Na majd akkor zavar csak igazán. Van egy szép nagy növényed amit évek óta gondozol és ha ránézel akkor mindig eszedbe jut hogy ez bármikor bedobhatja a törölközőt, olyan beteges.
Nekem Hayward van, ősszel ültettem, idén csak odáig jutottunk, hogy nevelt egy kb. 70 cm magas hajtást, alul szép nagy egészséges zöld levelekkel, majd ahogy nőtt, a levelek egyre kisebbek és sárgábbak lettek, majd megállt a növésben, és alulról száradni kezdett. Ezt eljátszotta vagy 3x mind a két tövem. Jelenleg nincs értékelhető hajtás, bár a szárán ígéretes rügyeket fedeztem fel, talán a savanyításnak köszönhetően. Most amit írtál, arra enged következtetni, ha sikerül életben tartanom még egy ideig, talán megerősödik a gyökere, valamint idősebb lesz, talán kevésbé hat rá a nem kielégítő környezet...
Én éppen az idén kezdtem el a homokozást. Pont ilyen megfontolásból. Akarok hozni pár zsák termő homokot is rá, amit kiszórok, esetleg finoman bekapálok. Úgy gondolom, a vizes agyagba majd belesüllyed a homok apránként.
Az új ültetésnek már kevertem be az ültetőgödrébe is, igaz, az csak bányahomok volt. Az egyenlőre még szép zöld.
Majd beszámolok, ha sikerül az öreglányt közösíteni.
A sárga (Gold) kivimmel most már nincs gond, "megöregedett" és szerintem megszokta a földjét, a Haywarddal még küzdeni kell egy kicsit, folyamatosan savanyítom a földjét, de előbb-utóbb ő is "beáll" majd... ;)
Ezek szerint, még viszonylag fiatalok a tövek...? Metszeni kellett már? Vajon a metszést ugyanazon séma alapján kell végezni mint a hagyományos kivi tő esetében?
(Először egy főhajtás, majd hosszú oldalhajtások?)
Nem hiszem, hogy citrus tápoldat kellene neki. Egy-egy marék marhajó beforgatva elég kell legyen. Én a szabadban korábban próbáltam műtrágyákkal, de nem az kell neki.
A kopasz kivi nem olyan kényes a talaj ph-jára. Legfeljebb beforgatnál neki litván tőzeget. Én is azt vettem. Nem kell neki pergola, bármire futtathatod, nem érzékeny a tavaszi fagyokra, nem kell a kéregrepedéstől tartani, és ízletesebb is mint a szőrös. Tárolni persze nem lehet mint a szőröset, de legalább finom, és egyszerűen termeszthető.
Idén ültettem, 2 erős tövecske, nőnek mintha húznák őket. Szerintem jövőre teremnek. Dugványoztam fórumtárstól kapott vesszőket is, ezek más fajták, belőlük is maradt meg. Ennek még 2-3 év biztos kell hogy teremjen.
Erre buzdítanak az árudák, de hát az üzletért minden trükköt be kell vetni. A kivinek sekélyen elterülő gyökérzete van, képzeld el ezt konténerben. És gondold el, mekkora ágrendszert tudnál konténerben nevelni.
Csak a kopasz kivi toleránsabb és igénytelenebb is. Én ezt ültettem, nálam is meszes a talaj. Éveken, vagy évtizedeken át, úgysem lenne energiám a folyamatos savasításra.
Sziasztok! Szeretnék kivit termeszteni. Vettem, Hayward és Tomuri fajtákat, de sajnos a kertemben lévő föld kötött, és meszes, így szinte azonnal kiderült, hogy nem bírják a talajt. Próbálkoztam sok mindennel, hogy savasítsam a környezetüket, de hiába. Ha valakinek lenne hasonló személyes tapasztalata, melyik fajta kevésbé kényes a talaj ph-ra? Mit ajánlotok, melyik fajtával lenne érdemes próbálkoznom, amely ellenállóbb, és talán jobban elviseli az említett közeget? A válaszokat előre is köszönöm!
Kedves Fórumozók! Kérdezni szeretném, hogy tudtok-e segíteni a kivik öntözésében. Ki, milyen öntözőrendszert használ? Csepegtető rendszerem lenne, de nem vezetékes vízről, hanem tartályból. Milyen csepegtetőt ajánlotok, ami nem csak 1 pontban öntözné a növényeket. Köszönöm a válaszokat előre is!