Keresés

Részletes keresés

Mr. Közvetlen Creative Commons License 2006.05.24 0 0 1416
Jaja. Igazad van. Így visszagondolva utcai szituban egyszer volt "szerencsém" részt venni és az már legalább két éve volt. Azóta már jó sokat izzadtam edzésen, úgyhogy már biztosan higgadtabb és tapasztaltabb vagyok, mint akkoron. Hidegvér az tényleg jó ha van.
Ami a kombókat illeti tényleg így lehet. Nekem a bal-jobb-comb (néha még ráhúzok valamilyen ütést is a combos után) a kedvencem. Abszolút egyszerű, "kézre áll" és sokan beszedik akár egymás után is, bár ezt főleg a kezdőbbek közül.
Előzmény: Törölt nick (1415)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.24 0 0 1415

Hogy repedni reped-e jobban a csont egy törés után azt nem tudom, de az biztos, hogy a hajszálerek egyre "gyengülnek": aktív boxoló koromban, mikor versenyekre jártunk egy sima orrfújás is rizikó volt, mert pattant az ér. Egyszer az edző egy majdnem strandlepedővel törülte az arcom, ocsmány egy látvány lehettem. Mindez amatőr box körökben....

 

Hogy mennyire célzol, szerintem a higgadtság kérdése. Én spec személy szerint egyszer voltam olyan helyzetben, hogy azt mérlegeltem hogy indítom a torkost (110 kg izomagy), de szerencsére valahogy szerintem meglátta a manusz hogy ez nem lesz jó neki, és az utolsó pillanatban visszakozott, így nem lett semmi.

Viszont olyan többször volt, hogy határozottan arra figyeltem, nehogy elkapjon a gépszíj, és nehogy torkos legyen belőle; fel is repedt a kezem a fogától. Persze, ezek mind 1-1 felállásban voltak, ha többen jönnek, asszem nincs idő ezzel foglalkozni, akkor mehet minden.

 

Viszont, ami nagyon fontos: stresszhelyzetben is hideg fejjel menni előre (vagy hátrálni), és nem észnélkül kaszabolni. Ha valaki idegből, dühből támad, a legkönnyebb védekezni ellene: nincs taktikája, nincs 'következő lépés' terve, csak cséphadaróként próbálkozik. Nemhiába mondják, hogy az összes kűzdelem 50% agy, és 50% test (szerintem kb 70-30); ha valaki logikusan felépített támadásokkal, 3-as kombinációkkal megy előre, előbb-utóbb eltalálja a másikat.

 

Csak egy tipikus boxoló axióma: balegyenes, balegyenes, jobbhorog - a jobbhorog tuti betalál, mert az ellenfél az egyenesek miatt a fej elülső részét fogja védeni, oldalt védtelenebb lesz. Ha az egyenes fejre megy, a horog testre, még biztosabb a találat. Ugyanez lábbal: két combos után egy egyenes fejre val.szeg betalál, mert a 2. combos után már a kezével is védeni akar, és lejjebb tartja.

Ezeket lehet gyakorolni zsákon, aztán edzésen edzőpartnerrel, és rájön az ember hogy neki mi "fekszik" a legjobban.

Előzmény: Mr. Közvetlen (1414)
Mr. Közvetlen Creative Commons License 2006.05.24 0 0 1414
Sziasztok!

Jaja, iagzat adok Fecónak az orrbaveréssel kapcsolatban. Már kétszer sikerült eltrafálni az orromat, abból az egyik csak repedés volt. Az első egy kurva nagy mawashi geri volt. Hááát hallod a harci kedvem egyből alábhagyott az tuti, mivel a szememet is eltalálták, az bevérzett a másikra meg a könnytől nem láttam semmit. Azon csodálkoztam, hogy egyáltalán két lábon állok még. :)) Az orral az a gáz szerintem, ha egyszer eltörik akkor utána méginkáb hajlamosabb lesz rá (hűűű micsoda logikai megállapítás mi?:). A mjómúltkor egy rövid horoggal megint eltrafálták az orrom, bár nem volt oylan hűűű, de nagy ütés, d eúgy éreztem, hogy megrepedt. Ennyit a nóziról.

Ami a astresszhelyzetet illeti szerintem utcán, (már ha nem vagy tapasztalt - én sem vagyok az) úgysem arra fogsz törekedni, hogy egy pontot találj el, hanem csak, hogy eltaláld.
Utcán meg úgysem azzal fogsz törődni szerintem, hogy a testi épségével törődj, (torkon verem-e véletlenül, hanem hogy vége legyen és ne Te legyél a szenvedőBB alany. :-))
Nem vagyok tapasztalt utcai bunyós, de én így gondolom.

Írd csak le nyugodtan, hogy minek mi a hatása! Hááát Pityukát a szomszéd szobában meg majd max. sajnáljuk. :-)))

Üdv!


Előzmény: kagabor (1410)
sz332 Creative Commons License 2006.05.24 0 0 1413
Szia. A modern pszichológiában ezen probléma megoldására
egy lehetőség az autogén tréning. Kicsit meditáció jellegű, de
európai, és nyugati-orvosi (van akinek ez fontos:)). Meg tényleg valami
sportot kellene csinálni. Nem feltétlenül küzdősportot, akár
lehet tenisz is, vagy úszás.

http://www.vitalitas.hu/konyvek/autogen/autogen1.htm
Előzmény: kagabor (1398)
kagabor Creative Commons License 2006.05.22 0 0 1412
Feco,

igazad van. :) A továbbiakban meg majd edzésen boncolgatom a témát, ha eljutok oda, bár biztosan nem lesz hátrány, ha némileg felkészülve megyek.

Üdv: kagabor
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.18 0 0 1411

GYAKORLÁS, GYAKORLÁS, GYAKORLÁS. A szem-kéz kordináció javítására van szükséged, és akkor oda ütsz, ahova akarsz, bármikor. Ha állra, akkor oda, ha orra, akkor oda.

 

Orrbavágva meg akkor nem voltál rendesen.... elönt a könny, kurvára fáj, zsibong a fejed, folyik a vér.... persze, van olyan, hogy az ember ettől jobban beindul (velem is történt ilyen, ittas voltam, verekedés, pár állas után még álltam, orrbavertek, megéreztem a vér ízét, kijózanodtam egy mp alatt, és nagyon csúnya balhé lett belőle, ezt azóta is bánom), de jellemzően elkezd elfogyni a harci kedv.

 

Állas nagyon nem jó szvsz, mert igen emberfüggő dolog, hogy mennyire bírja. Én pl jobban bírom az állast, az orrom meg egyből bevérzik, anno szinte minden boxmeccsen ez volt a gondom, hiába nyertem, úgy néztem ki mint akit nagyon megvertek, de nem volt kedvem kiégettetni az ereket.

 

Valójában amit felsoroltál: az embernek mindenhol van olyan pontja, amit lehet támadni... csak kérdés hogy mit könnyebb, és jár komolyabb hatással. Anno a boxteremben volt egy dummy baba, azon bejelölve: orr, állcsúcs, állszeglet (két oldalt), szegycsont, szívcsúcs, gyomorszáj, lengőbordák, vese, máj. Ezeket a pontokat ütve-rúgva is könnyű támadni...

 

De csak hozzászakértés szinten: volt egy havernak kedvenc technikája: harc közben az ellenfél bicepszét ütötte bütyökkel. Kb 2-3 ilyen után alig lehet tartani a kart, és védtelen lesz a fej... kb mint a combos lábnál, olyan hatású.

Előzmény: kagabor (1410)
kagabor Creative Commons License 2006.05.18 0 0 1410
Hello!

Rigor, a homlokütésnél úgy értettem, szenvedő félként volt hozzá szerencsém (persze tenyértővel). :) A Harcművészetes topic-on meg elszívtad az agyam, ezúton kérném vissza, nem kevés időmbe telt, míg annyi hülyeséget beleerőltetetm! :)

f_zsolt_01: Köszi. :)

-Feco-: Nem is tudom.. Annyira még nem voltam orrbavágva szerencsére (!) de volt már, hogy sikerült, és nem fájt olyan intenzíven, mint vártam..Az orrbavágás azt hiszem, labdával történt telibe, izomból, és inkább olyan zsibbadós érzés volt, meg feszülős... Meg volt mellette még valami. A szememimben az villogott, hogy KILL LACI! :))

Lehet, hogy hülyeség, de próbálgattam egy pontra ütni. És sajnos nagyritkán találtam csak el pontosan. Attól tartok, hogy ha erre rátesz még egy lapáttal a stressz is, akkor aztán én senkit nem fogok állcsúcson ütni, mert ha oda akarok, az egész fej meg a torok is veszélyeztetve van a bénaságom miatt. :)

A lista a könyvből itt van. Elkezdtem írni a módszereket is, hogy mit mivel, hogyan, meg mi a hatása, de inkább nem. Hátha valami kiskölök is olvassa, és már fut is a másik szobába megölni a Pityut.
A fej
homlok, halánték, szem, orr, felső állkapocs, áll, fül

A nyak
nyaki ütőrek, gégeporc,

Kulcscsont közti árok

Kulccsontok

Első nyakcsigolya (atlasz)

Gerincoszlop

Szívcsúcs tájéka

Gyomortáj (gyomorszáj)

Alhastáj
Lengőbordák

Vesék

Nemi szervek

Könyök

Kéz
csukló, kézközépcsont

Térd

Sípcsonti él

Belső boka

Öregujj, lábközépcsontok

Achilles-in

kagabor
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.18 0 0 1409

Viszont a könyök pont egy alkarnyival rövidebb ütőtávot jelent....egyébként igazad van.

 

Bár szerintem a könyök jellemzően köríves ütésre 'való', így inkább a járomcsontot zúzza, nem előről az arcot.

Előzmény: f_zsolt_01 (1408)
f_zsolt_01 Creative Commons License 2006.05.18 0 0 1408
Felső fogmeder vs felső fogsor

Na most gondold el, hogy könyökkel vered telibe a rosszarcú utcai alakot. A könyök nem törik és nem is túl sérülékeny.
Előzmény: Törölt nick (1404)
Rigor Creative Commons License 2006.05.18 0 0 1407

A szem támadásánál a kéz nyitott, úgy mintha egy labdát akarnál megfogni, és kicsit alulról felfele mozdul. Ez lightosabb belekapáshoz jó, de az pont ideális, mivel nem akarjuk kikapni a szemgolyót, csak zavart okozni, és ha mondjuk elrontod akkor orrba megy, vagy horogfogás( fish hooking) lesz belőle ami szintén fincsi:), illetve lehet tenyértővel tolni felfele.

 

Földharcnál kevésbé nagy előny a szembekapás mint állónál, minthogy nem kell sokat látni (pl yuki nakagi meccse, kitolt szemmel győzött bokafeszítéssel...) - bár azért az eléggé élethalálharc aki jól sikerült szembekapásra (persze rögtön szem összeszorít, fej elforgat, stb, no meg amúgy is vigyáz ne legyen arcba nyúlkálás mert az egyébként sem jó:) ) nem ereszt.

Előzmény: Törölt nick (1406)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.18 0 0 1406

Nem saját döntés szerint kezdtem itt egyébként, de ez nem fórumtéma... :o)

 

A szem támadása (és itt szigorúan támadásról beszélek) szvsz nehézkes, főleg olyanoknál, akiknek a homlokcsontja előreáll, és mélyen ülő szemgödrük van. A támadáshoz nagyon közel kell lenni, pl szabad ököllel is inkább lesz belőle szemöldök-repedés mint szemgolyó találat. Az orr szvsz jóval nagyobb támadási felület, lehet ütni-rúgni-nyomni, és már távolról is elérhető.

 

Persze pl földharcban ha befognak, valszeg simán nyúlok szembe, és nem az orrát kezdem csavarni senkinek...

Előzmény: Rigor (1405)
Rigor Creative Commons License 2006.05.18 0 0 1405

" felső fogsorba lecsúszott ütés " - na igen, a metszőfogak. Nekem mondjuk pont egy ilyen lecsúszott ütés vágta szét az arcom, (rendes lyuk, egy hónap szünidő, szívószál+ ronda heg:) ) amikor a késes topictalis szabadharc volt:) (én hülye pont nem raktam be fogvédőt, mondván úgyis most csak gumikésessel, nem fatantossal nyomom).

 

Egyébként hmm te rögtön a haladó csoportba kezdted... az alap "szentháromság" (KM-en)- szem, torok, lágyék.

 

 

Amúgy hmm gyomorszáj, stb:) - ha nézitek párhuzamosan a HM topicot, ott pont dim mak pontokról volt egy kis vita... http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9004447 - itt beírtam pár remek pontot ami  hirtelen eszembe jutott. A kulcscsontot például pont kihagytam. na bumm, na meg a mellkas porcot pont a gyomorszáj feletti csücskön felfele íííííííí.

Előzmény: Törölt nick (1404)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.18 0 0 1404

Felső fogmedernél, kb az orr szélénél van egy idegpont, ahol az idegek 'kijönnek' a belső részéből a koponyának (tudom, hülyén hangzik, de ha koponyacsontot nézel látszik is a lyuk), ott nagyon érzékeny az ember. Viszont, nagyon veszélyes is oda támadni, gondolom nem kell mondanom hogy egy felső fogsorba lecsúszott ütés akár még izületi szinten is tud sérülést okozni.

 

Szvsz egyébként önvédelmi szempontból a szentháromság: torok, orr, here. Ha már az utcai önvédelem fórumon vagyunk, akkor a hozzáállást is ehhez igazítsuk, persze edzésen, gyakorlás közben szándékosan az ember nem üt torokra. (Mellesleg pont egy hete kaptam egyet, véletlenül, igencsak kontrollált körülmények között: határozottan nem volt kellemes.)

 

Egyébként az alsó fogmeder is igen kellemes támadási pont, az állcsúcs feletti részen is idegpont van. A fejen még nagyon fontos és hatékony az oldalső állkapocs-csont is: hamar törik, könnyen sérül, és nem okoz olyan sérülést a támadónak, mint pl a homlok vagy állcsúcs (asszem pont a múltkori edzésen éppen erről volt szó).

 

Ha kevésbé akar valaki gonosz lenni: szegycsont, persze csak szabadkézzel. Ez az a hely, amire senki nem tud edzeni, legyen akármekkora mellizma, a csont majdhogynem szabadon elérhető. Egy jobban megindított ütés, behúzott ujjakkal iszonyat fájdalmas tud lenni.

Ugyancsak sokak által elhanyagolt a gyomorszáj: egy jól idított, oldalsó kilépéssel összekötött felütés (fontos hogy felfelé menjen az erővonal) szinte bárkit földre visz, személyes tapasztalat szerint nálam 30-40 kilóval nehezebb embereket letérdeltettem így... persze én is jártam hasonlóan. Ezért (is) fontos a gyomor védése könyökkel.....

Előzmény: kagabor (1401)
f_zsolt_01 Creative Commons License 2006.05.18 0 0 1403
Off
Futással kapcsolatban ajánlanék egy jó társaságot. Futo bolondok (ne is kérdezd persze, hogy tag vagyok :))

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9006174
Előzmény: kagabor (1401)
Rigor Creative Commons License 2006.05.18 0 0 1402
Homloknál azért figyelni kell hogy pontosan hova és milyen szögből, mert baromi kemény tud lenni, hogy széttörik rajta a kezed..... (ha meg jól csinálod - kicsit inkább fejtető tolva- frankó szédülés) - nem véletlenül lehet roppant hatékonyan fejelni:)
Előzmény: kagabor (1401)
kagabor Creative Commons License 2006.05.18 0 0 1401
Mr. Közvetlen:
Természetesen én sem ledegradálni akartam a ninjutsut!! Biztosan jó és hatékony!

Bocsi, tudom, így utólag, több smile kelett volna a hsz-embe. :)
A futás tényleg nem egy rossz dolog, én is nekiálltam, de még az utálaton innen vagyok. :))) És szerintem is teljesen rendben van a dolog.

Zsolt: Hát azt hiszem, ilyen helyre nem kéne jógázni járni, ha jót akar magának az ember, mert hamar kiszökik a fejéből a vér. :))

Talán hülye szokás, de ha találok a könyvtárban valami /általában ősrégi, úgy 10-20 éves :)/ önvédelemmel foglalkozó könyvet, lecsapok rá. Íyg történt ez tegnap is. A könyv túlnyomó részt technikákat mutat be, amiket ugyebár egy könyv azért nem tud maradéktalanul, de nem is ezért veszem ki őket, hanem hogy összevethessem az ot leírottakat az utcai önvédelemhez való hozzáállásról. Ebben a könyvben pl. meglepő módon nagyon profi elképzeléseket találtam. A szerző Sebestyén László, ez talán mond valamit valakinek. Van benn egy extrán érdekes rész, ahol a támadható felületekről, pontokról van szó. A teljesség igénye nélkül idebiggyesztenék néhányat, ugyanis mindjárt menek fogorvoshoz. :((

Homlok - kéztő ütés, következmény: pillanatnyi agyrázkódás /ilyenben már volt részem :)/

Halánték - ujjízülettel végrehajtott nyomás, ütés, kézél ütés; következmény: erős fájdalom, eszméletvesztés.

Orr - ütés, fejelés az orrhegyre; következmény: könnyezés (részleges "vakság"); hüvelykujj, kézél nyomás; ütés az orrtőre; következmény: másod- harmadfokú fájdalom; kézélütés (kisujj) az orrgyökre; következmény: törés, eszméletvesztés.

Felső állkapocs (fogmeder) - ütés (csak végső esetben alkalmazzuk); következmény: eszméletvesztés.

Na és még van jópár, de az imént írott okokból kifolyólag nem tudom beírni. Ha valakit érdekel, persze bemásolom az összeset majd.

Üdv: kagabor
Mr. Közvetlen Creative Commons License 2006.05.17 0 0 1400
Természetesen én sem ledegradálni akartam a ninjutsut!! Biztosan jó és hatékony!

Ami a barátodat illeti. Érdemben nem tudok ehhez hozzászólni, mivel nem vagyok se orvos, se semmi iylesmi, de...pár hónapja kezdtem el rendszeresen futni. Nos a kezdeti futással szembeni utálatom ma már a régmúlté és imádok futni, ami engem speciel nagyon kikapcsol, tehát nyugodtan kezdjen el futni csak a javára válhat. Aztán a másik dolog a meditáció, agykontroll ami talán még a segítségére lehet. Netről (dc) rengeteg meditációs gyakorlatot lehet letölteni, a zenés meditációktól kezdve a különböző öngyógyító és önfejlesztő gyakorlatokig.
Na most ezeket, mint laikus ajánlottam. Én mindkét dolgot szeretem és úgy érzem, hogy mentálisan és fizikailag is csak a hasznomra válnak.

Hűűűű Zsolt, én megyek jóóóógááázni, ha iylen nénik vannak ott. :-)))

Üdvözlet mindenkinek!
Előzmény: kagabor (1398)
f_zsolt_01 Creative Commons License 2006.05.17 0 0 1399
Off
Az ismerősödnek a joga http://www.metacafe.com/watch/126280/yoga_for_dudes/ szerintem jó lesz :)
Előzmény: kagabor (1398)
kagabor Creative Commons License 2006.05.17 0 0 1398
Zsolt, köszönöm. :)

Mr Közvetlen: Hát nem is tudom.. :) Az a pólós mutatvány bizonyára nagyon mulatságos lehetett :)) mit nem adnék a látványért, de a ninjutsu -bár nem ismerem, csak utánaolvastam- szerintem nem hiába cseng össze sok helyen a katonásdival, rendfenntartósdival. Sőt, elvileg az USA-ban, Németországban, és még Izraelben is oktatják nekik. :) (Ezt olvastam.) Egy szösszenetnyire még visszatérve az imént említett Úriemberre, nos ő is a fentebb írott körből való, sőt olyannyira, hogy még békét fenntartani is volt határainkon kívül. /Ja, és úgy láttam, rengeteg fajta fegyver tartozik a repertoárjukba, ami nekem nagyon tetszik. :)/

Teljesen más, sőt OFF, de szeretném megkérdezni:
Azt olvastam inkább pszichológiával, mintsem bármiféle harccal foglalkozó forrásból, hogy a megfelelő mértékben űzött sport, vagy bármiféle mozgás jót tesz azon tekintetben, hogy a vegetatív idegrendszert helyrerázza, a stresszérzetet pedig csökkenti. Olyan kedves ismerősnek szeretném ajánlani, akinek problémái vannak ezen tekintetben, de nem egyszerűen a "napi stressz" miatt, hanem egyfajta saját maga felnagyította fóbiás betegség által, mikor is ilyen, heves vegetatív reakciók törnek rá - persze mondhatni ok nélkül. A baj csak az, hogy ha van is megfelelő szakember ennek legyűrésére, azt sokszáz közül kell megtalálnia.. Ezért is szeretne próbálkozni valami stresszoldó aktivitással a gyógyulását elősegítendő. Elvileg bármiféle mozgás jó, legyen az futás, úszás, vagy akár súlyzós edzés. Tud ennek a hátteréről valaki valamit?

Üdv: kagabor
Mr. Közvetlen Creative Commons License 2006.05.17 0 0 1397
Ninjutsu??? Hűűű nekem arról mindig az jut esezmbe amit egyik haverom mesélt illetve mutatott. Mondta, hogy volt ninjutsu edzésen aztán kérdezgettük, hogy miket tanultak.
Nos a srác hirtelen levette a pólóját és egy az egyben úgy összehajtogatta és a fejére tekerte mint a nindják. Hááát mondanom sem kell, hogy akkorát röhögtünk. :-)))
Ez az eset máig megmosolyogtat, ha eszembe jut.
Persze ettől még lehet nagyon jó a ninjutsu, én amúgy sem ismerem igazán. Bár úgy képzelem, hogy leginkább hagyományőrzés a célja meg ilyenek, mivel ha azt veszem, hogy a nindják anno bérgyilkosok voltak akkor nem hiszem, hogy hátulról folytóhoroggal tanítanak meg bánni. :) Aztán könnyen előfordulhat, hogy tévedek.
A kéztartást meg igazából ki kell tapasztalni, hogy neked, hogy jó szerintem. Na meg, hogy hatékony.

Üdv!
Előzmény: kagabor (1394)
f_zsolt_01 Creative Commons License 2006.05.17 0 0 1396
Kis kiegészítés. A néhány centi az kevés, ui. pl. ha fejrúgást indítanak azt nem tudod védeni ilyen módon, de ha véded is, akkor (vegyük a legrosszabb esetet) a rúgás ereje nekiveri az öklöd a fejednek és saját magad fogod leütni. :)
Előzmény: kagabor (1394)
kagabor Creative Commons License 2006.05.17 0 0 1395
Akkor az első kérdésem már meg is válaszolódott by Zsolt. :) Köszi!

kagabor
kagabor Creative Commons License 2006.05.17 0 0 1394
Aham, ok, köszi mindenkinek! Még egy utolsó kérdés lenne: az ököl a fejhez tapad, vagy van néhány centis rés az ököl meg a fej között?

Nézegettem ninjutsu-s weboldalakat, mert a feleségjelölt húgának a férjjelöltje azt műveli, és felettéb sok fegyveres szervről készült kép a jellemző ezekre az oldalakra. (Ő is az különben.) A KM-hoz hasonlóan úgy tűnik, ezt is előszeretettel alkalmazzák ezeken a területeken... Jajj, erről jut eszembe, volt egy katonai közelharcot bemutató honlap, ahol ízléses fekete-fehér képeken mutattak be egy-egy technikát, vagy esést, vagy akármit, csak többségében még fejlesztés alatt állt. Valami kettős címe volt, ha jól emlékszem, kötőjellel elválasztva. Talán xxx-okolharc.hu, vagy hasonló... Sehol nem találom, valakinek nem ismerős esetleg?

kagabor
f_zsolt_01 Creative Commons License 2006.05.17 0 0 1393
:) mostanában többet van kesztyű a kezemen, így automatikusan ebben gondolkozom. Természetesen kesztyű nélkül nem támasztom az öklömet a fejemhez. Igazat megvallva mióta kaptam egy kis ízelitőt a könyökharcból sokkal-sokkal jobban szeretem azt a fajta mozgást és tartást is.
Előzmény: Rigor (1392)
Rigor Creative Commons License 2006.05.17 0 0 1392
Csodálkoztam is volna:)
Előzmény: f_zsolt_01 (1390)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.15 0 0 1391

A fejed oldalra van döntve, nem egyenesen áll. A bal vállad az ütő kéz oldalán takarja a bal oldalát az arcodnak, a jobb ököl a járomcsont előtt, a jobb váll meg takarja a jobb állszögletet.

 

Gyakorolni sokat kell, lehetőleg tükör előtt, aztán mozgás közben, aztán jó esetben edzővel, iskolázás közben (aki odacsap ha nem takarod magad), majd edzőpartnerrel. Persze nem mondom, hogy mindig így csinálja mindenki, sőt, szerintem én is max az esetek 30-40%-ban, de törekedni kellene a 100-ra...

 

Ja, nem tudom máshol mi hogy van, de az ököl állandóan ökölben van, védésnél is. Sokszor látok olyat, hogy a hüvelykujj felfekszik a mutatóujj hajlatára, de szvsz egy rossz ütésnél (vagy ha csak a támadóval összeüt az ember) könnyebben törik így az ujj....

Előzmény: kagabor (1387)
f_zsolt_01 Creative Commons License 2006.05.15 0 0 1390
Bocsi, ez valóban a kesztyűs változat.
Előzmény: Rigor (1389)
Rigor Creative Commons License 2006.05.14 0 0 1389

Ez a védés akkor hogy is van? és ez most pusztakezes, vagy kesztyűs?

 

 

Előzmény: f_zsolt_01 (1388)
f_zsolt_01 Creative Commons License 2006.05.13 0 0 1388
Szia!

Védő kéz fej mellett csukló kicsit kiáll, hogy annak a rugalmassága is elvegyen egy kicsit a rúgás/ütés erejéből. Ami még fontos lehet, hogy oda kell figyelni a fejtetőre is, mert ha az ellenfél rúgása elcsúszik, akkor még a csapódás ereje simán levihet a földre (csak megszédűlsz, de elég az).
Előzmény: kagabor (1387)
kagabor Creative Commons License 2006.05.13 0 0 1387
Köszönöm!
Feco, az ütés, amit leírtál, nem idegen számomra. Mondhatnám, én is valahogy így tanultam ütni, és ez rögzült, úgyhogy reflexből így ütök. Csak az zavar, hogy csak valahogy így. :)
Amit egyáltalán nem tudok, hogy a járomcsonthoz az ököl melyik részét kell tenni? A tenyértő fekszik fel az állra, a bezárt ujjak pedig a járomcsontra? (Ja, és itt gondolom nem kéne a hüvelykujjat rázárni az ujjakra.)
Ha nem tiszta, amit írok, max. lopok képet egy anatómia programból, aztán úgy illusztrálom. :)

A másik amit írtál, de fura számomra, hogy -maradva a balegyenesnél- "jobb fül a jobb vállra fekszik". Nem szó szerint, ugye? Mert a bal fület védi a bal váll, az teljesen rendben van nálam, de a jobb fülem közel sem érinti a jobb vállat.

Persze nem rosszfiús verőlegényes pénzkeresésre gondoltam :) hanem személyvédelemre, vagy testőrségre. Úgy hírlik, hogy azzal lehet nagy pénzeket akasztani. Persze én is ismerem a gép előtt pötyögve sokat keresős érzést. Hát mindenképpen kellemesebb, mint a -indokolatlanul- veszélyeztetni magunkat egy rossz esetben sz*métláda miatt.

Köszi: kagabor

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!