt, hogy bekötés után mind a három fázist jelző led folyamatosan világít, szemben a hibás almérőével, ahol csak egy led égett folyamatosan, egy másik néha, a harmadik meg sose. Nem tudom, hogy a hűtőszekrényen kívül mi megy még nekik amikor zárva vannak, de ameddig figyeltem azt láttam, hogy 4 óra alatt 0,7 kWh volt a fogyasztásuk. Ha ezt egy hónapra átszámítom az közel 130 kWh úgyhogy zárva vannak. Ehhez képest egész augusztusi fogyasztásuk hibásan mérve alig volt 60 kWh, pedig dolgoztak minden munkanap. Egy-két hét után már lehet saccolni, de a szeptember végét várom kíváncsian mert csak egy hónap után lehet igazán látni a valós havi fogyasztást, amit én látatlanban 350-400 kWh körül tippelek.

Előzmény: BJaca (114292)
arenarock Creative Commons License 2020.08.30 0 0 114660

Nem árt ha ip 44-es csapófedeles, az hogy földelt az alap...

Szylvyke Creative Commons License 2020.08.30 0 0 114659

Akkor csak elég hogy földelt legyen nem kell hogy vízvédelmes legyen?

peterch Creative Commons License 2020.08.30 0 0 114658

Bocsi a Németek jövöjéröl !

Előzmény: peterch (114657)
peterch Creative Commons License 2020.08.30 -1 0 114657

Ez a sokat mondó videó a jövöröl a Rammstein-töl : https://www.youtube.com/watch?v=l3QNCrl6EqQ

Előzmény: Jahno (114652)
hepi02 Creative Commons License 2020.08.30 0 1 114656

Köszönöm a segítséget. A rajz egy nagyon leegyszerűsített váza az elektromos hálózatomnak, a valóságban jelentősen több kör és fogyasztó van az izzó helyén. De hétfőtől megkapja a 3 fázisú ÁVK-t és helyére kerül minden.

Előzmény: BJaca (114651)
BJaca Creative Commons License 2020.08.30 0 0 114655

Szia!
Földeltet

Szylvyke Creative Commons License 2020.08.30 0 0 114654

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni tőletek, hogy fürdőszobába milyen típusú konnektort kell felszerelni? (Duplakonnektoros) 2 éve vettem ezt a házat és az egyik ismerősöm azt mondta, hogy ami van jelenleg az nem megfelelő. Előre is köszönöm!

BJaca Creative Commons License 2020.08.30 -1 1 114653

"Én ráadásul 2 évet ültem szerverszobában is."
Kaptál két év letöltendőt? :)
Mondjuk az enyémnek néha tényleg tud süvíteni a hűtése, HP pavilion. 

Előzmény: Jahno (114652)
Jahno Creative Commons License 2020.08.30 -2 0 114652

Ha mán' Rammstein nincs. Esetleg Jattos duó, mert az fasza. Linkeljem, vagy megtaláljátok? Bétóven helyett akkor már Bétótlaca, bár egyre jobban leadja a színvonalat.

Bár a melóhelyből indultunk ki, ott háttérzaj úgyis alapon van, mennek a népek és jönnek, darál a kávéfőző, 25 kilowatt klíma, flex, gyerekkórus. Pont semmit nem hallunk a hűtésből, meg ilyesmikből az tuti. Én ráadásul 2 évet ültem szerverszobában is.

Előzmény: BJaca (114650)
BJaca Creative Commons License 2020.08.30 -1 1 114651

Ez utóbbi a helyes bekötés.Ha a baloldali sárga vonal a nulla síned, akkor arra kösd közvetlen a nullát, abból menj az ÁVK-tetejébe, és az izzóz az AVK aljába kösd, ne a nulla sínre.

Előzmény: hepi02 (114647)
BJaca Creative Commons License 2020.08.30 -1 2 114650

Beállítod fixre a hűtést, vagy teszel bele peltiert. Esetleg benyomsz a magnóba Beethovent. 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (114648)
Jahno Creative Commons License 2020.08.30 -2 2 114649

Értem én, hogy simán átvágod a fizikát, de attól még a meghajtónak akad némi hangja. Bár amilyen marharépa vagy, dupla széles ház és az is kapott pár hangszigetelő réteget bedobozolva, mert melegedni nem fog vagy mi. Ugyan.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (114648)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.08.30 -4 0 114648

"Ha meghajtom valami extra feladattal, akkor idővel halkan surrogni kezd a hűtés."

Van, akinek az az időnként megjelenő, időnként leálló halk surrogás az zavaró (és figyelem elterelő) zaj. Attól függ, hogy menyire csendes a környezet (ház hangszigeteltsége, külvilág zajszintje, stb) és attól is, hogy mennyire csendes számítógépekhez vagy hozzászokva :)

Pszichológiai dolog, hogy egy egyenletes háttérzaj sokkal kevésbé zavaró, mint a váltakozó intenzitású, ami hol megjelenik, hol megszűnik (aki aludt már tengerparton, motoros hajó gépterme közelében vagy vízesés mellett, az pontosan tudja, hogy miről beszélek). Van egy öreg laptopom, amivel időnként hosszabb ideig is dolgoznom kell, olyankor engem erősen zavar (kizökkent a munkából) ahányszor bekapcsolódik vagy kikapcsolódik a (valóban csendes) ventilátor. Már gondoltam rá, hogy hogy talán rá kéne venni valahogyan, hogy hosszú munka közben  folyamatosan menjen :) persze a gondolatbál több energiát nem szántam rá a kísérletezésre.

Az asztali (asztal alatti) gépem viszont annyira csendes, amilyenre akarom, neki még a halk surrogás is tilos :)

Előzmény: Törölt nick (114626)
hepi02 Creative Commons License 2020.08.30 -1 0 114647

Bocsánat, nem tudom hogyan lehet szerkeszteni a hozzászólást, így újabbat kell írjak.

Jelenleg így van kötve és így működik minden fogyasztó. AVK tesztgomb is teszi a dolgát.

https://ibb.co/b3tSFnw

Előzmény: Mekk Elek ezermester (114644)
hepi02 Creative Commons License 2020.08.30 0 1 114646

Neked is köszönöm!

Előzmény: PETYUS (114643)
hepi02 Creative Commons License 2020.08.30 0 0 114645

Igen, ahogy írtam, ha az ÁVK előtt ágazom le a nullát, akkor minden szépen működik( áll az FI is, kismegszakító is és nagy megszakító is), most is így van kötve. Milyen másik hibát gyanítasz?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (114644)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.08.30 0 1 114644

A FI reléből kijövő nulláról KIZÁRÓLAG azok a fogyasztók mehetnek, amelyek a FI relém átmenő fázisról mennek MÁS NEM! Tehát a FI relé ELŐTT ágaztasd el a nullát.

Másképpen fogalmazva: azok a fogyasztók, amelyek a fázisukat nem a FI relén keresztül kapják, azoknak a nullája sem mehet át a FI relén.

Gyanítok ott még egy másik hibát is, de először ezt a nulla dolgot csináld meg.

Előzmény: hepi02 (114642)
PETYUS Creative Commons License 2020.08.30 0 2 114643

Az ÁVK kimenő nulláját ugyanazokba az áramkörökbe kell leosztani, mint amelyekbe az ÁVK kimenő fázisa leoszlik. Ha a többi nullával egyesítik, úgy nem fog működni.

Előzmény: hepi02 (114642)
hepi02 Creative Commons License 2020.08.29 0 0 114642

Sziasztok,

3 fázisú rendszerben az alábbi jelenség normális?

1. fázison 1 fázisú ÁVK bekötve, a fázis megy a fogyasztókra a PE pedig az elosztókapocsba. A másik két fázis 1-1 kismegszakítóval megy a fogyasztókra. Mindhárom fázis fogyasztóira az ÁVK utáni PE elosztókapocsról megy a nulla. Ha felkapcsolom akár a 2., akár a 3. fázis kismegszakítóját, akkor azonnal lemegy a villanyóránál megszakító és ha felnyomom kint, akkor lemegy az ÁVK. Ha felnyomom az ÁVK-t, akkor megint lemegy kint. Ez így megy addig, míg le nem kapcsolom a 2. és 3. fázis kismegszakítóját. Erről csináltam egy Móricka rajzot is, hátha úgy érthetőbb: https://ibb.co/hc8kZQs

Ha az ÁVK előtt leágazok a nullával a 2. és 3. fázisnak és nem a PE elosztókapocsról húzom a nullát nekik, akkor mindenki boldog, semmi sehol nem old le. PEN az óra után FI előtt szétszedve és nincs később ismét összehozva. Földelőszonda helyén, EPH hálózat kialakítva.

Mutual Friend Creative Commons License 2020.08.29 0 2 114641

Szerinted nem ez lenne a normális eljárás egy javítás kapcsán?

Nekem eddig keres nélkül így csinálták.

Előzmény: tfe_tng (114636)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.29 0 0 114640

Golfozik, vagy pornót néz?

Előzmény: Törölt nick (114638)
BJaca Creative Commons License 2020.08.29 -1 0 114637

Próbáltam már én  is a kertben dolgozni, de úgy sokkal nehezebb a tapétázás :)

Előzmény: kiggyo (114624)
tfe_tng Creative Commons License 2020.08.29 -2 0 114636

> a tönkrement alkatrészt NEM VIHETI EL, meg szeretném nézni

Azért itt elképzeltem a szerelő arcát, meghallotta hogy elek a fórumról meg akarja nézni, gondolom rögtön összecsokizta a boxeralsót, hívta rögtön a szőke HR-est, hogy most mi legyen, mert a pékinformatikus a kocsmából jön szakérteni :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (114600)
tfe_tng Creative Commons License 2020.08.29 -1 1 114635

Ja, igy ertem :)

Előzmény: kiggyo (114634)
kiggyo Creative Commons License 2020.08.29 -1 1 114634

Az enyémek mindent akarnak csinálni. Ráülős a gép, a tologatóst nem engedtem nekik mert szemén/lábon dobja kaviccsal.

Előzmény: tfe_tng (114633)
tfe_tng Creative Commons License 2020.08.29 -1 1 114633

Bazz. Off, de már így is szétoffoltuk a topicot, szóval, hogy sikerült ? Az enyém már 10, de eszébe sem jut füvet nyírni... 

Előzmény: kiggyo (114624)
tfe_tng Creative Commons License 2020.08.29 -1 0 114632

Olyan még sose volt. Legalábbis ebben a témakörben :)

Előzmény: ötfelezős (114625)
tfe_tng Creative Commons License 2020.08.29 -1 0 114631

Előzmény: Mekk Elek ezermester (114613)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.29 -1 0 114630

Be kell programozni a fűnyírót is valahogy, nem?

Előzmény: BJaca (114621)
Jahno Creative Commons License 2020.08.29 -2 1 114629

Nekem általában a Latitude képernyője sem kevés. És billentyűzetével is jól vagyok.

Előzmény: Törölt nick (114626)
Jahno Creative Commons License 2020.08.29 -2 0 114628

Nem.

Garfield007 Creative Commons License 2020.08.29 -2 0 114627

Nem.

ötfelezős Creative Commons License 2020.08.29 -1 1 114625

Nem veszitek észre, hogy mikor a dokkolt, egerezett, monitorozott, billentyűztetett laptop kerül szóba, akkor tulajdonképpen Eleknek adtok igazat? :D :D :D

kiggyo Creative Commons License 2020.08.29 -1 0 114624

Nem, már 6 éves kora óta a fiam nyírja, én csak nézem sörrel a kezemben :-)

Viszont szeretek helyet változtatni munka közben, kiülök ide-oda.

Jahno Creative Commons License 2020.08.29 -2 0 114623

Na, kedvedért megemeltem egy Oriont. 150 wattnyi fogyasztása van.

Programozható mosógép első hibája ki is jött, mert maximum 24 órával előbbre lehet csak programozni. Lehet mégis sógornak van igaza, mikor internet túlvégéről indítja?

Előzmény: BJaca (114606)
BJaca Creative Commons License 2020.08.29 0 1 114622
szmájli
BJaca Creative Commons License 2020.08.29 0 2 114621
Te laptoppal nyírod a füvet?
Előzmény: kiggyo (114620)
kiggyo Creative Commons License 2020.08.29 -1 1 114620

"Laptopot fő számítógépnek használni igénytelenség, kivéve annak, akinek muszáj azt használni (mert pl szívatja vele a munkaadója) vagy azért, mert csak nagyon keveset használja."

Na bumm, egy világ dőlt össze bennem.

Igénytelen vagyok. Az én laptopom csendes, 5-6 órát elmegy akksiról, hordozható, és elég erős is. Az asztalon meg dokkolom és a 27"-os ultrawide Moncsi a fő képernyő, és rendes nagy billentyűzetem van.

Így nem kell külön gép a meló helyre, otthonra, és a reptéren se néznek hülyének a PC-vel :-)

Szerintem a mai világban legalább annyira alap hogy ne helyhez kötve dolgozz mint az hogy a mobilon tudj emailt küldeni. 

Én legalábbis sűrűn kiülök a kertbe dolgozni.

Jahno Creative Commons License 2020.08.29 -2 0 114619

Bármi is kifér rá. Középen van egy nagyobb, meg persze a jobb felső hiányzik. Ezeket is most selejteztük. Kinézetre ilyen, de már LCD van benne:

Szóval lehet nekem TVről beszélni, de néha akad mintavétel nálam is.

Előzmény: Törölt nick (114618)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.29 0 0 114618

Ezek egyforma tévék? Ráfér egy komplett kormányplakát szétszortírozva?

Előzmény: Jahno (114617)
Jahno Creative Commons License 2020.08.29 -2 2 114617

Itt van mellettem egy 100+ centis képátlós, annak 60 wattos a tápja, szóval maximum kábé ennyit ehet meg, többet furcsa lenne. Esetleg gyárthatok róla terheléses grafikont :-P

Mellette két másik régebbi cucc, amit emlegettem, 32" és 42"es méret, 200 wattot bekapja. Képe szarabb, szolgáltatásban is kicsit más szint, viszont elég jó audiórendszer van benne.

Aztán vakarhatom a fejem, előzőleg ezt raktuk össze:

Most hasonló kellene CRTből és valami mobil-jellegűre. Hátkösz :-D

Egyelőre kockaklub mindenestől elmegy alig 20 Amperről, de majd ebből is lesz fejvakarás.

Előzmény: Törölt nick (114611)
Jahno Creative Commons License 2020.08.29 -2 3 114616

Laptop miért is lenne zajos :-O Vagy mi akadályoz meg abban, hogy monitor/bill/egér legyen rádugva? És opciós a hordozhatósága is, kicsi, egyszerű, szükség esetén kérdezd meg a HR-es pék haverod, hogy mi az a dokkoló, vagy miképpen tud működni. Főleg mikor ilyen otthondolgozós mókához zavarjuk haza a népeket meg hasonlók. Vagy választhatsz mikkor le kell raknod az autóról 150 darab laptopot vagy 150 darab asztali gépet :-P

Garfield007 Creative Commons License 2020.08.29 -2 0 114615

Laptopot fő számítógépnek használni igénytelenség, kivéve annak, akinek muszáj azt használni (mert pl szívatja vele a munkaadója) vagy azért, mert csak nagyon keveset használja.

:-D

Évek óta jó társam a HR munkákhoz :-) De a fejlesztőink is csak kapkodják a fejüket, hogy most mi lesz, át kell-e állniuk megint asztali gépre...

BJaca Creative Commons License 2020.08.29 -1 1 114614

Hja, nekem is rá van dugva egy bazi nagy monitor, megy egy drótnélküli egér meg bill. 100W minusz az 100W minusz! Évi 20kFt kb.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.08.29 -3 2 114613

"Tény, a régi PC-m sokkal többet zabált, mint a mostani laptop, amit a fiamtól örököltem"

Éves üzemóra ismerete nélkül nem lehet az alacsonyabb energiafogyasztást forintosítani.

A laptopot nem szeretem a zaj miatt, a kicsi képernyő miatt, a kényelmetlen billentyű miatt, stb plusz ott van a lényegesen alacsonyabb teljesítmény (már amikor szükség van rá). A sokkal nagyobb kényelem+teljesítmény bőven kompenzálja a magasabb energiafogyasztást.

Laptopot fő számítógépnek használni igénytelenség, kivéve annak, akinek muszáj azt használni (mert pl szívatja vele a munkaadója) vagy azért, mert csak nagyon keveset használja.

Előzmény: BJaca (114607)
BJaca Creative Commons License 2020.08.29 -1 1 114612

Nem, nem vagy zakkant, csak gőzöd nincs az elektronikáról. De ezt elnézzük neked.

Előzmény: Törölt nick (114609)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.08.29 0 0 114610

"egy 55-ös Orion"

Na de azt ugye nem hagynád, hogy a nagyapád egy mindössze 55 centis TV-t nézzzen (20 centiről, hogy lásson is valamit :), én inkább a 82 centis és ez feletti TV-k 150-200 (vagy még több) wattos fogyasztására gondoltam.

Előzmény: BJaca (114606)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.08.29 -1 1 114608

"Miele is ad már 250 pénzért mosogépet, de az nemugyanaz, mint amit millaért adnak. "

Valószínűleg ne ugyanaz, de az is valószínű, hogy még legolcsóbb Miéle-ben sem találunk  műanyag fogaskereket, mindössze öt milliméter vastag (vékony) csapágyházat, alig burkolt elektronika közelében elvezetett, idővel talán szétmálló anyagú gumicsövet, stb.

Előzmény: tfe_tng (114580)
BJaca Creative Commons License 2020.08.29 -1 1 114607

Tény, a régi PC-m sokkal többet zabált, mint a mostani laptop, amit a fiamtól örököltem. 100W feletti a különbség.

Előzmény: Jahno (114603)
BJaca Creative Commons License 2020.08.29 -1 0 114606

ELek, számoltál, vagy csak tippeltél? Hétfőn volt az asztalomon egy 55-ös Orion, mert a PTC tönkrement benne, és nem mágnesezte le a képcsövet. Az 50W-ot fogyasztott. Egy Samu 82-es LCD csúcs takarékosan 17W, számoljunk 50 és 20W-tal napi 16 óra, 5840 üzemóra:

50W 16 órában évi 219kWh
20W 16 órában évi 116kWh
100kWh különbség, vagyis 4200Ft évente.

Nézzük a 40 ezres spórolást: 

40e/42Ft = 952kWh ->2,6kWh/nap, 16 órában egy 160W-os Tv eszik ennyit. Azt meg úgy híjják, hogy plazma.

A nagyobb öreg képcsöves (63cm-es  Orion) is csak 90-100W-ot fogyaszt.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (114602)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.08.29 -1 1 114605

Ugyanez igaz pl az asztali számítógép összeállításánál is:

- olyan alaplapot/kártyákat vegyél, amelyiken minőségi elektrolit kondenzátorok vannak, jó szellősen szerelve (nem szorosan egymás mellett)

- az összes hűtés (légáramlás) még a gyári ajánlásoknál is kétszer jobb és ötször tartósabb legyen 

...és valószínűleg nem lesz vele semmi probléma a következő 10-20 évben  :)

Ha viszont rövid életű gépet szeretnél gyártani, akkor tedd ennek ellenkezőjét: pl picike ventilátorok legyenek bene, amelyek üveghangon visítva hajtják magukat csapágyasra néhány év alatt, aztán a leromlott hűtés miatt felforrósodó olcsó kondenzátorok szépen elkezdenek kiszáradni...

Előzmény: BJaca (114599)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!