Teljesen hagyományos (izzós) jelzőoptikák színe sem egyforma. Nekem a zöldnél a leglátványosabb a dolog. Az elmúlt tizenöt-húsz évben teljesen türkíz, a korábbiak egyértelműen szép zöldek. Volt lehetőségem csak a lencséket közelről is megnézni, egyszerűen tényleg más-más színűek. (Közelről maga a lencse egyébként kéknek látszik.)
A Siemens 136 típusú optikájának sokfajta előtétüvege van, attól függően, hogy dombtetőre vagy völgy aljába építed, illetve a pálya balra vagy jobbra ível (és még ki tudja, mennyi opció). Igazán sok fajta megoldás van.
A színes üvegek színe elvileg szabványos, a gyakorlatban változó. A zöld, sárga színe változott is egy kicsit idővel. (Mintha a sárga kezdetben zavaróan vöröses tudott volna lenni, a zöldbe pedig utólag kevertek egy kis kékes árnyalatot.)
Köszönöm a választ, úgy gondolom te jársz a legközelebb az igazsághoz, s közben leltem (nem túl éles) képet is a fresnel lencsékről.
Az idő vasfoga pedig a külső részre tapad féktuskópor, ami eléggé jól ráég, belülről meg csak simán poros/pókhálós lesz.
Viszont az a nagyon enyhe ívviszony már indolkolja a másik lencse használatát? Istvántelek mh-nél, ahogy lentebb írtam, 58b / 61b vonatkozásban? Ez meglepő.
"Alternatíva lehet a piros-zöld-kék LED-ek keverése, de nem hiszem, hogy vasúti berkekben ilyeneket használnának, hiszen az egyes komponensek egyenkénti meghibásodása esetén egy fehérből kristálytiszta sárga, zöld, piros lesz :)"
Ilyet járműben láttam, talán külföldi Siemens mozdony volt. A piros zöld arány a fehérek mellett kb 15% lehetett.
A kifejezést, hogy "zuhanyrózsa" még egyeltalán nem is hallottam, A "Légyszem reflektort" viszont igen, mivel a Percept kft készített sok lámpát a vasútnak.
Egészen konkrétan Istvántelek mh 58b (sápadt sárga) 61b (narancssárga) jelzőkről lenne szó. Meglepődnék, ha izzó helyett LED lenne a fókuszpontban. Viszont semmi sem leheteten.
Mindkét irányba eléggé egyenes, legalább is egyáltalán nincs kissugarú ív pv irányban.
Én emlékszem egy 2/b változatra is, ami nem nagyon terjedt el, amikor a zuhanyrózsa elé épített optikai rendszer (nem egy Fresnel-lencse!) szimulálta az izzós látványt, és még olyan elektronika is volt benne, ami az izzós működőképesség-ellenőrzést is szimulálta (amúgy szerintem lehet LED fényforrást kvázi-kikapcsolt állapotban rögzíteni, hiszen tízezred-másodpercre is elég fölvillantani és ma már elég jól dimmelhetőek is).
Nekem úgy rémlik, létezik a fehér LED-eknél a fénycsőhöz hasonló működési elv, azaz egy UV-dióda van valami fluoreszkáló tokozásban
Igen a fehér LED-ek így működnek. Ha megnézed, minden fehér LED tokjában ott van a sárga színű trutyi (az SMD-k,, COB-ok esetén ez jól látható, de az átlátszó tokozású furatszerelt LED-ekben is ott van a kristály körül, ha jobban megnézed). A kék fény miatt alapból a fehér LED-eknek nagyon hideg lenne a fénye (és volt is kezdetben), ezért idővel rájöttek hogy a foszforos fluoreszkáló cuccot ilyen-olyan adalékanyagokkal lehet finomhangolni hogy a kék alapszínt kompenzálja (ez az adalékolt trutyi szokott a kicióccó LED-ekben idővel/hőmérséklettel változni, és a LED fénye elmászik a zöldes-kékes irányba).
Alternatíva lehet a piros-zöld-kék LED-ek keverése, de nem hiszem, hogy vasúti berkekben ilyeneket használnának, hiszen az egyes komponensek egyenkénti meghibásodása esetén egy fehérből kristálytiszta sárga, zöld, piros lesz :)
(Bár nem tudom 100%-osan, esetleg jön valaki, aki jártas a szigetvilágban, és megmondja, de) kivétel lehet az előbbiek alól az angolok vicces ismétlőjelzője. Adódott ugyanis, hogy "történelmileg" náluk az ismétlőjelző a kivilágított fehér korong előtt vízszintesből 45°-ba elforduló fekete kar volt (fizikailag mint a német Sperrsignal, logikailag a magyarhoz hasonló "M! következik"/"Nem M! következik" értelemben). Aminek – angolos hagyománytiszteletből – elkészítették a LED-es... izé... alak-fényjelzőjét. Fény, mert ugye LED-ekből van kirakva (zuhanyrózsa-stílusban); ugyanakkor alak, mert... hát a világító minta hordoz információt. Aztán valamikor az ezredforduló után kitalálták, hogy milyen jó lenne egy 3. fogalom a zöld jelzésnek. Kézenfekvő volt, hogy erre a 90°-ban függőlegesbe álló fekete sávot rajzolják ki a LED-ekből, ezért aztán úgy döntöttek, hogy... tádámm! maradnak a 45°-nál, de legyen zöld! Ezzel az alak-fényjelzőből egy fény-alak-fényjelző lett :) És hogy még angolosabb legyen a dolog, az ilyen jelzők árbócán egy függőleges fekete sávval megszakított fehér korong jelzi, hogy a jelző tud ferdén áthúzott zöld jelzésképet is.
Alant mellékelve egy ilyen "banner repeater" három állapotáról készült fotó:
A jelzőkbe épített "zuhanyrózsában" van valami optikai elem, ami a Fresnel-lencséhez hasonló szűk pászmába vetíti a fényt (valami pár fokos fénykúp rémlik, de lehet tévedek), vagy egyszerűen annyival fényesebb az izzós/COB megoldásnál a rengeteg LED, hogy látszik így is elég messziről és még örülünk is, hogy nem kell olyan precízen beállítani pályairányba az optikát?
Nekem úgy rémlik, létezik a fehér LED-eknél a fénycsőhöz hasonló működési elv, azaz egy UV-dióda van valami fluoreszkáló tokozásban, de persze nem tudom, vasúti környezetben mit használnak.
1.) A hagyományos kivitel az izzó + Fresnel lencse. Ezek hátránya, hogy az izzók kiégnek, lehet őket cserélgetni. Előnye, hogy bevált technológia; illetve az izzók épségét azok sötét állapotában is lehet ellenőrizni.
2.) Az izzók kiváltására alkották meg a LED-es "zuhanyrózsákat", ezekben sok kisméretű LED világít, így nem szükséges akkora "optika", lapos a hátuk (ilyenek találhatóak pl. Székesfehérvár felé a nyílt vonalon). Előnyük a LED-ek miatti nagyobb élettartam és fényerő; hátrányuk viszont, hogy a megfelelő fényerejüket, a fényük homogenitását, láthatóságát nehéz visszaellenőrizni, mivel a LED-ek egyenként éghetnek ki. Ugyanakkor a LED-es technológia miatt az ilyen optikák működőképességét is csak felkapcsolásuk után lehet visszaellenőrizni, emiatt az optikákat csak megfelelő sorrendben lehet kigyújtani, hogy meghibásodás miatt még véletlenül se alakulhasson ki megengedőbb jelzéskép (pl. ha az alsó sárga égett ki, először mindenképpen ezt kell kigyújtani, visszaellenőrizni (majd a vöröset lekapcsolni), majd a felső sárgát/zöldet kirakni). Ezeket a MÁV-nál tudtommal a legutóbbi időkig csak térközjelzőkbe engedélyezték, M! szabványos állású jelzőkbe nem. Más vasutaknál (pl. az angoloknál és íreknél) ugyanakkor szép karriert futottak be, ott még azt is megcsinálták, hogy a "zuhanyrózsákat" összefésülve az egy fényt adó jelzéseket egyetlen optikába nyomták össze – tehát a csak P/S/Z jelzéseket adni képes jelző az angoloknál egyetlen optikát tartalmaz –, azaz a LED-es technológiának köszönhetően új "alakú" jelzők is keletkeztek.
3.) Legújabban a nagy fényerejű COB-LED + Fresnel lencse kombó a nyerő (ha minden igaz, a MÁV-hoz a Thales hozta be a Railed fantázianevű termékükkel). Ezek az izzóshoz hasonló felépítésük miatt elölről kb. ugyanúgy néznek ki (villogtatásnál azért lebuknak), bár a LED-ek túlméretes hűtőbordája miatt hátrafelé még nagyobb is a bucli a jelzőn, mint az izzósokon. Előnyüket/hátrányukat a fentiekből össze lehet ollózni :)
Érdekesség, hogy Hűvösvölgyben a kijárati jelzőn a V optika még konzervatív izzós, de a S és Z optikák már LED-esek (emlékeim szerint).
Azt, hogy az izzós és különféle kivitelű LED-es jelzők színe mennyire tér el, gondolom komoly kutatások tárgyalják (azt tudom, hogy az angolok hajdanán a LED-ek hőskorában szenvedtek vele, elemezgették rendesen). Az biztos, hogy a LED-es optikák színének minél inkább kell követnie az izzósokét; ugyanakkor az is biztos, hogy a LED-ek vonalas és izzók sávos színképe miatt szükségszerűen el is térnek egymástól.
Valószínűleg a legnagyobb eltérés a fehér optikában lehet (fehér LED-eset még nem figyeltem meg alaposabban, ezért a hatóképző), hiszen a fehér szín előállítása a két technológiában alapvetően eltérő: míg az izzók esetében a sárgás alapfényt kell kék optikával "kifehéríteni", a LED-ek esetében pont ellenkezőleg, a kék LED-ek fényéből kell valami fehéret produkálni úgy, hogy a kéket még némileg ki is kell szűrni.
Azt szeretném megkérdezni, hogy miért van(létezik) 2 féle zöld, illetve 2 féle sárga fény a hagyományos izzós jelzőkön? Először azt hittem, hogy a Főjelző / Ismétlőjelző különbség lehet, de láttam 2 térközjelzőt egymás mellett (háttal), ami két különböző sárgán világít. Nem a szemem csal, sárga fresnel lencséből is van "vékony" típusú, és zöldből is. Miért?
A Bécsi Egyezmény nem ismerte a folyamatos zöldet, ezért az akkor elfogadott lehetőségek közül mást kellett választani, így lett villogó fehér. Ez valamikor '72-'73 körül volt, az új Kresz (1/1975 KPM-BM rendelet) már a Bécsi Egyezmény szellemiségében készült.
A fénysorompókat átalakították mind, Pisti pedig épített egy sajátot, a korabeli dokumentumok, tervrajzok alapján.