A Bécsi Egyezmény nem ismerte a folyamatos zöldet, ezért az akkor elfogadott lehetőségek közül mást kellett választani, így lett villogó fehér. Ez valamikor '72-'73 körül volt, az új Kresz (1/1975 KPM-BM rendelet) már a Bécsi Egyezmény szellemiségében készült.
A fénysorompókat átalakították mind, Pisti pedig épített egy sajátot, a korabeli dokumentumok, tervrajzok alapján.
Lehet, hogy vótmá. ;-) Jól emlékszem, hogy valamikor a 60-as években változott a zöld négyzet villogó fehér körré? Volt olyan esemény, ami ennek valami közvetlen indokot adott, vagy csak így gondolták biztonságosabbnak?
És persze azt szállítanak amit a megrendelő kér. Ha egy főjelzőre ugráló nyuszi ikont kérnek, azt fogják hozni. GySEV-MÁV szimb. katok is különböznek ua berendezésre. Cél lehetne az egységesítés, van is rá törekvés, de nem látványos. És persze lesznekolyan berendezési sajátosságok, amik mindig egyediek maradnak.
Minden országnak megvan a maga szimbólum készlete az elektronikus biztberekhez, ezt kell a gyártónak használni az adott országban. Tehát a Prolan, a Thales, az Azd, a Siemens ugyanazokat a szimbólumokat használja itthon, ezért hasonlóak.
Szerintetek az elektronikus berendezések szimbólum készletére van valamilyen ajánlás/szabvány vagy csak a véletlen hozta, hogy pl az ILTIS/EBO felületek eléggé hasonlóak? Illetve az ELPULT is, ugyanakkor a PRORIS miért kezdett el különbözni tőlük?
Én azért mégsem becsülném le a szakmát ennyire. Én csak egy mezítlábas villanymérnök vagyok, de régebben dolgoztam vasúti alállomásokon is, a családban meg van pft-s közl. mérnök is. A szakember dolgozik, ha tud, ha hagyják :-)
A tengelyszámlálónak milyen egyéb feladatot tudsz elképzelni a foglaltságellenőrzésen kívül? Nekem csak az ajtókitámasztás jutott eszembe. :)
Fun fact: ha nem veszed le a tengelyszámlálót a sínről aláverésnél, ugyanúgy nem lesz aláverve ott a pálya, mintha a szigsín betápkábeleit nem akartad volna levenni.
A szigsínessel több probléma is van, többek között az, hogy a szigeteléseknél szoktak keletkezni a sárga táblák. Sorompóknál inkább (pontszerű) 13 kHz-es sínáramköröket használnak, amihez nem kell felvágni a sínt.