Ma volt egy utunk nyunyukával a Kismaros-Királyrét kisvasúthoz.
Reggel a 2517-es inga +7-el közlekedett, így a 8:55-ös 2122-es zónázó már járt ki posta Bhv-s ingával Vác felé. Sajnos a ceglédi ingák és a zónázók között 5 perc átszállás volna a Nyugatiban,, valahogy eme két vonal nincs összehangolva, pedig anno még közvetlen vonat is volt Ceglédről a dunakanyarba...
Így a 9:55-ös 2132-es zónázóval mentünk Kismarosra, ami szimpla hernyó volt.
Rákosrendezőn jó sok váltócsere lesz, már oda vannak a vágányok mellé készítve. Nem is árt a 30-as lassújel megszüntetése. Aztán Rákospalota-Újpestet elhagyva jött a száguldás 120-al Vácig, nagyon jó volt, a jó 80-as vonalnak hála Miskolcra csak is IC-vel szabad menni, míg Vác felé meg csak is zónázóval. Vácig végig nyomta a 120-as tempót a hernyó, aztán Vácon 80-as a pálya, majd megállás. Óramű pontosak voltunk. Kismaroson fotózás a felüljáróról, majd kisvonatozás.
Délután Verőcére gyalogoltunk fel, és onnan jöttünk ugyan ezen hernyóval 16:09-kor a 2133-as zónázóval. Váctól megint száguldás Rákospalota-Újpestig, majd már döcörgősebb Nyugatiig, de még így is -2-vel érkeztünk be.
Figyeltük a többi vonatokat is, de minden pontosan járt. A posta Bhv-s szerelvény a 2123-al ment Nyugatiba, majd a 2126-al ment ismét Szobra.
Lehet az idő miatt, de elég felesleges volt járatni a 6 posta Bhv+vezérlőt errefelé, elég lett volna ennél a vonatoknál is a szimpla hernyó, mert abban is kényelmesen utaztunk oda-vissza is.
Viszont Cegléd felől a 2513-as +14-el érkezett a Nyugatiba, a szegedi 713-as meg -2-3 perccel érkezett. Hazafelé már sima volt az út a 100(a)-n a 22736-al.
Elkészűltek a képek is a tárban a kisvasútról pár nagyvasúti képpel:
Tiborszállás: Igaz, hogy a vonal belföldi szakasza rövid, és kevés települést érint, de azok elég nagyok, és a vonatok kihasználtsága is sokkal jobb, mint néhány jóval hosszabb vicinálison. Nem szóló Bz jár arra, hanem light-os MD-szerelvény, azt hiszem. Bár van Bzmot is, de csak a Nagykárolyig közlekedő közvetlen kocsi. Azaz egy mdbz. :)
Amúgy meg a visszavágás igazából nem jelent semmit, mert Ágerdőmajorban gyakorlatilag nem volt utasforgalom, csak a határátkelőhely működött a "pusztában", így viszont ezt az állomást be lehetett zárni, és ezáltal pénzt lehet megspórolni hosszabb távon.
Nem gondoltam volna, hogy ekkora hibát elkövetek, ezer bocsánat érte. Úgy éreztem annyire ehhez a témához kapcsolódik,ha már megvan ez a kis írás, egyszerűbb idézni belőle. Nem kellett volna. Úgy látom, jobb lesz ha pár képet teszek be idézetek helyett.
van ez a berlini ec 170 /most szerepel néhány képen/ ami szabadidejében a nyíregyi ic-t csinálja
ide oda dobáltam magam örömömben mikor utaztam az első osztályon :-))))
nagyon jó volt
a csattanó az volt mikor találtam egy ec 170-re szóló helyfoglalási cimkét Bad Schandau /lehet hogy nem jól írtam/ és Berlin Zoo közöttre. De kár hogy nem volt nálam a digitális gép ..
nem baj a lényeg hogy a színvonal jó volt :-) ec170-ből lett ic600
Nos Egerben nem mnnek ki a helyközi buszok az állomásra a buszpályaudvar baestveszélyes és 1967 es építésü 11 kocsiálláshoz toltak még 5 öt ami nem elég a buszok nem tudnak időben indulni.
A szerencsének köszönhető hogy tolatás közben nem gázol senkit el a busz eze a szük pályaudvaron 7.20-7.40 között és 14.05-14.40 között katasztrófa van.
Nos egyelőre ennyit.
a rossz uatkon az emberből kirázzák a lelket a bsuzok.
levegőhiány miatt nehéz kibizni a kikapcsolt légkondis/takarékosság/ buszokon.
Gyere le egerbe csúcsforgalomba buszállomásra és rájösz hogy mennyire iagazam van!
A vasutat érintően végzett különböző szolgáltatások és egyéb fejlesztések együttes értéke 8.883.000 Ft, amiből 7.598.000 Önkormányzatoknál realizálódott 1.285.000 pedig a vasútnál. Legmagasabb összegű,(2.200.000 Ft) fejlesztést Vámosgyörk, ettől kissé lemaradva Salgótarján, és Rédics (900.000 Ft) jelzett.
Nem tudja véletlenül valaki mégis pontosan mi épült ezen a három állomáson vasúti-önkormányzati közös pénzből?
Nem engedek, főként azért, mert olyat még nem kérdeztem, hogy ezt az egészet hol kell megoldani. (De szövegkörnyzetedből arra következtetek, hogy Magyarország területére gondolsz.)
Arra gondoltam, hogy amire kell pénz, arra szokott kerülni. A módszer a pénzhez jutáshoz! Az a titok!!
ha viszont megmarad a 4000 km vicinális, akkor tetszik vagy nem tetszik, le KELL mndani a nagyvasúti fejlesztések nagy részéről.
Ha tetszik, ha nem.
Nem tetszik! Attól, hogy bezárunk 500-1000-1500* km vasútvonalat, lehet, hogy némileg csökken a veszteség, de nem olyan számottevően, hogy ebből látványos eredményt udjunk felmutatni.
Pécs környékén több vasútvonalat is gyakorlatilag megszüntettek. Lett emiatt érezhető javulás a többi vasútvonal színvonalában??? Szerintem nem!!! Sőt a meglévő vonalakon is csapnivalóan rosszak a menetrendek. Ld. 60-as vonal. A Pannon Volán röhög a markába, és örül a nagy lóvénak, amit beszedhet Pécs és Szigetvár között, a csapnivalóan rossz vasúti menetrend miatt.
*Nagyobb számot szándékosan nem írok, mert 1500 km is már elég sok.
Túl sok mellékvonalat kellene ahhoz bezárnunk, hogy a fővonalakon érezhető nyereséget érjünk el, amit lehet, hogy el sem érünk, mert az állam annyival kevesebb támogatást adna, így összességében a MÁV csak bukna a dolgon. :(
Traficc írta a Térségi vasutak című nagyon MÁV-os történetről korábban:
Sok nehézség után, azért csak mégis elkezdett dolgozni a MÁV Vezérigazgatóságon belül egy kis csapat. Neki álltak. Elkészültek a részeredmények, úgy 2004 május végére. A Menich csapatból, páran lementek megnézni, hogyan állnak a dolgok. Ők vitték a lesújtó hírt.
A számok sokkal rosszabbak, mint amire bárki számított, és ebből még majd le kell vonni a vastagon fogó ceruzákat. Menichet megkerülve, háta mögött, nála eggyel magasabb szintű vezetők tanácskozást tartottak. Téma : Mit tegyünk ? Abban a résztvevők (az egyik résztvevő szerint) egyetértettek, egyhangúlag értettek egyet, hogy az "olajosok" ezeket a számokat , semmiképpen nem kaphatják meg.
Egy dologban új döntést is hoztak:
Kizárták a valódi számok birtoklásából a GKM Vasúti Főosztály vezetőit, akiket korábban megbízhatóaknak tartottak több mint 10 éven át. Több variáció is felmerült, hogy a költségeket hogyan igazítsák hozzá a számukra is sokkolóan rossz számokhoz. Szerencséjükre, beütött a Tömpe ügy. Tömpe el, s Menichet azonnal felbuktatták. Ő lett a stratégiai vezér helyettes. Utódja még nincs, s nincs aki folytatná.
Most csordogál az ügy, s valószínűleg el is alszik. Mándoki keveset tud erről. Udvari ellenérdekelt. Majd 5-10 hónapon belül a csoportot feloszlatják, átszervezik, más feladattal bízzák meg. Marad egy történet, amit csak a belsősök ismernek majd.
Azóta eltelt jó néhány hónap, mi történt azóta? A 2004 évi Térségi Vasúti eredmények hol vannak? Valóban nem mutatták meg, talán még Kaszai úrnak sem? Majd megtudja, ha lelkesen belevágnak az Első Magyar Önkormányzati Vasúttársaság üzemeltetésébe?
Nem engedek, főként azért, mert olyat még nem kérdeztem, hogy ezt az egészet hol kell megoldani. (De szövegkörnyzetedből arra következtetek, hogy Magyarország területére gondolsz.)
"Az odatévedő személyautó, vagyaz odatévedő mozdony."
Pontosan. Rávilágítottál az egyik lehetséges technikai megoldásra: nem a vasúti járműveken kell változtatásokat végrehajtani. Természetesen ez is egy lehetőség.
"Ha az EU pár éven belül a felére akarja csökkenteni..."
Én is akarok: ezt-azt csökkenteni, ezt-azt növelni.
Más. ...miként a csúszásgátlót, úgy a matrjoskát is a vasúton találták fel. Mellékelek egy képet, amelyből ez egyértelműen kiderül: hercegnőben hercegnő.
Szerintem azon kellene elgondolkodni hogy hol lehetne milyen földrajzi körülmények között vasutat építeni.
Egyre btöbb az autópáya a beépítés stb földek magánkézben és szerintem műszakilag is nehéz leszfejleszteni ha csak a felszedésre megszünteésre játszik a Minisztérium meg a MÁV.
Közvetlen vonatokat kell indítani uj rövid szakaszokt építeni és a járatokt a Volán Menetrend alapján alakítanám ki.
Ők lennének a minták!
Nállunk Pintér Lajos elérte a Agria Volánnál nhogy ne utazzanak az emberek a vonatokon hanem buszozzanak Eger és környéke.
102 vonalat behoznám Egerig Kisköre Eger Hves Eger Erdőtelek Eger sregítene ezen a vicinálison
84 es itt a hegyek között Vepelét/kápolna/-Maklár között uj vonal kéne és behozni a kisterenyei vonalakat egri állomásra Kál elveszítette jelentőségét.
87 es Tesco megálló Tihamér megálló
Eger- a rendezőtől kétvágányt hoznék be ill. Külsősor uttól 4 sinpárt tennék igy 300 m előbb válnánakmszét a vágányok.
Önkörmányzatoknak minden jó ha fele pénzt kapnak az államtól legfeljebb helyben sanyargatják a lakosokat -négyzetméteradó IIIker egri módra pl.
Ami zöld az ZSR-es elővárosi kocsik Bh-k. Ez Sturovo 3. vágánya. Most legalább tudom mihez hasonlít még az állomás. Szerintem még Vácra hasonlít ez az állomás.
"Ha jól veszem ki, üzleti igényed az, hogy a vonat ne találkozzon az útátjáróban odatévedő autóval." A fenti kijelentés nézőpont kérdése, Enstein szavaival minden viszonylagos: Az odatévedő személyautó, vagyaz odatévedő mozdony.
határidő: Ha az EU pár éven belül a felére akarja csökkenteni a halálos közlekedési balesetek áldozatainak a számát, akkor reális ugyanezt elvárni a vasutaktól is.
fedezet: meg lehet kérdezni a svájci vasutakat, honnan tudták egy Magyarországnál kisebb országban összekoldulni a Milánó - Zürich új vonalán levő kb 54 km-es alagútra a szükséges fedezetet. Baráti tanácsot biztos fognak adni.
Ne engedj az olyan csalóka kifogásoknak, hogy ennek azért futja, mert nálunk nagyobb, annak pedig azért mert nálunk gazdagabb, nekünk meg azért nem mert hülyék vagyunk, vagy jobb esetben gyámoltalan tutyimutyik.
1. Amíg Magyarországon, az EU szellemétől eltérően erősen centralista módon működik a közigazgatás és a közpénzek elosztása*, addig nem várható el, hogy az önkormányzatok, vagy a csak papíron létező régiók üzemeltessék a mellékvonalakat. Bár vannak pozitív kezdeményezések. Pl. A Nyíregyházi Kisvasútnál tudomásom szeirnt, az önkormányzatok támogatásával újult meg néhány állomásépület.
2. Amíg egy adott vasútvonalból nem tudjuk kihozni a maximumot, és csak tessék-lássék módon üzemeltetjük, addig nem látjuk, hogy mennyit is ér valójában.
Pl. Amíg nem valósítjuk meg azokat a menetrendterveket megvalósítanák, amelyek sokszor nem igényelnek többletszerelvényt, csak jobb fordaszervezést, amíg nem alakítunk ki közlekedési szövetségeket, amíg nem csinálunk összehangolt és optimalizált MÁV-Volán menetrendeket, amíg nincsenek megfelelő csatlakozások, amíg a vonat az elágazó állomásig megy a közeli város helyett (ld. pl. Esztergomból Almásfüzítőig Komárom helyett), addig nem tudhatjuk meg, hogy mekkora a valós igény az adott vasútvonalra.
Igaz, ez pénzbe kerül, de nem olyan sokba, hogy ne lehetne belevágni, és megvalósítani. De így pár év múlva látható lenne, hogy melyik az a mellékvonal, ahol érdemes fejleszteni, és melyik az ahol napi két pár vonatra van csak szükség a sínek megóvása céljából, hogy nyáron néhány túristavonat erre járhasson.
*Függetlenül attól, hogy a tulipán, a szegfű vagy a narancs a szezonja van vagy volt. (A galambokat szándékosan nem említettem, mert ők elvileg a decentralizmus hívei, de ennek ellenére hiába ülnek ők is most a bársonyszékben, vagy hiába ültek ott már egy korábbi ciklusban is, de ezen a területen nem fejtettek ki kellő aktivitást. :((( Bár amikor ellenzékben voltak, azért hallatták valamennyire a hangjukat ebben a témában.)
Így az elkövetkező néhány évben, amíg nem történik meg egy közigazgatási reform, addig az önkormányzatoknak e téren nem lesz túl sok mozgásterük. :(
Több helyen is volt arra példa, hogy a Volán járatokat szüntetett meg az utóbbi időben. Pedig lehetnek olyan helyek ezek között, ahová egy jó vasúti menetrenddel + a vonara ráhordó Jakab-taxival ki lehetne váltani a betérő buszjáratot, ami így ezzel pénzt spórolna meg, így gazdaságossabbá válna, valamint a rövidebb menetidővel a többi településre utazónak is vonzóbb lenne.
A cég szerint az érintett járatok közül 165 (azaz 61,5 százalék) harmincnál kevesebb utassal közlekedett. A MÁV-nál kiemelték, hogy a forgalomésszerűsítés révén egyetlen vonalon sem szűnt meg a vonatközlekedés.
Hát igen nem pusztult el csak a torka véres. Tehát akkor a 30-nál kevesebb utast szállító vonatok kiestek, a megmaradtakon ezután mennyi utast számolnak? Egyáltalán milyen utasszámlálási adatot vettek alapul? A jegyvizsgálók által készítettek pontatlanságáról már volt jó néhány hozzászólás korábban.
Mennyi vonat közlekedne akkor, ha a tényleges adatokkal dolgoznának, és abból is levonnák a MÁV arcképessel utazók számát?
Mit csinálnak egész nap az ott dolgozó vasutasok, ahol három pár vonat adja a személyszállítási kínálatot. Van legalább tíz ilyen vonal az országban.
......."........A 127-es vonalon tudomásom szerint változás nem lesz. Pedig ott a tavalyi 7 pár vonat (szóló Bz) helyett csak 3 pár maradt, ami ugye több mint 50%-os járatcsökkentés volt. Nem tiltakozott senki komolyabban? Még a valószínűleg VTSZ tag önkormányzatok sem? Netán éppen itteni példát hozott fel a VTSZ elnök a menetrendi javaslatok elmaradásával kapcsolatban?.........."
traficc :
kedves dunci !
a 127-es vonallal kapcsolatban tőlem hiteles infót nem kapsz, mert e topicon vannak itt sokan akik azt a környéket sokkal jobban ismerik.
A legautentikusabb helyismerettel rendelkező ugyan ma épp nősül ( ha jól tudom) ezért nincs ma egy fővizsga sem..........:-))))))).........de ha majd kilagzizta magát, válaszol.
a szóló Bz-s vonalak többségén teljesen mindegy, hogy megy a vonat vagy nem.
ezek nagy része foglalkoztatás politikai okokból jár.
( kivéve nyunyuka vonatait...........:-))))))))..........)
Tehát azokon a szóló Bz-ken ahol a napi 7 pár vonat elvitt 14x3 utast, azaz egész nap 40-50 főt, most majd a 3 pár, azaz 6 vonat viszi el azt a 40 főt.
Már kezdtem azt hinni, hogy megbolondultam, mert az 1-esnek ma reggel Prágába kellett menjen a Slovenska Strelával, nem értettem hogy lehet ugyanakkor a Nyugatiban is? :)
Annyi ilyen szolgáltató lesz, ahány olyan településcsoportot találunk, amely érdeklődik ez iránt ..........
Értsd: Ha a kutyát sem érdekli, mi sem erőltetjük.
traficc :
Idáig én is értettem.
De biztos urunknak volt egy ehhez kapcsolodó igen veszélyes mondata is .
Kb. így hangzott :
........Azt akarom, hogy az új vasúti törvény szerint ne lehessen vasútvonalat megszüntetni csak az összes érintett önkormányzat hozzájárulásával........
Na akkor rakd csak össze a két mondatot !!!!!!
Az itt érintettnkormányzatok többsége 146-ból kb. 120 le se sz@rja a vasútját, a MÁV-ot, még el se megy.
Ok.
Azt el tudod képzelni , hogy az a polgármester aki ennyie nem törődöm, az majd aláírja a megszüntetést javasló papírt ??
Soha.
Hisz az egyenlő lenne saját politikai öngyilkosságával.
nem a falu pénzéről van szó, tehát inkább tiltakozik a megszüntetés elen, mert az ingyen van és szavazatokat hoz.
Lásd a múltkori csongrádi tanyák polgármesterét.
ha viszont megmarad a 4000 km vicinális, akkor tetszik vagy nem tetszik, le KELL mndani a nagyvasúti fejlesztések nagy részéről.
Ha tetszik, ha nem.
A kettő mondat itt függ össze.
Tehát biztos úr épp belevetethet ilyen modatot a készülő új vasúti törvény tervezetbe, sőt a ogy.képviselők ezt majd örömmel meg is szavazzák, azután meg nyávognak hogy a mindegy milyen színű kormánynak nincs pénze se erre se arra.
Hát jó, fejlesszünk egy kicsit. Azzal indultál el, hogy történt az elgázolós eset, sajnáltad az áldozatot. Írtad, hogy miért százméterekben számolják a vasútnál a fékutakat és miért nincs csúszásgátló, stb. Ezután jött a "megállt az idő", "fejleszteni kell".
Ha jól veszem ki, üzleti igényed az, hogy a vonat ne találkozzon az útátjáróban odatévedő autóval. Adtál is egy technikai megoldási javaslatot: legyenek rövidebbek a fékutak. Természetesen mint mindig, a technikai megoldások száma valamennyi (sok), és ebből egy lehetséges (vagy nem lehetséges) megoldás a fékút rövidítése. A technikai megoldási javaslatot köszönöm, de fenntartom a jogot, hogy másikat alkalmazzak.
Sajnos üzleti igényed pontatlan, felületes, így további kérdéseket kell feltennem, például ilyeneket: - Kb. (vagy pontosan) milyen mértékű útátjárós balesetszám csökkenésben gondolkodsz? - Csak útátjárókra vonatkozik a csökkentési igény, vagy más szituációkra is? (Milyenekre? Ez további kérésekhez vezet majd.) - Az alkalmazandó megoldás megváltoztathatja-e a jelenlegi vasúti üzemvitelt? (Ha igen, fejtsd ki, milyen mértékben. Ez további kérésekhez vezet majd.) - Milyen határidővel képzeled el az igény kielégítését? - Milyen anyagi fedezeted van az igény kielégítésére? (...és még sok hasonló, de ezt az utolsót semmiképp se felejtsd ki.)
Köszi. Reggel amikor elindultam Sturovoba akkor az egyik vágány elején láttam az egyes gorillát vártam is de nem az jött. Mi történt vele elveszett útközben?
A Szövetség vezetése az elmúlt évben két megkeresést kapott tagtelepüléstől az üzemeltetés várható szüneteltetése, ill. a mellékvonali vasúti menetrendnek a tagtelepülés szempontjából kedvezőtlen megváltoztatása (járatritkítás) tárgyában. Ez utóbbi esetben sajnos nem tudtunk a megkereső segítségére lenni annál inkább sem, mivel a menetrendi egyeztetésen a település képviselője jelen volt, ott azonban a menetrenddel kapcsolatban észrevételt nem tett. A menetrenddel kapcsolatos konkrét igényeket a települések tudják egészében értékelni, közvetíteni a menetrendszerkesztők felé. Az egyeztetésekre érdemben fel kell készülni, s a fórumon képviselni kell a település érdekeit
Ezzel kapcsolatban találtam egy rövid újságcikket a Heti Válasz írta két hónapja:
Sok utast érintett kellemetlenül a december közepén életbe lépett új menetrend, melyből kitűnt, hogy a MÁV háromszáz járat megszüntetéséről határozott. A vasúttársaság úgy kommunikálta a történteket, hogy a MÁV Rt. igazgatósága 2004 szeptemberében gazdaságossági szempontok alapján határozott az ésszerűsítésről. Alapvetően az alacsony kihasználtságú, a MÁV számára jelentős veszteséget okozó standard távolsági és regionális vonatokat érinti a változás. Főként a harminc százaléknál alacsonyabb kihasználtsággal közlekedő vonatokat vizsgálták felül. A cég szerint az érintett járatok közül 165 (azaz 61,5 százalék) harmincnál kevesebb utassal közlekedett. A MÁV-nál kiemelték, hogy a forgalomésszerűsítés révén egyetlen vonalon sem szűnt meg a vonatközlekedés. A társaság szerint a tízszázalékos járatcsökkentéssel számottevő megtakarítás érhető el. Nem meglepő, hogy a logikusnak tűnő érvelés dacára a döntés az utasok jó részének nemtetszésével találkozott. Tapasztalataik ugyanis sok helyütt mást mutattak, s úgy látták: az általuk igénybe vett járatok csúcsidőben tele voltak. Sokan panaszolták azt is, hogy a MÁV javaslatát - amely szerint válasszák a buszos utazást - nem tudják megfogadni, hiszen a kiesett járat idejében busz sem közlekedik. Emiatt több településen tüntetésre készültek a hoppon maradt utasok. A tiltakozások hatására a MÁV is engedett merev álláspontjából, s Mándoki Zoltán általános vezérigazgató úgy nyilatkozott, hogy a beérkező panaszokat kivizsgálják, s igyekeznek orvosolni azokat, amelyek jogosak.
Szóval a MÁV javaslata, akár új szlogen is lehetne: Válaszd a konkurenciát, utazz helyettünk autóbuszon. Az áprilisban várható menetrendváltozás ilyen válaszokat ad? Van valakinek információja róla, hogy önkormányzati vagy lakossági nyomásra visszaállítanak vonatokat, amelyek decembertől nem járnak?
A 127-es vonalon tudomásom szerint változás nem lesz. Pedig ott a tavalyi 7 pár vonat (szóló Bz) helyett csak 3 pár maradt, ami ugye több mint 50%-os járatcsökkentés volt. Nem tiltakozott senki komolyabban? Még a valószínűleg VTSZ tag önkormányzatok sem? Netán éppen itteni példát hozott fel a VTSZ elnök a menetrendi javaslatok elmaradásával kapcsolatban?
Én tudom az ő szavait másképp is értelmezni, különösen a Kaszai-féle gyűlésből továbbvezetve a gondolatot (amelyen ugye elég nagy volt az érdektelenség).
Annyi ilyen szolgáltató lesz, ahány olyan településcsoportot találunk, amely érdeklődik ez iránt ..........
Értsd: Ha a kutyát sem érdekli, mi sem erőltetjük.
..........A miniszteri biztos ugyanakkor aláhúzza: az, hogy hány ilyen regionális vasúti szolgáltató lesz, azon múlik, hogy mekkora a fogadókészség az érintett települések és helyi szervezetek részéről. Annyi ilyen szolgáltató lesz, ahány olyan településcsoportot találunk, amely érdeklődik ez iránt ..........
traficc :
a miniszteri biztos Úrnak elég érdekes elképzelései vannak.
Mondjuk ha minden elképzelése mellé megcsináltatja a megvalósíthatósági tanulmányt is, akkor nem fog akkorát bukni, mint ahogy ma látszik.
ez inkább az Ő saját "bőrvédelme" miatt is lényeges lenne.
lelkesedését mindenképen tisztelem.
Sokat akar a kistelepülési önkormányzatoktól, sokszor úgy hogy azok is nem is akarjk anyira, hogy Ő jót tegyen velük.
........a pokolba vezető út is jóindulattal van kikövezve..........
Tiborszállásról találtam egy fotót is. Erre az állomásépületre is ráköltöttek jó pár milliót. Mekkora lehet a ki és belépő utasforgalom nem tudja véletlenül valaki?
traficc :
mikor menyílt, egyik tpictagunk elment oda és vonatozott egyet.
Beszámolt itt a topicon, de már nem emlékszem a számokra.
Ha jól tévedek akkor ez egy visszavágott vonal, utolsó vagy utolsó előtti, amolyan mű állomása.
Hogy akarnak itt Térségi vasutat üzemeltetni az önkormányzatokkal? A Balassagyarmat környéki Önkormányzatok arra nem voltak képesek, hogy a GKM pályázatán elnyert e-magyarország csatlakozási pontokat a kiírásnak megfelelően a vasútállomásokra telepítsék ki. Antal Dániel miniszteri biztos a Baross Tervben mégis lát erre lehetőséget, (fel kellene már hívni a figyelmét a valóságra), idézet a témához kapcsolódóan tőle:
Abból, hogy a liberalizáció milyen hatással lesz a vasúti áruszállításra, a vonattal utazók természetesen nem sokat érzékelnek. Közvetlenül érinti viszont az utazókat, hogy az új vasúti törvény lehetővé fogja tenni a liberalizációnak kitett országos közforgalmú pálya és a regionális közforgalmú hálózatok szétválasztását. Azokon a területeken, ahol nem lehetséges a vasúti piacot - sem most a teher-, sem később a személyszállítási piacot - liberalizálni, regionális vasúti szolgáltatásokat hoznak létre. Ezek lesznek a regionális vasúti hálózatok és az azokon működő regionális vasúti szolgáltatók - vázolja fel az egy-két éven belül megvalósuló változásokat Antal Dániel. A miniszteri biztos ugyanakkor aláhúzza: az, hogy hány ilyen regionális vasúti szolgáltató lesz, azon múlik, hogy mekkora a fogadókészség az érintett települések és helyi szervezetek részéről. Annyi ilyen szolgáltató lesz, ahány olyan településcsoportot találunk, amely érdeklődik ez iránt . "Már most öt regionális vasút körvonalait látom kibontakozni, holott ezt a lehetőséget eddig nem is hirdettük meg", érzékelteti a települések vasúti közlekedés iránti igényét. Már ez az öt is lefedheti a mellékvonali hálózat mintegy felét, de Antal Dániel szerint akár tíz ilyen társaság és hálózat is létrejöhet.
Megmondom őszintén mindkét újonnan belépő település megkereséséhez földrajzatlaszt kellett előkeresnem. Tiborszállás Szabolcs megyében a román határnál van, ez az új határállomás Nagykároly felé, Cserdi pedig a 40-es Pécs Budapest vasúti fővonalon Szentlőrinc után található. Azért kíváncsi lennék, hogy milyen megfontolásból döntöttek ezek az önkormányzatok a Vasutas Települések Szövetségéhez csatlakozás mellett? Vasútvonal megszüntetés egyik területet sem érinti, csak nem a virágos vasútállomás pályázat tetszett meg nekik? Ebbe a szövetségbe bármely vasútvonal melletti település beléphet, még akár Budapest is?
Nem szólnak arról voltak-e netalán a szövetséget elhagyó önkormányzatok? Elég nehéz elképzelni, hogy fizetik a tagdíjat is, miközben egész évben szinte egyáltalán nem érdeklődnek a vasút ügyei iránt.
Tiborszállásról találtam egy fotót is. Erre az állomásépületre is ráköltöttek jó pár milliót. Mekkora lehet a ki és belépő utasforgalom nem tudja véletlenül valaki?
Vasutas Települések Szövetsége :
1./
Kasza : Az ilyen mértékű inaktivitás nem szolgálja a Szövetség érdekeit, alkalmas arra hogy kedvét szegje a vezetésnek, s felvesse azt a kérdést, vajon érdemes-e dolgozni egy olyan szervezet élén, amely tagjainak túlnyomó többsége teljes érdektelenséget mutat azzal a szövetséggel szemben amelyhez önként csatlakozott. Úgy tűnik, hogy lassan a Szövetség egyben tartása is az alapvető feladatok egyikét kell, hogy képezze egy jelképes cselekvési programban.
Egyik résztvevő :..
. Ebben a részben fejti ki Kaszai úr félelmeit arra vonatkozóan, hogy az érdektelenség folytán elnöksége végeztével széthullhat az egész szövetség. Most világosodott meg előttem, amit tavalyelőtt ilyenkor írtál erről a kérdésről:
Traficc írta a tavalyi éves közgyűlés után a következőket: Ennek a szövetségnek 142 tagja van, amiből elment oda 45fő = 31%.
Az elment 45-ből 20 település volt Békés megyei = 44%. Ez a "szövetség" addig él amíg Kaszai úr akarja. Egyszemélyes egylet. A MÁV ad /adhat nekik egy kis pénzt, hisz MÁV szinten ez a szövetség nem használ és nem árt. A lényeg a második = Nem árt ! S ez a fontos.
2./
Kasza :..
A Virágos Vasútállomásokat pályázati rendszert is működtettük az elmúlt évben, bár a korábbinál kevesebb összegű felhasználható pénzügyi kerettel. Az elbírálók a lehetőségeket többszörösen meghaladó igényekkel találkoztak. Több pályázó megfeledkezett arról, hogy a pályázat keretében legfeljebb az általa fizetett éves tagdíj tízszeresét jelölheti meg kért támogatásként.
Egyik résztvevő :..
Tehát itt a válasz, a tagok virágosítási támogatásként visszakapják a tagsági díj akár tízszeresét is. Ez úgy hangzik, komolyan mondom mint egy piramis játék.
Traficc :
A történet erről szól, csak pár újságíró ezt még nem ismerte fel.
3./
Kasza :
Sajnálatos hogy évek óta a közgyűléseken is kb. ennyi tagtelepülés polgármestere, vagy megbízottja volt jelen, 144-ből 20, vagy 144-ből 40 tavaly. annak ellenére, hogy annak időpontját hetekkel előre közöljük. Nem egyedi eset, hogy a meghívott vasúti társszervek képviselői közül többen vesznek részt ezeken a gyűléseken, mint maguk az önkormányzatok képviselői, ami nem baj, örülünk a megtiszteltetésnek, azonban- úgy gondolom- joggal elvárható a nagyobb aktivitás a tagtelepülések részéről.
egyik részvevő :
Szinte biztos vagyok benne, hogy a meghívott vasúti társszervek képviselői azért vesznek részt nagy számban a rendezvényen, mert nekik a részvételt munkaidőként fizeti, ingyen utaznak fel rá és legfőképpen utána lehet ingyen (vagyis a szövetség pénzéből) potyázni enni és innivalót. Egy polgármester általában több ilyen helyen megfordul. Ha nem lenne utána terített asztal, még a vasutas vezetőket sem érdekelné az, ami most csak az önkormányzatokat hagyja hidegen.
Jó estét mindenkinek. Szereztem egy fényképet egy mai forgalmi irodából. Egymás mellett van a mikrohullámúsütő és látszika a múlt századi biztosító berendezés is.
Amennyiben ez csattant isaszegen akkor válasz nem, mivel a kamionosnak /ügyvédjével, szakértőkkel/ bebizonyítoták, hogy az útátjáró szabálytalanul van megépítve ezért akadt fenn.
Ezt be is nyelték, így a biztosító nem fizet, így a gép helyreállítására nincs pénz.
"Hiába, nem tudom megszokni az ordító pongyolaságot."
Pedig ez csak egy újság. Mi a véleményed a klnf újbeszerzésű járművek (pl. 1047, 6342) magyarnyelvű dokumentációjáról? Panaszkodtam én is régebben, hogy senki nem veszi a fáradtságot a pontos fogalmazásra. A témához kapcsolódóan, két imént lelt gyöngyszem a MSZT onlány szabványkatalógusából: Cím Vasúti járművek szerkesztési szelvénye. Fogalommeghatározások és általános előírások Angol Cím Design section of railway vehicles. Terms, definitions and general codes
Cím Országos közforgalmú vasutak űrszelvénye. Általános előírások Angol Cím Rolling stock clearance of national public traffic railways. General specifications
A 2004-es év is a várakozás, a fejlemények alakulásának figyelemmel kísérése jegyében telt, főként ami a vasúti szárnyvonalak működtetését ill. üzemeltetését illeti.
Az elmúlt évben két új belépő településsel gyarapodott a tagönkormányzatok száma. 145.=Tiborszállás és 146.=Cserdi önkormányzata csatlakozott a szövetséghez.
A Szövetség vezetése az elmúlt évben két megkeresést kapott tagtelepüléstől az üzemeltetés várható szüneteltetése, ill. a mellékvonali vasúti menetrendnek a tagtelepülés szempontjából kedvezőtlen megváltoztatása (járatritkítás) tárgyában. Ez utóbbi esetben sajnos nem tudtunk a megkereső segítségére lenni annál inkább sem, mivel a menetrendi egyeztetésen a település képviselője jelen volt, ott azonban a menetrenddel kapcsolatban észrevételt nem tett. A menetrenddel kapcsolatos konkrét igényeket a települések tudják egészében értékelni, közvetíteni a menetrendszerkesztők felé. Az egyeztetésekre érdemben fel kell készülni, s a fórumon képviselni kell a település érdekeit.
Az elmúlt év a Térségi vasutak üzemeltetésének első éve is volt, jelenleg sem tapinthatóak ki tisztán a központi elképzelések a vasútüzem egészét illetően.
Ezért- miután úgy tűnik, hogy aktuális, megvalósítandó központi stratéga nincs jelenleg a mellékvonalak sorsát illetően- a Szövetség is várakozó állásponton van.
Amikor lesz mihez hozzászólni, lesz miről véleményt formálni, akkor jön el annak az ideje, hogy a Szövetség is mozduljon. Ezért nem is készített a vezetőség ciklusprogramot, mert abba más nem igen kerülhetne, mint pl. a taglétszám további növelése és a Virágos Vasútállomásokat pályázatok elbírálása.
Tétlenül nem telt ennek ellenére sem az elmúlt év, hiszen megtartottuk évi rendes közgyűlésünk mellett (sajnos igen csekély érdeklődés kíséretében) a 10 éves jubileumi közgyűlésünket is a Vasúttörténeti Emlékparkban.
A Virágos Vasútállomásokat pályázati rendszert is működtettük az elmúlt évben, bár a korábbinál kevesebb összegű felhasználható pénzügyi kerettel. Az elbírálók a lehetőségeket többszörösen meghaladó igényekkel találkoztak.
Több pályázó megfeledkezett arról, hogy a pályázat keretében legfeljebb az általa fizetett éves tagdíj tízszeresét jelölheti meg kért támogatásként.
A vasút és Önkormányzat együttműködésére vonatkozóan is elvégeztük az adatgyűjtést.
Ismét azt kell megállapítanunk, hogy a tagtelepülések többsége válaszra sem méltatta megkeresésünket, a 144 tagtelepülésből mindössze 44 közölt adatot, vagy közölte, hogy a válaszuk nemleges.
Mindössze 19 tudott számszerű eredményt felmutatni.
Eszerint a vasutat érintően végzett különböző szolgáltatások és egyéb fejlesztések együttes értéke a 19 településen . 8.883.000 Ft, településenként 467.000 Ft.-, amiből 7.598.000 Önkormányzatoknál realizálódott 1.285.000 pedig a vasútnál.
Legmagasabb összegű,(2.200.000 Ft) fejlesztést Vámosgyörk, ettől kissé lemaradva Salgótarján, és Rédics (900.000 Ft) jelzett.
Kirívó, hogy akadt egy olyan önkormányzat is, amely az adatszolgáltatásban a VTSZ tagsági díjat is megjelenítette!
Sajnálatos hogy évek óta a közgyűléseken is kb. ennyi ( 144-ből 21) tagtelepülés polgármestere, vagy megbízottja volt jelen, annak ellenére, hogy annak időpontját hetekkel előre közöljük.
Nem egyedi eset, hogy a meghívott vasúti társszervek képviselői közül többen vesznek részt ezeken a gyűléseken, mint maguk az önkormányzatok képviselői, ami nem baj, örülünk a megtiszteltetésnek, azonban- úgy gondolom- joggal elvárható a nagyobb aktivitás a tagtelepülések részéről.
A választott vezetőségnek 2005 és 2006 év van hátra a ciklusból. Az említett okok miatt el kell gondolkodni a hogyan tovább-on!
Az ilyen mértékű inaktivitás nem szolgálja a Szövetség érdekeit, alkalmas arra hogy kedvét szegje a vezetésnek, s felvesse azt a kérdést, vajon érdemes-e dolgozni egy olyan szervezet élén, amely tagjainak túlnyomó többsége teljes érdektelenséget mutat azzal a szövetséggel szemben amelyhez önként csatlakozott.
Úgy tűnik, hogy lassan a Szövetség egyben tartása is az alapvető feladatok egyikét kell, hogy képezze egy jelképes cselekvési programban.
(önigazoló munka)
Kíváncsian várjuk az új vasúti vezetés koncepcióját.
A vasút életének utóbbi éveiben vezetők jöttek, mentek átszervezések voltak, ezek azonban a szárnyvonalak jövőbeni sorsát alig befolyásolták.
A működtetés, átszervezés leglényegibb pontja a pénz, az pedig néhány fővonal átépítésének megkezdésétől eltekintve nincs!!
Mint ahogyan eddig sem volt.
S ez az a tény, ami egyre romló színvonalú mellékvonali vasúti szolgáltatást tesz lehetővé, s konzerválja a vasút versenyképtelenségét a jóval környezetkárosítóbb és balesetveszélyesebb közúttal szemben.
"Kigyulladt a vonattal ütközött autó 2005. március 26, szombat - [7:08] Egy ember a roncsok között lelte a halálát abban az autóban, amely vonattal ütközött, majd kigyulladt egy vasúti átjáróban Kunszállás határában. A vasúti átjáróban péntek éjszaka egy Volkswagen Golf a sínekre hajtott, ahol összeütközött egy kamionokat szállító vasúti szerelvénnyel. A mozdony több mint 500 méteren át maga előtt tolta a roncsot, amely időközben kigyulladt. A lángokat a tűzoltók fékezték meg. Az autó vezetője életét vesztette. A mozdonyvezető elmondása szerint a sofőr szándékosan hajtott a sínre, amikor meglátta, hogy közeledik a vonat. (Objektív Hírügynökség)" A híradóban azt is mutatták, hogy a mozdony is kigyulladt, az oltással várni kellett míg feszmentesítenek... Melyik gép volt, menthető még?
traffic - asszem - szakértő. Repülésben konzultáltam egy SZAKÉRTŐVEL (nem egy sráccal). A vizsgálódó hatóság SEMMIFÉLE joggal nem bír a típus földrekényszerítésére. Sem a saját országában, sem a világra nézve. Általában a gyártó cég szokta visszarendelni/letiltani a gépeit, ha típushiba-gyanú van. Szokta, általában, gyanú.
Oldalkocsis motorost gázolt el a vonat a Pest megyei Táborfalva külterületén szombaton, közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hivatalos honlapján.
A motoros a vasútvonalat keresztező földúton vélhetően szándékosan hajtott a sínekre, a közeledő vonat elé. Holttestét tűzoltóknak kellett kiemelniük a személyvonat szerelvényei közül.
Nem tudom, láttátok-e a NatGeon a katasztrófát elemző filmet, megdöbbentő volt.
Pár perccel a katasztrófa bekövetkezése előtt levált az ominózus kerékről a kb. 5x10 centi átmérőjű abroncs, és a fülke padlóját keresztülütve kijött 2 ülés között.
Ez után a kocsi elkezdett rázkódni.
Az ott ülő pasi elment megkeresni a kalauzt!!!
Hát nem tudom, talán túl cinikus vagyok, de ezek után nekem az evolúció jut az eszembe...
Hogy lehet valaki akkora marha, hogy ha a kocsi aljából bekandikál egy böhönc nagy vas, akkor nem csimpaszkodik rá a vészfékre, mint Maki majom a pálmafára?!?!?
A mai hozzászólás termés jelesebb darabjait olvasva szinte sorsszerűnek tűnik, hogy ez a topicot Arthur Dent alapította. Ha a Douglas Adams univerzumát tekintjük, úgy elmondható, hogy a 168898, 169003, 169004, 169009, 169010, 169013, 169023, 169063, 169064, 169067 és 169075 sz. hozzászólások, mint irodalmi művek a vogon versek alapkritériumainak -a legkényesebb vogon ízlés szerint is- maradéktalanul megfelelnek.
ha van egy olyan vasútársaság amely a világon egyedül üzemeltet egy típust, és azt egy baleset után leállítja, akkor mint üzemeltető egyben hatóságosdit is játszott..........
sőt
ezt felemelhetjük filozófiai magaslatokba is........
időnk van, gép van, úgyis kevesen vagyunk itt, nosza rajta........
Igaz rament vagy 3-4 oram, de megcsinaltam a helyes vonalvezetest. Most mar csak 110m differencia van a valosag es a szimulator kozott az AT1600/1603-nal.
Nem neked feletem (illetve az előzmények így is látszik, de most már mindegy).
Nem ugyanarról beszélünk!
Az vonat, ez Hév (bár a MÁV-HÉV közös "v" betűje sok mindenre kötelez...)!
Úgy indult a történet, hogy olyan sok a vilati-függéses fénysorompó (főleg Gödöllőn), hogy mi lenne ha villamosként közlekedne, nem fogná "feleslegesen" az autókat... De nyilván a Pest Megyei Közlekedési Felügyelet ebbe nem ment volna bele. (Bár ezt lehet, hogy a szakértők jobban tudják! :) )
Azért ez így, ahogy Te kijelenetted, ebben a formájában, no ez sem igaz!
Ugyanis vannak olyan üzemeltetők, akik nem csak hogy "tilalmat írhatnak elő", bizony földre szögezik a típust egy-egy baleset után...
Lásd pl. USAF... A Raptor épp most élt ágy egy hasonlót, de jópár alkalommal előfoordult ez a több ezres példányszámban rendszerben álló F-16-ossal is...
Szóval a srác kijelentése bizony IGAZ, csak nem általános értelemben!!!!
Köszi szépen, bár én inkább a ZuSi (Zugsimulator für Windows) bűvöletében élek! ;)
Vallom, hogy sokkal jobb a járműdinamika-modellezése, mint az MSTS-nek. Igaz, nem textúrákkal dolgozik, hanem poligonokkal, de azért jó. Erről jut eszembe:
valakinek megvan esetleg a Budapest-Nyugati pu. Állomási Technológiája? Igen fontos lenne a fent említett szimulátorhoz...
Infós, ha már nekem feleltél... Nincs egészen igazad. >Állítólag meg nem erősített források szerint a gödöllői Hévből is közúti járművet akartak csinálni, csak ott sem irányjelző, sem sínfék... Nem a gödöllői HÉV, hanem egy vasúti kocsi akart közúti jármű lenni a Nyugatinál, 1962-ben (utoljára az Indóház, ez a remek és érdekes szakmagazin írt erről). De mivel azon a kocsin sem volt irányjelző, visszavontatták a pályaudvarra. Mégis igaza lesz Feldernek??
A villamos tudtommal azért sínfékes, hogy rész vehessen a közúti közlekedésben. Állítólag meg nem erősített források szerint a gödöllői Hévből is közúti járművet akartak csinálni, csak ott sem irányjelző, sem sínfék...
M41-2133 tehervonattal. Nagyon megnőtt a teherforgalom a 101-en szinta másfél oránként jönnek mennek. A szergejek dolgoznak 058,071,095 a 204-es ma nam volt még.
>BTW én úgy hallottam hogy az éghető anyagok egy ún. flogiszton nevű anyagot tartalmaznak, mely az égés során távozik az égő anyagból. Bocsánat, de a modern kémia már meghaladta ezt az állítást. Ez csak addig volt igaz, míg a Föld félgömb alakú volt, és négy teknőc hátán nyugodott. Mikor gömbbé formázták és feldobták, a flogisztont kivonták mindenből (szerintem a kommunisták el is lopták, de ezt csak halkan mondom, mert még valaki megsértődik), azóta az égés másképp folyik.
>felder válasz | megnéz 2005.03.26 15:32:36 (169062) MÁV számára kötelezően: fejleszteni, fejleszteni, fejleszteni! Előzmény: mdbz (169056) Nincs egy szabad főfejlesztői státusz a MÁVnál? Esetleg főfejlesztési szakértő? Neki biztos van papírja rá.
Mint utas, naprakész vagyok a fejlesztésből. Annyira, hogy saját zsebből fizetem a 100%-os menetjegyet. A fejlesztést nem erőn felül értem, hogy holnapra tisztább,csendesebb legyen az utazási eszköz, mint az ÖBB, DB hasonló célú eszközei, hanem csak annyit, hogy közelítsen feléjük!
Lelki szemeim előtt megjelenik a magyar pénzügyminiszter, aki reggel borotválkozás közben ezt mondja a tükörbe: nahát, nem figyelem oda, és ez a MÁV véletlenül nyereséges lett.
és lehetőleg egyben tartani. a szétdarabolás(finomabban:szétválasztás) a MÁV végét jelentené. Nem csak a kicsi lehet gazdaságos. Hogy hogyan lehet a nagy mindenki(mindenki: tulajdonos, beszállítói kör, vevők) számára vonzó, ahhoz sajnos lasan már külföldre kell mennünk, mert a DIPÉP-et, Videotont, Ikarust már "szétválasztották" . A receptet egy szakmai kiránduláson lehet tanulmányozni, példa kedvéért: Vevey, Svájc:Nestle.
Most rajzolgattam es neztam az eddigi sineket, amint a fonyodi hegy/7-es ut labahoz ertnek (AT1585/1587), ott kell ivkorrekciot csinalni kisebb R-el es akkor az AT 1600/1603-nal talan megfeleloen osszer az egyenes szakasszal.
".......mindjárt, de legkésőbb kedden jön majd egy újabb, aki felveti a jobkézszabály alkalmazásának hiányát mint alkotmányellenes diszkriminációt a vasúti átjárókban"
Nem pont így, de szerintem a jobb-balkézszabály alkalmazásának hiánya alkotmányellenes az útátjárókban.
A nevezett szabály így szól: ha valakinél nem tudja a jobb kéz, hogy mit csinál a bal, az maradjon otthon és ne menjen a vasúti átjáróba.
De van, csak a legeneralt muholdas terep alapjan es a valosag uti egymast. A foldhalo generalo a foldrajzi szelesseg, hosszusagot negyzetekbe, mig a valosagba trapezosan csinalja. Emiatt van csuszas ha hosszu egyenes szakaszok vannak.
bulvárlap nem lopja. Önként adják oda neki. Az a MÁV
Egyenesen nem (tehát a saját zsebébe), de közvetetten anál inkább, s itt a MÁV csak az egyik az utolsok között a sorban, akik hasznot huznak. (hogyan is jut a MÁV-hoz az adogaras?)
Hát spóroltál nekem némi szótárazást! Tegnap este már nem álltam neki, most meg már nincs miért!
Az eredeti cikkben szerintem van egy pontatlanság, mely szerint a Green Cargo vasúti áruszállításának mintegy 80 %-a irányul Németországba. Ezt vizsgáljuk csak meg kicsit!
Az EuroStat kiadvány alapján a "tonnakm-ben mért teljesítményével a svéd vasúti áruszállítás 40%-os részaránynak örvendhet", ahogyan azt dolgozatomban írtam. Ebből levéve a magánvasutak nem kevés és nehéz tehervonatát is az marad, hogy a teljes áruszállítási piac 30%-a vasúton utazik exportra. Az Öresund eredményeit nem olyan rég tárgyaltuk. Akkor napi alig 10 pár tehervonatról tett az üzemeltető jelentést. Ez lenne a svéd áruszállítási piac 30%-a? Aligha... Már csak azért sem, mert a túloldalon - Dániában - kevesebb, mint 4 millió tonnát vett át a Railion. Márpedig aligha hihető, hogy az átlagos utazási távolsága az áruknak Svédországon belül 3300 km volna! :)))
Tehát vélhetően a szoros felett átgördülő irányvonatok 80%-ka közlekedik németekhez, vagy rajtuk át.
Ha a német állami tulajdonú árufuvarozó cég (Railion) megvehette volna "független" svéd társát, akkor immár a svéd, dán, német és holland államvasút árufuvarozási üzletágai kerültek volna egyetlen cégbe!
A helyzetet bonyolítja, hogy sem az SJ, sem a nevzett Green Cargo nem szolgáltat adatokat az UIC-nek. Ez nagyon helytelen.
Üzleti jelentéseket azonban közzétesz! Ezek pl. az x-rail.net hírei között is szerepeltek!
Ebből tudható, hogy 2004-ben 14,6 millió euró volt a GC adózás után nyeresége 659 millió eurónyi forgalom után. A szállítás volumene 2,2%-kal nőtt, így elérte a 13.122 millió tonnakm-t.
Az eredmények és az adatok elérhetők: www.greencargo.com
Elég messze vannak egymástól. Amikor Berhidán, vagy Dunaújvárosban reng a föld, abból Piszkéstetőn nem éreznek semmit (csak a műszerek).
Jelentem, itt Dunaújvárosban a hálóparty / D-LAN / 48. órájában nem reng, hanem forog, hullámzik, a föld lassan monitoralakúvá válik, a szem pedig 0 Hz frekivel villog !
.......mindjárt, de legkésőbb kedden jön majd egy újabb, aki felveti a jobkézszabály alkalmazásának hiányát mint alkotmányellenes diszkriminációt a vasúti átjárókban.
Ha egy repülőgép lezuhan, akkor a baleset körülményeinewk kivizsgálásáig, az ok megállapításáig felszállási tilalmat írhatnak elő arra a repülőgép típusra
traficc :
ez rendkívül blikkfangos mondat, újságíró iskola II. évfolyamán, egy ZH-n megér egy kettest is, de NEM IGAZ !
Sejtem, hogy a vasúti tengelynyomás a közúti villamosoknál szokásos 10-12 tonnánál (normál nyomtáv) több. De képzeld el, ha úgy döntene a közlekedési felügyelet, mind a légiközlekedésben! Ha egy repülőgép lezuhan, akkor a baleset körülményeinewk kivizsgálásáig, az ok megállapításáig felszállási tilalmat írhatnak elő arra a repülőgép típusra. Egy néhány tíz Boeinget, vagy Mcdonell gépet üzemeltető cégnek ez hatalmas anyagi veszteség, de el kell tűrnie.
No, ez a hozzáállás a vasúti közlekedésben még nem megszokott.
Én próbálok mindig objektív lenni. A közút-vasút kereszteződések elsőbbségi viszonyait (t. i. a vasút feltétlen elsőbbségét) a jogalkotó azért szabályozta úgy ahogy a hatályos jogszabályok leírják, hogy a lakosság azon részhalmazának, amelynek alapfokú fizikatudása a tiéd szintjén áll, ne kelljen a fizika törvényeit saját kárán megtanulnia. Az nem baj ha valaki nem ért a vasúti fékszerkezetekhez, féküzemtanhoz stb.; de ekkor előbb tán tájékozódnia kéne a tárgyban mielőtt sommás kinyilatkoztatásokat tesz.
Kedves scsabi.
A tragédiában elhunyt ismeretlen esetén bánkódom. Ha meg tudod kérdezni, hogy ő hogyan látta, mi volt a szándéka, akkor objektív lehetsz. Látatlanban ítélkezni nem illik. Úgy vélem, hogy egyik fél sem tett meg mindent az elkerülésére, és gyanítom, lesz még néhány szomorú hasonló eset. Ezért el kell követni mindent a biztonságosabb közlekedésért.
Akár sínféknek hívjuk, akár sorompónak,akár sebességkorlátozásnak. A balesetek nem az elkerülhetetlen végzet, hanem az műszaki hibák és az emberi magatartás miatt következnek be.
Remélem, Te is hasonlóan gondolod!
felder
"Ha pedig emlékeznél a középiskolás fizikára, tudnád, hogy a súrlódási együtható
gumikerék-aszfaltnál körübelül hatszor akkora, mint acélkerék-acélsín esetén!
"
Ez igaz, viszont a mágnesfék acél-acél esetében erősebb, mint a gumi- aszfalt esetében. Akár fel is tépheti a sínt a helyéről.
Korábban már volt róla szó, hogy Szegeden van két Bx, és hogy a dombóvári gyorsban járnak. Ma viszont a 7055 Szeged-Kiskunfélegyháza személyben láttam őket. Jó, hogy ide tették, mert abben max. alig több, mint egy órát kell ülni, viszont Dombóvár alsó felé a fejtámla nélküli kocsiban kicsit kényelmetlen.
Ha jól tudom, a villamosoknál, ahol nagyobb a valószínűsége a koccanásnak, alacsony feszültségen nagy áramerősséggel mágneses teret hoznak létre és a szolenoid fék úgy lassítja le a járművet a ferromágnes tulajdonságú vas sínen, hogy a kerék nem kap lapot. Tehát nem kell mindig esztergálni a kereket.
A közúti közlekedésben azt is kitalálták, hogy ha adott helyen nagy a valószínűsége súlyos baleset bekövetkeztének, akkor sebességkorlátozást írnak elő.
A hétszáz kilós trabi és a kéttonnás merci fékútja közül nem a trabié a rövidebb.
A tömeghez illő fék teszi lehetővé, hogy rövid legyen a fékút. A megszokás persze azt diktálja, hogy a nagy tömeggel magyarázzuk meg a korszerűtlen megoldást.
Egy illetékes január 15-én egy lapon beszélt a gazdaság és a társadalom versenyképességéről.
Ha a MÁV-ot szétverik, akkor nemcsak a gazdaságot, hanem a társadalmat is gyengítik.
Magyarországon görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ha egy nagy céggel átmeneti bajok lehetnek, akkor azt szét kell verni. Például 1773 óta vígan működött a diósgyőri vasgyártás, de 5 év alatt sikerült úgy széttaposni, hogy már kétséges az öngyógyulása. Pedig éppen most konjunktúra van, most özönlene a bevétel. A Posta bank Rt és egyebek konszolidálására közpénzből kifizetett több száz milliárd TÖREDÉKÉ-vel helyre lehetett volna billenteni a DIGÉP-et, Vasgyárat.
Most számomra úgy tűnik, a következő magyar specialitás a MÁV szétverése.
Azért gondolom magyar specialitásnak, mert máshol másként csinálják.
A Bundesbahn és a Reichsbahn nem hogy szétesett volna, hanem, sőt...
A General Motors már megvette az Opelt,Saabot, Vauxhallt, Holdent,stb.
Magyar specialitás volt az is, hogy elhitettük, az állam csak rossz tulajdonos lehet. Ezután már könnyű volt eladni privatizáció címen gézszolgáltató cégünket a francia állami cégnek, a Gas de France -nak. Ha ez a sors vár a MÁV-ra is, akkor Baross Gabi forog a sírjában, és mi ezt gazgasági földrengésként fogjuk megélni.
Mióta világ a világ, a tőke, a lehetőségek koncentrációja a túlélés útja.
>"Nem attól, hogy amit mond, vagy csinál, az működik?" [a szakértő] Az már a következő réteg. De ezt a réteget igen-igen kevesen látják, és még ennél is kevesebben értik. Nem bírom abbahagyni... :)) Nekem ez a papíros szakértő olyan, mint amikor a veréb papírt kapott, hogy kinevezték sasnak. Meg a suk-sükölőt dr-nak :))
>Ez a szakértői jogosultság az oktatás és a szakképzés területére szól. Erre csak azt a népi mondást tudom idézni: "Ez is tanít?? Az Istenit..."
>Köszi. Nem tudjátok a megfejtés. hogy melyik szili van a képemen. Rátetted a fejed a sínre?? Szegény...
>Gyere! Hisz tudod, hogy ez a bajom. Mit csinálsz április 21-én? Ha mehetek én is, tartok nektek egy tíz perces kiselőadást a járművek helyszíni átvizsgálásáról a Negyedik Módosítás alapján, a Gerry v. Tom eset fényében, a bíróság állásfoglalásának módosított értelmezése szerint. (Hiba volt bevonnotok a szakmátokba, két sírás között halálra röhögöm magam...)
>Csakhogy ilyen hozzáállásal, habár rejtve, de teljesen nyilvánvaloan pénzt lop ki az olvasok meg a nem olvaso adofizetök zsebéböl, A bulvárlap nem lopja. Önként adják oda neki. Az a MÁV.
>Jogilag kifogásolható, ha olyan FÉNYKÉPEK tölthetők le a netről, ... Mostanában kupálódóm kifele jogból. Nem ha, hanem hogy. Nem mindegy. A MÁV mostanában készül fizetni 3 milliárdot egy vagy miatt.
>Nem, itt a szomszedok az a BAKTER (az orhazbol) es a szemelyvonatra varkozok. Súlyos jogi félreértelmezés. A BAKTER nem az őrházból van, a szomszédok meg a tévében volt.
Tudom, en azonnal kirohantam, kutyam megremulve-nyuszitve jott elem. Azt hittem eloszor (egyeb zajt nem halva), hogy a felsovezetek tarto oszlop dolt ki vagy az AS kapcsoloszekrenyt vitte el valaki es dolt le ide a toltesrol vagy a bakterhaz osszedolt.
Érdekes, hogy elaludt a vasút...
A közúti közlekedésben már az ABS(automatikus blokkolásgátló), ASR(kipörgésgátló), retarder( fékkímélő) már szokásos dolognak számít, a vasút pedig még százméterekben méri a féktávolságot. Egyedül a villamosoknál találták fel a sínféket.
Ez egy szép PDF-form, csak a checkbox-okat tolták el: némi JavaScript-tel lehet checkbox-ból radiobutton-t csinálni, illetve lehetne radiobutton-t is használni...
Az utolsó jelentősebb földrengés Magyarországon: 2004. október 14-én, helyi idő szerint 11:45-kor a Győr-Moson-Sopron megyei Mezőörs körzetében, melynek magnitúdója 2,8 volt a Richter-skálán.
Amennyiben Ön is érzett mostanában földrengést, a mellékelt kérdőív kitöltésével kérjük segítse munkánkat!
...........
A mozdonyvezető elmondása szerint a tilos jelzésnél várakozott, majd amikor látta, hogy jön a vonat, behajtott a vasúti átjáróba és megállt annak az autónak a sofőrje, amely vonattal ütközött és kiégett szombatra virradó éjjel Kunszállásnál.
A szénné égett sofőrt még nem sikerült azonosítani. 2005.03.26 08:50 Objektív Hírügynökség
Mint arról korábban az OBJEKTÍV Hírügynökség beszámolt, a tragikus baleset pénteken éjjel nem sokkal 11 óra előtt történt a kunszállási bekötőút, valamint a Szeged-Budapest között vezető vasút találkozásánál.
Egy férfi Volkswagen Golf személyautóval haladt a kunszállási bekötőúton az 5-ös főút irányából Kunszállás felé. A vasúti kereszteződésénél a fényjelző készülék tilos jelzésénél megállt, várakozott, majd - eddig tisztázatlan okból - behajtott a vasúti átjáróba, ahol a személyautót leállította.
A Szeged felől érkező kamionokat szállító tehervonat - RoLa - a járművet észlelve vészfékezett, de az ütközést nem tudta elkerülni, ezért összeütköztek. A tehervonat az összeroncsolódott személyautót maga előtt tolva a sínpályán több mint 500 méter megtétele után állt meg, közben a Golf kigyulladt és teljesen kiégett.
A balesetben a személyautó vezetője a felismerhetetlenségig összeégett, más nem sérült meg. Az eddigi adatok szerint a Golffal a 44 éves kiskunfélegyházi férfi tulajdonost látták aznap este elhajtani otthonából. Mivel azonban az áldozat teljesen összeégett, azonosítása orvos-szakértő fe
Ügynökségi jelentések alapján a svéd kormányy úgy döntött, hogy a nemzeti áruszállító vasúttársaság, a Green Cargo továbbra is állami kézben marad, meghiúsítva ezzel a Railion vásárlási terveit. A Német Vasút leányyvállalata már korábban vételi ajánlatot tett az időközben ismét nyereségessé vált svéd vasúttársaságra, amelyet tőkerészesedés útja csatolt volna a Railion-konszernhez. A svéd kormány most a Green Cargo tőkéjét mintegy 70 millió -val kívánja növelni. Az áruszállító vasútnak pénzügyileg függetlennek kell tehát továbbra is maradnia, azonban ennek ellenére is szorosabb együttműködésre törekszik a Railionnal.
A svéd vasúti áruszállítás mintegy 80 %-a irányul Németországba, vagy vezet Németországon át. A vételi szándék ellen politikusokon és szakszervezeteken kívül a nagyobb megrendelők is felemelték a szavukat. A német dominancia további növekédésétől tartottak, miután a Platzhirsche ASG és a Bilspedition néhány évvel ezelőtt a DHL-hez illetve a Schenkerhez került. (Forrás: Lok-Report, 2005.03.25.)
"- Csukacska1991-val meg az a baj, hogy nem gondolt bele, mennyi 1000000 ft. Ki fogja azt kifizetni? Mondjuk a szülők, ha van nekik, de nem biztos, hogy van. De, ha van akkor is nagy büntetés ez."
Kedves seTTebello!
Írtam, hogy a bírságot a firka méretétől tenném függővé. Tehát egy 1.000.000. Ft-os bírsághoz már több m2-t kellene összefirkálni, amit már inkább csoportban csinálnak, és akkor pedig osztódik a bírság fejenkénti összege. Különben is. A graffitizést csak drákói szigorral lehet megfékezni. Ha azt mondjuk egy firkásznak, hogy most firkáltál, ezért fizess be 2.500 Ft-ot, akkor azt mondja, hogy ezt ki tudja máskor is fizetni. De, ha már 150.000 Ft-ot kell fizetni, akkor legközelebb már kétszer is meggondolja, hogy firkál-e.
"Ki fogja azt kifizetni?"
Írtam, hogy közmunkában is le lehet ezt az összeget dolgozni.
Mar muszeres meresei eredmenyeket is lattam a foldrenges.hu-n a piszkestetoi allomas adatai alapjan. Erdekes pl. a del-keleti felen Zamardi-Siofok kornyeken nem ereztek semmit!
Véletlen nem tudja valaki, hogy mi volt délután a 140-esen Csengelétől délre? 706-tal jöttem haza, és Csengelén "bizonytalan időre" (kb 15-20 perc) megálltunk egy Rola és két teher mellé. Indulás után kb egy perccel elhúztunk egy katonai teherautó meg egy tűzoltóautó mellett, a sínek mellett álltak. Végül 20 perc késéssel értünk Szegedre.
Most volt a TV2-n a motorvonat-tenderről néhány szó, hogy nem engedik szerződést kötni a MÁV-ot, mert....... ismeri mindenki. A végén kiakadtam, ugyanis közölték, hogy bármelyik is jön, jobb lenne, mint a mai motorvonatok. Erre bemutattak egy kidekorált Hernyót. Miket mutatnak?! A graffitiket, az összefirkált belsőteret, és a megtépett, szétvágott üléseket. Mi a jó Istenért nem jut eszébe senkinek ott a TV-ben, hogy erről nem a MÁV, meg nem azok a motorvonatok tehetnek?? Ráadásul ez egy tiszta Hernyó volt.
Idejönnek az újak, azok is így fognak kinézni, azt is ki fogják pingálni. Az Usgyit is kipingálják, és a Desiro-hoz is hozzányúltak már, a Bombi ingákat meg a hozzászólásaitok alapján ugyanúgy rongálják, mint a régi Bhv-kat ( Én csak a Bp-Vác viszonylaton használom őket, ott viszonylag rendben vannak ).
Viszont nagyon szép felvételeket mutattak mind a Talent-ről, mind a FLIRT-ről, ahhoz elismerésem.
Tehervonat ütközött személyautóval a 140-es vonalon
(forrás: uno.hu)
Egy ember a roncsok között lelte a halálát abban az autóban, amely vonattal ütközött, majd kigyulladt egy vasúti átjáróban Kunszállás határában értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség rendőrségi és tűzoltósági forrásból.
A tragikus baleset pénteken éjjel nem sokkal 11 óra előtt történt a kunszállási bekötőút, valamint a Kiskunfélegyházáról Kecskemétre vezető vasút találkozásánál. A vasúti átjáróban egy Volkswagen Golf személyautó eddig tisztázatlan körülmények között a sínekre hajtott, ahol összeütközött egy kamionokat szállító vasúti szerelvénnyel. A mozdony több száz méteren át maga előtt tolta a roncsot, amely időközben kigyulladt és a benne ülő ember szénné égett. A kiskunfélegyházi tűzoltók két szerrel vonultak a helyszínre és megfékezték a lángokat, még mielőtt a tűz a mozdonyra is átterjedt volna. Az áldozat azonosítása még folyik, a baleset pontos körülményeit a rendőrség és a vasúttársaság szakemberei közösen vizsgálják. A helyszínelés idejére a vasúti közlekedés megbénult az érintett szakaszon.
A héten szó volt a gumiorrú vonatokról mint jó példa.
Ezekkel a jó példákkal egyetlen bajuk van, az áruk. Most frissen rendeltek a svédek 8 db háromrészes villamos motorvonatot ebből a típusból. Ez íg összesen 58 millió -ba fájt nekik, tehát vonatonként 7,25 millió , azaz vonatonként több, mint 1,8 milliárd Ft-ba kerülnek.
Jogilag kifogásolható, ha olyan FÉNYKÉPEK tölthetők le a netről, melyen többek között "szerzői jog" oltalma alá tartozó vasúti díjszabási lapok olvashatók? Konkrétan InterRail és EuroDomino díjszabások? Mert ha nem, akkor ezek is felkerülnek előbb utóbb méltó helyükre, a dijszabas.uw.hu oldalra!
MÁS!
Most egy újabb "levelezésem" részletei olvashatók az alábbiakban! Az író engedélyével...
Mivel csak az ő leveleit másolom be, ez zavarhatja ugyan a megértést, de a díjszabási kérdésekre és a MÁV-os Gizik tehetetlenségére kíváncsiak érteni fogják a dolgot!
1. levél
"V63 026 volnék, és tanácsot szeretnék kérni. Nagy-Britanniában mennyire használható szerinted az Euro Domino? Konkrétan egy London-Aberdeen-London kanyart kéne megtennem, és a 3 napos ED nagyon baráti árú kb. 23 ezerért, ha azt vesszük, hogy erre az útra a legolcsóbb, csak néhány vonaton használható jegy 65 font...
A GNER üzemelteti a járatot. Amikor tavaly kint voltam, nem kellet helyjegy sehova sem, de nem is utaztam ilyen távra. Vajon ilyenkor már kell?
Amúgy vicc, hogy a szlovén meg a cseh vasút honlapjáról kell begyűjtenem az ED árát. A MÁV honlapon a díjszabási világ kb. Záhonytól Murakeresztúrig tart. Ez a ×&$@¤÷ csicsás új honlap egy nagy #÷~-t se ér. :((((
Kérdésem: Angliába hogy lehet itthonról helyjegyet foglalni? Merthogy ugyebár arrafelé nincs vonatszám, itthon pedig vonatszám nélkül nem állnak szóba velem. Nincs erre valami trükköd?"
2. levél
"> Az csak a Caledonian Sleeperre kötelező! Mész tán Skóciába?
Pont erről van szó... :( Hogy Debrecen vagy Pest, az majdnem mindegy, itt is azt tudják megkérni, amit ott, ha meg nem, akkor befektetem az 1400 konvertibilis magyar forintot, és elmászok Bp.-re érte.
> Ez hülyeség! Van vonatszám! Mi van mégis helyette? Csak nem írja ki a web, > meg a ThomasCook. Miért is tenné? Európa többi része nem "óvoda", hogy ilyen >"kódok" nélkül megáll az élet!
Érdekes, Európa többi részsén van. Úgy tudtam, Angliában nem is volt. Persze ezt hiába magyarázom egy MÁV-os pénztárosnak, de végül is igaza van, neki egy számot kell beütni, a gép a "Caledonian Sleeper" karaktersorral nem tud sokat kezdeni.
> Trükközni NEM kell. Illetve egy esetbe de! Fort William - London közötti > Sleeperen az ülőhelyes kocsi esetén...
Itt most fennáll a helyzet, igaz London és Glasgow között."
3. levél
"> Akkor meg miért vagy szomorú? :)
Mert tele a hócipőm azzal, hogy mostanában ahányszor elhagyom a város határait vonattal, csak szívatnak. A múltkor a Citadellára elfogyott a pótjegy Veszprémben (akkor szembesültem vele, hogy ez is korlátozott számban adható ki), buktam másfél órát, és egy szombathelyi jv. elmagyarázta a sittesvonaton, milyen hülye vagyok, fel kell szállni és üzletelni a jv.-vel. Persze, csak az IC-ken a kockafejűek vannak, aztán simán megbüntet. Tök jó. Az osztrákoknál nincs helyjegy, és még eddig soha nem kellett fél lábon állnom.
> Ezért kár Pestre jönni. Kérj kint! Glasgowba, Edinborughba, Aberdeenbe > vagy Invernessbe! A négy közül az egyik csak nincs teljesen tele!
Na igen, ez jó ötlet. Mivel van ED-m, akárhova is kapok, majd valahogy eljutok az eredeti célpontig.
> Van, csak nem hiszik, hogy ez az utasnak is informatív. Tényleg nem az...
Akkor viszont lennének kedvesek ilyen esetben megírni nekem, aki viszont kifejezetten kéri. Már levelezek a NationalRail-el, és mindig hülye általános infokat küldenek vissza a vonatról, arra a konkrét kérdésre, hogy mennyi a vonatszáma. A nyugati ügyfélszolgálatokban azt szeretem, hogy eleve hülyének feltételeznek.
> Miért van igaza? Nincs igaza! Oldja meg! Ezért kapja a fizetését!
Ha nincs vonatszám, nincs helyjegy. Ilyenkor ugyan mit tegyen Db.-ben az egységsugarú pénztárosnéni, aki az ideje 99,97%-át Bp.-Db. IC-pótjegyek kiadásával tölti. :)
> Egyébként IR vagy ED?
ED.
Egyébként az egész onnan indult, hogy a ScotRail-től ajánlották, foglaljak előre, mert aznap nem biztos, hogy lesz hely. De azt hiszem, hagyom a fenébe."
4. levél
"> Ácsi! 2 vonat indul Londonból éjszaka északra 5 célállomásra. A glasgow-in kívül > mind megáll Edinbourghban. Ez azonban nem mindig tűnik ki a menetrendből! > És persze le is lehet szállni...
Na ezt nem tudtam. A menetrendből az tűnik ki, hogy 1 megy át Edinburgh-on, de agyaltam is eleget, hogy az Inverness/Aberdeen ugyan merre megy, hogy se Glasgow, se Edinburgh. Valami deltavágányra gyanakodtam, meg a nálam lévő térképek nem túl részletesek.
> Írd meg miért kell!
Megírtam, a First ScotRail-nek és a NationalRail-nek is, szombaton. Azóta nem is válaszolnak.
> Nem baj. De legalább válaszolnak!
Ez jogos. Bár jómúltkorában a MÁV-tól is válaszoltak, 1 napon belül. Megkérdeztem, hány évre titkosították a honlapon az ED árakat. Kioktatattak, hogy fent van az, a MÁV Világa->Üzletágak->Szemétszállítás->Diákkedvezmények menüpotban le lehet tölteni a diákkedvezmények-prospektust pdf-ben. Kösz.
Ezen meg felnyomtam kicsit az agyam. Egyrészt az ED nem csak diákkedvezmény, ezért én nem is ott keresném. Másrészt ez a MÁV világa, meg a további menüpontok teljesen semmitmondóak. Az átlagsugarú utas nem fogja magát az üzletágak listáján átrágni, azt sem tudja, mi az a MÁV-nál, hogy üzletág...
Szlovén vasút honlapja: Nemzetközi utazás->Árak és kedvezmények->ED. Ennyi. Logikus, tiszta. És itt van egy számológép, ahol minden korosztályra, bármely kocsiosztályra és országra, akármennyi napra kiszámolja tolárban és euróban. Nem pedig egy pdf-et letöltögetni, aztán abban bányászni tovább. Ez igen. Ez vasút."
- Zuglónál a 2724-es járaton nem volt ülőhely és már több helyen álltak is rajta.
Nem a 22724-en, pénteken gyorsított van.
Amúgy én már többszőr is hangoztattam, hogy a 12-14 óra közötti 2 vonat nagyon kevés, a 12:25-ös 2714-es is állandóan heringjárat, és a 13:25-ös 2724-es is.
Én már 13:10-től indítanám a csúcsidejű gyorsított járatozást, vagy legalább a 13:40-es pénteki gyorsítottat munkanap járatnám, és még betennék egy mindenhol megállósat munkanap 13:10-re. Ekkor már javában diákcsúcs van a vonalon.
De senki nem foglalkozik vele, a 100(a), amin a legnagyobb aglomerációs forgalom van, csak ilyen gyatra menetrend jut, úgylátszik ez nem preferált vonal, mint a 70-es, itt nincs szép dunakanyar...
megmondom öszintén, sem a te cikkedet, sem a népszabadság, de semilyen egyébb magyar ujság cikkeit nem olvasom (csak a közölt táblázatot néztem át az Indexben), két egyszerü okbol:
Az ujságok nem jutnak el hozzám
Már nagyon régen nem érdekel a napi mocsok
Igy valamennyi informáciom innen származik, ill. néha a rádiobol meg a TV-böl.
De ha visszaolvasod irásaimat, soha nem tértem ki a tender tartalmára, sem a müszaki részletekre, sem a cikk (-ek) állitásaira, hanem kizárolagosan a dolog általatok is használt megközelitésére - és ez duplán szemet szurt pont nálad, akit csakis innen, mint vasutbarátot ismerek.
A világon mindenben meg lehet találni a hibát (a másik szemében a szálkát a sajátunkban még a gerendát sem) és marhára utálom mindenütt, ha tengeri viharokat kavarnak a bilikben, ugymond a szegény adofizetök érdekében, hogy az a marha a vihar elülte után a dupláját vagy annak többszörösét fizesse.
Ez kezd szerte a világban politikai taktika lenni, és ehhez elképesztö könnyü embereket találni, akik lehet, hogy naiv hitükben, vagy meggyözödésböl elvégzik a piszkos munkát. S ez igen nagy baj.
Csak zárojelben jegyzem meg, hogy az eredmény kihirdetése elött, senki, de valoban senki nem firtatta sem itt sem másutt a tender egyes szabályait - pedig nyilvánosak voltak, s bárki a mostani szakik közül már hetekkel honapokkal korábban kiszámolhatta volna akár itt is, hogy mi jönne ki, ha..... de ezt senki nem tette, most meg szinte mindenki itt fejszámolo meg számzsonglör, és minösiti azt, amiröl valoszinüleg éppenolyan kevés informácioja van mint neked.
Számold majd esetleg utánna, hogy a két pályázo között mekkora is volt a pénzbeli különbség, s most, miután elkezdik huzni halasztani a dolgot, minden nap, ha mással nem is, de a kamatokkal drágitja az egész ügyet s mire oda jutnak, hogy mégis megnyeri mondjuk az olcsobb megoldás, már az is ugyanolyan drága lesz mint ma a drága, ha forditva akkor meg a drága lesz még drágább - ki mit nyert ezen?....
Ps Püspökladány Bs Biharkeresztes. Nagykereki és Biharkeresztes között 10 km a távolság és ha ezt össze kötik akkor nem kell Püspökladányon keresztül körbe utazni Debrecenbe.
Imi jól írta le, hogy a MÁV egyik embere, az egyik paraméter adatainak pontos megismerésére felkért egy tudós műhelyt.
a MÁV másik embere ezt nem vette figyelembe, mert nem köteles figyelembe venni, a kötelező gondosság pedig bizonyára NEM szerepel az Ő munkaköri leírásában.
Feledhető politikus közeli mondta pár éve : Mindenkinek van joga hülyének lenni.
Most a MÁV másik embere mondHATJA : van jogom hülyének lennem.
És tényleg van ilyen joga.
Az pedig már legyen a MÁV vEzérigazgató saját nyűgje, hogy miért pont az ilyen jogokkal élők voltak a bírálók.
Én nem voltam szerencsés Nagykerekiben igazoltattak azért hogy feltűnüen néztem hogy mennyi gázolaj van a Btx tartályában. Azt hozzám jöttek személyi és vonatrablás:) Határörők voltak.
>>Viszont akkor nincs semmilyen megoldás az égegyadta világon.
Hogyne volna. Szerdán a megyek Komáromba és a Déliben a rendőrök éppen a számítógépen játszottak. Ma Érsekújváron kóvályogatam az állomáson, az ottani rendőrök jöttek utánam. De látták, hogy csak fényképezek és békénhagytak.
Sajnálatos, hogy nem vagy képes dekódolni a szöveget. Sajnálatos, hogy nem a cikkből idézel, hanem abból, amit a cikkemről a Népszabadság ír, pedig itt is elolvashattad volna az egész cikket. De akkor miért nem a Népszabadságról kérdezed, hogy melyik oldalon áll? Kinek az érdekéből torzítod el, amit írtam? Te melyik oldalon állsz?
Az én cikkemben arról van szó, hogy ha az adott paramétert a műegyetemi szimuláció alapján írták volna be, akkor ellentétes eredmény születik.
De nem állítottam, hogy szabálytalanul jártak el, sőt azt állítottam, hogy szabályosan jártak el.
Érted a 'ha' szó jelentését? Vagy segítsek még?
Egyébként ha lelki szükséglet valakinek a semlegességét kétségbe vonnod, kérlek velem tedd, ne az egész Indexszel, a cikket én írtam.
Egyébként a cikkeim valóban aránytalanul a vesztes információin alapulnak. Miért? Mert a MÁV-tól soha semmilyen használható információt nem kaptam, hiába kértem minden alkalommal. (Egyszer küldtek egy pár soros, jórészt semmit mondó választ. Pedig minden alkalommal nyomatékosan kértem egy beszélgetőpartnert, mert szerettem volna meghallgatni az érveit. Mindhiába.)
Ma tartottak egy sajtóbeszélgetést, amelyre nem hívtak meg. Szerinted honnan kellene az "egyik" oldal érveiről értesülnöm, ha nem mondja el.
(Ma többen is megígérték, hogy máshogy lesz ez, úgyhogy talán máshoghy lesz.)
Valaki emlegette hogy öszze kell kötni Nagykereki és Bs állomást. Na a betonaljak még meg vannak Nagykerekiben. De ez sose fog megtörténni mert Debrecen Ps-en át Bs-ig 100 km a távolság. Debrecen-Nagykereki 60km+( Nagykereki-Bs 10km) így 70 km lenne ha megcsinálnák. Így mindenki a rövidebb utatt választanná és így növelve a veszteséget a máv-nak.
>>hogy miért áll az Index a másik oldalon? Vagy már ök is a birálobizottság tagjai?
Az Index szvsz. egyik oldalon sem áll, hanem az "ingyenhülye" szerepét látja el. Kapnak valami botrányszagú dolgot (ami nem botrány, de úgyis be lehet állítani) és rögtön kiteszik a címlapra. Ingyen.
"ahol kiderült, hogy egy szakértővel állunk szemben. (Amit mellesleg nem képezte vita tárgyát.)"
Nem is vitatható! bár ha különbséget tudna tenni egy remot szergej vontatta Bzx, és egy remot Szergej által előfogatolt Bz mot között kissé meginognék:-)))
>>A megoldás az lenne, ha ezen helyreállítás összegének töredékéből összehoznának egy "graffitisverő bandát".
Az a baj Veletek (Te és Csukacska1991), hogy túlzásba estek. Nézzük csak: - csak úgy bandákat szabadítani a graffitisekre nem illik, mert elszabadul a dolog. Valamilyen ellenőrzés mindig kell, és akkor már nem lehet csak úgy verekedni. Hanem megvan az intézményi folyamata az egésznek. - 50000 - 100000 ft. - os emberekre erőszakszervezetet alapítani nagy baromság. - Csukacska1991-val meg az a baj, hogy nem gondolt bele, mennyi 1000000 ft. Ki fogja azt kifizetni? Mondjuk a szülők, ha van nekik, de nem biztos, hogy van. De, ha van akkor is nagy büntetés ez.
Szvsz a graffiti (az illegális!) pont olyan cselekmény, aminek a megtorlására találták ki a botbüntetést. Ez olyan nagy kárt nem okoz senkinek, viszont hatékony lehet.
Jók a képek gratula. Mdmot-al nem találkoztál olyan 13:30-14:30 között egy pőre kocsit ráncigált maga után rajta valami dízelmozdonynak a motorja volt. Köszi a sorompós képet csoda hogy még meg van.
........Megmondom az őszntét, ' azé könnybe lábadt a szemem.
Isten bizony.
Megéltem, hogy a vasútmániáson utánam nyomozzanak.
........'azé vald be / ismerd be, ez 'má 'azé nem semmi vazze !
Szegény osztályfőnököm ha megérhette volna !
Mindig azt mondta : vagy miniszter leszel, vagy az akasztófán végzed !
Miniszter (még) nem lettem.
Egy dolog miatt nem tetszik a dolog.:
Unokaöcséd mindenféle topicocon - valótlanságokat állítva rólam - avval fenyegetőzik, hogy nőnemű ösmerőseimnél befeketít.
........'hát ha Ő is elkezd nyomozni, s ráadásul, nem a rólam nyilvánosan beszerezhető adatokat másolja be a topicokba...............meg ha még össze is esküszik a pécsi rendvédelemmel + a személykocsik Ganz lakotelepi szerelmesével ( aki szintén sok valótlan számot terjeszt rólam)............nos akkor lehet, hogy mégiscsak utána nézek, hogy tényleg olyan nehéz e politikai menedékjogot kapni Új-Zélandon.
(elnézést az offtopikért)
üdv! valaki tudna nekem segiteni emailben, hogyan tudnék a MÁV-től fotoengedélyhez jutni? már kicsit fárasztó a "gerillázás" meg gondolom a vasutőröknek is ))) előre is köszönöm
hálám jeléül álljon itt egy 1024X768as háttérkép. Rákosrendező, kb egy hete.
http://flyr1.tvn.hu/bckgrnd01.jpg
tisztelettel: mrtrains@freemail.hu !!!
6./ A négy jelentkező közös azonos tartalmú ajánlatot adott be. Vasútüzemi és utas szempontból az ALSTOM ajánlata volt a legjobb, de nem teljesített egy alap követelményt, a 18 t tengelyterhelést túllépte.
gedeonbácsika :
Elfogultság miatt óvást jelentek be! Eddig mindig te figyelmeztettél másokat erre, most nézz akkor magadba.: -))
Ez a kijelentésed nem valós, ez érzelmi alapú. Nekem ugyan semmi bajom az emeletes járművekkel, tőlem akár ilyen lehetne, de nem az Alstom volt a legjobb ajánlat.
Vasútüzemi szempontból biztos nem, az utas szempontok pedig személyes véleményektől függenek, tehát ezt szintén nem lehet kategorikusan kijelenteni.
traficc :
Ön ibizonyára - már - fáradt...........:-)))
Ezért nem tudta feldolgozni azt a szót, hogy - VÉLEMÉNYEM:
Mivel a véleményemet kérdezték, ( ma még) szabad emberek, a (ma még) szabad Magyarországon, ezért én szabadon mondtam el, a saját véleményemet.
Ezt még szabad.
Vagy már nem ???????
Önnek, meg szabad vagy egyetértenie egy olyan állampolgár véleményével, akinek semmi köze sincs a vasúthoz.
Csakhogy ilyen hozzáállásal, habár rejtve, de teljesen nyilvánvaloan pénzt lop ki az olvasok meg a nem olvaso adofizetök zsebéböl, hiszen piszkálodásainak csakis az lehet az eredménye amit korábban leirtam.....
A többiben teljesen egyetértünk, a visszaidézett mondat kivételében. Egy bulvárlapnak egyetlen dolog áll érdekében: az olvasottság. Mindegy, milyen áron.
Ezzel nem is lenne baj, de miután a döntésben is pont azt hámozgatják, hogy miért történtek a dolgok igy vagy ugy, akkor mi, mint olvasok is kezdhetjük firtatni,
hogy vajjon kinek az érdekeit képviseli:
Hiszen ugyanigy gondolkodik a vesztes fél
Ugyanigy gondolkodik a buszlobby
Ugyanigy gondolkodik a közutilobby
S ugyanugy gondolkodnak a vasut ellenzöi
ugyanigy gondolkodik a kormány, aki szinte ugrálni fog a boldogságtol, ha bármilyen ok miatt nem lehet elkölteni néhány 100 milliárdot.
Ezeknek lenne az Index a szocsöve?
Viszont attol, hogy késlekedik, vagy nem lesz uj vonat az utasok, meg a vasutasok lesznek a legnehezebb helyzetben, hiszen akkor még évekig azzal a romhalommal kell utazniuk meg dolgozniuk, ami most megy. S ráadásul minden uj megoldás - tender - csakis drágább lehet, azaz a most felvetett apro különbség (mert az az, ami miatt kitört a vihar a serbliben), akár nagyságrenddel is nagyobb lehet.
- Zuglónál a 2724-es járaton nem volt ülőhely és már több helyen álltak is rajta.
- Ezt követően a hangosbemondót a "Városligeti Elágazásnál" bekapcsolva hagyta a néni, így részese lehetett az egész megállóhely egy magánbeszélgetésnek, majd egy kis fütyörészésnek, és végül a szegedi IC is önmagát mondta be a kihangosítón. Mindenki jót mosolygott a történteken! Végre volt valami izgalmas és különleges esemény....
Takács László
10-0194
Aktív tag
Takács László
01-6150
Aktív tag
e
Takács László
07-0449
Aktív tag
Takács László
07-0830
Aktív tag
Takács Lászlóné Baky Judit
01-4061
Aktív tag
1995. évi XL. tv 48. § (1) Az ajánlatkéro az ajánlattételi határido lejártáig módosíthatja az ajánlati felhívásban, illetve a dokumentációban meghatározott feltételeket. A módosított feltételekrol új hirdetményt kell közzétenni, amelyben új ajánlattételi határidot kell megállapítani. A határido ebben az esetben sem lehet a 47. § (1) bekezdésében foglaltaknál rövidebb.
Emlékszem, hogy 12-16 éves koromban a vasút iránti szeretetem furcsa megnyilvánulási módja volt, a fémtárgyak, és kavicsok sínekre helyezése, hogy
vasúti jármüvek azokon átalakitást eszközöljenek...
Hát igy állunk uraim! Gondolom Ti is hasonlóképpen álltok. Ugye?
Nem értem, hogy hogyan kapcsolódik ez a graffiti-hez. Én is kivasaltattam néhány 1 Ft-ost régebben puszta kíváncsiságból. Kinek tettem ezzel rosszat? Magamnak, mert egy Forintocskával kevesebb lett hirtelen a pénztárcámban. Károsítottam a vasutat? Nem. Akkormeg? Mi ezzel a probléma? Az 1 Ft-ost levettem a sínről és hazahoztam. De a művészlelkek nem viszik haza a firkálmányt.....
döntőbizottsághoz szerdán eljuttatott jogorvoslati kérelmében a német cég a többi között kifogásolta azt is, hogya MÁV a közbeszerzési eljárás során módosította az előzetesen megadott értékelési szempontrendszert. Ezenkívül keresete szerint az állami vasút az ajánlatok értékelését sem a megadott szempontok alapján végezte el.
No ez lesz az, ami miatt félek, hogy újra ki fogják írni a tendert...
Akkor mindjárt visszaolvasom ki mit szólt hozzá ehhez a homlokajtók lezáráshoz. Dróttal is megoldják az ajtok lezárását kép is van egy pár amikor az ember épp hogy nem fér ki az ajtón életveszélyes. A V43 debrecenni.
Népszabadság Kapitány Szabó Attila
2005. március 25.
A Közbeszerzés
i Döntőbizottság megtiltotta a MÁV-nak, hogy megkösse a kétszer harminc új motorvonat szállításáról, illetve azok harminc évre szóló karbantartásáról szóló szerződést. Az összességében mintegy 130 milliárd forint értékű tender körülményeit az állami vasút is kivizsgálja.
<!--
var ord=Math.round(Math.random()*100000000);
document.write('');
//-->
A Közbeszerzési Döntőbizottság a MÁV járműtenderén a svájci Stadler és a magyar Ganz Transelektro konzorciumával szemben a második helyre szorult német Bombardier beadványa alapján indított jogorvoslati eljárást. A Népszabadság értesülései szerint a testület április 19-én tartja az első tárgyalást az ügyben.
A döntőbizottság a "közbeszerzés tisztasága megsértésének veszélyére" hivatkozva tiltotta meg ideiglenesen azt, hogy a MÁV és Stadler megkösse a szerződést. Ez az intézkedés a jogorvoslati eljárás érdemi eredményének megszületéséig marad érvényben.
Úgy tudjuk: a MÁV is lépéseket tesz a motorvonattender ellenőrzésére. A felügyelőbizottság belső vizsgálatot rendel el. Ennek keretében a pályázat kiírását és értékelési rendszerét, illetve annak következetes végigvitelét éppen úgy ellenőrzik majd, mint az ajánlatok pontozását.
Mint arról már többször beszámoltunk: a Bombardier azért kezdeményezett eljárást a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, mert álláspontjuk szerint a MÁV tenderén annak ellenére végeztek a második helyen, hogy ajánlatuk minden tekintetben jobb volt a Stadlerénél. A vesztes számításai szerint az állami vasúttársaság által kért, összesen hatvan elővárosi motorvonat szállítására hozzávetőleg tízmilliárd forinttal adtak kedvezőbb árajánlatot.
Az új szerelvények harmincéves karbantartását pedig a Bombardier több mint hatmilliárd forinttal vállalta volna olcsóbban. Emellett szerintük műszaki ajánlatuk is jobb volt versenytársukénál.
A döntőbizottsághoz szerdán eljuttatott jogorvoslati kérelmében a német cég a többi között kifogásolta azt is, hogy a MÁV a közbeszerzési eljárás során módosította az előzetesen megadott értékelési szempontrendszert. Ezenkívül keresete szerint az állami vasút az ajánlatok értékelését sem a megadott szempontok alapján végezte el.
A MÁV számításai szerint a közbeszerzési eljáráson legjobb ajánlatot adó Stadler-Ganz Transelektro konzorciumánál ezzel szemben állítják: összköltségalapon számolva ajánlatuk csaknem hétmilliárd forint megtakarítást jelent a vasúti társaság számára.
A győztes járműgyártó páros is úgy véli, hogy az általa ajánlott motorvonat műszakilag jobban megfelel a MÁV igényeinek, és korszerűbb is ellenfeléénél.
Az Index internetes portál értesülései szerint a motorvonattenderen egy perdöntőnek bizonyuló szempont, a járművek fogyasztása esetében a bírálóbizottság a pályázók nyilatkozatát fogadta el, pedig rendelkezésre álltak a bizottság kérésére a műszaki egyetemen elkészített vizsgálat eredményei is.
Ezek alapján a pályázatot nem a Stadler, hanem a Bombardier nyerte volna - állítja az Index.
A képednek nem az az érdekessége, hanem az ajtóbiztosítás, ami téma is volt itt héhány hete. Egyébként az 1011-es a gép, de ha mégsem, akkor bármelyik másik, amelyiknek a sorszáma 1000 és 1099 közé esik.
Ma esti álláspont :
A MÁV kitart a motorvonat-tender eredménye mellett
NOL Népszabadság Online 2005. március 25.
A MÁV-nak nincs tudomása olyan információról, amely megalapozná, hogy a Bombardier cég észrevételei a motorvonat-tender eredménye kapcsán jogosak lennének - mondta Gaál Gyula, a vasúttársaság elnök-vezérigazgatója pénteken, háttérbeszélgetésen Budapesten.
<!--
document.write('');
//-->
Szerinte a Bombardier cég kifogásai megalapozatlanok és jogilag nem védhető álláspontokat takarnak. Hozzátette: a motorvonat-beszerzési tender kiírásában részletesen meghatározták az értékelési szempontokat, amelyektől nem lehetett eltérni.
A sajtóban megjelent állításokra reagálva Gaál Gyula elmondta: a vonatok 30 évre szóló takarítására, karbantartására vonatkozó ajánlatot az ajánlattevőnek kellett jelenértéken megadnia, ezt az értékeléskor a várható átlagos infláció, illetve a hazai átlagos munkabérköltség-tényezőkkel indexálták, ahogy az a pályázati kiírásban szerepelt. A jelenértéket nem a MÁV-nak, hanem az ajánlattevőnek kellett kiszámolnia.
Az elnök-vezérigazgató elmondta, hogy a tárgyalásos eljárás különböző szakaszaiban lehetőség volt a kiírás feltételein, az értékelési szempontokon módosítani. A motorvonat-tenderen a résztvevők egyetértésével többször is módosítottak a feltételeken annak érdekében, hogy minél szélesebb legyen a verseny.
Az elnök-vezérigazgató példaként említette, hogy a műszaki szempontok terén végrehajtott módosítások az Alstom és a Bombardier cégeknek kedveztek, az ármódosítás pedig a Stadlernek.
Hangsúlyozta, hogy az eredeti kiírásban szereplő feltételek módosítása a résztvevők egyetértésével történt. Az elnök-vezérigazgató kérdésre válaszolva elmondta, hogy keddre elkészítik a gazdasági és közlekedési miniszter számára a tájékoztatást a tenderről.
Ugyancsak kérdésre válaszolva közölte: Ökrös András pénzügyi vezérigazgató-helyettes ügyében folyik a belső vizsgálat. A pénzügyi vezérigazgató-helyettes a vizsgálati tárgyaláson nem jelent meg, helyette levélben kért semleges helyszínt a találkozóra.
By-169 topictárs küldött 14:50 körül SMS-t, Püspökladány állomáson döngetett át Debrecen felé MDmot 3028 egy pőrekocsival, rajta valószínűleg egy motorral. Tudja valaki, hogy mi volt ez a menet, honnan ment, és mit szállított?
Ez a szakértői jogosultság az oktatás és a szakképzés területére szól. A mérnöki szakértői jogosultságokat a MMK adja ki (vö. az 1996. évi LVIII. törvény a tervező- és szakértő mérnökök, valamint építészek szakmai kamaráiról), az egyes szakterületi szabályozásokat szakminiszteri rendeletek szabályozzák (pl. egy vasúti járműves szakértőkre a 39/1999. (VII. 6.) GM rendelet és a 33/1999. (X. 15.) KHVM rendelet vonatkozik)
Csak még annyit, hogy biztosan nem a tél (a Cég hivatalos tudomása szerint ekkor még 96-os a fővizsga) óta kapott fővizsgát, mert már igen koszos volt.
Nem kételkedtem a szvadban, így meg különösen nem, mert csak elég jellegzetes a kocsi.
Akkor valószínűleg megint az az eset áll fenn, hogy a Cégnek pontatlanok az információi a saját személykocsi-állagával kapcsolatban. Ha én most hozzájutnék a Cég hivatalos kocsiadatbázisához (nem jutok, természetesen), egészen biztosan 96-os fővizsgát találnék.
Majdnem olyan jó sztori, mint a Bmx fővizsgák hosszabbítása tavaly ősszel...
Fenn is van a listán, hogy rokkantemelős, tényleg ott volt egy szerkezet a kocsi elhúzható ajtajánál. Arra is emlékszem, hogy nyugatis kocsi volt, biztosan a 116. De mondom még egyszer, azért írtam fel, mert kézzel volt felírva a REV. És még a forgóvázakon is voltak furcsaságok. A 85-803 számú forgóvázon az alábbi felirat: Sm, 05 06 00. A másik forgóváz koszos volt, azt nem láttam jól.
82-28 116 a személykocsis lista szerint REV: Sl, 96.03.28. Én viszont ma délután a 713 végén láttam az alábbi adattal: REV: Sm, 02.02.06
Majd egy bennfentes megmondja, mi ez, én annyit tennék hozzá, hogy ezen a télen még a Cég hivatalos tudomása szerint is 1996-ban volt a legutóbbi fővizsga...
Biztos, hogy ezt a kocsit láttad?
Ez már a közlekedésbiztonsági vizsga volt Dunakeszin? Levették 100-ra? Igen. Igen.
Az ÁFU - nak sikerült fővizsgáztatnia a kb egy éve leállított 443 7001-7150 sorszámú Lgss kocsikat. A REV - jelben feltüntetett Fl melyik járműjavító jele?
Délután kinéztem Szeged állomásra, két kocsin láttam furcsaságot:
82-28 116 a személykocsis lista szerint REV: Sl, 96.03.28. Én viszont ma délután a 713 végén láttam az alábbi adattal: REV: Sm, 02.02.06. Nem írtam volna fel 2002-es fővizsgát, csak olyan gyanús volt, látszólag kézzel festették fel. Amicus?
20-17 410: 2003-as fővizsgás kocsi, 120 km/h Feltűnt, hogy a felfestett 100-as és környéke tiszta, és észrevettem, hogy a részlegvizsgálatok rublikáinál is szokatlan bejegyzés van: Kbv, Dk, 05 03 16. Ez mi volt? Ez már a közlekedésbiztonsági vizsga volt Dunakeszin? Levették 100-ra?
A topicon nem egyszer kritika érte a szentesi MD-szerelvények tisztaságát, nos a mai 7725/7724 szerelvénye - 27-05 027 + 20-05 098 + 20-05 117 + MDmot 3030 nagyon szép tiszta volt, nemrég moshatták.
Nem szeretek repkedni sem ballonokkal, sem sugarhajtasu tom&jerry boszi seprokkel, maradnak a muholdas kepek vagy a foldon altalam keszitett nagylatoszogu objektivvel.
Magát nem zavarja, hogy távlati képet, magas pontról felvételt készíteni nem szabad, a felvételeken összefüggő vágányhálózat nem szerepelhet? A mai világban, amikor a műholdak belátnak a szobámba. Vagy engedély nélkül felemelkedem egy balonnal a West Endről, oszt meg is van a Nyugati vágányhálózata...
- most ezt a brummogást te kaptad, mert olyan szinten nem olvasol pontosan, ahogy az még a sulinetes forradalmároktól is sértő lenne, hát még tőled! :-(
Mélységesen elítélek minden graffitis, tages, matricázós rongálást! Épületen, járművön, KRESZ-táblán, bárhol. Lényegtelen, hogy művészi értéke van vagy sem, "aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni (Ptk. 339. § (1))"
De soha nem emelnék ezekre az idiótákra kezet, és mást sem támogatok ebben. Ez független attól, hogy mi leszek, ha nagy leszek, ez kultúra és neveltetés kérdése.
"Nem attól, hogy amit mond, vagy csinál, az működik?"
Az már a következő réteg. De ezt a réteget igen-igen kevesen látják, és még ennél is kevesebben értik.
A két réteg sokszor időben is elkülönül egymástól. Ezáltal, amíg be nem következik a második réteg (amikor már az effektív eredmény a kérdés, vagy az eredménynek valami olyan következménye, ami azt valóban eredménnyé teszi), addig megteszi az első is. Mármost, ha egy adott helyen és időben az esetek 90%-ban csak az első réteg látszik, csak azért fizetnek, és a második réteg problémásságát el lehet sunnyogni 90% valószínűséggel, akkor bizony el lehet mondani a második rétegre hangsúlyt fektetőkről, hogy .... kissé nehezebben keresik a kenyerüket az átlagosnál. (Hozzátéve: "a fenébe is"...)
Értem mire gondolsz :-) Nem, anarchista nem vagyok.
Az állam megfelelő működéséhez a működés egyes területein elengedhetetlen az erőszak kilátásba helyezése, alkalmazása. Ez így van jól. Ennek a fajta erőszaknak az állami monopóliuma - nagyon helyesen - azt hivatott megakadályozni, hogy az egyes emberek vélt vagy valós érdekeiket nem-állami erőszak útján érvényesítsék.
NB: Hernyófan jól megveri (megvereti) a graffitis kölköt, mert érdeke sérült. A gyerek apja jól megveri (megvereti) ezért Hernyófant, mert ő a gyereke érdekét sértette. A vasutas topic kemény magja ezért jól megveri (megvereti) a gyerek apját, szolidaritásból H. iránt.... - kinek jó ez?
A társadalom normális működése esetén a többség magatartása arra kell hogy irányuljon, hogy a társadalmomellenes viselkedést tanúsítók mielőbb a nyomozó hatóság illetve az igazságszolgáltatás elé kerüljenek, ahol a dolgok normális rendje szerint kell felelniük.
Támogatok ezért minden törekvést, mely pl. arra irányul, hogy a tettenért rongálót bárki feltartóztathassa (persze nem bármi áron) a rendőr helyszínre érkezéséig.
Továbbra is le fogom ugatni azt, aki a vasútbarátok vélt vagy valós érdekeit sértők bántalmazását javasolja - ha ugatásom leverné a lécet, moderáltass ki, kérlek.
Nem tudod legalizálni előttem az erőszak egyetlen formáját sem, sajnálom.
Nekem több jelenlegi és volt tanítványom aktív graffitis, a működési helyüket ismerem, sőt, "műveiket" is be tudom azonosítani. Mégsem mondanám sohasem, hogy okozzon nekik bárki sérülést - arról pedig őket kell kérdezni, hányszor prédikálok nekik arról, hogy válasszanak más hobbit :-)
traficc :
ott hamis mindegyik grafittist védő gondolat, hogy ezek a külvárosi értelmiségiek, sohasem a sajátjukat RONGÁLJÁK, hanem MÁSÉT.
A visszafogott gondolkodás megtestesítői, nem anyukájuk elé állnak, hogy önmegvalósításuk kifejezéseképpen ( ami úgy dörömböl bennük, hogy szétfeszíti kebelüket) telifújják a konyhakredencet, vahy a nagyszobai kombináltszekrényt, esetleg a SAJÁT családi házuk oldalát-falát, hanem 99%-uk, más ember tulajdonában tesz kárt.
Ismert művészünk is bátran vállalta, egy akkor népszerű beszélgetős műsorban, hogy fiával éjnek évadján jár grafittizni.
Rá 14 napra összefújták a Mazdáját, akkor meg elment feljelentést tenni.
A londoni földalatti sikeresen perelt be egy graffiti vandált, 3000 angol fontra. Ez volt az első eset, hogy a társaság így próbálja megtéríttetni a festés okozta kárt. Az elitélt vandálnak fizetnie kell. Az itélet nagyon jó hír, mondta a társaság képviselője, és az is, hogy nemcsak az elkövető priuszát hizlalja, hanem a teljes okozott kárt is megtéríti. A földalatti vandál festése nem fogadható el, megijeszti az utasokat, egyfajta pszichológiai károkozás.
Nálunk ez miért nem menne?
Ha a vasútőr épp nem a fényképezőkkel foglalkozik (azokkal sokkal veszélytelenebb), és elkap egy vandált, mit csinál vele? Átadhatja a rendőrnek, már ha odajön, mert az is látja a későbbi bonyodalmakat.
Persze papír nincs a vandálnál, tehát a rendőr beviheti. Aztán jön a szülő (esetleg a vandál ügyvédje...), és bepereli a MÁVot, mert a vasútőrön ferdén volt a sapka, nem szólította a vandált nagyságos úrnak, és nem mosott kezet, mielőtt megfogta a vandált. Nem az őrök számával van itt a gond...
"Nem tudod legalizálni előttem az erőszak egyetlen formáját sem, sajnálom."
OFF Ez a látásmód is egyike a lehetségeseknek, természetesen. Mindazonáltal - szvsz - tarthatatlan. Főként, ha emlékeztetlek arra, hogy "erőszak" alatt nem feltétlenül személyi sérüléssel járó eseményt érthetünk, hanem egy adott élőlény érdekérvényesítését. Az érdekérvényesítés állapotváltozásokkal jár, márpedig az állapotváltozások mindegyikének van szenvedő alanya (persze nem szükségképpen ember).
Ílymódon az én szememben pl. egy döntéshozói pozícióban lévő embernek a pulpitusról való tényleges (nem csak eljátszott) lerángatása kb. megegyezik azzal, mintha megölnék. (Max. annyival kevesebb, hogy van esélye visszatérni. De mennyi energiabefektetés árán?) ON
>Azért ne feledd el, hogy teljesen más kapacitással rendelkezik Kelenföld, és Tárnok! Ezt jól tudom... Igen, ez lehet a szűk keresztmetszet... Kelenföld méretű pályaudvart Tárnoknak!! :)))
>Mindemellett az is kérdés, hogy mikor keveredsz Kelenföldre? Nem hiszem, hogy egy munkanapi reggeli időszakban annyira unatkoznának, A következő munkanap reggel kimegyek Kelenföldre és egy óráig írom, melyik irányból-irányba hány vonat megy. Melyik órában menjek ki? Aztán megsaccoljuk, hogy az egyes vonalakra még hány vonat mehetett volna el.
Más: >Nem személyeskedő megjegyzés, de olyan szép amikor ennyi -magát vasútüzemi és pénzügyi szempontból is szakértőnek gondoló- okos ember okosakat irogat.... Ez kicsit úgy hangzott, hogy "ehhez ott értenek, ti minek szóltok bele?" Nos, a mondat első felét nem mutatják az események kristálytisztán :))
Még másabb: >Mellesleg az ilyen gyerkőcök, akikből a graffitisek válnak, többnyire nem is látják a szüleiket, Súlyos tévedés. Pl. Haumann Péter nyilvánosan bevallotta, hogy ő jár a gyerekével, és falaz neki, amikor az graffitizik. Mi ez, ha nem a szerető szülő gondoskodása??
>Lényegében arrólvan szó, hogy sajnos ez a magyar morál. Na, már megint... Nem ez a magyar morál. Lehet, hogy te ilyen vagy, és többen vagytok, de ez csak egy hangos kisebbség. Az emberek többsége kulturált, nézz körül utcán-boltban-buszpályaudvaron... (A Nyugatit pl. nagyrészt a most épp a 9. vágány alatt sörözö MÁVosok br...nyálják össze...)
>És ezen nem lehet változtatni. Ezen lehet változtatni. New York környéke aztán össze volt graffitizve meg minden, és most elvétve lehet látni. Megoldották. Ha érdekel valakit, megmondom a módszert.
Külön őr: állt egy valszeg Hargita pótkocsi a kőfelsői forgalmi iroda előtt, úgy 50 m-re. Szilánkokká törték a berendezését. Nem tűnt fel senkinek... Szolnokon egy egész gőzmozdonyt elhordtak, onnan, ahol két percenként megy el egy MÁVos. Nem tűnt fel senkinek... Nem külön őr kell ide.
Eszem ágában sincs ilyet tenni...... Nem valószínű, hogy ha rajtam múlna, akkor azt mondanám, hogy csináljátok. Viszont akkor nincs semmilyen megoldás az égegyadta világon.
Nekem több jelenlegi és volt tanítványom aktív graffitis, a működési helyüket ismerem, sőt, "műveiket" is be tudom azonosítani. Mégsem mondanám sohasem, hogy okozzon nekik bárki sérülést - arról pedig őket kell kérdezni, hányszor prédikálok nekik arról, hogy válasszanak más hobbit :-)
OFF, és ezért ne is mélyedjünk bele, de valóban a nagyobb szülői odafigyelés meg tudja előzni a gyerek elvadulását.
Szerintem ird meg a jarmukeszitoknek. En speciel jarmuket nem keszitek. A kepet azert linkeltem be, hogy az Osmin megismer-e egy helyszint a kep alapjan?
Csak egy gyors javaslat: a modellhez tartozó hangokat gyúrjátok össze az előző modellével! Ami ebből hiányzik, az abban benne van, én egyszer megcsináltam, nagyon jó lett tőle!
A brigádod egyszer kapja el a te gyerekedet... :-(((
Hál' Istennek nekem olyan nincs, és remélem egy darabig még nem is lesz. Mellesleg az ilyen gyerkőcök, akikből a graffitisek válnak, többnyire nem is látják a szüleiket, nem foglalkoznak velük egyáltalán. Érdekes, hogy a mi családunkban "nem keletkezett" graffitis, meg rongáló ember, még a légynek sem árt innen senki... Én például 19 életvévem alatt eddig még nem ütöttem meg senkit, és valahogy nem is kerültem ilyen helyzetbe soha. ( Pedig azt mondják, ez lehetetlen, ilyen nincs. ) Viszont nekem is volt 4 évig graffitis ismerősöm ( nem vonatra, középületekre csinálták ), aki igen mostoha családi körülményekből származik, szülei le se......... -> ezt azért írtam le, mert ha nekem gyerkőcöm lenne, valszeg foglalkoznék vele, és ha megtudnám, hogy graffitizik, rongál szabadidejében, még én elverném a bandám előtt :) ( ez természetesen így nem igaz, de ki lennék akadva, mint a rugó, az biztos )
Ezt a megoldást én azért írtam le, mert egyszerűen nincs más. Már a múltkor is leírtam, hogy a biztonsági őr jobban jár, ha nem is kergeti meg az ilyeneket, mert ha az állat elesik, még akkoris ő a hibás. Ha meg elkapja, bár ez elég ritka, nem tud vele mit csinálni. Szép dolog ez a "fizessék ki, takarítsák le, stb.. ", de tökéletesen fölösleges, ugyanúgy visszamenne az illető, csak esetleg jobban vigyázna.
Volt szó lent a belső térről. Erre van egy elméletem. Megpróbálom "papírra vetni" érthetően. Ha felszállunk egy jó szakatt vonatra, akkor a rongáláson kívűl más is van ott. Itt van például a WC. Rendszeresen körbevizelik az egész helységet, vagy csak egyszerűen mellész*rnak a kagylónak. Az utastérbe a részegek behánynak, az öregek ( és a helyi menő csávók ) pedig teliköpködik az egészet. Rágógumi az ülésbe gyúrva, és ahogy a TV-ben volt nem olyan régen: a fülkékbe hajléktalanok piszkítanak, és prostituáltak hagynak ott munka után dolgokat. Jómagam pedig olyat is láttam, hogy valaki valszeg az orosz módszerrel az orrát ráfújta az ablakra. Ez az alap. Erre még jön a rongálás széles, kimeríthetetlen palettája. Mi, utasok pedig panaszkodunk, hogy szutykos a MÁV. Namost. Kérdem én. Annak a takarítónak dolga az, hogy "ilyen dolgokat" takarítson? Mert szerintem baromira nem. És így belegondolva rohadtul sajnálom azt az embert, aki munkája során ilyenekkel szembesül.
Lényegében arrólvan szó, hogy sajnos ez a magyar morál. Ausztriában, Svájban, mindenhol el tudják találni a WC kagylót. Nem intézik dolgaikat a vonatba, nem rongálnak ennyire. Az az ottani morál. Nekünk ilyen jutott. ( Persze kivételek vannak, több is, mint aki ebbe tartozik, de sajnos nem sokkal. Én például hölgyeményeket még egyszer sem láttam így viselkedni, a helyi menő csávó trípus viszont amint felszál a vonatra, rongál. ) És ezen nem lehet változtatni.
Nem személyeskedő megjegyzés, de olyan szép amikor ennyi -magát vasútüzemi és pénzügyi szempontból is szakértőnek gondoló- okos ember okosakat irogat....
Azt jelenti, hogy az I., a II. és a III. vágányról Budaörs irányába csak a bal vágányra tudsz kijárni, ami kellemetlen, ha épp Bö jönne a bal vágányon, vagy valami miatt nem lehet a továbbhaladást engedélyező jelzést kivarázsolni a kijárati jelzőre.
Azért ne feledd el, hogy teljesen más kapacitással rendelkezik Kelenföld, és Tárnok!
Mindemellett az is kérdés, hogy mikor keveredsz Kelenföldre? Nem hiszem, hogy egy munkanapi reggeli időszakban annyira unatkoznának, hiszen van olyan martoni vonat (4659 / 4660), ami azért fordul Kelenföldön, mert nem fér bele az 5'-es követési rendbe.
1. Azt nem értem, hogy miért nem tisztelik a másik alkotását. Láttam már jópár falfestést. (Nem graffitit!) Az ilyesmit miért firkálják össze? Ha az ő művükbe rondítanának bele, akkor fel lennének háborodova.
2. Aki képes igényes művek alkotására, az miért alkot olyant is, amivel csak kárt okoz?
Megirtam kendnek privat e-mailbe hol volt dolgom a rokonoknal, nemreg jottem meg. Utkozben felmertem a fonyodi ket tolatasjelzo arboca nem biztositott tolatasjelzot jelez. Regebben felmerult a kerdes es most archivaltam a tenyeket.
Tkp. nem rossz a jogérzéke, majdnem teljesen jól látja a szankció és kártérítési rendszer működését. a rongálásnál 1szer van egy szabálysértés vagy bűncselekmény, másszor pedig egy polgárjogi kárigény. A kialakult gyakorlat szerint első elkövetésnél éáltalában a büntetési tétel felső határának egyharmadát szokták kiszabni, visszaesőnél ez természetsen emelkedik.
A graffitisekkel a fő probléma az, hogy csak úgy lehetne felszámolni ezt a vizuális környezetszennyezést, ha minél nagyobb számban sikerülne tetten érni ezeket a rombolóművészeket. Ez viszont nem olcsó játék, csak a Desirok őrzése tízmilliós nagyságrendű személyi kiadást jelent. Sok veszélyeztetett állomáson 1általán nincs őrzés, ahol pedig van, ott kevés a létszám.
Nálunk nemrég kiserült kiharcolni - szinte szó szerint - a vasútőri állomány 1 fővel történő novelést, ez még úgy is milliós többletköltség lesz, hogy nem egész éves történet, hanem csak menet közben jelentkező kiadás. Jelenleg sajnos milliárdos értékek állnak mindenféle őrzés nélkül.:-(
Szeretettel felhívom a figyelmedet, hogy Filatorigátnál megengedett a művészi célú graffiti-festés. (ui. aki ott fúj, az máshol nem szokott) (ui. 2. ld. Fonyód állomás aluljáró) (ui. 3. nem ld. bármely más aluljáró).
Három újság illetékese hivogatot, hogy mi a véleményem a tender ügyről.
Háromszor két telefon este.
:................:-(((
No mindegy.
Nekik ez a munkájuk, gondolom felhívtak még rajtam kívül n+1 főt.
végtére is ezért fizetjük Őket.
Egyikük írásban kérte.
ezt válaszoltam neki :
takilaci írta :
kedves xxx !
hibák sorozata.
1./ Ezt (is) a Központi Közbeszerzési eljárással kellett volna kiválasztani, úgy, hogy a MÁV szakemberei, a tender kíírás ELŐTT, csak és kizárólagosan a műszaki, gazdasági feltételek kidolgozásáért feleljenek.
2./ 100 milliárdnál nagyobb közpénz elkötésekor bűn, ha azok a döntők akik a döntéselőkészítő folyamat korlátait felállították.
3./ Még nagyobb bűn, ez már valahol az összeférhetetlenség és a kellő , elvárható gondosság hiánya kategória, ha a feltételek kidolgozói illetve a bírálók között személyi átfedés is történt.
4./ ismereteim szerint, elkövették azt a vélhetően következmények nélkül nem maradó amatőr hibát is, hogy az eredeti feltételek súlyszámait, MENET KÖZVBEN megváltoztaták, megismerve a pályazatok tartalmát.
5./ Ökrös úr balek.....máshol ( topicon) úgy írtam róla , hogy buta. Nem a pénzügyi hozzáértése kérdőjelezhető meg, hanem a vállati / társasági munka kultúrájának a hiánya bizonyosodot be.
6./ A négy jelentkező közös azonos tartalmú ajánlatot adott be. Vasútüzemi és utas szempontból az ALSTOM ajánlata volt a legjobb, de nem teljesített egy alap követelményt, a 18 t tengelyterhelést túllépte.
7./ A MÁV ismét bizonyítootta, hogy szervezete nem alkalmas komoly piaci körülmények közötti munkára.
8./ Kapsz Két idézetet e témához., felhasználásra.:
a./
A tegnapi pü.vezig-HELYETTES ügyéhez :
traficc :
Egy pü.vezig-H. a VÉGREHAJTÁSért felel, nem pedig a döntésért.
Ezért jó, sokkal jobb ha nőt nevezel ki fő-fő pénzügyérnek. Annak nem támad utólag ötlete. Közlik vele a döntést, Ő pedig végrehajtja.
Volt ugye egy demokratikus centralizmus nevű izé, amit a magát szocialistának nevező rendszer gyakorolt.
Ennek egyik sarkalatos pontja volt az, hogy amíg nincs döntés, mindenki mindent elmondhat.
De ha megszületett a döntés, akkor a testület összes tagja köteles azt kifelé, egységesen képviselni, ott már különvéleménynek helye nincs.
Akinek olyan erős a különvéleménye az kiléphet az adott testületből.
Ezt az új rendszer : pártok, nagy cégek, nem vették át, mondván az átkos egyik bűne volt, hogy elnyomta az ellenvéleményt.
( ráadásul a fiataloknak ezt is tanítják, azok meg el is hiszik.)
Ezek után megkezdődtek a kiszivárogtatások, külön vélemény hangoztatások, pártvezetőségi űlésekről, nagy cégek döntéseiről, kormány űlésekről, stb.
Az államigazgatás és a pártok most szép lasan visszacsempészik az előbbi elvet, mint kötelezvényt
Ez a pénzügyi vezérigazgató helyettes alkalmatlan oda. Nem azért mert beszélt. Nem a pénzügyi hozzáértésnek szintje miatt. Az valószínűleg jó,.
Ő buta.
Hiányzik a vállalati/társasági kultúrája.
Ez tanulással megszerezhető.
Neki (még) nincs meg.
Ne itt tanulja meg, ne itt pótolja be.
Fel KELL állítani.
De nem a megszólalása miatt, hanem mert nem oda való.
más
Egy pénzügyi vezérigazgató-helyettes a társasági protokolban a 18.vagy 26. helyen áll.
Értse már meg helyét és szerepét.
b./ Carpy 2497..: ." Nekem ez a demokratikus centralizmus kimaradt, de a modern mendzsment elmeleteben nagyjabol jaratos vagyok, es ott ugyanez az elvaras. 10-bol 9 menedzsment szakkonyv megfogalmazza, hogy
"Ha a menedzsment az On velemenyevel ellentetes dontest hozott, akkor On ket dolgot tehet: -vagy felreteszi a sajat velemenyet, es alarendeli magat a dontesnek, -vagy lemond. Ont nem azert fizetik, hogy ellenteteket szitson a cegen belul."
Okros ur vagy nem jaratos a menedzsment elmeletben, vagy a helyzete volt ennel joval bonyolultabb...
A döntőbizottsághoz szerdán eljuttatott jogorvoslati kérelmében a német cég a többi között kifogásolta azt is, hogy a MÁV a közbeszerzési eljárás során módosította az előzetesen megadott értékelési szempontrendszert
Ha szabad kérdeznem, erre miért nem jöttek rá mondjuk egy-két hete, miért csak akkor amikor vesztettek? Tango corruptis.
Kavalecz-ről jut eszembe: szóljon már valaki a Házon belül az illetékesnek, hogy vegyenek neki egy öltönyt, inget, nyakkendőt, amit betesz az irodai szekrényébe, hogyha vész van, akkor ne narancssárga pulóverben álljon már a kamerák elé...
Megtiltották a vonatszerződés megkötését
Népszabadság Kapitány Szabó Attila 2005. március 25.
A Közbeszerzési Döntőbizottság megtiltotta a MÁV-nak, hogy megkösse a kétszer harminc új motorvonat szállításáról, illetve azok harminc évre szóló karbantartásáról szóló szerződést. Az összességében mintegy 130 milliárd forint értékű tender körülményeit az állami vasút is kivizsgálja.
<!--
document.write('');
//-->
A Közbeszerzési Döntőbizottság a MÁV járműtenderén a svájci Stadler és a magyar Ganz Transelektro konzorciumával szemben a második helyre szorult német Bombardier beadványa alapján indított jogorvoslati eljárást. A Népszabadság értesülései szerint a testület április 19-én tartja az első tárgyalást az ügyben. A döntőbizottság a "közbeszerzés tisztasága megsértésének veszélyére" hivatkozva tiltotta meg ideiglenesen azt, hogy a MÁV és Stadler megkösse a szerződést. Ez az intézkedés a jogorvoslati eljárás érdemi eredményének megszületéséig marad érvényben.
Úgy tudjuk: a MÁV is lépéseket tesz a motorvonattender ellenőrzésére. A felügyelőbizottság belső vizsgálatot rendel el. Ennek keretében a pályázat kiírását és értékelési rendszerét, illetve annak következetes végigvitelét éppen úgy ellenőrzik majd, mint az ajánlatok pontozását.
Mint arról már többször beszámoltunk: a Bombardier azért kezdeményezett eljárást a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, mert álláspontjuk szerint a MÁV tenderén annak ellenére végeztek a második helyen, hogy ajánlatuk minden tekintetben jobb volt a Stadlerénél. A vesztes számításai szerint az állami vasúttársaság által kért, összesen hatvan elővárosi motorvonat szállítására hozzávetőleg tízmilliárd forinttal adtak kedvezőbb árajánlatot. Az új szerelvények harmincéves karbantartását pedig a Bombardier több mint hatmilliárd forinttal vállalta volna olcsóbban. Emellett szerintük műszaki ajánlatuk is jobb volt versenytársukénál.
A döntőbizottsághoz szerdán eljuttatott jogorvoslati kérelmében a német cég a többi között kifogásolta azt is, hogy a MÁV a közbeszerzési eljárás során módosította az előzetesen megadott értékelési szempontrendszert. Ezenkívül keresete szerint az állami vasút az ajánlatok értékelését sem a megadott szempontok alapján végezte el.
A MÁV számításai szerint a közbeszerzési eljáráson legjobb ajánlatot adó Stadler-Ganz Transelektro konzorciumánál ezzel szemben állítják: összköltségalapon számolva ajánlatuk csaknem hétmilliárd forint megtakarítást jelent a vasúti társaság számára. A győztes járműgyártó páros is úgy véli, hogy az általa ajánlott motorvonat műszakilag jobban megfelel a MÁV igényeinek, és korszerűbb is ellenfeléénél.
Az Index internetes portál értesülései szerint a motorvonattenderen egy perdöntőnek bizonyuló szempont, a járművek fogyasztása esetében a bírálóbizottság a pályázók nyilatkozatát fogadta el, pedig rendelkezésre álltak a bizottság kérésére a műszaki egyetemen elkészített vizsgálat eredményei is. Ezek alapján a pályázatot nem a Stadler, hanem a Bombardier nyerte volna - állítja az Index.
"Szóval bele kellene vágni A3-as kartonba egy MÁV logót, odamenni vele a Filatorigáthoz, és az egyébéként színvonalas alkotásokba végig belefújni fehérrel. Aztán meg ha pampognak, akkor írni a fórumukra, hogy "látjátok, ilyen érzés". Aztán meg ha bosszút akarnak állni a Desiron, akkor meg az éber vasútőreink sorra elkapdossák őket."
Nem rossz ötlet, csak mi (értsd: vasútmániások) nem süllyedünk le a szintjükre. Nekünk több eszünk van, mint a firkászoknak.
Szóval bele kellene vágni A3-as kartonba egy MÁV logót, odamenni vele a Filatorigáthoz, és az egyébéként színvonalas alkotásokba végig belefújni fehérrel. Aztán meg ha pampognak, akkor írni a fórumukra, hogy "látjátok, ilyen érzés"
Imrénk a múltból küldözgeti a közleményeit :)) (mavponthu)
Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás
Március 27-én vasárnaptól kezdődik a nyári időszámítás. A MÁV menetrendjét emiatt nem kell módosítani. Két pár nemzetközi vonatot érint az időszámítás-változás: a Dacia és a Beograd expressz ezért egy órás késéssel közlekedik majd. Néhány belföldi vonatot, az óraigazítás hajnalán, már az új időszámítás szerint indítanak, így elkerülhető az utas-lemaradás.
A nyári időszámítást március 27-én vezetik be. Hivatalosan hajnali kettő órakor az órákat három órára, egy órával előre igazítják. Az utas-lemaradások elkerülése érdekében néhány belföldi vonat megvárja, amíg az óra mutatója a nyári időszámítás szerinti három órát mutat, így néhány perces késéssel indul majd. Ezek a járatok a következők: a Füzesabonyból Budapestre hajnali 2 óra 50 perckor induló, a Szolnokról Budapestre 2 óra 54 perckor, valamint Dombrádról Nyíregyházára 2 óra 51 perckor induló vonat.
A nemzetközi vonatok közül a Dacia (Bukarest-Bécs), illetve a Beograd (Budapest-Belgrád) expressz mindkét járatát Magyarországon éri az időszámítás változás. Ezek a vonatjáratok körülbelül 60 perces késéssel közlekednek az óraigazítás hajnalán.
Budapest, 2003. március 24.
MÁV Rt. Kommunikációs Igazgatóság (Kavalecz Imre szóvivő)
Egyszer láttam, hogy ha beleírnak az egyik "műbe", akkor az alkotók felháborodottan írják, hogy "Never Cross Me!!!", vagyis hogy ne merészelj még egyszer fölém írni... Ez számukra a legnagyobb sértés!!!
Szóval bele kellene vágni A3-as kartonba egy MÁV logót, odamenni vele a Filatorigáthoz, és az egyébéként színvonalas alkotásokba végig belefújni fehérrel. Aztán meg ha pampognak, akkor írni a fórumukra, hogy "látjátok, ilyen érzés". Aztán meg ha bosszút akarnak állni a Desiron, akkor meg az éber vasútőreink sorra elkapdossák őket.
Egyébként jó hogy kérdezted, most legalább megtudtam, hogy van kerékpár havijegy is :) Számomra újdonság volt. Eddig 2x vettem kerékpárjegyet, ebből 1x kutyának :)
"Ha pedig nem tudja kifizetni a bírságot, vagy kiskorú, akkor KÖZMUNKA! Pl vonattakarítás kívül-belül!"
Ha nekem kellene bírságolni, én szabnám meg őket (mármint a bírságokat), akkor ennyit szabnék ki:
1. tétel: az okozott kár teljes kifizetése (magyarán szólva a helyrehozatal számlájának a kifizetése az utolsó fillérig).
2. tétel: a kár kifizetésén felül még fizettetnék vele bírságot 100.000-1.000.000 Ft-ig (a graffiti méretétől függene).
3. tétel: ha nem tudja teljesíteni a 2. tételt, akkor a bírság teljes ledolgozása közmunkában (ez lehet a Máv berkein belül is), de a firkász lakhelyének önkormányzata is kötelezheti őt (a firkászt), hogy azon a településen, hol lakik, végezzen közmunkát, míg le nem dolgozza a bírságot.
4. tétel: ha egy firkász visszaeső lesz, akkor már duplán fizesse a bírságot, illetve duplán csináljon közmunkát.
Ha ilyen, vagy ehhez hasonló rendszer lenne, akkor mindenki kétszer meggondolja, hogy firkál-e vonatra.
összehoznának egy "graffitisverő bandát". [...] kezükbe adni egy-egy acélbetkós gumibotot [...] szépen körbevenni őket, és az éj leple alatt sz*rrá kell verni az összeset
[...]
Persze mindez gyanút keltene egy idő után, de hát ha mást nem is, hazudni jól tudnak a MÁV-ék is, közli, hogy nincs köze a dologhoz, a jóisten sem bizonyítja rá, hogy nem mond igazat. Ha nekem vasúttársaságom lesz egyszer ( kopp kopp kopp ), én így fogom csinálni
Én szégyellem magam a szavaidért, amennyiben komolyan gondoltad :-((((
A brigádod egyszer kapja el a te gyerekedet... :-(((
"De úgy kéne ezt a grafitis verő bandát létrehozni mint "megelőző csoport" vagy ilyesmi amiből nem következik az, hogy szétverik a firkészokat... "
A firkászok verésével nem értek egyet, szerintem keményen meg kellene bírságolni őket úgy, hogy egy életre nem felejtik el (plusz még a helyrehozatal számláját is be kellene nekik nyújtani a helyrehozás után).
>Szerintem kevered a szezont a fazonnal! Budapest-Kelenföld állomás ≠ Budapest-Kelenföld Forgalmi Csomópont állomásai! De Kelenföld forgalmi csomópont forgalma átmegy Kelenföld állomáson, nem? Ha Kelenföldön döglés van, hol van nagy forgalom Kelenföld forgalmi csomóponton? Vagy bezavar a Tárnok állomásra irányuló bejáróforgalom? :)
Mivel a sulinkban egy 50 órás hálóparty van és én már 27 órája benn vagyok, no meg ma hajnalban a kakast is én ébresztettem, nem szeretnék lekésni a hétvégi jókívánságokról, ezért:
MINDENKINEK:
KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET kívánok !
Üdv
:-))
geri
Húsvéti utóirat:
Fiúk! Ha hétfőn a locsolás közben koccintotok, koccintsatok az egészségemre is mert akkor van a SZÜLINAPOM :-) A lányoktól a puszit mailban is fogadom:-))
De úgy kéne ezt a grafitis verő bandát létrehozni mint "megelőző csoport" vagy ilyesmi amiből nem következik az, hogy szétverik a firkészokat. A legelső helyek szerintem pl.: Veresegyház, Székesfehérvár, Rákospalota-Újpest. Most ennyi jut csak eszembe, de biztos van még.
Budapest-Kelenföld állomás ≠ Budapest-Kelenföld Forgalmi Csomópont állomásai!
Vannak pl. Tárnokon olyan forgalmi szituációk, amelyek menetrend szerinti közlekedés esetén sem kivitelezhetőek, nem beszélve arról, ha már egy lehelletnyit késik legalább az egyik vonat. De ez csak példa. És a lényeg, tehervonatozz, ha tudsz!
Amúgy a múlt héten csütörtökön nappal volt egy gépmenet (4685, V43-1188 gm B a 4006-ra), ami úgy 45'-et várt arra, hogy el tudjon menni az alsó pályára. (A felső pályára nem mehetett, okát nem fejteném ki, mert röhejes, és rajtam kívülálló.)
Ezt egy kicsit bővebben ki tudnád fejteni, vagy ennek a témának más topikban a helye? (Vasútgépészet?) Vagy tudsz róla leírást mutatni? Előre is köszi!
>de milyen technikai megoldással érzékeli? Az is egyszerű. A térközjelző 75 Hz-es frekvenciájú (egyfázisú :)) ) jelet küld a vonat elé. Amíg nincs jármű azon a szakaszon, ott a feszültség a két sínen. Mikor az első kerékpár eléri azt a két sínt, a feszültség jelentősen csökken és (nagyobb) áram kezd el folyni.
>Jelenleg is tarthatatlan a menetrend a kelenföldi csomópont területén, és még tehervonatozni is kéne Mi tarthatatlan??
Gyakran kiállok Kelenföldre, néha órákra. Tíz percek telnek el, és sehol egy új vonat, aztán jön olyan, amihez váltót sem kell állítani... A vonatokat nézve az a tarthatatlan menetrend nagy pangás.
Körbejár egy Szili, kihúz kezdőpont felé, megáll, eltelik öt perc, akkor jöhet vissza. Közben más meg talán a Déliben mozog... Az hogy volt, amikor háromszor ennyi vonat volt, mint most, ráadásul nehezebb vonatok, gőzösökkel, amik, ugye, rosszabbul gyorsulnak...
>(a sínpár a felsővezetékhez képest a 0, tehát nem lehet köztük feszültségeltérés, vagy mégis?) Akkor mitől menne a villamos vonat? :))
>A térközjelző hogyan érzékeli, hogy a "térközén" szerelvény tartózkodik? A jármű kerékpárja (egyik sín, kerék, tengely, másik kerék, másik sín áramkörön) összeköti a két sínszálat.
Bemondással nyerte a Stadler a MÁV motorvonattenderét
A Közbeszerzés Döntőbizottság megtiltotta a MÁV-nak, hogy szerződjön a tender győztesével. Az Index pedig azt tudta meg, hogy megrendeltek a műegyetemtől, de nem használtak a döntéshez egy szimulációt, amely alapján ellentétes lett volna az eredmény. Kamu helyfoglalás és extra pótdíjbevétel
Nem kell annyira begyulladni a bombázo fenyegetésektöl, már amugy is fél Europa Tango Corruptisnak emlegeti öket, és ezt jobbára tudják a birák is......
:-D
Persze ez nem jelenti azt, hogy e tiszteletbeli cimért a többiek nem folytatnak ádáz versenyt.....de ezt kérem ki kell érdemelni.
A legnagyobb baj azzal van, ha valoban elindul egy ilyen ügy, akkor egyformán leshetjük a FLIRTöket is meg a TELENTEKET is - és jo sokáig.
Én is csak ebben látom a megoldást. De nem egészen ilyen formában. Ezek a "kedves, unatkozó fiatalemberek" igen kemény károkat csinálnak a MÁV-nak, amit igen sokba kerül kijavítani. Nos. A megoldás az lenne, ha ezen helyreállítás összegének töredékéből összehoznának egy "graffitisverő bandát". Szép nagy emberekből kell összeszedni 8-10 darabot, ki kell nekik fizetni fejenként 50 - 100 ezer forintot, kezükbe adni egy-egy acélbetkós gumibotot ( ilyet hozok nekik kölcsönbe, ha kell ), ki kell figyelni, hogy hol firkálnak az állatok ( gondolom jórészét éjjel csinálják, valamelyik kivilágíott tárolóvágányon ), szépen körbevenni őket, és az éj leple alatt sz*rrá kell verni az összeset. Ezt azután eljátszani Székesfehérváron is, meg néhány helyen még, ahol firkálnak. Nyakamat rá, hogy megszűnne 3 hónapon belül a probléma. Ha újra jelentkezne, egy kis ízelítőül el kell gyepálni még egy bandát. Megint csönd lenne egy darabig.
Persze mindez gyanút keltene egy idő után, de hát ha mást nem is, hazudni jól tudnak a MÁV-ék is, közli, hogy nincs köze a dologhoz, a jóisten sem bizonyítja rá, hogy nem mond igazat. Ha nekem vasúttársaságom lesz egyszer ( kopp kopp kopp ), én így fogom csinálni, elvégre olcsóbb megoldás, és mindenki jól jár :))
A belső rongálásra nem látok megoldást, mindenütt nem lehet rendőr ( bár fogalmam sincs, hogy például a Hernyókat hol, és mikor pingálják teli úgy piros filccel. Esetleg az egy jó ötlet, amit néhány német villamoson is csinálnak: kamera figyeli a kocsi utasterét, és ha valaki rongál, a felvételekkel probléma nélkül rá tudják bizonyítani a dolgot. Ez azonban drága.
Az egy dolog, ha valaki a vonat külsejére rajzol. Elég undorító, de szerintük művészet. De azt nem tudom, hogy abban mi a jó, ha valaki a vonat belsejét fekete filccel vagy festékkel összefirkálja?????. Pedig sok elővárosi ingával teszik ezt. :(((((
Jó lenne, ha az esti órákban minél több rendőr vagy vasútőr utazna a vonatokon. Főleg a kritikusabb időszakokban. Ld. Pár éve volt egy botrány a 142-esen egy diszkóvonatnál. :((((( Nemrég szó volt itt róla, de az eredeti cikket is olvastam valamelyik vasutas újságban.
Amúgy a szolnoki Tisza-híd meredek, mert nehéz megközelíteni, őrök védik.
fogsz egy kerékpárt. Leszálsz Szajolban. elindulsz visszafelé a kerékpárral, átmász az aluljáró alatt. A szelvényezés szerinti baloldalon végigvezet egy földút (immár a gödrökön túl), ami az ártéri erdőben is tökéletesen használható, óriási fák között. Ajánlatos alacsony vízállásnál hsználni, lentről tökéletesen tudod fotózni a hidít, kellően alacsony vízállásnál át is mehetsz alatta.
De a munkakör az mozdonyvezető függetlenül attól, hogy mit vezet. Amikor mozdonyban ül a vezér akkor is egy vonatot vezet. Van vonatvezető is-legalább is volt-ezért mozdonyvezető!
"Ez nagyon érdekes! Itt megint van egy köztörvényes a rendszerben! A Keletiben 5375-ért vesztegették a fenti jegyet! Na ezért készítem el a "tesztet"! Aztán majd a rendőrség és a fogyasztóvédelem megbeszéli a Gizikkel a kérdést!"
Nono. Én figyeltem, azt mondtad, hogy férfi volt a pénztáros. Gizi nem lehet csak Géza:))
És még elégedett is voltál, hogy megoldották ezt a bonyolult kérdést.
Mivé lett a dicséret:)
Így bízzon meg az ember a pesti nemzetközi pénztárosokban:)
Máskor vidéken kérdezz ilyen fogós ravasz kérdéseket. Látod, Szegeden olcsóbb az élet.
amúgy erről ezt írtam a 168443-ban:
"A múltkor pont ugyanezt a kérdést tette fel Andó Gergely a Keletiben és még elégedett is volt a rá kapott válasszal, de, hogy pontosan mi volt az, azt már nem írta be ide.
Próbáld meg Te is a MÁV direktet (06-40-494949) és/vagy valamelyik nemzetközi pénztárat.
Nekem eddig erre mindig azt mondták, hogy jöjjek ugyanazon a határponton vissza, ne variáljak:)
Bizonyára ki lehetne adni vagylagos útirányon át is a jegyet, csak éppen ez nem biztos, hogy minden pénztárosnak sikerülne.
Erre mondok egy árat - 4935,- Ft szerintem - és kíváncsi vagyok, hogy ha utánakérdezel, ők mit mondanak.
Szerintem ugyanis a menettérti kedvezményt figyelembevéve eltérő útirányon át ennyi lenne a jegyár. Őszintén érdekelne, hogy hozzáértők szerint mennyi és miért.
Ez bonyolultabb, mint egy Budapest-Kotoriba menettérti, ami már így is túl nagy falat volt a Nyugatinak:("
Húsz forint különbséggel annyi, mint Szegeden.
Ebből úgy tűnik, hogy ez lehet a jó ár, de azért még nem bízom el magam:))
Egyébként ez évek, évtizedek óta így van, hogy nem mindig,de sok esetben több helyen kérdezve különböző az ár.
Ha közel azonos, a kerekítés miatt akkor is el szokott térni néhány forinttal a menettérti kedvezményes jegyár, illetve amiatt, hogy az EUR összegből, vagy a forintból és - ha a 2 országra a kedvezmény mértéke azonos - a végösszegből, vagy országonként számítják a kedvezményt.
A másik, főleg, amikor az ECU árfolyam sűrűn, akár havonta is változott, érdemes volt több helyen megkérdezni a jegyárat, ha pl. InterRailt-t vettél, mert volt, hogy valahol még olcsóbb ECU árfolyamon számoltak és ezzel több ezer forintot lehetett nyerni.
Ezt egyébként meg lehetne előzni csak nem ilyen programokkal amikkel próbálkoznak. El kéne kapni ezeket a firkás majmokat és megverni őket. Mert ugye a vasútőr kötekszik-hiába van engedély nálam-ha a Ferdinánd-hídnál bemegyek usgyit fotózni. De a firkálókat sosem képes elkapni egyik sem. Pedig azt kéne: elkapni és adni nekik, majd megtudni a lakcímét elmenni hozzás és összefújni az apja kocsiját. Majd elmagyarázni ez miért volt, vagy ha már van akkor az ő kocsiját. Én elkapnék egyet kettőt az tuti, hpogy kezei gipszben. Ez most túlzás csak mindig felmegy bennem a pumpa ha ilyenről van szó.
Megismétlem: Nem az utasszám határozza meg, hogy hova kerüljenek új járművek.
A mondatból hiányzik egy "az", ami a Te értelmezésedben benne van, miszerint: hova kerüljenek "az" új járművek. Tehát én általánosan közelítettem meg a kérdést, nem konkrétan.
30a-ra nem szívesen tennék belőlük. Ahogy ott kinéznek a szerelvények, oda V43+főjavított 19-57 (normális utasoknak)+n*Gabs szerelvényeket tennék, akárcsak a 142-re. Bár a pécsiek és a szegediek kocsijai is eléggé okádékok, bár ott nemcsak az utazóközönség egy rétegének ténykedései, hanem a "minőségi" karbantartás és takarítás miatt is.
>Nem az utasszám határozza meg, hogy hova kerüljenek új járművek.
De bizony jelentős részben az. A 100a utasszámát ezekkel nem lehetne elvinni. Nem tömegnyomor lenne, hanem rendszeres utaslemaradás. Amíg jelentős sűrítésre (15/30 perces ütem) nincs lehetőség, addig a 100-asra muszáj mozdonyos vonatokat tenni. Hiszen éppen radio100jozsi hangoztatja nap, mint nap, hogy a 6Bhv+Bdt sem elég.
Egyébbiránt ha a rongálással így haladnak a "kedves" utasok akkor nemsokára a 100(a) vonalra is jöhetnek az új motorvonatok.... Olyan mértékben fajult el a dolog, hogy az ajtó ablakán már nem lehet kilátni a karcolások miatt, a tűzoltókészülék "ablaka" be van törve és az egész előtér óriási fekete maszatoktól éktelenkedik, melyek a volt graffitiket jelképezik(mert ugye nem lehet normálisan lemosni). Bizoznyos szempontból jobb a régi Bhv mivel azon már nem látszik a további rongálás ill. már nincs mit rajta rongálni... :) Szerencsére, hogy a Dezsőket nem rongálják ennyire....
Ha gondolod, átadjuk Nektek az új motorvonatokat. Aztán fogsz csodálkozni, amikor meglátod, hogy kb. feleannyi hely van egy csatolt szerelvényben, mint a mostani mozdonyos vonataitokban. Esetleg Desirot kérsz csatolva? Ami jó közelítéssel a 2Bhv+Bdt utasszámát hozná? Hidd el, a MÁV-nál sem mindenki fajgyűlölő, egyszerűen rájöttek, hogy a 100a forgalmát ezekkel a megoldásokkal csak jelentős sűrítéssel tudnák kiszolgálni, arra meg most nincs lehetőség.
Azért még a kedvenceim szaladgálnak Bdt-3??+6 db 20-27 bhv+V43-1???. Nem értem miért kevés az utas az Érd környéken millió By-on van vagy már más jár helyettük.
Az elmúlt időszak elővárosi járműbeszerzései, korszerűsítései a Ti oldalatokat érintette,
Csak én azt mondom, hogy nem áll arányában az egész, ha kiszámolnánk, hogy a Posta Bhv-s gányolás mennyibe került, mennyi utasra, és a motorvonat mennyibe kerül, mennyi utasra, lehet a 100(a) utasai járnának rosszúl.
Ezért volt érdekes számomra a 2-es vonali utasszám annyi befektetett pénzért cserébe.
Nem az utasszám határozza meg, hogy hova kerüljenek új járművek. Az elmúlt időszak elővárosi járműbeszerzései, korszerűsítései a Ti oldalatokat érintette, itt az ideje a 30, 40-es vonalakon is valamit változtatni ezen a téren (is).
5ezer/nap a 2-es vonalon, amikor annyit szenvednek vele, hát, elég drága muri ez a Dezső ide, még a 142-esen is Dezső PR vonat nélkül több utas van.
Viszont azon meglepődök, hogy az 1-30-40-esre szerzendő új motorvonatok olyan vonalra kerülnek, ahol összesen nincs akkora forgalom, mint maga a 100(a)-n.
De az is érdekes, hogy a 70-esen 30 perces munkanapi napközbeni követés van Vácig, kevesebb utasra, mint a 100(a)-n, ahol csak 60 perces van.
De úgylátszik a számok senkit nem érdekelnek, hogy a 100(a)-n valamit kocsihosszban és vonatsűrűségben csináljanak már.
Én - mivel modemes netelérésem van - kapcsolat nélküli üzemmódban szoktam olvasni a topikot. Nekem ez így jobb(spórólás), mert nem kell a netre újra és újra rákapcsolódni...
De ennek ellenére van amikor zavar a két mérföldes hozzászólás.
(Én itt csak összefüggéstelenül írogatok, fogjátok a fáradságra)
A MÁV tavaly elfogadott stratégiai terve szerint a zsúfoltság csökkentésére a mai 114-ről 127-re növelné az üzemelő szerelvények számát
Ja, csak az eddigi 114 vonat 7+vezérlővel járt, a 127 meg 6+ vezérlővel, így az egész csak nagy PR maszlag, mert a 100(a)-n annyira sikerűlt csökkenteni a zsúfoltságot, hogy 1 kocsit levettek az ingákról december óta.
Így aztán lehet mit utaszámban növelni így? Pedig itt lenne még utas aki vonattal ingázna Pestre Monorról, csak elrisztja a heringjárat...
Ebere válogatja. Szvsz jobb beírni a szöveget végig nem csak linkelni. Én is csomószor ofline olvasom a topicot, letöltőm, elmentem, aztán később elolvasom. Ilyenkor nagyon jól jön, ha valaki beírta a teljes cikket.
Biztos volt már meg minden de azért ne vegyétek zokon hogy megkérdezem, mert lehetetlenség visszakeresni. :)
Szóval: A térközjelző oké, hogy a 2 sínszál rövidzárlatát érzékeli(azaz amikor áthalad rajta a szerelvény, és a kocsi kereke kapcsolja rövidre), de milyen technikai megoldással érzékeli? (a sínpár a felsővezetékhez képest a 0, tehát nem lehet köztük feszültségeltérés, vagy mégis?)
>>így maradtam le a GANZ motorvonatok megörökítésétől, jobbnak láttam nem fotózni a pályaudvaron, nulla hely és nyelv ismerettel inkább nem próbálkoztam csak nézelődtem.
Én erősen gondolkozom azon, hogy le kellene menni Zágrábba, csak vonattal nem lehet rendesen. De azt nem hiszem, hogy a horvátok emberevők lennének.
VITATOTT MÁV-VONATBESZERZÉS Kapcsolódások és ütközések
A svájci Stadler és a Ganz Transelektro Rt. párosát hirdette győztesnek a MÁV az elővárosi vasúti tenderen, a vesztes Bombardier megtámadja a döntést. Ha késne a szerződéskötés, az első két szerelvény mégsem a választások előtt futna be, hogy javítsa az ingázók "közhangulatát".
Két táblázatot is kiosztottak a Magyar Államvasutak Rt. (MÁV) úgynevezett elővárosi vasúti tenderének múlt pénteki eredményhirdetésekor. Az egyik szerint a rostán fennmaradt két versenyző közül az elérhető 190 pontból 180,92-ot szerzett a kanadai-német Bombardier Transportation GmbH, s bár hajszálnyival, de kevesebbet, 178,15-ot kapott a svájci Stadler Bussnang AG. A Bombardier utolsó előtti helyezése azonban kevésnek bizonyult az előkelő második helyen befutott Stadler legyőzésére. Gaál Gyula MÁV-elnök ugyanis bejelentette, hogy véletlenül a súlyozás nélküli összeállítást adták ki, holott a súlyozott a hivatalos. A korrigált értékek pedig fordítottak az eredményen: a megszerezhető ezer pontból a Stadler 929,08-ot kapott, hajszálnyival többet a 922,51 pontos Bombardier-nél. Így "a szigorú értékelési szempontok alapján lebonyolított közbeszerzési eljárás lezárásaként" az államvasutak sajtóközleménye szerint a MÁV igazgatósága a svájci céget hirdette ki győztesnek, vele kíván szerződést kötni harminc - egyenként négy kocsiból álló, egyterű - villamos motorvonat vásárlására, további harminc opcionális vételére, s mindezek harmincéves karbantartására.
Az első váltóállítás már a tavaly áprilisi közbeszerzési kiírás után megtörtént: három hét múltán a MÁV korrigálta az egyik feltételt, 40 milliárdról 20 milliárd forintra szállította le a pályázóktól az első három évben elvárt minimális éves árbevételt. Márpedig a Stadler 2001-ben nemhogy a 40, de a 20 milliárdot sem érte el, viszont a kiírás szerint a közösen pályázók forgalma összeadható. Igaz, az így leszállított értéket a hozzáférhető adatok alapján 2001-ben a Ganz Transelektro Közlekedési Rt.-vel együtt sem teljesítette a családi tulajdonban álló cég. A további három vasútijármű-gyártó vállalatot birtokló, azokkal együtt mintegy 550 millió svájci frankos forgalmat elért Stadler-csoport az iparág olyan nagyágyúit előzte meg, mint az évi közel 7 milliárd dollár árbevételű Bombardier Transportation GmbH, a pályázaton néhány hete kiesett, évi 25 milliárd eurós árbevételű francia Alstom csoport, illetve a januárban kizárt, 75 milliárd euró forgalmú német Siemens.
A Stadler nemcsak a legkisebb, hanem a legfrissebb jövevény is az elővárosi vasúti piacon, olyannyira, hogy a MÁV számára felkínált, 375 férőhelyes csöndes szerelvényekből az első négy példányt csak fél évvel a pályázat beadása után, tavaly decemberben adta át a svájci államvasutaknak. Újdonsága miatt ez a Flirt fantázianevű gyártmány korszerűbbnek tűnik a versenytársak régebb óta szériában gyártott termékeinél, s a jelek szerint a MÁV-nak a 21. századi igényekre, s legalább harminc-negyven éves használatra előretekintő szakembergárdája beleszeretett. "A Siemens-vonatban nem volt meg a megkívánt ülőhelyszám, az Alstom-szerelvény tengelynyomása nagyobb volt a megengedettnél, az egyik pályázó a kívánt hőszigetelést nem teljesítette. Az első fordulóban voltaképpen csak a Stadler felelt meg maradéktalanul az elvárásoknak" - említett néhány szempontot a HVG-nek a műszaki értékelés első fázisát vezető Csiba József, a MÁV fejlesztési kísérleti intézetének igazgatója. A megengedett 18 tonnás maximális tengelynyomás egyébként éppen annyi, amennyi a Stadler ajánlatában szerepel, a Bombardier 2 tonnával könnyebb.
Van, persze más kritérium is, amelyet a MÁV kevésbé vett komolyan: a referencia. A kiírás szerint kiforrott, legalább 12 hónapos üzemi tapasztalattal rendelkező, tízdarabos szériával kellett rendelkezniük a pályázóknak a kínálttal azonos gyártmánycsaládból. A felajánlott típusból több száz dízeles szerelvényt eladó Bombardier is csak tavaly nyáron szállította le az első 11 villanyvonatot a salzburgi régióba, amelyeket decemberben újabb 25 követett, viszont magát a típuscsaládot - a Talent szerelvényeket - már 1998 óta gyártja. Az Alstomnál a legtisztább a helyzet: a megajánlott emeletes Coradia típusból mintegy háromszáz fut, a legrégebbi több mint hat éve. Svájci lapjelentések szerint az említett, tavaly decemberben átadott Flirt szerelvények még gyakran meghibásodnak, s - mint a Bombardier állítja - egyes beígért műszaki paramétereket nem tud teljesíteni a Stadler (Csiba szerint az ilyen esetekre szolgál a jóteljesítési garancia). Mindenesetre némileg ellentmondásos a legkorszerűbb, óránként 160 kilométeres sebességre képes, a metróhoz hasonló gyorsulású szerelvényeket közlekedtetni a 120 kilométeres sebességre is legfeljebb egyes szakaszokon alkalmas pályákon.
Igaz, a MÁV nem alkudozott rosszul a tárgyalásos eljárásban: Lékai Gusztáv szolgáltatási főigazgató szerint 5-35 százalékos árcsökkentést sikerült kialkudni. Állítását alátámasztani látszik, hogy a HVG értesülései szerint a Bombardier például a járművenkénti mintegy 1,2 milliárd forintos induló ajánlatát végül 1,07 milliárdra engedte le - más kérdés, hogy a MÁV végül mégis egy 1,25 milliárdos - a hatvan szerelvényre számítva a Bombardier-nél 10 milliárd forinttal drágább - ajánlat mellett döntött. Igaz, az opció lehívása esetén a hatvan Talent karbantartása a harminc év alatt 20 milliárd forinttal, energiaköltsége 6 milliárddal drágább, de az már nem derül ki a MÁV által közzétett táblázatból, hogy jelenértékre számítva - ha ma kellene e kiadásokra félretenni a pénzt - mekkora ez a különbség. A Bombardier ezért - miután vezérkara hétfőn Berlinből Budapestre érkezett - bejelentette, hogy a Közbeszerzések Tanácsához fordul jogorvoslati kérelemmel.
Az esetleges huzavona azzal a következménnyel járhat, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság a vizsgálat idejére megtiltja a szerződéskötést. Ez esetben végképp elvész az esélye, hogy az első két szerelvény - mint az eredményhirdetés után Lékai bejelentette - már jövő áprilisban üzembe álljon. Pedig némi "hangulatjavítás" ráfér a 11 elővárosi - pontosabban fővárosi agglomerációs regionális - vonalon (lásd térképünket a 97. oldalon) naponta ingázó 150 ezer utasra, akik egyharmadának csúcsidőben csak állóhely jut. A MÁV tavaly elfogadott stratégiai terve szerint a zsúfoltság csökkentésére a mai 114-ről 127-re növelné az üzemelő szerelvények számát (HVG, 2004. május 1.). Bár az akkori ütemtervet nem sikerült tartani, két éve már a Siemens Desiro márkanevű új dízelvonatai járnak a nem villamosított budapest-esztergomi vonalon, az eddig beszerzett 13 szerelvényhez idei és jövő évi szállításra további öt-öt egységet rendelt a MÁV, néhány nappal azután, hogy a mostani tenderből kizárta a céget. A további harminc vonat 2007-ig esedékes szállítása után a székesfehérvári, a pusztaszabolcsi és a tatabányai vonalon is javulna a komfortérzet, különösen, ha a MÁV - mint terveiben szerepel - az elővárosi forgalomban 2006-ig bevezeti a húszpercenkénti járatsűrűséget.
..ha már B-jegy,megboldogult mozgópostás koromból(én voltam az utolsó személyszállítással közlekedő Bcsaba-i)rengeteg ilyen jegyünk volt,sőt csak ilyen..talán még most is találnék keltbélyegzővel ellátottat,ha utánakeresnék..
Én semennyit, a munkahelyem az én útjaimra havi 20-30 ezer Ft körüli összeget, rumlis hónapokban a dupláját is. De a leutazott jegy nálam marad.
A havijegyeket is egy eldugott mellékvonalról hordom a cégnek, áfás számlára. Itt legalább nem veszekednek, ha utas van, örülnek, ha kicsit többet beszéget az ember a személyzettel, mint "kérek egy diákot a Déliig".
A zagyva hídnál fotózd le nekem a sorompót ha meg van még.
Lefotózom, mert ez volt az egyik kedvenc vonatnéző helyem.
Én úgy tudom hogy kanyarodik valamenyit a híd után a tisza és a 4-es utról let tudott fotozni de ahhoz már jó gép kell.
Ezt nem is néztem még, pedig anno mentem át biciklivel a 4-es út mellett Szolnokról a kerékpárúton, majd folytatásban a főldúton Szajolba, de nem emlékszem, hogy láttam volna a hidat.
De 8X zoom, és állvánnyal megyek holnap, így lehet megnézem.
Igen a kiskörei híd. Tudom az örök védik talán megegyezzel velük és meghivnak séta hajókázni:) ugy könnyebb lesz fotózni. Pedig szép nagy híd Én úgy tudom hogy kanyarodik valamenyit a híd után a tisza és a 4-es utról let tudott fotozni de ahhoz már jó gép kell. A zagyva hídnál fotózd le nekem a sorompót ha meg van még.
Amúgy a szolnoki Tisza-híd meredek, mert nehéz megközelíteni, őrök védik.
Meg a Tisza hídjai nehezen fotózhatóak oldalról, a Tiszaugit sem tudtam sehogy fotózni oldalról, olyan széles az ártér, na meg minden tiszta iszap és gaz a környéken, így nem tudtam lemenni, hogy oldalról is csináljak képeket.
Kukkants be ide, a fórum lakói tudják, mikor megyek Komlóra. Le szoktam telefonálni, megkérdezem, melyik pénztár lesz nyitva, ekkor egy körmail, ki mit kér. Elkészül a bevásárlólista, Komlón van egy-két érdekes jegy még.
B jegy??
Keletbélyegzés nélküli jegy. Használd a keresőt, sokszor szó volt már, mi ez :-))). A sorbanállás elleni csodafegyver, amit a fehérnégyzetre is föl kéne tenni, kéthavonta előjön a téma. A nálam fogyós jegyekből szoktam 4-5 darabot venni (70, 180, 200, 240km TÁ, valamint a kocsiosztály-különbözet)
Mostanra sokat változtak a mozdonyvezetői körülmények. Piros felsőben a benzinkutas, kékben a szergej vezére FEHÉR cipőben. Úgy látszik, a CAT nem veszti az olajat :-)
M41 2202: "Ma megvettem Szegeden a Budapest - Szob - Bratislava - Rajka - Budapest útra a menetjegyet (EC 170 - EC 131). 4915 Ft-ra jött ki az ára..."
Ez nagyon érdekes! Itt megint van egy köztörvényes a rendszerben! A Keletiben 5375-ért vesztegették a fenti jegyet! Na ezért készítem el a "tesztet"! Aztán majd a rendőrség és a fogyasztóvédelem megbeszéli a Gizikkel a kérdést!
A MÁV fotóengedély egyben belépési engedély is az utasforgalomtól elzárt területekre. Így a forgalmi irodába szoktam bekéredzkedni, amikor a jegygyűjtők rendeléseit hozom el, meg veszek pár B-jegyet magamnak is. (a pénztárhelyiségbe már nem jó, föl van sorolva, oda kik léphetnek be, nem is szoktam, nem szeretném kellemetlen helyzetbe hozni az állomás dolgozóit). Az "utazóközönség" nem túl kedvező összetétele miatt nem szívesen veszek elő nagyobb pénzösszeget a váróteremben.
Átadás előtt kéretik felolvasni????? Hallottam olyat, hogy Ercsi IV. (azaz í vé) vágányán lassújel található.
V. I. Lenin meg a hatodik volt ...
mert nem úgy kell átvenni az írásbelit, hogy kitépem a kézbesítő dolgozó kezéből,
Ezt el sem tudom képzelni. A forgalmista a kezében lévő írásbelit nem felnyújtja a mozdonyvezetőnek, hanem a combja mellett nyugatja, a kormos meg onnan fentről, ebből a kézből kitépi. Ez cirkuszi mutatványba illő lenne.
A MÁV motorvonattenderén egy perdöntőnek bizonyuló szempont, a járművek fogyasztása esetében a bírálóbizottság a pályázók saját bemondását fogadta el. Pedig rendelkezésre álltak a bizottság kérésére a műegyetemen elkészített tudományos alaposságú vizsgálat eredményei is. Igaz, ezek alapján a százmilliárd forintos nagyságrendű tendert nem a Stadler, hanem a Bombardier nyerte volna.
Tevan Imre (tevan@mail.index.hu) 2005. március 24., csütörtök 18:02
Kapcsolódó anyagaink:
A MÁV elővárosi villamos motorvonatok beszerzésére kiírt tenderének kiértékelésében újabb furcsaságot tárt föl az Index, miután korábban talált egy olyan adatot, amely akár gépelési hibára is utalhat. A több mint 100 milliárd forintos közbeszerzés menetét a vasút pénzügyi vezérigazgató-helyettese is bírálta az Indexnek nyilatkozva. Ellene a MÁV vizsgálatot indított és fölfüggesztette állásából.
A vonattenderen két szempontból bizonyult markánsan jobbnak a svájci Stadler és a magyar Ganz Transelektro Közlekedési Rt. pályázatában szereplő Flirt, mint a kanadai-német Bombardier második helyezést elért Talentje. Az összesen 1000 pontos értékelésben 38,19 pontot vert a Flirt a Talentre a Karbantartási és 30,27 pontot a fogyasztási, azaz "üzemenyag-" költségeken. A vasúttársaság ugyanis nemcsak a járművekre, hanem azok 30 éves üzemeltetésére is ajánlatot kért. Mivel a MÁV a Stadlert összesen csak 6,57 ponttal hozta ki győztesnek, egyértelműen kijelenthető, hogy az olcsóbb üzemeltetéssel nyertek a svájciak.
A MÁV pontozása az elővárosi villamosmotorvonatok tenderén
Pontok
Súlyozott pontok
SzempontokMértékegységBombardierStadlerBombardierStadlerTalentFlirtSúlyTalentFlirtPénzügyi60531,54547,07
Átlagos beszerzési ár
euró/férőhely
11227,15
13226,67
23
230,00
195,23
Karbantartás
euró/év/férőhely
412,62
307,56
15
111,81
150,00
Fogyasztás költsége
euró/év/férőhely
119,03
83,00
10
69,73
100,00
Világítás, fűtés, klíma
euró/év/férőhely
57,65
65,30
5
50,00
44,14
Napi takarítás
euró/év/férőhely
21,14
27,73
5
50,00
38,11
Karbantartóbázis beruházása
euró/év/férőhely
25,24
25,78
2
20,00
19,58
Kereskedelmi15150,00139,26
Utolsó jármű szállítási határideje
hónap
24,00
24,00
6
60,0060,00
Első jármű szállítási határideje
hónap
12,00
12,00
6
60,0060,00
Felajánlott ellentételezés
euró/jármű/év
49333,33
31666,67
3
30,00
19,26
Szolgáltatási12119,58116,79
Férőhely
fő
383
375
8
80,00
78,33
Egy ajtóra jutó férőhely
fő/db
63,83
62,50
2
19,58
20,00
A folyosó legkisebb szélessége
mm
682
600
2
20,00
18,46
Műszaki13121,38125,96
Indító gyorsulás
m/s2
0,85
1,20
3
23,18
30,00
Max. tengelyterhelés
tonna/tengely
15,80
18,00
2
20,00
17,78
Az alacsony padlós rész aránya
%
60,00
90,00
2
18,46
20,00
Hőszigetelés
W/m2/K
1,60
1,60
2
20,0020,00
Zajszint az utastérben
dBA
64,00
64,00
1
10,0010,00
Zajszint a környezetben
dBA
78,00
76,00
1
9,74
10,00
Üzemi megbízhatóság
ezer km
440
400
2
20,00
18,18
Mindösszesen100922,51929,08
Csakhogy úgy tűnik, a fogyasztás pontozásával valami nem stimmel.
A MÁV által az újságíróknak kiosztott, itt is látható táblázat szerint a vonattovábbítás energiaköltségére a Flirt a maximálisan lehetséges 100 pontot kapta, a Talent 69,73-at. A MÁV ezt a villamosenergia-fogyasztási adatból kalkulálta, mégpedig úgy, hogy az ajánlattevők a maximális pontszámnak akkora hányadát kapták, amekkora hányada volt az adatuk a legjobbnak.
(A legjobb ebben az esetben még mind a négy, ajánlatot beadó pályázó közül kikerülhetett, a végső értékelés előtt azonban már kizárták a német Siemenst és a francia Alstomot.) A pontszámok aránya megfelel a táblázatban szintén szereplő adatok arányának.
Egy Talent motorvonat e szerint férőhelyenként 119,03 eurónyi elektromos energiát fogyaszt, konkurense viszont férőhelyenként csupán 83-at. Ha az adatokat felszorozzuk a férőhelyek számával (383, illetve 375), azt kapjuk, hogy a Bombardier vonata 45588 eurónyi, a Stadleré pedig 31125 eurónyi energiát emészt föl haladásához.
Az Index információi szerint a számokat maguk a pályázók adták meg, természetesen a MÁV-tól kapott alapadatok alapján. A vasuttársaság tehát előírta, hogy egy-egy vonatnak melyik vonalon, milyen menetrend szerint, hányszor kell végigmennie, a pályán hol mennyi a megengedett sebesség, milyen emelkedők, lejtők vannak, és így tovább.
Természetesen azt is meghatározták, hogy milyen áramárral számolnak.
A bírálóbizottság azonban úgy döntött, hogy a bonyolultan kalkulálható és a végeredmény szempontjából fontos adatokat valamilyen módon ellenőrzi. A nevező vonatok nem álltak rendelkezésre, így a számítógépes szimuláció módszerét választották.
A műegyetem Vasúti Járművek tanszékén szerencsére több ilyen szoftver is működik, ráadásul a bírálóbizottságnak tagja volt Zobory István, a tanszék vezetője is. Egy ilyen programnak meg lehet adni a jármű paramétereit, hogy milyen pályán és hogyan haladjon. A szimuláció létét a pályázók nem tagadták, eredményéről azonban a tanszéktől nem tudtunk információt szerezni.
Zobory professzor a tanszék titkárságán keresztül üzente, hogy nem kíván újságíróval beszélni. A MÁV kérdésünkre megerősítette az egyetemi szimuláció tényét, ám a válasz arra már nem tért ki, mi lett az eredménnyel.
Március 22-én azonban megjelent a Világgazdaságban a teszt eredménye. B. Horváth Lilla, a tenderről szóló cikk szerzője azt mondta az Indexnek, hogy azóta senki semmilyen kifogással nem jelentkezett a lapnál az adatokkal kapcsolatban. Márpedig a Világgazdaságban az szerepel, hogy a Talent 1,666, a Flirt 1,322 Gigajoule energiát fogyasztana a Budapest és Székesfehérvár közötti próbaúton.
Kattintson a nagyításhoz!
A szimulációban tehát ugyanúgy a svájci vonat bizonyult takarékosabbnak, mint a gyártók adatai szerint, ám a különbség sokkal kisebb.
A Flirt immár nem 46, csupán 26 százalékkal takarékosabb a Talentnél. Nézzük meg, mit kapott volna a bírálóbizottság, ha ezekkel az adatokkal kalkulál! Ha a fogyasztást euróra számoljuk át, majd elosztjuk a férőhelyekkel, a két vonat étvágya közötti különbség 43 helyett 23 százlékra mérséklődik. Ebben az esetben a Stadler 100 pontja mellett a Bombardier 81,04 pontot kapott volna. Hogyan alakult volna így a végeredmény?
A svájci-magyar konzorcium természetesen ugyanúgy 929,08 pontot kapott volna, a Bombardier viszont 922,51 helyett 933,82-őt. Vagyis megfordult volna az eredmény, a kanadai cég kapott volna lehetőséget a 30 (opcionálisan legfeljebb 60) motorvonat szállítására.
A MÁV tendereztetői azonban úgy információink szerint úgy döntöttek, nem veszik figyelembe a független egyetemi szakértők által elkészített szimuláció eredményét, hanem mégis maradnak a cégek "bemondásán" alapuló adatok használatánál.
A Index információi szerint ezzel a bíráló bizottság nem szegte meg a tender szabályait, mégis furcsának tűnik, hogy így döntöttek. Kérdéses ugyanis, hogy a jelenlegi körülmények között lemérhetetlen adat pontosabb meghatározását miért nem látták szükségesnek a lehető legjobb döntés, a közpénzek racionális felhasználása végett.
Érthetetlen továbbá, hogy akkor miért kérték a műegyetem tudósait a szimuláció elvégzésére. Azt persze nem lehet tudni, hogy akkor fölhasználták volna-e a teszteredményeket, ha azok megerősítik a Stadler győzelmét.
traficc: "a gumiorrúak számos nyugati országban járnak."
Nem bűn számolni! Mennyi is a "számos"?
"senki sem vesz észre semmit."
Ez nem igaz! Leakadásnál a hátsó szerelvény vezető nélkül tesz meg néhány métert és alacsony sebességről ugyan, de vészfékezéssel áll meg! Ezt sokan észreveszik!
Jó, jó csak azért lássunk tisztán a kérdésben. Tudod, ha határ utáni első nagyobb állomásig eljárnak, akkor ezt le kell amellé írni, mert könnyen félreérthető.
Tudod, ilyen elven leírhatjuk, hogy Magyaroszágon közlekednek ÖBB 4020-as motorvonatok, meg német 151-es mozdonyok. Igaz, de nem ez a jellemző.