Ps Püspökladány Bs Biharkeresztes. Nagykereki és Biharkeresztes között 10 km a távolság és ha ezt össze kötik akkor nem kell Püspökladányon keresztül körbe utazni Debrecenbe.
Imi jól írta le, hogy a MÁV egyik embere, az egyik paraméter adatainak pontos megismerésére felkért egy tudós műhelyt.
a MÁV másik embere ezt nem vette figyelembe, mert nem köteles figyelembe venni, a kötelező gondosság pedig bizonyára NEM szerepel az Ő munkaköri leírásában.
Feledhető politikus közeli mondta pár éve : Mindenkinek van joga hülyének lenni.
Most a MÁV másik embere mondHATJA : van jogom hülyének lennem.
És tényleg van ilyen joga.
Az pedig már legyen a MÁV vEzérigazgató saját nyűgje, hogy miért pont az ilyen jogokkal élők voltak a bírálók.
Én nem voltam szerencsés Nagykerekiben igazoltattak azért hogy feltűnüen néztem hogy mennyi gázolaj van a Btx tartályában. Azt hozzám jöttek személyi és vonatrablás:) Határörők voltak.
>>Viszont akkor nincs semmilyen megoldás az égegyadta világon.
Hogyne volna. Szerdán a megyek Komáromba és a Déliben a rendőrök éppen a számítógépen játszottak. Ma Érsekújváron kóvályogatam az állomáson, az ottani rendőrök jöttek utánam. De látták, hogy csak fényképezek és békénhagytak.
Sajnálatos, hogy nem vagy képes dekódolni a szöveget. Sajnálatos, hogy nem a cikkből idézel, hanem abból, amit a cikkemről a Népszabadság ír, pedig itt is elolvashattad volna az egész cikket. De akkor miért nem a Népszabadságról kérdezed, hogy melyik oldalon áll? Kinek az érdekéből torzítod el, amit írtam? Te melyik oldalon állsz?
Az én cikkemben arról van szó, hogy ha az adott paramétert a műegyetemi szimuláció alapján írták volna be, akkor ellentétes eredmény születik.
De nem állítottam, hogy szabálytalanul jártak el, sőt azt állítottam, hogy szabályosan jártak el.
Érted a 'ha' szó jelentését? Vagy segítsek még?
Egyébként ha lelki szükséglet valakinek a semlegességét kétségbe vonnod, kérlek velem tedd, ne az egész Indexszel, a cikket én írtam.
Egyébként a cikkeim valóban aránytalanul a vesztes információin alapulnak. Miért? Mert a MÁV-tól soha semmilyen használható információt nem kaptam, hiába kértem minden alkalommal. (Egyszer küldtek egy pár soros, jórészt semmit mondó választ. Pedig minden alkalommal nyomatékosan kértem egy beszélgetőpartnert, mert szerettem volna meghallgatni az érveit. Mindhiába.)
Ma tartottak egy sajtóbeszélgetést, amelyre nem hívtak meg. Szerinted honnan kellene az "egyik" oldal érveiről értesülnöm, ha nem mondja el.
(Ma többen is megígérték, hogy máshogy lesz ez, úgyhogy talán máshoghy lesz.)
Valaki emlegette hogy öszze kell kötni Nagykereki és Bs állomást. Na a betonaljak még meg vannak Nagykerekiben. De ez sose fog megtörténni mert Debrecen Ps-en át Bs-ig 100 km a távolság. Debrecen-Nagykereki 60km+( Nagykereki-Bs 10km) így 70 km lenne ha megcsinálnák. Így mindenki a rövidebb utatt választanná és így növelve a veszteséget a máv-nak.
>>hogy miért áll az Index a másik oldalon? Vagy már ök is a birálobizottság tagjai?
Az Index szvsz. egyik oldalon sem áll, hanem az "ingyenhülye" szerepét látja el. Kapnak valami botrányszagú dolgot (ami nem botrány, de úgyis be lehet állítani) és rögtön kiteszik a címlapra. Ingyen.
"ahol kiderült, hogy egy szakértővel állunk szemben. (Amit mellesleg nem képezte vita tárgyát.)"
Nem is vitatható! bár ha különbséget tudna tenni egy remot szergej vontatta Bzx, és egy remot Szergej által előfogatolt Bz mot között kissé meginognék:-)))
>>A megoldás az lenne, ha ezen helyreállítás összegének töredékéből összehoznának egy "graffitisverő bandát".
Az a baj Veletek (Te és Csukacska1991), hogy túlzásba estek. Nézzük csak: - csak úgy bandákat szabadítani a graffitisekre nem illik, mert elszabadul a dolog. Valamilyen ellenőrzés mindig kell, és akkor már nem lehet csak úgy verekedni. Hanem megvan az intézményi folyamata az egésznek. - 50000 - 100000 ft. - os emberekre erőszakszervezetet alapítani nagy baromság. - Csukacska1991-val meg az a baj, hogy nem gondolt bele, mennyi 1000000 ft. Ki fogja azt kifizetni? Mondjuk a szülők, ha van nekik, de nem biztos, hogy van. De, ha van akkor is nagy büntetés ez.
Szvsz a graffiti (az illegális!) pont olyan cselekmény, aminek a megtorlására találták ki a botbüntetést. Ez olyan nagy kárt nem okoz senkinek, viszont hatékony lehet.
Jók a képek gratula. Mdmot-al nem találkoztál olyan 13:30-14:30 között egy pőre kocsit ráncigált maga után rajta valami dízelmozdonynak a motorja volt. Köszi a sorompós képet csoda hogy még meg van.
........Megmondom az őszntét, ' azé könnybe lábadt a szemem.
Isten bizony.
Megéltem, hogy a vasútmániáson utánam nyomozzanak.
........'azé vald be / ismerd be, ez 'má 'azé nem semmi vazze !
Szegény osztályfőnököm ha megérhette volna !
Mindig azt mondta : vagy miniszter leszel, vagy az akasztófán végzed !
Miniszter (még) nem lettem.
Egy dolog miatt nem tetszik a dolog.:
Unokaöcséd mindenféle topicocon - valótlanságokat állítva rólam - avval fenyegetőzik, hogy nőnemű ösmerőseimnél befeketít.
........'hát ha Ő is elkezd nyomozni, s ráadásul, nem a rólam nyilvánosan beszerezhető adatokat másolja be a topicokba...............meg ha még össze is esküszik a pécsi rendvédelemmel + a személykocsik Ganz lakotelepi szerelmesével ( aki szintén sok valótlan számot terjeszt rólam)............nos akkor lehet, hogy mégiscsak utána nézek, hogy tényleg olyan nehéz e politikai menedékjogot kapni Új-Zélandon.
(elnézést az offtopikért)
üdv! valaki tudna nekem segiteni emailben, hogyan tudnék a MÁV-től fotoengedélyhez jutni? már kicsit fárasztó a "gerillázás" meg gondolom a vasutőröknek is ))) előre is köszönöm
hálám jeléül álljon itt egy 1024X768as háttérkép. Rákosrendező, kb egy hete.
http://flyr1.tvn.hu/bckgrnd01.jpg
tisztelettel: mrtrains@freemail.hu !!!
6./ A négy jelentkező közös azonos tartalmú ajánlatot adott be. Vasútüzemi és utas szempontból az ALSTOM ajánlata volt a legjobb, de nem teljesített egy alap követelményt, a 18 t tengelyterhelést túllépte.
gedeonbácsika :
Elfogultság miatt óvást jelentek be! Eddig mindig te figyelmeztettél másokat erre, most nézz akkor magadba.: -))
Ez a kijelentésed nem valós, ez érzelmi alapú. Nekem ugyan semmi bajom az emeletes járművekkel, tőlem akár ilyen lehetne, de nem az Alstom volt a legjobb ajánlat.
Vasútüzemi szempontból biztos nem, az utas szempontok pedig személyes véleményektől függenek, tehát ezt szintén nem lehet kategorikusan kijelenteni.
traficc :
Ön ibizonyára - már - fáradt...........:-)))
Ezért nem tudta feldolgozni azt a szót, hogy - VÉLEMÉNYEM:
Mivel a véleményemet kérdezték, ( ma még) szabad emberek, a (ma még) szabad Magyarországon, ezért én szabadon mondtam el, a saját véleményemet.
Ezt még szabad.
Vagy már nem ???????
Önnek, meg szabad vagy egyetértenie egy olyan állampolgár véleményével, akinek semmi köze sincs a vasúthoz.
Csakhogy ilyen hozzáállásal, habár rejtve, de teljesen nyilvánvaloan pénzt lop ki az olvasok meg a nem olvaso adofizetök zsebéböl, hiszen piszkálodásainak csakis az lehet az eredménye amit korábban leirtam.....
A többiben teljesen egyetértünk, a visszaidézett mondat kivételében. Egy bulvárlapnak egyetlen dolog áll érdekében: az olvasottság. Mindegy, milyen áron.
Ezzel nem is lenne baj, de miután a döntésben is pont azt hámozgatják, hogy miért történtek a dolgok igy vagy ugy, akkor mi, mint olvasok is kezdhetjük firtatni,
hogy vajjon kinek az érdekeit képviseli:
Hiszen ugyanigy gondolkodik a vesztes fél
Ugyanigy gondolkodik a buszlobby
Ugyanigy gondolkodik a közutilobby
S ugyanugy gondolkodnak a vasut ellenzöi
ugyanigy gondolkodik a kormány, aki szinte ugrálni fog a boldogságtol, ha bármilyen ok miatt nem lehet elkölteni néhány 100 milliárdot.
Ezeknek lenne az Index a szocsöve?
Viszont attol, hogy késlekedik, vagy nem lesz uj vonat az utasok, meg a vasutasok lesznek a legnehezebb helyzetben, hiszen akkor még évekig azzal a romhalommal kell utazniuk meg dolgozniuk, ami most megy. S ráadásul minden uj megoldás - tender - csakis drágább lehet, azaz a most felvetett apro különbség (mert az az, ami miatt kitört a vihar a serbliben), akár nagyságrenddel is nagyobb lehet.
- Zuglónál a 2724-es járaton nem volt ülőhely és már több helyen álltak is rajta.
- Ezt követően a hangosbemondót a "Városligeti Elágazásnál" bekapcsolva hagyta a néni, így részese lehetett az egész megállóhely egy magánbeszélgetésnek, majd egy kis fütyörészésnek, és végül a szegedi IC is önmagát mondta be a kihangosítón. Mindenki jót mosolygott a történteken! Végre volt valami izgalmas és különleges esemény....
Takács László
10-0194
Aktív tag
Takács László
01-6150
Aktív tag
e
Takács László
07-0449
Aktív tag
Takács László
07-0830
Aktív tag
Takács Lászlóné Baky Judit
01-4061
Aktív tag
1995. évi XL. tv 48. § (1) Az ajánlatkéro az ajánlattételi határido lejártáig módosíthatja az ajánlati felhívásban, illetve a dokumentációban meghatározott feltételeket. A módosított feltételekrol új hirdetményt kell közzétenni, amelyben új ajánlattételi határidot kell megállapítani. A határido ebben az esetben sem lehet a 47. § (1) bekezdésében foglaltaknál rövidebb.
Emlékszem, hogy 12-16 éves koromban a vasút iránti szeretetem furcsa megnyilvánulási módja volt, a fémtárgyak, és kavicsok sínekre helyezése, hogy
vasúti jármüvek azokon átalakitást eszközöljenek...
Hát igy állunk uraim! Gondolom Ti is hasonlóképpen álltok. Ugye?
Nem értem, hogy hogyan kapcsolódik ez a graffiti-hez. Én is kivasaltattam néhány 1 Ft-ost régebben puszta kíváncsiságból. Kinek tettem ezzel rosszat? Magamnak, mert egy Forintocskával kevesebb lett hirtelen a pénztárcámban. Károsítottam a vasutat? Nem. Akkormeg? Mi ezzel a probléma? Az 1 Ft-ost levettem a sínről és hazahoztam. De a művészlelkek nem viszik haza a firkálmányt.....
döntőbizottsághoz szerdán eljuttatott jogorvoslati kérelmében a német cég a többi között kifogásolta azt is, hogya MÁV a közbeszerzési eljárás során módosította az előzetesen megadott értékelési szempontrendszert. Ezenkívül keresete szerint az állami vasút az ajánlatok értékelését sem a megadott szempontok alapján végezte el.
No ez lesz az, ami miatt félek, hogy újra ki fogják írni a tendert...
Akkor mindjárt visszaolvasom ki mit szólt hozzá ehhez a homlokajtók lezáráshoz. Dróttal is megoldják az ajtok lezárását kép is van egy pár amikor az ember épp hogy nem fér ki az ajtón életveszélyes. A V43 debrecenni.
Népszabadság • Kapitány Szabó Attila
• 2005. március 25.
A Közbeszerzés
i Döntőbizottság megtiltotta a MÁV-nak, hogy megkösse a kétszer harminc új motorvonat szállításáról, illetve azok harminc évre szóló karbantartásáról szóló szerződést. Az összességében mintegy 130 milliárd forint értékű tender körülményeit az állami vasút is kivizsgálja.
<!--
var ord=Math.round(Math.random()*100000000);
document.write('');
//-->
A Közbeszerzési Döntőbizottság a MÁV járműtenderén a svájci Stadler és a magyar Ganz Transelektro konzorciumával szemben a második helyre szorult német Bombardier beadványa alapján indított jogorvoslati eljárást. A Népszabadság értesülései szerint a testület április 19-én tartja az első tárgyalást az ügyben.
A döntőbizottság a "közbeszerzés tisztasága megsértésének veszélyére" hivatkozva tiltotta meg ideiglenesen azt, hogy a MÁV és Stadler megkösse a szerződést. Ez az intézkedés a jogorvoslati eljárás érdemi eredményének megszületéséig marad érvényben.
Úgy tudjuk: a MÁV is lépéseket tesz a motorvonattender ellenőrzésére. A felügyelőbizottság belső vizsgálatot rendel el. Ennek keretében a pályázat kiírását és értékelési rendszerét, illetve annak következetes végigvitelét éppen úgy ellenőrzik majd, mint az ajánlatok pontozását.
Mint arról már többször beszámoltunk: a Bombardier azért kezdeményezett eljárást a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, mert álláspontjuk szerint a MÁV tenderén annak ellenére végeztek a második helyen, hogy ajánlatuk minden tekintetben jobb volt a Stadlerénél. A vesztes számításai szerint az állami vasúttársaság által kért, összesen hatvan elővárosi motorvonat szállítására hozzávetőleg tízmilliárd forinttal adtak kedvezőbb árajánlatot.
Az új szerelvények harmincéves karbantartását pedig a Bombardier több mint hatmilliárd forinttal vállalta volna olcsóbban. Emellett szerintük műszaki ajánlatuk is jobb volt versenytársukénál.
A döntőbizottsághoz szerdán eljuttatott jogorvoslati kérelmében a német cég a többi között kifogásolta azt is, hogy a MÁV a közbeszerzési eljárás során módosította az előzetesen megadott értékelési szempontrendszert. Ezenkívül keresete szerint az állami vasút az ajánlatok értékelését sem a megadott szempontok alapján végezte el.
A MÁV számításai szerint a közbeszerzési eljáráson legjobb ajánlatot adó Stadler-Ganz Transelektro konzorciumánál ezzel szemben állítják: összköltségalapon számolva ajánlatuk csaknem hétmilliárd forint megtakarítást jelent a vasúti társaság számára.
A győztes járműgyártó páros is úgy véli, hogy az általa ajánlott motorvonat műszakilag jobban megfelel a MÁV igényeinek, és korszerűbb is ellenfeléénél.
Az Index internetes portál értesülései szerint a motorvonattenderen egy perdöntőnek bizonyuló szempont, a járművek fogyasztása esetében a bírálóbizottság a pályázók nyilatkozatát fogadta el, pedig rendelkezésre álltak a bizottság kérésére a műszaki egyetemen elkészített vizsgálat eredményei is.
Ezek alapján a pályázatot nem a Stadler, hanem a Bombardier nyerte volna - állítja az Index.
A képednek nem az az érdekessége, hanem az ajtóbiztosítás, ami téma is volt itt héhány hete. Egyébként az 1011-es a gép, de ha mégsem, akkor bármelyik másik, amelyiknek a sorszáma 1000 és 1099 közé esik.
Ma esti álláspont :
A MÁV kitart a motorvonat-tender eredménye mellett
NOL • Népszabadság Online • 2005. március 25.
A MÁV-nak nincs tudomása olyan információról, amely megalapozná, hogy a Bombardier cég észrevételei a motorvonat-tender eredménye kapcsán jogosak lennének - mondta Gaál Gyula, a vasúttársaság elnök-vezérigazgatója pénteken, háttérbeszélgetésen Budapesten.
<!--
document.write('');
//-->
Szerinte a Bombardier cég kifogásai megalapozatlanok és jogilag nem védhető álláspontokat takarnak. Hozzátette: a motorvonat-beszerzési tender kiírásában részletesen meghatározták az értékelési szempontokat, amelyektől nem lehetett eltérni.
A sajtóban megjelent állításokra reagálva Gaál Gyula elmondta: a vonatok 30 évre szóló takarítására, karbantartására vonatkozó ajánlatot az ajánlattevőnek kellett jelenértéken megadnia, ezt az értékeléskor a várható átlagos infláció, illetve a hazai átlagos munkabérköltség-tényezőkkel indexálták, ahogy az a pályázati kiírásban szerepelt. A jelenértéket nem a MÁV-nak, hanem az ajánlattevőnek kellett kiszámolnia.
Az elnök-vezérigazgató elmondta, hogy a tárgyalásos eljárás különböző szakaszaiban lehetőség volt a kiírás feltételein, az értékelési szempontokon módosítani. A motorvonat-tenderen a résztvevők egyetértésével többször is módosítottak a feltételeken annak érdekében, hogy minél szélesebb legyen a verseny.
Az elnök-vezérigazgató példaként említette, hogy a műszaki szempontok terén végrehajtott módosítások az Alstom és a Bombardier cégeknek kedveztek, az ármódosítás pedig a Stadlernek.
Hangsúlyozta, hogy az eredeti kiírásban szereplő feltételek módosítása a résztvevők egyetértésével történt. Az elnök-vezérigazgató kérdésre válaszolva elmondta, hogy keddre elkészítik a gazdasági és közlekedési miniszter számára a tájékoztatást a tenderről.
Ugyancsak kérdésre válaszolva közölte: Ökrös András pénzügyi vezérigazgató-helyettes ügyében folyik a belső vizsgálat. A pénzügyi vezérigazgató-helyettes a vizsgálati tárgyaláson nem jelent meg, helyette levélben kért semleges helyszínt a találkozóra.
By-169 topictárs küldött 14:50 körül SMS-t, Püspökladány állomáson döngetett át Debrecen felé MDmot 3028 egy pőrekocsival, rajta valószínűleg egy motorral. Tudja valaki, hogy mi volt ez a menet, honnan ment, és mit szállított?
Ez a szakértői jogosultság az oktatás és a szakképzés területére szól. A mérnöki szakértői jogosultságokat a MMK adja ki (vö. az 1996. évi LVIII. törvény a tervező- és szakértő mérnökök, valamint építészek szakmai kamaráiról), az egyes szakterületi szabályozásokat szakminiszteri rendeletek szabályozzák (pl. egy vasúti járműves szakértőkre a 39/1999. (VII. 6.) GM rendelet és a 33/1999. (X. 15.) KHVM rendelet vonatkozik)
Csak még annyit, hogy biztosan nem a tél (a Cég hivatalos tudomása szerint ekkor még 96-os a fővizsga) óta kapott fővizsgát, mert már igen koszos volt.
Nem kételkedtem a szvadban, így meg különösen nem, mert csak elég jellegzetes a kocsi.
Akkor valószínűleg megint az az eset áll fenn, hogy a Cégnek pontatlanok az információi a saját személykocsi-állagával kapcsolatban. Ha én most hozzájutnék a Cég hivatalos kocsiadatbázisához (nem jutok, természetesen), egészen biztosan 96-os fővizsgát találnék.
Majdnem olyan jó sztori, mint a Bmx fővizsgák hosszabbítása tavaly ősszel...
Fenn is van a listán, hogy rokkantemelős, tényleg ott volt egy szerkezet a kocsi elhúzható ajtajánál. Arra is emlékszem, hogy nyugatis kocsi volt, biztosan a 116. De mondom még egyszer, azért írtam fel, mert kézzel volt felírva a REV. És még a forgóvázakon is voltak furcsaságok. A 85-803 számú forgóvázon az alábbi felirat: Sm, 05 06 00. A másik forgóváz koszos volt, azt nem láttam jól.
82-28 116 a személykocsis lista szerint REV: Sl, 96.03.28. Én viszont ma délután a 713 végén láttam az alábbi adattal: REV: Sm, 02.02.06
Majd egy bennfentes megmondja, mi ez, én annyit tennék hozzá, hogy ezen a télen még a Cég hivatalos tudomása szerint is 1996-ban volt a legutóbbi fővizsga...
Biztos, hogy ezt a kocsit láttad?
Ez már a közlekedésbiztonsági vizsga volt Dunakeszin? Levették 100-ra? Igen. Igen.
Az ÁFU - nak sikerült fővizsgáztatnia a kb egy éve leállított 443 7001-7150 sorszámú Lgss kocsikat. A REV - jelben feltüntetett Fl melyik járműjavító jele?
Délután kinéztem Szeged állomásra, két kocsin láttam furcsaságot:
82-28 116 a személykocsis lista szerint REV: Sl, 96.03.28. Én viszont ma délután a 713 végén láttam az alábbi adattal: REV: Sm, 02.02.06. Nem írtam volna fel 2002-es fővizsgát, csak olyan gyanús volt, látszólag kézzel festették fel. Amicus?
20-17 410: 2003-as fővizsgás kocsi, 120 km/h Feltűnt, hogy a felfestett 100-as és környéke tiszta, és észrevettem, hogy a részlegvizsgálatok rublikáinál is szokatlan bejegyzés van: Kbv, Dk, 05 03 16. Ez mi volt? Ez már a közlekedésbiztonsági vizsga volt Dunakeszin? Levették 100-ra?
A topicon nem egyszer kritika érte a szentesi MD-szerelvények tisztaságát, nos a mai 7725/7724 szerelvénye - 27-05 027 + 20-05 098 + 20-05 117 + MDmot 3030 nagyon szép tiszta volt, nemrég moshatták.
Nem szeretek repkedni sem ballonokkal, sem sugarhajtasu tom&jerry boszi seprokkel, maradnak a muholdas kepek vagy a foldon altalam keszitett nagylatoszogu objektivvel.
Magát nem zavarja, hogy távlati képet, magas pontról felvételt készíteni nem szabad, a felvételeken összefüggő vágányhálózat nem szerepelhet? A mai világban, amikor a műholdak belátnak a szobámba. Vagy engedély nélkül felemelkedem egy balonnal a West Endről, oszt meg is van a Nyugati vágányhálózata...
- most ezt a brummogást te kaptad, mert olyan szinten nem olvasol pontosan, ahogy az még a sulinetes forradalmároktól is sértő lenne, hát még tőled! :-(
Mélységesen elítélek minden graffitis, tages, matricázós rongálást! Épületen, járművön, KRESZ-táblán, bárhol. Lényegtelen, hogy művészi értéke van vagy sem, "aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni (Ptk. 339. § (1))"
De soha nem emelnék ezekre az idiótákra kezet, és mást sem támogatok ebben. Ez független attól, hogy mi leszek, ha nagy leszek, ez kultúra és neveltetés kérdése.
"Nem attól, hogy amit mond, vagy csinál, az működik?"
Az már a következő réteg. De ezt a réteget igen-igen kevesen látják, és még ennél is kevesebben értik.
A két réteg sokszor időben is elkülönül egymástól. Ezáltal, amíg be nem következik a második réteg (amikor már az effektív eredmény a kérdés, vagy az eredménynek valami olyan következménye, ami azt valóban eredménnyé teszi), addig megteszi az első is. Mármost, ha egy adott helyen és időben az esetek 90%-ban csak az első réteg látszik, csak azért fizetnek, és a második réteg problémásságát el lehet sunnyogni 90% valószínűséggel, akkor bizony el lehet mondani a második rétegre hangsúlyt fektetőkről, hogy .... kissé nehezebben keresik a kenyerüket az átlagosnál. (Hozzátéve: "a fenébe is"...)
Értem mire gondolsz :-) Nem, anarchista nem vagyok.
Az állam megfelelő működéséhez a működés egyes területein elengedhetetlen az erőszak kilátásba helyezése, alkalmazása. Ez így van jól. Ennek a fajta erőszaknak az állami monopóliuma - nagyon helyesen - azt hivatott megakadályozni, hogy az egyes emberek vélt vagy valós érdekeiket nem-állami erőszak útján érvényesítsék.
NB: Hernyófan jól megveri (megvereti) a graffitis kölköt, mert érdeke sérült. A gyerek apja jól megveri (megvereti) ezért Hernyófant, mert ő a gyereke érdekét sértette. A vasutas topic kemény magja ezért jól megveri (megvereti) a gyerek apját, szolidaritásból H. iránt.... - kinek jó ez?
A társadalom normális működése esetén a többség magatartása arra kell hogy irányuljon, hogy a társadalmomellenes viselkedést tanúsítók mielőbb a nyomozó hatóság illetve az igazságszolgáltatás elé kerüljenek, ahol a dolgok normális rendje szerint kell felelniük.
Támogatok ezért minden törekvést, mely pl. arra irányul, hogy a tettenért rongálót bárki feltartóztathassa (persze nem bármi áron) a rendőr helyszínre érkezéséig.
Továbbra is le fogom ugatni azt, aki a vasútbarátok vélt vagy valós érdekeit sértők bántalmazását javasolja - ha ugatásom leverné a lécet, moderáltass ki, kérlek.
Nem tudod legalizálni előttem az erőszak egyetlen formáját sem, sajnálom.
Nekem több jelenlegi és volt tanítványom aktív graffitis, a működési helyüket ismerem, sőt, "műveiket" is be tudom azonosítani. Mégsem mondanám sohasem, hogy okozzon nekik bárki sérülést - arról pedig őket kell kérdezni, hányszor prédikálok nekik arról, hogy válasszanak más hobbit :-)
traficc :
ott hamis mindegyik grafittist védő gondolat, hogy ezek a külvárosi értelmiségiek, sohasem a sajátjukat RONGÁLJÁK, hanem MÁSÉT.
A visszafogott gondolkodás megtestesítői, nem anyukájuk elé állnak, hogy önmegvalósításuk kifejezéseképpen ( ami úgy dörömböl bennük, hogy szétfeszíti kebelüket) telifújják a konyhakredencet, vahy a nagyszobai kombináltszekrényt, esetleg a SAJÁT családi házuk oldalát-falát, hanem 99%-uk, más ember tulajdonában tesz kárt.
Ismert művészünk is bátran vállalta, egy akkor népszerű beszélgetős műsorban, hogy fiával éjnek évadján jár grafittizni.
Rá 14 napra összefújták a Mazdáját, akkor meg elment feljelentést tenni.
A londoni földalatti sikeresen perelt be egy graffiti vandált, 3000 angol fontra. Ez volt az első eset, hogy a társaság így próbálja megtéríttetni a festés okozta kárt. Az elitélt vandálnak fizetnie kell. „Az itélet nagyon jó hír”, mondta a társaság képviselője, és az is, hogy nemcsak az elkövető priuszát hizlalja, hanem a teljes okozott kárt is megtéríti. A földalatti vandál festése nem fogadható el, megijeszti az utasokat, egyfajta pszichológiai károkozás.
Nálunk ez miért nem menne?
Ha a vasútőr épp nem a fényképezőkkel foglalkozik (azokkal sokkal veszélytelenebb), és elkap egy vandált, mit csinál vele? Átadhatja a rendőrnek, már ha odajön, mert az is látja a későbbi bonyodalmakat.
Persze papír nincs a vandálnál, tehát a rendőr beviheti. Aztán jön a szülő (esetleg a vandál ügyvédje...), és bepereli a MÁVot, mert a vasútőrön ferdén volt a sapka, nem szólította a vandált nagyságos úrnak, és nem mosott kezet, mielőtt megfogta a vandált. Nem az őrök számával van itt a gond...
"Nem tudod legalizálni előttem az erőszak egyetlen formáját sem, sajnálom."
OFF Ez a látásmód is egyike a lehetségeseknek, természetesen. Mindazonáltal - szvsz - tarthatatlan. Főként, ha emlékeztetlek arra, hogy "erőszak" alatt nem feltétlenül személyi sérüléssel járó eseményt érthetünk, hanem egy adott élőlény érdekérvényesítését. Az érdekérvényesítés állapotváltozásokkal jár, márpedig az állapotváltozások mindegyikének van szenvedő alanya (persze nem szükségképpen ember).
Ílymódon az én szememben pl. egy döntéshozói pozícióban lévő embernek a pulpitusról való tényleges (nem csak eljátszott) lerángatása kb. megegyezik azzal, mintha megölnék. (Max. annyival kevesebb, hogy van esélye visszatérni. De mennyi energiabefektetés árán?) ON
>Azért ne feledd el, hogy teljesen más kapacitással rendelkezik Kelenföld, és Tárnok! Ezt jól tudom... Igen, ez lehet a szűk keresztmetszet... Kelenföld méretű pályaudvart Tárnoknak!! :)))
>Mindemellett az is kérdés, hogy mikor keveredsz Kelenföldre? Nem hiszem, hogy egy munkanapi reggeli időszakban annyira unatkoznának, A következő munkanap reggel kimegyek Kelenföldre és egy óráig írom, melyik irányból-irányba hány vonat megy. Melyik órában menjek ki? Aztán megsaccoljuk, hogy az egyes vonalakra még hány vonat mehetett volna el.
Más: >Nem személyeskedő megjegyzés, de olyan szép amikor ennyi -magát vasútüzemi és pénzügyi szempontból is szakértőnek gondoló- okos ember okosakat irogat.... Ez kicsit úgy hangzott, hogy "ehhez ott értenek, ti minek szóltok bele?" Nos, a mondat első felét nem mutatják az események kristálytisztán :))
Még másabb: >Mellesleg az ilyen gyerkőcök, akikből a graffitisek válnak, többnyire nem is látják a szüleiket, Súlyos tévedés. Pl. Haumann Péter nyilvánosan bevallotta, hogy ő jár a gyerekével, és falaz neki, amikor az graffitizik. Mi ez, ha nem a szerető szülő gondoskodása??
>Lényegében arrólvan szó, hogy sajnos ez a magyar morál. Na, már megint... Nem ez a magyar morál. Lehet, hogy te ilyen vagy, és többen vagytok, de ez csak egy hangos kisebbség. Az emberek többsége kulturált, nézz körül utcán-boltban-buszpályaudvaron... (A Nyugatit pl. nagyrészt a most épp a 9. vágány alatt sörözö MÁVosok br...nyálják össze...)
>És ezen nem lehet változtatni. Ezen lehet változtatni. New York környéke aztán össze volt graffitizve meg minden, és most elvétve lehet látni. Megoldották. Ha érdekel valakit, megmondom a módszert.
Külön őr: állt egy valszeg Hargita pótkocsi a kőfelsői forgalmi iroda előtt, úgy 50 m-re. Szilánkokká törték a berendezését. Nem tűnt fel senkinek... Szolnokon egy egész gőzmozdonyt elhordtak, onnan, ahol két percenként megy el egy MÁVos. Nem tűnt fel senkinek... Nem külön őr kell ide.
Eszem ágában sincs ilyet tenni...... Nem valószínű, hogy ha rajtam múlna, akkor azt mondanám, hogy csináljátok. Viszont akkor nincs semmilyen megoldás az égegyadta világon.
Nekem több jelenlegi és volt tanítványom aktív graffitis, a működési helyüket ismerem, sőt, "műveiket" is be tudom azonosítani. Mégsem mondanám sohasem, hogy okozzon nekik bárki sérülést - arról pedig őket kell kérdezni, hányszor prédikálok nekik arról, hogy válasszanak más hobbit :-)
OFF, és ezért ne is mélyedjünk bele, de valóban a nagyobb szülői odafigyelés meg tudja előzni a gyerek elvadulását.
Szerintem ird meg a jarmukeszitoknek. En speciel jarmuket nem keszitek. A kepet azert linkeltem be, hogy az Osmin megismer-e egy helyszint a kep alapjan?
Csak egy gyors javaslat: a modellhez tartozó hangokat gyúrjátok össze az előző modellével! Ami ebből hiányzik, az abban benne van, én egyszer megcsináltam, nagyon jó lett tőle!
A brigádod egyszer kapja el a te gyerekedet... :-(((
Hál' Istennek nekem olyan nincs, és remélem egy darabig még nem is lesz. Mellesleg az ilyen gyerkőcök, akikből a graffitisek válnak, többnyire nem is látják a szüleiket, nem foglalkoznak velük egyáltalán. Érdekes, hogy a mi családunkban "nem keletkezett" graffitis, meg rongáló ember, még a légynek sem árt innen senki... Én például 19 életvévem alatt eddig még nem ütöttem meg senkit, és valahogy nem is kerültem ilyen helyzetbe soha. ( Pedig azt mondják, ez lehetetlen, ilyen nincs. ) Viszont nekem is volt 4 évig graffitis ismerősöm ( nem vonatra, középületekre csinálták ), aki igen mostoha családi körülményekből származik, szülei le se......... -> ezt azért írtam le, mert ha nekem gyerkőcöm lenne, valszeg foglalkoznék vele, és ha megtudnám, hogy graffitizik, rongál szabadidejében, még én elverném a bandám előtt :) ( ez természetesen így nem igaz, de ki lennék akadva, mint a rugó, az biztos )
Ezt a megoldást én azért írtam le, mert egyszerűen nincs más. Már a múltkor is leírtam, hogy a biztonsági őr jobban jár, ha nem is kergeti meg az ilyeneket, mert ha az állat elesik, még akkoris ő a hibás. Ha meg elkapja, bár ez elég ritka, nem tud vele mit csinálni. Szép dolog ez a "fizessék ki, takarítsák le, stb.. ", de tökéletesen fölösleges, ugyanúgy visszamenne az illető, csak esetleg jobban vigyázna.
Volt szó lent a belső térről. Erre van egy elméletem. Megpróbálom "papírra vetni" érthetően. Ha felszállunk egy jó szakatt vonatra, akkor a rongáláson kívűl más is van ott. Itt van például a WC. Rendszeresen körbevizelik az egész helységet, vagy csak egyszerűen mellész*rnak a kagylónak. Az utastérbe a részegek behánynak, az öregek ( és a helyi menő csávók ) pedig teliköpködik az egészet. Rágógumi az ülésbe gyúrva, és ahogy a TV-ben volt nem olyan régen: a fülkékbe hajléktalanok piszkítanak, és prostituáltak hagynak ott munka után dolgokat. Jómagam pedig olyat is láttam, hogy valaki valszeg az orosz módszerrel az orrát ráfújta az ablakra. Ez az alap. Erre még jön a rongálás széles, kimeríthetetlen palettája. Mi, utasok pedig panaszkodunk, hogy szutykos a MÁV. Namost. Kérdem én. Annak a takarítónak dolga az, hogy "ilyen dolgokat" takarítson? Mert szerintem baromira nem. És így belegondolva rohadtul sajnálom azt az embert, aki munkája során ilyenekkel szembesül.
Lényegében arrólvan szó, hogy sajnos ez a magyar morál. Ausztriában, Svájban, mindenhol el tudják találni a WC kagylót. Nem intézik dolgaikat a vonatba, nem rongálnak ennyire. Az az ottani morál. Nekünk ilyen jutott. ( Persze kivételek vannak, több is, mint aki ebbe tartozik, de sajnos nem sokkal. Én például hölgyeményeket még egyszer sem láttam így viselkedni, a helyi menő csávó trípus viszont amint felszál a vonatra, rongál. ) És ezen nem lehet változtatni.
Nem személyeskedő megjegyzés, de olyan szép amikor ennyi -magát vasútüzemi és pénzügyi szempontból is szakértőnek gondoló- okos ember okosakat irogat....
Azt jelenti, hogy az I., a II. és a III. vágányról Budaörs irányába csak a bal vágányra tudsz kijárni, ami kellemetlen, ha épp Bö jönne a bal vágányon, vagy valami miatt nem lehet a továbbhaladást engedélyező jelzést kivarázsolni a kijárati jelzőre.
Azért ne feledd el, hogy teljesen más kapacitással rendelkezik Kelenföld, és Tárnok!
Mindemellett az is kérdés, hogy mikor keveredsz Kelenföldre? Nem hiszem, hogy egy munkanapi reggeli időszakban annyira unatkoznának, hiszen van olyan martoni vonat (4659 / 4660), ami azért fordul Kelenföldön, mert nem fér bele az 5'-es követési rendbe.
1. Azt nem értem, hogy miért nem tisztelik a másik alkotását. Láttam már jópár falfestést. (Nem graffitit!) Az ilyesmit miért firkálják össze? Ha az ő művükbe rondítanának bele, akkor fel lennének háborodova.
2. Aki képes igényes művek alkotására, az miért alkot olyant is, amivel csak kárt okoz?
Megirtam kendnek privat e-mailbe hol volt dolgom a rokonoknal, nemreg jottem meg. Utkozben felmertem a fonyodi ket tolatasjelzo arboca nem biztositott tolatasjelzot jelez. Regebben felmerult a kerdes es most archivaltam a tenyeket.
Tkp. nem rossz a jogérzéke, majdnem teljesen jól látja a szankció és kártérítési rendszer működését. a rongálásnál 1szer van egy szabálysértés vagy bűncselekmény, másszor pedig egy polgárjogi kárigény. A kialakult gyakorlat szerint első elkövetésnél éáltalában a büntetési tétel felső határának egyharmadát szokták kiszabni, visszaesőnél ez természetsen emelkedik.
A graffitisekkel a fő probléma az, hogy csak úgy lehetne felszámolni ezt a vizuális környezetszennyezést, ha minél nagyobb számban sikerülne tetten érni ezeket a rombolóművészeket. Ez viszont nem olcsó játék, csak a Desirok őrzése tízmilliós nagyságrendű személyi kiadást jelent. Sok veszélyeztetett állomáson 1általán nincs őrzés, ahol pedig van, ott kevés a létszám.
Nálunk nemrég kiserült kiharcolni - szinte szó szerint - a vasútőri állomány 1 fővel történő novelést, ez még úgy is milliós többletköltség lesz, hogy nem egész éves történet, hanem csak menet közben jelentkező kiadás. Jelenleg sajnos milliárdos értékek állnak mindenféle őrzés nélkül.:-(
Szeretettel felhívom a figyelmedet, hogy Filatorigátnál megengedett a művészi célú graffiti-festés. (ui. aki ott fúj, az máshol nem szokott) (ui. 2. ld. Fonyód állomás aluljáró) (ui. 3. nem ld. bármely más aluljáró).
Három újság illetékese hivogatot, hogy mi a véleményem a tender ügyről.
Háromszor két telefon este.
:................:-(((
No mindegy.
Nekik ez a munkájuk, gondolom felhívtak még rajtam kívül n+1 főt.
végtére is ezért fizetjük Őket.
Egyikük írásban kérte.
ezt válaszoltam neki :
takilaci írta :
kedves xxx !
hibák sorozata.
1./ Ezt (is) a Központi Közbeszerzési eljárással kellett volna kiválasztani, úgy, hogy a MÁV szakemberei, a tender kíírás ELŐTT, csak és kizárólagosan a műszaki, gazdasági feltételek kidolgozásáért feleljenek.
2./ 100 milliárdnál nagyobb közpénz elkötésekor bűn, ha azok a döntők akik a döntéselőkészítő folyamat korlátait felállították.
3./ Még nagyobb bűn, ez már valahol az összeférhetetlenség és a kellő , elvárható gondosság hiánya kategória, ha a feltételek kidolgozói illetve a bírálók között személyi átfedés is történt.
4./ ismereteim szerint, elkövették azt a vélhetően következmények nélkül nem maradó amatőr hibát is, hogy az eredeti feltételek súlyszámait, MENET KÖZVBEN megváltoztaták, megismerve a pályazatok tartalmát.
5./ Ökrös úr balek.....máshol ( topicon) úgy írtam róla , hogy buta. Nem a pénzügyi hozzáértése kérdőjelezhető meg, hanem a vállati / társasági munka kultúrájának a hiánya bizonyosodot be.
6./ A négy jelentkező közös azonos tartalmú ajánlatot adott be. Vasútüzemi és utas szempontból az ALSTOM ajánlata volt a legjobb, de nem teljesített egy alap követelményt, a 18 t tengelyterhelést túllépte.
7./ A MÁV ismét bizonyítootta, hogy szervezete nem alkalmas komoly piaci körülmények közötti munkára.
8./ Kapsz Két idézetet e témához., felhasználásra.:
a./
A tegnapi pü.vezig-HELYETTES ügyéhez :
traficc :
Egy pü.vezig-H. a VÉGREHAJTÁSért felel, nem pedig a döntésért.
Ezért jó, sokkal jobb ha nőt nevezel ki fő-fő pénzügyérnek. Annak nem támad utólag ötlete. Közlik vele a döntést, Ő pedig végrehajtja.
Volt ugye egy demokratikus centralizmus nevű izé, amit a magát szocialistának nevező rendszer gyakorolt.
Ennek egyik sarkalatos pontja volt az, hogy amíg nincs döntés, mindenki mindent elmondhat.
De ha megszületett a döntés, akkor a testület összes tagja köteles azt kifelé, egységesen képviselni, ott már különvéleménynek helye nincs.
Akinek olyan erős a különvéleménye az kiléphet az adott testületből.
Ezt az új rendszer : pártok, nagy cégek, nem vették át, mondván az átkos egyik bűne volt, hogy elnyomta az ellenvéleményt.
( ráadásul a fiataloknak ezt is tanítják, azok meg el is hiszik.)
Ezek után megkezdődtek a kiszivárogtatások, külön vélemény hangoztatások, pártvezetőségi űlésekről, nagy cégek döntéseiről, kormány űlésekről, stb.
Az államigazgatás és a pártok most szép lasan visszacsempészik az előbbi elvet, mint kötelezvényt
Ez a pénzügyi vezérigazgató helyettes alkalmatlan oda. Nem azért mert beszélt. Nem a pénzügyi hozzáértésnek szintje miatt. Az valószínűleg jó,.
Ő buta.
Hiányzik a vállalati/társasági kultúrája.
Ez tanulással megszerezhető.
Neki (még) nincs meg.
Ne itt tanulja meg, ne itt pótolja be.
Fel KELL állítani.
De nem a megszólalása miatt, hanem mert nem oda való.
más
Egy pénzügyi vezérigazgató-helyettes a társasági protokolban a 18.vagy 26. helyen áll.
Értse már meg helyét és szerepét.
b./ Carpy 2497..: ." Nekem ez a demokratikus centralizmus kimaradt, de a modern mendzsment elmeleteben nagyjabol jaratos vagyok, es ott ugyanez az elvaras. 10-bol 9 menedzsment szakkonyv megfogalmazza, hogy
"Ha a menedzsment az On velemenyevel ellentetes dontest hozott, akkor On ket dolgot tehet: -vagy felreteszi a sajat velemenyet, es alarendeli magat a dontesnek, -vagy lemond. Ont nem azert fizetik, hogy ellenteteket szitson a cegen belul."
Okros ur vagy nem jaratos a menedzsment elmeletben, vagy a helyzete volt ennel joval bonyolultabb...
A döntőbizottsághoz szerdán eljuttatott jogorvoslati kérelmében a német cég a többi között kifogásolta azt is, hogy a MÁV a közbeszerzési eljárás során módosította az előzetesen megadott értékelési szempontrendszert
Ha szabad kérdeznem, erre miért nem jöttek rá mondjuk egy-két hete, miért csak akkor amikor vesztettek? Tango corruptis.
Kavalecz-ről jut eszembe: szóljon már valaki a Házon belül az illetékesnek, hogy vegyenek neki egy öltönyt, inget, nyakkendőt, amit betesz az irodai szekrényébe, hogyha vész van, akkor ne narancssárga pulóverben álljon már a kamerák elé...
Megtiltották a vonatszerződés megkötését
Népszabadság • Kapitány Szabó Attila • 2005. március 25.
A Közbeszerzési Döntőbizottság megtiltotta a MÁV-nak, hogy megkösse a kétszer harminc új motorvonat szállításáról, illetve azok harminc évre szóló karbantartásáról szóló szerződést. Az összességében mintegy 130 milliárd forint értékű tender körülményeit az állami vasút is kivizsgálja.
<!--
document.write('');
//-->
A Közbeszerzési Döntőbizottság a MÁV járműtenderén a svájci Stadler és a magyar Ganz Transelektro konzorciumával szemben a második helyre szorult német Bombardier beadványa alapján indított jogorvoslati eljárást. A Népszabadság értesülései szerint a testület április 19-én tartja az első tárgyalást az ügyben. A döntőbizottság a "közbeszerzés tisztasága megsértésének veszélyére" hivatkozva tiltotta meg ideiglenesen azt, hogy a MÁV és Stadler megkösse a szerződést. Ez az intézkedés a jogorvoslati eljárás érdemi eredményének megszületéséig marad érvényben.
Úgy tudjuk: a MÁV is lépéseket tesz a motorvonattender ellenőrzésére. A felügyelőbizottság belső vizsgálatot rendel el. Ennek keretében a pályázat kiírását és értékelési rendszerét, illetve annak következetes végigvitelét éppen úgy ellenőrzik majd, mint az ajánlatok pontozását.
Mint arról már többször beszámoltunk: a Bombardier azért kezdeményezett eljárást a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, mert álláspontjuk szerint a MÁV tenderén annak ellenére végeztek a második helyen, hogy ajánlatuk minden tekintetben jobb volt a Stadlerénél. A vesztes számításai szerint az állami vasúttársaság által kért, összesen hatvan elővárosi motorvonat szállítására hozzávetőleg tízmilliárd forinttal adtak kedvezőbb árajánlatot. Az új szerelvények harmincéves karbantartását pedig a Bombardier több mint hatmilliárd forinttal vállalta volna olcsóbban. Emellett szerintük műszaki ajánlatuk is jobb volt versenytársukénál.
A döntőbizottsághoz szerdán eljuttatott jogorvoslati kérelmében a német cég a többi között kifogásolta azt is, hogy a MÁV a közbeszerzési eljárás során módosította az előzetesen megadott értékelési szempontrendszert. Ezenkívül keresete szerint az állami vasút az ajánlatok értékelését sem a megadott szempontok alapján végezte el.
A MÁV számításai szerint a közbeszerzési eljáráson legjobb ajánlatot adó Stadler-Ganz Transelektro konzorciumánál ezzel szemben állítják: összköltségalapon számolva ajánlatuk csaknem hétmilliárd forint megtakarítást jelent a vasúti társaság számára. A győztes járműgyártó páros is úgy véli, hogy az általa ajánlott motorvonat műszakilag jobban megfelel a MÁV igényeinek, és korszerűbb is ellenfeléénél.
Az Index internetes portál értesülései szerint a motorvonattenderen egy perdöntőnek bizonyuló szempont, a járművek fogyasztása esetében a bírálóbizottság a pályázók nyilatkozatát fogadta el, pedig rendelkezésre álltak a bizottság kérésére a műszaki egyetemen elkészített vizsgálat eredményei is. Ezek alapján a pályázatot nem a Stadler, hanem a Bombardier nyerte volna - állítja az Index.
"Szóval bele kellene vágni A3-as kartonba egy MÁV logót, odamenni vele a Filatorigáthoz, és az egyébéként színvonalas alkotásokba végig belefújni fehérrel. Aztán meg ha pampognak, akkor írni a fórumukra, hogy "látjátok, ilyen érzés". Aztán meg ha bosszút akarnak állni a Desiron, akkor meg az éber vasútőreink sorra elkapdossák őket."
Nem rossz ötlet, csak mi (értsd: vasútmániások) nem süllyedünk le a szintjükre. Nekünk több eszünk van, mint a firkászoknak.
Szóval bele kellene vágni A3-as kartonba egy MÁV logót, odamenni vele a Filatorigáthoz, és az egyébéként színvonalas alkotásokba végig belefújni fehérrel. Aztán meg ha pampognak, akkor írni a fórumukra, hogy "látjátok, ilyen érzés"
Imrénk a múltból küldözgeti a közleményeit :)) (mavponthu)
Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás
Március 27-én vasárnaptól kezdődik a nyári időszámítás. A MÁV menetrendjét emiatt nem kell módosítani. Két pár nemzetközi vonatot érint az időszámítás-változás: a Dacia és a Beograd expressz ezért egy órás késéssel közlekedik majd. Néhány belföldi vonatot, az óraigazítás hajnalán, már az új időszámítás szerint indítanak, így elkerülhető az utas-lemaradás.
A nyári időszámítást március 27-én vezetik be. Hivatalosan hajnali kettő órakor az órákat három órára, egy órával előre igazítják. Az utas-lemaradások elkerülése érdekében néhány belföldi vonat megvárja, amíg az óra mutatója a nyári időszámítás szerinti három órát mutat, így néhány perces késéssel indul majd. Ezek a járatok a következők: a Füzesabonyból Budapestre hajnali 2 óra 50 perckor induló, a Szolnokról Budapestre 2 óra 54 perckor, valamint Dombrádról Nyíregyházára 2 óra 51 perckor induló vonat.
A nemzetközi vonatok közül a Dacia (Bukarest-Bécs), illetve a Beograd (Budapest-Belgrád) expressz mindkét járatát Magyarországon éri az időszámítás változás. Ezek a vonatjáratok körülbelül 60 perces késéssel közlekednek az óraigazítás hajnalán.
Budapest, 2003. március 24.
MÁV Rt. Kommunikációs Igazgatóság (Kavalecz Imre szóvivő)
Egyszer láttam, hogy ha beleírnak az egyik "műbe", akkor az alkotók felháborodottan írják, hogy "Never Cross Me!!!", vagyis hogy ne merészelj még egyszer fölém írni... Ez számukra a legnagyobb sértés!!!
Szóval bele kellene vágni A3-as kartonba egy MÁV logót, odamenni vele a Filatorigáthoz, és az egyébéként színvonalas alkotásokba végig belefújni fehérrel. Aztán meg ha pampognak, akkor írni a fórumukra, hogy "látjátok, ilyen érzés". Aztán meg ha bosszút akarnak állni a Desiron, akkor meg az éber vasútőreink sorra elkapdossák őket.
Egyébként jó hogy kérdezted, most legalább megtudtam, hogy van kerékpár havijegy is :) Számomra újdonság volt. Eddig 2x vettem kerékpárjegyet, ebből 1x kutyának :)
"Ha pedig nem tudja kifizetni a bírságot, vagy kiskorú, akkor KÖZMUNKA! Pl vonattakarítás kívül-belül!"
Ha nekem kellene bírságolni, én szabnám meg őket (mármint a bírságokat), akkor ennyit szabnék ki:
1. tétel: az okozott kár teljes kifizetése (magyarán szólva a helyrehozatal számlájának a kifizetése az utolsó fillérig).
2. tétel: a kár kifizetésén felül még fizettetnék vele bírságot 100.000-1.000.000 Ft-ig (a graffiti méretétől függene).
3. tétel: ha nem tudja teljesíteni a 2. tételt, akkor a bírság teljes ledolgozása közmunkában (ez lehet a Máv berkein belül is), de a firkász lakhelyének önkormányzata is kötelezheti őt (a firkászt), hogy azon a településen, hol lakik, végezzen közmunkát, míg le nem dolgozza a bírságot.
4. tétel: ha egy firkász visszaeső lesz, akkor már duplán fizesse a bírságot, illetve duplán csináljon közmunkát.
Ha ilyen, vagy ehhez hasonló rendszer lenne, akkor mindenki kétszer meggondolja, hogy firkál-e vonatra.
összehoznának egy "graffitisverő bandát". [...] kezükbe adni egy-egy acélbetkós gumibotot [...] szépen körbevenni őket, és az éj leple alatt sz*rrá kell verni az összeset
[...]
Persze mindez gyanút keltene egy idő után, de hát ha mást nem is, hazudni jól tudnak a MÁV-ék is, közli, hogy nincs köze a dologhoz, a jóisten sem bizonyítja rá, hogy nem mond igazat. Ha nekem vasúttársaságom lesz egyszer ( kopp kopp kopp ), én így fogom csinálni
Én szégyellem magam a szavaidért, amennyiben komolyan gondoltad :-((((
A brigádod egyszer kapja el a te gyerekedet... :-(((
"De úgy kéne ezt a grafitis verő bandát létrehozni mint "megelőző csoport" vagy ilyesmi amiből nem következik az, hogy szétverik a firkészokat... "
A firkászok verésével nem értek egyet, szerintem keményen meg kellene bírságolni őket úgy, hogy egy életre nem felejtik el (plusz még a helyrehozatal számláját is be kellene nekik nyújtani a helyrehozás után).
>Szerintem kevered a szezont a fazonnal! Budapest-Kelenföld állomás ≠ Budapest-Kelenföld Forgalmi Csomópont állomásai! De Kelenföld forgalmi csomópont forgalma átmegy Kelenföld állomáson, nem? Ha Kelenföldön döglés van, hol van nagy forgalom Kelenföld forgalmi csomóponton? Vagy bezavar a Tárnok állomásra irányuló bejáróforgalom? :)
Mivel a sulinkban egy 50 órás hálóparty van és én már 27 órája benn vagyok, no meg ma hajnalban a kakast is én ébresztettem, nem szeretnék lekésni a hétvégi jókívánságokról, ezért:
MINDENKINEK:
KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET kívánok !
Üdv
:-))
geri
Húsvéti utóirat:
Fiúk! Ha hétfőn a locsolás közben koccintotok, koccintsatok az egészségemre is mert akkor van a SZÜLINAPOM :-) A lányoktól a puszit mailban is fogadom:-))
De úgy kéne ezt a grafitis verő bandát létrehozni mint "megelőző csoport" vagy ilyesmi amiből nem következik az, hogy szétverik a firkészokat. A legelső helyek szerintem pl.: Veresegyház, Székesfehérvár, Rákospalota-Újpest. Most ennyi jut csak eszembe, de biztos van még.
Budapest-Kelenföld állomás ≠ Budapest-Kelenföld Forgalmi Csomópont állomásai!
Vannak pl. Tárnokon olyan forgalmi szituációk, amelyek menetrend szerinti közlekedés esetén sem kivitelezhetőek, nem beszélve arról, ha már egy lehelletnyit késik legalább az egyik vonat. De ez csak példa. És a lényeg, tehervonatozz, ha tudsz!
Amúgy a múlt héten csütörtökön nappal volt egy gépmenet (4685, V43-1188 gm B a 4006-ra), ami úgy 45'-et várt arra, hogy el tudjon menni az alsó pályára. (A felső pályára nem mehetett, okát nem fejteném ki, mert röhejes, és rajtam kívülálló.)
Ezt egy kicsit bővebben ki tudnád fejteni, vagy ennek a témának más topikban a helye? (Vasútgépészet?) Vagy tudsz róla leírást mutatni? Előre is köszi!
>de milyen technikai megoldással érzékeli? Az is egyszerű. A térközjelző 75 Hz-es frekvenciájú (egyfázisú :)) ) jelet küld a vonat elé. Amíg nincs jármű azon a szakaszon, ott a feszültség a két sínen. Mikor az első kerékpár eléri azt a két sínt, a feszültség jelentősen csökken és (nagyobb) áram kezd el folyni.
>Jelenleg is tarthatatlan a menetrend a kelenföldi csomópont területén, és még tehervonatozni is kéne… Mi tarthatatlan??
Gyakran kiállok Kelenföldre, néha órákra. Tíz percek telnek el, és sehol egy új vonat, aztán jön olyan, amihez váltót sem kell állítani... A vonatokat nézve az a tarthatatlan menetrend nagy pangás.
Körbejár egy Szili, kihúz kezdőpont felé, megáll, eltelik öt perc, akkor jöhet vissza. Közben más meg talán a Déliben mozog... Az hogy volt, amikor háromszor ennyi vonat volt, mint most, ráadásul nehezebb vonatok, gőzösökkel, amik, ugye, rosszabbul gyorsulnak...
>(a sínpár a felsővezetékhez képest a 0, tehát nem lehet köztük feszültségeltérés, vagy mégis?) Akkor mitől menne a villamos vonat? :))
>A térközjelző hogyan érzékeli, hogy a "térközén" szerelvény tartózkodik? A jármű kerékpárja (egyik sín, kerék, tengely, másik kerék, másik sín áramkörön) összeköti a két sínszálat.
Bemondással nyerte a Stadler a MÁV motorvonattenderét
A Közbeszerzés Döntőbizottság megtiltotta a MÁV-nak, hogy szerződjön a tender győztesével. Az Index pedig azt tudta meg, hogy megrendeltek a műegyetemtől, de nem használtak a döntéshez egy szimulációt, amely alapján ellentétes lett volna az eredmény. Kamu helyfoglalás és extra pótdíjbevétel
Nem kell annyira begyulladni a bombázo fenyegetésektöl, már amugy is fél Europa Tango Corruptisnak emlegeti öket, és ezt jobbára tudják a birák is......
:-D
Persze ez nem jelenti azt, hogy e tiszteletbeli cimért a többiek nem folytatnak ádáz versenyt.....de ezt kérem ki kell érdemelni.
A legnagyobb baj azzal van, ha valoban elindul egy ilyen ügy, akkor egyformán leshetjük a FLIRTöket is meg a TELENTEKET is - és jo sokáig.
Én is csak ebben látom a megoldást. De nem egészen ilyen formában. Ezek a "kedves, unatkozó fiatalemberek" igen kemény károkat csinálnak a MÁV-nak, amit igen sokba kerül kijavítani. Nos. A megoldás az lenne, ha ezen helyreállítás összegének töredékéből összehoznának egy "graffitisverő bandát". Szép nagy emberekből kell összeszedni 8-10 darabot, ki kell nekik fizetni fejenként 50 - 100 ezer forintot, kezükbe adni egy-egy acélbetkós gumibotot ( ilyet hozok nekik kölcsönbe, ha kell ), ki kell figyelni, hogy hol firkálnak az állatok ( gondolom jórészét éjjel csinálják, valamelyik kivilágíott tárolóvágányon ), szépen körbevenni őket, és az éj leple alatt sz*rrá kell verni az összeset. Ezt azután eljátszani Székesfehérváron is, meg néhány helyen még, ahol firkálnak. Nyakamat rá, hogy megszűnne 3 hónapon belül a probléma. Ha újra jelentkezne, egy kis ízelítőül el kell gyepálni még egy bandát. Megint csönd lenne egy darabig.
Persze mindez gyanút keltene egy idő után, de hát ha mást nem is, hazudni jól tudnak a MÁV-ék is, közli, hogy nincs köze a dologhoz, a jóisten sem bizonyítja rá, hogy nem mond igazat. Ha nekem vasúttársaságom lesz egyszer ( kopp kopp kopp ), én így fogom csinálni, elvégre olcsóbb megoldás, és mindenki jól jár :))
A belső rongálásra nem látok megoldást, mindenütt nem lehet rendőr ( bár fogalmam sincs, hogy például a Hernyókat hol, és mikor pingálják teli úgy piros filccel. Esetleg az egy jó ötlet, amit néhány német villamoson is csinálnak: kamera figyeli a kocsi utasterét, és ha valaki rongál, a felvételekkel probléma nélkül rá tudják bizonyítani a dolgot. Ez azonban drága.
Az egy dolog, ha valaki a vonat külsejére rajzol. Elég undorító, de szerintük művészet. De azt nem tudom, hogy abban mi a jó, ha valaki a vonat belsejét fekete filccel vagy festékkel összefirkálja?????. Pedig sok elővárosi ingával teszik ezt. :(((((
Jó lenne, ha az esti órákban minél több rendőr vagy vasútőr utazna a vonatokon. Főleg a kritikusabb időszakokban. Ld. Pár éve volt egy botrány a 142-esen egy diszkóvonatnál. :((((( Nemrég szó volt itt róla, de az eredeti cikket is olvastam valamelyik vasutas újságban.
Amúgy a szolnoki Tisza-híd meredek, mert nehéz megközelíteni, őrök védik.
fogsz egy kerékpárt. Leszálsz Szajolban. elindulsz visszafelé a kerékpárral, átmász az aluljáró alatt. A szelvényezés szerinti baloldalon végigvezet egy földút (immár a gödrökön túl), ami az ártéri erdőben is tökéletesen használható, óriási fák között. Ajánlatos alacsony vízállásnál hsználni, lentről tökéletesen tudod fotózni a hidít, kellően alacsony vízállásnál át is mehetsz alatta.
De a munkakör az mozdonyvezető függetlenül attól, hogy mit vezet. Amikor mozdonyban ül a vezér akkor is egy vonatot vezet. Van vonatvezető is-legalább is volt-ezért mozdonyvezető!
"Ez nagyon érdekes! Itt megint van egy köztörvényes a rendszerben! A Keletiben 5375-ért vesztegették a fenti jegyet! Na ezért készítem el a "tesztet"! Aztán majd a rendőrség és a fogyasztóvédelem megbeszéli a Gizikkel a kérdést!"
Nono. Én figyeltem, azt mondtad, hogy férfi volt a pénztáros. Gizi nem lehet csak Géza:))
És még elégedett is voltál, hogy megoldották ezt a bonyolult kérdést.
Mivé lett a dicséret:)
Így bízzon meg az ember a pesti nemzetközi pénztárosokban:)
Máskor vidéken kérdezz ilyen fogós ravasz kérdéseket. Látod, Szegeden olcsóbb az élet.
amúgy erről ezt írtam a 168443-ban:
"A múltkor pont ugyanezt a kérdést tette fel Andó Gergely a Keletiben és még elégedett is volt a rá kapott válasszal, de, hogy pontosan mi volt az, azt már nem írta be ide.
Próbáld meg Te is a MÁV direktet (06-40-494949) és/vagy valamelyik nemzetközi pénztárat.
Nekem eddig erre mindig azt mondták, hogy jöjjek ugyanazon a határponton vissza, ne variáljak:)
Bizonyára ki lehetne adni vagylagos útirányon át is a jegyet, csak éppen ez nem biztos, hogy minden pénztárosnak sikerülne.
Erre mondok egy árat - 4935,- Ft szerintem - és kíváncsi vagyok, hogy ha utánakérdezel, ők mit mondanak.
Szerintem ugyanis a menettérti kedvezményt figyelembevéve eltérő útirányon át ennyi lenne a jegyár. Őszintén érdekelne, hogy hozzáértők szerint mennyi és miért.
Ez bonyolultabb, mint egy Budapest-Kotoriba menettérti, ami már így is túl nagy falat volt a Nyugatinak:("
Húsz forint különbséggel annyi, mint Szegeden.
Ebből úgy tűnik, hogy ez lehet a jó ár, de azért még nem bízom el magam:))
Egyébként ez évek, évtizedek óta így van, hogy nem mindig,de sok esetben több helyen kérdezve különböző az ár.
Ha közel azonos, a kerekítés miatt akkor is el szokott térni néhány forinttal a menettérti kedvezményes jegyár, illetve amiatt, hogy az EUR összegből, vagy a forintból és - ha a 2 országra a kedvezmény mértéke azonos - a végösszegből, vagy országonként számítják a kedvezményt.
A másik, főleg, amikor az ECU árfolyam sűrűn, akár havonta is változott, érdemes volt több helyen megkérdezni a jegyárat, ha pl. InterRailt-t vettél, mert volt, hogy valahol még olcsóbb ECU árfolyamon számoltak és ezzel több ezer forintot lehetett nyerni.
Ezt egyébként meg lehetne előzni csak nem ilyen programokkal amikkel próbálkoznak. El kéne kapni ezeket a firkás majmokat és megverni őket. Mert ugye a vasútőr kötekszik-hiába van engedély nálam-ha a Ferdinánd-hídnál bemegyek usgyit fotózni. De a firkálókat sosem képes elkapni egyik sem. Pedig azt kéne: elkapni és adni nekik, majd megtudni a lakcímét elmenni hozzás és összefújni az apja kocsiját. Majd elmagyarázni ez miért volt, vagy ha már van akkor az ő kocsiját. Én elkapnék egyet kettőt az tuti, hpogy kezei gipszben. Ez most túlzás csak mindig felmegy bennem a pumpa ha ilyenről van szó.
Megismétlem: Nem az utasszám határozza meg, hogy hova kerüljenek új járművek.
A mondatból hiányzik egy "az", ami a Te értelmezésedben benne van, miszerint: hova kerüljenek "az" új járművek. Tehát én általánosan közelítettem meg a kérdést, nem konkrétan.
30a-ra nem szívesen tennék belőlük. Ahogy ott kinéznek a szerelvények, oda V43+főjavított 19-57 (normális utasoknak)+n*Gabs szerelvényeket tennék, akárcsak a 142-re. Bár a pécsiek és a szegediek kocsijai is eléggé okádékok, bár ott nemcsak az utazóközönség egy rétegének ténykedései, hanem a "minőségi" karbantartás és takarítás miatt is.
>Nem az utasszám határozza meg, hogy hova kerüljenek új járművek.
De bizony jelentős részben az. A 100a utasszámát ezekkel nem lehetne elvinni. Nem tömegnyomor lenne, hanem rendszeres utaslemaradás. Amíg jelentős sűrítésre (15/30 perces ütem) nincs lehetőség, addig a 100-asra muszáj mozdonyos vonatokat tenni. Hiszen éppen radio100jozsi hangoztatja nap, mint nap, hogy a 6Bhv+Bdt sem elég.
Egyébbiránt ha a rongálással így haladnak a "kedves" utasok akkor nemsokára a 100(a) vonalra is jöhetnek az új motorvonatok.... Olyan mértékben fajult el a dolog, hogy az ajtó ablakán már nem lehet kilátni a karcolások miatt, a tűzoltókészülék "ablaka" be van törve és az egész előtér óriási fekete maszatoktól éktelenkedik, melyek a volt graffitiket jelképezik(mert ugye nem lehet normálisan lemosni). Bizoznyos szempontból jobb a régi Bhv mivel azon már nem látszik a további rongálás ill. már nincs mit rajta rongálni... :) Szerencsére, hogy a Dezsőket nem rongálják ennyire....
Ha gondolod, átadjuk Nektek az új motorvonatokat. Aztán fogsz csodálkozni, amikor meglátod, hogy kb. feleannyi hely van egy csatolt szerelvényben, mint a mostani mozdonyos vonataitokban. Esetleg Desirot kérsz csatolva? Ami jó közelítéssel a 2Bhv+Bdt utasszámát hozná? Hidd el, a MÁV-nál sem mindenki fajgyűlölő, egyszerűen rájöttek, hogy a 100a forgalmát ezekkel a megoldásokkal csak jelentős sűrítéssel tudnák kiszolgálni, arra meg most nincs lehetőség.
Azért még a kedvenceim szaladgálnak Bdt-3??+6 db 20-27 bhv+V43-1???. Nem értem miért kevés az utas az Érd környéken millió By-on van vagy már más jár helyettük.
Az elmúlt időszak elővárosi járműbeszerzései, korszerűsítései a Ti oldalatokat érintette,
Csak én azt mondom, hogy nem áll arányában az egész, ha kiszámolnánk, hogy a Posta Bhv-s gányolás mennyibe került, mennyi utasra, és a motorvonat mennyibe kerül, mennyi utasra, lehet a 100(a) utasai járnának rosszúl.
Ezért volt érdekes számomra a 2-es vonali utasszám annyi befektetett pénzért cserébe.
Nem az utasszám határozza meg, hogy hova kerüljenek új járművek. Az elmúlt időszak elővárosi járműbeszerzései, korszerűsítései a Ti oldalatokat érintette, itt az ideje a 30, 40-es vonalakon is valamit változtatni ezen a téren (is).
5ezer/nap a 2-es vonalon, amikor annyit szenvednek vele, hát, elég drága muri ez a Dezső ide, még a 142-esen is Dezső PR vonat nélkül több utas van.
Viszont azon meglepődök, hogy az 1-30-40-esre szerzendő új motorvonatok olyan vonalra kerülnek, ahol összesen nincs akkora forgalom, mint maga a 100(a)-n.
De az is érdekes, hogy a 70-esen 30 perces munkanapi napközbeni követés van Vácig, kevesebb utasra, mint a 100(a)-n, ahol csak 60 perces van.
De úgylátszik a számok senkit nem érdekelnek, hogy a 100(a)-n valamit kocsihosszban és vonatsűrűségben csináljanak már.
Én - mivel modemes netelérésem van - kapcsolat nélküli üzemmódban szoktam olvasni a topikot. Nekem ez így jobb(spórólás), mert nem kell a netre újra és újra rákapcsolódni...
De ennek ellenére van amikor zavar a két mérföldes hozzászólás.
(Én itt csak összefüggéstelenül írogatok, fogjátok a fáradságra)
A MÁV tavaly elfogadott stratégiai terve szerint a zsúfoltság csökkentésére a mai 114-ről 127-re növelné az üzemelő szerelvények számát
Ja, csak az eddigi 114 vonat 7+vezérlővel járt, a 127 meg 6+ vezérlővel, így az egész csak nagy PR maszlag, mert a 100(a)-n annyira sikerűlt csökkenteni a zsúfoltságot, hogy 1 kocsit levettek az ingákról december óta.
Így aztán lehet mit utaszámban növelni így? Pedig itt lenne még utas aki vonattal ingázna Pestre Monorról, csak elrisztja a heringjárat...
Ebere válogatja. Szvsz jobb beírni a szöveget végig nem csak linkelni. Én is csomószor ofline olvasom a topicot, letöltőm, elmentem, aztán később elolvasom. Ilyenkor nagyon jól jön, ha valaki beírta a teljes cikket.
Biztos volt már meg minden de azért ne vegyétek zokon hogy megkérdezem, mert lehetetlenség visszakeresni. :)
Szóval: A térközjelző oké, hogy a 2 sínszál rövidzárlatát érzékeli(azaz amikor áthalad rajta a szerelvény, és a kocsi kereke kapcsolja rövidre), de milyen technikai megoldással érzékeli? (a sínpár a felsővezetékhez képest a 0, tehát nem lehet köztük feszültségeltérés, vagy mégis?)
>>így maradtam le a GANZ motorvonatok megörökítésétől, jobbnak láttam nem fotózni a pályaudvaron, nulla hely és nyelv ismerettel inkább nem próbálkoztam csak nézelődtem.
Én erősen gondolkozom azon, hogy le kellene menni Zágrábba, csak vonattal nem lehet rendesen. De azt nem hiszem, hogy a horvátok emberevők lennének.
VITATOTT MÁV-VONATBESZERZÉS Kapcsolódások és ütközések
A svájci Stadler és a Ganz Transelektro Rt. párosát hirdette győztesnek a MÁV az elővárosi vasúti tenderen, a vesztes Bombardier megtámadja a döntést. Ha késne a szerződéskötés, az első két szerelvény mégsem a választások előtt futna be, hogy javítsa az ingázók "közhangulatát".
Két táblázatot is kiosztottak a Magyar Államvasutak Rt. (MÁV) úgynevezett elővárosi vasúti tenderének múlt pénteki eredményhirdetésekor. Az egyik szerint a rostán fennmaradt két versenyző közül az elérhető 190 pontból 180,92-ot szerzett a kanadai-német Bombardier Transportation GmbH, s bár hajszálnyival, de kevesebbet, 178,15-ot kapott a svájci Stadler Bussnang AG. A Bombardier utolsó előtti helyezése azonban kevésnek bizonyult az előkelő második helyen befutott Stadler legyőzésére. Gaál Gyula MÁV-elnök ugyanis bejelentette, hogy véletlenül a súlyozás nélküli összeállítást adták ki, holott a súlyozott a hivatalos. A korrigált értékek pedig fordítottak az eredményen: a megszerezhető ezer pontból a Stadler 929,08-ot kapott, hajszálnyival többet a 922,51 pontos Bombardier-nél. Így "a szigorú értékelési szempontok alapján lebonyolított közbeszerzési eljárás lezárásaként" az államvasutak sajtóközleménye szerint a MÁV igazgatósága a svájci céget hirdette ki győztesnek, vele kíván szerződést kötni harminc - egyenként négy kocsiból álló, egyterű - villamos motorvonat vásárlására, további harminc opcionális vételére, s mindezek harmincéves karbantartására.
Az első váltóállítás már a tavaly áprilisi közbeszerzési kiírás után megtörtént: három hét múltán a MÁV korrigálta az egyik feltételt, 40 milliárdról 20 milliárd forintra szállította le a pályázóktól az első három évben elvárt minimális éves árbevételt. Márpedig a Stadler 2001-ben nemhogy a 40, de a 20 milliárdot sem érte el, viszont a kiírás szerint a közösen pályázók forgalma összeadható. Igaz, az így leszállított értéket a hozzáférhető adatok alapján 2001-ben a Ganz Transelektro Közlekedési Rt.-vel együtt sem teljesítette a családi tulajdonban álló cég. A további három vasútijármű-gyártó vállalatot birtokló, azokkal együtt mintegy 550 millió svájci frankos forgalmat elért Stadler-csoport az iparág olyan nagyágyúit előzte meg, mint az évi közel 7 milliárd dollár árbevételű Bombardier Transportation GmbH, a pályázaton néhány hete kiesett, évi 25 milliárd eurós árbevételű francia Alstom csoport, illetve a januárban kizárt, 75 milliárd euró forgalmú német Siemens.
A Stadler nemcsak a legkisebb, hanem a legfrissebb jövevény is az elővárosi vasúti piacon, olyannyira, hogy a MÁV számára felkínált, 375 férőhelyes csöndes szerelvényekből az első négy példányt csak fél évvel a pályázat beadása után, tavaly decemberben adta át a svájci államvasutaknak. Újdonsága miatt ez a Flirt fantázianevű gyártmány korszerűbbnek tűnik a versenytársak régebb óta szériában gyártott termékeinél, s a jelek szerint a MÁV-nak a 21. századi igényekre, s legalább harminc-negyven éves használatra előretekintő szakembergárdája beleszeretett. "A Siemens-vonatban nem volt meg a megkívánt ülőhelyszám, az Alstom-szerelvény tengelynyomása nagyobb volt a megengedettnél, az egyik pályázó a kívánt hőszigetelést nem teljesítette. Az első fordulóban voltaképpen csak a Stadler felelt meg maradéktalanul az elvárásoknak" - említett néhány szempontot a HVG-nek a műszaki értékelés első fázisát vezető Csiba József, a MÁV fejlesztési kísérleti intézetének igazgatója. A megengedett 18 tonnás maximális tengelynyomás egyébként éppen annyi, amennyi a Stadler ajánlatában szerepel, a Bombardier 2 tonnával könnyebb.
Van, persze más kritérium is, amelyet a MÁV kevésbé vett komolyan: a referencia. A kiírás szerint kiforrott, legalább 12 hónapos üzemi tapasztalattal rendelkező, tízdarabos szériával kellett rendelkezniük a pályázóknak a kínálttal azonos gyártmánycsaládból. A felajánlott típusból több száz dízeles szerelvényt eladó Bombardier is csak tavaly nyáron szállította le az első 11 villanyvonatot a salzburgi régióba, amelyeket decemberben újabb 25 követett, viszont magát a típuscsaládot - a Talent szerelvényeket - már 1998 óta gyártja. Az Alstomnál a legtisztább a helyzet: a megajánlott emeletes Coradia típusból mintegy háromszáz fut, a legrégebbi több mint hat éve. Svájci lapjelentések szerint az említett, tavaly decemberben átadott Flirt szerelvények még gyakran meghibásodnak, s - mint a Bombardier állítja - egyes beígért műszaki paramétereket nem tud teljesíteni a Stadler (Csiba szerint az ilyen esetekre szolgál a jóteljesítési garancia). Mindenesetre némileg ellentmondásos a legkorszerűbb, óránként 160 kilométeres sebességre képes, a metróhoz hasonló gyorsulású szerelvényeket közlekedtetni a 120 kilométeres sebességre is legfeljebb egyes szakaszokon alkalmas pályákon.
Igaz, a MÁV nem alkudozott rosszul a tárgyalásos eljárásban: Lékai Gusztáv szolgáltatási főigazgató szerint 5-35 százalékos árcsökkentést sikerült kialkudni. Állítását alátámasztani látszik, hogy a HVG értesülései szerint a Bombardier például a járművenkénti mintegy 1,2 milliárd forintos induló ajánlatát végül 1,07 milliárdra engedte le - más kérdés, hogy a MÁV végül mégis egy 1,25 milliárdos - a hatvan szerelvényre számítva a Bombardier-nél 10 milliárd forinttal drágább - ajánlat mellett döntött. Igaz, az opció lehívása esetén a hatvan Talent karbantartása a harminc év alatt 20 milliárd forinttal, energiaköltsége 6 milliárddal drágább, de az már nem derül ki a MÁV által közzétett táblázatból, hogy jelenértékre számítva - ha ma kellene e kiadásokra félretenni a pénzt - mekkora ez a különbség. A Bombardier ezért - miután vezérkara hétfőn Berlinből Budapestre érkezett - bejelentette, hogy a Közbeszerzések Tanácsához fordul jogorvoslati kérelemmel.
Az esetleges huzavona azzal a következménnyel járhat, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság a vizsgálat idejére megtiltja a szerződéskötést. Ez esetben végképp elvész az esélye, hogy az első két szerelvény - mint az eredményhirdetés után Lékai bejelentette - már jövő áprilisban üzembe álljon. Pedig némi "hangulatjavítás" ráfér a 11 elővárosi - pontosabban fővárosi agglomerációs regionális - vonalon (lásd térképünket a 97. oldalon) naponta ingázó 150 ezer utasra, akik egyharmadának csúcsidőben csak állóhely jut. A MÁV tavaly elfogadott stratégiai terve szerint a zsúfoltság csökkentésére a mai 114-ről 127-re növelné az üzemelő szerelvények számát (HVG, 2004. május 1.). Bár az akkori ütemtervet nem sikerült tartani, két éve már a Siemens Desiro márkanevű új dízelvonatai járnak a nem villamosított budapest-esztergomi vonalon, az eddig beszerzett 13 szerelvényhez idei és jövő évi szállításra további öt-öt egységet rendelt a MÁV, néhány nappal azután, hogy a mostani tenderből kizárta a céget. A további harminc vonat 2007-ig esedékes szállítása után a székesfehérvári, a pusztaszabolcsi és a tatabányai vonalon is javulna a komfortérzet, különösen, ha a MÁV - mint terveiben szerepel - az elővárosi forgalomban 2006-ig bevezeti a húszpercenkénti járatsűrűséget.
..ha már B-jegy,megboldogult mozgópostás koromból(én voltam az utolsó személyszállítással közlekedő Bcsaba-i)rengeteg ilyen jegyünk volt,sőt csak ilyen..talán még most is találnék keltbélyegzővel ellátottat,ha utánakeresnék..
Én semennyit, a munkahelyem az én útjaimra havi 20-30 ezer Ft körüli összeget, rumlis hónapokban a dupláját is. De a leutazott jegy nálam marad.
A havijegyeket is egy eldugott mellékvonalról hordom a cégnek, áfás számlára. Itt legalább nem veszekednek, ha utas van, örülnek, ha kicsit többet beszéget az ember a személyzettel, mint "kérek egy diákot a Déliig".
A zagyva hídnál fotózd le nekem a sorompót ha meg van még.
Lefotózom, mert ez volt az egyik kedvenc vonatnéző helyem.
Én úgy tudom hogy kanyarodik valamenyit a híd után a tisza és a 4-es utról let tudott fotozni de ahhoz már jó gép kell.
Ezt nem is néztem még, pedig anno mentem át biciklivel a 4-es út mellett Szolnokról a kerékpárúton, majd folytatásban a főldúton Szajolba, de nem emlékszem, hogy láttam volna a hidat.
De 8X zoom, és állvánnyal megyek holnap, így lehet megnézem.
Igen a kiskörei híd. Tudom az örök védik talán megegyezzel velük és meghivnak séta hajókázni:) ugy könnyebb lesz fotózni. Pedig szép nagy híd Én úgy tudom hogy kanyarodik valamenyit a híd után a tisza és a 4-es utról let tudott fotozni de ahhoz már jó gép kell. A zagyva hídnál fotózd le nekem a sorompót ha meg van még.
Amúgy a szolnoki Tisza-híd meredek, mert nehéz megközelíteni, őrök védik.
Meg a Tisza hídjai nehezen fotózhatóak oldalról, a Tiszaugit sem tudtam sehogy fotózni oldalról, olyan széles az ártér, na meg minden tiszta iszap és gaz a környéken, így nem tudtam lemenni, hogy oldalról is csináljak képeket.
Kukkants be ide, a fórum lakói tudják, mikor megyek Komlóra. Le szoktam telefonálni, megkérdezem, melyik pénztár lesz nyitva, ekkor egy körmail, ki mit kér. Elkészül a bevásárlólista, Komlón van egy-két érdekes jegy még.
B jegy??
Keletbélyegzés nélküli jegy. Használd a keresőt, sokszor szó volt már, mi ez :-))). A sorbanállás elleni csodafegyver, amit a fehérnégyzetre is föl kéne tenni, kéthavonta előjön a téma. A nálam fogyós jegyekből szoktam 4-5 darabot venni (70, 180, 200, 240km TÁ, valamint a kocsiosztály-különbözet)
Mostanra sokat változtak a mozdonyvezetői körülmények. Piros felsőben a benzinkutas, kékben a szergej vezére FEHÉR cipőben. Úgy látszik, a CAT nem veszti az olajat :-)
M41 2202: "Ma megvettem Szegeden a Budapest - Szob - Bratislava - Rajka - Budapest útra a menetjegyet (EC 170 - EC 131). 4915 Ft-ra jött ki az ára..."
Ez nagyon érdekes! Itt megint van egy köztörvényes a rendszerben! A Keletiben 5375-ért vesztegették a fenti jegyet! Na ezért készítem el a "tesztet"! Aztán majd a rendőrség és a fogyasztóvédelem megbeszéli a Gizikkel a kérdést!
A MÁV fotóengedély egyben belépési engedély is az utasforgalomtól elzárt területekre. Így a forgalmi irodába szoktam bekéredzkedni, amikor a jegygyűjtők rendeléseit hozom el, meg veszek pár B-jegyet magamnak is. (a pénztárhelyiségbe már nem jó, föl van sorolva, oda kik léphetnek be, nem is szoktam, nem szeretném kellemetlen helyzetbe hozni az állomás dolgozóit). Az "utazóközönség" nem túl kedvező összetétele miatt nem szívesen veszek elő nagyobb pénzösszeget a váróteremben.
Átadás előtt kéretik felolvasni????? Hallottam olyat, hogy Ercsi IV. (azaz í vé) vágányán lassújel található.
V. I. Lenin meg a hatodik volt ...
mert nem úgy kell átvenni az írásbelit, hogy kitépem a kézbesítő dolgozó kezéből,
Ezt el sem tudom képzelni. A forgalmista a kezében lévő írásbelit nem felnyújtja a mozdonyvezetőnek, hanem a combja mellett nyugatja, a kormos meg onnan fentről, ebből a kézből kitépi. Ez cirkuszi mutatványba illő lenne.
A MÁV motorvonattenderén egy perdöntőnek bizonyuló szempont, a járművek fogyasztása esetében a bírálóbizottság a pályázók saját bemondását fogadta el. Pedig rendelkezésre álltak a bizottság kérésére a műegyetemen elkészített tudományos alaposságú vizsgálat eredményei is. Igaz, ezek alapján a százmilliárd forintos nagyságrendű tendert nem a Stadler, hanem a Bombardier nyerte volna.
Tevan Imre (tevan@mail.index.hu) 2005. március 24., csütörtök 18:02
Kapcsolódó anyagaink:
A MÁV elővárosi villamos motorvonatok beszerzésére kiírt tenderének kiértékelésében újabb furcsaságot tárt föl az Index, miután korábban talált egy olyan adatot, amely akár gépelési hibára is utalhat. A több mint 100 milliárd forintos közbeszerzés menetét a vasút pénzügyi vezérigazgató-helyettese is bírálta az Indexnek nyilatkozva. Ellene a MÁV vizsgálatot indított és fölfüggesztette állásából.
A vonattenderen két szempontból bizonyult markánsan jobbnak a svájci Stadler és a magyar Ganz Transelektro Közlekedési Rt. pályázatában szereplő Flirt, mint a kanadai-német Bombardier második helyezést elért Talentje. Az összesen 1000 pontos értékelésben 38,19 pontot vert a Flirt a Talentre a Karbantartási és 30,27 pontot a fogyasztási, azaz "üzemenyag-" költségeken. A vasúttársaság ugyanis nemcsak a járművekre, hanem azok 30 éves üzemeltetésére is ajánlatot kért. Mivel a MÁV a Stadlert összesen csak 6,57 ponttal hozta ki győztesnek, egyértelműen kijelenthető, hogy az olcsóbb üzemeltetéssel nyertek a svájciak.
A MÁV pontozása az elővárosi villamosmotorvonatok tenderén
Pontok
Súlyozott pontok
SzempontokMértékegységBombardierStadlerBombardierStadlerTalentFlirtSúlyTalentFlirtPénzügyi60531,54547,07
Átlagos beszerzési ár
euró/férőhely
11227,15
13226,67
23
230,00
195,23
Karbantartás
euró/év/férőhely
412,62
307,56
15
111,81
150,00
Fogyasztás költsége
euró/év/férőhely
119,03
83,00
10
69,73
100,00
Világítás, fűtés, klíma
euró/év/férőhely
57,65
65,30
5
50,00
44,14
Napi takarítás
euró/év/férőhely
21,14
27,73
5
50,00
38,11
Karbantartóbázis beruházása
euró/év/férőhely
25,24
25,78
2
20,00
19,58
Kereskedelmi15150,00139,26
Utolsó jármű szállítási határideje
hónap
24,00
24,00
6
60,0060,00
Első jármű szállítási határideje
hónap
12,00
12,00
6
60,0060,00
Felajánlott ellentételezés
euró/jármű/év
49333,33
31666,67
3
30,00
19,26
Szolgáltatási12119,58116,79
Férőhely
fő
383
375
8
80,00
78,33
Egy ajtóra jutó férőhely
fő/db
63,83
62,50
2
19,58
20,00
A folyosó legkisebb szélessége
mm
682
600
2
20,00
18,46
Műszaki13121,38125,96
Indító gyorsulás
m/s2
0,85
1,20
3
23,18
30,00
Max. tengelyterhelés
tonna/tengely
15,80
18,00
2
20,00
17,78
Az alacsony padlós rész aránya
%
60,00
90,00
2
18,46
20,00
Hőszigetelés
W/m2/K
1,60
1,60
2
20,0020,00
Zajszint az utastérben
dBA
64,00
64,00
1
10,0010,00
Zajszint a környezetben
dBA
78,00
76,00
1
9,74
10,00
Üzemi megbízhatóság
ezer km
440
400
2
20,00
18,18
Mindösszesen100922,51929,08
Csakhogy úgy tűnik, a fogyasztás pontozásával valami nem stimmel.
A MÁV által az újságíróknak kiosztott, itt is látható táblázat szerint a vonattovábbítás energiaköltségére a Flirt a maximálisan lehetséges 100 pontot kapta, a Talent 69,73-at. A MÁV ezt a villamosenergia-fogyasztási adatból kalkulálta, mégpedig úgy, hogy az ajánlattevők a maximális pontszámnak akkora hányadát kapták, amekkora hányada volt az adatuk a legjobbnak.
(A legjobb ebben az esetben még mind a négy, ajánlatot beadó pályázó közül kikerülhetett, a végső értékelés előtt azonban már kizárták a német Siemenst és a francia Alstomot.) A pontszámok aránya megfelel a táblázatban szintén szereplő adatok arányának.
Egy Talent motorvonat e szerint férőhelyenként 119,03 eurónyi elektromos energiát fogyaszt, konkurense viszont férőhelyenként csupán 83-at. Ha az adatokat felszorozzuk a férőhelyek számával (383, illetve 375), azt kapjuk, hogy a Bombardier vonata 45588 eurónyi, a Stadleré pedig 31125 eurónyi energiát emészt föl haladásához.
Az Index információi szerint a számokat maguk a pályázók adták meg, természetesen a MÁV-tól kapott alapadatok alapján. A vasuttársaság tehát előírta, hogy egy-egy vonatnak melyik vonalon, milyen menetrend szerint, hányszor kell végigmennie, a pályán hol mennyi a megengedett sebesség, milyen emelkedők, lejtők vannak, és így tovább.
Természetesen azt is meghatározták, hogy milyen áramárral számolnak.
A bírálóbizottság azonban úgy döntött, hogy a bonyolultan kalkulálható és a végeredmény szempontjából fontos adatokat valamilyen módon ellenőrzi. A nevező vonatok nem álltak rendelkezésre, így a számítógépes szimuláció módszerét választották.
A műegyetem Vasúti Járművek tanszékén szerencsére több ilyen szoftver is működik, ráadásul a bírálóbizottságnak tagja volt Zobory István, a tanszék vezetője is. Egy ilyen programnak meg lehet adni a jármű paramétereit, hogy milyen pályán és hogyan haladjon. A szimuláció létét a pályázók nem tagadták, eredményéről azonban a tanszéktől nem tudtunk információt szerezni.
Zobory professzor a tanszék titkárságán keresztül üzente, hogy nem kíván újságíróval beszélni. A MÁV kérdésünkre megerősítette az egyetemi szimuláció tényét, ám a válasz arra már nem tért ki, mi lett az eredménnyel.
Március 22-én azonban megjelent a Világgazdaságban a teszt eredménye. B. Horváth Lilla, a tenderről szóló cikk szerzője azt mondta az Indexnek, hogy azóta senki semmilyen kifogással nem jelentkezett a lapnál az adatokkal kapcsolatban. Márpedig a Világgazdaságban az szerepel, hogy a Talent 1,666, a Flirt 1,322 Gigajoule energiát fogyasztana a Budapest és Székesfehérvár közötti próbaúton.
Kattintson a nagyításhoz!
A szimulációban tehát ugyanúgy a svájci vonat bizonyult takarékosabbnak, mint a gyártók adatai szerint, ám a különbség sokkal kisebb.
A Flirt immár nem 46, csupán 26 százalékkal takarékosabb a Talentnél. Nézzük meg, mit kapott volna a bírálóbizottság, ha ezekkel az adatokkal kalkulál! Ha a fogyasztást euróra számoljuk át, majd elosztjuk a férőhelyekkel, a két vonat étvágya közötti különbség 43 helyett 23 százlékra mérséklődik. Ebben az esetben a Stadler 100 pontja mellett a Bombardier 81,04 pontot kapott volna. Hogyan alakult volna így a végeredmény?
A svájci-magyar konzorcium természetesen ugyanúgy 929,08 pontot kapott volna, a Bombardier viszont 922,51 helyett 933,82-őt. Vagyis megfordult volna az eredmény, a kanadai cég kapott volna lehetőséget a 30 (opcionálisan legfeljebb 60) motorvonat szállítására.
A MÁV tendereztetői azonban úgy információink szerint úgy döntöttek, nem veszik figyelembe a független egyetemi szakértők által elkészített szimuláció eredményét, hanem mégis maradnak a cégek "bemondásán" alapuló adatok használatánál.
A Index információi szerint ezzel a bíráló bizottság nem szegte meg a tender szabályait, mégis furcsának tűnik, hogy így döntöttek. Kérdéses ugyanis, hogy a jelenlegi körülmények között lemérhetetlen adat pontosabb meghatározását miért nem látták szükségesnek a lehető legjobb döntés, a közpénzek racionális felhasználása végett.
Érthetetlen továbbá, hogy akkor miért kérték a műegyetem tudósait a szimuláció elvégzésére. Azt persze nem lehet tudni, hogy akkor fölhasználták volna-e a teszteredményeket, ha azok megerősítik a Stadler győzelmét.
traficc: "a gumiorrúak számos nyugati országban járnak."
Nem bűn számolni! Mennyi is a "számos"?
"senki sem vesz észre semmit."
Ez nem igaz! Leakadásnál a hátsó szerelvény vezető nélkül tesz meg néhány métert és alacsony sebességről ugyan, de vészfékezéssel áll meg! Ezt sokan észreveszik!
Jó, jó csak azért lássunk tisztán a kérdésben. Tudod, ha határ utáni első nagyobb állomásig eljárnak, akkor ezt le kell amellé írni, mert könnyen félreérthető.
Tudod, ilyen elven leírhatjuk, hogy Magyaroszágon közlekednek ÖBB 4020-as motorvonatok, meg német 151-es mozdonyok. Igaz, de nem ez a jellemző.
Na, hogy ha ez kijött, hogy a vonat gyosabban is mehetne ívekben, legfeljebb a rakomány csúszik összevissza, miért használnak mégis billenőtechnikát, miért nem elég kényelmi szempontból a túlemelés, a pálya megdöntése?
Nos, a túlemelés csak egy adott sebességnél működik jól, nem lehet nagyon túlemelni a pályát, mivel ha bármi ok miatt az ívben lassabban megy a vonat, akkor az utasok a túlemelés miatt érzik kellemetlenül magukat, és ugyanott vagyunk, mint a túl nagy sebességnél, elesik az utas, borul a rakomány, csak most azért mert megdöntöttük a pályát.
A Neigetechnik viszont a sebesség függvényében is szabályozza a kocsiszekrény bedöntését, így ha valamiért lassan megy a vonat, kevésbé dönti be a járművet.
Nem szóltam még az átmeneti ívek problémájáról, hogy nem csak az a fontos, hogy a jármű oldalirányú gyorsulása egy adott érték alatt maradjon, hanem az is, hogy ez a gyorsulás ne változzon túl gyorsan (sebesség második deriváltja) Hasonaltképpen. Ha egy busz fékez, és a fékezést óvatosan kezdi, majd egyre intenzívebben fékez, még talpon tudsz maradni, ha hirtelen tapos a fékbe, elesel, holott az utóbbi esetben akár kisebb is lehet a jármű gyorsulása, mint az előzőben. Erre a problémára vannak kitalálva az átmeneti ívek. egy vasúti ív nem úgy kezdődik, hogy egyenes, és aztán jön egy R sugarú ív, hanem a sugár folytonosan változik. Ézért nem lehet akárhogy menni kitérőkön, hiszen ott nincs hely az átmeneti ívek kialakítására.
Városi csuklós busszal is el lehet menni Londonig, nem is sokkal hoszabb idő alatt, csak kicsit kényelmetlen.
A 72-esen úgytudom, hogy sima Ikarus 260-as megy Törökbálinra, az autópályán. ca. 55 km/h-s sebességgel. NEM ODA VALÓ!!!
Salzburgban van autópályás troli. Az is városi busz, de az nyomja neki. Itt is ki kellene húzni a drótot, aztán odarakni a ZIU-kat. Igaz, hogy kissé régi konstrukció, de azoknál lehet nyomni, mert bírják. :)
Nemcsak a nagyállomást, Rókust is. Kifordul az ember gyomra attól a szagtól, ami a váróteremben van. Komló se piskóta, ott veszem igazán hasznát a belépési engedélynek. Ezt a sztorit egy éve olvastam, sajna sokfelé ismerős :-((((.
Spanyolországot és franciaországot is erősen megkérdőjelezem gumiorrú közlkedését illetően, a RENFE nem igen vett, ott erősen dominál a hazai ipar támogatása lásd CAF.
Mióta tavaly elzavarták a rendészt, (mert hát ugye minek is az? Létszámleépítés rulez!) azóta ismét ellepték a hajléktalanok a nagyállomást. Néhány hónapja egyikük a márványlépcső fordulóján szata és hugyozta össze magát, ugy egy hónapja pedig fertőtleni kellett a várótermet, mert egyikük -aki mint kiderült TBC-s volt- telokádta... :(((
Szeged városa most tiltotta ki a koldusokat és a hajléktalanokat a Mars térről és a belvárosi utcákról. Atürelmi idő tegnap járt le és már szedték is össze akit találtak! Erről van is egy cikk a mai Délmagyarban. Sajnos az állomás nem tartozik bele ebbe a zónába..
A Neigetechnik fizikai alapjai: Mindenkinek ajánlom a www.bogenschneller.de oldalt, itt van egy kis összefoglaló a technikáról.
Érdekes módon a pasas azt írja, hogy az ívekben a vonat sebességét nem annyira a kibillenés veszély, mind inkább utaskényelmi okok határolják. Ahhoz hogy az álló kedves utas ne essen el, a rakomány ne csússzon szét, az étkezőkocsiban ne repüljenek a poharak, a centripetális gyorsulás kb 1 m/s2 lehet.
Na ennek utánaszámoltam, és nekem is ez jött ki. Képzeljünk el egy ívben haladó járművet. Ez a jármű, ha felborulna, nyilvénvalóan az ív közéépontja felé eső alátámasztási pont (azaz a kerék) körül forogna el. Legyen tehát a jármű tömegközéppontja a belső keréktől h magasságban és tőle vízszintesen x távolságban. Ha most a mozgó jármű koordinátarendszerébe képzeljük magaunkat, akkor a járművet a centrifugális erő akarja felborítani, ezt ellensúlyozza a jármű súlya. A centrifugális erő forgatónyomatéka m*a*h, a jármű súlyának forgatónyomatéka -m*g*x.
Annak a feltétele, hogy a jármű ne boruljon fel:
m*g*x>m*a*h
ebből a maximális centripetális gyorsulás:
a<x/h*g
az x távolságot könnyen becsülhetjük 0,7 méternek, hiszen feltételezhetően a jármű tömegközéppontja valahol középen van, így az x távolság a nyomtáv fele. Azt nem tudom, hogy vajon sk szint felett milyen magasan van a jármű tömegközéppontja, de ha 3,5 méterrel számolunk (ilyen magasan szerintem már nincs) akkor is 2 m/s2 jön ki maximális gyorsulásra túlemelés nélküli ívben. A túlemeléssel még javíthatunk is a helyzeten, és az is látszik, hogy keskeny nyomtávú járművek esetén ez a határ kisebb (mivel x kisebb)
Billenő technika. Benbe és ganymedes már előttem leírták. Benbe nagyon jól írta. ahoz, hogy egy pályán gyorsan lehessen menni két dolog kell:
1 jó minőségű pálya (beleértem a bizbert is) 2 megfelelő ívviszonyok
Ha az 1. feltétel teljesítése (takilaci féle ökölszámokkal) kerül x összegbe (az összeg végére tessék jó sok nullát odaképzelni) akkor a 2 feltételé (környéktől föggően) 5x-10x összegbe, hiszen itt lényegében új vonalat kell építeni ha a kissugarú ívektől meg akarok szabadulni. Na a billenőtechnikás vonatokkal ezt az utóbbit lehet megspórolni, de hangsúlyozom jó pálya mindenképpen kell!
Ma magyaországon az 1. feltétel nem teljesül: paradox módon jópár olyan vonalunk van, ahol az ívviszonyok akár 160-as vagy nagyobb tempót is megengednének. Éppen ezért nekünk felesleges a Neigetechnik, nem tudnánk kihasználni.
A pécsi példánál maradva: Akár még az is lehet, hogy olyan jó a pálya Dombóvár-Szentlőrinc között, hogy tényleg lehetne billenős vonattal gyorsabban menni. Hozzáteszem, ebben az esetben sokkal többet kéne PFT-re költeni, nem hiszem, hogy sokáig fenn lehetne ezt tartani. Mekkora menetidőnyereséget lehetne ezzel elérni? Kb 10 percet.
Ezt a 10 percet meg a mai vonatokkal is meg lehetne takarítani, ha a pálya rosszabb állapotú részein kisztedünk pár 40 kilométeres lassújelet. Sokkal olcsóbb, mégis ugyanott vagyunk, mintha billenős vonatokat vettünk volna. Ja, és fenn sem kell tartani ezeket a vonatokat.
Na ezért mondom, hogy most, nekünk, Magyarországon a billenős vonatok alkalmazása felesleges.
Hozzáteszem még azt is, hogy hosszú távon, ha sok pénzünk lesz se látom sok értelmét a Neigetchnik itthoni alkalmazásának. Egyszerűen nincsenek olyan vonalaink, ahol ésszerűen ki lehetne használni...
A gumiorrú szerelvények tudtommal csak Dániában járnak, illetve Dánia-Svéd viszonylaton. Ezek a szerelvények szintén elövárosi vonatoknak lennének alkalmasak, IC forgalomra nem.
traficc :
járnak
- Norvégiában,
- Svédországbn,
- Dániában,
- Belgumban,
- Luxembourgban,
- Franciországban,
- Spanyolországban,
- Portugáliában ???????
- ..........???
Rosszul tudod.
Fordítva van.
Inkább IC forgalomban jának, elővárosiban nem igen.
De mint már többen - helyesen - írták Neked :
A vonat alkalmazását a kialakítása dönti el, nem az orra.
A hajléktalant a MÁV dolgozói rajtakapták, amint a szegedi Nagyállomás peronján a dolgát végezte. Fel is szólították, hogy távozzon, ám erre a férfi egyikük arcát ököllel megütötte. A hajéktalant a rendőrség őrizetbe vette, előzetes letartóztatásának elrendelésére előterjesztést tett a Szegedi Városi Ügyészségen. A 46 esztendős férfit egyébként már körözte a rendőrség, mert a gyanú szerint tavaly novemberben Szegeden a Rókusi pályaudvar előtt társával egy férfit bántalmazott, aki 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. (Objektív Hírügynökség)
Én is úgy tudom hogy 48,5 kg-os felépítményen elméletileg lehet menni 120-al, na de ki tartja azt karban? Tényleg, van 48,5 felépítményű, jelenleg is 120-al járható szakasz az országban?
7-9 kilométer elég, németek is nyomatják ennél rövidebb megállótávokon 140-es a 423-as motorvonatokat. És gondolj arra, hogy lesz azért gyorsított vonat is. Mondjuk 120 vs 140 nem sokat hoz a konyhára, a magasabb sebesség azért fontos, mert nem mindegy, hogy befér-e a személy egy gyors vagy IC elé, vagy előztetni kell. És ekkor már számottevő lehet az időnyereség.
"Azonban elővárosiként is mehet néhány állomásközben 140-160-nal..."
Csak nincs sok állomásköz, hol ezt meg lehet csinálni. A leghosszabb állomásköz a majdani útvonalukon a Dinnyés-Székesfehérvár ill. Ercsi-Iváncsa (10 km). + még egy-két helyen van 7-9 km-es állomásköz, főleg az 1-esen. A 30-ason és a 40-esen nem nagyon lehet ezt a sebességet kihasználni meglátásom szerint, hiszen sok helyen 2-4 km-es az állomásköz (30-ason Budafok, Nagytétény és a Velencei-tó környéke, 40-esen Budafok, Érd és Százhalombatta környéke).
Ezzel maximálisan egyetértek! Azonban elővárosiként is mehet néhány állomásközben 140-160-nal (tény, nemsok helyen), ezzel hozzájárulva, hogy nagy forgalmú időszakokban is könnyebben beilleszthető legyen az ütemes menetrend a távolsági közlekedésbe.
Másrészt, távol álljon tőlem, hogy a MÁV vezetőit védjem, de FLIRT témában ilyesmi elszólást nem hallottam. Maximum annyit, hogy később, esetleg IC kivitelű szerelvényeket is rendelhetnének, és akkor azok mennének IC-be. Ez pedig szerintem korrekt, nem akarta az első 30 szerelvényt senki sem (az én tudomásom szerint) IC-ben futtatni.
Nem azt kell betartanod amit gondolsz,hiszel,sejtesz,számolsz,stb. hanem ami oda le van írva.
Úgy van.
Átvetted az olvashatatlan írásbelit.
Mennyivel mész?
Én továbbra is azt mondom, hogy az olvashatatlan, ill. hülyeségeket tartalmazó írásbelit ne vegye át a kormos. Átvétel előtt kéretik elolvasni, mert nem úgy kell átvenni az írásbelit, hogy kitépem a kézbesítő dolgozó kezéből, aláfirkantom és az átvett példány(oka)t pedig beb*szom a szélvédő alá.
Az az egyik oldal, hogy f*szságok vannak a rendelkezésre írva, ráadásul olvashatatlanul.
A másik oldal meg az, hogy nem akkor kell reklamálni, amikor már átvetted a rendelkezést, hanem előtte.
Ez a betegség máshol is pusztít, ott ráadásul a súlyosabb változata van jelen, amikor nemcsak azt nyilatkozzák, hogy mindenre jó az új játékszer, hanem teszik is. Lásd román Desirók: mind IC-ben közlekednek, de akár említhetném a németeket is a 612ües motrovonatokkal, amik IC-ként közlekedtek. Az ÖBB-nek is voltak ilyesmi tervei a Talentekkel, és szlovéneknél is beugrik Desiro ICS vonatot pótolni a Pendolino helyett. (Na jó, ez utóbbi nem betegség, valamivel pótolni kell, és nincs más)
Khmmmm... Vaskeréknek annyiból igaza van, hogy az első 30 szerelvény (ha lesz :((( ) elővárosi kivitelű lesz. De lehetne a Flirtből is IC motorvonatot csinálni, a tervek (álmodozások) között ez is szerepel. Lásd a témában tett hozzászólásaimat...
"IC-ként akár "sokat" is: Tárnok-Fehérvár tervezett 140-160, Bp-Cegléd-Nyh tervezés alatt 140-160, Szajol-Békéscsaba 160-120, stb. Nagyobb állomásköz esetén 120 feletti sebességre való gyorsításnak is lenne értelme, mert a fékezéskor visszatáplál."
A Flirtre gondolsz? Ha igen, akkor ajánlom vaskeréknek az 168.570-edik hozzászólásban írt mondatát: "A Flirt nem IC szerelvény. A Flirt elövárosi motorvonat."
IC-ként akár "sokat" is: Tárnok-Fehérvár tervezett 140-160, Bp-Cegléd-Nyh tervezés alatt 140-160, Szajol-Békéscsaba 160-120, stb. Nagyobb állomásköz esetén 120 feletti sebességre való gyorsításnak is lenne értelme, mert a fékezéskor visszatáplál.
Ha kiscsit viszont élcelődnék, akkor visszakérdeznék: az emberek többségének olyan autója van, ami legalább 160-at tud (sok már 200-250), azt mennyire használják ki?
Valószínűleg ezeket sem célszerű 100/120 fordánál gyorsabban járatni. Bár zónázó mehet esetleg 120/140-ben (Monor)... Csak olyan arrafelé nem nagyon lesz... Csak a belső szakaszon.
Ma megvettem Szegeden a Budapest - Szob - Bratislava - Rajka - Budapest útra a menetjegyet (EC 170 - EC 131). 4915 Ft-ra jött ki az ára + az EC 131-re a helyjegy váltása kötelező 750 Ft-ért.
"Lehet, hogy visszafejlesztésnek minősíted, de elzavarnám a posta Bhv-ket a 100a-ról és helyettük, hatrészes, emeletes, villamos motorvonatot járatnék."
"EGYETÉRTEK!"
Nem visszafejlesztés, hanem előrelépés lenne az elővárosi közlekedésben. Csak szerintem ez majd később valósul meg, hogy mikor, azt nem tudom - talán majd egy 4-5 év múlva. Azért akkor, mert most megveszik az 1-esre, 30-asra és a 40-esre a szerelvényeket (pont a választás előtt - hogy legyen mivel kampányolni), és azok a szerelvények talán 20-25 évig biztosan kibírják (de lehet, hogy 30 évig is működnek). Majd talán a következő kormány fogja kitűzni a 100-as vonal elővárosi forgalmának fejlesztését (már ami a szerelvényeket illeti).
Lehet, hogy visszafejlesztésnek minősíted, de elzavarnám a posta Bhv-ket a 100a-ról és helyettük, hatrészes, emeletes, villamos motorvonatot járatnék.
EGYETÉRTEK!
Sajnos egy jóideje 8-9 helyett már "csak" 7 kocsiból állnak a szerelvények, ami csúcsidőben rendre kevésnek bizonyul. Monorierdőn reggelente ha egyáltalán még van ülőhely a vonaton (2749-es), akkor a párom általában az ölemben ül... :-) / :-(
Egy tőlünk kissé odébb lévő, igencsak nagy pocakú kismamának a minap mi adtuk át a helyet, mert mást valahogy nem érdekelt, hogy a hölgy ácsorog...
Én se fényképeztem emiatt, csak szlovéniában, ott nem volt semmi gond :) Illetve Dobovában a határőr érdeklődött, hogy mit csinálok, de miután elmondtam neki, hogy "csak" a vonatok, nem foglalkozott velem. Előtte jó alaposan megnézték az útlevelemet :)
Én tavaly kértem tőlük, kérték a fax számot, megadtam, na azóta küldik. Ennyit erről, így maradtam le a GANZ motorvonatok megörökítésétől, jobbnak láttam nem fotózni a pályaudvaron, nulla hely és nyelv ismerettel inkább nem próbálkoztam csak nézelődtem. Ettől még a MÁV is nagyságrendekkel gyorsabb, bementem, egy hét múlva jött levélben az idei. Mi több, nagyon nagyon kedvesek voltak, és tanácsot adtak, hogyan lehet még inkább gyorsítani: ha novemberben jelzem, hogy le fog járni, már decemberben megkaphatom a következő évit, így egyszerűbb.
A kerdes mar a MAV panaszirodanal van. Attol tartok jot fogunk mi meg itt szorakozni a valaszon. De ha nem lesz kielegito, akkor elviszem a kerdesben illetekes magasabb szervig is, a jogszok mjad segitenek, hogy hova forduljak :)
Az USZ egyebkent tartalmaz egy ilyen pontot:
Kivonat a MÁV Rt Személszállítási üzletszabályzatának 1. részébõl:
(7)Ha a vasúttársaság a felszállási megállóhelyen/állomáson meghatározott id,szakban vagy egyáltalán nem szolgáltat ki menetjegyet, errûl az utazóközönséget tájékoztatja. Ilyen esetben a vonaton a menetjegyet pótdíj nélkül kell kiszolgáltatni. 74.KF. a/ Az elso jegyvizsgálatkor a vonaton pótdíj megfizetése nélkül válthat menetjegyet az utas, ha - a felszállási állomáson nincs menetjegykiadás, vagy a menetjegykiadás szünetel, - a GySEV-MÁV és a MÁV-GySEV csatlakozó forgalmában a csatlakozó állomásig érvényes menetjeggyel rendelkezik, és az általa igénybe vett vonat tényleges érkezése és a továbbutazásra igénybevett vonat menetrend szerinti indulása között 30 percnél rövidebb id! áll rendelkezésre, - a felszállási állomáson hirdetménnyel, hangosbemondóval vagy a vasút ügyeletes alkalmazottjától él!szóval ilyen tájékoztatást kapott. b/ Ha az utas a menetdíjat az els! jegyvizsgálatkor nem fizeti meg, a pótdíjmentes fizetésre való jogát elveszíti. c/ Átszállás után a MÁV-GySEV, GySEV-MÁV csatlakozó forgalom kivételével a pótdíjmentes elszámolásra nincs lehet!- ség. d/ Pótjegy a vonaton nem váltható meg pótdíj megfizetése nélkül.
"Az ívbedöntés megváltoztatja a sínre ható erő IRÁNYÁT, és behoz egy cos(fi) tagot a fenti képletbe (fi nem= a bedőlés szögével, de abból ered). Mivel cos(x)<=1, így csökken a vonat ívbentartásához szükséges centripetális gyorsulás. Uff, a fizikus beszélt."
A centripetális gyorsulás szvsz. nem csökken. Ahogy írtad, az acp a sebesség négyzetével arányos, a sugárral pedig fordítottan. Ugyanakkora sebességű bedőlő szekrényű vonat acp-je még nagyobb is egy picivel, mivel a tömegközéppontja a vágánytengelytől a belső sínszál felé mozdul el, míg a nem bedőlő vonaté kifelé.
Vízszintes síkú íves pályán ugyanakkora sebességnél gyakorlatilag ugyanakkora sugárirányú erő hat a sínre, ha ugyanakkora tömegű vonatokról van szó, függetlenül attól, hogy bedőlnek-e. A bedőlő vonat, az általa elért nagyobb sebesség miatt nagyobb sugárirányú erővel terheli a pályát.
Miért mehet akkor gyorsabban? Kisebb a felbillenés veszélye. A tömegközéppont befelé mozgatásával a nyomatékok egyensúlya nagyobb sebességet tesz lehetővé.
Kivétel a Talgo, a tömegközéppont fölé helyezett forgáspontjával. Itt ugyanis kifelé mozdul a tömegközéppont. A megoldás csak utaskényelmi szempontokat szolgál.
Benbe valószínűleg a pály bedöntésére gondolt, mert arra igaz az, amit írt. De amire reagált az ugye a bedőlő vonatok (tilting trains) kérdése volt?
Ez az én fizikai eszmefuttatásom. Magam is meglepődtem az eredményen, főleg a Talgoval kapcsolatban. Ha valaki hibát talál, kérem jelezze, mert magam is elbizonytalanodtam a bedőlő vonatokat illetően.
Az egyik 3338-ason mindkét oldalon nyithatóak voltak az ajtók, de központilag zárták őket. Megállás után illetve 1-2km/h sebesség körül már világítottak a kis lámpácskák, megállás előtt meg a mv zárta őket, majd ismét nyithatóak lettek amíg el nem indult a vonat... Szóval lehet kavarni, maradjunk inkább a mostanában egyre divatosabb "ötletszerű" megoldásnál :)
A szolnoki oldalban (akár Cegléd, akár Újszász felé) rég láttam már a szürke 400-asokat. A hatvanin - mint írtad - nincsenek. Egyszerre kerültek talán főműhelybe?
Szürke Bhv-król tudok nyilatkozni, ott mivel a 400-as szürke vezérlőket lenyúlta Szolnok, marad az egyedi ajtózás. Mindkét oldalon ki lehet nyitni, de van egy kiváló szívatás beépítve: ha az egyik oldalon már kinyították az ajtót, akkor a másik oldalon a gombnyomásra csak villog a zöld, vagy fél percig, és csak aztán nyílik az ajtó. Az a szívás ebben, hogyha akad egy olyan ember aki nem rendes oldalon akar leszállni, (mert pl az ő háza az állomás túloldalához van közelebb), akkor jól meg tudja szívatni az az 20 másikat, aki a rendes oldalon akaran leszállni, mert ha a renitens utas volt a fürgébb a gombnyomással, akkor várhatnak vagy fél percet... Ha nem akarsz így járni, akkor elsőként kell az ajtóhoz érkezned, és folyamatosan nyomni a gombot megállásig. Ilyen szívások gyakran szoktak lenni Pécelen, de a Keletiben is akadnak olyanok, akik a zsúfolt peron helyett inkább a szerelvények között szeretnek menni...
Gondolom a posta Bhv-k ajtóműködése is ilyen egyedi nyitás esetén.
Sziasztok! Ha már itthon vagyok egy pici hozzászólás. Nagykáta - Tápiószele között kellene a jobb vágány mellett szétnézned, teli van szép kék palackkal (nem is tudom honnan), sörös dobozzal, stb.
Létezik-e valóban olyan utasítás, miszerint az esti IC-re Badacsonyban felszállóknak is kell rendelkezniük (elővételben megvásárolt) IC helyjeggyel, vagy ez csak kamu? Ha valóban létezik, akkor ki, mikor és milyen formában adta ki, mi a száma?
A dolog háttere:
Badacsonyban az esti IC indulása előtt jóval bezár a pénztár, aki a környező településekről jön oda az nem tud helyjegyet venni. A jv-k rendszeresen büntetnek arra hivatkozva, hogy nekik utasításban van kiadva, hogy a Badacsonyban felszállóknak elővételben megvásárolt helyjeggyel kell rendelkezniük, de a konkrét utasítást még nem tudták nekem megmutatni, vagy szabályszerűen hivatkozni rá. Az amúgy fűtetlen váró ablakára ki is van írva, hogy kérik a helyjegyet elővételben megváltani. Ez persze sovány vigasz annak, akit életében először visznek ki kocsival ehhez a vonathoz, mondjuk Szigligetről...
Talán van a posta Bhv-k felségterületén olyan állomás, ahol mindkét oldalra le lehet szállni. Ilyen pl. a Nyugati is, ha jobban belegondolok (17-es vágány környéke).
Ha központi vezérléssel nyitják/zárják az ajtókat, akkor csak azon az oldalon tud az utas leszállni, amelyik oldalon a vezér engedi az ajtónyitást?
Egyébként meg az összes ajtó kinyílik, vagy a gépről/vezérlőből csak engedélyezik a nyitást, és ahol felesleges, az utas nem nyom gombot, ott zárva marad az ajtó?
Nem sűrűn utazok remot Bhv-val. Ilyenkor az utasok nyitják egyenként az ajtókat, ahol éppen kedvük tartja? Milyen védelem van a menet közbeni nyitás ellen, bizonyos sebesség felett automatikusan zár és reteszel?
"Mcg is értékelné a keszthelyi IC-n, hogy nem kéne várni 13 percet gépcserére 10 kilométerre otthontól :)"
Köszönöm hogy gondolsz rám Csabi...bár nekem oly mindegy....jó nekem az átszállósgatósdi is ha van normális csatlakozás....de ugye most épp elveszik a 854-38914 párosomat....:(
A végén tényleg buszozni fogok....:(
De ha tényleg lenne mondjuk 2-3 perces csatlás.....háááááát...meggondolandó....:)
"Az IC-k menetidejét csökkenteni kellene, és ezt a kapcsolgatós marhaságot
megszüntetni, ami sok IC járattal tesznek."
Helyes!!!!
Hozzánk ne is jöjjön IC pl.,mert az elmúlt 8 évben majd fél órával nőtt a menetideje,s ebből bő 10perc csatlásra megy el...inkább átszállok...vagy inkább nem is utazok ICvel....:(
Attól tartok, ti nem értitek a sebesség maximális értékének függőségeit.
Egyérszt, függ a pálya állapotától. Ez egyenes szakaszon is fennáll, "c" sínen nem mehetsz 160-nal, 48-on nem mehetsz 120-szal, és így tovább, nem beszélve az alépítményről, az ágyazatról (vágánytengely-irányú erővel jár, ahogy a vonat kerekei előretolják a szerelvényt), a leerősítésről (sínszeg, közvetlen leerősítés szintén üti már a 80-at is).
Másrészt, függ az ívtől. A leerősítés, illetve a NYOMKARIMA minden esetben adott fizikai paraméterei megadják, hogy maximálisan mekkora centripetális gyorsulást képes az ívben kanyarodó vonatnak a sín-nyomkarima rendszer biztosítani. Ha az ívbentartáshoz ennél nagyobb centripetális gyorsulás kell, akkor a vonat kiszáll. a(cp)=v^2/r. Az ívbedöntés megváltoztatja a sínre ható erő IRÁNYÁT, és behoz egy cos(fi) tagot a fenti képletbe (fi nem= a bedőlés szögével, de abból ered). Mivel cos(x)<=1, így csökken a vonat ívbentartásához szükséges centripetális gyorsulás. Uff, a fizikus beszélt.
"A Keszthelyről Nagyatádra, illetve Somogyszobra 6.20 órakor, 13.08 órakor és 15.35 órakor induló vonat helyett Keszthelytől Marcaliig járnak autóbuszok. "
15:35-kor nem is indul KEszthelyről semmilyen vonat,semmilyen irányba....:) Tudom,az 15:40 akart lenni,vagy most mikor is megy az a Bz?...:)
Magyarországon beválna, forradalmasítaná az IC közlekedést.
Egyelőre oldják meg "valahogy", hogy pl. Siófokon vagy Balatonfüreden lecsatolják a Pestről jövő vonatok kocsijainak 40-60%-át, amit a szembevonat fölvesz...
"Nehogy má' a motorvonat orrkialakítása determinálja azt, hogy mire lehet és mire nem lehet használni.:)"
Igaz, hogy nem egy szépség, de itt Magyarországon beválna, forradalmasítaná az IC közlekedést. Az orrkialakításhoz annyit, hogy csak a légellenállása nagyobb egy kicsivel, de attól még nagyon jó lehet.
A siklás előtt pár perccel adtam át a szolgálatot Budafok-Hároson az egyik kedves kollégámnak, aki azóta már területi főüzemirányító.
Azt tapasztaltuk, hogy miután elmenesztette a 8036 számú vonatot, arra lettünk figyelmesek, hogy a vonat még mindig a T1-ben tartózkodik, és még nem nyílik fel az AS87 jelű fény- és félsorompó. El kezdtünk érdeklődni, hogy miért állt meg, kiderült, hogy feszültségkimaradás volt az oka - ami nem lehetett más, mint a baleset miatti teljes leoldása az alállomásnak. A fázishatártól inneni részt sikerült beüzemelni, így a vonat el tudott indulni, és a sorompók megúszták a zavart. Kicsivel később a kelenföldi rendelkező csörgött az állomásközin, közölte, hogy nem jöhet semmi, és letette a telefont. Ekkor még nem tudtuk, hogy mi történt. Kicsivel később ki kellett kapcsolni a Bp jobb és a Bp bal áramköröket is, majd ezek után Budafok-Háros egy időre fejállomássá vált. Még az volt a szerencse, hogy ekkor még eléggé üres volt az állomás, így telefogadhatta magát személyvonatokkal. Jómagam az alállomási motorral mentem be Kelenföldre.
Másnap éjszakás voltam. Vágányhelyzet: VI-tól felfelé minden foglalt, és még a II. vágányt is be kellett kapcsolni a szegedi sebesvonatnak, ami nálam gépcserézett. Ekkor már a délis vonatok előfogat nélkül közlekedhettek, de valamennyi Fc felé tartó vonat előfogatot kapott. Nem volt sok vonat az éjszaka, de fárasztó volt, hiszen az a kevés vonat nagyon egyenletlenül közlekedett le.
Ui.: A nagy kiszervezésekkel kapcsolatban kíváncsi lennék, hogy menynibe került volna a felsővezeték helyreállítása a kelenföldi, a hárosi vagy a komáromi siklásnál, ha külső cég végezte volna el a munkát…
Nehogy má' a motorvonat orrkialakítása determinálja azt, hogy mire lehet és mire nem lehet használni.:)
Azokon a viszonylatokon ahol a távolsági forgalomban egy város nem tartaná el magát egyedül igenis kell és lehet kombinálni több célállomás vonatait.(Sm-Sp)
Az, hogy a MÁVnál hogyan történnek ezek a vonat egyesítések és bontások - már csak az eszközpark miensége miatt is- már egy másik kérdés.
"Ne akarok vitázni, de ha jó lenne a pályák állapota, akkor a hagyományos szerelvények is megtennék."
Nem érted a billenőtechnika lényegét. Elnézést, most el kell mennem, délután (ha addig valaki nem teszi meg) leírom. A nagyseb. vasút meg más káposzta, ne keverjük ide.
Képről elsőször nekem nem tesztettek, aztán amikor láttam, hogy mire is lehet őket használni, egyből beléjük szerettem. Mcg is értékelné a keszthelyi IC-n, hogy nem kéne várni 13 percet gépcserére 10 kilométerre otthontól :)
Ha olyan rossz lenne az ivbebillenös motorvonat, miért vásárolnak olyan nagy számban Európai vasúttársaságok?
Gondolkozz már egy picit... Írtam én, hogy rossz a billenőtechnika? Nem. A MÁV nem tudná használni, mert nincs pénze a pályák felújítására. Anélkül meg semmit sem ér a billenőtechnika. Nyugaton picit több pénz van ilyesmire.
Ezek a szerelvények szintén elövárosi vonatoknak lennének alkalmasak, IC forgalomra nem.
De kár, hogy a belga vasút ezt nem tudja. És én is hallucináltam amikor IC gumiorron ültem, ugye? Az hogy egy szerelvény IC vagy ev. közlkedésre alkalmas azt elsősorban az ajtók száma és az utastér berendezése határozza meg. Ev. szerelvénynél nem hátrány a jobb gyorsulás, IC szerelvénynél a nagyobb végsebesség. Ezen utóbbi igazából nem számít a MÁV-nál, hosszú távon se lesz itthon 160-nál nagyobb sebsségre szükség. Ek. a nagyobb induló gyorsulás miatt nekem jobban tetszik a FLIRT a Talentnél. Szóval ebben a kategóriában egy vonatból kis túlzással akármi lehet, ne sorold be légy szíves egyik vagy másik kategóriába ezeket a járműveket!
Birná a pálya! Pont az a lényege a rendszernek, hogy a jármü tömegközéppontja a vágánytengelyre essen, így a két sínszálat azonos mértékben terheli, ami hagyományos szerelvényeknél, még alacsony sebességnél sem mondható el.
Ha olyan rossz lenne az ivbebillenös motorvonat, miért vásárolnak olyan nagy számban Európai vasúttársaságok?
A gumiorrú szerelvények tudtommal csak Dániában járnak, illetve Dánia-Svéd viszonylaton. Ezek a szerelvények szintén elövárosi vonatoknak lennének alkalmasak, IC forgalomra nem.
"... pálya állapota rossz, akkor az ívbe billenő motorvonat se mehet gyorsabban."
Én is pontosan tapasztaltam. Mentem a SomogyIC-vel, és szinte minden ívnél lassított (a 41-esen). Ha oda betennének egy ilyen ívbillenőset, akkor annak is ugyanolyan sebességre kell lassítania.
Ívbe billenő motorvonatok nem sokat segítenének a MÁV-nál. Ívbe billenés csak akkor gyorsítja a vonatok sebességét, ha a sebességet CSAK a vonal ívviszonyai korlátozzák. Ha a pálya állapota rossz, akkor az ívbe billenő motorvonat se mehet gyorsabban. És ez a helyzet a MÁV-nál...
Másrészt: Tudod milyen jó a gumiorr? Pont a kapcsolgatások idejét csökkenti le!
A nyugatis Gizi nyílvánvaló szakmai nihilizmusa "természetesen" az én ingerküszöböm is átlépte!!! Na, Csabi "jó" stílusban adta elő! Leszarta (sosifordán) kívül mindenki. Szemlézve sem lesz. Intézkedés sem.
Lesznek azért valakik, akiknek hivatalból foglalkozni kell az üggyel :))
Azért milyen érdekes, hogy "kollégád" is kiszámlázta reflexből a helyjegy árát!
Pont azon gondolkoztam, amikor az árat mondta a hölgy, hogy mennyire igaza van trafccnak: "ha valaki hülye, akkor pontosan hajtsd végre, amit kíván" A MÁV van olyan hülye, hogy idióta menetjegyrendelést töltet ki. Kitöltöttem, aztán amikor a hölgy elkezdett üvölteni velem, hogy én kértem helyjegyet, akkor eléraktam a megrendelőt :)
Ehhez társul a Keletis Gizi a szezont a vazonnal keverő, de állomását mélyen jellemző hozzászólása!
Az idén 10,2 milliárd forintos árbevételt váró Ganz Villamossági Rt. bevételei a következő években 20 milliárd fölé nőhetnek a MÁV Rt. motorvonattendere kapcsán érkező megrendelések révén – közölte tegnapi tájékoztatóján Dunai Zoltán, a társaság elnök-vezérigazgatója. A MÁV a napokban a svájci Stadlert és a Transelektro csoporthoz tartozó Ganz céget hirdette ki a 30+30 elővárosi vonat szállítására és karbantartására kiírt pályázata győztesének. A befutó ajánlat mintegy 120 milliárd forintos volt....
A napokban azt irtad, hogy az IC forgalmat "gumiorrú" motorvonatokkal
képzeled lebonyolitani. Remélem ez csak azért irtad, hogy jót nevessünk!
Az IC-k menetidejét csökkenteni kellene, és ezt a kapcsolgatós marhaságot
megszüntetni, ami sok IC járattal tesznek.
Megnyugtató megoldás az ivbebillenö motorvonatok beszerzése lenne. Ilyen
szerelvény ICT, mely a DB vonalain megbizhatóan üzemel, ráadásul ennél a típusnál nem voltak gondok az ívbebillentö mechanikával. Csökkenteni lehetne a menetidöt,
Ismert, hogy az ÖBB 90 500 euróra perelte az osztrák testvér topicot, mert birálni merészelte a Talent motorvonatot. Nem szeretném hogy igy járjunk, ezért eloszlatok néhány hazugságot.
Nem igaz, hogy a Talentet az ÖBB csak 120Km/h sebeséggel futathatja. Ennek valódi oka, az ÖBB közismeren rossz, elhanyagolt pályahálózata.
Nem igaz, hogy több motorvonatot nem lehet összekapcsolni. Ennek oka, hogy
az ÖBB vonalain a rövidek a peronhosszak.
Nem igaz, hogy a rossz konstrukció volna az oka, hogy más vasútársaság nem akart
ilyen villamos motorvonatot vásárolni. Az igazság, hogy, más gyártók suttogó
propagandájának következménye a Talent rossz híre, mert ezek a gyártók
etikátlan móndszerekkel sózzák rá selejtes vonataikat a vasúttársaságokra.
A valóság, hogy titokban a MÁV is vásárolt a vonatokból, amiket a Keleti Pályaudvar
mellett létesülö alagútba fogják falazni, ahogy tették a szergejekkel is a '60-as
években.
Aki mindezt nem hiszi, fizzessen 90 500 eurót! :-D
"Ebből látszik, hogy nem helyből kötözködni kell, hanem előbb egy kicsit gondolkodni és utána brummogni. :-)))"
Tévedsz!Nem azt kell betartanod amit gondolsz,hiszel,sejtesz,számolsz,stb. hanem ami oda le van írva.(Ha a kiállító bármilyen okból max. 120 km/h-t ír,akkor a sejtésem,igazam alapján szabályosan alkalmazható a 150 km/h?Nem.)
A Rendelkezés adójának fel kell(ene) nőnie oda,hogy a saját felelősségre firkálhat!(Többek között (majd) a Független Balesetvizsgáló Szervezet segítségével is.)
Írtad: "Az elővárosira pedig mennének az IC-szerelvények." Már annyiszor kértünk: legalább gondolkozz el egy kicsit mielőtt ilyen - ne haragudj, de - hülyeségeket beírsz...
Ha az emlékezetem nem csal, a milkabikák tendergyöztesként való kihirdetése után, a ADtranz/Bombardier szintén füstölgött, és pert fontolgatott a MÁV ellen.
EC62 menetrendszerinti sebessége 160 km/h. Ezt csak akkor lehet alkalmazni, ha a villanymozdonyon megy a delejfék. (Ez van a kipontozott részen).
Ha egyéb más okból kifolyólag nincs megfékezve 160-ra, az akkor is legalább 150-et ér, mivel emlékeim szerint a nagyseb. fékkiszabás nem tartalmaz 155 km/h-ra külön fék%-ot.
Ezért vágtam rá séróból a 150-et.
Ebből látszik, hogy nem helyből kötözködni kell, hanem előbb egy kicsit gondolkodni és utána brummogni. :-)))
"Kifogásait azonban csupán az eredményhirdetés előtt néhány órával osztotta meg a MÁV igazgatóságával. Emellett fellépését megkérdőjelezte az is, hogy a pontozási és értékelési rendszer ellenőrzésére - a tender eredményhirdetése előtt - kapott megbízását nem teljesítette."
Akkor miért várták meg a felelősségrevonással a cikk megjelenését?
"A Transelektro Holdinghoz tartozó Ganz Transelektro Villamossági Rt.-ben ugyanis a Magyar Fejlesztési Bank Rt. tavaly októberben csaknem 42 százalékos részesedést szerzett. Az állami pénzintézet tőkeemelésre fordított befektetése megközelítette az ötmilliárd forintot. A lehetőségeihez mérten sokat vállaló, évente hozzávetőleg negyvenmilliárd forintos forgalmat bonyolító Transelektro Holding számára így a motorvonattender megnyerése az állami tőkeinjekció után az állami megrendeléseket is meghozta."
"A konzorcium szereplésére ezzel együtt árnyékot vet, hogy a MÁV közbeszerzési eljárása eredeti kiírását kétszer is a Stadler számára kedvező módon módosította. Példa erre, hogy a svájci cég nem is vehetett volna részt a magyar vasút tenderén, ha az ajánlattevőktől eredetileg elvárt, évi negyvenmilliárd forintnak megfelelő árbevételi követelményt nem szállítják le húszmilliárdra. Emellett elgondolkoztató az is, hogy a Stadler valójában nem tudta teljesíteni a MÁV referenciaelvárásait sem. A pályázati kiírás szerint legalábbis a vasút olyan vonatokra kért ajánlatot, amelyekből már legalább tíz egység, egy évnél régebben, menetrend szerinti forgalomban közlekedik. Ehelyett a svájci cégtől egy, a MÁV-nak felajánlotthoz állítólag nagyon hasonló, de attól mégis számos jellemzőjében eltérő vonatot fogadtak el referenciaként."
Emléxem jól arra az éjszakára, I. bakter voltam. Akkoriban volt az a kísérlet, hogy a Kvarner a déli parton járjon. Minden állt mindenfelé, páros vonatok nem voltak, mert nem volt miből forgatni.
Reggel ráadásul a Kl-Fal közötti fázishatárnál a felsővezeték is megadta magát, így a 8719 utasainak a fázishatár-Kelenföld szakaszt gyalog kellett megtenni.
Ahogy szokták mondani: kutyaharapást szőrivel.
A kocsikról leesett kamionok áruját meg berakták két Gags kocsiba, amit kivittek Hárosra. Itt vagy fél éven keresztül nem történt velük semmi, ugyanis ment a vita, hogy a vámdíjat ki fizesse, illetve ki hogyan fizesse a kártérítést.
A roncs RoLa kocsikat meg felrakták pőrékre, így vitték javításba. Szép látvány volt, az biztos.
A vasútmodellezőktől jöttem és egy óriási segítségre lenne szükségem. Most építem a szegedi körfűtőház 1:120 modelljét, azonban ezidág nem sikerült megszereznem a vágányrajzát - az épületé szerencsére megvan -. Ha valaki tudna benne segíteni nagyon jó lenne.Köszönöm.
1./ Tegnap reggel még nem láttam, de a mai napra vére felkerült a MÁV honlapra a Hódmezővásárhely és Hódmezővásárhely-Népkert közöti vágányzári menetrend:
Minden érintettnek nagyon ajánlom figyelmébe, hogy utazás előtt tanulmányozza, ugyanis Szeged, Orosháza és Békéscsaba állomásokon a csatlakozásokat NEM biztosítják!!
Ezt a kolléganőm vasárnap a vonaton tudta meg a kalauztól, várhatott is Békéscsabán a csatlakozásra 2 órát:(
Mondjuk az számomra elég nehezen érthető, hogy a vonatpótlásban nem érintett Orosháza-Békéscsaba viszonylatú 7746-os sz. vonatot miért is kellett későbbre tenni és vele az összes csatlakozást lekésetni Békéscsabán, de biztosan ennek is nyomós oka van.
Hátha valaki meg is írja itt, hogy mi az.
A szembejövő 7721-es keresztje nem ilyen, mert azt, miután az IP-vel Telekgerendáson keresztezett, külön váratják erre a 7746-osra Csorváson.
2./ Az előfizetőknek ma, a példányonként vásárlóknak holnap megvásárolható HVG 96. oldalán is lesz motorvonat-tenderes cikk.
3./ És "szokás szerint" van ilyen cikk a mai Népszabadságban is:
"Ez a mutyizás ami már megint folyik irritálja a MÁV ügyfeleit és "támogatóit". Hmsoft ilyen panamákat, kétes ügyeket BIZTOS nem szívesen támogat."
Egy cég - legyen az állami, vagy magáncég - vezetőségének egységes fellépése szerintem nem mutyizás. Maga a döntés már persze lehet az. Panamákat, kétes ügyeket nem támogatok abban az esetben, ha ebből egyértelműen károm van. Csakhogy a probléma ennél sokrétűbb, mert egyfelől az "egyértelműen károm" az idő függvényében, más-más pontokon nézve, másképp mutathat. Másfelől, valójában minden ügy "kétes", hiszen olyan ügy nincs, amely valakinek ne okozna hátrányt.
"Nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani!!!"
Fordítva. Mindenképpen annak kell látszani, mert a közvélemény erkölcsi érzéke vagy mije, ezt követeli meg. Továbbá különösebb magyarázatok nélkül kell tisztességesnek látszani, mert a magyarázatokat a közvélemény általában nem fogadja el. (Nem érti meg, mutyit sejt, stb.) A "tisztességesnek kell lenni"-n már elvitatkoznék (miközben annak látszom), mert pl. mi is az a "tisztességes"?
"Az nem járja, hogy minden évben kifizetnek hmsoft és gumidani adójából 3-4-5-6 milliárdokat "eljárási hibák", "rossz mondatok" miatt!"
Valóban nem járja, de térféltől függően. Amíg adófizetőként nézek a dolgokra, addig skandallum. Ha viszont beszállítóként zsíros megrendelésekhez jutok, közvetítőként vagy csak egyszerű elsíbolóként leesik valami, akkor már minden egészen más. Akkor már akár adózhatok 10%-kal többet - a 100-szor annyiból -, persze nagy morgások közepette, mert ugye tisztességesnek kell látszani.
"Eddigi "élényeim" alapján még egy díjszabást sem jegyeznék ellen, nemhogy egy adás-vételi szerződést, pláne nem ekkora összegről!"
Nem vagy megelégedve a csapattal. Két eset lehetséges: vagy le tudod cserélni, vagy nem. Ha le tudod, onnantól a Te bizniszed, mert valóban a Te csapatod. Ha nem tudod, két eset lehetséges: vagy felállsz, vagy rájössz, hogy nem muszáj annyira ugrálni, bejönnek így is bevételek. Ha felállsz, onnantól szabad ember vagy és jöhet a következő történet. Ha nem, akkor viszont vállalod a felelősséget a csapat hülyesége miatt.
"Az ugyanis nem megy, hogy egyik kezünkkel szórjuk a milliárdokat számolatlanul, a másikkal meg "hitelesen" próbáljuk a "megszorítások" szükségességét lenyomni a szakszervezetek és a végrehajtók, no meg az utasok torkán!"
Úgy bizony. Azonnal kirúgni minden kommunikációs felelőst. Helyükre olyan embereket tenni, akik képesek felépíteni úgy a Patyomkinfalut, hogy az falunak látszódjék. Valódi falut ugyanis nem lehet építeni. Úgy gondolom, ez a gondolatbeli különbség köztünk: Te elhiszed, hogy lehet, én nem.
"Addig tölteném be a vezetői posztot a CÉG-nél, míg nem kell elvtelen kompromisszumokat kötnöm!"
Mi az "elvtelen"? Olyasmi, mint a "tisztességtelen"? Rendben, egy fogalommal kevesebb, de könyörgöm, írja már le valaki kilóra-literre (és nem szólamokkal), mi az a "tisztességtelen"...
"... A szerelvények - dinamikai jellemzőik, szállítókapacitásuk rugalmas változtathatósága és utasterük módosítása nyomán - intercity vonatként is használhatóak lesznek majd."
Lehet, hogy, ha IC szerelvényekként közlekednének, akkor jobb lenne. Hiszen úgy gondolom, hogy ezeknek is olyan központi ütközőjuk lesz (működési elvben), mint a Desironak. Ez főleg a Bpest-Győr-Sopron/-Szombathely, Bpest-Keszthely/-Nagykanizsa, Bpest-Dombóvár-Pécs/-Kaposvár-Gyékényes és Bpest-Cegléd-Szeged/-Szolnok-Nyíregyháza útvonalon válna be, hiszen így csatolt szerelvényként közlekednének, és ahol kell, ott pár perces veszteséggel szét lehet választani ill. össze lehet kapocsolni őket. Az elővárosira pedig mennének az IC-szerelvények.
"A FLIRT villamosberendezéseit úgy tervezték, hogy kétfrekvenciás járműként az Európában szabványosított mindkét váltakozó áramú táplálási rendszerről is üzemeltethetőek legyenek."
Akkor akár még Bpest és más, környező országok fővárosa (Bécs, Pozsony, Zágráb) között is közlekedhet EC/IC-ként, mert, ha jól értettem, hogy a 25 kV 50 Hz-n és a 16 2/3 kV-on is tud menni. Javíts ki, ha más a mondat értelme.
>és intézkedni=> fejes, ganyezas, stb:P Ez nem vicc!! Egy amerikai vasútállomásra megérkezett egy tengerimalac-pár (még hagyományos pár, nem olyan modern fajta...), szép nagy ládában. A címzett nem vette át, mert tévedésből sertés-díjszabást vetettek ki rá (malac-malac). A láda az állomási raktárban állt, és persze az emberséges vasutasok etették-itatták is őket, akik szépen szaporodásnak indultak. Mire az ügy lezárult, 132 tengerimalacot kézbesítettek a címzettnek, rendőri segítséggel, mert csak kettőt akart átvenni.
"A Népszabadság információi szerint a cég azzal fenyegetőzik: amennyiben a MÁV nem változtat döntésén, felülvizsgálják magyar befektetéseiket, így a 850 főt foglalkoztató Dunakeszi Járműjavító, illetve a 400 dolgozónak munkát adó mátranováki üzem fejlesztési terveit."
Egy év múlva utazhatunk a MÁV-tendert nyert FLIRT-ökön 2005-03-24 08:01:59
A Stadler Bussnang AG első két FLIRT típusú motorvonata 2006 márciusában kezdi meg működését a magyar vonalakon. Mint ismert, a MÁV Rt. nemrég a svájci céget hirdette ki győztesként az elővárosi motorvonatok szállítására és karbantartására kiírt közbeszerzési tenderén, a második helyezett Bombardier azonban meg kívánja óvni a pályázatot.
A MÁV Rt. 2005. március 18-án született döntése értelmében, a szállítási és karbantartási szerződések aláírását követően a Stadler és a Ganz megkezdi a pályázatban vállaltak teljesítését. Első lépésként a Ganz elindította a beszállítói megrendeléseket, derül ki a cég lapunkhoz eljuttatott közleményéből.
A motorvonatokat itthon egy több állomást magában foglaló road-show keretében idén április-májusban mutatják be, az első két szerelvény pedig 2006 márciusában áll forgalomba. Ezt követően havonta újabb 2-3 vonatot vetnek be, a flotta utolsó egysége pedig a szállítási szerződések aláírása után két évvel érkezik meg.
Az új vonatok a Budapest-Székesfehérvár, Budapest-Pusztaszabolcs és Budapest-Tatabánya vonalon közlekednek majd, a forgalmi igényektől függően 4-5-6 kocsis összeállításban. A szerelvények - dinamikai jellemzőik, szállítókapacitásuk rugalmas változtathatósága és utasterük módosítása nyomán - intercity vonatként is használhatóak lesznek majd.
A FLIRT villamosberendezéseit úgy tervezték, hogy kétfrekvenciás járműként az Európában szabványosított mindkét váltakozó áramú táplálási rendszerről is üzemeltethetőek legyenek. Svájc és Németország egyes elővárosaiban már jelenleg is ezek a vonatok üzemelnek, emellett a MÁV rendelésen túl a Stadler további 113 vonatra már szállítási szerződéseket kötött.
A motorvonat gyártása részben, üzembe helyezése teljes egészében Magyarországon valósul meg, a karbantartó egységet Pusztaszabolcson alakítják ki. A Ganz transzformátorokat és motorokat szállít a vonatokhoz, valamint koordinálja a belső terek kialakításában résztvevő kisebb alvállalkozókat. Az összeszerelést a MÁV Északi Járműjavítója végzi majd.
A magyar cégek beszállítói részesedése az induló 20-23 százalékról a 15. motorvonatnál 27-30 százalékra nő, a 28. vonatnál pedig eléri a 40-42 százalékot. A beruházás megvalósulásával 2250 új munkahely jön létre hazánkban.
Dunai Zoltán, a Ganz Transelektro Közlekedési Rt. vezérigazgatója szerint a MÁV a motorvonatokkal 30 év alatt 27,5 millió eurót takarít meg. A mostani megrendelés nyomán 2005-ben a cég árbevétele a tervezett 10 milliárd forintról 12-15 milliárdra emelkedik, s 2006-ban az összeg elérheti a 20 milliárdot is. A Ganz a svájci Stadler legnagyobb magyarországi alvállalkozójaként, valamint a magyar alvállalkozók koordinátoraként vett részt a MÁV-tenderen.
Bár a szerződést a tender értelmében legkésőbb április 18-áig aláírják, sajtóinformációk szerint azonban ezzel kapcsolatban kételyek merültek fel. A rendkívül szoros versenyben második helyen végzett német székhelyű Bombardier ugyanis bejelentette: nem fogadják el az eredményt, és a Közbeszerzési Tanácshoz (KBT) fordulnak jogorvoslatért, sőt szükség esetén akár nemzetközi fórumoknál is eljárást kezdeményeznek.
A Népszabadság információi szerint a cég azzal fenyegetőzik: amennyiben a MÁV nem változtat döntésén, felülvizsgálják magyar befektetéseiket, így a 850 főt foglalkoztató Dunakeszi Járműjavító, illetve a 400 dolgozónak munkát adó mátranováki üzem fejlesztési terveit.
"vasúti pályákat, állomásokat, rendező pályaudvarokat és átrakókat is megnyitják több szolgáltató előtt. Ezeknek a társaságoknak természetesen díjat kell fizetniük az általuk használt infrastruktúráért. Ez a pénz, amely az alternatív szolgáltatók díjbevételeinek várhatóan húsz-negyven százaléka lesz - a jelenlegi európai gyakorlatban is gyakori a negyven százalékos díjfizetés -, a MÁV kasszájába folyik majd be, ami jelentősen csökkentheti az állami vasúttársaság költségvetési finanszírozási igényeit."
Nem a MAV, hanem a Palyavasut kasszajaba folyik be.
"Hazánk egyébként 2006-ig kapott átmeneti mentességet arra, hogy a teljes vasúti pályáját megnyissa a vasúti szolgáltatók előtt, de egyelőre - piaci igény híján - a megnyitott pályakapacitás egészét sem használják. "
Piaci igeny hijan????
"három szervezet létrehozása a második félév feladata lesz. (...) A három szervezet egyikének feladata az lesz, hogy a vasúttársaságoktól függetlenül elvégezze a menetrendek összeállítását és a kapacitások allokálását."
Ez nem hangzik valami biztatoan.
"másiké, hogy a vasúttársaságoktól függetlenül kivizsgálja az esetleges baleseteket."
Ez viszont hatarozottan pozitiv.
"Antal Dániel szerint az MVH - amelyet szerinte leginkább a Magyar Energia Hivatalhoz lehet hasonlítani - egyszerre lát majd el közlekedési felügyeleti és a vasúti liberalizációt felügyelő hatósági feladatokat. "
Es mit csinal majd a Kozlekedesi Fofelugyelet?...
"Azokon a területeken, ahol nem lehetséges a vasúti piacot - sem most a teher-, sem később a személyszállítási piacot - liberalizálni, regionális vasúti szolgáltatásokat hoznak létre."
Vajon mi alapjan dol el, hogy hol lehet liberalizalni, es hol nem? A valasz nem kesik:
"Ezek lesznek a regionális vasúti hálózatok és az azokon működő regionális vasúti szolgáltatók - vázolja fel az egy-két éven belül megvalósuló változásokat Antal Dániel."
Hmmm... Ugy latom, a miniszteri biztos ur a szivugyeit tovabbra is belecsempeszi a munkajaba. Ez persze nem baj, a mostani helyzethez kepest mindenkeppen elorelepes. De lathatoan arra megy ki a jatek, hogy bebizonyitsa, a mellekvonalak gazdasagosabban mukodtethetoek, mint a fovonalak. Ez persze akar igaz is lehet, attol fuggoen, hogy a termelesi artamogatast milyen alapon osztjuk el: Ha vonalhosszra, akkor jol jarnak a mellekvonalak. Ha szallitasi teljesitmeny alapon, akkor mar nagyon nem. De akarhogy is osztjuk el, ettol meg nem fog lenyegesen kevesebbe kerulni a vasut.
A termelesi artamogatasbol valo minel nagyobb reszesedesre hajtas helyett inkabb onnan kellene megkozeliteni a problemat, hogy milyen eszkoz biztositja a leghatekonyabban a mellekvonalak kornyeken elo lakossag utazasi igenyeit. Mert a minisztei biztos ur elkepzelese megintcsak nem mas, mint a "mentsuk meg a mellekvonalakat" cimu otletborze egy ujabb fejezete.
"Az azonban biztos, hogy noha a vasúti törvény "nem fogja megtiltani azt, hogy többféle személyszállító vasút legyen", semmilyen módon nem teszi lehetővé, hogy azok egymással versenyezzenek."
Erdekes felvetes. Ezzel ugyebar eppen annak eselyet szuntetjuk meg, hogy a verseny reven javuljon a szolgaltatasi szinvonal.
Nem volt valaki ma reggel véletlenül Hidasnémetin?
A 7:32-es 7202 sz. személyvonatot az 5-ös Gorilla vitte Kassára (illetve ott volt tegnap este is, akkor a Cracoviáért jött, és azt is hozta vissza Hidasnémetire).
A nyugatis Gizi nyílvánvaló szakmai nihilizmusa "természetesen" az én ingerküszöböm is átlépte!!! Na, Csabi "jó" stílusban adta elő! Leszarta (sosifordán) kívül mindenki. Szemlézve sem lesz. Intézkedés sem. Ehhez társul a Keletis Gizi a szezont a vazonnal keverő, de állomását mélyen jellemző hozzászólása! Azért Koprivnicát keverni Kotoribával durva! Keletis Gizi nem ismeri a térképet és nem is értette meg a hozzászólás lényegét! Csabinak igaza van ugyanis!!! Azért milyen érdekes, hogy "kollégád" is kiszámlázta reflexből a helyjegy árát! Ezzel a "köztörvényes"státuszra is jó eséllyel pályázhat!
Az esetnek azonban várható következménye, mert hamarosan ráállok a kérdésre. Diktafonnal felszerelkezve a belföldi és nemzetközi pénztárosok sora lesz erről megkérdezve! Ha ellentmondásba kerülnek, feljelentést teszek több fórumon, talán a rendőrséges is!
Tekintettel arra, hogy diplomamunkát már nem kell írnom, de ez a műfaj jól is megy, meg érdekes is, így a következő két évben két TDK dolgozatat tervezek! Az első (jövőre) egy új alapokra helyezett, korszerű, a jövőbeni alternatív jegykiadási módokat és tarifaközösséget figyelembe vevő Üzletszabályzat lesz, kiegészítve a végrehajtási utasítások "koncepciójával". E TDK már akkor elős helyezést érhet el, ha összeállítok egy tesztet díjszabási kérdésekről, azt (segítségetekkel) "kitölttetem" a pénztárablak előtt és statisztikusan feldolgozzuk az eredményt! Ezzel önmagában igazolni lehet, hogy a Giziizmus fenntartása drága és irtó nagy hibaszázalékkal dolgozik!
A második dolgozat két év múlva. A fenti téma "kiterjesztése" lesz, csak épp nemzetközi díjszabásokat fogok írni! Ehhez azonban ki kell vernem a jelenleg hatályosakat a MÁV-ból, amibe bele fog rokkani a Keletis csapat és a Tarifa Osztály kollektívája! Teszt itt is lesz!!!
Nem árt, ha az ember "jövőbe tekintő" dolgozatokat készít. Mire oda kerülök, csak aktualizálni kell ezeket és figyelmem a struktúrális anomáliák felszámolásának szentelhetem! :) (A nemetközi díjszabások "melléklete" AKTUÁLIS felár, pótjegy és helyjegy katalógust is tartalmaz majd, illetve a kompok, fontos buszok és magánvasutak árait is!)
sosiforda: "Hol van ilyenkor Andó Gergely és a panaszkönyv?"
Ilyenkor Andó Gergely Országos Tudományos Diákköri Konferencián ült és NYERT! :)))))))
Az egyik zsűritag a Miskolci Egyetem egyik dékánja volt. Az előadásom utáni "vitának" lezárásaként ezt a kijelentést tette:
"Belőled vagy vezérigazgató lesz a MÁV-nál, vagy senki."
Ez így van! Csak nem értem, hogy ismerte ezt fel mindössze 10 perc alatt? Vagy ennyire átüt a stílusom? :)))
Úgy tűnik fel fogom venni a kapcsolatot a Közlekedéstudományi szemlével a dolgozat részleges publikálásának kapcsán. Erre bíztat ugyanis a zsűri elnöke és a vasúti szabályozás miniszteri biztosa is. Továbbá az egyik bírálaton is szerepel, hogy miért nem használtam forrásként a fent nevezett szaklapot! Nos azért nem, mert a témában két év alatt mindössze 2 cikket közölt, de egyikben sem volt olyan információ, amit más (magyar) forrás ne említett volna... E hiány enyhítése pedig talán nem volna haszontalan, a vasúti liberalizáció külföldön eddig tapasztalt hatásai és buktatói itthon még SOHA nem volt bemutatva "teljeskörűen" szaklapban (sem)...
MÁS!
Ökrös!
A topikon érdekes és tanulságos vita bontakozott ki a tettével kapcsolatban. Ez jó! A megosztottság egyik vonulata, hogy szabad-e "kiszólni" az "egységes" döntéssel szemben!
Nos ha ÉN lennék a MÁV Rt egyik legfontosabb vezetője már első napomon közölném a felsővezető társaim mindegyikével, hogy mivel közszolgáltatást végzünk, a közpénzt pazaroljuk így mostantól magam és munkatársaim MINDEN internetes és újságírói kérdésre ŐSZINTE és TELJES KÖRŰ tájékoztatást fognak adni!!! Ez a mutyizás ami már megint folyik irritálja a MÁV ügyfeleit és "támogatóit". Hmsoft ilyen panamákat, kétes ügyeket BIZTOS nem szívesen támogat.
Nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani!!!
A konkrét eset: én MÁV vezérigazgatóként, vagy üzletág vezetőként erősen azért lobbiztam volna, hogy NE a MÁV írja ki a tendert, ne ő bonyolítsa le. CSAK műszaki szakértőt delegáljon a társaság a bizottságba, mást NE! A MÁV Rt-nek nincsenek olyan szakemberei, akik képesek lennének egy ilyen eljárást teljeskörűen menedzselni! Ha meg nem megy, nem szabad eröltetni! Az nem járja, hogy minden évben kifizetnek hmsoft és gumidani adójából 3-4-5-6 milliárdokat "eljárási hibák", "rossz mondatok" miatt!
Én FELELŐS vezetőként nem mertem volna felvállalni, hogy az én tökömmel és büntetőjogi felelősségem alatt engem legszivesebben kersztbe lenyelő döntés előkészítő "beosztottak" verjék a csalánt. Eddigi "élényeim" alapján még egy díjszabást sem jegyeznék ellen, nemhogy egy adás-vételi szerződést, pláne nem ekkora összegről!
A motorvonatot az állam veszi, ő is fizeti. Akkor rendeljen ő. Műszaki "tanácsadásnál" többet a MÁV nem vállalhat fel!!!
Én is felszólaltam volna a tapasztalt anomáliák ellen, ha bent nem hallgatnak meg, nem tudnak "megnyugtató" válaszokat adni a felmerült kérdésekre (márpedig a MÁV rendre nem képes még üzemi, díjszabási kérdésekre sem, nemhogy a jelenérték számítás módjáról), akkor bizony MÁS fórumok következnek.
Az ugyanis nem megy, hogy egyik kezünkkel szórjuk a milliárdokat számolatlanul, a másikkal meg "hitelesen" próbáljuk a "megszorítások" szükségességét lenyomni a szakszervezetek és a végrehajtók, no meg az utasok torkán!
A MÁV különben sem egy cég! Minden üzletág minden részegysége külön királyság, önálló érdekekkel, preferenciákkal. A MÁV-nál mindenki farkasa mindenkinek! A színfalak mögött undorító bírkozások folynak, ami enyhén szólva sem viszi a CÉG-et előre.
Addig tölteném be a vezetői posztot a CÉG-nél, míg nem kell elvtelen kompromisszumokat kötnöm! Nem vállalnám fel, hogy a rám kent, vagy rám vetülő döntések miatt milliárdokkal lejjebb kerül a cég, miközben vasútszakmai kérdésekben nem is hagynak érvényesülni!
Többek között ezért nem MÁV vezető (egyébként szerencsére) Antal Dániel. Nem tudom elképzelni róla, hogy az "idalista" világképébe beleférne néhány milliós személyes haszonért közpénz milliárdokat elherdálni.
Én nem függök egzisztenciálisan a MÁV-tól. Remélem SOHA nem is fogok. Érzem annyira értékesnek magam, hogy tudjam, a MÁV-on kívül is lenne számomra élet.
A mostani eltaposó, az anomáliákra figyelmet felhívókat megfenyítő stílus már a mai erkölcsi mélypontra vitte a CÉG-et. E stílussal nem lesz a CÉG soha hasznos, megbízható és megbecsült tagja a szállítási piacnak.
Nem pályahiba volt. Hőnfutás volt az oka. Ha működött volna Tatabányán a hőnfutásjelző, nem következett volna be. Egyébként tényleg Kelenföldön volt a páratlan végén, kidöntött egy oszlopot, leszakadt a kereszttartó is. Három Saadkms lett totálkáros, meg kettő teherautó. A roncsmenetet Hároson állítottuk össze. Volt benne még egy Rs kocsi is. Arra volt felrakva az összetört kamion rakománya. Nagyszerű látvány volt!
>Biztos azert irtak, hogy elfoggyon a havi irasbeli blanketta limit:P Azért ez nem igazságos, egy kisérő nélküli szarvasmarha egy Bz-re komoly veszélyt jelent. Pl. törik tőle a tengelye :))
"Pusztaszabolcs-Iváncsa közt mindkét vágányon elszökött birkák. xxx sz. szelvényben figyelj jelzés adása kötelező, szükség esetén megállni és intézkedni"
Lehet - de az is lehet, hogy nem. Amit Te írsz, az lehet egy pillanatnyi dühroham következménye, de eléggé elhamarkodott, mert a vége ugye ez esetben nem túl rózsás.
Kb. a következők vannak tehát: 1. Az egységes MÁV döntésével szemben lépett fel. Ekkor egyértelműen veszített, megy a levesbe. 2. Az egységes MÁV döntésével szemben lépett fel, de azért, mert már várja egy másik állás/pénz, és feladata a balhécsinálás volt. Rendben, de ki a "megrendelő", tényleg a 2. helyezett? A botrány nem fogja a 2. helyezett helyezését - előrelépés helyett - elsöpörni? Akkor már inkább az volt a megrendelő, aki be sem jutott. 3. Mint 2., de a megrendelő nem a beszállítók egyike volt, hanem olyasvalaki, aki az egésznek a leállítását, vagy legalábbis elodázását hivatott irányítani. 4. A nem egységes MÁV xy önálló cégének döntésével szemben lépett fel. Ekkor nem kellene felfüggeszteni, de a kérdés az marad, hogy ez esetben kit képviselt?
Ha 1., az nem vall nagy taktikusságra (de az adott közeg éppen kihozhatja, hisz mindenki valahol emberből van). Ha 4., akkor ebből még egész érdekes kis történet kerekedhet. A 2. elég kockázatos. A 3. egy jó kis kavarra játszik, aminek irányított kommunikációval könnyen lehet az a vége, hogy "hagyjuk egyelőre az egész tendert a fenébe". Egyébként akár a 4. is ide vezethet, továbbgöngyölítve a "miért nem teljesül a MÁV darabolása" című történetet - ez pedig szintén lehet egy ok.
Dehogynem, csak éppenséggel valaki kitalálta, hogy erre már nincs, arra meg még nincs engedélyük...
Hogyan is mehetne egy volt szlovák mozdony immár lengyel lámpákkal, meg egy lengyel áramszedövel söt már kiiktatva a ZSR állománybol egy szlovák sinen? Elképzelhetetlen ugyen......:-D
Elég sokat jártam ahhoz a 25-ös vonalon, hogy lássam, hogy mekkor a forgalom. A forgalom meg nem egyenletesen oszlik el egész nap, hanem van amikor rövid időn belül megy több vonat, után a meg sokáig semmi. Amúgy meg gondolom, hogy a ZEG előtt nem dönget majd 120-szal a vonat a Bz :) , így a menetidő sem rövidül annyival, hogy térköztelenítsenek. Amúgy néhány térköz már nem osztana-szorozna egy ilyen komoly beruházásnál.
>A lengyel magánvasutak mozdonymatuzsálemeket vesznek Szlovákiábol. A napokban ... lámpákkal Lengyelországban vontatva. Már menni sem bírnak?
>De akkor azt nem értem, hogy - független harmadikként - mi köze az egészhez? Vagy csak úgy nyilatkozott, mint ahogy én nyilatkoznék Kótyomfitty Kft. szemetesvödör beszerzéséről? Azt gondolom, túlbonyolítjátok a dolgot. Szól Ökrös titkárnője a főnöknek: "Hallotta, hogy a motorvonat-tender résztvevői kaptak egy kis borítékot, hogy 'az Ön folyószámlájára nx100 eFt jutalmat utaltunk át'?" "Hát én???" "De főnök, maga nem volt a döntési testületben..." "A bü.. ku.. anny... !!! Hol egy újságíró???" Szerintem ennyi volt.
>Az ÖBB 90.500,- Eurora perli az osztrák vasutas forumot, mert ott pellengérezték a Talent körüli eseményeket. Lehet, hogy adtál egy tippet a MÁVnak? Bár nem hiszem, nincs az a per, amit egy MÁVos jogász el ne tudna veszíteni. Most épp azért fizetnek 3 milliárd forintot, mert eladnak egy telket :)))
>Azért tudom, mert éppen utaztattam asszonkámat, s belecsöppentünk Fc Kl-i végén az elhárítási munkálatokba, így le kellett bújtatnom:)) Hűűűűű, ez jóóóóóó!! És már elég annyit mondani, hogy "Bocs, rola siklás!" ??
A 25-ös vonalon felesleges térközöket felszerelni. Teljesen szükségtelen. Gondolom ezért szerelik le a már meglévő szakaszon is. Nyilván kevesebb költség fenntartani két tengelyszámlálót, mint 3 térközjelzőt meg a hozzá tartozó berendezéseket. Akár nemzetközi vonal, akár nem, a vonatok nem kétpercenként mennek rajta. HAnem óránként-kétóránként. És ehhez nem kell térköz.
A vonalon talán a legforgalmasabb szakasz, a Zalaszentiván-Zalaegerszeg szakasz! Meg kell nézni a menetrendet, van benne jópár eset, amikor kis időkülönbséggel indul el egy irányba két vonat. Ha nem telepítenek újat, mert sokba kerül, az egy dolog, de egy meglévő, és szükséges berendezés leszerelése, az egyértelmű visszafejlődés!!!!! :(((((
A kettőt ugye különválasztottad? Mert itt két különböző dologról van szó. Nem a kipontozott részre írt adatra gondolok, hanem a tollal írt mondat végén lévő korlátozásra. Te is?
Terkozjelzok funkcioja elsodlegesen nem visszajelzes az utatjarokat fedezo berendezesek allapotarol. Nem hinnen, hogy latvanyosan athelyeznek ezeket a jelzoket. Gondolj bele a legutolso, a bejarati elotti kiegeszito tablas terkozjelzo szolgal elojelzokent. Ha ezt kozelebb viszik mint ahogy eddig volt, az igen csak veszelyeztetne a kozlekedes biztonsagat (szerintem). Szamos mas okot sorolhatnek fel, szoval nem hiszem emiatt tomegevel helyeznek at a terkozoket.
De a terkozjelzok helyet es tavolsagat nem ezek miatt allapitjak meg vagy rakjak at!
Igazad van, nem részleteztem eléggé. Itt néhány méterről - esetleg néhány száz méterről lehet szó: ha úgy jönne ki a térközjelző helye, hogy útátjáró után pár száz méterrel, akkor elé fogják rakni, vagy fordítva, kicsit távolabb, hogy ne legyen túl távol az épp ott levő útátjárótól. Természetesen nem mindenáron az útátjárókhoz kötik a jelzőket, mert úgy nem sok értelme lenne a térköz funkciónak.
>>Kérdem még egyszer, ha ö nem felelös, akkor minek járatja a száját?
Nyilván a Bombi mellet kötelezte el magát. Ez számára előnyökkel is járt. Most csinálnia kell valamit (mindegy, hogy mit), ha kirúgják a MÁV-tól az kellemetlen, ha híre megy, hogy nem dolgozott meg a pénzéért az is. Most küzd, mint disznó a jégen és reménykedik, hogy megússza. Ha felülbírálják a tendert, akkor nyert.
1-esen valoban a terkozok adnak infot az AS-ek allapotarol. De a terkozjelzok helyet es tavolsagat nem ezek miatt allapitjak meg vagy rakjak at!
Bejarati elvitele a fedezes miatt lehetseges azert, hogy jobban iteltek meg helyi tolatoszolgalat vagy mas forgalmi okok miatt ne AS legyen, ne ugy mukodjon.
Illetve jo pelda volt a Gyomroi eset, hogy nem jo ha becsusszanhat a bejaratin egy szerelveny es igy tortenhet gond.
>>A lengyel magánvasutak mozdonymatuzsálemeket vesznek Szlovákiábol.
A lengyeleknél állítólag olyan bizber van, hogy még a tirisztoros mozdonyokat sem tűri. Ilyen régi cseh mozdonyok vannak a PKP - nál is. Csak a PKP újonnan vette őket. Az ikermozdony az ET40, a másik narancssárga.
Szerintem ebben tobb nem valosagot fedo kijelentes-allitas van.
Oké, lehet, hogy az általában kifejezés nem állja meg a helyét. Mindenesetre a tapasztalatom (1-es vonal) az, hogy ezt így is szokták csinálni. Félig nem idevágó példa: Az egyik GySEV-es állomás bejárati jelzőjét azért vitték ki jó messzire, hogy fedezzen két útátjárót.
Egyébként, ha nem is így készültek a térközös pályák, azért ebben lenne némi logika meg praktikusság, nem?
Kisteleken kijárás közben a váltón egy kocsi kilépett és elment egy darabig, aztán szétszakadt. Olyan 500 m-t rongált meg az Sg felöli oldalon. Most nem találom, de olyan 6-7 éve volt.
A tengelyszámlálós megoldás egy lehetséges megoldás. Egy másik megoldás a szig. sínes. Hogy melyiket alkalmazzák, azt a szakik meg a pénz döntik el. A szigetelt sínekből a kábelt lopják, a tengelyszámlálókat meg egy vasdarabbal meg lehet bolondítani. Megvannak az előnyei meg a hátrányai is mindegyiknek.
Tengelyszámlálót térközjelző mellé is fel lehet szerelni. A GySEV-en teneglyszámlálók vannak, és állomásközi közlekedés.
A 25-ös vonalon felesleges térközöket felszerelni. Teljesen szükségtelen. Gondolom ezért szerelik le a már meglévő szakaszon is. Nyilván kevesebb költség fenntartani két tengelyszámlálót, mint 3 térközjelzőt meg a hozzá tartozó berendezéseket. Akár nemzetközi vonal, akár nem, a vonatok nem kétpercenként mennek rajta. HAnem óránként-kétóránként. És ehhez nem kell térköz.
Az útátjáró fedezőjelzők a 25-ösön nem azonosak a mellékvonali fénysorompót ellenőrző útátjárójelzővel. Előbbi főjelző ugyanis, míg utóbbi nem, pusztán ellenőriz, és nem biztosít! Térközös pályán általában a térközjelzőket úgy telepítik, hogy útátjáró közelében legyenek, így fedezik is egyben az átjárót.
A 25-ösön külön jelzőjük van. Előjelző is van hozzá. A lényege az, hogy ha nem záródik a sorompó, akkor a főjelző vörös jelzése mellett nem lehet elhaladni, meg kell állni. Ilyenkor gondolom az állomásról a fszt. hívójelzést vezérel ki, és akkor átballaghat a vonat az átjárón. Az átjáró tehát teljesen biztosítva van.
Ahova kellene térköz szerintem, az a GySEV. Akár tengelyszámlálóval, akár szigetelt sínnel.
Ez jo nagy pazarlas lenne! Kethely meg a kirakodasi helyszintol vagy 8-10 km!!! Egyszerubb ha pl. Dacia visszahuzza az alig 3km-re levo Balatonkereszturra es ott a Szergely koruljar.
RoLa-siklások: emlékeim szerint volt Cegléden 1, Fradiban 3, Kelenföldön 1, Kisteleken 1, meg még egy valahol a 140-en a kezdetek kezdetén (akkor még 40-nel kitéröbe). De egyiknél sem emlékszem idegen tárgyra.
Miert kell Kethelyig elvinni? Miert nem jo a nyilt vonalon mint Feketebezsenynel. Én úgy tudom, hogy a nyílt vonalon rakodnak. Kéthelyen legfeljebb körüljárnak.
várva az a bizonyos excel tábla hanem (ami szerintem reálisabb) most az eredmények értékelésésre készült, és valószínúleg készült több is
Azt azért kötve hiszem, mert hasonlo tenderek kiirásának van egy törvényes formája, és abban benne kellett, hogy legyen ha nem is egy EXCEL táblázat formájában, de legalább ugy, ahogy azt ma az indexen is lehet látni - azaz
pl.
féröhej + sulyozás
ár (lebonta egy féröhelyre) + sulyozás
karbantartás + sulyozás
stb.
s ez alapján még egy középiskolás diák is maga megirhatja a táblázatot.
Ebben igazad van, hogy a vonatindító vagy a rendelkező állomáson kell elsősorban megértesíteni a vonatok személyzetét, és amenyniben a következő rendelkező állomáson menetrend szerint áthaladó a vonat, akkor a következő rendelkezési szakaszról is meg kell értesíteni.
Amit mondok, az arra vonatkozik, hogy a tárgy, amiről beszéltünk, az kétséges szerintem, hogy ilyen került volna rá az Írásbeli rendelkezésre.
Koszonom a reakciokat, valaszokat. Gondoltam, hogy Kavaleczet megint lehagyta a santa kutya, mert 4 eve mar volt topic, es ha tenyleg sinre helyezett idegen testtol siklott volna az a RoLa, akkor arrol valszeg tudtunk volna.
Csak tudod elolvasva, hogy az elozo vagy a kihalado allomason amit kovet a helytelen vaganyon torteno haladas, hogy Dinnyes elott a Maestral utoljara Kelenfoldon all meg menetrendszeruen es ott lehet bonyolultabb lenne az irasbelit kiosztani mint a Keletiben.
Okes csak en az est altalaban +-nak veszem, de most mar mindent ertek. Vagyis tudom a hivo az csak kulon letezik, nem lehet mellette sarga v. zold feny.
Továbbra sem hiszem, hogy ilyen szerepelt volna az Írásbeli rendelkezésen az előzőekben leírtak miatt.
A Hívójelzés is egy jelzés, és a Szabad az elhaladás-jelzés is egy jelzés. Az utóbbi volt korábban, és az előbbire szokták azt mondani, hogy egy elektromos kézijelzés. A két jelzés természetesen csak külön-külön létezik. Az általam leírtakban az és kötőszó a vessző, és nem a + jel jelentésében szerepelt ott.
Az EuroDomino kiegészítőnél nincs probléma, mert az nem menettérti. Akkor is 50 %, ha egy útra veszed és akkor is, ha menettértire, így könnyen ki tudnak adni 2 egy útra szólót.
Ha a drágábbat veszed és az olcsóbb útvonalon jössz, akkor a kalauz,
A./ kezeli
B./ kezeli és igazolást is ír, hogy a különbözet visszatérítését tudd kezdeményezni. (ez a szabályos)
C./ Elkezdi mondani, hogy ez a jegy itt nem is jó, stb.
Én sem tartom jónak, hogy kötnöd kell magad pl. egy Budapest-Pozsony/Prága útnál ey bizonyos határátmenethez.
A viszonylati kedvezményes Bp.-Pozsony jeggyel pl. kiküszöbölhették volna ezt a problémát, hogy adott árért vagylagosan legyen érvényes mindkét útirányon át.
Még jó, hogy Komárom már nem játszik be, az volt a szép, amikor errefelé 3 útvonalon is lehetett járni-kelni.
szerintem a bácsi a tévében ha okos hasonlatot akart volna mondani, akkor megemlíti az asszem 2 évvel ezelőtti, Balatonalmádiban történteket, amikor is állítólag enyhén értelmi fogyatékos fiatalok vöröskövet helyeztek az állomáson a vágányokra többször is, siklás egyszer sem volt.
Majd en informalok mindenkit, mert itt lakom. Mivel a fonyodi reszt a balatonfenyvesi nagyberekig lealapoztam (ahova kellett a zuzottko), most jon a balatonfenyves es a helyiek altal Sedi utnan nevezett a mostani M7 vegpont kozotti koszallitas. Erre idealis vasuti hely Balatonkeresztur es Balatonujlak kozotti nyilt szakasz.
Kerlepszepen kedves kollega, koszi a felvilagositast. Dinnyeshez hozzatennem, hogy friss feljegyzeseim es fotoim alapjan a bejaratikon van hivojelzes, de a kijaratikon nincs.
Erdi elag regi fajta feloldojanak alakjan es mereten azert csodalkozom mert F.1. szerint egy kezi, de lehet teves es pontatlan bejegyzes alapjan (ami birtokomban van) ervenytelen.
Tavaly nekem az Andrássy úton gond nélkül kiadták a lengyel ED jegyhez kiegészítést úgy, hogy odefelé Szob felé, visszafelé Rajka felé.
Egyébként én nagy kitolásnak tartom azt, hogy már a jegyváltáskor el kell döntenem, hogy melyik vonattal jövök haza, merthogy többféle útvonal van, amelyeknek másmilyen ára van. Kíváncsi lennék ara, hogyha a drágábbat veszem, és az olcsóbb útvonalon jövök, akkor mit lép a kalauz?
"Kavalecz Imre, a MÁV Rt. szóvivője: Ez történt négy évvel ezelőtt a Ferencvárosi pályaudvaron. Akkor egy kamionokat szállító vonat siklott ki szintén valamilyen kemény tárgy miatt, amit a sínekre tettek."
Nem mintha ketelkedni mereszelne'k Kedvenc Imrenk szavahihetosegeben, de tenyleg egy ilyen targy miatt siklott ki az a RoLa ott es akkor? Egyaltalan RoLa volt? Ferencvarosban volt? 4 eve volt?...
"Hány Ft-ot kap a MÁV a diák/nyugdíjas/... jegyek/bérletek árának teljesárúra való kiegészítéseképpen? Hány Ft-ot kap a MÁV a 65 éven felüliek ingyenes utaztatására?"
A fogyasztoi arkiegeszites osszege kb 24 Milliard forint. Ez tartalmazza mindket osszetevot.
A múltkor pont ugyanezt a kérdést tette fel Andó Gergely a Keletiben és még elégedett is volt a rá kapott válasszal, de, hogy pontosan mi volt az, azt már nem írta be ide.
Próbáld meg Te is a MÁV direktet (06-40-494949) és/vagy valamelyik nemzetközi pénztárat.
Nekem eddig erre mindig azt mondták, hogy jöjjek ugyanazon a határponton vissza, ne variáljak:)
Bizonyára ki lehetne adni vagylagos útirányon át is a jegyet, csak éppen ez nem biztos, hogy minden pénztárosnak sikerülne.
Erre mondok egy árat - 4935,- Ft szrintem - és kíváncsi vagyok, hogy ha utánakérdezel, ők mit mondanak.
Szerintem ugyanis a menettérti kedvezményt figyelembevéve eltérő útirányon át ennyi lenne a jegyár. Őszintén érdekelne, hogy hozzáértők szerint mennyi és miért.
Ez bonyolultabb, mint egy Budapest-Kotoriba menettérti, ami már így is túl nagy falat volt a Nyugatinak:(
Azt azért semmiképpen ne fogadd el, hogy adjanak egy odát és egy visszát teljesáron (11.750,- Ft), mert annál akkor is jobban jársz, ha veszel 2 relációs kedvezményű jegyet Bp.-Szob-Bratislava és vissza 15 EUR, Bp-Rajka-Bratislava és vissza 17 EUR és utóbbival jössz vissza.
Ez így összesen 8000,- Ft.
Az EC-n nemzetközi utazás esetén nincs EC pótdíj.
Visszafelé a Poloni EC a MÁV menetrendkönyv belföldi oldalai szerint nemzetközi forgalomban helyjegyköteles, a heljyegy ára 3 EUR = 750,- Ft, DE jó, ha tisztában vagy azzal a szabállyal, hogy belépő utasnál a helyjegy meglétét nem kell vizsálni.
Ezért a helyjegy hiánya miatt a kalauz nem pótdíjazhat, sőt a helyjegyet sem vetetheti meg veled befelé jövet.
Ha ő mást mondana, kérd meg udavriasan, hogy vegye elő a 2005.évi menetdíjtáblázatot és ott az 54. oldalon nézze meg a 98. pontot.
Betonlapot tettek a sinekre A rendőrök időben érkeztek RTL Klub Híradó - Borsody István 2005-03-23 17:39:41
Akár vasúti tömegkatasztrófa is történhetett volna egy betonlap miatt, amit három fiú tett a sínekre még hétfőn Nagykőrösön. Az esetet szerencsére észre vették és a rendőrök még időben, egy gyorsvonat érkezése előtt eltávolították a 10 kilós betondarabot. Tavaly összesen 147 hasonló eset történt.
document.write(banner_script(330,247));
A 10 kilós betondarab már nincs a síneken, de amikor hétfő délután a rendőrök a helyszínre értek, egy hat-hét centiméter vastag betonlap várta őket, amit egy váltóhoz tettek.
"A helyszínen három fiatalt találtunk, akik tettüket azzal indokolták, hogy egyszerűen jó mókának tűnt a dolog, nem akartak bajt csinálni, kíváncsiak voltak, hogy mit csinál a vonat a kövekkel" – mondta el Rupp Szolt, a Nagykőrösi Rendőrkapitányság századosa.
A vicc rosszul is elsülhetett volna, ha a rendőrök nem veszik le időben a betonlapot a sínekről. Pár perccel az eset után ugyanis egy gyorsvonat érkezett a nagykőrösi pályaudvarra.
"Ennek az a veszélye, hogy egy kemény tárgy a mozdonyt kiemeli a sínpályáról" – mondta el Kavalecz Imre, a MÁV Rt. szóvivője.
Vagyis a vonat kisiklásához is vezethetett volna. Ez történt négy évvel ezelőtt a Ferencvárosi pályaudvaron. Akkor egy kamionokat szállító vonat siklott ki szintén valamilyen kemény tárgy miatt, amit a sínekre tettek. A rendőrség eljárást indított a két 14 és egy 16 éves fiú ellen, és ezért a viccért a büntető törvénykönyv szerint akár három év börtönt is kaphatnak.
Hajmáskér - Kéthely között szállítjuk a kővonatokat. A vonatok Kéthelynél rakódnak ki. Két mozdony lesz, M62 illetve M44. A nagykanizsai 3 tartalék van megrendelve, ami az M44 bizonyos napokon a mesztegnyői kiszolgálást is végezte.
Amennyiben nem a kijárati jelző továbbhaladást engedélyező jelzése alapján jár ki a vonat a helytelen vágányra, - lásd: Hívójelzés és Szabad az elhaladás-jelzés - akkor a helytelen vágányról való közlekedés tényéről is értesíteni kell a vonat személyzetét. Amennyiben előre nem látott ennek az oka, pl. bizt. ber. zavar, akkor azon állomás értesíti meg a vonat személyzetét, amelyikről a helytelen vágányra halad ki. Abban az esetben, ha pl. átépítés miatt közlekedik a helytelen vágányon, akkor elképzelhető, hogy megelőző állomás adja az értesítést felkérés alapján, amire példa volt a tatai átépítés.