"MVSzF Online, 2005. január 28. Folytatódik a villamosítás
Hazánk uniós csatlakozása után az egyik legfontosabb feladat a közlekedési hálózat fejlesztése, ez alól a vasútvonalak korszerűsítése sem kivétel. Egy közelmúltban, Salzburgban megtartott konferencián, a MÁV szakemberei is bemutatták a magyarországi elképzeléseket. Röviden összefoglalva, azt lehet megállapítani, hogy a MÁV elsősorban a nemzetközi vonalakat favorizálja, így hamarosan felújításra kerül a Budapest-Dombóvár-Gyékényes vonal, de komoly fejlesztés várható Pécstől délre, az egyre népszerűbb Horvátországi nyaralások miatt. A villamosítási tervekben 2014-ig a Kesztely-Tapolca-Celldömölk, a Győr-Pápa-Celldömölk, Kaposvár-Fonyód, Sárbogárd-Bátaszék, Miskolc-Ózd, 2018-ig pedig a Székesfehérvár-Tapolca, Nagykanizsa-Szombathely valamint egy kis szárnyvonal a Godisa-Komló vonal szerepel. Ez utóbbi bár jelenleg kisforgalmú vonal, a hosszú távú gazdaságos üzemeltetés csak így képzelhető el. Másik variáció a vonal teljes megszüntetése, ez azonban a városközpontba esetleg betelepülő nagyvállalatok számára előnytelen lehet. Bár a fejlesztések nagy részét saját, illetve uniós forrásokból kívánja előteremteni a MÁV, azért számítanak az adott régió gazdasági szereplőire is, hiszen számukra is hasznosak a beruházások....."
Kérdésem, mit takar az MVSzF? Nem találtam mvszf.hu-t, sem a Google MVSzF kifejezést.
Na meg: egy drávafoki megállás mibe kerül akkor, ha én tekerem le a sorompót, és mibe akkor, ha igénybe veszem ezt a szolgáltatást? Mibe kerül és kinek fizetendő, ha a.) VPE által fizetett ember tekeri, b.) vasúttársaság által fizetett ember tekeri?
zugkraft :.......184.846.8 Ft, ha ragaszkodunk az eredeti megállásokhoz és az éves igényléshez.
2./
bodecsabi : Legyen tehet mondjuk 50000- Ft. Ennyit becsulnek a szerelveny egy utra eső ées uzembentartasi koltsegeire.
3./
FOMA..:
A személyzet 1 fő gépészeti és 1 fő személyszállítási alkalmazott, valamint 1 fő vasútőr.
A MÁV átlag kereset, bruto 140.000 Ft.- A mv. többet a vasútőr kevesebbet keres az átlagnál. dr.Kukely szerint a humán költség megegyezik a brutto kereset duplájával.
Tehát egy vasutas havonta 280eFt-ba kerül, egy évben 3,3 millió Ft.ba. Van 200 munkanapja, de túl órák miatt legyen ( hogy olcsóbb legyen) 250 évi munkanapja.
Akkor 3.300.000 : 250 = egy munkanapja 13,200 Ft.-ba kerül.
Amikor felhozzák az esti IC-t Pécsről, akkor teljes napot számoljunk el, vagy csak fél napot ?
valószínűleg teljeset mert fizetik nekik az éjszakai alvást is, de én azt javaslom, számoljunk csak fél napot, hogy olcsóbb legyen.
Tehát van 3 fő, 3x13.200Ft.-= 39.600 osztva fél napra : 19.800, azaz 20.000 Ft.-ból megvan a humán költség is errre a vonatra.
Na kerem, ezzel a vonattal megoldottam az utobbi napokban felmerult szinte osszes kivansagat (Zeg-Graz Euregio.) Most mar csak azt kell kitalalni valahogy, hogy ne alljon meg Pesten, es akkor mindenki boldog, es meg traficc is tamogatja az otletet!
:)))))
Csabi
Na, megyek korusra, a munkahelyemen az ilyen otletrohamokkor szoktak hazakuldeni, hogy mar eleg belolem :)))
Vizvar-Szentlorinc-Kaposvar (Ne maradjon mar ki, megyeszekhely :)-Fonyod-Kanizsa-Szombathely-Veszprem-Pannnonhalma-Gyor-Eszergom-Budapest-Eger-Putnok-Miskolc-Aggtelek-Jozsvafo.
A legtobb idegenforgalmi latvanyossagot fuzi fel a vonat. Sot, mivel erint tobb puspoki szekhelyet, kehetnenk az egyhaz tamogatasat is, aki majd vatikani valutaval fizet :)
6100+ (igénylés) 227.2 x 598+ (pályahasználat I. kat. vonalon) 227.2 x 91+ (felsővezeték használat) 2 x 6126 + (fordulás, ezt mindkét végén bele kell számolni!) 3 x 1422 + (megállás II. kat állomáson) 2 x 2844 (megállás. I. kat állomáson - KL és UD)
azaz:
184.846.8 Ft, ha ragaszkodunk az eredeti megállásokhoz és az éves igényléshez.
Egyébként az állambácsi fix összeget ad a pályahasználatra, tehát a díjtételek a megállapított fix összeg és a tervadatok leosztásával keletkeznek. Magyarul: tök mindegy hogy mennyi vonat közlekedik, a pályavasút bevétele nem lesz se több, se kevesebb.
A személyzet 1 fő gépészeti és 1 fő személyszállítási alkalmazott, valamint 1 fő vasútőr. A kocsmakocsi futására vonatkozó kondíciók üzleti titkot képeznek, ezért azt most hagyjuk ki a számításból. (Azzal gondolom nem árulok el nagy titkot, hogy a bevétel messze nem fedezi a költségeket.) A kocsinak másnap van üresfutási költsége, mivel az IC800 elején lezárva tér vissza Ps-re. Ezen kívül a takarítást végző VA-KO Kft. felé is van többletköltség.
1ébként _nyunyukát +bíztam némi utasszámlálással a mai IC1801-en.
Nem csak a 67,5 után, hanem a közalkalmazotti 50% után is, és abból is van szerintem több (például a pécsi IC-n a tanárok). A többit nem tudom, talán a 33%-os után nem, azért szigorítottak rajta tavaly.
Ha jol tevedek egy IC kocsi felujitasa kb 100 Millio forintba kerul (ilyesmi osszegek keringtek az utoso 12 -67 kocsi elkeszultekor) Szamoljunk ezzel a 100M forittal.
A kocsi 20 evre keszul, azaz a felujitasa minden egyes evre 5 millio forintba kerul. Hozzaszamolva a fovizsga koltsegeket (legyen 3 evente 8 M/fovizsga) evente 8 millios koltsegnel jarunk. Vegyuk azt, hogy az ev 365 napjan a kocsi tesz masfel kanyart azaz 3 utat naponta. (Atlagosan szerintem talan meg kevesebbet is megy egy IC kocsi egy evben) Azaz kerekitve minden egyes IC kocsinak utankent 8000 forintot kell hoznia ahhoz, hogy a belerulesi koltseget kitermelje. Ez 4 kocsis (2B+WR+A) IC vonattal szamolva vonatonkent meg 24000 Forint. Ha megduplazzuk ezt az osszeget, akkor talan vehetjuk ugy, hogy az egyeb karbantartasi es takaritasi koltsegeket is beleszamoltuk. Legyen tehet mondjuk 50000- Ft. Ennyit becsulnek a szerelveny egy utra eso beszerzesi es uzembentartasi koltsegeire.
P.S. Nem vagyok konyvelo, gozom sincs, hogy az ilyeneket hogyan szamoljak. Keszitettem egy becslest. Ha nagy hulyeseg, lecci javitsatok ki...
Ne hagy ki, hogy ha jol tudom a MAV minden 67.5%-os jegy utan megkapja az arkiegeszitest (ugye jo szot hasznaltam). Azaz a vasuti kasszaban a diakjegyes utas is teljesaru jegykent jelenik meg.
- megállási díj : 6x2844 Ft.- = ..............................17.064 ft.-
- Ford.áll.hozáférési díj .: 1x6126 Ft.- = .................6.126 Ft.-
- Ford-áll. tolatási díj : 1x 2871 Ft.- = ....................2.871 Ft.
mindösszesen : ..................................................177.853.Ft.-be kerül egy IC felhozatala Pécsről -Budapestre.
Egy diákjegy ( 67,5%) ma esti IC-re 1565 ft.-ba kerül.
tehát ahhoz, hogy nul szaldós legyen a vonat 113 diáknak kell hétfő, kedd, vagy szerdai napokon este elutaznia Pécsről Budapestre.
Mivel a pécsi HÖK elnök fiatal ember TÖBBSZÁZ ilyenről tud ( nyilatkozataiban) semmi gond nincs, ez a vonat rentábilis lesz.
Persze az utasok között lesz/van 10% olyan ( mint pl. én) aki teljes árú jeggyel utazik.
FOMA azt írja, hogy a hétfő, kedd, szerdai estéken is van kb. 90 utasa ennek a vonatnak.
Akkor viszont, feltételezve, hogy 10-15%-uk, teljes árú jeggyel jön, meg azért útközben az 5 megállásnál is lesz felszálló, Kelenföldön a hatodik megállásnál már talán nem lesz felszálló, ez a vonat nagy valószínűséggel kitermeli, még hétköznapon is, PÁLYAVASÚT költségeiből, a rá eső részt.
a kérdés most az, mennyi a többi ?
Tehát egy Pécs-Budapest IC-nek mennyi a
- személyzeti költsége ?
- mennyi a gépészeti költsége ?
- mennyi az egyébb üzemi ( jegyek, stb) költsége ?
- s mennyi a MÁV teljesből rátestált "közös költség" -RÉSZ
Ezeket ki tudja ?
Össze tudjuk szedni ?
Szerintem álljunk neki.
Mindenki tud valamennyit, adjuk össze.
Jó ?
Amit tudunk, hogy 177.853.Ft.- a pályavasúti költség.
Kérem a személyzeti kötséget !
Hány fősszemélyzet hoz fel egy IC-t Pécsről-Pestre ?
Megállási díj (Ft/megállás): 2844/1422/711 Fordulóállomási hozzáférési díj (Ft/fordulás): 6126/3063/1531 Fordulóállomási tolatási díj (Ft/fordulás): 2871/1436/718.
Némi jóindulattal azt is fel lehet tételezni, hogy a megállapított díjakkal a kisebb forgalmú vonalakon történő személyszállító vonattovábbítást akarják ösztönözni.