Szia! Köszi szépen a kimerítő választ. Már csak az lenne a kérdésem, a veszprémi vagy a székesfehérvári állomáson van-e nemzetközi jegy váltására lehetőség. Üdv M412192
"A közeljövőben tervezek egy Budapest-Pozsony-Budapest vonatutat. A Polonia EC-vel mennék ki Rajkán keresztül és Szobnak jönnék vissza a Hungáriával. Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben mennyibe kerülne a menettérti jegy, illetve hogy a Poloniára szükséges-e pótjegy váltása Pozsonyig. Előre is köszönöm a válaszokat. Üdv M412192"
Úgy látszik, ez a MÁV-nál leggyakrabban keresett nemzetközi jegy. Mostanság mindenki Pozosnyba akar menettértit venni eltérő útirányon át.
A Polonia EC-re nemzetközi utazás esetén magyar-szlovák viszonylatban kötelező a helyjegy, az ára 3 EUR = 750,- Ft.
A jegyár érdekes kérdés, nemrég volt róla szó, hogy ahány pénztárost kérdezel, annyi árat mondanak.
Szerintem 19,74 = 4935,- Ft lenne az ára.
A minap Szegeden 4915,- forintért adtak ki ilyen jegyet, de Andó Gergelytől a Keleti pályaudvaron 5375,- forintot kértek volna érte.
Kérdezd végig több nemzetközi pénztárban és a legolcsóbb helyen vedd meg, majd tájékoztass minket itt, hogy mennyiért sikerült szert tenni rá:)
Én meg is valósítottam. Elutaztam a Siravával (meg a nejemmel) Füzesabonyba, de előtte a kerékpárokat feladtuk, hogy majd hozza az Avas. Másnap ébredés és reggelizés után mentünk az állomásra, hogy egy jót bicajozzunk a Hortobágyra, de nem voltak ott a bringák. Nem rakták fel őket a vonatra. Ott helyben (a postán) megírtam a panaszlevelet az Andrássy útra. Nagyon pipa voltam. Maradt a vonatozás, meg a gyaloglás.
Találtam egy képet a jövö -il. a mostanában felkinált 4 részes Uzsgyirol, amelyik az RZD-nek készül 1525mm-es nyomtávra.
A CD-nél már ezzel a képpel fözöik az ottani managementet, hátha rákapnak az Uzsgyi csaliral. Az EMU tulajdonában levö Uzsgyi már kapott egy elméleti CD-s besorolási számot 835, es ezzel rojja most a kilométereket, mert 100000-et kell megtenni, hogy remény legyen a vizsgák sikeres befejezésére. A CD besorolásra igen csekély az esály, mert a CD nem ilyen jármüvekröl álmodik.
Pillanatnyilag az Uzsgyi Brünn körül lehet elkapni. Napi 363km-t megy föleg délnyugati szárnyvonalakon.
Azért a ZSR díjtáblázata sem tökéletes, én például nem értettem meg. Van A és B kategória is és a vonatnemeknél biztosan több táblázat. A vonatnemek megjellölése már hiányzik belőle, tehát véletlenül sem úgy van, hogy OS 2 tr. 20-30 km 36 SK stb.
Nem, de mi tökéletes?
Az 'A' teljes árú, a 'B' a félárú.
Az alján ott van, hogy mennyi a pótdíj a gyorsvonatra, mennyi az IC-re és mennyi az EC-re. Emiatt szerintem felesleges lenne vonatnemekre külön tarifát csinálni.
Ami tehát 30 km személyvonatra 36 Sk, az gyorsvonattal 36+20=56 Sk, IC-vel 36+20+(80 v.20) =76 v. 136 Sk, EC-vel, 36+40=76 Sk. Szerintem egyáltalán nem bonyolult.
"Nem tudom, szerintem nem. Egyrészt mit keresne egy munkásszállító az állomásnál délelött"
Én láttam már ott pihengetni Vértes Volános munkásszállító szerződéses járatot.
"(Esztergomban is Gyártól faluig mennek az ilyen buszok) másrészt nem volt rajta semmilyen tábla, hogy Nokia Komárom2 vagy valami. Harmadrészt talán Komárom elég jól el van látva munkahelyekkel, működik a hajógyár meg még valami + szolgáltatások, mezőgazdaság. A Nokiában mondjuk dolgozik 3000 ember, Tatabányán is van ipari park, de ezeknek szükségük van plusz munkaerőre? "
"A révkomáromi régióból csaknem ezerötszázan járnak át dolgozni a túloldali ipari parkba. Legtöbben a FoxConn-nál és a Nokiánál keresik a kenyerüket.
A Nokia komáromi gyárában mintegy 3200-an dolgoznak, ám hogy közülük hányan szlovákiai állampolgárok, azt nem kívánta elárulni a társaság. Úgy tudjuk, az alkalmazottak több mint negyven településről érkeznek a munkába, műszakváltáskor közel húsz buszjárat szállítja őket haza. "
Ha mégis nem szerződéses, hanem ál-menetrendszerinti járat, akkor őszintén csodálnám, hogy a Vértes Volán és a SAD nem hívta még rájuk az összes létező hatóságot.
"Azért a ZSR díjtáblázata sem tökéletes, én például nem értettem meg. Van A és B kategória is."
akkor itt a sorok fölött van A,B,C,D betű, de a szövegből kiderül, hogy az első (A) sor a 2.o. teljesárú, a B sor a 2.o. félárú, a C sor az 1.o. teljesárú, a D sor az 1o.o félárú jegyár. Ugyanarra a díjszabásra (pl. 2.o. teljesárú) nincs A és B kategória.
Alatta pedig az ezekhez a jegyekhez tartozó gyorsvonati, IC, EC pótjegyek árai.
En elhiszem, aki jo kondiban van birja. En meg sosem utaztam kerekparral vonaton. Egyszer terveztem, hogy az Avas-al elmegyek Hatvanig es majd a jaszsagban kalamolok kerekparral, de elmarad.:-/
Utolsó körutamon néhány éve (két barátommal indultunk este 10-kor Siófokról keleti irányban körbe a balatonon. Én Badacsonytomajon feladtam hajnal 5-kor. Vonattal hazatértem. Ők továbbmentek. Délre értek haza. Állítólag nem csaltak.
>>Ehhez képest volt erről és a többi kishatárjegyről hirdetmény feltűnő helyen Komarno állomáson a pénztár mellett és rajta voltak a szlovák vasút honlapján SLK és forint árral is, benne voltak a szlovák vasút menetrendkönyvében is.
Azért a ZSR díjtáblázata sem tökéletes, én például nem értettem meg. Van A és B kategória is és a vonatnemeknél biztosan több táblázat. A vonatnemek megjellölése már hiányzik belőle, tehát véletlenül sem úgy van, hogy OS 2 tr. 20-30 km 36 SK stb.
>>Akkor viszont ez nem mindenki által igénybevehető nemzetközi menetrendszerinti járat, hanem szerződéses munkásszállító járat lehet, pl. a NOKIA üzembe.
Nem tudom, szerintem nem. Egyrészt mit keresne egy munkásszállító az állomásnál délelött(Esztergomban is Gyártól faluig mennek az ilyen buszok) másrészt nem volt rajta semmilyen tábla, hogy Nokia Komárom2 vagy valami. Harmadrészt talán Komárom elég jól el van látva munkahelyekkel, működik a hajógyár meg még valami + szolgáltatások, mezőgazdaság. A Nokiában mondjuk dolgozik 3000 ember, Tatabányán is van ipari park, de ezeknek szükségük van plusz munkaerőre?
Nekem meg ropognak mint egy oreg tatae. Akkoriban a most Balatoni bringakorut vonalan figyeltem a frissen villamositott szakaszok forgalmat. Gigant ritka volt anno meg mint a feher hollo. Szilik leptek el a kornyeket.
"Ha így halad a szolgáltatás színvonalának a zuhanása, tényleg csak az arcképes igazolvánnyal rendelkezők fogják a vasutat utazásra használni. "
Ezt kétlem. Egyre inkább azok sem! Annyira zuhan a szolgáltatás minősége, hogy már ingyen sem kell, nemhogy fizetnének érte.
Pl. A szentesi gépészet annyira lepusztította már a Bzx kocsikat, amelyek a 86-os vonalra küld, hogy a héten volt olyan kocsi amelyiknek az ablakán nem lehetett kilátni. Ráadásul a kocsik meghibásodás utáni pótlása is 3 hetet vesz igénybe.
Ez nem jo, itt mar tul gyorsan megyunk es nem tudom lerakni. Nem, a szelvenykoveket ezen a szakaszon nem figyeltem. De azt tudom, hogy Alsobelatelpnel is hianyzik egy.
Nekem rövid az ülőlap a kocsiban. Kicsit le szoktam csúszni ültömben, szal nekem ezek az intenzív gyorsítások, meg lassítások nem tetszenek, mert nagyon fárasztja a combizmomat.
A vezérlőkocsi üzemeltetési költsége szerintem többszöröse egy hagyományos kocsinak, emiatt, egy ilyen vonalon, ahol mindkét végén körbejárásra van idő, szükségtelennek tűnik az alkalmazása.
(Szerintem ilyen számításokat sehol sem végeznek.)
Jogos, hogy egy + 40'-es vonat esetleg hamarabb tudna fordulni, de a mai fordába 80 perces késés is belefér...
Az állomási tolatási mozgások csökkentése jó indoknak tűnik, és esetleg amennyiben kapacitáshiány látszana, akkor érdemes lenne megvizsgálni, hogy a vezérlőkocsi üzemeltetése az olcsóbb, vagy a kapacitás csökkentésével okozott veszteség. Jelenleg nincs olyan sok vonat, hogy a körbejárás miatt, az állomási berendezések kapacitásának csökkenése miatt, vonatot kellene kivenni a menetrendből.
Azt hiszem, hogy a henteses jelenetet Újhelyen, a XVI. kerületben forgatták a Hősök terén. Többször visszanéztem és el is mentem utána oda és akkor is úgy tűnt.
Pénteken a középső lányom autóbusszal utazott Csongrádra. Előre megváltott menetjegye volt a 10.00.-kor A Népliget pu.-ról Orosházára induló járatra. 9.40.-kor jelentünk meg a tetthelyen. Legalább kétszer annyian várakoztak, mint amennyi férőhely a buszon volt. Öt perc szervezés után beállt a mentesítő járat is. Akinek, előre megváltott jegye volt az elment a menetrendszerű járattal, akinek nem, azt elvitte a mentesítő. Igaz, tíz perc késést okozott az utaselosztás, de mindenkit elvittek, ráadásul ülőhelyen. Szombaton reggel kerékpártúrára indultam a barátaimmal. A keletiben a pénztáros 200km.-es jegyet adott Szilvásvárad-Szalajkavölgy mh.-ig. Reklamálásomra még neki állt feljebb, végül nagy dérrel-dúrral kicserélte. Ehhez méltó volt a folytatás. A vonaton óriási tömeg , erősítés semmi. Közben- Szombat lévén- jónéhány "pihenő" ingavonatot láttunk útközben. Volt is anyázás a zsúfolt vonaton rendesen. Ha így halad a szolgáltatás színvonalának a zuhanása, tényleg csak az arcképes igazolvánnyal rendelkezők fogják a vasutat utazásra használni. Visszafelé Salgótarjánból jöttünk. A hatvani személy tiszta volt és pontos is. Hatvanban átszálltunk a 18.49.kor induló ingavonatra. Ez kívülről jól nézett ki, de belül teljesen szét volt barmolva. A kerékpáros szakasz le volt zárva, a vasutasok azt mondták: ez a szolgálati szakasz. Mondtam ne vicceljenek, ez nem kezelő-vonat. Ezután kinyitották nekünk. A kerékpárokat feltettük, mi meg beültünk a fülkés részbe. Bejött néhány MÁV alkalmazott, leültek és rágyújtottak. (A padló tele volt eldobált csikkekkel.) Figyelmeztetésünkre azt mondták, hogy: "hallgatólagos megállapodás szerint ez a dohányzó szakasz a teljes egészében nemdohányzó vonaton" Végül nyomatékos felszólításaink hatására kimentek bagózni a peronra, ahol szintén nem szabadna rágyújtani. Kérdésem ennek alapján: Miért várja el a T. MÁV rt. , hogy mi utasok szabályok sokaságát tartsuk be, amikor a saját alkalmazottai fütyülnek mindenre? Milyen alapon követelnek tőlem érvényes menetjegyet? Mondhatnám azt is, én most egy hallgatólagos megállapodás alapján jegy nélkül fogok utazni!
A valóságban Angyalföldre utaztak. Hogy hol jártak a valóságban, azt nem tudom, de az üldözési jelenetben a keramitkockás út miatt én a Tisztviselőtelepre gondolok.
off Szamos Rudolf: Kántor nyomoz, illetve Kántor a nagyvárosban A helyszínek nincsenek álcázv, csak helynév sehol nem szerepel a regényekben, de a helyszínekre mindenütt rá lehet ismerni. Amúgy az első rész Budapesten (főként Óbudán), illetve Szombathelyen játszódik. Viszont a regény időfolyama abszolút nem ileszkedik a valós történelemhez.
Ha már álcázás: Van olyan regény (ami Kántorról, a híres nyomozókutyáról szólt), amiben annó, néhány helyszínt pontatlanul írtak le, és néhány nevet megváltoztattak álcázásképpen.
Megjegyzés: Bár a regényben is vannak pontatlanságok, pl. az előbb említettek miatt, valamint hogy regényesebb legyen a dolog, de a film sok helyen nem is hasonlít a regényre, annyira eltér tőle a cselekménye. :(
Ha már itt tartunk: A "Sose halunk meg" című filmben Újhelyre utaztak hőseink. A valóságban hová? Valamint hol forgatták az Újhelyen játszódó jeleneteket?
Vasbogdány az ugyanolyan kitalált település, mint Végvár, ami a film szerint azt hiszem, hogy a nyugati határszélen van, valahol a boszoki határátkelőhely közelében, ami szerepel is benne néha, a valóságban pedig Szigetváron forgatták.
De ha létezne, akkor természetesen Vas megyében lenne...
Továbbá, bár az idő menthetetlenül melegszik, egy kis visszatekintést ajánlok a havas tájakra. Összeraktam a "Márciusi hó" második részét, ami újabb szlovákiai kirándulás, sok Búvárral, sok hóval, sok érdekes állomással. A menü: Nyitra, Privigye, Felsőstubnya és a többiek, mintegy 20 óra folyamatos talponlét eredményeképpen.
OFF: na ma jól bejártuk a szülőfölded környékét :) ! Szentlőrinckáta-Pusztamonostor-Jászárokszállás-Vámosgyörk-Hatvan-Tura irányban kirándultunk egyet. Érdekes Pusztamonostor, ahol az "orosz" jelzők mellett a hagyományos Domino jelzői láthatóak. Az épület sem szabvány épület. Jászárokszállás nagyon kicsi, de szabvány épület, aranyos. Van szolgálati macska is. Vámosgyörkön szocreál lapostető ezerrel, a pusztában egy nagyobb elágazás. Az induló Bz vezérével pár szót váltottam is, nagyon rendes volt, fotó-fény, stb.. Hatvant már párszor bejártam, Tura állomásépülete mindíg meglep, szintén a pusztában egy nem szabványos, nagyon nagy épület.. Na ezek mentek itt húsvétkor. ON
Kepletesen irtam az elszomoritast. Mivel az 1-es vonal megy Budaorson ha volt olyan anno, hogy Gyor fele jart akkor igen. De ugy allitottak be azt a laktanyat -mint mindent a filmekben - nem ott van helyileg.
Viszont a Princ a.... katona forgatasan voltak hatvani helyszinek: busz es vasutallomas. Mert az meg Egerben jatszodott/forgattak.
Révkomárom szép. Oda érdemesebb átgyalogolni. Állomástól-állomásig maximum 1 óra ha közben még bevágunk egy hambit vagy fagyit. A vonatozást szeretem, de csak egyszer voltam annak idején Komárom-Komárno között vonattal, többet nem mert nem tetszett.
Nem minen vasútvonalm szép. De a túristákat és a vasútbarátokat leszámítva nem a szépségért utazunk rajtuk.
A közeljövőben tervezek egy Budapest-Pozsony-Budapest vonatutat. A Polonia EC-vel mennék ki Rajkán keresztül és Szobnak jönnék vissza a Hungáriával. Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben mennyibe kerülne a menettérti jegy, illetve hogy a Poloniára szükséges-e pótjegy váltása Pozsonyig. Előre is köszönöm a válaszokat. Üdv M412192
El kell, hogy szomoritsalak, Budaorson vettek fel. Hatvanra nem emlekszem, de egyszer az ugyeletes megemlitette jon a Zalaegerszegi gyors, aztan jott egy Gigant.
Múltkor volt kérdés az "Angyalbőrben című film és a vasút kapcsolata". A filmben többször elhangzott "Hatvan" város neve, tehát lehet, hogy annak közelében vették fel. Az a vonal (80as) már a '80-as évek végén villamosítva volt, azért lehetett többször is V43-ast látni benne.
2. Illetve akkor is van idő körbejárni, ha adott vonat pl. +40'-nel érkezik?
3. Pont azért jó az inga, mert nem körbejárni. Ilyen erővel, ahol van idő körbejárni (fejpu-n kiszabadítani a gépet), teljesen felesleges az ingaszerelvény.
4. Az állomási tolatási mozgások csökkentésére gondolt egyáltalán valaki?
Északi parti témához: Pár éve még a Celldömölk-Tapolca-Budapest járatok is teljesen normális termes kocsikkal közlekedtek, amiken kultúráltan lehetett utazni. 2 vagy 3 éve tüntek ezek a kocsik el, és jöttek a mostaniak, amiken tényleg nem a legkellemesebb utazni. Amikor volt még a Lökösháza-Keleti-Celldömölk gyors.
Aki meg messzebbről jön azoknak meg szerintem nem jelent nagyobb távolságot átgyalogolni a hídon, mint begyalogolni Révkomárom vasútállomásáról főleg úgy, hogy még a határon átmenő vonat menetrendjéhez is alkalmazkodni kell, ami nem csatlakozik a belföldihez.
Mondjuk Szvsz belföldi forgalomban megszüntetném az útmegszakítást.
Én nem szeretném, ha megszűnne. Nem ez a legfölöslegesebb dolog, amit meg kellene szünteni.
Amúgy a zárt körutazásnak semmi értelme sem volt, mert a km-számítást az utazás legtávolabbi pontján meg kellett törni az Üzletszabályzat szerint. Így szinte semmi értelme sem volt.
Pl. Bp-Miskolc-Tokaj-Nyíregyháza-Debrecen-Bp
Ha Nyíregyházára utazok, akkor jó a sima menettérti is.
Ha Tokajba utaztam, de semmi dolgom nem volt Nyíregyházán, ahol megtörik a díjszámítást, és Pl. egy Bp-Miskolc-Debrecen IC-vel utaztam, ami korábban még közlekedett, akkor a jv-kissé belekeveredhetett a jegy tanulmányozásába.
Most egy olyan menettérti jegyet kell ehelyett venni, ha nem akar az utas Tokajban sorbaállni, ami visszaútban eltérő km-távolságra szól. De ezt milyen módon kell kiadni szabályosan, úgy hogy menettérti jegy legeyen, és ne két egy útra szóló.
Sőt bonyolíthatjuk a dolgot annyival, hogy pl. utasnak van egy Bp-Hatvan havijegye, ami hosszabb út részbeni fedezésére felhasználható...
Ehhez képest volt erről és a többi kishatárjegyről hirdetmény feltűnő helyen Komarno állomáson a pénztár mellett és rajta voltak a szlovák vasút honlapján SLK és forint árral is, benne voltak a szlovák vasút menetrendkönyvében is.
Persze felmerül az emberben a gonosz kérdés, hogy akkor az oké, hogy a magyar utasok elmaradtak, de hol voltak a szlovák utasok?
Mivel régen tanultam, lehet, hogy már nem igaz. Vagy közben kijött: kéziratilag módosítandó ", kivéve a budapesti fejpályaudvarokat." Én még ezt is el tudom képzelni.
De látom magam előtt, ahogy egy nyári napon a siófoki/fonyódi pénztáros a lassan lincselni készülő tömeg előtt behúzza a függönyt, hogy ő most űrjegyet fogalmaz a vonatszemélyzetnek... Hihető.
Alkottak egy szabályt, mert ez nem volt leszabályozva. Ezért kellett. De így meg az utasításrendszer lényege vész el, mert következetlen és emiatt nehezen betartható, betarttatható lesz. Így meg az egész szabályrendszer lényege veszik el. Szvsz.
"Mint minden MÁV vonalon, a 29-en van mit javítani. több utast nem igen tudok elképzelni."
Szezonban lenne mit javítani, lévén olyankor az északi part pénteken és szombaton közúton megközelíthetetlen. (hacsak menet az ember nem akarja Tapolcát pl. Vilonya, Berhida, Litér, Kapolcs stb. egzotikus települések érintésével megközelíteni) Csakhogy a közúti menettartam így is rövidebb, az utazás egyéb minőségi mutatóiról nem is beszélve.
ha nagy utasforgalom miatt nem lehet az összes jelentkező utasnak jegyet kiadni, akkor szintén űrjegyen kell megértesíteni a vonat személyzetét. Pl. a Keletiben ez hányszor történt meg? :|
Wow, tényleg? Előír ilyesmit egy belső utasítás? Ez alapján a pesti pályaudvarokról induló vonatoknál SOHS nem kéne pótdíjat szedni, de ez meg eleve nonszensz...
Mindha a jogalkotó arra próbáltá terelni a jónépet, hogy ha tudja, hogy ilyet csinál (pl. várost néz), akkor vegyen két jegyet
Az alkotó csináljon egy rendes ÜSZ-t, ne ilyesmi piszléicsáré problémáknál "terelje" a jónépet...
"Ez alapján az én megoldásom az lenne, hogy pl. a Békéscsabáról 8.30-kor Budapestre induló 944. sz. gyorsvonaton, ami 9.56-kor érkezik Szolnokra és 10.03-kor indul tovább onnan, az ÜSZ alapján nem lehet a teljesáru jegyet és a 33 %-ost kombinálni."
De lehet, ui. jelenl esetben nem hosszabb út részbeni fedezése történik, hanem egy újabb viszonylat és egy újabb utazás kezdődik a 33%-os jegy igénybevételével.
Az ÜSZ-ben lévő rendelkezés arra vonatkozik, hogy nem lehet a kedvezményeket csoportosítani, halmozni, illetve nem vehetsz igénybe bizonyos kedvezményeket kombinálva. Pl. nem veheted igénybe az alkalmi menettérti kedvezményt kombinálva a 33%-os kedvezménnyel. Pl. oda-vissza utazol Szolnokról Győrbe, és Budapestig alkalmi menettéerti Bp-Győr között 33%-os jegyet akarsz váltani. Ezt csak külön-külön veheted igénybe, így a menetdíj is két részletben kerül megállapításra.
Van azonban olyan eset is, amikor a kedvezményes jegy érvényes hosszabb út részbeni fedezésére, de a kedvezmény nem azonos. pl a tanulók havijegye, amely önmagában 90%-os kedvezmény, de hosszabb út részbeni fedezése esetén 67,5%-os kedvezményű menetdíjkülönbözettel történik a kiegészítés.
Gyakorlatilag minden kedvezménynek vannak egyedi szabályai, ami bonyolulttá teszi az egész rendszert, ez pedig semmiképp sem jó.
Egyébként az egyéb kedvezmények HIRDETMÉNY-eken jelennek meg, valamint a MÁV hivatalos lapjában a MÁV Értesítőben.
Mindha a jogalkotó arra próbáltá terelni a jónépet, hogy ha tudja, hogy ilyet csinál (pl. várost néz), akkor vegyen két jegyet (az egyiket nyilván más kiindulási állomástól). Ha ő nem erre készült, akkor pedig legyen lehetősége igazoltatni. Szvsz én azt választanám, amelyik olcsóbb! :)
"Mondjuk Szvsz belföldi forgalomban megszüntetném az útmegszakítást."
Én meg kivenném az V. Részből a belföldi hálókocsi-jegyárakat, ha már egyszer az előző részek kijelentették, hogy a vasút belföldi jartokon ilyet nem közlekedtet.
+
Ha a SZÜSZ kiköti, hogy a Bp-i állomások nem csatl. állomások, akkor a P.1-est ennek megfelelően módosítanám. Ugyanezt tenném még a "más kiindulási állomástól érvényes" jegyekkel is (most akkor vagy csak elővételben vagy nem).
Az biztos, hogy igen nagy racionalizálásra van szükség az utasítások terén, mert ez így borzasztó.
Pl.: ha egy pénztárban elfogy az űrhegytömb, akkor űrjegyen kell megértesítenie az érintett vonatok személyzetét, hogy a vonaton a menetjegyet pótdíj nélkül adják ki. Ugyanez a teendő, ha nincs meg a terniol kulcsa (ahol a tömb is van). Mókás. Az már csak hab a tortán, hogy ha nagy utasforgalom miatt nem lehet az összes jelentkező utasnak jegyet kiadni, akkor szintén űrjegyen kell megértesíteni a vonat személyzetét. Pl. a Keletiben ez hányszor történt meg? :|
"Persze, nem járt ott vonattal senki, de ha tudják, hogy 150 forint a jegy talán jártak volna. A MÁV nemzetközi vonalai azért sincsenek eléggé kihasználva, mert senki sem tudja mibe kerül a jegy!"
Maximálisan egyetértünk, de ezt már régóta mondom.
Erre a kedvezményre Komárom állomáson semmi nem utalt. Nem volt semmi hirdetmény, felhívás, reklám.
X város (nem akarom megsérteni őket, mert egyébként kedvesek) MÁV Menetjegyirodájában, a nemzetközi pénztárban megkérdeztem előtte, NEM tudtak róla.
Ehhez képest volt erről és a többi kishatárjegyről hirdetmény feltűnő helyen Komarno állomáson a pénztár mellett és rajta voltak a szlovák vasút honlapján SLK és forint árral is, benne voltak a szlovák vasút menetrendkönyvében is.
Hol is hirdeti, vagy egyáltalán tudatja most a MÁV az utasokkal a szlovákiai kedvezményeit? Ja, hogy sehol, mint mindig:(
"Azt nem tudom, csak láttam a Kertész utcán a Vág felöl jönni, aztán az állomás előtt és szálltak fel az utasok. Olyan 5-7 fő. Van még egy karosa Tatabányára, de az inkább munkásszállító szerintem. De elég sok busz jár át."
Akkor viszont ez nem mindenki által igénybevehető nemzetközi menetrendszerinti járat, hanem szerződéses munkásszállító járat lehet, pl. a NOKIA üzembe.
Úgy tudom oda van több ilyen járat, nem is csak Komarnoból, hanem más településekről is és hasonló a helyzet az esztergomi SUZUKI-val is.
A felujjítás nem kerül millárdokba jó pélkda err Szentes:
Tessék még egyszer elolvasni az általad kiemelt részt! Igen, felújítottunk sufni módszerrel 2.6 kilométert És? Attól még a vasút max 40-el mehet, messze áll meg a várostól. Egyszer-kétszer lehet ilyesmit csinálni, de egyszer csak majd rengeteget kell majd a vsútra költeni, nincs mese.
Ha tudod előre, hogy Sl-on leszállsz, vasutat/várost/barátnőt stb. nézel és csak a következő vonattal mész tovább, akkor már meg is kell törni a km-t, hiszen az már útmegszakítás lenne
?????? Az útmegszakítás csak akkor jár ha nem tudom előre, hogy utat fogok megszakítani? Szerintem ekkor is lehetne igazoltatni.
Mondjuk Szvsz belföldi forgalomban megszüntetném az útmegszakítást.
A felujjítás nem kerül millárdokba jó pélkda err Szentes:
1996-ban felgyorsultak az események. A helyi Pft kezdeményezésére, eltúlozva a pálya állapotát, törekvés indult a forgalom szüneteltetésére, sõt a vágány elbontására. Ennek csúcspontja az 1997. június 1-tõl Gádoros-Orosháza között, nem is a legrosszabb szakaszon elrendelt 9500 m hosszú 10 km/h sebességkorlátozás volt. A rövidlátó politika ellen helyi szinten tiltakozás kezdõdött. Aláírásgyûjtés, gyõzködések történtek, melyeknek fõ szervezõi Bede András (szentesi közlekedésmérnök), Fábri István (gádorosi polgármester), Halmai László (szentesi közlekedésépítõ mérnök, önkormányzati képviselõ), Kánvási István (fábiánsebestyéni vállalkozó) és Kiss László (orosházi környezetvédõ) voltak.
A siker nem maradt el: 1997. augusztus közepén 27 millió forintos beruházás, felújítás kezdõdött el, melynek keretében 48 kg-os sínre átépült 2,6 km; 1,1 km ágyazatcsere volt zúzottkõre, 7000 db talpfa cseréje történt meg és Gyopárosfürdõn magasított peron épült.
A fejlõdés tovább tartott: 1998-ban 800 méteren síncsere, 1800 méteren ágyazatcsere, 1999-ben 480 méteren síncsere, 520 méteren ágyazatcsere történt meg. 1999 áprilisában a Tolnay Lajos Vasútbarát Klub tagjai és néhány, klubon kívüli vasútbarát Orosháza Külsõ megállóhelyen társadalmi munkában korszerû peront építettek, kitakarították és kimeszelték a váróhelyiséget. Júniusban a megálló visszakapta régi nevét, Szentetornya új kék-sárga névtábláját az orosházi Természet Ébredése Társulat saját költségén készítette el. Ugyancsak júniusban a pályamester Gádoros és Orosháza között feloldotta a 30 km/h sebességkorlátozást.
Nagyon erõs a teherforgalom az alacsony tengelyterhelés (12 t) ellenére is. Évente 30-40 ezer tonna gördül végig a közel százéves síneken. Ennek egy része a szentesi Területi Árufuvarozási Értékesítési és Tanácsadó Iroda (TÉTI) szervezésében valósul meg. A teherkocsikat M32 és Mdmot sorozatú mozdonyok vontatják.
Csodálatra méltó az az együttmûködés, mellyel a különféle szakszolgálatok, félretéve a MÁV-nál szokásos egymás elleni ellenségeskedést, a Szentes-Orosháza vonal boldogulásáért dolgoznak. Az itteni vasutasok szinte mindannyian szeretik ezt a vonalat, legjobb tudásuk szerint teljesítik a szolgálatot, próbálják elérni az Utasok és Fuvaroztatók minél nagyobb elégedettségét.
Szerintem többek között azért is, mert a SZESZA szabályozását végzők ennyit tudnak. Az ÜSZ készítői sem voltak a helyzet magaslatán annak idején, ebből alakult ki ez az ÜSZ. Túl van minden bonyolítva, ami önmagában nem lenne gond, ha a rendszer logikusan épülne fel.
A menetdíj/távolság degresszív rendszernek indult. A torzulás valamikor a 90-es évek közepén történt, az azóta eltelt időben a menetdíjak emelése a torzulást kiemelte, így gyakorlatilag 50 km-es szakaszokban lehet legolcsóbban utazni.
Mivel jelentős veszteséggel lehetne a menetdíj degresszív képzését visszaállítani, ezért ez szerintem egy ideig még nem lesz napirenden, kivéve, ha véletlenül, kihasználva ezt a lehetőséget sokan vennék több részletben a menetjegyeket.
A nemrég ide is betett grafikont nézve látható, hogy a rövid távolságú utazás jelentősen megdrágulna, ami valószínűleg utasszámcsökkenést okozna, a hosszú távú 200-300 km pedig olcsóbb lenne, ami indokolatlan, mert ebben a távolságban már a vonat megfelelő szolgáltatással versenyezni tud a személyautóval, akár ilyen áron is, azaz hajlandók megfizetni a vevők ezt az árat.
Az, hogy egységes km díj legyen meghatározva a mai feltételek mellett nem biztos, hogy rossz ötlet, de ennek alkalmazása előtt be kellene vezetni a viszonylati gépi menetjegykiadást, egyszerűsíteni az ÜSZ-t, egyszerűsíteni a pénztárak szabályozását, ennek további előnye, hogy sokkal olcsóbbá tenné a rendszert.
Sőt, a 65 éven felüliek utazási kedvezménye és a gyermekek utazási kedvezményei közül a 6 éven aluli gyerkemekek ut. kedv-e is érvényes valamennyi eu állampolgárra.
Állítólag a Közlekedési Értesítőben megjelentek.
Ha tudod előre, hogy Sl-on leszállsz, vasutat/várost/barátnőt stb. nézel és csak a következő vonattal mész tovább, akkor már meg is kell törni a km-t, hiszen az már útmegszakítás lenne, és ha nem utazol tovább egy átszállásnál a következő alkalmas vonattal, akkor a jegyed az út hátralévő részére érvénytelen. (Bár hogy egy kéregjegynél honnan derül ki, hogy én melyik vonattal jöttem, azt nem tudom...)
Ha nem tudod előre, csak közben rájössz, hogy épp' leszállási kedved van, akkor lehet menni gazoltatni az útmegszakítás tényét (de ez a jegy érvénytartamát nem hosszabbítja meg).
"minden állomást csak egyszer érintünk, tehát nem zárt körutazás (bár az már meg is szűnt)"
Főcímként igen, azért az ÜSZ-ben benne van:
II.rész I.szakasz 2. pont: "A vasút nem szolgáltat ki menetjegyet olyan utazáshoz, ahol a célállomás megegyezik a kiindulási állomással (zárt körutazás)."
Akkor viszont nem is kell ennyi hozászóló, elég három-négy fő, akik havonta újból előveszik az állandó támákat :
- trianon második vágányai, Nohab-Szegej, Usgyi-Desiro, még tööb pénzt, 160-ak Kondoros felé, villamosítani a 29-est meg a 62-est, stb.
A satöbbi elé a női mozdonyvezető témát is beilleszteném. Egy múlt heti újságcikk pontot tehet az bizonytalanság végére, mely szerint:
A kislányok legfeljebb az óvodában vonatozhatnak a mozdonyon.
Esélyegyenlõségi tervétõl várja a gyengébb nemhez tartozó munkavállalóival szembeni megkülönböztetések felszámolását a MÁV. Egyes munkaköröket ennek ellenére egészségügyi okokból a jövõben is csak férfiak tölthetnek be a vasútnál.
Mozdonyvezetésről álmodni a kisfiúk privilégiuma marad. A munkavállalókkal szembeni egyenlő bánásmódra az eddiginél nagyobb figyelmet fordító MÁV ugyanis a fokozott fizikai megterheléssel járó munkakörökben a jövőben is csak férfiakat foglalkoztat majd. Így a kislányok legfeljebb az óvodában vonatozhatnak a mozdonyon. Masiniszták, pályamunkások, kocsirendezők, váltókezelők vagy tolatásvezetők akkor sem lehetnek, ha véletlenül ezt szeretnék.
A mozdonyvezetői állás betöltésére például a jövőben is csak férfiak jelentkezését várják. A mozdonyok kezelése ugyanis a folyamatos zaj, vibráció miatt a nők egészségét veszélyeztető fizikai megterheléssel jár.
A teljes cikk
A budapesti fejállomások nem minősülnek csatlakozó állomásnak (általában). Úgyhogy nem tudom.
Igen, csak akkor pl. ne tessék hirdetni a fantasztikus keleti pályaudvari IC csatlakozásokat...ha egy picit megnézi az ember, akkor kiderül, hogy semmi garancia a csatlakozásmulasztás esetén. A fapados légitársaságok ezt legalább leírják, a MÁV pedig "csatlakozó" vonatként teszi be az ilyen 3-4 perces IC átszállásokat a menetrendbe, és az Elvira is kiajánlja. ásd pl. 140 es vonal IC vonataira átszállás Szentes felől Kiskunfélegyházán... Ekkor szoktam mondani, hogy nem túl etikus, amit a MÁV csinál ilyenkor.
Csabi
mert sajnos sok jv/vjv így áll hozzá. Találkoztak már annyi bliccelővel, hog kellően utálják az utasokat.
Ilyen alapon én is utálhatnám az összes jv-t, mert számos zsebre dolgozót láttam. Nem teszem. A Jv-nek ez a munkája. Ez nem hozzáállás.
"Kérdezném: ha egy utas pl. Békéscsaba-Bp között utazik, és a kilométertávolságot megtöri Sl-on (tehát két menetjegye van eger26 hsz-a alapján), akkor a menetjegye elégtelen vagy érvénytelen?"
A Személyszállítási Üzletszabályzat II. rész. 1. szakasz 9. pontja szerint: "a kedvezményes menetjegyek csoportosítása, vagy azoknak a hosszabb útért esedékes menetdíj részbeni fedezésére történő felhasználása tilos".
Ez alapján az én megoldásom az lenne, hogy pl. a Békéscsabáról 8.30-kor Budapestre induló 944. sz. gyorsvonaton, ami 9.56-kor érkezik Szolnokra és 10.03-kor indul tovább onnan, az ÜSZ alapján nem lehet a teljesáru jegyet és a 33 %-ost kombinálni.
A nemzetközi utazások hasonló korlátozásánál alkalmazott gyakorlat alapján azonban annak nem lehet akadálya, hogy az utas Szolnokon leszálljon és onnan vagy egy ott, vagy egy máshol elővételben onnan kezdőden váltott jeggyel egy 10.00 után induló vonattal folytassa az útját, amire így már elég nehéz, majdhogynem lehetetlen rábizonyítani, hogy ez ugyanaz az utazás.
Az is igaz, hogy az ÜSZ nem következetes, mert a III. rész I. fejezetében, ahol az üzletpolitikai kedvezmények általános szabályait taglalja, a 10. pontban azt írja, hogy "a célkedvezményként kiadott kedvezményesárú menetjegy (Alkalmi menettérti jegy, Balatoni napijegy, Virtuális menetdíj-számítás) hosszabb út részbeni fedezésére nem használható fel.
Mivel a 26 éven aluliaké nincs itt felsorolva, ez ellentmond a II. rész 1. szakasz 9. pontjának.
Az Üzletszabályzat egyébként 2003. augusztus 1-től módosult legutóbb, annak ellenére, hogy azóta voltak szép számmal módosulások az általa szabályozni hivatott kérdésekben.
Ezeket szerintem nem lehet távirati szabályozással szabályosan elintézni, amíg ezeket a táviratokat, mint jogforrást nem említi,az ÜSZ, vagy jogszabály.
Néhány példa arról, hogy a valóság, hogy elhúzott az ÜSZ mellett :
A Balaton-Mix-ről az ÜSZ persze szót sem ejt.
A 26 éven aluliak kedvezménye pedig ÜSZ ellenesen létezik a valóságban.
A MÁV honlap szerint:
"26 éven aluli magyar állampolgárságú fiatalok
Kedvezményes menetjegy
EU állampolgár is
Bármely viszonylatban péntek 10.00 órától vasárnap 24.00 óráig, korlátlan számban"
Én több állomáson is láttam hirdetményen - pl. Szeged Nagyálomás - , hogy a 26 éven aluliak kedvezményét EU állampolgárok IS igéynbevehetik.
A vita esetén érvényes ÜSZ ezzel szemben úgy szól, hogy (III. rész I. fejezet 12. pont: Külföldi állampolgárok által igénybe nem vehető üzletpolitikai kedvezmények a következők:
- 26 éven aluliak kedvezménye.
Ezt a magyar állampolgárság dolgot kiemeli a II.rész H./ pontja is, amely azonban a kedvezmény időbeli korlátozottságáról nem ejt szót.
Az utastájékoztatás esetében pedig az ÜSZ szerint van a menetrendi hírdetmény, a menetrendi értesítő és a menetrendi pótlék.
Ez így is volt régebben, de az utóbbi időben e kettőt összeolvasztották "módosítás" néven.
Ezek után mennyire lehet megbízni az Üzletszabályzatban és az mennyire képes teljeskörűen szabályozni a szolgáltató és az utasok jogait és kötelezettségeit, ha csak így túl lhete lépegetni rajta?
>>A mi kis társaságunkon kívül nem volt más utas a vonaton.
Persze, nem járt ott vonattal senki, de ha tudják, hogy 150 forint a jegy talán jártak volna. A MÁV nemzetközi vonalai azért sincsenek eléggé kihasználva, mert senki sem tudja mibe kerül a jegy! A Volánnál ez egészen másként van.
>>Ez nagyon érdekelne. Mióta? Milyen menetrendben?
Azt nem tudom, csak láttam a Kertész utcán a Vág felöl jönni, aztán az állomás előtt és szálltak fel az utasok. Olyan 5-7 fő. Van még egy karosa Tatabányára, de az inkább munkásszállító szerintem. De elég sok busz jár át.
A másik újság az EN LIGNES.
Ezt a Belga PFT adja ki.
Otthon ilyen nincs.
Úgy kell elképzelni ezt a PFT nevű társulatot, mintha lenne (otthon) egy vasútbarát szövetség.
Nekik van vagy 10-15 mozdonyuk, pár kocsijuk, van az SNCB-től kapott vasútvonaluk, vannak pft-s gépeik, stb.
INGYEN, saját szabadidejükbl, sokszor saját pénzükön vett anyagokkal vasútbarátkodnak.
Az SNCB természetesen támogatja őket.
Az EN LIGNES-ből a 65.-ös számot küldöm.
A címlap egy már a forgalomból tavalyelőtt kivont, négytengelyes dízel motorkocsit ábrázol behavazottan, 1984.01.26-án Bertrix állomáson.
- a 4.-8.oldalakon , színes fotókkal a PFT saját hírei vannak, a saját vonatukkal végzett utakról. Van Nohabjuk is, még ha ezért mindig kapok, hogy nem Nohab. A 202.020-as. Vannak teherkocsijaik, nem sok.
- Itt hirdetik a nyárra tervezett Litvániai vasútbarát utat.
- A 9.oldalon a Glms sorozat teherkocsi jellegrajza, fényképe látható, rövid cikkel.
- A 10.- 17. oldalakon az aktualitások szerepelnek.
- Sok országból , pár hír, mindegyikhez fotó.
- A 18-21.oldalakon egy Luxembourg városát elkerülő vasútvonal ( épült 1918-ban) bemutatása található.
- Az igazi vasútbarát csemege a 2.oldalon található, és mindegyik számban van ilyen. Itt ugyanis közlik az állagba vett és törölt vontatójárművek adatait, az át-állomásításokat, a különböző szintű revíziókra műhelyekbe vonult és onnan kijött mozdonyok adatait.
- Az aktualitások Belgiumban rovat szintén állandó, e számban most a 23.oldaltól a 44.oldalig tart. Itt járműsorozatonként, vontató és vontatott végigvisznek mindent és beszámolnak az elmúlt 3 hónap eseményeiről,. Ugyanígy a különböző pályaépítésekről is. Itt találhatók a baleseti fotók is, és a helyi súlyhelyen készített fotók is.
- A 44-.45.oldalak Radiations címmel megemlékezik az SNCB-től örökre eltávozott, legtöbbször selejtezett, ritkábban eladott mozdonyokról. Minden mozdonyról fotó + állagba vétel ideje 3 állagból törlés ideje + nagyobb honállomásai.
- A 46.-49. oldalakon a Thalys építkezések, mindkettő, a keleti és az északi munkálatairól vannak pár sorral bővített fotók.
- Az 51.-57. oldalakon pedig azokról az 5100-as dízel mozdonyokról olvashatunk, sok fényképes beszámolót, melyeket az utóbi években vettek meg az SNCB-től az olasz vasúti pályaépítő cégek. Hogyan élnek ott lenn, délen ?.......:-)))
- Az 58.-63.oldalakon a kínai vasutak gőzvontatásáról van sok kép és cik.
- Az 59.60.oldal az ilyen volt ilyen lett típusú képeké. Ilyen volt pl. egy vasútállomás 70 éve, ilyen volt 20 éve és ilyen most.
- Az utolsó két oldal vasúti kiadvány reklám.
Brüsszel, 2005-03-28
A levél nem neked ment! (bár lehet, hogy kapsz belőle egy pld-t! :) )
Ez talán arra igaz, ha valami miatt nem tud leközlekedtetni egy vonatot a cég. Lehet az egy sima gázolás egy egyvágányú pályán, de lehat akár vis major is. Pl. amikor helyre áll a közlekedés a sok utas miatt és az IC mindenhol megáll, gyakorlatilag személyként közlekedik. Meg kell tenni (?), hiszen az utasoknak van érvényes menetjegye, a szerződést elfogadta, akkor a vasút köteles őt elszállítani (szerződéskötési kötelezettség). Ha a menetrendben meghirdetett vonatot nem tudja leközlekedtetni, akkor más vonatot kell felajánlania (eltérő minőségű szolgálatás). Igaz akkor is, ha valaki csatlakozást mulaszt, DE!
A budapesti fejállomások nem minősülnek csatlakozó állomásnak (általában). Úgyhogy nem tudom.
Sajnos az elvárt minimum gyakran elmarad a tényleges teljesítéstől. Ezért írtam, hogy "gyakorlat", mert sajnos sok jv/vjv így áll hozzá. Találkoztak már annyi bliccelővel, hog kellően utálják az utasokat.
OFF
Volt egy menetjegyem, "500 km feletti" távolságra szólt. Elindultam vele a Nyugatiból reggel, jöttünk szépen körbe, Kelenföld volt a cél. Bátaszékről elindulva Decs felé, a vjv. közölte, hogy ez a jegy nem érvényes, mert egy útra szól, mi pedig Budapest felé (!!!) megyünk. Felhívta az oktatóját, hogy mi a teendő, annyira hitte, hogy igaza van. Akkor mondtam, hogy nem is Kelenföldig megyünk, csak Érd felsőig. Közölte, hogy az mindegy (!!). Mondtam neki, hogy minden állomást csak egyszer érintünk, tehát nem zárt körutazás (bár az már meg is szűnt), nem menettérti utazás. Akkor meg miért nem jó az egy útra szóló menetjegy??
Decsen álltunk 13 percet, bementünk a forgalmiba és ott volt Üzletszabályzat. Sikerült meggyőzni a hölgyet. :)
Szerintem a gyakorlat a következő lenne: a vjv ír egy utasleadásit, ami miatt én panaszkönyvet írok, majd mérséklik a pótdíjjat, amennyire csak lehet. Sőt, talán el is engedik, a menetdíjkieg-gel együtt.
Köszi előre is a levelet, csak holnap reggel tudom elolvasni :) Na de ez, amit itt leírtál, kiverte nálam a biztosítékot... Szerintem az a MINIMUM, hogy a vasút a vonatok pontosságért legalább ilyen szinten felelősséget vállal. Ez egyébként le van írva az ÜSZ-ben, I rész:
Eltérő minőségű szolgáltatás
12. §
(1) Ha a vasúttársaság az utast - a menetjegy, helyjegy, pótjegy alapján -
megillet, szolgáltatást (kocsiosztály, fekv,kocsi, hálókocsi) nem tudja
nyújtani, az utas kívánságára eltérő időpontban induló, illetőleg érkező,
vagy a célállomáshoz más útvonalon közleked, vonaton azonos, ha az
nem biztosítható, magasabb minőségű szolgáltatást köteles felajánlani
és teljesíteni. A vasúttársaság ebben az esetben a menetdíj-különbözetet
nem követelheti.
És semmi utasleadás, panaszköny, pótdíjmérséklés, hanem simán a jv. elfogadja a jegyet. Legalábbis ennek így kéne lennie (még az ÜSZ szerint is), a MÁV szolgáltatási kultúrája sajnos messze van ettől. Azugyanis már nincs leszabályozva, hogy az utas ezt hogy veheti igénybe, milyen igazolások kellenek. Az ésszerű az lenne, ha a jv. elhinné, gyanú esetén úgyis le tud ellenőrizn egy késést mobiltelefonon.
Ööö, pl. egy vasárnap jövök a Dacia-val és annyit késik a Keletiben, hogy lekésem (igaz akkor a szakasszal együtt) a 23.40-kor Szolnokra induló személyt? Mivel a Beograd visz közvetlen kocsikat a Dacia-tól, ezért én azzal megyek Szolnokra, de az csak éjfél után (immár hétfőn) indul.
Szerintem a gyakorlat a következő lenne: a vjv ír egy utasleadásit, ami miatt én panaszkönyvet írok, majd mérséklik a pótdíjjat, amennyire csak lehet. Sőt, talán el is engedik, a menetdíjkieg-gel együtt.
I..rész :
Belgiumban kettő vasútbarát újság/magazin jelenik meg, mindkettő két külön kiadásba, flamandul a flamandoknak és franciául a vallonoknak.
Az egyik a JOURNAL du Chemin de Fer ( küldöm) a másik az EN LIGNES.
A JOURNAL kiadója egy közlekedési kiadó, aki más lapokat, repülő, hajós is kiad illetve vasúti témájú könyveket, pólókat, stb terjeszt.
Európa bármely országába előfizethető. Aki vmilyen szinten bírja vagy az angol vagy a német nyelvet, az inkább a flamand nyelvű változatot rendelje meg, mert meg is érti.
Aki nem az kérje a francia változatot. Egy kis faluban, Brüsszeltől 30 km-re észak-nyugatra Schellebele van a kiadó.
Az újság kéthavonta jelenik meg, évente 6 szám., egy szám 84-96 oldal. Szép színes lap, sok fotóval. Egy szám ára : 9 euro.
A mostani számról : a 144-es számot küldöm Neked.
A címlap mindig látvány fotó, most egy tehervonat igyekszik 2x5400KW-al dél-kelet Belgiumban Athus-Meuse körül. Természetesen írják a vonatszámot, a fotó készítésének idejét, mozdonyok pályaszámait. + fotós nevét.
- A 3.oldalon mindig van fél oldalnyi szerkesztői levél.
- A 4.-5.oldalakon 4 db beharangozó szép színes kép.
- a 6.-20. oldalakon a most megszűnő SKI express t búcsúztatják és köszöntik a helyébe lépő Bergland expresst.
- a 21.oldal, 3 db társfolyóirat bemutatására van fenntartva, a mostani számban a Holland SPORWEGEN évkönyv 2005-ös számát, az Antwerpen városhoz köthető vasutakat és a TRAMS 2005 című városi villamos évkönyvet ismertetik.
- a 22.-27. oldalakon a francia Astrid..36.000-es széria, északra történő térnyeréséről értekeznek.
- a 28.-33.oldalakon az Athus-Meuse i vonalról szól egy cikk. Pontosabban a Belga-Francia-Luxembourgi hárma határ körüli fejlesztésekről.
- a 34.-35.oldalak egy villamos motorvonat mosó berendezés telepítéséről szólnak.
- a 38.-41.oldalak , na-a-agy képekkel a Thalys (TGV) vonal északi továbbépítésének Antwerpen város körüli munkáit mutatják be.
- a 42-61.oldalak a Rail, Photos rovat. Itt minden oldalon két-két fotó plusz pár mondatos hír szerepel.
-a 62.-63.oldalakon 4 db CFL fotó a hozzá tartozó hírrel..
- a 64.-65.oldalak egy nosztalgia villamosozásról szólnak,
- a 66.- 69.oldalakon az SNCB, hivatalos, 2004.12.21.i állapotot tükröző állaglistája olvasható.
Most a dízelek.
Az SNCB ezt természetesen átadja a vasútbarát magazinoknak, és ez az újság két részletben, most a dízel, a következő számban pedig majd a villamos le is közli., évente eggyszer.
Sőőőőt. Majd a másik újság ismertetésekor még ennél is bővebb tájékoztatást látunk.
- a 70.77.oldalakon az itteni 86-os vonalat mutatják be.
- A 78-81.oldalak a modellezőké,
- A 82.oldalon vasúti könyveket reklámoznak.
-
Díjszabás: ha sima degresszív díjszabás lenne, akkor nem lenne értelme trükközni, és a nagyobb távolságra utazók kedvezménye is megmaradna.
Késés: Mivel a vasút hibájából következett be, azért szerintem nem lehet az utast megbünteni. Ez eddig sima ügynek tűnik. De ha emiatt csatlakozást mulaszt, és a következő vonatra már nem érvényes a jegy, akkor az már nem olyan sima ügy. De mivel éjfélig érvényes a kedvezmény, és az azért elég ritka, ha valaki egy éjfél előtt induló vonat lekésése miatt egy éjfél után, de nem hajnalban induló vonattal utazik. Szerintem ilyenkor célszerű valamilyen igazolást kérnie a MÁV-tól.
A kedvezmény péntek de. 10.00-től vasárnap 24.00-ig vehető igénybe. Hogy akkor a késett 9.50-es jár-e? Hát, én elfogadnám, mint vjv.
Hát igen, a dolog e fele egyszerű. Nézzük fordítva: Mi van, ha valaki egy olyan vonaton utazik, amely menetrend szerint vasárnap éjfélig megérkezik a célállomására. De valamilyen késés miatt még 24.00 után is úton van.
Szerintem ekkor is el kell fogadni a 33%-os jegyet, mit szól erről a MÁV?
Amennyit én utazok, engem nem érdekel. Biztos van, akit zavarna. Meg kék nézni, hányan vannak. Nem hiszem, hogy oly' sok ember... Főleg, ha jól találja el az ember a km-díjjakat!
A kedvezmény péntek de. 10.00-től vasárnap 24.00-ig vehető igénybe. Hogy akkor a késett 9.50-es jár-e? Hát, én elfogadnám, mint vjv.
Más: tudja valaki, hogy miért nem így szól a kedv. érvtartama: "a hét utolsó munkanapján de. 10.00-től a következő hét első munkanapját megelőző nap éjfélig."?
Ugyan ez csak akadémiai vita, de ettől még nem kellene ilyen kijelentésekre ragadtatni magadat?? Illetve miért kell valakit így ledorongolni, aki a saját véleményét igyekszik megméretni a virtuális valóság talaján??
Egyébiránt már miért ne lehet rövidíteni a vasúti járművek fékútját??
Műszakilag ennek megoldására tucatnyi lehetőség áll ma is rendelkezésre.
Mechanikailag gyerekjáték lenne a felület növelése, akár a futósinekre fékezőfelület leeresztésével, (sőt, a kopási elhasználódás csökkentése érdekében egy harmadik "féksín" beépítésével). Szó volt már a mágneses megoldásról is.
Nem vagyok ugyan gépészmérnök, de a józan ész azt mondatja, hogy egy akár 1000 tonnás vonatot is megfelelő eszközzel simán meg lehet állítani akár pár 10 méteren belül is.
Inkább arról homályosítsd fel a srácot, hogy mi történne az utasok belső szerveivel, amikor a nyolcvanról 50 méteres távolságon belül nullára lassító vonatban felkenődnének a falra. (Ne is említsem, hogy mi lesz a velem szemben ülővel, tekintettel arra, hgy én a magam 130 kilókával csak menetirányba nézve szeretek utazni...)
Meséld el neki, hogy a pilóták milyen kiképzést kapnak, mielőtt először beülhetnek egy gépbe. És meséld el nekik, hogy hány 100 kilós, 170 centis 53 éves nő van a hordozókra leszálló gépeken.
Hívd fel a figyelmét, hogy a laposokra leszálló gépeken még az utasok is betonkeményen be vannak kötve.
Ja, és hogy a viszonylag kis sebességgel leszálló COD-ra sem engednek fel akárkit, inkább helikopteren viszik be őket.
Ja, és légy szíves, magyarázd el nekem, hogy szerinted mi a különbség a "bevállalós stílus" és a "felelőtlenség" közöt???????
Húhhh, nem hittem volna, hogy ekkora betűk is vannak...
A nemzetközi pénztárral az a baj, hogy a sokrétű szabályokat sokféleképpen lehet értelmezni. Van egy rakat kedvezményük, nem irigylem őket. Ugyan nekem nincs nemzetközi vizsgám, de így látatlanban sem irigylem azokat, akiknek van.
Mivel csak csontváz-szabályok vannak, egy jópár kérdésre szoktak adni olyan választ, hogy "hát mi ki szoktuk adni, a Győr nem...". Mivel nincsenek rendes, pontos, korrekt szabályok, nem is lehet őket betartatni, számonkérni. Aki ott ül, annak meg nem fontos utánakérdezni oktatáson, kollégáknál. Sajnos az ilyen Andó Gergő-félék meg nem lesznek ott pénztárfőnökök. - bár megnézném, hogy mennyire csökkenne a létszám! ;)
A másik, hogy egy bf-i pénztárosi tanfolyamot még az utcáról beeső is el tud végezni (persze olyan eredménnyel), de egy nk-i tf-ot már nehezebb lehet összehozni. Kevés az oktató is. Tehát féltik az emberüket a főnökök is.
Kiegészítés: Tőlünk nyugatra ez a módzser teljesen természetes. Amennyiben mégis tilos lenne ez, akkor erre nyomatékosan felhívják a figyelmet. Mondjuk a gyakorlatban nem tudom, hogy egy IC esetén hogy számolják ki, hogy az adott időpontban menetrend szerint hol tartózkodik az adott vonat, valamint mi a helyzet késés esetén.
Tényleg mi a helyzet nálunk késés esetén? Pl. Várok egy 10:10 perckor induló vonatra, de ekkor bejön 20 perc késéssek a 9:50-es. Belém köthet a kalauz emiatt?
A szabály az szabály, de szerintem csak előíró, és nem minden más módszert kizáró.
Tegyük fel, hogy elutazok A-ból C be, de B-ben leszállok, mert ott lakik a haverom, és a következő vonattal megyek csak tovább. Én úgy gondolom, hogy veszek A-ban egy A-B jegyet, és elővételben egy B-C jegyet, mert így B-ben nem kell vacakolnom sem új jegyváltással, sem útmegszakítással. Felszállok a vonatra, és közben hív a haverom, hogy közbejött neki valami, mégse menjek. Ezért nem szállok le a vonatról, hanem továbbutazok C-be. Most akkor megszegtem az üzletszabályzatot?
Nem elégtelen, mert az adott útvonalra van menetjegye. Ráadásul az adott menetjeggyel az utas csak az azon feltüntetett távolságú viszonylatra kíván utazni.
A kilóméter távolság megtörése nem tilos. Ilyen sehol nincs leírva, ami az ÜSZ-ben van az az egybe vagy különszámítás szabályai egy adott jegy esetén. Ha az utas több jegyet vált, akkor a szabályt jegyenként kell figyelembe venni.
A több menetrendi mezőt érintő utazás esetében a kilométer-távolságot a Menetrendben vastag dőlt számmal nyomtatott kilométeradattal jelzett (díjszabási szempontból elágazási állomásnak minősülő) állomásokon át kell számolni.
A részkilométer-távolságokat össze kell adni:
v ha az utazás folyamatos, és az utas
az elágazási állomásnak minősülő állomásokon át utazik,
az elágazási állomást megelőző olyan átszállási állomáson (elágazási pont) száll át, ahol a vasútvonalak ténylegesen elágaznak (Ebben az esetben az átszállási állomást a menetjegyen külön jelölni kell.),
a vasútvonalak tényleges elágazási pontja és az elágazási állomás között oda-vissza utazik úgy, hogy az egyik vasútvonalról érkezve a másik vasútvonal felé az elágazási állomáson átszállva folytatja az utazását. (Sarokutazás.)
v b/ ha az utazás nem folyamatos, de az utas
Budapesten keresztül a fejállomásokon (Budapest-Keleti, Budapest-Nyugati, Budapest-Déli, Budapest-Józsefváros) átszállva,
a közvetlen vasúti összeköttetésben nem álló
Szeged Újszeged,
Balatonkeresztúr - Balatonmáriafürdő,
Érd alsó - Érd felső,
Kecskemét - Kecskemét KK,
Kecskemét alsó - Kecskemét KK,
Kiskőrös - Kiskőrös KK,
Kiskunmajsa - Kiskunmajsa KK,
Nyíregyháza - Nyíregyháza NyK
vasútállomás közötti távolságot más módon megtéve kíván továbbutazni.
Kilométer-távolságok külön számítása
v Nem számítható a díjszabási távolság a kilométer-távolságok összeadásával, ha:
a vasúti utazás nem folyamatos (kivéve az előző pontban leírtakat),
az utas ugyanazon az útvonalon vagy annak egy részén ismételten utazik (ismételt utazás),
az utas ugyanazon az útvonalon vagy annak egy részén a célállomással ellentétes irányban oda és vissza is utazik (eléutazás, túlutazás),
az utas a kiindulási és a célállomás között oda és vissza utazik (menettérti utazás),
az utas utazásának egy közbeeső állomásáról egy menettérti utat tesz meg, majd útját tovább folytatja (oldalutazás).
Jön a 26 év alatti EU állampolgár utas Békéscsabáról Budapestre, péntek délelőtt. Megnézi neki a pénztáros, hogy hol tart a vonat 10.00-kor. Addig kiadja a TÁ jegyet, onnan meg a 33%-osat. Azzal védekezett, hogy "az utast megillető legnagyobb kedvezményt kell figyelembe venni". A cége meg azt mondta, amit én neked az előbb, idézőjelek között.
Ilyenért kirúgni valakit? Ez azért nagyon durva! Ha ilyen szigorú főnök lenne Bp-en a nemzetközieknél, akkor az Andó Gergely által emlegetett (szakmailag nihil, köztörvényes) droidokat nemcsak kirúgták volna, hanem kényszermunkára küldték volna...
No de a vita onnan indult, hogy eger26 írta, váltsa meg az ember két részletben a jegyét, ne pedig a SZÜSZ egyéb szabályai szerint.
Erre írtam én, hogy ez így nem járható út, egybe kell kiadni a jegyet (ha csak nincs benne egy útmegszakítás, egy Ud-Ud alsó átmenet stb.).
Sajnos e kilométerképzés olyan, amilyen, pl. Bp-Debrecen távolság hiába csak 1 km-rel több, mint 220 km, már a 240-es jegyet kell megváltani. Meg lehetne p. Püspökladányban (vagy az Isten tudja, hogy még hol) megtörni a jegyet, ezzel csökkentve a 150 Ft-os különbséget, de ezt a SZÜSZ szerintem nem teszi lehetővé. Jó, jó, vannak virtuális km-távolságok, ez mégsem az...
Miért vagy ennyire értetlen? Nem hiszem, hogy ennyire magas, hogy a vasúti jármüvek fékútját, nem lehet röviditeni. Tényleg nem érted, hogy a vonatok, és a pálya közötti súrlódás, hatoda a közúti jármüvekének, ergo ennyivel hosszabb
fékúttal kell számolnod azonos sebesség mellett. Gondolom, azt érted, hogy egy
száguldó kamiont nem lehet pár méteren megállítani, akkor miért nem, hogy egy azonos sebességgel haladó vonatot sem lehet "pár tíz méteren" megállítani. Mellesleg a közúti jármüvek fékútja sem rövid!
Egy 90Km/h sebbességel haladó kamion fékútja blokkolásgátlóval is 87 méter
körül van. (camion magazin).
Szerinted mit szólnálnak egy repülös topicon, ha az utasszállító gépek kifutópályájának hosszát "néhány tíz méterben" képzelnéd el, és ehhez vakon
ragaszkodnál?
Mellesleg Magyarországon 1200-1300 halálos kimenetelü közlekedési balaset történik. Ennek csak néhány százaléka vasúti átjáróban.
"Régen Komárom és Komárom között 150 ft volt a jegy. Mivel nem utaztak vonaton megszűntek a személyszállító vonatok. "
Egyszer mentünk arra néhány barátommal vonattal. A mi kis társaságunkon kívül nem volt más utas a vonaton.
Számos alkalommal menetem már ott át az idők során, de többnyire sem a vonat, sem a busz nem volt jó időpontban, maradt a gyaloglás a hídon át.
"Most a Székely cég járat egy kis kínai buszt Komárom ZSR és talán Komárom Volán között."
Ez nagyon érdekelne. Mióta? Milyen menetrendben?
Az idei magyar és szlovák autóbuszmenetrendkönyvekben ez a járat nincs benne és nem találtam nyomát a szlovák vasút-busz ELVIRÁN (www.cp.sk) sem.
Ezek mind csak a SAD Komarno, AS- Komárom, aut. áll járatait tartalmazzák.
Ezen a vonalon egyébként mát legalább 30 éve van, -egyre csökkenő sűrűségű -buszforgalom.
Az 1976-os menetrendben még Komarnoból naponta az alábbi buszjáratok jöttek át Komárom, vá-hoz: 6.30, 7.50, 9.10, 10.50, 13.15, 14.30, 16.55, 19.10
Ekkor még a Tatabányai 18. sz. Volán és a CSAD közösen üzemeltette.
Most a szlovák 401802. sz. vonalon csak a SAD Nové Zamky indít járatokat hétfőtől péntekig 6.30, 7.50, 13.15-ös indulási időpontokban, Komárom vá. érintésével Komárom, aut.áll-ig és magyar iskolai előadási napokon 7.30-kor Komárom, szakközépiskoláig.
Ezeken mindig Karosát szoktam látni.
Ez a bizonyos "Székely cég" illegálisan jár, vagy ki is van téve a menetrendje?
Nem tudok olyan szabályról ami tiltaná, hogy a vonaton érvényes menetjeggyel utazó utas menetjegye érvénytelen vagy elégtelen legyen, mert nem a teljes útvonalra érvényes, csak annak egyes szakaszaira.
Mint minden MÁV vonalon, a 29-en van mit javítani.
több utast nem igen tudok elképzelni.
tudmásul kell venni, hogy igen jó szolgáltatási színvonal növelés is max. 10%-nyi utasszám növekményt jelent, ha nincs valami igen kényszerítő körülmény.
a 2-es vonalon a Desirok megjelenése 18%-nyi utaszám növekmény hozot, ami pár felkészületlenekkel tele ültetett Andrássy úti irodában mindjárt hurrá-optimista hangulatot eredményezett.
...'hál Isten azért az Andrássy úton se mindenki elvarázsolt, és ezért a hurrá-optimistákat nem kívülről kellet lehűteni hanem már belül megmondták nekik, hogy a 18%-nyi utasszám növekmény igen szép, és büszkék is vagyunk rá, de ezt ne írják csak a Desirok megjelenésének, hanem írják legalább felét a 10-es út teljes forgalmi csődjének is.
Tehát ha valami csoda folytán igen nagy szabad pénzhez jutna a MÁV, és a döntéshozók nagy %-a egyszerre rúgna be, és emiatt nem a hálózati szempontból fontosabb vonalakat villamosítanák, hanem a 29-est,...................nos akkor jó 10%-nyi utaszám növekménnyel is számolhatnál.
Nem biztos, hogy lenne ennyi, de lehetne ennyi.
ami ugye azt jelenti, hogy az év 255 napján nem 40-en lennének egy-egy vonaton , hanem 44-en.
A "gondság" mint a legtöbb vonalon itt is az, hogy van az évnek 52 péntek délutánja és 52 vasárnap délutánja.
ilyenkor valóban kell VONAT a 29-re.
És nem is négykocsis.
A vonal specialitása a rendkívül szélsőséges utasmennyiség.
amíg az év 255 napján bőven elég a Bz+Bzx nyujtotta 90 ülőhely, az év 90 napján bizony inkább 12x80 = 960 ülőhelyes vonatokat kell/illik arra közlekedtetni.
Erre is van megoldás : bérelni kell 90 napra 4-6 szerelvényt.
Nagy forgalom várható a vasúton a húsvét utolsó napján, a Budapestre induló InterCity vonatokra már szinte minden jegy elkelt.
A MÁV mentesítő vonatot indít délután Sátoraljaújhelyről, Miskolcról, Nyíregyházáról és Debrecenből, a nyugati országrészből induló járatok pedig a szokásosnál több kocsival közlekednek.
Igazad van, valóban nem illett volna rá hivatkozni.
Kérdezném: ha egy utas pl. Békéscsaba-Bp között utazik, és a kilométertávolságot megtöri Sl-on (tehát két menetjegye van eger26 hsz-a alapján), akkor a menetjegye elégtelen vagy érvénytelen?
Utas egy szállal se lesz több, de legalább nem erőlködik a Csörgő nyáron, hisz 3 db négyrészes villamos motorvonat összekapcsolásával, olyan szerelvény képezheő,hogy még a legrázósabb nyári délutáni forgalom is levezényelhető nagyobb bálhék nélkül.
Az év másik 255 napján meg annak a vonatonkénti 40 utasnak legelább lesz helye, bőven, a 215 ülőhelyes vill. motorvonatban.
Mindent lehet."
Ha megengeditek leírnám pár gondolatomat ezzel kapcsolatban.
SZVSZ a Balaton északi partjára úgy is kellene gondolni, mint egy idegeforgalmi szempontból fontos térségre. Magyarország nagyon ég az itteni állapotok miatt. Szerencsétlen módon 1996 óta a vasúti közlekedés rohamosan veszített az egyébként sem magas színvonalából. Az az intézkedés, hogy Sv-n gépcseréznek a vonatok, menetrend szerint 10-15 perccel, a valóságban 15-20 perccel megnöveli a menetidőt:-(( Ez nyáron akár 25 perc is lehet. Igazán előremutató, hogy Magyarországon villany alatt nem mehet dízel:-(( Abban az esetben, ha nem a leg ótvarabb anyonbarmolt Délis szerelvények járkálnának a 29-n több lenne az utas. Mert mi kell az utasnak. Elfogadható menetidő (gépcsere:-(( ), normális és kellő számú vagon. Példa péntek délután, 974 számú vonat. Kemény 4 db Délis By kocsi. Semmire nem elég. Ugyanakkor hétköznap átlagos gyors ( miért is gyors? ) 6-7 db By. SZVSZ normális menetirányítás kellene. A 60-s, 70-s, 80-s években egy átlag SZEMÉLYvonat Tapolcától Sv-ig mindenhol megállt. De utána már csak Kelenföldön. Most miért is kell megállnia Gárdonyban és Érd Alsó-Felső-n? Az általad említett 255 napon (ugye jól ismered az itteni forgalmat?) napon legyen Bz:-(( De a Bz villany alatt is elmegy.Tudomásul kellene venni végre, hogy a Csörgő nem idevaló. Egyszerűen nem erre találták ki. Itt egy átlag vonat Örvényes-Balatonudvari távolságon (960 m !!!) nem tud kigyorsulni a menetrend szerinti sebességre. Ezért mit csináltak? Olyan ócska laza menetrendet csináltak, ami már utastaszító. Környezet és zajszennyezés: a "régi" Púposos és NoHAB-os időkben az északi parti ívek nem voltak gázolajjal átitatva:-)) Most? Ha a Balaton-felvidéki Nemzeti Park a dolgát csinálná, akkor a MÁV-ot anyonbírságolhatná. Ha egy vonat a hajnali órákban az akarattyai alagútból páros irányban előjön, azt már Alsóörsön hallani:-((
SZVSZ a vonal nem attól kezdett el romlani, hogy az emberek nem utaztak, hanem azért kedtek leszokni a vonatról, mert sz....r lett. (bOcs) Igény viszont lenne rá. Igaz elsősorban nem 186 perces menetidejű Tihany, vagy Batsányi IC-re:-(( Hanem például olyan vonatra, mint a 70-s, 80-s, 90-s évek elején közlekedő Göcsej Expressz volt. Figyelem! Tapolca után CSAK Balatonfüreden állt meg a Déliig !!!! :-)) NoHAB-bal, gépcsere nélkül:-))
Ha ez most max. egy Balatonalmádi-i megállással lenne megfejelve, akkor kiszámolható menetidő rövidüléssel járna.
Villamosítás: köztudott SZVSZ, hogy a villanygépek sokkal jobb gyorsító képességekkel bírnak, mint a magyarországi "dízel"-ek. Az is nyilvánvaló, hogy a villamosítás csak akkor lehet legalább nullszaldós, ha a vonalon van tehetforgalom. Teherforgalom pedig ott van, ahol generálódik, vagy odaterelik.
tényleg ezt a történetet is be kellene tennie vagy FOMA-nak a fehérnégyzet.fw.hu-ra vagy manhattaninak az Aranyköpések közé.
Még két év, és jön annyi fiatal, hgy már nem is fogják tudni az eredetét.
pont úgy ahogy nem értik a :....Nem nyert de a hagszóró az Öné.......formulát se már..........-))))))))
A múltkor azon gondolkodtam, hogy hogy hívták ennek a .:...".......
celldömölki elővárosi forgalomból ........." örökbecsűnek a szülőatyját, mert nem Kukely használta először hanem vagy a 2000-ben regnáló gépész fő-fő ( Csiba??) vagy az akkor SzeSza fő-fő ??............neve ???
Ok, rendben. Elintézem Neked, hogy a celldömölki elővárosi forgalomból leforgatok arra 1-2 egységet, de Te cserébe ígérd meg, hogy szerzel annyi laposelemet, hogy felsővezeték híjján elég legyen a szufla...
"A cége meg azt mondta, amit én neked az előbb, idézőjelek között."
Ezért kellene minél hamarabb megoldani a piacnyitás feltételeit, hogy a "cége" csak múló rosszemlék legyen, helyére lépjen a Pályavasút, a többi meg menjen piaci alapokon. Szerintem az ilyen "cég" néhány hónapig sem lenne versenyképes...
Az utazásból kizárásnak megvannak a feltételei. Javaslom tanulmányozd!
Azt, hogy az utazás folyamatos mivel bizonyítod?
Ráadásul az utasnak ÉRVÉNYES menetjegye van.
Nem bizonyítható az sem, hogy, ha valaki a vonatról leszállva menetjegyet vált vissza, hogy leutazta, vagy sem. A tény az, hogy van egy fel nam használt, érvényes menetjegye, amelyet KÉRDÉS NÉLKÜL vissza kell váltani!
Megjegyzem, hogy neked az információnál sem lenne sok keresnivalód, ha csak ennyire vagy felkészült, ugyanis a P.1. sz. utasítás belső szabályozás, és mivel nem nyilvános, nem hivatkozhatsz rá!
Az nem lehet, hogy minden, szárnyas utas, kabinos utas, uszályos, kompos, vizügyes, ha nyugatra hajózik, akkor - papíron - először átlép Mo.-ról Szlovákiába és csak Szlovákiából lép át Ausztriába ?
hisz Magyar-Osztrák közös vízi határ nincs, tehát valahová elkönyvelik az összes arra hajózót is, ELŐZŐLEG.
Jön a 26 év alatti EU állampolgár utas Békéscsabáról Budapestre, péntek délelőtt. Megnézi neki a pénztáros, hogy hol tart a vonat 10.00-kor. Addig kiadja a TÁ jegyet, onnan meg a 33%-osat. Azzal védekezett, hogy "az utast megillető legnagyobb kedvezményt kell figyelembe venni". A cége meg azt mondta, amit én neked az előbb, idézőjelek között.
Eleg borongos volt az ido, bar a nyarisagot mutatja a nyari tranzit vonat erkezese. Kovonatok eppen nem voltak, ez ritkasag (vagy masig oldalan voltak mar az allomasnak).
"A kilométertávolságot összeadással kell képezni, ha az utazás folyamatos (...)."
(II. Rész eleje.)
Szerencséd, hogy nem utazok. Én leb@sználak a vonatról. Már bocs.
Ha lenne egy kis fogalmad erről, akkor tudnád, hogy a GYAKORLATBAN ez a helyjegy- és/vagy pótjegyköteles vonatokon is megoldható! És ha tudnád, hogy a P. 1. sz. Utasítás engedi, hogy a pénztáros ne csak elővételben adjon jegyet más kiindulási állomástól!
1.: A szárnyasok utaslétszámában elenyésző a Pozsonyban-Pozsonyból utazók száma.
És pont ebben van a fő probléma: az osztrák adat a szlovák egy nyolcada!!
Na ez az, ami már végképp nem stimmel. A Mahart szárnyasok tavaly harmincezer fölötti utasszámot produkáltak a Budapest-Bécs járaton.
Szóval nem igazán tudom elfogadni a hajós számokat.
2.: Teherhajóknál az a helyzet, hogy Komáromban kilépnek, és Bécsig mennek lassítás nélkül, ott lépnek be Ausztriába! (Odáig nemzetközi viziút, szlovákiai belépés nem szükséges, ezért nincs is!!) Magyarországról szlovákiába szinte semmit sem szállítunk, így be sem lépés sincs!
A kabinos hajók jelentős utasforgalmat hoznak - papíron - Szlovákiából, ami kiadhatja a 200 ezres adatot, azonban ez nem magyarázza az Osztrák forgalom alacsony számát!!
Szóval én nagyon szkeptikusan nézem ezteket a számokat...
...........oldmumus :..........Esetleg igy a ZEG es a Szlovenia fele meno forgalom is erre lenne vezetheto.
traficc :
Szlovéniába a 29-en át ?
igen lehet ilyen.
anno volt valamikor - majd Carpy belekotyogja a helyes adatokat - valamilyen , talán Göcsej express Zegre a 29-en át.
Az elképzeléseid szerint menne Szlovéniába egy vonat ( mindegy milyen nevű) akkor ugye Budapest-Szabadbattyán-Tapolca-Ukk-Zeg-Zalalövő-Bajánsenye útvonalra gondoltál ?
Hát romantuikusnak kétségkívül az, ez biztos.
Ez ugye :
- Bpest-Tapolca = 184 km = 186 perc
- Tapolca - Ukk 7= 28 km =27 perc
- Ukk - Zeg = 40 km = 37 perc + 10 perc irányváltás vagy körüljárás
- Zeg-Bajánsenye = 44 km = 60 perc,
Mindösszesen = 296 km, = 320 perc.
Ezek az expressek, gyorsok, Ic-k adatai.
Úgy 55 km/h körüli átlag jön ki ?
Tehát mai adatok alapján minden további nélkül indítható ilyen vonat IS.
Ha reggel 7,20-or elindul a Déliből , akkor 12,40-or kilép az országból Bajánsenyénél, Hodosnál.
Utas ?,??
Hisz ugye elméletileg Őérettük indítanánk.
Nos utas valószínűleg nem sok lenne.
Ez is amolyan "egerésző" vonat lenne, pár 40-80 km-re utazó, épp arra bóklászó utassal.
attól még ki lehet próbálni.
Egyszer már kipróbálták ZEG-ig, akkor nem jött be, de lehet, hogy a kudarc oka csak a rossz marketing volt.
Isten tudja.
Kikre gondoltál mint utasokra ?
Szlovéniába sokkal több utas VONATON , akor se fog menni ha akármerre vezetem Pesttől a vonatot.
Egy negyed kocsinyi utas - átlépő - viszont valószínűleg, naponta meglenne.
Az északi parton meg ez lenne a mai Batthyányi............:-)))))))
A 30-as még viszonylagosan jó állapotban van. Nincs tele lassújellel (egyet se láttam még rajta),
Legközelebb nyisd ki jobban a szemed :)))) De igazad van, a 30-as vonal Szabadbattyán utáni része jóval a magyar átlag felett van pályaállapot tekintetében.
"Hááááááát, nem hiszem, hogy gyorsabb lenne, mint a 20-as vonalon, ami már villanyosítva van. Nyáron meg be se férne. Szóval ezért villanyosítani a 29-et...."
A 29-esre szerintem felesleges teherforgalmat terelni. Inkább akkor menjen a 30-ason.
"Nyáron meg be se férne."
A 29-esen Csajág és Tapolca között 11 többvágányos állomás van, és 14 egyvágányú. Nehéz lenne a kereszteket megoldani. A 30-ason Lepsény és Bszentgyörgy között 12 többvágányos állomás van, köztük két relatíve nagy állomás Fonyod és Siófok. 12 egyvágányos állomás van. Könnyebben meg lehet oldani a kereszteket.
"Ezért vagyok pl. nagyon kiakadva a Zalaegerszeg-Zalalöbő felújításon. Napi egy IC, és 10 Bz, meg a mesterségesen ideterelet teherforgalom kedvéért költük milliárdokat a pályára, egy olyan útvonalon, aminek nagy esélye van, hogy szinte semmi jövője se legyen (Horvátország EU tagsága esetén) Nem lehetett volna esetleg azt a pénz Bp-Székesfehérvár között elkölteni?"
Ha a teherforgalmat akarunk mindenáron Szlovéniába juttatni, akkor inkább legyen az útvonal Bpest-Murakeresztúr/Gyékényes-Zagreb-Ljubljana-Koper. A 30-as még viszonylagosan jó állapotban van. Nincs tele lassújellel (egyet se láttam még rajta), nem úgy, mint a 25-ös Zalalövő és Ukk között. A 40-41-esen is lehetne tehervonatozni, csak ott a pályasebesség (41) siralmas, és hiányzik a térközös közlekedtetés (41 - Kaposvár-Gyékényes).
Ha a KSH adatait kapom/kapod meg akkor azokkal, ha a Határőrségét akkor azokkal, ha a MÁV-ét akkor azokkal.
Szerintem lényeges eltérés, egy éves távlatban, a valóságtól nincs és nem is lehet.
Ami idetartozik ebből :
a./
előfordulhat, hogy például a Szlovénia felé ki- és belépők mostani 45.000-es szmma, száma alapján 9 főt számolunk vonatonként.
b./
valaki meg odaáll, é hóót pontos statisztikát csinál , minden vonatot precízen megszámol és kiderül, hogy nem 45.000 volt a ki-belépők száma hanem 55.000 vagy uram bocsá' talán 65.000 is.
c./
akkor ?
Akkor nem 9 fő van vonatonként hanem 13 vagy 18.
És ???
Itt e topicban bőven elég ha annyit tudunk, hogy a Szlovénia felé kilépő vagy onnan belépő vonataink KÖRÜLBELÜL húsz fő ALATTI utasszámal kóvályognak arra felé.
Az, hogy ez a 20 fő alatti, pontosan 9 utas/vonat vagy 14 utas/vonat, (szerintem) mindegy.
Az egész számítás, táblázat inkább csak a vasútbarátok józanságszintjének fenntartására, vagy felébresztésére jó.
Én is azt számoltam ki, hogy egy normális 30a+Fehérvár kábá 20 perccel csökkentené a menetidőt (emlékszem, az első IC 47 percet ment Déli-Fehlérvár között, igaz nem állt meg Kelenföldön. De ugyanabban az évben kedvenc vonatod 48 percet csinált kelenföldi megállással ugyanezen a távon, és be is tudta tartani. És akkor még így nézett ki az összeállítása:
2Bko+Ao Keszthelyre
2Bko+Ao Murakeresztúr, pénteken erősítve+2Bko
2Bl+Abl HZ Zágráb
+Fehérvártól birodalmi háló, amit a Muntenia hozott a Keletiből.
Esetleg igy a ZEG es a Szlovenia fele meno forgalom is erre lenne vezetheto.
Hááááááát, nem hiszem, hogy gyorsabb lenne, mint a 20-as vonalon, ami már villanyosítva van. Nyáron meg be se férne. Szóval ezért villanyosítani a 29-et....
Ha felmerül egy ilyen ötlet, akkor én mindig két dologra tudok gondolni:
1. Honnan a fenéből lesz rá pénz
2. Ha feltételezzük, hogy van ennyi eltapsolható pénz, nem tudjuk fontosabb dolgokra költeni?
Ezért vagyok pl. nagyon kiakadva a Zalaegerszeg-Zalalöbő felújításon. Napi egy IC, és 10 Bz, meg a mesterségesen ideterelet teherforgalom kedvéért költük milliárdokat a pályára, egy olyan útvonalon, aminek nagy esélye van, hogy szinte semmi jövője se legyen (Horvátország EU tagsága esetén) Nem lehetett volna esetleg azt a pénz Bp-Székesfehérvár között elkölteni?
Elvileg 19 vezérlő kell a 100/120-as vonali ingákra.
A többi elvileg áll. Én is kétlem, hogy nem lenne még 3 db. (Igaz a körbejárásra van idő, így nem sok értelme lenne a hatvani vonalon ingavonatok közlekedésének.)
Volt olyan vasúti felső vezető, aki például, a 13 Desirot szétszórta volna 5-6 helyre, hogy mindenhová jusson egy kis új, :...mer tudjátok ez hoz szavazatot.......2
És ezt tök komolyan gondolta.
Szerintem mindent lehet.
Csak akarat és pénz kérdése.
Épülhet akár MAGLEV pálya is Kiszénás és Kondoros közé.
El kell dönteni, meg kell rá szavazni a pénzt, és megépíttetni.
A Szabadbatyán -Tapolca szakasz vilamosítás :...107 km,is kijönne ??????milliárd forintból.
Az utolsó villamosítás (azt hiszem a szombathelyi volt) árait majd v_peti vagy Ttibi megmondja, hogy mennyi volt klóméterenként, akkori !!! árakon.
Nyugodtan lehet villamosítani a 29-est is.
Utas egy szállal se lesz több, de legalább nem erőlködik a Csörgő nyáron, hisz 3 db négyrészes villamos motorvonat összekapcsolásával, olyan szerelvény képezheő,hogy még a legrázósabb nyári délutáni forgalom is levezényelhető nagyobb bálhék nélkül.
Az év másik 255 napján meg annak a vonatonkénti 40 utasnak legelább lesz helye, bőven, a 215 ülőhelyes vill. motorvonatban.
Ahogy itt a kepen is lathatod IX. vagany vege ez a valos helyzet.
A IX. vaganyt nem is olyan regen jo 1.5 eve szedette fel az Onkormanyzat a Sandorfali furdotelep bovitese es a vizirendorseg jobb megkozelithetosege miatt. Szo volt meg egy parkolo epitesrol is!
Saxonia elobb megszunt mint a IX. vagany evekkel. A koszallitasi idoszakot leszamitva nem voltak ezek a vaganyok mindig annyira kihasznalva.
"IV. ahogy irtad az atmeno, a Vitorlas utcai szakallas sorompo utan a vegpont fele az atmeno IVa lesz. Az atjaro utan kozvetlen kiagazik a IV.-bol a VII., az V.-bol a VIII. vaganyok. Az atjaro elott pedig az V.-bol agazott ki valaha a IX. Illetve ahogy a valosagban is a modell kepen is latszik az atjaron atmegy egy darabja de ott vege a sinnek. Tehat a 27. sz. valto megvan, hasonloak a vegponti valtokorzetnel is megvan egy darabja a IX.-nel csak mar a 11. szamu valto es a csonka nincs!"
Akkor ez az a vágány, melyik az V. vágányból ágazik ki (asszem, hogy a váltó egyenes állásában menne arra a vonat), és egy Megállj! tábla van betéve a két sínszál közé. Ezt a vágányt úgytudom, hogy még 1999-ben is használták, ha jól tudom mindig rajta állt a Saxonia még anno, míg meg nem szüntették.
>No de kedves manhattani!:))) Hol jár az eszed?:)))))) Szó sincs róla! Ne reménykedj! :))) (Ezt a szót úgy kb. félévente ide írom, ebből meglátom, hogy ki milyen figyelmesen olvas :)) .)
Nem lehetne-e esetlegesen-e m,egjelölni az eredeti forrást??
A közút-vasút-légihez nem igazán értek, így azokat az adatokat pusztán a józan ész alapján tartom kissé furcsának.
A hajózást tekintve azonban bátran állíthatom, hogy ha a többi igaz, akkor a szlovák kifejezetten lehetetlen.
traficc :
Bizony JÓL töltötte ki bodecsabi a táblázatot.
Utána néztem.
A forás : Határőrség regisztrációs szolgálata.
Ne feledd az általad kifogásolt szlovák 208.000 fő egy évre azt jelenti, ogy irányonként 104.000 fő, azaz naonta 284 fő.
ebben benne van a szárnyashajó, a kompok utasai, és az öszes uszály/hajók személyzete, meg az akármilyen okból határt átlépő vízügyesek, gátőrök, stb.
nekem még így is magas, mert ezt inkább akkor tartottam volna valósnak, ha még működne az egomi komp, de a vízen élők ( mint Te is) tudhatjátok a valót.
nem a tonnában mért tömeg, és a rengeteg( kb 208 tengely) a fontos.
Drága barátom!
Légy oly kedves és ezt az ámokfutást sürgősen fejezd be. Menjél be a MÁV Dokumentációs Központjába (Bp, Múzeum u. 5-7) és olvass utána a vasúti fékezés rejtelmeinek.
Aztán ha utánaolvastál és meg is értetted azt, amit olvastál, akkor lehet építő jellegű ötleteket gyártani és megjeleníteni ezen a fórumon.
Addig is csak annyit: a vasút más dimenziókban dolgozik a közúthoz képest.
Ha ezt valaki nem képes megérteni, az olyan mint a kormányszelepek egyik fajtája: egyszerű működésű... (Š Titibi)
Őszintén kíváncsi leszek a nyári menetrendere, azon belül pedig arra, hogy a remot Zörgők hogyan fogják bírni az ipart. Az elmúlt 5 év tapasztalataiból az szűrődött le, hogy az oldtimer Csörgők nem bírják az éccaki partot. Rendkívüli módon kíváncsi vagyok a remotok teljesítőképességére.
...a fontos. Hanem az, hogy van-e ingerenciám arra, hogy szeretnék-e néhány tíz méteren belül lefékezni tudó szerkezetet elhelyezni a tömegközlekedésre tervezett területen közlekedésre szabaddá tett közlekedési eszközömön ?
"Akkor semmi akadálya, hogy a Szolnokon keritésnek álló vezérlőket befogva Hatvan felé is ingavonat járjon, és ezzel két körüljárást megsporóljanak."
Hála istennek ez a személyszállítás feladata, de miből gondolod, hogy az a sok közül van annyi üzemképes, amennyi kellene és még aradna is tartaléknak?
Egy nagyon elvont kérdéssel fordulok hozzátok így a kora hajnali órákban. Létezik e esetleg olyan hely az internet hatalmas világában, ahol hozzájuthatnék valamelyik német vasútállomás ( tök mindegy, hogy melyik ) hanganyagához? Olyanok kellenének, hogy pl.: Peter Henlein ICE indul erről a vágányról Augsburg-Ulm-stb.. állomásokon keresztül Köln-be, meg hasonló személy, gyors, interregio, IC, és EC vonatokkal. Létezik ilyen? Ha nem, hogyan lehetne hozzájutni mégis?
Valóban volt járat. Naponta 3-4 pár, szinte minden alkalommal 6-8 utassal. Az utasok túlnyomó része "tuféli" volt!!
(Jó 10 éven keresztül szerencsém rendszeresen ugyanabban a Jegypénztárban üldögélni amelynek az ablaka alól indultak a buszok, ahova a sofőrök az indulás időpontjáig rendszeresen bejöttek kávézni, beszélgetni, melegedni, hűsölni.)
Ezen túl 1982-ben kaptam meg az első önálló útlevelemet, 1988-ig heti 2-3 alkalommal mentem át "tufélre", ebédelni, vacsorázni, korizni, filmet venni, cukorért vagy rizsért, cipőért, papíráruért, Ógyallára menet, Pozsonyba menet, Újvárra menet, Nyitrára menet.
Mindez idő alatt egyetlen alkalommal sem jutott eszembe busszal menni - holott az összes sofőr személyesen ismertem, azaz még "bennfentesként" is utazhattam volna...
Ugyanakkor kifejezetten a két várost összekötő vonat nem volt, csak az itt is - ott is megálló nemzetköziek. A vizsgálattal az út kb. egy-másfél óra volt...
Aki pl. az említett Dunaszerdahelyről szeretett volna eljutni pl. Tatabányára (ugyan minek, de tegyük fel, valamiért mégis...), az felült a buszra, átsétált a hídon, aztán felült a vonatra.
Erről az jut eszembe, hogy egy francia városban kapacitáshiány lépett fel a temetőben, és a polgármester megkérte a lakosságot, hogy a közeljövőben ne halálozzon el...
A szentesi útjaimat én is mindig "kettévágom" egy 100 és egy 80km-es szakaszra. Nem a spórolás miatt, hanem mivel sokan hoztak idén 100 meg 80km-es kéregjegyeket, így utazom le őket. Az elővétellel se kell vacakolni, csak rá kell nézni a menetrendre :-))).
UTAZZON OLCSÓBBAN VONATON a sel! SPÓROLJON ÉSSZEL, VÁLTSON JEGYET KÉTSZER!
A Magyar Államvasutak díjszabásából egyszerű matematikai képletekkel megállapítható, hogy egyes viszonylatokban olcsóbb két, az útvonal egészére szóló, két részletben kiadott menetjeggyel utazni. Ezen az oldalon akár 200 - így menettérti utazás esetén négyszáz - forintot is megtakaríthat, ha az alább közölt módon vásárolja menetjegyét. Kérem ossza meg velem tapasztalatait, sikerült-e a jegyváltás, esetleg mely állomásokon tagadták meg a jegykiadást illetve mely vonatokon nem fogadták el így váltott jegyét.
A szerkesztő
Tudnivalók:
- Más kiindulási állomástól kezdődő utazáshoz a vasút csak elővételben szolgáltat ki menetjegyet. (Üzletszabályzat), ezért az alábbi példák csak elővételben váltott menetjeggyel érvényesek. A köztes állomás és a végállomás nevét fel kell tüntetni a második menetjegyen! Vonaton váltott kiegészítő jegy esetén a vasút pótdíjat számol fel. - a jegyváltás egyszerűsége érdekében a kiindulási állomástól a jegyet jegyautomatából a köztes állomásig, illetve a jegypénztáraknál a kiindulási állomástól a köztes állomással azonos díjszabási távolságra eső bármely más állomásig kell megváltani. Fontos, hogy az utazás egész tartamára érvényes menetjegyünk legyen! - a kettős jegyváltás hely- és pótjegyköteles vonatokon nem érvényes! - a menetjeggyel igénybevett vonatnak menetrendszerint meg kell állnia a köztes állomáson! Ellenkező esetben a kalauz a jegyet valószínűleg nem fogja elfogadni! - a lenti adatok csak példák, a vasúti menetrend és díjszabás segítségével az ország bármely területére megállapíthatóak ezek a kedvezményes jegyváltási lehetőségek!
Pénteken reggel a Dáciával mentem Bécsbe. 9.04 helyett 9.30-ra ért be a Westbahnhofra, nagyrészét az állomás előtti 3 km-en szedte össze. Valszeg a késése miatt később fért be. Vagy a nyugatról esetleg délről jövő vonatok borították a menetrendet. (Ennek később lesz jelentősége.) Az utaslétszám teljesen hétköznapi, illetve annál gyengébb volt.
Este az EN237-es vonattal mentem Velencébe. Salzburgig teljesen jó volt, tartotta a menetrendet. (Az osztrákok által kiadott silabusz szerint nyoma sincs a helyjegy vásárlási kötelezettségnek, de ők bőszen megvetették velem 5 Euróért. És a velencei kocsiban kérték a belföldiektől is, akik nem vettek, így kölcsönös mosolyok közepette továbbment a kalauz, mondván, hogy legközelebb a párizsi részbe üljenek.)
Salzburgban lefeküdtem és 7.30-kor Villachban (ahol a vonatnak 4.00-kor kellett volna lennie) ébredtem. Az ablakon kitekintve egy GySEV-es Taurus húzott el visszafelé. Szerintem az hozta Villachig a vonatunkat, mert itt másik gépet tettek rá.
Nem szaporítom, Velencébe kerek délre ért be a vonat.
Este a 241 Venezia expresszel jöttem haza. 11.33 helyett 13.20 körül ért be a Keletibe. A magyar hálókocsiban senki nem volt, a fekvőhelyesben 10, vagy 12-en voltunk, végig.
Most rákerestem a vonatra és itt a magyarázat:
241 VENEZIA
Venezia S. L. - Budapest-Keleti pu. Graz - Spielfeld-Strass pályaépítési munkák! A vonat Graz - Bruck a.d. Mur - Leoben - Villach Hbf. - Jesenice útirányon át közlekedik. Késés várható!
Amikor én legutóbb arra jártam Vésztőről 4 utassal, ebből 1 vasutas, indult el szombat délután az utolsó körösnagyharsányi vonat.
A célállomásukat nem ismerem.
A Körösúfaluig nagyobb utasmenyiség logikusnak tűnik, az idáig meglévő párhuzamos, naponta közlekedő buszjáratok ellenére is, ez a település ugyanis kapcsolataiban Vésztőhöz, illetve Békés megyéhez kötődik, a további települések vagy már Hajdú-Bihar megyében vannak, vagy egyébként arrafelé is kötődnek.
Komádiból errefelé talán Budapestre lenne érdemes utazni. Szeged nekik nem régióközpont, annak ott van Debrecen és oda jó buszközlekedés.
Vonattal 6.17-kor indulva 10.12-re lehet Budapestre érni.
A Körös Volánnak van egy - a menetrendekben nem szereplő - naponta közlekedő járata Komádiból, a városházától 5.30-kor Zsadányba, ami a Gyula-Budapest buszra hord rá - munkanap csatlakozással Körösszegapátiból - ezzel viszont csak 10.50-re érhetnek Budapestre, de ehhez nem kell kimenni Komádiban a településtől 2 km-re lévő vasútállomásra.
Vasárnap van közvetlen buszuk Budapestre (Volánbusz).
Végül is a repülögép-hordozókon is megállítják a leszálló gépeket "néhány tíz méter"-en, de nem hiszem, hogy egy tömegközlekedési eszköz utasai túl jól viselnének egy hasonló mértékü lassulást, még ha az technikailag megvalósítható is lenne.
Egy mozdonyvezetö barátom szokta mondani, hogy a vonat nem olyan mint a talicska, hogy lerakom azt megáll! Éppen ezért nem lenne egyszerübb betartani a közlekedési szabályokat?
Azt hiszed, hogy most +fogtad? Négypontos biztonsági övet és légzsákot a személykocsikba! Aki pedig nem hajlandó bekapcsolni az övet, az leírja 100szor, hogy "nem gyilkolok autósokat az útátjárókban".:-))))
"Ha jól tévedek akkor ez egy visszavágott vonal, utolsó vagy utolsó előtti, amolyan mű állomása."
Ahogyan már megírták, most nem jól tévedsz:)
A környékebeli (pl. Csengerre, Zajtára vezető) vonalaktól eltérően ez a vonal nincs visszavágva, TIBORSZÁLLÁS ugyanis, a Mátészalka-Tiborszállás- Carei (Nagykároly) vonal új határállomása a korábbi Ágerdőmajor helyett.
Megépítésében - talán - szerepet játszhatott az is, hogy a korábbi évek MÁV menetrendjei szerint az ágerdőmajori határállomást csak kishatárátlépési engedéllyel utazók vehették igénybe, vagyis lényegében csak a környéken lakók.
Ez az utiokmány az EU csatlakozásunk időszakában megszűnt, most már útlevéllel léphető át itt a határ, de a MÁV menetrendkönyv figyelmeztetése szerint csak magyar és román állampolgárok részére.
A 127-es vonalon tudomásom szerint változás nem lesz. Pedig ott a tavalyi 7 pár "vonat (szóló Bz) helyett csak 3 pár maradt, ami ugye több mint 50%-os járatcsökkentés volt. Nem tiltakozott senki komolyabban?"
A 127-es vonal Vésztő-Körösnagyharsány szakaszának jelentős ritkításával kapcsolatosan nem olvastam tiltakozást, még csak halkszavút sem a helyi sajtóban.
Egy kicsit a "párhuzamos" buszközlekedésről:
A vonal körzetében a Körös Volán az idei menetrendben nem indított új járatot.
A Hajdú Volán egy új 4564. sz. vonalon 2 új járatot indított:
1./A hetek utolsó iskolai előadási napján 16.05 Körösszegapáti-Körösnagyharsány-Biharugra
2./ A hetek első iskolai előadási napját megelőző munkaszüneti napon 1625 Biharugra-Körösnagyharsány-Körösszegapáti (Berettyóújfalu felé/felől csatlakozással).
Vissza párjuk - meghírdetve - nincs.
Még a 2003/2004-es menetrendben indult be a vonallal Vésztő és Komádi között párhuzamos új, 4563. sz. autóbuszvonal Vésztő-Körösújfalu-Komádi között, Körösújfalu és Komádi, vá. bej. út között menetrendszerinti busz által addig nem járt útszakaszon.
Ezen a vonalon a Körös Volán a hetek utolsó iskolai előadási napján egy járatpárt indít, a Hajdú Volán pedig a hetek első iskolai előadási napját megelőző napokon egy járatpárt.
Egy ismerősöm egyébként a vonalszakasz törzsutasa volt évekig, de már 2 éve vett egy autót magának, azóta nem utazott erre vonattal.
"Ha a halálos baleset megakadályozásának módja a betiltás, akkor ezzel kell élnem."
Akkor miért van szükség ABS-re,ASR-re,stb.?(A hülyék meg szuperszámítógéppel keresik az élet értelmét.)
"Hanem az, hogy van-e ingerenciám arra, hogy szeretnék-e néhány tíz méteren belül lefékezni tudó szerkezetet elhelyezni a tömegközlekedésre tervezett területen közlekedésre szabaddá tett közlekedési eszközömön ?"
Nem kérdés,hogy neked van.De semmi konkrétum a kérdéseimre.("Szájjal" én is jártam a Titanicon.vicc)
Kedves 1047 005-2 ! ... nem a tonnában mért tömeg, és a rengeteg( kb 208 tengely) a fontos. Hanem az, hogy van-e ingerenciám arra, hogy szeretnék-e néhány tíz méteren belül lefékezni tudó szerkezetet elhelyezni a tömegközlekedésre tervezett területen közlekedésre szabaddá tett közlekedési eszközömön ? Ha nem akarok, könnyen tömeggyilkosnak nevezhetnek meg, akár egy busszal, akár egy személyvonattal találkozik a közlekedési eszközöm. Ha a halálos baleset megakadályozásának módja a betiltás, akkor ezzel kell élnem. Aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles a kárt megtéríteni,de: Ez nem feloldozást azok számára, akik embert ölnek munkavégzésük alatt. Akár lassan, akár gyorsan haladnak. üdv:felder
RoLa meg a Maestralt is megvarta es utana ment tovabb!
Hmm, akkor még sokat várt ott, mert a Maestrallal Szentgyörgyön kereszteztünk. Erről jut eszembe, Fonyódon a 5. vágányon Pest felé állt egy konténeres tehervonat.
Ne kábítson. Magának már vannak olyan táblái. Ilyen fekvő lámpaoszlopai biztosan nincsenek. A Tisza cipő tekintetében meg a benzinkutassal, vagy az érintett vezérrel kell kereskednie, nem velem :-)
En mar tapasztaltam az ellenkezojet. Mas gep hozta es vitte, lehet a vezer is kulonbozo volt. Ha jol tudom hetkozben egy delibe meno delelotti szerelveny gepe atgepmenetezik a keletibe es hozza vissza. Hasonloan a paratlane a delibe megy keso delutan es jon vissza. Persze lehet most nem igy van, de errol informaltak korabban.
Amint látom a 9734 (és 9735) 6 szép kocsival közlekedik. (Végül is húsvét van...)
Utas is volt rajta...?
Ennek a vonatnak egyedüliként sikerül 3 óra fölé tornászni a Bp-Bf menetidőt, (még titeket mindig elverő 9706 is előbb befut, igaz kevesebb helyen áll meg), ergo annyi értelme biztos van, hogy - mivel gondolom (egyelőre) ő az egyetlen nem Cell-i géppel vitt vonat- próbálgathatják rajta a remot Csörgőt. Jó lesz nyárra a fürdősökre...
"Ha jól tudom, a villamosoknál, ahol nagyobb a valószínűsége a koccanásnak, alacsony feszültségen nagy áramerősséggel mágneses teret hoznak létre és a szolenoid fék úgy lassítja le a járművet a ferromágnes tulajdonságú vas sínen, hogy a kerék nem kap lapot."
Feltétlen követőid leszünk ha a kiinduló balesetet szenvedett Kb. 1000 tonnás,kb. 208 tengelyes,kb.342 m-es Ro-La vonatra megmondod a megfelelő műszaki megoldást,az mennyire kivitelezhető és mennyi a költség vonzat és ezért mennyivel rövidül a fékút.
"A közúti közlekedésben azt is kitalálták, hogy ha adott helyen nagy a valószínűsége súlyos baleset bekövetkeztének, akkor sebességkorlátozást írnak elő."
Javaslatod,hogy minden vasúti átjáróban,minden vonat max. 15 km/h-val közlekedhessen?(Az előírt sebességkorlátozást minden közúti járművezetője,minden esetben betartja?)
Fotot kuldheti nagyba (ajandekba) jo lenne tabla texturanak, cserebe kuldok 2 par tiszacipot (hofeheret), hogy a benzinkutas meg a szergej vezer igyen cipobe lehessen:D
Komárom-Révkomárom buszok már 15 vagy 25 évvel ezelőtt is voltak, amikor még vonatok is jártak ki.
A vonatnak elsősorban nem a két állomás közti forgalmat kell szolgálnia, hanem azokat, akik legalább az egyik oldalon továbbutaznak. Pl. Dunaszerdahelyről szeretne valaki eljutni Komáromba, vagy Révkomáromból Tatabányára.
Szóval itt van a személyforgalom 2004 évi eloszlása:
Az utalsó két oszopban a vasút százalékos részarányát és az egy vonatra eső utaslétszámot láthatjátok. Számomra meglepő módon, Horvátország nyert a részarány versenyében, ezt nem gondoltam volna elsőre. Az egy vonatra jutó utaslétszám kiszámításánál a 169355-ben írt becslésemet használtam. Itt figyelni kell arra, hogy az értékek nagyon szórhatnak, pl. Horvátország esetében tudom, hogy Gyékényes és Murakeresztúr állomásokon be ill kilépő helyi személyvonatok utazóközönsége nam valami nagy, csak a szolgálatba menő vasutasok használják. Persze azt sem tudom, hogy vajon ők szerepelnek-e ebben a listában.
Lemberg mellet van egy kerek erdő.
Annak közepében egy gyászos temető.
Abban nyugszik százhúsz magyar baka,
eltemette gyászos Galícia.
Kedves szerettem kedvenc nótája volt.
..
A gőzösnek hat kereke sárgára van festve, Azon megyünk katonána messze idegenbe. Gyere kisangyalom, üljél az ölembe, Együtt megyünk a harctérre messze idegenbe.
Segítségre lenne szükségem. Tud esetleg valamelyikőtök küldeni nekem magyarországi TINA illetve TERFN hálózati térképet? A szakdogámhoz kellene, és nem találtam csak közutas térképet. Ha tudtok segíteni, az nmateka@yahoo.com-ra küldjétek a térképeket. Előre is köszi a segítséget, Máté
Akkor itt van két érdekes táblázat, köszönet érte Trafficcnak!
A Személyforgalom és a Járműforgalom 2004. évi megoszlása:
vasút
közút
folyam
légi
összes
személyforgalom
3.938.567
93.917.991
550,479
5.864.740
104.656.971
osztrák
1.727.077
33.418.021
16,767
35.161.865
szlovén
45,762
3.341.104
3.386.866
horvát
259,744
3.498.760
71,889
3.830.393
szerb
218,511
7.268.264
841,000
7.487.616
román
1.001.278
16.755.716
17.756.994
ukrán
164,648
8.737.260
347,000
8.902.318
szlovák
521,617
20.898.866
208,793
21.629.276
repülő és nemzetközi hajó
251,815
5.864.740
6.501.643
Járműforgalom
járműforgalom
1.759.639
36.527.062
26,544
111,954
38.425.199
osztrák
479,146
11.943.027
2,385
12.424.558
szlovén
89,841
1.480.629
1.570.470
horvát
165,106
1.643.794
8,132
1.817.032
szerb
144,230
2.388.375
186,000
2.532.791
román
6.002.129
6.290.432
ukrán
5.289.758
136,000
5.518.962
szlovák
7.779.350
14,017
8.135.116
repülő és nemzetközi hajó
1,688
111,954
135,838
Igen ezzel tisztaban vagyok. Akit havert irtam par hozzaszolassal lejebb, annak a haverja nyugdijas MAV-os (mindketten Nagykanizsaiak) es is probalnak segiteni.
Nos az Ebenfurt-Sopron szakasz a kis 850 ft os menetrendből miért került ki korábban benne volt. Lachenbach-Wien meg ilyen viszonylatok miért vették ki A3 vonalról ha jól hiszen most csak WienerNeudstadt ról szól Ebenfurtról nem...
Ez igy igaz! De most kepzeld el en pl. a 855-el akarok menni (altalaban Gigant viszi), ahol a legkozelebb megall lakohelyemhez Balatonfenyves. Bejar a peronhoz, esetleg mar kesesben van es a vezer szekkel ellentetes helyen meg kopogok az ajton, azt hiszik valami huligan dobalja a gepet, max 1 perc a fel/feszallas es akkor ott mosolyogjak?
Illetve van amikor mar utazik mas, vagy gyakornok van, akkor jobb elore tisztazni mikor jo mindenkinek, foleg a vezernek az ut.
Koszi, de meg ez a vazlatat az egesznek, most kezdem el a valos objektetek fotozni es modellezni.
Fonyod IX. vagany:
IV. ahogy irtad az atmeno, a Vitorlas utcai szakallas sorompo utan a vegpont fele az atmeno IVa lesz. Az atjaro utan kozvetlen kiagazik a IV.-bol a VII., az V.-bol a VIII. vaganyok. Az atjaro elott pedig az V.-bol agazott ki valaha a IX. Illetve ahogy a valosagban is a modell kepen is latszik az atjaron atmegy egy darabja de ott vege a sinnek. Tehat a 27. sz. valto megvan, hasonloak a vegponti valtokorzetnel is megvan egy darabja a IX.-nel csak mar a 11. szamu valto es a csonka nincs!
Akkor semmi akadálya, hogy a Szolnokon keritésnek álló vezérlőket befogva Hatvan felé is ingavonat járjon, és ezzel két körüljárást megsporóljanak. Így kikerül 2 posta Bhv szerelvényenként a hatvani oldalból (2 Bhv+vezérlő)
Kommentár nélkül (tudom, hogy rossz egy kicsit a kép).
Egyébként kellemes húsvéti ünnepeket minden kedves topiklakónak.
1. Oldmumus: gratulálok az MSTS-os munkádhoz. Fenyvesre és Fonyódra rögtön ráismertem a képeken. Viszont egy kérdésem lenne: van egy ilyen című kép, hogy "Fonyód IX. vágány". Melyik vágány ez? Mert van a peronoknál 4 átmenő vágány és 1 csonkavágány. Ez a IX. vágány ott hátul van az útátjáró után?
Ha akarod, akkor küldd el -a tudod melyik címemre- a szabadalmad rövid vázlatos leírását -hogy egyáltalán miről van szó: bár sejtésem van:))-, hátha tudok segíteni!
Látom, Traficc, megdolgoztattalak, pedig, Isten a tudója, nem állt szándékomban. Csak látni, még pontosabban másokkal láttatni akartam (ismét) egyes mániásokkal a nemzetközi vasúti személyszállíás fontosságát, egészen pontosan annak a hiányát.
És, az adatokat látva, ismét arra a következtetésre jutottam, hogy az egész nemzetközi vasutazást néhány osztrák viszonylatú, regionális vonatot leszámítva (amelyekkel ingázók közlekednek) akár be is lehetne zárni, keveseknek hiányozna.
Az semmi,19-én a bejövő Dacia késett 209percet,a bejövő Ister pedig kb.130-at.Amúgy pályaépítés van a románoknál,bármikor bármennyit késhetnek ezek a vonatok:-))
Valamennyi volt CSD mozdonyon (illetve a mai CD és ZSR) eleve mindig gyors áramszedö müködtetö léghengerek voltak, mert az ottani divat (korábban a szabályzat is azt követelte) szerint gyakran kell menetközben az áramszedöket kezelni (lehuzni stb.).
Ez ugy látszik a világ más részeiben ismeretlen, a cseh meg a szlovák mozdonyveztöknek viszont a vérében van (igy mennek ki egy bonyolultabb vágánymezön, vagy éppenséggel a rendszerválto pontok alatt).
A pendolinonál meg az a probléma, hogy a kontaktvesztés automatikusan leállitja a fedélzeti rendszereket, s azokat ujra kell inditani, ami eddig 28 mp-be tellettt.
Állitolag már megbuherálták a szoftwaret, s valamivel gyorsabb az ügy, de még mindig nem jelenti azt, hogy a pendolino szereti, ha menetközben lehuzzák a "csápokat".
A 735-ösben 12 A 4 185 -s motor volt, valamint PG 500 gözgenerátor.
Sok belölük már átment egy remoton és LIAZ M 1,2C motorral 714-es fedönéven rohangál.
Hétvégeken (mint például jövő szombat) a 2512, 2522, 2712 20-05-tel megy, vagy át vannak hétvégére szervezve? Mert például ha jól tudom a 2512 a 2507-ről fordul, ami meg hétvégén nincs. A 2532, 2514 és a 2714 mivel jár?
Tóta W. Árpád (worluk@mail.index.hu) 2005. március 27., vasárnap 14:25
Kapcsolódó anyagaink:
Meztelen gépség
http://index.hu/kultur/eletmod/goz/
Plázamagazin az erkölcs mentén
http://index.hu/kultur/media/booster03/
Az Indóház weblapja
http://www.indohaz.hu
Nem vagyok hajlandó elmagyarázni, miért volt szüksége már e hazának egy vasúti magazinra.
De még a vasút mítoszát és történelmi érdemeit sem, vagyis hogy miért érvényes és értékes tárgya a civilizált ember érdeklődésének a vasút.
Részben mert megtettem már, részben mert fölösleges, van repülős, autós és fegyveres magazin, a vasútbarátok is megérdemlik. A főszerkesztői köszöntő kínzó hiányt emleget, és joggal.
Törvényszerű volt tehát, hogy összeálljon egy lelkes kis csapat, és elindítsa az Indóház magazint, sőt talán az is törvényszerű volt, hogy ez legyen a neve. Elég hülyén hangzik, igaz, de a vadászok lapját könnyű Nimródnak nevezni, a vasútnak azonban nincsen istene, bár Baross Gábor közel áll hozzá. Maradnak a szakszavak.
Na és amikor összeverődik pár lelkes kis szakbarbár, abból szoktak iszonyatos kiadványok születni. Ilyenkor találkozik a szoftverekkel először ismerkedő dizájner néhány félanalfabéta és rossz humorú hobbistával, meg egy a lappiacot hírből sem ismerő főszerkesztővel, és együtt összehoznak valami arcpirítóan tartalmatlan, idegesítően tervezett és tördelt semmiséget fényes papíron, triviáliákból és netről lopott anyagból.
De az Indóház első száma mégsem ilyen.
Épp ellenkezőleg, a vasútbarátnak simán megér hatszáz forintot, hogy legyen mit olvasgatnia üres perceiben, vagy akár óráiban, mert van benne elég betű és elég kép, és a tipográfus meg a tördelő sem művészkedik, hanem a pályán tartja a szemét, és teszi a dolgát.
A szerkesztők gondoltak azokra is, akik eddig éppen az ismeretterjesztés hiánya miatt nem értették, hogyan is működik a vasút, és szívesen elmagyarázzák a kezdőknek, mi az a szerkocsi és mitől megy a gőzmozdony.
Olvashatunk végre valahol a bájos kisvasutakról és a villamosokról is, a szakírók különleges vonalakat, iparvasutakat keresnek fel, vagy felpattannak a Forgalmi utcából téli hajnalokon kisurranó hóseprős Mukira - a szürke favillamosra -, hogy elmondhassák, milyen fíling az electric budi. Hogy ők maguk viszont gyakorló elmebetegek a szó nemes értelmében, azt mutatja, hogy hosszú oldalakon át foglalkoznak a mozdonyszimulátorokkal, amihez ugye tényleg meglehetős odaszenteltség kell, lévén hogy a mozdony kötöttpályás, fegyvertelen jószág, ellentétben a népszerűbb vadászrepülőkkel.
De azt a százból nyolc oldalt legfeljebb átlapozza, akit nem érint, mert szerencsére az Indóházban szépen sorban jönnek a témakörök egymás után, nem szétdobálva a lapban. Hibátlan nem lehet egy friss magazin, egy megacélosodó szerkesztői kéz majd később többet húz és többet követel, és kordában tartja a nagyon belterjes szakhumort, de akit a füst megcsapott, az ennek is örülhet tiszta szívből, van ez a lap olyan aromás, mint a jó nehéz gépolaj.
Az Indóház szerkesztősége felismerte a vasútbarátok számosságát, és igyekszik gondoskodni az utánpótlásról.
Ki a vasútbarát? - teszi fel a kérdést a lap tárcaírója, majd így válaszol: az a személy, aki szereti a vasutat. Istenuccse, igaza van.
Márpedig ki ne szeretné ezeket a békés, böhöm gépeket? Csak aki nem ismeri őket. Ennek az országnak sajnos fejletlen a civil vasútkultúrája, nyilván nem függetlenül attól, hogy a vasúttársaságé is az, és a kettő közt kizárólag vasutasok alkotják a csatlást.
Az Indóház egy másik kapocs lehet a vasút és az emberek között. Hallgassuk meg egymást, és csináljunk egy jobb vasutat.
Azt gondoltam, ha nem publikus akkor kerhetnem e-mailbe? En 30,30an utazo vezereket keresek. Van vezallasi engedelyem es mar epitem a kapcsolatot ismeros=>reszortos=>vezer(ek) fele, hogy ne kelljen kuncsorogni vagyis magyarazkodnom es ezzel a menetrendszeru forgalmat akadalyozni, hogy mit akarok es miert. Hanem elore megbeszelve itt es itt allok a peron vegen es felszallok.
Megjegyzés: A Leginkább félrevezető az osztrák adat, hiszen a 63 pár vonat több,mint fele a Sopronnál kilépő osztrák helyi vonatok, azok a MÁV bizniszét nem nagyon érintik...
Régen Komárom és Komárom között 150 ft volt a jegy. Mivel nem utaztak vonaton megszűntek a személyszállító vonatok. Most a Székely cég járat egy kis kínai buszt Komárom ZSR és talán Komárom Volán között.
ma reggel EN Ister közel 110 perces késéssel érkezett Szolnokra! valakinek valami használ6ó 5lete van, hogy miért? a Corona nemz járatnak is mondott Szolnok reggel 45 min késést. mi volt a román határnál??
traffic írt Tiborszállásról. Az momentán határállomás a Nagykároly - Mátészalka vonalon.
Most photoshoppolok és már kezdek kiütést kapni a sok műanyagtól. Szóval 3 kérdés: - a Laminátkának milyen áramszedő leeresztő berendezése van? Etwg írt egyszer egy gyors áramszedő leengedőről, amihez képest a pendolino 28 mp - je sok. Vagy ezt csak a 3kV vonalakon használják? - a 735 - ösökről írt már valaki, csak nem találom. Milyen Pielstick van benne és mi a vonatfűtő tipusa? - hogy hívják a Párkánynána utáni 1. állomást Stadlau felé? Nagyon szép felvételi épület van ott, csak eltakarja egy fenyősor.
A V63 Gigant, c1048-as szelepszabályozója milyen vastagságig képes működni? Csak mert a főmérnökségen azt mondták a 12 bar nyomás feletti értéket +/- 2-4 bar különbségig elviseli. Szerinetek is igaz? Csak mert nálam kétszer is ledobta a tartósapkát és harmadszorra meg nem mertem visszatenni, így egész úton írtózatosan sípolt.
Először is, valami hiba van, ui. az általad megadott részadatok összege 3938567 bő
300,000-el kevesebb, mint az általad írt összeg. Mindegy, azért számoltam ökölszámnak jó:
Megpróbáltam megbecsülni a MÁV menetrend alapján a határainkat átlépő nemz. vonatok számát. Ezt sajnos nem lehet pontosan megtenni, mivel Ausztria felé számos helyi vonat nincs benne a MÁV menetrendben...
Ausztria felé 63 pár vonat (átlagos utasszám vonatonként 37, itt már nem vonnám le a helyi vonatokat az osztóból)
Szlovénia felé 7 pár vonat (az előbb tévedtem, napi 6 helyi vonat megy ki Hodosra, de ez ott nem oszt nem szoroz, átlagos utasszám vonatonként 9 utas) Nagyon kíváncsi leszek majd a 2005-ös számokra is, csendben mondom, hogy szvsz. ez a szám akár meg is fog feleződni idén... Mindenesetre a Citadella kihasználtságát jól lehet majd ez alapján saccolni.
Horvátország felé 11 pár vonat van az idén, ebből 8 helyi vonat, talán sínbohócék tudják, mekkora Magyarbólynál a helyi forgalom. Átalgos utasszám vonatonként 32 fő, ha csak a 3 távolsági vonatot vesszük 118 vonatonként (Persze idei vonatok,tavalyi adatokra), itt ís kíváncsi vagyok az idei számokra. Ja, ha sikerülne határállomások szerinti bontásban megkapni őket, akkor a gyékényesi adat a Goldoni kihasználtságához lesz jó ökölszám, a murakeresztúriból a Maestral kihasználtságát tudjuk jól becsüni.
Halkan jegyzem meg továbbá, hogy érzésem szerint a forgalom nagy része Mura és Gyékényes felé realizálódik, és hogy idén a Hodoson eltűnt utasmennyiséget viszontlátjuk majd Horvátország felé...
Szerbia felé 5 pár vonatunk van, ez a tavalyi adatokkal számolva átlagosan 60 utas vonatonként (hja kérem, csempészforgalom...)
Románia felé van 18 pár vonat, ez vonatonként átlagosan 76 utas
Ukrajna felé 5 pár, vonatonként átlagosan 45 utas
Szlovákia felé 28 pár vonat, vonatonként átlagosan 9 utas...
Azaz Szlovénia és Szlovákia rontják nagyon a statisztikát, románia felé vannak a legtöbben a vonatokon.
Összegezve, határainkat naponta durván 137 személyszállító vonat lépi át, ezek majdnem fele Ausztria felé. A vonatonkénti átlagos utasszám 43 fő. Ökölszámnak jó, azért több, mint a korábban emlegetett 10 fő.
Magyar-Szlovén. Tavaly még volt Dráva is, így Hodosnál két távolsági és öt helyi vonat lépett ki. Azaz vonatonként: 9 fő. Van egy olyan érzésem, hogy az utasok nagy része a 2 IC-vel utazott, ezzel számolva a vonatonként 30 fő utas volt Hodosnál.
Magyar-Horvát Tavaly már nem volt Venezia, így kilépő távolsági vonat a Kvarner, az ex Avas, valamint a Maestral, illetve dél felé a szarajevói volt. Helyi vonat Gyékényesnél és Murakeresztúrnál naponta 3-3, Magyarbólynál naponta (tudomásom szerint) 2 volt, azt szumma 12 vonatpár.
Ezzel vonatonként 29 utas volt átlagosan. Ha megint kihagyjuk a helyi vonatokat (Nem tudom Magyarbóly felé mi a helyzet, Muránál és Gyékényesnél csak vasutasok utaznak rajtuk) akkor a 4 pár távolsági vonatra vonatonként átlagosan 89 főt kapunk. Ebben persze a viszonylag erős nyári forgalom is benne van.
Kíváncsi vagyok, hogy ez hogyan változik idén, lévén a Drava megszűnt és lett helyette Goldoni.
No megszereztem ( Húsvét ünnepnapjának délutánján "azé nem könnyű ám) a vasúti határátlépők számát határszakoszonként.
Tesék, de most már azután tessék eltenni és nem újból megkérdezni két hónap múlva :
........................2004.............
Magyar - Osztrák :
ősszesen 35.459.000 fő......ebből .
- vasúton :..1.727.000 fő = .6%
- közúton .33.418.000 fő = 94%
- hajón .:.........31.000 fő = 0,0%
a közúton kilépettek nincsenek bontva külön busz és szgk-ra, de abusz általában ugyanannyi mint a vasút, HH-ban a balkáni "vendeégmunkás buszok" miatt kicsit több.
Tehát aAusztria felé/felöl az összes ki- és belépő kb. 6% vonaton távozik és jön be, kb. 6-7% buszon, és 87-88% autóval.
sok szó éri errefelé a MÁV háza elejét a kaotikus nemzetközi jegykiadással kapcsolatosan. Távol álljon tőlem a cég megvédése, de legyen most egy kis
INTERFLUG
összeállítás, avagy a "bezzeg" vasutak se teljesen normálisak :) Megtörtént, idei esetek, avagy amire nincs magyarázat... :)
Első történet: DB, a feladat egy Kleve-Düsseldorf Flughafen jegy vásárlása. Az útvonal Kleve-Neuss-Düsseldorf-Düsseldorf Flughafen végig RE vonattal.
1. Megnézzük a HAFAS-on, megvan a menetrend és az ár, 14 euró 90 cent. Jó, akkor Kleve állomáson irány az automata. Először célbaveszem az újabb automatát, kiadja ugyanazt az útvonalat, majd kiiírja 14 euró 50 cent. Mivel ez az automata nem fogadta el a bankkártyámat, ezért a szomszéd automatához mentem, ott ugyanerre az útvonalra 14 euró 70 centbe került a jegy :)
Na jó, ez apróság mondja az ember, minek 40 centen felháborodni? Nézzük a következő sztorit:
2. feladat Holzwickede állomásról jussunk elé a hollandiai Venlóba! Mielőtt valaki egy kieső állomásra gondolna, Holzwickede a dortmundi reptér vasútállomása, Hollandia felé RE vonattal óránként el lehet jutni Venlóba. Ha megnézzük a HAFAS-on 21 euró 40 cent a jegy. Aztán a vasútmániás észreveszi, hogy az ember végig a VRR (Rhein-Ruhr közlekedési szövetség) területén utazik. Persze Venlóba át egy kiegészítő jegyet is kell venni a C zónás jegy mellé, ez kerül kb. 6.6 euróba (ha 4-es jegyet vesz az ember) plusz a kiegészítő jegy 1 euró 80 cent, szumma 8 euró 40 cent szemben a 21 euró 40 centtel, ami 13 euró, 60% megtakarítás. Érdekes módon a Venló előtti utolsó német állomásig még a közlekedési szövetség jegyét kínálja a HAFAS, de Venlónál már megkergül, pedig csak ezt az 1 euró 80 centbe kerülő kiegészítő jegyet (a neve is ez Zusatz Ticket) kell megvenni.
És ez még nem minden! A Zusatz Ticket a VRR területen egy Jolly Joker kiegészítő jegy, pl. arra jó, hogy az ember 1. osztályon utazzon vele. Mivel a venlóba menű utasok már rendelkeznek kiegészítő jeggyel, és azt ellenőrizni nem lehet, hogy az 1. osztályon ilyen Zusatz Ticketet felmutató utas Venlóba megy vagy sem, ezért él az a szabály, hogy a venlói úthoz felhasznált ZusatzTicket a német területen 1. osztályú utazásra jogosít. Azaz az olcsóbb jeggyel az út utolsó 5 perce kivételével 1. osztályon utazhat! Ha Venlóig akar az ember 1. osztályon utazni, akkor még egy ZusatzTicketet kell érvényesíteni. Azaz 1. osztályon 10 euró 20 centbe kerül az utazás, szemben a 21 euró 40 centtel, amit másodosztályú jegyként a HAFAS felkínál. Ez még mindig 11 euró 20 centtel olcsóbb!
És ha ez még nem elég, álljon itt egy 3. történet.
Feladat: menjünk el a hollandiai Nijmegenből Düsseldorfba. Ha nem akarunk ICE-vel menni, akkor Venlón keresztül óránként van vonat Düsseldorfig. A HAFAS szerint a nemz. jegy ebben a viszonylatban és útvonalra 18 euró 50 cent, ezt a DB ReiseZentrum által mondott ár is.
Hollandiában az új automatákban lehet venni jegyet Németországba. Nosza, gyorsan üssük be a viszonylatot, az automata okosan vissza is kérdez, hogy Arnhem felé ICE-vel, vagy Venló felé akarok-e menni. A választ megadva előtűnik az ár, 24 euró 30 cent, azaz 5 euro 80 cent különbségugyanarra a vonatra útvonalra! (Azaz köztörvényes van a dologban, mondná erre Gergő, de hogy lehet egy automata köztörvényes? :) Nemzetközi pénztárnál lecsekkolva a jegyár ugyanez.
Habár az általad említett költségek a jéghegy csúcsának néhány szilánkját jelentik.
(Abból az évi 50-100 ezer millió forintból az egész vezetőség az összes ficnijeivel 1 milliárdot ha kitesz...)
(Egyébiránt megjegyezném, SZVSZ teljesen normális dolog, ha egy cég vezetését megfizetik - az a cuccilizmus nevű sötét emlékű társadalmi kísérlet volt, ahol a munka a becsület és dicsőség dolga volt.)
A teljes határszakaszon a határt vasúton átlépők aránya tehát 3,6%.
Hegyeshalomban ez a szám biztosan ????? sokkal jobb, hisz a MÁV egyik kitüntetett iránya.
De ha az eredeti felvetést vesszük alapul, akkor ugye csak mezei napokkal számolva HH-ban évente 365x30.000 fő lép ki szgk-val, tehát összesen 10,95 milió.
Vegyük a vasút HH-on belüli részarányát háromszorosára mint az országos átlag.
jó ?
akkor HH-ban 3x3,6= 11%-os lenne a részesedése ami másfél milió vasúti utast jelentene ott évente, holott az összes határátmeneten öszesen van 1,9 millió.
azt hiszem maradjunk annyiban, hogy a valóság szerint HH-ban sem sokkal magasabb az országot elhagyók/belépők vasúti részaránya mint az ország más határátkelőhelyein .
Persze a tisztesség kedvééért hozzá kell tennem, hogy szedtem már le így táblát hozzánk betévedő ÖBB meg DB szerelvényről is. Pl. IC 640 Berlin-Düsseldorf tábla virított egyszer előttem Győrben.
Az EC 52 fordája meg össze lehet kapcsolva a Bécs-Velence Allegro vonatokkal, mert rendszeresen találok EC 33 és EC 32 menetrendeket a Goldonin. :)
Az egyik fülkében volt két olyan együtt utazó utas, akik közül az egyik nemzetközi jegyet vett elő, a másik belföldit. Mindketten leszálltak Kanizsán... :)))))))
A keszthelyi részben 21-91 3x sorozatú kocsik voltak a GOSÁ-k helyett, gondolom az ünnepi forgalom kicsit megkavarta a kocsikiadást.
Kanizsán 8 perc késés, a ROLA-val Balatonfenyvesen találkoztunk, a HZ kocsis szerelvény tele volt kamionnal.
Az is sűrűn előfordul, hogy akármi miatt épp a Hungáriából kivett kocsi nem abba kerül vissza, hanem belföldi IC-be, ez természetes.
Mint ahogy az is természtes, hogy ilyenkor a RES cetliket, meg az iránytáblákat nem szedik le a kocsiról. Isten látja lelkemet, de én bizony ilyenkor begyűjtöm ezeket a táblákat. Elég szép gyűjteményem van, érdekes darabokkal... :)
A főmegszakitó a 12-nél csöndes mert arra vákumosat tettek.
Amit idéztél abban van iagzság. Mert sok hernyó kéne vagy kellet volna, de legalább kis samu. De a posta Bhv sem rossz kell a változatosság! És a golyók is érdekesek.
Sajnálom a hernyókat, hogy nem gyártják őket, nem kell nekünk semmi, elég lett volna még jó sok hernyó, és azzal ellátni az elővárost. Nagyobb üléstávolság, 2 duplaaljtók, és ezzel nagyobb utasáramlás, hallktalanúl és simán fut 120-nál is, jól gyorsúl, és jól fékez, csatlással jól variálható...stb.
Tehát nem posta Bhv kéne nekünk, hanem sok hernyó
Ezt így ebben a formában bekeretezem, és kiteszem a falamra :) Mellesleg a motorkocsiban is utaztál már? Mert ott ez a "hallktalanúl és simán fut" állítás egy kicsit megváltozna... Amikor például bekapcsol a kompi, vagy a főmegszakító fázishatárnál működésbe lép, akkor én rendszeresen kerülök szívinfarktus közeli állapotba. A főmegszakító akkorát "rúg", hogy néha várom, hogy az ölembe pottyanjon :). Én mondjuk mindig a motorkocsiban utazom, hogy halljam a Hernyó hangjait, de a "normálisabb" utasok nem biztos, hogy így szeretik ezt, mint én....
......"........Egy nap átlagosan 10-15 ezer autó jelentkezik átlépésre Hegyeshalomnál, ez a szám a húsvéti ünnepek alatt valószínűleg 60 ezerre nő. .........."
Mert itt már többször volt szó, hogy pontosan tudjuk az országot vonaton elhagyók számát, a buszon kilépők számát, de nem tudjuk a szgk-val kilépők számát.
ezért jó eltenni a kisszürkébe ezt a számot.
Szvsz nyugodtan számolhatunk - az országon belüli forgalomtól ELTÉRŐEN - kettő fővel egy autót, mert személyes tapasztalatom szerint ez még kissé alá is becsült szám HH-nál.
Tehát amolyan házi számolási segédletként elfogadhatjuk, hogy egy nem kiemelt napon, 15.000x2= 30.0000 fő lép ki és másik 30.000 fő lép be HH-nál az országba, személykocsival.
OFFolás így óraátállításra várva: Azért legalább Kubában működik hasonló. Ott ugyanis úton-útfélen stoppolnak, minden járműre felszállnak amíg csak felférnek. A nagyobb kereszteződésekben van egy-egy sárga ruhás ember, afféle forgalom irányító, akinek a dolga, hogy a kihasználatlan járműveket megállítsa, és a stopposokat beszállítsa. Abszurdnak hangzik, de így van, láttuk, működik. Egyben, miután megtudtuk, hogy így megy, megoldódni látszott a rejtély, miért van olyan sok TELJESEN lesötétített ablakú autó - némelyiknek csak egy 10 centis csík volt az első szélvédőn átlászó, a többi fekete :) Azért a kihasználatlan autó kifejezés, a stopposok mennyiségét és a tömegközlekedést ismerve új értelmet nyer. Ott kihasználatlan autónak minősül pl egy billencs Zil is, amíg a billencsben van hely még egy ember számára :) ON Vettem egy 1963-as KRESZ-könyvet. Abban szó van a kihasználatlan teherautókra vonatkozó szabályokról. Majd bemásolom.
A 82-esen a múlt évben volt egy időszak, hogy 2 Bhv-val közlekedtek a vonatok!
A SZVÖR szerint most is csak 3 Bhv kellene.
Ha kivennék azt a 3 kocsit, szerintem nem lehetne észrevenni a különbséget a 100-as 120-as vonalon, mert oda kellene minimum 19 kocsi a szerelvényenkénti egy kocsis erősítéshez.
Tudom, hogy a Pannon Volánnak túl sok ok nincs örülni, és azt is, hogy elég sok megszorító intézkedést (járatritkítások) hoztak az elmúlt időben. Ezért kissé irónikusan gondoltam. De nem hiszem, hogy egy buszos cég búslakodna, ha egy forgalmas vonalon sürítenie kell a járatait, mert a "konkurencia" nem képes megfelelő színvonalú szolgáltatást nyújtani.
1 a busz drágább a vasutnál kérdés , hogy gond -e igen gond.
Azért gond mivel 3000 Magyar településből 2000 településre Volán monopólium van.
Példaként emíteném Moldova Akit a Mozdony füstje megcsapott könyvéből a Szombathely Rumra vonartkozó szakaszt "a vonat 1,20 Ft a busz 2,20 ba került" anno 1970 es években a vasút megszüntetés után ez kövezettkezett a drágulás, mert méár csak Volán volt.
Az utak leromlott döcögős utak a vasutat 30 évente utat 12 évente kell szigorúan kötelezően felujjítani különben leromlik.
2000 2002 bewn nem vehettem részt a vitáikon mert nem tudtam otthonról netezni.
Másik kérdés a nagy felújjítások során keletkező /100,120,25,1/ vonalak anyagait korábban mellékvonalak kapták meg igy a sín nem került pénzbe.
Így ujjult meg 1985 -90 között Sellye-Szentlőrin Sellye-Drávafok Sellye Vajszló Kovácshida-Harkány a többi szakaszon /Középrigóc-Drávafok, Kovácshida Vajszló/ most 20 km/h a felújjított részeken 60 km/h a sebesség.
Tehát a átépítéásből származósinanyag jórészét megkaphatnák a mellékvonalak nem kacsingatna rájuk a kohó ezek szerint a Délszláv háború miatttalán egyes részeket honvédelmi alapon felújjítottak lásd előbb egyes részeket meg nem
Romhány Diósjenő Királd Putnok nem érdemel 20 km/h közlekedést például szeintem.
ez nem 35 millárba kerül nem tudom a 86-88 között a Pápa Kisbér szakasz /60km/h -ra/ felujjítása pl mennyi volt akkor?
Másik kérdés a üzemekhez iskolához kell igazitani a menetrendet 60 as pályákon a szerelvények pörögnak több vonat lehetne stb...
" Pannon Volán röhög a markába, és örül a nagy lóvénak, amit beszedhet Pécs és Szigetvár között, "
A Pannonnál olyan sok ok nincs az örömködésre, de majd kedden +mutatom nekik ezt a hozzászólást, biztosan jobb kedvük lesz.:-)) De azért nyugtass meg, hogy nem komolyan írtad.:-)
Most már úgy is mindegy, a posta Bhv a nyakunkon, és jön még talán valamikor esetleg 30 új motorvonat.
Amúgy a ülőhely/km korlátozás annyira jól sikerűlt, hogy Hatvan-Szolnok között 4 posta Bhv-s vonatok járnak már, mert amúgy is ott pihennek a kocsik Szolnokon, és azért ne pihengéljenek már ott, így 3 helyett 4-el járnak. Persze a 100(a)-asba nem szabad berakni őket, inkább mennek üresen Hatvan felé...szánalmas.
Új vezérlő is van Szolnokon keritésnek bőven, simán mehetnének Hatvan felé ingavonatok, csak a papagájok nem jók hozzá, mert az újakban az ingavonati vezérlés le van tiltva állítólag.
A vasuti es a Volan dijszabast nem a 0-30 km-es tartomanyban kell osszehasonlitani, ugyanis a kis tavolsagu jegyeknel a jegyarak tartalmaznak egyfajta kezelesi koltseget, mind vasuton, mind kozuton, es ez torzito hatasu.
Ha ezt kiszu"rju:k, akkor lathato, hogy a Volan dijszabas fajlagosan veve gyakorlatilag tokeletesen linearis. Azaz 1 km megteteleert ugyanannyit fizetsz akkor is, ha 60 kilometert utazol, es akkor is, ha 350-et. A vasuti dijszabas viszont nem linearis, hanem alapvetoen degressziv, de van benne egy hupli: fajlagosan a 100-150 kilometer koruli tavolsagok a legdragabbak, itt a 2. osztalyu vonatjegy ara alig marad el a Volan jegyaraktol. Ezt a huplit nem Baross ur tette bele a dijszabasba, hanem a '91-es tarifareform.
Grafikonon ugy nez ki, mint a Lochnessi szorny. (illetve annak abrazolasai :)) Kis tavolsagon van egy magas feje egy hosszu nyakon, ami utan meredeken leesik a fajlagos dij, 50 km korul van egy lokalis minimuma, ahonnan 120 korulig emelkedik, majd onnan ujra csoken, egyre gyorsabban. Tettem is be ide egy grafikont errol.
A buszjegyek ara az azonos tavolsagra ervenyes vasuti elsoosztalyu es masodosztalyu jegy ara kozott helyezkedik el, altalaban 10-20%-kal magasabb, mint a vasuti 2.o. tarifa. 300valahany kilometer felett mar az elsoosztaly is olcsobb, mint a busz, de ez csupan elmeleti erdekesseg, 300 km felett nagyon kevesen utaznak buszon.
Egy Bp-Győr távolság, ami 140 km-es jeggyel leutazható, EC-vel (oda-vissza 200-200 Ft-os pótjeggyel) összesen 3076 Ft. Tehát ez nemcsak a menetjegy ára.
De ha a vasút árait nem a piachoz igazítja, hanem próbál nyereségorientált lenni, akkor még ennyien sem fognak vonattal utazni. A legtöbb utasnál sajnos a kényelmi szint nagyon elmarad menetjegy áráért elvárttól.
Tegnap tovább bővűltek a posta Bhv negatív tapasztalatai számomra.
Eddig is tapasztaltam, de ennyire még nem, a kocsi közepén a középső ajtóknál az utasteret elválasztó ajtók és falak majd szétesnek. A vonat közepén iszonyatos rezgések vannak, az ülésekkel egyben.
Ez a rezgés már kis sebességnél jelentkezik, pedig ez friss kocsi volt, a forgóváz is szépen csörömpől a rezgéstől.
Annyira rossz ez a konstrukció, hogy nem adok 10 évet a posta Bhv-knak és selejtújhelyben fogom látni őket, szét fognak repedni középen, vagy kiszakad a fogóváz, ezeket 120-al életveszély használni, még a 80-is sok nekik...
Sajnálom a hernyókat, hogy nem gyártják őket, nem kell nekünk semmi, elég lett volna még jó sok hernyó, és azzal ellátni az elővárost. Nagyobb üléstávolság, 2 duplaaljtók, és ezzel nagyobb utasáramlás, hallktalanúl és simán fut 120-nál is, jól gyorsúl, és jól fékez, csatlással jól variálható...stb.
Tehát nem posta Bhv kéne nekünk, hanem sok hernyó, ezt nem tudnák még gyártani valahol?
Amit vitatok, az az, hogy a 3000, a 2870 vagy a 2780 forint sem piaci alapú működés költsége.
Hogy mennyibe kerül(ne) az a 100 km-es út, az akkor derülhet(ne) ki (talán!!!), ha úgy 3-4 évig kockázati alapon működne a társaság...
Ma egy ilyen számításban nagyon vastagon benne van a szokásos költségvetési tervezési gyakorlat: számítsunk mindent dupla áron, és adjunk hozzá még 20-30 százalékot, és akkor nem érhet meglepetés...
Évente 365x2900 személyszálító vonat elvisz 122 milió fizető utast, akiknek 12-15%-a, ( pár politikus szerint 10%-a) vesz teljes árú jegyet...................
.........töredelmesen bevallom, én nem demagógiára gondoltam, hanem a gazdasági társaságok életét szabályozó következő törvényekre: ....2001 1 évi C. törvény a számvitelről.............1997 évi CXLIV törvény a gazdasági társaságokról. ---------Ezek betartása és betartetása nem csak az adott cég, hanem a vele egy gazdasági környezetben élő többi cég alapvető érdeke. üdv: felder
traficc :
de akkor - remélem - gondoltál arra is, hogy a politika, saját hatalomszerző és megtartó érdekei miatt, hoz önmagaszámára olyan törvényeket, melyek biztosítják számára a más törvények alóli felmentést.
ezek a gyevi bíró típusú jogszabályok.
bár a vasútnak sokkal kisebb a fontosága, a valós szerepe a magyar társadalomban mint amit róla a politikusaink hisznek, a vasút egyik szerencséje mégis az, hogy politikusaink többsége, közgazdaságilag rendkívül képzetlen.
Fénysorompó de, hogy félsorompó is tartozik-e hozzá azt nem tudom. Egyébként egy ismerösöm, aki nyugdijazása elött ügyészként vasúti illetve útátjárós balesetekkel is foglakozott véleménye szerint akár betonfalat is építhetnének a sínek elé, az emberek autóval vagy anélkül azon átmászva is bemennének a vonat elé. Az emberi butaságnak (és felelötlenségnek) nincs felsö határa.
Sziasztok! Csak a sok hülye öngyilkos abba nem gondol bele, hogy némelyik mozdony vezetetö nehezen dolgozza fel hogy nem tehet semmit, nem ránthatja félre a kormányt. Elkezd fékezni és csak száz méterekkel odébb áll meg....
Miért kell igy kicseszni másokkal??????????
Csak arra lennék kíváncsi, hogy honnan veszed a 3000 forintot arra a 100 km-re...
Mert hogy ez személyautóval ennyi, ha egyedül mész...
Abban nincs vita, hogy mindaddig, amig az állam átnyúl a gazdasági realitások fölött, és diktálja az árakat, addig mindig pumpálni kell a pénzt a cégbe.
Azonban az is tény, hogy mindaddig, amig a pénz csurog a Nagy Közös Zsebből, addig nem számít semmi, ha egy csomag papírzsebkendő 1000 forintba is kerül a Mávnak, az se lesz gond az Andrássy 73-75-ben...
Pontosítsunk! sorompó, vagy fénysorompó?
Kazinbarcikán volt egy eset, leszerelték a sorompót, és menetrend szerint termelte a fénysorompó a holttestet.
"a vasúti fékezés sűrített levegővel történik, ezért kissé bonyolultabb a vezérlése," Nem a munkaközeg miat bonyolultabb. "A tengelyvégekre fel van szerelve egy lendítősúly érzékelőkkel." A lendítősúly maga az "érzékelő".
Kedves traffic, töredelmesen bevallom, én nem demagógiára gondoltam, hanem a gazdasági társaságok életét szabályozó következő törvényekre: ....2001 1 évi C. törvény a számvitelről.............1997 évi CXLIV törvény a gazdasági társaságokról.
---------Ezek betartása és betartetása nem csak az adott cég, hanem a vele egy gazdasági környezetben élő többi cég alapvető érdeke.
üdv: felder
Sajnos kozkedvelt ongyilkossagi eszkoz lett a vasut. Gondoljak es tudjak hatasos. De egyszerubb es "olcsobb" lenne a furdokadba hajszarito v. felmaszunk a villanykarora modszerek.
Úgy tünik a múltkori kisújszállási és a tegnapelötti kunszállási öngyilkosok divatot teremtettek. Tegnap Táborfalvánál a 2832-es egy oldalkocsis Jawa motorkerékpárral a vonat elé hajtó és ott megálló hetven év körüli férfit gázolt halálra. Gondolom az ötletet a hírekböl vehette.
Miért kell támogatni?
Talán rosszul mérte fel a költségeit? És mindezt folytatólagosan?
Én mint tulajdonos, átgondolnám a vezetésbe helyezett bizalmam, ha egy Kft-émnél ezt tapasztalnám!
A nyereséges cég tualjdonlása öröm, a veszteséges pedig nyűg, ami lépéseket kényszerít ki!
........felder :...."......a közlekedés esetében nem támogatásról, hanem fogyasztói árkiegészítésről van szó! ..........."
traficc :
Nem igaz !
Hamis mondat!
Füllentés !
Magyarországon a vasút kap a Magyar államtól "termelési TÁMOGATÁS-t.
Is.
Azárkiegészítésen felül !
Évente töb tízmilliárd forintot.
többet mint a 24 Volán együtt véve.
Kedves felder !
Ez a Volán-Máv vita, hasonló butaságok beírásával mint amiket Te most ide hozol, ezen a Vasútmániás topicon már lezajlott 2000-ben és 2002-ben is.
Mindkétszer többszáz hozzászólással.
kérlek olvasd el.
Ide vasútmániások járnak nem buták.
Ez nem politikai naggyűlést, hogy populista, demagóg szöveggel sikert lehet elérni.
Az itt ülő vasútmániások az elmúlt években kiművelődtek.
Már nem jön be a mindenhová vonatot, már nem jön be a Volán ellenesség se, mert Te még nem (de egyszer majd Te is) mi viszont már évek óta tudjuk, - számokkal !!! - hogy a vasútnak NEM a Volán már régen az ellenfele, hanem az egyéni közlekedés.
Már a másik topicon is kérték Tőled.: legalább alap-alap szinten legyen igaz amit ide írsz.
"Mivel a vasúti fékezés sűrített levegővel történik, ezért kissé bonyolultabb a vezérlése, mint a közúti járműveké." A teherautóknak is légfékje van, mert észrevették, hogy a fékfolyadék tartós igénybevétel esetén elgőzölög az felvett hőmennyiség hatására. A közegtől függetlenül a teherautó ABS rendszere hasonló felépítésű, mint a személyautóé.
üdv:felder
Kényelmesebb- é a busz, mint az usgyi... Valami miatt úgy érzem nem csak én gondolom úgy, hogy nem:) Nekem nagyon bejönnek azok a tágas terek, amik a vonatokban vannak, a buszban nincs hely a lábamnak, nem lehet sétálni vagy csak álldogálni ha megunom az ülést, nincs wc (jó, a legtöbb vonat illemhellye is más helyre emlékezteti az embert:)) szóval én szeretek vonattal járni, de a leggyakoribb ha utazom valahová az, hogy oda 1435mm vissza busz. A dugómentesség + feelinggel egyetértek :)
Mivel a vasúti fékezés sűrített levegővel történik, ezért kissé bonyolultabb a vezérlése, mint a közúti járműveké.
A működése röviden:
A tengelyvégekre fel van szerelve egy lendítősúly érzékelőkkel. Ha ez a súly bizonyos szöglassulási értéket elér, akkor az érzékelők parancsot adnak a kieresztőszelepnek, amely kinyit és a fékhengerből addig csapolja el a levegőt, amíg a szöglassulási érték megfelelő nem lesz. Ezután a kieresztőszelep zár, majd a kormányszelep kipótolja a fékhengerből elcsapolt levegőmennyiséget.
Ez csak egy végletekig leegyszerűsített működési elv.
"A mellékvonalak bezárása, és a fővonalakra fordítható összeg között összefüggés nincs. Függetlenül attól, hogy a mellékvonalak bezárása által évente egy forint, vagy százmilliárd a megakarított összeg, azt egészen biztosan elveszi a kormány (értsd: ennyivel csökkenti a vasút támogatását), és a felszabaduló pénzösszeget egyéb, politikai célokra használja fel. Bármelyik kormány."
közgazdasági recept: ha valamit tönkre akarsz tenni, akkor kezdd el támogatni!
Kérem tisztelettel: a közlekedés esetében nem támogatásról, hanem fogyasztói árkiegészítésről van szó!
A gazdálkodó szervezet közli az önkormányzattal,kormányzattal, hogy a nyereséges gazdálkodás érdekében x Ft a menetjegy ára y km-re. Ha az önkormányzat,kormányzat szociális,egyéb megfontolások miatt olcsóbban akarja a polgárát utaztatni, akkor k i e g é s z í t i a viteldíjat. A nyereséges gazdálkodás ugyanis elengedhetetlen feltétele annak, hogy az eszközöket az amortizálódás mértékében pótolni lehessen. Az árkiegészítést rögzítjük a közszolgáltatói szerződésben.
Ennyi az egész, Tisztelt Uram!
Egyébként én sem értem, hogy miért baj, hogy az autóbusz drágább. Nem hiszem, hogy ettől kevesebb utasa lenne. Amíg igaz, ez távolsági példa Győrből a busz annyi idő alatt ér Bp-re, mint az EC, és a két menetjegy ára majdnem ugyanannyi, akkor az ember inkább a légkondis busszal megy, mert arra nem kell a 200/350 Ft-os pótjegy. De igaz ez Egomra is. A busz kényelmesebb (a legtöbb), mint az uzsgyi. Nekem jobban bejön. Ha arra megyek, mégis vonattal járok. Mert az feeling-esebb. Igaz, nem is állok a dugóban. :)
"Elővárosi közl kapcsolódik ugyanis bagóért vuiszi a zsufolt vonatokat a Pest környékére a MÁV miközben a Volán többet kaszál a távolságnak megfelelő egyentetes dijszabás és az átjárhatóság KÖZÖS BÉRLET előfeltétele a HIVATÁSFORGALOMBAN a egyenlő pénzbe kerülő bérlet."
Nem a vasút állapítja meg az árakat, hanem a kormány.
Az utolsó tagmondat így nem igaz, mert a Budapesti Közlekedési Szövetség lényege tényleg a közös tarifarendszer, de a befolyt bevételből a különféle cégek eltérően, a nyújtott szolgáltatás arányában részesülnek. Pl. nem hiszem, hogy valaki a belvárosban oly' sokat volánbuszozik, hogy abból a Volánbusznak járna valami is. Csepelnél ugyanez a helyzet. Viszont ha valaki Budakesziről jön, abból a bevételből meg a Máv nem hiszem, hogy részesülni fog. Ezért volt már egypár utasszámlálás, hogy tudni lehessen: hol, mennyien, mivel utaznak. Mert persze vannak alternatívák is, pl. Esztergomból nem biztos, hogy hajnalban mindenki vonattal jön, talán a vbusz akkor még gyorsabb is.
Igy adódik hogy nem egyenletesen változik a dijszabás kivéve a Volánt láttuk előbb 50 és 100 is fajlagosan egyforma mig a Máv nál ez dráguló .
Elővárosi közl kapcsolódik ugyanis bagóért vuiszi a zsufolt vonatokat a Pest környékére a MÁV miközben a Volán többet kaszál a távolságnak megfelelő egyentetes dijszabás és az átjárhatóság KÖZÖS BÉRLET előfeltétele a HIVATÁSFORGALOMBAN a egyenlő pénzbe kerülő bérlet
Kimásoltam a dijszabást nos VONATNÁL:10 km 97 Ft 9,7 FT/km
20 km re 170 Ft ami 8,5 Ft /km
50km nél 404 Ft ami 8,05 Ft kilométernként.
100 km 946 ami 9,46 kilométerenként
a Volánnal 10 km nél 133 Ft ami 13,3 FT/km
100 km nél 1210 Ft ami 12,1 Ft per kilométer
50 km is 12,1 hiszen 605 Ft opsztva 50 kilométrrel=12,1
Igy adódik hogy nem egyenletesen változik a dijszabás kivéve a Volánt láttuk előbb 50 és 100 is fajlagosan egyforma mig a Máv nál ez dráguló .
Elővárosi közl kapcsolódik ugyanis bagóért vuiszi a zsufolt vonatokat a Pest környékére a MÁV miközben a Volán többet kaszál a távolságnak megfelelő egyentetes dijszabás és az átjárhatóság KÖZÖS BÉRLET előfeltétele a HIVATÁSFORGALOMBAN a egyenlő pénzbe kerülő bérlet.
tulajdonképp azt nem értem hogyha a vasut 9,30 vagy 8 Ft viszi az utast a MÁV a volán meg 12 ért kilométerenként akkor Miért kell ezt a MÁV nak lenyelni?
traficc :
Aki a fenti mondat értelmét megfejti, kap egy hangszórót .
1./
Most akkor a MÁV hol 9,30-ért hol 8,00 Ft-ért viszi az utasait ?
2,,/
Ha szőke hölgy akkor 9,30 Ft.-/km, ha mélymagyar barna + kajla bajszú akkor meg 8 Ft.-/km ?????,
3./
Mit nyel le a MÁV ?
4./
Miért baj egy szolgáltatónak, ha konkurens szolgáltató drágábban szolgáltat ?
>Majd elkészítteti a tanulságok alapján a magyar vonatokra a több nyelvű táblát: ... Teendők akkor, ha egy nagy vasdarab átüti a padlót: Ez anális inkább időszerű lenne, mert egy BDV-vel már rég történt ilyen. Tábla híján persze csak álltak és néztek...
.......".......Arra kényszerizteném a Volánt hogy pl a 118 Ft fehérvári buszjegyhez ne kapjon extra kb 240 árkieget hanem érje be a MÁv kb 160 árkiegjével majd akkor is bőszen furikázna vagy fizettesse meg az utassal! ne 118 hanem 198 legyen és akkor is tolongjon a sok egymászt taposó uats a VOLÁN pályaudvarokn és embertene körülnmények között szálljon fel le........."
traficc :
Ilyen már volt itt.
Neve : TERV UTASÍTÁSOS RENDSZER.
Ugyan nem vált be, de kipróbálhatjuk mégegyszer.
Az általad ide írt számokról anyit, hogy minősítsük úgy ( nagyobb bálhét elkerülendő), hogy :...."......az adatok speciális csoportosításából impulzív módon levont szubjektív érzések gyüjteménye........."
jóóó ?
S akkor Téged se sértettelek, meg a sületlen következtetésnek is adtunk valami művészféle meghatározást.......
.......eger26......:.......Pl egy autóban két embernek kell ülnie Németo ban különben extraadó!.........
traficc :
Ez ugyan ismét NEM IGAZ, de nagyon blikkfangos, amolyan búlvár lap címlap sztoris.
Mivel itt új vagy, tájékoztatlak, hogy az ilyen mesék elmennek egy csekésztábor esti tábortüzénél , de itt nem.
vigyázz ha leírsz valamit, mert mi NEM hallomásból hanem valóságból adjuk az infót.
más
Próbálj már meg úgy fogalmazni, hogy érthető is legyen.
Bizonyára értelmes, vitaalapnak is jó meglátásaid vannak, de fogalmazási és mondatszerkesztési okokból csak sületlenségek sorozata jön át a bejegyzéseiden.
Vajon gondolt-e ez az úriember arra, hogy vajon hatékonyabb módszert is választhatott volna arra, hogy értesítse a vonat személyzetét?
Nem véletlenül van egyik üzletágunk berkeiben magy képességű "női fodrász"! Majd elkészítteti a tanulságok alapján a magyar vonatokra a több nyelvű táblát:
Figyelem!
Teendők akkor, ha egy nagy vasdarab átüti a padlót: 1.:.... 2.:....
Ha viszont nem jár az adott vonalon napi legalább 1 pár vonat rendszeresen, a tonnánként kb. 20000 Ft-ot érő vashulladékot nem fogják hagyni az élelmes vállalkozók, hogy csak úgy ott heverjen vki kedvére. Vissza fogják táplálni a vaskörforgásba, és lehet majd vele lapátként találkozni újra.
OFFolás így óraátállításra várva: Azért legalább Kubában működik hasonló. Ott ugyanis úton-útfélen stoppolnak, minden járműre felszállnak amíg csak felférnek. A nagyobb kereszteződésekben van egy-egy sárga ruhás ember, afféle forgalom irányító, akinek a dolga, hogy a kihasználatlan járműveket megállítsa, és a stopposokat beszállítsa. Abszurdnak hangzik, de így van, láttuk, működik. Egyben, miután megtudtuk, hogy így megy, megoldódni látszott a rejtély, miért van olyan sok TELJESEN lesötétített ablakú autó - némelyiknek csak egy 10 centis csík volt az első szélvédőn átlászó, a többi fekete :) Azért a kihasználatlan autó kifejezés, a stopposok mennyiségét és a tömegközlekedést ismerve új értelmet nyer. Ott kihasználatlan autónak minősül pl egy billencs Zil is, amíg a billencsben van hely még egy ember számára :) ON
1. a vasutmegszüntetés a 60 a években a belső szálítási vasutak ill keskenyomtávúak megszüntetésével kezdődött.
2. autóforgalom túl nagy kényszerrel lehetne csak visszaterelni az embereket. Pl egy autóban két embernek kell ülnie Németo ban különben extraadó!
2. Kamionforgalom tönkreteszi az utakat összetörik a meggyürődik a burkolat.
ezt is kifizteti valaki 1 kátyúzás 2. tönkrement autó megcsinálása.
3.Fővonalra csak tranzit avgy terminálos forgalom kerülne ha nem lennének alsóbbrendü vonalak.
Az hogy az őrségi vonal 31Mdr én 17 et olvastam! ráadásul 2 km völgyhid +200 es ill lét alagút nem két fillér!
ezt is kalkuláld be.
4., Gond az EU csak a IV V korridorra ad lovét mert kereskedelempolitikát ez segíti.
Mór nos 6 db vonat jár egyet megszüntettek 2004 dec 12 én ugyhogy az nem sok.
Oroszlányi vonal is kihasználatlan ezért mivel van Pusztavámig pálya ezért klehett volna összeépíteni Pusztavámot Oroszlánnyal.
Zsákvonalnak sok esélyíe nincs sajna.
5 Elővárosi:
tulajdonképp azt nem értem hogyha a vasut 9,30 vagy 8 Ft viszi az utast a MÁV a volán meg 12 ért kilométerenként akkor Miért kell ezt a MÁV nak lenyelni?
Vgay a VOLÁN kapjon kevesebb árkiegészítést távolság alapján annyit mit a MÁv vagy a vasuti kedvezményes 5tarifáknál 67,5 90 50 stb kapja meg azt a pénz amiert a VOLÁN kap állambá tól
ez így lenne ferr!
Volán 90 67.,5 fajlagosan többet kap mint a MÁV!
Ez valahol a MÁV veszteségeként könyvelődik le.
Arra kényszerizteném a Volánt hogy pl a 118 Ft fehérvári buszjegyhez ne kapjon extra kb 240 árkieget hanem érje be a MÁv kb 160 árkiegjével majd akkor is bőszen furikázna vagy fizettesse meg az utassal! ne 118 hanem 198 legyen és akkor is tolongjon a sok egymászt taposó uats a VOLÁN pályaudvarokn és embertene körülnmények között szálljon fel le.
A mellékvonalak bezárása, és a fővonalakra fordítható összeg között összefüggés nincs. Függetlenül attól, hogy a mellékvonalak bezárása által évente egy forint, vagy százmilliárd a megakarított összeg, azt egészen biztosan elveszi a kormány (értsd: ennyivel csökkenti a vasút támogatását), és a felszabaduló pénzösszeget egyéb, politikai célokra használja fel. Bármelyik kormány.
Igazad van, így tényleg hülyeség, amint az illetékes elvtárs mondott. Elég, ha van egy tanacsoport, amelyik nem írja alá, és marad a vasút. Teljesen feleslegesen...
Ha jól tudom, akkor ez a jelenleg érvényben levő övezetes viteldíjrendszer még Baross úr ötlete volt. Épp' azért, hogy menj messzebb, mert az olcsóbb! :)
Nézd meg pl, hogy a "legdrábább" menetjegy, az "500 km feletti", az mennyibe kerül kilométerenként! És nézd meg a 10 km-est!
Az "övezeti kedvezmény-sávossága" minden év december-január táján felmerül, amikor a jegyár-emeléseket megvitatják. (Tehát 300 km táján már másképp' csökken, mint addig.)
Antal Dániel gondolata nem jutott el hozzád, pedig szerintem érthető! Nem arról van szó, hogy mindenütt fenntartjuk a személyszállítást, hanem arról, hogy a MÁV nem szedi fel sehol a síneket. Ez nagyon helyes döntés, mert 1. a remény hal meg utoljára 2. hajtányozni szar pályán is jókat lehet, és több túristát vonz, mint ahány utast a jelenlegi vasútüzem 3. NINCS PÉNZ REKULTIVÁLNI!
Szóval ha mindenki rekultávációt kiállt akkor lesz, de erről VALAMENNYI önkormányzat, együttesen NEM fog úgyse döntést hozni, azaz nem kell kiköhögni a felszámolás költésgeit...
Namégegyszer: Ma EC 171-et hozta a 001-es, onnan tudom, mert rajta ültem.
Volt egy kedvezményes menettérti (305 SKK = 7.90 EUR) jegyem Párkány-Bp. viszonylattal, amiből elhasználtam az odautat még március elején. Most délután hirtelen felindulásból felültem az Amicusnak nem nevezett 2106-ra, néhány 242-es fotó készítése céljából. Persze a visszaúthoz megint vettem egy jegyet, szóval most megint ugyanott vagyok jegyek tekintetében, mint délután. :)))
Nem tudom, láttátok-e a NatGeon a katasztrófát elemző filmet, megdöbbentő volt.
Pár perccel a katasztrófa bekövetkezése előtt levált az ominózus kerékről a kb. 5x10 centi átmérőjű abroncs, és a fülke padlóját keresztülütve kijött 2 ülés között.
Ez után a kocsi elkezdett rázkódni.
Az ott ülő pasi elment megkeresni a kalauzt!!!
Hát nem tudom, talán túl cinikus vagyok, de ezek után nekem az evolúció jut az eszembe...
Hogy lehet valaki akkora marha, hogy ha a kocsi aljából bekandikál egy böhönc nagy vas, akkor nem csimpaszkodik rá a vészfékre, mint Maki majom a pálmafára?!?!?
Ez nekem is eszebejutott.
Bár szerintem vészfék nincsen (vagy van?), csak vészjelző, mert 250 km/h-ról vészfékezni elég durva lenne. De vannak nálam szakértőbbek, akik majd elmondják, hogy mit tud tenni az átlagutas, ha úgy érzi, hogy nagy baj van.
Vajon gondolt-e ez az úriember arra, hogy vajon hatékonyabb módszert is választhatott volna arra, hogy értesítse a vonat személyzetét?
Azt tudod, hogy erre felé a földalatti parkolókban ( egy nagyvárosban úgy 40-50 is van) illetve a parkolóházakban, a bejárahoz közeli parkolóhelyeket általában 5-10 db-ot a mozgássérülteknek jelölnek ki, De !!!! a következő 5-10 dbot HÖLGYEK felirattal látják el, s ezek szélesebbek mint a többi parkolóhely.
Azért a hibám ellenére e-mailben légyszives tájékoztassál, ha van valamilyen újabb belső fejlemény az ügyben. Itt vidéken olyan nehéz megtudni bármit is.
Az két piktogramsor. Azért hagytam benne a képben, mert ami tőle jobbra van, a jármű pályaszáma, fontos az "alkalmazott matrjoska" (hercegnőben hercegnő) egyértelműsítéséhez. (Az adott sorozat - 263 - becenevére utalva.)
jelenlegi menetrend szerint akkor sajna nem lehet ilyen élményben részük a nyíregyi utasoknak :-((((
nem ebben a menetrendi időszakban volt az utazás hanem tavaly
akkor volt ic 600 ec 170 kocsijaiból
ezt egy jódarabig figyeltem amúgy anno mire rájöttem mikor kell menni :-))
de megérte
egyébként nagy esély van rá hogy az nem egy terevezett szerelvényforduló volt talán kocsihiány miatt csinálták azt
nekem is gyanús volt hogy ec 170 kocsijait ilyen "potomságokra" pazarolják de olyan mákom volt hogy megláttam a kis bizonyítékot a helyfoglalási cetlit :-))) csak sajna kiszedni nem tudtam gépem meg nem volt nálam
pl 14.10 idul a Jászapáti Heves Gyöngyös busz 10 11 1 kocsi állás közben érkeznek buszok ill a parkolóból tolatnak koifele.
14.15 2 esről indul a Gyöngyösi 9 esről Psasvár Mháza Gyöngyösi
Hatvani busz nem áll be időbe a 11 esre mögötte a 10 esen nem tud elindulni a Szvárad Ózdi de közbe beáll a 1 esre a Salgótarjáni a pőesti miatta késve indul 14.45 helyett és a 14.50 is késik 14.30 Cs váraljai busz nem zud beállni a 11 esre tolatva megy ki onnan. péntek még rosszabb 14.20 Hatvani mentesítőnél a várakozó álláson szállít be az embere kabátját surolja melett elhaladó busz a 14.10 es Jászapáti.
Hát ennyi röviden a Egri buszpéályaudvarról egymást akadályozzák a szük 42 buszállomáson a tárolóparkolóból kitolat akkor elzárja a a már indulni akaró buszokat.
Káosz.
Ill 10 perces késséssel hagyja el a bsu a Városhatárt.