Itt a helye minden adatnak,képnek videónak,ami a jó öreg Púposokkal kapcsolatos.Emlékezzünk meg méltán a Ganz-MÁVAG egyik legjobb,sokak által kedvelt dízeléről....még mielőtt végleg kihalnak!
Püspökladányban, ahol a végén üzemeltek, Búvár volt a nevük, ezt biztosan tudjuk. Azt viszont nem tudjuk, mert senki sincs már aki emlékezne rá, hogy hívták a '30-as években, ha volt neve egyáltalán. Most viszont sokan úgy esküsznek rá, hogy Koporsó volt, mintha tudnák. Olyan ez, mint a 301-nek a Paci, ami szerintem a Pacific okán az utóbbi évtizedekben kitalált és belemagyarázott név. Ssenki sem tudja, hívták-e így egyáltalán valaha is? (Szerinten nem.) Ettől függetlenül elég visszatetsző számonra, ha egy múzeum igazgatója kitalál egy nevet egy mozdonynak és ezt még terjeszti is, mintha tényleg hívták volna úgy, mert az addigi neve neki nem tetszik.
A Hruscsov Diesel szerintem is Moldova által terjedt el. Valahol biztos hívták így a sorozatot, mert miek talált volna ki egy nevet rá az író, de én minden öreg vasutastól Bumbardónak hallottam.
Ráadásul az sem biztos, hogy minden telephelyen ez volt a beceneve, lásd pl. 424-es, vagy Bz. A Hruscsov Dieselt szerintem Moldova emelte be a köztudatba, becenévnek túl hosszú.
Az érintett akkor távolíttata el a kocsiról a névtáblát, amikor majdnem kitört a botrány abból, hogy az egyik motort nagy szerényen saját magáról, a máskat az akkori közlekedési miniszter Siklós Csabáról nevezte el. A GySEV-esek kezdték el így nevezni a kocsikat, bár ezek szerint ma már nem használják a kocsikra ezt az elnevezést Sopronban sem.
Namost, az 520-as nagy tételben érkezett hazánkba. Teljesen érthető a becenév.
A gysev annó vett 2 darab 5047-es motorkocsit, és egy dupla 5147-es ikermotorkocsit.
Ezeket akkor valaki a "Berényi" (501), "Berényiné" (502), és "az ikrek" (511+512) neveken kezdte emlegetni (az 501-esen nagyon rövid ideig volt is egy "Berényi" matrica, amit az érintett azonnal eltávolíttatott).
Valamiért ez a Sopronban nem igen használt elnevezés a mávosítás kapcsán teret nyert Magyarországon.
De hogy a Jenbacher Werke összes termékét testületileg "leberényizzük", még egy dízelmotort is, hát, az számomra több, mint érthetetlen.
A "berényi"-ben (miért is nevezünk 100+2*10 öbb-nek szállított motorkocsit így?) Mercedes-Benz OM444 V12-es (120°-os hengerszögű) motor van. Később ugyanez a motor MTU 12V183TC12 típusjel alatt készült, változatlan paraméterekkel.
T. Szakemberek! A púpos-lista aktualizálásában kérem szíves segítségeteket. Nincs már sok aktív, illetve passzív, de még állományban lévő masina, úgyhogy elvileg nem nagy cucc. Az egyik ellentmondásos rész a Nosztalgia/MRP által megőrzött gépek átszámozása, illetve egyáltalán a megléte. Ha van kedvetek, kérlek, nézzétek át e listát! Köszönöm előre is a segítséget. http://hbweb.hu/0/m40-kulon.xls
A 408,224-est múlt héten a 151-es Szerjózsa Hatvanból Dombóvárra vontatta. Meg tudja esetleg valaki erősíteni, hogy a 408,232-es is a menettel tartott?
Jogos, nyilván a "berényi" motorhoz át kellett rajta alakítani egyet-mást, ami miatt nem kézenfekvő az újra ganzosítás.
De azért nem lenne példanélküli a szívtranszplant Púposéknál. Főleg, hogy a Startos leállítása előtt csetlett-botlott a gép, részben a motorja miatt is!
A kérdésem, hogy a két kéményes DVM8-1-es mozdonyoknál a géptér melletti járófelület milyen színű volt? A neten általam talált képek alapján nem tudom eldönteni, hogy az alsó sötétzöld színre festették vagy más volt? Előre is köszönöm a válaszokat.