A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
adva van egy ilyen kis ikon, átmosásról (1. kép) és vízkőtlenítésről tudok, de van ez a tablettás dolog ami nem világos és nem világos az sem, mit takar a második kettő ikon ( a második a szilikonozás)?
Hetente át kell mosni vízzel a kivehető egységet.
Mikor kell olajeltávolító tablettával átmosni?- ezt ki lehet váltani mással?
Háromhavonta vízkőtlenítés - citromsavval - jó az olyan citromsav, amiben van tejsav is? ( DM-es)
Félévente elég a szilikonozás? azt hány ponton kell? nézegettem videókat, de pont xsmallosat nem leltem. Ez ugye kiváltható szilikonzsírral is.
Van hozzá karbantartókészlet, abban vannak gumigyűrűk, meg ilyen kis pipatisztító, na ezekre mikor van szükség?
Eljutottam oda, hogy semmi nem érdekel, de ha kinyitom működjön, ha becsukom akkor meg ne és ezt produkálja egész nap. :-) És azonnal. És ne frissítsen, meg vírus irtson, meg éljen önálló életet a háttérben egy csomó minden lassító tényező, amiről nem is tudok.
Aztán mondta kollégám, hogy ezt a leggagyibb laptop is tudja egy ubuntu-val. :-))))
Most vegyel Monyesz, szerintem figyelték hogy paljoc mikor csabul mar el, es egy het mulva 35-tel lejjebb ment az ara!:-) De akkor sem idegesedek fel!:-)))
Hitvita van ioncseréről, meg ízlés kérdések is adottak, ebben csak magadnak tudsz állást foglalni.
Ezt félretéve a kancsók mind ugyanazt tudják (BWT, Brita, Laica, Wellmed stb): gyantás vízlágyítással és aktív szénporral szűrt vizet adnak, végén kis ezüstös sterilizálással. A gyanta ioncserével vizet lágyít, az aktív szén kiszűri a klórt és egyes nehézfémeket meg még ezt-azt. A patronok-kancsók a gyártók közt gyakran kompatibilisek, tehát pl Brita kancsóba tehetsz később WM szűrőt is és vica versa (Brita az etalon, ahhoz igazodnak általában a többiek). Fizikai formájában két elterjedt kancsó/szűrő típus van, a régi hengeres és az újabb ovális. Mindegyik szűrő kb 150 liter ivóvíz minőségű víz szűrésére alkalmas, de max 35 napig, mert a szűrő végében a klórmentes pangó vízben bacik szaporodhatnak el egy hónap után. Használok ilyet, kereken 5 ezerért vettem egy kancsót egy patronnal, azóta hármasával csomagolt patronokkal havi jóval kevesebb mint 1 ezer forintból kijön a szűrt víz, amit ivásra és mellesleg kávé/teafőzéshez is használunk.
Koszi, na ezt megnezem a neten milyen eszkoz, mert ez nagyon komoly, remelem talalok valami "haztaji" valtozatot belole, vagy tudsz esetleg egy tipust mondani!?
"A finomság beállítását csak így tudom megadni: 18 grammból, 30 másodperc alatt 2*30 gramm finom ital készült ma délután."
Akkor a kivonatolás aránya 3,33! Érdemes lenne kipróbálni úgy, hogy az elkészült ital tömege összesen 28 - 33 gramm között legyen. De ez csak egy javaslat. :)
Ez most a hozzám hasonlóan kezdők számára lehet érdekes, akik még gondolkodnak azon, hogy valóban szükségük volna-e egy saját őrlőre otthonra.
Tavaly decemberben még én sem hittem el, de hamar kiderült, mennyire nélkülözhetetlen a finom eszpresszó otthoni elkészítéséhez.
Ma délután sikerült két mintát mikroszkóp alatt összehasonlítani, így már látom is, miért nem megfelelő a bolti.
Ezt szeretném megosztani, talán hasznos lehet.
A nagyítás kb 67-szeres lehet, de megegyezik a két képen, tehát összehasonlítható.
A bal képen Segafredo "bolti tégla" látható, a jobb oldali képen az a kávé, aminek nem írhatom le ide a nevét (pedig szeretném, mert mindig finom) Casadio őrlővel. A finomság beállítását csak így tudom megadni: 18 grammból, 30 másodperc alatt 2*30 gramm finom ital készült ma délután.