"...kéményseprést is etörölték mert nagyon semmi haszna nem volt"
Na nem sikerült a fogalmazásom látom, de leírtam a saját tapasztalatomat, én legalább megteszem amit lehet, de sokan úgy vannak vele hogy tavaly sem volt vele baj idén mi lehetne?
Nekem ez egy OKJ-s képzés miatt nem idegen, de egy átlagpolgár nem is gondolná hogy egy tüzelő berendezés ellenőrzésének elmaradása veszélyhelyzetet teremthet.
Tehát haszna lenne, állíthatnák azok akik egy hibás kémény miatt elhunytak, és-vagy leégett a házuk.
És hány kéményt fotózzak ami éppen csak hogy nem dőlt még le, és biztosan be is van szakadva a belseje, függetlenül attól hogy még kijön valami füst.
És ha az ilyet egy hatóság veszélyesnek ítél, jön a sopánkodás hogy nem telik új kéményre.
Szerintem ilyen nincs. Külön csapat állítja össze az írásbelit, amit ott bontanak fel a vizsgán, egy vizsgázó aláírásával igazolja, hogy sértetlen volt a boríték, van javítási útmutató, a szakma nagyjai vannak megbízva vizsgabizottságnak... és ez csak az írásbeli.
Én pár éve magam kicseréltem, hogy ne baszogassanak.
Ellenben idejött egy macskajancsi aki szabalytalannak minősitette hogy egy gázkéménybe 2 db eszközöm egy kazán es egy vizmelegitő van bekötve.
Annyi esze nem volt hogy az ionizációs kapcsoló van alatta, árfolyós vizmelegitő lángja "rövidrezárja" a bemenetét erre benne egy relé meghuz es megyszakitja a kazán termosztát körét. Nem voltam itthon jött, ment és eltelt azóta 5-10 év es semmi.
Jaj nemár! :) Ugye senki nem gondol arra hogy meg akarják menteni az egész világot? Ahogy hallottam VBF ismerősömtöl azert tanulgatni kell ott egy kicsit és ami husbavágo hogy hitelesitett müszerekkel kell dolgozni. Ő is vett egy muszert használtan 700K forinttért. De uj cucc lehet 2-3 milla is.
Mivel ő csak EV es masodállásban nincs veszélyben a családi kassza, de bevallja hogy egyre kevesebb a munka. Nem hirdet neki épp elég ha szájrólszája adják a nevét. Ha meg beesik valami nagyobb munka arra összetrombitálja a szabad kollégáit.
A fácse televan félnótás rettegtető reklámjával, nyilván azert mert nagy dolgot remélt a vizsgától, és ahhoz képest nincs nagy mozgolódás.
Ez lesz majd az ujabb taxis brigád akik már most kivannak a google önvezető autóitól ... :)
Egyébként ez kisértetiesen hasonlit a "mi" pályakezdésünkhöz még az átkosban.
Elvégeztük a sulit, ki igy ki ugy meg amikor volt KMK és jelentkeztünk munkára es fel is vettek egy csomó embert azonnal. Dolgoztál pár évig majd elvittek katonának akkor 18 hónapra. Amikor vége volt az emberek egy részének uj tervei lettek es azonnal felmondott, volt aki későb. 20-30 év alatt volt pár átszervezés, szerkezetátalakitás és a létszám a negyedére esett. Most már a keménymag van csak meg.
Nem tudom miből gondolod hogy van közöm hódmezőhöz? Nagyjából annyi hogy néha átutazom kocsival amikor szeged felé megyek ...
szakmai tanácsot szeretnék kapni. Adott a házunk ahol 3x25 amper van. Az elosztó dobozból a padlástérben védőcsőben megy a 4es vezetéken a fázisok a nulla és a föld a villany tűzhelyhez. Kiszeretném cserélni a vezetékeket mert sajnos van közte alu is ami nem egészséges. Új vezetéket szeretnék behúzni. A kérdésem hogy a padlástérben egy dobozba meglehet-e szakítani és leágazni róla vagy direktbe kell, hogy menjen a tűzhelyhez. Nem biztos, hogy tudnék még mellé több szálat is behúzni.
"de hogy ez ellenőrizve lettek volna nem rémlik. "
Nálunk pár éve az összes lakáson végigmentek, aztán cserélték mindenkinél ha kellett ha nem.
Itt sem értették sokan a házban, meg persze hülyék voltak sok helyen tuti nem zárták el a csapot és sok sütő már összeadja amit kell, megbukott a nyomáspróbán.
"Ha esetleg visszaemléxel, volt egy gázmizéria, amikor a flexi csöveket kötelezően sárgára kellett cserélni."
Én nem emléxem hogy kötelező volt-e, szerintem csak új készülék esetén, vagy ha áthelyezték de hogy ez ellenőrizve lettek volna nem rémlik.
Aztán a cső ha ki is lett cserélve maga a készülék műszaki állapotát vajon nem kellene megvizsgálni?
"...támogatnék egy olyan rendszert, amiben kötelezően meg kellene vizsgálni minden háztartást...."
A magyart ha kötelezed mindjárt elnyomásról ,gonosz szolgáltatókról, rablásról kárál. Lásd a villamos felülvizsgálat elleni tiltakozást csak itt a fórumon.
Vagy a kéményseprés sem lett kötelező immár mindenki megelégedésére (kéményadó :) ). Csak és két kéményes berendezést üzemelte be az idén, egy kürtőben labda, madártetem, egy kazán hőcserélőjében egy szarka tetemet találtam.
Igen, az élet és vagyonbiztonság lenne az első de az ellenőrzések nem ingyenesek. A magyar ember nem szeret olyan szolgáltatásért fizetni ami kötelező!
A VBF is elég jó pénz lett, így fáj mindenkinek, hogy mások ki se mennek. A ki nem menők részaránya sosem volt kisebb, csak régen relatíve kevesebb pénz volt nyerhető, nem volt olyan érdekes.
Nem a ki sem menőket kellene a jövőben szankcionálni, hanem például eleve azokat, akik azt hirdetik, hogy másnapra van jegyzőkönyv egy lakásról. Mert az olyan, mintha ki sem ment volna. :D
Ha esetleg visszaemléxel, volt egy gázmizéria, amikor a flexi csöveket kötelezően sárgára kellett cserélni.
Simán támogatnék egy olyan rendszert, amiben kötelezően meg kellene vizsgálni minden háztartást, cserébe párezerért, és cserébe csökkentett elvárással, pl életveszély, közvetlen tűzveszély.
Én is háborognék, ha a piacról kellene megélnem a kötelezőség helyett :-( Hisz ugrana a szakmai lobby által törvénynel biztosított kereslet nagy része a melómra.
Az egész VBF rendszer jó nagy marhaság, túllihegett- és a fölösleges a mára kialakult formájában. De legalább drága és egyre inkább hatástalan, tehát >> értelmetlen.
Megj: nem csak rájuk igaz ez sajnos, akadnak más területek is.
Ami a FAM-ot illeti, az a 80-as években jelentett elit gárdát, a 90-es évektől tömegképzés lett, gyakorlatilag az ugrik ki a nagy villanyszerelői átlagból, aki nem tudja elvégezni. Persze, az is kérdés, melyik tanfolyamot.
Az is lenne egy megoldás, hogy azokat a szavakat használod, amelyek lefedik azokat a tevékenységeket, amelyekre gondolsz. Akkor nem kell utólag helyesbíteni, hogy hát fehérrépára gondoltál, csak banánt mondtál.
Amelyik vidéken én jártam, ott a markolópréses tanfolyam egyik oktatási anyaga a Gárdonyi: Szabadvezetékek és kábelek című ipari szakkönyvtáros könyv volt, amiben szintén említik a Desoxot, és volt is a kötőelemekben. Az 75 körül volt (a könyvet 74-ben adták ki). Az elosztóhálózati karbantartás az valóban megragadt a drótkefe és vazelin szintjén.
Sokan vannak akik AKARNAK jó szakiként élni-dolgozni. Nagy részük fiatal is (14-30 éves) és igényes is magára.
---------------------------- Számottevő részük bele is vág valamilyen képzésbe, de sokan nem mindenféle okból.
Azonban, A képzés csak a beugró papírt >> jogosultságot adja! Komoly szaktudást és pláne gyakorlatot nem, ezeket magának kell hozzátenni-megszerezni. Csakhát nem mindenki tudja hogyan/hol tegye hozzá... Készség- és lehetőség híján.
Évtizedek óta javarészt két út járható erre (sőt évszázadok óta igazából). - vagy a pályakezdőkkel bajlódni hajlandó munkaadóknál "tanulás" a képzés után. - vagy a kezdő vállalkozóvá váltak "öntanulása" menetközben éles melókon
**** Vállalkozásként bajlódtunk a reménységekkel, szakképző hely is voltunk (1992-2011) Beiskoláztuk/képeztük azokat, akik reményteljesek voltak. ****
... és pl. mostanában is. A napelemes évek során is, 4 fiatal (18-23 éves ) és egy 1 középkorú (46 éves) ÚJ villanyszakink lett. Ráadásul 1 már VBF is lett idővel... és 2 FAM-os is.
Nomeg, bonuszként lett 2 tetőfedő, 1 klímagépész, 1 villanyautós, 1 szakács lett mellé pluszban. Az egyik ifjú mára villanyszerelő+VBF+FAM+tetőfedő is :-) Ő most az egyik "kisfőnök" + a "vezető szerelő" és nagyon jó mindenben. önállóan is "ügyfélképes", döntésképes.
----- Mind jó szaki lett, akinek esélyt adtunk :-) Mostanság nettó 600-900 eFt-ot visznek haza, alkalmazottként. A vállalkozói lét kockázata és tőkeigénye nélkül... -----
Sikeres élet történetek ezek számukra, mert 1. Alapban is önmagukra igényes, munkájukra joggal büszke, szorgalmas-kitartó emberek (ezért lettek megtartva).
2. Tudatosan, vagy tudatosság nélkül, de vágytak az új tudásra, jobb melóra, nomeg a több pénzre si és ezért önképezték magukat erősen.
3. Kaptak lehetőséget az önerőből reménytelen "fel/kitörésre" a tengés-lengésból.
Megj: mondjuk akadtak akiket jócskán kellett biztatni és/vagy többször is újraindítani.
A gyakorlatot a "papír" szerzés közben+után szedték össze élesben. Az elméletet önerőből és tólünk mérnőköktől tanulgatták hozzá pluszban.
Az 5-ből 4 eredetileg napelem szerelőnek lett felvéve, ami >> betanított segédmunka gyakorlatilag. Képzettség nem kell, csak ügyesség, fizikai, erő, szorgalom-kitartás, gyorsaság és biztos mozgás a tetőn/magasban. Aztán látszott, hogy érdekli őket a villanyszerelés is, érdeklődtek, nézték, besegítettek !
Csak 1 volt már eleve friss OKJ-s villanyász, aki a próba napján látott elsőször élesben villanyszerelést. (belőle lett idővel a legjobb villanyszerelő plusz VBF+FAM+tetőfedő is lett) Látszott a próbanapon, hogy a kezére áll a szerszám és ügyes-értelmes-szorgalmas, feltalálja magát >> felvettük bevált.
Megj: cirka 300 próbanapos fordult meg nálunk az évek során. Felvettünk közülük vagy 70-et, bevált tartósan 11, ők a stabil mag jó ideje.
***************** A jó hír, hogy vannak szép számmal kisebb-nagyobb vállalkozások, akik hasonlóan működnek.
Szóval, ahogy a közismert humorista mondta anno. "A helyzet jó... de nem reménytelen."
Avagy, Lásd a jót is, ne csak a hódmezővásárhelyi nihilt amiben- és ahogyan élsz.
Szerintem sokan elvégzik, lesz egy arc rögtön mert ő már velemi kiemeltnek gondolja magát és 1000L hirdet hogy adásvételhez kötelező es őt kell hivni.
Én meg oltogatom őket hogy nem kell hisz az ügyvédnek amig nem kell kötelezően csatolni a papirhoz addig a faszt sem érdekli hogy mit méreget és megfelelt vagy nem neki.
Nyilván elfogadom hogy egy 30-50-100 éves ház szinte mind ramaty állapotban van villamosiparilag de senki nem akar már dolgozni hanem csak jópénzért papirtgyártani.
Már koruk alapján sem lesz vagy lehet jó szaki mert egy teljesen masik generáció akik nagyon máshogy működnek mint a mai 50-60 évesek.
Hiába lehetne ebben is jól keresni ha a társadalmi megitélés nem kedvez a kétkezi munkának. Hiányszakma szinte minden, de valójában nem akar senki ebben dolgozni, főleg az aki érne is valamit a piacon.
Sok tanulni vágyónak már lehetősége sincs vagy nagyon kevés lehetősége van olyan szakik felkajtatni aki hajlandó tanitani is nem csak falat vésetni vele 0-24-ben.
Egy jó sztori budapesti kollégáktól:
Kimentek akárhova dolgozni - azt tudni kell hogy szinte mind mérnök - és bevezetőleg mondja a srác hogy van doktor úr, tanár úr, ügyvéd úr, és még számtalan úr megszólítás. Bezzeg amikor mi kimegyünk egy céghez akkor valaki felkiált hogy "Megjöttek a szerelők!" :) Hát b+ én is a BME-re jártam 5 évig en miert nem érdemlek meg egy úr megszólítást? :)
Vezérelt áramnál változott valami feltétel, napelemeseknek volt valami hír hogy akkor adják majd mikor süt a nap?
H tarifáról tud valaki valamit, mennek rossz pletykák az áramosok körében hogy az is változni fog, meg emelkedik a hálózatfejlesztési hozzájárulás is majd.