A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Sejtettem hogy nincs benne de lusta voltam megnézni az oldalt van-e infó:) jelezni akartam mert meglepett, tiszta arabicánál ennél szerényebbet tapasztalok általában. Lájkolom vagy mi :) Intenzív kávézás lesz a hétvégén, a tieid mellett még egy workshop-ot is kaptam ami régi kedvencem.
Szia, nincs robuszta benne! Kicsit kiegészítettem a blogon az infokat, A/R arány, feldolgozás módja, termőterület, amennyiben ismert, aztán megcsinálom majd olyanra, hogy rá lehessen klikkelni a kávéra és jöjjön róla több info.
Ha már feleségről esett szó... mit csinál egy rendes (?) házaspár az ágyban, miután már lecsendesedett a ház? Élvezeteket hajszol, pl choco madnesst kóstol :))) (Többi cenzúrázva.) Kiváló kávé, tényleg csoki a javából, karakteres hosszú utóízzel, nagyon ízlett. Előtte a csomagot kibontva azt a megjegyzést kaptam, hogy ennek végre rendes kávé szaga van:)
Van ebben robuszta? Csak azért kérdem, mert eszméletlen szép a cremája, gyönyörű látvány ami már önmagában bon-bon hangulatot teremt.
Megcsináltam a Yirgát egy kicsit más profillal és picit világosabbra. Egy topictarsnak ugy csomagoltam belőle hogy még langyos volt! :-)
Hétvégén kóstolom, van-e eper őrület. :-) Amúgy nekem végig nagyon ízlett, minden eresztésből kóstoltam, de abban egyetértek Rocketeer kollegával, hogy a 12-én készült adagban ütött a legnagyobbat a gyümölcs. Ez most annál még egy bolhányit világosabb lett. Mire a zsák végére érek, csak meglesz az optimum. :-))) Bár aztán ugye kinek mi az optimum....nem biztos hogy ami nekem az, az másnak is épp.
Nem szeretnék szerénytelennek tűnni, de azért még így is jobb nálunk a kávé, mint az országban fellelhető kávézók 75%-nál. (Természetesen nem az Embassyra, T&P-ra és társaira gondolok).
A mostani bordó Scala cseregépe (a fekete) volt szerintem a jobbik masina az antikváriumban. Nagyobb gőz, kisebb vízhozam, valahogy "stabilabb" volt.
Vagy egy Mazzer... Mert valami ott abban a szentháromságban nem stimmel. A Barisnya jónak tűnik. A gépekben lehet valami, vagy hiányzik belőlük valami.
Nekem kicsit fura volt, hogy a PayPal helyett valami (számomra eddig)ismeretlen cégen át menne a kártyás fizetés. De amúgy nem lehet semmi panaszom, és a Tobia "I magnifici 7" teljesen korrekt délolasz kávé, a Kimbóra emlékeztető. Határozottan mandulás egész pici kakaóval (lehetne több), de az elég egyszerű ízkompozíciónál feltűnőbb, hogy milyen jó testes és brutálisan száraz utóízű.
(Az ajándék podokból pedig megtudtam, hogy az arany elegánsabb változatban hozza kb. ugyanazt a hatást, a narancs pedig igazi rettentőbrutál étcsokis robusztabomba. No meg hogy biokávét, szokás szerint, ettől a cégtől sem érdemes rendelni.)
Ez a cél persze, csak amihez tart, az nem 0 hanem valahány százalék ami alá nem lehet menni elvi szinten sem. (Még ha iciripiciri kisbaltával vagdosnánk precízen szép darabokra a babokat, akkor is maradna széle, és szép darabok köze is formájától függően több-kevesebb apró törmeléket adna.) Csak arra célzok, az őrlés ad egy minimum port, amit tovább redukálni nem tudunk, nincs valami módszer a por utólagos kiszűrésére? Pl elektrosztatikus elven, ha jól értettem a feltapadást amit tapasztaltál az véletlenül emiatt történhet. Ezt kéne tehát mindig kikényszeríteni (és akkor mindegy lenne, hogy az őrlőmű kicsit több vagy kevesebb port termel-e).
Valamennyi finom por mindig lesz szerintem, akármilyen precíz az őrlőmű, mert ez a kávé morzsolódásából töréséből adódik. Trükközni lehet talán ennek valamilyen utólagos szűrésével.
(Finoman kitüsszenteni belőle a port, vagy leültetni hamupipőkét, válogassa ki az egészséges szemcséket :))
Első rendelésem kapcsán csak jót tudok mondani az áruház működéséről. Átlátható, könnyű a rendelés .A szállítási és fizetési lehetőségek széles skálán mozognak. Korrekten ment a szállítás, és az ajándékok is meglepetést okoztak. Gratulálok.
Igazából korábban azt hallottam, hogy nem marad annyi örlemény az EK-ban mint a Guatemalában.
Illetve ami benne marad az is jobban használható mert nem annyira gáz mint a Guatemala estében.
Sajnos nekem eddig az a tapasztalatom hogy, ami benne marad az teljesen használhatatlan, mert nagyon finom.
Szinta ugyan az mint a Guatemala. Viszont ami az EK-ból kijön az tényleg egy csoda...
Lehet, hogy persze hogy a tapsztalatok az Embassy-s EK-ra vonatkoztak ami újabb generáció, ami meg nálam van az régebbi, (elvileg a kések azonosak). Mindenesetre ez nekem ami itt van ezt produkálja.
Azt is ki kell jelenteni hogy örlö és örlö között is tuti hogy van különbség, de azért nagyvonalakban szerintem hasonlítanak.
Viszont a fejlesztés amire gondolsz remélhetöleg nem abba az irányba fog menni.
Ugyanis a probléma nem az hogy benne marad.
Az EK-ból egy-két pofon a kis karra (ami egyébeként gyárilag ezt a célt szolgája) ás szinte miligram-ra kijön minden amit beleöntöttem.
A probléma az hogy finomat is öröl. Egyébként ha nem lenne finpm örlemény akkor szerintem nem is nagyon maradna benne.
Szóval remélhetöleg a fejlesztés abba az irányba fog menni hogy a szórás kisebb legyen, illetve a finom örlemény 0-ra legyen redukálva. Nem is fog feltapadni, de ha fel is tapadna akkor is a maradék ami a karral kijön az is teljesen használható.
Ok, hogy feltapad valamennyi az elején, s ez jótékony hatással van filteres szemmel nézve az őrleményfinomságra, eloszlásra, de ezt hosszú távon nem mehet így. Szóval előbb-utóbb ezek is beleadnak apait-anyait, s akkor oda az előny, nem?
Pár éve még egyáltalán nem kávézott, és most ennyiért verjem el a háztól? ;) Van közös kedvenc, pl Sidamo és Get-Up. Koncentrálj, hogy ezekből legyen folyamatos utánpótlás:))))
Szóval az örlö-összehasonlítás röviden(filterhez):
A mazzer mini kimaradt a körböl, mert nem raktuk még bele új késeket.
A legjobban úgy lehetne megfogalmazni, hogy van ez EK43 meg van a többi.
Megdöbbentö hogy már szemre is mekkora a különbség, és hogy mennyire szép az EK örleménye.
Egybkén ez ízben nagyon érzödött.
Egyébként a lista kb így néz ki:
1 MK EK43
2 MK Guatemala
3-4 MK Vario, ZH Quito
A Home Vario-ról érdemes kicsit többet beszélni. Annak ellenére hogy az örleménye elég szépnek tünik valami nem stimmel vele. Ízben kb ugyanazt tudja mint a Quito.
Sajnos mikroszkóp nem volt a közelben így nem tudtam a szemcse alakját megvizslatni.
De szerintem valami ebben rejtözik. Véleményem szerint a kerámia kés lehet a ludas.
Elöbb utóbb lecserélem fém késre és akkor kiderül az igazság.
Az EK-ról és a Gutemaláról annyit érdemes tudni, hogy mindkettöben bennemarad kb 2-3 gram örlemény (bizony az EK-nál is).
Ami viszont benne marad az nagyon finom örlemény ami filterre használhatatlan (bizony az EK-nál is).
A Guatemala picit többet átenged a finom örleményböl, meg kicsit szélesebb az eloszlása a szemcsenagyságnak, de az ek is termel redesen finom szemcsét, csak szerencsére magában tartja.
Valószinü pont a statikusan feltapadt finom szemek adják azt, hogy kevesebb a finom szemcse ezekben az örlökben.
Ez nagyon érzödik az ízben.
A Varionál meg a Quitonál minden belemegy az örleménytartóba.
Viszont át kell gondolni hogy kinek éri meg a 10-15%-os vesteség a tökéletes örlemény elérése érdekében.
PY Yirga Harioban remek, tömény bogyós gyümölcs, nem mondanám hogy eper, inkább többféle egyszerre. Kicsit kényes az örleményfinmoságra de ha megvan nagyot üt. 20g 82fok, 220ml. Erősen ajánlott aprószeműek:))
P&Y Etióp Yirgacheffe Aramo pár adag után stabilan megosztja a közönséget nálunk. A ristrettók illata nagyon intenzíven gyümölcsös, íze már kevésbé szélsőségesen az, de nagyon összetett kellemes, pontos gyümölcs összetevőket nem tudok meghatározni. Hárman kóstoltuk, ebből kétszer magas "pontszámot" kapott, feleségem szerint viszont már a szaga sem jó, ízre pedig mintha valami romlott lenne benne. Érdekes, hogy a KenyaAA-t pont fordítva értékeltük, az nekem nem ízlett a túlzott citromlé jellege miatt, tejjel meg megsavanyodott. KenyaAA viszont elsőre is remek french press-ben, így az AI sorsára jut, mert az ott lett nekünk igazán élvezhető.
Sok klasszikus kávé után( molinari,manaresi,pellíni,) vettem kapuczíner kávékat. Első próba bolívia titicaca, darálva sütőtök ,ízre pedig első próba során kicsit gyorsan jött le kb 23mp alatt 18g dupla,szép krémréteggel ,ízre kicsi nádcukorral sárgabarack,pici sütőtök mellékíz. Kicsit megdöbbentő ízélmény volt a sok keserűcsoki és mandula után. Nem tudtudom eldönteni hogy ízlik e vagy nem,de mindenképp új íz volt számomra. Lehet csak meg kell szoknom ,de furcsa hogy ilyen ízű is lehet kávé ;)
Jól értem, hogy ugyanazt az őrleményfinomságot használod az egycsészés és a kétcsészés szűrőhöz?
Ez a legritkább esetben működik jól. Amennyiben ez fontos számodra, akkor próbálj meg játszani a mennyiségekkel, és kompenzáld azzal az eltérő lefolyást! De a két módszerrel készített ital sose lesz egyforma. Én mindig duplát készítek. :)
Akár nyitott a kar, akár rendes kifolyós, maga a kar az pont nem számít, azon csak átfolyik az a bármi ami a szűrőn már kijött. Ami számít az a karban lévő szűrő - és persze maga a kávé mennyisége, fajtája-minősége, őrlés finomsága stb amiről lagoon79 is írt.
várj, az alapfelvetés az volt, h a nyitott karnál gyorsabb a lefolyás. igen, az iránymutató 30 ml 25 mp alatt (természetesen ez duplára vetítve 60 ml). Viszont a nyitott kar nem változtat ezen.
a két szűrőnél pedig addig kell játszani az őrlésfinomsággal, amíg nagyjából megvannak a fenti értékek. természetesen ez csak kiindulási alap (segít belőni a beállítást) hiszen kávénként eltérhet, h melyiknek milyen csapolás áll jól.
miért a szűrőkosaraknál hogy van? az egycsészés mondjuk ha a gomb nyomástól számítva 25mp, akkor a kétcsészés nem ugyanúgy 25mp kéne legyen, mivel ketté, két csészébe folyik? v ott más az iránymutató?
ahogy monyesz is írta, nem indul meg előbb, ha csak a kar különbözik, viszont mivel te már az első csepptől látod a nyitottnál, így úgy tűnhet. mire az első cseppek megjelennek egy zárt kar kifolyóján, addig a nyitottról rögtön már a csészébe esik.
az normális, h ugyanaz a kv, naked-del, sokkal gyorsabb lefolyást eredményez? (ami azt jelenti gondolom, h nakednél finomabbra kell állítsam a darálót egy-két fokozattal!?)
Este visszatértem a szimplához, és egy kis tekergetés után reggel már ez sikerült. Daráló a joker körül, de a hőfok még nem tökéletes. A video vége felé a világítás kissé kiégeti a képet, valójában ott is egész jól nézett ki :)
Ööö....teljesen normal őrlést kíván, amihez szoktál, annak van extrem finom őrlesi igenye /guatemala, amit meseltel/, ahhoz kepest erzodik ez durvara daralosnak szerintem!;-) Nalam Mazzeren Jokertol csak picit kellett durvabbra venni. De lenyeg hogy meglesz az!:-)
Megtréfált, mert nagyon durvára kellett állítanom a duplához, és még így is csöpögős. szimplában már sikerült jót csapolnom belőle, de duplából még messze nem.
Jajjj, attol hogy nagyon jo, még nem szentiras hogy mindenkinek izlik, ezt akartam mar jelezni, szoval nem biztos hogy nem kaptad el, de jo otlet ha raprobalsz holnap Rocketeernel, akkor azonnal kiderul. Nalam ez most a No.1, ez tuti!:-)
A segitségeteket szeretném kérni!Milyen beállitás szükséges egy Ecm Technika 2-es gépen,hogy a fejhőmérővel mérve általam elgondolt hőfokra beálljon a fej hőmérséklete.
Most 1 baron kapcsol be és 1.1 baron ki. 30-40 perc melegedés után leviszem a fejhőmérőt 88 fokra oda be is áll 1 fokon belül marad.
A második körben leviszem 90 fokig és akkor is 88 fokra-ra áll be.
Ha felviszem 1.2 bar-ra és 1.05-ön kapcsol be akkor ugyanez 92c stabil beállást eredményez.
Valaki mondja már el,hogy mi a logikája a dolognak?
Hűtés után vagy azonnal felteszem a kart vagy megvárom,hogy visszahűl a megfelelő hőfokra és akkor rögzitem.
A nyomás és a hiszterézis külön csavarral állitható.
Dupla ipari gaggia szűrőt használok.18-22grammig adagolom.
Tudom,hogy minden gép máshogyan viselkedik,de csak van valami általános szabály.
nem terveztem eladni (a casmo hq-ba kéne egy kicsi, de a kis Gaggiáknál stabilabb PID-es gép). most a GS/3 van kint, de lassan haza szeretném hozni, mert itthon a helye.
Egy használt Bezzera BZ02 -nek mi lenne a reális ára (nagyon nincs leharcolva), illetve érdemes-e egy ilyet otthonra bevállalni GC helyet napi 2-3 dupla espressohoz, ritkán tejes italokhoz.
Eladó egy nagy becsben tartott Mazzer Super Jolly Automatic. Szállításakor a bal oldalán kisebb sérülések keletkeztek, de ezek a képeken sokkal durvábbnak látszanak, mint a valóságban. A helyzet az, ahogy a képeken is látszik, hogy egy nagyszerű állapotú gépről van szó. A könnyebb kezelhetőség / tisztíthatóság miatt az adagoló elektronikát kivettem illetve egy dózer tuningon esett át. A portafilter tartót is levettem, mert pohárba szoktam őrölni. Minden alkatrész meg van, kb fél óra alatt teljesen vissza alakítható gyári állapotára (de minek?). A saját alkatrészein kívül rendelkezik babtartállyal, gyári tálcájával. Most egy kb fél éves kés van benne (2 kg / hó), de adom mellé azt a késpárt is, amivel én vettem, mert bőven jók még azok is. A daráló Pest megyében található, postázni nem szeretném (a súlya, értéke és a saját ill. Lali.hu példáján okulva). Ára: 82.000 Ft, de minden ésszerű ajánlatra válaszolok. Köszönöm, hogy elolvastad, itt vannak a képek: https://onedrive.live.com/redir?resid=289BEB722739D36E!411&authkey=!AA50CLxhoWg97Rg&ithint=folder%2c.jpg
Most csináltam egy duplát, ami az eddigi legkomplexebb lett.
Jócskán meg kellett emelni a dózist, így a lefolyás már egész tűrhető, ám a krém Továbbra is gyengécske.
Ízeiben valóban megjelenik egyféle virágosság és citromfű, valamilyen aszalt gyümölcsösség, de tényleg lágyan, egyáltalán nem tolakodóan. Nyoma sincs a tegnapi grapefruitnak. Utóíze mogyorós, enyhén dohányos.
Nagyon jó lett így, de egy Yirgara nem cserélném el.
"...En azon kevesek egyike vagyok, akik beszornak a daraloba mondjuk 2-3 napra valo cuccot es ott tarolom a babtartalyban, EJSZAKARA is!:-)))) A negyed kg-os kiszereles igy ket reszletben 2x3-4 nap alatt siman elfogy..." - ennyi:), ennél többet én sem vagyok hajlandó p@csölni vele, az Ascaso pici babtartálya pont ilyen kaliberű.
Nem emlékszem, hogy bármikor is szavaztunk volna erről. Kétségbe persze nem esem attól sem, ha tényleg a törpe kisebbséghez tartoznék, mindenesetre nekem sem vált be a fagyasztás.
Nem tudom, a nagy tobbseg pozitivan nyilatkozik az effele tarolasrol, en meg mint irtam nem kiserleteztem ezzel, azert hiszem el inkabb, mert nincs is kedvem ezzel pepecselni.:-)
En azon kevesek egyike vagyok, akik beszornak a daraloba mondjuk 2-3 napra valo cuccot es ott tarolom a babtartalyban, EJSZAKARA is!:-)))) A negyed kg-os kiszereles igy ket reszletben 2x3-4 nap alatt siman elfogy.
Rocketeer meg eleg finnyas, igy ha jonak talalja a fagyasztast, akkor csodalkoznek ha az ellenkezoje lenne igaz.
Azt figyeltem meg, amit megdicser, az mar uber-atom jo, amire csak hummog, az csak siman jo, amit meg kikop, azt meg csak siman ihato!:-))))))
Aham, ha rájövök a QM gőzölés titkára, akkor nekem se kell majd más gép, de egy mazzer mininek lehet, hogy elcsábulok egyszer, kár, hogy ritkák. A major az túl nagy nekem a pultra, főleg a mostani Nemox Lux után.
Apropó, valamikor szó volt róla, hogy Ibi örlőkések (ez kell a Luxba is) nem a legjobb minőségűek Expolygonban, hanem van egy jobb forrás is. Honnan érdemes venni, ha vki emlékszik rá?
én használok ilyet egy pár hónapja, nem rossz... kisebbet vegyél, és ami nem fér a fagyiba (a napi használathoz) az mehet ebbe a kisebb dobozba... (mondjuk kár, h nem a sötétített verziót hozták be - van barna is meg fekete is... mert, mint tudjuk a fény a másik nagy ellensége a kv-nak...)
Ezt nem gondoltam hogy negyed kg-ot erdemes szetrakni meg fagyasztani, kivancsi leszek majd a kovetkezo adagnal ha megcsinalod, akkor milyen lesz igy!?
Az az ominozus viragos iz eszpresszoban is erezheto, lehet Geisha lesz majd a kovetkezo ilyen dragabb beszerzes, akkor elbibelodunk majd vele. Bar ez a Yirga most annyira izlik hogy lehet kerek meg egy zsakkal belole.:-)
De szerintem egy filter és espresso közt is lehetnek bőven eltérések!
Amúgy nem volt még szerencsém hozzá espressoban, és nem is tudom Milyennek kellene lennie.
És még egyszer: 2 kísérletet tettem még csak, ami nem adhat egzakt eredményeket, bőven lehet még kísérletezni az anyaggal(hőfok, dózis, lefolyás, Ratio stb.)
Negyedkilós zacsit háromfelé szoktam osztani, simítózáras tasakokba, aztán megy a mélyhűtőbe. Fogyasztás előtt 1-2 órával veszem elő.
Nyilván az aktuális adagot elöl hagyom.
Mibe szoktad attenni, ami jobb mint az altalam hasznalt alugozolt simizaras tasak? Mert en is abban tarolom...lehet atcsomagolva is veszitene a minosegebol, de akkor az dramai, ha egy 12-en porkolt kavenal ami 16-an nyilik ki, 20-an mar gyengelkedes jelei tapasztalhatoak...illetve nem dramai mert van ilyen, tapasztaltam mar ilyen neves es igen draga gyari kavenal is, hogy nyitaskor bomba volt, 4 nap mulva meg romjaiban hevert, ezeket gyorsan meg kell inni, nincs mese.:-)
De az is lehet hogy en csinalok valamit rosszul, fene tudja...
Igen, az se hatrany ha az ember nagyjabol kepben van vele hogy az adott fajta milyen izu kellene hogy legyen. Mig nem kostoltam amit egyszer itt csinaltal, addig en is boldogan megittam volna a Geisha kavet narancsosnak, citrusosnak, akarmilyennek, de igy hogy egyszer ereztem azt az ominozus virag illatot/izt, igy mar tudom mit keressek benne ha ilyennel kinalnak esetleg.
Kivancsi lennek ebben a mintaban amit Rocketeer kostolt benne van-e!? Meg hat valo igaz, zold alapanyagban is oriasi kulonbseg lehet akar frissesseg, akar minoseg teren is. Az altalam ismert adatok alapjan volt Geisha tobb szaz dollarert meg par euroert is per kg.
Nyilvan van/ismerek is ilyet/ aki ebbol azt a kovetkeztetest vonja le, hogy jajjjmar, aki azt a dragat kinalja az hogy meg akarja szedni magat, mig a masik meg milyen rendes, hogy ilyen jo aron odaadja, de velelmezem hogy nem ez all a dolgok hattereben!:-)))
Nem tudom, Gergő.
A szemek szépek, egyenletes a pöri.
Mint írtam, a lefolyás nagyon messze volt az etalontól, valamint csak kettőt csapoltam még belőle, tehát ez csak egy előzetes "jelentés".
Viszont voltam olyan balga, hogy a megszokottól eltérően nem zacsiztam le a Yirgat, hanem saját zacsijából fogyasztottam, és így a 4. napra már érezhetően kevesebbet mutat.
Azért a Bravost még így is üti. :D ;)
Vaku nelkul ilyen, 5 napos pori, szimpla LM szuro majdnem tele es 58-as tamperrel megnyomva 30mp/30ml vegigengedve, kicsit vege fele megvonaglo lefolyast nagy ivben le ...va!:-))))
Na jo, de Te barista vagy en meg csak egy paljoc!:-) Amugy most volt itt egy topictars es a beszelgetes kozben lett meg az orlemeny illat tokeletes behatarolasa: eperjoghurt toltesu Milka csoki illata van. 100% olyan.:-)
Megkóstoltam a Monterosa féle Geishat.
A szemek nagyon szépek, egyenletes a pörkölés, a közepesnél picivel világosabb. Már a zacskóban is nagyon jó az illata(nincs arra utaló jel, hogy levegőt kapott volna), őrölve ez fokozódik.
Lefolyáskor azonban egyértelmű, hogy már nem a legfrissebb az anyag : vékony sugárban indul meg ugyan, de elég sötéten, hamar elkezd szőkülni.
A krém csekélyke és fakó.
Íz- és illatjegyei azonban kiválóak! Negyon kellemes grapefruitos/narancsos gyümölcsösség jellemzi, egy kis mogyoróval a háttérben, finom, enyhe citrusos lecsengéssel. Savai nem jelentősek, testessége sem.
Összességében egy nagyon kellemes SO-élmény, gondolom, frissen még többet tudna mutatni.
Őket ajánlom: http://www.tomitestechnika-stanc.hu/ nagyon rendesek, mert bár alapvetően ipari mennyiségben gyártanak tömítést, velünk is szóba állnak, akkor is ha csak 1-2 darabot veszel. Persze kell tudnod, hogy mekkora kell, de vannak különféle anyagaik és hamar kivágják ami kell. A főnök egy fiatal srác és nagyon jó arc.
Őrlemeny illata is brutal eper, ami izben is erezhetoen visszakoszon. Helyesen gozolt tejjel cukor nelkul is edes, fincsi sztem is. Ez egy jo/szerencses valasztas volt, marmint ami a zöldet illeti!:-)
Van nálam most egy 25dekás adag Suke Quto filter kávéból, egy "W" nevű amsterdami pörkölőtől...kíváncsi leszek rá, hogy mit mutat...több helyen láttam mostanság :)
Még eléggé kezdő vagyok, ezért kérem megértéssel fogadjátok a hozzászólásomat:
Sajna nem tudok pontos hőmérséklet adatokat (15 perc melegedés után), de az őrlőt szokásos állásban hagyva, 18 grammból 2x 18 ml ristretto-t adott a Gaggia Evo-m 30 sec alatt, de 9 sec után kezdett csepegni.
Igazi íz kavalkád! Gyümölcsös, sajnos nem tudom megfejteni, de nagyon finom.
Majd még próbálkozok durvább őrléssel, de igazi élmény!
Nekem is elmeny, mert tök konstansan viselkedik pori kozben. Eddig 3 adagot probaltam, mindig ugyanaz tortenik/tarthato az ido/hofok teren.
Amugy szerintem mindamellett hogy nagyon fontos a megfelelo pori es maga a kave keszites, oriasi jelentosege van a zold kave frissessegenek. Komolyan mondom hogy ennel a Yirganal meg a Brasil Yellow Bourbonnel egy elmeny beleszimatolni a zsakba!:-)))
Igen. Elmondtam volna nekik, hogy sikerült az eszpresszó. Szerintem adtak volna másikat. Így nem tudták meg, hogy gáz van. Lehet, hogy a következők is hasonlót kaptak.
Ezt sem hittem volna, hogy egyszer bekövetkezik: ma olyan rosszat kaptam a Madalban, hogy meg sem tudtam inni. Elvileg El Salvador, a gyakorlatban olyan átható kinin-keserűség, hogy az első apró korty után biztosra éreztem, hogy elhánynám magam a következőtől.
Nem gáz az a habosító, főleg kakaónak:)) Apropó a twin változat akkor hasznos ha tényleg gyakran akarsz vele habosítani. A mini mill egy gaggia mellett kissé gyenge láncszem, átmenetileg talán jó de akkor kár annyit is rá költeni :) H_G által is kiemelt, harmonizáló párosok nagyon jó példák.
Azt hiszem a két Porlex közötti különbség csak méretbeli.
Skertonom volt, időben nem érzek eltérést, és a Porlexet mintha könnyebb lenne tekerni. Az örlési idő meg elenyésző ahhoz képest, mire a gép bemelegszik.
pavoni europiccola: 90 felújítottan- a pavoni sem szereti a hario minit?
gaggia evolution 54 e ( azt hittem drágább), baby 90, baby twin 110 ( juj)
saeco xsmall darálós 70 körül???? - ez teljesen ördögtől való szerkezet?
quickmillt nem láttam
az indukciós kis habosítómat ne bántsátok, a gyerekek kakóját is remekül melegíti és mindenképpen rozsdamentes anyagból készültet szerettem volna, utálok teflonban kotorászni. ja és huszonezer forintból megúsztam, severin. persze akkor nem gőzölőkaros gépben gondolkodtam és egy hario mini millel számoltam pluszban anyagilag :) reggelente pedig rém praktikus, ua annyira alacsony a vérnyomásom, hogy szinte a számba szórom a nescafet, hogy eljussak a kenyérpirítóig, közben pedig egy gombnyomásra készül a tejhab is!
Nem úgy értem, hogy könnyebb tekerni a Skertont, mint a Minit, ellenkezőleg, egy kicsit nehezebb. Csak a Minivel sokkal több időbe telik, mire azonos mennyiséget ledarálok. Gondolom valamivel nagyobb az őrlőműve a Skertonnak. Ezért kérdeztem, hogy a Porlexnél vajon hogy van, mert ha ennél is tapasztalható ez, akkor inkább a nagyobbra költök +ezerpárszáz Ft-ot. (ebayen kb. annyi a kettő közti különbség). De ha nem muszáj, akkor nem. :D
Duplát (14g) ledarálni CM45-el ha nem sietek, úgy másfél perc (1-2 perc kávétől, finomságtól függően), ez csak eleinte tűnt nehéznek. Sorban a harmadik dupla már kicsit edzi az embert, de akkor sokan vagyunk, mindig valaki ki akarja venni a kezemből, hogy recsegtessen :)
Úgy tapasztaltam, ha egy kézi daráló könnyebben megy, ez (azonos kávé esetén) csak a nagyobb szemcsék miatt lehet. Ezt okozhatja az éppen elhangzott rossz "felfüggesztése" ami miatt egyenetlenül darál, nagyobb darabokat is átenged. A nehezebben járó kézi daráló (ahol nincs áttétel) nekem az jelenti, egyenletesebben őröl finomra, tehát jobb, de lehet ez csak egy érzésem és semmi több.
A Prolex-ek őrlője pedig azonos (és azonos a kyocera CM-45-el is, de annál a műanyag tengelyrögzítés nem olyan stabil.)
A Hario Minim cseréjét tervezem. Porlexből milyet érdemes venni? Mini-t, vagy "normált"? Ugyan az a konstrukció? A Harioval vannak tapasztalataim, a Minivel sokkal tovább tart ledarálni 1 adagot, mint a Skertonnal, ez is a fő bajom vele. Leszakad a karom mire egy duplát ledarálok vele. Ez a Porlexnél mennyire van így?
Mondjuk, azt a gőzólő-rutint megszerezni eléggé bosszantó szakasza az életnek :)
De persze úgy van, ahogy a kolléga mondja. Egy szürke Baby és matt Iberitál, vagy Classic a csillogóval és nulla tejgőzölő célgép, igen jó választás és látványra is meg a profizmus szintjét tekintve is harmonikus összeállítás. Szintúgy egy Pavoni a Lux darálóval vagy egy BAR 14 Hario Mini Millel, Nespresso gép tejhabosítóval és persze daráló nélkül, ezek így mind harmonikus szettek. De nem bármelyik elem bármelyikkel...
Classic vagy Baby, rendesen gőzöld vele a tejet, sokkal jobb eredményt érhetsz el vele, mint egy indukciós habosítóval, rutinnal még csak nem is munkásabb. (De időigényesebb kicsit.) Pavoni lassú? Ezeknek is kell legalább 15 perc a bemelegedéshez, mert a kazán felfűt pár perc alatt, de a főzőfejnek és főleg a szűrőtartónak több idő kell :)
A tengely, felfüggesztés (vagy mi), szóval a kúpokat egyenesben tartó és közelítő-távolító mechanizmusban van különbség. Meg lehetne kézi darálónál is masszívra csinálni, de nem szokták, csak kis szériás nagyon drága daraboknál.
Ez eléggé szedett-vedett összeállítás lenne, már bocs'. Indukciós tejhabosító (első lépés a guminő felé), ami megment némi manuális munkától, ugyanakkor kézi daráló, ami rákényszerít és egyik sem passzolna a Gaggiához stílusában. De igazából a Mini Mill őrleményminősége sem ideális Gagia mellé.
igazából eddig krupsaim voltak, 60-80 ezres kategóriában, csak sorra elhaltak :(
csábítana valami igényesebb kávé, most beruháztam viszont egy indukciós tejhabosítóra, tervben van egy hario mini mill, már csak a kávégép hiányzik :)
hadd kérdezzem meg, a Pure-t miért nem ajánljátok? olvasgattam róla, mivel tud többet a magasabb árkategóriás, de ugye én azért nem vagyok egy kávé gourmand, de a kapszulás színvonalat szeretném felülmúlni. a használttól valahogy idegenkedek, max a felújított pavoni esetében tettem volna kivételt, de attól tartok, ameddig az bemelegszik, pont összerogyok a reggelit megelőzően
Bocs, hogy beledumálok ismét, de ha nincs sok pénze, és most vesz egy rendes főzőt, akkor azon a bolti darált azért jobb lesz mint a nescafé. Aztán később vesz hozzá egy rendes darálót, szerintem nem olyan rossz terv ez.
Bocsánat, rákerestem a gép nevére, láttam, hogy annyira nem szeretitek, de azért nem egy vacak és ahogy láttam, más is hirdet gépeket. De mivel nem nagyon olvasgatok itt (csak más fórumokon), így lehet, hogy kívülállónak számítok, aki nem ismeri a szabályokat, bocsánat még egyszer, ha zavaró, töröltetem.
kávégépet vennék. jót. újat. némi előtanulmány után.
a brikkáról (made in romania) nyergeltem át a pavonira gondolatban, aztán rájöttem én ennél sokkal kényelmesebb lény vagyok
karos gép kellene nekem. barátkozom a gaggákkal, de az áhított árkategóriában 60 körül nem ajánljátok a puret. a babyt igen? vagy csak a baby twint? classicot sem?
nem lenne hátrány, ha elmuzsikálna bolti darálttal is (tudom, tudom, de fél éve nescafet iszom kényszerűségből, szóval ...) aztán majd igyekszem fejlődni
Ne a kar lenyomásakor, hanem még a bemelegítés alatt. Én nyitott gőzcsappal indítok, akkor zárom el, amikor már szépen jön a gőz, utána még melegszik, amíg a szelepen el nem indul a gőz (plusz melegítés kávé szerint opcionális)
Tegnap kaptam egy zacskó P&Y féle Yirga-t. 16 grammból 14 grammos IMS szűrőben készítve, őrlés jokertől finomabb irányban, kilépő víz hőmérséklete 89,5 környékén. Már őrléskor valami elképesztő gyümölcsös illat árad, itt az eper és a sárgadinnye volt a meghatározó. A végeredmény pedig eperözön. Minden egy elég visszafogott savasság mellett (citromnak nyoma sincs). Idáig hármat húztam belőle azonos hőfokon, különböző finomsággal és megmondom őszintén - a pörkölő májszter tanácsától eltérve -, nekem nem csöpögősen, hanem úgy ízlett eddig a legjobban, ha aránylag gyorsan, 22-23 mp alatt jön le a dupla. Tejben is nagyon jó szerepelt, szépen átjött.
Köszi a választ, én is gondoltam erre.Le fogom tesztelni a csöveket külön elvezetve, mennyi vizet engedne vissza a self priming valve.
Csodálkozok amúgy a dolgon, mert nemrég lett teljesen szétszedve és vízkőtelenítve ,onnantól meg csak szűrt vízzel használom a gépet.
Amúgy jómagam is ~20 percig szoktam hagyni bemelegedni az evot, de néha belebonyolódok ebbe abba, és véletlen úgy marad "hosszabb" időre. Ártani elvileg nem kéne neki. :)
Egyébként terve van a ledugózás, mert elég feleslegesnek tartom, tényleg csak + hibaforrás.
Így nehéz összevetni a hőmérsékleteket, viszont CM-et és az LP-t 90°C-on készítem, így ez most azokhoz képest 2°C-kal alacsonyabb hőmérsékleten készült.
A duplában levő koffeintöbbletet én azért kicsit éreztem, de nem volt semmi gond, reggelre pont jó.
Nem értem, hogy honnét levegősödne. A fejbe a vízbe merülő csövön keresztül áramlik a forró víz a gőznyomás segítségével. Levegő csak akkor juthat bele, ha nincs víz ill minimális a vízszint, illetve ha csövön kis sérülés, lyuk van, ahol a gőz bejuthat.
Termoblokknál, főleg ha kicsi, sajna hiába van hőmérő, az lehűti magát a csapolás közepe, végére. Max látod, amit amúgy is érzel. Egy 20 perc bekapcsolt állapot pl anno a megboldogult, sokszor feltámasztott, most valahol Omnia téglából még mindig főző Krupsomnál egy dupla végéig kitartó hőstabilitást adott, de abban akkora termoblokk volt, amit több termoblokkos gép irigykedve szeretne. A POD-os gépem konkrétan egy szimpla pod lecsapolásának végére hőhiányos lesz.
egy nagyon amatőr kérdésem lenne. Évek óta használom a Pavonimat, és az utóbi időben egyre gyakrabban lesz tele levegővel a kifolyó kávé, amitől az nem is lesz túl jó.
"Elvileg" légtelenítem néha, vagyis a kar lenyomása közben nyitom a gőzölő csapját.
Nem jól csinálom, illetve lehet-e még valamit tenni a dologgal?
megegy kerdesem volna .ha valamelyik a lentebb emlitett ek kozul ment tonkre az kb mibe kerul szerelesi dijjal?.kezdo vagyok ilyen temaban ezert kerdezem.
Van értelme hőmérőt rakni minden gépre, ha a fej stabilitását akarod figyelni, akkor célszerű a fejbe befúrni, vagy ha van szervizcsavar, akkor annak a helyére, a bojler, termoblokk tetejére túl sok értelme nincs. Azonnal lehet látni a fej viselkedését. Én minden gépre teszek fejhőmérőt, ami nálam megfordul, érdekes dolgokat lehet tapasztalni, vannak ipari gépek, amik egyszerűen kezelhetetlenek, nem lehet velük mit kezdeni.
Olyat én is olvastam, hogy egy ulka 25 fokos víznél melegebbet nem szeretne pumpálni. Eleve egy szép nyári napon egy lakásban minden melegebb is lehetne ennél. A hosszan bekapcsolva hagyott gépben ez feljebb mehet kicsit. Én teszek rá, langyosnál nem melegebb, azt meg viselje el :) (Tudom, én vagyok a hanyag költekező aki inkább gyakrabban cserél fejtömítést bár még nem kellett sosem ;) )
Bojlert említett, termoblokknál nem tudom van-e értelme.
Vajon milyen lenne két (vagy több kis) termoblokk sorba kapcsolásával felépített főző? Az elsőből kilépő, még erősen ingadozó vízhőmérsékletét igen könnyen stabilizálná a következő...
Segítségeteket szeretném kérni, mivel olyan problémám van, hogy az Evo-m víztartályában a víz elég langyos szokott lenni, ha mondjuk bekapcsolva hagyom 3/4 órára a gépet, és utána húznék egy kávét.
Van valami baja a gépemnek, mivel úgy tudom a szivattyúnak nem tesz jót a meleg víz vagy ez teljesen természetes?
Én is iszom, szerintem is nagyon jó cucc. Én fejhőmérő szerinti 92-92.5 fokon tolom - kiváló. Alatta nekem "lapos" volt. Ide beállva nagyon kellemes, egyáltalán nem pörget meg a koffein benne. (pedig 50/50 asszem')
P&Y : Get Up! 19g-ból doppio, fehér cukorral, 88°C-os hőmérsékletű vízzel készítve, nagyon picit rövidebb lefolyás:
Tejcsokis kakaó, csipetnyi vaníliával, és diszkrét, remekül harmonizáló édes kajszibarack. Nagyon kellemes, gyakorlatilag szinte mentes a "durva robusztás" ízektől .
( Az utóíz kicsit kesernyés, enyhén füstös )
Magasabb hőmérsékleten még nem néztem, de itt nagyon jó ( szvsz ).
Az ascasom hőmérő nélkül használhatatlan lenne, tehát szerintem érdemes... Egy kapillárcsöves passzív hőmérő 5e alatt van, keress az expoligonon. Gyárilag a bojler tetejére szokták a szondát szerelni (ez persze hitvitát szokott generálni) az a véleményem, hogy ott legyen ahol a termosztátok hiszen azok is hőt mérnek tehát e funkciót oda tervezték. Aktív, digitális hőmérővel még sokkal pontosabb lehetsz, hogy az megéri-e passz.
Biztosan lehet, de a giganagy barkácsboltban a bő 5ezer forintos (ennyiért pontos kéne legyen, csak legfeljebb nem strapabíró) épp csak mérni nem tud. Gondolom akkor majd kalapácsnak jó lesz :)
Etalon híján javaslom: egy szimpi (lehetőleg kicsi) barkácsboltban fogj a kezedbe kettő azonos tolómérőt. Az egyik pofáját nyisd ki, és a másik példány résmérőjével mérd ki a nyílását, és ha azonos értékeket mutatnak az már jónak tekinthető (főleg ha megfordítva is jó lesz az eredmény).
Nem javaslom a tolómérő beszerzését csak e célra, mert azok résmérője gyakran egy tizeddel eltér a rendes (befoglaló) mérésétől, azaz teljesen pontatlanok. Én ezzel már megszívtam, hiába mértem ki azt, hogy az én szűrőmbe az 58,0mm pont szorulás mentesen elfér, a lalitól kapott 58,0mm-es mégsem fért bele. Ekkor derült ki, a sarkantyúja bizony egy tizeddel többet mér a kelleténél...
Csak igyekezz minőségit venni, mert én eddig amiket néztem, ott biza olyan gyártási hibák, ez-az jellemezte a kínálatot, hogy mai napig nincs sajátom. Itt is volt valaki, aki írta, hogy csalt a tolómérője.
valami blokkolja a víz útját és a gép ilyenkor leállítja a programot.
ha ez egy Saeco Incanto Rondo, akkor lehet, hogy eltörött a pipacső szeleptolója és nem nyit ki a rugós szelep a KPE irányába vagy az is lehet, hogy vízköves dugulás van a KPE felé menő vízcsőben. harmadik lehetőség, hogy a KPE tetején elhelyezkedő krémesítő szelep nem nyit ki.
sziasztok.kis segitsegre volna szuksegem.ha esetleg tud itt segiteni valaki.
van egy saeco rundo kavefozonk.azt kezdte el csinalni hogy kavet akarok csinalni ,megnyomom a gombot ,daral,presel,betolt.es mikor kezdene nyomni a vizet megall es csak kidobja a kavet.aztan vagy ujrainditom vagy ki kell engedni a goztn es megy tovabb.
Nem, hanem még múltkor vettem azazatitól egy QM0650-et és párhuzamosan használtam mindkettőt.
De két gép az sok itthon (asszony szerint), ezért megválok a GC-től, ami a PID-el egy totál bolondbiztos gép lett, így már nincs benne kihívás :)
Ez sokaknak lehet nem érthető. Mondjuk Te sztem pont érted ;)
Szal marad a QM, aztán, ha jó áron sikerül szereznem egy Faema Family vagy hasonló kategóriás gépet, azt szeretném ismét elemeire szedni és felújítani + pidelni. Aztán majd azt is vagy megtartom, vagy eladom.
A családban – a megkérdezésem nélkül – vettek egy Krups XP52 típusú gépet. Elfogadható eszpresszót készít? A POD-ot tudja normálisan? Vakszűrőzni kell/lehet? Szűrőkosarakat kell/lehet cserélni a jobb eredmény érdekében? Bármilyen tanácsot/tapasztalatot szívesen fogadok.
Az utolsó bekezdés így szól: "...FONTOS! Egyes nem Gaggia típusú gépek esetén előfordulhat,hogy a tamper beszorul a szűrőbe! Kérlek, amennyiben nem Gaggiához szeretnéd megvásárolni, rendelés előtt mérd le a használt szűrőid átmérőjét, arra alkalmas mérőeszközzel! Ha a szűrőd belső átmérője szűkebb, akkor válaszd a standard 58mm-es változatot!..."
Hát ha nem magad őrlöd a kávét, akkor teljesen ki vagy szolgáltatva, bármikor tehetnek az eddiginél durvábbat a zacskóba.
Mindenesetre nézd meg jól a kávépogácsát, nincsenek-e benne látható lyukak, csatornák. Ha szépen egyben van, akkor egyszerűen az őrlemény lett durvább.
Talan sosem vagy csak nagyon ritkan dicsertem meg a porimet, de most kivetelt teszek:
Etiop Yirga szaraz feldolgozasu tegnapi proba porkoles, jezusmaria finom lett. :-) Probalom az izeket megfogni, de oruletesen komplex, harmat ittam belole az elobb. :-)
"Sweet, richly complex. Honeysuckle, watermelon, strawberry, hints of pungent sandalwood and roasted cacao nib in aroma and cup. Deep, floral-toned acidity; lightly syrupy, lively mouthfeel. Flowers and a rather chocolaty cacao nib in particular carry into a resonant finish."
A különbség, hogy a 39 tetején csészemelegítő részt is csináltak és erre használja a plusz energiát -- otthoni gépnél ennek nincs jelentősége, sosem lesz elég meleg és a csészemelegítésre más módszereket érdemes használni, mikrót vagy forró vizet. Inkább csak egy plusz balesetveszély.
Alumíniumból igen jó dolgokat is lehet csinálni, de akkor az alutömbnek önmagában kellene 4 kilónak lenni, nem az egész gépnek. A Saeco kis acélbojlerével jól együtt lehet élni, ha kitapasztalod a felfűtési ciklusait: az igazán hőstabiltól nagyon messze van (az acélnak túl jó a hővezetése), viszont legalább nem lesz semmi baja a vízkőtlenítéstől.
DeLonghiBAR 14-es kávéfőzőnk egy ideje csak "löttykávét" hajlandó főzni, mintha csak átszaladna rajta a víz. Ez mitől lehet? Ugyanazzal a fajta kávéval próbálkozom, mégis egy híg, barna lé a végeredmény!
Köszönöm a tanácsot... azt tudja valaki, hogy mi a különbség a HD8323/09 és a HD8323/39 között? A specifikációban annyit találtam, hogy az első esetében a "forraló anyaga" inox, a második esetén alumínium. Gondolom, az inox jobb, nem? Csak akkor miért olcsóbb...? Másik különbség, hogy az egyik 1050, másik 950W-on megy (ebből nem tudom, melyik ideálisabb). Egyéb különbségről tud valaki (pl. tartozékok)?
Megvolt a kávépróba,a vendégek körében is sikert aratott.
Reggel kezdtem a GetUp-pal. Ez inkább SitDown volt,mert úgy fejbe kólintott,mint a csuda! Elszoktam az utóbbi hónapban a robitól. Amúgy nagyon finom volt.
A Guatemala jött délután,a többi ilyen kávéhoz képest picit lejjebb kell mennem hőfokban,de nagyon finom.
Az AI fenomenális,igazi élvezkedés minden cseppje! Barack nem volt,de volt valami-brutálisan ízlett! Ja! A GetUp az egyik legjobb,amit ittam robis kávék közül....
Ez elég siralmas választék... A HD8323 látszik még a legjobbnak, az a több évtizedes bevált Saeco terv, csak sajnos mára már full műanyagból kivitelezve.
De a legnagyobb baj itt a szervízzel van alighanem, legközelebb inkább vidd el pénzért független szervízbe. Nagy marhaságnak látszik, hogy nincs tartalék pumpa, manapság a világ összes háztartási presszófőzője kb. 3 pumpa valamelyikét hasznája, ezek folyamatosan elérhetők és még egymással is fölcserélhetők.
Kávéfőző választáshoz kérnék segítséget tőletek... igazából elég korlátozottak a lehetőségeim, ugyanis karácsonyra kaptunk egy Electrolux EEA111-et, ami 3 hónap után megadta magát (pumpa), alkatrész nincs, szóval csereutalvány lett belőle. Mivel a Euronicsban vették, ezért az ő kínálatukból kell választanom (nem akarom ugyanazt a modellt, mert bár amíg működött egész elfogadható volt, de ha nincs hozzá alkatrész, megint így járhatok).
25 ezer ft-ról szól a csereutalvány, erre olyan sokat nem szeretnék már ráfizetni, ezért a következő lehetőségek vannak:
Szarvasi CM4677 - 21.0004677 (ezzel tehát vesztenék, mert nem fizetik vissza a különbözetet)
UFESA CE 7141 - 28.000 - erről van valakinek tapasztalata?
RUSSELL-HOBBS 19721-56 - 28.000
PHILIPS RI9355/01 (NINA PLUS) - 25.000
PHILIPS HD8323 - 33.000
Nagyjából ennyi... Tudom, ez az alja kategória, és ne várjak nagy csodát, de ennyire tellik. Még esetleg az ELECTROLUX EEA255 vagy a PHILIPS HD8325 jöhet szóba árban, bár nem tudom, vannak-e annyival jobbak, mint amennyivel drágábbak, vagy ebben a kategóriában szinte mindegy. Sajnos a legolcsóbb Krupshoz már 20.000-et rá kéne fizetni.
A Nináról láttam, hogy csupa rosszat írtatok itt. 1-2 konkrétumot tudna írni valaki, hogy mi vele a baj? Mennyivel jobb nála a HD8323? És miben különbözik a HD8323 és a HD8325?
Az Ufesa-ról eddig még nem olvastam mérvadó véleményt (csak az árukereső.hu-n, de ott rengeteg hülyeséget írnak néha), ill. a Russel-Hobbsról se.
Minden véleményt, tapasztalatot, tanácsot előre is köszönök!
Ki merem jelenteni, hogy rosszul járna mindenki vele.
Ez a blend még árnyéka sincs egykori önmagának, sehol az a mellbevágó narancsos, citrusos gyümölcsösség.
Ami érthető, mert még a közepesnél is sötétebbre!! van pörkölve! :(
Kvzzz topictárs jóvoltából nemrégiben hozzájutottam egy zacskó Geisha-hoz. Régóta szerettem volna megkóstolni - bár azt olvastam róla, hogy eszpresszóként kevésbé érdekes, inkább filterben mutatkoznak meg a kvalitásai.
A zacsi negyed kilós, szelepes, a hátoldalán teljesen átlátszó. A matrica szerint a tartalom 100% Geisha variánsú mosott arabica Panamából, Bouquet környékéről.
A simítózár széthúzása után mosolyfakasztó fűszeres mézillat áradt a világosnál azért sötétebbre pörkölt szemekből. Valószínűleg szerencsém volt, de első húzásra teljesen elfogadható dupla eszpresszó készült a GC-n 19 grammból, 100 fokra állított PID mellett (a Get Up esetében 94 volt), 21 másodperces lefolyással. A vége erősen táncikált, de a pörkölés már egy hónapos. Holnap kicsit feljebb viszem a PID-et, mert a - nem túl vastag - crema színe elég világos volt. És hogy milyen az íze? Egyáltalán nem volt citromlé, bár a kortyot a reszelt citromhéj és citrom illóolajok aromája uralja - a háttérben enyhe fűszerességgel és mézes fehércsokival. Inkább a lágyabb ízvilágú kávékhoz sorolnám, összetett ízvilággal. Holnap feljebb viszem a PID-et, meg lefotózom a kávészemeket, mert tök érdekes alakúak.
"akkor a fordulatszám csökkenése más miatt van" egy darálónál milyen oka lehet még ennek? Mi az ami jobban súrlódik, szorul? (És az nem okoz-e gondot hosszú távon?)
így van, ahogy az én példám is mutatta, az első generáció sokkal jobb mint ami nekem volt. a tavalyi kálváriát megírtam már, de a csere óta nem volt vele gond. viszont felháborító, h ennél az újnál kalibrálni csak garivesztés árán lehet (plomba rajta). meg az is, h a filozófia az, ha olyan készüléket szeretnél a mahlkönigtől amivel nincsenek ilyen gondok, akkor vedd a 300-400 ezres K30-at (asszem ez a neve).
Utolsó hozzászólás a Vario témához: ahogy írta datee és Pelikán is : Vario és Vario között is van differencia. Mikori, melyik modell, kések állapota stb.
Nekem az első generációs Vario van, a fenti "régi" kijelzővel. 2+ év után lett rajta kalibrálva csak, egy Kávékorzós meetingen Tóth Sanyi+Hajcsunk Tibi közreműködésével, mert akkor nagyon finomra a legelső (bal oldal) lépcsőben őrölt.
A kalibrálás óta eltelt több mint 1 év, és most egy elég finomra őrlendő kávém van, a joker pont fent látható :
HARMADIK (!) klikk az espresso tartományban
KÖZÉPEN a FINOM hangolás tartományban
Azt hiszem ez mindent elárul, hogy mennyire finomra (púder) lehetne őrölni vele.
Én nagyon szeretem, még akkor vettem amikor kb. fél ára volt a mostani árnak, nem volt bajom vele soha.
Na erre voltam kivancsi, koszi! Tehat nem azert lassul mert sikaljak egymast a kesek, hanem valami mastol. Igy mar ertem, erre iranyult a kerdesem, amit Pelikan kekeckedesnek velt, de valojaban csak kivancsisag volt. Az vilagos hogy mikor daralas van akkor nagy valoszinuseggel nem erhetnek ossze, hisz ott a kofi kozottuk.:-) Ezt a Catlernel is szepen meg lehet figyelni az uccso adag daralasanal, mikor kifogy a kave akkor cicereg.
én nem mondtam h összeérnek a kések, csak annyit h lassul a motor és változik az őrlő hangja. A neten fellelhető infok szerint a vario kései sosem érhetnek össze, ha ez igaz akkor a fordulatszám csökkenése más miatt van.
A Sirmanom is olyan volt, hogy tudott megfelelő finomságú őrleményt VSThez, de bizonyos kávéknál csak kés összeérés alatt (ami nyilván nem ugyanaz üresen járatva, mint kávéval)
Tudod jól, hogy miről beszéltem. Rengetegszer olvashattuk már, hogy Blaze őrlőjével nem volt semmi gond. Miért kérdőjeleznénk ezt meg? Másoktól is hallottam hasonló véleményt. Ellenkező példákat is olvashattunk, ebből az derül ki, hogy nem egyformák ezek az őrlők. Tehát nem érdemes általánosítani egy példány működéséből. Ettől még természetesen érdekes lehet megbeszélnünk a pozitív és negatív tapasztalatainkat is. Csak ne higgyük azt, hogy minden példány pontosan megegyezik Blaze őrlőjével.
Pár hónapig használtam Variót (írtam róla anno). Nem lett a szívem csücske, de ilyen jellegű problémám nem volt vele. Nemrég két ügyfélnek is állítottam be Variót, azoknál is messze a zéró-ponttól, olyan 2F környékén olyan finom volt az őrlemény, hogy simán befullasztotta a kvgépet.
A panikot nem en keltem, hanem az osszeero kesek. :-) De ez nem is hitvita, ennel konkretabb dolgot hogy osszeer valami vagy sem, el sem tudok kepzelni. De akkor visszaszivom, nem kerdezem meg hogy ez tenyleg igy ertendo-e ahogy datee irta/linkelte. Annyira nem erdekes, mivel nem szandekozok ilyen masinat venni. /mondjuk lehet hogy mas meg igen, szoval jo lenne ezt tisztazni, de rendben, nem forszirozom :-)/
Hát igen... anno gondolkodtam, hogy lecseréljem rá az Ibert... aztán amilyen hercehurcás problémás példányokról volt itt a fórumon szó, elment tőle a kedvem rendesen...
Blaze73, jelenj meg és cáfolj, vess véget ennek a Mahlkönig daráló körül kialakulni készülő őrületnek, csírájában semmisítsd meg a bolondériát, hogy bármi baja lenne eme típusnak! :-)))))
"Amikor már lassul a motor, akkor már összeérnek a kések."
??? Ez valami vicc???
Mármint nem az hogy leírtad, hanem hogy egyeseknél így ad eszpresszóképes őrleményt mikor már sikálják a kések egymást? Nekem ez hajmeresztően hangzik, bár közelebbről nem ismerem ezt a masinát...
Mindenesetre furcsa, noha a Catler is ilyen, hogy bab nélkül üresen ha legfinomabb állásba tekerem, akkor ciceregnek az összeérő kések. Mindamellett azóta is tökéletesen működik, amióta nálam van. :-)
"Most utánaolvastam, sokan direkt messze a motor lassulása mögé kalibrálják, hogy megfelelő finomságot érjenek el. Nem tudom, ez mit okoz vele hosszú távon."
Amikor már lassul a motor, akkor már összeérnek a kések. Nem így van?
Használom már néhány hete a TX10-et. Azt tudom mondani, hogy ameddig nem volt rajta furat, a hőmérséklet állítás miatt, csak nagyon korlátosan lehetett használni, szinte mindent égetett. Most, hogy van rajta és be van állítva nagyjából a kávéhoz, már csak óriásit szór a végeredmény. Mindig iható, mindig jó, de kiváló, nyammogós csak ritkán jön össze. Ma pont 2-ből 2 nyert, de előtte meg húztam vagy 5 közepeset. Ezzel együtt még mindig jobb, mint a kávét adó helyek döntő többségének produktuma, vagy a fenti "darálós" pénznyelő és sokkal olcsóbb is. 7 gramm kávéval számolva (nyilván nincs benne ennyi) ~142 adag/kg. 11360 Ft/kg-ig mehetnék el kávéban az egálig...Otthon, a La Scalaval, mióta van fejhőmérő lehet hozni a 10/10-et, ha már belőtte az ember a kávéhoz a gépparkot.
ez rendben van, de gondolom nem lehet egy kalap alá venni a világ összes kávéját, valamint a variok sem teljesen egyformák, létezhetnek apró eltérések pontosságban, párhuzamosságban. Utána jön a kések állapota stb.
Most utánaolvastam, sokan direkt messze a motor lassulása mögé kalibrálják, hogy megfelelő finomságot érjenek el. Nem tudom, ez mit okoz vele hosszú távon.
A Mahlkönig szerint az átlag részecske mérete 200-220μm a legfinomabb álláson. Szintén a Mahlkönig szerint 200-240 kell átlagban egy presszóhoz. Tekintve, hogy a VST-k az átlagnál finomabb őrleménnyel érik el a nagyobb extrakciót, lehet alapja Pelikán tapasztalatának.
Én nem állítottam ilyet, hogy a kerámia ne lenne jó az eszpresszóhoz. Én azt mondtam, hogy az enyémben nem lehet elég közel állítani egymáshoz a késeket, ezért a kávék egy részét nem lehet elég finomra őrölni az eszpresszóhoz. És ez is csak az én őrlőmre vonatkozik.
Szerencsére én csak filterhez használom jelenleg. :)
Köszönöm, azt hiszem ezt is kipróbáltam már, de nem akarok többet kísérletezni, félek, már többet ártok, mint használok. Egyébként a gőzcsövön jön a víz, csak a szűrőn nem... ezért is félek, hogy nem csak sima levegősödés, hanem valami komolyabb elzáródás vagy akármi, nem értek hozzá. És szeretném, ha a megfelelő kezekbe kerülne:)
Lazzarin Classic 50-50-es blendet vettem nemrég.Külön felhívták a figyelmem, hogy alacsony hőfok kell neki. Ügyeltem rá és mégis (szinte) mindig megégett. :) Nagyon vártam már, hogy elfogyjon. :) Amúgy ízre nem volt rossz.
Van hozzá fém verzió is, amivel egynletesebb az örlemény. Le akarom csarélni a kerámiát.
Beszélek Tibivel, valszeg ö tud szereni. Talátam angol és ameikai oldalakat ahol lehet venni, de gondoltam valaki már megcsinálta itthon ezt az upgrade-et. De ezekszerint mindenki kerámiázik...
Egyetértek. Pár gyártó már kapcsolt, pl ascaso is legalább a filléres kis hőmérőt alapból rárakja, felárasan meg pid-el szerelik, ez korrekt. Rancilio és a többiek meg majd kénytelenek lesznek fejlődni, ha nem akarnak piacot veszteni.
Ha még nyomásmérőt és a házra kivezetett (tehát főzés közben állítható) szabályozható OPV szelepet is szerelnének rá (utólag akár a kazánba vezető nyomócsőbe mindkettő simán beiktatható lenne) egész varázslatos lehetőségeink lennének... Ez jelenleg a milliós gépek privilégiuma, indokolatlanul. Vagy pont ezért.
92 fokos fejhőmérő hőmérsékletnél csapolva: visszaállt a rend. Tiszta kakaópor, csokoládé, enyhe pörkölt magvas utóíz. Tegnap nagyon lent voltam hőben - ennyi kell neki :)
Kedves SID, szerettem volna e-mailt küldeni, de nem enged valamiért itt, a levelezőlistámból meg eltűntek a régi levelek, amiket váltottunk (2 éve kb) és még a számod is elveszett, mert behalt a telefonom... szóval szeretném elvinni hozzád a Gaggia Classicomat, mert belevegősödött (figyelmetlen voltam) és semmi nem használt, amit itt ajánlottatok ennek a megoldására. De egyébként is 3 éves már és szerettem volna egy generál tisztítást, átnézést. Kérlek, adj valahogy egy elérhetőséget, hogy felvehessem veled a kapcsolatot (ha még vállalsz ilyesmit). Köszönöm!!
A válasz azt gondolom elég egyszerű, elvesztené a varázsát, ha minden tökéletes lenne akkor egy idő után unalmas lenne. Egy versenyen mindenki ugyan olyat csapolna, egy tétel mindenkinek ugyan olyan ízű lenne. Szerintem az túl egyszerű és túl tökéletes lenne, teljességgel kihívás mentes, de lehet, hogy attól a reménytől fosztanánk meg magunkat, ami ízlelés közbe juthat eszünkbe, hogy ebből lehet még jobb is.
Nem kéne akkor nekünk gyártani ilyet? Most komolyan. A cél továbbra is a profi kávé, egy gombnyomás lenne. Az automata darálós gépekből lehetne kiindulni, sok nem is kéne hozzá. Egyszerű darálási finomság állítás, egyszerű hőmérséklet-állítás és slussz. Sőt, még a darálás állítást is meg lehetne spórolni: a gép mérné az átfolyt víz mennyiségét, az időt és ebből kalibrálná ki a következő adagra a tutit. Simán adnak ennél sokkal szarabbért is az emberek 200.000 Ft körül, ez is kijönne bőven-bőven annyiból.
Beállítod a hőfokot, nyomsz egy gombot és jön egy adag kávé. Még PID sem kell bele, csak egy szimpla szabályozó, ha hidegebb, fűt, ha melegebb nem, ha X tized fokon belül van, akkor kezdi a csapolást.
Ha az valóban így van, akkor viszont valamit változtatni kéne, mert ebből nekem és sok magamfajtának csak a frusztráció lesz.
Mármint persze, mindig lesz egy szűk réteg, akinek ez nem gond, és eljátszik vele a fél életét rátéve, és ezzel nincs is gond. De gondolom ti sem vennétek rossz néven, hogy ha tömegek innának jó kávét: nektek is egyszerűbb lenne hozzájutni, vendégségben is bátran elfogadhatnátok, stb.
Ehhez viszont az kéne, hogy a dolog sokkal egyszerűbb legyen. És a dolog lehetne sokkal egyszerűbb. Vagy olyan kávékkal, amik sokkal toleránsabbak a hőmérsékletre, vagy olyan főzőkkel, amik halál egyszerűen tudják a pontos hőfokot tartani.
Elfogadhatónak mondott termoblokkos gépekkel stopperrel kell(ene) állni 10 percig a piros lámpát lesve, ami vicc, ha ahhoz hasonlítod, hogy egy vajas kalácsot mennyire bonyolult megkenni. Sokkal drágább gépek (rancilio, gaggia, stb) sem tudják ezt, még egy rohadt hőmérőt sem raknak rájuk, nem hogy olyan szabályozót, ami ezt tudná. Utólag bele lehet mókolni PID-et, de ha ez a főzés ennyire érzékeny, akkor miért nincs bennük? Annyival nem lenne drágább, pláne ipari méretekben gyártva. Még az überdrága La Scala, stb gépekbe is utólag kell beépíteni pl. egy fejhőmérőt...
Tömegek innának szívesen otthon egy jó eszpresszót, de ez így nem megy nekik. Akiknek meg el akarom mondani, hogy kb mekkora szopás, hamar meggyőzik magukat, hogy jó nekik a kotyesz, két cukorral, sok tejjel. Valahol érthető.
Ezek után bőven megértem azokat is, akik Nespressot isznak. Egyenletes minőség egy gombnyomásra. Csak drága, környezetszennyező és talán annyira nem is jó. Állítom megoldható lenne ez darált kávéból is, csak akarni kéne.
Bocs, ne érts félre, nem téged támadlak, és mást sem, és picit kétkedve bár, de hajlok arra, hogy elhiggyem, hogy ez tényleg ennyire überérzékeny a hőmérsékletre. Csak azt nem értem, hogy akkor a híres-neves főzőgyártók miért nem raknak legalább egy rohadt hőmérőt a csoda masináikba?
Semmi, de semmi műszaki akadályát nem látom, hogy legyen egy szép nagy tekerő az előlapon, mint egyes jobb zuhanycsapokon, ami hőmérséklet szerint be van skálázva, és egy LED az előlapon, ami jelzi, hogy fél fokon (vagy 0,1 fokon) belül vagyok, főzhetsz. Ilyen led amúgy most is van, csak sokkal nagyobb tartományban mozog ilyenkor a hőfok. Nem is lenne olyan veszett drága.
Nekem kezdőként ez oooolyan fura. 93 fok nagyon sok, 90 nagyon kevés... 1 fok pontossággal kell főzni? Ez már majdnem csak laborkörülmények között reprodukálható.... Olyan fura ez nekem.
Nekem a kijelző szerinti 100-101 C fok környékén tökéletes a Get-Up (és akikkel kóstoltattam, azoknak is mind nagyon-nagyon bejött), de ez a fejen nem tudom mennyi, talán 93-95 körül lehet. Hosszát tekintve espresso és lungo tartományban ízlik legjobban.
Daráló durva beállításához keresek lejárt szavatosságú vagy ahhoz közeli (vagy akár nem ízlő) szemes kávét. Aki ilyesmitől térítés nélkül megválna, az legyen szíves privátban megkeresni! Átvételre a körút pesti része preferált számomra, de szívesen elmennék érte metróval elérhető részekre bárhová. Köszönöm.
Jó is az a robi, én továbbra is egy dunamenti pörköldéből :) kaptam, illetve kértem ismételten egy 100 %-os robi KV-t, ez még a holtakat is felkelti reggel, annyira ütős, és olyan cremája van, hogy hólapáttal kell eltakarítani, ha magára, a KV-ra is kíváncsi vagy. :-) Amúgy valszeg, az itteni általános KV-s ízvilágtól kicsit messzire esik ennek a zamata, de nekem nagyon bejön. A SID által kapszulásból rendes gépre áthangszerelt GB-vel nagyon OK ez a KV is.
Első kávé egy most teszt alatt lévő robusztás keverék, az összetétel-blend nem ismert, de legalább 30% robit sejtek benne.
Második kávé a Pall&Yotz féle (nekem) új GET UP blend volt: elsőre parádés lefolyás, szép-vastag crema. Már őrléskor is erős pörkölt szotyis illat volt, mely a tömörített kávé pogácsából is érezhető volt. Hőfokkal lehet picit lejjebb kell menni, első próbára : tömény kakaópor, mellé a pörkölt magvas-szotyis aroma. Teljesen kellemes! Robuszta nem lóg ki, elsőre azt mondom egy jó, klasszikus talján blend. További próbák lesznek még vele.
Nem tudtam visszatenni a végét, mert először csak lejött a fekete műanyag, ami igazából csak egy műanyag henger kb. és alatta meg valami tömítőanyag-szerűség lehetett, ami rajtamaradt a csövön elég leharcolt állapotban. Azt utána elég könnyen leszedtem, de mivel annyira nem tűnt higiénikusnak, nem használtam még. Egy alapos tisztítás után, akkor elvileg jó lesz és lehet még jobb mikrohabot is sikerül majd csinálni:)
Csak azért volt furcsa, mert az újabb Gaggiákon kicsit összetettebb gőzcső véget láttam. De akkor azt mondjátok így is jó lesz :)
van egy olyan problémám, hogy lejött a Gaggia Classicomról a gőzcső műanyag vége és az alább látható állapotban maradt meg. Viszont ez nekem nem egyezik az általában a neten található képekkel. Erre kapok valami pannarello-t vagy inkább akkor tegyek be egy rancilio csövet vagy jó ez így?
azt írod, hogy csak csöpög a kávé, de a fejből jövő vízmennyiség (kar nélkül, üresben) oké? 80ml/10s az ideális Gaggia esetében. ha ennek mondjuk csak a felét méred, akkor vízkőgyanús.
Első körben csinálj egy alapos vízkőtelenítést. Szedd le a felsőszűrőt, vízterítőt, jól puceváld ki. Csinálj egy tersonetes /vagy hidegzsíroldós visszaöblítést is, már, ha így benne vagy!
Ma reggel arra ébredtem,hogy a 2 éves Gaggia Baby Twinem nem működik rendesen,csak csöpög belőle a kávé.Laikusként azt mondanám,hogy nincs benne megfelelő nyomás.
Van valakinek ötlete,hogy mi lehet a hiba és a javítás mennyibe kerülhet?
Nálam eddig az 500-as Jura bírta a legtovább az 33,000 adag környékén kezdett elfáradni, az öcsémnek lőttem használt odeát az lassan megvan egy éve és eddig hibamentes, de a hangja már nem olyan mint volt.
Véletlenül láttam, hogy az Alee előtt van egy frissen pörkölt kávét árusító bódé. Megkóstoltam, de valami saeco viennaszerűségen készítették, hát tiszta kotyeszkávé volt, forró is mint a fene, leégette a nyelvem, és tele volt a kis műanyagpohár, krém zéró, és amikor verbalizáltam a problémámat, a készítő azt ajánlotta, hogy rakjak bele TEJet, rögtön a flakonból (a flakon lehet hogy túlzás, ha igent mondok, előkap valami mást, de mivel én csak azt láttam ott tejnek...)
Nem értem az egész akciót - nekem nem derült ki, milyen lenne presszókávénak, így értelemszerűen nem is vettem, sőt, az elkészítés miatt kénytelen vagyok a szakértelmet is kétségbe vonni, szóval még kevésbé vettem.
Viszont aki kotyeszba veszi, annak van-e elég különbség ami indokolja az árkülönbséget... még ha világosra lenne pörkölve és/vagy nem égette volna meg a főzőben, talán lenne valami érdekesség benne.
Egyetértek :) Jó ideje 90%-ban P&Y kávékat főzök, most éppen a Yellow Bourbon-t kóstoljuk. Rocketeertől tegnap Kenyát is hoztam, na arra kíváncsi vagyok milyen lesz...
Altalanosan nem mondhato ki hogy egy Saeco automata mit bir, mivel nalunk a cegnel havi 6 kg P&Y kavet /:-)/ alakitunk at egy ilyen tipusu geppel szemes szilardbol folyekony halmazallapotuva es evek ota birja. Az ugye kb 700 adag/ho, azaz 20-25 adag/nap. Gozt nem hasznaljuk rajta, mert ugy havonta tonkrement!:-)
Goz nelkul viszont iszonyat mit bir, ha nem latnam magam sem hinnem. Hoppa....lehet hogy a kofi miatt birja igy....:-))))
A saeconak a jurával szemben a jobb kávé az előnye, frissebb gép újabb alkatrészek, viszont napi 8-10 kávét ne akarjál vele inni, mert elég gyorsan elpusztul, viszont 2-3 kávéval viszonylag sokáig bírni fogja.
Automata kávéfőzőt szeretnék vásárolni, otthonra, jelen pillanatban két gyártó termékei, a Jura és a Saeco között vacillálok. Használt gépben gondolkodom, de nehéz a választás.
A Jura impressa e25 és e890-et ajánlotta az egyik szervizes. Állítólag ez már modernebb fűtésű, de 2004-2006-os gyártásúak?
A Jura impressa e75-ös milyen szerintetek?
A másik kiszemelt a Saeco Odea Giro vagy Giro Plus (ezek 2010-2013-as gyártásúak). Ezekről vélemény?
Felújítást követően mennyi a fentiek várható élettartama? Milyen kávét főznek? Mennyire könnyen kezelhetőek napi szinten?
A Jura fenti típusai között van ebben bármilyen különbség, vagy csak a kezelőgombok mások, minimálisan???
Szerintetek a Jura digitális kijelzője és egyéb vélhető + tulajdonságai megérik a 20eFt-os árkülönbözetet?
igen, tudom hogy csak segíteni akartál/akarsz, ezért hálás is vagyok.
Régebben olvasgattam a témában, ezért valószínű hogy kevertem az Evo-t valamelyik másik Gaggia "nemajánlott" modellel.:) Most utána olvastam, és az Evo valóban nem rossz. Az egyetlen probléma, az az anyagi keret, amit most erre tudok szánni. Szóval ott vagyok ahol a part szakad, nem tudom mit vegyek.:) Lehet hanyagolom kicsit a vásárlást, és addig iszok 3in1-et.:D (ez csak vicc)
Köszi az infót :) Azt próbálom kitalálni jó ideje, mekkora különbség lehet nálam a főzési/fejhőmérséklet és a bojleren (fent) mért beépített műszeren kijelzett közt. Biztosan 5-10 fok közt van valahol, ezt indirekt módon próbálom pontosítani. Eddigiek szerint 5-7 a valós különbség.
Alacsonyabb volt két fokkal a szűrőtartó. Az abszolút érték szinte mindegy, nem hozzáérintős a műszer, hanem infra, az meg a fényes felületen nem feltétlen pontos. De gyanítom a két, egyforma rozsdamentes részen ugyanúgy téved.
A végső hőmérséklet valszeg ugyanaz, legfeljebb a melegedési gyorsaság lehet különböző a felületek nagysága miatt, de különbség a gyakorlatban elhanyagolható lehet. (Szerintem az első felfűtési ciklus nálam rövidebb laza kar esetén, ez bizonyíték alapja lenne, de még nem mértem ki rendesen.)
Ezzel együtt, ha már rámértél, (általában érdekel mindkét érték) milyen értékeket mértél?
A témát már rég lezártam magam részéről, olvass vissza.
Konkrét rossz tapasztalatodat végül nem osztottad meg, csak a véleményed mondod egyre változatosabb jelzőkkel. Ismételd még párszor és egyre jobban igazad lesz. Őszintén, van ennek értelme?
Úgy húzod rá, ahogy akarod, csak mást ne biztass a hülyeségre!
Én biztos, hogy nem fogom ráhúzni, csak annyira, hogy biztonságosan megálljon, ne essen le. Így is kib@szott forróra felmelegszik.
Volt már olyan, hogy az asszonyt bíztam meg vele, hogy kapcsolja be a gépet, mert dolgom volt, persze a kart nem rakta fel, aztán indulás előtt már nem volt idő azt is melegíteni, na az látszódott is a kávén. De annak, hogy csak lazán van fent, még nem láttam problémáját.
Némi tapasztalatra lenne szükségem daráló beállítással kapcsolatban. Az normális, hogy a kések az összeéréstől vannak úgy 5-8 klikkre, vagy valamit nagyon nem jól csinálok.
Segítséget szeretnék kérni. Vásárolni szeretnék automata kávégépet csak nem tudom milyen legyen. Használtat vennék, és viszonylag olcsót. Ilyenre gondoltam pl. : Delonghi Magnifica (4200 talán) vagy AEG Silenzio plus,AEG Cafamosa. Ezekről mi a véleményetek? Mit tudnátok ajánlani?
Olyat szeretnék ami erős kávét főz , és nincs vele sok baj.
Ezt nem mondanám, mert tapasztalat, hogy a feleslegesen felhúzott kar esetén előbb ég szét, deformálódik a kartömítés(aminek eredménye, hogy majd folyni fog mellette).
Nagyszerű:)))) Jó akkor ez stílus és szokás kérdése, mert eszerint konkrét hibát még nem okozott a felfűtés idejére is üzemszerűen meghúzott kar a tömítésen, ezt bizonyító saját tapasztalat híján csak elméleti kötözködés folyt. Rendben. Ennek fényében igazán kedves megjegyzés volt a badarság.
Az én krupsom a tömörítésre is nagyon háklis volt. Azt nehéz speckó cucc nélkül mindig azonos erővel csinálni, de akkor is érdemes odafigyelni rá. Tudsz alaposan tömörített kávéval is löttyöt főzni vagy akkor ki se jön?
Gyorsan kikezdett volna az ellenzék. Minimálbéres mentős aki többszintes villában lakik,gyanus! Vagy én mint álláshalmozó aki a zsíros állása mellett, multinacionális webes értékesítéssel rengeti meg a kávés piacot. Sorolhatnám még: mikronak beállított mamut pörkölőüzemek vezetői stb. :))
A darálttal kísérletezz egyelőre, azzal stabil lesz? Ha igen akkor a saját őrléssel lehet a baj, nevezetesen ezek a gépek érzékenyek az őrlemény finomságra, ha netán forgókéses darálóval darálsz, akkor ne is gondolkozz tovább mi a baj, a darálód teljesen alkalmatlan a géphez.
Köszönöm a segítséget mindenkinek! Ma reggel egy omniát bontottam, daráltat, (a Segafredo Origin Peru is darált) és most meglepően normálisan viselkedett. Férjem a kotyogóssal főz, mert nem hajlandó idegesíteni magát ezzel, a fiam meg kap egy termosszal, hogy legyen neki mire felkel és elindul a suliba:-) (most kardjába dőlt mindenki, érzem az erőben a zavart, de a családi béke fontosabb)Amúgy a szemes kávé híve vagyok, Dunaújvárosból hoztuk egy bácsitól, kilósan, nagyon finom volt, de mivel már nem járunk le és a bácsi is másnak adta el a boltot, most kísérleteztem az őröltekkel.
POD kávépogácsát hol vesztek?
(és volt egy kérdés: A lötty - amikor az jött - egyébként lötty a szó szoros értelmében, olyan teaszerű mosogatólé.)
Igazat adtam már "lehet" jelleggel, de tény, a tömítés erre az erőhatásra van tervezve, és az én 6 éves gépemben az eredeti tömítés még tökéletes annak ellenére ahogyan én használom. Szerintem csak idővel az öregedés (meg vízkő, mechanikai sérülések stb) teszik tönkre. De szervíz tapasztalataim nincsenek, lehet az én 6 éves tömítésem extra durable lett véletlenül :)
En is csatlakozom az eroszakmentesek csoportjahoz. :) Melegnek tunik igy is es a gyari tomites meg tart. Mikor is szabadultam ratok? 3 eve? Az azert nem rossz.
Ja kérem... ha a lazán = rendesen, tehát nem lötyögősen és nem is bikára, hanem csak úgy gyanúsan közepesen passzentosan, na akkor nekem sincs bajom ezzel és pont ugyanarról beszélünk.