Amúgy reggel megnéztem, hogy mennyi eső esett, de már fel voltunk spannolva.
Hideg fejjel el se kellett volna indulni.
Előző nap derült ki, hogy a vár zárva.
Reggel kiderült, hogy éjjel esett az eső.
Az már csak hab a tortán, hogy lefelé szerettem volna egy picit mérni, de az erő nem velem volt.
Na mindegy, pecsétek rendben, mármint a füzetben, na és vettem egy KÉKTÚRA könyvet, nem volt olcsó, de már régen tervezem, hogy beszerzem, és Hollókőn ott volt a kávézó pultján.
Ilyet se csináltam még.
Hollókőn kávéztunk, és ha már ott voltunk elintéztem az adminisztrációt.
Güszi, majdnem fél éve írtál Bélapátfalva előtti szakaszról, és sajnos igazad lett:
Közvetlenül az apátság előtt, azt követően, hogy a KÉK keresztezi az aszfaltos utat, a "mi ösvényünk" egyre "rozogább".
Létező, a nyom tanúsága szerint ezt mérték fel egykoron, de nehezen járható, na és jelzés sincs.
Az lesz a vége, hogy az arra járók maradnak a "biztonságos" aszfalton, az ösvény még inkább elvadul.
Ma a Szarvaskő-Bélapátfalva szakaszt teljesítettem, és elsőre el is sétáltam az ösvény lejárata mellett (van ugyan a kanyarodást mutató jelzés, de kicsit kopottas). A Bél-kőre vezető aszfaltúttól jöttem vissza megkeresni a kezdőpontját, végigtapostam az ösvényt amit a jelzett útnak sejtettem, de sok kedvem egyébként nem volt hozzá...
Augusztus 20-án tervezem az Ősagárd- Becske szakasz teljesítését. Van valakinek esetleg infója arról, hogy ünnepnap nyitva vannak-e a
szakasz pecsételő helyei? Alsópetény kivételével gyakorlatilag az összes valamilyen kocsmában van és bár szerintem ezek ilyenkor is
nyitva vannak, nem szeretnék hoppon maradni. Végre megérkezett az USÁ-ból a Garmin 62 stc-m, úgyhogy ezután igyekszem majd én is mérni a szakaszokat. A telefonomban is van GPS vevő,
így összehasonlítási alapom is lesz, csak még bele kell jönnöm a trackelésbe :) Másik kérdésem, hogy az OKT teljes szakaszán tervezett 67 módosításból van-e már ami él - a Szendehely- Bik kút közötti terelést kivéve, mert arról tudom, hogy igen; Hol lehet utánajárni az aktuális állapotoknak? Esetlek turistautak.hu? Köszönöm!
2014. augusztus 16. (szombat) legalább is az én naptáram szerint :)
Elvileg a Nógrád - Katalinpuszta szakaszt szerettük volna teljesíteni, de a vonatpótlós probléma miatt inkább későbbre halasztottuk ezt a szakaszt. Így gyors váltással PMP Verőce - Kosd lett a terv. Persze a MÁV így sem viccelt, a vonatok több, mint fél órát késtek, pedig Vácott utolértük az előző vonatot és arra átszállva is késtünk vagy 35 percet :) Sebaj, jó idő volt és a társaság vidáman vette az akadályokat. A PMP-t is elérte a szekérutakról be az erdőbe terelés stádiumát, de most az éjszakai eső miatt saras utakr helyett jó volt az erdőbe menni. Ropogtak a puskák rendesen, de szerencsére elkerültük az "ólommérgezést" :) Katalinpusztánál a boltban is bélyegeztünk, bár ott Szendehelyi a pecsét, majd a kopjafa érintésével átmentünk a Katalinpusztai látogatóközponthoz, ahol egy kéktúrás pecsétet is nyomtunk a füzetbe, majd folytattuk az utunkat a tanösvényen. Ahol a tanösvény véget ért, csak odáig volt kijárva az út, onnan elég dzsindzsás volt egy jó szakaszon, és egy helyen az erőbe terelést sem vettük észre, de ez nem okozott gondot, mert a régi úton is hamar ugyan oda jutottunk. A Török-rétre már az új útvonalon értünk be, és onnan is a párhuzamos új úton mentünk. Végül is jó volt az új út, mert kevésbé volt csúszós-saras, mint az eredeti. Kosd előtt egy picit furcsán váltott vissza az út az eredeti nyomvonalra, mert egy csalándús árkon egyszerűen át lett vezetve, ez annyira azért nem tetszett, de ki lehetett bírni. A Pálma presszóba végül 14:10-re értünk be, így még maradt időnk bőven egy sörre a busz indulásáig.
Bakonynána felől senki ne induljon el Tés felé a Csöpögő árok felé , az út járhatatlan , viszont arra azért kiváncsi lennék hogy alakult ki ez az árok , nagyon durva , mint az Alpokban , hatalmas mészkövek egymásra hordva , mikor van itt ilyen iszonyatos vízmennyiség azért ez érdekelne....
Kilátó szép , kilátás még szebb , pár méterre a kéktől , Pannonhalmi Apátság is látható
Hát igen, akár hogy nézem a statisztikákat, a kb. 20000 km-nyi jelzett turistaútból még ha csak az utóbbi 10 évet nézem is, úgy becslésre kb. 25-35% van meg az eloszlás miatt elég kevés a Bp.-től távoli szakasz.
Persze Bp közelébe vannak többszörösen is végig járt szakaszok, de az más kérdés.
Erről jut eszembe, bár teljesen más téma, beszéltünk már róla szóban. Idén felfestésre került egy sárga mária út a Börzsönyben Drégelyvár alatti elágazástól indul és a Csitári kápolnán/forráson keresztül visszamászva a K+-el együtt Parassapusztáig megy. ((A K+ is már másfelé megy a K+ - Z elágazástól, nem az országúton, ahogyan az a tuhu-n van jelölve). Jó lenne kütyüvel végigjárni és térképre rajzolni ezt is..
A képen a jelenlegi terepi helyzet emlékezetből szabadkézzel szerkesztve:)
Köszi a segítséget. Nekem a Tóth Klára elérhetősége volt meg, mert nála érdeklődtem megyei DDK teljesítésről (sajnos nincs ilyen), így neki jeleztem a hiányt és kértem meg, hogy ha valaki arra jár, akkor vigyen ki matricákat.
A képeiden nem látom pontosan, de ha a fa törzsén körbefutó sávnak van lefelé egy kis tüske szerű szára, az az erdészeti jelzések közül az erdőrész v tag határ.
A július 11-i helyzetről ezt írta Jeremcsuk István:
"Ráadásul volt még egy nem várt nehéz szakasza a túrának, a bajóti műút utáni "hullámvasúton" ugyanis a K100-on még viszonylag jól járható ösvényt egy párszáz méteres szakaszon tüskés-szúrós gaz nőtte be, méghozzá bőven fejmagasságig, úgyhogy csak a magamon hagyott esődzsekinek köszönhetem, hogy néhány kisebb karcolással megúsztam."