Keresés

Részletes keresés

Peter_Cs Creative Commons License 2016.06.05 0 0 3202

A második, mongolid típusút kivéve tipikus arcok a Kelet-Európai síkságról: az első balt-pontuszi keverék, hasonlatos a 3054-es kozzászólásban levő férfihoz, a második szajáni típusú, a harmadik pontuszi, a negyedikpontuszi-armenis keverék, az ötödik kelet-balti, a hatodik pedig észak-pontuszi a morfológia alapján, természetesen jó lenne látni oldalnézetből is mindet, hogy pontosabbak lehessünk.

Előzmény: Törölt nick (3189)
Procsel Creative Commons License 2016.06.04 0 0 3201

Petridisz Hrisztosz (Görög származású színész) milyen típusú?

Papadimitriu Athina?

KielB Creative Commons License 2016.06.01 0 0 3200

5% körül lehet szerintem is. Én is olvastam ezt valahol, nem is olyan régen. "Montagu Mária 1717-ben írta, hogy "a magyar hölgyek sokkal szebbek, mint az ausztriaiak, az összes bécsi szépségek Magyarországból kerültek ki"." 

Előzmény: Törölt nick (3199)
Törölt nick Creative Commons License 2016.06.01 0 0 3199

Már nem tudom, hogy hol olvastam:

a nyugat-európaiak, főként a németek és az osztrákok az enyhén turanoid arcvonásokkal rendelkező magyar nőket egzotikusan szépnek tartották/tartják.

Bár nem tudom, hogy a mai magyar nők hány %-a eshet a fenti kategóriába, én 5%-nál többre nem nagyon merném becsülni ezt az arányt, de 10%-nál biztosan nem több.

Törölt nick Creative Commons License 2016.06.01 0 0 3198

Az egymást követő sztyeppei nomád népek hullámaiban talán mindig egy kicsivel több mongolid komponens volt, mint az előző hullámban.

Magyarok, besenyők, úzok, kunok, tatárok, így jött nagyjából a sorrend, ebből a magyarokban lehetett a legkevesebb mongolid komponens  (nagyon csekély), a "sor végén" lévő tatárokban pedig már jóval több, kifejezettebb.

Persze azt is figyelembe kell venni, hogy ezek a mongoloid jellegek az idők folyamán nagyon fölhígulhattak, ahogy Kelet- és Közép-Európában ezek a sztyeppei lovasnomád népek az europid jellegű földművelő népek tengerében feloldódtak.

Előzmény: cenus (3192)
Törölt nick Creative Commons License 2016.06.01 0 0 3197

Igen, egyetértek.

Azt, hogy egy egyénben van minimális mongoloid keveredés, a leíró antropológia nem biztos hogy ki tudja mutatni, mi amatőrök meg még kevésbé.

A genetikai vizsgálatok már talán inkább, de azok sem 100%-os bizonyossággal.

Előzmény: cenus (3191)
cenus Creative Commons License 2016.06.01 0 0 3196

1. kép Mongoloid.

2. kép Europid.

3. Negroid.

Érdemes megfigyelni a koponyák közötti különbséget profilból, az arc laposságát és az orr formáját, az arccsont formáját. Szemből a szemgödör és orrnyereg formája. A mongoloid esetében nagyon jellegzetes az arccsont telítettsége. Ez az a jelleg amit nehéz észrevenni ha lágy-szövet takarja és nem feltétlen csak a mongolredő jelzi a keveredést.

cenus Creative Commons License 2016.06.01 0 0 3195

armenid

Előzmény: KielB (3194)
KielB Creative Commons License 2016.05.31 0 0 3194

Előzmény: KielB (3193)
KielB Creative Commons License 2016.05.31 0 0 3193

Ez már nem dinári orr, ugye? Annak kicsit sok lenne... Egyébként a lány magyar.

cenus Creative Commons License 2016.05.31 0 0 3192

A klasszikus honfoglalóknak a nagyobb része európid, így nem csoda. Ezek leginkább euróipdok, de elképzelhető, hogy europomongoloidok,de az europid spektrum hangsúlyosabb . A második erősseen mongoloid.

cenus Creative Commons License 2016.05.31 0 0 3191

Kustár Ágnes leírása, nem az enyém.:-)

Ha így nem is látszik, lehet a mongoloidokra jellemző lapos arccsontja.

Ezért mondom mindig, azoknál a kunoknál, ha van bennük egy minimális mongoloid, nem biztos hogy látszik. Máshogy fogalmazva, nem akarom tippelgetni.

Előzmény: Törölt nick (3185)
KielB Creative Commons License 2016.05.31 0 0 3190

Elég nehéz ezt egy kép alapján megállapítani, főleg hogy a pigmentációról fogalmunk sincs. Ha lenne róluk profilb kép, sokkal könnyebb lenne. Szerintem többnek is dinári orra van.

Törölt nick Creative Commons License 2016.05.31 0 0 3189

A második férfi enyhén mongoloid összbenyomást kelt, de ettől eltekintve ezek a rekonstrukciók europid embereket ábrázolnak.

Mondjuk az egy érdekes kérdés, hogy az europiden belül milyen típusok.

Szerintetek?

Előzmény: cenus (3182)
Procsel Creative Commons License 2016.05.31 0 0 3188

Akkor Nordikus és CM.

Előzmény: KielB (3186)
Procsel Creative Commons License 2016.05.31 0 0 3187

Würzburg Dél-Németországban van, szóval Németországnak nem azon a részén, ahol a Nordikus gyakori.

Előzmény: Procsel (3184)
KielB Creative Commons License 2016.05.31 0 0 3186

A kép nem éppen reprezentatív, mert fekete fehér. Élőben szőke. 

Nem túl régóta, talán Szeptember-Október. óta

Előzmény: Procsel (3184)
Törölt nick Creative Commons License 2016.05.31 0 0 3185

Én igazából semmi turanid jelleget nem látok benne. Inkább dinárit és nordikust vagy pontuszit.

Előzmény: cenus (3180)
Procsel Creative Commons License 2016.05.31 0 0 3184

Ez a fiú nem szőke (legalábbis a kép szerint), szóval nem Nordikus, hanem inkább Észak-Pontuszi/Ézak-Atlanti CM hatással.

OFF:Mióta érdekelt még téged az antropológia?

Előzmény: KielB (3179)
cenus Creative Commons License 2016.05.31 0 0 3183

Neolitikus nők. Jó példák arra a keskeny arcú mediterrán jellegű típusra, amit neolit jellegnek titulálunk, ellentétben a széles robusztus cromagnoid nővel.

cenus Creative Commons License 2016.05.31 0 0 3182

További Kustár Ágnes rekonstrukciók:

1-2-3. Kép. Honfoglaló magyar férfiak.

4-5-6. Kép. Honfoglaló magyar nő.

Peter_Cs Creative Commons License 2016.05.31 0 0 3181

Itt van egypár arcrekonstrukció: http://homes.nhmus.hu/~kustar/kuag-keszrek.html

Előzmény: Törölt nick (3178)
cenus Creative Commons License 2016.05.31 0 0 3180

Mit szóltok Kustár Ágnes arcrekonstrukcióhoz Szent Lászlóról?

Egy leírás a koponyáról:

"Kustár Ágnes a gipszmásolaton mutatja a csontozat jellegzetességeit. Az agykoponya rövid, széles és alacsony. A homlok középszéles, a csontos szemöldökív meglehetősen kiugró. A másodlagos nemi jellegek egyértelműen a férfias tartományban vannak, de nem túlzottan markánsak. A nyakszirt izomeredési felületei vagy a halánték csecsnyúlványa, amelyről a fejbiccentő izom ered, eléggé fejlettek. A koponya közepesen erőteljes, europid, de kisebb jegyek a mongoloid irányba mutatnak. Például az arcsík eléggé frontális, ám az orr határozottan kiugrik az arc síkjából, ami europid vonás. Ami lényeges a karakter szempontjából, hogy a homlok alacsony és erősen hátrafutó. Az orrháton van egy kis konvexitásra utaló hullám, ez alapján ívelt, de nem túlzottan kiugró orrot feltételezhetünk. Összességében a koponya karaktere a X. századi temetőkből ismert honfoglaló magyarság vezető rétegére jellemző turanid alkathoz áll közel."

http://nol.hu/kultura/20130312-talalkozas_szent_laszloval-1372705

KielB Creative Commons License 2016.05.31 0 0 3179

Ilyen rekonstrukciók engem is érdekelnének. Egyébként ma mentek haza az iskolánkból az ide érkező német cserediákok. Würzburgból  jöttek. Amióta belecsöppentem ebbe az Antropológiás dologba, rossz szokásommá vált, hogy az embereket ilyen értelemben figyelem. A német cserediákok egyébként sokkal normálisabbak voltak mint az itteni fiatalok, kevesebb dohányzott, nem voltak divatmajmok stb. A legfőbb típus a szubnordikus volt, ebből jóval több volt mint akármi másból. Volt emellett Alpesi (főleg egy világosan pigmentált változat), Norikumi/Dinári (bár inkább norikumi), meg egy pár Atlanti. A rendes Nordikus nem annyira meghatározó, sokkal jellemzőbb volt az Alpesivel/Dinárival kevert változat. Volt köztük egy Magyar, kint élő srác. Na ő például Nordikus szerintem, de döntsétek el inkább ti. Lehetett rajtuk látni, hogy németek, valahogy olyan németesek voltak. 

Magyar srác:

Előzmény: Törölt nick (3178)
Törölt nick Creative Commons License 2016.05.31 0 0 3178

Kétségtelen, hogy így van, ezért lenne hasznos honfoglaló koponyaleletek alapján tudományos-művészi fejrekonstrukciókat készíteni, hogy legalább el tudjuk képzelni ezeknek az embereknek az embertani kinézetét és arcvonásait.

Előzmény: KielB (3177)
KielB Creative Commons License 2016.05.31 0 0 3177

Nyilván ezeken a szobrokon idealizált kinézetű vezetők láthatóak. A valósághoz valószínű semmi közük.

Előzmény: Törölt nick (3175)
Törölt nick Creative Commons License 2016.05.31 0 0 3176

Kelet-európainak (balti?) tűnik némi dínári és CM vonással, persze a pigmentáció kérdése a szoborról nem állapítható meg :-)

Előzmény: Törölt nick (3175)
Törölt nick Creative Commons License 2016.05.31 0 0 3175

Árpád vezér atyjának, Álmosnak a Halászbástyánál található szobra:

Törölt nick Creative Commons License 2016.05.31 0 0 3174

Nagy kérdés persze, hogy az europo-mongolid honfoglaló vezető rétegben a mongoloid komponens mennyire lehetett erős.

Valószínűleg nem túlságosan, de ehhez kellene egy-két jó minőségű arcrekonstrukció, hogy valami érdemlegeset mondhassunk.

Előzmény: Törölt nick (3171)
Törölt nick Creative Commons License 2016.05.31 0 0 3173

Milyen típusnak látjátok az ábrázolt férfit?

Én mongolid jelleget nem nagyon látok benne.

Előzmény: Törölt nick (3172)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!