A lap alján setup_full.exe1 letöltés, átnevezés setup_full1.exe és install. Utána kék keretben az upgrade letöltés. Ha ez megvan, az eredeti ikonnal indul a program és vannak elektroncső szimbólumok.
Az nem olyan biztos , Viktor csökkentette a rezsimet emelte a nyugdíjamat és most már telik nötre is : Amúgy nem is tudom mi a fityfenéért köttettem be a netöt mert mindég itt vagyok a déikszek meg elmennek nélkülem .
Úgy hogy LLX ajánlok neked egy 16 éves nagy bögyös menyecskét és ha azt meg ismred nem fog érdekelni az átjátszók dekódolása ,
No megyek 80 m nézök egykét dx 73 Jah és vegyél levegőt is a kavicsháton 73
köSZI Tóni a hozzászólást! nem veszek rövidhullámút..mert pénzem nincs. azthiszem ha pálinkát főznénk a kavicsháton jobb lenne. ez amatőr rádiós téma .ennyi... elnézést ha valakit zavar de van a rádión 1 gomb...a kikapcs! az hogy nekem ez a gondom másnak meg más. én legalább vállalom itt a kilétemet...nem úgy min az aki annonim mocskolódik! köszi..... üdv neked 73dx Kapitányrétre
Borzasztó ez a kínlódás amit csinálsz azzal a panellel !! Kicsit unalmas már minden nap hallgatni azt az okoskodást amit csináltok a kavicsháton azzal az egységgel .
És tudjátok ragozni a semmit egy órán keresztül . :) :)
Inkább vegyél egy RH berendezést és ott lehet kódolni 80m hotelindia .
sZIASZTOK! Hozzád szólok kedves ha7jjz ZSolt! Elküldted a TSU-7 panelt ami nem a Kenwood th28-ba való.Ráadásul valószinű Hibás! Te ezt tudtad kedves ha7jjz. Több emailt irtam hogy oldjuk meg korrekt emberi módon,de válasz NINCS! Sajnos amatőr amatőrt csapott be. Itt ujból kérem hogy rendezzük le. Én sem lopom a pénzt kedves amatőr barátom Ha7jjz ZSolt Őrbottyánban!!! Várom....... 73dx??!
Talán még egyszer nekifutok. Csak borzalmasan zsufi ebben a készülékben minde, nem egyszerű a NYÁK-on eligazodni. Csak nagyító alatt megy. A rajz, az viszonylag egyszerűnek mondható.
Valaki itt érdeklődött elektroncsöveket is ismerő tervező program után? A ProfiCAD nem üzleti változatát letöltöttem, abban "tube" alatt MOSFET tranzisztorok vannak. Viszont van itt egy oldal, csak nagyjából futottam át, talán van használható szoftver.
Köszönöm! Megtaláltam a táblázatot, de a jumperelés csak kissé arrébb tologatja a műsorszóró sávokat, attol függően, melyik födrészem mit hasznának leginkább. Megmarad a kis aranyos világvevőnek. Amúgy is az asztalon van egy készülő 10kHz-30MHz-ig működő vevő. Csak, hát a Luca székénél is lassabban épülgetik :-)
Sziasztok. Nagyon köszönöm a segitséget az antennás oldalakat Kivánok mindenkinek szép napot és jó rádiózást. Maradok továbbra is fülelőben az amatőr átjátszókon Jó érzés titeket halgatni mert mindig érdkes a témakör. Megragadva a forumos lehetőséget ez uton is szeretettel üdvözlöm Kecskeméti Antibácsit és jó egészséget kivánok neki Én időnként elérhető vagyok a PMR csatornákon ahól szivesen hallanék PMR rádiósokat és amatöröket is Sajnos a tapasztalatom az hogy itt Polgárdi környékén elégé kihaltak a PMR csatornák 1 - 2 közeli helybéli PMR rádióson kivül nem lehet hallani senkit :-( Teljes a csend pedig szivesen beszélgetnénk veletek Általában a PMR 8-as csatornán elérhetőek vagyunk. Szép napot Sziasztok.
Ha igazán RÁDIÓAMATŐR, akkor irány a Bronzker, a drága alapanyagárak mellett
is sokkal jobb antennát csinál, mint a felsoroltak - ötödáron.
Carant yagi helyett egy jó tipp: HB9CV, benne a Rothammelben is, a neten online méretkalkulátor is van, csak a frekit kell megadni. Nem kell tuner meg balun. Egyszerű mint a bot.
Sziasztok. Szép napot mindenkinek. Kismadár vagyok a rádiós Fejér Megye Polgárdi 4-es körzet. PMR sávról már biztos sokan ismertek. Van egy nagy problémám. Van nekem egy YAESU FT 7800-as asztali 50 wattos rádióm és sajnos elromlott a CARANT YAGI antennám Ugy döntöttem hogy szeretnék vásárólni egy teljesen új 2 sávos ( VHF - UHF) Tetőre szerelhető ( BÁZIS )körsugárzó antennát. Sokat halottam az Aszódi féle 2 sávos körsugárzó antennáról. de halottam amatőröktöl hogy létezik DIAMON és TRIO STAR körsugárzó antenna is. Nekem egy teljesen új 2 sávos ( VHF -UHF ) körsugárzó antennára lenne szükségem amit felszerelhetnék a tetőn lévő horgonyzott acélcsőre a CARANT YAGI antenna helyére. Kérdésem: Melyik üzletben lehet megrendelni a Aszódi 2 sávos körsugárzó antennát vagy valamelyik ( TRIO STRA vagy DIAMOND ) körsugárzó antennákat. Fontos számomra: hogy 2 sávos, megbizható, jól müködő, teljesen új, körsugárzó antenna legyen !!! Küld el légyszíves számomra azt a Magyarországi üzleti weboldal cimeket ahól lehet ilyen körsugárzó antennát rendelni - vásárolni. Szeretném ha leveledben megírnád azt is hogy milyen 2 sávos körsugárzó antennát javasolsz számomra és mi a személyes tapasztalatod. Várom leveledet : polgardigabi@citromail.hu E-Mail címemre Köszönöm szépen a segítséget és szép napot jó rádiózást kívánok mindenkinek. Szeretettel: KISMADÁR a PMR rádiós Fejér Megye Polgárdi 4-es körzetből.
Hát igen, csak a végén többe lesz a programozás, mint maga a rádió, szóval szerintem elviszem valami szakihoz, akivel 1-2 ezerért megcsináljuk fél óra alatt. Mert így, hogy a gépem se jó, merthogy még soros portja sincs, arról nem is beszélve, hogy az XP alatt hogy futna, nem-e túl gyors a gép, kábelem sincs, azt is csináljak, vagy vegyek, ez így időben is rengeteg pöcsölés, meg pénzben se pár 100 ft. Rádiózni is kevés az idő, nemhogy úgymond számítástechnikára pazaroljam el:) Szívesebben antennázok inkább :) Meg a rádióban is benne van az összes átjátszó, meg a szimplexek 80%-a, csak kb. 5 csatit felejtettek ki belőle, szal nem sürgős.
A legújabb (asztali) gépek alaplapján is sokszor van soros port, csak nincs kivezetve, biosban is le van tiltva. Sőt a házon is van hely a DB-9 csatlakozó beépítésére. Van pendriveról bootoló-futó DOS is. Viszont DB-25 ös soros portot 486-os gépen láttam utoljára :-)
Biztosan javítható. Ismerem, vagy 15 évig volt a hurcibálós műszerem. Leginkább KH-k, poti és kapcsoló baja szokott lenni. Ha a PWR-t jól méri, akkor az alapműszer OK. Minden más zsebrádió alkatrész ami benne van.
Még mindig a VX1000-esem átprogramozásánál tartok, nem sietem el, megy most is jól, használom, van elég más dolgom, szal ráérős a dolog. De ma addig eljutottam, hogy egyáltalán ránéztem a számítógépem hátára, és nincs is rajta RS232-es csati! Egyedül a nyomtatónak van a 25 tüskés aljzata. Ez is soros, vagy ez párhuzamos? Mert van 25-ös soros is elvileg, RS485. Lehet nem is jó ez a gép hozzá.
Ezt a műszert lehetne állítani/javítani? Az SWR része nem tökéletes.
Nem megy ki még a piros végére sem méréskor. Másik műszerrel lett összehasonlítva. Ki nem dobnám, mert azért jó kis műszer ez. A power , és egyéb része működik.
A kondi kigyomlálása után a panelt jól le kell pucolni. IPA, vagy Kontakt WL, fogkefe, dörgölés. Gyerek fülpiszkára szintén WL, dörgölni. 2-3-szor lemosás és dörgölés felváltva. Az új beforrasztásánál már nem szabad, hogy a savanyú elektrolit szag bejátszon.
Ha a forrsztási felület szörke, krétás akkor le kell kaparni fényesre. Aztán kiforrasztó harisnyával bő gyantával leszedni a rotyvadt cint. Gyanta lemosása és mehet fel az új kondi.
Ez annyival szarabb ügy a REV-nél, hogy azokból egy csípőfogó egyből kiszedi a bajt. itt az SMD macerásabb. DE!
Ami gáz, hogy a kifolyó elektrolit vezetővé teszi a nyáklemezt! Elrohasztja a cint és nem olvasztja a páka! Egy sötétszürke bűzös trutyi lesz belőle. A Weller hegyet 30-40 ilyen forrasztás befeketíti, nem futja többet az ón!
Ez az "ennyi" lehet sok is. Ezekben tipikusan pici inverter csinálja a 30 V körüli hangolófeszt. Ha az "rohad", akkor minden galádság bejöhet.
Ez főleg az SMD aluelkóval épített rádióknál törvényszerű abban a korban. Nem tudom, hogy a 2001D-ben ilyenek vannak-e? Ha igen, gondolkodás nélkül kikaszálni belőle mindet.
Sajnos az inverter külön kis dobozkába van forrasztva valszeg.
Szinte minden rádió átkonfigurálható más szabványra is. A német eredetűekből a műsorszórón kívül más ki volt tiltva. Jumperek átforrasztása szokott a megoldás lenni.
A szervizdoksik első oldalain szokott lenni a megoldás kulcsa, kis táblázat formájában.
Sony icf2001d ről van valakinek rajz v. szervízmanuál?
Elsőnek valami kontaktos volt(hangerő ütemében berecsegett, mintha ugrálna az adó freki,mikor egy varkikapos ado vfo kontaktos fesszel van és afc -s vevő huzná frekire), mostmár teljesen rossz :(
Eleinte néha recsegett és most rh sáv tetején kifagy új elemmel is de picit merül az elem minden sáv tetején kifagy és egyre lentebb ha merült az elem.
Mintha nem jutna elég fesz mindenhova, gondolom varicappal hangol...
Nagyon szeretem és régóta hű társam, jó lenne megcsinálnom...
Az R-10x család "termékfelelőse" szerint a tűzoltóknak is volt 40 megás rendszere.
Mint mondta, az említett FM10-40 szétrázódott, utána cserélték őket R-108-akra. Van pár eltérés a katonai verzióhoz képest, pl. a gyári tartozék táp, a gyárilag kivágott hátlappal.
Létezett :) Nagyon régen. Még az 1960-as évek elején. AKkoriban még legjobb tudomásom szerint volt a vasútnak némi maradék-rádiórendszere a 40 megás sávból. Ezt a későbbiekben felszámolták.
a maros-b gyermeki egyszerűséggel szétszedhető külön adóra és vevőre, ideális apró távvezérlési vagy kommunikációs barkácsmegoldáshoz. (" ... oszt jónapot":-)
Nézz tükörbe hümmögő balfaszkám!Pont a hozzád hasonló idióták égetik az amatőröket nemzetközi szinten is,nagyhangú hümmögó filozófus majmok. a sávok BARBÁRAI!!!!!
Ha a rádióhoz gyári programot használsz,ott le van írva minden.Segítségként: a beírt adatok után csatlakoztasd a kikapcsolt rádiót az ámítógéphez.
A "mode" gombok együttes nyomása alatt kapcsold be a készüléket. A kijezőn megjelenik a "recervie" felirat, az alatta lévő "A" gomb menyomásával beáll az olvasási állapot,már csak kattincs az "OK-ra és beolvas mindent,amit írtál neki.
De ezt olvashatod,ha a legördülő menüben rákattintsz a "Send...." gombra.
mor23-nak.Sajnos nincs rá lehetőségem,jelenleg antennám sincs.Nyolc évig laktam egy szövetkezeti társasházban,és a szövetkezet,valamint a lakóközösség nem engegte az antenna telepítést.Sajnos nálunk ez nagyon megy.Most költözés után szeretnék ujból beszállni.
Ha tudsz segíteni,azt megköszönöm,akár magánban is. Innen@citromail.hu
Keresnék némi infót, leírást a BHG MSA10.10 típusjelű kis egyszerű rádióteszterének löketmérő fiókjáról. Azaz annak a kezeléséről, működéséről. Egy kapcsolási rajz sokat segítene. Ugyanis úgy fest, hogy az én kis teszteremben ez a fiók nem működik :(
Üdv.ft897d rádiómat,hogyantudom összekötni a számítógéppel.win7 32bit.usb .Cat kábel megvan.ham rádió feltelepitve.mi kell még hozzá.A rádiót.hogy kell hozzá állítani.Köszönöm a segitséget.
Most nem vagyok otthon, rádión nem tudjuk megbeszélni. A gépkönyve szerint a panel behelyezése után az aktiválást az F billenytyű megnyomása, majd a 3 számú gomb megnyomásával tudod végrehajtani. Ekkor a kijelzőn meg kell jelenni a "CT" felíratnak.
SZiasztok! kérésem lenne! Kenwood th28-ba lett téve TSU7 CTCSS panel. Sajnos ezután a rádió indit,de hang nem megy ki. Veszi az inditást ,de hang itt sem jön át.
Panel nélkül ad-vesz. Valamit még beállitani kellene,de nemtudjuk mit? Ha valaki tudná a beállitást kérem segitsetek! Ennek üzemelni kell a ctcss panellal. 88.5hz-et beállitottuk. Köszömöm ha segit valaki!!! 73dx! email: ha7llx@gmail.com
Keresnék továbbá infót a YAESU M-160GPX típusú bázisállomás-antennáról. Leginkább a hangolása érdekelne. A neten csak egy lengyel oldalt találtam ezzel kapcsolatosan, azonban én nem tudok lengyelül és a gúglifordító sem olyan szintű, hogy abból bármit is ki tudtam volna hámozni :)
Rádióamatőr-engedéllyel kapcsolatos segítséget szeretnék kérni. Hamarosan lejár az engedélyem és már elfelejtettem, hogy időközben pontosan mi és hogyan változott. Ha jól tudom akkor már illetékmentes a hosszabbítás.
Már csak azt kellene kideríteni, hogy pontosan ki, hol, milyen címen foglalkozik a hosszabbításokkal.
Aztán azt lassíthatod, gyorsíthatod a médialejátszóval, fel is veheted mobilra vagy akármire. Példaképpen, én így újítottam fel a morse ismereteimet. Most már a vegyes is megy 80-90-nel. A probléma nem ott kezdődik, hogy nem tudod levenni, hanem az adásnál. Meg fogsz lepődni - bár elég OM lehetsz -, hogy a saját adásodat visszajátszva nem érted, mit adtál. Ennek nagyon egyszerű oka van. A szép egyenletes adást helyes billentyűzéssel lehet elérni. A billentyűt nem szabad kopogtatni ( harkálykodás), hanem meg kell fogni három ujjal és csuklóból kell adni.
Az imént említett piros-fekete könyvben ez is benne van. A könyvet a honvédségnél is használták tankönyvként távírász oktatásra.
A rádióamatőröknek nem "jutott" frekvencia(tartomány).
Ennyi maradt! :)
Nagyon jó fogalmazol. Miután kikapcsolták a sáv zavaróadóit, utána nyitották meg az 50 és 70 megás sávot. Most aztán van amatőrsáv dögivel, csak lassan nem lesz, aki forgalmazzon rajtuk...
Talán bárgyú ötlet: az amatőr anyagot valami hangformátumban magaddal vinni és a hosszú utakon hallgatni.
OFF
Sajnos a robot sok mindentől elviszi az időt. Pár éve még én is jártam az eget egy C-172-vel. Mára maradt a munka rajtuk és egy hiéna kör "rádiópróba" hivatkozással. Pedig semmi adósságom nincs, törlesztésem se.
S örüljünk, hogy nekünk még van munkánk ennyi is legalább.
hidd el, hogy manapsag mar maskepp mukodik a vilag. Emberek rokkannak bele abba, hogy nem erhettek el azt az eletben, amit el akartak, es most nem a maganrepcsit, es a toronypalotat ertem ez alatt.
En 8 eves korom ota szerettem volna repulni, es 27 eves koromra jott ossze, de aztan azota annyit dolgozom, hogy pl. ne legyek hajlektalan, hogy iden pl. 1, azaz egyszer volt alkalmam lecsuszni a Csobancrol. Lehet valasztas: otthagyom a munkahelyem, es belepek a magyar melyszegenyek taboraba. Akkor mar ennyit se fogok tudni repulni. Hidd el az amatorvizsgaval is ugyanez, az emberek javaresze kenyszerpalyan mozog, berrabszolgak vagyunk, akar tetszik, akar nem, a civilizacio egy hanyatlo agaba szulettunk bele, ez van, itt ugy lehet ervenyesulni, ahogy tudsz.
Erdekes modon, nekem sikerult eddig kotetlenul radiozni, anelkul, hogy belenyomkodtam volna barmelyik atjatszoba, neagyisten a repsavba, amatorsavokba.
Hozzateszem, ezzel en nem vagyok a radioamatorok ellen, sot. Es azt se tamogatnam, hogy mondjuk a radioamator savokbol "kanyaritsanak ki" valamifele savreszt affele "CB savnak". Ha az akarat meglenne, meg lehetne oldani, akar europai szinten.
Egyebkent amatorvizsgat regota szeretnek tenni, nem tettem le rola, csak sajnos nincs ra idom, mert hetfon (2 hetente vasarnap) 3 kor kelek, (mint holnap is) es csak aludni allok meg, egeszen pentek este 8ig.
pedig pont erre jo pl. az 555on a terjedes, vagy pl. elofordult, hogy az otthoni arvizekrol a holland tengerparttol par km-re a K40en kozepen terjedesbol tudtam csak ertesulni, mert ugye 540kHz mar nem nagyon van, azonkivul nyaron estefele amugy se hallani azt a savot. Jocskan lenne igeny legalabb par frekire also, kozepso, felso KH savban, hogy Europa szerte tudjanak az emberek radiozni.
Baj az, ha valaki kotetlen temarol radiozik nagy tavolsagra? Jelzem: elhatarolodom mindenfele fikazos,falkazos,bofogos stb elemektol. Csak kulturaltan, es viszonylag kotottsegmentesen szeretnek radiozni.
Kozossegi atjatszok is vannak sok helyen, nem zavarnak senkit.
Ha ez így megy tovább, nyitok egy topikot kísérleti rádiózás címmel. Persze attól függetlenül, hogy jelenleg troll etetés folyik a topikban, még feltehetnék néhány szakkérdést, de most egyelőre elvagyok a hülyeségek olvasásával is.
No, hátha a kísérleti rádiózás topikba nem eszi be a fene a trollokat meg a politikusokat. Csak még nem jött el az ideje, mert egyelőre nem készült el az alapkészülékem, amivel mindenképpen QRP, de minél nagyobb távolságú összaköttetéseket remélek, a lehető legtöbb üzemmódban. Csak pénz és idő kérdése.
Amatőrvizsgám meg vagy lesz, vagy nem lesz. Kedv kérdése. Annyi bizonyos, hogy nem nyomulok rá senkire a sávokban. Akkor sem tettem, amikor hivatalból rádiózhattam.
Végigolvastam a hsz-eket. Valóban, kultúra kérdése az együttélés, de ha másképp nem megy, hát lecsap a hatóság. Jobbat én sem tudok, de az szívás lesz mindenkinek, mert akár egy legális amatőr kísérletre is mondhatják, hogy nem az. Aztán mire tényleg bebizonyítod, megőszülsz vagy kikúrod a technikádat az ablakon, már amennyit a hatóság meghagyott. Pedig, lehet, hogy csak a kimeneti aluláteresztőt szabtad el, de a felharmonikus pont zavart valakit.
Ennyit a kalandozásról!
Jó vételt, jó szórakozást! Ja, ez Cseke László volt.
"Es azert egy amatorsav nem emlitheto 1 lapon sem a repulesi frekvenciakkal,"
Ha véletlenül fellapoznád a Nemzetközi Rádiószabályzatot, azonnal látnád, hogy az elsődlegesen kijelölt amatőrsávok semmivel sem alacsonyabbrendűek a repülési, hajózási és egyéb kijelölésekkel...
Van az ember életében pár dolog, amire szakít időt, aki komolyan gondolja. Elmegy érettségizni, esetleg diplomát csinál. Rgv. szakszót csinál. Jogsit szerez pár kategóriára. Az amatőrvizsga is olyan, amit csak egyszer kell letudni. Evvel csak csiszolódik, kárára nem lesz.
Akinek ez túl sok, annak lettek a PMR és CB sávok.
Ahogy egy siklóernyősnek is kell egy alapszintű vizsga. Ha meg komolyan fejlődik, akkor szakszó, oktatói.
a baj egyreszt az, hogy sokaknak kedve sincs letenni a vizsgat, a radioamator frekvenciakon torvenyileg megszabott temabali kotottsegek miatt. Aki nagy tavolsagokat akar kotetlenul atradiozni, az mit tehet?
Masfelol a mai elektronika lehetosegeivel nem tartanak lepest a jogszabalyok sem.
Es azert egy vizsga nelkuli sikloernyozes, vagy urambocsa repsavon radiozas(Terrorcselekmeny!) nem ugyanaz, mintha PMR9en radiozik valaki 1-2 W-al.
a helyzet az, hogy sok embernek (foleg videken) se ideje (munka miatt) se penze (mivel a munkat altalaban nem fizetik meg rendesen) nincs arra, hogy feljarjon pestre, vagy akarhova 100km-eket azert, hogy levizsgazzon, vagy epp jol meghuzzak, es az illeteken felul elbukjon egy zsak idot, vonatjegyet, stb. nem is emlitve. Annak, aki viszonylag sokat radiozik, de nem akar versenyezgetni, stb (HOBBI radios) nem biztos, hogy eleg a 40CH kozep, foleg nyaranta, amikor csak a 11m-es sav engedelyezett,es tele ukran natasakkal meg a pmr, tele darusokkal. Vagy amikor 26-28 Megan akkora az alapzaj, hogy FM-en 500m-re se tudsz elszolni, mert olyan a kornyek. (pl. a popecul arnyekolt trafoallomas mellett.)
Aranyoskám basszalak fülön, idefostad ezta megreformált szockomunista felsőbbrendű maszlagot,aszsiszed bevesszük, otthon lapítol a zasszony mellett letiltott a csöcsről nem viselkedtél jól mostmeg viszket a faszod.ááááááá
igen, a mai vilagban keves, mert bizonyos terjedesi viszonyok kozott nemhogy 5 km-t de egyet se lehet atradiozni, mert zavarjak pl. az ukran taxisok duplaalso 1-es duplafelso 40 kozott az egesz savot, viszont egy nagyobb tartomanyban konnyebb csendesebb csatornat talalni.
Kompromisszum az is lehetne, hogy a kozep 40 folott (vagy alatt) ki lehetne osztani nagyobb teljesitmennyel forgalmazhato csatornakat, es bizony az uhf savban a 8 pmr csatorna is igen keves. (ha csak azt nezem, a Csobanc, vagy Vertesszolos folott par 100 m-rel a hegy folott lejtozve fel Wattal lefedem a fel orszagot... darusok ugyszinten.)
Az idealis az lenne, ha valamennyi savban (1.8,3.5,7,14,21,27-8,50,70,145,446,1200Mhz) lennenek egyedi engedely nelkul hasznalhato frekvenciak.
Persze akkor is lennenek onkentes rendorok, akik megprobalnak alatenni a masiknak.
Radioamatorok kozott is akad jocskan, aki nyomja kiantennazva pmr-en, freeband frekiken, 11m-en. Megse csucsul bilincsben, meg nem eg maglyan a radioja, mert kepes kulturaltan viselkedni. Csak hat tobben vannak azok, akiknek ellensegkep kell, szukseguk van ellensegre, nyomkodosra, akit uldozhet, mert ez a leteleme. Sok magyar ember ilyen, (mellesleg a jugok is ilyenek, 100 jugo sofor kollega mellett dolgozom Becsben.) Ezert is esett szet mindket orszag. Ra kellene jonni a bajok forrasara, es akkor nem itt tartanank vegre.
Az izraeliek pl. felepitettek egy orszagot a sivatag kozepen, pedig nem okosabbak mint mi, csak hat kepesek osszetartani. Itt pedig az elet minden teren (a radiozasban, a kozlekedesben, foldon, es levegoben) egyarant egymas megakasztasa folyik. Ezert huz el innen az intelligensebbje.
Mint mondtam, ezeket a viszonylag liberalis radiozasi lehetosegeket meg kene becsulni, es kihasznalni, nem visszaelni vele, mert elobb-utobb tenyleg bedurvul a hatosag, es megint nekiallnak bezuznu,lefoglalni,atfurkalni a radiokat, aztan akkor tenyleg csond lesz.
Kapufa öreg! Altostratus soha nem voltam. Ismerem őt és becsülöm. Őt még nem olvastad sehol sem trollkodni. Azért vágták ki egyszer, mert rossz helyen emelt szót a trollok tobzódása ellen.
Tévedsz. Csak az a fikanick a seggfej aki idejön balhézni és trollkodni. Ezek kiemelt gyülekezőhelye volt a PMR topik idáig. Nagy tisztelet a kivételnek ott is, aki kitartott és kitart a topik igazi célja mellett. Aki nem falkázik, hanem a mikrofongombot nyomja.
szerencsére a hatóság szellemi tulajdona nem egyenlő a tiéddel ,mert akkor még mindég csöves tévét meg detektoros rádiót barkácsolnának a hétfői adásszünet alatt, meg gyereket de annnak se lenne értelme mikor felnő olyan hülye legyen mint te.
aki ki meri mondani, az egy dolog, es aki konkretan feljelentget masokat, az egy masik. En is konkretan ki merem jelenteni, hogy Ny-Europaban sehol sem ilyen toleransak (barmilyen okbol is)a radios "kalozokkal", freebandes tarsadalommal szemben, es ezt inkabb megbecsulni kene, mint egymast feljelentgetni. Amig valaki kulturaltan radiozik, es nem zavarja a fizetos frekiket, sztem nem fognak foglalkozni vele. Olaszban hasonlo meg a helyzet, meg egyszer nem maceralt ott a yard sem, pedig 5 fajta kulombozo antenna volt anno a Scania tetejen, Osztrakban, Nemetben viszont elegge felve mertem bekapcsolni, jopar antenna meg eldugva hevert az also agy mogott..
Ne dőlj be a trollnak. Unatkozó PMR fórumos seggfejek. A hatóság akkor fog és tud keményebben eljárni, ha előbb törvényt módosítanak a cifra palotában. (Persze ez megvan 1 nap alatt, ha akarják.). Meg kapnak munkaerőre, technikára 10-20 milliárdot. Amíg a stadionok fontosabbak, addig virgonckodhat a kalóz, a troll.
Most ha ezt tenyleg komolyan gondoltad, es raall a hatosag mindenkire, sot, elkezdik elkobozni a kamionokbol is a radiokat, akkor elobbutobb kiderul, hogy honnan indult ez az egesz. Nekem tokmindegy, mert en mar nem sokat jarok Magyarorszagon, nem zavar, mi folyik otthon, de szerintem akkor te se sokaig maradsz majd Magyarhonban.
Még az OFF-oldába nem tetted fel, kedvesem. Az én e-mailem nyitott - a számodra is -.
Mint látod, kalóz a nevem, a többit megbeszélhetjük. A rádióamatőrködésről és a rádiózásról más fogalmak beszélnek. Na, nem is akarom itt a topiktársakat untatni ezzel az OFF témával. Inkább megkérlek, küldj mail-t és majd ott kitárgyaljuk a témát! Kösz!
Ide is jelzem, hogy hivatalos feljelentést tettem a kalózrádiósok illegális csatornahasználatával kapcsolatban. Köztük van majdnem két tucat freeband, és pár átjátszó is. Bizonyítani is kell: több száz órányi felvétel, tökéletes minőségben. Innentől lehet sopánkodni az ügyön! Kíváncsi vagyok, hogy erre mit lépnek a frekvenicalakók!
OK Józsi! Szia! Pont ezért kerestelek a HG3RVA -n , úgy két-három hete. Gondoltam, ha valaki akkor talán Te ... Pont mobiloztál, s nem értél rá. Köszi előre is!! A citromailnak menni kéne. Van egy másik: ha6smf@telenormail.hu TNX 73 ! ferkó
Kicsit off a dolog, de nagyon bosszant: milyen okosságot kell elkövessek ahhoz, hogy ne kelljen minden alkalommal bejelentkeznem a fórumba? Hiába teszek pipát a "bejelentkezve marad" mezőbe, minden bekapcsolásnál újra kéri a nicket és a jelszót.
A debreceni börzén szert tettem egy 99 csatis VHF-es Yaesu VX-1000-re. Szinte ugyanaz, mint az ismertebb FTL-2011. A rádió ugyan fel van programozva a rádióamatőr frekikre, de szeretnék rajta igazítani, betenni pár CT-kódot átjátszókra, meg átrendezni a csatikat, szóval programozni szeretném.
A netem találtam is hozzá kábel-rajzokat, meg a CE7-es programot, de arra sehol se találok pontos infót, hogy milyen számítógép kell ehhez. Sokan azt mondják jó az én XP-s P4-esem, de van aki azt mondja valami régi lassú gép kéne hozzá, ami nekem nincs. No meg vannak olyan rajzok amiben BC 413, 548 tranyók, meg MAX 232-es IC van. Melyikkel érdemes megépíteni? A MAX232-őt hallom sok helyről emlegetni, viszont a tranyós áremköröket egyszerűbb kivitelezni. Ezeknek van esetleg köze a számítógépigényhez?
Sosem csináltam még ilyet, de szívesen kisérleteznék vele, csak érdekelne, hogy belekezdjek-e a "gyors" számítógépemmel, vagy inkább vigyem el szakihoz, aki pár ezresért megoldja nekem. De én magam szeretném, ha tudom. Viszont lassú gépem nincs, meg nem is igen lesz.
Ez a nick az enyém, nem a kollégák hozták létre. Hogy miért új, az hadd legyen az én dolgom. Amúgy csak ez az egy van. Persze nekem tök mindegy, mit hiszel.
Nagyon jó ez a jobb 1-es spamszűrő, de kénytelen vagyok hozzászólni:
1. A szűrő hatékonyan kikapcsolja a gyökérkönyvtárat :-))
2. Spanunk már több ízben fikázza a rádióamatőr területen tevékenykedő olvtársainkat, bár hozzászólásaiban felemlegeti a sangyem, triasuny stb. kimagasló RH-vevőit, mintegy felevenítve régi rádiós múltját :-))))))
3. Ha ennyire nem képes egy(részben személyes ismeretséget is megvalósító) topik virtuális etikai szabályrendszerét elfogadni, az:
3. Kereshet másik topikot a gyanútlan áldozatok céltalan kivesézének céljából.
Figyelj te nagyon doki! Én elhiszem, hogy te egy überokos, mindenhez értő polihisztor vagy. De tulajdonképpen mi a bánatért kötekedsz te állandóan? Nem akarok neked utasításokat adni, mire való ez a fórum ill. topik, de biztos nem arra, hogy megpróbáld mindenki fölé helyezni magad. Esetleg állj neki valamilyen készüléket építeni, vagy ha megengedheted magadnak, akkor vedd meg és a rádióhullámok hátán szerzett tapasztalataiddal gyere ide.
1. Akik létre hozták, azért tették, hogy a rádiózás ill. az ún. rádióamatőr-mozgalom eredményeit és gondjait itt megbeszéljék.
2. Aki meg idelátogat és nem profi vagy nem évtizedes rádióamatőr, az azért teszi, hogy tanácsokat kérjen vagy ha új ötlete van, azt megossza a többiekkel.
Megkérlek, ha az egód engedi, akkor a bomlasztásból menj át valami más stílusba!
Onnan hogy engem cikizni kezdtél, a kérdezőt (32476) pedig nem segítetted semmivel, hasznos hozzászólásod nem volt.
Se tények se alternatívák se semmi. Csak azt mondtad hogy amit én mondok az nem igaz, de ennek bizonyításával nem strapáltad magad.
.
Valóban elsőre egy kínai hamisítványnak néztem, mivel ilyen díszes átlátszó/fényes megoldást még nem láttam. De egy fél megapixeles fotóból nemis igen látni jobbat. Fél megapixeles fényképezőgépek már egy évtizede is elavultak voltak. Itt 500kB a max fotóméret, abba 6-10Mpixel el szokott férni nálam, nemcsak fél Mpx. A többiek se foglakoztak mással csak hogy nekem ellentmondhassanak, de tények és alternatívák keresésével nem strapálták magukat.
.
Linkeket egyikőtök se adot ezzel a felszólítással: "Így lenne a helyes"... se nekem se a kérdezőnek..
"Ezt nem olvasom, ezt írom. Ugyanis abban az antennában, aminek a saját készítésű fotóját betettem, ott volt"
Ja az más. Azt hittem fordítva érted, úgy hogy kiszerelték az általad látottból, a linkeltben meg benne lenne, mert az valóban valószínűtlen lett volna. De hogy egy antennához építenek antennaerősítőt amit láttál, azt szinte természetesnek találom.
De eddig az antennáról, és nem az antennaerősítőről beszéltünk.
Kérdés is volt: "Ennek a szélessávú antennának a méretezése sokunkat érdekelne."
Próbáltam a megnevezésével (tölcsér=horn antenna) és linkekkel segíteni, de olyan elfogultsággal és rosszszándékkal találkoztam köztetek mintha cigányliszkára tévedtem volna... :(
Keresgéltem egy plexi-antennát, ahol a plexi csak tartóelem, a dipól és a reflektor egy sztaniolcsík, golyóscsapágyon forog és kiváló lesz UHF-DF-re...
Ezt nem olvasom, ezt írom. Ugyanis abban az antennában, aminek a saját készítésű fotóját betettem, ott volt. Nem univerzális antenna, kifejezetten egy meghatározott vevővel történő együttfutásra, csak vételre lett kialakítva. De biztos neked van igazad, hiszen nem láttad...
Ha jobban megnézed az antennafejet (meg a leírást, hogy az antennafejben előerősítő van), láthatod, hogy ez az antenna nem az az antenna. A Tempest antenna kifejezetten ehhez a vevőhöz és ehhez a méréshez egyedileg készült...
Ez egy demonstráció volt, a "Tempest" problémakör szemléltetésére. Az összeállítás a kis vevővel és egy NYÁK lepkeantennával egy kb. 6 méterre lévő LCD minotor képét rekonstruálta valós időben:
Volt egy "nagy" SDR is kifejezetten Tempest célokra (ehhez volt a nagy antenna), amelyik ugyanezt 100-120 méter távolságról tudta megtenni...
Sajnos elég rossz szögből sikerült lekapni, de csak itthon vettem észre, hogy a tükröződések miatt első ránézésre átlátszónak tűnik... Eléggé el voltunk foglalva a mérés összeállításával...
Amit plexinek nézel, az maga az antenna, polírozott ezüstözött vörösréz. A kosár körülötte Faraday-kalitkaként próbálja kizárni az oldalról jövő jeleket. A polárváltó és az előerősítő az antennafejben van. A szerkezet a Prágai Műszaki Egyetem laborjában készült...
A Budapest Fővárosi Rádióamatőr Klub az utánpótlás biztosítása érdekében évente több alkalommal tart rádióamatőr vizsgára felkészítő tanfolyamokat, amelyek jó alapot nyújtanak a rádióamatőr engedély megszerzésére. Az ilyen tanfolyami képzés alatt a résztvevők megtanulhatják az analóg és digitális technika alapjait, rádióforgalmazási tapasztalatokat szerezhetnek, és olyan berendezéseken gyakorolhatnak, amelyeken a rádióforgalmazást élesben is átélhetik. A tanfolyamok végeztével lehetőség van vizsgát tenni az NMHH-nál.
A következő rádióamatőr vizsgafelkészítő tanfolyam kezdése 2013. október 05. szombat 10:00.
A szkennerek sok esetben a saját kis antennájával dolgoznak csak jól. A nagy erejű adók bezavarnak minden hullámsávba egy tetőantennáról.
Érdemes mindig olyan sávú antennát használni, amit épp figyelni akarsz. Ez is ad egy jó előszűrést. Repsávra egy 60 centis botantennát, 400 megára egy 16 centis pálcát és így tovább.
- A MIPS gyorsította az IRQ kiváltódását is további árnyékregiszterekkel. Aki nem ismeri: ekkor nem kell a hardvernek regisztert mentenie, automatikusan multiplexálódik be az IRQ-ba ugyanazon néven egy másik regiszter bank. - a 480 Mbps sebességű High Speed USB-t is támogatni fogja. - I2S (A/D és D/A chip) fogadása 50 MHz-es I2S órajelig. - a processzor rész fogyasztása a MIPS adatai alapján 0,16 mW / MHz körül fog alakulni. Ez 10 mA alatti processzormag fogyasztást fog eredményezni 3,3 V-ra vetítve.
Kézi szkennerrel belehallgattam este a 108-400mhz-e sávba.Azt hittem,a rep sáv szent,ott nincs műsorszórás,így meglepődtem,hogy zene,és műsorszó adók is vannak ott.Nem zavarják a légiközlekedést?Miért adnak am-ben műsort?
Tovább szeknnelve 400mhz ig vannak adók.
Néhány példa:
108,66 MhzVOA
108,7125 Mhz Magyarul olvasott fel híreket valaki,aki vélhetőleg nem tud magyarul,csak olvassa.
Tovább menve:246,2125-angol,265,4625 francia,329,46 valami meccs közvetítés talán törökül?Azt hittem,140Mhz felett már mindenki fm-ben ad.
Vagy nem jó a szkennerem?Próbáltam,veszi a petőfit,ott ahol kell,cb freikit is,kaputávot is.Szerintem jó.
Nem tudtam menni, pedig készültem. Ránk maradt a 15 hónapos felügyelete, mert a szülők kaptak egy hosszú hétvégét, Rómába repültek. Mire hazajöttem a reptérről, a nővérkéje lázasan került elő az iskolából Így nem hagyhattam egyedül Hajnira őket, hisz akkor ki szalad boltba, patikába...
Qq, az én víruskeresőm nem vett észre semmit, biztos az is KGB befolyás alatt van :-)
UA0KGB-vel én Friedrichscafenben személyesen találkoztam (olyan hívójelű kitűzőt csináltatott magának ott a helyszínen egy német amatőrtárs).
Akkor támadt derültség, amikor oroszul szóltam hozzá, és nem tudott válaszolni.
Lehet hogy csak valóban karácsonyi ajándékként fog elkészülni nálam is ez a Motorola A.2000 átalakítás,ha csak valaki tényleg nem segít hozzá az átalakításhoz szükséges Eprom tartalomhoz,vagy egy már beégetett kész darabhoz.
Sajnos mivel programot írni nem tudok,így aztán marad a várakozás ez ügyben,no meg a keresés a külföldi hasonló fórumokon.
A mai világban sajnos mindent azzal a festett papirossal,amit pénznek hívnak lehet ilyen dolgokhoz hozzájutni,nyilvánvaló hogy én is áldoznék rá józan érték határokat figyelembe véve,de még ezidáig nem kaptam visszajelzést ez ügyben.
Ami a PMR-t illeti én a 446.08125/CTCSS141.3/ vagyok helyileg elérhető.
A 2 méterre most készül az antenna hogy Z.egerszeget valamint a Fonyodi átjátszót is elérjem.
A Petyaművekkel már felvettem a kapcsolatot korrekt segítőkész volt,az átalakítással kapcsolatban is megtaláltam nála a hasznos dolgokat a készülékhez,azonban eprom tartalommal ő sem tudott szolgálni.
Ez itt a sarkalatos pontja az egész dolognak.Sajnos még egy eredeti kapcsolási rajzot sem találtam érdemben a készülékhez.
Hiánycikk,vagy nem publikus...mint ahogy az átalakításhoz szükséges eprom tartalom is... :-)
Mindenestre köszönöm az infót,kutatok tovább hisz amiket eddig összeszedtem az átalakításhoz,sejteni engedi hogy valahol valakinél létezik az a kis bin.file ami az eprom tartalmat illeti,de nincs publikálva.
Ma regeltem be ide így új jövevényként,még senkit sem ismerek.
Egy kissé beleolvastam a topicba és talán jó helyen kopogtatok a problémámmal.
Keresek már jó ideje egy használható eprom tartalmat a Motorola Associate 2000 tip 450 telefonhoz, amivel használni lehetne PMR frekin a CTCSS-l együtt.Ehhez már találtam egy használható doc.leírást is de semmi egyebet.
Ha valaki tudna némi infóval szolgálni hogy hová,vagy kihez forduljak a keresett eprom tartalomért,azt megköszönném.
Azt hiszem, legalábbis ha az emlékezetem nem csal, nekem meg van a komplett javítási kézikönyv. Abban minden beállítási adat benne van. Elvi és beültetési panelrajzokkal együtt, ma délelőtt megnézem, úgy is esik az eső. Ha kell küldöm. Különben köszi a csomagot, email majd megy.
A használtak az érdekesek nyilván. Abban viszont van érdekes. Egészen jó szkópok 250 ojró körül. S ezek nem bóvlipiacos nepperárak.
Fele, mint a Dózsa Gy. úti pincében.
Ilyet évtizedekre vesz az ember.
Mikor az itthoni HAMEG 1005-öt kerestem, hónapokig bóklásztam a neten. Európában egyetlen normális nem volt. Végül az USA-ban találtam. Annyiért, mint egy fatengelyes alap 20 megást bármelyik itthoni boltban. Légifuvarral, vámmal volt 45 ezer.
S egy német műszerkereskedő cégben jobban megbíznék, mint egy Vaterás nepperben.
Vannak szép dolgok csak az a kérdés, hány olyan műhely van az országban ahol ezeknek az árát ki lehet termelni. Nem a katonaság-rendőrség-állami cégekre gondolok mert ott a pénz nem számít és a fizetős telekom cégekre sem.
Tekintettel arra, hogy az analóg rádióim nagyrészét eladtam és a dolgaim rendezgetése közben ráakadtam erre-arra.....itt egy kis szedd-magad akció az érdeklődő, bütykölni vágyó amatőrök számára, akik érdeklődési köre nem ragadt meg a fingling és puxiwuxi rádióknál...
Feltöltöttem az egyik weblapomra (www.stornophone.hu) a Stornophone 6000 és Motorola Mc Spectro rádiókhoz általam átmókolt, magyar nyelvű és frekvenciát kijelző programot...ezúttal a VHF változatot töltöm fel....
...egészen addig, amíg meg nem látom, hogy valaki a saját neve alatt henceg vele! Akkor kőkeméyn seggberúgás és barátai hadjárat indul. De ezt ugye senki sem akarja :) Mennyivel jobb helyette rádiózni!
Helyette kellemes rádiózást kívánok!
És még valami: csak és kizárólag az "EF" verziós alaplappal (control panel) szerelt rádiókban működik!
Ha probléma van a letöltésekkel, akkor kéretik jelezni!
Annyira nem hw gond hogy a kínai rádióhoz való kínai progit indítva tökéletesen olvassa-írja a rádiót, nem nyúlok a kábelhez, se arádióhoz, csak a kínai programból kilépek, a linkelt commander programba belépek és nem kommunikál vele (épp hogy csak megvillantja a rádió ledjeit ha helyes portra van beállítva).
Egyébként laptop usb-rs232 átalakítóval, termináltrogival letesztelve --> tökéletesen működik. Több gépen is ugyanez a hibajelenség a fenti programokkal. De win7-64 alatt a CHIRP esetén se jelenik meg a portbeállító menü, csak LiveCD-jéről.
Több infós topicot is megjárt már ez, de megoldás nem született. :(
szerintem ne is kezdjük úrja mert úgyse lesz megoldás, csak kioktatnak hogy használjak múzeális gépet XP-vel.. :((
A hivatkozott programok felépítéséről nyilván nem tudok semmit, de a sajátom alapján állíthatom, hogy nem sok elrontani való van a soros port programozásban. Az viszont felettébb gyanús, hogy ennyi program nem működik nálad. Szerintem a soros portoddal lesz valami driver, vagy fizikai probléma. Asztali gép, vagy laptop? Milyen soros port? Látszik az eszközkezelőben és az megfelelően működőnek mondja?
Milyen Win alatt nem megy? Sok gépen teszteltem, Xp, W7 és Wine alatt mindegyiken ment, W8-at nem próbáltam (de nem is fogom). Írj, ha gondod van vele, ha nem tudok róla, akkor nem tudok segíteni.
Na igen BSA. Majdnem elfelejtettem. Akkor helyette csak egy lényegre törő leírás lesz. Abban nem lesz sem Windows telepítés sem pedig serial number. Arra ott a torrent!
Igény éppen lenne, de a bsa hamar a nyakad szorongatná...
Inkább a CHIRP fejlesztése haladna gyorsabban, a tervbevett rádiók kompatibilitása ügyében. Az live-CD vel jól fut nálam (a wines verziója szintén nem megy).
Sokszor gondolkoztam már azon, hogy írok egy kis beszámolót az ún. virtuális PC-k lelki világáról. Lehet, hogy ezt most meg is fogom majd tenni. Mellékelek hozzá egy frissen telepített Win XP-t, amin minden rádiós progi szinte elfut ami Win alapú, és mivel virtuális, ezért bármilyen Windows oprendszeren futtatható. Nem is rossz gondolat.
CSAK nem minden win alatt megy a progi, és nem minden PC-n... Én is így jártam, hiába van tökéletesen működő programozó..
de ezt régebben már kitárgyaltuk.
Nekem eddig minden rádióval működött, nem volt gondom szerencsére. Szuper a program. Már nincsen egyetlen Yaesu FTL2001 rádióm sem, eladtam mindegyiket. Már csak RH rádiók vannak analógban.
Néhány készüléket a jelenleg publikus szoftver nem tud programozni. Elméletileg megvan rá a megoldás, de még nincs teljesen letesztelve, ezért nem raktam ki. Ha összefutsz egy problémás rádióval, akkor dobj egy mailt, és küldök egy frissített programot.
Látogass el az alábbi linkre, ott van egy WIndows alapú program és egy kis programozó kapcsolás is. 5 perc alatt megépíthető....és sokkal jobb mint a FYG-4
Segítséget szeretnék kérni FYG-4 programozó (Yaesu) lelkivilágát illetően.
A freki kiolvasás rádióból az érthető számomra és működik is.
De, hogyan lehet és miket kell "nyomkodni" a programozón, hogy pl. frekit tudjak átírni, csatorna számot bővíteni, kimenő teljesítményt változtatni stb.?
Még nem jöttem rá, és nem szeretnék napokat eltölteni a lelkivilágának a megértésével...:-))
Van valakinek esetleg egy magyar (saját tapasztalati) leírása, (amit meg is osztana velem) mit és hogyan?
Sziasztok! Jelvények gyűjtésével foglalatoskodom és nemrégiben hozzám került egy pár darab rádióamatőr szövetség vagyis ország kitűzője.Mivel én ezeket nem gyűjtöm gondoltam írok hátha valakinek kellenének.
Bizony ott egyes utcák csak elektronikai kereskedésekkel vannak tele. Egymás mellett állnak a Corvin Áruház méretű üzletházak. Mindegyikben 2-300 (!) kicsi és nagyobb kereskedés. Minden kis biszbasz több tucatnyi gyártó kivitelezésében.
Ha egy banánhüvelyt akarsz venni, abból is 200 féle van. Együtt a hipergagyi 0.01 centért és az aranyozott akár 0,5 dollárért.
Pont a Baofeng UV-5 legalább 100 kivitelező gyártásában még több néven. Az ott hasonló nemzeti szabvány lehet, mint a SzU-ban annak idején a Sokol rádió vagy a VL-100 kistévé. Gyártották Lembergtől Vlagyivosztokig a GOSZT szerint.
Akinek lett vagy észt gyártmány jutott (jattért) az boldog volt, akinek a távolkeleti, az szívott a hitvány minőséggel.
A kínai áruknál is van a "belpiacos" minőség és az export kategória is. Elég felmenni az alibaba.com oldalra.
Van néhány axióma, de ezektől függetlenül hihetetlenül szeszélyes egy sáv. Annak való, akinek van ideje egész nyáron a rádió mellett ülni és figyelni a terjedést, ami lehet, hogy csak 10-15 mp-ig tart, de az is lehet, hogy órákig.
Ami pedig az axiómákat illeti. 1000-1500 km-ig 10W és egy körsugárzó elég lehet, de DX-elni CSAK vízszintes polarizációjú irányított antennával (inkább antenna csoporttal...) és (hm. hogyan is fogalmazzak) ütőképes teljesítménnyel lehet. Fel lehet sorolni egy-egy extrém kivételt, de ha valaki komolyan akar 50MHz-en dolgozni és tényleg sok országot össze akar kalapálni, ahhoz sajnos komoly felszerelés kell.
Én eddig a 10W/GP kategóriába tartoztam (sőt előtte a 80m-es dipólommal osztottam az angolokat :) ), de volt alkalmam normális állomáson is QSO-zni, ég és föld a különbség. A jövő évi szezonra szeretnék elkészülni egy min. 100W-os végfokkal és egy 6 elemes yagi antennával, azzal már legalább az esélye meg lesz a nagyobb dx-eknek.
10 évvel idősebb barátomnak szerezetm be a 6 m-es konfigurációt.Nem szeretném ha miattam ütné meg a guta mert RN-n cfm 310 országa van amit 1 db FT757gx2+ W3 dzz-vel
csinált meg-Mondtam neki, hogy a 6 m-es dxcc a cél, hogy soká éljen.
Azért érdeklődök, hogy milyen teljesítmény túllépések ,antennák tennék számára kissé gördülékenyebbé a az 50 Megás munkát.Olyanná teszem számára a berendezést mert nekem nincs semmi tapasztalatom.Nem valami 5. személy meséjére vagyok kíváncsi vagy beszúrt linkre, hogy 2011-ben(Ekkor még nem lehetett mindenkinek 50MHz-t használni csak külön kérvény alapján már ha jól tudom) egy-két embernek sikerült a dx.
Én DXCC-zek és a cfm 215 ország esetén szükségtelen állandóan a rádió mellett gubbasztani.A 6 m is csak elvileg érdekel de van már 2 QSO-m (F8) a 14 Megás gp-vel.
A magyarokat állandóan hívom de nem állnak szóba velem.
A Frekvencia oldal is valószínűleg a hatóságtól szerzi meg a teljesítmény adatait és a telephelyet (pl.Sas-hegy), de hogy miért nem ad teljeskörű tájékoztatást, azt csak sejteni lehet, de elfogadni nem. Az NMHH által kiadott minden adóra kiadott Rádióengedély több olyan adatot (pl. teljesítmény, sugárzási karakterisztika, telephely, stb.) tartalmaz, ami a szakma számára érdekes lehet.
A minap a gyerekekért autóztam Tatabányáról Ferihegyre, az ő kocsijukkal. Abban már nincs középhullám, csak urh, az is csak scanneres. Rögtön a szűzmáriarádiót fogta meg, bomba térerővel, itt TB-n. Egy darabig bírtam hallgatni, semmi ingadozás nem volt a térerőben.
Honnan lehet megtudni, hogy melyik műsorszórónak hol a QRA-ja?
"Mi a véleméményetek a Grundig Mini Boy 62 rádionkkal tapasztalt következő viselkedésről. Az Info Rádió (88,1 MHz) vételét teljesen elnyomja a Mária Rádió (94,2 MHz). Mindkét adó itt, Dél-Budán kb. 2 km.-re van tőlünk. Más rádiókkal más adókkal a vétel zavartalan"
Sajnos tévedsz kedves Tóni, a 88,1 MHz a jó. Azóta gondolkodtam, de változatlanul kiváncsi vagyok a véleményetekre. Most azt valószínűsítem, hogy a 88,1 mellett nagy szinten ott van a bemeten a 94,2 és keresztmodulálja, mégpedig igen intenzíven.
Mi a véleméményetek a Grundig Mini Boy 62 rádionkkal tapasztalt következő viselkedésről. Az Info Rádió (88,1 MHz) vételét teljesen elnyomja a Mária Rádió (94,2 MHz). Mindkét adó itt, Dél-Budán kb. 2 km.-re van tőlünk. Más rádiókkal más adókkal a vétel zavartalan.
Egy kis segítséget szeretnék kérni UM9415 típusú RF pin dióda beszerzésében. A nemrég beszerzett UM9401-esek bár papíron bírják a 100W RF kimenőt, még párhuzamosan kapcsolva is piszkosul melegszenek (így nem mertem 50W fölé állítani a rádiót). Nem vagyok biztos benne, hogy tartósabb használat mellett nem nyiffannak ki, ezért kellene az 1 kW-ra méretezett UM9415 típus.
Az RF partsnál ugyebár rendelési összeg-limit van, a többi himihumi csingcsang kínaiban pedig nem bízom, hogy eredeti alkatrészt küld...
Tud valaki segíteni ebben?
Email:
cserebere (qkac) stornophone (pont) hu vagy p25 (qkac) p25 (pont) hu
Én egyszer voltam valami BNV-n a CB korszak csúcsidőszakában. Egy cég árult barkács CB-t. Kristályos, 6 csatornás AM-es volt és az ára kb akkor annyi volt mint egy Stalkeré. Kérdeztem a kiállítót, hogy ezt a lemezdobozos bigyót ki veszi meg mert az sík hülye. Azt a választ kaptam, hogy más szempontokat is kell nézni. Azt nem mondta, milyenek azok a szempontok.
Ez a magyar ipar és kereskedelem állatorvosi lova.
A Stalkereket sokáig árulták "eredetiben". Aztán bedobozolva csak. Jó pár ezer példány került ebbe a gyönyörűséges szinvonalú dobozba. Nyilván a csókos "gyártónak" volt ez buli. Minőség: hitvány. Ár: drága mint a fene. Desing: NDK levehetőajtós.
Behalok, mik nem kerülnek elő... :-) Ez valami barkács doboz amiben van talán SWR mérő, tápegység, stb. Az értéke szinte semmi. Én is építettem rőgen ilyen ketyeréket, adtam neki valami hangzatos nevet de a felépítését már régen elfelejtettem. Fel kéne dobni az adok-veszek topikba de ajánlatos lenne valami szagértővel megvizsgáltatni. Amúgy van rá kereslet valamennyi mert a Stalker nem rossz rádió.
Abban a dobozban biztosan normális állapotban megmaradt a Stalker IX CB.
Ne kótyavetyéld el. Egy nem lelakott Stalker ma is az egyik legstabilabb és legszebb hangú rádió. Ráadásul alig maradt olyan, amit nem buheráltak szét.
Sokan fognak pofátlanul olcsó ajánlatot mondani, ne dőlj be.
Kisebb hibái lehetnek a sok év állás miatt de ezek pár ezer forintból javíthatók és jó áron el lehet adni.
Neked van egy Stalker IX rádiód ami nem amatőr készülék hanem CB rádió. Állapottól függően érhet 5000Ft-ot vagy 25000-t is.
Az a POLYGOM izé az még a guglinak is ismeretlen. Én 30 éve foglalkozom ilyesmivel de soha nem hallottam róla, nem tudom mire való így az értékét sem tudom.
Pontosan kéne leírni a tipusát.
Van olyan topik, hogy rádiós adok-veszek. Ott érdemes próbálkozni.
Teljesen ismeretlen állapotú készüléket csak nagyon nyomott áron vagy sehogy nem lehet értékesíteni.
A hirdetők között rengeteg az álomkergető tehát az árak csak fenntartásokkal fogadhatóak el irányadónak.
A segitségeteket szeretném kérni. A mai napon szert tettünk egy:
STARKER IX. tipusú cb rádiót, amely egy POLYGOM PS 401 CB SET tipusú "dobozba" van épitve. Ránézésre működik, világit, súg-búg, recseg, meg ilyesmik :)
Nekünk nincs rá szükségünk, ezért szeretnénk megtudni, hogy ezzel mit is lehet kezdeni.
Hol érdemes értékesiteni, és kb mennyiért? (neten találtunk egy-két árat csak a rádióra, de igy egészben semmit...)
Elég nagy jövés - menés volt ma 50 Megán.Midenki CQ-zott és QSO nem sok.
Gondoltam, hogy a CQ nekem is megy mert ebben akár az élvonalba is kerülhetek.
A legjobban a 14 Megás gp-vel hallotam mindenkit.A fő csapás azért az antenna építés volt de 2 Franciát azért összehoztam..1,5W/ 14M gp.
Az antenna elkészült de ennyi munkával ilyen sz@rt csak az utóbbi időben tudok produkálni.A 14 Megás gp sokszorta jobb pedig annál is kiakad az SWR mérő.
E ddig a legjobb az 50 Ohmos műterhelés volt de azzal nem CQ-ztam................
"Még nem is olyan régen létezett egy eléggé aktív társaságnak mondható kis klub a XVII. kerületben. Rákosmenti Rádióklub volt a nevük, a weblapjuk pedig a www.qso.hu.
Voltak kitelepülések, találkozók, kirándulások, barátságos kis társaság volt. Mostanság az éterben sem hallani őket, a weblapjuk sem frissült már vagy fél éve...."
Az elektromágneses hullámok mindkét irányban ugyanannyi csillapítással terjednek (ugyanazon útvonalon); az antenna ugyanannyit 'erősít' akár adnak akár vesznek egy antennával.
Az inkább lehetséges hogy más a vevők érzékenysége, más a QRM, más az adóteljesítmény, más az antennaillesztés, terjedési sajátosságok (inkább RH-n), stb..
Még nem is olyan régen létezett egy eléggé aktív társaságnak mondható kis klub a XVII. kerületben. Rákosmenti Rádióklub volt a nevük, a weblapjuk pedig a www.qso.hu.
Voltak kitelepülések, találkozók, kirándulások, barátságos kis társaság volt. Mostanság az éterben sem hallani őket, a weblapjuk sem frissült már vagy fél éve....
Tud róluk valaki valamit? Vagy őket is megemésztette a nagy érdektelenség?
Régi négyelemes TV1-es Yagi "R1-es" forgatóval, 1:6 balun, a szovjet-amerikai barátság jegyében :-) kicsit megműtött R-111. Talán mégse annyira szemétre való? :-))))
Köszönöm szépen a válaszokat, én egy német nyelvű listára gondoltam, ahol 0-órától 24 óráig fel vannak sorolva az állomások, frekvenciák, milyen nyelven adnak, stb. Sajnos magyar nyelvű adások már nincsenek, talán Kina ad még magyarul.
Magyar nyelvű adásokra gondolsz? Mert olyan nem sok van. A CRI (Kína)-nek van magyar adása, a honlapjukon megtalálod, mikor, melyi frekvencián. Esetleg még az Oroszország Hangja. De sajnos az a tendencia, hogí az elmúlt két évben egyre többen szüntették be a magyar adásokat. A mi rövidhullámú adónk meg tudod, milyen sorsra jutott? Éppen hordják szét a színesfémesek. Evvan, itt az É-Balkánon.
A három fórum nem konfliktusmentes létre jötte egyszerű érdeklődésbeni szegmentálódás. De, ha te politikai kédésként fogod fel, ha azzal bíztak meg, hát lelked rajta!
Amatőr vagy nem amatőr? Egy biztos, nem amatőrkén, hivatalosan biztos, hogy nálad előbb vettem távíróbillentyűt a kezembe, hozzám képest előhaladott korod ellenére. Amire talán büszke is lehetnél, ha!
Van műszerem (eladó is) csak hogyan juttatnád el a rádiót hozzám?Postáskiasszonyokat kérjük kímélni az rtg-től, így is elég kevés gyermek születik HU-n.
Hallgatni persze lehet őket, van kb. rengeteg frekvencia amikben az a közös, hogy rajzuk illetéktelenül adni terrorcselekmény. Ha a taxisoknak nyomkodsz legfeljebb szidnak, elzavarnak de a repülés az tabu. Ha megfognak az életedet börtönben töltheted.
Az a helyzet,hogy egy szibériában dolgozó embertől vettem,aki ott használta a rádiót.Egy Kenwood TK-2170 kézi rádióról van szó.Szeretném átvizsgáltatni az emlitett műszerrel.