Ott sem láthatta, mert 31 tonnát fékez. Annyira meg csak nem dilettáns - hisz ír és olvas itt már egy ideje - hogy a kézifék jele alatt feliratozott kéziféksúlyt vélje saját tömegnek.
Egy személykocsinál a saját tömeg, és a teljes tömeg között nincs 19 tonna különbség. Emlékeim szerint a Bx (20-05) saját tömege 29 tonna, teljes tömege 35 tonna.
Nem vitázni akarok hanem tanulni:) Nem tudom hogy amit az oldalán feltüntetnek pl: Bx 10tonna akkor nyilvan azt jelenti hogy üresen annyi ha van neki megengedett legnagyöbb össztömeg akkor az mennyi neki az lenne a 29 addig lehet terhelni?
Ezt a kérdést már egyszer felraktam ide, de sajna nem érkezett érdemi válasz. Hátha most!
A következő gépekről keresek fotókat: M29 (keskeny, kárpátaljáról, Ceglédi GV C3 ILONKA) M49 (keskeny, kárpátaljáról, Ceglédi GV C2 SÁNDOR) M175 (normál, ex.Szeged-Csanádi Vasút D1) M40,5000-es sorozat (1524 mm nyt.Záhony) De296,604 (keskeny, ex Ceglédi GV C1) V21,0 (HÉV L II 1-7 és L II 11-12) V21,3 (HÉV L II 13) V21,4 (HÉV L II 14) V23 (HÉV 2003) V24,002 (HÉV LHs 2011) V25 (HÉV L IV 2002) D280 (ex Debrecen Nyírbátori Vasút M13, később Debreceni Vill. Vasút 204, később HÉV L 2009) V45,1001 (V43 UFB 3 tip. forgóvázakkal) A következő gépekről keresek jellegrajzokat: LO sorozat (Breuer&Comp. Frankfurt a Main 1930, ugyan ez volt a GySEV LM1 és az SzCsV T1) 25 sorozat (MÁV Északi Főműhely 1935, poggyászkocsiból átépítve) D 281 sorozat (Weitzer, Arad 1906) De296 sorozat (Láng Gépgyár 1927) M260 sorozat (Rossemann és Kühnemann Rt Budapest 1936) M286 sorozat (Rurhtaler Mf 1944) M397 sorozat (Rossemann-Kühnemann Epp és Fekete Egyesített Gépgyár Rt. 1935) M496 sorozat (Alföldi Kisvasút Békéscsabai Műhely 1954) V45 sorozat (Ganz-MÁVAG 1967) Ezek a rajzok egy készülő "könyvhöz" kellenek, ami a MÁV állagában valaha is megfordult diesel és villamos mozdonyokat mutatná be.
"Az ujjamat azert nem hagynam ott, mint Stalin, azert van benne allitolag egy kunkor, mert otthagyta ..." (170744)
"...mert az ottani baro vagy mit tudom en nem engedelyezte. Kicsit hatni kellett volna ra, nyers fizikai erovel, az orszag reszerol, es mindjart engedte volna ..." (170714)
Reggel Monorról a 2520-al mentem le Szolnokra, posta Bhv-s, +4 perc késéssel. Szolnokon nézelődés, majd -5-el beérkezett az IC600 Szabolcs a Keletiből, és utána szintén picit korábban a 7400-as Keleti-Gyula közötti gyorsom. Az elején 3 tegnapi fővizsgás 20-80-as volt, az első kocsiba volt hely bőven, az ok, hogy a fűtés nem akart működni igazán, na meg belülről sem úgy nézett ki, mint egy friss fővizsgás kocsi...
Pontos indulás, közben láttam, hogy a 629 Tisza milyen pontosan jön Szolnok felé, viszont az IC627 Latorca vagy +6-7-el lehetett, ezért késik Monor felé a 2527-es inga.
A 120-as vonalon a pálya elég jó, igaz Tiszatenyő-Csugar 80-as, de a többi rész főleg 120-as, Mezőberénynél van 60-as lassújel, meg tán 100-as. Viszont a második részvágányok szokásosan rosszak, nagyrészt 60-as, főleg a Gyoma-Murony közötti rész, de a tehereknek jók, meg 1-1 állomásközt keresztekre.
Mezőberénynél viszont elakadtunk, +11-et vártunk itt, mert szemből késett a 944 +13-at, ami Szlovák és Cseh kocsikkal jött, nagyrészt üresen. A Muronyig tartó két vágány ki nem használásának oka, hogy egy tehervonat akadt meg a nyílt vonalon. Persze az más kérdés, hogy ha minket pontosan menesztenek, még akkor is simán leértünk volna Muronyba (5 perc menetidő), és ott simán kereszteztünk volna a késő 944-el, így 1 vonat helyett nem 2 vonat késett volna, de úgylátszik, valahogy a két állomás között nem igazán jó a jelentési kapcsolat. Ezért Békéscsabára +7-el érkeztünk. Útközben a jegyvizsgáló nem tudta megmondani, hogy mely kocsik mennek Gyulára, de az oka Csabán ki is derült, hogy operatívan az utasok számától függően van a tovább Gyulára közlekedő kocsik kijelölve. Vacilálás volt, hogy 2 vagy 3 kocsi mennyen, de aztán a hangos bemondta, hogy az első 3, így a dolog eldöntődött, hogy mennyen 3. (állomásfőnök lehetett, aki egyenruhában intézkedett a kocsivizsgálókkal a dologről?).
Rákerűlt az M41 2128-as csörgő, ami szépen suhant a 3 friss kocsival 80-al Gyula felé. Ami az egészben kicsit érdekes, hogy eme 15-16 perces menetidőre gépcsere, na meg szerelvénymenet dukál, mert a 7400-után és a pénteki 748-as után S menet vissza Gyuláról-Csabára, míg a 741-hez S menet Csabáról-Gyulára.
+5-el érkeztünk Gyulára, a 20-80-as kocsin nem csak az ablakokat felejtették kinyitni, de még az ajtók sem működtek, így nem az állomás felé, hanem hátúlra szálltunk le, majd gyorsan átszállás a csatlakozó 37622-es Bzmot+2 mellék személyhez, amivel a József Szanatóriumig mentem, a vonat utasterhelése kellemes volt, nem is sok, nem is kevés. A pálya 48-as, a Fehér-Körösig faaljas, míg utána betonaljas, a pályasebesség elég kellemes, 70-es.
Az idő errefelé borús, néha picit szitáló volt, de a környezet a csend, a madarak hangja, nagyon jó volt. Itt anno volt jegykiadás is, az épület még megvan, de már belül kiberhelve üresen áll. A fotózás után vissza a 37627-el jöttem, amire meglepetésre 12 feszálló utas várakozott, a vonat szintén Bzmot+2 mellék. Gyulára érve gyalog a 30 percre a város szélén lévő Fehér-Köröshöz mentem, ami megint egy szép híd. Itt már kezdett a nap is előbukkanni. A híd érdekessége, hogy nem a pályavonalba esik, mert ez már egy új híd, a régi híd, aminél a pálya egyenesen ment át a folyón, elbontották, nagyon nyomát nem láttam, csak a telefonoszlopok és a medernél egy pillérnek a szigete jelezte, hogy itt volt a régi híd. Itt fotózás után vissza Gyulára, ahol fotóztam megint az M41 2128-at, amint körüljárt az érkező 7402 után. Vissza Szolnokra ezzel mentem, mármint a 3 Bo-s gyorssal a 7403-al. Meglepetés volt, hogy mekkora forgalom van itt, a 37664-es Békéscsabáról érkező személyt 60 fő várta Gyulán Sarkad felé, ami Bzmot+3mellék+Bzmot volt, ilyen összeállításban ment a 37615-is. A 37654 viszont Bzmot+2mellék volt.
Békéscsabára a gyorssal pontosan érve a remot dáliás tartalék a 3 kocsi mögé rátett még 3 kocsit, ebben egy AB-t is, míg elől a csörgő helyébe a V43 2264-es papagájt kaptuk. A csörgőnk a reggel a 7400-nál itt maradt 3 kocsira ráált, hogy majd saccolásom szerint 16:10-körül lemennyen S menet Gyulára a 741-es vonathoz. Más csörgőt nem is láttam Csabán, a 7723-as vonatot sikerűlt elkapnom ami MDmot 3030-volt a végén, még egy dupla usgyi is állt az elég romos felvételi épülettel rendelkező állomáson. A fűtőháznál voltak érdekességek, egy pőrekocsin forgóváz nélküli szili, meg egy VF-es szili is. Pontosan indultunk Csabáról, a papagáj szépen húzott, Muronytól-Mezőberényig a másik vágányon kemény 60-al döngettünk, mert szemből jött a 734 Béga. A meglepetés Mezőtúron ért, hogy -7-el értünk, a GPS-t néztem, de semmi extrát nem láttam benne, azt viszont nem láttam, hogy Gyomáról pontosasn menesztettek-e el, bár nem hinném a dolgot.
Szolnokra pontosan érkeztem, így kényelmes átszállással elértem Monor felé a 2533-ast, ami +3-al indult, az okát nem értettem.
Egy nagyon kellemes hídtúra volt, volt benne minden, na meg főleg csörgős gyors:-)))
A vasúti szállítások 1991. utáni csökkenése következtében, a 90-es évek közepére a teherkocsi állomány 30%-a kihasználatlanná vált. Az új beszerzések gyakorlatilag leálltak. Az állomány minőségi mutatói romlottak, a fenntartás drágult.
A SzU széthullása után csak a gyártókapacitás 45%-a maradt határokon belül, ráadásul éppen a speciális kocsifajták előállítása került a határokon kívülre, zömmel ukrán földön. Számos alkatrészgyártó, köztük acélöntő üzemek szintén nem orosz területen működtek.
A kocsifelesleg 1999-ig maradt fenn, ezután részint a fokozatos fogyás, részint a szállítások erőre kapása miatt, 2000-től megjelent a kocsihiány, elsőként a magasoldalfalú nyitott kocsiknál. Jelenleg az RZD teherkocsiállományának 12%-a túllépte tervezett üzemidejét.
A jelen és a közeljövő feladata az üzemeltetőknél itt is kettős: üzemidő hosszabbítás felújítással, valamint új beszerzések. A beszerzések volumenének növekedése, a magán üzemeltetők megjelenése, az orosz gazdaság általános fellendülése hatására pozitív változás indult a teherkocsi gyártóknál (fejlesztési és gyártási beruházások).
Alkatrészpiac: A kocsigyártó iparban használatos acélok legnagyobb felhasználója az RZD, miután jelenleg itt koncentrálódik a kocsiavító kapacitás. Jelenleg az alapvető acélöntvény előállítók: a TMHolding alá tartozó Bezsicki öntöde (FÁK piaci részesedése 36%) és a Promtraktor-Promlit cég (13%). Egyéb, kevésbé technológiaigényes acélelemek gyártói: OmszkTranszMas, Titran és egy sor kisebb társaság.
(Ehhez kapcsolódó hír: az RZD negyedmillió teherkocsi gyártására szerződött le az UralVagonZavod-dal.)
Az a baj az Excel-táblával, hogy olyan formátumban nem tud menteni a mekka nevű program, viszont tud olyan .dat formátumban, amit utána meg lehet etetni az Elvírával. Én arra szavazok, hogy amikor kinyomtatják .pdf-be és elküldik Szabadkára, akkor mentsék le a .datot és tegyék ki a Máv.hu-ra! Sőt, menetrendváltáskor egy emelt díjjas sms-sel (pl. 850 Ft-ossal) lehessen regisztrálni, feliratkozni a hírlevélre, onnantól kezdve jönne e-mailben az Elvíra lekérdező, a súgó, jelmagyarázat SZÜSZ, és ha változik valamelyik, akkor frissül az adatbázis illetékes része. Szerintem. Lehet, hogy én vagyok álmos és a bilit arrébb kéne rúgni?? 8-|
Most olvasom MAV homepage-en, hogy apr. 01.-tol 1. sz. menetrendi potlek lesz. OK!
Megnezem mi ujsag a del-nyugati videken (Nagykanizsa, Muraker., Gyekenyes):
Az eddigi 12:00-as Exp. most Szombathelyre fog menni, es helyette lesz 13:00-kor Nagykanizsara Exp., mint regen is volt. Ez igy tok jol hangzik, de a szemelyvonatot Nagykanizsarol NEM igazitja am a MAV az egy oravalkesobb Bp felol erkezo Exp.-hez! Persze, miert is tenne???!!!
Tehat marad az, hogy 12:00-kor az ember elindul Szombathely fele a gyorssal, Fehervaron leszall, es onnan van egy 'kivallo' szolgaltatas: egy szemelyvonat egeszen Nagykanizsaig (szemely, ami mindenhol megall!). Onnan meg van masik szemely NKanizsatol delebbre levoknek. Hmm, ez igen....
Nemhogy inkabb a szemely, ami Nagykanizsarol megy delnek az varna meg kicsit, 16:08 helyett indulvan 16:30-kor es akkor az Exp.el Bp-rol jovoknek epp lenne 5 percuk atszallasra.
Szerintem CD-n kellene a menetrendet forgalmazni mondjuk Excel táblákban, hogy a módosításkor egy kis füzetben leírt módosításokat egyszerűen átjavítjuk a gépen, és így kisebb helyet foglalna el. Ez a jövő útja szerintem, nem pedig a 800-900 oldalas (hiányos) menetrend. A CD-re a menetrend kétszerese is ráférne.
Megjelent a MÁV újjabb elszabott találmánya: a Hivatalos Menetrend 1 sz. módosítása.
Próbálta már valaki javítani a menetrendet? Hát én azzal csináltatnám meg, aki az egészet kitalálta! Szerintem megint egy "nagytudású" emberke csinálta. Én ma egész nap azzal foglakoztam, hogy kiokoskodjam a javítás mikéntjét. Nagy ésszel kitalálták, hogy egyes vonatokhoz nem csináltak fedvényt. Kézzel kell kijavítani az összes időadatot. Más vonatnál, aminél egy-két időadatot kell módosítani, azt kiadták beragasztható fedvényben. Én egész nap köpködtem, mert szinte lehetetlen kézzel beírni a sok módosítást. A legjobb lenne, ha itthon számítógéppel kiszerkeszteném az oszlopot és kinyomtatnám. Ez jó ötletnek tűnik, de biztos eltartana egy napig.
Tehát összegezve: megint sikerült hatalmas pénzeket kidobni egy kupac sz-ért!
Őszinte részvétem annak a halandó utasnak, aki belevág a javításba!
Tényleg? Az tán valami hiteles forrás, vagy, mi? :(
Jobban jársz a HZ netes menetrendjével, vagy a bahn.de keresőjével. Közelebb áll az igazsághoz, mint a MÁV. Nagyságrendekkel... Ettől persze még mondhatták jól, de az utolsók lettek volna, akiktől megkérdezem.
Nemrég jártam Fradiban, van ott egy bazi hosszú autószállító szerelvény a 7-8 vg környékén. Nagyjából középen van négy pőrekocsi, rajta zöld-fehér Ferkeltaxe-k, igen szép állapotúak. Pár fotót lőttem is gyorsan. A dízelszínnél csak pár gép volt kint, 3db M62-es és egy remot Bobó, a villanyszín mellett full house volt, rengeteg géppel. Nagyon rendes vasútőrrel találkoztam, beszélgettünk egy darabig, aztán sajna jönni kellett, éjszakai műszak témája.
"Szerintem Goldonira ez lene a megfelelo: Keleti - kelenfold - Fehervar - Siofok - Fonyod - Bszentgyorgy (nem kapcsolgatas, hanem 2 percen bellul tovabb) - Nagykanizsa - Gyekenyes - Koprinica - Krizevci - Zagreb - Dobova - Zidani Most - Ljubljana - Postojna - esetleg Divaca a Koper-be valo atszallas miatt - Sezana - Villa Opicina - Trieste Centrale (nem hagynam ki akkor sem Trieste-t, meg ha le lehet fogaskerekun jutni V.Op.-bol, akkor sem!) - Monfacone - Portogruaro - Venezia Mestre - Venezia Santa Lucia - (es itt nem hagynam abba, hanem!!!) - ... - Firenze Campo di Marne - ... - Roma Tiburtina - Roma Termini
Na ez igy mar valami lenne, valami EC fele vagy szagu!!! (Ejjelre EN-ositani kene, termeszetesen!)"
Balatonszentgyörgyön is csak a keszthelyi átszállók miatt állna meg (szigorúan 2 percre, nem 10 percre). Gyékényesen is csak a vámvizsgálat idejére állítanám meg, és ott nem lenne mozdonycsere, hanem egy 1047-essel egészen a szlovén határig mehetne. Olaszországban Veneziától pedig így menetne: Venezia Santa Lucia-Padova-Bologna-Firenze-Roma Termini-Napoli.
Indítanék még egy vonatot (a fenti menne napközben Goldoni EC néven), ami este mondjuk Kossuth EN néven menne: Budapest-Keleti pu. - Budapest-Kelenföld - Székésfehérvár - Siófok - Fonyód - Balatonszentgyörgy - Nagykanizsa - Gyékényes - Koprinica - Krizevci - Zagreb - Dobova - Zidani Most - Ljubljana - Postojna - Sezana - Villa Opicina - Trieste Centrale - Monfacone - Portogruaro - Venezia Mestre - Venezia Santa Lucia - Padova - Verona PN - Milano Centrale - Torino P.N.
Még akár Barcelonáig is mehetne úgy, hogy Milano-Genova-Marseille-Barcelona vonalon. Itthon pedig csak azért nem küldeném Kaposvár felé, mert arra ritka rossz a pálya. Nemzetközi vonat még mehetne Madridba, Skandináviába stb. Csak ehhez megfelelő infrakstuktúra kellene (kocsik, mozdonyok, kiszolgálás stb.).
Szerintem Goldonira ez lene a megfelelo: Keleti - kelenfold - Fehervar - Siofok - Fonyod - Bszentgyorgy (nem kapcsolgatas, hanem 2 percen bellul tovabb) - Nagykanizsa - Gyekenyes - Koprinica - Krizevci - Zagreb - Dobova - Zidani Most - Ljubljana - Postojna - esetleg Divaca a Koper-be valo atszallas miatt - Sezana - Villa Opicina - Trieste Centrale (nem hagynam ki akkor sem Trieste-t, meg ha le lehet fogaskerekun jutni V.Op.-bol, akkor sem!) - Monfacone - Portogruaro - Venezia Mestre - Venezia Santa Lucia - (es itt nem hagynam abba, hanem!!!) - ... - Firenze Campo di Marne - ... - Roma Tiburtina - Roma Termini
Na ez igy mar valami lenne, valami EC fele vagy szagu!!! (Ejjelre EN-ositani kene, termeszetesen!)
Ugyanigy a Venezia-nak is Romaig kene mennie, csak nem SzGotthard fele, hanem Gyekenyes fele. Az meg reggel lenne veneziaban es este meg Romaban. Csak nem kene megallnia minden keresztfanal az olasz reszen, mint anno, hanem csak ugy mint most, amiota EN lett belole. Mert amig Gyekenyes fele ment, addig olaszoknal gyakorlatilag szemelyvonatkent kozlekedett, sajnos...
Meg akartam nézni a Fonyód körüli autópályaépítkezést. Hát a 36-os vonalról nem sok látszik, az a szakasz nagyon nincs még előrehaladott állapotban.
Viszont Bogláron már volt sok teherkocsi, pakolás, nem tudom ez az autópálya miatt van-e. Egy M43-as mozdony volt ott rendezni.
Odafele a 07:00-es gyorssal mentem, 1151-es vitte. Vissza a Maestrallal a 1080-as vitte, elején keszthelyi kocsikkal, végén egy "füstölő" orosz kocsi.
A Maestralt délután is a 1080-as vitte.
Viszont reggel a Goldoni egy órát késett, a Maestrallal Szentgyörgy helyen Bogláron találkozott. 1160-as nem bírhatta az utat, mert a 011-es Gigant vitte a vonatot. Állítólag Siófok előtt dőlt ki a 1160-as.
Hat nem tudom! A velemenyem az, hogy anno NEM SZABADOTT volna a vasuthoz oly kozel epitkezest engedni!
Hulyen hangzik tudom, de ha maskepp nem megy, akkor legyen ugy mint Moskva es Szentpetervar kozt: 2 pontra vonalzot illesztek, osszekotom, es ott megy a vasut es kesz. Az ujjamat azert nem hagynam ott, mint Stalin, azert van benne allitolag egy kunkor, mert otthagyta ...
Komolyra veve: Ha fontos lenne, akkor nyaralo ide vagy oda, meg lehetne oldani! Biztosan letezne megoldas! (Jopar olyan haz van ma is szerteszet az orszagban, ami a vaganytol 5 meternel kozelebb van, szovalmegoldhato. (Meg akkor is, ha ma mar mast ir elo a jogszabaly...))
- Kettevalasszak ill. osszerakjak BSzentGyorgyon. - atlagsebesseg max. 60 km/h - nincs rajta etkezokocsi sem - nincs rajta idegenynelvu bemondas a magyar reszen legalabbis, csak magyar - megall olyan helyen is, ahol nem kene (persze azert, hogy legyen utas is rajta, de Hegyeshalom fele is mentem mar ugy, hogy nem igen volt utas, ott Gyorig megsem all meg) - stb. kizaro okok
A "Filmmúzeum"-on az előbb ment a "Divatjamúlt" című műsor, amelybe teljesen véletlenül néztem bele. És mit látok: 1967-es bejátszás, rövid dokumentumfilm a ruhagyártásról. Narrátor: "- Eddig előfordult, hogy mire a ruha a vevőhöz érkezett, már éppen kiment a divatból. De most hadat üzenünk az átmeneti raktáraknak és a vasúti szállításnak!". Ennek nyomtatékosítása érdekében papírlapot mutatott a kamera, rajta a "harci feladat" pontjaival. Pipa került az első három pont elé, aholis a harmadik pont így hangzott szó szerint: "3. Camion szállítás (MÁV helyett)" Végül valami Csepel-szerű nyergest lehetett látni, ahogy kifordul a gyárudvarról, a félpótkocsin hatalmas felirat: "RUHA".
"Atlatom a szuk keresztmetszeteket, amiket leirtal, de ha arrol van szo, akkor Fonyod es FLiget kozt azon az 500 m-en Balatona bele kell kicsit tolteni es kesz! Ha a nemzeti erdek ezt kivanja es van ra penz,akkor az meg is lenne, ennyi es nem tobb.
Sot, ha Jozsi bacsi nyaraloja epp utba esik, akkor Jozsi bacsi busasan meg lesz fizetve es epit majd mashol nyaralot, a vasut 2. vaganya akkor is arra kell menjen. (Allami kivasarlas, ahogy ez Hodos fele is volt, sot mindenhol, ahol vasutat epitettek, es ertelmesen.)"
Tudod, hogy hány nyaralót kellene megvenni Balatonfenyvestől-Balatonföldvárig?
Én már magamban arra is gondoltam, hogy mi lenne, ha egy 2. vágányt az övezeten kívül építenék meg (a parttól 2-3 km-re)?
MOndjuk az EC azert nem kene ott megaljon, legalabbis telen biztosan nem.
Majd ha az EC Lehar is megall Bicsken, akkor a Goldoni is alljon meg Lellen... Csak hat A Lehar az Wien-be megy ..."
És nyáron még Bogláron is meg fog állni, ha marad a tendencia, miszerint az IC-k és az EC csak a nyári menetrend idején áll meg Bogláron. Az igazi az lenne, hogyha az EC Siófoktól megállás nélkül menne Fonyódig. Az IC-k is csak Földváron és Lellén állnának meg (egyébként Földvár is egyvágányos áll.). Egy link, hol le van írva, hogy milyen feltételeket kellene betartani az EC-knek. A link.
"Ha pl. Alsobelatelep es Balatonfenyves kozott megszuntetned a toltes melletti nyaraloutat, akkor meglehetne a 2. vagany, de ezzel tobb szaz ingatlant megkozelithetetlenne tennel."
Ez a baj a 30-as balatoni szakaszával. 1870-es években még erdő középére építették a Déli Vasútat, és majd csak a '30-40-es években kezdték beépíteni a partot közel a vasúthoz. Az igazi az lenne, hogy ahol lehet, ott forgalmi kitérőt kell létesíteni, és amekkorát a távolság enged. Természetesen ezek távvezéreltek lennének. A 2. vágányt csak Lepsényig, illetve Balatonszentgyörgy-Nagykanizsa lehetne megépíteni. A többi helyen horribilis összeget kellene beleölni (több száz milliárdra becsülöm).
A Graz - Klagenfurt osszekottetes terverol meg soha sem hallottam, de nem is rosz otlet. Ma Bruck an der Mur fele megy csak vonat, ott agazik el a Becsi vonal Graz es Klagenfut fele. Mi a baja az osztrakoknak ezzel a mego.-al?
Osztrák térképeken láttam, meglévő vonalak felhasználásával épülne meg. Így a két várost egy vonalra lehetne felfűzni.
Oszinten szolva abban soha sem hiszek, hogy osztrakok feladnak az orszagukon bellul vezeto fovonal lehetoseget es tervet Bp - Graz viszonylatban es komoly invesztalast tennenek/tamogatnanak magyar korridor szakaszra. Ez strategiai hiba lenne, mert a tortenelemben meg sok minden megtortenhet.
Ennek ellenere a tervrol hallottam, de a GYESEV felylesztesen kivul semmi sem tortent meg az ugy erdekeben, tehat nem kell aggodnunk ezugyben sajnos meg egyenlore ...
Az meg nem ertem mi bajuk az osztrakoknak a SemmerinBahn-jukkal, amit koszonet Carl Ritter von Ghega epiteszmesternek, azota is az egyik legszebb vasutnak tartanak a vilagon (Gloggnitz - Muerzzuschlag szakaszat legalabbis). En Austria helyeben soha nem adnam fel az egykori Deli Vasutamat, mert az az o deli vasutjuk!!! Magyaro. csak kisegito alternativaja lehet ennek max., szerintem legalabbis.
A Graz - Klagenfurt osszekottetes terverol meg soha sem hallottam, de nem is rosz otlet. Ma Bruck an der Mur fele megy csak vonat, ott agazik el a Becsi vonal Graz es Klagenfut fele. Mi a baja az osztrakoknak ezzel a mego.-al?
Vasuti versenyhelyzet: Az elso esetben ugy tunik, hogy Cseho. - Austria - Slovenia mar eldontot teny (ld. Pragersko-i tehervonatok Maribor felol csupa CD kocsikkal). A masodik esetben meg egyertelmu, hogy Cseho. - Szlovakia kis resze - Magyaro. - Horvato. a nyero, csak hat ehhez osszehangolt fuvarpolitikak kell es jo szervezes, nem egymas(tarsvasutak) szivatasa. Az OEBB, SZ ezt meg tudja csinalni, a HZ meg talana ...
Az utobbiban hiszek, de a Cseh arut Magyaro. mar soha nem fogja visszaszerezni Olaszo. es Slovenia fele, arra ott van Austria, sajnos ...:-(((
Ott van pl. Gyömöre-Tét. Ott megállnak a gyors- és expresszvonatok. De az csak egy megállóhely, míg Gyömöre állomás, de ott csak a személyvonatok állnak meg.
De Salgótarján is majndem csak egy megállóhely. (2 vágány van, de mintha nem lenne mindkét oldalon kitérő. Ha tévednék, javítsatok ki!) Salgótarján külső meg egy nagyobb állomás.
Egyébként komolyan mondom nem értem a Marketing Főosztályt! Ha az Üzletszabályzatot képesek voltak letölthetővé tenni a mav.hu-ról, akkor a nemzetközi díjszabásokat miért nem?
Eddig is csak egy fogyott belőlük az Andrássy úton. Csakhogy az az "egy" eddig nem csinált botrányt... Én se csináltam volna, ha letölthetném a díjszabást a netről! Sőt, betekintésre sem kértem volna! Így most majd tölthetik fel "nyilvános" díjszabásokkal a Keletit, Délit és Nyugatit, hogy aztán rajtam kívül a kutya se kérje el...
És akkor már a TCV I-IV mellett ki lesz verve belőlük a 13 Különleges Melléklet és a táviratok is! Továbbá a javítások átvezetését is ellenőrizni fogom.
Nem tudom, miért egyszerűbb ez a CÉG-nek, mint az eddigi belső hálózati anyagokat a külső hálózatra kitenni. Ígyis-úgyis letölthetőek lesznek a netről...
>Az alábbi "kötelező" kérdés azonban elgondolkodtatott: "*Honnan tud a vállalatról:" Írd be, hogy "láttam a rólam szóló dosszié egyik iratának a tetején".
Igy mar ismerem, de azt hidtem ezen fellul is van meg vmi extra.
Anno meg olyat is hallottam, hogy Osztak Sogor beintett nekunk, hogy ha mi azt megepitjuk (Hodost) akkor ok megvetozzak magyaro. EU csatlakozasat mert Hodos-i atkelest ellenfelnek lattak az o Semmering atkelesukkel, es attol feltek, hogy csehek inkabb ZSR es MAV segitseggel Hodost vallasztjak az o kis Breclav - OEBB - Spielfeld Strass - Slovenia utiranyukon at. Ergo veszelyben ereztek az eszak deli korridorjukat. (Szerintem joggal, mert nem hiszem hogy alpokon at olcsobb szallitani mint Breclav - Kuty - Rajka - Hodos fele, de hat valszeg az van, hogy Austrai 1 orszag, mig Szlovakia + Magyaro. meg ketto. Es EU itt eppen nem szamit.)
nem tudom, hogy ez utobbi velemeny es felelem OEBB reszerol Hodossal szemben valos es jogos volt-e, de tobb felol hallottam mar ezt.
Most ne csak Szlovéniát, hanem Horvátországot is nézzük!
Szlovénia: Ausztria így bizony kikerülhető Szlovákia és Magyarország felé.
Horvátország:
A múltkor már levezettem a Bécs-Zágráb útvonal legrövidebb változatát. (Sopron-Szombathely-Gyékényes útirány.) De a teherforgalomban hasonló lehet a helyzet, mint a személyforgalomban. Egy Prága-Brünn-Zágráb viszonylatot meg talán a legcélszerűbb a Pozsony-Szombathely-Gyékényes útvonalon keresztúlvinni
Amúgy meg maguk az osztrákok is kerülik a Semmeringet. (Ld.Bécs-Szombathely-Grác vonatok. (Nem tudom, hogy jelenleg mennyi ilyen vonat van.)
Ha meg mindenáron építkezni akarnak az osztrákok, akkor a Semmering alagút helyett csinálják meg a tervezett Grác-Klagenfurth összeköttetést!
Ha meg versenyhelyzet alakulna ki, az meg kifejezetten használna a vasútnak.
1861 (vagy 186X)-ben, amikor a Bp - Nagykanizsa - Pragerhof vasut megnyilt, akkor elotte az epitkezes kezdete elott volt ugy, hog ymar alapbol duplavaganyura epitik meg (terv + penz mar megvolt), csak ment a tokoles szokas szerint, a koltsegvetes meg elvite a fele penzt, maradt egy vaganyra penz.
Aztan a szocializmusban is felmerult az a lehetoseg, hogy Bp - Muraker - Cakovec - Pragersko nagyon de nangyon jo lenne duplavaganyura, mert onnan elerheto jol Trieste, Koper es Rijeka is (Pivka-nal leagazasssal Illirska Bistrica-n keresztul (Mai horvat-sloven hatarpont)). Ezekrol a MAV konyvtarban olvastam dokumenteket 1990 korul.
Atlatom a szuk keresztmetszeteket, amiket leirtal, de ha arrol van szo, akkor Fonyod es FLiget kozt azon az 500 m-en Balatona bele kell kicsit tolteni es kesz! Ha a nemzeti erdek ezt kivanja es van ra penz,akkor az meg is lenne, ennyi es nem tobb.
Sot, ha Jozsi bacsi nyaraloja epp utba esik, akkor Jozsi bacsi busasan meg lesz fizetve es epit majd mashol nyaralot, a vasut 2. vaganya akkor is arra kell menjen. (Allami kivasarlas, ahogy ez Hodos fele is volt, sot mindenhol, ahol vasutat epitettek, es ertelmesen.)
A mostani meglevo ZEG - ZLovo szakasz azert ilyen girbegurba pl., mert anno a foldesurak tul erosek voltak, minden birtokot megkerult a vasut.
Sot ZEG azert nincs rajta a mai 17-es vonalon, mert az ottani baro vagy mit tudom en nem engedelyezte. Kicsit hatni kellett volna ra, nyers fizikai erovel, az orszag reszerol, es mindjart engedte volna ...
En sem ICE vonalra gondoltam. Hanem arra, hogy a V. korridor teherszallitas szempontjabol ha el is van mardontve Hodos fele, csak nem lesz ugyanez a szemelyszallitassal is! Mivelhogy arra nincs semmi jelentosebb varos, Maribort is kihagyja a vonal (Pragersko delebbre van). Ellenben egy Bp Zagreb Ljubljana megis csak fovarosokat es nagyvarosokat osszekoto vonal.
Tehat ha 200 km/h-s palya, akkor en biztosan nem Hodosre tennem le a voksot, hogy a sok sok utas Murska Sobota-bol 200-al tudjon menni, mikozben a tavaly Kvarner IC meg Zagrabbol 30-al ment Dombovar es Kaposvar kozt, stb.... Zagrab - Bp nagysebessegu vonalnak az is meglenne az elonye, hogy elobb utobb ugyis Zagreb - Rijeka es Zagreb - Split vonal is meg lesz tuningolva, tehat jol kapcsolodna.
A Zagreb - Ljubljana meg kenyszeru okokbol megint csak tuningolva lesz, hisz az a balkani fotengely ismet es egyre jobban...
Bar valszeg fel lesz felylesztve a Ljubljana - Maribor - Graz - Wien is, de Pragersko-tol akar Hodos akar Muraker fele kimaradna Zagreb. Es ez szerintem NEM JO otlet!
Vagy ha mar Zagreb fele jo a palya, akkor felolem felfelyleszthetik a tobbi vonalat is, de azert lassuk mar at, hogy hol szamithatunk tobb utasra ...
bodecsabi: "Ugyanis .....-ben simán kiadták volna az egyik családtagnak a kézzel írt viszonylatos jegyet francia szakaszra. :(("
Két perc múlva scannelődik a TCV IV. füzet Franciaországra vonatkozó része. E szerint kiadhat bizonyos esetekben a helyjegyköteles vonatokat kivéve! Tehát Párizsba az Orientre igen, a Corail TEOZ-ra nem!
Egyébként meg basszák meg a 100 napos közbeszerzésüket, inkább számozták volna be a díjszabás oldalait!!! :( Még jó, hogy az országok ABC sorrendbe vannak.
Így talán a TCV IV füzet is országonként külön-külön alkönyvtárba pakoltatom a dijszabási oldalunkon és csak a 10 számozott oldal megy a TCV alkönyvtárba!
Igy van, de nem merheto ossze Bakony-nyal vagy a Muraszombat es Ormoz kozti szakasszal, plane Ljutomer-nel. Ajka - Boba - Zeg - ZLovo az nagyjabol sik, de mar ZLovo es Hodos kozt is erolkodni kell neha a tehervonatok mozdonyanak. Pl. Oriszentpeter pont pupuon van, egy egy szergely neha nem is birja menetet, ezert vagy vonatot kell kissebbiteni vagy ket szergely. Lattam mindkettore peldat.
Úgy tudom, hogy az Ukk-Zalaszentiván szakaszon is van némi domb. De a leghúzósabb rész az 20-ason van, Veszprém és Ajka között, csak ott már villamosítva van.
Barangoltam a MÁV Karrier portálon. Vezérigazgatót nem keresnek, de Szesza vezetőt sem. Regisztráltathatom magam, ha később kéne "le nem járatódott" vezérigazgató. Az alábbi "kötelező" kérdés azonban elgondolkodtatott:
"*Honnan tud a vállalatról:"
Öööö. Nem emlékszem! Amióta az eszemet tudom létezik! És ott mentek a vonatai a 61-es buszunk mellett...
A ferencvárosi GF állományába tartozó mozdonyvezető (ezt ő írta a panaszkönyvbe!) kifogásolta, hogy a Gizi elhajtotta a picsába, amikor alternatív vonatokra és árakra kérdezett rá (a FIP jegyéhez),
Ezen én azóta nem tudok csodálkozni, amikor múltkor megnézted az UIC szerver statisztikáit, és kijött, hogy mi ketten többször jártunk arra, mint a MÁV-tól összesen :(((
Nem is olyan rég egy vasutas ismerősömnek szedtem le árakat, és szóltam neki, hogy a .....-i pénztáros nem fog tudni neki franciaországra más jegyet, mint ED-t kiadni. Ugyanis .....-ben simán kiadták volna az egyik családtagnak a kézzel írt viszonylatos jegyet francia szakaszra. :((
Igy van, de nem merheto ossze Bakony-nyal vagy a Muraszombat es Ormoz kozti szakasszal, plane Ljutomer-nel. Ajka - Boba - Zeg - ZLovo az nagyjabol sik, de mar ZLovo es Hodos kozt is erolkodni kell neha a tehervonatok mozdonyanak. Pl. Oriszentpeter pont pupuon van, egy egy szergely neha nem is birja menetet, ezert vagy vonatot kell kissebbiteni vagy ket szergely. Lattam mindkettore peldat.
Szoval a szintemelkedes BSzentGyorgy es NKanizsa kozt elenyeszo a Hodosi versiohoz kepest.
Talan valaha Redics - Lendava ujjapeul, es lesz ismet Celldomolk - Boba - Ukk - Zalaszentivan - ZEG - Redics - Lendava(SLO) - Cakovec(CRO) DIRECT osszekottetes! Vagy min ZEG-rol!!! A Boba - Zeg szakasz gyakorlatilag ezen vonal reszekent epult meg anno, a kezdetekkor!!!
Na, a lenyeg: A ZEG-i teherpu. szerintem ugy ahogy van letorolheto a terkeprol, ott teheraru gyakorlatilag nem megy, csak addig ment, amig a mai delta nem volt meg, akkor is csak tarolo es szergely korbefut a vonat korul c. megoldassal, ideiglenesen.
A mai ZEG allomas igen is maradhatna, hisz jopar embernek az megfelelo, lepj ki a pu. kapujan es ott a sok busz szerteszet (varos + kornyezo falvakba is nehanyba).
Attol, hogy nehany IC elmegy csak Ola fele, attol a szemelyek igen is menjenek be a mostani nagyallomasra. Az a plusz tiz perc az nem tetel ilyenkor (egy Bz-nel meg mozdonycsere sem kell, csak a vezer atmegy a tuloldalra es kesz.)
Ola meg jo lesz a napi egy db tranzit IC-nek!!! Ill. minden szemelyvonat alljon is meg ott.
Amugy azt sem ertem, hogy mi van akkor, ha az az egy db IC veszit 10 percet es minden marad ugy, ahogy most van. Szerintem SEMMI sincs ekkor, nem ebbe fog belehalni az utas Bp es Ljubljana kozt ... 9 oras menetido eseten az a 10 perc mar nem oszt es nem is szoroz...
Ez nekem olyan, mint amikor EC Hungaria ne Keletibe menjen a korvasuton, hanem Nyugatiba, mert igy nyer 10-15 percet. Na most ha Hamburgbol vonattal jovok, akkor ez mar nekem holt mindegy. A Keletiben meg van mas vonat Bukarestbe, stb., mig Nyugatibol nincs. Tehat a Keletiben jobb lett volna a vegelomas a Szob felol jovo nemzetkozi vonatoknak is! Meg a 10 perc veszteseg aran is!
Te, ez a reserv cimke majdnem 3 kocsiban tele volt. Nem hinnem, hogy ennyit lefoglaltak a vasuti alkalmazottak! 20.-an eleg sok Horvat utas jott a keletiig, az egyiknek en segitettem le a csomagjait. Taxisok meg vartak oket, van aki innen Ferihegyre ment egybol!
JOl mukodo vasutnak az a feladata hogy ha het negyvenkettokor jon a gyors vagy a teher, akkor akkor legyen lent a sorompo, ne pedig megszokasbol het huszkor...
Ha pl. Alsobelatelep es Balatonfenyves kozott megszuntetned a toltes melletti nyaraloutat, akkor meglehetne a 2. vagany, de ezzel tobb szaz ingatlant megkozelithetetlenne tennel.
Rém mese a MÁV legszínvonalasabbnak gondolt jegykiadó helyéről, az Andrássy úti Menetjegyiroda és Ügyfélszolgálat háza tájáról
2005. április 1-én 11 órakor érkeztem a fent nevezett helyszínre. A belföldi sorszámom szinte azonnal sorra is került, így már indultam is szavazni. A nemzetközi díjszabásokat a 4-es számú ablakban ülő néni árulja. Pontosabban árulná, ha volna mit árulni!!!
A mai naptól hatályos EuroDominó díjszabás nem érkezett meg, ahogyan a szintén mától hatályos InterRail pótlék is várat magára. A TCV RailPlus Különleges Melléklet 2. számú pótléka, mely 2004. december 12-től érvényes nem is létezik! Annak ellenére nem létezik, hogy a Közlekedési Értesítőben megjelent, de nem hallottak még róla
A felháborodásomat persze jeleztem a pénztárosnak, aki a Kerepesi úton lévő Tarifa Osztály felkeresését javasolta. Fel lett hívva a figyelme, hogy Kiss úr csapata nem kompetens, itt csak és kizárólag ő van felhatalmazva árusításra és a betekintés biztosítására.
A vita az Ügyfélszolgálaton folytatódott. Itt a Call-Center vezetésébe távozott szakértő helyett új fiatalember töltötte be a posztot. Készségesen segíteni igyekezett, felhívta Bella Árpádnét is, aki semmi jóval nem tudta bíztatni: belátható időn belül nem lesz egyikből sem! A pénztárosok részére azonban érkezett példány, de eladás céljára nem. Amikor jogi aggályaimat kifejtettem emiatt leszerelt, hogy ő a joghoz nem ért, ő csak ügyfélszolgálatos.
A panaszkönyv kitöltése azért vált szükségessé, mert igazolást a hiányzó díjszabásokról nem adtak ki. A panaszlap kitöltése nem volt egyszerű, egy épp nem szolgáló pénztárablak előtt töltögettem ki.
Mikor végeztem, betekintésre kértem a megvenni szándékozott díjszabásokat. A ficó elzavart sorszámért. Mondtam neki, hogy ha ő így, akkor én meg hazaviszem a panaszkönyvet! Egy tevékenységhez nem fogok 100-szor sorszámot húzni. Na előszedett egy IR díjszabást, csak épp nem volt javítva. Szerzett ED-t is, csak épp nem volt hatályos
Az ügyfélszolgálatos szomorúan széttárta a kezét: nincs mit tenni
A pénztárosok főnöke nagy nehezen előszedte azt a három oldalt, amit kaptak a változásról. Ezeket le is másolta. Ebből csak kettőt kaptam meg, mert a harmadikat Balla néni szigorúan titkosanak minősített. Az a fél oldal szöveg csak azt tartalmazta, hogy díjszabás nincs, nem is lesz egy ideig, de új árak vannak és az állampolgárság helyett a lakóhely alapján (is) kiadható az olcsóbb Keleti áron az ED
A betekintés lehetetlenségét szintén panaszlapon jegyeztem, mely 40 percig volt nálam, így unalmamban kétszer kiolvastam
Az utaspanaszok 90%-a a legnívósabb MÁV jegyiroda szinvonaltalanságát elemezte, a bunkó, beleszaró, hanyag munkavégzést ostorozta!
Egy-kettő igen vicces volt. A sok Gizi azt hiszi, az Andrássy úton mindent tudnak, és oda küldik az utast. Hiába. Ott sem tudnak többet, mint a Keletiben.
Azért érdekesen működik egy-két droid. Az egyik utast pl. elzavarták a Keletiből amikor 600 ezer forintért 200 km-es évesbérletet akart venni. Az illetékes Gizi ugyanis eltűnt a kasszából és kollégái azt mondták itt kéne lennie, nem tudjuk hol van, és fogalmunk sincs mikor jön vissza, menjen az Andrássy útra. Az ügyfél át is fáradt, de ott nem épp evidens módon nem árulnak ilyen jegyet
Volt amikor mondvacsinált okokból hatvan biciklista együttes utazásához nem akart jegyet adni a Gizi, máskor a 14.09-kor érkezett utast hajtották el, mikor 14.25-kor sorrakerült, hogy elmúlt 14.20, jöjjön vissza máskor.
Persze az örökzöld téma is előkerült: miért kell minden egyes nemzetközi utasnak elzarándokolni a kasszába útlevelet bemutatni Tényleg, miért is? Ez melyik díjszabásból is következik???
A történetek vég nélkül folytathatók, de volt egy különösen kedvenc. A ferencvárosi GF állományába tartozó mozdonyvezető (ezt ő írta a panaszkönyvbe!) kifogásolta, hogy a Gizi elhajtotta a picsába, amikor alternatív vonatokra és árakra kérdezett rá (a FIP jegyéhez), mondván: jöjjön vissza akkor, amikor már tudja mit akar. A kolléga, tévesen, ebből azt a következtetést vonta le, hogy a vasutasokat másodlagosnak tekintik a pénztárban. Hát nem! MINDENKIT annak tekintenek!
Persze a szokásos párbeszédek is lejátszódtak: minek az magának, na, szép, vasutas tanuló és képes lenne feljelenteni a MÁV-ot!!! Hát képes
A TCV Europa-Sparpreise pótlékok beszerzése is gondokat okozott. A népi emlékezet ugyanis csak a 4-est és 6-ost birtokolja, a dijszabas.uw.hu-ra azonban a teljesen javított példányt szeretném feltenni. No az 1-3 és 5-ös pótlékok már nem lelhetőek fel. Igaz, már az alap díjszabás sem! Ez utóbbi abból derült ki, hogy Helybiztosítás füzetet is vettem volna, de mivel az már 3 éves, abból mindössze egyetlen hivatali példány volt
A hatályos TCV Különleges Mellékletek feléről nem is hallottak, a TCV I 27. oldalán szereplő listát őszinte csodálkozással nézegette a 4 vasutas
A hatósági vizsgálatok indítás elkerülhetetlen, a rendőrségi feljelentésen még gondolkodom! A mai díjszabási háttérrel minden egyes jegy kiadása aggályosnak tekinthető, mert a Gizi-nek az áron és a jegykiadás módján kívül halvány lila fingja sincs arról, mit is adott el
Pont ilyen foliazas volt lathato Zalacseb-Salomvar allomastol ca. 10 meterre BELJEBB! tehat oda is valami fog kerulni... Valszeg nem uj allomasepulet, mert annak nem igy kene alaalapozni...
Mas: Minek kell alafoliazni a sineknek? Mi a technika lenyege?
Foggalmam nincs, hogy mi a jo szo arra, mint pl. hogy Sopron - Szombathely a GYESEV-hez kerult a MAV-tol. Lehet, hogy nem eladas, hanem akarmi. Ugyanezt az AKARMI-t szeretnem latni mar vegre Rajka-tol egeszen Nagykanizsa-ig, ha egyszer MAV nem tduja meglepni mar vegre.
"Elvinned a 7-est a fold ala (ami keptelenseg), meg akkor is rizikos a vacak csuszogati fonyodi hegy miatt ott talajt bojgatni. Nem is beszelve arrol, hogy a hegy utan Belatelepi peronnal mar camping meg epuletek vannak. Arra a szuk 1km-re felesleges a dupla vagany!"
A Balaton-parton sok helyen lehetetlen (szinte) megépíteni a 2. vágányt. Minden ki van mérve. Egyik helyen 7-es, nyaraló, út, vasút, út, nyaraló, út, nyaraló, nyaraló, út, nyaraló és a part. Oda nehéz lenne betenni még egy vágányt úgy, hogy biztonságos legyen. Aki ide betudna tenni egy vágányt, az legalább Nobel-béke-díjat érdemel.
Elvinned a 7-est a fold ala (ami keptelenseg), meg akkor is rizikos a vacak csuszogati fonyodi hegy miatt ott talajt bojgatni. Nem is beszelve arrol, hogy a hegy utan Belatelepi peronnal mar camping meg epuletek vannak. Arra a szuk 1km-re felesleges a dupla vagany!
Igy mar ismerem, de azt hidtem ezen fellul is van meg vmi extra.
Anno meg olyat is hallottam, hogy Osztak Sogor beintett nekunk, hogy ha mi azt megepitjuk (Hodost) akkor ok megvetozzak magyaro. EU csatlakozasat mert Hodos-i atkelest ellenfelnek lattak az o Semmering atkelesukkel, es attol feltek, hogy csehek inkabb ZSR es MAV segitseggel Hodost vallasztjak az o kis Breclav - OEBB - Spielfeld Strass - Slovenia utiranyukon at. Ergo veszelyben ereztek az eszak deli korridorjukat. (Szerintem joggal, mert nem hiszem hogy alpokon at olcsobb szallitani mint Breclav - Kuty - Rajka - Hodos fele, de hat valszeg az van, hogy Austrai 1 orszag, mig Szlovakia + Magyaro. meg ketto. Es EU itt eppen nem szamit.)
nem tudom, hogy ez utobbi velemeny es felelem OEBB reszerol Hodossal szemben valos es jogos volt-e, de tobb felol hallottam mar ezt.
Igen, akkor meg boven ment az aru! Sot, Gyekenyes fele meg 10 eve komplett Skoda szerelvenyek mentek az Adriara, eszakrol. 42 vasuti kocsinyi Skoda favorit. Az 420 auto egy szerelvenyen! Az volt az igazi latvany!!!
Ma mar semmi, csak egy rozsdas vagon szen neha ...
Amin viszont dobbenek, hogy Cseh aru neha Austrat vallasztja atmenetnek a Semmering-en, ami azert eleg brutal. Pragersko-ban tobbszor lattam CD-s teherszerelvenyeket Maribor felol atrobogni.
Rehen az mind lejott Breclav - Kuty - Rajka - Muraker./Gyekenyes iranyban. Ma meg megcsak Hodos fele sem megy, hanem Spielfeld Strass utan lep be Sloveniaba, Graz felol.
Na most OEBB olcsobban vontat at a hegyen, mint ZSR es MAV tenne Rajka-i atmenettel??? Vagy hogy is van ez most?
Tegnap habar mar irtam, akkor meg annyit hozza: Az igazi kereskedelmi kikoto nem is a tortenelmi belvarosnal kell legyen, nemde? JObb ha ott valoban setany lesz, turizmus! Kavezok, stb.!
Kicsit kijjebb kell felyleszteni es felylesztenek is, csak nem olyan jol es rohamos tempoban, mint slovenek tettek a kivallasuk utan. De mivel ezt Horvato. is tudja, ezert vegre megindult a szeker, belefogtak, es ez mar csak jobb lehet.
"Nem azt mondtam, hogy a 30-asra MOST kellene duplavaganyusitani, bar nyaron a szemelyszallitas miatt eppenseggel johetne. En csak azt mondtam, hogy anno MAJDNEM ugy epult meg, a tervek es a penz megvolt ra (kesz tervek, nem csak Jancsi es Jozisba beszelte meg sorozes kozben).
Aliganal is lehetne duplavaganyusitani, ha kellene: Ki lehetne marni a hegyoldalbol a meglevo vagany mellett meg egy vagannyi helyet, a Balatontol elfele, es kesz. Penz es technika kerdese csak minden..."
Az anno majdnem úgy épült meg alatt azt érted, hogy 1870-es években építették volna így? Duplavágányúsítani mindenhol lehetne. Pl: Fonyód - Bélatelep. Egymás "kezében" a hegyoldal (ami nagyon rossz geológiailag), főút, kerékpárút, vasút és a Tó. Ide is lehetne duplavágányt tenni. 7-est földalá, kerékpárút mai 7-es hegy felőli oldalára, és a 2 vágány. A Balaton felé a talaj miatt nem tudom, hogy lehet-e építeni. Mindent meg lehet oldani, csak akarni kell. Ja, és a pénz. De Fonyód és Fonyódliget között még rosszabb/nehezebb lenne egy vágányt betenni.
"De ha viszont valaha Europa ugy dont, hogy tisztesseges nagysebessegu vonalat akartok Bp - Zagreb - Ljubljana utvonalon, es nem (csak) Hodos fele, akkor viszont el kell gondolkozni a kerdesen...
Csak azert mondom, mert Olaszo. es Slovenia pl. uj nagysebessegu vonalon gondolkodik Trieste es Ljubljana kozt, valahogy ugy mint a nemet ICE vonalak: Ha hegy, megfurjuk, ha volgy, akkor viaductot ra, ..."
Én valahol azt olvastam (nem tudom, hogy hol, lehet hogy itt), hogy Magyarországon nem éri meg külön nagysebességű pályat építeni a kis távolságok miatt. Hanem a pályát kétvágányúvá, és emelt sebességűvé (200-250 km/h) kellene átépíteni. Plusz minden állomásra nagysebességre alkalmas váltókkal egy pár megkerülő vágány (talán olyasmi, mint ma Almásfüzítőn).
Ennek ugy kellene mukodnie, hogy ha Rijekaban 500-an ohalytanak felszallni Bp fele a vonatra, akkor ambator legyen. Gyekenyesen belepeskor mar ott kellene alljon az 5 db kisegito IC kocsi kanizsarol, es azt hozzacsatolni. Persze ennek feltetele, hoyg a ket vasut online kommunikalni tudjon egymassal, minden egyes szabad es elkelt jegyrol tudjanak, stb.. Hisz ha egy horvat Rijeka - Koprivnica kozt utazik, akkor Kanizsatol magyar arral meg Bp-re siman mehetne.
De van online kommunikacio jegyeladas es reservatio ugyeben a ket vasut kozt? Kotve hiszem!
Ha meg Rijea - Bp helyjegye van vkinek es odajon a magyar utas, hogy o meg Soomogyszob - Bp deli kot ugyanezt kapta, akkor nyilvan maradjon a horvat a helyen, es a MAV oldja meg a probelmat! Aki elobb veszi meg a helyjegyet, aze a hely! Aki kapja, marja, nemde???
Mezzogazdasai termekek: cukorrepa, stb., OK, de csak idenyjelleguek. (Lepseny es kornyeke.)
Siofoki ipartelep: Hat az nem sok, amit az felad vagy levesz vasutrol. Ha mondjuk egy Ruhr Videk allna ott, akkor azt ki is kell szolgalni, de nem az all ott.
Na szoval: Igazad van abban, hogy tan minden nap a 30-as menten feladnak max egy szerelvenynyi arut, de akkro ebben benne van Jozsi bacsi haluzemetol elkezdve a kanizsai butorgyarig minden.
De ez meg sajnos igy mindig edes keves, ha teherforgalomra akaja alapozni az ember a vasut felyleszteset...
Oda egy kis nemzetkozi IC forgalom kene (pl. 3 orankent IC Zagreb es Bp kozt) ill. napi nehany teher (RoLa, container vonatok, iranyteher, etc.). Igy mar lenne ertelme.
Persze felreertes ne essek: En orulnek a legjobban, ha menne ott belfoldi aru is! Meg a Kanizsai butorgyarnak ma is megvan az iparvaganya, csak hat azon nem ment mostanaban egy vagon sem at ... sajnos...
Avas: MAV es Magyaro. hibajabol kesett, minden nap gyakorlatilag. Nyaron az egy oras keses hetkoznapi dolog volt Bp felol Gyekenyesre. Ez igy nem szolgaltatas!
IC Kvarner: A Horvat Vasut elore bejelentette, hogy ekkor es ekkor palyat epit es ez fel oras kesessel jar, ahogy a Maestral eseteben is volt. Ezt tartotta is nagyjabol.
IC Kvarner amugy maskor pontos szokott lenni (persze biztosan volt baleset miatti keses, vagy fa dolt a sinre a dinari hegysegben, stb. miatt, de ez elenyeszo). A HZ alltalaban pontosan kozlekedteti a jaratait es minden Bp - Zagreb vonat kiemelt vonat volt szamara!
Venezia: Az is pontos volt meg anno Gyekenyesen, csak hat amikor a magyar vamosok 1.5 oran at vizsgaltak a kiiert 25 perc helyett es reggel 9-kor indult csak Gyekenyesrol, akkor joggal lehetett ideges az utas!
Az a nagy helyzet, hogy amikor meg Avas, Kvarner, Drava, Maestral, Adriatica es Venezia es Zagreb - Pecs gyors volt Gyekenyesen es Muraker.-on akkor MAR REG BE KELLETT VOLNA VEZETNI A VONATON VALO UTLEVEL ELLENORZEST arrafele is!!! Csak hat ugye az nem nyugat ... Meg is lett a bojtje, kesesek agyba fobe!
A HZ-t csak azert hibaztatom, hogy a Venezia mellett nem allt ki, es ha mar elvettek (Osztak Sogorkenka jobban kellett), akkor legelabb MAV es HZ csinalt volna valami gyorsot helyebe a ket fovaros kozt. De nem!
Szerintem ebben nagyban belejatszott, hogy a HZ nem alapozhatott a Gyekenyes felol belepo vonatok pontossagara, igy nem is tartott ra igenyt. Pont!
Nos regem vannak regi rajzaim ahol Lelle-felso mint forgalmi kitero szerepel. Tehat ezt oda keresztek elengedesere epitettek elosorban, sokaig nem is volt peron es epulet sem. Mivel Balatonboglar es Balatonszemes kozott nagy tav van. Amugy felson csak szezonban van utasforgalom, amugy szinte senki nem szal fel, csak inkabb le.
Nem azt mondtam, hogy a 30-asra MOST kellene duplavaganyusitani, bar nyaron a szemelyszallitas miatt eppenseggel johetne. En csak azt mondtam, hogy anno MAJDNEM ugy epult meg, a tervek es a penz megvolt ra (kesz tervek, nem csak Jancsi es Jozisba beszelte meg sorozes kozben).
Aliganal is lehetne duplavaganyusitani, ha kellene: Ki lehetne marni a hegyoldalbol a meglevo vagany mellett meg egy vagannyi helyet, a Balatontol elfele, es kesz. Penz es technika kerdese csak minden...
De valoban, mostanaban nem tulzottan indokolt a duplavaganyusitas.
De ha viszont valaha Europa ugy dont, hogy tisztesseges nagysebessegu vonalat akartok Bp - Zagreb - Ljubljana utvonalon, es nem (csak) Hodos fele, akkor viszont el kell gondolkozni a kerdesen...
Csak azert mondom, mert Olaszo. es Slovenia pl. uj nagysebessegu vonalon gondolkodik Trieste es Ljubljana kozt, valahogy ugy mint a nemet ICE vonalak: Ha hegy, megfurjuk, ha volgy, akkor viaductot ra, ...
Persze nem hiszem, hogy mostanaban ez megvalosul, de ki tudja ...
"Nezd meg, hogy sloveniaban Ljutomer allomasnal hogy all meg az IC: Van Ljutomer allomas (4 vaganyos, de kinn van a varosbol elegge), a teherek kerulik csak egymast, es szemelyek, az IC itt NEM all meg. Van viszont egy Ljutomer Mesto nevu egyvaganyos allomas (megallo), ami a varoshoz kozelebb van, tehat ott all meg az IC. Helyes! Nem kell ehhez kulon kastelyt emelni oda, a slovenek sem tettek,, maradt a regi kis bode, kisse kipofozva. Tudtommal meg tan jegyeladas sincs ott, hisz nem lenne helye a jegyeladonak abban a kis viskoban. (De ez utobbira nem eskuszom most itt meg.)"
Erre tudok magyar példát is mondani. Balatonlelle - Balatonlelle felső. Felsőnél 2 vágány van keresztezések céljára. Lent Lellénél 1 vágány van. Felsőn csak személy- és egy-két gyors áll meg (függ a menetrendtől (nyári-téli)). Lellén viszont minden vonat (IC, EC, gyors, Ex, személy) megáll. És ott is: egy egyszerű, relatíve kisebb állomásépület (jegypénztár van, de az nyáron ki is van használva), közel a központhoz. Felső pedig kint van a város vége után.
"Arról szól a történet, hogy egy KÖZismert de mindennapi életben nem használt tényből hogyan lehet NEM a döntéshozó, hanem a döntésELŐKÉSZÍTŐ számára adatokat használni."
A történet arról szól. Az enyém arról próbált szólni - ezek szerint rosszul -, hogy a "közismert" cimke nem bináris, hanem (számunkra) jobb esetben sokfokozatú, rosszabb esetben analóg.
Ha tehát a releváns paraméterek közül nem ismerjük fel mindet és/vagy a felismert paraméterek értékét nem jól saccoljuk (olvassuk ki), akkor nagyot tévedhetünk. Te azt feltételezed, hogy márpedig az adott történetben mindenkinek tudnia kellett volna a paramétereket és az értékeiket. Szerintem pedig nem, mert olyan, hogy "közismert", általános fogalomként nem értelmezhető. A történetednél maradva, ha én lénni áráb diák, most jönni tánul, akkor nem tudok válaszolni a kérdésre, mert néhány releváns paramétert vagy értéket (pl. hány lakosa van Chicago-nak, vagy kell-e minden közép/felső rétegű család birtokában zongorának lennie) nem ismerek.
A történeted persze jó: aki ismerheti a releváns paramétereket és értékeiket, az tudjon is velül kalkulálni. Aki nem ismeri, az viszont törekedjen a fel- és megismerésükre.
Az eredeti versi uj IC terminalrol szolt (6-8 IC naponta + 10-12 RoLa naponta). Mindez persze egy egy iranyban....
Ma Boba - Zalalovo kozt CSAK egy vonat megy vegig, az IC Citadella. Mas direct nonat NINCS. Tavaly ketto volt, mert meg megvolt az IC Drava is arrafele.
Ma is van ZEG Ola, csak a vasut kicsit kiljebb/kijjebb/killyebb fog kerulni ezert ezek szerint athelyezik Ola megallot, csak igy tudom elkepzelni.
Ugyanugy ma is tudna menni ugy az IC Citadella, hogy ZEG nagyallomas kihagyva es csak ZEG Ola-n allna meg. Csak mivel az periferialisabb mint a nagyallomas, ezert bemegy, gondolom en, megis.
Az uj Ola viszont meg periferialisabb lesz, marpedig aki IC-zig ZEG-re Bp-en, az nem a preribol akar bejonni gyalog. Akkor hogy is lesz ez most, hogy en is ertsem???
A csak ZEG-ig meno IC (csak egy van, a Gocsej IC), az nagyallomasra megy tovabbra is, mig a masik egy db IC, ami nemzetkozi is (Citadella) az meg Ola-nal all majd csak meg (marmint az uj OLA-nal)?
Korabban (mondjuk 10 eve) volt egy rakat vonat Kelebia felol: Puskin, Avala, Istanbul-Skopje Exp., Attika, Beograd Exp., Ivo ANdic, Wien - Thesaloniki, Balkan Exp., etc... Ma mar csak ketto, sajnos.
De amit sem akkor sem most nem ertek: HOgy a fenebe lehet, hogy onnan 3 oras keses alatt vonat be nem er Bp-re? Anno meg 6-7 orasra is emlekszem.
OK, regen volt 20 hatar amin atjott, szivatas hegyek mindenhol, ertem. Na de a mostani ket szem vonat az csak szerb-magyar hataron jon at, egyszer. Akkor hogy szedhet ossze 3 orat kesesben az amugy is silany menetidejere meg???
Ekkor ugyebar nem szabadna a MAV es JZ illetekeseinek meglepodnie, hogy NINCS utas es aki van, meg az is inkabb szekeren, repcsin vagy buszon megy, mert az biztosan NEM kesik 3 orakat csak ugy jatszasibol meg...
Soha sem felejtem el, amikor egy svajci bacsival utaztam Sofia fele, es Nis-t mar epp elhagytuk, de meg Dimitrovgrad elott voltunk, Serbiaban. A vonat megallt, senkit nem gazolt el, csak megallt. Eltelt 3 ora, senki nem tduta mi van, csak annyit, hogy nemmukodnek a jelzok... Kijott valamijen JZ szakbizottsag, registralta a tenyt, hogy ej ha, tenyleg nem mukdonek a jelzok, kitoltottek egy halom papirt, alairattak kalauzzal es mozdonyvezetovel is, majd avonat szep lassan elindult, lepesben. Igy ment ez egesz Dimitrovgrad-ig. Ott meg ugye jott a szerb majd bulgar hataror es vamos, nem igazan sietven el a dolgot, ugyhogy plusz egy ora meg ott is bejatszott a kesesbe ...
Szegeny svajzi bacsit nemgyoztuk nyugtatni, hogy errefele nem svajzi oramujaras pontossaggal jarnak a vonatok, ez mar a ko kemeny Balkan!
A bacsi szofiaban csak annyit mondott bucsuzokeppen: SOHA TOBBET NEM FOGOK VONATTAL JONNI EGY BALKANI ORSZAGBA SEM!
Na, hat vhogy igy kell csinalni az utaselrettentest!
Na meg ugy, hogy 2004 nyaran a MAV is csinalta a belepo Maestral-lal 2 honapon at: Valami ocska szemelyhez kapcsolta Kanizsan, mert horvat palyaepites miatt constans 30 perc kesessel erkezett mindig Muraker.-ra, amit HZ elore kozolt MAV-val, csak MAV onkenyesen ledegradalta szemelyvonatta a Maestral-t, igy a fel ora kesesre meg rajott 2.5 ora, azaz szumma 3 oras kesesel ert RENDSZERESEN a vonat a Keletibe (a szemely ugyanis a Delibe ment, mindenhol megallt a balatonparton, igy Kelenfoldon meg ment a kocsitologatas is...). A tursitak mind egyontetuen azt mondtak: KOSZONJUK, ENNYI EPP ELEG VOLT A VONATTAL HORVATO.-BOL VISSZA c. dologra!
Ja es utastajekoztatas Murakeresturtol Bp-ig SEHOL SEM volt! Csomo ember szemelyvonatra szalltam es Delibe megyek tudattal szallt fel a vonatra, a Deli osszekoton meg dobbent,hogy mi a fene van, miert megyunk at a Dunan, stb...
Na, igy kell ezt csinalni MAV! (Kozben meg a MAV homepage-en hirdette a MAV nagy buszken, hogy csupan 17-ezer HUF-ert retour gyorsvonati jegy Split-ba, mijen jo es szenzacios ajanlat... Arrol egy szot sem mondott/irt,hogy visszafele Magyaro.-on mindenki szemelyvonatozasra szamitson, mert ez a ceg, vagyis a MAV ajandeka az utasok fele!)
Torvenyes volt ez igy egyeltalan??? tehet ilyet elozetes bejelentes nelkul a MAV? Reklamozhat olyat a homepage-en, amit nem is teljesit??? Stb., stb. jogi kerdesek ezrei az ugy kapcsan, ami meg felmerulnek!!!
"Déli autópálya: remélem hogy lesz csak ha ilyen tempóban épül, még ebben a században nem várható az átadása."
2015-re kész lesz. Állitólag. De én úgy veszem észre, hogy mondanak egy dátumot. Ahhoz hozzáadok kábé 3-5 évet, és kijön a helyes eredmény. Talán 2020-ra kész lesz.
"Úgy tudom, Kőszegnél lépne ki és rácsatlakozna az osztrák S31-re. másiko ldalon meg Nagylaknál lépne ki Romániába."
Én pedig úgy tudom, hogy Nagylak és Szeged között M43-as autópálya/autóút lesz. Szeged és Sopron között lesz az M9-es, tehát Sopronnál lép ki, és Klingenbachnál menne rá az A3-asra. De ez csak egy terv. Ez lesz az M43-as.
Persze a logikus az lenne, hogy ha az M43-as folytatódna M9-esként. De majd meglátjuk.
"Nagykainzsa nagyon jó helyen van, annak a térségnek előbb utóbb komoly logisztikai és ellátópontja lesz."
Nagyon jó helyen van: 7-es, M7-es (E65, E71), 61-es, 74-es (E65) számú közutak. 30-as, 17-es és 60-as számú vasútvonalak. Letenye, Murakeresztúr és Gyékényes mint határállomás. Kell ennél több? (Már csak befektető kellene.)
Annyira tájjellegű a Piroska, hogy amikor még a Hámánban/Északiban dúlt a Csörgő-láz, a Csörgőket is Piroskázták errefelé. De pl. Debrecenben a Csörgőket Pielsticknek hívják. (a remotokat nem tudom, hogy... :-)))
Nagyon helyes, hogy NEM LESZ uj IC terminal, hisz pont annyira kellene az oda, mint pl. Kelebiara egy uj nemzetkozi repuloter ... Azt a penzt, ami arra forditodna van mashol is elkoltenie a MAV-nak es az orszagnak, nagyon helyes!!!
Tudom hogy a palya a varostol elfele fog kicsit majd menni, es ezek szerint ott lesz egy uj ZEG Ola allomas? A mostani ZEG Ola meg megszunik? (Vagyis mindketto megallo, ugyebar.)
Ha igy lesz, akkor ertem, ez meg jo es OK is! Nezd meg, hogy sloveniaban Ljutomer allomasnal hogy all meg az IC: Van Ljutomer allomas (4 vaganyos, de kinn van a varosbol elegge), a teherek kerulik csak egymast, es szemelyek, az IC itt NEM all meg. Van viszont egy Ljutomer Mesto nevu egyvaganyos allomas (megallo), ami a varoshoz kozelebb van, tehat ott all meg az IC. Helyes! Nem kell ehhez kulon kastelyt emelni oda, a slovenek sem tettek,, maradt a regi kis bode, kisse kipofozva. Tudtommal meg tan jegyeladas sincs ott, hisz nem lenne helye a jegyeladonak abban a kis viskoban. (De ez utobbira nem eskuszom most itt meg.)
A delta es a redicsi vonal NEM csatlakozhat az uj Andrashida-i allomas feloli oldalan az uj ZEG Ola-nak, hisz attol mind a redicsi mind a Zalaszentivani vonal keletre van, nem pedig nyugatra. Elirtad az altalad irottakat, nem?
Regi ZEG allomassal mit terveznek? Igen, ez jo kerdes! Engem erdekelne, es ha tudsz valamit konkretan, engem erdekelne. Ugyhogy legyszi ird le.
Amit en tudok az az, hogy meg fog maradni, sot a villamositas is be fog erni odaig, de nem minden vaganyara, hanem ca. 5-re, mindket iranybol (uj ZEG Ola es Zalaszentivan felol is). Mindezt azert,mert a szemelyvonatok be fognak menni odaig, hisz onna van jo helyijaratu es kornyekre meno buszcsatlakozas is, nemde?
Vasercrobbantas vagonbol tok erdekes muvelet lehetett!!!:-)
Az 1005 az 100% akart lenni (csak elirtam veletlenul), vagyis az, hogy brasil vaserc hajon Rijekaig, onnan meg vasuton Gyekenyesen at Stalinvarosba avagy Dunapentellere. Hogy meddig volt ez igy, nem tudom, de volt idoszak, amikor igy volt (es nem 3 napig, hanem kicsit tovabb!).
Nagykanizsan allitolag olszok (egy jol meno Milanoi szekhelyu logisztikai ceg) akar logisztikai bazist csinalni. Pont azert, mert M7 arra megy, bejon a forgalom SLoveniabol es Horvato.-bol is, vasut meg van Kanizsan, nagyjabol turheto minosegben, mind Bp-re mind eszakra, sot elkepzelheto hogy lesz meg valaha Deli Autopalya is (ez epp Kanizsa kornyeken menne majd el eszak fele, es Sopronnal lepne ki Austraiab, ha jol tudom). Szoval mindezekben bizva allitolag lesz valami, aztan vagy igaz vagy nem. Neha erosen mondjak, neha elul a dolog ...
Ez igy igaz! Az EU delebbre vitette volna szivesebben a strada nyomvonalat, pont a termeszetvedelemre hivatkozva. Magyaro. volt az,aki viszont azt mondta, hogy akkoris kozel megy a Balatonparthoz, tekintve az ottani dolgokat (es nyilvan ebbe a turiszmus is beleszolt, boven). Magyaro.-nak is vannak tervei a Balatoni turiszmussal, remelem a jovo jobban alakul majd es jol fogjak csinalni.
Az, hogy a strada igy rovidebb-e vagy EU altal javasolt modon delebb futva, azt nem latom vilagosan.
Igen ez igy volt. De a vasútépitést vizrendezéssel együtt csinálták, tehát duplán megérte , sőt a Balaton fejlődése miatt triplán megérte a 30-ast preferálni.
Ha a Belvároshoz viszonyitjuk a két állomást, a központtól mind a nagy állomás, mind az OLa megállóhely tekintélyes távolságban van. ilyen szempontból tehát mindegy.
Az állomás nyilván azért került a Rédicsi vonalra mert az lett kész először. Most viszont hogy új helyzet alakult ki a rédicsi vonalnak egyszerűen nincs jelentősége, igy az állomás ott rossz helyen van. Áttelepíteni viszont lehetetlen. Itt most az a kérdés, lehet e a forgalma egy részét Ola állomással megosztani? Ezzel kétségkivül nagyon lecsökkenne az állomás forgalma, és kihasználatlan lenne, de ez pl. maga után vonná pár használatlan vágány elbontását és tereprendezést. Ha túl nagy az állomás, és kihasználtsága igen alacsony lesz, csak akkor.
Ola állomás megközelitése valóban nehézkes a térkép szerint, ( Göcsej turistatérkép), de legalább annyira van ez messze a belső részektől mint a fő állomás.
Szerintem meg egyszeruen arrol volt szo, hogy Bp hol csatlakozzon az akkori SuedBahn-hoz. Erre vki Pragerhof-ot talalta ki. Utanna raneztek a terkepre es azt lattak, hogy a minimalut (tekintve hogy quasi ez a legegyenesebb ut es meg csak jelentosebb domborzat sincs benne a Siofok es Balatonaliga kozti reszt kiveve) Bp - Fehervar - Nagykanizsa - Cakovec - Pragersko volt.
Az, hogy a Balaton is epp ott volt, az nem sok embert erdekelt akkortajt, szerintem. A talaj szerkezete inkabb hatrany lehetett akkor (mai KisBalaton-nal levo gondok, stb.), de akkor is az eszervek ezen utvonal mellett szoltak, nem pedig Bakonyi vonatozas es Zalai dombsag majd Sloven dombsag, hogy kierhessek ugyanugy Ormoz-ra, mint ha most mennek Hodos fele. Szerintem ez egyertelmu, sima terkepre ranezek es levonom a tanulsagot c. ugy!
Allomaskozi kozlekedes van ott meg most is, megrakva es uresen is tegyuk fel atlag 80-as kocsik mennek arra. Jako-Nagybajom majdnem 11 km-re van onnan, igy leadva a jelzest es ha a vezer esetleg tegyuk fel 100km/h-ra feltornaszta a menetet is lett volna ideje idoben leengedni a sorompot.
A baleset ugye azért következett be, mert az adott időpillanatban az keresztmetszetben a vonat és a busz sajnos egy időben tartózkodott.
Persze ha le van tekerve a sorompó, akkor sem következik be az ütközés.
De ha nincs HZ sztrájk, a tehervonat ebben az esetben nem csak üres elegyet visz, hanem rakottat is, így a nagyobb vonatterhelésből adódó eltérő gyorsulás miatt - azonos indulási időt feltételezve - valószínűleg nem akkorra ért volna oda az átjáróba mint ahogy az megtörtént, és a busz békésen átvitorlázik a kritikus szakaszon.
De tudom én is, hogy a mi lett volna ha... az nem igazán egzakt megközelítése a problémáknak.
Allomas a nagyallomas, onnan Bp felol csak Lenti - Redics (regebben tovabb Lendava es Cakovec) iranyaban mehetsz tovabb. Ezert is fut korbe az IC Citadella korul a csorgo, hogy masik iranyba kihuzza (ZLovo fele).
A megallo ZEG-Ola nevre hallgat, azon atmegy a Citadella IC is, megallas nelkul.
Ha az a kerdes, hogy melyik allomas a jobb ZEG nepe szamara, akkor nyilvan a nagyallomas. Ola-rol gyakorlatilag sehova sem lehet eljutni. Van arra egyeltalan helyijaratu busz?
Terv uj allomasrol: Nem tudom, vmi vadi uj IC terminalt rebesgettek meg korabban (abban az idoben, amikor Hodos fele napi 10-12 RoLa-t es 5-8 IC-t josoltak, de ugye ez elmaradt...). Igy nem tudom mi lesz, de ugy latom a mai es tegnapi valaszokban van errol info. Mindjart olvasom is oket...
Ezen az irason sokat elgonndolkodtam, de nem ertem. Az, hogy a sorompo kezelo holgy elfelejtette letekerni ures vagy tele teherkocsikkal, meg egdes mindegy... A teny es a kovetkezmeny ugyan az.
"Ezert is kene villamositani mar vegre a meg nem villamos reszet is, vagy majd tan a GyeSev megteszi, ha megveszi mar vegre Nagykanizsaig vegig. MAV meg vagy adja el, vagy felylessze,"
Azért kérném azt a kismértékü tény figyelembe venni, hogy a MÁV nem ismétlem NEM ad el vasútvonalakat. A fejlessze pedig fejlessze...
sb2005:
"Az észak déli irányok erősítése ott ahol szükséges én is támogatom.
A vasi. zalai összekötő vonalak mai állapotukban komolyabb forgalom lebonyolítására nem alkalmasak. Mikre gondolok: Szombathely - Sztgotthárd, "
Érdekes, a múlt héten még Szentgotthárd Vas megyéhez tartozott. Mi van itt, nem figyelek oda és bevonulnak a zalaiak?:-))))))))))))))))))))))))
Volt itt már a fórumon by-169 barátunknak egy írása arról, hogy neki azért megy nehezebben az írás mert nagyothalló. Kérlek, hogy írd meg, hogy veled mi a helyzet, mert ha nincs hasonló indokod akkor először írni talnulj meg, aztán olvasd vissza többször amit írsz mert így értelmetlen amit művelsz!
>A faszállítással kapcsolatos reakciód érthetetlen számora. Lefordítanád? OFF: Ez kortól is függ. Amúgy fordítgassa neked a radai rosseb... ON.
>Amúgy az "In..." -t meg fogom venni. :-) Ezt többek nevében is köszönöm. Abból mindent meg fogsz érteni.
>Néhány évtizede még szállítottak vasúton halat, voltak ilyen vasúti kocsiai a MÁV-nak. Személyesen voltam ilyenben. Rákosrendezőn állt, a halálsoron. Fehér, 4t, nagy középtér, két végében medencék, bennük levegőztetési lehetőség. A személyzetnek mosdó (egyebet nem láttam). Kompozható volt, csak nem vittünk halat Angliába is? Ami meglepett, nem volt halszaga. Lehet, hogy a vége felé már másra használták?
A kutasi balesetnek van egy olyan momentuma, ami azóta is motoszkál a fejemben.
A baleset megtörténtekor a HZ sztrájkolt, csak az üres hazatérő kocsijaikat vették át. Ha viszont nem lett volna sztrájk, feltételezhetően a baleset sem következett volna be, mert a rakott kocsik miatt egész más lett volna a vonat elegytömege, így a gyorsulása is...
A "fénysorompónak" nevezett izének nincs esze(felőle lehet akár mozdányvezető, akár Mándoki. Annak kellene eszének lenni, aki évek hosszú sora óta nem veszi észre, hogy ez az izé nem való a közlekedés szabályozására.
Az ukrán vezető üzemanyagot akart csempészni a fékrendzerben. Ha csapórudas(hívhatnák Schlagbaum-nak) sorompót nem a szegény pára, hanem az amúgyis rendelkezésre álló automata engedi le, akkor már nyertünk néhány életet!
Ha nem engedi le az automata, akkor még mindig mehet a jelzés akár a mozdonyvezetőnek is, hogy ne nepődjön meg, ha ....
A Keleti alatti alagút látogatására tavaly tavasszal volt lehetőség. Csak vissza kell keresni az akkori hozzászólásokat. Sajnálhatja, aki nem járt ott...
>És ennek örömére a Keleti alól előszednek 10 NoHAB-ot ... Hülyéskedtek ezzel az alagúttal, pedig halálosan komoly dolog! A jövő héten megjelenő In ... (reklám nem lehet, negatív kell, és kiegyensúlyozott, szóval) abban az új magazinban olyan hülyeségekkel töltöm a helyet, hogy újabb, vasút alatti alagútról rántom le a leplet, míg ilyet más magazin nem csinál!!
Az erömüvi faszállítás állandó üzlet a MÁV-nak. Ez jó. Korábban aggódtam, hogy a szenes erömüvek gázossá építésével a vasút piacot veszit. Az erömüvek egy részébe Finn technologiájú fluid tüzelésü blokkot is építettek. Elöször "energiefü"-röl
volt szó, majd hamar kiderült hogy valójában fát tüzelnek a kazán homokágyán.
A bibi az, hogy Finnországban fele annyian élnek mint hazánkban, miközben
területe, azon belül is az erdök területe sokszorosa Magyarországénak.
Vagyis aránytalanul sok fa lesz a fürészgép, és a kazán martaléka. Ezt nevezik itt
És ennek örömére a Keleti alól előszednek 10 NoHAB-ot (az 50-ből), és bemutatják őket a nagyközönségnek, ezzel is készülve az idei balatoni szezonnyitásra.
>Országos demonstrációt és sztrájkot tervez a vasutas szakszervezet. Ez jótékony hatással lenne a költségvetésre (sokkal kevesebb villanyt fogyasztana a MÁV). Félek, hogy az olajfogyasztás nem csökkenne számottevően.
A DB és az ÖBB a mai napon próbamenetet végez az ICE dízelmotorvonatával. A szerelvény már benn van az országban. 13 óra körül fog érkezni a Keleti pályaudvarra.
Tállyán egy "fénysorompónak nevezett izé megint nem tudta betölteni azt a szerepet, amit naiv lelkek neki szánnának. Hány sérült és hány holttest kell még ahhoz, hogy megállapíthassuk, hogy vasúti átjáróba sorompót kell építeni?
Óvást nyújtok be mind a Stadler, mind a Siemens, mind az Alstom ellen, ugyanis én már bő egy éve megterveztem, sőt létre is hoztam az emeletes elővárosi kocsit!!!
Mindig ilyen hülyeségeken tökölsz, mehetnél akár vizet szitálni is!
Egyébként láttam egy ilyen kocsit, egy B kocsi volt, kissé kopott vestéssel, majd két évig állt Istvántelken a mérlegvágányon, talán az öntöde magáévá tette. Azon pl. volt S betű, sőt felírták rá a dátumot is, hogy lehessen tudni, mikor kell újra kenni!
>Környezetvédelmi és anyagtakarékossági célú kísérletekbe kezd a vállalat néhány tucat személykocsinál. Persze ez vicc, mert mikor kezd a vállalat anyagtakarékossági célú kisérletekbe.
De az, ha jól mondták, akkor a 80-as években, tényleg megtörtént, hogy a biztberesek újítást adtak be a réz földelőtüskék vas tüskével (sokkal olcsóbb) kiváltására. Amikor az újítást azzal utasították el, hogy a vas rozsdásodik, illetékes szervhez fordultak az újítók, hogy szabotálják az innovációt, mert a dolog nagyon jól megoldható, ha a vas földelőtüskét jó vastagon befestik a nedvességnek ellenálló festékkel.
Az EC 40 tegnap este repetázott. 29-e után 31-e este is gázolt. Az illetőt megvédte a részegek védőszentje így csak a bringája és a borosüvege veszett kárba. A Lehárnak meg 1 órája...
Nem! Ráakasztanak az egész vonat végére egy BDbt (fontos a "b", mert egyre több kamionsofőr szeretné a kerékpárját is magával vinni) kocsit, aztán irány Kiskunhalas RoLával!
Sőt, tervezik azt is, hogy egyből Csörgőre való vezérlőt tesznek rá, és mehet Kiskunfélegyházától Lakitelek - Szolnok felé!
(nem ez a nap, amikor szmájli nélkül lehet baromságokat írni?)
Én elhiszem, hogy ez az ő nagy napja, de imént a NoComment topicba is beletett egy teljesen aktualitását vesztett, ráadásul a beszélgetés fonalához nem tartozó cikket, és fogy a humorérzékem...
"Ennyit a faiparról meg a vasuti fa szállítás jövőjéről a Magpecsételődött sorsú csődközeli fürészüzemekről"
Nézz be kérlek Ajkára, az erőmű kerítése mögött láthatod a magyar fa szállítás virágkorát éli! Csak nem bútorfának hanem erőművi aprítéknak!!!! Azt hiszem a nyálad elcsöppenne ha meglátnád az amúgy betegnek titulált szinte tökéletes rönköket amit bezabál az aprító gép. S jön a fa közúton vasúton egyaránt........
Igaz valojában már nem is friss, de annál nagyobb. Kb. 1,5 éve az ÖBB és észrevette, hogy jol volna valamit keresni a fapados légitársaságok kárára, és a privát vasutasokat is jo volna egy kicsit megszorongatni, igy nekifogtak öregebb személykocsikat felujitgatni, s belölük modern s gazdaságos hálokocsikat gyártani, amiket a hirhedt 39.- euros vonalakon akartak bevetni, hiszen sok ilyen relácio a legnagyobb meglepetésre honapokkal elöre már foglalt, s egyszerüen hálokocsihiány miatt nem lehet kielégiteni az igényeket.
Nos tavaly nyárra el is készült az elsö 4 vagy 6 kocsi, további tucat áll pillanatnyilag is a mühelyek vágányzatain.
Természetesen az ÖBB ismerve a saját bürokráciáját, de az államét is, már honapokkal korábban benyujtott minden kérelmet, s mielött még nekifogtak a munkáknak megkaptak minden engedélyt.
A baj akkor következett be amikor az uj (?) kocsikat ki akarták vinni a gyárbol a nyilvános vasutra.
A vasuti felügyelet nem adta meg a futási engedélyeket, mert ugye közben volt egy Kaprun, potyogott néhány fej stb. és most az a helyzet, hogy az igy átalakitott kocsik már nem felelnek meg a tüzvédelmi elöirásoknak, s ezeket utolag igen nehéz kezelni.
Már eleve olyan anyagok lettek felhasználva, amik kizárolag erre a célra lettek kifejlesztve (éghetetlen huzatok, boritások, a fekvöhelyek egyébb anyagai), söt ma már minden kupéban füstjelzö is van, ami nincs az az automatikus tözolto berendezés (állitolag most ezt követeli a hatoság, mert szerintük ha a kupékban zuhany lehet, akkor központi vizoltoberendezésnek sem lehetnek akadályai :-D ).
Természetesen a dolog igen bonyolult, mert a kocsik már készen vannak, azokat ujra át kellene alakitani, nem is beszélve olyan aproságrol, hogy hogyan lehet az ilyen kocsikban tárolt vizet folyékonyan tartani télidöben.
Most tehát az a helyzet, hogy addig mig nem nyultak a kocsikhoz, azok vigan járhattak volna (ahogy ezt teszik a kocsik százai akár évtizedekkel is öregebb engedélyekkel), de a felujitott jármüvek csak a helyet foglalják a gyárudvaron.
Kilátás a megoldásra nincs, "mert az egészet a közl. miniszter dönti el személyesen az pedig abszolut pontosan ismer minden idevonatkozo elöirást és szabályt".
Környezetvédelmi és anyagtakarékossági célú kísérletekbe kezd a vállalat néhány tucat személykocsinál.
A kísérlet lényege, hogy speciális kenőanyaggal kenik a féktuskókat. A kenőanyag meggátolja a vasrészecskék széthullását - ezzel a pálya és a járművek tisztasága javul- , a kent féktuskók kisebb kopása mellett a zajhatás is lényegesen csökken. A kent féktuskókra a jármű fékrendszerére vonatkozó felirat mellett S betű utal.
Valamelyik hozzáértő igazán összeszedhetné valamilyen okos módszerrel a 25-ös vonal, vagy Zeg-Hodos, vagy őrségi vasút néven a vonal újjáépítéséről itt, ezen a topicon megjelenteket, és feltehetné a fehérnégyzet.fw.hu-ra, mert két havonta megkérdezik az újonnan jötek.
>>Ha évekkel ezelőtt nem lett volna Diósgyőri Vasgyárak, akkor a mozdonyok ma mezítláb járhatnának, ugyanis ha közelebbről megnézed, a sínbe az van belehengerelve, hogy: "Diósgyőr" .
Ha közelebbről megnézed az igazán komoly síneken valami egész más van.
Vannak egyáltalán 42 - es diósgyőri sínek? Én nem emlékszem ilyenre.
Arról szól a történet, hogy egy KÖZismert de mindennapi életben nem használt tényből hogyan lehet NEM a döntéshozó, hanem a döntésELŐKÉSZÍTŐ számára adatokat használni.
Ha megváltoztatod az ALAP feltételeket, akkor nem ugyanarról beszélsz.
Vasúti példa :
Bizonyos ökölszámok alapjján elbeszélgethetünk itt a keleti és nyugati országrészünk közötti közvetlen ( átszállás nélküli) vasúti összeköttetések értelméről vagy értelmetlenségéről.
Jutunk majd ilyen vagy olyan álláspontra.
Mindegy., az eredmény.
De erre Te jössz, hogy a Dunántúl holnaptól Pannonia néven önálló állammá alakul, tehát a Duna egyben országhatár is lesz ezentúl.
Ekkortól már az eredeti beszélgetésünknek a két országrész közötti közvetlen vasúti összeköttetésről nincs jelentősége, úgymond okafogyottá vált, és ÚJ VITÁT kell nyitnunk, a két ÚJ ORSZÁG közötti közvetlen vasúti öszeköttetés sűrűségének fontosságáról vagy lényegtelenségéről.
Tehát lehet megváltoztatni ALAPadatokat, de akkor az már egy másik történet.
Köszönöm gyors válaszát a TCV I. füzet módosításával kapcsolatban!
Levelének tartalmi elemzése után, és az index.hu hírportál vasúti fórumának tagjaival való konzultálás után az alábbi megállapításokra jutottam:
Teljességgel érthetetlen, hogy 2004. június és december közötti fél év miért nem volt elegendő legfeljebb három A/-4es oldalnyi német szöveg fordítása miért húzodott ennyi ideig. Ezt a munkát ugyanis elvben a Tarifa Osztály munkatársai is elvégezhetnék. Egy megfelelő német tudású személynek ez 1-2 napos munka lett volna! Talán nem a leghatékonyabb módját választották a fordítás elvégeztetésének...
Számomra és utastársaim számára teljesen mindegy, hogy a vasutak közötti (az internetről egyébként letölthető) általános érvényű megállapodás hogyan gyűrűződik végig a legalább 6 szintű nemzetközi díjszabási rendszerben. A lényeg ettől nem változik: az utasoknak nincs lehetőségük megkapni a MÁV-tól az őket megillető kompenzációt.
Természetesen az utasokat az sem érdekli, hogy a magyar nyelvű szabályozás a közbeszezési eljárás elhúzódása, a Tarifa Osztály lassú munkavégzése, vagy a K.-Sz.-N. trió ellenjegyzésének hiánya miatt késik.
Ezek után adódik a fő kérdés! Elegendő-e, hogy a MÁV írásban tájékoztatja a társvasutak megfelelő hivatalait a csúszás tényéről? Nos meglátásom szerint NEM. A MÁV Rt ugyanis nem (csak) a társvasutakkal kerül jogviszonyba a jegyváltás és a vonatközlekedés lebonyolítása során, hanem az utasokkal is! Az utas (elméletileg) a rá vonatkozó "jogok és kötelezettségek" ismeretében vált menetjegyet. Ha a jegyváltás egy társvasút jegypénztárában történik, akkor ő vélelmezhetően a társvasút TCV I-es füzetét ismeri, mely szerint jár a kompenzáció a vonat késése esetén!
Tekintettel arra, hogy a MÁV Rt NEM kérte a díjszabás módosítását, nem tett közzé a késedelmes bevezetésről "hírdetményt", így semmilyen jogalapja nincs a kompenzáció megtagadásának. Ezt azonban a végrehajtásnál dolgozó jegyvizsgáló, pénztáros és ügyeletes tiszt munkatársak dokumentálhatóan megtették!
Így az üggyel kapcsolatos véleményem nem változott. A hatóságok vizsgálatát fogom kérni az esettel kapcsolatban. Ám ha már egyszer úgyis veszem a fáradságot az Önök munkájának elvégzésére, akkor már további díjszabási anomáliák vizsgálatás is kezdeményezni fogom (különös tekintettel arra, hogy milyen alapon egészítik ki, írják felül a hivatalos díjszabásokat mindenféle kétes színvonalú táviratokkal, melyeket munkatársai "titkosnak" minősítenek, azt betekintésre nem adják ki).
Total bezar az uzem, tehat sem vasuton, sem kozuton nem fogjak fuvarozni. Ha nem zart volna be akkor is maradt volna a vasut. Miert is?
A mostani 7-esrol egyre inkabb tiltjak ki a nagykocsikat. Ha kesz lesz az M7 egy jo faval megrakott kocsi nem fog felvanszorogni es ezzel sok uzemanyagot pazarolni a koroshegyi volgyhidra.
Mézga Aladár óta tudjuk, hogy a "g" az ábécé legnehezebb betűje. Épp ezért a magyar sem mondja csak írja. Az ukránnak még ez is nehéz ezért írásban is pótolja egy Г vagy egy ґ betűvel.
Érdekes módon az orszok meg nagyon is szeretik a G betűt, a H betű rovására. Ugyanis pl. Hitler helyett Гитлep-t mondanak, és azt hiszem, hogy a hamburger helyett гaмбуpгep-t.
Májusig minden pénzét feléli a MÁV A cég csődjének elkerülésére még nincs megoldás, viszont az osztrák vasúttal közös külföldi terjeszkedésről tárgyalnak írja a NOL A vasút átalakításáról szombaton kétféle előterjesztést is vitt magával csaknem egy hetes távol-keleti útjára Kóka János. Szeretné eldönteni, a MÁV két vagy három részre vágásának tervét vigye-e a kormány elé március végéig. Választásától függetlenül a vasútfejlesztés hosszú távú koncepciójára, a gőzerővel készülő Baross-programra koncentráló szaktárca hamarosan folytatja a MÁV menedzsmentjének átalakítását és a cég részleges privatizálásának előkészítését. Ebben az sem zavarhatja meg a minisztérium szakembereit, hogy a csőd szélére sodródott társaságnál azt sem tudják: nyáron miből fizetik ki a dolgozók bérét, a vonatok által elhasznált gázolaj és villanyáram árát. Így a kalapban benne van, hogy egyes vasúti vezetők felmentéséhez éppen a társaság pénzügyi összeomlása biztosítja majd az apropót. A lehetőségek között szerepel például, hogy a közeljövőben távozni kényszerül posztjáról Mándoki Zoltán, a MÁV vezérigazgatója. Esetleges távozása után helyét Gaál Gyula jelenlegi elnök-vezérigazgató vehetné át. "
Senki nem látta (nem tartotta említésre méltónak), hogya 7207 V43+M41+néhány Bhv (4-5?) összeállításban ment Pestre? Utánna persze a Csörgő mással ment vissza.
"bizonyos szinten elég, ha rövid számítással , úgymond képbe helyezed magad, vagy hallgatóságod"
...vagyis a teljes információtömegnek azt a részét ismered, amely nagyrészt meghatározza az adott szituációt - és ez alapján számolsz. De tudod-e egy konkrét szituációban, hogy ismered a nagyrészt meghatározó elemeket? És tudod-e egyáltalán, mik azok a nagyrészt meghatározó elemek?
(Hülye példa: ha egyszercsak a 150000 családból a fele elkezd hozzám deviancia órákra járni, és kidobja a zongoráját, a Nobel-díjas erőteljesen felsül. Pedig csak egyetlen paramétert változtattunk meg - igaz, épp a legsűrűjéből.)
Tényleg, én fiatal és tudatlan vagyok, mi az a zongorahangolós példa?
traficc :
Szívtelen egy pasi vagy, tudod e ?
Késő este, fáradt, megtört, nyűgös, morgós, lusta, kövér, beteg, öregembertől ilyet kérdezni egy igen fárasztó nap után ?????????? ....nos hát nem valami sportszerű..........:-))))
( egész nap nem csináltam ma semmit, abban lehet a legjobban elfáradni)
Na tehát zongorahangolós példa :
Egyik Nobel díjas tudós, 196x-ban bement a Chikágoí egyetemen előadást tartani, talán robottechnikából vagy biológiából vagy akármiből.
Ott ült kb. 400 hallgató egy nagy lejtősben.
ezzel kezdte :
Kap 50 dollárt aki megmondja 10 percen belül, hogy hány zongora hangoló van Chicagoban ?
persze néma csend.............kussolás.............néhányan összenéztek, hogy biztosan jól van az öreg ??
Eltelt a10 perc.
Nos mondta a Nobel díjas.:
Akkor nézzük.
- Chicagónak van 3 millió lakosa.
- Ez a 3 millió lakos 4 fővel számolva 750.000 családban él.
- Chicagoban a KSH 20%-ra teszi a felső közép ill. a felső osztály tagjait. Ez 150.000 család. ezekben van zongora. ( akkoriban ez kötelező státusszimbolum volt, abban a körben)
- Egy zongorát évente kétszer kell hangolni. tehát évente 300.000 zongora hangolást kell csinálni.
- Évente van 200 munkanap, tehát naponta 1500 zongorahangolást kell megcsinálni.
- Egy zongora hangoló 8 órás munkanapon 3 zongorát tud hangolni, úgy, hogy utazik egik helyről a másikra.
- Tehát Chicagóban 500 zongorahangoló él meg/dolgozik s az 50 dolláromat megtartom magamnak !
( aszámok nem bizts, hogy pontosak)
A történetet, oktatás módszetanból tanította Pilinszky nekünk anno, ugyanis teljesen mindegy a végeredmény, a Nobel díjas arra vezette rá a 400 fős hallgatóságát ( már amelyik megértette a példa üzenetét), hogy bizonyos szinten elég, ha rövid számítással , úgymond képbe helyezed magad, vagy hallgatóságod.
évekkel később láttam TV riportot Szentgyörgyi proffal, ill. Tellerrel, mindketten elmesélték a riporternek ezt a példát, ésolyan jól esett, hogy már ismertem.
OFF
Fogorvos protekcióra amúgy szükségem lesz nem sokára.
"és az sem, aki egyenes testartással állva nem lát ki a szélvédő felső éle alatt."
Na! Akkor az én egykori tanfolyamtársamnak - vizsga után pedig kollegámnak - mázlija volt. Mert a maga 210 cm körüli magasságával (inkább több, mint kevesebb) a sziliből bizony elég görbe háttal látott ki, ha állva vezetett.
Emlékszem, hogy milyen elismerést váltott ki, mikor szinte a sínkorona szintről egy lépéssel a vezérálláson termett.
Ne higgy dzsordzsinak.............hazudik..........írigy..............meg még a fele sincs meg.................különben is, hogyan lehet egy személykocsisnak hinni..????????,.......................:-)))))
A zongorahangolós példa megismerése óta, 1977, ilyenekkel birizgáltam a hallgató ifjúságomat.
Jaaaj, hétfőn közlöm a hallgatóimmal, hogy Tőled vettem át a módszereimet. Aztán amikor egy reggel megáll egy dzsip a házad előtt, benne 11, mindenre elszánt fogorvoshallgatóval, akkor ne csodálkozz.
Tényleg, én fiatal és tudatlan vagyok, mi az a zongorahangolós példa?
Persze, hogy gonoszkodom amikor odaát se RIKa se NoComment1 nem építi (elégé) nimbuszomat és kezd kialakulni bennem a vészes félénkség, kissebbrendűségi érzés.................:-))))))))))
Abból a kódhalmazból, ami B. Mariska környékéről a zindexhez érkezik nem könnyű eldönteni, hogy mit tulajdonítsak a szervergépeknek, és mit az Ön szellemi képességeinek.:-)))))
Tehát. 4 fős család: szülő+2 gyerek. Feltéve, hogy a ceglédi pénztáros buta, és nem ad 33%-ot a szülőknek, a család a Jászkarajenő-Cegléd-Vonyarcvashegy úton buszra és vonatra oda-vissza cakk-pakk 15628 forintot költ. Ehhaz még hozzá kell számolni azt az üveg pálinkát, amit Józsi bácsinak fizetnek, hogy a csomagokat Kossuth u 47-ből a Jászkarajenő Műv. Ház. megállóig elvigye. Visszaúton a pálinka árát (200 Ft) a buszvezetőnek fizetik ki, aki ezért megáll Jászkarajenő Kossuth u 47 előtt.
Pálinkástul az ár 16000-Ft.
Brummm, Te tanítod, hogy ökölszámok kellenek, a múltkori nem volt elég?!
Miattad (meg a WinXP telepítő miatt) már jártam otthon, szóval jöjjön a Jászakarajenő-Umag menetjegy vonattal)
Útvonal
Jászkarajenő-Cegléd-Budapest-Rijeka, onnan busszal Umag
Árak (oda-viszza, egész család)
Jászkarajenő-Cegléd (busz): 2240
Cegléd-Budapest (vonat): 3869
Budapest-Rijeka (vonat): 30600
Rijeka-Umag busz: Ezt tudd meg Te, ha kíváncsi vagy pontosan, erre még 10000 forintot számolok.
Néhány ukrán erre különösen érzékeny, hiszen több, mint háromszáz év óta monst szagolták meg a szabadság ízét. Mi nem is nagyon tudjuk ezt felgoni, mert a török barátaink "csak" 150 évig voltak nálunk ideiglenesen.
Magyar szemszögből tényleg mindegy.
üdv:felder
Szlovak es CSeh EU-s tagsag vagy nem EU-s tagsag hogy befolyasolta Hodos reinkarnaciojat/megszuleteset masodszorra?
- 2./
Ill. 1996-os Osztrak balhe alatt mit ertunk es mi koze Hodos feltamadasahoz?
- 3./
Ezekre nem emlekszem, hogy lett volna valasz, csak arra, hogy NATO es Olaszo. es direct osszekottetes es politikai nyomas azaz Hodos letre kellet jojjon ismet. Na de a fenti ket kerdessel mi ujsag?
traficc :
Legyen, ha már így többször megszólíttattam.
bár szerintem ez itt OFF, mert inkább biztonságpolitika mint vasút, de háát menjen :
1./
a '90-es évek közepén V.Meciar úr harmadszor is miniszterelnök lett északon. ez avval ját, hogy a NATO úgy gondolta, hogy az eredeti Pl-Cz-Sk-H-Sl ötös helyett csak négyet vesz fel, Sk kihagyja.
Igen ám de a MH akkoriban még az europai közép-hadszintér parancsnoksághoz tartozott, Németországban.
Ha Szlovákia nem,akkor Magyarország mely a legközelebb volt az akkori "forro" övezethez, szárazföldön NEM ELÉRHETŐ a NATO erőknek, s így pont az az előny veszik el, amiért...........
( remélem a Meciar-NATO ellentétet csak nem kell már itt kifejtenem??????)
2./
1994-96-ban kezdett forróvá válni a Balkán.
Karadzsisék lefegyvereztek NATO csapatokat, NATO katona túszokat ejtettek, stb.
Le kellett cserélni az SFOR-t KFOR-ra, magyarul teljes értékű harci csapatokat kellett küldeni Boszniába az addigi könnyű fegyverzetűek váltására.
Idáig OK ?
Valamiért Ausztria megmakacsolta magát, hogy Ő pedig már nem.
Ő pedig már nem engedi át a VII.ami hadtest mintegy hadosztálynyi katonáját fegyverestől.
Megindultak a tárgyalások.
Ha eddig átengedte ( vonaton) könnyű fgyverekkel meg nehézzel is néha akkor most miért nem ?
Akkor jöttek, hogy OK, a katonák jöhetnek vonaton át Ausztrián de a fegyverek nem.
Jött a "c" váltoat, hogy jöhetnek a katonák + jöhet velük az egyéni fegyver is, de nehéz technika nem.
S így tovább , d.e,f,........ p,r,s............stb változatokig.
Az idő meg ment.
3./
a NATO Logisztikai tervező Parancsnoksága ot állt a politikusok és a parancsnokok által elé állított feladattal, hogy vigyen át 20.000 embert de rögvest Boszniába teljes harci díszben, de
- északról nem lehet Meciar miatt,
- nyugatról nem lehet Ausztria miatt,
- délnyugatról nem lehet horvátország miatt ( Ők épp haban álltak)
akkor mégis hogy a búbánatban ???
Marad három használható irány :
- Olaszországból tengeren,
- Németországból légi úton Taszárra és onnan közúton.
- Szlovénián át Magyarországra vasúton.
az első kető működött, a harmadikat meg megnógatták, noszogatták, felgyorsítatták.
Van. Úgyhíjják, hogy UIC 651. A vezetőállás tervezésénél figyelembeveendő antopometriai paraméterek között a testmagasság 160÷190 cm értékekkel szerepel.
SuedBahn ellenében (a 30-asnak lokalis tehervonatokban SEMMI eselye sincs, hisz arrafele iparnak nyoma SINCS!!!!) , jó lokálpatrióta módjára próbálok érvelni, maga meg megcáfolja az egyik állításomat. Nem szép dolog.
Aha. A szélvédő alsó és felső szélének magassága (a vezetőállás padlójához, illetve a mozdonyvezetői szék ülőlapjához viszonyítva) azonos az egyes vontatójárműveken?
"igen felcsréltem a kettőt tehát Kolomna gyártotta a legtöbb diesel mozdonyt"
Nem, hanem Luganszk. (Nagy vonalakban: 12000 szekciónyi TE3, 18000 szekciónyi TE10, 3400 szekciónyi TE116, 7000 szekciónyi M62, meg a többi - ehhez képest - reszli sorozat.)
"Csak akkor általánosságban hogy írjam le ,hogy érthetöbb legyen?"
Téma volt itt a napokban a komáromi vonatos/buszos átmenet. Ma megnéztem az állomás előtti tájékoztató táblákat. Egyetlen egy Vértes Volános 7:05-ös indulás van kiírva, semmi más.
Bár Szentpéterváron kinevetik szegény ukránokat a hohózás miatt, de ha otthon vannak, akkor nekik BIZONY nem Kirovograd, hanem Kirovohrad, nem Luganszk, hanem Luhanszk, és nem Csernigov, hanem kőkeményen Chernihiv. Mondhatnám akár, hogy i tak dalse, mert nincs benne "g" betű.
Van alsó és felső határ is. Nem alkalmas az, aki ülve nem lát ki a szélvédő alsó éle fölött, és az sem, aki egyenes testartással állva nem lát ki a szélvédő felső éle alatt.
Ha azt a Jászakarajenő-Vonyarcvashegy utat mindenáron teljesárú jegyekkel akarjuk számolni, akkor egy Budapes-Brüsszel retúr repülőjegyért, ami a vonatjegyhez hasonló rugalmas kondíciókat tesz lehetővé, az számoljon mindenki által elérhető kedvezményes jegy (38 000 Ft) helyett teljesárú (189 100 Ft) jeggyel!
Vajon egy repülőn (nem fapadoson, hanem normál járaton) az utasok hány százaléka utazik teljesárú jeggyel???
Mézga Aladár óta tudjuk, hogy a "g" az ábécé legnehezebb betűje. Épp ezért a magyar sem mondja csak írja. Az ukránnak még ez is nehéz ezért írásban is pótolja egy Г vagy egy ґ betűvel.
Ha kendnek megfelelőek az előtanulmányai (feltételezem -tudom-, hogy így van), akkor tudhatja, hogy lefele és előre kell kitekinteni a járműből, így ha a napvédő le van húzva, akkor egy alacsony dolgozó simán kilát.(No meg egy alacsonyra állított székkel utazó magasabb is.) A remot M41 és M62 esetében kicsihuszárunk (aki G. is:)) már viszont nem igazán lát ki, hiába néz el a pult felett, csak a felsővezetéket és a távolban lévő fehér vitorlát:)) tudja jól megfigyelni, a mozdony előtti holttér (ami számára, ebben az esetben az) megnövekszik. Ha lejjebb húzza a napvédőt, akkor ugyan ott van... Eddig sem látta jól a pályát, de mostám a madzagot sem:))
Bocsánat...:), hiszen a végén menti magát, hogy nekem kevés volna:))
Amúgy a KGST idején elég sok vonat menet a Gyékényes-Rajka viszonylatban. Igaz, ezek tehervonatok voltak, de nélhány évig volt személyvonat is. Északi szomszédainktól (Csehszlovákia, Lengyelroszág) ehetett eljutni az Adriára (Splitbe).
Az észak déli irányok erősítése ott ahol szükséges én is támogatom.
A vasi. zalai összekötő vonalak mai állapotukban komolyabb forgalom lebonyolítására nem alkalmasak. Mikre gondolok: Szombathely - Sztgotthárd, Szombathely - Zalaszentiván - Nagykanizsa.
Ha Gysev lenne talán elkezdődött volna valami. De ezt majd akkor fogjuk megtudni ha tényleg Gysev lesz. Viszont akkor lehet a Gysevnek is új nevet kell néznie. :-)))
Akkor nagyon kinőné magát.
Szhely-Szentgotthárd: A pálya úgy tudom, hogy bírja, de nem ártana bevezetni a térközi közlekedést, és felemelni a sebességet.
Szhely-Nagykanisza: Szhely-Zszentiván között úgy tudom, hogy Dominó van. A pálya szintén nem olyan rossz, bár van néhány lassújel. Pl. Egy ártéri hídnál a Rába mellett Püspökmolnárinál.
Lehet, hogy a kikoto terulete CSOKKEN, nem tudom! De hatekonysaga es aruatbocsajto kepessege meg nol!
Koper is kicsi, de eros!
Trieste meg nagy, de gyenge!
Rijeka meg nagy, de karcsusodik, es aramlik be a toke: USA, Singapore es valami nagy kinai kikoto nyomja a penzt oda, ahonnan Kinabol jon az aru Europaba (nevere mar nem emlekszem). INfok: Az internetrol, es nem Rozi neni lapjabol, hanem Rijeka homepage, Rijeka kikoto homepage es vizikozlekedes nemzetkozi homepage-erol.
Oroszország vasúti piaca egy gyártó szemüvegén keresztül - II. rész (kivonat a TMHolding piaci elemzéséből)
Mozdonygyártás
Oroszország villamosított vasútvonalainak aránya 2004-ben 49,5%-ot tett ki, a teherforgalom 82%-a itt zajlott. Az RZD mozdonyállománya 2005. elejére 30100 szekció, ennek 46%-a villamosmozdony, és az állományból 12% kifejezetten személyvonati rendeltetésű. 1500 mozdony iparvállalatok birtokában van.
A gyártás volumene 1985-1987-ben érte el a csúcsát, évi 550 villamosmozdony (2 szekciósra számolva) és 1270 szekciónyi dízelmozdony mennyiséggel. 1988-tól zuhanás következett be, amely 2002-ig bezárólag évi 15...40 db-os gyártott mennyiséget eredményezett. Így mára az állomány elhasználódott és mozdonyhiány keletkezett. Az RZD kidolgozta a 2003-2010 időszakra szóló "frissítési programot", amelynek két irányzata: élettartam hosszabbítás, illetve új beszerzések.
A jelenlegi gyártók: NEVZ (Novocserkasszk): gyorsvonati villamosmozdonyok, tehervonati villamosmozdonyok, ipari villamosmozdonyok, villamos motorvonatok BMZ (Brjanszk): villamos erőátvitelű tolató dízelmozdonyok, dízelmotorok Kolomna: vonali dízelmozdonyok, dízelmotorok Ljugyinovo: hidraulikus erőátvitelű tolató és ipari dízelmozdonyok, pályás eszközök PenzaDizelMas (Penza): dízelmotorok tolatómozdonyokhoz
Élettartam hosszabbítás: A felújítások nem jelentenek költséghatékony megoldást, de jelenleg kényszerűek. A költség az új mozdony árának 70%-a, az élettartam hosszabbítás 12-15 év, szemben az új mozdony 25-30 évével.
A piac fejlődése: - 2005-2010 között - a reformprogramnak megfelelően - megjelennek a magántulajdonú vonali mozdonyok, ezzel a potenciális vevőkör növekszik, - az RZD tervei szerint a mozdonyhiány felszámolásra kell hogy kerüljön 2010-ig, - 2011-2018 között a gyártó és javító kapacitás már ki kell elégítsen minden vevőt, - a 2018 utáni időszakban selejtezve lesznek az élettartam hosszabbításos mozdonyok, ezzel újabb járműigény jelentkezik.
Nem akarlak elkeseríteni, de Rijekában annyira nincs már semmi, hogy a jelenlegi városvezetés a Baross-gáton (ez védi a kikötőt) sétányt akar létesíteni...
Jelentem, nem csinálok úgy. Nézegettem a képeimet, utólag megláttam ezt is, és előtanulmányaim ellenére úgy gondoltam, hogy az a rés, ami ott rendelkezésre áll, nekem kevés volna. Témát feldobtam. Két, hasonló előtanulmányokkal rendelkező topiktárs lehurrogta. Vettem.
Tavaly írt be valaki egy olyan esetet, amikor egy helyre több jegyet is eladtak, így az Adriáról jövő vonaton a folyosókon is álltak.
Úgy rémlik, hogy a Hz által eladott jegyen volt a régebbi dátum, ezért ők lehetnek a hunyók ebben.
De mivel a jegyeken minden adat szerepelt, ezért könnyen le lehetne ellenőrízni, hogy az adott helyre melyik vasúttársaságnak volt jogosultsága helyjegyet kiadni.
Eszembe jut a remot gépeknél tárgyalt, kilátást gátló (vagy nem gátló) nagy pult, amikor azt látom, hogy egy robogó vonat mozdonyvezetőjének ekkora rés elegendő a tájékozódáshoz :-)
Kedves Z!
Ne csináljon úgy, mint a szűzleány, aki keveri a szezont a fa*zommal:))
Olcsó jegyekkel és magasabb színvonalú szolgáltatásokkal kívánja visszacsábítani az utasokat a fapados légitársaságoktól egy lengyel vasúttársaság.
A vasút hét eurós jegyárral veszi fel a harcot az agresszívan terjeszkedő légiszállítókkal szemben.
Saját "fapados" vonala bevezetésével akar a lengyel PKP Intercity vasúttársaság beszállni az olcsó légitársaságok indította szállítási árharcba.
Áprilistól 23 viszonylatban gyorsvonatait olcsó jegyekkel teszi kelendőbbé: minden hónapban 10 ezer jegyet egyenként 27 zlotyért, azaz 7 euróért értékesít, a vonalak hosszától függetlenül.
A PKP Intercitynél azt remélik, hogy a kedvezményes árakkal csupán az idén másfél millió új utast szerezhetnek.
Ez a vasúttársaság a szétdarabolt PKP-nak az IC/EC vonatokat üzemeltető vállalata.
A 30-asnak lokalis tehervonatokban SEMMI eselye sincs, hisz arrafele iparnak nyoma SINCS!!!! Nagykanizsara meg talan csurran cseppen valami, vagy van vmi olaj-akarmi-uzem Zala-akarhol (Kanizsa es Bszentgyorgy kozt), de azon kivul Fehervartol Kanizsaig SEMMI!
A 30-asnak csak nemzetkozi teherszallitasban van eselye, ha vegre Horvato. is EU-s lesz! Lessz ott meg tehervonat, ebben biztos vagyok, Hodos ide vagy oda ...
Na meg Rijeka is labra all szep lassan, es akkor 41 + 30 ismet kap nehany vonatocskat tranzit + hazai aruval ....
Nos remélem nagyon, hogy a német szöveg fordítása tart 100 napig! Mert elég durva lenne 50 darab TCV I füzet nyomtatására közbeszerzési eljárást kiírni! Főleg annak ismeretében, hogy az éjszakai vonatos Különleges Mellékletet, ami 10-szer annyi, mint a TCV I, és a fordításába bele sem kezdtek egyszerűen belebaszták a MÁV Értesítőbe, hogy nyomtassák ki a szolgálati helyek a nem létező céges nyomtatóval, a nem létező céges papírra, a nem létező céges papírra!
Csabi!
Nyugi. Én már 15-ször olvastam el ma, és már kezdem sejteni miről is van szó: bürokráciáról, szakmai nihilizmusról, töketlenkedésről...
Ilyen dolgoknál minek közbeszerzés? Miért nem cégen belül végzik el a nyomtatát és a fordítást? Mire lefordítják és kinyomtatják, addigra újra megváltozik. :( Vagy nem?
A magyarazat nagyon egyszeru: A MAV kozepkori eszkozokkel es kozepkori technikaval dolgozik jegykiadas szempontjabol! Koze nincs ahhoz, hogy hany utas van az eppen belepo EC Goldoni-n, stb... Van 100 helye, aztan jol van. Kozben meg lehet, hogy van a vonaton masik 300 hely is, de hat ...
Mi a francert nem lehet a tisztesseges adatatvitelt megvalositani a tarsvasutak fele??? Ha mar egyszer ott a sin mellett az optikai kabel, akkor az mire valo???
Miert csak OEBB-vel vagyunk optikailag osszekotve??? (Tan meg az SZ-vel is, de vele is csak azert, mert az mar felig nyugat ...)
Szoval ez szamomra rohely, ugyanugy az is, amikor a Keletiben vagy barhol masut meg KEZZEL toltik ki a nemzetkozi menetjegyet es kobmeteres katalogusokbol keresik ki a jegyarakat es utvonalakat, stb... Tiszta kozepkor!!!
A február 28-tól érvényes HÜSZ I. rész 4.5. mellékletében már nem szerepel az ez évre tervezett munkák között a 120-as Tápiószecső - Újszász közötti felújítása.
Nem biztos, hogy csak a MAV hibaja! A HZ is ludas, de meg mennyire! Nem igazan erdekelt a minosegi vonatosszekottetesben!
Mondjuk meg is ertem: Az Avas pl. olyan vonat volt, ami rendszeresen egy orat is kesett de a fel ora az alap volt. Melyik vasut akar ilyen vonatokat igazi gyosrvonatkent beharangozni a sajat vasutjan??? Egyik sem! Mit tett HZ? Van neki egy Osijek - Koprivnica - Zagreb uj jarata, PONTOSAN, nem fel es egy oras kesesekkel!
Igazabol itt a problema az volt, hogy a magyar fel minden keresztfanal megallitotta az osszes Zagreb - Bp vonatot, kiveve tan a Kvarnert... A Venezia is minden keresztfnal megallt a Balatonon meg anno. Volt tan egy eve, amikor ugy ment, mint az akkor Drava, azaz csak keves helyen allt meg.
Nem csodalom hogy a HZ beintett es nem kert ebbol a kozos vonatozasbol a MAV-val!
De ennek ellenere mondom, hogy HZ-tol is tobbet vartam volna, nem allt ki o sem a jo magyar-horvat osszekottetesert, sot olyan iranyba tendal, minta slovenek: Napi 2 jarat eleg a fovonalon is... Hat ha ez a jovo, akkor nem csodalom, hogy malevvel megy mindenki mar Zagrabba, Zadarba, Split-be, stb.!!!
Azt varom, hogy mikorlesz Rijeka-ba is direct malev jarat (vagyis a Krk szigeti repterere). Mar csak ido kerdese!
MAV es HZ beszivta, sajnos ez van!!! Mondjuk ugyanez a szitu Ljubljana - Bp viszonylatban is, ott is a repules atvette a kozlekedtetest. Malevnek napi ketto, nehany napon napi harom jarata van mar Ljubljana-ba. Miert? Mert kicsit jobban csinalja!!!
Megkérhetnék valakit, hogy Dunakeszi-Gyártelep megállóhelyről rakjon be ide fényképet? Főleg a váró/jegypénztár épülete érdekelne! Köszi szépen! (Öreg Mumus, még véletlenül SEM szimulátorhoz) :)
"A Siófoki szabályozása elött a jelenleginél is alacsonyabb volt a vízszint, voltak olyan évek, amikor gyakorlatilag száraz lábbal lehetett átkelni rajta"
Most is! Elég hozzá egy csónak! Ha hajóval mész még el sem fáradsz!
Egy család 99,9 %, hogy jászkarajenőről autóval megy, vesz matricát és leszáguld az M7-en. Nemsokára eljő az az idő, mikor Pesttől Bszentgyörgyig mehet rajta.
Nagy csomagokkal hülyék lesznek vonatra szállni, pesten metrózni, és állni a célig.
A Balaton parti, helyi forgalomban. Ott kell őket vonatra csábitani. vonyarcról vonattal menjenek mondjuk B.füredre, vagy Sümegre.
"Aki nem látja be, vagy nem érdekli, jó eséllyel meghal. "
Ez mind igaz higgadt emberek és nyugodt körülmények között. De van egy zavaró tényező, amit a vezetés okoz. Egy sima előzés például 5 feltétel egyidejű megléte esetén kezdhető el. Ezeket a tényezőket egy gyakorlott vezető agya egy pillanat alatt kiértékeli. Talán úgy jellemezhetném a személyautóvezetés bonyolultságát, hogy megkérlek egy feladat végrehajtására: Ha van jogsid, és szoktál vezetni, akkor a legközelebbi utad alkalmával induláskor jegyezd meg a km óra állását. Utána jegyezd meg a 12. benzinkútnál a következő állást, számold ki vezetés közben a 12. benzinkútig megtett távolságot,majd célodhoz érve fejben számold ki az összesen megtett távot.
Tapasztalatom szerint sokan már a harmadik kereszteződésnél sem tudják, mennyivel indultak el.
Mivel a vezetés ennyire igénybe veszi felfogóképességünket, ezért szerintem a közúti közlekedési lámpához képest nagy ritkaságú izé felbukkanása, olyan - sokszor megldhatatlan feladat elé állítja a közúton közlekedőt, hogy ezzel őt és környezetét életveszélyes helyzetbe hozzuk. Az eredmények (holttestek gyakorisága) is ezt igazolja. Az a balatoni német buszsofőr sokkal gyakorlottabban tudta a böhöm tuirstabuszt a Balaton parton kormányozni, mint Te bármilyen személyautót, erre fogadok anélkül, hogy a Te és az ő PÁV eredményét ismerném.
Ezért biztos vagyok abban, hogy a hízelgően fénysorompónak nevezett izék hasznosabbak egy almáskertben, mintsem élet-halát urai legyenek a vasút-közút találkozásánál. Ha régen a sorompó kolomppal bevált, akkor mi is használhatnánk.
Tudtommal vasuton balatoni halat a to mellol sosem szallitottak. Balatonszemesen van kisvasuti nyomtavu csillesornak sin, de az be a BHG uzemebe es onnan mindig kocsival vittek el.
Sajnos már csak volt, a kikötőt átépítik.
De aki nem ismerné, itt van tavalyról az ország legrövidebb halszállító kisvasútjának maradványa:
Segítség kellene egy statisztika házifeladat elkészítéséhez.
Elemezni kellene valamely állomási teljesítmény időbeli alakulását, öt évre visszamenőleg havi adatokból. Mozgó átlagolású trend, szezonindex, ezek jelentéstartalma, stb. Aztán ugyanezen állomási teljesítmény 10 évre vonatkozó adatai alapján exponenciális trend paraméterei, trendértékek, előrebecslés.
Ma megszereztem az egyik állomás személypénztárának 2004-es adatait, eladott darabszám tekintetében, havi bontásban. Ez alapján majd hazudok valamilyen hasonló adatokat (odafigyelve arra, hogy a 2004-es erős vagy gyenge hónapok a megelőző években is hasonlóan erősek, vagy gyengék legyenek), de arra is figyelnem kellene, hogy ezt jól csináljam, vagyis tudnom kellene, hogy a személyszállítási teljesítmények hogyan alakultak az elmúlt tíz évben. A 2004-es adataimhoz képest többen, vagy kevesebben utazhattak 2003-ban, 2002-ben ...stb.
A legjobb az lenne ha valaki megküldené valamely állomás jegyeladási adatait havi bontásban tíz évre visszamenőleg:-)) Ha ez nem megy, akkor a kérdés az előző bekezdésben. Köben felkutatom valahol a tavalyi statisztikai zsebkönyvemet, de hátha valakinek vannak konkrét adatai.
Az észak déli irányok erősítése ott ahol szükséges én is támogatom.
A vasi. zalai összekötő vonalak mai állapotukban komolyabb forgalom lebonyolítására nem alkalmasak. Mikre gondolok: Szombathely - Sztgotthárd, Szombathely - Zalaszentiván - Nagykanizsa.
Ha Gysev lenne talán elkezdődött volna valami. De ezt majd akkor fogjuk megtudni ha tényleg Gysev lesz. Viszont akkor lehet a Gysevnek is új nevet kell néznie. :-)))
Akkor nagyon kinőné magát.
A 30-ason a duplavágányt azért én nagyon meggondolnám. Hogy Fehérvárig ill Szabadbattyánig kell az nem vitás.
Onnan esetleg elviheted Lepsényig, oszt kész. Aligánál nem építhetsz a természetföldrajzi viszonyok miatt.
Szakaszosan elképzelhető, pl, Balatonszentgyörgy előtt, vagy Siófok közelében.
Új állomás felesleges, egy megállóhely elég, és az már úgy tudom van is: Ola.
Egyszerűen annyi kéne hogy a hodos - Boba között közlekedő járatok, ill, a ZEG nagyállomás, és Bajánsenye között közlekedő vonatok itt megállnának. Az IC nem menne be a fő állomásra. Ugyanigy az összes többi, hodosi vonat sem menne be. Ma a zegi állomás kicsit extrém helyzetben van, ezzel az új megoldással még lehet jól is járnának a zalaiak.
Eszembe jut a remot gépeknél tárgyalt, kilátást gátló (vagy nem gátló) nagy pult, amikor azt látom, hogy egy robogó vonat mozdonyvezetőjének ekkora rés elegendő a tájékozódáshoz :-)
Szerda reggel a Beograd 07:50-kor még nem érkezett meg, 120 percen túli késés volt kiírva.
Mi Sátoraljaújhelyre mentünk a Bodrog ICvel. 1028-as vitte Szerencsig, onnan az M41 2306 Sárospatakig, merthogy ott a felújított Csörgő nem tudta folytatni az utat. Sátoraljaújhelyről jött mentesítő az M41 2155. 45 perc késéssel érkeztünk, pótjegyet visszafizették.
Vissza a 2194 ás a 1020-as simán jött.
A vonaton olvasható volt az IC magazin ezévi első száma, amelynek elején Gaál Gyula vigyorog. Pécs városát mutatja be, természetesen IC menetrenddel. A menetrendben viszont 2 helyen is súlyos hiba szerepel. A 16:35-ös Mecsek IC szerintük a Déliből indul.
Ehhez a dologhoz annyit hozzáfűznék, hogy a félsorompó bizonyos esetekben rosszabb, mint a fénysorompó, mert sokan azt látják, hogy fent a kar, és mennek, pedig lehet, hogy sötét a fényjelző, vagy pirosan villog. Itt természetesen nem olyan esetre gondolok, amikor messziről rálátni a fényjelzőre, hanem amikor vasúttal párhuzamos útról fordulnak rá az átjáróra, pl. a 7-es út mellett a balatonszéplaki átjárók. Ültem már kocsiban a jobb oldalon, hogy Zamárdi felöl jöttünk, sütött a nap, balra befordultunk Széplaknál, át az átjárón. A kar fent volt, de én nem láttam a fényjelzőt, a sofőr meg végképp nem.
Megérkezett a Railvolution szaklap idei első száma! Érdemes volt rá ilyen sokat várni, mert elég "ütős" tartalommal töltötték meg a lapot, és talán még a szokottnál is több képes hírben számolnak be a vasutak világában történt érdekességekről!!!
MÁS!
Kezembe került egy A/4-es formátumú 300 oldalas könyv "A magyar vasutak statisztikai évkönyve 1971" címmel. Ez a mai "zsebkönyvhöz" képest szöveges értékeléseket is tartalmaz, illetve a mainál részletesebb statisztikákat. Így innen lehet tudni, hogy a mai napig használatos "címek" alá milyen tartalom kapcsolódik, avagy "mi a dolgozók kedvezményes jegye". :)
MÁS!
Szóval jó nap volt a mai, beszereztem egy 1927. márciusi osztrák "Európa" menetrendkönyvet. Roppant szórakoztató a lapozgatása. Csak pislogok egyes helységneveknél nagyokat! Bizonyos "magyar" vonalak csak német helységneveket tartalmaznak. :)
Ki tudja hol van Strass-Sommerein, Komorn, Güns, Steinamanger vagy az abszolút "kedvenc" Stuhlweissenburg? Bár "Harkau Kohlnhof" sem piskóta! :))))
Azért annyira nem rossz a helyzet Zeget illetően: nem lesz IC terminál, nem lesz új állomás-főleg pénz, városrendezés és persze politikai tényezők miatt.
Lesz egy Zalaegerszeg-Ola nevű megállóhely aminek az új andráshidai végén csatlakozik a delta és a rédicsi vonal.... Olyan Hmv-Népkert szerű, csak kicsit újjabb.
Mondhatni, az én zabigyerekem.....:)))
Hogy a régi Zeggel mit is terveztek...? Max. személyesen. :)))
Az talán elkerülte valakinek a figyelmét, hogy Jászságnak és Jászkarajenőnek visztonylag kevés köze van egymáshoz;bár ez a tényeken mit sem változtat...
Na erre mondom, hogy EZ MAR KOMOLYAN FELHABORITO ES KEPMUTATAS!!!
Van egy szem (AZAZ EGY SZEM!) atmeno IC-je ZEG-nek! Ezert uj allomas (ha sak kicsi is, de akkor is) kell epuljon??? Kit erdekel az, hogy az a nyomorult kis IC/Citadella 10 percet vesziet a mostani ZEG vasutallomason??? Ezert ennyi penzt kidobni???
A delta kellett, a teherek miatt, rendben, teljesen logikus es jogos. De kulon IC terminalt epiteni egerszegre a mostani egy es talan valaha max 3 db IC szamara, az az egyik legnagyobb UNLOGIKUSSAG a szamomra!
Nem baj, mi akkor is megmutatjuk, ha kell ha nem, ha bele doglunk, ha nem ...
Az uj IC terminal penzen/aran inkabb a Zagyva hidat kene ujjaepiteni Szolnok es Torokszentmiklos kozt, ott ugyanis cammog a vonat, elobb utobb meg meg azt sem, de ZEG-en egy szem IC-nek visoznt lesz uj allomas! Kivallo!
Ugy tudom Zahony felol is jott jocskan vaserc vasuton, ezt csak hallomasbol.
Viszont biztosra mondom neked, hogy Brazil vaserc is jott jocskan hajon Rijekan keresztul (majd Gyekenyes fele vasuton) Dunaujvarosba a szoc. idokben! Ez viszont 1005! Ezidotajt neha nem tudott a kanizsai szemely bejarni Gyekenyesre, nem volt szabad vagany, pedig meg a Kavicsbanya-i Rendezo is megvolt akkor, mukodott, tehervonatok kerultek ott egymast.
A kerdes csak az, hogy Szlovak es CSeh EU-s tagsag vagy nem EU-s tagsag hogy befolyasolta Hodos reinkarnaciojat/megszuleteset masodszorra?
Ill. 1996-os Osztrak balhe alatt mit ertunk es mi koze Hodos feltamadasahoz?
Ezekre nem emlekszem, hogy lett volna valasz, csak arra, hogy NATO es Olaszo. es direct osszekottetes es politikai nyomas azaz Hodos letre kellet jojjon ismet. Na de a fenti ket kerdessel mi ujsag?
(Ha netan leirtad az elmult egy hetben, akkro bocs, azt nem tudtam kovetni, nem voltam itthon.)
Azt hiszem, ők lehetnek azok, akik a kereszteződésben a húsztonnás kamionnal is próbára teszik a szerencséjüket. Amit az előző hsz-ban írtam, ide is vonatkozik.
Halas temanal maradva: Tudtommal vasuton balatoni halat a to mellol sosem szallitottak. Balatonszemesen van kisvasuti nyomtavu csillesornak sin, de az be a BHG uzemebe es onnan mindig kocsival vittek el.
- a 30-as vonal nem a balatoni halaszat kiszolgalasara epult, hanem Bp - Adria osszekottetesre, abbol is egesz pontosan a Bp - Trieste osszekottetes volt az alapok (Wien Trieste mar megvolt, duplavagannyal, ez az igazi SuedBahn, aztan jott csak a terv, hogy magyarok vonala hol kapcsolodjon abba bele, Pragerhof-ra esett a vallaszras (a mai Pragersko), pedig Maribor jobb lett volna (akkori Marburg), mivel onnan meg megya drava menti vonal Klagenfurt fele, a mar mindegy...) Szoval az eredeti cel az volt, hogy Bp - Trieste via akarhogy, csak Pragersko-i bekotes miatt a Balatonpartra esett a vallasztas. Az akkori quasi hataratkelo Csaktornya volt, mivel Ormoz az mar sloven reven osztrak fennhatosagu volt, Csakovec meg meg magyar, reven Murakoz. Murakeresztur anno talan csak kis kitero allomas lehetett a szimplavaganyusag miatt, jelentosege csak azutan lett, hogy Murakoz Jugoszlaviahoz csatolodott igy Murakeresztur es Kotoriba lett a hatarallomas.
Amugy ha regen a politikusok nem szarakodnak annyit, akkor a Bp - Pragersko vonal Cakovec-en at duplavaganyu lett volna, mar a penz is megvolt ra, csak csakugy mint ma, sokat pofaztak a nagy emberek, ahelyett, hogy cselekedtek volna. Az ido meg csak ment es a penz felet visszavetek, masra is kellett. Sajnos... Pedig akkor ma nem lenne gond a 30-ason sehol sem!!!! Igy visoznt van es lesz is, mert ott mar 2. vagany nem lesz, soha. Elobb duplavaganyusitanak Hodos fele, habar csak egy IC megy arra, de hat az mar NYUGAT, ugyebar ...
- egy Pozsony - Horvato. teher soha sem megy (remelem legalabbis) Szekesfehervar fele. Pozsony - Rusovce - Rajka - Hegyeshalom - Csorna - Szombathely - Zalaszentivan - Nagykanizsa - Murakeresztur/Gyekenyes kivallo utvonal erre. Rovidebb is. Ezert is kene villamositani mar vegre a meg nem villamos reszet is, vagy majd tan a GyeSev megteszi, ha megveszi mar vegre Nagykanizsaig vegig. MAV meg vagy adja el, vagy felylessze, de a lassu amortizacionak ilyenforman nincs ertelme a 17-esen....
- Rijeka - Zagreb - Bp IC-ket en is szivesen latnak a 30-ason, de hat per pill. csak egy EC van es egy gyorosocska, sajnos! De ez meg lesz jobbi is, csak akarni kellene ...
- teher felolem is mehet 41-esen, de figyeld azert meg, hogy a tendencia mindig is az volt, hogy minosegi teherek (iranyvonat, kontenervonat, RoLa) 30-ason megy, mig elegy es egyeb teher meg 41-esen, ez regen is volt, ma is igy van. Abba a napi 5 teherbe a balcsisok sem halnak bele, kell is hogy javitsa a tajat es a vilagot arrafele...:-)
- Hodos szuletese es Gyekenyes/Muraker hanyatlasa politikai oku, Slovenia onallo orszagkent valo megszuletesenek koszonheto. Teljesen egyetertek, en is ezt mondtam mindig.
- Balatonparton teher: Nezz korul olasz tengerpartokon parrtal parhuzamosan futo vasutaknal, vagy Rajna volgye Nemeto, vagy tavak partja svajzban, van teher is boven. Szoval ha nagyon muszaly, elmegy. Ennek ellenere a mai kekeckedo turistanak valoban csak a nyugi kell, nem latja egy megrakott teher elhuzasakor az abban rejlo szepseget, sajnos ....:-(((
Ha nem latszik messzirol akkor ugy kozelitem meg, mintha nem mukodne.
Mint ahogy minden épeszű ember, aki félti az életét. Függetlenü attól, hogy valaki vasutas, vasútbarát, vagy nem: könnyű belátni, hogy az esetek nagy részében a vonat az erősebb. Aki nem látja be, vagy nem érdekli, jó eséllyel meghal. Engem csak az bosszant, hogy gyakran vele együtt más is.
Felder!
Mondd, pofán vágnál egy elefántot? Pedig nincs ráírva, hogy esetleg visszaüt...
Ezt azért bátorkodtam beírni, mert azért az ED meg az IR nem éppen szökőévenként előforduló jegyek. A pénztárosok túlnyomó többsége meg is nézi, hogy az utas által kívánt viszonylatra olcsóbb-e. Azaz ha Te, a szenilis fejeddel odaballagsz egy nemz. pénztárhoz, akkor jó eséllyel ED jegyet adnak, ha az olcsóbb. Persze hülyéket ki lehet fogni, de ilyenekkel repjegy vásárláskor, szállásfoglaláskor is lehet találkozni.
a múltkor is meglátogattam a piros motorvonatok atyját meg a helyi véderő attasét, és csak úgy póriasan odaballagtam a Déliben a pénztárhoz és kértem egy jegyet oda-vissza PÉCS Citybe.
Se Ed-t nem mondtam se semmit, azt se tudtam mi járna.
Mivel Jászakarajenőn nincs állomás, utólagos engedelmeddel Jászkísér-Vonyarcvashegy utat számoltam ki. Az út kb 6 és fél óra, legalább 3 átszállással.
Feltéve, hogy a lurkók 6 éven felüliek (így már kell nekeik jegy), de még 18 év alattiak, náluk 67,5%-os kedvezménnyel, a szülőknél 33% kedvezménnyel számoltam, ez utóbbi kedvezmény bárkinek jár, akik két, 18 éven aluli gyerekkel utaznak együtt. (Max. 2 kísérő)
Beleszámolva, hogy oda-és visszaúton is egyszer IC vonatot is igénybevesznek, a menetdíj oda-vissza egy szülőre: 4570 forint, egy gyereknek 2578 forint.
Azaz a négyfős családnak 14296 azaz durván 14 és fél ezer forintba kerül a Jászságból Vonyarcvashegyre vonatozni.
> Szerintem ezek a füzetek kiadása 50 millió forint feletti összeg, köszönhetően a tanácsadásoknak, amit végre valahára manhattani nyert el. :-))) Akkor lenne harmadik szám is...
>... az MD-t nevezzük inkább Piroskának, elvégre ő magyar jány, ellenben a cseszkó studenkával) Akkor a Studenkát nevezzük Piroskovának.
Továbbá ezen adatok tükrében ekkor 44 külföldi utas volt másodosztályon a vonaton,meg elsőosztályon 1-2 db...
Egy olyan utas volt, aki nemzetközi jeggyel jött Kanizsától :)))) Az első osztályon már Kanizsán érkezőben láttam két utast, ők lehettek a nemzetköziek.
Mit jelent a tele?
A két 2.o. GOSA kocsiban csak 6 szabad üh. volt. (IC 982)
Az ED meg az IR ugyan kedvezményes ajánlat, de korlátozás nélkül, bármikor, bárkinek jár. Így durva dolog lenne kihagyni, kb. úgy, mintha a repülőjegyeknél kihagynánk a fapados társaságokat. Biztos megint a nők szédítettek meg :), de ezt már Gergő, Sosiforda és én is leírtuk Neked itt a topicban...
Otthon vannak az árak, holnap reggelre lesz meg, de azt sejtem, hogy Dalmáciáig olcsóbb az ED mint a viszonylatos jegy.
No ha a Túrizmus Rt-s Szabad Nép szeminárium véget ért, akkor a sok hitem helyett, legalább annyit beírhattak volna az olvtársak ami ebből sok sörparty dumából ide tartozik :
Például VASÚTI jegyárak.
Nem FIP, nem ED, nem EC, nem semmi..
Mondjuk :
Jászkaajenő - Balatonberébny
vagy
Jászkarajenő - Umag
Vonattal, 4 fős család, (papa+mama+2lurko) UTI KÖLTSÉGE, tokkal vonóval.
Nem azt hiszem, vagy úgy gondolom, meg talán és lehet............nem
Hanem Jászakarajenő Kossuth u.47. től mennyi idő alatt érnek el vonattal Vonyarcvashegyre vagy Jászakarajenő Kossuth utcából Umagra ???????
Jászakarajenő Kossuth u.47. től mennyi PÉNZÉRT érnek el vonattal Vonyarcvashegyre vagy Jászakarajenő Kossuth utcából Umagra ???????
Nem vasutasok, nem közalkalmazotak, nem képviselők, .........
Belföldre a nemzetközi részbe hivatalosan 24 db 1.o és 60 db 2.o utas lehet,a keszthelyiben az arány pedig 36 és 150....
Azaz összesen 60 1.o-ú és 210db 2.o-ú belföldi utas lehet hivatalosan max...
Most hétfőn a 2.o-ú helyeket tudom,hogy mind eladták,de emlékeim szerint a rendszerben az 1.o-ra se volt hely....
De érdekes,hogy a belföldi utasok közel fele (azt hiszem 104fő) Keszthelyről jött...ez elég nagy arány...
Továbbá ezen adatok tükrében ekkor 44 külföldi utas volt másodosztályon a vonaton,meg elsőosztályon 1-2 db...
Erősítés: Igen,lassan el kéne a vonatra,mert ennél még a régi menetrendben is több hely volt eladható...meg aztán nyáron vasárnap amilyen tömeg összegyűlik...főleg hogy ez az utolsó normális vonat felfele....
De:Én nem értem,hogy a nem helyjegyes vonatoknál a MÁV minek korlátozza le a pótjegyek számát...adjon el belőle minél többet. az utas nem panaszkodhat,hisz ő NEM a helybiztosításért fizet,hanem csak a magasabb komfortú vonatért...(elvileg). Ugyanígy a Győr fele menő nemzetközi EC/ICk-re is eladhatna akárhány jegyet.. Ha jön egy nemzetközi utas helyjeggyel,annak úgyis át kell adnom a helyem,ha a jegye oda szól ahol épp ülök...
Amúgy meg vannak kiskapuk a rendszerben,mert nálunk szoktak megírni néha űrjegyen is pár pótdíjat vonatra,tudva,hogy úgyis lesz üres hely még...ha meg nem lesz,akkor meg majd áll az utas,hisz fentebb már írtam,nem a helybiztosításért fizetem a 350.-et....!!!!
Corvinus:Én is láttam már rajta erősítést,főleg péntek/vasárnap tesz bele Pécs...elvileg a kocsi Sm-ig megy,aztán másnap délelőtt vissza...bár 981ben még nem láttam a számítógépbe betéve a kocsit,így haza már üresen ment mindig...de persze lehet tévedek....
">>>>a többi kocsi tele volt."
Mit jelent a tele? Itt is csak 36/96 db helyet adnak el belföldi utasoknak...de úgy hallottam, a nemzetközi statisztika meg csak lerontja a belföldit ezen járatnál,azaz ott alig van utas...:( De persze kiskapuk itt is vannak...
Háááát, ebből volt már vita. Maradjunk abban, hogy ez tájegységenként változik. Ahol Bézé jár, ott azt nevezik piroskának, ahol eMDé, ott azt nevezik annak.
(Szerény, és egyáltalán nem mérvadó véleményem szerint az MD-t nevezzük inkább Piroskának, elvégre ő magyar jány, ellenben a cseszkó studenkával)
Olcsó jegyekkel és magasabb színvonalú szolgáltatásokkal kívánja visszacsábítani az utasokat a fapados légitársaságoktól egy lengyel vasúttársaság.
A vasút hét eurós jegyárral veszi fel a harcot az agresszívan terjeszkedő légiszállítókkal szemben.
Saját "fapados" vonala bevezetésével akar a lengyel PKP Intercity vasúttársaság beszállni az olcsó légitársaságok indította szállítási árharcba.
Áprilistól 23 viszonylatban gyorsvonatait olcsó jegyekkel teszi kelendőbbé: minden hónapban 10 ezer jegyet egyenként 27 zlotyért, azaz 7 euróért értékesít, a vonalak hosszától függetlenül.
A PKP Intercitynél azt remélik, hogy a kedvezményes árakkal csupán az idén másfél millió új utast szerezhetnek.
Ennek érdekében növelik a járatok biztonságát is: az éjszaka közlekedő vonatokon magán biztonsági cégeket bíznak meg, hogy elriasszák a néhány vonalon garázdálkodó rabló- és tolvajbandákat.
Rosszul látod. Szerintem ezek a füzetek kiadása 50 millió forint feletti összeg, köszönhetően a tanácsadásoknak, amit végre valahára manhattani nyert el. :-)))
"Nos remélem nagyon, hogy a német szöveg fordítása tart 100 napig! Mert elég durva lenne 50 darab TCV I füzet nyomtatására közbeszerzési eljárást kiírni!"
Basszus, se nekem, se a "droidjaidnak" nem esett le, hogy itt nem is 1, hanem 2 közbeszerzési eljárás van: 1. fordítás 2. nyomtatás. Mármost, a kettő párhuzamosan nem intézhető, egyfelől mert nincs kapacitás (bizonyítható xy módon), másfelől, mert az 1. eredménye szükséges a 2. specifikálásához (papírfelhasználás, miegymás).
Csakhogy elég-e ez? A MÁV Rt ugyanis nem (csak) a Finn Vasúttal kerül jogviszonyba, egy Helsinkiben kiállított Bécs-Budapest globáljegy kapcsán, hanem az utassal is!
Így van. Neked sem kell elmagyaráznom, miféle polgári jogi alapelvek sérülnek, ha az utas a számára kedvező garanciák korlátozásáról nem szerez tudomást! Hát még ha tudná, hogy a korlátozás maga jogilag szintén ... hmmmm, ... aggályos.
Ez alapot adhat egy ombudszmani, rendőrségi és FVF vizsgálatra!
Idestova 4 éve minden nyáron ugyan abban az időpontban, ugyanoda megyünk a feleségemmel Badacsonyba nyaralni. Már az első alkalommal egy telefon is elég volt a szállásfoglalásra, kultúrált, magas szinvonalú a kiszolgálás, udvarias a személyzet jó a szállás és a kaja, 100 m a strand 70 a vasúti megálló:-), ja és abból a pénzből amiből 1 hétig tivornyázunk ketten Jellasicséknál max a szállásköltségem lenne meg, plusz itthon otthon vagyok, nem csípi a tengervíz a szemem:-))
Két példányban! A túróst! Annyi példányban ahány pénztár van, plusz egy az utasnak, illetve annyi példány ahány érvényes vizsgával rendelkező van!!! MINDENBŐL!
A TCV I. füzet 2003. decemberi. Ehhez kiadtak eddig egy pótlékot, 2004. decemberben. Ez stimmel is, mivel az eredeti német nyelvű is így tudja. Csakhogy. A német nyelvű pótlék tartalmazta a kártérítési szabályokat IS, a magyar nyelvű meg nem. Így a két díjszabás között alig 30% az átfedés 100% helyett!
Így EGYSÉGES Nemzetközi Díjszabásról NEM beszélhetünk.
A MÁV vélhetően megkésve futott neki a levél szerint 2004. júniusában eldöntött, általa ellenjegyzett változtatásnak. A MÁV-nak 7 hónap nem volt elég egy "100 napos" fordítási feladatra. A 100 nap még decembertől számolva is nehezen jön ki.
Tény: a TCV I. füzet változásáról először beszámoló SBB is késett vagy két-három hetet a sajtóközleménnyel, de abban már határátmenetekre le volt osztva, hogy kinek a feladata a kártérítési csekk osztása!!!
E szerint egyébként a nemzetközi díjszabások tagozódása a következő:
1. szint: 1980.V.09-i Nemzetközi Vasúti Fuvarozási Egyezmény (COTIF) és annak melléklete a "Nemzetközi Személy- és Poggyászszállítási Szerződésre (CIV)vonatkozó Egységes Jogi Előírások (EJE)".
2. szint: TCV I. füzet
3. szint: TCV II/III, illetve csak és kizárólag Magyarország esetén a TCV IV. füzet.
4. szint: TCV Különleges Mellékletek (pl. InterRail, EuroDomino)
5. szint: díjszabási táviratok
6. szint: belföldi Üzletszabályzatok
Így holnap a szar TCV I füzet mellett kérek az Andrássy úton egy "COTIF CIV EJE" könyvet is, ami már BIZTOSAN módosított és EGYSÉGES egész Európában, de FÁJDALOM, nálunk NEM hatályos, mert Kiss úr és Német Ági csücsül rajta és nem írja alá!!!
Amicus! Ez itt a lényeg: "sűrű bocsánatkérések közepette ezt a tényt jelezték a többi vasúttársaság felé is"
Csakhogy elég-e ez? A MÁV Rt ugyanis nem (csak) a Finn Vasúttal kerül jogviszonyba, egy Helsinkiben kiállított Bécs-Budapest globáljegy kapcsán, hanem az utassal is! Az utas a finn, német, angol stb. TCV I-ben foglaltak ismeretében köt szerződést a vasúttal, ami azonban a látszat ellenére NEM egyenlő a magyar TCV I-el. Így ha a vonat Bécsbe ér késve, fizetnek. Ha Budapestre, akkor NEM fizetnek.
A társvasutak egyike sem adott ki hírdetményt arról, hogy a MÁV már megint tróger. Arról a jegykiadóhelyek nem tudnak, a hatályos díjszabási rendelkezések NEM tartalmazzák!
Ez alapot adhat egy ombudszmani, rendőrségi és FVF vizsgálatra! Főleg azért, mert a "beteg" MÁV droidok közölték az FVF-fel, hogy NÁLUNK automatikusan a NÉMET/FRANCIA kötet a mérvadó, a magyar csak "tájékoztató jellegű". És a német alapján nem Kiss úr és Németh asszony kegyén, illetve ellenjegyzésén múlik a bevezetés!
<i> (...), a nem létező céges papírra, a nem létező céges papírra! </i>
Tehát akkor két példányban?? :)))
Jól látod kedves Gergő, én ezért nem vagyok hajlandó levizsgázni nemzetközi díjszabásból. Mindenkitől az hallom, hogy nincs semmi leszabályozva. "Prealbulum" az kell, de pl. a visszatérítés, felelősség stb. már hiánycikk jópár táviratból. Van itthol egy-két rendelet, ha érdekel, átküldöm, csak hogy tudd magad mivel bosszantani! ;)
Én 2004 nyarán (augusztusban) sokat meséltem a szigetről, mivel a vasúthálózat egészét bejártam (ahol még van személyszállítás). Brutális. Ha elolvasása UTÁN van még kérdés, írj a fórumra, vagy a megadott címemre!
Nos remélem nagyon, hogy a német szöveg fordítása tart 100 napig! Mert elég durva lenne 50 darab TCV I füzet nyomtatására közbeszerzési eljárást kiírni! Főleg annak ismeretében, hogy az éjszakai vonatos Különleges Mellékletet, ami 10-szer annyi, mint a TCV I, és a fordításába bele sem kezdtek egyszerűen belebaszták a MÁV Értesítőbe, hogy nyomtassák ki a szolgálati helyek a nem létező céges nyomtatóval, a nem létező céges papírra, a nem létező céges papírra!
Csabi!
Nyugi. Én már 15-ször olvastam el ma, és már kezdem sejteni miről is van szó: bürokráciáról, szakmai nihilizmusról, töketlenkedésről...
Mai hír, hogy a 350 002 azonnali hatállyal megkapta az engedélyt az SZDC pályáin (Csehország) való közlekedésre, így hamarosan sok év után látható lesz Szlovákián kívül (reméljük nemsokára Magyarországon is).
Miután nekem a Balaton éppenolyan külföld mint pl. Görögország, csak annyit füzök az egészhez, hogy ez szinte mindenütt ugy van, hogy odahaza minden drágább.
Ebben ludas az a sok pausál turista, akik utazási irodákkal hadastul szállnak meg egy egy tengerpartot ( heti kiadások nagyon közel vannak a hazai egynapos szállási dijakhoz) - eddig még alig hallottam pl. ilyenfajta utasszervezésröl a Balatonhoz, de otthon sem rohanok az utazosi irodába, ha az Alpokban kivánom tölteni az idömet, hanem egyszerüen felhivok egy szállot, s ha van hely akkor nyomás.
Gondolom ugyanezt teszi a hazaiak nagy része is, vagy körülnéz az ismerösök között, hátha van valakinek egy szabad üdülöje az adott idöben.
Oké, így már értem. Amikor az MD-k +jelentek felénk, akkor a Piroska becenevet kapták. Bz-k akkoriban még nem voltak a MÁV-nál. Viszont hallottam már a Bz-ket is Piroskának hívni, de az elsőbbség mindenképpen az MD-é.
Én tavaly kereskedelmi szálláshelyeken kérdőíveztem a Balaton parton. Több szálláshelynek irtam mailt előzőleg, egy kivételével tojtak a válaszadásra, hogy mikor mehetek, vagy hogy fogadnak e egyáltalán. Mikor odamegyek próba szerencse alapon, akkor nyilván nem volt jó, mondták, jöjjek vissza két nap múlva. két nap múlva visszamentem, azt mondták inkább ne most. Volt ahol höbörgést kaptam válazul, hogy mit képzelek ki vagyok én hogy ilyet merek csinálni stb. Nem szóltam neki.
Elég sok pénzzel tartoztak nekünk, ezért jöttek hozzánk az orosz motorvonatok. Összességében elég sokat vesztettünk az üzleten de még mindig jobb ez, mintha semmit sem kaptunk volna.
De a téma ennél sokkal bonyolultabb, és sokkal inkább politikai, mint vasúti.
OFF: Tényleg nem egy helyre járunk. Külföldön várják a vendéget, a Balcsin nem. Horvátországba elég e-mailt küldeni, és egy telefonnal megerősíteni, mikor szeretnél menni, mettől meddig, és lemész, ennyi. Itt még csak magamszervezte úton voltam, irodával nem. A Lillafüredi szállást irodában kellett lefoglalni, másként nem ment, iszonyat drága volt. Tavaly ősszel lementünk egy hétvégére a Balatonra. Érdekesen nézett ki, telefonáltunk szálláshelyeknek, volt olyan, aki azt mondta, hogy nincs kedve lemenni kinyitni a szállást - sajátos hozzáállás a turizmushoz, nem? Végül Matáv vendégházban kötöttünk ki, ott ellenben olyan jók a tapasztalatok, hogy idén is megyünk :) ON
ha már tisztelettel felkértél, akkor értelmezem az általad elénk tárt levelet :-)
Első bekezdés:
Van egy TCV I. füzet, ami 2004. december 12-étől érvényes. Ennek pótlékát 100 napos határidejű közbeszerzési eljárással szerzik be / adják ki (?). (Ezt a 100 napot a kérdéses füzet érvényességtől számítják, vagy honnan, ezt nem értem - amicus megj.)
Második bekezdés:
2004. júniusában fogadták el a "kompenzációs mechanizmus" jelenlegi szabályozását, mely a CIV általános feltételeibe azóta bele is került, és 2004. december 12-től hatályos. Ennél újabb szabályok 2005. júniusában várhatók a "CIV Egységes Jogi Előírások"-ba foglalt általános szállítási feltételek keretei között. (?, de ez lényegtelen, minket a hatályos szabályok érdekelnek - amicus megj.))
Bár a TCV I. füzet valóban tartalmazza a kártérítés szabályait, a kártérítés kérdéseiben nem a TCV I. füzet alapján kell eljárni (hanem a CIV általános szállítási feltételek szerint??? - amicus megj.)
Harmadik bekezdés:
Üres duma. ( bár a CIV általános feltételek kötelezőek, a levélíró munkatársai mégis vezetői jóváhagyásra váró anyagokon görcsölnek, mert a Cég-re még az Alkotmány meg a Ptk. se kötelező, nemhogy valami incifinci CIV általános feltételek - amicus megj. )
Negyedik bekezdés:
A harmadik bekezdés folyománya ( mivel a kötelező CIV általános szállítási feltételek között vannak a kompenzációs szabályok, és ezt az egészet még a Cég vezetőivel jóvá kell hagyatni, ezért sűrű bocsánatkérések közepette ezt a tényt jelezték a többi vasúttársaság felé is. - amicus megj. )
Remélem, nem vittem félre az értelmezést :-)
Mindenesetre elég satnya anyag.
A többieknek (különösen a sulinetes brigádnak) gratulálok a topic mai színvonalához.
Igen a horvátoknál kapus rendszer van amit én egyébként jobbnak tartok mint aq matricást. Olaszban is ilyen van.
Nem is mondtam hogy a Balaton és a horvát tengerpart forgalmában ok okozati összefüggések vannak.
A Balaton mélyrepülése nem az alacsony vizszinttel kezdődött, ez csak jó ürügy volt, lehetett valamire kenni a hülyeséget. Érdekes most hogy "visszajött" a viz, és mégsincs vendégforgalom, ezek a hangok is elhallgattak.
Konkrét méréseim vannak erről, már a 90-es évek elejétől csökken a Balatonnál a vendégéjszakák száma.
Sajnos a Balatonnak nem csak a horvát tengerpart a vetélytársa, hanem pl. Burganland, vagy dél Stájerország is. Sőt lassan oda jutunk majd hogy bolgár tengerpart fog előzni minket.
külföld olcsóbb, saját tapasztalatom szerint. Nem is kevéssel.
Többször hallottam már ilyen véleményt, ezek szerint nem egy helyre járunk :-) Persze én nem a szervezett utakra gondolok, hanem arra, hogy fogom magam, kimegyek, megszállok, vásárolok, vendéglátó-ipari egységet látogatok stb. Ebben a felállásban Horvátország is lényegesen drágább a Balatonnál.
Értem amit írsz és el is fogadom, de ezek nem feltétlenül ok-okozati összefüggések. A Horvátország felé irányuló idegenforgalom ugrásszerűen megnőtt az utóbbi 2-3 évben, míg a Balaton felé irányuló szépen lassan csökken bő egy évtizede, a kettő között nem szoros az összefüggés, nem biztos, hogy az összes Horvátországba menő a Balaton helyett megy oda. A szemlélet és a marketing stimmel.
Az autópályadíjaknak a neten (gondolom) utána tudsz nézni, én tavalyelőtt nyáron voltam náluk, a nagyságrend szerintem stimmel, sanos szakaszonként kell fizetni - bár attól is függ, hogy milyen messzire mész, mi Zárához mentünk (belekalkuláltam azt is, hogy azóta több száz kilométer pálya épült abba az irányba).
Akkor már régen haragudtunk a tovarisokra, mert nekik konyec! Inkább kemény dollárban fizettünk a kőolajukért, fölgázukért, mint busszal! Jól kitoltunk velük,mert megérdelemlték!
Az Ikaruszt olyan minőségben exportálták, ahogy a vevő kérte(pl kirgiz,türkmén, tádzsik,kazah, türkmén, üzbég...moszkvai, berlini, los angelesi) . De ennek is adtunk egy pofont.
A '90-es évek vége felé elkészült jónéhány Ikarus busz (3. kép), amit vittek volna ki kelet felé. Ezek a buszok hasonlóan, bár nem egészen ugyanúgy néztek ki, mint a jól ismert belföldi társaik (1. kép), amik jórészt a 80-as években második felében készültek. Ekkoriban belföldi piacra, főleg helyijáratnak, már inkább a középmagas vagy alacsony padlójú 400-as sorozatot gyártották (2. kép). De amikor szállításra került a sor, kiderült, hogy nem tudnak fizetni, így úgy döntött a kormány, hogy belföldön kerülnek ezek szétosztára.
Bár lehet, hogy nem egészen pontos, amit írtam, meg nem ilyen egyszerű a dolog, de a lényeg az, hogy vittünk volna ki buszokat, de nem tudtak fizetni, és így a "nyakunkon maradt".
Megnezem mikor lesz az a eletszivonal ilyen, sajnos tesznek rola sokan, hogy nem! Ha a szinvonal alacsony es olcson adjak az realis, de tudod sok kicsi sokra megy!
Valahogy úgy érzem, hogy mindenkinek kell, de senkinek sem jó. Ha közel megy a parthoz akkor azért, mert forgalomnövekedést és komoly környezeti terhelést indukál.
Ha a berkeken viszik át, akkor azért, mert természeti értékek pusztulnak. Ha távolabb megy, akkor azért mert messze van a Balaton.
Én örülök inkább annak hogy végre épül egy elég jó nyomvonalon, de!!!!
Egy autópálya megépítése még nem jelent automatikusan gazdasági fellendülést, ettől még nem fog jönni a tőke a térségbe.
OFF: külföld olcsóbb, saját tapasztalatom szerint. Nem is kevéssel. Amennyiből Lillafüreden voltunk, két görög nyaralás kijött volna. Az utazási irodában kétszer is rákérdeztek, biztos, hogy oda akarunk menni, biztos, hogy ennyiért?? majdhogynem hülyének néztek. Hja, kérem, nem engedhetjük meg magunknak, hogy ITTHON nyaraljunk - ha meglátom az idióta szlogent, itthon otthon van, ideges leszek... ON
Ha majd egyszer az életszinvonal is növekedni fog akkor a horvát tengerpart jobb helyzetben lesz.
Na itt jön a dolog lényege:
A Balaton olcsó. Azért olcsó, mert olyan a szinvonala, amilyen. Ha olcsó, akkor a kis pénzű vendéget fogja megszólitani. S kevesebb lesz a bevétel is.
Kész a mókuskerék.
Sokan járnak a horvát tengerpartra. A balaton egyébként sokaknak azért olcsóbb - nekünk is - mert ott van az illetőnek háza, nyaralója, igy szállásra már nem kell költenie.
Azert nem minden arany ami fenylik. Az M7 uj nyomvonala a deli parton azert kozeli a telepulesekhez, hogy a turistakat meg mindenkit hozzon ide. Az EU azert nem ad egy fillert sem erre az autopalyara, mert kornyzetvedelmi teruletre epult. Ha 20-25km-el delebbre viszik akkor tamogattak volna. Ezen a nyomvonalon az adria elerese meg rovidebb lett volna!
Igen a Mérnök magazin cikkei nekem is megvannak. Sajnos van bennük egy két halandzsázás is, meg vészharangkongatás, szokásunk szerint.
A Balaton vizszintje változó, volt már a 2003-asnál jóval alacsonyabb, és az átlagosnál jóval magasabb is. Száraz lábbal viszont sosem lehetett rajt átkelni, azért annyira nem száradt ki.
A déli vasút építésének természetföldrajzi okai is voltak. Régen a Balaton területe sokkal nagyobb volt, a déli parti berkek is hozzá csatlakoztak. A Balaton főleg északról kapja a szelet, ami a sekély, lapos déli parton turzásokat épített. Ez egy természetes folyamat, része a tó feltöltődésének. A vasút erre a turzásra épült, ezt erősítette meg, összevonva a vasútépítést egy vizrendezéssel, véglel levágva a Balatonról a berkeket.
Azert nem mindenki teheti meg azt, hogy az adriara menjen nyaralni. Nyar vegen a tv2 tenyek musoraban volt egy osszehasonlitas a balaton es az adria kozott. A balatonra utazo teszt csalad pont egy vasutas volt Par az osszehasonlitas kozeli volt, de megis ha az ember visz kajat vagy maga csinal a balaton olcsobb. Nincsenek sokan olyan rozsan helyzetbe, hogy dobaljak ki az ablakon a penzt!
Ahhoz hogy az M7-en a Balaton felé autózókat a Balatonnál tartsuk, ahhoz sokkal jobb marketingre és jobb szemléletre van szükség.
Már most, sztráda nélkül is jerlentősen növekszik a horvátországba utazók száma, és aránya, és ezek, bizony a Balaton partján mennek el, úgy mintha a tó ott se lenne.
Azért a tizezres nagyságrendűautópályadijjal vitatkoznék. Esetleg oda vissza ennyi. Azért horvátoknál ennyire nem drága a használati dij.
Ez a turistatéma mondjuk itt nagyon off, mert ez már alapjaiban sem kapcsolódik a vasúthoz, nagyon elmentünk. De nem baj.
"Egyébként tájékoztattuk az Utaskartában résztvevő vasúttársaságokat, hogy a CIV által bevezetett kompenzációs szabályokat technikai okok miatt csak késedelemmel tudjuk bevezetni."
Na most mi van? Kotelezo szabaly vagy nem? Mi az, hogy technikai okobol kesedelemmel vezetik be. Ha majd lesz eurocsatlakozas, akkor az euro elfogadast vezetik be kesedelemmel technikai okok miatt? En meg az IC potjegyvaltas szabalyait vezessem be magamon technikai okok miatt kesobb, addig meg ne vegyek potjegyet?! Es ezt le merte irni?
Az európaiak pedig elvitték a négereket ibusz útra Amerikába, ott meghonosodva pedig jó vasútépítőkként keblükre ölelték a sziú, stb indiánokat. A megmaradt indián barátoknak összkomfortos lakóhelyeket kínáltak, amit mi rezervátumoknak hívunk.
Ja az azték -és maja rajongó sanyolokról majdnem elfelejtkeztem!
Felső Hai, azaz Sang Haj soha nem volt külön orszá. Esetleg volt olyan városrész a kínai császárság idejében, ahova csak európai(angol) tehette be a lábát, helyi bennszülött nem, pl parkok, stb . Hong Kong pedig soha sem volt önálló ország. Csak Pekingben bérbe adták 99 évre második bözsi felmenőinek, ami a múltkor járt le. Azóta éppúgy, mint előtte,
Én szívesen elárulnám. De előbb mondd meg, kedves vaskerék, mi volt az oka, hogy utólag döbbenten gondolkodtam: piroson jöttem át, vagy fehéren? (Ettől a gondolattól majdnem infarktus kaptam)
Sok gyakran közlekedő ember életében van ilyen pillanat! Nekem évekkel ezelőtt volt.
A "ma feladom" kitétel arra vonatkozott, hogy GEORGI-nak érkezett újságokat adtam fel a postán.
Mad Scientist :.
Ami pedig Turhás András & a (valódi) elhárítás kitűnő szakmai munkáját illeti (ti. hogy sikerült a MÁV legkárosabb ellenségei közé az utasok, időjárás, vasútbarátok, fotósok, menetrendtervezet-közzétevők, etc. után T.......... L.......-t is felvenni) javaslom, hogy mindannyiunk kedvenc vasúttársasága neve után illesszünk egy H betűt, mert a "MÁVH" (vagy ha úgy jobban tetszik "M-ÁVH", ejtsd: "mávéhá") jobban illik rá.
Már csak át kéne költözni a 75-ből a 60-ba... :-(((
traficc :
Túrós úrnak és bandájának NINCS köze (még) hozám.
Vele 1991-ben a három rendőrtábornok belső polgárháborúja idején volt egy csörtém.
Akkor se sokra becsültem, ma sem.
Még csak nem is az a bajom Vele, hogy MÁV Igazgatósági utasításra Vasutas Belső Elhárítást szervezett.
Megfizetik, megrendelik, = tegye.
ez a szakmája.
Hanem az, hogy Ő lusta és selejt emberekkel dolgoztat, mert Ő maga nem dolgozik.
S nem is azt a nyamvadt (brutto) milliót sajnálom Tőle havonta, mert ha lenne eredménye a munkájuknak akkor annyit meg kell, hogy érjen egy 42.500 fős társaságnak az ügy.
A trehány, a slendrián, a látszat munkáért felesleges a kiadot pénz.
Ez a baj, nem a létük.
Az meg, hogy 2005-ben szükség van mini ÁVH-ra a MÁV-nál az inkább minősítő körülmény mint érdemleges ügy.
A topiciokról való mostani eltűntetésnek most nincs köze a biztonsági szolgálatokhoz.
Ez most símán munkaügyi ügy.
Az meg, hogy a MÁV-nak , ilyen munkára , csak túros szintűekre futja, legyen a MÁV Igazgatóság baja/szégyene/nyűgje.
Ami pedig Turhás András & a (valódi) elhárítás kitűnő szakmai munkáját illeti (ti. hogy sikerült a MÁV legkárosabb ellenségei közé az utasok, időjárás, vasútbarátok, fotósok, menetrendtervezet-közzétevők, etc. után T.......... L.......-t is felvenni) javaslom, hogy mindannyiunk kedvenc vasúttársasága neve után illesszünk egy H betűt, mert a "MÁVH" (vagy ha úgy jobban tetszik "M-ÁVH", ejtsd: "mávéhá") jobban illik rá.
Már csak át kéne költözni a 75-ből a 60-ba... :-(((
A Pécsi Höerömü (ma PANNONPOWER rt) fömérnöke mesélte, a felszini bányászat
szenének selejtes minösége olyan, hogy olcsóbb lenne Dél-afrikából szenet vásárolni, mert annyival magasabb a fütöértéke, hogy a szállítást is ellensúlyozná.
Akkor pakura kellett a kazánok üzemben tartásához, a szén magas kéntartalma miatt Pécs levegöjének a kéndioxid tartalma folyamatosan a megengedett érték felett volt, a Budai vám környékén.
Szerencsére az erömü már gáztüzelésü, egy blokk pedig Finn technologiára épülö fatüzelésü kazán.
Régi kínai mondás, de nem ők találták ki: Kínát megtámadni lehet, de legyőzni nem. Esetleg beolvadni. Így lett nagy az ország, pedig még valaha a tibetiek Pekinget is elfoglalták. Ez a gazdasági harcra is vonatkozik. Az ő filozófiájukat nem görög bölcsőben ringatták.
Kérlek látogass át a buszos topikokba is! Biztos vagyok benne, hogy a közúton a kereszteződésekben is szeretnéd a lámpákat (hiszen azok is pirosat mutatnak) sorompókkal helyettesíteni. Nagy sikered lesz ott is... LOL!
Sanghaj... Hát igen. Hong-Konggal együtt néhány éve még önálló állam volt,
ezért úgy beállítanod, hogy a kommunista Kina érdeme azok fejletsége elég különös,
és még finom voltam. Ezeket Kina a kirakatba nyomja, a külvilág számára kedvezö szinben feltüntetve magát. A valóság 1989 tavasza a Pekingi Tiananmen tér.
A rendszer váltás előtt a VOLVO és a DAF diósgyőri acélból a DIGÉPben kovácsolt mellsőtengelyket építhetett a kamionokba. Az Ikaruszból évi 10-13 ezer készült. Aztán most pedig nulla(0).
Az Ikaruszt olyan minőségben exportálták, ahogy a vevő kérte(pl kirgiz,türkmén, tádzsik,kazah, türkmén, üzbég...moszkvai, berlini, los angelesi) . De ennek is adtunk egy pofont.
"Ha megépül az autópálya és vasút, akkor észak-Somogy fellendülhet."
Az M7 autópályának a Balatonra nézve negativ hatása lesz. Nem hozza, hanem viszi majd a turistákat:
A horvát tengerpart felé.
Ez azért kicsit egyszerű és sommás. Ha egy óra alatt mondjuk 2.500 Ft-nyi benzinből leér az ember Bpestről a Balcsira, akkor nem biztos, hogy a horvát tengerpart a 4-6 órányi távolságával, durván 4-6 szörös benzinköltségével és tízezres nagyságrendű alkalmi autópályadíjával feltétlenül helyettesítő termék lesz.
Kedves Vaskerék! Ha kíváncsi vagy, mennyivel alacsonyabb a rajna vidéki föld fűtőértéke a putnoki kocka darabosnál, akkor az RWE megmondja. Ők évi 100 milliót tonna ún. barna szenet gyűjtenek össze Rajna-Westfáliában, ezzel biztosítva a német energiaigény 17 %-át. Náluk a környezetszennyezés megakadályozása üzlet: a füstgázból kivonják a ként és kalcium-szulfátnak eladaják.Mi ezt rea-gipsznek, hívhatnánk, kereskedelmi forgalomban pedig gipszkartonnak. A magyaroknál mindez jóbal egyszerűbb: BECSUKNI és punktum!
Kuba helyett írhattál volna a kommunista Kínáról is. Például a Sanghaji maglev működési tapasztalatairól, ha már a szakmánál maradnánk.
Ha a nyereséges acélgyártást kérdőjelezed meg, akkor vedd fel a kapcsolatot Shimozuma Hiroshi úrral, a japán Sumitomo Metal Kft elnökével. Ő elmondja neked a a nagy titkot, hogy lehet acélt nyereségesen termelni.
Buta az egész világ! Mindent Kínában termeltetnek; ahelyett, hogy egyszerűen megkérdeznák Csingacsgöktől, hogy hogyan kell nyereségesen termelni, drága pénzen odaviszik a termelést! Mind hülye, és mégis ők kaszálnak, ki érti ezt?
tárgybani sérelmével kapcsolatosan az alábbiakról tájékoztatom.
A díjszabások közbeszerzési eljárás lefolytatásának határideje 100 nap. Igy a 2004. december 12-től érvényes TCV I.Füzethez a pótlékot, amely a vasút kártérítési kötelezettségeire utal, csak megkésve áll módunkban kiadni.
További tájékoztatásul szolgál , hogy a CIV Egységes Jogi Előirások tartalmazza az általános szállítási feltételeket, amelynek új kiadására előreláthatólag 2005. júniusában kerül sor. A 2004. júniusában elfogadott kompenzációs mechanizmus a CIV általános feltételeibe beültetésre került. Az általános feltételek 13. pontja ( kártérítési kötelezettség ) azonban 2004. december 12-től hatályos. Mivel a TCV I.Füzet az általános utazási feltételeket tartalmazza, így került bele kivonatként a CIV-ből a kártérítésre vonatkozó rész. A kártérítések viszont nem a TCV I.Füzet alapján kerülnek rendezésre.
Tájékoztataásul szolgál,hogy a CIV általános feltételek kötelezősége tekintetében az illetékes munkatársak elkészítették a nemzetközi vonatok kártérítésével kapcsolatos anyagot, amely vezetői jóváhagyásra és a bejelentő lapok legyártására vár.
Egyébként tájékoztattuk az Utaskartában résztvevő vasúttársaságokat, hogy a CIV által bevezetett kompenzációs szabályokat technikai okok miatt csak késedelemmel tudjuk bevezetni.
A 30-as vonal kapcsán szóba került a Balaton mélysége.
Nos. Soha nem volt a Balaton átlagos mélysége 6-7 méter.
Söt. A Siófoki szabályozása elött a jelenleginél is alacsonyabb volt a vízszint, voltak olyan évek, amikor gyakorlatilag száraz lábbal lehetett átkelni rajta. A '60-as években a Déli part egyes részeit (Ezüst part, Arany part) Feltöltötték, hogy azokon
építsék fel a SZOT üdülöket.
A Balaton vizszintjének változásairól, és a szabályozásáról több cikk is megjelent
másfél, két éve a MÉRNÖK magazinban, az aggasztóan alacsony vízszint apropóján.
Nem is inkább a vasút, mint talán az akinek felelőssége a sorompók felszerelése volna. A műszerész nem ülhet ott egész nap hogy abban az izében világító lámpa látszik-e minde szögből, és a szem általérzékelhető hullámhosszon, hanem magának annak az izének a használhatóságát kérdőjelezem meg. Sokkal alkalmasabbnak tartom a tiltásra a sorompót csengővel. A sorompót sokkal jobbnak tartom mindenféle agyrázós, karosszériát átmaszírozó fekvő rendőrnél meg annál az izénél, amire azt mondják, hogy ha pirosan világít, akkor tilos továbbmenned, ha meg nem világít, akkor meg állj meg(és nézz körül) A fehér meg azért van, mert tetszik. Meg különben is, van-e rajtad sapka?
Tetszik, ahogy sokan az elsö kormányra kenik a bányászat, és az acélgyártás elsorvasztását. Hát ez nem ilyen egyszerü!
Rendszerváltás elött veszteséges, és teljesen elavult technologiával folyt az acélgyártás. A Magyarországi bányákból felhozott szenek fütöértékének alacsony
volta, csak erömüvekben engedte azokat eltüzelni. Meg kellett szüntetni,
mert piacgazdasági alapokon nem lehetett müködtetni öket.
Aki meg visszasírja a "régi szép idöket", az nézzen körül Észak-Koreában,
vagy Kubában.
A "szakértö kormány"-nak az MSZP nevezte magát az 1994-es választásokon.
Felder újabb hozzászólásából ismét azt lehet kihámozni, hogy az a fránya vasút tehet a közúti átjárókban történö balesetekröl.
A vonat nem engedi át udvariasan az autósokat, hogy csak azután menjen, ha meggyözödött, hogy nem közeledik autó. Ez így logikus...
Az, hogy nem látják a piros jelzést, egyszerü hazugság! A fehéret érdekes módon mindenki látja. A fényjelzöböl mindkét irányban kettö van, az úttest két oldalán,
két szögböl pedig nem tud sütni a nap, vagyis látni kell a jelzést!
Lenne egy kérdésem, keveset járok Egerszegre. A városnak hány állomása vagy magállója van? Konkrétan arra lennék kiváncsi, hogy a 25-ön van e állomás, A Zegi nagyállomás már a Zeg - Lenti vonalon van. Ha 25-ön nincs állomás, akkor a hodos felé tartó vonatoknak kis kitérőt kell tenniük.
Ha nincs állomás a 25-ön, van e terv egy új építésére??
"...mert akkor megint elvesztenének egy dolgot, amiért egyáltalán szüksége van a társadalomnak ilyen fontoskodo személyekre..."
kisséOFF Itt 2 eset lehetséges: 1. Japánban (fajlagosan) kevesebb fontoskodó személy van, mint Németországban, így kevesebb területre kell szétszóródniuk ahhoz, hogy megtalálják jövedelemforrásukat. Tehát adott esetben a közlekedés területére kevés fontoskodó jut. 2. Japánban a fontoskodók ugyanannyian vannak, mint Németországban, de találtak a közlekedésnél jövedelmezőbb területet, a fontoskodó tevékenység kifejtéséhez.
Én a 2-re szavaznék, de lehet, hogy Carpy mond egy harmadik variációt... kisséON
Közgazdasági definíció: ........ ha valamit tönkre akarsz tenni, akkor kezdd el támogatni. Sajnos a támogatók nem tehetnek róla, hogy a szakemberek, munkavállalók csökönyösek, és nem mindig hajlandók tönkremenni. Ilyenkor csak a nyereségesség fogalma esik ki a szótárból. ......... felder
Aki szerint az acélgyártás témaköre nem erre a topicra való annak teljesen igaza van. Csupán aért bátorkodtam vele foglalkozni, és mások terhére lenni, mert régen a vas - út is a vas- és acélgyártás függvénye volt vevői és beszállítói minőségben is.
Ha a nyereséges acélgyártást kérdőjelezed meg, akkor vedd fel a kapcsolatot Shimozuma Hiroshi úrral, a japán Sumitomo Metal Kft elnökével. Ő elmondja neked a a nagy titkot, hogy lehet acélt nyereségesen termelni. Őneki bizton elhiheted minden szavát, ha tudsz japánul, mert Japán évi 95 mio tonna acélt gyárt. Az első Kína évi 123 mio tonnával.
Ha a diósgyőri acélgyártás szétzüllesztés előtti nagyságát vonod kétségbe, akkor ajánlom figyelmedbe Fazola Hernik munkásságát 1760-1770-es évekből a vezérigazgatók hosszú sorát, mint Horthy István, Énekes Sándor, Szeppelfeld, stb. Az ő munkájukba csinált bele első szabad kormányunk "szakértő" állománya.
Tegnap megint egy nagyon érdekes tényfeltáro film ment a HR-TV-n (Németország németül).
A szerkesztö összehasonlitotta a Németországi tömegközlekedést a japánnal. Nagyon érdekes következtetésekre jutott.
Röviden:
A politikának azért nem érdeke semmit sem tenni ebben az ügyben, mert akkor megint elvesztenének egy dolgot, amiért egyáltalán szüksége van a társadalomnak ilyen fontoskodo személyekre.
Számokban kifejezve:
A japán tömegközlekedés (sinhez kötött) kb. a felébe kerül az utasoknak, mint Németországban (azaz itt drágább), s miután távolkeleten ez szubvencio nélkül megy ilyen olcson az adofizetöknek sem kerül egy fillérjébe, mig a németek évente több 100 mlrd. adoEurot költenek az un. tömegközlekedésre, autopályákra (meg az abban résztvevök saját céljaira).
De ugyan miért?
A film megrendelhetö DVD-n vagy VHS-n ezen a cimen:
"...a közbülsö kocsik tengelyei is megvannak hajtva..."
Úgy érted, hogy az egész villamos erőátvitelű, a két végén két dízelmotorral, és összesen 16 villamos vontatómotorral?
Ez ugye elvileg elképzelhető, ha valaki kitalálja, hogy milyen jó ötlet az eredeti metró (Jauza) vontatómotorjait felhasználni, le lehet mondani egy máshova el nem süthető berendezésről (hidraulikus hajtómű, kardános tengelyhajtás). Ennek szellemében én viszont tudok egy még jobb megoldást: a kerékpárokat a tengelyvégeknél fogva kell meghajtani, mosógép motorokkal, ezáltal még egy gyártmány kilőhető a palettáról. (Az ésszerűsítésért járó prémiumot majd kérem a ........ bankszámlára átutalni.)
Azt nem lehet pontosan tudni, mert amit mondtak, mármint, hogy a közbülsö kocsik tengelyei is megvannak hajtva megint nagy felhördülést okozott, mert sokaknak nem szimpatikus a nagyáramu kábelek vezetése a vonatban a kocsik között.
Igy lehet, hogy az RZD-nek ez még átmegy, de exportra megint csupa akadály keletkezik. Ebböl kifolyolag abszolut nem biztos, hogy milyen lesz a végleges megoldás. (a motorokrol is simán hallgatnak).
OFF:
Dömötör-torny: nem nyert!
Lsd pl. http://www.vendegvaro.hu/31-7949
"Dömötör-torony, Szeged
A város legrégibb műemléke: alapjaiban XI. századi; alsó román stílusú része XII. századi, felső, kora gótikus emeletei a XIII. századból valók. Az 1931-es újjáépítés óta Aba-Novák Vilmos falképei díszítik. Amikor a Fogadalmi templom építése előtt a helyét készítették elő, az egykori Szent Dömötör-templom barokk tornyának bontásakor került napvilágra a Dömötör-torony. Helyreállításakor, 1931-ben falába ajtót vágtak, belsejét - olasz mintára - keresztelőkápolnává képezték ki. Az ajtó bélletébe a vár bontása során megmentett, román kori faragott köveket, ívmezejébe a város legrégibb szobrászati emlékét, a XII. századi kőbárányt illesztették. (Utóbbi egykor feltehetően a vár első templomának homlokzatát díszítette.) A kovácsoltvas ajtó, "az élet kapuja", az élet egyes mozzanatait szemlélteti a keresztény liturgia szimbólumaival. A két évszám közül az 1272-es nagyjából a torony korára utal, míg az 1931-es az újjáépítést jelzi. Ekkor készült a torony belsejében látható stílszerű keresztelőmedence is. A falakat Aba-Novák Vilmos falképei díszítik - a művész ezzel az alkotásával elnyerte 1932-ben a páduai nemzetközi egyházművészeti kiállítás nagy aranyérmét."
Egyébként a Szeged története c. könyvben jó képek vannak a barokk templom bontásáról és a régi torny előbukkanásáról...
ON
Sajnos az életkoromról néhányan másként vélekednek, de köszi a biztatást. Még emlékszem arra, hogy a sorompó leengedéskor még kolomp is szólt. egy oszlop tetején.
"Ha jol emlékszem az ünnepek alatt beraktam egy fényképet az RZD 4 részes Uzsgyijárol"
Emlékeztem rá, hogy beraktad. Az viszont - elnézést - kicsit kishiftelődött, hogy 4 részes volt. (Vajon tényleg M+P+P+M elrendezésű? És vajon milyen a hajtásrendszer - nem hinném, hogy itt szerencsés lenne megtartani az újabb Usgyik "megfelezett" megoldását...)
"A nagy hagyományú diósgyőri Vasgyár éppúgy nem tűnt volna el a süllyesztőben, mint a Kassai Acélkombinát, Katowice, stb, ha átrakás nélkül egyenest széles nyomtávon jöt volna be az alapanyag.
Bár Dunapentelénél a búzamező hullámzott, de az tény, hogy az olcsó belvízi tömegáru szállítással a vasút nem tud versenyezni, ezért ha ügyesen gazdálkodnak, akkor nyereségesen lehet vasat- acélt gyártani.."
Ha megvolt a nagyvizit már, akkor menjél inkább Napóleonnal, meg Sztálinnal beszélgetni...